Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Alla nyheter från Apples september-event

Profilbild

Uppdaterad 16 september 2020

Hur mycket hann Apple med under sitt september-event? Mycket! Vi går igenom alla nyheter och berättar när de finns tillgängliga.

Apple time flies event

Precis som med sommarens WWDC-event höll Apple sitt september-event i virtuella hallar utan publik. Det kanske var lika bra, för det kändes nästan som om sändningen var snabbspolad för att hinna med allt. Låt oss ta en titt på allt nytt.

Apple Watch Series 6

Apple watch Series 6 Tillgänglig: Förhandsbokning från 15 september, säljstart 18 september
Pris: Från 4 495 kr

Apples nya toppmodell bland klockor behåller samma form och utseende som tidigare modeller. Även storlekarna på 40 respektive 44 millimeter och valet mellan att ha eller inte ha koppling mot mobilnätet inbyggt. Däremot kommer den i två nya färger, blått och rött (som en del i Apples Product Red-linje).
Den största nyheten sitter på undersidan i form av en pulsmätare som kan mäta syresättningen i blodet. Det ska bland annat kunna kombineras med övriga data för att, enligt Apple, avgöra om bärare smittats av Covid-19. Ytterligare en ny sensor är en inbyggd höjdmätare som alltid är påslagen.
På insidan hittar vi den nya S6-processorn, som ska innebära ungefär 20 procent mer skjuts i prestandan mot tidigare. Skärmen är som tidigare alltid på, i ett enklare läge, och i fullt vaket tillstånd kommer den vara 2,5 gånger mer ljusstark än föregående modell. Detta för att vara lättare att läsa av i solljus.

Apple Watch SE

Apple watch SE Tillgänglig: Förhandsbokning från 15 september, säljstart 18 september
Pris: från 3 195 kr

Apple Watch SE är den lite billigare klockan i Apples klockfamilj och ersätter den tidigare budgetmodellen Apple Watch 3. Ur många synvinklar liknar den Apple Watch 3, men med det snabbare S5-chippet från Apple som ska ge den en skjuts i prestanda. Däremot verkar skärmen inte ha “alltid på”-läget som den dyrare klockan har.
Likt Series 6 har du de flesta funktioner från WatchOS 7, som sömnmätning, falldetektering, kompass, höjdmätare och ett skal som tål att simma med.
Klockan kommer i två storlekar, 40 och 44 millimeter och släpps, precis som storebror, med Bluetooth eller bluetooth+mobiltäckning inbyggt.

Både Apple Watch Series 6 och Apple Watch SE kommer att begåvas med den nya funktionen Family Setup. Med den kan flera klockor hanteras av en användare. Exempelvis kan en förälder hantera ett barns klocka utan att barnet har en egen Iphone. På så vis kan en Apple Watch med mobilkoppling fungera lite som de allt mer populära GPS-klockorna för barn, där föräldern själv väljer vilka barnet kan kontakta.

Ipad Air

Ipad Air Tillgänglig: Förhandsbokning från 15 september, säljstart 18 september
Pris: Från 6 995 kr

Ipad Air var den enhet som tveklöst fick den största uppgraderingen under kvällen.
Utsidan lånar en hel del från Ipad Pro, med en kantigare design överlag. Ramarna kring skärmen har minskats rejält för att få plats med en större skärm i samma format. Nu landar den på 10,9 tum med upplösningen 2360x1640 pixlar. Skärmen plockar även funktioner som True Tone och antireflexbehandling från storebror Pro.

Laddning och data tas även det från Ipad Pro i form av USB-C istället för Apples gamla Lightning-kontakt.
Däremot stämde inte ryktena om Face ID på den nya Ipad Air. Istället har Apple förminskat fingeravtryckssensorn Touch ID en hel del och byggt in den i strömknappen på sidan. På så sätt kan du logga in samtidigt som du väcker plattan från viloläge.
På insidan hittar vi det nya chippet A14, samma som ryktas sitta i Apples kommande Macbooks med Apple-chip (fast då kanske i en ännu lite mer upphottad variant). Chippet ska vara 40 procent snabbare än fjolårets Ipad Air och erbjuda en rejäl skjuts i grafikprestanda.
På baksidan hittar vi inte Lidar-sensorn från Ipad Pro, men däremot kameran på 12 megapixel. Frontkameran landar i sin tur på 7 megapixel.

Ipad 8:e generationen

Ipad 8th gen Tillgänglig: Förhandsbokning från 15 september, säljstart 18 september
Pris: Från 3 995 kr

Grundmodellen av Ipad uppdateras även den. Här handlar det om samma skärmstorlek och mått som fjolårets modell. Den stora nyheten här är ett uppsnabbat chip på insidan i form av det A12-chip vi sett i bland annat Iphone 11.
Precis som tidigare finns stöd för tangentbord via Apples smart connector och första generationens Apple Pencil.

Fitness+ och Apple One

Tillsammans med de två Apple Watch-modellerna presenterades även Fitness+. Det är en träningstjänst du prenumererar på och som använder sig av dina data från Apple Watch. Tjänsten uppdateras regelbundet med nya träningsprogram inom en rad olika träningsformer. Tjänsten kommer däremot inte vara tillgänglig i Sverige från start.

Fitness+ är en av tjänsterna, tillsammans med Icloud, Music, Arcade, News och TV+ som finns inbakat i Apple One.
Apple One är Apples nya samlingspaket för alla sina tjänster, som sträcker sig mellan 15 och 30 dollar per månad beroende på utförande. Det är ett billigare sätt att samla flera Apple-tjänster under samma tak. I dagsläget finns det däremot ingen information om när den dyker upp i Sverige.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!