Uppdaterad  

Träningstights för dam: 11 modeller i test

PriceRunner

Letar du efter träningstights som både sitter bekvämt och på plats? Vi har testat tights från märken som Aimn, Icaniwill och Adidas. För att ett par träningstights ska utses till bäst i test, ska de inte glida ned, de måste vara följsamma med gärna ändå ge support och de måste vara bra på att leda bort fukten från svett.

träningstights bäst i test

Så gjorde vi testet:

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av träningstights för dam har vi låtit vanliga motionärer testa tightsen, både under styrketräningspass och högintensiva pass, för att se hur de presterar under olika moment och hur de klarar av att transportera bort svett. I testet av träningstights för dam har vi främst bedömt följande egenskaper:

  • Passform: Är träningstightsen små, lagom eller stora i storlek? Hur sitter de på kroppen? Är de långa eller korta i benen? Hur är träningstightsens byxlinning? Är midjan hög eller normalhög? Har tightsen sömmar som känns av under träningspasset? Är de svåra eller lätta att ta av och på? Är tyget genomskinligt eller inte? Sitter de uppe under alla rörelser eller rullar linningen ner?

  • Ventilation och absorberingsförmåga: Hur tjockt är tightsens tyg? Ventilerar träningstightsen bort svett bra? Känns det som att tyget absorberar fukt eller blir tightsen tunga och blöta när du svettas?

  • Funktionalitet: Är tightsen sydda så att alla rörelser kan utföras utan begränsningar? Finns det en eller flera fickor för nycklar eller mobiltelefon? Har tightsen kompression?

Fler bekväma tester

1. Aimn´ Line Up Tights – BÄST I TEST TRÄNINGSTIGHTS

Perfekta bastights med smickrande passform och som inte är genomskinliga

Material: 73 procent polyester och 27 procent elastan

Aimn´ Line Up Tights är bekväma, transporterar bort svett på ett utmärkt sätt, har en smickrande passform, ger god rörelsefrihet under alla övningar, är noll procent genomskinliga och håller väldigt bra efter tvätt. Det gör att vi utser Aimn´ Line Up Tights till Bäst i test inom träningstights.

Bastights med snygga detaljer

Aimn´ Line Up Tights har vita detaljer som gör att de sticker ut från andra svarta träningstights. Skulle du tröttna på de vita detaljerna vid den breda linningen kan du enkelt gömma dem under din överdel. Vi uppskattar den rena designen på tightsen och att de inte har några onödiga sömmar som känns av. Sömmen baktill är placerad högt ovanför rumpan och är inte helt rak, vilket ger en smickrande passform.

Hög midja och lagom i storlek

Aimn´ Line Up Tights är ”true to size”, vilket innebär att du kan köpa din vanliga storlek. Vi testade tightsen i vår vanliga storlek och upplevde den som lagom, åtsittande utan att kännas trång. De är lite långa i benen, men lätta att rulla upp vid vaderna. Midjan är hög och går över naveln. Linningen är bred och sitter tight, vilket ger en skön och stöttande känsla. De vita detaljerna runt linningen gör att tightsen sitter uppe väldigt bra men den svarta delen på linningen viker sig när man sitter ner eller lutar sig framåt. Efter användning blir linningen lite lösare, men återgår till sin vanliga passform efter tvätt. Tightsen håller bra efter tvätt, men tänk på att vända dem ut och in så att inte de vita detaljerna slits.

Skönt material som transporterar bort svett

Tightsens material är åt det kraftigare hållet, matt och mjukt. De vita detaljerna är tillverkade i ett annat, blankt material. Passformen är superskön och mjuk, du blir inte begränsad i någon rörelse när du har dessa på dig. Materialet transporterar bort svett från kroppen på ett utmärkt sätt men eftersom tyget är lite tjockare passar de bättre för träning under svalare årstider. Aimn´ Line Up Tights är inte genomskinliga. De sitter tight vid rumpan och därför syns troskanten igenom, vi rekommenderar att ha sömlösa trosor under tightsen.

Passar all typ av träning

Aimn´ Line Up Tights passar dig som vill ha ett par funktionella, snygga och smickrande träningstights med perfekt passform och som sitter på plats under alla typer av träning, från löpning och HIIT till styrketräning och yoga. Eftersom de är så sköna och smickrande passar de även lika bra på powerwalken.

Hög midjabra passformmjukt materialinte genomskinliga
Linningen viker sig ner litelite långa i benensaknar nyckelficka

2. Adidas Formotion Sculpt Tights

Träningstights i tidlös design med hög midja och kraftigt tyg som sitter som en smäck, och finns i både standardstorlekar samt plusstorlekar

Material: 84 % återvunnen polyester, 16 % elastan

adidas Formtion Sculpt Tights Women - Black

Formotion Sculpt Tights från Adidas är ett par snygga bastights med utmärkt passform och genomtänkta detaljer som piggar upp. Det kraftiga, ribbade tyget är av god kvalitet och borgar för att de något högt prissatta tightsen kommer att hålla länge, och därmed är prisvärda. Tyget är delvis tillverkade av återvunnet material. En faktor som uppskattas är att den här modellen finns i både standardstorlekar och plusstorlekar.

Tights med komprimerande egenskaper

Träningstightsen har stödjande kompressionszoner som indikeras genom mönstrade partier på tyget. De ger inte bara en snygg visuell effekt när tightsen sitter på kroppen utan även en känsla av support. Tightsen har få sömmar vilket är bekvämt under träning. Midjan är hög vilket uppskattas. Linningen är väldigt bred och får plus eftersom den inte rullar ner under någon övning.

Träningstights med tjockt tyg

Tightsen är små i storlek så det är rekommenderat att gå upp en storlek för att de ska sitta bekvämt. Att ha rätt storlek är avgörande för att få på sig tightsen. Tyget är nämligen väldigt kraftigt vilket gör att det är lättast att rulla på sig dem, som ett par strumpbyxor. Men så fort de kommit på plats är det som att de blir ett med kroppen och man kan röra sig helt obehindrat. Det rejäla tyget ventilerar bort svett på ett effektivt sätt men kan upplevas som varmt under sommarhalvåret. Tyget är av god kvalitet, slits inte av tuff träning, töjer sig inte under användning samt håller bra efter flera tvättar. En annan fördel med tyget är att det inte är genomskinligt, men eftersom tightsen sitter så kroppsnära kan troskanten synas igenom.

Hög midja och bra stöd

Adidas Formotion Sculpt Tights passar dig som vill ha ett par smickrande, stilrena träningstights med hög midja som sitter på plats under all typ av träning, från högintensiv styrketräning till yoga. Det som gör att tightsen inte får högsta betyg är att de är så små i storleken och att det inte finns någon nyckelficka.

Hög midjafinns i många storlekargod kvalitet
Saknar fickasmå i storleken

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Amazon.se Logotyp

adidas Frmt Sculpt Tgt - Leggings Dam

402 kr
Nelly Logotyp

Adidas Sport Performance Frmt Sculpt Tgt Träningstights hög midja Black

539 kr
Adidas Logotyp

FORMOTION Sculpt Leggings - Black - S

719 kr

3. I Can I Will Define Seamless Tights

Stilrena och stretchiga träningstights med hög midja som är ”squat proof”

Material: 92 procent nylon och 8 procent spandex

I Can I Will Define Seamless Tights är enkla och stilrena i sin design med vävda prickdetaljer i tyget. De sitter bra på plats och är så stretchiga att de passar för en mängd olika träningsaktiviteter som gymträning, cardiopass, yoga, pilates eller på promenaden. Eftersom längden på tightsens ben är 7/8 långa kan det dock dra kallt vid anklarna på promenader under vinterhalvåret, om du inte har varma strumpor eller höga kängor.

Mjukt och elastiskt tyg

Tyget i tightsen känns tjockt och rejält, men är samtidigt väldigt mjukt och känns skönt mot huden. Storleken är ”true to size”, du kan alltså köpa din vanliga storlek. Materialet är väldigt elastisk och gör att modellen passar för olika kroppsformer. De har en hög midja som dock sitter ganska tight. Linningen i midjan är bred och gör att tightsen sitter uppe under träningen, men linningen korvar sig lite under vissa övningar.

Tightsen har en bra, välsittande passform men vi hade gärna sett att det funnits en söm vid rumpan som gett en mer smickrande effekt. Många andra sömlösa tights har ofta en hjärtformad skärning, eller liknande, baktill. Det hade också varit uppskattat med en liten nyckelficka i linningen.

Ger maximal rörelsefrihet

Define Seamless Tights är inte helt sömlösa, utan har en söm på insidan av benen och en söm vid linningen men de känns knappt mot huden. Tightsen får plus för att de är så elastiska och mjuka, det här är ingen modell som begränsar dig i någon rörelse. Tyget ventilerar väldigt bra, även under högintensiva pass, och är inte genomskinligt, inte ens vid djupa knäböj. Däremot avtecknas troskanter från till exempel hipstertrosor tydligt genom materialet så sömlösa träningstrosor är att föredra.

I Can I Will Define Seamless Tights passar dig som vill ha ett par stilrena träningstights med hög midja och ett elastiskt, mjukt tyg som passar både till träning och till vardags.

Hög och tight midjaskönt materialvälsittande passform
Troskanter syns genom tygetej nyckelfick

4. Under Armour HG Ankle Crop

Funktionella, ankelkorta träningstights med ficka på låret

Material: 87 procent polyester, 13 procent elastan

Under Armours träningstights är kända för tre saker: de blir inte genomskinliga ens när du gör dina djupaste knäböj, de transporterar bort svett på ett föredömligt sätt – och deras långa tights har väldigt långa ben. Under Armour HG Ankle Crop uppfyller två av de kriterierna: de är inte en gnutta genomskinliga och de ventilerar väldigt bra samt torkar extremt snabbt. Men eftersom detta är en ankelkort modell behöver inte personer med korta ben rulla upp dem.

Värt att tänka på när det gäller funktionsplagg från Under Armour är deras förkortningar HG och CG, där HG står för ”heatgear” och CG för ”coldgear”. Vill du hålla dig sval ska du köpa HG och vill du ha träningskläder för kalla dagar ska du titta närmare på plagg med märkningen CG.

Ficka på varje lår

Det som får Under Armour HG Ankle Crop att sticka ut är att tightsen har en ficka på låret, eller faktum är att det finns en ficka på varje lår. Fickorna är så breda och djupa att de med lätthet rymmer en mobiltelefon och korthållare.

Fickornas smarta placering gör att det du har i fickorna inte är i vägen när du tränar. Det är ett stort plus i kanten och vi undrar varför det inte finns fler tights som har den här praktiska lösningen? I linningen framtill finns även en mindre ficka där du kan lägga din skåpnyckel.

Mellanhög midja som slutar strax under naveln

Under armours träningstights är generellt sett större i storleken. Vi upplever Under Armour HG Ankle Crop som lagom i storlek, men vill du ha en riktigt kroppsnära passform kan du prova en storlek mindre än vad du vanligtvis brukar ha. Midjan är normalhög och slutar strax under naveln.

Det finns tydliga sömmar på tightsen, men eftersom de är sydda med flatlock stör de inte träningsupplevelsen. Sömmarna döljer till viss del att troskanten syns igenom. Vill du inte att underkläderna ska anas genom tyget överhuvudtaget rekommenderas sömlösa trosor.

Tightsen är väldigt hållbara och tappar inte passformen efter tvätt, tänk bara på att vända dem ut och in så att inte loggan slits i förtid. När du ska marklyfta kan det vara smart att välja ett par andra träningstights – skivstänger av vissa märken sliter nämligen på tyget på smalbenen.

Passar dig som tränar varierat

Oavsett vilken typ av övning du gör sitter Under Armour HG Ankle Crop där de ska och håller dig sval. De här träningstightsen passar dig som vill ha ett par sköna, smickrande, ventilerande träningstights med snygga mönsterdetaljer och som vill kunna ha mobilen i en ficka medan du tränar. De passar lika bra på CrossFit-wod:en som på gymmet, gruppträningspasset eller under svettiga cardiopass.

Fickor på lårenventilerande och snabbtorkande tygbra passform
Tyget får skrapmärken från vissa skivstänger vid marklyft

5. 2XU Mid-Rise Compression Tight

Kompressionstights med medelhög midja tillverkade i svalt, ventilerande material

Huvudsakligt material: 72 procent nylon och 28 procent elastan. Sekundärt material: 75 procent polyamid och 25 procent elastan.

2XU Mid-Rise Compression Tights Women - Black/Dotted Black Logo

2XU (uttalas ”two times you”) är kända för sina funktionsplagg med komprimerande egenskaper. Till skillnad från märkets storsäljande Compression Tight har 2XU Mid-Rise Compression Tight en bredare linning, men samma graderade kompressionsegenskaper som ska öka blodgenomströmningen till musklerna och snabba på återhämtningen. 2XU-loggorna på låren och ena vaden ger tightsen ett ”snabbt” utseende. Materialet är tunt och känns skönt mot huden.

Lagom i storlek

Som med alla kompressionstights kan det vara en utmaning att sätta på sig dem. Hålen där du för igenom fötterna är väldigt små, om du har breda fötter kan du få kämpa lite för att få igenom dem. Knepet för att ta på sig 2XU Mid-Rise Compression Tight är att rulla upp dem på benen, som när du tar på dig ett par strumpbyxor. Passformen är tight kring vaderna, på grund av kompressionen, men det finns plats för lår och rumpa. När du köper kompressionstights är det extra viktigt att följa storleksguiden för att få rätt kompressionsegenskaper. Vi gjorde det och upplevde storleken som lagom. Ett plus för 2XU är att de erbjuder två benlängder på sina tightsmodeller där du som har längre ben kan köpa deras T-storlekar (T står för ”tall”).

Linningen på 2XU Mid-Rise Compression Tight slutar under naveln. Det går att dra tightsen högre upp i midjan men då upplevde vi en osmickrande visuell effekt. Trots att midjelinningen är bred viker den sig lite under vissa övningar. I linningen finns en liten nyckelficka.

Ger bra stöd under träning

2XU Mid-Rise Compression Tight sitter väldigt bra på kroppen, som ett andra skinn, och trots att de är komprimerande är de väldigt bekväma. På förpackningen står det att de ska ge ge kompression till hela benen, men vi upplever mest support i vaderna. Tightsen ger samma känsla som att ha ett par välsittande kompressionsstrumpor på sig. Det är skönt att behålla tightsen på sig ett tag efter själva träningspasset och få extra stöd.

Svalt tyg som leder bort svett effektivt

Eftersom tyget är tunnare känns tightsen svala, transporterar bort svett bra och torkar snabbt. Vi uppskattade dessa egenskaper extra mycket på svettiga träningspass och på löprundor under varma dagar. Men det tunna tyget har en nackdel – tightsen blir liten genomskinliga baktill under knäböj eller övningar där man lutar sig framåt. Trosorna syns igenom och därför rekommenderar vi hudfärgade och sömlösa trosor under dessa tights. Tightsen håller bra efter tvätt men vi rekommenderar att tvätta dem ut och in så att inte printdetaljerna slits.

Kompressionstights för alla typer av träningspass 2XU Mid-Rise Compression Tight passar dig som vill ha ett par välventilerade kompressionstights som ger extra stöd när du springer, tränar HIIT eller utför annan högintensiv träning. Eftersom rörelsefriheten i tightsen är god kan du även ha dem när du styrketränar eller går på gruppträning. De sitter bekvämt på kroppen och åker inte ner, oavsett vilka rörelser du gör.

Bra kompression i vadernaomslutande och skön passformUPF 50+ solskydd
Genomskinliga vid vissa rörelser

6. Nike Pro Mid-Rise Leggings

Snygga och bekväma träningstights av tunt tyg med dekorativa meshpaneler – perfekta för svettiga träningspass

Material: Tyg: 83 % polyester, 17 % elastan. Meshpaneler: 81 % polyester, 19 % elastan

Nike Pro Mid-Rise Leggings Women - Black/White

Nike Pro Mid-Rise Leggings är ett par stilrena träningstights tillverkade av ett tunt tyg som effektivt leder bort svetten från kroppen. Det gör dem perfekta för högintensiv träning, särskilt under sommarhalvåret. Tyget är tillverkat av minst 50 procent återvunnen polyester, som i sin tur är tillverkat av återvunna plastflaskor.

Tunt tyg som andas bra

Träningstightsen har en snygg design, den breda linningen med text och meshpaneler på vaderna bidrar definitivt till extra stilpoäng. Tightsen är enkla att ta på sig och det tunna tyget smiter bekvämt åt runt benen. Tyget är svalt och i kombination med meshpanelerna skapas bra ventilation under träningspasset. Den här modellen håller dig alltså sval även under de varma sommarmånaderna.

Tights med mellanhög midja

Storleken upplevs som normal, så du kan beställa din vanliga storlek. Midjan är mellanhög och går nästan upp till naveln. Linningen består av ett brett resårband som sitter tight, tyvärr kan det upplevas som att det skär in lite i midjan. Linningen rullar ned lite under vissa övningar men överlag sitter tightsen väl på plats under alla typer av träningsövningar. Tightsen saknar nyckelficka, vilket hade uppskattats både på gymmet och på löpturen. På grund av tightsens tunna tyg rekommenderas sömlösa trosor för dig som gärna inte vill att dem ska synas.

Bra tights för svettiga pass

Nike Pro Mid-Rise Leggings passar dig som vill ha ett par snygga, bekväma och svala träningstights. Det tunna tyget i kombination med meshpaneler gör dem utmärkta för högintensiv träning, samt träning i höga temperaturer. Priset i mellanklass kombinerat med design, funktionalitet och kvalitet gör att de får ett i sammanhanget högt prisvärde.

Tillverkade av delvis återvunnet materialsvalaskönt tyg
Saknar nyckelfickalinningen korvar sig

7. Adidas Seamless Tights

Träningstights som inte är genomskinliga med hög midja och slitstarkt tyg som ventilerar bra

Material: 90 procent nylon och 10 procent elastan.

Adidas Seamelss Tights är ett trevligt par bastights som lämpar sig utmärkt för styrketräning, CrossFit, gruppträningspass och cardio. De har en stilren design med en liten, diskret Adidas-logga längst ner på vänster ben. Det som ser ut att vara textur i tyget är i själva verket meshpaneler som gör att tyget ventilerar bra, något som är uppskattat under högintensiva pass.

Tights som sitter uppe bra

Seamless Tights har en hög midja som når strax ovanför naveln och som gör att tightsen inte åker ner under träningen. Linningen är bred och sitter mestadels på plats, under vissa övningar som situps, marklyft eller andra rörelser där kroppen är böjd kan den dock rulla ner lite. Tyget är rejält, något som borgar för en lång hållbarhet. Efter flera pass marklyft där stången glider mot smalbenen ser tightsen fortfarande som nya ut.

Kraftigt tyg

Eftersom tyget är rejält upplevs det även som något stumt och inte så elastiskt. Därför passar de bäst för styrketräning och cardio, men mindre bra för yoga eller bodybalance. Det något stumma tyget gör att storleken upplevs vara åt det mindre hållet. Läs storleksguiden för att hitta rätt storlek för dig. Ett plus med tyget är att tightsen inte är genomskinliga alls, det vill säga ”squat proof”. Eftersom passformen är så tight syns minsta troskant igenom, sömlösa trosor rekommenderar. En nackdel med att tyget är stumt är att det blir uttöjt vid knäna efter övningar där man böjer på benen. Det går dock tillbaka efter tvätt. Överlag håller de bra efter tvätt och ser fortfarande som nya ut efter två månaders regelbunden användning och tvätt.

Smickrande passform

Det kraftiga tyget gör att Seamless Tights smiter åt runt ben och rumpa vilket ger en smickrande effekt. Benlängden är inte den längsta vi har upplevt utan passar bäst för personer med normallånga eller kortare ben. Har du långa ben finns risken att tightsen slutar vid ankeln. Tightsen heter seamless, alltså sömlösa, men har en söm både på insidan av benen, i grenen och vid linningen. Dock är sömmarna sydda på ett sådant sätt att de knappt känns mot huden. Tightsen hade gärna fått ha en nyckelficka i linningen eller som en ficka på låret.

Adidas Seamless Tights passar dig som vill ha ett par klassiska, stilrena träningstights med hög midja, som andas kvalitet och som inte är genomskinliga.

Hög midjarejält tygej genomskinliga
Saknar nyckelfickalinningen rullar ner lite

8. Nike One Tight

Träningstights i väldigt skönt material som ventilerar bra

Material: 83 procent polyester, 17 procent elastan

Nike One Leggings Womens - Black

Nike One Tight är ett par stilrena, enfärgade träningstights utan några extra designdetaljer, förutom en diskret liten Nike-swoosh längst ned på vänstra benet. Det som får de här tightsen att sticka ut är materialet de är tillverkade av, som är otroligt skönt och mjukt.

Ventilerar bra och är inte genomskinliga

Tightsen glider lätt på kroppen och när du har dem på dig känner du knappt av dem. Tyget ventilerar väldigt bra, även under svettiga och högintensiva pass och inga svettfläckar syns igenom. Nike One Tight får plus för att de inte blir genomskinliga vid till exempel knäböj. Däremot syns troskanten igenom tyget. Trivs du inte med det rekommenderas sömlösa träningstrosor under tightsen. Storleken på tightsen är åt det större hållet. Är du mitt emellan två storlekar eller vill ha riktigt kroppsnära tights rekommenderas att du köper en storlek mindre än vad du brukar ha. Tightsen är långa i benen men lätta att rulla upp ifall du behöver ha dem kortare.

Mellanhög midja med bred linning

Midjan på Nike One Tight når upp till naveln och trots att linningen är bred upplever vi inte att den korvar sig under träningspassen. Baktill på linningen finns en stor ficka med meshklädd insida. Fickan är så stor att den rymmer en mobiltelefon, eller en korthållare och skåpnyckel. Tightsen håller passformen bra efter tvätt och ser fortfarande som nya ut efter flera vändor i tvättmaskinen.

Nike One Tight passar dig som lätt blir varm när du tränar och vill ha ett stilrena, ventilerande bastights i väldigt skönt material som du kan bära både på gymmet, yogapasset eller på powerwalken.

Mjukt tygskön passformventilerandestor ficka
Något stora i storlekentroskanten syns igenom

9. Sculpture High Waist Tights – Liquid black

Smickrande träningstights i blankt material med väldigt hög midja

Material: 59 procent polyamid, 41 procent lycra

Casall Sculpture High Waist Tights Women - Liquid Black

Sculpture High Waist Tights – Liquid black från Casall är ett par höga träningstights. Midjan når långt över naveln och omsluter nedre delen av bröstkorgen. Det gör att dessa tights sticker ut från mängden bland andra helsvarta träningstights och ger en smickrande silhuett. Materialet på tightsen skiljer sig också från andra träningstights, det är blankt och åt det tunnare hållet men elastiskt. På sidorna av benen finns högblanka detaljer som ger en fin visuell effekt.

Små i storleken

Sculpture High Waist Tights – Liquid black sitter tight hela vägen från vaderna till midjan. Eftersom de är små i storleken rekommenderar vi att köpa en storlek större jämfört med din vanliga storlek. Vi upplever benlängden som normal. Midjan är som sagt väldigt hög och tight, vilket ger extra support under träning, men vi upplever också att linningen viker sig under vissa övningar som när man lutar sig framåt eller sitter ner. Vi upplevde inte att linningen viker sig vid löpning eller promenader, men under yoga och styrketräning fick vi ofta dra upp linningen när den korvat sig. Kanske försvinner den effekten om man går upp en storlek i tightsen?

Ventilerande tyg

Materialet på tightsen transporterar bort svett på ett effektivt sätt och känns svala även under högintensiv träning. De är inte genomskinliga, men eftersom passformen vid rumpan och midjan är så tight rekommenderas sömlösa trosor, annars syns troskanten tydligt igenom.

Sculpture High Waist Tights – Liquid black passar dig som vill ha ett par stilrena träningstights med väldigt hög midja. De passar extra bra för dig som tränar högintensiva pass eftersom tightsen ger stor rörelsefrihet samtidigt som de sitter på plats.

Väldigt snygg designbra passformhög midja
Linningen viker sigliten i storleksaknar nyckelficka

10. Röhnisch, Shape High Waist Tights

Bastights i kraftigt tyg gjord av återvunnet material, med hög midja och invändig dragsko

Material: 73 % polyamid, 27 % elastan

Shape High Waist Tights från Röhnisch är ett par träningstights i basmodell med hög midja. Det som skiljer dem från många andra träningstights är att de är tillverkade i återvunnet material, vilket definitivt ger pluspoäng.

Tights med komprimerande egenskaper

Att tightsmodellen heter ”Shape” beror på att tyget är tillverkat i ett kompressionsmaterial som ska ge musklerna stöd, minska vibrationer och bidra till ökad blodcirkulation. Den effekten var svår att märka av eftersom tightsmodellen är stor i storleken och veckar sig vid till exempel knäböj. Detta trots att tightsen beställts enligt rekommendation från storleksguiden på hemsidan. Beställ därför gärna en storlek mindre än vad du brukar ha om du vill ta del av de komprimerande egenskaperna.

Löpartights för träning

Tightsen marknadsförs som löpartights men vi anser att de passar lika bra, om inte bättre, som träningstights. Löpartights brukar ofta ha en dragsko i midjan som kan regleras, dragkedjor vid anklarna och ventilerande meshpaneler som ger extra svalka. Den här modellen har ett kraftigare tyg som transporterar bort svett, men som upplevs vara varmt under löpning på våren och sommaren. Det finns en dold dragsko i linningen – ett runt gummiband som inte går att reglera. Däremot gör sig tyget bra under träningspass i ett gym med bra ventilation eftersom det leder bort svett bra. Att tightsen är en hybridmodell gör att de passar bra för till exempel CrossFit där både inslag av löpning och styrketräning kan ingå.

Hög midja med mindre ficka

Tightsen har en hög midja med bred linning. Det är uppskattat eftersom det gör att tightsen sitter på plats under alla typer av träningsrörelser. Baktill i linningen vid ryggslutet finns en liten ficka med meshbeklädd insida. Fickan saknar dragkedja. Det kraftiga tyget får plus eftersom det gör att det inte är det minsta genomskinligt. Sömlösa trosor rekommenderas dock om du gärna inte vill visa troskanterna.

Tights för styrketräning

Röhnisch Shape High Waist Tights passar dig som tränar CrossFit eller liknande träning. Det kraftiga tyget ger stöd under styrkemoment och linningen med dragsko gör att tightsen sitter på plats under alla övningar.

Hög midjastilren designtillverkade av återvunnet material
Svårt att hitta rätt storlekvarma under sommarhalvåret

11. Stronger Etna II

Stretchiga bastights med mellanhög midja och fina printdetaljer

Material: 73 polyester, 27 procent elastan

Stronger är kända för sina mönstrade tights och enfärgade tights i starka kulörer men de gör även bastights i svart och andra mörkare färger. Stronger Etna II är ett par bekväma tights som är smidiga att ta på sig tack vare det stretchiga och följsamma tyget. Midjan är mediumhög och linningen är bred samt förstärkt med ett tunt resårband för att hålla tightsen på plats genom alla övningar. På vänstra låret finns Strongers signaturmärke – två breda streck som skapar en fin detalj. Tänk på att tvätta tightsen ut och in så att inte loggan eller strecken slits ut i förtid.

Ventilerar bra

Tyget är väldigt väl ventilerande. Du känner dig aldrig varm eller fuktig i dessa tights, inte ens om du tränar ditt svettigaste pass. Storleken på tightsen är något stor. Vi upplevde att tyget blev veckigt där låren börjar, men tror att det går att undvika om man köper en storlek mindre än man brukar. Stronger Etna II blir inte genomskinliga vid knäböj. Däremot syns sömmar på trosor extremt väl genom tyget. Till och med kanterna på sömlösa trosor anas genom tyget.

Benlängden på den här tightsmodellen upplever vi som normal. I linningen baktill på träningstightsen finns en meshförstärkt nyckelficka. Stronger Etna II passar dig som vill ha ett bastights i ett skönt material och med mellanhög midja. Eftersom tyget är så stretchigt och välventilerande passar de lika bra på det högintensiva passet som under en yogasession.

Bekvämastretchigt tygvälventilerande
Troskanten syns igenomtyget veckar sig framtill

Köpa träningstights – svar på vanliga frågor:

Hur hittar jag rätt träningstights för mig?

Att hitta bästa leggings eller tights för träning kan vara en utmaning. Utbudet av tights för träning är enormt och det finns mängder av modeller att välja mellan. Den första frågan du ska ställa dig är vilken typ av träning du ska använda tightsen till? Det finns olika träningstights för olika träningsformer. Yogatights och tights för annan lågintensiv träning är till exempel ofta sömlösa för maximal rörelsefrihet. Om du utövar styrketräning är det bra om tightsen är sydda i ett lite kraftigare tyg som inte får skrapmärken av skivstången. Tränar du högintensiva pass, som HIIT (high-intensity interval training), CrossFit eller cirkelträning där det ingår både moment med styrka och kondition, kan ett par kompressionsstights som ger extra stöd vara bra samt tights som ventilerar bort svett på ett effektivt sätt.

Den andra frågan du ska ställa dig är hur mycket du är beredd att betala? Träningstights finns i många olika prisklasser, från omkring 200 kronor upp till över 1 000 kronor. Hur bra träningstightsen håller beror på vilket material de är tillverkade i, hur ofta du använder dem och till vilken typ av träning samt hur du tvättar dem. Tränar du ofta och har höga krav på din utrustning kan det vara värt att köpa tights i en högre prisklass och med bättre kvalitet. Tränar du mer sällan eller föredrar lågintensiva pass som inte sliter så mycket på tightsen kan du med fördel välja en modell i en lägre prisklass.

Vilka är bästa leggings för träning?

Att köpa träningstights kan ibland vara förvirrande eftersom en del märken har modeller som de kallar för leggings. Till exempel har Under Armour en populär modell som heter Favorite Legging, det är leggings i funktionsmaterial som passar utmärkt för ett svettigt träningspass. Leggings och tights ser snarlika ut i designen men en bra huvudregel för att hitta dina bästa leggings för träning är att titta på vilket material de är tillverkade av. För träning är underdelar i funktionsmaterial att föredra. Undvik leggings och tights i bomull eller bomullsmix. Bomull transporterar inte bort fukt från kroppen, vilket kan ge osmickrande fläckar om du tränar och blir svettig. Välj därför tights eller leggings i funktionsmaterial som andas.

Vilka leggings och tights för träning är snygga?

Precis som med andra kläder går det trender i träningskläder. När du tränar är det viktigaste att ha kläder i funktionsmaterial, som är bekväma och gör att du kan röra dig obehindrat. Men även om funktion går före utseende när det gäller kläder för träning skadar det inte om du tycker att de är fina. Vilka träningskläder som är snygga är givetvis individuellt. Tycker du att det är snyggt att ha trekvarts-tights med shorts utanpå ska du ha det. Shorts utanpå tights ger dessutom extra värme, något som är skönt om du tränar utomhus när det är kallt. Föredrar du halvlånga tights, en längd som ofta heter 7/8 hos träningsklädmärken, ska du satsa på det. Om du har korta ben och upplever att normallånga tights korvar sig vid anklarna kan du testa halvlånga tights. Ett tips är att kombinera färgglada tights med enfärgad överdel och tvärtom. Det skapar en fin balans och sätter fokus på färgerna. Det finns en trend med tights och leggings som har resår i rumpan. Tights med resår i rumpan sätter strålkastarljuset på bakdelen och skapar en smickrande effekt. En annan trend är sömlösa höga träningstights, alltså tights med hög midja där linningen slutar ovanför naveln, som kombineras med en kortare sport-bh, t-shirt eller tajt tröja med långa ärmar. Enfärgade svarta träningstights är en modell som aldrig går ur tiden, sådana kan du hitta hos de flesta märken som säljer träningskläder, till exempel Nike, Under Armour, Adidas, Reebok och Röhnisch. I Sverige har träningsmärken som I Can I Will, Stronger, Aim’n och Casall, bland andra, positionerat sig som trendsättande när det kommer till träningskläder. Behöver du inspiration för att hitta snygga träningskläder kan du till exempel kika på vad olika träningsinfluencers på Instagram har på sig. Med det stora utbudet av träningskläder som finns i dag går det att vara både bekväm och snygg på träningen.

Vilken storlek ska jag välja på mina träningstights?

Ett par bra träningstights är ett par som sitter uppe oavsett vilka rörelser du gör. När du provar tights kan du testa att röra dig lite när du har dem på dig för att se att de inte åker ner i midjan, gör de det är de för stora. Du vill också ha tights som inte glider upp, det vill säga att du plötsligt känner hur tyget på benen börjar vandra uppåt. Problemet med tights som glider upp är vanligast vid korta tights, som cykelbyxor eller hotpants. För att undvika att tyget på benen glider upp kan du välja en modell som har silikon i bensluten som klistrar fast de korta tightsen på låren. Om du provar ett par långa, eller 7/8-tights, som sitter lagom tight runt benen men är för stora i midjan så att de åker ner bör du prova en annan modell. Att köpa för små träningstights är inte heller att rekommendera, förutom att de kan kännas obekväma att träna i kan de resultera i att midjan korvar sig och att de blir genomskinliga i rumpan eftersom tyget töjs ut mer än vad som är tänkt.

Precis som med alla kläder skiljer sig storlekarna på träningstights åt mellan olika tillverkare. Ett bra tips är därför att kika på storleksguiden för tightsen du är sugen på att köpa. Med hjälp av ett måttband kan du mäta din midja, stuss och beninnerlängd och hitta rätt storlek för dig. Du kan också ta hjälp av recensioner från andra konsumenter, om det finns, och se om de upplevt storlekarna som små, lagom eller stora.

Var köper man träningstights?

Eftersom träning är så populärt erbjuder allt fler e-handlare och fysiska butiker ett utbud av träningskläder. Välj själv om du föredrar att köpa träningstights eller leggings på nätet eller i en butik. På många gym kan du även köpa träningskläder i deras shop. Ett bra tips är att använda dig av PriceRunners prisjämförelse för att se vilken butik som erbjuder bästa pris på tightsen som du vill köpa.

Vilket material ska jag välja på träningstights?

Eftersom träningstights ska hålla dig sval under dina träningspass, oavsett vilken träningsform du utför, är det fördelaktigt att välja ett par tights i funktionsmaterial. Vanliga funktionsmaterial är polyester och polyamid. Funktionsmaterial leder bort svett och fukt från kroppen så att du känner dig torr under hela ditt pass. Plagg som är tillverkade i bomull suger i stället åt sig svetten och ett par tights i bomull får därför lätt svettfläckar och blir tunga och blöta.

Är du en person som lätt blir väldigt varm när du tränar kan det vara skönt att ha tights med meshpaneler som ger ytterligare ventilation under passet.

Finns det varma tights för träning?

Föredrar du att träna utomhus under vinterhalvåret är det bra att ha ett par tjocka träningstights som håller dig varm när temperaturen sjunker. Ett par bra varma vintertights får gärna vara både fodrade, vindtäta och stå emot regn och väta från snö. Många märken säljer vintertights som ofta har en flossad insida som ger värme och är förstärkta vid låren med ett vindskyddande membran. Om dina tjocka träningstights inte ger tillräckligt med värme när det är riktigt kallt ute kan du ha ett par tighta underställsbyxor under. Ett annat tips är att ha ett par varma träningsbyxor över dina varma tights när du värmer upp. Sedan kan du ta av dig överdragsbyxorna under tiden som du tränar och ta på dem igen när du ska gå hem.

Hög midja på träningstights eller inte?

Vilken höjd på midjan du ska välja är individuellt. Generellt sett kan man säga att tights med hög midja sitter bättre på plats under intensiva träningspass. Vissa föredrar tights med lägre midja som sitter under naveln medan andra vill ha en hög linning som går upp över naveln. Nu när det är modernt att träna i kortare överdelar är det många som väljer att kombinera det med högmidjade tights.

Ska jag träna i träningstights eller löpartights?

Utseendemässigt är det inte stor skillnad mellan tights för löpning och tights för träning. Men det finns vissa avgörande skillnader som gör att det är bättre att träna på gymmet, i CrossFitboxen eller gå på gruppträningspasset i ett par träningstights i stället för ett par löparleggings. De är nämligen designade för de typer av rörelser du gör när du till exempel styrketränar eller går på ett bodypump-pass. Träningstights har ofta något kraftigare tyg jämfört med löpartights, eftersom de ska tåla påfrestningar från till exempel en skivstång när du tränar marklyft.

Löpartights har ofta en midja med dragsko, det finns sällan hos träningstights. Det är också vanligt att löpartights har en nyckelficka med dragkedja så att nyckeln inte ramlar ur när du springer, medan en nyckelficka på träningstights saknar dragkedja för att inte riskera skav när du till exempel gör situps. Eftersom löpartights används utomhus är det vanligt att de har reflexer för ökad synlighet. Löpartights som är designade för löpning i varmt klimat är ofta tillverkade i tunnare tyg för maximal ventilation och har även ofta meshdetaljer på benen och på baksidan av knäna.

Kompressionstights – vad är det?

Om du vill att dina träningstights ska sitta som ett andra skinn ska du kika närmare på kompressionstights. Det är tights som är designade för att både ge extra stabilitet och öka blodcirkulationen i dina ben när du tränar tack vare trycket i tyget. Kompressionstights är utvecklade för att ge stöd till musklerna och på så sätt minska vibrationerna. Det kan bidra till att öka blodcirkulationen och att dina muskler syresätts bättre, något som kan göra att du återhämtar dig snabbare efter ett tufft pass.

Det finns kompressionstights med olika mycket kompression. Tights med mycket kompression är framförallt bra vid till exempel löpning och högintensiv träning som Crossfit, HIIT och OCR (obstacle course racing) eller cirkelträning på gymmet. Tights med mindre kompression passar bra för lågintensiv träning som yoga, pilates, gymträning och promenader.

När du köper ett par kompressionstights är det viktigt att titta på storleksguiden så att du köper rätt storlek. Bli inte förvånad om det är utmanande att ta på dig kompressionstightsen. De ska sitta väldigt tight, som en andra hud, för att ge effekt. Är det knepigt att få på dem kan du prova att rulla på dem på benen, som när du tar på dig ett par strumpbyxor. När de väl sitter på ska de sitta kroppsnära, men ändå bekvämt så att du kan röra dig ordentligt.

Ska jag köpa träningstights med ficka?

Ja, om du behöver någonstans att förvara din skåpnyckel när du tränar. Många träningstights har en ficka i byxlinningen. Välj tights med en ficka utan dragkedja. Om fickan sitter i midjan eller ovanför rumpan kan en dragkedja skava när du gör övningar liggandes på rygg.

Vissa tights har även en ficka på låret där du kan förvara din mobiltelefon eller korthållare/plånbok.

Vad ska jag ha för trosor under träningstights?

För att få ut maximalt av dina träningstights fukttransporterande egenskaper ska du använda trosor som är designade för träning. De är tillverkade i material som transporterar bort svett från huden och designade för att inte begränsa dig i några rörelser. Det finns träningstrosor i flera olika modeller: vanliga trosor, hipstertrosor, stringtrosor och sömlösa trosor. Om du tränar i trosor av bomull eller syntetmaterial som inte leder bort svett från huden och blir varm kan trosorna orsaka att du får svettfläckar på dina tights.

Hur tvättar man träningstights?

För att dina träningstights ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. Det finns tvättmedel som är anpassade för sportkläder och minimerar eventuell dålig lukt. Följ tvättråden på dina tights, där står det vilket gradantal de ska tvättas i. Vissa tvättmaskiner har även tvättprogram för just sportkläder. Använd aldrig sköljmedel när du tvättar träningskläder. Sköljmedel kan täppa till fibrerna i kläderna och göra att de fukttransporterande egenskaperna minskar. Har tightsen printdetaljer är det bra att tvätta dem ut och in för att öka hållbarheten. När plaggen är tvättade låter du dem hängtorka på en ställning. Det är inte bra att torktumla kläder med stretch i eftersom det kan göra att de tappar passformen.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss