Uppdaterad 17 februari 2022

Mikrofon: 8 modeller i test

Spelar du in podcasts eller gör intervjuer? Vi testar löpande mikrofoner från kända märken som Blue och Sennheiser. Den mikrofon som blir bäst i test är den som är bäst anpassad för sin målgrupp men till ett rimligt pris, faktorer såsom hög ljudkvalitet och bra funktionalitet spelar in.

mikrofon bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat mikrofonerna i de miljöer som de är avsedda för. Är det en mikrofon ämnad för hemmastudion har vi skapat en sådan miljö. Är det en mikrofon som är tänkt att kunna tas med har vi tagit med den till sådana miljöer som är lämpliga utifrån dess användningsområde. Alla mikrofoner har kopplats in på det sett som anges i bruksanvisningen och har testats med flera olika typer av teknisk utrustning för att säkerställa att eventuella fel som uppstår inte har med exempelvis datorn att göra.

Vi har fokuserat på följande aspekter.

  • Ljud: Hur bra ljudkvalitet blir det på materialet som spelas in? Uppstår det något brus? Hur naturligt blir ljudet? Hur rent blir ljudet? Är ljudet välbalanserat? Hur väl fungerar riktningskänsligheten när vi rör oss runtomkring mikrofonen? Hur mycket miljöljud plockas upp?

  • Byggkvalitet: Hur välbyggd är mikrofonen? Finns det delar som ger ifrån sig ovälkomna ljud? Om det finns reglage, går det att ändra på dem under inspelning utan att ljudet plockas upp? Rör sig reglagen smidigt? Står/sitter mikrofonen stadigt?

  • Funktionalitet: Finns det ytterligare funktioner utöver mikrofonens huvudsakliga? Hur presterar de i så fall? Medföljer det någon programvara? Om så, hur användarvänlig är den och vilka möjligheter ges i den?

Utöver dessa faktorer har vi även tagit hänsyn till användarvänlighet, manual och garanti. Slutligen har vi ställt alla dessa aspekter i relation till testkandidaternas pris och bestämt betyg utifrån prisvärdet.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste mikrofoner. Jämför pris på samtliga listade mikrofoner på PriceRunner.

1. Blue Microphones Yeti - BÄST I TEST MIKROFON

Högpresterande bordsmikrofon med användarvänlig design

Mikrofontyp: Bordstående Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz Känslighet: 4,5 mV/Pa (1 kHz) Max SPL: 120 dB Ljudlägen: 4 st (omni, bi, stereo, kardioid) Anslutningar: USB, 3,5 mm Fysiska reglage: Volymratt, muteknapp, känslighetsratt, ratt för ljudinställning Övrigt: Finns i många färger

Blue Microphones Yeti

Blue Microphones Yeti är en bordsmikrofon som både ger dig mycket ljud och god byggkvalitet för pengarna och därför utnämns till bäst i test. Den är välbyggd bortsett från lite tröga reglage, och den står stabilt på skrivbordet. Du har tillgång till ett lämpligt antal inställningsmöjligheter.

Designmässigt är den ganska stor, men de rundade formerna gör att den upplevs mindre. Den är enkel att rikta. Med hjälp av två reglage på sidan drar du fast den i ett visst läge.

Med USB-kabeln inkopplad är det sedan bara att sätta igång och spela in. På så vis är Yeti väldigt användarvänlig även för den som inte är van vid teknikprodukter.

Vi tycker om att det finns en fysisk muteknapp. Den kommer exempelvis väl till pass då du använder mikrofonen när du spelar och snabbt vill kunna stänga av ljudet om någon kommer in i rummet.

Slutresultatet blir riktigt bra

Yeti ger dig mycket hög inspelningskvalitet i relation till prislappen. I den här prisklassen och det här segmentet går det inte att hitta någon som presterar bättre. Du får en väldigt naturlig ljudbild som är ren och klar med god balans. Bruset hålls samtidigt på en mycket låg nivå.

Däremot plockar den tyvärr upp en del miljöljud oavsett hur man ställer känsligheten, vilket drar ner intrycket något. Exempelvis kan en dator med högljudd fläkt ge störningsljud i dina inspelningar.

Det blir ganska stor skillnad när du snurrar på inställningsratten för känslighet så du bör experimentera en del med detta innan du börjar spela in, men även på lägsta läget upplever vi mycket miljöljud. USB-kabeln är dock rätt lång så du kan ställa dig en bit ifrån datorn, men det blir ändå ett minus i testprotokollet.

Sett till priset är detta dock en mycket prisvärd bordsmikrofon som passar dig som vill börja spela in podcasts, Youtubefilmer eller som vill streama till Twitch och liknande tjänster.

Hög ljudkvalitetfysisk muteknappanvändarvänliglång USB-kabel
Plockar upp en del miljöljud

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Proshop Logotyp

Blue Mic Yeti USB - Whiteout - Microphone for Windows PC and Mac

888 kr
Amazon.se Logotyp

Blue Microphones Yeti USB microphone for recording and streaming to PC and Mac

888 kr
Inet Logotyp

Blue Microphones Yeti Blackout

890 kr

2. Sennheiser MK4 Digital - BÄSTA PREMIUMVAL MIKROFON

Modern och robust med förstklassig ljudkvalitet

Anslutning: USB Type A Frekvens: 20 Hz - 20,000 Hz Ljudtrycksnivå: min. gain :141 dB max. gain: 91 dB Vikt: 485 g Känslighet: min. gain: -61 dBFS (80 dB SPL, 1 kHz), max. gain: -11 dBFS (80 dB SPL, 1 kHz) Noise: min. gain: -117 dBFS (A) max.gain -79 dBFS(A) Sampling: 44.1 - 48 - 88.2 - 96 kHz Bitrate: 16 Bit, 24 Bit.

Sennheiser MK 4 Digital

När MK4 Analog först släpptes 2011 var det många som var oerhört imponerade över dess fantastiska ljudupptagning och byggkvalitet. Dock tog det nästan 5 år innan Sennheiser släppte en digital version, där du ges möjlighet att plugga in mikrofonen direkt i din Macbook, PC, Ipad osv.

MK4 Digital ger dig möjligheten att vara mer mobil med din musik, dina podcasts och liknande. Du behöver inte släpa på en massa extra utrustning eller kablar, vilket gör det både enkelt och roligt att spela in musik eller liknande när man befinner sig på resande fot.

Det yttre har inte ändrat sig. Det är å andra sidan inget negativt konstaterande då MK4 Digital både känns och ser robust ut samtidigt som designen är minimalistisk. Byggkvaliteten är hög, och mikrofonen känns verkligen som en premiummodell.

Sennheiser-MK4-Digital-Mikrofon

Utmärkt ljudkvalitet

Med hög kvalitet följer ofta också material som väger lite mer än sedvanlig plast. För dig som ska ha med den i väskan varje dag kan den därför vara i tyngsta laget. Vidare är detta inte en mikrofon du sitter och håller i handen någon längre stund.

Ljudupptagningen är imponerande. Vid inspelning av akustisk musik såsom gitarr är den skarp, tydlig och inte minst ger MK4 Digital ett härligt djup. Du får verkligen en känsla av autenticitet.

Mikrofonen gör också ett bra jobb att reducera störande bakgrundsljud och håller ljud som är nära i fokus. Med många gratisprogram och liknande kan du i princip eliminera alla bakgrundsljud med några knapptryck.

Helheten hos MK4 Digital, såsom design, ljudupptagning, reducering av bakgrundsljud, och att den är så enkel att ansluta gör detta till ett utmärkt köp. Den stora frågan man får fråga sig själv är om man vill lägga dom extra pengarna på en Digital MK4 eller nöjer sig med den analoga. Med den senare krävs dock extra utrustning för att du ska kunna koppla ihop den med datorn, så det blir ju ett prispåslag om du saknar den nödvändiga uppsättningen och då kanske det jämnar ut sig.

Solid kvalitethög ljudupptagningnätt designdigital
Något tung

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

3. Sennheiser MK4

En överlägset bra mikrofon

Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz Känslighet: 25 mV/Pa Max SPL: 140 dB Ljudlägen: 1 st. (kardioid) Anslutningar: XLR Fysiska reglage: Inga

Sennheiser MK 4

Sennheiser MK4 är en analog kardioid kondensatormikrofon med extremt bra ljudkvalitet sett till sitt pris. Ska du streama med så låg brusnivå som möjligt är den ett ypperligt alternativ. Likaså för den som ska spela in egen musik i hemmastudio utan att bränna hela sin budget. Akustiskt låter exempelvis otroligt bra.

Röster kommer igenom kristallklart. Vi upplever samtidigt att den jämnar av topparna fint så att det inte blir skrikigt. Ljudet blir luftigt och välbalanserat. Ska vi klaga på något är det att vi skulle önska lite mer snärt i bastonerna. Men detta är överlag en av de bästa mikrofoner vi har testat, speciellt sett till sin prisklass.

Den gör också ett bra jobb med att inte plocka upp onödigt miljöljud, ljud från tangentbordet dämpas exempelvis mycket bra.

Endast XLR

Byggkvaliteten är hög. Metallkroppen ger mikrofonen en hel del tyngd, men den är byggd för att monteras så det spelar i praktiken ingen roll - snarare tillför det till premiumkänslan hos den här mikrofonen.

En nackdel med MK4 är att du har få utgångar att leka med. Enda alternativet på själva mikrofonen är XLR och vanligen innebär detta att du även måste köpa till ett externt ljudkort om du inte redan har ett sådant. Det finns dock en digital variant av MK4 där du kan koppla in en adapter och därmed koppla den direkt till exempelvis mobiltelefonen. Denna analoga variant har dock av förklarliga skäl inte några sådana alternativ.

Det följer heller inte med någon XLR-kabel i paketet vilket vi kan tycka är lite snålt. Har du inte redan utrustningen du behöver hemma blir priset med andra ord i praktiken någon tusenlapp högre för att du ska kunna använda MK4.

Du får dock vad du betalar för och priset för själva mikrofonen är egentligen inte särskilt högt sett till hur bra kvalitet den håller.

Extremt bra ljudkvalitetmycket låg brusnivåtonar ned omvärldsbrus mycket brahög byggkvalitet
Följer inte med kabel

4. Antlion Audio Modmic 4

Mikrofontyp: Lös BOM-mikrofon Frekvensomfång: 100 Hz-10 kHz Känslighet: 12,5mV/Pa (1 kHz) Ljudlägen: 1 st (kardioid) Anslutningar: 3,5 mm Fysiska reglage: Muteknapp Övrigt: Medföljer flera olika typer av fästen

Antlion Audio ModMic 4 - with Mute

Antlion Audio Modmic 4 är en diskret liten extern BOM-mikrofon som kan anslutas till dina vanliga hörlurar och som levererar god ljudkvalitet. Mikrofonen kopplas in i datorns mikrofoningång och placeras sedan på lämplig plats.

Det följer med en rad plastclips och klisterlappar som du väljer mellan beroende på hur du vill fästa mikrofonen. Du kan till exempel använda klisterfästet för att ställa den direkt på skrivbordet. Har dina hörlurar en kabel kan du istället, med hjälp av ett av plastclipsen, knäppa fast mikrofonen där. Ytterligare en spännande lösning är att fästa dem direkt på hörlurskåpan med klisterfästet.

Vi tycker om att BOM-mikrofonen är så lång, men även att den går att rikta med hjälp av en liten skruv. Det gör att placeringsmöjligheterna blir stora. Ytterligare plus får Modmic 4 för sitt diskreta resefodral och sin muteknapp på kabeln.

Kompletterar dina hörlurar

Även om Modmic 4 mestadels håller hög ljudkvalitet kan den i vissa fall plocka upp statiskt ljud när du kopplar den analogt. Det finns sätt att komma runt detta, men du bör kontrollera om detta problem uppstår med just ditt ljudkort före köp och hur du i så fall löser det.

En lösning är exempelvis att använda ett externt USB-ljudkort. Men som sagt, detta uppstår inte med alla datorer och av de fyra vi testat den på hade vi bara problem på en.

Mikrofonen har inga problem att plocka upp ljud på långt håll, så skulle du vilja placera den på skrivbordet går det utmärkt. Dock bör du inte placera den alltför nära datorn eftersom den då riskerar att plocka upp ljud från tangentbord och fläkt. Överlag gör den dock ett godkänt jobb att dämpa miljöljud och samtidigt plocka upp din röst.

Sammanfattningsvis är Modmic 4 ett utmärkt alternativ för dig som redan har ett par hörlurar som du gillar och som du vill komplettera med en grym mikrofon. Den passar utmärkt för dig som spelar spel i grupp, både på LAN och hemma - och även för dig som sänder dina spelsessioner på nätet.

God ljudkvalitetmånga fästmöjligheterlång mikrofon
Statiskt brus ihop med vissa ljudkort

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

5. Elgato Wave:3

Minimalistisk mikrofon med bra ljudkvalitet

Anslutning: USB Frekvens: 70-20,000 Hz Vikt: Med stativ 596 g, Utan stativ 247 g Känslighet: -25 dB Sampling: 48 kHz

Elgato Wave 3

Elgato Wave:3 är en mikrofon avsedd för gamers och personer som spelar in podcasts och liknande. Den fungerar utmärkt från det att vi plockar upp den ur lådan och kopplar in den, det krävs inte särskilt mycket justeringar av inställningar för att det ska låta riktigt bra.

För att vara en premiummikrofon har den dock ganska få tillbehör som följer med, exempelvis saknas pop-filter. Du får bara med stativ och mikrofon.

Det är i grund och botten också en ganska simpel mikrofon. På mikrofonkroppen har du hörlursuttag, USB-C, ett reglage där du väljer mellan tre olika lägen, samt så kan du höja och sänka gains. Du har även tillgång till snabb mute. Det är minimalistiskt men också ganska standard för den här typen av mikrofoner.

En klar fördel är att om du har ett ställ kan du lätt skruva bort bottenplattan.

Låter kanonbra

Det du betalar för är i första hand ljudkvalitet. Den här mikrofonen har riktigt bra ljudupptag, din röst kommer igenom brusfritt och låter klar och tydlig. Möjligen att mikrofonen är lite svag på de lägre frekvenserna, men det är marginellt sett till priset.

Som med de flesta mikrofoner plockar den upp en del ljud från bakgrunden men genom att justera lite i inställningarna fungerar den sedan utmärkt. Sitter du i hyfsat lugn miljö och streamar är den klockren.

Elgato Wave:3 passar dig som söker en mikrofon med riktigt bra ljudkvalitet. Den har inte så mycket lullull eller extra tillbehör och vi kan därför tycka att den ligger lite väl högt i pris. Med det sagt är det ändå en riktigt bra mikrofon.

Riktigt bra ljudkvalitetlättanvändlåter bra direkt ur lådan
Få tillbehörganska standard utförande trots högt pris

6. HyperX QuadCast S

Visuellt utmanande i funktionellt paket

Anslutning: USB Frekvens: 20-20,000 Hz Vikt: Med stativ 646 g, Utan stativ 254 g Känslighet: -36 dB Sampling: 48 kHz Bitrate: 16 Bit

HyperX QuadCast S

QuadCast S är en USB-baserad RGB-mikrofon från HyperX. Denna mikrofon är inriktad mestadels till gaming- och streaming-genren där man oftast använder sig av webbkamera då denna RGB-mikrofon verkligen drar till sig blickar. Men den kan ju såklart även användas till podcasts och liknande.

Quadcast S är riktigt snygg faktiskt och gör sig väldigt väl för den som vill sticka ut. Det är en uppgraderad version av HyperX:s QuadCast, och frågan är då vad som skiljer dem åt? Den största skillnaden, som tidigare nämnts, är just RGB-belysningen. Men även att QuadCast S har usb-C på mikrofonen. Utöver det består de av samma komponenter.

Med HyperX Ingenuity-app, kan du anpassa färgerna efter tycke och smak.

HyperX-Quadcast-S-2

Lätt att komma igång med

Precis som QuadCast har Quadcast S bra ljudupptagning sett till prislappen. Rösten är krisp och klar, och grundinställningarna är justerade på ett vis som gör att du i princip bara kan packa upp mikrofonen och köra igång.

Det vi justerade lite i testet är QuadCast S förmåga att snappa upp bakgrundsljud, då den är ganska känslig och gärna tar med sådant som tangentbordsknapprande och liknande. Men det var å andra sidan enkelt justerat.

QuadCast S är lätt att installera. Du kopplar bara kabel mellan USB-uttaget och datorn så är du igång.

På baksidan av QuadCast S finner du fyra olika lägen där du med ett vrid ställer in vilken inställning som just du föredrar.

Stereo - Som är bäst när det kommer till samtal och instrument.
Omnidirectional - Anpassad för podcasts eller konferenser där flertal personer är involverade.
Kardioid - Bäst för podcasts, streaming och sådant som voiceovers.
Bidirectional - Inställningen för exempelvis intervjuer där man sitter på varsin sida av mikrofonen.

HyperX-Quadcast-S-1

Du kan även vrida på botten av mikrofonen där du har Gain-funktionen, väldigt behändigt. Men det mest funktionella på denna mikrofon är faktiskt mute-knappen. Den sitter behändigt på toppen av mikrofonen och det räcker med ett enkelt touch så stänger du av eller sätter på mikrofonens upptagning.

HyperX-Quadcast-S-3

HyperX QuadCast S rekommenderas till streaming exempelvis gaming och liknande där du vill liva upp sändningen med en mer spejsad mikrofon. Den har bra ljudupptagning och alla grundläggande funktioner du kan önska. Det du får ta dig en funderare på är om RGB-belysning och USB-C är värt prisskillnaden mot den i skrivande stund cirka 30 procent billigare QuadCast.

Snygg & funktionell designbra ljudupptagninglätt installation
Ingen uppdaterad prestanda trots prisökning mot småsyskonet

7. Hyper X SoloCast

Bra för nybörjare

Mikrofontyp: Bordstående Frekvensomfång: 20-20000 Hz Ljudlägen: Kardioid Känslighet: -6dBFS (1 kHz) Max SPL: 120 dB Anslutningar: USB-C Fysiska reglage: muteknapp

HyperX SoloCast

När det kommer till budgetmikrofoner är urvalet inte alls stort, åtminstone om vi ser till kvalitetsprodukter med bra ljud. SoloCast är Hyper X budgetmodell som ämnar försöka ta den platsen. Den riktar sig mot personer som ska testa satsa på att bli streamers men som kanske inte vill lägga flera tusen kronor innan de gjort sig ett namn. Frågan är bara om SoloCast är svaret?

hyperx-solocast-microphone-1

Kompakt modell

HyperX SoloCast är en väldigt liten mikrofon om man jämför med konkurrenterna, men det är inget negativt då mikrofoner oftast har en tendens att vara i vägen, speciellt om du streamar och därmed syns i bild. Då vill du ha en nätt mikrofon med bra upptag - och det är just vad det här är.

På ovansidan av SoloCast hittar vi den enda knappen som finns att tillgå. Det är kort och gott en mute-knapp, men också i princip den viktigaste knappen för en streamer eller den som hänger i dicsord. Vi ger därför en eloge för att denna är så lätttillgänglig.

hyperx-solocast-microphone-1

SoloCast är en kardioid mikrofon vilket betyder att den till största del fångar upp ljud från objekt som är framför den. Ljud som kommer från sidan eller bakom har lägre prioritet. Det gör att denna mikrofon lämpar sig till dig som tänkt använda den ensam, inte för intervjuer (podcast) och liknande.

hyperx-solocast-microphone-1

SoloCasts ljudupptagning är bra och ljudet har en naturlig klarhet rakt ur boxen. SoloCast plockar dock lätt upp störningsljud i bakgrunden, såsom tangentbordsljud och liknande. Du kan justera noise-gate/noise-reduction i ditt ljudprogram, och då dämpas bakrundsljudet markant. Men detta är alltså något du behöver sätta dig ner och justera själv innan du börjar.

Denna mikrofon är en perfekt mikrofon när det kommer till nybörjare av streaming eller personer som inte vill lägga en förmögenhet på sin mikrofon. SoloCast är en funktionell mikrofon som kommer göra många nöjda. Det låga priset är inbjudande. Samtidigt är det så att du konkurrenter med bättre ljudkvalitet och mer funktionalitet bara ett par hundralappar över denna, så tänker du bli långvarig är det kanske ett bättre köp att investera i någon av dem. Men vill du bara testa på, eller ha en schysst mikrofon för att snacka med kompisarna, är detta ett utmärkt val.

Mycket för pengarnabehändig muteknappklart och rikt ljud
Fångar upp oönskat bakgrundsljudfunktionsfattig

8. Razer Seiren Pro

Kvalitetsmikrofon med smarta funktioner

Razer Seiren

Razer Seiren Pro är en mikrofon med riktigt bra ljudkvalitet och en användarvänlig OLED-skärm som informerar användaren om ljudvolym och liknande. Mikrofonen är mycket enkel att förstå sig på och komma igång med. Reglagen är tydliga och utstrålar hög kvalitet när man roterar dem.

Själva mikrofonen står stabilt på bordet och det är i princip bara att plugga in den för att börja använda den. Ljudkvaliteten är föredömlig med god ljudbalans och knappt något brus.

Kunde varit bättre ljud med tanke på priset

Vi har ändå lyckats identifiera ett par tillkortakommanden. Den första är att basen känns marginellt överdriven och därmed inte helt naturlig. Den andra är att mikrofonen lätt tar upp miljöljud och därför bara bör användas i en tyst omgivning.

Vi hade gärna sett att det gick att styra känsligheten mer med tanke på priset. De reglage som finns att tillgå gör inte en tillräckligt markant skillnad. Bakgrundsljud kan i vissa fall tillföra en hel del positivt till inspelningen, men det får inte ta överhanden såsom det tenderar att göra med den här enheten.

En annan nackdel med Seiren Pro är priset. Du må få en OLED-skärm på köpet, men ljudkvalitetsmässigt går det att hitta likvärdiga produkter för betydligt lägre pris. Har du då inget behov av att veta exakta inställningar direkt på mikrofonen blir den inte så prisvärd.

Är du däremot beredd att betala extra för denna funktionalitet och har en tyst inspelningsmiljö, så är Razer Seiren Pro ett utmärkt val.

Föredömlig ljudkvalitet mycket hög byggkvalitetinformativ OLED-skärm
Tar upp mycket miljöljudnågot överdriven bas

Allt om Mikrofon

Mikrofoner hittar du både som fristående enhet och inbyggda i produkter inom en rad olika områden, allt från hörapparaten till övervakningskameran.

Den uppfanns redan 1877 av Emile Berliner, samma person som uppfann grammofonen. Men det var först när Alexander Bell gav sig in i leken som det togs fram en användbar modell.

Mikrofonens konstruktion

Mikrofonens uppgift är att omvandla ljudvågor till elektriska signaler. Hur den gör detta varierar.

En stor del av de lite dyrare mikrofoner som säljs idag är av kondensatortyp. Det innebär att de har två elektriskt ledande kondensatorplattor. Mellan dessa byggs det upp ett elektriskt fält som får den rörliga av de två plattorna att vibrera, och beroende på hur lång ljudvågen är blir avståndet olika långt mellan plattorna. Avståndet omvandlas sedan till elektriska signaler som blir till det digitala ljud som du sedan hör.

Eftersom den här tekniken är ganska dyr blir också mikrofoner av kondensatortyp relativt dyra jämfört med andra mikrofontyper. De lämpar sig bra som exempelvis studiomikrofoner eftersom de håller hög kvalitet.

Det finns även andra typer. Exempelvis elektretmikrofonen som är en billigare variant än kondensatormikrofonen men som påminner om den rent konstruktionsmässigt. Skillnaden är att den har ett material med permanent elektrisk laddning istället för en yttre ytspänningsmatning. Även denna mikrofontyp används ofta i studiosammanhang. Andra exempel på mikrofontekniker är dynamisk mikrofon och bandmikrofon.

Olika typer av mikrofoner

När du köper mikrofon är det viktigt att du väljer rätt typ utifrån vad du tänkt att använda den till. Ska du spela in sång i en studio kräver det en typ av konstruktion jämfört med om du bara tänkt använda den för röstsamtal via datorn. Det har både med tekniken inuti att göra och med den visuella utformningen. Några exempel på mikrofontyper:

• Studiomikrofon / handhållen mikrofon

• Bordsmikrofon

• Mygga / clip on-mikrofon

• Shotgun-mikrofon

• Zoom-mikrofon

• Inbyggd mikrofon

Mikrofoner kan också ta upp ljud utifrån olika mönster, de har olika riktverkan. I kardioidläge, kallas även för njure, blir upptagningsområdet enbart fokuserat till det främre området på mikrofonen. Detta läge lämpar sig därför bra vid inspelning av sång eller under samtal eftersom du då inte får med lika mycket miljöljud. Det är även bra för att undvika rundgång.

Är det istället miljöljud du är ute efter att spela in gör sig omni-läget (rundtagande upptagning/rundstrålande) bra. Då plockar mikrofonen upp ljudet från alla riktningar.

Ska du istället intervjua någon och vill ha med dina frågor utan att behöva flytta micken ska du välja läget bidirectional (kallas även åttakopplad), då tar den upp ljud både från fram- och baksidan av mikrofonens topp så att både du och din intervjuperson mittemot hörs lika bra. Däremot tar den inte upp ljud från sidorna.

Vissa mikrofoner kommer med stöd för flera olika lägen och har reglage så att du själv kan ställa in det läge du önskar. Andra är utvecklade för ett särskilt typ av behov och har därför bara ett riktningsläge.

Det finns som sagt en rad olika typer av mikrofoner byggda på olika vis, och det är viktigt att du väljer rätt sort beroende på vad du tänkt använda den till. Men istället för att läsa på om tekniken är det oftast enklast att utgå från att de välkända tillverkarna valt rätt mikrofonteknik för den typ av arbetsuppgift den är ämnad för.

Många tillverkare riktar dessutom enbart in sig på ett sortiment. Mikrofoner från Razer och Blue är exempelvis ofta sådana som ansluts till datorn, medan Shure oftare gör sångmikrofoner. Sedan finns det de som riktar in sig på flera sortiment ungefär lika mycket. Mikrofoner från Röde finns exempelvis för podcastinspelning, hemmamusikstudior och andra segment.

Tänk också på att alla mikrofoner har en viss nivå av egenbrus. Du vill förstås köpa en med så lite brus som möjligt, men samtidigt hålla dig inom din budget.

Tänk också på att om du köper en mikrofon med inbyggd förstärkare måste den få ström på något vis, detta gäller ofta kondensatormikrofoner. Vissa kommer med plats för inbyggda batterier, i andra fall sker strömförsörjningen via kabeln (så kallad fantommatning). Då krävs det att den apparat du kopplar mikrofonen till, exempelvis en förstärkare, kan hantera fantommatning och då med rätt spänning.

Koppla in mikrofonen

Beroende på vilken typ av mikrofon du köpt kommer den att kopplas in på olika vis. Har du köpt en mikrofon till datorn ansluts den vanligen via USB. Exempel på sådana mikrofoner är podcastmikrofoner och mikrofoner avsedda för gaming.

Men det är också mycket vanligt att mikrofoner ansluts med XLR-kontakt. Detta är framför allt vanligt i studiosammanhang, men det förekommer även att USB-anslutna mikrofoner har en XLR-anslutning.

En annan enklare typ av anslutning - även den till datorn - är via 3,5-millimetersingången på din laptop.

Många mikrofoner som säljs idag kan också anslutas trådlöst.

Det finns även mikrofontillverkare som gör mikrofoner som kan anslutas till mobiltelefonen, surfplattan eller kameran. Likväl som det finns tillverkare som gör tillverkarspecifika mikrofoner till sina videokameror, exempelvis ECM-mikrofonen från Sony.

På mikrofonerna finns ibland även en 3,5-millimeters hörlursutgång så att du direkt kan lyssna på det du spelar in utan att ljudet plockas upp.

Tillbehör

Har du tänkt använda din mikrofon för att spela in samtalsljud är det bra att köpa till pop-filter. Det förhindrar så kallade puff-ljud från att uppstå när du pratar in i mikrofonen, men stänger även ute en del av den fukt som följer med din andedräkt.

Ska du spela in utomhus är även vindskydd ett bra tillbehör att överväga.

Ett annat tillbehör som många uppskattar är någon form av stativ. Du får då händerna fria när du spelar in. Mikrofonstativ finns både som golvstående modeller, bordsstativ och sådana som du kan fästa direkt i möbler, hyllplan och liknande. Tänk på att stativet gärna får vara stötupptagande för att ytterligare undvika störningsljud.