Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Elbil barn: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 20 augusti 2019

Vill du hitta en prisvärd elbil till ditt barn? Vi har testat de mest populära modellerna på marknaden.

Så gjorde vi testet

Vi har testat samtliga elbilar på både asfalt, gräs och grus. Vi har tagit tiden på hur lång tid det tar att montera dem, hur starka de är på olika underlag, hur säkra de är att framföra och vilka funktioner de kommer med.

Utöver att prestandatesta elbilarna har vi även långtidstestat dem genom att låta barnfamiljer köra elbilarna under flera månaders tid. Barnfamiljerna har sedan fått återkoppla med sina synpunkter och dessa har vägts in i bedömningen.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande aspekter:

  • Prestanda:
    Hur länge kan du köra med elbilen innan den behöver laddas? Vilka underlag klarar elbilen av att köra på utan att prestandan sänks? Hur snabbt går elbilen?
  • Säkerhet:
    Har elbilen bälte? Sitter barnet skyddat under körning? Finns det risk att elbilen välter under körning? Går det att akutbromsa bilen via fjärrkontroll om barnet kör farligt? Kan barnet komma åt batteriet när bilen står på laddning?
  • Montering & byggkvalitet:
    Hur snabbt och smidigt går det att montera elbilen? Är bruksanvisningen lätt att följa? Vilken byggkvalitet håller de olika delarna? Hur stabil och välbalanserad är elbilen under körning?

Utöver detta har vi även analyserat en rad andra punkter såsom ljudnivå, uppladdningstid, samt funktioner såsom musikspelare, hastighetsställare med mera. Sammantaget ger dessa aspekter en bild av hur prisvärd elbilen är. Prisvärdet avspeglas sedan i betyget.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste elbilar för barn. Jämför pris på samtliga listade elbilar på PriceRunner.

1. Elbil Nordic Roll Pickup 4WD - BÄST I TEST ELBIL

Kraftfull, snygg, rymlig och prisvärd

Modell: Pickup Ålder: 3-7 år Plats för: 2 barn Hastighet: Framåt: upp till 5 km/t (3 lägen) Musikspelare: Ja Mått (LxBxH): 133x83x73 cm Angiven körtid: 40 min Uppmätt körtid med 1 barn i bilen: 60 min Motor: 4*25W Batteri: 1x12V Övrigt: Öppningsbara dörrar, mjukstart, läge med fyrhjulsdrift, förvaringsutrymme

Elbil Nordic Roll Pickup 4WD är en väldesignad elbil av jeeptyp som inger premiumkänsla. Den har exempelvis öppningsbara dörrar och en öppningsbar lucka baktill. Man sitter med enkelhet två barn där fram och kan lasta picknick eller matkasse därbak. Luckan baktill lyfts lite och öppnas sedan, den har dock en tendens att ibland hoppa ur låsläget av sig själv.

En bra funktion med den här elbilen är fjärrkontrollen. Den har flera lägen. I ena läget är det personen med fjärrkontrollen som tar över driften helt. I ett annat läge kan barnet köra själv, men du har möjlighet att ingripa under en kortare tid och exempelvis bromsa samt köra bilen åt sidan. Därefter tar barnet över driften igen.

Pickup 4WD är ganska snabb, så även om lite äldre barn självklart kan köra själva är det skönt att kunna ingripa och bromsa tvärt vid behov. Speciellt i mer tätbebyggda områden där det kan komma riktiga bilar.

Pickup 4WD kommer med säkerhetsbälte, radio med inbyggda låtar och en fejkad instrumentpanel där du ser en karta - vilka alla ger plus till körupplevelsen.

Batteriet laddas genom att du öppnar huven framtill och kopplar bort batteriet från motorn. Därefter kopplar du in en sladd. Du kan sedan stänga luckan trots att sladden är i, därmed undviker du att barnen är och pillar på batteriet. Det hade dock varit mer fördelaktigt med ett riktigt uttag på bilen och att du slapp koppla ur batteriet varje gång, speciellt med tanke på priset.

Elbil-Nordic-Roll-Pickup-4WD

Tuffar på bra oavsett terräng

Pickup 4WD startar mjukt och fint när barnet trycker ner gaspedalen. Den håller ett bra tempo framåt och är stark i uppförsbackar även med två barn i den. Eftersom den har fyrhjulsdrift tar den sig fram på alla underlag utan att klaga. Du kan slå över till tvåhjulsdrift när du kör på asfalt.

Trots att vi kör med fyrhjulsdrift och två 4-åringar i bilen samt en tyngre kasse klarar bilen att köra 35 minuter. Under enklare förhållanden når vi upp till en timme vilket är klart godkänt.

Den här elbilen är både stark, välutrustad och håller hög byggkvalitet. Prislappen må vara premium, men bilen håller det som den lovar.

Mycket starkfunktionsfylldgenomtänkt designbra byggkvalitetvalbar fyrhjulsdrift
Uppladdning kräver att du kopplar ur batterietbakluckan sitter lite löst
4,5

Bra pris hos:

Gardenstore.se

2. Elbil Nordic Roll Sport - BÄSTA BILLIGA ELBIL

Tuff och välutrustad med bra förvaring

Modell: Sportkupé Ålder: 3-6 år Hastighet: Framåt: upp till 4,2 km/t (1 läge) Musikspelare: Ja Mått (LxBxH): 108x63x47 cm Uppmätt monteringstid: 25 min Uppmätt körtid med 1 barn i bilen: 60 min Motor: 2*20W Batteri: 1x12V Övrigt: Öppningsbara dörrar, mjukstart, AUX & USB till stereon, fjärrkontroll, säkerhetsbälte, belysning, förvaringsutrymme

Elbil Nordic Roll Sport är en stark elbil i en cool design som dessutom har ett litet bagageutrymme där barnet kan förvara leksaker när de är ute och kör - eller så kan du förvara laddare, fjärrkontroll och manual där mellan körsessionerna. Det är en kul extra feature som snabbt kom att bli uppskattad av både stora och små.

Den här elbilen är definitivt stark sett till både pris och konkurrens. Den har inga problem att ta sig upp för uppförsbackar. Trots att det sitter en fyraåring i den klarar den av start i lättare uppförsbacke utan att verka det minsta påverkad. Bilen klarar både grus, gräs och asfalt. Den har även mjukstart, så körningen blir aldrig ryckig.

Det som kan ligga bilen lite till last är att den är ganska kompakt. Främst passar den lite yngre barn omkring 2-6 år. Du som har barn i det yngre åldersspannet kommer också att uppskatta den medföljande fjärrkontrollen som gör att du kan hjälpa barnet på traven.

Vad du däremot kanske inte kommer att uppskatta lika mycket - men barnet desto mer - är den inbyggda musikspelaren. Utbudet består av både sagor och musik. Sagorna är dock på engelska.

Elbil-Nordic-Roll-Sport-03

Finns mycket skoj för barnet att leka med

Installationen av Nordic Roll Sport är i stora drag mycket enkel. Bortsett från det första steget där du ska montera fast två stödhjul så är det ytterst få och simpla moment. Angående stödhjulen så är det svåra i installationen att du måste skruva igenom en plastdetalj och det är ganska svårt för att den sitter långt in och du ser inte riktigt var skruven träffar. Halva installationstiden utgörs av detta moment, och med en bättre design på dessa skulle installationen bara ha tagit 15 minuter.

Manualen är inte till hjälp ett dugg. Dels är den skriven på dålig engelska, dels ser du inte vad bilderna föreställer. Men då är det tur att det är så få delar och att det är ganska självklart var och hur dessa ska placeras. Därmed är det ändå till syvende och sist ett relativt enkelt installationsförfarande.

Bilen är som sagt ganska billig och därmed är det plastsäten, plasthjul och så vidare. Men för att vara budget är den ändå välutrustad. Musikspelaren, fjärrkontrollen och förvaringsmöjligheten har vi redan nämnt. Utöver detta har den även säkerhetsbälte, snygg och lagom kraftfull belysning samt tuta.

Den här elbilen passar dig som har barn i förskoleåldern och söker en liten, kompakt men ändå stark och välutrustad elbil.

Stark budgetmodellförvaringsmöjlighet baktill
Kass manuallite trång inuti
4,5

3. Volvo XC90 Inscription

Snygg märkesbil som passar ensamma förare

Modell: SUV Ålder: 3-7 år Hastighet: Framåt: upp till 6 km/t (3 lägen) Musikspelare: Ja Mått (LxBxH): 128x71x70 cm Angiven körtid: 40 min Uppmätt körtid med 1 barn i bilen: 65 min Motor: 2*35W Batteri: 1x12V Övrigt: Lädersits, öppningsbara dörrar, aux & USB till stereon, inbyggd musikspelare, fjärrkontroll, belysning, riktig lackering

Rull Volvo XC90 Inscription 12V

Volvo XC90 Inscription är en fräck märkesbil som känns både välbyggd och genomtänkt på flertalet punkter. Med sina öppningsbara dörrar, skinnsäten, mönstring på panelen samt växelspak för att reglera kör, parkering och back andas den premium. Speciellt med tanke på vilken fin lyster lackeringen har.

Som bil för ett barn är den rymlig. Men i den här prisklassen förväntar vi oss att två barn får plats, och tummar man på det så ska elbilen vara superb i övrigt. Denna är bra, men inte så pass lysande att vi kan ha förståelse för varför man sparat in på att bygga den så att två barn får plats.

Förutom själva elbilen följer det med en fjärrkontroll och en aux-kabel. Bilen har inbyggd musikspelare med både musik och sagor på engelska.

XC90 Inscription kommer med tre hastighetslägen men tyvärr kan dessa endast regleras via fjärrkontrollen. I själva bilen väljer du bara mellan att köra framåt eller bakåt.

Lysena framtill ger ett extra plus till premiumkänslan hos denna elbil.

Klarar alla underlag framåt

Volvo XC90 är en ganska stark elbil så länge du ska köra framåt. Den klarar att starta i lättare uppförsbacke på grusunderlag men det märks att den blir påverkad och vi är inte jätteimponerade i jämförelse med andra bilar vi har testat som kostar mindre – detta trots dubbla 35-wattsmotorer.

Bilen är också lite svag på backen så länge du befinner dig på annat underlag än asfalt. Det räcker att det lutar ytterst lite så märks det att den får arbeta väldigt hårt och det blir lätt att den istället börjar spinna.

XC90 kan hantera gräs och asfalt, däcken har helt okej mönstring och fäste mot underlaget.

Volvo-XC90-Inscription-03

Kommer nästan färdigmonterad

Att montera XC90 är i grund och botten en superenkel process. Det är ytterst få delar att sätta ihop och passformen är bra. Manualen är dock skriven på usel engelska, det saknas ord på vissa ställen och den går inte i korrekt ordning. Vissa steg är helt uteslutna så dessa får du lista ut själv. Trots detta tog det bara 40 minuter att montera bilen eftersom det var ganska självförklarande hur och var alla delar skulle sitta.

Eftersom priset på den här elbilen ligger i premiumkategorin har man ganska höga förväntningar. XC90 möter dessa på flera plan, men tillverkaren har också kompromissat på punkter där man förväntar sig mer – framför allt utrymmet och prestandan.

Det är dock inte på något vis en dålig elbil. För dig som söker en märkesbil i premiumklassen är den en av de bättre på marknaden: snygg och välutrustad.

Hög byggkvalitetfräck panel & växelspak inutibra fjärrkontrollenkel att monteraganska stark
Trångendast hastighetsreglering via fjärrkontrollusel manual
4,0

Bra pris hos:

Litenleker

4. Nordic Roll Rover

Lättkörd Rover för ett barn

Modell: Rover Ålder: 3-7 år Hastighet: Framåt: upp till 4.2 km/t (1 läge) Musikspelare: Ja Mått (LxBxH): 110x70x53 cm Uppmätt monteringstid: 20 min Motor: 2x20W Batteri: 1x12V Övrigt: Öppningsbara dörrar, aux & USB till stereon, fjärrkontroll, säkerhetsbälte

Nordic Roll Rover (BH-118A) är en kompakt Rover med stark motor sett till priset. Det är inga problem att köra den här elbilen på vare sig gräs, grus eller asfalt. Den klarar även av att starta i lutning med en fyraåring i utan att påverkas nämnvärt.

Det här är framför allt en elbil för de lite yngre barnen, då den är ganska trång inuti. Rover-epitetet klingar mer “stor bil”, men så är alltså inte fallet. Övre angiven rekommenderad ålder är något tilltagen. Har du däremot ett barn omkring 4-5 år som ska köra ensam är det absolut inga problem att få plats. Även yngre barn kan köra, och det följer med en fjärrkontroll så att du kan ingripa om så behövs.

Det finns också säkerhetsbälte vilket gör körningen något säkrare eftersom små barn har en tendens att klättra runt annars.

Bilen är ganska välutrustad. Du har belysning, musikspelare med ett helt okej utbud musik och sagor - dock sagor på engelska - samt ett startljud som ska illustrera en riktigt fräck motor.

Testpersonerna uppskattar den fejkade kartan - det är egentligen bara en påklistrad bild - och att det är öppningsbara dörrar, men finner det lite tråkigt att det inte går att justera hastigheten. När man närmar sig övre budgetklass tycker vi att det borde finnas reglering för detta i bilen.

Nordic-Roll-Rover-03

Går snabbt att komma igång

Installationen är hyfsat enkel. Manualen lämnar en hel del att önska, men det är så pass få delar och placeringen av dessa är ganska självklar att det går fort att sätta ihop den ändå - cirka 20 minuter.

Det som tar längst tid att montera är stödhjulen. Vi förstår inte riktigt funktionen för dessa, då de inte når ner i marken när du kör. Eventuellt är det för att bära upp ifall det är ett äldre barn som kör.

Den upphöjda kragen baktill - endast ett designmoment - tillför en fräck detalj. Dock har den dålig passform med bygget i övrigt så det är svårt att få den på plats så att den sitter ordentligt kvar. I övrigt passar resten av delarna bra.

Den här elbilen passar dig som bara har ett barn som ska köra och som vill ha stark Rover utan att betala multum för prestanda.

Starkganska välutrustad enkel montering
Dålig manuallite trång inutisaknar hastighetsjustering
4,0

5. John Deere Ground Force 12V

Stark och cool traktor med släp

Modell: Traktor med släp Ålder: 3-8 år Hastighet: Framåt: upp till 7km/t (2 lägen) Musikspelare: FM-radio Mått (LxBxH): 169,5x63x68 cm Angiven körtid: 40 min Uppmätt körtid med 1 barn i bilen: 60 min Övrigt: Justerbart säte

Peg-Pérego John Deere Ground Force 12V

John Deere Ground Force 12V är en stark elbil med släp till som du kan köra på två olika hastigheter och dessutom backa med. Den är stark både framåt och bakåt, elbilen orkar därför upp för ganska branta backar, och klarar av olika typer av underlag rent kraftmässigt. Vi har testat den på gräs, grus och asfalt problemfritt.

Tyvärr kommer dock inte alltid prestandan till sin rätt. Det har främst att göra med hjulen som är av hårdplast och tenderar slira en del vid lutning på gräs. Med bättre grepp hade körupplevelsen klassats som fenomenal, nu är den “bara” mycket bra.

John-Deere-Ground-Force-03

Monteringsprocessen lämnar mycket att önska

Byggkvaliteten är överlag ganska plastig - men det är inget som är unikt för den här elbilen utan snarare ganska vanligt. Dock är detta en premiummodell sett till priset, så vi hade gärna sett att delarna var lite mer stabila, och passformen vid montering kunde ha varit betydligt bättre.

Detta ihop med en mycket bristfällig bruksanvisning gör att installationen tar upp emot två timmar. Ett riktigt dåligt betyg för en elbil med så få detaljer. Det krävs alldeles för många olika metoder, specialverktyg, skruvar och annat. Här borde tillverkaren ta lärdom av trädgårdsmaskintillverkare och dammsugartillverkare som arbetar mycket med klick i-funktionalitet.

Stark och välbalanserad men tryter i detaljerna

När du väl monterat den går det snabbt för barnet att lära sig förstå sig på den. Det går i princip bara att backa eller gasa så det är inte särskilt mycket att orda om. Tyvärr saknas säkerhetsbälte, samtidigt som barnet sitter ganska högt upp. Vidare borde gaspedalen ha placerats annorlunda. Det händer flera gånger vid avstigning att barn trampar på gasen samtidigt som de ska kliva av, vilket medför att de istället trillar.

Batteriet tar cirka en natt att ladda fullt och körtiden är riktigt bra. Enligt bruksanvisningen är den 40 minuter, men vi kommer utan problem upp i en timme.

Den är snabb, stark och har en riktigt iögonfallande design. Känner du att den är för snabb finns kan du låsa elbilen, så att barnet bara kan använda första läget och backen.

Vissa elbilar kommer med fjärrkontroll så att du själv kan ta över kontrollen och köra barnet. Det gör inte denna. Detta utgör en nackdel för dig som bor i ett lite mer trafikerat område, eller som har barn som inte lärt sig köra självständigt ännu.

Vidare känns det lätt omodernt med bara FM-radio som musikspelare med tanke på priset. Vi saknar även en tuta.

Den stora behållningen med Ground Force, utöver styrkan och batteritiden, är att det ingår ett släp. Släpet ger mycket mervärde eftersom barnet kan köra runt saker. Prestandan, släpet och den fräcka traktordesignen är det som lyfter den här elbilen. Dessutom är den bra balanserad.

Är du ute efter en snabb, cool elbil utan moderniteter och orkar med en omständlig installation är den ett bra köp, speciellt för barn äldre än 4 år. Den passar även på mer ojämn tomt eller om du har grusväg - detta tack vare kraften i motorn.

Mycket stark elbilsläpet ger mervärdefräck traktordesignmöjlighet att låsa hastighetflera hastighetslägen
Gaspedalens placeringsaknar en del funktionermycket dålig manualkrånglig installationdåligt grepp på gräs
3,5

Bra pris hos:

Eurotoys Sverige

6. Elbil Nordic Roll Champion 12V

Kompakt jeep med inbyggd musik

Modell: Jeep Ålder: 3-9 år Hastighet: Framåt: upp till 6 km/t (2 lägen) Musikspelare: Ja Mått (LxBxH): 110x64x77 cm Uppmätt monteringstid: 115 min Angiven körtid: 120 min Motor: 45W Batteri: 2x12V Övrigt: Mjukstart, belysning, säkerhetsbälte, USB & AUX till stereo, tuta

Elbil Nordic Roll Champion 12V är en kompakt liten jeep som trots sitt lilla format ändå rymmer två barn. Dock gör den sig bäst för den som bara har ett barn som ska leka med den.

En av de mest uppskattade funktionerna är alla de inbyggda låtarna som barnet kan växla mellan genom att trycka på ratten. Våra testpersoner blev många gånger sittandes utan att köra för att bara lyssna och bläddra i musiken - som i och för sig knappast är särskilt välkänd eller av någon bättre ljudkvalitet, men det räcker gott och väl för att ge mervärde i och med att det är ganska många låtar.

Krånglig installation men stark motor

Installationen är lite enerverande. Dels är bilderna i manualen mycket lågupplösta så det är svårt att se detaljer, dels saknas en översiktsbild där man ser alla delar och deras respektive namn så att det sedan är enkelt att särskilja dem från varandra.

När du väl har fått ihop elbilen inser du att själva processen egentligen var ganska simpel, och att med en bättre manual hade det gått på halva tiden. Nu tar det istället omkring två timmar vilket är i högsta laget.

Du kan själv vara med och styra elbilen via en fjärrkontroll. Det gör att även barn yngre än 3 år kan åka med i den under en vuxens uppsikt, samt att det känns tryggare att framföra den även i tätbebyggt område med viss biltrafik.

Elbil-Nordic-Roll-Champion-03

Håller inte så hög standard

Den här elbilen har mycket lullull och klarar att köra på gräsmatta med ett barn i utan problem. Likaså grus och asfalt går bra. Den är stark och orkar länge.

Det stora problemet med den är byggkvaliteten. Det märks vid montering att den är budget i form av mycket tunna plastdetaljer och dylikt. Du måste vara mycket varsam när du monterar för att inte saker ska gå sönder.

Den låga byggkvaliteten märks även när du ska lyfta undan elbilen. När du greppar i delar så lossnar de eller blir missformade.

Barn är inte särskilt varsamma när de leker med sina leksaker vilket gör att det finns en stor risk att elbilen går sönder. Priset rimmar inte riktigt med upplevelsen på den här punkten.

Den här elbilen passar dig som har ett barn som är försiktig med sina leksaker och som samtidigt vill ha en stark jeep-modell med rolig musik, tuta och fjärrkontroll. Kompromissen är byggkvaliteten.

Champion är mest lämpad för barn i yngre förskoleåldern, mycket på grund av sin storlek. Men den går samtidigt ganska fort när du sätter den på maxhastighet så även lite äldre barn - upp till omkring 7 år - kan ha kul i den.

Starkfunktionsfylldkul design
Låg byggkvalitetjobbig installation
3,0

Välja elbil till barn

För att ta reda på vilken elbil som är bäst till just ditt barn måste du först och främst utgå från din budget. Vi har delat upp testet i tre prisklasser som i stort linjerar med de i handeln:

Budget: 0–2000 kr Mellan: 2000–3500 kr Premium: Över 3500 kr

Därefter handlar det om att fundera igenom vilka behov du har. Ska det vara ett eller två barn som ska åka i bilen? Vill du att den ska kunna spela musik? Vill du själv kunna styra den med fjärrkontroll (ofta bra om det är ett yngre barn som ska köra den)? Vilken typ av underlag ska bilen framföras på - är det enkel asfalt eller tuffare grus och gräs?

När du vet vilka behov du har är det enklare att sortera i utbudet.

Är det en elbil till ett större barn bör den även klara högre last. Se därför över vilka åldrar som elbilarna du väljer mellan rekommenderas för.

Det finns sedan olika märken på elbilar. Man brukar dela upp dem i licensierade märkesbilar, till exempel Volvo XC90, Mercedes, Mini Cooper och BMW. Samt modeller som inte utgör något äkta bilmärke men som kan ha samma eller liknande specifikation som de redan nämnda.

Därutöver finns det förstås olika modeller, allt från cabriolet till specialmodeller såsom traktorer. Oftast handlar det om vad barnet önskar för typ av utseende.

När det kommer till funktioner har du en hel del att välja på. I de lite lyxigare modellerna finns det mjukstart som gör att körningen inte blir ryckig, gummerade däck och detaljer såsom öppningsbara dörrar, bluetooth-anslutningen för musik och liknande. Men det händer att även billigare elbilar kommer med en eller två sådana här lite lyxigare egenskaper. Då är det ofta på bekostnad av något annat. Därför är det viktigt att du ser över vad som är önskvärda funktioner för dig så att du väljer en modell som är mest lämpad för ditt barn.

Lär dig allt om elbilar för barn

Vill du läsa en mer djupgående guide om elbilar för barn, kolla in vår stora köpguide.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!