Uppdaterad  

Elbil barn: 5 modeller i test

Elina Blom

Vill du hitta en prisvärd elbil till ditt barn? Vi har testat de mest populära modellerna på marknaden, exempelvis märkesmodeller som BMW, Audi och Volvo. För att en elbil ska bli bäst i test måste den klara av att köra problemfritt på olika typer av underlag, både med och utan lutning, samt vara lätt för barnet att använda och ha en bra batteritid.

elbil bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi har testat samtliga elbilar på både asfalt, gräs och grus. Vi har tagit tiden på hur lång tid det tar att montera dem, hur starka de är på olika underlag, hur säkra de är att framföra och vilka funktioner de kommer med. Utöver att prestandatesta elbilarna har vi även långtidstestat dem genom att låta barnfamiljer köra elbilarna under flera månaders tid. Barnfamiljerna har sedan fått återkoppla med sina synpunkter och dessa har vägts in i bedömningen.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande aspekter:

  • Prestanda: Hur länge kan du köra med elbilen innan den behöver laddas? Vilka underlag klarar elbilen av att köra på utan att prestandan sänks? Hur snabbt går elbilen?
  • Säkerhet: Har elbilen bälte? Sitter barnet skyddat under körning? Finns det risk att elbilen välter under körning? Går det att akutbromsa bilen via fjärrkontroll om barnet kör farligt? Kan barnet komma åt batteriet när bilen står på laddning?
  • Montering & byggkvalitet: Hur snabbt och smidigt går det att montera elbilen? Är bruksanvisningen lätt att följa? Vilken byggkvalitet håller de olika delarna? Hur stabil och välbalanserad är elbilen under körning?

Utöver detta har vi även analyserat en rad andra punkter såsom ljudnivå, uppladdningstid, samt funktioner såsom musikspelare, hastighetsställare med mera. Sammantaget ger dessa aspekter en bild av hur prisvärd elbilen är. Prisvärdet avspeglas sedan i betyget.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste elbilar för barn. Jämför pris på samtliga listade elbilar på PriceRunner.

1. Mercedes G63 AMG 6x6

Grymt kraftfull, kul och genomtänkt på många vis

Modell: Pickup Ålder: 3-7 år Plats för: 2 barn eller 1 barn och 1 vuxen (maxlast 90 kg) Hastighet: Framåt: upp till 6 km/t (3 lägen) Musikspelare: Ja Mått (LxBxH): 130x68x77 cm Vikt: 46,5 kg Angiven körtid: 40-90 min Uppmätt körtid med 1 barn i bilen: 75 min Motor: 6*35W Batteri: 1x12V (14Ah) Övrigt: Öppningsbara dörrar, mjukstart, sexhjulsdrift, 2 förvaringsutrymmen, extra gaspedal på utsidan av kupén för passagerarkontroll

Azeno Mercedes G63 Amg 12V

Mercedes G63 AMG 6x6 är en sexhjulig elbil som driver på samtliga hjul, med inställbara backspeglar och kraft och stadga nog för att en vuxen ska kunna åka med. Den vuxna kommer förstås att ha svårt att få plats med benen, men kan sitta snett bakom sätet och då åka med på ett tryggt vis.

Bilen är riktigt stark. Både stark nog att ta dig upp för backar och över gräsmatta utan att knorra ett dugg. Du kör den även smärtfritt på grusväg.

Går enormt fort att montera

Mercedes G63 AMG 6x6 har fyrpunktsbälte, tuta, inbyggd musik och lättillgängliga knappar och spakar som barnet snabbt lär sig. Det finns tre hastighetslägen, istället för de två som brukar vara standard, samt ett backläge.

De sex hjulen och den bitiga konstruktionen ger god stadga på vägen. Hastigheten är lagom för ett barn, så även på snabbaste läget (som du som vuxen ställer in via fjärrkontrollen).

Själva bilen väger en hel del och är mycket trögrullad om den får slut på batteri. Då kan det vara behändigt om man är två personer som bär tillbaka den, alternativt planerar så att batteriet inte tar slut långt ifrån hemmet.

Batteritiden mäter vi till 75 minuter med ett barn i bilen. Detta är i toppklass med tanke på kraften hos denna elbil. Uppladdningstiden är dock hela tio timmar, så den måste nästan stå över natten. Samtidigt står det att den inte ska laddas mer än tolv timmar i ett svep, vilket ger ett ganska litet fönster. Du får med andra ord ha lite koll här.

Det här är en av de allra enklaste elbilarna vi monterat. Monteringstiden är i snitt 20 minuter, vilket är mer än hälften så kort som på de flesta andra bilar. Vårt exemplar tog tio minuter längre tid att få ihop på grund av att låsningen till ena hjulet krånglade, men det var för att vi var lite för försiktiga initialt. Du trycker i princip bara dit hjulen, och slipper krångla med muttrar och sprints. En mycket smidig lösning.

Mjukstarten är väldigt påtaglig. Innan barnet lärt sig bilen till fullo så blir reaktionen vid ett par tillfällen att bilen inte fungerar, men barnet har då haft för kort tålamod för att vänta in att bilen börjar rulla.

En kul grej hos Mercedes G63 AMG 6x6 är att den har två förvaringsutrymmen, dels baktill och dels framtill under huven. Du kan därmed förvara laddare och fjärrkontroll under huven, där barnet sällan är och pillar eftersom batteri med mera sitter där. Och på så vis får barnet möjlighet att fritt disponera utrymmet baktill. Där kan de samla kottar, ha sin tröja och liknande - något som samtliga testdeltagare nyttjade och gladdes över.

Fjärrkontroll är för övrigt lik den du hittar till spelkonsoler, och därmed är det väldigt lätt för en vuxen att ta över driften och ratta bilen följsamt om barnet behöver hjälp.

Den här elbilen passar dig som söker en märkesbil med en rejäl genomtänkt konstruktion, gott om kraft och mervärde som gör priset berättigat (inte bara en licensierad bil med hög prislapp, såsom det kan vara annars).

Går supersnabbt att monteraväldigt starkgott om förvaringsutrymmelättanvänd fjärrkontrollrejält tilltagen maxlast
Trögrullad & tung vid batteritorsknågot seg startreaktion

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Litenleker Logotyp

Rull Elbil - Mercedes G63 6x6 12V - Röd

8 184 kr

2. Nordic Roll Rover

Lättkörd Rover för ett barn

Modell: Rover Ålder: 3-7 år Hastighet: Framåt: upp till 4.2 km/t (1 läge) Musikspelare: Ja Mått (LxBxH): 110x70x53 cm Uppmätt monteringstid: 20 min Motor: 2x20W Batteri: 1x12V Övrigt: Öppningsbara dörrar, aux & USB till stereon, fjärrkontroll, säkerhetsbälte

Nordic Roll Rover (BH-118A) är en kompakt Rover med stark motor sett till priset. Det är inga problem att köra den här elbilen på vare sig gräs, grus eller asfalt. Den klarar även av att starta i lutning med en fyraåring i utan att påverkas nämnvärt.

Det här är framför allt en elbil för de lite yngre barnen, då den är ganska trång inuti. Rover-epitetet klingar mer “stor bil”, men så är alltså inte fallet. Övre angiven rekommenderad ålder är något tilltagen. Har du däremot ett barn omkring 4-5 år som ska köra ensam är det absolut inga problem att få plats. Även yngre barn kan köra, och det följer med en fjärrkontroll så att du kan ingripa om så behövs.

Det finns också säkerhetsbälte vilket gör körningen något säkrare eftersom små barn har en tendens att klättra runt annars.

Bilen är ganska välutrustad. Du har belysning, musikspelare med ett helt okej utbud musik och sagor - dock sagor på engelska - samt ett startljud som ska illustrera en riktigt fräck motor.

Testpersonerna uppskattar den fejkade kartan - det är egentligen bara en påklistrad bild - och att det är öppningsbara dörrar, men finner det lite tråkigt att det inte går att justera hastigheten. När man närmar sig övre budgetklass tycker vi att det borde finnas reglering för detta i bilen.

Går snabbt att komma igång

Installationen är hyfsat enkel. Manualen lämnar en hel del att önska, men det är så pass få delar och placeringen av dessa är ganska självklar att det går fort att sätta ihop den ändå - cirka 20 minuter.

Det som tar längst tid att montera är stödhjulen. Vi förstår inte riktigt funktionen för dessa, då de inte når ner i marken när du kör. Eventuellt är det för att bära upp ifall det är ett äldre barn som kör.

Den upphöjda kragen baktill - endast ett designmoment - tillför en fräck detalj. Dock har den dålig passform med bygget i övrigt så det är svårt att få den på plats så att den sitter ordentligt kvar. I övrigt passar resten av delarna bra.

Den här elbilen passar dig som bara har ett barn som ska köra och som vill ha stark Rover utan att betala multum för prestanda.

Starkganska välutrustad enkel montering
Dålig manuallite trång inutisaknar hastighetsjustering

3. John Deere Ground Force 12V

Stark och cool traktor med släp

Modell: Traktor med släp Ålder: 3-8 år Hastighet: Framåt: upp till 7km/t (2 lägen) Musikspelare: FM-radio Mått (LxBxH): 169,5x63x68 cm Angiven körtid: 40 min Uppmätt körtid med 1 barn i bilen: 60 min Övrigt: Justerbart säte

Peg-Pérego John Deere Ground Force 12V

John Deere Ground Force 12V är en stark elbil med släp till som du kan köra på två olika hastigheter och dessutom backa med. Den är stark både framåt och bakåt, elbilen orkar därför upp för ganska branta backar, och klarar av olika typer av underlag rent kraftmässigt. Vi har testat den på gräs, grus och asfalt problemfritt.

Tyvärr kommer dock inte alltid prestandan till sin rätt. Det har främst att göra med hjulen som är av hårdplast och tenderar slira en del vid lutning på gräs. Med bättre grepp hade körupplevelsen klassats som fenomenal, nu är den “bara” mycket bra.

Monteringsprocessen lämnar mycket att önska

Byggkvaliteten är överlag ganska plastig - men det är inget som är unikt för den här elbilen utan snarare ganska vanligt. Dock är detta en premiummodell sett till priset, så vi hade gärna sett att delarna var lite mer stabila, och passformen vid montering kunde ha varit betydligt bättre.

Detta ihop med en mycket bristfällig bruksanvisning gör att installationen tar upp emot två timmar. Ett riktigt dåligt betyg för en elbil med så få detaljer. Det krävs alldeles för många olika metoder, specialverktyg, skruvar och annat. Här borde tillverkaren ta lärdom av trädgårdsmaskintillverkare och dammsugartillverkare som arbetar mycket med klick i-funktionalitet.

Stark och välbalanserad men tryter i detaljerna

När du väl monterat den går det snabbt för barnet att lära sig förstå sig på den. Det går i princip bara att backa eller gasa så det är inte särskilt mycket att orda om. Tyvärr saknas säkerhetsbälte, samtidigt som barnet sitter ganska högt upp. Vidare borde gaspedalen ha placerats annorlunda. Det händer flera gånger vid avstigning att barn trampar på gasen samtidigt som de ska kliva av, vilket medför att de istället trillar.

Batteriet tar cirka en natt att ladda fullt och körtiden är riktigt bra. Enligt bruksanvisningen är den 40 minuter, men vi kommer utan problem upp i en timme.

Den är snabb, stark och har en riktigt iögonfallande design. Känner du att den är för snabb finns kan du låsa elbilen, så att barnet bara kan använda första läget och backen.

Vissa elbilar kommer med fjärrkontroll så att du själv kan ta över kontrollen och köra barnet. Det gör inte denna. Detta utgör en nackdel för dig som bor i ett lite mer trafikerat område, eller som har barn som inte lärt sig köra självständigt ännu.

Vidare känns det lätt omodernt med bara FM-radio som musikspelare med tanke på priset. Vi saknar även en tuta.

Den stora behållningen med Ground Force, utöver styrkan och batteritiden, är att det ingår ett släp. Släpet ger mycket mervärde eftersom barnet kan köra runt saker. Prestandan, släpet och den fräcka traktordesignen är det som lyfter den här elbilen. Dessutom är den bra balanserad.

Är du ute efter en snabb, cool elbil utan moderniteter och orkar med en omständlig installation är den ett bra köp, speciellt för barn äldre än 4 år. Den passar även på mer ojämn tomt eller om du har grusväg - detta tack vare kraften i motorn.

Mycket stark elbilsläpet ger mervärdefräck traktordesignmöjlighet att låsa hastighetflera hastighetslägen
Gaspedalens placeringsaknar en del funktionermycket dålig manualkrånglig installationdåligt grepp på gräs

4. Audi R8

Billig märkesbil med musik

Modell: Sportkupé Ålder: Från 3 Hastighet: Framåt: upp till 5 km/t Musikspelare: Ja Mått (LxBxH): 100x53x31 cm Uppmätt monteringstid: 22 min Uppmätt körtid med 1 barn i bilen: 30 min Motor: 2*35W Batteri: 2x6V Övrigt: Öppningsbara dörrar, AUX & USB till stereon, fjärrkontroll, säkerhetsbälte, belysning, maxvikt 35 kg

Azeno Audi R8 Elbil 12V

Audi R8 är en väldigt kompakt elbil som är lätt att stuva undan när den inte används. Du monterar ihop den på under en halvtimme och sedan är det bara att ladda batteriet fullt innan barnen kan börja leka.

Batteriet räcker cirka 30 minuter när du kör den på asfalt. Den tar sedan ett par timmar att ladda fullt igen.

Lämplig för små barn

Audi R8 föreställer en Audi R8 Spyder. Den rymmer ett barn, och barnet bör inte vara äldre än fem år då bilen är ganska liten inuti och inte orkar med riktigt om vikten blir för hög.

Något som vi märker att många av testpersonerna uppskattar är den inbyggda musikspelaren. Det finns mycket att välja på, och även om ljudkvaliteten inte är särskilt bra är det inget som barnen bryr sig om. Det går att dåna på ganska högt, men blir inte så högt att det stör.

Priset är lågt och med detta följer ganska plastig kvalitet. Det är tunn plast och backspeglarna lossnar lätt. Den är heller inte särskilt stark. Det går utmärkt att köra den på plan asfalt eller trall, men på gräsmatta tar det emot och batteriet går fort åt. Brantare uppförsbackar är inte att tänka på.

Det är framför allt det låga priset som håller uppe betyget för Audi R8, och det faktum att bilen har en utmärkt storlek för ensambarn och samtidigt är lätt att stuva undan. Bor du exempelvis i lägenhet och är mån om utrymmet är detta en helt okej märkesbil.

LättförvaradLämplig hastighet & storlek för små barn
Plastig konstruktionGanska svag

5. Nordic Roll Champion 12V

Kompakt jeep med inbyggd musik

Modell: Jeep Ålder: 3-9 år Hastighet: Framåt: upp till 6 km/t (2 lägen) Musikspelare: Ja Mått (LxBxH): 110x64x77 cm Uppmätt monteringstid: 115 min Angiven körtid: 120 min Motor: 45W Batteri: 2x12V Övrigt: Mjukstart, belysning, säkerhetsbälte, USB & AUX till stereo, tuta

Elbil Nordic Roll Champion 12V är en kompakt liten jeep som trots sitt lilla format ändå rymmer två barn. Dock gör den sig bäst för den som bara har ett barn som ska leka med den.

En av de mest uppskattade funktionerna är alla de inbyggda låtarna som barnet kan växla mellan genom att trycka på ratten. Våra testpersoner blev många gånger sittandes utan att köra för att bara lyssna och bläddra i musiken - som i och för sig knappast är särskilt välkänd eller av någon bättre ljudkvalitet, men det räcker gott och väl för att ge mervärde i och med att det är ganska många låtar.

Krånglig installation men stark motor

Installationen är lite enerverande. Dels är bilderna i manualen mycket lågupplösta så det är svårt att se detaljer, dels saknas en översiktsbild där man ser alla delar och deras respektive namn så att det sedan är enkelt att särskilja dem från varandra.

När du väl har fått ihop elbilen inser du att själva processen egentligen var ganska simpel, och att med en bättre manual hade det gått på halva tiden. Nu tar det istället omkring två timmar vilket är i högsta laget.

Du kan själv vara med och styra elbilen via en fjärrkontroll. Det gör att även barn yngre än 3 år kan åka med i den under en vuxens uppsikt, samt att det känns tryggare att framföra den även i tätbebyggt område med viss biltrafik.

Håller inte så hög standard

Den här elbilen har mycket lullull och klarar att köra på gräsmatta med ett barn i utan problem. Likaså grus och asfalt går bra. Den är stark och orkar länge.

Det stora problemet med den är byggkvaliteten. Det märks vid montering att den är budget i form av mycket tunna plastdetaljer och dylikt. Du måste vara mycket varsam när du monterar för att inte saker ska gå sönder.

Den låga byggkvaliteten märks även när du ska lyfta undan elbilen. När du greppar i delar så lossnar de eller blir missformade.

Barn är inte särskilt varsamma när de leker med sina leksaker vilket gör att det finns en stor risk att elbilen går sönder. Priset rimmar inte riktigt med upplevelsen på den här punkten.

Den här elbilen passar dig som har ett barn som är försiktig med sina leksaker och som samtidigt vill ha en stark jeep-modell med rolig musik, tuta och fjärrkontroll. Kompromissen är byggkvaliteten.

Champion är mest lämpad för barn i yngre förskoleåldern, mycket på grund av sin storlek. Men den går samtidigt ganska fort när du sätter den på maxhastighet så även lite äldre barn - upp till omkring 7 år - kan ha kul i den.

Starkfunktionsfylldkul design
Låg byggkvalitetjobbig installation

Välja elbil till barn

För att ta reda på vilken elbil som är bäst till just ditt barn måste du först och främst utgå från din budget. Därefter handlar det om att fundera igenom vilka behov du har. Ska det vara ett eller två barn som ska åka i bilen? Vill du att den ska kunna spela musik? Vill du själv kunna styra den med fjärrkontroll (ofta bra om det är ett yngre barn som ska köra den)? Vilken typ av underlag ska bilen framföras på - är det enkel asfalt eller tuffare grus och gräs?

När du vet vilka behov du har är det enklare att sortera i utbudet.

Är det en elbil till ett större barn bör den även klara högre last. Se därför över vilka åldrar som elbilarna du väljer mellan rekommenderas för.

Det finns sedan olika märken på elbilar. Man brukar dela upp dem i licensierade märkesbilar, till exempel Volvo XC90, Mercedes, Mini Cooper och BMW. Samt modeller som inte utgör något äkta bilmärke men som kan ha samma eller liknande specifikation som de redan nämnda.

Därutöver finns det förstås olika modeller, allt från cabriolet till specialmodeller såsom traktorer. Oftast handlar det om vad barnet önskar för typ av utseende.

När det kommer till funktioner har du en hel del att välja på. I de lite lyxigare modellerna finns det mjukstart som gör att körningen inte blir ryckig, gummerade däck och detaljer såsom öppningsbara dörrar, bluetooth-anslutningen för musik och liknande. Men det händer att även billigare elbilar kommer med en eller två sådana här lite lyxigare egenskaper. Då är det ofta på bekostnad av något annat. Därför är det viktigt att du ser över vad som är önskvärda funktioner för dig så att du väljer en modell som är mest lämpad för ditt barn.

Lär dig allt om elbilar för barn

Vill du läsa en mer djupgående guide om elbilar för barn, kolla in vår stora köpguide.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss