Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa bärstolen: 5 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 27 februari 2020

Letar du efter en bekväm bärstol för skogspromenader eller fjällvandring med familjen? Vi har testat några av de populäraste modellerna på marknaden och utser Thule Sapling Elite till bäst i test. Det är en ergonomisk och stabil bärstol som är enkel att justera och är bekväm för barnet att bäras i.

Så gjorde vi testet

Bärstolarna har under ett halvår använts regelbundet av olika familjer med barn i olika åldrar och storlek. Bärstolarna har använts med de angivna restriktionerna, bland annat om maxvikt på barnet, i åtanke. Alla stolar har använts för att bära med av vuxna med olika fysiska förutsättningar, såväl kvinnor som män. I testet av bärstolar har vi framför allt fokuserat på följande:

  • Bärergonomi
    Hur känns bärstolen att bära med? Är viktavlastningen god? Kan bärstolen anpassas efter längd och kroppsstorlek?

  • Barnets komfort
    Sitter barnet bekvämt i bärstolen? Finns regn- och/eller solskydd inkluderat? Hur fungerar benstöd? Kan barnet sova bekvämt i bärstolen?

  • Funktioner
    Hur fungerar bärstolens packningsutrymmen? Finns det något förvaringsutrymme som barnet kan använda? Är stolen självstående? Kan bärstolen fällas ihop för smidigare förvaring och transport?

Test-av-barstol

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen av de olika bärstolarna. Upplevelsen har sedan vägts mot priset på produkten och ett betyg har därefter satts.

Jämför pris på alla bärstolar hos PriceRunner.

1. Thule Sapling Elite

Stabil, lättjusterad och ergonomisk bärstol som är bekväm för barnet

Vikt: 3,6 kg Maxvikt: 22 kg Självstående: Ja

Thule Sapling Elite

Thule Sapling Elite är en bärstol med ergonomi och komfort i fokus. För bäraren känns Sapling Elite både stadig och välbalanserad. Bärstolen kan enkelt anpassas efter olika kroppar. Alla remmar och spännen kan justeras snabbt, både om man ska byta från en bärare till en annan men också medan man bär barnet på ryggen. Avlastning är mycket god. Barnet sitter tätt mot ryggen, så att tyngdpunkten hamnar högt upp och helt rätt för att man ska kunna gå som vanligt. Bärstolens remmar är ordentligt vadderade. Tack vare bältet runt midjan och det justerbara spännet över bröstet så avlastas axlarna på ett effektivt sätt.

Barnets komfort i bärstolen

Barnets sittkomfort i Thule Sapling Elite får också lovord. Barnet sitter stadigt i sittytan, men kan sträcka på sig och röra på både ben och armar. Det finns en sele att fästa fast barnet med, som känns säker utan att vara för otymplig. De benstöd bärstolen är utrustad med utgörs av två löstagbara öglor som barnet kan sticka in fötterna i. Benstöden fungerar som avsett men oftast har barnen varit lika nöjda med att dingla med benen. Utsikten ur från bärstolen är bra, och skulle barnet somna i bärstolen så finns det stöd både bakåt och åt sidorna som man kan luta huvudet mot. Bärstolen är även utrustad med ett litet, utfälltbart solskydd. De barn som burits i Sapling Elite har alltid varit nöjda och uppfattas sitta bekvämt.

Utrymme för annan packning

Om man vill kunna bära mer än bara sitt barn så blir man nöjd med förvaringen i Thule Sapling Elite. Under själva stolen finns ett större utrymme som rymmer det mesta för en kortare utflykt och på höftbältet finns två rymliga fickor för småsaker som man önskar finns nära till hands. Dessutom finns en ryggsäck som kan kopplas på baktill på bärstolen om man har behov av att få med sig extra packning. I barnets sittutrymme finns två elastiska förvaringsfickor för småsaker.

Thule Sapling Elite är självstående när barnet sitter i stolen, vilket underlättar mycket när man på egen hand ska lyfta och sätta på sig bärstolen med ett barn i den. Benen som gör stolen självstående är dock ganska tröga att fälla ut. Sapling Elites design är neutral och funktionell. Den främsta nackdelen är att bärstolen inte kan plattas till, vilket gör att den tar upp mycket utrymme när den ska packas i bilen eller förvaras. Utöver det är Thule Sapling Elite en riktigt fullträff ur både barns och bärares perspektiv.

Stabil och ergonomiskEnkel att justeraBekväm för barnet
Kan inte fällas ihopTrögt att fälla ut benen som gör bärstolen självstående
4,0

Bra pris hos:

Jollyroom.se

2. Bergans Lilletind Bärstol

Liten, lätt och smidig bärstol med genomtänkt sittutrymme och god bärkomfort

Vikt: 3,1 kg Maxvikt: 17 kg Självstående: Nej

Bergans Lilletind Bärstol

Bergans bärstol Lilletind Child Carrier är en liten, lätt och smidig modell, enkel att packa ihop och förvara utrymmessnålt. Användningen känns i många avseenden okomplicerad. Att fälla ut stolsstödet är snabbt gjort och barnets sittutrymme är genomtänkt, med bra sovstöd på sidorna. Dessa är dessutom ställbara och kan anpassas efter barn och behov.

Det medföljande solskyddet, som finns i packväskan, skyddar bra när det är monterat på bärstolen. Sittkomforten för barnet är mycket god. Bergan Lilletind Child Carrier är utrusutad med stigbyglar, som både ger ett bra stöd för barnets ben men som dessutom håller fast skorna - ingen risk att upptäcka att en saknas först när dagsturen är avklarad.

God bärergonomi

Även för den som bär så är ergonomin god med Bergans Lilletind. Bärmesen sitter bra på höften och har ett skönt bälte som avlastar vikten med en jämn fördelning. Ramen är bekväm att hålla i medan man går med den på ryggen. Stolens tyngdpunkt är låg. Detta är en fördel för den som bär vad gäller både balans och belastning, men också för barnet eftersom att det innebär att barnet sitter djupt i stolen. Det gör bärstolen lite mer ombonad sett ur barnets perspektiv.

Selen för att spänna fast barnet är dock inte lika genomtänkt. Fempunktsbältet spänne ska knäppas ihop mitt på barnets mage, där det är svårt att komma åt. Sitsen är också ganska svår att ställa in, och det finns risk för att spännena på sidorna kan smälla till barnet om man är oförsiktig när man öppar dem. Både sittvinkel och sitthöjd är justerbara, vilken är en fördel med Lilletind.

Separata förvaringsutrymmen

Det hade varit önskvärt med ett större förvaringsutrymmen istället för de två mindre som finns på Bergans Lilletind Child Carrier - ett uppe på ryggen samt en avtagbar förvaringsfick under sätet. Ett större utrymme hade varit bra för att få plats med en rejäl termos eller dylikt. Vidare hade det varit positivt med fickor för småförvaring på höftbältet, exempelvis för en napp eller en mobiltelefon.

Den otydliga instruktionsboken innebar också att vi blev osäkra på om solskyddet är korrekt monterat, då det under användning hände att det slog i bärarens bakhuvud. Vi saknar även både myggnät och regnskydd anpassade för bärstolen. Om Bergans Lilletind Child Carrier skulle råka bli blöt så torkade den dock snabbt och ett plus är att den är utrustad med reflexer, för bättre synlighet vinter- och nattetid.

Ombonad sittdel för barnetGod bärergonomiKan fällas ihop och blir då kompakt
Otydlig instruktionsbokOgenomtänkt seleNågot för små förvaringsutrymmen
4,0

Bra pris hos:

Cotswold Outdoor

3. Osprey Poco AG Plus

Rejäl bärstol med generösa packutrymmen och smarta funktioner och detaljer

Vikt: 3,14 kg Maxvikt: 22 kg Självstående: Ja

Osprey Poco AG Plus

Ospreys Poco Plus är en rejäl bärstol som inte har den sladdriga känsla som en del andra bärmesar inger under användning. Poco Plus är tillverkad av tålig nylon och polyester, och känns materialmässigt slitstark. Bärstolen är ganska stor i omfång vilket är en nackdel när den ska förvaras eller transporteras i bil. Men i gengäld så har den också två rejäla förvaringsfack om totalt 14 liter.

Generöst med packutrymme

Det övre packutrymmet kan öppnas upp i princip helt, men har också en öppning upptil med en separat liten ficka för mindre värdesaker. Osprey Poco Plus höftbälte är utrustat med en dragkedjeförsedd ficka, perfekt för att förvara teleon och småsaker i. En liknande ficka finns även på vänster axelrem. Poco Plus får i vårt test höga betyg vad gäller packmöjligheter. Bärstolen är dessutom självstående och så pass stabil att vi har kunnat använda Poco Plus som matstol och babysitter under måltider och vid andra pauser.

Barnets sittkomfort i bärstolen

I Osprey Poco Plus sitter barnet högt upp. Barnselen är väl genomtänkt med vadderade remmar. Ihopknäppningen sitter uppe vid barnets axlar, vilket gör det lätt att komma åt samtidigt som man ser vad man gör. För att ge ett bra stöd för benen så finns stigbyglar för barnet att ha fötterna i. De är enkla att använda, dock saknas en bakre rem som säkerställer att skorna sitter på plats.

Barnets sittutrymme kan tightas till runt om barnet och sidorna ger ett bra stöd samtidigt som de är ventilerade. Barnet sitter väldigt bekväm, men det är möjligt att det kan kännas trångt för ett större barn som är lite rundare om magen. Det medföljande solskyddet är mycket enkelt att montera och smidigt att använda, med bra solskydd för barnet utan bäraren störs av det.

Kan anpassas i storlek efter bärarens kropp

Osprey Poco Plus kan även anpassas efter storleken på den som ska ha bärstolen på sin rygg. Längst ned på ryggplatten finns en spärr som lossas, sedan är det bara att höja ryggen så att en god passform uppnås. Det går att ändra rygglängden 15 cm, från motsvarande storlek XS upp till storlek L. Två stycken vadderade handtag gör det enkelt att lyfta upp bärmesen från marken.

Osprey Poco Plus har rejäla axelremmar och ett avlastande höftbälte. Axelremmarnas stora minus är dock att de sitter för nära varandra i avstånd i det övre fästet, vilket innebär att de skaver bäraren i nacken när bärstolen används. Bröstbältet, som knäpps ihop med ett spänne, tenderar även att lossna när belastningen blir för tung. Istället för den blöjbytesmadrass som medföljer vid inköp av en Osprey Poco Plus så hade vi gärna sett ett anpassat regnskydd. Det hade också varit till hjälp med bättre manual för hur bärmesen kan ställas in, då inställningsmöjligheterna känns väldigt avancerade.

Generöst med packutrymmeBra, avlastande höftbälteTillverkad av rejäla, slitstarka material
Saknar anpassat regnskyddInte tillräckligt utförlig manual Axelremmarna sitter för tight vid nacken
4,0

Bra pris hos:

Cotswold Outdoor

4. Phil & Teds Escape

Kompakt bärstol som är enkel att anpassa efter bärarens kropp och har bra förvaring

Vikt: 3,6 kg Maxvikt: 18 kg Självstående: Ja

Phil & Teds Escape

Phil & Teds Escape bärstol är en kompakt och lättjusterad bärstol med generösa förvaringsutrymmen. Bärstolen fungerar bra att bära med. Den är bekväm och tack vare en relativt högt placerad tyngdpunkt så känns den stabil även när man går i mer teknisk terräng. Bärstolen är enkel att anpassa efter kroppar av olika längd och storlek och ger en bra avlastning tack vare rejält vadderad axelremmar och ett stadigt midjebälte.

Barnets komfort i bärstolen

För de barn som bärs i Escape så är sittkomforten god, men bärstolen fungerar mindre bra för de allra yngsta barnen - både vad gäller längd och bredd. Smalare barn som är 85 cm eller kortare har en tendens att hamna lite på sniskan och selen är inte heller riktigt anpassad för de minsta. Det finns ett bekvämt nackstöd, men om barnet somnar i bärstolen så tenderar huvudet att falla framåt eller åt sidan – ett vanligt förekommande problem även hos andra bärstolar. Benstödet utgörs av praktiskt stigbyglar, som är enkla att justera utifrån barnets längd. Med Phil & Teds Escape kommer ett solskydd som fungerar väl, men som även skymmer sikten för barnet. Solskyddet hade kunnat vara lite högre och större.

Extra utrymme för annan packning

Det finns ganska gott om plats för packning i Phil & Teds Escape. Är man ute själv med sitt barn så räcker förvaringsutrymmen gott och väl för dagsbehovet med extrakläder och mat för dagen. Fackens placering och utformning känns genomtänkta – även om det kan vara lite bökigt att få ned en full 2 liters vätskeblåsa. Men när den väl sitter där så funkar det bra. Kanske hade det dock varit smidigare med ett mer lättpackat huvudfack än funktionen med en avtagbar dagryggsäck.

Även inne i barnets sittutrymme för finns två förvaringsfickor, en på vardera sida. Förutom det kombinerade sol- och regnskyddet som medföljer Escape ingår även en skötnädd samt en liten spegel, så man lättare ska kunna se barnet och om det sitter bra eller har somnat.

Smidig bärstol som kan fällas ihop

Vad som däremot efterfrågas är ett bra flaskfack, placerat så att bäraren enkelt kommer åt det. I övrigt är designen av Phil & Teds Escape både snygg och känns smidig. Stolen kan plattas till och tar därför inte upp mer utrymme än nödvändigt vid förvaring och transport. Detta ihop med att bärstolen så enkelt kan anpassas efter den som bär samt har utrymme för all packning man behöver få med sig gör Phil & Teds Escape till en praktisk och prisvärd bärstol.

Enkel att justera för olika kropparBra förvaringsutrymmenTar lite plats när den förvaras
Passar inte så bra för små barnOnödig detalj med avtagbar dagryggsäck
3,5

5. Bergans Trekking

Stabil bärstol med smart sol- och regnskydd samt god sittkomfort för barnet

Vikt: 3,7 kg Maxvikt: 17 kg Självstående: Ja

Bergans Kids Trekking

Bergans Trekking är snyggt designad bärstol med smart sol- och regnskydd samt god komfort för barnet. Bärstolen har en maxvikt på 17 kg och avlastar vikten på flera punkter på kroppen, både med det rejäla höftbältet och med de vadderade axelremmarna. Beroende på hur stark man är i kroppen så upplevs det olika hur pass tunga barn man orkar bära i stolen.

Trekking är enkel att justera när två personer ska turas om med att bära, remmarna kan lätt dras åt eller lättas på. Tyngdpunktens placering fungerar väl i början av utflykten men efter en tids användning upplevs det som att man med tyngre barn tenderar att bli en aning framåtböjd.

Barnets sittkomfort i bärstolen

Sittkomforten för barnet är riktigt god i Bergans Trekking. Det finns gott om stöd om barnet skulle somna, och till och med en liten kudde som barnet kan luta sig fram mot. Det kombinerade sol- och regnskydd som medföljer fungerar väldigt väl. Barnen kan se ut väl och det kan även användas som skydd mot grenar om man är ute och går i skogen.

Trekking är utrustad med stigbygelliknande fotstöd, som sitter fast på foten med hjälp av ett elastiskt band med kardborre som dras bakom hälen. De är lätt att få på barnet och gör att barnets ben avlastas och inte bara hänger rakt ned. Även bärstolens sele fungerar utan krångel.

Gott om plats för packning

Bergans Trekking har två större förvaringsfack för packning. Dels ett under bärdelen av stolen, dels ett fack lokaliserat utanpå. Förvaringsutrymmena är enkla att komma åt och rymmer det man behöver ha med sig. Det enda som saknas är ett mindre fack på bärstolens framsida, att stoppa sin telefon eller andra mindre föremål i. Det finns heller inget fack för barnet att exempelvis ha nappen i.

Tack vare ett praktiskt stödben så är Bergans Trekking självstående, vilket underlättar under turerna då man utan att oroa sig kan ställa ifrån sig bärstolen med barnet i. När bärstolen används känns den smidig, men när den ska förvaras så känns det stor och tar upp mycket plats. Det hade varit önskvärt att den på något sätt gick att fälla ihop så att den blir mindre när den inte används. Även en instruktionsbok med en genomgång av bärstolens funktioner hade varit bra att ha.

Att Bergans lagt mycket fokus på barnets upplevelse och komfort under utflykterna är positivt, och i det avseendet är designen mycket lyckad.

Mycket god sittkomfort för barnetBra sol- och regnskyddStår stabilt med barnet i
Stor och otymplig när den inte användsHade önskat att den avlastade mer när man bär tyngre barn
3,5

Bra pris hos:

Outnorth.se

Välj en bärstol som kan anpassas i storlek

Bärstolar (eller bärmesar som de kallas i vissa delar av landet) går att hitta i många olika prisklasser och prisavgörande är ofta val av material samt vilka funktioner bärstolen har. Det finns många aspekter av en bärstol att ta hänsyn till inför inköpet. Bärkomforten för föräldern hänger både på hur det tyngdavlastande höftbältet är konstruerat och på hur axelremmarna är placerade och vadderade.

På många bärstolar går remmarna och bälten att anpassa i storlek, så att bärkomforten blir god oavsett vilken kropp man har. Det är dock viktigt att notera att vissa bärstolar har angiven mini- och maxlängd.

Prioritera en bärstol med hög komfort för barnet

För barnets del så är sittdelens utformning mest relevant. Hos en del bärstolar finns möjlighet att reglera barnets sittyta, på en del är selen mer lättåtkomlig och det varierar även i tillgång och utformning av fot- och benstöd för barnet. Tänk på att i synnerhet mindre barn tenderar att somna medan man är ute och går, och då är det viktigt att barnet kan sova bekvämt med stöd för huvudet. Det är även viktigt att notera att maxvikten på barnet inte är samma hos alla bärstolar.

Ska man bära mer än barnet så är rymliga förvaringsutrymmen viktigt

Vill man ha möjlighet att även bära annan packning på samma gång så har det i vårt test visat sig att förvaringsfickorna ser olika ut mellan olika modeller. En del bärmesar har två lite mindre packutrymmen, andra har ett större. En del kan även ha som tillbehör en slags ryggsäck som kan fästas utanpå bärstolen. Vad man föredrar är ofta en smaksak, men har man en stor termos som ska rymmas i bärstolen så kan det vara klokt att gå igenom storleken på packutrymmet i förväg.

Vidare har våra testfamiljer ofta saknat genomtänkta tillbehör till bärstolarna. Ska man röra sig i naturen med barn på ryggen så kan både regn och myggor vara något man behöver skydd mot. Det har även visat sig att bärstolarnas medföljande solskydd inte alltid varit så effektiva vid praktisk användning.

Välj rätt bärstol för både barn och vuxen

En bärstol kan komma väl till pass om man vill ta med sig sitt barn på långpromenader i miljöer och terräng där det inte fungerar att ha med sig barnvagn eller annat transportmedel, exempelvis vid fjällvandring. Det är också en fördel att man har båda händerna fria och att man kommer nära sitt barn medan man går.

Bärstolar kan ha ett brett utbud av olika egenskaper och funktioner. Vilka man bör prioritera beror helt på hur bärstolen ska användas. Handlar det främst om kortare utflykter så är ett generöst packutrymme kanske mindre viktigt än om man ska frekvent ska bege sig ut på längre dagsturer.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!