Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bärsjal: 8 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 2 oktober 2019

Letar du efter ett bekvämt sätt att bära ditt barn riktigt nära? Med en bärsjal får man god bärkomfort och ett bra, ergonomiskt bärande i ett. Vi har testat bärsjalar och utser Aldoria Bambu Soft till bäst i test. Det är en tunn trikåsjal som inte blir för varm men ändå ger ett bra stöd. Perfekt för nyfödda.

Trikåsjalen Babylonia Tricot-slen Organic utmärker sig också i testet, genom att vara en rejäl och stabil bärsjal med lång användningstid.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. Vår test av bärsjalar har utförts av vanliga småbarnsförälder. Vissa föräldrar har haft tidigare erfarenheter av att bära med sjal medan andra varit så gott som nybörjare. Testet har utförts av både mammor och pappor och med barn i olika åldrar, dock främst med fokus på bebisar från 0 till 6 månader gamla. I vårt test av bärsjalar har vi koncentrerat oss på följande frågor:

  • Användning: Hur är sjalen att använda och knyta?

  • Material: Vad är sjalen tillverkad av, är den varm eller sval?

  • Funktion: Hur stabil är sjalen, hur länge kan den användas?

sa-testar-vi-barsjalar

Pris och möjlig användningstid har ställs mot sjalens övriga egenskaper och den totala bedömningen av varje sjal ligger sedan till grund för dess betyg och omdöme.

Jämför pris på samtliga bärsjalar på PriceRunner.

1. Aldoria Bambu Soft Bärsjal - BÄST FÖR NYFÖDD

Mjuk och bekväm bärsjal som håller sig sval på sommaren och ger bra avlastning

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 10 kg Material: Bambutrikå Storlek: 0,5 x 5 meter

Aldoria Bambu Soft

Aldoria Bambu Soft Bärsjal är en mycket lätt och luftig bärsjal av bambutrikå. Materialet kan liknas vid silke, både i dess mjukhet och i dess förmåga att släppa ut värme och fukt om det är varmt, samtidigt som den håller värmen inne när det är kallt. Att bära sitt barn tätt mot huden är väldigt mysigt, men kan lätt bli svettigt. Det gäller i synnerhet den som får sin bebis på sommaren. En sjal som kan användas utan att man får värmeslag blir då verkligen guld värd.

Känslan i Aldoria Bambu Soft är otroligt skön och len. Det här är ett material man inte tvekar att ha direkt mot sin nyfödda bebis hud. Precis som andra trikåtyger är också bambutrikån stretchig. Tillverkarens rekommendation är att sjalen är särskilt lämplig under barnets första sex månader, men kan användas upp till ett år innan man behöver övergå till ett mer stabilare material som kan hålla uppe ett tyngre barn bättre. Men för de första månaderna ger Aldoria ett väldigt bra stöd för barnet och en jämn, bekväm avlastning för den som bär.

Lätt att använda, även för nybörjaren

Aldoria Bambu Soft bärsjal är enkel att få grepp om och att knyta, även för nybörjaren. Att ena sidan är lätt ribbad medan den andra är slät gör det enklare att upptäcka om tyget råkat vrida sig, något som ska undvikas för att tyngden ska bli så jämnt fördelad som möjligt över bärarens kropp. Sjalen har också en bra mitt-markering.

Tack vare sin tunnhet blir sjalen väldigt kompakt när den viks eller rullas ihop. Den går med lätthet att få ned i skötväskan och är perfekt att packa med sig till BB ifall bebisen inte skulle uppskatta att rullas runt i plastbaljan. Bambu Soft finns som en extra bonus i ett stort utbud av färger. Aldoria Bambu Soft är en riktigt härlig bärsjal som man snabbt blir beroende av och som därför är väl värd varenda krona.

Fungerar lika bra på sommaren som på vinternoerhört mjukbekväm att bära med
Kortare användningsperiod
4,5

Bra pris hos:

Jollyroom.se

2. Babylonia Tricot-slen Organic - BRA VAL

Rejäl och stabil bärsjal med lång användningstid och som ger mycket bra avlastning

Viktrekommendation: Nyfödd till 18 kg Material: Ekologisk bomull Storlek: 0,6 x 5,5 m

Babylonia Tricot Slen

Babylonia Tricot-slen organic är en trikåsjal tillverkad av ekologiskt odlad bomull som är GOTS och Öko-Tex 100 certifierad. Trikåtyget är tjock och rejält, samtidigt som det är mjukt och formar sig efter barnets och bärarens kropp. Tricot-slen ger ett väldigt bra stöd och den rekommenderade användningstiden är upp till 18 kg, vilket gör att sjalen kan användas under många år. För den som vill bära sitt barn i förskoleålder så blir det inga problem med Tricot-slen.

Det rejäla tyget innebär att sjalen är av det varmare slaget. Det finns även en cool-variant av Tricot-slen, men den vanliga lämpar sig nog bäst för den som inte är så svettig och funkar antagligen bättre kyligare årstider än mitt i sommaren. Som alltid är det viktigt att komma ihåg att bärsjalen blir som ett lager kläder, så man ska inte klä barnet för varmt i den. Använder man Tricot-slen när det är riktigt varmt ute räcker det kanske med att ha barnet i bara blöjan.

Gott om tyg ger en bra avlastning

Sjalen finns i ett stort utbud av färger och har en tydlig mitt-markering, så man vet var på tyget man ska påbörja sin knytning. Med sina dryga 60 cm på det bredaste stället så är Babylonia Tricot-slen en sjal med mycket tyg. Med en nyfödd bebis kan det kanske kännas som att barnet försvinner lite i materialet, men bebisar växer snabbt och det går utmärkt att vika tyget åt sidorna så att barnet alltid har ansiktet synligt. Tricot-slen är enkel att knyta och ger en mycket bra avlastning för bäraren.

Skulle en olycka ske eller om man spiller mat medan man bär så går sjalen utmärkt att tvätta i maskin på 40 grader. Sjalen finns tillgänglig i många olika färger och kommer med instruktioner för ett flertal olika knytningar. Babylonia Tricot-slen organic är både snygg och känns ytterst kvalitativ, helt enkelt en bärsjal som kan användas länge och känns lika bra för barn som förälder.

Rejällång användningstidger mycket bra avlastning
Kan bli varm att bära med under sommaren
4,5

Bra pris hos:

Jollyroom.se

3. Ergobaby Aura - PRISVÄRD

Tunn och sval bärsjal som funkar året runt, mycket bekväm att bära med

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 13 kg Material: 100% Rayon (Viskos) Storlek: 0,5 x 4,9 meter

Ergobaby Aura Bärsjal Grårandig

Ergobaby Aura är en ultratunn bärsjal i sval viskos, perfekt att använda på sommaren men fungerar lika väl året om. I synnerhet för den förälder som är varm av sig är det en lättnad att bära med Aura som inte alls blir lika svettig som många andra trikåsjalar kan vara. Bärsjalen finns i ett brett utbud av färger. Materialet är mycket mjuk, det går utmärkt att bära bebisen i bara blöja utan risk för hårda kanter som skaver.

Ergobaby Aura har en inbyggd förvaringsficka, så när sjalen inte användas kan den enkelt vikas ihop in i sitt eget etui. Det gör sjalen enkel att förvara i skötväskan eller under barnvagnen, så att den alltid finns nära till hands. Den kan också användas som en tunnare filt att lägga över barnet eller för att skapa skugga.

Lättarbetad och bekväm bärsjal

Som alltid när det gäller bärsjalar så handlar mycket om själva knyttekniken. Är man ovan får man öva och öva, men till slut sitter det och med Ergobaby Aura är det lätt att förstå hur sjalen ska sitta. Då materialet är väldigt stretchigt är det viktigt att komma ihåg att knyta sjalen tight, så att barnet alltid sitter uppe på bröstkorgen, i pusshöjd för föräldern. Tack vare det följsamma materialet är det enkelt att sprida ut sjalen över ryggen för maximal viktfördelning, och även smidigt att vika undan tyg över axlarna så att barnet aldrig täcks av sjalen.

Att Aura kan tvättas i maskin på 30 grader är ett plus, då bebisar har en tendens att skapa fläckar av olika sort. Sjalen är rekommenderad att användas upp till cirka 13,5 kg, tyngre barn bär man bättre med ett stummare tyg. Men för det första året är Ergobaby Aura en fantastisk bekväm och prisvärd sjal som med lätthet kan brukas av föräldrar av alla sorters längd och storlek.

Mycket sval och tunnbekväm att bära medintegrerad förvaringsficka
Funkar bäst under barnets första år
4,5

Bra pris hos:

Jollyroom.se

4. Baby K'tan Bärsjal

Trikåsjal som är praktisk för nybörjare, behöver inte knytas och går snabbt att ta på

Viktrekommendation: Från 3,5 – 16 kg Material: Bomull Storlek: XS, S, M, L och XL

BabyKtan Original

Det må låta motsägelsefullt i och med att sjalbärandet handlar om att knyta, men Baby K’Tan bärsjal är likväl en bärsjal för den som inte vill – eller törs – göra just det. Den är också smart för den som vill kunna ta på sjalen utomhus utan att allt tyg släpar i marken och blir vått och smutsigt. Baby K’tan utgörs av två tygslingor som hålls ihop med ett tygband samt ett separat tygstycke som även fungerar som förvaringspåse när det vänds ut och in.

Sjalen finns i fem olika storlekar, från XS till XL, och de ska motsvara vanlig kavajstorlek för män och klänningsstorlek för kvinnor. Man ska tänka på att utgå ifrån den storlek man hade innan graviditeten. Brukar man ligga mitt emellan två olika storlekar är Baby K’tans rekommendation att välja den mindre och den bedömningen håller vi med om. Eftersom att sjalen inte kan dras åt är det bättre att ha den lite extra tight i början och sedan låta den tänjas ut något i takt med att barnet växer.

Knytfri sjal som man tar på sig som en tröja

Baby K’tan bärsjal kommer med en tydlig instruktion för hur den ska användas. Tillvägagångssättet kan liknas vid att ta på sig en tröja. Båda slingorna hängs runt halsen, en arm träs in i vardera slingan och sedan kan man börja sätta i barnet. Därefter knyts det stödjande tygstycket fast runtom. För mer visuell handledning finns bra videoinstruktioner online. Det tar några övningsomgångar innan man får till alla moment rätt, men när man väl fått till tekniken går det på nolltid att få upp barnet i sjalen. Med Baby K’tan kan man bära sitt barn i fem olika positioner, inklusive en höftposition.

Avlastningen med Baby K’tan är god och den känns väldigt bekväm att använda med en nyfödd, men kanske inte lika effektiv som en vanlig sjal när barnet blir större och tyngre. Den möjliga användningstiden blir därmed troligtvis kortare. Är man två föräldrar med väldigt olika kroppsform så behöver man dessutom varsin Baby K’tan, det går inte att dela på samma som med en vanlig trikåsjal. Men för den som är nyfiken på sjalbärande och känner sig osäker på att knyta själv så är Baby K’tan bärsjal den perfekta introduktionen till sjalandets värld.

Kräver ingen kunskap om knytninggår snabbt att ta påbra för nybörjaren
Kan inte alltid delas med en annan förälderkortare användningstid
4,0

Bra pris hos:

Jollyroom.se

5. Najell WRAP Sharp Grey

Mjuk och trygg bärsjal som inte kräver knyt

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 9 kg Material: Oeko-Tex Standard 100 Klass 1 Jersey Storlek: S/M, M/L och L/XL

Najell WRAP Sharp Grey

Najell Wrap är en innovativ sjallösning som eliminerar det knytande som ibland kan uppfattas som krångligt, men samtidigt behåller den närhetskänsla som nästan bara en sjal kan ge. Wrap är en blandning mellan tröja och bärdon, och man tar på sig den på samma sätt som en t-shirt. Sjalen finns i tre olika storlekar, och är åt det tightare hållet.

Mycket mysig för den lilla bebisen

Vid en första anblick kan sjalen uppfattas som lite rörig när man tar den ur förpackningen. Men en tydlig manual medföljer och väldigt snabbt förstår man vad som ska vara vänt åt vilket håll. När man väl fått Najell Wrap på sig så ska man sätta i barnet i tygkorset uppe på bröstet, sedan drar man upp tyget över barnet. Banden i ryggen ska därefter dras runt kroppen och knytas under barnet, som extra stöd och support.

Ligger barnen nära maxvikten på 9 kg så kan Najell kännas lite svajjig, och efter en längre tids bärande blir det tungt. Den gör sig därför bäst under det första halvåret. Med ett mindre barn så är viktavlastningen mycket god och Wrap är riktigt bekväm att bära med. Det är inte heller några problem att sitta ned eller luta sig tillbaka när man har sjalen på.

Fin och lagom diskret design

Designen på Wrap är uppskattad av samtliga testare. Både mönster och färg är lagom diskreta för att funka till ens egen garderob. Tyget är mycket mjukt och bekvämt. Under sommarens varmaste månaderna uppfattas det dock som något svettigt. Mjukheten i att använda Najell Wrap gör detta till ett utmärkt val för den som fött med kejsarsnitt. Ingen tyngdbelastning hamnar på snittområdet, och man kan bära sin bebis i sjalen väldigt tätt inpå förlossningen eftersom att både barn och sjal hamnar högt upp på kroppen.

Visserligen känns det ibland lite krångligt att få på den så alla delar hamnar rätt, men det går snabbare än med en lång trikåsjal som ska knytas och det finns ingen oro för att knuten ska gå upp. Med barnet väl på plats känns den både bekväm och trygg. Najell Wrap är ett mycket välkommet inslag i sjalvärlden och ett perfekt val för nyblivna föräldrar som är oroliga för att knyta en vanlig sjal fel, eller som vill få upp barnet snabbt som med en sele men vill få all den mysiga närheten som en sjal erbjuder.

Mjuk och mysigsjalkänsla utan att man måste knytakänns trygg och säker
Kort användningstidkan inte anpassas efter olika kroppar
4,0

Bra pris hos:

Babyshop.se

6. Coracor bärsjal

Mjuk, skön och stretchig bärsjal som finns i snygga färger och mönster

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 12 kg Material: 91% ekologisk GOTS-certifierad bomull och 9% elastan Storlek: 0,5 x 4,8 meter

Coracor Bärsjal

Coracors bärsjalar är sant ögongodis, och att utseende på en bärsjal är viktigt inser snabbt den som regelbundet sjalar sitt barn. Sjalen blir som en del av bärarens garderob. Och det är aldrig fel med en bärsjal som förutom att ge bra avlastning också får en att känna sig fin. Coracors bärsjalar finns i ett härligt utbud av färger och mönster. Tyget utgörs av ekologisk bomull med en liten mängd elastan. Det innebär att Coracor bärsjal är rejält mjuk och stretchig.

Fördelen med en elastisk sjal är att det är svårt att råka knyta för hårt, för barnet får man ned ändå. Det gör det också enklare att korrigera barnets bärposition när det väl sitter i sjalen, exempelvis om huvudet behöver vridas något för att barnet ska ha fria luftvägar. En nackdel är att man inte får knyta sjalen för löst, för då kommer avlastningen inte att fungera som önskat - det är viktigt att barnet sitter knuten tätt mot bärarens kropp.

Tunn och sval sjal som funkar bra även på sommaren

Det tunna tyget i Coracor bärsjal gör sjalen sval att bära i även under sommaren. Det gör också att man kommer barnet riktigt nära. Det är enkelt att sprida ut tyget över rygg och axlar för god viktfördelning. Det stretchiga tyget innebär att användningstiden blir något kortare. Tillverkaren anger 12 kg som men i slutändan är det individuellt vilken maxbelastning man känner sig bekväm med, det kan vara vid lägre vikter än så.

Är man ute efter en sjal för att bära en nyfödd eller mindre bebis i så är Coracor ett riktigt mysigt alternativ. Med bebis på bröstkorgen med hjälp av Coracor bärsjal så känns det mest som att man har på sig en skön och snygg tröja, och så mycket mer kan man inte efterfråga hos en trikåsjal.

Mjuk och elastiskmycket snygga färger och mönsterföljsamt och tunt tyg
Kortare användningstid
4,0

Bra pris hos:

Babyworld.se

7. Je Porte Mon Bebe Basic

Elastisk bärsjal av lite tunnare tyg, som ej behöver knytas om mellan användningarna

Viktrekommendation: 3,5 - 9 kg Material: Fransk frottéjersey (bomull och elastan/spandex), OEKOTEX 100 Storlek: 0,5 x 4,6 meter

Je Porte Mon Bebe Basic Wrap

Je Porte Mon Bebe (JPMBB) Basic bärsjal är en lite tunnare, elastisk bärsjal som är tänkt att användas under barnets första nio månader. Sjalens avigsida och rätsida är båda släta, vilket gör att det känns som att tyget ligger närmre mot huden och att man får sitt barn tightare mot kroppen.

Tack vare etiketten är det dock enkelt att hitta sjalens mittpunkt, när man ska påbörja knytet. Sjalen utgörs av ganska mycket tyg. Det gör att den känns lite bökigare att få till rätt när man har ett nyfött eller väldigt litet spädbarn.

Enkel att knyta när man kan tekniken

Att sjalen är så pass stretchig – den kan sträckas ut i alla riktningar - för med sig fördelen att man kan knyta på sig JPMBB Basic i förväg och sedan ta i och ur sitt barn under dagen. Sjalen behöver alltså inte knytas om. Det gäller dock att knyta tillräckligt hårt från första början, så att inte tyget tänjer ut sig med barnets tyngd varpå barnet mer blir hängande i sjalen än det bärs mot kroppen. Hur hårt man behöver knyta kommer man dock underfund med allt eftersom att man använder sjalen.

Det medföljer ingen förvaringspåse för Basic bärsjal, vilket hade varit praktiskt om man exempelvis vill kunna ta med sig den under barnvagnen. JPMBB Basic är en bekväm och väldigt stretchig bärsjal som passar bäst under barnets första tid.

Bekväm för den som gillar mycket stretch i sjalenTunnare tygBehöver ej knytas om mellan användningarna
Ingen förvaringsmöjlighet medföljer
3,5

Bra pris hos:

Amazon DE

Allt om bärsjal

Att bära med sjal, eller sjala, kan vara allt ifrån ett praktiskt sätt att transportera sitt barn till en hel livsstil. Är man ny inom bärsjalsvärlden kan det stora utbudet kännas oöverskådligt stort. Inte nog med att det finns många olika typer av bärsjalar, allt ifrån trikåsjalar till ringsjalar till vävda sjalar. Det finns också ett stort urval av olika sjaltillverkare. Ställd inför ett stort antal olika varianter i olika material är det inte så lätt att veta vilken typ av sjal som är den rätta för de egna behoven.

Bra att veta om trikåsjal

Trikåsjalen är en populär sjaltyp för bebisens första år i livet och en sjal som är relativt enkel att lära sig knyta. Trikåsjalen är lämplig även för nyfödda, också för prematurfödda barn. Fördelen med en trikåsjal är det stretchiga material som formar sig efter barnet och förälders kroppar, och som gör det enkelt att få till den eftertraktade grodpositionen.

Hur ska barnet sitta i bärsjalen?

Grodpositionen är hur barnet ska bäras för att bäst efterlikna hur en bebis naturligt vill positionera sin kropp – med knäna uppdragna och ryggen krökt i en C-form. För att barnet ska anses sitta ergonomiskt i en sjal ska barnets ben ha stöd av tyget ut till knävecken och rumpan ska vara lägre än knäna, så att barnets underkropp bildar formen av bokstaven M.

Hur knyter man en trikåsjal?

En trikåsjal kan knytas på många olika sätt och det finns gott om knytinstruktionerna från bärsjalstillverkarna men även tillgängligt online i form av instruktionsvideos. Olika knyt kan vara mer eller mindre lämpliga beroende på barnets storlek och ålder. Ett tips är att trikåsjalen ofta ska sitta tightare än vad man tror, eftersom att det elastiska tyget tänjs ut av barnets kropp.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!