1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Bärsjal: 7 modeller i test

PriceRunner

Vill du bära ditt barn mjukt och ergonomiskt? Vi har testat trikåsjalar från olika märken, bland andra, Coracor, Babylonia och Aldoria. För att en bärsjal ska kunna utses till bäst i test ska den ge en bra viktavlastning, vara enkel att knyta och vara tillverkad av ett material som inte känns strävt eller svettigt.

Bärsjal bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla tester utförs av oss själva och vi använder produkterna på det sätt som de är ämnade att användas och det är vanliga småbarnsföräldrar som har gjort testet av bärsjalar. En del av testföräldrarna har varit nya på att bära i sjal medan andra haft mer erfarenhet. Det är både mammor och pappor som har testat sjalarna och barnen har varit i olika åldrar men främst är det bebisar upp till sex månader som deltagit. När vi utvärderade bärsjalarna så fokuserade vi främst på dessa kategorier:

  • Användarvänlighet: Är sjalen bekväm att använda och lätt att knyta?

  • Textilier: Vilket material har sjalen? Blir den varm eller är det en svalare modell?

  • Funktionalitet: Hur lång är användartiden? Är sjalen stabil?

Testets omdömen räknades ihop tillsammans med priset och hur länge sjalen går att använda. Efter att detta gjorts utsåg vi en testvinnare.

Jämför pris hos alla bärsjalar hos PriceRunner.

Fler tester för transport av barn

1. Aldoria Bambu Soft Bärsjal - BÄST I TEST

Smidig och skön bärsjal som passar perfekt för den nyfödda bebisen

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 10 kg Material: Bambutrikå Storlek: 0,5 x 5 meter

Aldoria Bambu Soft

Aldoria Bambu Soft Bärsjal är en bärsjal som tack vare det sköna materialet bambutrikå känns både sval och lätt. Bambutrikå kan både hålla värmen om det är kallt och ventilera ut överskottsvärme när det är för varmt och för därför tankarna till silke som fungerar på ett liknande vis. Det är onekligen gosigt att få ha sitt barn hud mot hud, men en varm dag är det lätt att det istället blir svettigt och obehagligt varmt att bära nära. Då är det perfekt med en sjal som andas och inte blir för varm för varken vuxen eller barn.

Bambutrikå är ett stretchigt trikåmaterial som känns otroligt mjukt och snällt mot huden. Att den är så tunn gör också att den tar lite plats när den inte används och med lätthet kan packas med i en skötväska eller tas med redan till BB i det fall bebisen inte uppskattar sjukhuset lilla balja av plast. Sjalen rekommenderas att använda upp till att barnet är ett halvår men det går utmärkt att använda Aldoria Bambu Soft Bärsjal längre än så, upp till ett år innan barnet blir så stort att det behövs en sjal med mer stöd. Det första sex månaderna ger sjalen dock bäst stöd och avlastar bra på bäraren.

Enkel och nybörjarvänlig design

Det är lätt att förstår hur Aldoria Bambu Soft bärsjal ska knytas, även för den som är novis på bärsjalsområdet. Det finns ett tydligt märke som visar var mitten på sjalen är och för att det ska bli lättare att upptäcka om tyget har vridit sig – vilket det inte bör göra om vikten ska fördelas jämnt på den som bär – så har de båda sidorna olika ytskikt.

Sjalen får även extra pluspoäng eftersom den går att hitta i många olika färger. Sammanfattningsvis är Aldoria Bambu Soft en beroendeframkallande ljuvlig bärsjal som verkligen ger valuta för pengarna.

Kan användas året runtlen och mysigväldigt skön för den som bär
Passar bäst under bebisens första halvår

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Aldoria Bambusoft Bärsjal Svart

589 kr

Aldoria Bambu Soft Bärsjal, Svart

589 kr

Aldoria Bambu Soft, Silver Grey

599 kr

2. Coracor bärsjal - BÄSTA PREMIUMVAL

Mjuk och extra sval bärsjal som passar bra för den som älskar färg och mönster

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 12 kg Material: 91% ekologisk GOTS-certifierad bomull och 9% elastan Storlek: 0,5 x 4,8 meter

Coracor Bärsjal

Avlastning i all ära, för den som ofta har sitt barn i sjal är det viktigt att även gilla utseendet på sjalen då den ju blir som en vardagsplagg i garderoben. Med Coracors bärsjalar är detta inget problem då deras sjalar finns i många olika designer och i alla sorters färger så det blir lätt att känna sig snygg.

Sjalen är gjord av 91 procent ekologisk bomull och resten elastan, vilket gör att den är både har bra stretch i sig samtidigt som den är väldigt mjuk. En sak som är bra med sjalar med stretch är att det går att stoppa ner barnet även om man knutit aningens för hårt. Följsamheten gör även att det är lätt att byta position på barnet när det sitter på plats. Nackdelen med stretchtyg är att barnet sitter fel om man knyter för löst och sjalen då inte alls fungerar som avlastning. Barnet ska alltid sitta högt upp och tätt emot bärarens kropp.

Tunn och sval sjal som funkar bra även på sommaren

Tack vare att tyget i Coracor bärsjal är så tunt så fungerar den utmärkt under den varmare tiden på året. Det tunna tyget gör att det även är lätt att fördela ut sjalen över axlarna och ryggen för att få en bra fördelning av tyngden från barnet, och kommer riktigt nära bebisen. Som med andra stretchiga sjalar är tidsperioden för användning något kortare då ett tyngre barn kräver en stummare sjal för att sitta riktigt bra. Enligt tillverkaren ska Coracor bärsjal fungera för barn upp till 12 kilo men hur tungt man orkar bära får man känna efter själv, kanske måste man byta redan innan barnet nått den vikten.

Om man letar efter en sjal som passar en nyfödd eller en liten bebis så passar den här sjalen riktigt bra. Med bebisen rätt placerad så blir känslan med Coracor bärsjal mer som att gå runt i en bekväm och mjuk tröja, vilken är ett väldigt bra betyg för en trikåsjal.

Stretchig och skönsnygg designtunt och mjukt tyg
Kan inte användas så länge

3. Babylonia Tricot-slen Organic

Elastiska men stadig bärsjal som passar för den som även vill sjala större barn

Viktrekommendation: Nyfödd till 18 kg Material: Ekologisk bomull Storlek: 0,6 x 5,5 m

Babylonia Tricot Slen

Babylonia Tricot-slen organic är en trikåsjal i ett rejält och härligt mjukt bomullstyg, tillverkat av ekologiskt odlad bomull som är såväl GOTS och Öko-Tex 100 certifierat. Tyget är stretchigt och ger ett bra stöd samtidigt som det effektivt lägger sig mjukt runt både bärare och barnet. Tricot-slen fungerar för barn ända upp till 18 kilo vilket ger en lång användningstid och fungerar för barn ända upp i förskoleålder.

Den som redan är väldigt varm av sig kommer snabbt märka att Tricot-slen är åt det varmare hållet. Det finns en cool-modell som är svalare och fungerar bättre mitt i sommaren, medan den vanliga sjalen passar bättre under lite svalare delar av året eller för den som är lite frusen. Något som inte ska glömmas bort är att sjalens tyg blir som ett extra klädlager och att det därför är bra att tänka på hur mycket kläder som bärs under, både på vuxen och barn. En bebis kan eventuellt klara sig med endast blöja om det är en väldigt varm sommardag till exempel.

God avlastning tack vare mycket tyg

Tricot-slen är en lättknuten sjal och det är lätt att hitta mitten då det finns en tydlig markering där. Som bredast är den ungefär 60 cm och det blir därför mycket tyg totalr, något som man som nybliven förälder kanske kan tycka att bebisen försvinner lite i. Men det kommer inte dröja länge innan barnet växt på sig lite och till dess är det lätt att få bort tyget ur ansiktet på bebisen genom att bara vika det åt sidorna. För bäraren ger den väldigt god avlastning.

Sjalen tål maskintvätt på 40 grader så det gör inget om det blir lite spill eller om det skulle hända en liten olycka under bärandet. Det går att hitta sjalen i flera olika färger och för den som är helt ny i sjalvärlden så medföljer det instruktioner för hur man gör olika knytvarianter. Babylonia Tricot-slen organic andas kvalitet och är skön för såväl vuxen som barn, dessutom är den snygg och kan användas under en väldigt lång tidsperiod.

Kan användas längeaviastar bra
Under sommarhalvåret kan den kännas för varm

4. Ergobaby Aura

Bärsjal i tunt och skönt material som passar den som lätt blir varm och svettig

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 13 kg Material: 100% Rayon (Viskos) Storlek: 0,5 x 4,9 meter

Ergobaby Aura Bärsjal Grå Randig

Den väldigt tunna bärsjalen Ergobaby Aura funkar som året runt-sjal men passar allra bäst på sommaren då den är gjord i sval viskos. Speciellt om man lätt blir för varm så är luftiga Aura en perfekt sjal. Aura går att hitta i många olika kulörer och tyget är väldigt mjukt och skönt, så det är lätt att låta bebisen ha endast blöja om det är en varm dag.

Tack vare en smart ficka som fungerar som integrerad förvaringspåse när sjalen inte används så är det lätt att vika ihop Ergobaby Aura och ta med sig den i väskan eller vagnen när den inte används. Tack vare att den är så tunn får den fler användingsområden och kan både agera filt eller hjälpa till att fixa skugga om det behövs.

Bekväm att bära och lätt att knyta

Det är mycket med sjalbärande som handlar om att lära sig tekniken för att knyta ordentligt, men när poletten väl har trillat ner så går det på rutin. En viktig sak att tänka på när det gäller stretchiga sjalar är att knyta hårt så att barnet sitter tillräckligt högt upp och inte glider ner, man brukar säga att det ska gå att pussa barnet på huvudet utan att behöva böja på nacken. Med Ergobaby Aurora är det enkelt att lära sig hur bebisen ska sitta och det mjuka tyget är lätt att fördela över kroppen och flytta åt sidan så barnets ansikte inte täcks helt.

Bebisar är kända för att fläcka ner det mesta, och därför är det positivt att det går att köra Aura på maskintvätt i 30 grader. Eftersom sjalen är så tunn och stretchig så rekommenderas en maxvikt på 13.5 kilo för barnet, så den fungerar att använda i ungefär ett år och när barnet blivit tyngre bör man övergå till ett tyg som är mer stumt. Tills dess får Ergobaby Aura ses som en otroligt skön sjal för föräldrar av alla storlekar, till ett väldigt pris.

Väldigt tunn och skönsmart lösning för förvaringbekväm för bäraren
Passar som bäst under det första året

5. Moonboon Bärsjal

Mysig, skön och elastisk bärsjal för bebisens första halvår

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 10 kg Material: Ekologisk bomullsblandning Storlek: XS/S - 4,3 meter, M/L - 4,8 meter

Moonboon Baby Sling

Trikåsjalen Moonboon är en följsam och behaglig bärsjal som erbjuds i två storlekar och ett flertal olika färger. Skillnaden i längd mellan storlekarna XS/S och M/L är 50 centimeter och valet mellan de två baseras på bärarens längd och storlek, inte bebisens. Den större storleken fungerar även för lite mindre kroppar, medan den mindre kan bli snävare och därmed krångligare att knyta för en längre eller större överkropp.

På tal om att knyta finns en pedagogisk och tydlig instruktionsvideo på Moonboons hemsida för den lite mer oerfarna bäraren. Moonboons material är elastiskt och erbjuder god stretch, vilket gör sjalen till smidig vid knytmomentet eftersom det går fint att sträcka ut tyget vid insättning av barnet. Nackdelen med den stora elasticiteten är dock att användningstiden förkortas något. Även om Moonboons maxvikt ligger vid 10 kg upplevs sjalen passa barnets vikt och storlek som allra bäst under dess första 6 månader.

Gosig och behaglig bärsjal för barnets första månader

Moonboons mjuka bomullstyg vilar skönt mot både bebisens och bärarens hud, vilket gör att bärsjalen fungerar ypperligt att bära även ett avklätt barn i. På samma gång är Moonboon en smidig bärsjal för de tillfällen då olyckan är framme, eftersom den fungerar att tvätta i maskin.

Även om de flesta bärsjalar i trikåmaterial kan tyckas vara lika varandra, så blir Moonboon fort en favorit hos testpanelen. Det beror både på dess mjuka tyg, smidiga knytning och goda viktavlastning. För bäraren som planerar att använda sjalen en längre period kan prislappen på Moonboon upplevas en aning hög, men för den som vill ha en behaglig och mysig bärupplevelse under barnets första tid passar Moonboon perfekt – både för bärsjalsproffs och nybörjare.

Smidig att knytakan tvättas i maskinskönt och mjukt material
Något kort användningstid

6. Najell Wrap

Färdigknuten och ombonad bärsjal som passar föräldern som vill ha en enkel sjal

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 9 kg Material: Oeko-Tex Standard 100 Klass 1 Jersey Storlek: S/M, M/L och L/XL

Najell Wrap

Om man tycker att det känns svårt eller läskigt att knyta en sjal men samtidigt vill komma åt närheten som bärandet kan ge så är Najell Wrap en smart och nytänkande lösning på det problemet. Wrap fungerar nämligen som en mix mellan sjal och t-shirt och är lika enkel att ta på sig som en vanlig tröja. Den finns i tre storlekar där samtliga har en mer åtsittande passform.

När man öppnar paketet känns det hela först lite rörigt, men efter en titt i manualen klarnar det och man inser snabbt hur det är tänkt att den ska sitta. Efter att Najell Wrap har kommit på plats på den vuxna ska barnet placerat i bröstets kors av tyg, som sedan ska dras uppåt. För extra uppstöttning ska ryggbanden sedan tas fram och knytas runt barnet på framsidan. Najell har en maxvikt på 9 kg och fram till dess ger den en god avlastning och stor rörerlesfrihet för föräldern som både kan sitta, gå och luta sig utan problem. Men när barnet kommit upp i vikt så blir bekvämligheten inte längre optimal, så vi skulle säga att Najell fungerar bäst som bärdon under barnets första sex månader.

Snygg och stilren design

Det är lätt att kombinera Najell Wrap med sin befintliga garderob då dess mönster och olika färgsättningar är snygga och diskreta, något som testpersonerna tyckte var mycket positivt. Tyget kan bli lite varmt under den varmaste sommartiden men är i övrigt väldigt skönt och mjukt. För den som fött barn med kejsarsnitt är Najell Wrap ett bra alternativ till sjal då all tyngd från såväl bebis som tyg hamnar högt upp och inte riskerar att trycka på snittområdet.

Å ena sidan kan det bli bökigt att få ordning på de olika delarna till en början, å andra sidan går det snabbare än vad det gör att knyta en stor sjal. Det kan också vara skönt att slippa oroa sig för att knuten ska råka släppa. När allt sitter på plats så ger den en trygg och komfortabel känsla för såväl vuxen som barn. Här kombineras snabbheten från en sele och närheten från en sjal, och för den som är nyfiken på att bära i sjal men tycker att det verkar lite svårt eller läskigt är Najell Wrap är väldigt bra första steg.

Len och gosigger en känsla av sjal men utan knytupplevs som stadig och trygg
Kan inte användas så längegår inte att justera efter kroppsform

7. Baby K'tan Bärsjal

Nybörjarvänlig trikåsjal som passar den som vill bära i sjal utan knyt

Viktrekommendation: Från 3,5 – 16 kg Material: Bomull Storlek: XS, S, M, L och XL

Baby K'tan Original

Förvisso är knytandet en stor del av bärandet i sjal, men för den som känner sig osäker och inte vill eller vågar knyta själv kan Baby K’Tan vara en smart bärsjal att starta med. Den är även smidig att ha med sig ut då det kan vara lite bökigt att knyta en lång sjal utomhus, speciellt om det är dåligt väder och blött på marken.

Istället för ett långt tygstycke består Baby K’tan av två tygslingor, ett tygband och ett separat bit tyg. Den sista biten även går att göra om till förvaringsficka om den viks ut och in. För att passformen ska bli bra så är det rekommenderat att gå efter sin normala storlek – före graviditeten – i kavaj respektive klänning och sjalen finns i storlekarna XS–XL. Är man osäker så gör man bäst i att välja en mindre storlek då det är bättre att sjalen är lite tight i början så den får stretchas ut i takt med att barnet växer.

Lika lätt som att ta på en t-shirt

Det är lätt att förstå den medföljande instruktionen om hur Baby K’tan bärsjal ska tas på, och det är inte svårare än att ta på sig en tröja. De två tygslingorna ska träs över hals och respektive arm på den vuxne, sedan sätts barnet på plats och tyget som agerar stöd knyts kring kroppen. Den som vill se instruktion på film hittar bra videos på nätet. Att få barnet på plats tar ingen tid alls när man fått grepp om det, men det kan krävas lite övning i början. När man väl fått ordning på funktionen så fungerar Baby K’tan på fem olika bärsätt, varav en är på höften.

Baby K’tan avlastar bra när bebisen är liten och är väldigt bekväm att använda på en lätt bebis, men i takt med att barnet växer skulle det kännas mer effektivt att ha barnet i en vanlig sjal, så den totala användningsperioden får nog ses som lite kortare. Det gäller också att de som ska bära barnet är i samma storlek, annars måste man ha varsin. Ett problem som man lätt kommer undan med en vanlig sjal som passar fler storlekar. Baby K’tan bärsjal är dock en ultimat instegsmodell för den som är nyfiken och vill prova på att bära, men utan att behöva tänka på olika knytvarianter direkt.

Perfekt för nybörjarenbehövs ingen förkunskapsnabb att få på
Inte så lång total användningstidkan inte delas med någon med annan kroppsform

Allt om bärsjal

När kan man använda bärsjal?

Man kan i de flesta fall använda bärsjal direkt från födseln. Beroende av vilken typ av bärsjal man har så kan man sjala även större barn, som då ofta bärs på ryggen. Det vanligaste är att använda bärsjal under barnets första år.

Hur ska en nyfödd bebis sitta i bärsjalen?

För ett ergonomiskt bärande ska det nyfödda barnet sitta i grodposition i sjalen, se gärna BäraNäras instruktionsfilm för hur man bär bebis i trikåsjal. Ryggen ska ha en mjuk, böjd C-kurva och ben och rumpa ska bilda en M-position, där knäna är placerade högre än höften. Spädbarnet ska ha fria luftvägar och sjalen ska inte täcka för barnets ansikte. Bär barnet högt upp på din kropp, du ska kunna pussa på barnets hjässa utan att böja dig fram.

Vilken bärsjal är bäst för nybörjare?

För nybörjare rekommenderas främst trikåsjalar, tillverkade av ett stretchigt tyg. Trikåsjalen är lite mer förlåtande när man knyter den. Det finns även färdigknutna bärsjalar. Dessa tar man på som en vanlig t-shirt eller tröja och sedan kan man enkelt stoppa ned sin bebis i sjalen utan att behöva knyta själv. Andra populära bärsjalar är vävd bärsjal och ringsjal.

Vad ska barnet ha på sig i bärsjalen?

Vad barnet har på sig i bärsjalen beror helt på hur och var man ska bära. Ska man vara hemma kan man med fördel ha bebisen hud mot hud i bärsjalen. Ska man sjala sitt barn utomhus så är ett bra tips att klä sin bebis i lager på lager, och att komma ihåg att sjaltyget samt förälderns kroppsvärme också håller barnet varmt.

Vad kan man ha för jacka över bärsjalen?

Vill man ha en jacka över bärsjalen så finns det särskilda bärjackor med en extra panel tyg som man fäster i dragkedjan. På så sätt kan man skydda barnet, och sjalen, från väder och vind. Ofta går det även att använda en gravidjacka eller en annan jacka där man gått upp i storlek för att kunna knäppa om sig med barnet i sjalen.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss