Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Så klarar du Comhems digitalisering

Profilbild

Uppdaterad 9 september 2020

Villrådig över vad Comhem menar när de släcker ner det analoga TV-nätet? Lugn, vi förklarar vad det handlar om. Vi visar också hur du löser uppgiften.

Comhem digital TV

I olika etapper under 2020 har Comhem varit i blåsväder för att de släcker ner sitt analoga utbud och går över till att helt och hållet sända digitalt. Den 8 september släcks de ner helt. Men vad innebär det egentligen? Försvinner alla dina kanaler som annars ingått i avgiften om du bott i ett Comhem-hus? Lugn, en sak i taget så ska vi förklara det hela.

Vad håller Comhem på med?

Comhem släcker ner sitt analoga nät och går över till digitala TV-sändningar. Det kan jämföras med nedsläckningen av det marksända TV-nätet, som gick över till att vara helt digitalt under 2007.
Länge har de hus med Comhem som TV-leverantör haft kvar de analoga sändningarna. Det vill säga de kanaler du får “gratis” i avgiften för det flerfamiljshus du bor i.
Men nu, 13 år efter att marknätet blev digitalt, har även Comhem valt att släcka ner de analoga sändningarna i kabelnätet, som är deras domän.

Försvinner alla mina kanaler?

Nej. Men de ersätts med sina digitala motsvarigheter. Utöver lite skarpare bild innebär det i stort inga förändringar för dig. I vissa fall, beroende på hur föreningens avtal med Comhem ser ut, kan några småkanaler försvinna, men det kan även tillkomma nya. De stora kanalerna, SVT, TV4 och liknande är fortfarande kvar.

Måste jag skaffa en digitalbox nu?

Troligtvis inte faktiskt. De allra flesta TV-apparater som sålts under åtminstone det senaste decenniet har redan stöd för Digital-TV inbyggt. Det du kan behöva göra är att göra en ny kanalsökning på din TV. När du gör det ska du se till att enbart söka efter digitala kanaler så ska allt lösa sig. Du behöver inte byta antennsladd, skaffa en box eller något annat, bara göra en kanalsökning.
Det är även där du enklast ser om din TV har en inbyggd mottagare för Digital TV. Får du inte upp valet att bara söka efter digitala kanaler har din TV troligen bara en analog mottagare. I det fallet är det läge att skaffa en digitalbox, eller en ny TV med digitalboxen inbyggd.

Jag har redan en digitalbox via Comhem, behöver jag bry mig?

Nej. Det är bara “gratiskanalerna” som påverkas av detta. Om du redan betalar för ett TV-paket via Comhem är du digital sedan tidigare.

Jag vill inte ha en extra låda under min TV, vad gör jag?

Ett lite dyrare alternativ är att köpa en ny TV. Samtliga TV-apparater som säljs i handeln idag har en digitalbox inbyggd och du behöver inte ha en extra låda under teven. Tumregeln är att egentligen alla TV-apparater som sålts de senaste åren har detta inbyggt, så du kan alltid titta efter en begagnad skärm för att spara pengar.
Annars kan du såklart kolla in vårt stora test av TV-apparater för att se vilka tillverkare och modeller som passar dig bäst.

Hur gör jag en kanalsökning då?

Här nedan visar vi två exempel, ett från en Samsung-TV från 2019 och ett från en lite äldre LG-TV från 2014. Även om orden skiljer sig något åt mellan dem ser du att processen är ungefär densamma och det gäller faktiskt för alla TV-apparater.

Generellt sett går det till så här:

  • Starta din TV och gå in i inställningar (ofta märkt som ett kugghjul på fjärrkontrollen). Vissa TV-modeller är lite tjuriga, så se till att du befinner dig på en vanlig TV-kanal innan du gör detta. Är du inne på någon av videoingångarna, som HDMI, vill vissa TV-apparater inte kännas vid kanalsökningar.
  • Här borde du se ett alternativ med namn i stil med TV, Kanaler, Broadcast, Live-TV, Antenn eller liknande. Klicka där.
  • Väl där Finns ofta alternativer “ny kanalsökning”, “Automatisk sökning” eller liknande. Gå in på den.
  • Här väljer du källan, “Kabel” i Comhems fall. I vissa fall får du även ange Comhem ur en lista med leverantörer.
  • Välj alternativet “Digitalt”, “Endast digitalt” eller liknande för att enbart söka efter digitala kanaler.
  • Starta sökningen, som kan ta allt från ett par sekunder till ett par minuter.
  • Klart, färdigt och fixat. Nu kan du fortsätta titta utan avbrott!

Så här kan ett exempel på ny kanalsökning på en äldre LG-TV se ut Kanalsökning LG-TV

Så här kan en kanalsökning på en nyare Samsung-TV se ut Kanalsökning Samsung-TV

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!