Uppdaterad  

Så fixar du beredskapen hemma

Zara Andrén

Prepping och efterfrågan på produkter som är bra att ha hemma inför ökad beredskap blir allt större. Här hittar du allt som behövs för att säkra tillgången till el, vatten, mat och andra nödvändigheter.

Gör ett eget preppingkit

Börja med att göra en inventering av det du har hemma. Vad som behövs kan såklart också utökas för olika situationer. Eftersom efterfrågan kan vara hög är det vanligt att produkter är helt slutsålda, men du kan då sätta en bevakning och få en notis när varan finns i lager igen.

Mer råd, tips och info om vad som är bra att tänka på hittar du hos MSB där du också kan beställa broschyren Om krisen eller kriget kommer.

Vatten

Något av det absolut viktigaste att säkerställa är tillgång till vatten. Om tillförseln skulle stängas av är det därför bra att ha dunkar att hämta vatten i, gärna med tapp för att enkelt kunna få fram mindre mängder att dricka, diska med, eller använda till matlagning. Om tillgång till ett tappställe saknas kan vatten istället behöva hämtas i exempelvis en sjö, och då är verktyg för vattenrening nödvändiga för att kunna dricka det, framförallt om det inte finns möjlighet att koka vattnet. För rening kan både vattenreningstabletter och vattenfilter användas.

Vattenreningstabletter

Vattenreningsfilter

Vattendunkar

El

Vid elavbrott kan ett elverk användas för att säkerställa elförsörjningen till exempelvis matlagning och belysning. Ett mindre bärbart elverk är användbart då det kan förflyttas vid behov, men då det inte har samma styrka som ett större kan det inte ses som en mer långsiktig lösning vid längre strömavbrott eller om du behöver förse en hel bostad med el. De flesta elverk drivs med vanlig 95- eller 98-oktanig bensin, så säkerställ att du också har bränsle.

Tips! Se dessa råd från Energimyndigheten om hur du väljer rätt elverk.

Mat

Med ett stormkök och extra gasoltuber säkerställer du att dels kunna koka vatten men också kunna laga mat. Tänk på att mat som behöver kokas kräver mer gasol, det kan därför vara klokt att ha ett lager med exempelvis konserver och frystorkad mat som endast behöver värmas upp eller blandas med kokande vatten, och också har lång hållbarhet. Självklart är det också bra med livsmedel som går att äta som det är, och gärna med hög energi, exempelvis nötter.

Kommunikation

Vid längre elavbrott kan en FM-radio hjälpa dig att hålla koll på uppdateringar och nyheter via P4, och en vevradio kan användas även vid elavbrott. Det finns också radio som kan laddas via solceller, och har en powerbank som kan användas för mobilladdning.

Första hjälpen

Om olyckan är framme vill du kunna göra rent och plåstra om på plats. Med ett första hjälpen-kit har du allt som behövs.

Övrigt

Checklista på övriga prylar som kan vara bra att ha i ditt preppingkit:

Färdiga kit

Kanske har du redan en del av sakerna till kitet hemma, men om du behöver alla delar av kitet eller helt enkelt inte orkar plocka ihop allt som behövs, finns det smidigt nog också färdiga kit att köpa.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss