Uppdaterad  

Sport BH: 10 modeller i test

PriceRunner

Letar du efter en sport-bh som ger bra stöd under både löppassen och intensiva pass i crossfitboxen? Vi har testat sport-bh:ar från märken som Shock Absorber, Icaniwill och Casall. För att en sport-bh ska utses till bäst i test, måste den ge bra stöd, hålla bra genom många tvättar och ge god rörelsefrihet.

Sport BH bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av sport BHar har alla modeller testats under både låg- och högintensiva träningspass. I gymmiljö har de testats med fria vikter, kettle bells och vid träning i maskiner. BHarna har också använts vid mellanintensiv löpning och löpintervaller samt vid kroppsviktsövningar, burpees och yoga. Vi har utgått ifrån nedanstående parametrar i bedömningen.

  • Passform: Hur sitter behån? Anpassar den sig efter kroppsformen? Hur bekväm är den och har den några sömmar eller lappar som skaver? Åker den upp när man sträcker på sig eller sitter den som den ska?

  • Stöd: Hur presterar sport BHn under träning och hur mycket stöd ger den? Håller den brösten på plats utan att kännas otymplig? Om den utlovar high support, håller den då vad den lovar?

  • Kvalitet: Hur blir sport-behån efter att den tvättats? Håller den passform och är materialet oförändrat?

Helhetsintrycket från sport BHn i alla de olika aktiviteterna är det som legat till grund för omdömet. Detta har sedan ställts i relation till priset för att kunna avgöra prisvärdhet och sätta betyg.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste sport-bh:ar. Jämför pris på samtliga listade tränings-bh:ar på PriceRunner.

Andra sköna tester

1. Shock Absorber - Ultimate Fly Bra - BÄST I TEST SPORT BH

Sitter som en smäck och ger allt stöd en kan önska

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: 77% polyamid,19% elastan, 4% polyester Storlekar: 70B-85E

Shock Absorber Ultimate Fly Bra - Black/Grey

Shock Absorber är kända för att leverera ordentligt med stöd oavsett storlek på brösten - Ultimate Fly Bra är inget undantag. Denna laserskurna sport-bh köps efter kupstorlek och omfång, vilket innebär att den har ett övertag gentemot märken som bara går från S-XL då passformen blir bättre. Här får man en högpresterande BH som ger rejält med stöd oavsett träningsform och bröst som håller sig på plats genom så väl traillöpning, hinderbanor och långdistanspass på roddmaskinen.

Inget som skaver

Samtidigt som Ultimate Fly Bra erbjuder ordentligt med stöd, är den så pass tunn att den knappt känns på kroppen. Inga sömmar som skaver, inga axelband som gräver sig ned i huden eller glider fel. Och trots att bhn sitter nära och tight, upplever man aldrig att den sitter för hårt eller att den känns hindrande i några övningar.

Knepig knäppning, men otroligt stöd

Ultimate Fly Bra har en brottarrygg med reglerbara axelband och två knäppningar, en på ryggen och en mellan skulderbladen. Även om knäppningen innebär att man slipper några större akrobatiska övningar vid på- och avklädning, kan knäppet mellan skulderbladen innebära lite stretching i försöken att träffa rätt. Men man vänjer sig vid det efter ett par gånger och under testperioden har hjälp från träningskompisen inte behövts en endaste gång.

BH:n håller bra genom tvätten och blir snabbt en favorit i träningsgarderoben, då den helt enkelt gör ett otroligt bra jobb.

Fantastiskt stödbra passformlätt material
Knäppningen mellan skulderbladen kan vara svår att nå.

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Amazon.se Logotyp

Shock Absorber Ultimate Fly BH sport-BH för kvinnor, Flerfärgad (Noir/Gris 05x), 75B

308 kr
Runforest Logotyp

Ultimate Fly Bra Black/Grey, Female, Kläder, Sport-BH, Löpning, Svart/Grå, 70 B

389 kr
Amazon.se Logotyp

Shock Absorber Ultimate Fly BH för kvinnor sport, Flerfärgad (Noir/Gris 05x), 70B

444 kr

2. Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra - BÄSTA PREMIUMVAL

En sport-bh med brett storleksutbud och bra stöd

Typ av träning: Medelintensiv Tillgängliga färger: 8 Maximal tvätttemperatur: Handtvätt Material: 49% polyamid, 39% polyester, 12% elastan Storlekar: 65AA-85G

Anita Air Control Deltapad Maximum Support Sports Bra - Pink/Anthracite

Det är inte ovanligt att det upplevs som svårt att hitta rätt storlek på en sport-bh, särskilt inte om man har en bröststorlek som är mindre eller större än vad kedjorna brukar nöja sig med att erbjuda. Detta är dock inget problem när man köper en Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra. Är man bara noga med att ta sina mått först så finns här storlekar från 65AA upp till 85G. Genom att ta måtten, fick vår testare en sport-bh som satt perfekt.

Bekväm och enkel att ta på sig

Detta är en sport-bh som är väldigt bekväm och samtidigt lätt att ta på sig, något som inte alltid är fallet. Är man van vid att i första hand använda bh-toppar med brottarrygg, kanske man känner sig skeptisk till en mer klassisk bh-modell under träningspasset, men räds inte – detta blir snabbt en favorit.

Sömmarna är bekväma och retar aldrig och axelbanden sitter på plats utan att skava. BH:n sitter ordentligt på plats under även de mer intensiva träningspassen, men samtidigt är den faktiskt bekväm nog att ha på sig hela dagen (vilket är trevligt om man har en långsam dag utan brådska till duschen efter passet). Att kuporna dessutom är klädda i ett mjukt tyg, ökar komforten ytterligare och är väldigt uppskattat.

Fungerar bra även för större bröst

Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra har fungerat bra vid medelhårda pass som innefattat många hopp. Även med större bröst har denna sport-bh gett ett alldeles utmärkt stöd. Efter regelbunden användning och tvätt i mer än ett halvår, håller den fortfarande formen. Båda material och passform ser ut som om den vore nästan nyköpt.

Det här är sport-BH:n för dig som vill ha en storlek som sitter som gjuten och som ger gott stöd även under högimpaktsövningar.

Lätt att få i en passande storlekinget som skaverenkel att ta på
Möjligheten att knäppa baksidan även som brottarrygg hade varit toppen

3. Casall Iconic Sports Bra

Sitter verkligen på plats och passar till alla olika typer av aktiviteter

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 8 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: 45 % polyamide, 41 % polyester, 14 % elastan 270g/m2 Storlekar: a/b kupa XS-XL, c/d kupa XS-XL

Casall Iconic Sports Bra - Black

Casall Iconic Sports Bra sitter verkligen där den ska. BHn blir som ett med huden, ett extra lager som knappt känns. När den först tas på kan den kännas lite väl tajt men efter ett tag glömmer man helt bort att den är där. Under gympass är den mycket skön och brottarryggen gör att den inte är i vägen vid olika lyft. De mjuka kanterna gör att BHn inte skaver.

Tajt passform som ger rejält stöd

Eftersom den sitter väldigt tajt ger den ett rejält stöd och brösten hålls på plats. Därför passar den även under mer intensiva pass. Varken under löpning eller burpees känns bysten skumpig. Iconic Spors Bra är inte vadderad och den har inte kupor. Dock är tyget stramt vilket i sig ger stöd.

Håller bra genom otaliga tvättar

Efter tvätt är sport BHn fortfarande som ny. Att den använts och rengjorts märks varken på färgen eller kvaliteten. Iconic Sports Bra kommer i brett utbud av olika utseenden. Den finns både i neutralt svart och vitt och i flera starka färger, samt finns också att köpa i mönstrade utföranden. Det gör att det finns någon stil för alla. Tyget andas väl vid användning och det känns inte instängt. Det faktum att Casall har gjort en sport BH som passar för alla olika typer av aktiviteter gör den till ett mycket prisvärt alternativ.

Sitter på platsmjuka kanterhög kvalitetmånga färger
Något tajt

4. Shock Absorber Active Shaped Support Bra

Helt fantastisk passform och bra kvalitet

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 1 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: 53 % polyester, 38 % polyamid, 9 % elastan Storlekar: 70A-85E

Shock Absorber Active Shaped Support Bra - Black/Blue

Mjuk och stadig på en och samma gång - det är inte alla sport BHar som lyckas med denna kombination men för Shock Absorber är det inget problem. Storlekarna är som för en vanlig BH vilket gör att både kupa och omfång kan anpassas. Bandet som sitter runt kroppen har hakar i fyra olika lägen och även axelbanden är ställbara för att möjliggöra bra passform. Omfånget är ganska litet i storleken vilket är bra att ha i åtanke vid köp.

Mjuk med extraordinär passform

Det som gör passformen extraordinär är tyget i kuporna. Materialet utgörs av ett dri fit-tyg som på samma gång lyckas vara både stabilt nog att ge bra support samtidigt som det är tillräckligt mjukt för att forma sig efter brösten. Det triangelformade yttertyget sitter högt upp och medför på så sätt att brösten hålls bra på plats utan att tyget behöver vara alltför stelt. Helt enkelt en otroligt bra passform.

Passar under skumpiga pass

Stabiliteten i Shock Absorber Active Shaped Support Bra gör att den passar utmärkt för löpturer eller andra skumpiga aktiviteter. Däremot gör avsaknaden av brottarrygg att den inte är lika optimal för gymmet då BHn kan upplevas vara i vägen vid vissa lyft. Eftersom att den ändå sitter där den ska är detta minus inte något som drar ner betyget nämnvärt.

Tyget är skönt och andas väl. Kvaliteten håller hög nivå, efter tvätt ser BHn fortfarande ut som ny ut. Shock Absorber Active Shaped Support Bra är en mycket skön och prisvärd sport BH som väl motiverar sin höga prisnivå.

Fantastisk passformmjukandasbra kvalitet
Axelband kan vara i vägen

5. Craft Motion Bra

En snygg sport-bh med extra vaddering

Typ av träning: Medel- till högintensiv Tillgängliga färger: Flera olika färger och mönster Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: Framdel: 84% polyester 16% elastane Bakdel: 88% polyester 12% elastan Storlekar: XS-XL

Craft Motion Bra - Black

Craft Motion Bra är en riktigt snygg sport-bh, där det inte har tummats på funktionaliteten för formens skull.

I beskrivningen för denna BH står det att den lämpar sig för medel- till högintensiv träning. I våra tester har vi tyckt att den övertygar mest i medelintensiv träning, men att man kanske behöver lite mer stöd vid en potentiellt skakig löptur. Detta är dock givetvis väldigt mycket beroende på tycke, smak och storlek på bysten.

Löstagbar vaddering

Craft Motion Bra är vadderad, vilket värmer skönt när temperaturen är lite lägre. Ogillar man vaddering i sin sport-bh, är det dock väldigt enkelt att plocka ut den genom en öppning på sidan av vardera kupa. De har en tendens att trilla ur då man maskintvättar BH:n, så använd gärna en tvättpåse för att undvika att de försvinner i det strumpinferno som ibland utspelar sig i tvättstugan.

Justerbara axelband

Axelbanden på Motion bra är justerbara, vilket uppskattas då denna BH testas. Att kunna justera axelbanden innebär att det går att öka komforten. Banden sitter på plats och kommer aldrig på glid under träningen.

Detta är en sport-bh som gör sitt jobb väl och hade den bara gett lite mer stöd under löpturen, hade den mycket väl kunnat få full pott i betyg.

Snyggsitter sköntger bra stöd under medelintensiva pass
Hade gärna fått ge mer stöd under springrundan

6. H&M Shaping Sport-bh High Support

En sport-bh vars design sticker ut i mängden

Typ av träning: Högintensiv Tillgängliga färger: 2 Maximal tvätttemperatur: 40 grader Material: Ytterlager: Polyester 70%, Elastan 30%, Paneler: Polyamid 85%, Elastan 15% Storlekar: XS-L

Tycker man att sport-bh:ar ofta ser lite väl sportiga ut, ska man spana in H&M Shaping Sport-bh High Support. Detta är en modell som för all del ser ut som en tränings-bh, men en dekorativ vågad nederkant gör ändå att den känns roligare att ta på sig än många andra.

Standardstorlekar från H&M

Storleksmässigt kommer man snabbt känna igen sig om man har använt H&M:s sport-bh:ar tidigare. Storlekarna sträcker sig från XS till L – det är synd att det inte finns större omfång på storleksutbudet än så.

När det kommer till bekvämlighet, få denna sport-bh högt betyg. Det finns inget som skaver eller irriterar. Den sitter på plats bra och känns bekväm mot huden.

Något lös över brösten

Enligt namnet på denna bh, ska den erbjuda ”high support” och visst ger den stöd. Den har fungerat bra under både löpturer och fyspass som inkluderat såväl hopp, burpees och handstående. BH:n har hållt allt på plats under tiden. Men samtidigt smiter den inte åt riktigt lika mycket som andra sport-bh:ar gör. Under bysten är den tight, men över brösten sitter tyget lösare. Även axelbanden sitter lite löst, och går inte heller att justera.

Hållbarheten är riktigt bra. Trots flitig användning och regelbundet tvättande, är formen helt oförändad och tyget ser fortfarande som nytt ut. Sett till den låga prisbilden, så är det svårt att inte vara nöjd med H&M Shaping sport-bh High Support på det stora hela. Är man ute efter en sport-bh som ger rejält med kompression och mycket stöd, är denna inte det bästa valet. Men ogillar man den känsla av andnödhet som de riktigt tighta sport-bh:arna ibland kan orsaka, så kan Shaping Sport-bh High Support vara något att kika närmare på.

Fin designbra kvalitetmycket bekväm
Ger inte riktigt sådant högt stöd som man skulle kunna hoppas

7. Eivy Sport BH Cover Up

En sport-bh med roliga mönster och dubbelfunktion på stranden

Typ av träning: Medelintensiv Tillgängliga färger: Nya mönster varje säsong Maximal tvättemperatur: Material: Polyester 85% , Elastan 15% Storlekar: XS-L

Eivy Cover Up Sports Bra - Rose Garden

Eivys Sport BH är en längre modell som fungerar alldeles utmärkt att använda som sport-topp om man inte har något emot att midjan är bar. Varje säsong släpps nya mönster och färger, och de är ett enkelt sätt att piffa till sin träningsgarderob.

Snygg med hög komfort

Modellen är snygg och sitter skönt på kroppen. Det breda resårbandet i underkanten sitter möjligen lite väl hårt. Det ska dock sägas att det aldrig känns hindrande, inte ens under ett yogapass som kräver mycket av rörligheten.

Är det mycket stöd för brösten man behöver, är inte Eivy Sport BH Cover Up det bästa valet. Medan den fungerar utmärkt får låg- till medelintensiv träning, lämnar den lite att önska vid löpning eller, om man är lagd åt det hållet: trampolinträning. För dessa mer högintensiva träningsformer, är en kompressions-BH att föredra.

Skyddar mot UV-strålning

Ett plus i kanten får denna BH för att den faktiskt, till viss del, skyddar mot solens strålar, vilket gör att den även fungerar som ett plagg att använda på stranden – oavsett om du bara tänkt bada, eller om du ägnar dig åt ett mer aktivt strandliv med ståpaddling eller surf. Men tänk på att ändå vara noga med solskyddet.

Eivys sport-bh bjuder på många charmiga och roliga mönster, och till yogapasset eller styrkepasset, kommer den att göra sitt jobb väl.

Roligt utbud av mönsterlång modellfunkar bra även på stranden
Ger inte mycket stöd vid mer högintensiv träning.

8. Adidas All me 3 Stripes (3S)

För djup urringning ställer till problem

Typ av träning: Lågintensiv Tillgängliga färger: 1 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: 75% polyester, 25% elastan Storlekar: XS-XL

adidas All Me 3-Stripes Bra - Black

Trots ett mjukt och skönt material samt snygg modell, visar det sig snabbt att Adidas All me 3 Stripes är en sport-bh som helt enkelt inte håller måttet.

Ger en icke önskvärd push-up effekt

Det största problemet med denna BH är den djupa urringningen som, i kombination med att modellen puttar brösten uppåt i något som mest kan liknas vid en push-up effekt, inte håller brösten på plats. Adidas All me 3 Stripes innehåller vaddering som går att ta loss, vilket visserligen dämpar push-up känslan en aning, men inte gör något för stödet.

Inget vidare stöd vid träningen

Vid löpning skumpar brösten hårt och vid all träning som innebär att man böjer sig framåt riskerar brösten att trilla ur. Detta innebär att den vare sig har fungerat vid lågintensiv eller högintensiv träning, vilket gör det svårt att hitta ett bra användningsområde för All me 3 Stripes.

Till BH:ns fördel kan nämnas att den effektivt leder bort svett och känns skön mot huden. Axelbanden är ställbara. Men tyvärr är de även en aning för tunna, och har en tendens att antingen komma på glid eller borra sig ned i huden vilket leder till skav och irritation.

Detta är en sport-bh som gör en besviken, och som troligtvis snabbt kommer att glömmas bort i en dunkel del av byrålådan.

Snygg modellleder effektivt bort svett.
För urringaderbjuder på tok för lite stöd.

9. Kari Traa Driva

En sport-bh för den frusna vintermotionären

Typ av träning: Intensiv Tillgängliga färger: 6 Maximal tvätt-temperatur: Tvättas på ullprogram Material: Huvudmaterialet är 93% Polyester 7% Elastane, medan det fodrande lagret är 100% ull Storlekar: 70B-80D

Kari Traa Driva Sports Bra - Dov

På pappret låter Kari Traa Driva som en bra idé – en sport-bh fodrad med merinoull, som ska hålla brösten varma och goa även under vintern. Men utförandet är inte något att hoppa sig varm över. Driva från Kari Traa är nämligen en sport-bh som begränsar rörelseutrymmet en hel del.

Formgjutna kupor som inte sitter bra

Kari Traa Driva har formgjutna kupor, vilket i kombination med det styva materialet som BHn är sydd i, gör att den inte formar sig efter brösten alls. I stället blir upplevelsen lite den av Madonnas strut-bh:ar under Vogue-eran, om än i en sportigare look. Detta innebär att trots att materialet är rätt hårt, får inte brösten det stöd de behöver under exempelvis en löptur.

Låg komfort och hårda bh-band

Komforten överlag är inget att skriva hem om. Axelbanden skär in i axlarna, detta trots att de faktiskt går att justera. Även materialet i banden är hårt och oförlåtande och skaver på samtliga testare. BH:n har en dubbelknäppning med ett spänne i ryggen och ett högre upp, strax nedanför nacken. Spännet som sitter vid nacken är svår att nå och båda spännena är i en hård och obekväm plast. Den är faktiskt svår att ta både på och av, som ett resultat av dessa spännen.

Kari Traa imponerar i stort sett alltid med sina plagg, men denna behå blir till slut liggande längst in i lådan. Träningskläder ska vara behagliga, men det är inte denna BH.

Sportar man ute i riktigt kallt väder kan ullen vara värmande
Dålig passformaxelband som skär instumt material

10. Calvin Klein Modern Cotton

Ikonisk och snygg med mjukt tyg av bra kvalitet

Typ av träning: Lågintensiv Tillgängliga färger: 4 Maximal tvätt-temperatur: Handtvätt Material: 53 % bomull, 35 % modal, 12 % elastan Storlekar: S-L

Calvin Klein Modern Cotton Bralette - Black

Det ikoniska utseendet på Clavin Kleins underkläder återfinns även på sport BHn Modern Cotton. Den kommer i neutrala färger med en bred resår nertill med märker tryckt över. Tyvärr är det dock utseendet som den vinner mest på. Väl på kroppen ges inte mycket stöd att tala om.

Minimalt med stöd ger mycket skump

En vanlig löptur blir en skumpig upplevelse och vid boxhopp är det inte bara benen som rör sig utan även brösten hoppar upp och ner. Vid upprepade burpees glider den lätt omkring lite och eftersom resåren är hård och resten av BHn är mjuk så kommer den inte automatiskt tillbaka i rätt position.

Calvin Klein har placerat en plastig lapp som skaver längt upp vid nacken. Lappen går enkelt att rycka bort och blir man bara av med den så har sport BHn väldigt mjukt tyg som känns skönt mot huden. För ett lugnare gympass med tunga lyft är den således ett bra val. Att den innehåller stor del bomull märks och gör att det känns som den inte riktigt är tänkt att svettas i.

Tål bara handtvätt

Tyvärr tål den bara handtvätt vilket helt klart blir omständligt i längden. Med tanke på priset så tycker vi att kvaliteten skulle hålla för maskintvätt. Calvin Klein Modern Cotton är skön vid lågintensiv träning men det begränsade användningsområdet och handtvätten drar tyvärr ner helhetintrycket.

Mjukt tygikonisk och snygg
Låg grad av stöttningpassar för få aktiviteterhandtvätt

Allt om sport BH

Oavsett storlek på brösten så är det vanligt att använda en sport BH vid träning. Idag finns nästan fler varianter av dessa än av vanliga BHar, med allt från push up till helt utan vaddering. De kan ha dri fit-tyg eller vara gjorda helt i bomull. Allt för att alla ska kunna hitta en modell som passar dem.

Men varför ska man då använda sport BH? När vi tränar, oavsett om träningen är intensiv eller inte, så rör sig brösten. Helt utan stöd rör de sig såklart som mest men även med en vanlig BH flyttar de sig mycket. En vanlig BH är anpassad för att gå omkring eller sitta still i medan en sport BH är framtagen för att ge bra stöd vid mer aktiva rörelser, som under ett träningspass. När brösten rör sig töjer de ut de ligament som är det stöd som håller bysten uppe. Det finns inget naturligt sätt att åtgärda detta när ligamenten väl är uttöjda. För att behålla en bra form på brösten är det således viktigt att förebygga denna uttänjning. Att en sport BH håller brösten på plats hjälper också många kvinnor att känna sig mer bekväma under träningen och kunna fokusera på sin prestation.

Vilken sport BH är bäst

När man ska välja sport BH finns flera saker att tänka på. Att den är anpassad för den typ av träning som ska utföras är viktigt. Det är exempelvis stor skillnad på hur mycket brösten rör sig vid aktiviteter som jogging eller ridning jämfört med mindre intensiv träning som exempelvis yoga. Om man ska använda sport BHn på gymmet kan det tillexempel vara skönt om den är utan hårda sömmar. Även bröstens storlek har inverkan på vilken modell som lämpar sig bäst. För större byst är det bra att välja en sport BH med mycket stöd. Det finns både BHar med bygel och vadderade kupor och en del kan också uppleva det skönt att ha en variant utan brottarrygg. Tänk på att banden på en sport BH utan brottarrygg kan vara i vägen eller irritera vid vissa typer av träning.

Vidare behöver man också fundera på vilken annan utrustning som ska användas under träningspasset. Exempelvis om ett pulsband till löparklocka ska fästas runt bröstkorgen. Kanske behöver sport BHn också passa under speciella träningskläder och därmed krävs en anpassad design. Det finns också olika typer av knäppning, både framknäppt och med spänne baktill. Många modeller har inga spännen alls utan dras bara över huvudet.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss