Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bodylotion: 7 produkter i test

Profilbild
Uppdaterad 3 juli 2019

Har du torr hud som behöver extra omvårdnad? Du är inte ensam. I jakten på följsam hud har vi testat allt från olja till hudmousse. Vi utnämner familjefavoriten La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ till bäst i test

Är man på jakt efter en produkt som kommer vara busenkel att använda på barn som gärna slingrar sig, är Evy Daily Repair Mousse något att testa.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Hudkrämerna i testet har använts av konsumenter med en tendens till torr hud. Flera av krämerna har även testats av personer med väldigt torr hud och atopiska eksem. Produkterna i detta test har använts under både vinter och sommar.

Följande frågeställningar har testpersonerna fått ta hänsyn till:

  • Användning: Hur är krämen eller lotionen att applicera och hur behaglig är den på huden? Är förpackningen enkel att använda och håller den bra över tid? Hur lång tid räcker en förpackning.

  • Kladd: Absorberas lotionen snabbt och enkelt, eller kräver den lite mer jobb? Hur känns huden direkt efter användning – kladdig eller återfuktad?

  • Resultat: Hur känns huden efter regelbunden användning? Känns den mindre torr? Stramar den fortfarande? Hur har eventuella eksem reagerat vid anvädning av produkten?

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen och resultatet av respektive produkt. Detta har sedan vägts mot priset på krämen och ett betyg har därefter satts.

Vi har testat ett urval av populära body lotions. Jämför pris på de mest populära body lotions på Pricerunner

1. La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ - BÄST I TEST BODYLOTION

Hudkräm som är snäll även mot de mest känsliga hudar

Formula: Lotion Prisklass: Medel

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ 400ml

Lipikar är en balmliknande lotion som utan tvekan är oerhört lätt att smörja in sig med. Den har en lite glattare konsistens än en vanlig body lotion, vilket gör att det blir ett annat typ av glid vid applicering. Något som resulterar i en riktigt smidig användning.

Detta må inte vara en produkt som vrålar lyx på badrumshyllan. Men det är svårt att hitta en kräm som ger din hud samma lyxbehandling som denna gör. Framtagen i samråd med dermatologer är den så mild att den faktiskt går alldeles utmärkt att använda till och med på spädbarn.

På känslig eksemhud är den en riktigt drömupplevelse. Det svider inte alls på det sätt som många andra milda krämer kan göra på en irriterad och trasig hud. Huden känns omedelbart lugnare och redan efter några dagars användning, märks stor skillnad på yttorrheten.

Det är inte många body lotions som bockar av så många önskemål på en och samma gång: mild, läkande, prisvärd och lätt att använda – med ett resultat som verkligen gör skäl för uttrycket ”len som en bebisrumpa”. Detta gör La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ till en solklar favorit för alla torrisar.

Otroligt mild men samtidigt effektivLätt att använda.
Bara den större förpackningen har pump
5,0

Bra pris hos:

Look Fantastic

2. ACO Miniderm

Hudkrämen som snabbt blir en mild och kär familjevän

Formula: Lotion Prisklass: Medel

ACO Miniderm Cream 500g

Miniderm är stapelvara för många småbarnsföräldrar som tampas med att hålla sina småttingars torra hud under kontroll. Denna kräm, som går att köpa både med och utan recept, består till tjugo procent av glycerol. Glycerol är en fuktbindare som har vattenbindande egenskaper, vilket effektivt hjälper till att återfukta och normalisera en torr hud.

Detta är en lättdoserad lotion, oavsett om man köper den i tub eller den stora förpackningen med pump. Krämen arbetas enkelt in i huden och lämnar minimalt med klet – det är som att huden ivrigt dricker upp varenda droppe. Resultatet blir en hud som på en gång känns lindrad och snabbt verkar mindre yttorr.

I detta test blir det också tydligt varför det är en populär produkt hos så många föräldrar. I och med lättheten i att applicera den, går det faktiskt smidigt att smörja barn som försöker slingra sig. Plus att den är mild, naturligtvis.

Även om de flesta associerar denna apotekslotion med barn, fungerar den naturligtvis alldeles utmärkt på alla, oavsett ålder. För det spelar faktiskt ingen roll hur gammal man är, en välmående hud är alla väl förunnat.

Oparfymeradmild och rejält återfuktandeEnkel att applicera
Inga nackdelar
4,5

Bra pris hos:

Apohem

3. EVY Daily Repair Mousse

Multifunktionell mousse med rolig skumformula och läkande egenskaper

Formula: Mousse Prisklass: Medel

EVY Daily Repair Mousse 100ml

Efter succén med Evys milda och effektiva solskydd, kommer här en återfuktande mousse som effektivt skyddar inte bara känslig hud, utan även hud med eksem och kontaktallergier. På samma sätt som Evys solskyddsprodukter, är detta ett skum som doseras ur samma typ av flaska som hårmousse kommer i.

Samtidigt som moussen i sig är lätt att applicera och ger en skönt återfuktad hud på både kropp och i ansiktet, så är det svårare att dosera rätt med ett moussemunstycke än med en lotionprodukt. Munstycket gör att man lätt skjuter ut mer produkt än vad man egentligen behöver. Det är svårt att på förhand uppskatta hur hårt man ska trycka för en lagom dos.

EVY Daily Repair Mousse är dock en riktig drömprodukt för torr, skadad och ömtålig hud. Det märks tydligt att den är framtagen tillsammans med dermatologer. Inte ens de mest eksemdrabbade barnen opponerar sig mot att smörjas in med detta härliga skum. Att det är just ett skum hjälper naturligtvis när det kommer till motsträviga barn. Huden suger törstigt i sig molnen av Evy och kvar blir en mjuk känsla - helt befriad från kli, svid och kladd.

Fantastiskt fin på ömtålig hudkul med en mousse
Lite bökig att dosera rätt
4,5

Bra pris hos:

Apotea

4. Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize

Effektivt återfuktande hudkräm i tråkig men praktisk pumpflaska

Formula: Lotion Prisklass: Budget

Cetaphil Restoraderm Eczema Calming Body Moisturizer 295ml

Att man aldrig ska döma en bok utifrån dess framsida är ett vedertaget begrepp. Kanske är det dags att vi även myntar: döm aldrig en skönhetsprodukt utifrån dess förpackning? Det är nämligen inte alls ovanligt att man väljer bort en produkt för att flaskan ser billig ut. Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize är en sådan body lotion som lätt skulle kunna ratas på grund av förpackningens trista utseende. Men under denna pump gömmer sig en storslagen kräm för hud som är törstig.

Detta är en body lotion som är kliniskt bevisad att återfukta och lugna mycket torr, kliande och känslig hud. Vi kan konstatera att detta inte bara stämmer i kliniska tester. Även utanför laboratoriet verkar den effektivt mot hud som skriker efter fukt. Detta är en body lotion som innehåller flera olika sorters återfuktare, bland annat hyaluronsyra som alltid är en effektiv kombatant i kriget mot torr hud. Även fuktsoldater som niacinamid, ceramid och allantoin återfinns på ingredienslistan.

Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize kommer i en smidig pumpflaska som inte är snygg ens om man kisar. Men innehållet är värt mer än vad en snygg flaska är. Dessutom absorberas hudkrämen snabbt och enkelt av huden. Låt inte första intrycket hindra dig, förundras istället över denna allt annat än ordinära body lotion.

Effektivåterfuktande och praktisk pumpflaska.
Fasansfullt tråkig förpackning.
4,5

Bra pris hos:

Apotea

5. Maria Åkerberg Royal Body Cream

Ekologisk och lyxig hudkröm som skapar en hemmaspaupplevelse

Formula: Body lotion Prisklass: Premium

Maria Åkerberg Royal Body Cream 250ml

Maria Åkerberg Royal Body Cream är i det närmaste en spaupplevelse på flaska. Kort sagt är det en body lotion som gör en varm i magen av lycka vid användning. Perfekt att ha väntandes på en hylla bredvid duschen, med dess löften om en rik och lyxig doft av neroli och patchouli.

Detta är en lotion som är så pass krämig att den känns näst intill fluffig, samtidigt som den är flytande nog att kunna arbetas in snabbt. Huden blir mjuk, känns återfuktad och slutar klia på det där sättet som hud kan klia vid tider av väderomslag. Royal Body Cream ska verka uppstramande, vilket är svårt att mäta på egen hand. Men nog känns huden väsentligt piggare då man smörjt in sig.

Patchouli är dock inte nödvändigtvis är en lukt som alla uppskattar. Antingen tycker man den är härlig och luktar spa (förvånande många spaprodukter verkar doftsatta med just patchouli). Eller så tycker man att den luktar hippie á la 1968. Royal Body Cream doftar inte överväldigande starkt, men den luktar tydligt och lukten hänger med genom dagen. Vilket (om man gillar patchouli) gör att den känns extra exklusiv.

Detta är en svensktillverkad och ekologisk body lotion, något som känns viktigt. Alla bäckar små mot en gladare jord spelar roll. Och med Maria Åkerberg Royal Body Cream kan man dofta gott samtidigt som man har gjort ett mer hållbart val i skönhetsdjungeln.

Lyxig och mjukgörandeluktar otroligt gottekologisk.
Dyr
4,5

Bra pris hos:

Bangerhead

6. The Body Shop Shea Nourishing Body Butter

Klassiskt kroppssmör som återfuktar och luktar gott

Formula: Butter Prisklass: Medel

En riktigt klassiker när det kommer till body butters är The Body Shop Shea Nourishing Body Butter. Den rika och krämiga konsistensen, med den mjuka doften av shea gör återfuktningsstunden härligt luxuös. När produkten väl absorberats av huden blir den mjuk och len med en kvarvarande mild lukt.

Det ska dock inte stickas under stolen med att body butters inte är den mest smidiga produkten. På grund av deras tjocka och feta konsistens så kommer de nästan alltid i en burk med skruvlock. Något annat skulle knappast fungera för denna typ av kräm, men det gör inte burken smidigare att hantera. Smörjer man sig med ett kroppssmör så ska man också vara medveten om att det tar längre tid att arbeta in den här typen av produkt. Men resultatet är värt det.

För en lyxig stund i badrummet är The Body Shop Shea Nourishing Body Butter ett härligt alternativ. Skulle det vara så att man inte tycker om lukten av just shea så finns det massor av andra dofter hos Body Shop. Men ingen annan lever riktigt upp till den mjuka känslan på huden efteråt som just Shea Nourishing Body Butter gör.

Mjukt och lent resultatLuktar gott
Bökig burkTar en stund att absorberas
4,0

7. Elemis Frangipani Monoi Body Oil

Dyr men lyxig olja för kroppen

Formula: Olja Prisklass: Premium

Elemis Frangipani Monoi Body Oil 100ml

Redo att lukta som en solig dag på en sandstrand långt hemifrån? Då är Elemis Frangipani Monoi Body Oil något att smörja in sig med.

Det märks direkt att detta är en produkt i den övre prisklassen. Flaskan är gjord av tungt, frostat rött glas. Kikar man in i flaskan kan man först bli förvånad – där inne skvalpar nämligen inget flytande runt alls. Denna olja är nämligen solid innan man värmer upp den i varmt vatten.

Det går så klart att opponera sig mot denna typ av gimmicks, men eftersom Elemis Frangipani Monoi Body Oil är gjord av kokosolja är det helt naturligt att den stelnar i temperaturer under 25 grader. För att trolla den till flytande form, ställer man den enkelt bredvid sig i duschen (eller lägger den i badkaret) under tiden man tvagar sig. Sedan är den redo att användas. Och det är värt det extra pysslet.

På huden absorberas oljan lätt och snabb. Den doftar himmelskt av sommar och monoi. Monoi heter på svenska tahitigardenia och det är inte en blygsam doft vi pratar om. Smörjer man sig med den här kroppsoljan behövs knappast parfym i övrigt, då doften hänger sig kvar som en varm smekning hela dagen.

Resultatet då? En otroligt mjuk och följsam hud. Smörjer man sig på kvällen är huden fortfarande len och oljemjuk morgonen därpå. Men samtidigt som kroppen skriker av lycka, kan det hända att lönekontot vrålar av fasa. Detta är inte en budgetprodukt. Men har man pengarna att lägga så är den värd vartenda öre.

Fantastiskt härligger otroligt mjuk hud
Locket är onödigt litet och pilligthögt pris
4,0

Bra pris hos:

Daystyle

När behöver jag en bodylotion?

Oavsett tid på året så kan huden vara i behov av extra fukt. Kanske känner du hur huden stramar efter långa stunder på stranden? Eller känns den lite irriterad och nästan för trång och kliig under smällkalla vintern? Tittar du närmare kanske du rent av anar ett reptilmönster i huden? Då är det dags att plocka fram det tunga artilleriet och smörja in dig.

Hur använder jag en bodylotion?

Att hålla huden återfuktad är troligtvis det lättaste man kan ägna sig åt i skönhetsvård. Klä av dig, smörj, låt absorbera – klart! För vissa räcker det att smörja sig innan läggdags. Andra behöver tillföra mer fukt till huden och smörjer morgon och kväll. Oavsett vad du vill och behöver, har vi testat återfuktande produkter som kommer uppfylla alla dina önskningar om en len och mjuk hud.

Vilken typ av bodylotion ska jag välja?

Det finns mängder av olika formulas att välja bland. Klassiska bodylotions är mer eller mindre flytande och kommer vanligtvis i en pumpflaska. Bodylotions finns att köpa på allt från mataffären till nischade skönhetsbutiker. Lider man av känslig hud, är det en bra idé att titta efter produkter som är doftfria och dermatologiskt testade.

Vill du istället lyxa till det lite, är body butters, eller kroppssmör, ett härligt alternativ. Dessa är fetare i konsistensen och säljs nästan alltid i burk. Inte sällan är de parfymerade, så är du doftkänslig är det en bra idé att läsa beskrivningen ordentligt innan du klickar hem något.

Kroppsoljor är ett annat alternativ för den som inte räds eventuellt kladd. Det går inte att komma undan, att en olja är flytande och därför kräver en lite snabbare applicering för att produkten inte ska rinna dig ur händerna. Dock absorberas oljeprodukter snabbt av huden och resultatet blir mjukt och följsamt.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!