1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Bodylotion: 10 produkter i test

PriceRunner

Letar du efter en bodylotion för en torr hud som behöver extra omvårdnad? Vi har testat bodylotions i flera olika prisklasser och formuleringar, från bland andra Evy Technologies, ACO och La Roche-Posay. För att vi ska kunna utse en bodylotion till bäst i test, måste den vara lätt att applicera, absorberas hyfstat snabbt samt vara mild mot huden och inte reta näsan allt för mycket.

bodylotion bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Hudkrämerna i testet har använts av konsumenter med en tendens till torr hud. Flera av krämerna har även testats av personer med väldigt torr hud och atopiska eksem. Produkterna i detta test har använts under både vinter och sommar.

Följande frågeställningar har testpersonerna fått ta hänsyn till:

  • Användning: Hur är krämen eller lotionen att applicera och hur behaglig är den på huden? Är förpackningen enkel att använda och håller den bra över tid? Hur lång tid räcker en förpackning.

  • Kladd: Absorberas lotionen snabbt och enkelt, eller kräver den lite mer jobb? Hur känns huden direkt efter användning – kladdig eller återfuktad?

  • Resultat: Hur känns huden efter regelbunden användning? Känns den mindre torr? Stramar den fortfarande? Hur har eventuella eksem reagerat vid anvädning av produkten?

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen och resultatet av respektive produkt. Detta har sedan vägts mot priset på krämen och ett betyg har därefter satts.

Vi har testat ett urval av populära body lotions. Jämför pris på de mest populära body lotions på Pricerunner

Fler mjuka tester

1. Eucerin AtoControl Body Care Lotion – BÄST I TEST BODYLOTION

En bodylotion som passar även den med känslig hud

Formula: Lotion

Eucerin AtoControl Body Care Lotion 400ml

Det må hända, att dessa gedigna återfuktare för kroppen aldrig kommer vinna priser för tjusigaste flaskor. Men vad gör det, när innehåller är som en dröm.

Eucerin AtoControl Body Care Lotion är en riktig fuktbomb, som inte bara väldigt effektivt lyckas pressa in fukt i en torr hud. Den stillar även klåda och verkar lugnande på en irriterad kroppskostym.

Lättdoserad genom utmärkt pumpflaska

Men sin praktiska pumpförpackning, är det lätt att dosera rätt och det blir sällan onödigt spill. Huden fullkomligen suger upp denna svala lotion, som Eucerin själva kallar för en vatten-i-olja-emulsion. Krämen innehåller lugnande Licochalcone A, vilket är en antioxidant och en antiinflammatorisk ingrediens som hjälper till att minska rodnader och lugnar lättare inflammationer i huden.

Fungerar även för personer med eksem

Eucerins AtoControl-serie är särskilt framtagen för personer med atopisk hud och kan faktiskt användas på barn redan från tre månaders ålder. Vi har låtit ett barn med atopisk dermatit testa produkten, och trots att barnet ofta tycker krämer svider, så fick denna faktiskt tumme upp från vår kritiske lille testperson. Även de vuxna i testpanelen var mycket förtjusta i den lugnande känslan och den omedelbart återfuktade huden.

Det här är en produkt som aldrig riskerar att bli en hyllvärmare. Tvärtom sträcker man sig efter den gång på gång – och det bästa av allt: den passar verkligen hela familjen då den är både mild och parfymfri.

Effektiv återfuktarelugnar irriterad hudfunkar på hela familjen
Inga minus

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Eucerin Atocontrol Lotion 400 ml

127 kr

Eucerin Atocontrol Body Care lotion 400 ml

133 kr

Eucerin AtoControl Body Care Lotion 400 ml

161 kr

2. La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ - BÄSTA PREMIUMVAL

Hudkräm som passar även de mest känsliga hudar

Formula: Lotion

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ 400ml

Lipikar är en balmliknande lotion som utan tvekan är oerhört lätt att smörja in sig med. Den har en lite glattare konsistens än en vanlig body lotion, vilket gör att det blir ett annat typ av glid vid applicering. Något som resulterar i en riktigt smidig användning.

En effektiv återfuktare för hela familjen

Detta må inte vara en produkt som vrålar lyx på badrumshyllan. Men det är svårt att hitta en kräm som ger din hud samma lyxbehandling som denna gör. Framtagen i samråd med dermatologer är den så mild att den faktiskt går alldeles utmärkt att använda till och med på spädbarn.

Härlig även för atopisk hud

På känslig eksemhud är den en riktigt drömupplevelse. Det svider inte alls på det sätt som många andra milda krämer kan göra på en irriterad och trasig hud. Huden känns omedelbart lugnare och redan efter några dagars användning, märks stor skillnad på yttorrheten.

Det är inte många body lotions som bockar av så många önskemål på en och samma gång: mild, läkande, prisvärd och lätt att använda – med ett resultat som verkligen gör skäl för uttrycket ”len som en bebisrumpa”. Detta gör La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ till en solklar favorit för alla torrisar.

Otroligt mild men samtidigt effektivLätt att använda.
Bara den större förpackningen har pump

3. ACO Miniderm - BÄSTA BILLIGA BODYLOTION

Hudkrämen som funkar bra för hela familjen

Formula: Lotion

ACO Miniderm Cream 500g

Miniderm är stapelvara för många småbarnsföräldrar som tampas med att hålla sina småttingars torra hud under kontroll. Denna kräm, som går att köpa både med och utan recept, består till tjugo procent av glycerol. Glycerol är en fuktbindare som har vattenbindande egenskaper, vilket effektivt hjälper till att återfukta och normalisera en torr hud.

Lätt att dosera och applicera

Detta är en lättdoserad lotion, oavsett om man köper den i tub eller den stora förpackningen med pump. Krämen arbetas enkelt in i huden och lämnar minimalt med klet – det är som att huden ivrigt dricker upp varenda droppe. Resultatet blir en hud som på en gång känns lindrad och snabbt verkar mindre yttorr.

Tydligt varför denna body lotion är en familjefavorit

I detta test blir det också tydligt varför det är en populär produkt hos så många föräldrar. I och med lättheten i att applicera den, går det faktiskt smidigt att smörja barn som försöker slingra sig. Plus att den är mild, naturligtvis.

Även om de flesta associerar denna apotekslotion med barn, fungerar den naturligtvis alldeles utmärkt på alla, oavsett ålder. För det spelar faktiskt ingen roll hur gammal man är, en välmående hud är alla väl förunnat.

Oparfymeradmild och rejält återfuktandeEnkel att applicera
Inga nackdelar

4. EVY Daily Repair Mousse

Multifunktionell mousse med rolig skumformula för den med känslig hud

Formula: Mousse

EVY Daily Repair Mousse 100ml

Efter succén med Evys milda och effektiva solskydd, kommer här en återfuktande mousse som effektivt skyddar inte bara känslig hud, utan även hud med eksem och kontaktallergier. På samma sätt som Evys solskyddsprodukter, är detta ett skum som doseras ur samma typ av flaska som hårmousse kommer i.

Lätt att applicera, lite svårare att dosera

Samtidigt som moussen i sig är lätt att applicera och ger en skönt återfuktad hud på både kropp och i ansiktet, så är det svårare att dosera rätt med ett moussemunstycke än med en lotionprodukt. Munstycket gör att man lätt skjuter ut mer produkt än vad man egentligen behöver. Det är svårt att på förhand uppskatta hur hårt man ska trycka för en lagom dos.

Fantastisk produkt för ömtålig hud

EVY Daily Repair Mousse är dock en riktig drömprodukt för torr, skadad och ömtålig hud. Det märks tydligt att den är framtagen tillsammans med dermatologer. Inte ens de mest eksemdrabbade barnen opponerar sig mot att smörjas in med detta härliga skum. Att det är just ett skum hjälper naturligtvis när det kommer till motsträviga barn. Huden suger törstigt i sig molnen av Evy och kvar blir en mjuk känsla - helt befriad från kli, svid och kladd.

Fantastiskt fin på ömtålig hudkul med en mousse
Lite bökig att dosera rätt

5. Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize

Effektivt återfuktande hudkräm för den som vill återfukta på lätt sätt

Formula: Lotion

Cetaphil Restoraderm Eczema Calming Body Moisturizer 295ml

Att man aldrig ska döma en bok utifrån dess framsida är ett vedertaget begrepp. Kanske är det dags att vi även myntar: döm aldrig en skönhetsprodukt utifrån dess förpackning? Det är nämligen inte alls ovanligt att man väljer bort en produkt för att flaskan ser billig ut. Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize är en sådan body lotion som lätt skulle kunna ratas på grund av förpackningens trista utseende. Men under denna pump gömmer sig en storslagen kräm för hud som är törstig.

Passar även torr och kliande hud

Detta är en body lotion som är kliniskt bevisad att återfukta och lugna mycket torr, kliande och känslig hud. Vi kan konstatera att detta inte bara stämmer i kliniska tester. Även utanför laboratoriet verkar den effektivt mot hud som skriker efter fukt. Detta är en body lotion som innehåller flera olika sorters återfuktare, bland annat hyaluronsyra som alltid är en effektiv kombatant i kriget mot torr hud. Även fuktsoldater som niacinamid, ceramid och allantoin återfinns på ingredienslistan.

Smidig pumpflaska

Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize kommer i en smidig pumpflaska som inte är snygg ens om man kisar. Men innehållet är värt mer än vad en snygg flaska är. Dessutom absorberas hudkrämen snabbt och enkelt av huden. Låt inte första intrycket hindra dig, förundras istället över denna allt annat än ordinära body lotion.

Effektivåterfuktande och praktisk pumpflaska.
Fasansfullt tråkig förpackning.

6. Maria Åkerberg Royal Body Cream

Ekologisk och lyxig hudkräm för den som gillar hemmaspa

Formula: Body lotion

Maria Åkerberg Royal Body Cream 250ml

Maria Åkerberg Royal Body Cream är i det närmaste en spaupplevelse på flaska. Kort sagt är det en body lotion som gör en varm i magen av lycka vid användning. Perfekt att ha väntandes på en hylla bredvid duschen, med dess löften om en rik och lyxig doft av neroli och patchouli.

En nästan fluffig lotion

Detta är en lotion som är så pass krämig att den känns näst intill fluffig, samtidigt som den är flytande nog att kunna arbetas in snabbt. Huden blir mjuk, känns återfuktad och slutar klia på det där sättet som hud kan klia vid tider av väderomslag. Royal Body Cream ska verka uppstramande, vilket är svårt att mäta på egen hand. Men nog känns huden väsentligt piggare då man smörjt in sig.

Säregen doft som kan irritera

Patchouli är dock inte nödvändigtvis är en lukt som alla uppskattar. Antingen tycker man den är härlig och luktar spa (förvånande många spaprodukter verkar doftsatta med just patchouli). Eller så tycker man att den luktar hippie á la 1968. Royal Body Cream doftar inte överväldigande starkt, men den luktar tydligt och lukten hänger med genom dagen. Vilket (om man gillar patchouli) gör att den känns extra exklusiv.

Detta är en svensktillverkad och ekologisk body lotion, något som känns viktigt. Alla bäckar små mot en gladare jord spelar roll. Och med Maria Åkerberg Royal Body Cream kan man dofta gott samtidigt som man har gjort ett mer hållbart val i skönhetsdjungeln.

Lyxig och mjukgörandeluktar otroligt gottekologisk.
Dyr

7. Clarins Moisture-Rich Body Lotion

En bodylotion för den som gillar att sätta flärd på vardagen

Formula: Lotion

Clarins Moisture Rich Body Lotion 200ml

Egentligen är inte Clarins Moisture-Rich Body Lotion det absolut lyxigaste man kan köpa. Men jämfört med de många andra oparfymerade varianterna vi har testat, får vi ändå erkänna att det är något speciellt med en milt doftsatt kräm att smörja kroppen med.

Absorberas snabbt av huden

Clarins är en lättabsorberad lotion för kroppen med en till en början lite stickande doft. Men ger man krämen bara någon minut att sätta sig, så mattas lukten av. Några argumenterar att lukten påminner lite om, ja, farmor kanske. Och den liknelsen är nog inte helt orimlig att göra. Clarins är ett märke med anor och det är många i det äldre ålderssegmentet som varit fans av Clarins i många år. Och med all rätt – Clarins levererar nämligen pålitliga och effektiva produkter. Det gäller även Clarins Moisture-Rich Body Lotion.

Ger smidig hud

Efter man smörjt in sig med denna bodylotion, känns huden smidig och väldoftande. Lukten drar åt det lite tvåliga hållet, och det är en känsla av fräschör som håller i sig i flera timmar utan att kännas övermäktig.

Personer med eksem ska naturligtvis undvika denna och i stället satsa på en parfymfri lotion. Men vill man ha något som känns lite lyxigt med en diskret doftsättning, då känns Clarins Moisture-Rich Body Lotion som ett säkert kort.

Absorberas snabbtgör huden mjukdoftar gott
Relativt dyr

8. Nivea Creme

En nostaglitripp för den som behöver rejäl återfuktning

Forumla: Kräm

Nivea Creme 150ml

Nivea Creme med sin blåa plåtburk, bär med sig en förnimmelse av svunna tider. Detta var en produkt som flitigt användes av tonåringar under tidigt 90-tal för att återfukta nariga läppar, och doften är för många ett doftminne utan dess like.

Klassisk kräm som vunnit nya användare

I en dokumentär på SVT under 2021, testade man olika hudvårdsprodukter. Som placebo användes just Nivea Creme, och gick vinnande ur matchen om bästa återfuktning. I det fallet användes den som ansiktskräm. Men även om vi har testat att använda den i ansiktet, så har vårt främsta fokus legat på kroppen i övrigt. Det är nämligen som en kroppskräm panelen upplever att den gör sig bäst.

Plåtburken är måhända inte den mest praktiska, men å andra sidan går den att diska ur och använda till andra saker när produkten är slut. Krämen är rejält tjock och ordentligt fet.

Rejält återfuktande men också kladdig

Det råder ingen tvekan om att Nivea Creme bjuder på rejäl återfuktning av huden. Men vill man använda Nivea Creme för att råda bot på torr hud i ansiktet, gör man det allra bäst om natten. Detta är nämligen en produkt som är så pass tjock att det tar tid för huden att absorbera den. Att använda den under smink bjuder därför på en utmaning.

Om man använder den, som vi främst har gjort, som en återfuktade kroppskräm får man en riktig fuktbomb för nästan inga pengar alls. Naturligtvis tar krämen tid på sig att absorberas även på resten av kroppen, varför testpanelen upplevde att den var bäst att använda om kvällen för hela kroppen. På morgonen var det däremot mer praktiskt att använda den mer som en punkbehandling.

Intensivkur för torra fötter

Medan många glatt smörjer ansikte och ben med Nivea Creme, testade vår panel även att smörja torra fötter med den. Ett rejält lager innan läggdags och på med ett par bomullsstrumpor som packade in, och man vaknar med lena och mjuka fötter.

På det stora hela är detta onekligen en mycket prisvärd och effektiv återfuktade. Men att den är så kladdig och tar så lång tid på sig att absorberas, gör det ändå till en produkt som man främst kommer använda om kvällen.

Billigåterfuktar effektivtluktar gott
Tar lång tid att absorberakladdig

9. Elemis Frangipani Monoi Body Oil

Dyr men lyxig olja för kroppen, passar den som gillar spa

Formula: Olja

Elemis Frangipani Monoi Body Oil 100ml

Redo att lukta som en solig dag på en sandstrand långt hemifrån? Då är Elemis Frangipani Monoi Body Oil något att smörja in sig med.

Det märks direkt att detta är en produkt i den övre prisklassen. Flaskan är gjord av tungt, frostat rött glas. Kikar man in i flaskan kan man först bli förvånad – där inne skvalpar nämligen inget flytande runt alls. Denna olja är nämligen solid innan man värmer upp den i varmt vatten.

Värms till flytande i duschen

Det går så klart att opponera sig mot denna typ av gimmicks, men eftersom Elemis Frangipani Monoi Body Oil är gjord av kokosolja är det helt naturligt att den stelnar i temperaturer under 25 grader. För att trolla den till flytande form, ställer man den enkelt bredvid sig i duschen (eller lägger den i badkaret) under tiden man tvagar sig. Sedan är den redo att användas. Och det är värt det extra pysslet.

Tropisk doft av sommar och sol

På huden absorberas oljan lätt och snabb. Den doftar himmelskt av sommar och monoi. Monoi heter på svenska tahitigardenia och det är inte en blygsam doft vi pratar om. Smörjer man sig med den här kroppsoljan behövs knappast parfym i övrigt, då doften hänger sig kvar som en varm smekning hela dagen.

Resultatet då? En otroligt mjuk och följsam hud. Smörjer man sig på kvällen är huden fortfarande len och oljemjuk morgonen därpå. Men samtidigt som kroppen skriker av lycka, kan det hända att lönekontot vrålar av fasa. Detta är inte en budgetprodukt. Men har man pengarna att lägga så är den värd vartenda öre.

Fantastiskt härligger otroligt mjuk hud
Locket är onödigt litet och pilligthögt pris

10. Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream

En kräm som passar den som inte är doftkänslig

Formula: Body butter

Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream 240ml

Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream är en kräm som bäst beskrivs som ett kraftigt doftsatt body butter.

God återfuktning med lång effekt

I och för sig så bjuder Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream på riktigt bra återfuktning av huden. Den rika krämen absorberas relativt snabbt med tanke på hur fet den ändå upplevs. Huden känns dessutom mjuk och följsam i många timmar efter appliceringen. Men, för det finns ett men; och det är ett stort sådant.

Doft som tar över allt

Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream är så kraftigt parfymerat att hela familjen rynkar på näsan när en av testdeltagarna möter dem efter insmörjning. Det är inte helt ovanligt att en kräm luktar mycket direkt efter användning, men ofta mattas doften av relativt snabbt. Så är inte fallet med Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream. Detta är en doft som hänger kvar, timme ut och timme in. Att det dessutom är en ganska tung doft, gör den snudd på huvudvärksinducerande.

Trots att produkten i sig är bra, går det inte att se mellan fingrarna när det kommer till den överväldigande doften. Den hänger med över natten och in på dagen därpå. När man sedan tror att man gjort den sig kvitt efter en dusch, då inser man att även jackan luktar.

Återfuktar bralämnar huden mjuk och följsam
Luktar fruktansvärt starkt

När behöver jag en bodylotion?

Oavsett tid på året så kan huden vara i behov av extra fukt. Kanske känner du hur huden stramar efter långa stunder på stranden? Eller känns den lite irriterad och nästan för trång och kliig under smällkalla vintern? Tittar du närmare kanske du rent av anar ett reptilmönster i huden? Då är det dags att plocka fram det tunga artilleriet och smörja in dig.

Hur använder jag en bodylotion?

Att hålla huden återfuktad är troligtvis det lättaste man kan ägna sig åt i skönhetsvård. Klä av dig, smörj, låt absorbera – klart! För vissa räcker det att smörja sig innan läggdags. Andra behöver tillföra mer fukt till huden och smörjer morgon och kväll. Oavsett vad du vill och behöver, har vi testat återfuktande produkter som kommer uppfylla alla dina önskningar om en len och mjuk hud.

Vilken typ av bodylotion ska jag välja?

Det finns mängder av olika formulas att välja bland. Klassiska bodylotions är mer eller mindre flytande och kommer vanligtvis i en pumpflaska. Bodylotions finns att köpa på allt från mataffären till nischade skönhetsbutiker. Lider man av känslig hud, är det en bra idé att titta efter produkter som är doftfria och dermatologiskt testade.

Vill du istället lyxa till det lite, är body butters, eller kroppssmör, ett härligt alternativ. Dessa är fetare i konsistensen och säljs nästan alltid i burk. Inte sällan är de parfymerade, så är du doftkänslig är det en bra idé att läsa beskrivningen ordentligt innan du klickar hem något.

Kroppsoljor är ett annat alternativ för den som inte räds eventuellt kladd. Det går inte att komma undan, att en olja är flytande och därför kräver en lite snabbare applicering för att produkten inte ska rinna dig ur händerna. Dock absorberas oljeprodukter snabbt av huden och resultatet blir mjukt och följsamt.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss