Uppdaterad  

Gasolgrill: 15 modeller i test

Elina Blom

Vill du imponera på grannar och vänner med utsökt grillmat? Vi testar löpande grillar från kända tillverkare som Bluegaz och Weber. För att en grill ska bli bäst i test måste den hålla hög byggkvalitet, grilla tidseffektivt och vara lätt att sköta om.

Gasolgrill bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Som alltid när vi genomför tester så har vi testat alla grillar själva och under realistiska omständigheter. Vi har haft experter på både matlagning och gasol med under testerna, och i de fall då grillarna varit riktigt bra så har vi valt att behålla dem i flera år för att se vad de går för över flera säsonger.

Gasolgrillar test pågår

Vi har tittat på tre huvudområden.

  • Till att börja med har vi synat kvalitén, både när det gäller vilka material som använts, hur grillen är byggd liksom hur sidor, bakstycke, reglage, galler, brännare och lock är konstruerade.
  • Dessutom har vi granskat designen och tittat på om värmefördelningen är jämn över hela gallret, om grillytan rimmar med storleken i övrigt, hur svårt det är att rengöra, om det går att rulla grillen på hjul (och hur bra det i så fall fungerar på olika underlag) samt vilka typer av grillmöjligheter som erbjuds.
  • Slutligen har vi satt tänderna i själva funktionaliteten: Finns både direkt och indirekt grillning? Hur tänder man grillen? Hur fungerar termometern? Finns det gott om förvaring, finns sidobord, redskapshållare, varmhållningsgaller?

Vi har testat grillarna på många olika sätt. Både för indirekt och direkt grillning samt en blandning av de båda.

Vi har testat mängder av olika rätter, allt ifrån mer klassisk grillmat som hamburgare och korv till pulled pork, lax och – tro det eller ej – bakverk. En tumregel är ju att allt som man kan använda en vanlig ugn till även går att tillaga med en grill.

Mot bakgrund av allt det här så har vi utvärderat hur bra varje grill är i förhållande till vad den kostar. Urvalet består av de populäraste grillarna på den svenska marknaden för närvarande. Jämför pris på samtliga listade gasolgrillar på PriceRunner.

Fler tester för köttätaren

1. Bluegaz Z-1 - BÄST I TEST GASOLGRILL

Perfekt grillresultat och snygg design för den lite större familjen som inte behöver sidobrännare

Antal brännare: 4 Effekt: 3,5 kW x 4 (14 kW) Mått: L 136/B 121/H 60 Grillytans storlek: 63 x 49 cm Tid: 150 grader på 2 min 7 sek, 250 grader på 8 min 57 sek

Bluegaz Z-1

Det sägs ju att man inte ska låta sig förledas av designen. Med tanke på att det här är en galet snygg gasolgrill så är det lätt hänt. Borstat stål, räta linjer, klassiskt sparsmakad design med ett dubbelmantlat lock. Den här grillen osar, utöver mat, en rejäl dos exklusivitet också.

Men som tur är så lever den upp till utseendet på alla tänkbara sätt. Kvalitén kan vi borga för då vi testat den under sju års tid. Trots den långa tjänstgöringsperioden, och trots att den fått jobba rätt hårt, så är skicket fortfarande utmärkt.

Till skillnad från en del andra produkter i det här segmentet så är det tydligt att det är personer med en passion för grillning som ligger bakom den. Man har inte snålat in på någonting, utan här är det högsta klass som gäller i materialväg.

Grillen har fyra brännare tillverkade i 443-stål, som har en bevisat hög rostresistans och som dessutom har den trevliga egenskapen att de expanderar förhållandevis lite även vid höga temperaturer. Det är det som gör att de håller över tid. Efter sju år går det fortfarande precis lika snabbt att komma upp i 250 grader (strax under nio minuter).

Den gedigna kvalitén märks även tydligt i själva konstruktionen. Allt från reglage till hjul och dörrar är robusta och rejäla doningar, som fortfarande fungerar precis som de ska.

Fulländad

Även gallret är av högsta kvalitet. Vi snackar rejält rostfritt stål med ungefär en centimeters tomrum mellan stängerna. Det är alldeles lagom, för det ramlar inte ned någonting i grillen, men samtidigt är det tillräckligt luftigt för att mönstret ska bli bra.

Den är även lättanvänd till följd av den elektroniska tändaren som innebär att du bara behöver vrida på ett reglage. Vi noterar även att värmen är väldigt jämnt fördelad.

Det saknas en sidobrännare, men det är å andra sidan långt ifrån alla som använder en sådan. Att du får lite mer utrymme på sidobordet är fördelen som detta för med sig. Att grillen dessutom är lätt att göra rent, inte minst tack vare en utdragbar bricka med uppvikta kanter på baksidan, gör att vi närmast ser den här grillen som fulländad. Priset är också attraktivt sett till den stora ytan och att du får fyra brännare i den.

Snygginga kvalitetskompromisserperfekt grillresultat
Det finns ingen sidobrännare

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Protools Logotyp

Bluegaz Z1 Gasolgrill

7 595 kr
Gasoltuben Logotyp

Gasolgrill Bluegaz Z1

7 826 kr
Buildor Logotyp

Gasolgrill Z-1 Bluegaz

8 490 kr

2. Napoleon Freestyle 425 - BÄSTA PREMIUMVAL

Gasolgrill som klarar det mesta

Produkttyp: Gasolgrill Antal brännare: 4 Sidobrännare: Nej Grillytans storlek: 600x450 mm Tid till 250 grader: 2 m 32 s

Napoleon Freestyle 425

Det här är utan tvekan en av de bästa gasolgrillar som vi testat. Napoleon Freestyle 425 är utrustad med fyra brännare, som alla är mycket effektiva och kommer upp i höga temperaturer betydligt snabbare än de flesta rivaler. Vi klockar 2 minuter och 32 sekunder till 250 grader, och når 300 efter bara tre och en halv minut. När grillen kommit upp i temperatur är den dessutom suverän på att bibehålla den. Det går även väldigt bra att justera temperaturen både uppåt och nedåt.

Det finns ingen sidobrännare, men däremot är vagnen utrustad med dubbla sidobord. Båda är fällbara, och vid det ena av dem finns trevligt nog även en flasköppnare. Det finns ingen öppning framtill, men från bakstycket kommer man däremot åt dropptråget och aluminiumbehållaren. Det är inte optimalt, men funkar.

Klarar det mesta

Avsaknaden av en sidobrännare kan vara en deal breaker för vissa, men det bör poängteras att det åtminstone finns ett varmhållningsgaller. Det följer inte med några avancerade tillbehör, men det finns att köpa till separat, bland annat ett koltråg och ett rotiserrispett.

Det här innebär att grillen åtminstone har potential att klara av de flesta typer av matlagning som man kan tänkas vilja använda den till. Vi testar att tända kolet med gasolen och det går hur smidigt som helst.

Lägg till en riktigt generös grillyta och en konkurrenskraftig prislapp, och du har en av de bästa produkterna i segmentet just nu.

Snabbgenomtänkt designhåller temperaturen
Ingen öppning framtill

3. Weber Q3200 - BÄST FÖR SMÅ YTOR

Liten grill med kompakt design för dig som grillar till små sällskap

Antal brännare: 2 Grillytans storlek: 65x46 cm Tid: 150 grader, 2 min 15 sek, 250 grader, 9 min 30 sek Mått: L 93/140 Bredd 110 Höjd 57

Weber Q3200

Weber Q3200 är en smidig gasolgrill för den som har ont om utrymme. Den har stor grillyta i kombination med ett kompakt format, vilket måhända är något av en motsägelse. Men i det här fallet stämmer det faktiskt. Weber Q3200 bjuder nämligen på både kompakt – i någon mån till och med balkongvänlig – design och ändå riktigt duktigt med plats för att grilla på.

Det är dock inte den snabbaste grill vi testat, och den kostar onekligen en slant, men den är å andra sidan utmärkt om man vill få ut maximalt med kapacitet på en förhållandevis liten yta.

Det handlar i praktiken om en vidareutveckling av en annan populär Webergrill kallad Q300. Med utgångspunkt från den modellen har man lagt till ett lite mer rejält sidobord och designat om hjul, handtag, frontbygel, termometer och lock. Det har även tillkommit elektronisk tändning, och den är även mer praktisk när det handlar om att stuva undan galler, brödhylla och gasol.

Vi bjuds på två brännare i rostfritt stål som är lite annorlunda designade. Den ena sträcker sig längs med kanterna medan den andra går rakt igenom mitten av grillen. Det här innebär att grillen är väl lämpad för både vanlig grillning och så kallad barbecuegrillning (eller indirekt grillning). I det senare fallet placeras köttet i mitten, men man tänder bara kantbrännaren.

En smidig grill

Det som snabbt blir uppenbart med den här grillen är att det tar en stund att komma upp i rätt temperatur. När man väl nått den så kan man dock glädjas åt en utmärkt värmespridning. Det är även ett hyfsat tätt galler på grillen så det riskerar aldrig att ramla ned matbitar i den.

Weber har även gjort det smidigt att rengöra grillen tack vare en rund formfaktor som gör att fett och köttsaft rinner ned i en skål i botten av konstruktionen.

Fäller man ned sidoborden så tar den här grillen extremt lite yta i anspråk, och tack vare stora och medgörliga hjul så kan den enkelt flyttas runt, även på en gräsmatta som är allt annat än slät. En smart detalj är att man försett handtaget med en lampa, vilket underlättar om man grillar i mörkret.

Det är inte en optimal gasolgrill på det stora hela taget, inte minst med tanke på hur dyr den är, men Weber Q3200 är däremot ett utmärkt val för den som vill ha någonting robust som inte tar upp onödig plats.

Kompakthög kvalitetenergisnålyteffektiv
Högt prisdyra tillbehör

4. Morsø Forno Gas Medio

Snabb, effektiv och vacker grill till bordet. Generös plats på gallret för mat till 4–5 personer

Tid till 150 °C: 1 min 06 s Tid till 250 °C: 7 min 9 s Grillyta: Ø53 × 59 cm (9 st burgare Ø12,5 cm). Längd (mått): 55 cm Bredd (mått): 59 cm Höjd (mått): 43 cm Brännare: 2 st Effekt: 4 kW Videor och monteringsanvisningar: www.morsoe.com

Morsø Forno Gas Medio

Vem har sagt att en gasolgrill inte kan vara snygg att se på? Morsø Forno Gas Medio sticker tydligt ut bland övriga gasolgrillar på marknaden – inte minst tack vare sitt vackra yttre (och inre).

Danska Morsø är välkända för pålitliga braskaminer av gjutjärn med det klassiska ekorrmotivet. 160 års nordjylländsk erfarenhet av gjutjärn syns tydligt på det glaserade gjutjärnsgallret. Ekorrmotivet återkommer på lockets insida som är tillverkat i aluminium precis som resten av grillen.

Grillen är lätt att montera

Grillen var klar för användning efter bara 20 minuter (grillgallret ska diskas före första användning). Även om grillen i stort sett levereras monterad var bruksanvisningen lite bristfällig. Det var bara monteringen av handtaget och gasslangen var beskrivna i bruksanvisningen. Men det gick att räkna ut hur termometern skulle monteras i locket med bara en vingmutter.

Bordsgrill utan avställningsyta

Gasgrillen Morsø Forno är utformad som en bordsgrill, så du hittar varken avställningsyta eller redskapshållare – men du använder ju ändå det bord som grillen står på. Så det är inget vi saknar.

Kanske är du orolig att grillen ska bli för varm på undersidan för att stå på ditt bord – oroa dig inte, det blir den inte.
Grillen är dessutom huvudsakligen tillverkad i aluminium (med undantag för gjutjärnsgallret), så vikten är begränsad till 17,8 kg. Det är alltså lätt att flytta den.

Supersnabb gasolgrill

Grillen har en manuell gnisttändare (piezo) för var och en av de två brännarna. I princip fungerar en piezotändare för evigt helt utan batteri. Det är lite enklare att tända en grill med en batteridriven tändare ... alltså tills batteriet tar slut.

Så här tänder du Morsø Forno Gas:

  1. Öppna locket helt
  2. Tryck in gasreglageknappen och vrid åt höger tills du känner ett motstånd
  3. Vänta en sekund (eller två)
  4. Fortsätt vrida reglaget åt höger (högt klick)
  5. Nu ska du kunna se de blå gaslågorna under gallret

Efter bara en minut når termometern i locket 150 °C, men det solida gjutjärnsgallret har då bara blivit 55 grader varmt. Därför rekommenderar vi att du väntar lite med att lägga på maten på grillen.
Efter cirka tre minuter är du redo att grilla – nu visar termometern i locket 200 grader och gallret har blivit 150 °C varmt.

Två brännare och ett rymligt galler

Under det tredelade gallret (yttergallret består av två delar), finns två runda brännare, en ytterst och en innerst. Brännarna kan styras och tändas och släckas var för sig, så att du kan grilla med indirekt värme genom att bara ha den yttre brännaren tänd.

Vi fick plats med nio av våra utskrivna testpappersbiffar med diameter på 12,5 cm, vilket är godkänt. Vi har testat Morsø Forno Gas Medio, men du kan ju fundera på om den största modellen Morsø Forno Gas Grande är något för dig, eller kanske den lilla bärbara Morsø Forno Gas Piccolo.

17 centimeter under locket

Formen på grillens lock lämnar plats för en högst 17 centimeter hög stek, och du kan köpa till ett grillspett för kyckling och exempelvis porchetta. Det medföljer inget upphöjt galler eller en hylla till bröd och liknande med grillen.

Vi har bland annat grillat burgare, kyckling, vegetariska biffar, korv och bacon på grillen – allt med ett tillfredsställande resultat. De tunga gjutjärnsgallren ger snygga ränder, och genom att grilla bacon indirekt i mitten av grillen undvek vi helt att fettet fattade eld.

Med bara den innersta brännaren tänd är det till och med möjligt att hålla temperaturen strax under de magiska maximala 90 °C – som normalt är gränsen för om korvarna ska spricka eller inte.

Låg gasolförbrukning ... kanske?

Vi har ingen utrustning för att mäta gasolförbrukningen, men vi upplever att Morsø Forno Gas Medio inte verkar kräva så mycket gas för att hålla temperaturen.
Grillen verkar mer tät mot vind än andra jämförbara grillar. Detta beror säkert på den annorlunda luftströmmen via den otraditionella skorstenen på längst upp – det är faktiskt bara här vi ser rök komma ut från grillen (och detta är i sig ganska trevligt att vila ögonen på).

Själva grillutrymmet har inte heller en massa tomrum där värmen kan gå till spillo.
Reglagen ger i alla fall ett överskott som räcker för att grilla även blåsiga och kalla dagar.

Slutsats av testet av gasolgrillen Morsø Forno Gas Medio

Detta är en grill som du egentligen inte vill packa undan. Tänd eller släckt är grillen som ett litet konstverk. Ett överdrag (skydd) är dock alltid en bra investering för att begränsa spindlarnas, regnets och dammets åtkomst till grillens insida.

Även om denna gasolgrill är mycket robust utformad är den inte tyngre (17,8 kg) än att den kan bäras till trädgårdsbordet av 1–2 personer. Du behöver alltså inte stå vid grillen medan gästerna sitter vid bordet. Den lilla skorstenen innebär också att du får ganska bra kontroll över grillrökens riktning.

Om du letar efter en snyggt designad gasolgrill som du inte behöver flytta runt och som effektivt kan grilla åt 4–5 personer åt gången kommer du att bli nöjd med Morsø Forno Gas Medio.
Du kan också köpa till ett bord från Morsø om du vill kunna rulla grillen i förrådet.

Om du älskar designen men behöver mer plats på grillen kan du titta på den större Morsø Forno Gas Grande.

Attraktiv designhög kvalitetsnabbt varm
Tändningen (Piezo) kräver lite vanadroppbrickan är lite besvärlig att få ut och in

5. Bluegaz Z-3

Prisvärd gasolgrill med keramiska brännare och sidobrännare för familj

Antal brännare: 3 + 1 sidobrännare Effekt: 3,8 kW/brännare + 3,2 kW sidobrännare (14,6 kW) Mått: B x D x H: 133 x 55 x 107 cm L 133/B 107/H 55 Grillytans storlek: 60 x 43 cm (uppmätt) Tid: 150 grader på 2 min 20 sek, 250 grader på 7 min 30 sek

Bluegaz Z3

Bluegaz Z-3 imponerar på oss från första stund. Det här är en snabb grill med hög byggkvalitet och modern teknik. Gasolgrillen är byggd av rostfritt stål och har rejäl godstjocklek sett till priset. Tändningen är gummerade plastknappar som ger bra grepp. De tre brännarna är keramiska sådana som värms via IR vilket sägs ge en lägre gasolförbrukning och möjliggöra högre temperaturer.

Vi har inte märkt någon större skillnad på förbrukningen men däremot är grillen grymt snabb, speciellt på att nå högre temperaturer. Vi når exempelvis 250 grader på bara 7,5 minut. Dock stannar det av lite därefter och det dröjer hela 16 minuter innan vi är uppe i 300 grader.

De keramiska brännarna tillför en annan riktigt bra funktion och det är ur renlighetssynpunkt. Ovanför brännarna ligger nämligen gedigna glasskivor. Dessa hindrar smuts från att droppa ner i hålen som finns på de vita keramiska plattorna, och de kan enkelt plockas ut för att rengöras. Grillen blir därmed väldigt lätt att hålla ren. Du kan dessutom få upp temperaturen högt och bränna rent glasskivorna på ett enkelt sätt.

En nackdel är att de keramiska brännarna inte alltid går igång lika lätt som vanliga brännare. Du får stanna kvar nån halvminut och hålla ett öga så att de faktiskt börjar bli röda, annars är det risk att du tror du tänt alla men att alla inte är igång - detta hände en handfull gånger under det flera månader långa testet.

Kan både grilla och koka

Z-3 har även en sidobrännare som vi uppskattar mycket. Denna är inte keramisk utan har bara ett vanligt grillgaller. Fördelen är förstås att du kan bränna på och få fin yta på det du grillar. Likaså kommer den väl till hands om du ska koka potatis eller liknande.

Den här grillen rymmer cirka 20 hamburgare eller en stor pizzasten. Sedan har du även hylla ovanför där du kan lägga råvaror för varmhållning.

Det finns förstås några smärre missar som vi måste slå ner på. Exempelvis saknas det helt krokar på sidorna. Å andra sidan är utrymmet på insidan av skåpet ett helt galler så att du faktiskt kan nyttja ytan för fullgod förvaring - många andra grillar har ett hål här för gasoltuben. Vidare har du två rostfria avlastningsbord på sidorna. Hela grillen har stått sig väldigt bra över tid. Trots att grillen stått ute och använts även under vinterhalvåret är det bara två piggar som sitter på insidan av luckan som fått synlig rost på sig.

Bluegaz Z-3 har bortsett från detta en inbjudande design. Du har skumgummihandtag att ta i när du ska öppna locket. Du har stora hjul på ena sidan och två små på andra sidan, och de är låsbara. Den är lätt att flytta runt på jämn mark. På insidan hittar du ett för priset väl tilltaget gjutjärnsgaller.

VälbyggdTidseffektivLätt att hålla renGanska goda förvaringsmöjligheterSnabb sidobrännare
Saknar krokarMåste övervaka tändningen

6. Napoleon Rogue 525

Väldigt snabb grill med stor grillyta som lämnar snyggt mönster

Antal brännare: 4 st Effekt: 26,1 kW Mått: B x D x H: 154 x 64 x 123 cm Grillytans storlek: 74 x 45 cm (uppmätt) Tid: 100 grader på 1 min 30 s, 150 grader på 2 min 30 s, 200 grader på 3 min 57 s, 250 grader på 6 min, 300 grader på 9 min (vid utomhustemperatur 6 grader)

Napoleon Rogue 525-1

Napoleon Rogue 525 är en premiumgrill med fyra brännare. Den kommer med fällbara sidobord, krokar, skåp undertill och avtagbar värmehylla. Hjulen är låsbara och rullar i öppet läge smidigt över marken.

Gjutjärnsgallren är lite S-formade, vilket ger ett snyggt mönster i köttet när man bränner.

Något vi verkligen uppskattar är hur enkelt det är att göra pizza på Napoleon 525. Pizza kräver hög temperatur, och här får du detta med råge. Det innebär i praktiken att du kan få klart en pizza på 2,5 minut.

Den går upp i temperatur väldigt fort. Vi når 100 grader på som mest 2 minuter i minusgrader, och drygt 1,5 minut i plusgrader. Är det minusgrader ute når du dessutom över 300 grader på så lite som 14 minuter. Det innebär att vad du än ska grilla, och även om det är kallt ute, så räcker det att du förvärmer grillen i max en kvart.

Nackdelen med att den är så snabb är att den samtidigt är ganska trögrörlig. Det tar ett bra tag att lära sig justera temperaturen på denna grillen under grillning. Ställer du exempelvis ned vreden fortsätter den att försvinna uppåt i flera minuter. Den är med andra ord väldigt snabb igång, men lite långsam när det kommer till temperaturjusteringar under grillning vilket förstås kan påverka grillresultatet negativt eftersom du måste ha viss framförhållning medan du grillar.

Den håller temperaturen bra även om det blåser mycket ute.

Mycket enkel att rengöra

Napoleon 525 är lätt att starta. Använder du den regelbundet startar den direkt, har du inte använt den på ett par dagar och det är småkyligt ute får du knäppa ett par gånger innan den går igång.

Den har rostfria handtag. Vi har inte fått någon rost trots att den stått ute i ett års tid utan skydd. Vidare är den lätt att torka av och hålla ren. Den har en fettkopp du får plocka ut då och då och göra rent, men det går smidigt. I fettkoppen finns möjlighet att placera en aluminiumform för att slippa städa själva plåtbehållaren.

Gasolgrillen har två stycken fällbara sidobord, vilket gör att den blir platsbesparande vid behov men att du också får ytor att jobba på.

Vi saknar sidobrännare, med tanke på priset hade vi önskat en sådan.

Temperaturmätaren stämmer bra med verkligheten. Det finns hålrum för rotisseri men spett ingår inte i köpet.

Napoleon Rouge 525 passar dig som söker en snabb gasolgrill med stora ytor och hög byggkvalitet. Du som inte har behov av sidobrännare.

Väldigt snabb upp i temperaturgott om förvaringenkelt underhållhög byggkvalitetlättstartad
Trögrörlig temperaturjustering under grillningsaknar sidobrännare

7. Morsø Forno Gas Grande

Tålig grill med vacker design

Produkttyp: Gasolgrill Antal brännare: 3 Sidobrännare: Nej Grillytans storlek: 660 x 460 mm Tid till 250 grader: 3 m 9 s

Morsø Grande

Det som slår oss direkt när vi ställer upp den här bordsplacerade grillen framför oss är att den har en sanslöst läcker design. Det här är verkligen ingen pryl du behöver skämmas för att ha framme. Och det ska snart visa sig att det här är mer än bara ögongodis, det är även en riktigt stabil gasolgrill.

Vi får tre brännare och en ganska maffig grillyta, men däremot ingen sidobrännare. En sinnrik konstruktion gör att den här grillen håller värmen väldigt bra. Den är tjock och tät och det finns bara två öppningar. I botten finns en öppning för syretillförseln och på ovansidan huserar skorstenen. En utmärkt lösning, sånär som på att skorstenen givetvis tar in vatten om det regnar.

Vi kan konstatera att man kommer upp i temperatur relativt snabbt, så länge det inte handlar om några högre temperaturer. Bara tre dryga minuter till 250 grader är klart godkänt. Vill man upp i 300 grader får man däremot vänta en bit över 11 minuter, och där tar det sedan stopp, vilket är mindre bra. Man skulle kunna tro att det här innebär att Morsø Forno Gas Grande är sämre på att tillaga mat som kräver höga temperaturer, men när vi testar att göra pizza på den blir resultatet precis lika bra som på grillar med högre maxtemperaturer, något som vi får tillskriva den smarta konstruktionen som gör att värmen koncentreras bättre.

Jobbig att rengöra

Designen innebär också att det här är en exceptionellt vindsäker grill. Även när det blåser klassiskt svinkalla försommarvindar med duggregn så påverkas varken temperaturen eller gasförbrukningen nämnvärt, vilket är imponerande.

Mindre imponerande är möjligheten att göra rent den här grillen. Det saknas uppsamlare, så allt fett droppar rakt ned på brännarna, och det är bökigt och krångligt att komma åt och rengöra till följd av det. Vi drar av lite på betyget för att grillen är en aning svårstartad också. Det går inte att starta med mittbrännaren, utan man måste börja med brännarna på kanterna.

Generellt sett är det här dock en snygg och mycket effektiv gasolgrill som vi kan rekommendera varmt.

Snyggvindsäkersnabb
Svår att rengöra

8. Bluegaz X1

Stor grillyta och passar dig som snabbt vill upp i hög temperatur

Antal brännare: 4 Effekt: 4,5 kW/brännare (18,5 kW) Mått: B x D x H: 153 x 62 x 119 cm Grillytans storlek: 75 x 43 cm (uppmätt) Tid: 150 grader på 2 min 54 sek, 250 grader på 6 min 52 sek Övrigt: Piezotändning (sizzle burnern: integrerat elektroniskt tändningssystem)

Bluegaz X1 Premium Classic

Bluegaz X1 är en premiumgrill med mycket stor grillyta. Trots sitt luftiga inre är den extremt tidseffektiv. Du kommer exempelvis upp i 300 grader på ungefär 8,5 minut, vilket är snabbare än många av de andra grillarna ens når 250 grader. Det innebär att du gör en pizza i den här grillen, från att du startar den kall och lägger in pizzan runt 250 grader, på rekordsnabba 8 minuter. Dessutom rymmer den två pizzastenar och ofta är man ju minst två i hushållet.

Är du inte pizzafantast har du istället plats för ett stort gäng hamburgare, grillspett och allt annat du kan tänkas vara sugen på. Dessutom kan du lätt ställa en rökenhet på plåtarna ovanför brännarna och därmed röka räkor och andra råvaror. De fyra gjutjärnsgallren är grövre än på många andra grillar vi testat och ger mycket gott intryck.

I det bakre utrymmet av X1 har du ett varmhållningsgaller som du kan dra ut för att få ännu större yta. Det går från att vara 13 centimeter djupt i infällt läge, till 24 centimeter när du dragit ut det. Gott om plats är med andra ord ett ledmotiv hos X1.

Tyvärr är inte skåpet undertill lika genomtänkt. Där finns ett hål avsett för gasoltuben. Vi skulle önska det fanns en plåt eller likvärdigt för att lägga igen hålet så att man kan nyttja hela utrymmet som hyllplan.

Något annat som stör lite är att grillen i princip uteslutande är byggd av aluminium och rostfritt, men de detaljer som håller luckorna på skåpet undertill är inte det och rostar därför. Det känns som en tråkig detalj att spara in på.

Däremot uppskattar vi att det finns krokar på bägge kortsidorna och att du kan fälla ned det ena sidobordet.

Keramisk sidobrännare

X1 har en keramisk sidobrännare. Brännaren har bara grillgaller över sig, inte den glasplatta som är så behändig ur rengöringssynpunkt som man hittar hos Z-3 från samma tillverkare. Brännaren är nog främst tänkt för att skapa snygga grillränder, men vi tycker att glasplattan kunde ha följt med också med tanke på priset.

Men bortsett från denna detalj, och de andra smärre missarna är detta en utmärkt grill. Den är väldigt lätt att tända och startar direkt. Grillen är perfekt för det lite större hushållet som inte vill att deras gasolgrill ska utgöra en tidstjuv. X1 är både snabb och välbyggd.

Mycket tidseffektiv på hög temperaturväldigt gott om platsöverlag välbyggdutdragbart varmhållningsgallerstartar lätt & direkt
Piggarna i skåpet rostarskulle önskat glasplatta som alternativ till sidobrännarensaknar ilägg för hålighet i skåpet

9. Barbecook Spring 350

Späckad med smarta och roliga finesser för grillentusiaster

Typ: Gasolgrill med 3 brännare + rotesseribrännare och 1 kokplatta Grillyta: 69 x 44 centimeter Yttermått: 146 x 119 x 58 centimeter Effekt: 15 + 2,7 + 1,8 kW Tid att nå 250 grader: 9 minuter och 55 sekunder Tid att nå 150 grader: 3 minuter och 30 sekunder

Letar du efter en grill som har mängder av finesser och funktioner snarare än en grill som nödvändigtvis är supereffektiv? Ja, då kan Barbecook Spring 350 vara något för dig. Av alla grillar vi testat så är det här den med i särklass flest funktioner.

Men låt oss börja med grillytan, som är rejält tilltagen. Två gjutjärnsgaller har sällskap av en stekplatta. Det ryms ungefär 18 mindre hamburgare på grillytan, för att ge saken lite perspektiv med förankring i verkligheten. Det är ganska brett mellan gallren och avrinningshålet för stekplattan är lite väl stort. Det här innebär att saker ganska lätt faller ned om man inte är om sig och kring sig. Vi har dessutom lite synpunkter på att varmhållningsgallret är för litet för att man ska ha någon riktigt nytta av det.

Roterar grillspett automatiskt

En kul detalj är att rotesserifunktionen sköter rotationen av grillspett automatiskt, och tar extra hjälp av den vertikala bakbrännaren. Tack vare att grillen är utrustad med två utdragbara aromlådor så kan man laborera lite med matlagningen, vilket är kul. Vi testade bland annat blötlagd timjan och hickoryflis i öl, och det blev supergott.

Byggkvalitén lämnar inte mycket i övrigt att anmärka på. Chassit känns stabilt och de material man valt känns som att de är av hög kvalitet. Ett undantag är reglagen och skåpdörrarna som känns lite billigare. Pluspoäng för de fällbara sidoborden, som gör att grillen inte behöver ta så mycket plats i anspråk när man inte använder dessa.

Arbetshöjden är förhållandevis hög, men det är förstås trevligt om man är lång. Det går även smidigt att rengöra grillen, även om det är lite klurigt att komma åt under brännarna.

Det som kan bli ett problem med den här grillen är att den tar väldigt god tid på sig att komma upp i temperatur. 150 grader tar en bra bit över tre minuter, och 250 grader tar nästan 10 minuter. Har du bråttom är det här inte din grill, men i övrigt är den överlag en rätt trevlig bekantskap.

Många finesserdubbla aromlådorsmart rotesserifunktion
Inte så snabbbrett mellan gallren

10. Landmann Triton Max X PTS 4.1

Bra värmefördelning och imponerande sidobrännare för stora måltider

Antal brännare: 4 Effekt: 3,5 KW x 4 (14 kW) Mått: L 140 B 57 H 100 Grillytans storlek: 64 x 44 cm Tid: 150 grader på 3 minuter, 200 grader på 7 minuter

Landmann Triton Maxx PTS 4.1

Landmann Triton Max X PTS 4.1 är en rätt stor grill både på bredden och på höjden, och den har dessutom utrustats med en väldigt effektiv sidobrännare, något som innebär att tillagning av större måltider inte är något problem. Den tidseffektiva sidobrännaren är en av de stora fördelarna med denna grillen.

I övrigt är det långt ifrån testets snabbaste gasolgrill. Det tar nästan tre minuter att nå en temperatur på 150 grader, och ska man upp i 200 grader så blir det till att vänta i sju minuter. Det är inte jättelångsamt, men inte direkt turbohastighet heller. Du får finna dig i att planera din grillning lite mer än med andra gasolgrillar, helt enkelt.

Trots sin storlek är Triton Max X PTS 4.1 enkel att montera. Den som bemödar sig med att följa instruktionerna är klar på en timme. Den är även lättanvänd, tack vare elektronisk tändning och fyra lysdioder som tydligt visar om grillen är på eller av.

Underhållsmässigt är den lätt att göra rent, eftersom den är utrustad med plåtar som samlar upp lejonparten av skräpet och som kan stämmas smidigt. Vi måste dock ifrågasätta varför man bara har försett grillen med två krokar att hänga tillbehör på. Dessutom borde man kunna plugga igen hålet i botten av underskåpet på de grillar som säljs i Sverige (då vi inte ska förvara gasoltuber under grillen här).

Robust byggd med väl tilltagen höjd

Låt oss återkomma till den där sidobrännaren, som verkligen imponerar på oss. Till skillnad från gasolbrännarna så är den ovanligt snabb. Det är tack vare en speciell infraröd teknik som plattan hettas upp på nolltid. Det här är förstås utmärkt om man vill laga andra saker vid sidan om det som grillas, till exempel koka potatis eller ägg. Tycker man att det behövs lite ”stekyta” efter grillningen är det dessutom en utmärkt lösning att steka lite på sidobrännaren innan servering.

Triton Max X PTS 4.1 bjuder på en riktigt fin värmefördelning inuti grillen, något som innebär att det inte spelar någon större roll var på gallret man placerar det som ska tillagas. Det rejäla höjdutrymmet på insidan gör det även möjligt att använda grillen till många saker som andra grillar inte klarar. Den rejäla tillagningsytan innebär också att man kan göra pizza. Vi får in två pizzastenar på 33 centimeter i diameter intill varandra.

Grillar man ofta och har många vänner på besök (alternativt en stor familj) så är det här en riktigt intressant gasolgrill. Här ryms mängder av mat och dessutom får man en riktigt effektiv sidobrännare. Den enda invändning vi har rör snabbheten, men planerar man lite på förhand så är det inget stort problem.

Rejält tilltagen grillytalätt att rengöraextremt bra sidobrännare
Något långsam

11. Napoleon Pro285-X-1

Bärbar minimalism

Napoleon TravelQ PRO285X

Okej, den ser lite trist ut. Och det är kanske det absolut största problemet med Napoleon Pro285-X-1. Som bordsgrill gör den ingen lyckligare med sin gråa och tråkigt formgivna uppenbarelse. Den har inte heller några banbrytande finesser, och dessutom kostar den rätt mycket. Men den är paradoxalt nog ändå rätt bra.

Napoleon Pro285-X-1 gör nämligen det den ska på ett föredömligt bra sätt. Grillen är utrustad med två brännare och är försedd med klicktändning. Byggkvalitén är utmärkt och vi upplever aldrig några problem med grillen under hela testsäsongen. Gallret är tillverkat i gjutjärn vilket ger en kvalitetskänsla som är svårmatchad. Vi gläds även åt att grillocket är stabilt och tungt och sluter tätt.

Man bör inte ha några storvulna matlagningsambitioner med den här grillen. Den kommer inte upp i några högre temperaturer, och går till exempel inte att laga pizza på. Den är dessutom lite seg när det handlar om att komma upp i temperatur, även om den aldrig sviker. Men nio minuter till 250 grader är i högsta laget.

Napoleon Pro285-X-1 ska ha ett plus i kanten för den smarta konstruktionen med fettkoppen, som är spänd med byglar så att den inte ska glida ur när man bär den med sig.

Det här är framför allt en bordsgrill som vinner på sin byggkvalitet och på att den är smidig att både flytta runt och använda. Men den är inget för den med ambitiösa planer.

Smidigfin byggkvalitet
Långsamnår inga högre temperaturer

12. Loger 2 Brännare

En smidig grill för smärre behov

Produkttyp: Gasolgrill Antal brännare: 2 Sidobrännare: Nej Grillytans mått: 505x365 mm Tid till 250 grader: 3 m 39 s.

Låt oss på en gång konstatera att byggkvalitén lämnar en del i övrigt att önska när det gäller Loger 2 Brännare. Det kan man dock nästan förvänta sig i den här priskategorin. Vi får rostangrepp på vårt exemplar efter några månaders användning, och då är vi ändå mycket noggranna med att använda skyddsöverdrag och förvara grillen skyddad från väder och vind. Plåten är tunn och skraltig.

Det, samt att grillen saknar skåp, är dess stora tillkortakommanden. I övrigt handlar det om en kompakt och rätt smidig gasolgrill med dubbla sidobord och en vagn som är smidig att flytta runt. Sidoborden går inte att fälla ned, men grillen är så kompakt att det inte gör särskilt mycket.

Ingen sidobrännare

Du får två brännare, och de aktiveras genom att man först tänder den vänstra. Någon sidobrännare finns inte, men det är återigen inte heller något man kan vänta sig i den här prisklassen. Tändningen fungerar hur som helst bra, och vi gläds även åt den lilla värmehylla som flyttas ut bakåt när man öppnar locket och som då ger mer plats i grillen.

Loger 2 Brännare är förhållandevis snabb på att komma upp i temperatur. Vi uppmäter 100 grader redan efter en minut, och 300 grader tar fem minuter drygt. På bara dryga tio minuter når vi dessutom 350 grader, så här kan man brassa på med rejäl hetta. Trots sina tillkortakommanden får den här gasolgrillen ett hyfsat betyg, givet sitt låga pris.

Smidig och kompaktKommer snabbt upp i temperatur
Inte särskilt robustInget skåpej sidobrännare

13. Loger 4B Premium + Sidobrännare

Stor grill till lågt pris – men rostar lätt

Produkttyp: Gasolgrill Antal brännare: 4 Sidobrännare: Ja Grillytans storlek: 650 x 445 mm

Det är lätt att låta sig lockas av den här grillen, speciellt om man är ute efter en något större gasolgrill till ett hyfsat överkomligt pris. Här får man ju fyra brännare med piezotändning och en sidorbrännare till ett pris som är riktigt svårmatchat.Grillen har även en kopp som samlar upp fett, och den är smidig att göra ren.

Det tar en hel säsong innan vi inser baksidan av myntet. Den här grillen är inte välbyggd. Den uppges vara tillverkad i rostfritt stål. Men trots det så hittar vi rostfläckar på flera ställen i slutet av sommaren. Bland annat skruvarna och sidobrännaren har tydliga angrepp, trots att vi haft grillen på en skyddad plats med det medföljande överdraget på så fort den inte använts. Vi noterar även att det finns skador i lacken. Och det där skyddsöverdraget är märkbart solblekt. Kvalitetslarmet ringer obönhörligt.

Vore det inte för den usla byggkvalitén så hade betyget blivit betydligt högre. Det här är nämligen en rätt bra gasolgrill i övrigt. Den kommer upp i hela 350 grader på mindre än en halvtimme, och den bjuder på en rejäl grillyta.

Det här är primärt en grill som passar den som kommer att förvara den i ett väldigt välskräddat utrymme. Vi tänker oss kanske ett uterum snarare än en uteplats. Annars kommer den sannolikt att rosta, vilket inte är okej.

Snabbstor
Usel byggkvalitérostar

14. Broil King Baron 490

Med byggkvalitén i fokus

Produkttyp: Gasolgrill Antal brännare: 4 Sidobrännare: Ja Grillytans mått: 650x445 mm Tid till 250 grader: 16 m 46 s

Broil King Baron 490

Vi får tyvärr konstatera att det här är ett renodlat fall av en produkt som ser bättre ut än den faktiskt är. Baron 490 har nämligen ett stort – och då menar vi verkligen stort – problem, nämligen att det tar alldeles för lång tid att komma upp i temperatur. Den saken kan man kanske leva med om det handlar om en ren budgetprodukt, men inte om man betalar flera tusenlappar för en gasolgrill. Vi noterar fyra minuter på klockan innan vi når 100 grader, och en halvtimme innan vi når 300. Sidobrännaren är inte heller särskilt bra. När vi försökte koka vatten i den var väntetiden frustrerande lång. Du får med andra ord ha gott om tålamod, om du ska stå ut med den här grillen.

I övrigt bra

Det här är väldigt synd, för i övrigt så levererar den här grillen på nästan alla punkter. Den är till exempel rätt snygg, och osar premium och lyx rent visuellt. En bonus i sammanhanget är LED-belysningen i blått som skapar en riktigt läcker effekt på kvällen. Baron 490 bjuder på elektronisk tändning, och du tänder varje brännare för sig. Här finns separata galler i gjutjärn som man kan vända på beroende på hur man har tänkt tillaga maten. Det går till exempel att bibehålla köttets saftighet i större mån om man använder den platta ytan uppåt. Det är smart och smidigt. Vi får även krokar på sidorna för upphängning av tillbehör, och både rotisserispett och extra brännare ingår i priset.

Det här är en kvalitetsgrill i alla hänseenden, förutom det viktigaste: temperaturen. Det räcker för att dra ned betyget rejält.

Välbyggdrobustsnyggmånga tillbehör
Det tar tid att komma upp i temperatur

15. Loger 3B med Sidobrännare 11,5 kw

Inte så välbyggd, men erbjuder stor grillyta

Produkttyp: Gasolgrill Antal brännare: 3 Sidobrännare: Nej Grillytans storlek: 580x410 mm Tid till 250 grader: 3 m 12 s

Det ryms ganska mycket på Loger 3B. Grillytan ligger på 58 x 31 centimeter, fördelad på tre brännare. Det finns dessutom en sidobrännare som passar bra att koka vatten eller laga sås på, men man bör ha i åtanke att den inte är särskilt snabb. En annan trevlig detalj är att grillen kommer upp i temperatur hyfsat snabbt.

Vi noterar dock att det är väldigt svårt – för att inte säga omöjligt – att komma upp i mer än 310 grader, så hade du tänkt laga pizza eller någonting annat som kräver lite högre temperaturer, så får du leta vidare.

Det är smidigt att tända grillen, då den är utrustad med så kallad piezotändning. Reglagen sitter tydligt och pedagogiskt framför varje brännare, så man behöver inte stå och klura på vad som gäller.

Dålig byggkvalitet

Reglagen till brännarna känns däremot lite plastiga och billiga. Och det här är dessvärre något som gäller för hela grillen. Byggkvalitén är riktigt usel. Under våra tester så förvarar vi grillen under skyddsöverdrag, men trots det rostar den snabbt på flera ställen, bland annat sidobrännaren, redan efter några få månaders användning. Ej godkänt.

Det är trist att byggkvalitén ska fälla en i övrigt ganska trevlig grill, men vi kan helt enkelt inte rekommendera den med tanke på att den rostar så lätt.

Snabbhyfsat stor tillagningsyta
Usel byggkvalitéblir aldrig jättevarm
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss