500+ produkter
När du köper frön bör du vara medveten om hela processen. Vissa grönsaksfrön är det bara att stoppa ner i jorden, vattna och hoppas på riklig skörd. Sallat, rädisor och sockerärtor är exempel på sådant som kan direktsås. Andra behöver lite merarbete, till exempel blötläggning eller förodling inomhus. Baljväxter vill till exempel blötläggas, gärna i ett dygn innan fröna planteras.
Förodlingen är till för att tjuvstarta odlingssäsongen innan det har hunnit bli tillräckligt varmt för att odla utomhus, så att grönsakerna hinner växa till sig ordentligt. Chili och aubergine sås redan i januari–februari, medan tomat och zucchini sås i mars.
Grönsakerna behöver ordentligt med plats att växa på. Välj därför frön efter var du tänker odla, så att du har tillräckligt med utrymme för dem.
I pallkrage kan du bland annat odla sallat, lök och kål. Det går också bra med olika rotfrukter, men då behöver du dubbla pallkragar för djupets skull.
I mindre krukor passar till exempel busktomat, chili och paprika.
I trädgårdslandet kan du odla det mesta. Broccoli, squash och potatis sprider gärna ut sig och passar bra i landet.
Vissa grönsaker vill stå så varmt och ljust som möjligt, medan andra trivs bättre i lite svalare lägen. Ta fram kompassen och se vilket väderstreck uteplatsen vetter mot, så att du ger odlingen bästa möjliga förutsättningar.
I söderläge frodas värmeälskande grönsaker:
I öster- och västerläge trivs de som vill ha det svalt:
Sara Bäckmo har skrivit om hur du kan kombinera olika grönsaker i trädgårdslandet (och vilka som inte trivs tillsammans).