Luftkonditionering

PriceRunner hjäper dig hitta rätt produkt

Hur stort rum ska kylas ned?
Filtrera
Typ
Specifikationer
Funktioner
Trådlöst
Elkonsumtion
Mått

400+ produkter

Luftkonditionering Electrolux EXP26U338CW
Electrolux Logotyp
100+ bevakar

Electrolux EXP26U338CW

Portabel, Luftflöde: 390m3/h, Kyleffekt: 3.2 kW, Max. Lokalyta: 40m², Dammfilter, Köldmedia: R290

5 467 kr

4,2

Luftkonditionering Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW
Electrolux Logotyp
Bäst i test

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW

Portabel, Luftflöde: 390m3/h, Kyleffekt: 3.4 kW, Driftstemperatur: 5 °C - 35 °C, Köldmedia: R290

5 190 kr

Okomplicerad och lätt flyttbar AC, passar den som vill ha effektiv kylning

LUFTKONDITIONERING

Vanliga frågor

Principen är densamma som för ett kylskåp. Man använder sig av den fysikaliska lag som innebär att vätska som avdunstar tar upp värme. Det är ett flytande kylmedel som leds in i ett system för avdunstning. Ett lågt tryck gör att kylmedlet avdunstar och blir en gas som kyler luftkonditioneringens flänsar. Kylan från flänsarna blåser man sedan ut i rummet med hjälp av en fläkt. Det bildas även värme i den här processen, som måste ledas bort.

Det beror förstås på hur stor yta som ska kylas och hur kallt man vill ha det. För ett utrymme på 45 kvadratmeter ligger kostnaden på runt 80 öre i timmen om du kyler ned från cirka 27 grader till runt 21 grader. Vid 60 kvadrat ligger man på strax under en krona i timmen, och kyler man en 80 kvadratmeter stor yta så handlar det om strax under två kronor i timmen. Det här kan förstås varier, eftersom elpriset varierar, men det är en fingervisning om kostnaden åtminstone. Att kyla ett sovrum en varm sommarnatt kostar cirka 8 kronor.

Det finns både fasta och portabla luftkonditioneringsanläggningar. I båda fallen måste man leda ut värmen som skapas i nedkylningsprocessen. Med en fast installation krävs ett ingrepp där man leder ut varmluften i ett rör till en fast monterad utomhusdel. Med en portabel luftkonditionering använder man en slang för att leda bort varmluften, vilket innebär att det inte krävs någon fast installerad utomhusenhet. Man kan till exempel leda ut slangen via ett vädringsfönster i bostaden.

Annons

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.