23 produkter
Du kan ställa en badtunna var du vill utan att ha något särskilt bygg- eller marklov, även i tätbebyggt område. Bygger du däremot en altan eller ett plank runt badet så kan det finnas andra regler, så dubbelkolla vad som gäller om du är osäker. Att skänka grannarna en liten tanke vad gäller placeringen är inte heller en dum idé. Badtunnan ska inte stå direkt på gräsmattan utan ha grus eller annan dränering undertill.
Att först fylla upp en badtunna med vatten och sedan värma upp vattnet tar både tid och kostar pengar, så välj en tunna vars storlek motsvarar en normalanvändning i ditt hushåll. De vanligaste storlekarna är för 4–14 personer och de finns i flera olika former.
Vilket material du väljer påverkar såväl utseende som livslängd – och plånbok. Här är några alternativ:
Glasfiber är lätt att underhålla, går att laga och tål en hel del stötar utan att gå sönder. Vissa bad i polyeten eller akryl har även en förstärkning av glasfiber.
Trä är snyggt och exklusivt, men kräver betydligt mer underhåll. Vissa modeller måste dessutom alltid vara fyllda för att inte torka ut. Många som har träbadtunnar väljer ett annat material i själva baljan för att slippa underhållet.
Metall. En tunna i rostfritt stål eller aluminium tål mycket, är lätt att rengöra och går att torrställa utan någon materialpåverkan. Den är oftast det dyraste valet i inköp, men har i gengäld en väldigt lång livstid.
På Svenska badtunnors webb finns flera smarta skötselråd att ta del av.