71 produkter
Pannlampa, Batteriindikator, Lumen: 300, Räckvidd: 60 m, Vikt: 51g
En pannlampa fästs runt huvudet så att ljuskällan sitter på pannan, ovanför ögonen. Detta ger dig extra belysning samtidigt som du har händerna fria.
Det finns många modeller av pannlampor. Vissa har olika typer av lampor, andra klarar hårda väderförhållanden och en del modeller är mer enkla. Pannlampor finns också i flera olika prisklasser, ofta beroende på vilka funktioner de har.
Pannlampor passar att använda vid många olika aktiviteter. Om du gillar att vara utomhus är de utmärkta för löpning, till exempel om du ska springa trail eller liknande terräng, men även för klättring, vandring, segling, cykling, jakt, ridning, orientering eller promenader. Pannlampor är också mycket användbara för att kunna arbeta i mörker, för att läsa eller att ha om elen går i hemmet.
En pannlampa ska sitta bekvämt runt huvudet och inte klämma åt så att den börjar kännas obekväm efter ett tag. Det är också viktigt att pannlampan sitter stilla på huvudet när du rör dig, oavsett vilken typ av aktivitet du utför. Det ska vara lätt att justera pannlampans band och du ska kunna bära den med en mössa.
Den bästa pannlampan är den som bäst uppfyller dina behov.
För att kunna hitta den pannlampa som passar dig är det klokt att läsa på om olika modeller och läsa recensioner från andra konsumenter. Du kan också ta en titt på vårt test av pannlampor.
Ja, det finns pannlampor som är utformade för barn och anpassade för flera olika typer av aktiviteter. De flesta tillverkare av pannlampor har även barnmodeller.
Lumen är ett internationellt mått på ljusflödets intensitet. Lumen förkortas "lm" och är ett mått på den totala mängd ljus som produceras av en ljuskälla. Ju fler lumen, desto starkare är ljuset på din pannlampa. Hur snabbt du rör dig när du bär en pannlampa avgör hur starkt ljuset måste vara eftersom starkare ljus ger längre ljuskäglan. Men tänk på att en hög lumensiffra förkortar batteritiden.
Om du ska använda en pannlampa på natten kan det vara en bra idé att ha en modell med rött ljus, eftersom rött ljus gör att du kan anpassa ditt mörkerseende snabbare.
Om du vill kunna ha pannlampan utomhus på vintern är det bra om det går att sätta på och stänga av den med handskar på. Vissa pannlampor har en infraröd sensor, så att du kan starta den utan att behöva trycka på en knapp. Ska du ha den när du klättrar eller sportar bör den dessutom vara stöttålig, så att den inte går sönder om du slår i något.
Batterierna påverkar inte bara hur länge lampan kan vara igång, utan också hur tung den är. Om du bara ska ha den ibland, till exempel för att hitta något på vinden eller vid strömavbrott, räcker det med vanliga AA- eller AAA-batterier. Vill du däremot ha med den på längre vandringar bör du ha en pannlampa batterier som går att ladda. Vissa laddas via USB, andra har solcellsladdning. Solceller är ett bra val om du vill ha pannlampan i krislådan, eftersom du då inte är beroende av ström.
Ju högre lumen, desto starkare är pannlampans ljus. Här är några riktlinjer:
100 lumen är bra för promenader där det redan är svagt upplyst.
200 lumen passar för löpturer i stadsmiljö eller för att läsa en bok i tältet.
500 lumen är lagom för att du ska se när du går i skogen på kvällen.
1 000 lumen och uppåt ger ett starkt ljus som hjälper dig att se bra när du springer på snåriga skogsstigar när det är mörkt.
Tyvärr drar högre lumen mer batteri, så ha det i bakhuvudet när du väljer modell. På vissa modeller kan du justera ljuset, så att du till exempel kan göra ljusstrålen starkare för att se något som är längre bort. En del har också strobe-funktion som gör att ljuset blinkar och kan skrämma bort vilda djur.