Uppdaterad
Är du trött på att klippa gräset varje vecka och planerar att låta en robot göra jobbet? Vi har testat robotgräsklippare under en hel växtsäsong och utsatt dem för en lång rad prövningar. För att en robotgräsklippare ska bli bäst i test måste den klippa problemfritt, vara lätt att använda och passa för den storlek på gräsmatta som tillverkaren anger.
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. För att få ett så tillförlitligt testresultat som möjligt har vi testat robotgräsklipparna under flera månader, på flera olika typer av gräsmattor, i olika typer av väder. Detta gör det möjligt att bedöma långtidseffekter och årstidspåverkan.
Exempelvis är det ofta blött under höst men torrt under högsommaren. Gräset växer som mest i början av sommaren och gräsmattan är som skörast under högsommartorka och höstväta. Att testa robotgräsklipparen under alla dessa förhållanden ger därmed en bättre helhetsbild än att bara testa den under ett par veckor på försommaren. Något som är vanligt i andra robotgräsklippar-tester.
I andra tester är det också mycket vanligt att använda sig av endast en gräsyta per modell, på vilken man på konstgjord väg försöker få med alla typer av svårigheter. Vår erfarenhet säger oss dock att det är notoriskt svårt att lyckas bra med detta. Främst då det är så svårt att förutspå alla typer av svårigheter som olika gräsmattor bjuder på. Därför anser vi att ju fler typer av gräsytor som en robotgräsklippare testas på, desto bättre.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:
Prestanda: Hur stor gräsyta klarar robotgräsklipparen att klippa? Hur bra blir klippresultatet på kort och lång sikt? Hur väl klipper den långt, grovt och vått gräs? Hur effektivt arbetar den med avseende på tid och klippresultat? Hur lång tid behöver den spendera på gräsmattan? Hur ofta måste den åka ut och klippa? Stämmer angiven rekommenderad klippyta med vad den klarar av?
Tillförlitlighet: Hur smart är den? Hur ofta blir den ståendes med ett felmeddelande och i vilka situationer sker detta? Hur goda terrängegenskaper har robotgräsklipparen? Hur klarar den allt från ojämnheter och hinder till smala passager, spetsiga hörn och biytor? Hur flexibel kabeldragning klarar robotgräsklipparen av? Hur undviker robotgräsklipparen hjulspår längs med avgränsningskabeln?
Användarvänlighet: Är installationen snabb och smidig eller långsam och omständlig? Finns det tydliga instruktioner? Hur lätt är robotgräsklipparen att programmera? Är menysystemet lättnavigerat? Hur kommunicerar robotgräsklipparen med sin ägare? Vilken typ av information ger den? Kan robotgräsklipparen arbeta utan att störa ägaren och grannskapet?
Design & byggkvalitet: Hur välkonstruerad är robotgräsklipparen? Ger hjulen ett bra grepp samtidigt som de är skonsamma mot gräsmattan? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage tål konstruktionen? Hur tåliga är knivarna? Ger knivarna ett fint snitt eller sliter de sönder gräset? Vilka garantier gäller? Finns det reservdelar?
Funktionalitet: Vilka inställningsmöjligheter finns? Hur stor kontroll har man som användare över klippschemat? Finns det någon app till robotgräsklipparen?
Vi har pressat varje robotgräsklippare till gränsen för vad den klarar, för att se vilka typer av situationer och miljöer den kan hantera. Varje robotgräsklippare har betygsatts efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Vi noterade hur ofta, var och varför varje robotgräsklippare blev ståendes, samt vilka följder detta fick på klippresultatet.
Vi har testat ett urval av marknadens populäraste robotgräsklippare. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris på dem hos PriceRunner.
Intelligent, lättprogrammerad och driftsäker robotgräsklippare
Rekommenderad max-yta: 1 000 kvm Batteri: Typ: Litium-jon Maxlutning: ca 20° (35%) PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Bruksanvisning: PDF
Husqvarna Automower 310 Mark II är en uppgraderad version av fjolårets 310. Det nya är att den nu ingår i samma plattform som exempelvis Automower 305, och en klar fördel med detta är att den numera är spolsäker. Du kan med andra ord ta fram vattenslangen och spola bort gräsrester och annat från robotgräsklipparen.
Vi upplever att den nya plattformen är marginellt sämre när det kommer till terrängegenskaperna. Vi märkte detta redan med 305, och det intrycket består när vi testar 310 Mark II. Det handlar fortfarande om en imponerande driftsäker robotgräsklippare, men den kör exempelvis fast något oftare i mjuk eller fuktig gräsmatta på slänt. Jämfört med en klar majoritet av konkurrenterna är dock driftsäkerheten fortfarande enormt bra.
Husqvarna Automower 310 Mark II har en välprogrammerad mjukvara med användarvänliga funktioner som optimerar klippningen. Spiralklippningen är ett sådant exempel. Skulle det slumpmässiga rörelsemönstret ha gjort att en yta hunnit växa på sig lite, exempelvis för att du pressar ner den så lågt du kan i klipptid, så känner den av detta och klipper den ytan i ett växande spiralmönster.
Denna robotgräsklippare är också enormt duktig på att lösa komplexa situationer, såsom ifall den kör fast, hamnar i ett trångt utrymme, ska finna vägen genom en korridor eller får hinder längs hemgång. Det är framför allt här man märker vad man betalar för.
Guidekabeln är också ett plus eftersom du via den kan leda robotgräsklipparen raka vägen ut till en avlägsen yta. Dessutom möjliggör den att du kan dra begränsningskabeln i mer svårnavigerade områden eftersom du inte måste oroa dig över att robotgräsklipparen ska ha en perfekt kantgräns vid hemgång.
En annan fördel som du har med Automower 310 är hur enkel installationen är. Du behöver inte kalibrera eller göra andra omständliga justeringar, i princip är det bara att koppla in laddstationen och starta roboten. Du bör förstås även schemalägga den och göra smärre justeringar i efterhand, men du slipper en massa moment som andra tillverkare har.
Något vi saknar är GSM-uppkoppling, alternativt wifi. Prisklassen blir allt tuffare ur konkurrenssynpunkt, och numera finns en uppsjö budget- och mellanklassmodeller med möjlighet till distansprogrammering. Du kan köpa till ett kit till 310 för att få till detta, men det börjar bli dags för Husqvarna att fundera igenom valet av Bluetooth som standardval om man ska stå sig prismässigt i takt med att utmanarna blir allt mer driftsäkra.
Appen är däremot väldigt smidig att använda och flera familjemedlemmar kan ha egna konton för samma robot - ni behöver inte dela.
Programmeringen via displayen är också väldigt användarvänlig och smidig.
Husqvarna Automower 310 Mark II passar dig som har en normalstor gräsmatta och som vill ha en robotgräsklippare som sköter sig själv. Den löser problem som uppstår, fixar de flesta typer av ytor och är väldigt enkel att handha.
Lättanvänd och teknikfylld robotgräsklippare för stora ytor med komplicerad terräng
Recensionsår: 2022 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Drifttid: ca 135 min/laddning Rek. maxyta: 3 200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg Längd: 72,1 cm Bredd: 55,8 cm Höjd: 30,8 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Husqvarna Automower 430X är en användarvänlig och extremt kompetent robotgräsklippare med ett stort utbud funktioner som gör att den klarar sig mycket bra på egen hand i de allra flesta situationer. Den är helt enkelt en av de absolut mest driftsäkra, lättanvända och prisvärda premiumklipparna på marknaden.
Dock finns det småsaker vi vill anmärka på nu när det är år 2022. Vi tycker exempelvis att Husqvarna borde anamma distansuppdateringar av mjukvaran på alla sina premiummodeller, här har just 430X halkat lite efter. Det finns budgetmärken som idag har denna funktionalitet, varför vi tycker att en så här grym robot också borde ha det. Speciellt nu när den stigit nästan 5 000 kronor i pris sista året och inte får intelligent mapping-uppdateringen som de andra premiummodellerna i år. Tur nog för Husqvarna så finns det fortfarande ingen konkurrent som slår dem på fingrarna när det kommer till övriga testområden, men det finns ett par som knappar in.
Vi upptäckte även något som verkar vara en bugg i väderfunktionen som gjorde att roboten gick ut och klippte mitt i natten, trots att vi inte schemalagt det. En sådan bugg hade man kunnat åtgärda via distansuppdatering av mjukvaran - nu går inte det.
Du programmerar enkelt din 430X via appen som är en av de mest lättanvända och användarvänliga på marknaden. Kartan där du kan se var klipparen varit - och var den befinner sig i realtid – är kanon. Och så även det faktum att du får notiser om klipparen kör fast eller förflyttas olovligen.
Automower 430X ligger en bit före de flesta konkurrenterna när det kommer till driftsäkerhet och intelligens. Tittar vi på driftsäkerhet är det Honda som ligger i samma klass, med Stihl som närmar sig. Snackar vi intelligens är Husqvarna fortfarande ganska ensamma om att kunna hantera komplicerade trädgårdar tidseffektivt och utan att glömma bort avskilda biytor.
Vi har kört Automower 430X på våra absolut tuffaste gräsmattor som har en uppsjö med svårigheter, såsom komplexa ytor samt ojämnt och löst underlag.
Även om 430X får kämpa en del så klarar de dem bättre än någon annan modell. Det enda den har lite svårt för är stora äpplen, på vilka den blir den ståendes en handfull gånger under hösten. 430X klarar dessutom att klippa en cirka dubbelt så stor yta som specifikationen anger. Då 430X även är extremt tystgående så kan den klippa på natten utan att störa lyhörda grannar – detta bör man dock undvika för djurens skull. Dessutom har den stöd för IFTTT så att du kan ansluta den till ditt smarta hem, och stöd för Gardenas Smart Garden-system.
Överlag är alltså driftsäkerheten och kapaciteten slående. Husqvarna 430X är också en lättprogrammerad, användarvänlig robotgräsklippare med många smarta funktioner såsom guidekabeln, med vilken den kan ta genvägar.
Denna robotgräsklippare kunde haft högre byggkvalitet med tanke på priset. Den är exempelvis inte spolsäker, och det fastnar en hel del gräs i hjulen så Husqvarna borde se över ett tätare chassi.
Husqvarna Automower 430X passar bäst för dig som har en utmanande trädgård och som vill ha gräsmattan vältrimmad utan att behöva anstränga sig. En som vill att robotgräsklipparen bara fungerar utan att den behöver lägga sig i.
Välutrustad robot för medelstora ytor, har hög framkomlighet på ojämn terräng
Recensionsår: 2022 Prisklass: Budget Rekommenderad max-yta: 1000 kvm Batteri: Typ: Litium-jon 24 V Drifttid: ca 70 min/laddning Maxlutning: ca 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, 5 steg (manuellt) Klippbredd: 22 cm Vikt: 11 kg Ljudnivå: 60 dB Längd: 62 cm Bredd: 50 cm Höjd: 26 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Nej (ingen display, stöldskydd via GPS) Appstöd: Ja (GSM+GPS) Inkluderade tillbehör: 100 meter kabel, 9 st skärblad, 3 st extra skarvkopplingsdon, bruksanvisning Övrigt: SIM-kort 2 år förbetalt, guidekabel (1 st, valfri), automatiska uppdateringar, IPX5 Bruksanvisning: I app samt papperskopia i förpackningen
GreenWorks Optimow 10 är ett utmärkt budgetval för medelstor gräsmatta. Vinsten är hårfin för konkurrensen i budgetklassen är stentuff, men den är snabbare, starkare och mer funktionsrik än alla de andra budgetalternativen så det är värt att lägga den där extra tusenlappen som denna robot kostar.
I budgetklassen är det ofta så att man antingen får en uppkopplad och inte så smart robotgräsklippare som ständigt kör fast, eller en driftsäker modell med få funktioner och dålig (eller ingen) uppkopplingsmöjlighet. Den största fördelen hos Optimow 10 är att den inte är bäst på något, men istället väldigt bra på allt.
Den har exempelvis allt det som du får i mellanklassen idag, såsom notiser om den kör fast, möjlighet att programmeras på distans samt GSM-modul så att du på en karta ser var roboten befinner sig. Dessutom automatiska uppdateringar av mjukvaran utan handpåläggning. Däremot har den i skrivande stund inte stöd för röstassistenter.
Optimow 10 har en behändig app. Appen är högst nödvändig eftersom själva roboten saknar display, det finns bara en startknapp och en indikator för om roboten mår bra eller har stött på patrull - vill du veta vad som skett får du konsultera appen. Det fungerar dock bra när installationen väl är klar och du har fått igång appen. Kör du fast före dess blir det däremot lite krångligare.
Det är överlag lite frustrerande – men på samma gång ändå enkelt - att installera Optimow 10. Laddstationen ger en god överblick över hur allt ska kopplas, det krävs egentligen ingen manual för denna del. När allt är inkopplat ställer du bara roboten i stationen.
Nu tänker du kanske att du kan koppla upp den direkt, men det kan du inte. Den måste istället stå och ladda ett par timmar samtidigt som den installerar en mjukvara. Du behöver inte själv göra något annat än att vänta 2-4 timmar, men det är lite enerverande när man såklart vill slutföra installationen direkt.
Det är först när mjukvaran i roboten har laddat färdigt som du kan koppla upp roboten till appen, och först då som du kan programmera klippschema, startpunkter och annat. Vi hade förstås föredragit om man kunnat koppla den till appen redan i första skedet och sedan kunnat slutföra programmeringen på distans efter att mjukvaran uppdaterats.
Appen har ett okej upplägg även om den är lite rörig. Många funktioner ligger inbäddade bland stora textblock med information, det finns definitivt snyggare och mer lättöverskådliga gränssnitt. Du har ingen uppdelning i ett schysst menysystem utan det mesta hittas under settings om du skrollar dig nedåt. Appen har också lite väl lång laddningstid mellan de olika menyflikarna så kanske är det därför man lagt det mesta under en och samma.
Men det finns några godsaker här som många budgetmodeller saknar. Du kan exempelvis programmera upp till 5 startpunkter, så har du områden som ligger långt bort eller komplicerat till kan du dra guidekabel dit och sedan säga till roboten att den ska köra X meter för att nå området och klippa det exempelvis 33 procent av gångerna. Självklart kan du även bestämma klippschema, ställa regnsensor och ange inställningar för hemgång. Men mer avancerade funktioner såsom hur långt den ska köra över kabeln, kantklippning mm saknas tyvärr.
Något annat som är bra med den här robotgräsklipparen är att du kan spola av den med trädgårdsslangen om det fastnar klipprester och annat undertill. Det är ganska ovanligt.
GreenWorks Optimow 10 klarar enkla gräsmattor problemfritt och har även bra framkomlighet under medelsvåra förhållanden. Den klarar exempelvis brant slänt helt okej, glest växande gräs med flyktigt underlag, plattsättning, oregelbunden och gropig mark osv. Inte riktigt lika bra som de allra bästa modellerna, men tillräckligt för att vi ändå ska benämna den som en robot med hög framkomlighet.
Den klipper strax över en timme i tuff terräng innan den behöver åka tillbaka och ladda, vilket är godkänt och en liten stjärna i kanten. Sedan laddar den ungefär lika länge. Klippbredden är mycket bra sett till prisklassen, de flesta modeller i denna prisklass har ett par centimeter mindre. Trots detta orkar den med även högre gräs. Dock märks det på motorljudet att den får jobba ganska hårt i gräs som är uppemot en decimeter, den saktar då in och kör långsammare över det - och över den höjden backar den ofta undan istället. Men med tiden har den klippt ner allting. För sin prisklass och klippbredd är prestandan och resultatet riktigt bra.
Mjukvaran kan vara lite svajig. Det händer exempelvis vid två tillfällen under säsongen att klippschemat raderas av sig självt, och vi får vid ett tillfälle behöver vi starta om den. Men bortsett från detta och en seg app får du mycket robot för pengarna. Dessutom en robot med guidekabel - något vi tidigare bara hittat hos Husqvarna, Gardena och McCulloch - och alla fördelar en sådan innebär i form av att kunna skapa genvägar till svåråtkomliga ytor, snabbvägar hem, möjlighet att dra begränsningskabeln upp på ytor där roboten annars inte skulle ha kunnat ha kabeln för den inte hade kunnat gå hem där osv. Guidekabeln är för övrigt en nödvändighet om du har svåråtkomliga ytor eller smala passager för där har Optimows intelligens en bit kvar. Men överlag är detta en riktigt prisvärd krabat med framtiden för sig.
Ganska tidseffektiv robot med moderna funktioner
Recensionsår: 2022 Batteri: Typ: Litium-jon | 2,8 Ah 18 V Drifttid: ca 60 min/laddning Maxlutning: ca 22° (45%) Klipphöjd: 20-100 mm (elektroniskt) Klippbredd: 21 cm Längd: 82,5 cm Bredd: 54 cm Höjd: 33,3 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Knivar
Cub Cadet XR5 1000 är en välbyggd robotgräsklippare som överraskar på flera vis. Dels är den ganska tidseffektiv. Du behöver inte ha den ute mer än 4-5 timmar 3-4 dagar i veckan för att den ska hinna klippa angiven yta. Dels har den bra terrängegenskaper. Den fixar både gropig gräsmatta och ganska brant slänt utan problem så länge väderleken är bra. Är det fuktigt i gräset kan brant slänt utgöra ett bekymmer, men vid lättare slänt kör den felfritt även då.
Klippmotorn surrar en del och precis som många andra robotar så låter den en del i drivningen - mer än de vassaste konkurrenterna i samma prisklass - men det är inte tal om något direkt oljud, och ljudprofilen lär inte störa grannarna.
Hjulen har en gedigen profil som ger bra grepp i många situationer. Skulle du ha mer glesbeväxta ytor, exempelvis gräsplättar under barrträd, kan den slira lite och gräva ned sig om den kör fast. Men överlag är terrängegenskaperna riktigt bra för prisklassen.
När det kommer till intelligens och problemlösning är XR5 ganska standard, den varken imponerar eller gör oss besvikna. Vanliga komplicerande faktorer - såsom hinder vid hemgång och avlägsna biytor - har den lösningar för. Vid hemgång varierar den avståndet till kabeln för att undvika spårbildning. Väl framme vid stationen roterar den 180 grader och backar in.
Däremot kan den inte gå hem från bägge håll till stationen för att få ner körtiden, du har bara alternativet moturs till buds. Du kan heller inte välja mellan medurs, moturs och rätvinklig placering av laddstationen.
Kabeln dras genom spår på stationens ovansida och kopplas in på baksidan. Kontakterna är märkta med klistermärken A och B. En mer användarvänlig lösning hade varit att placera dem bredvid varandra med logik kopplad till hur kabeln löper utanför stationen. Men laddstationen är IPX3-klassad och det är ett plus.
Du programmerar roboten via en färgdisplay med tillgång till både fysiska knappar och touch på själva displayen. Bredvid sitter en ratt som justerar klipphöjden. Gränssnittet i displayen är precis lika modernt som själva hårdvaran och därmed lättnavigerat.
Det finns gott om funktioner, samt tillhörande hjälptexter när namnet på funktionen inte direkt indikerar vad exakt den gör. XR5 har exempelvis stöd för flera zoner samt för kantklippning. Den kantklipper dessutom utanför hjulbredden så har du placerat kabeln smart behöver du aldrig trimma gräset igen.
På displayens startsida finns ikoner för att skicka ut robotgräsklipparen på klippning utanför schemalagd tid, både med och utan kantklippning som alternativ.
Cub Cadet XR5 1000 är en lättanvänd robotgräsklippare med alla basfunktioner du kan önska plus några till, och modern programmering samt ett bra klippförfarande. Det är inte den smartaste robotgräsklipparen på marknaden, men den fixar normalkomplicerade trädgårdar och de vanligaste problemen som kan uppstå utan problem. En utmärkt robotgräsklippare för medelstora gräsmattor.
Premiumrobot för komplexa och ganska stora gräsmattor
Recensionsår: 2022 Batteri: Typ: Litium-jon | 2 Ah 18 V Drifttid: ca 50 min/laddning Maxlutning: ca X° (40%) Klipphöjd: 20-50 mm (elektronisk) Klippbredd: 22 cm Vikt: 9,7 kg Längd: 61 cm Bredd: 45 cm Höjd: 24 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Knivar, kontakter
Husqvarna Automower 415X är en variant på tillverkarens förr så populära robotgräsklippare Automower 315, men i en ny och lite lyxigare tappning. Den här robotgräsklipparen lånar mycket från storasyskonet 430X men är tänkt för en lite mindre gräsmatta.
Den ska - på ett rimligt klippschema - klara av att klippa 1 500 komplexa kvadratmeter gräsmatta, och det kan vi slå fast att den gör men det är utan någon större marginal när gräsmattan blir mer komplex. Vi hade gärna sett att den haft lite längre klipptid med tanke på priset.
En kul uppsida med 415X gentemot dess storasyskon 430X är att den är spolsäker. Det är bra för den samlar på sig en hel del gräs undertill när den klipper fuktig gräsmatta.
Vi ställer oss dock lite frågande kring kvaliteten på 415X då vi haft den inne för lagning två gånger under säsongen. Dels var det problem med ett kretskort. Dels hade en gummiplugg lossnat undertill under klippning vilket gjort att den blivit fuktskadad.
Efter två vändor inne på service gick den felfritt i tre månader. Det verkar också som att problemet med kretskorten var ett fabriksfel som återfanns hos ett flertal klippare när dessa lanserades.
Med det sagt så finner vi att 415X presterar riktigt bra klippresultat. Även vid ojämna ytor och kring trånga utrymmen med många hinder får den allt klippt och detta med utmärkt resultat. Exempelvis klipper den ner smala passager och större områden med högt gräs med hjälp av ett yteffektivt klippmönster - för det senare använder den exempelvis en funktion som kallas för spiralklippning.
415X har inga problem att på egen hand fördela sin tid jämt över hela klippytan även om det finns områden som är svåra att hitta till på egen hand. Trots att vi har lagt guidekabel ut till en av dessa ytor behöver vi inte använda denna, roboten hittar dit ändå. Däremot är guidekabeln ypperlig för att robotgräsklipparen snabbt ska hitta hem igen vid laddning.
Automower 415X fixar både brant slänt och gropig gräsmatta. Brant slänt kan ibland vara ett problem när gräsmattan är fuktig och du har kabeln nära släntslut, det har då vid två tillfällen hänt att den kört utanför och fastnat. Dess terrängegenskaper är snäppet under storasyskonet 430X - som i princip aldrig kör fast - men fortfarande utmärkta sett till pris och konkurrens.
I och med att det är 400-serien får du både LED-belysning framtill och en GSM-uppkopplad robot med app-styrning där du på en karta kan se var robotgräsklipparen har klippt och var den befinner sig. En annan stor fördel hos denna gentemot dess föregångare är att mjukvaran kan uppdateras på distans, robotgräsklipparen får då betydligt längre hållbarhet och användarvänlighet.
Nytt för 2022 är AIM-uppdateringen. Den gör att du kan skapa virtuella zoner med egna klipphöjdinställningar och scheman. Du kan även skapa zoner där roboten inte ska klippa alls. Uppdateringen fungerar bra men det är väldigt svårt att via kartan se exakt var zonens gränsdragning går. Du måste nästan stå ute med robotgräsklipparen och se den köra mot zonen och vända för att sedan finjustera i appen. Det hade varit bra om det funnits ett test-läge.
Robotgräsklipparen kör tyvärr inte direkt till zonen med hjälp av GPS eller likvärdigt, den använder guidekabeln (förutsatt denna ligger i zonen den är påväg till) eller begränsningsslingan. Med det sagt är det ändå en superspännande ny funktion som vi ser på med tillförsikt inför framtiden.
Programmeringen är lätt både via app och display, så även för en lekman. Dessutom klipper denna robotgräsklippare väldigt tyst så den lär inte störa grannarna.
Husqvarna Automower 415X passar dig som har en ganska avancerad gräsmatta med flera svårnådda biytor och andra utmaningar, där andra robotgräsklippare har svårt att hävda sig.
Robotgräsklipparnas herre på täppan med oslagbar funktionalitet för mycket stora ytor
Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) **Klipphöjd:**20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72,1 cm Bredd: 55,8 cm Höjd: 30,8 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, ultraljudsensor, strålkastare, avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Husqvarna Automower 450X är en tystgående, stark och driftsäker premiumklippare med osedvanligt hög klippkapacitet. Den klipper flera timmar i sträck utan att behöva gå hem och ladda.
När den väl går hem, eller ut igen, kan den gå på begränsningsslinga eller guidekabel. Guidekabeln är ett slags genväg du lägger över tomten så att robotgräsklipparen snabbt kan hitta ut till specifika platser, samt hem igen. Totalt finns utrymme för hela tre guidekablar vilket innebär betydande tidsbesparingar på stora, komplicerade ytor.
Den kan även känna av laddstationen när den närmar sig tack vare en inbyggd antenn. Dessa olika alternativ möjliggör en snabb och säker hemgång.
En av 450X främsta styrkor är terrängegenskaperna. Den klarar allt från enkla, stora och plana gräsmattor med träd och buskar, till mindre och uppdelade gräsytor med korridorer mellan sig. Gropar i gräsmattan, sly här och var och mängder av fallfrukt är inga problem alls.
När den närmar sig större hinder läser den av dessa med ultraljudssensor och saktar in så att det inte blir en plötslig krock. Detta minskar risken för repor på den annars ganska lättrepade karossen. Det gör också att den kan hålla en högre hastighet på öppna ytor än vad som annars vore möjligt.
Likaså klarar 450X kraftig lutning. Den är lite svag på backning i slänter med gradtal över angiven specifikation, men håller vad den lovar och är i övrigt mycket stark. Det är först när det är så brant att den slår i undersidan av karossen som den inte kan köra vidare eftersom det blir fysiskt omöjligt.
Automower 450X arbetar mycket tyst och kan med fördel klippa nattetid. Då kan de inbyggda strålkastarna komma till nytta, så att man inte snubblar över robotgräsklipparen i mörkret. Dessa kan även avaktiveras.
Den medföljande appen är mycket användarvänlig och ger dig närmast total kontroll över din 450X, var du än befinner dig så länge du har mobiltäckning. Du kan göra allt från att se var robotgräsklipparen befinner sig på gräsmattan i realtid, till att justera klipphöjd och arbetstid på distans. Dessutom notifierar appen dig om robotgräsklipparen skulle bli stulen eller köra fast.
Robotgräsklipparen är ganska stor men tar sig igenom smala korridorer sett till sin maskinkropp. 60 centimeter är exempelvis inga problem.
Sammantaget är detta en driftsäker, stark och funktionsrik robotgräsklippare som är lätt att programmera både direkt och på distans. Den lämnar dessutom ett mycket fint klippresultat. Men det är en lyxmaskin främst avsedd för kommersiell användning och kostar därefter. Tänker vi bort priset är detta helt klart den bästa robotgräsklipparen på marknaden.
Lättanvänd och stark mellanklassrobot för vanlig gräsmatta och skogstomt
Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellanklass Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 41,25 kWh Drifttid: 40 min/laddning Rek. maxyta: 1700 m² Maxlutning: 21,8° (40 %)** Klipphöjd:** 20-60 mm Klippbredd: 20 cm Vikt: 10 kg Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Inga App-stöd: Ja Bruksanvisning: Manual Installationsvideo: Imow 422 PC
Stihl Imow RMI 422 PC är en stark robotgräsklippare med fast kniv. Den låter en del jämfört med andra robotar i samma prisklass, men inte så att det stör dig på uteplatsen. Klippmotorn är mycket stark, likaså ger inte 422 upp i första taget när den kör fast.
För något år sedan var vi missnöjda med hur känslig 422 PC var för ojämnheter i gräsmattan, den körde ofta fast och blev ståendes. Men i år märks stor skillnad. Robotgräsklipparen parerar ojämnheter i gräsmattan med glans och klarar även att klippa i lutning utan att köra fast i svårare partier.
Vår testenhet blev inte ståendes mer än max en gång i månaden. Ena gången var det på grund av en gren som trasslat in sig i klipptallriken, så det var inte robotens fel. Men vid två andra tillfällen sade den sig ha lämnat temperaturområdet. Det var inte överdrivet varmt ute så vi vet inte vad det berodde på.
Vi har bara haft problem med att den kört fast på grund av dålig problemlösningsförmåga eller svårigheter med underlaget 2-3 gånger, och det är positivt. Den har lite svårt för plattsättning kombinerat med närliggande gräsmatta. Då slirar den lätt eller gräver ned sig i gräsmattan med hjulen.
422 PC har också lite dålig stadga i konstruktionen och drar ibland snett vid lutning. Det kan skapa problem vid hemgång på fuktig gräsmatta kombinerat med slänt eftersom den ibland hamnar ut kurs och måste börja om, då är det ofta bättre att låta den stå tills det torkat upp.
Angiven maximal klippyta på 1700 kvadratmeter är kanske väl tilltaget. Men har du en gräsmatta på runt 1000 kvadratmeter hinner den med att hålla denna välansad inom en rimlig tid.
Stihls robotar köper du hos certifierade återförsäljare och vanligen kan du då köpa till hjälp med installationen. Men det är enkelt även om du gör det själv. Laddstationen kopplas in med skalad kabel i kontaktdon på ovansidan, det är lätt att se vilken ände som ska in var. Konstruktionen känns inte särskilt modern jämfört med de slutna varianter med bleck som många andra tillverkare har anammat. Kablarna sitter dock skyddade så när allt är inkopplat är det inget problem.
Stationen kan bara positioneras i en riktning. Konstruktionen och upplägget gör att du får en oklippt yta runt stationen. Här finns det förbättringsmöjligheter för Stihl.
Roboten har ett lättnavigerat menysystem och PC-varianten som vi testat har dessutom app. Du kan därmed ändra schema, få notiser med mera även om du inte är i närheten av din Imow. Detta känns mycket generöst sett till priset.
Appen är ibland lite lustigt översatt, till exempel "i laddningstillstånd", ”lämnat temperaturområde”, ”lekstopp” osv. Här kan Stihl förbättra användarvänligheten så att man inte måste tillfråga en manual för att förstå vad som avses med vissa begrepp. Men appen är överlag lättanvänd i form av ett tydligt gränssnitt uppdelat i flera flikar, inga väntetider och många funktioner. Appen ger även information om när det är dags att byta knivar eller om roboten kör fast.
Stihl Imow RMI 422 PC känns lite plastig i sin byggkvalitet. Dess chassi upplevs ömtåligt när du drar i det och den tunna, transparenta plastkåpan som skyddar displayen går lätt sönder. Gör den det i fästet kommer roboten att tro att stoppknappen är intryckt, vilket blir lite tokigt eftersom den inte kommer att kunna klippa då.
Vidare är hjulen väldigt glatta och hårda vilket gör att robotgräsklipparen har svårt att hantera andra ytor än enbart rent gräs.
Men bortsett från att byggkvaliteten på station och robot inte är i paritet med priset, så håller både programmering, användarvänlighet, inbyggd teknik och driftsäkerhet en mycket hög nivå. Man har prioriterat bra vad man lagt pengarna på och fått en prispressad robot med hög tillförlitlighet.
Tillförlitlig och stark robot med system anpassat för offentliga miljöer
Recensionsår: 2019 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 59 dB Längd: 72 cm Bredd: 56 cm Höjd: 31 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, 9 st extraknivar
Husqvarna Automower 550 utmärker sig på så vis att den saknar display. Tanken är att obehöriga inte ska kunna ändra inställningar i den. Istället kontrolleras den helt med en app i mobiltelefonen. Har du en hel flotta med 550 kan du hålla koll på dem via Husqvarna Fleet Service som finns till både dator och mobiltelefon.
I övrigt är den väldigt lik syskonet Automower 450X. I princip allt det vi gillar med den lyxmodellen återfinns även här: Ultraljudssensorn som möjliggör att den kör fort på öppna ytor och saktar ner när den närmar sig ett hinder, GPS-navigeringen som gör att den klipper jämnt över stora ytor och inte glömmer bort områden samt tre guidekablar så att den snabbt hittar hem.
Installationen är enkel om du sysslat med robotgräsklippare förut. Men som nybörjare är det inte helt självklart hur du ska komma igång då roboten saknar display. Det blir svårare än vad det är på exempelvis syskonet 450X. Å andra sidan är inte privatpersoner målgruppen för Automower 550.
Terränghanteringen är ypperlig. Den klarar branta slänter, fuktigt gräs och ojämnheter i gräsmattan. För dig med parkliknande gräsmatta ska den förstås även klara kottar, fallfrukt och liknande - vilket den gör med bravur. Driftsäkerheten är så pass hög att den bara blir ståendes en enda gång under vår flera månader långa testperiod. Då var det dessutom något så extremt som ett fallet träd den fastnade under.
Automower 550 är mycket tystgående. Hjulen hålls effektivt rena från gräsrester och smuts, det räcker att borsta av den någon gång per månad.
Tack vare den mycket väl tilltagna batteritiden så har Automower 550 en enorm klippkapacitet. Även om inte Husqvarna själva inte hävdar det så uppskattar vi dess egentliga maxkapacitet till närmare en hel hektar. Trots en så imponerande klippkapacitet har Automower 550 en rätt måttlig vikt. Likväl är den ganska tung att bära. För att minimera stöldrisken så kan du via Fleet Service se exakt var din robotgräsklippare befinner sig och du får notifieringar i appen ifall den skulle lämna sitt angivna område.
Det här är en fantastiskt kompetent robotgräsklippare, men den kostar också därefter. Dock så är Automower 550 avsedd för offentliga miljöer såsom parker och liknande. För den genomsnittliga husägaren som har en mycket stor gräsmatta (omkring 5 000 kvm) är syskonmodellen Automower 450X ett något billigare alternativ. Framför allt kommer 450X med display vilket gör den lite enklare att förstå sig på för privatpersoner.
För parkskötare är denna modell dock exemplarisk. Det finns vad vi känner till i nuläget inga professionella modeller som presterar så här bra driftmässigt. Dessutom har den ett godkänt kommersiellt gränssnitt.
Driftsäker och stark robotgräsklippare i mellanklassen för svår terräng
Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,8 Ah/22,2 V Drifttid: ca 40 min/laddning Rek. maxyta: 1500 m² Maxlutning: 20° (37 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,6 kg Ljudnivå: Medel Längd: 64,5 cm Bredd: 55 cm Höjd: 28,7 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel, 200 st märlor, 9 st extraknivar App-stöd: Nej Bruksanvisning: Snabbguider
Honda Miimo 310 är en lättanvänd och pålitlig robotgräsklippare i mellanklassen, med mycket goda terrängegenskaper och godkänd klipptid. Just terrängegenskaperna är något som verkligen utmärker Miimo 310. Den klarar med bravur olika typer av underlag, navigerar obehindrat komplicerade ytor och tar sig lätt över gropar och upp för relativt branta slänter.
När det kommer till högt gräs är Miimo 310 ett riktigt ess. Ju högre gräs, desto långsammare smyger den fram. Den kan i princip stå helt stilla och klippa tills gräset är nere i önskad längd, något nästintill inga andra robotgräsklippare klarar. Det är endast under extrema omständigheter som den ger upp och backar ut.
Vid de få tillfällen som den råkar köra fast upptäcker vi att den har lätt för att gräva ner sig i sina försök att ta sig loss vilket kan skada gräsmattan. Detta är ett vanligt förekommande problem på de robotgräsklippare som är väldigt starka, och kan vara bra att känna till.
Klipptiden klockar vi till cirka 40 minuter, därefter måste den ladda ungefär lika länge innan den klipper igen. Vi hade gärna sett att den klippte lite längre med tanke på priset, men å andra sidan har den inga problem att hinna med att hålla angiven rekommenderad maximal yta finklippt utan att behöva gå mer än ett par timmar på vardagarna.
Ljudnivån är okej, men ska vi vara petiga är dess ljudprofil något skränig. Speciellt när den går över kottar, fallfrukt och liknande.
Menysystemet är mycket tydligt och lätt att göra inställningar i. Däremot kunde installationen varit smidigare. Kabelskor gör det enkelt att koppla in slingan, men utrymmet baktill är mycket trångt och anslutningarna sitter inte användarvänligt placerade. Det är inte självklart vilken ände på begränsningsslingan som ska anslutas till vilket bleck, och man ser inte riktigt vad man gör på grund av det trånga utrymmet.
Trots denna smärre svaghet är installationen fortfarande hanterbar för en nybörjare. Hittar du rätt anslutning för kablarna och får dem på plats, är programmeringen sedan enkel.
Tyvärr saknar Miimo 310 app-stöd och GPS, den har inte ens blåtandsuppkoppling. Med tanke på priset och att många konkurrenter nu har infört detta som standard känner vi att tiden börjar springa ifrån 310 på denna punkt.
Miimo 310 är – för det mesta – smart. Den tar sig ur alla svåra situationer vi utsätter den för, såsom små, stängda utrymmen och hinder längs hemgång. Vid slutet av hemgången utför den dock slaviskt ett rörelsemönster varje gång. Och det är väl egentligen här den har lite av en akilleshäl intelligensmässigt. Under vår, höst och regniga somrar uppstår det lätt spårbildning i gräsmattan precis vid ingången. Klipparen har däremot inte problem med spårbildning längs med begränsningsslingan.
Laddstationen kan endast placeras i linje med begränsningsslingan vilket gör den oflexibel. Dessutom är den känslig för hur den positioneras. Är vinkeln sned med bara några få grader kan roboten få problem att docka. Det blir en del testande innan du hittar en position som fungerar 100-procentigt.
När laddstationen väl är på plats korrekt har den aldrig några problem att hitta in, vare sig den kommer direkt mot öppningen eller bakvägen och måste göra en rörelse runt stationen först.
Med allt ordentligt installerat och testkört är driftsäkerheten extremt hög. Miimo 310 kör nästan aldrig fast, det är lätt att justera klipphöjd och den hittar alltid hem. Då den dessutom klarar av högt gräs med sådan bravur kan vi verkligen rekommendera den här robotgräsklipparen både för enkla, medelsvåra och svåra gräsmattor av genomsnittlig storlek.
Prispressad modell som klarar ganska komplicerad terräng, passar för stor tomt
Recensionsår: 2022 Prisklass: Mellanklass Batteri: Typ: Litium-jon | 24 V Litium Drifttid: 70 min/laddning Rek. maxyta: 2000 m² Maxlutning: 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11 kg Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Nej (ingen display, stöldskydd via GPS) Längd: 62 cm Bredd: 50 cm Höjd: 26 cm Inkluderade tillbehör: 300 meter kabel, 9 st knivar, 4 extra skarvkopplingsdon, bruksanvisning App-stöd: Ja (GSM+GPS) Övrigt: IPX5-klassad, FOTA (automatisk programvaruuppdatering), GSM-abonnemang för 5 år inkluderat Bruksanvisning: Pappersversion, samt i app
Cramer RM2000 är lite av en doldis på marknaden. Den är nästintill identisk med GreenWorks budgetmodell i årets test, men har en mer kraftfull laddare vilket gör att den kan klippa en större yta på kortare tid. Det medföljer också mer kabel och en längre tid på abonnemanget för GSM-uppkopplingen.
RM2000 har hög driftsäkerhet. Den klarar ojämna ytor bra, likaså kör den sällan fast när gräset är högt och fuktigt eller om underlaget är glesbeväxt. Vår värstingslänt för mellanklassmodeller klarar den inte, men däremot alla mer normalbranta sådana.
Den har navkapslar på sina hjul, dessa ramlar lätt av.
Kraften i klippmotorn är godkänd sett till priset, men den utgör inget kraftpaket såsom toppmodellerna i prisklassen. Exempelvis backar den ganska snabbt ut ur situationer där gräset är mer än någon decimeter högt och normaltätt. Med tiden kommer allt att ha klippts ner ändå, men du gör bäst i att klippa ner gräset själv innan du startar RM2000 för säsongen annars kommer det att ta tid innan du har ett snyggt resultat.
Roboten kommer med utmärkta uppkopplingsmöjligheter. Du har både GSM (förbetalt i 5 år, därefter 200 kr/år) samt inbyggd GPS. Frikostigt och användarvänligt. Det gör att du exempelvis kan se var roboten befinner sig, och du kan göra inställningar och få notiser även om du inte är hemma. Dessutom ger det kostnadsfria och automatiska uppdateringar av mjukvaran.
Appen är okej, men tyvärr mixar tillverkaren funktioner med stora partier information. Så funktionerna ligger utspridda och du får skrolla. Informationen är förstås väldigt bra, men det finns enklare sätt att infoga den utan att göra appen så plottrig. Vidare är det lite väl lång laddningstid vid uppstart och när du navigerar mellan de olika flikarna.
Du kan ställa upp till fem startpunkter och det finns en form av regnvakt, som istället för att utgå från en regnsensor på roboten har koll på väderleksrapporten i ditt område. Det fungerar helt okej, men en regnsensor hade varit mer tillförlitlig. Du har även en frostvakt samt möjlighet att ställa ny slingsignal.
Sett till robotens pris är det bra funktioner men tyvärr väldigt få sådana. Du har exempelvis inte möjlighet att ställa hur långt roboten ska röra sig över begränsningskabeln när den vänder, du kan inte ställa kantklippning och heller inte spiralklippning.
Cramer RM2000 kommer med guidekabel. Det är en fördel eftersom den annars har svårt att hitta ut till biytor som avgränsas av smal korridor. Med hjälp av guidekabeln och möjligheten att ställa startpunkter kommer du runt det problem. Kabeln gör även att du får en snabb hemgång eftersom den slipper omvägen runt hela trädgården. Utöver svårigheter att finna biytor tillräckligt ofta på egen hand (trots inbyggd GPS) så gör roboten ett mycket bra jobb med att hålla gräsmattan stången.
Det som gör att Cramer RM2000 ändå tappar en del i placering här i testet är egentligen priset. Sett till att du inte får jättemycket funktioner, och en något seg app, så känns inte priset helt motiverat. Det är mycket tuff konkurrens i mellanklassen och här finns modeller som har bättre autonom problemlösning och ett lägre pris. Å andra sidan kan den här robotgräsklipparen klippa en väldigt stor yta sett till sitt pris – få andra slår den på fingrarna på den här punkten. Men det är alltså främst på grund av laddaren, inte på grund av ett stort batteri som drar upp klipptiden.
Men med det sagt är detta inte en dålig robotgräsklippare. Den har bra klipptid, rör sig smidigt över gräsmattan och klarar både gropig gräsmatta och ganska brant slänt.
Att roboten har integrerad GPS, GSM-uppkoppling och dessutom bra framkomlighet även i medelsvåra trädgårdar (delvis tack vare guidekabeln) gör ändå denna robot till ett bra köp.
Tillförlitlig japansk precisionsrobot för större gräsmattor
Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 000 m² Maxlutning: 24° (45 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 mm Vikt: 11,9 kg Ljudnivå: Mycket låg Längd: 64,5 cm Bredd: 55 cm Höjd: 27,5 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Demo
Japanska Honda var ganska sena med att ge sig in i robotgräsklippar-branschen, trots sin välkända förkärlek för robotar. Deras premium-robotgräsklippare Miimo har däremot på bara några år utvecklats till en av de bästa på marknaden. Den finns i två versioner – numrerade 310 och 520 - som är nästintill identiska, sånär som på batterikapaciteten och vissa detaljer i mjukvaran.
Honda Miimo 520 känns väldigt japansk på flera sätt och det mest uppenbara – förutom namnet – är den välavvägda designen. Byggkvaliteten är mycket hög och stötdämpningen gör Miimo väldigt tyst, samt får den att verka sväva diskret över gräset. Ljudnivån är så pass låg att man med fördel kan låta den klippa på natten.
Programmeringen är smidig då menysystemet är relativt lättnavigerat, samtidigt som det har många inställningsmöjligheter. Displayen är upplyst men tyvärr inte knappsatsen.
Säkerheten är utmärkt med väl skyddade pivot-knivar och en lättåtkomlig STOP-knapp.
Miimo är numera bland de mest driftsäkra robotgräsklipparna på marknaden och blir sällan ståendes, även på svårare tomter. Det är bara de mest utmanande gräsmattorna som fortfarande är den övermäktig.
Klippresultatet är mycket jämnt och fint, inte minst då Miimo effektivt anpassar hastigheten till motståndet och därför saktar in vid exempelvis högre gräs.
Installationen av basstationen har förenklats jämfört med tidigare, men är fortfarande onödigt komplicerad. Samtidigt sköts all installation i regel av Hondas auktoriserade återförsäljare så det behöver inte vara en nackdel.
Fyrhjulsdriven lyxutrustad robotgräsklippare för branta slänter
Recensionsår: 2022 Prisklass: Premium Rekommenderad maxyta: 3 500 kvm Batteri: Typ: Litium-jon Drifttid: ca 100 min/laddning Maxlutning: ca 35° (70%) Klipphöjd: 30-70 mm, 3 steg (elektroniskt) Klippbredd: 22 cm Ljudnivå: 62 Längd: 93 mm Bredd: 55 mm Höjd: 29 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja App: Ja (GSM+GPS) Inkluderade tillbehör: 6 st knivar Övrigt: Ultraljudssensor
Husqvarna Automower 435X AWD är den enda fyrhjulsdrivna robotgräsklipparen. Den är byggd för att klara extrem lutning och ska alltså ha extra hög framkomlighet. Och lutning kan vi direkt meddela att den inte har svårt för. Ej heller gropiga och ojämna gräsmattor. Det spelar ingen roll vad vi utsätter den för, tack vare att den alltid kan driva på alla hjul, och dessutom rotera kroppen via en centerpunkt (pivotchassi), kör den i princip aldrig fast.
435X AWD är stor och dess tunga vikt gör den jobbig att bära på. Liksom andra Automower-modeller har den tyvärr också ett ganska lättrepat chassi. Klipparen har mycket kraft men är lite känslig i fronten för tjockare ogräs och backar ibland därifrån, med tiden klipps det ner ändå.
Med hjälp av ultraljud identifierar 435X hinder och saktar in innan kollision. Därmed kan klipparen hålla högre hastighet på öppna ytor.
Installationen är precis som på övriga robotgräsklippare från Husqvarna superenkel. Det är bara att koppla in kablarna i märkta ingångar och trycka igång roboten. Programmeringen sköter du antingen via den stora skärmen, eller via appen i telefonen. Oavsett vilket så är det lättöverskådliga gränssnitt som är enkla att tyda och förstå.
Det finns däremot förbättringsmöjligheter. Ett hjul för att trycka in PIN-koden är visserligen häftigt men tyvärr rätt opraktiskt då man lätt trycker fel och då inte kan backa. Sedan finns det väldigt få menyalternativ på själva robotgräsklipparen, du måste se till att alltid ha med dig telefonen. 435X AWD har stöd för smartklocka och du kan röststyra den via Alexa eller Google Assistant som du hittar i telefonen eller din smarta högtalare. Roboten får dessutom löpande uppdateringar på distans, så att du slipper att lämna in den för detta.
Klippresultatet är godkänt men ibland tenderar den att lägga en del av gräset ner och köra över det istället för att klippa av det. Å andra sidan är batteritiden lång och uppladdningstiden kort. Det gör den här robotgräsklipparen mycket tidseffektiv på både stora öppna ytor, men även mer komplicerade sådana med flera biytor.
435X AWD är innovativ på flera sätt men sett till sitt pris hade vi önskat en starkare klippmotor, en större maximal klippyta och fler funktioner. Ultraljudssensorn och flera av de andra lyxiga detaljerna hittar du även i den betydligt billigare 430X. Köper du den här modellen är det främst för att du tillhör dess smala målgrupp och därmed har en väldigt ojämn och sluttande trädgård där vanliga modeller inte orkar med. Då ska det ganska mycket till, för 430X fixar en lång rad utmaningar.
435X AWD passar med andra ord bäst för dig som har gräsmattor med kraftig slänt där 450X och 430X har svårt att ta sig fram. Den är också lite av ett skrytbygge som förmodligen kommer att göra grannarna gröna av avundsjuka.
Imponerande ultrabudgetklippare för små ytor
Rekommenderad max-yta: 800 kvm Batteri: Typ: Litium-jon Maxlutning: ca 20° (35%) PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth)
Grouw M800 är en billig robotgräsklippare, speciellt sett till hur stor gräsmatta den uppges hinna med att klippa. Den rör sig dock ganska långsamt när den är ute och klipper så ska du komma ner i en rimlig klipptid skulle vi säga att 600 kvadratmeter är en mer passande gräsmattestorlek.
Terrängegenskaperna är ovanligt bra för prisklassen. Den har inga problem med mjuk gräsmatta, ojämnheter i ytan, ytor med gles gräsväxt eller enklare slänt. Grouw fixar till och med en glesbeväxt slänt på drygt 20 grader som flera andra billiga modeller har svårt för.
Grouws laddstation kan bara placeras åt ett håll, med öppningen åt höger. Den behöver två meter fritt utrymme framför öppningen. Det är inget som drar ner betyget i den här prisklassen. Vad som däremot drar ner betyget är att den, trots spikrak kabel och jämn mark, ibland misslyckas med att docka och blir ståendes. Robotgräsklipparen har vid ett flertal tillfällen också påbörjat sin hemfärd för sent för att den ska hinna fram till dockningsstationen och docka.
Begränsningsslingan kopplas in med skalad kabel i bakänden på stationen. Som väderskydd har du ett plastlock du trycker dit, vilket är standard på budgetklippare.
Grouw M800 har en stor, tydlig display med bra knappsats för programmeringen. Pinkoden i manualen kunde gott tydliggöras, däremot är det enkelt att byta den när du väl kommit in i robotens gränssnitt.
Grouw M800 har appstöd och uppkoppling via bluetooth. App-uppkopplingen går hur smidigt som helst. Vi startar appen och väljer blåtandssymbolen och den hittar roboten direkt.
Appen innehåller samma inställningsmöjligheter som själva roboten: språk, datum/tid, klippschema och huruvida den ska kantklippa vid ut- och hemgång. Mer än så finns det inte. Du kan exempelvis inte ställa in att den bara ska kantklippa vissa dagar eller hur långt den ska gå över slingan. Den verkar heller inte variera avståndet till kabeln vid hemgång för att undvika spårbildning.
Med det sagt är detta en väldigt billig robotgräsklippare med alla basala funktioner du kan önska dig och helt okej terrängegenskaper. Den låter extremt lågt när den klipper och har inte det här karakteristiska surret som många har. Däremot har den ett lågt brummande och hummande ljud som uppstår när den svänger och som faktiskt är ganska charmigt.
Den är inte särskilt smart utan du måste själv se till att den har lätt att ta sig till alla ytor och att det är fritt längs slingan. Den löser exempelvis inte hinder vid hemgång utan kör då in i hindret upprepade gånger, efter ett handfull försök backar den och stannar och varnar för att den har kört fast. Efter en tid stänger den av sig för att spara på batteriet - vilket är kanon.
Grouw M800 är en enkel robotgräsklippare som på små gräsmattor med lite sämre förhållanden faktiskt är extremt prisvärd. Du får inte ha en trädgård med många biytor och den ska inte behöva tänka särskilt mycket på egen hand för att lösa uppgifter. Men överlag är detta en av de bättre ultrabudgetklipparna vi testat.
Pålitlig och lättanvänd men har inget som får den att sticka ut
Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3 Ah/26 V Drifttid: ca 60-70 min/laddning Rek. maxyta: 800 m² Maxlutning: ca 17° (30%) Klipphöjd: 20-50 mm (manuellt) Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,4 kg Ljudnivå: 64 | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Längd: 63 cm Bredd: 46 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor
Gardena Smart Sileno Life (750m²) kvalar in i en intressant prisklass där du hittar både ensidiga robotgräsklippare som presterar riktigt bra på en enda sak, eller lagomklippare som är ganska bra när det kommer till flera aspekter. Här tillhör Gardenas robot den senare kategorin.
Smart Sileno Life är lättprogrammerad, men den tillhörande appen är långt ifrån funktionsrik. Roboten är driftsäker, men inte stark vilket gör att den får svårt om gräsmattan hinner växa till sig mellan varven. Underhållet är smidigt för roboten är spolsäker, å andra sidan krävs det en extra gateway i hemmet för att den ska få wifi-stöd vilket gör att du har ytterligare en pryl hemma att hålla koll på. En stor fördel med att den är spolsäker är att det är lätt att rengöra den om den råkar köra över hundbajs.
Klippbredden är helt okej så roboten arbetar ganska tidseffektivt, men samtidigt har den ibland problem med att den slirar på gräsmattor med lutning eller lägger gräs ned istället för att klippa av det och måste då köra över samma yta flera gånger innan klippresultatet är bra.
Smart Sileno Life kan köras kvällstid då den klipper tyst. Det gör heller inget om du kör den när det regnar för hjulen är skonsamma mot gräsmattan även då.
Har du däremot tuvig gräsmatta, eller tätvuxen sådan överlag, är det viktigt att du låter roboten klippa regelbundet för den orkar inte ta ner alltför högt eller tjockt gräs. Dessutom kan lite högre gräs, eller enstaka ogräs, göra att den inte hittar hem till laddstationen. Den backar ibland ifrån sådana situationer som om det vore en trädgårdsmöbel den kört in i. Detta gör att Smart Sileno Life får svårare att hitta guidekabeln (den kabel som leder roboten hem).
Kottar, barmark och fallfrukt är inga problem. Även om pivotknivarna inte har kraften att krossa fallfrukten är det ytterst sällan som roboten kör fast och fastnar i frukten.
En annan fördel med Smart Sileno Life är att den är så lätt att installera och programmera. Displayen är tydlig, gränssnittet lättnavigerat och enkelt att förstå sig på, och funktionsutbudet helt okej sett till prisklassen.
Gardena Smart Sileno Life 750 är en driftsäker, pålitlig och lättanvänd robotgräsklippare. Samtidigt har konkurrenterna vässat sina robotgräsklippare så pass att denna inte riktigt står sig i konkurrensen. Exempelvis fungerar Husqvarnas robotgräsklippare lika bra i Gardenas smartsystem – vilket är lite av säljargumentet för denna modell, och är du inte intresserad av Smartsystemet finns det billigare modeller från andra märken där du får bättre prestanda, uppkopplingsmöjligheter och i princip lika bra driftsäkerhet. Köper du Gardena Smart Sileno Life 750 är det inget dåligt köp eftersom den ändå är väldigt driftsäker och lättanvänd, men det finns mer prisvärda modeller på marknaden.
Gardena SILENO life - Robotgräsklippare - sladdlös - 22 cm - 7.3 kg
Gardena smart SILENO life Robotic Lawnmower, LONA-technology, 750 m² - Beställningsvara, 8-9 vardagar leveranstid
Gardena smart SILENO life, Robotgräsk.. [Leveranstid: 4-5 vardagar]
Grym på små komplicerade ytor
Recensionsår: 2022 Prisklass: Mellanklass Drifttid: 60 min/laddning Rek. maxyta: 600 m² Maxlutning: 22° (40%) Klipphöjd: 20-50 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 9,4 kg Längd: 57 cm Bredd: 45 cm Höjd: 23 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Inga, men säljs även i pluskit med kabel och märlor App-stöd: Ja (Bluetooth)
Husqvarna Automower 305 är Husqvarnas allra minsta robotgräsklippare och den har mycket hög problemlösningsförmåga vilket gör den lämplig för dig som har en ganska liten men komplex trädgård. Du kanske har många biytor, olika slags underlag, tuff slänt eller liknande. Då utgör den ett utmärkt val, för det är få robotgräsklippare i den här storleksklassen som klarar alla utmaningar med sådan här bravur. Dessutom har den guidekabel, så skulle det vara ett område den har svårt för att leta sig ut i tidseffektivt kan du alltid lägga guidekabel dit som leder den raka vägen.
Installationen är mycket smidig. Laddstationen kan placeras i princip hur som helst utan att Automower 305 får svårt att docka, så länge du lagt guidekabeln hyfsat rakt undertill. Alla kontaktdon är välmarkerade och anslutning sker med kabelsko så att du slipper skala kabel. Anslutningarna sitter skyddade.
När du kopplat in allt är det i princip bara att trycka på start, du behöver inte konfigurera roboten för att den ska börja fungera. Men du kommer förstås vilja ställa in ett klippschema.
Displayen är tydlig och gränssnittet användarvänligt. Det går både fort och lätt att göra nödvändiga inställningar.
Automower 305 kommer med blåtandsstöd och du kan därmed styra allt via Husqvarnas lättanvända app. Med tanke på att många konkurrenter nu erbjuder wifi-stöd - i vissa fall till och med GSM-uppkoppling och GPS - så känns bluetooth lite snålt numera. Däremot är det ju en klart mer funktionsrik app än exempelvis Gardenas motsvarighet, vars robot ligger i samma prisklass.
Husqvarna Automower 305 har hög driftsäkerhet. Den klarar exempelvis ojämnheter i gräsmattan galant, likaså ganska högt gräs, fuktigt gräs, plattsättningar och liknande. Däremot är den svag om du har grusgångar som skiljer olika biytor från varandra, då gräver den lätt ner sig.
Klippbredden på 22 centimeter är godkänd och roboten klipper cirka 60 minuter i stöten. Den har inga problem att hinna med att klippa angiven yta om man ger den ett par timmar klipptid cirka tre dagar i veckan. Vi tycker dock att priset på den här robotgräsklipparen, i kombination med att den bara är byggd för 600 kvadratmeter och enbart har bluetoothuppkoppling, gör den mindre prisvärd än ett par andra robotar i nedre mellanklassen - vilket drar ner betyget ett snäpp.
Å andra sidan har den mycket hög driftsäkerhet, en riktigt bra mjukvara och problemlösningsförmåga samt en bra byggkvalitet. Du kan spola av den med slang - vilket fortfarande är ganska ovanligt. Klippresultatet är dessutom kanonfint. Så för dig som har en komplicerad men liten trädgård är den ett givet val. De allra flesta klarar sig dock med en lite enklare modell eftersom så här stora gräsmattor i regel är normalkomplicerade och består av en enda sammanhållen yta.
Användarvänlig och driftsäker robot för små gräsmattor
Recensionsår: 2019 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 250 m² Maxlutning: 25 % Klipphöjd: 20-50 mm, (manuell) Klippbredd: 16 cm Ljudnivå: 59 dB | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Gateway, 150 m slinga, 200 märlor, 9 st knivar App-stöd: Ja (WiFi) Bruksanvisning: PDF
Gardena Sileno City är en mycket lättinstallerad robotgräsklippare med hög driftsäkerhet och lättprogrammerad display. Så länge gräset hålls välklippt kör den i princip aldrig fast. Har gräset däremot hunnit växa till sig någon decimeter har den svårt att navigera hem. Dess chassi är så pass känsligt för stötar vid hemgång att den till och med kan veja för en maskrosplanta. Har gräset då hunnit växa till sig där guidekabeln (patenterad genvägskabel för att den ska hitta hem) befinner sig kommer den att ha svårt att hitta fram innan batteriet dör.
Har du däremot klippt ned gräset ordentligt vid installationen - och låter den köra så pass ofta att gräsmattan hålls välklippt - är det inga bekymmer med driftsäkerheten. Exempelvis är den duktig på att hantera både gropar, fuktigt gräs och lutning på gräsmattan. Den är dessutom helt okej i styrka när det kommer till att faktiskt klippa ner lite högre gräs.
Tyvärr saknar den spiralklippningsfunktion i högt gräs så det går inte lika snabbt att frisera till toviga ytor som hos en del andra robotgräsklippare.
Gardena Sileno City har app-stöd i form av uppkoppling till en tillhörande router som i sin tur har stöd för andra smarta trädgårds-prylar, såsom sensorer som känner av om det behöver vattnas. Det är en bra idé på pappret men utvecklingen har tyvärr inte kommit så långt ännu. Funktionsutbudet för robotgräsklipparen är mycket dåligt, i princip kan du bara starta roboten och ställa in arbetsområden. Men i framtiden kan det tänkas ge fördelar i form av att alla dina smarta trädgårdsprylar samarbetar och kommunicerar utan att du behöver lägga dig i alls - det återstår att se.
Att programmera via LCD-displayen på själva robotgräsklipparen är däremot väldigt enkelt. Menysystemet är genomtänkt och tydligt, displayen har god kontrast och fungerar även i solljus.
Sileno City passar dig med en liten trädgård som är ute efter en lågt prissatt robotgräsklippare med hög driftsäkerhet och app-stöd, helst den som även planerar för en smart trädgård i framtiden.
Uppkopplad billig robotgräsklippare för liten yta
Recensionsår: 2022 Batteri: Typ: Litium-jon | 2,5 Ah 25,2 V Drifttid: ca 50 min/laddning Klipphöjd: 25-55 mm (manuell) Klippbredd: 20 cm Vikt: 7,5 kg Längd: 60 cm Bredd: 40 cm Höjd: 29 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Knivar
Solo by AL-KO Robolinho 450 W är en ganska stor men väldigt lätt robotgräsklippare för gräsmattor upp till runt 450 kvadratmeter i storlek. Den har en något kantig design men med tydliga knappar och reglage.
Byggkvaliteten är inte överdrivet förtroendeingivande. Plasten är tunn och detaljerna buktar när vi drar i dem. Den saknar bärhandtag baktill och man lyfter ogärna i plasten. Roboten ger intryck av att kosta ett par tusen kronor mindre än vad den faktiskt gör. Dock kvalar den fortfarande in i budgetklassen där den absolut utmanar konkurrenterna med sitt appstöd och sin wifi-anslutning.
Vi föredrar helt klart wifi som anslutningsmöjlighet istället för bluetooth eftersom du då når robotgräsklipparen även om du inte står bredvid den. Räckvidden kunde dock i det här fallet ha varit något bättre.
Vidare kunde installationen ha haft ett förfarande med färre moment och laddstationen kunde gott haft en mer genomtänkt konstruktion som gjorde den mer okänslig för robotens positionering.
Du måste kalibrera Robolinho innan första start vilket är ett steg de kunde arbetat bort. Vidare så dockar robotgräsklipparen i laddstationen parallellt med blecken på stationen vilket gör att den riskerar fortsätta framåt om den inte får bra kontakt när den passerar.
Displayen och menysystemet lättanvänt och programmeringen smidig.
Den stora nackdelen med denna robotgräsklippare är att den lätt kör fast, samt att den ibland har svårt att räkna ut när den borde börja åka hem om förhållandena är svåra.
Vidare samlar den en hel del gräsklipp i hjulen när det är fuktigt, och behöver rengöras före nästa start eftersom gräsklippet försämrar dess terrängegenskaper ytterligare. Den kan heller inte klippa i fuktigt gräs då den slirar en hel del och förstör gräsytan. Men ge den en hård och torr gräsmatta med hyfsat jämn yta så sköter den sig problemfritt.
AL-KO Robolinho 450 W behöver en gräsmatta med jämn yta och som mest någon lättare slänt. Den bör inte vara ute och klippa när gräset är fuktigt. Har du dessa förutsättningar gör den ett godkänt klippjobb.
En simpel robotgräsklippare med bra täckning
Recensionsår: 2022 Batteri: Typ: Litium-jon | 2,6 Ah 22,2 V Drifttid: ca 60 min/laddning Klipphöjd: 25-55 mm (manuell) Vikt: 18 kg Längd: 50 cm Bredd: 35,5 cm Höjd: 24 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Knivar
Sømløs G1 är en robotgräsklippare utvecklad i Norge. Den har helt okej terrängegenskaper och klarar exempelvis slänt inom det spann den anger. Hjulen har godkänd profil och ger bra grepp även på mer varierat underlag. Är det fuktigt ute samlas mycket gräs i hjulmönstret och håller du inte efter detta får den problem med framkomligheten.
Denna robotgräsklippare ska kunna klippa 800 kvadratmeter på ett rimligt klippschema, och det upplever vi att den också gör.
Knivarna sitter inte under en disk såsom hos de flesta andra tillverkare som valt rakblad. Kanske är det därför det trasslar in sig gräs där som i sin tur låser kniven så att den blir mindre rörlig. Det försämrar till viss del klippresultatet, men gör också att kniven riskerar skador vid kollision.
Installationsprocessen är lite omständlig. Dels kommer G1 utan knivar förmonterade och för den oinvigde är det inte helt självklart hur dessa ska monteras. Dels är manualen otillräcklig.
Själva inkopplingen av robotgräsklipparen och dess positionering (moturs enda tillgängliga valet) är däremot smidig.
Pinkoden du ställer in är en kombination av bokstäverna A-D vilket är fullt tillräckligt för att uppnå en godtagbar barnsäkerhet.
SØMLØS G1 är överlag helt okej på en lång rad punkter, den varken imponerar eller gör oss besvikna. Här finns så att säga inget som sticker ut. Design och materialval är enkla. Byggkvaliteten är godkänd men delar och materialval upplevs ganska billiga. Luckorna på toppen är tröga, likaså knapparna, vidare är gränssnittet dåligt översatt oavsett vilket språk du väljer - så även engelska. Detta gäller både appen och robotens interna gränssnitt.
Här finns annars de mest grundläggande inställningsmöjligheter du kan tänkas vilja ha, såsom att kunna ställa in flera startpunkter för att snabbt nå mer svårtillgängliga utrymmen, tillgång till olika klippscheman för olika dagar samt aktivering av regnsensor. Det senare är viktigt för denna robotgräsklippare kör lätt fast på fuktig gräsmatta och skadar ytan.
Appen är onödigt rörig, men eftersom G1 har ganska få funktioner kommer man undan med det. Tyvärr saknas avancerade inställningsmöjligheter såsom ställbart avstånd till kabeln vid hemgång, hur långt den ska köra över kabeln under klippning med mera.
Detsamma gäller intelligensen hos G1. Den klarar det du förväntar dig av en standardrobot och fungerar därmed på en majoritet av landets gräsmattor. Men den har däremot inga mer avancerade lösningar såsom att kunna gena vid hemgång eller lösningar för att på egen hand koncentrerat klippa ner områden den missat - däremot kan du bära ut den till en sådan plats och välja alternativet punktklippning i menyn.
Sømløs G1 är en robotgräsklippare som presterar bra i all sin enkelhet. Det finns framför allt mycket potential och goda utvecklingsmöjligheter för tillverkaren. I dagsläget upplevs dock roboten lite ofärdig och budget sett till priset. Med det sagt så sticker den egentligen inte ut vare sig negativt eller positivt i konkurrensen bland de lite nyare varumärkena, utan ger ungefär det som den genomsnittliga trädgårdsägaren behöver.
Klipper gräsmattan i parallella linjer
Recensionsår: 2022 Batteri: Typ: Litium-jon | 18 V Drifttid: ca 75 min/laddning Maxlutning: ca 15° (27%) Klipphöjd: 30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 19 cm Vikt: 7 kg Längd: 44,5 mm Bredd: 36,4 mm Höjd: 20,2 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 175 m avgränsningskabel, 240 märlor, knivar Manual: PDF
Bosch Indego M+ 700 är en liten och smidig robotgräsklippare med ett lite ovanligt klippmönster. Klippmönstret innebär att robotgräsklipparen kör i parallella linjer. Den klipper därmed gräsmattan uppdelat i rektangulära områden, ungefär som en robotdammsugare.
Det ser initialt inte ut att fungera, den stannar och vänder innan gräsmattan är slut och missar även hörn och andra utstickare. Men efter någon vecka har även dessa områden blivit klippta. Rörelsemönstret verkar således fungera utmärkt.
En följd av hur den rör sig är att det uppstår synliga ränder på gräsmattan, ungefär som när du klippt den med vanlig gräsklippare. Det är på intet sätt fult, utan nog mer av en smaksak. Klippresultatet är bra i övrigt.
Bosch Indego M+ 700 rekommenderas för gräsmattor upp till 700 kvadratmeter. Det klarar den inom ett rimligt klippschema så länge den inte kör fast, men tyvärr kör den fast eller vilse alldeles för ofta och blir då ståendes. Den har exempelvis en tendens att köra ut i jordgubbslandet bredvid en av våra testgräsmattor. Den stänger då inte av knivarna i tid, trots att den befinner sig utanför begränsningskabeln, vilket innebär att jordgubbsplantorna friseras.
Det verkar finnas lite olika orsaker till att den hamnar utanför. Det handlar inte om att kabeln ligger för nära kantgräns. Vid ett tillfälle berodde det exempelvis på att den började köra i små cirklar som långsamt gick ut från begränsningsslingan, tills den slutligen var helt utanför och satt ordentligt fast i landet.
Den hittar oftast hem utan bekymmer, men det händer att den blir ståendes på oväntade platser och har stängt av sig. Eftersom den har en ganska låg markfrigång och mycket tyngd för sin kompakta kropp har den även svårt för gropiga gräsmattor. Mjuka gräsmattor med mossa går bort helt. För att denna robotgräsklippare ska fungera krävs en sandblandad jord med bra grästillväxt och jämn yta.
Klipphöjden går att ställa i tre steg genom att du pressar ned en knapp på ovansidan av robotgräsklipparen. Det fungerar dugligt, men den sedvanliga rattlösningen som många andra har är tydligare.
Vi noterar också att den stannar upp väldigt ofta för att kalibrera sin karta. Hade Bosch löst detta hade klipptiden minskat ytterligare vilket hade varit en bonus.
Installationen är ganska enkel men det gäller att du har en perfekt tomtgräns för minsta lilla ojämnhet gör att roboten tror att den kommit fram till sin laddstation. Du måste då knappa in att den inte gjort så, så att den kan återuppta kalibreringen av gräsmattan.
Bosch Indego M+ 700 passar dig som har en gräsmatta av hög kvalitet och som gillar tanken på ett synligt klippmönster. Den är ganska tidseffektiv, så länge den klarar av gräsmattan ifråga.
Liten robotgräsklippare för små gräsmattor
Recensionsår: 2022 Batteri: Typ: Litium-jon | 4,3 Ah 12 V Drifttid: ca 60 min/laddning Maxlutning: ca 17° (30%) Klipphöjd: 15-60 mm (manuell) Klippbredd: 18 cm Vikt: 7,5 kg Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Ja/Nej
Black+Decker BCRMW121 är en väldigt kompakt robotgräsklippare, med en design som inbitna robotnördar säkerligen känner igen från vissa andra tillverkare.
Jämfört med de vi sett tidigare har denna däremot inte lika stora problem med att den trycker ner gräset när den åker åt ena hållet, såsom vi kritiserat liknande robotgräsklippare för tidigare. B+D har tagit bort den främre klossen, och ersatt denna med ett hjul. Hjulets breda design kontra knivens klippbredd medför dock fortfarande att det inte alltid blir perfekt klippt första vändan. Men det har i alla fall blivit betydligt bättre.
Den är också ganska tuff i sin framfart. Stöter den på hinder ger den inte upp i första taget. Dock har BCRMW121 en konstruktion som gör att den på gropig gräsmatta - eller om gräset växer tuvigt - fastnar ganska lätt och spinner sönder gräsytan.
Black+Decker BCRMW121 klarar slänt men tenderar ibland att bli baktung, det har exempelvis hänt att den på ena testgräsmattan lyft i fronten när den arbetat sig uppåt - trots att slänten är inom det spann som robotgräsklipparen uppges klara. Något annat vi finner negativt är att robotgräsklipparen ibland råkar köra utanför kabeln, det räcker att det lutar lite grann vid kantgräns. Den klarar då inte att lösa problemet, således räta upp kroppen och ta sig in igen, såsom många andra robotar i samma prisklass.
Laddstationen kan bara placeras i moturs riktning och längs med begränsningskabeln. Robotgräsklipparen kan heller inte åka medurs och göra en U-rörelse runt stationen för att spara tid vid hemgång. Däremot fixar den hinder vid hemgång.
Någon form av uppkoppling är 100 procent nödvändig eftersom denna robotgräsklippare helt saknar display. Den har bara två knappar på toppen av chassit, dessa motsvarar start och stopp. Vidare finns en ratt på sidan för att ställa in klipphöjd.
Tyvärr har B+D valt bluetooth som enda anslutningsalternativ. Vi hade hellre sett wifi eftersom du då slipper stå bredvid robotgräsklipparen för att få kontakt med den.
BCRMW121 har förstås app-stöd. Appen är lättanvänd. Du kan ställa in klippschema, startpunkter och döpa roboten. I övrigt finns det inte särskilt mycket funktioner. Du kan till exempel inte se hur långt det är kvar tills den går ut och klipper igen eller hur fullt batteriet är.
Kniven undertill är en fast, ganska tunn sådan. Klippresultatet blir bra om du låter den jobba ett arbetspass varje dag, då har den inga problem att hinna med angiven rekommenderad yta.
Black+Decker BCRMW121 är en godkänd robotgräsklippare. På relativt plana ytor sköter den sig helt okej, så länge du är noggrann med att justera in begränsningskabeln lite mer än manualen påstår så att du skyddar dina rabatter om den skulle köra utanför. Det blir dock en hel del justering av installationen för att roboten ska klara sig på egen hand hela sommaren.
Problemet ligger egentligen i prisklassen som BCRMW121 placerar sig i. Roboten är ett par tusen kronor för dyr sett till hur den presterar, dess funktionsutbud och hur stor yta den täcker. Budgetklassen är riktigt tuff numera, så även om BCRMW121 presterar helt okej finns det konkurrenter som erbjuder mer för pengarna.
Stark budgetklippare för mindre ytor med relativt enkel terräng
Recensionsår: 2021 Prisklass: Budget Rekommenderad maxyta: 600 kvm Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2 Ah Drifttid: ca 65 min/laddning Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 16 cm Vikt: 7,8 kg Ljudnivå: 57 | Uppmätt medelvärde: ca 55 dB Längd: 55 mm Bredd: 38 mm Höjd: 23 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel & 200 märlor, 3 knivar
McCulloch Rob S600 är en enkel men välfungerande robotgräsklippare med fördelar när det kommer till framför allt driftsäkerhet och intelligens. Den utgör en kompetent robotgräsklippare, men är sämre när det kommer till kommunikation och funktioner.
I grund och botten är detta en uppdaterad R600, och den ska prestera bättre i sluttning. Samtidigt har den bantats i klippbredd och batteri. Överlag är det en bra robotgräsklippare i budgetsegmentet, men oväntat nog presterar den sämre i lutning än sitt syskon. Även om den i viss mån upplevs starkare än R600 har den istället problem med att den ibland kör över begränsningskabeln, blir ståendes halvt utanför och gräver ned sig med hjulen.
Vi har testat den på ett flertal gräsmattor från medel till kraftig lutning och på samtliga uppvisar den samma tendens att köra fast och gräva ned sig med följd att gräsmattan och intilliggande rabatter skadas. Det sker inte dagligen - snarare 1-2 gånger i månaden - men syskonet R600 hade inga problem med detta.
På vanliga relativt plana gräsmattor är det däremot sällan som den kör fast. Å andra sidan gör inte R600 det heller. Därmed ser vi inte riktigt fördelen med S600 framför R600 trots att den har fördel på pappret.
Klipptiden är bra, dock är klippbredden snålt tilltagen vilket gör att den klipper långsamt. Tack vare den för prisklassen rätt generösa klipptiden blir slutresultatet på den här punkten ändå godkänt, men det finns konkurrenter med samma prisbild som kan klippa större ytor Tyvärr känner den inte av sin laddstation och kör därför in i den med ganska mycket kraft, så det är viktigt att du förankrar stationen väl och håller koll på kabeln.
Vad gäller installation och programmering är det mycket enkelt att komma igång. Roboten är inte särskilt känslig när det kommer till placeringen av laddstationen. Vidare är det lätt att se var de olika ändarna på begränsningskabeln samt guidekabeln ska kopplas in. Det ingår begränsningsslinga och märlor i paketet.
Tyvärr måste du köra S600 på guidekabel, den kan inte hitta hem via endast begränsningsslinga. Guidekabeln är förstås en fördel eftersom du kan lägga ut en genväg för roboten hem och inte behöver bry dig om svåra förhållanden i kantgräns. Men vi hade gärna sett att den kunde välja kantgränsens kabel istället för guidekabeln som ett alternativ.
Programmeringen via displayen är som sagt mycket smidig. S600 har få funktioner och ett tydligt användargränssnitt så du är snabbt igång. Rob S600 kommer även med app-stöd. Tyvärr bara i form av bluetooth, så du måste befinna dig inom cirka tio meters räckvidd. Konkurrensen i budgetklassen är tuff och en majoritet har numera bättre uppkopplingsmöjligheter.
Det finns konkurrerande modeller i samma prisklass med wifi-stöd som skickar notifieringar till mobiltelefonen om roboten kör fast, det finns även de med GSM (även om de är få). Flera av dessa har i skrivande stund istället haltande intelligens, men inte alla. Måste vi välja mellan pålitlig och välprogrammerad mjukvara, eller användarvänliga funktioner så väljer vi det förra. Därför tycker vi ändå att S600 är ett bra köp i budgetklassen.
Driftsäker och stark men föråldrad teknik
Recensionsår: 2021 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 4 000 m² Maxlutning: 25° (47 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 13,8 kg Ljudnivå: 59 dB | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Längd: 55 cm Bredd: 30,1 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 9 st extraknivar App-stöd: Ja (Bluetooth)
Honda Miimo HRM 3000 har inte uppdaterats på ett par år nu, men är fortfarande en pålitlig och intelligent robotgräsklippare som klarar både högt gräs och komplexa gräsmattor med gropar och branta slänter. Den har utmärkta terrängegenskaper samtidigt som den är mycket stark.
I sin huvudsakliga funktion som renodlad gräsklippare klarar den allt vi ställer den inför - såväl högt gräs som fallfrukt. Den smyger vackert fram när motståndet ökar på grund av högt, tjockt gräs. Den ger heller inte upp och backar därifrån såsom många andra robotgräsklippare skulle ha gjort.
Ojämn gräsmatta, slänt och fuktigt gräs är inte heller några problem. Enda nackdelen är att om den mot förmodan kör fast så gräver den ned sig i backen istället för att upptäcka sin situation och stänga av sig själv. Detta tenderar tyvärr att ge skador på gräsmattan där hjulen roterat sig fast.
Miimo 3000 är bland de mest tystgående robotgräsklipparna på marknaden. Den enda gången den ljudmässigt kan irritera är när den skramlar - vilket händer ibland med alla Hondas robotgräsklipparmodeller. Det är dock inget direkt högt ljud.
Byggkvaliteten är extremt bra. Detta är en robotgräsklippare som håller i många år framöver, vårt testexemplar har kört fyra säsonger problemfritt.
Tyvärr har Honda bitvis svårt att hänga med i den snabba tekniska utvecklingen. Visst, HRM 3000 kan styras via en användarvänlig app, men på en robotgräsklippare i den här prisklassen förväntar vi oss numera mer än enbart bluetooth-uppkoppling. Det ska gå att instruera roboten på distans, och det ska finnas säkerhetsfunktioner, notiser om den kör fast eller lämnar tomten med mera. Den har heller ingen inbyggd GPS, som hade kunnat användas för att säkerställa att roboten hittar lätt ut till svårtillgängliga områden, eller för att du ska kunna se var den befinner sig.
Detta är alltså i grund och botten en riktigt grym robotgräsklippare, men som tyvärr saknar en del av det vi förväntar oss från modeller i toppsegmentet. Det finns konkurrenter som ger betydligt mer för pengarna.
Men får du tag på HRM 3000 till ett riktigt bra pris och inte har behov att hålla koll på den via mobiltelefonen är den fortfarande ett bra köp. Du behöver inte oroa dig för att du ska behöva springa och passa den eftersom den sköter sig bra själv - även i komplexa miljöer.
Billig robot som kan byggas ut och passar för DIY-fantaster
Recensionsår: 2021 Prisklass: Budget Rekommenderad yta: 500 kvm (10h/dag, 5 dagar/vecka) Rekommenderad maxyta: 900 kvm (24h/dag, 7 dagar/vecka) Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2 Ah Drifttid: ca 60 min/laddning Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 30-60 mm, 4 steg (manuellt) Klippbredd: 18 cm Vikt: 9,1 kg Ljudnivå: 67 dB Längd: 56 cm Bredd: 40 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 100 m avgränsningskabel, 130 märlor, 9 knivar Övrigt: Många tillval
Worx Landroid M500 är en ganska kompakt och tung robotgräsklippare som imponerar på flera punkter. Sådant vi prisar hos den här robotgräsklipparen är exempelvis hur enkelt du kan bygga ut den med tillval såsom GPS, möjligheten att plocka ut batteriet och använda det med verktyg från samma tillverkare och hur funktionsrik robotgräsklipparen är. Det märks att det är entusiaster som tagit fram den här klipparen.
Ett praktiskt tillval som vi har testat är Off Limit. Det är ett kit med en modul till roboten och långa magnetband som du placerar på gräsmattan. Tanken är att det ska användas tillfälligt för att avgränsa områden där du för tillfället inte vill att roboten ska klippa. När roboten touchar magnetbanden med nosen backar den undan istället för att köra in i området. På så vis slipper du kapa begränsningskabeln och skapa “dörrar” med den.
Magnetbandet är väldigt robust och syns tydligt på gräsmattan men det är som sagt för att tillfälligt stänga av områden. Kitet fungerar utmärkt och är ett bra exempel på hur Worx tänker kring tillval.
Moduler kopplar du enkelt in genom att skruva loss en lucka och sätta i en kabel.
Ytterligare något som är grymt med Worx robotgräsklippare är att du får kostnadsfria uppdateringar till den. Den är uppkopplad via wifi så du får notiser om händelser och kan ställa klippschema även om du inte är hemma.
Dessutom är den ute och klipper ganska länge i stöten. Klippbredden och hastigheten är ganska begränsade, men eftersom den inte behöver ladda så ofta har den inga problem att hinna med att klippa angiven storlek på gräsmatta.
Alla dessa fördelar till trots så dras betyget ner rejält, och det beror nästan uteslutande på robotens terrängegenskaper. Driftsäkerheten är undermålig. Worx M500 har körts på fyra olika gräsmattor från vårt ”enklare gräsmattor för budgetklippare-urval”. Här upptäckte vi att det krävs väldigt specifika förutsättningar för att roboten ska klara sig autonomt en längre tid.
Den klarar exempelvis inte mjuk gräsmatta, ej heller mossrik gräsmatta eller gräsmatta med högt gräs eller fuktigt gräs. Fuktigt gräs samlas undertill så att klipparen inte orkar, medan högt gräs helt enkelt gör att den kör fast.
I princip måste din gräsmatta vara torr, välfriserad och ha ett fast underlag utan mossa för att den ska gå problemfritt. Jämfört med konkurrenterna i samma prisklass är det en lång bit kvar för Worx M-modell.
Samtidigt är den stark i slänt och det ger vi plus för.
Men det är tyvärr på grund av den dåliga driftsäkerheten som betyget inte blir högre. Den här robotgräsklipparen har otroligt mycket som talar för den, den är funktionsrik, lätt att bygga ut och därmed rolig för DIY-fantaster men även för plånboken, den har en bra app och en helt okej display. Men så länge den kräver så väldigt specifika förhållanden för att den ska fungera är det svårt att rekommendera den. Du testkör sällan en robotgräsklippare eller utvärderar din gräsmatta innan du köper en, istället förväntar du dig bara att den ska fungera.
Mastodont med rejäl klippbredd för öppna ytor
Recensionsår: 2020 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6 Ah/26 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 600 m² Maxlutning: ca 20° (36%) Klipphöjd: 20-80 mm Klippbredd: 56 cm Vikt: 20,2 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 65 dB Längd: 73,5 mm Bredd: 66 mm Höjd: 31 mm Knivtyp: 2 st fasta knivar PIN-kodsskydd: Ja Bruksanvisning: PDF
Robomow RS 635 PRO är en stor robotgräsklippare som gör sig bäst på rejäla ytor med få korridorer. Den är utrustad med två fasta knivar undertill och har en mycket vid klippbredd. Hastigheten på öppna ytor är samtidigt klart godkänd så du får en tidseffektiv robotklippare i 535 Pro. Även på våra stora gräsmattor på omkring 3 500 kvadratmeter hinner den med att hålla gräsmattan välklippt utan att behöva vara ute hela dagarna.
Dock klipper den inte jättelänge innan den behöver ladda - i alla fall sett till sin prisklass. Men den hinner som sagt ändå med sin rekommenderade yta så till syvende och sist spelar detta mindre roll.
Byggkvaliteten är gedigen. Samtidigt påminner designen mer om en gammal stridsvagn än en modern robot. Dessutom väger den väldigt mycket vilket bidrar till stridsvagnskänslan. De hårda linjerna ihop med det ålderdomliga och bantade gränssnittet på den gultonade displayen gör att den helt enkelt inte känns modern eller särskilt användarvänlig.
Installationsförfarandet är inte helt tydligt. Du får chansa på vilken ände av begränsningsslingan som ska in i vilken anslutning och det tar ett tag innan laddstationen reagerar och talar om för dig om du gjort rätt. Har du gjort fel måste du använda skruvmejsel för att lossa slingan igen och byta plats.
Å andra sidan kan du sköta om roboten via en lättanvänd app. När du väl ställt in arbetstider och klippområden klipper den ytan mycket tidseffektivt. Klippresultatet är kanon och knivarna håller över hela säsongen trots en hel del kottar och rötter på vissa av testgräsmattorna.
Terrängegenskaperna är godkända och vi har inga problem med att den kör fast vid normala förhållanden. RS 635 PRO är dock inte lämpad för komplicerade ytor med smala passager och branta sluttningar. Däremot gör det inget om gräsmattan är lite gropig, eller om det har regnat när den ska klippa - då kör den på bra ändå.
RS 635 PRO:s kanske största svaghet är att den 3-4 gånger på en säsong kör utanför arbetsområdet och blir ståendes. Vi kan inte se att det har med terrängen att göra. Som väl är stänger den av sig, dock inte omedelbart vilket medför skador på växter i rabatten. Du behöver inte bära bjässen hela vägen tillbaka till laddstationen eftersom den stänger av sig efter en stund och sparar på batteriet, det räcker att du lyfter in den och trycker igång den igen.
Kommer Robomow tillrätta med att roboten rymmer är detta en tidseffektiv och ganska snabb robotgräsklippare på öppna ytor. Dess intelligens räcker gott och väl till för att den ska klara av diverse vardagsutmaningar. Den har en tendens att krocka ganska hårt in i saker, men känsligheten i sig är det inget fel på. Att den är lite osmidig och utan finess gör inget om ytan du har är öppen och stor.
ROBOMOW RS635 Pro S
Uppkopplad robot med okej framkomlighet, passar för plana ytor
Recensionsår: 2021 Prisklass: Budget Rekommenderad max-yta: 700 kvm Batteri: Typ: Litium-jon, 2.5 Ah, 20 V Drifttid: 60 min/laddning Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 25-55 mm, 5 steg (manuellt) Klippbredd: 22 cm Vikt: 9,1 kg Ljudnivå: 60 dB Knivtyp:** Pivot PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (WiFi) Övrigt: Stöd för 2 basstationer Bruksanvisning: Manual
Solo by AL-KO Robolinho 700 W är en medelstor robotgräsklippare i mellanklassen som har okej terrängegenskaper och som är relativt enkel att sköta om.
Den kommer med stöd för WiFi, vilket är riktigt bra eftersom det underlättar då du inte behöver befinna dig bredvid roboten för att kunna göra ändringar eller få notiser. Via appen sköter du även enkelt schemaläggningen.
Robolinho 700 W har en godkänd klippbredd och en helt okej hastighet när den rör sig över gräsmattan. Däremot har den inte någon GPS eller mjukvarulösning som gör att den ensam kan anpassa sin klippning och undvika områden den varit mycket i eller områden där den missat att klippa, den saknar exempelvis spiralklippning. Det är lite synd eftersom den som har flera mindre ytor då kan råka ut för att robotgräsklipparen missar områden.
Du kan dock ställa in upp till tre startpunkter för att säkerställa att den faktiskt besöker svårnådda områden. Du kan också installera en extra laddstation. Så märker du att den inte klipper lika ofta i ett visst område som i ett annat kan du justera programmeringen i efterhand.
Även om Robolinho 700 W har en del som talar för den, har den också sådant som talar emot. En av dess största nackdelar är dess terrängegenskaper - även om den är långt ifrån sämst i startfältet på den här punkten. Man kan sammanfatta det som att framkomligheten är okej. Kombinerat med en okej mjukvara.
Att det bara blir okej beror på att det varierar så mycket med vilken typ av utmaning den ställs inför. Exempelvis klarar den högt, tjockt gräs ganska bra, den saktar in fint och ger inte upp i första taget som vissa andra skulle ha gjort. Men är gräset fuktigt slirar den lätt och kör fast. Ojämna ytor där det ganska låga chassit slår i är också problematiska, där blir den ofta ståendes.
Något som är lite trist är att om den kör fast kommer batteriet att laddas ur, den stänger inte av sig och sparar batteri. Än sämre är att den sedan inte börjar ladda igen när du ställt den i laddstationen om du inte först trycker igång den och matar in pinkoden. Är du bara ute och hämtar in den på kvällen är det lätt att man glömmer det, och då står den där oladdad i stationen nästa morgon.
Robolinho 700W har även vissa problem med slänt. Dels är den svag när den ska backa i lutning, dels saknar hjulen bra grepp och konstruktionen stadga. Roboten blir lätt ståendes mitt i slänten och kommer ingenstans eller glider ur kurs roterandes samtidigt som den klipper för att den inte får stopp på sig själv. Den kan heller inte ta sig upp för lite brantare slänt eftersom den anser att den kolliderar - detta trots att vi ställer upp värdet via servicemenyn.
Den dåliga stadgan gör vidare att den har svårt att få till en bra dockning om laddstationen inte står helt plant, den drar lätt snett på plattan och missar blecken. Här är den betydligt mer känslig än många av konkurrenterna, och laddstationens konstruktion öppnar upp för ytterligare problem eftersom roboten ska toucha bläcken på sidan. Konstruktionen medför en rad begränsningar som andra typer av laddstationer inte dras med.
Samtidigt är 700 W duktig på att hitta hem även i lite högre gräs eller ogräs, och ger inte upp i första taget. På så vis är den envis och det ger vi plus för.
Batteritiden är annars bra. Den kör slut på sitt batteri på ungefär 40 minuter, därefter måste den ladda ungefär 50 minuter innan den går ut igen. Ganska standard i den här prisklassen, även om det finns modeller som sticker ut.
Installationen av Robolinho 700 W är, under goda förutsättningar enkel - men kan samtidigt bli riktigt omständlig om du har otur. Roboten ska placeras en bit ifrån laddstationen och sedan själv docka in i den innan den kan börja användas. Andra robotgräsklippare är det bara att ställa i stationen och starta, men denna behöver alltså viss handpåläggning.
Under förutsättning att roboten då faktiskt inser att den kommit till laddstationen och stannar där är installationen enkel. Men vi får hålla på och lyfta tillbaka den till ursprungspunkten ett 20-tal gånger innan så sker eftersom den istället kör ut ur laddstationen och fortsätter runt gräsmattan. Problemet med att den inte riktigt känner av laddstationen återupprepar sig dock inte under drift sedan, så det kanske bara var något tillfälligt.
Sammantaget är Solo by AL-KO Robolinho 700 W, på rätt gräsmatta, en ganska trevlig bekantskap. Den reder ut enklare problemsituationer, är lätt att programmera via både appen och displayen, och den meddelar dig om den stöter på patrull. Hade den kostat ett par tusenlappar mindre hade betyget blivit högre. Men prisklassen den sällar sig till nu är tuff och det finns konkurrenter med högre driftsäkerhet, bättre dockningsmöjligheter och ett par snäpp mer sofistikerad mjukvara. Därmed inte sagt att detta är ett dåligt köp, det är en helt okej robotgräsklippare - under rätt omständigheter.
Kompakt och tung med utmärkt batteritid för stora gräsmattor
Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,5 Ah/29,6 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rek. maxyta: ca 1100 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg Bredd: 43 mm **Höjd:**25 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej Bruksanvisning: PDF
Stiga Autoclip 225 S är en storleksmässigt smidig men mycket tung robotgräsklippare, som kan klippa väldigt länge på en enda laddning. Detta är också dess i princip enda styrka. Hade den haft godkända terrängegenskaper och bättre driftsäkerhet hade den fenomenala klipptiden varit ett riktigt bra säljargument. Men tyvärr kör den här roboten fast i stort sett dagligen. I alla fall så länge du kör den i standardutförande.
Den klarar endast helt plana och jämna (mao fint anlagda och välskötta) gräsmattor. Där är den stark och har inga problem med högt gräs. Dock kan den sticka iväg i nedförsbacke istället för att bromsa in, och får då ibland svårt att hinna med att klippa ordentligt. Men bortsett från det får du på den typen av ytor ett fint klippresultat.
Men terrängegenskaperna är det som fäller 225 S. Den kör fast i minsta lilla ojämnhet. Råkar den exempelvis köra ned med nosen i en smärre inbuktning i gräsmattan så tar den sig oftast inte upp igen utan fastnar. De flesta gräsmattor har inte perfekt yta, vilket gör att denna robotgräsklippare har svårt att komma till sin rätt.
Man kan dock köpa till ett par spikhjul som fästs bredvid hjulen och dessa förbättrar dramatiskt terränghanteringen! Skillnaden är så stor att 225 S med spikhjulen framstår som en helt annan gräsklippare. Vi hade därför önskat att de ingick i standardpaketet.
Spikhjulen till trots så har 225 S svårt att hävda sig gentemot konkurrenterna eftersom mycket av tekniken är föråldrad samtidigt som priset är mycket högt. Inkopplingen av laddstationen är exempelvis hopplöst primitiv och kunde definitivt gjorts mer användarvänlig. Detsamma gäller utplaceringen av begränsningsslingan, som är mer bökig än genomsnittet.
Laddstationen måste placeras längs med slingan och kräver några meter öppen yta. Detta gör placeringen av laddstationen mindre flexibel. Givet att man fixar detta så har 225 S däremot inte några problem med att hitta hem och docka.
Primitiv är även klipphöjdsjusteringen som kräver att man stänger av klipparen, vänder den upp-och-ner och använder ett särskilt verktyg för att justera höjden. En klar majoritet av konkurrenterna har verktygslös klipphöjdjustering via en ratt på chassit, några har till och med elektronisk klipphöjdinställning via appen.
På tal om app så har denna robot blåtandsuppkoppling och en app som är mycket begränsad när det kommer till funktionaliteten. 225 S har vidare ett omodernt och bökigt användargränssnitt på chassit. Den lilla tvåradiga displayen rymmer bara några ord och till detta har du ett fåtal knappar att använda dig av. Knapparna har dessutom lite olika funktioner beroende på vad det är du vill göra. Du kommer därför att behöva ta till manualen varje gång som du vill ändra dina inställningar. Programmeringen blir tidsödande och komplex.
Dessutom är valmöjligheterna ytterst begränsade. Exempelvis kan du inte ställa en - eller flera - arbetstider per veckodag, utan får nöja dig med max två arbetsscheman med ett enda tidsintervall i varje.
Den tillhörande appen möjliggör fjärrstyrning av robotgräsklipparen som om den vore en radiostyrd bil. Detta är häftigt, men den praktiska nyttan är minimal. Man kan exempelvis inte justera klipptider eller säga åt den att börja klippa.
Stiga 225 S gör sig bäst på medelstora gräsmattor som är plana och enkla i sin utformning. Har du väl programmerat den, och satt på spikhjul, går den som en klocka. Men du kommer inte att vilja göra ändringar i programmeringen, klipphöjden eller på annat sätt förändra din installation – det är helt enkelt för tidsödande. Med tanke på priset på den här robotgräsklipparen finns det alldeles för många saker som Stiga skulle behöva modernisera för att vi ska kunna rekommendera Autoclip 225 S.
Bitvis okej prestation men många frågetecken
Recensionsår: 2020 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon, 4,4 Ah, 29 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rekommenderad klippyta: 1 500 kvm Maxlutning: ca 30° Klipphöjd: 25-65 mm (elektronisk) Klippbredd: 21 cm Ljudnivå: 60 | Uppmätt medelvärde: ca 59 dB Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Wi-Fi) Inkluderade tillbehör: 9 st knivar Övrigt: Borstlös motor, regnsensor,
Lyfco E1800 är lite av en doldis på robotgräsklipparmarknaden. Prismässigt ligger den i budgetklassen, men den har ändå flera lyxiga egenskaper såsom app-stöd, elektronisk klipphöjdinställning och borstlös motor.
Installationen kan vara lurig. Du kopplar in slingan på laddstationens baksida varpå en diod på ovansidan av stationen indikerar om den har signal eller ej. Slingan skalas och petas in i anslutningarna som sitter oskyddade på baksidan. Dock visar inte stationen huruvida du kopplat rätt ände i rätt kontakt och kopplar du fel kan den rymma eller spinna okontrollerat. Det är då stor risk att den skadar personer, djur eller prylar i trädgården.
Rätt kopplad håller sig Lyfco E1800 däremot för det mesta där den ska och den har flera egenskaper som normalt bara återfinns på premiumrobotar, såsom regnsensor, spiralklippning och möjlighet att ställa in hela sex olika arbetsområden.
E1800 håller ganska högt tempo på gräsmattan, både när den kör mellan olika platser och när den byter vinkel. Detta kombinerat med lång drifttid ger plus i protokollet. Samtidigt både svänger och kör den in i saker i full fart, vilket riskerar att skada känsliga möbler och kvarglömda saker på gräsmattan.
Tyvärr är det sällan som den faktiskt klipper särskilt länge. E1800 kör trots kraftiga dubbar på hjulen fast relativt ofta. Även på plan gräsmatta blir den ibland ståendes. Den förstår då inte att den kört fast utan fortsätter att snurra hjulen så att gräsmattan slits sönder. Om den blir ståendes alltför länge – så att den dör – förlorar du ibland alla inställningar du har gjort.
Lyfco E1800:s värsta problem är dock att den ofta blir ståendes vid hemgång. Det är oklart vad som orsakar detta, men det räcker att du ger den en lätt putt i baken så kommer den igång igen. Att du måste övervaka hemgången ger ett stort minus på driftsäkerheten.
Vid hemgång kan den också ha lite svårt att hitta in i stationen om denna inte står på helt plan mark. Har roboten väl dockat kan du heller inte göra inställningar via displayen, vilket är frustrerande.
Via appen kan du däremot kommunicera med robotgräsklipparen. Du får inga instruktioner om hur du kopplar samman appen och roboten, men när du väl löst det fungerar appen godkänt. Du kan exempelvis styra E1800 manuellt, skicka ut den att klippa eller ställa in regnsensorn.
Det är lätt att tro att ”uppdateringar” i menyn avser själva robotgräsklipparen, men så är inte fallet, utan det är mobilappens version som hanteras via denna. Ska du uppdatera robotgräsklipparen måste du ladda ner ny firmware till datorn från en hemsida, och därefter utföra ett antal steg innan roboten är uppdaterad. Tyvärr notifieras du varken i appen eller på robotens display när ny firmware släppts.
Lyfco E1800 sticker därmed ut både vad gäller positiva och negativa aspekter. I dagsläget har den en rad buggar och frågetecken i installationsförfarandet som medför en låg driftsäkerhet och vi kan därför inte rekommendera den.
En robotgräsklippare är som en intelligent självgående gräsklippare. Utifrån ett klippschema som du själv ställer in sköter den klippningen av din gräsmatta utan att du behöver lyfta ett finger.
Den håller sig inom en angiven yta. Ytan avgränsas med hjälp av en begränsningskabel som du lägger runt gräsmattan. Du kan antingen lägga den själv, eller så köper du till att en installatör sköter installationen.
Det är enkelt att utföra arbetet själv, men kan vara jobbigt för den som har problem med ryggen eftersom du går böjd när du slår ner plastmärlorna som ska hålla kabeln på plats. Professionella installatörer använder ofta en kabelläggare. Det går att hyra en sådan men är inte nödvändigt om du har någorlunda god fysik.
Med tiden växer gräset över kabeln och då syns den inte längre. För att finna den vid eventuella kabelbrott kan du använda dig av kabelsökare.
Robotgräsklipparen består av en klippmotor som roterar en klippdisk med knivar på. Antingen en fast kniv, eller så kallade pivotknivar som är som rakblad. Oavsett modell så skär robotgräsklipparen av gräset vilket är relativt skonsamt för gräset.
Hur den klipper och navigerar avgörs av den inbyggda mjukvaran. Denna uppdateras kontinuerligt av tillverkarna men det är bara vissa som tillåter att du får tillgång till uppdaterad mjukvara gratis. Det vanliga är att du får gå till en auktoriserad verkstad och uppdatera den – ibland till en kostnad. Alternativt byta till årets robotgräsklippare som har den nya mjukvaran. Worx ska dock ha beröm för deras mjukvara kan du ladda ner och uppdatera själv.
Robotgräsklipparen är batteridriven. Det innebär att den efter en viss tid, ofta 40 minuter eller mer, åker hem till sin laddstation där den dockar och sedan står kvar för att ladda upp batteriet igen. Vid fulladdat batteri åker den ut och klipper igen om den tidsmässigt fortfarande har inställd arbetstid. Annars står den kvar och väntar in inställt klockslag nästa arbetsdag.
Robotgräsklipparen är trädgårdsägarens bästa vän, i alla fall hos den som valt en modell som kan hantera den gräsmatta den ska klippa. Gräsmattor kan nämligen se väldigt olika ut.
De kan vara anlagda med perfekt jämn yta, eller istället gropiga och ojämna. Vidare kan de ha olika kraftig lutning, grässorten kan vara mer eller mindre tuvbildande och känslig mot skador, det kan finnas träd eller liknande mitt på gräsmattan med rötter som sticker upp – utmaningarna är olika från en trädgård till en annan.
Med rätt sorts robotgräsklippare för just din gräsmatta, och en bra planerad installation, kommer inget av det här utgöra några problem. Vissa robotgräsklippare klarar exempelvis smala sluttande korridorer utmärkt, medan andra kanske inte gör det men istället är väldigt tidseffektiva på stor, öppen, plan yta.
Förutom att läsa tester på robotgräsklippare är det även viktigt att du studerar din gräsmatta och ser vilka behov du har. Inledningsvis ger vi dig några tips på vägen, men för att få totalkoll bör du läsa igenom hela guiden.
Rekommenderad maximal storlek
Många tillverkare anger rekommenderad maximal storlek på gräsmatta för deras robotgräsklippare. Tänk på att många – inte alla – tar i något i överkant när de skattar det här värdet. Du vill ju inte att robotgräsklipparen ska behöva vara ute och klippa dygnet runt för att hinna med att hålla gräsmattan i trim.
Därför bör du utgå ifrån att det värde tillverkaren anger många gånger är under bästa möjliga förhållanden. Är din gräsmatta då exempelvis uppdelad i flera arbetsområden, eller har många hinder som du vill avgränsa med slingan genom att skapa så kallade öar, behövs helt enkelt stöd för längre kabel. Kontrollera i manualen hur lång kabel din robotgräsklippare kan hantera.
Är du osäker på hur stor din gräsmatta är kan du använda en funktion inbyggd i Worx app för deras robotgräsklippare. Slår du igång den och stegar hela vägen runt gräsmattan räknar den sedan ut ungefär hur stor den är.
Hur komplicerad är gräsmattan
Förutom storleken på gräsmattan kan det även finnas komplicerande faktorer som gör att robotgräsklipparen måste arbeta längre för att få samma yta klippt som på en enkel gräsmatta. Exempelvis kan det handla om att gräsmattan är indelad i flera arbetsområden.
Genom att köpa en robotgräsklippare med stöd för flera arbetsområden i sitt funktionsutbud kan ställa in att robotgräsklipparen ska följa kabeln ut till exempelvis arbetsområde två 50 procent av gångerna innan den börjar klippa. Då säkerställer du att den hittar ut till ytan tillräckligt ofta för att hålla den välfriserad. En annan komplicerande faktor är slänt, speciellt slänt i anslutnings till begränsningsslingan. Vissa robotgräsklippare klarar inte av att bromsa upp farten tillräckligt när de klipper i slänt och råkar då i värsta fall köra utanför området och bli ståendes.
Ojämn gräsmatta är något som många robotgräsklippare har problem med, således gropar i gräsmattan. De kör lätt fast i till synes osynliga gropar. Initialt kan du behöva gå och fylla gropar och jämna till gräsmattan första veckorna efter en installation. Du kommer att märka var de värsta syndarna finns.
Men har du köpt en robotgräsklippare med dålig terränghantering kommer detta att bli ett arbete som får upprepas säsong efter säsong i takt med att gräsmattans yta förändras med tiden. Därför är det viktigt att du har en robot som är relativt okänslig för ojämnt underlag.
När du ska köpa robotgräsklippare är det därför viktigt att du läser tester. Vårt stora robotgräsklippartest här på PriceRunner är unikt på så vis att robotgräsklipparna testas i en naturlig miljö. Vi ställer inte bara upp dem på små banor på en och samma gräsmatta. Testet involverar istället en lång rad gräsmattor, alla med olika utmaningar och svårighetsgrad.
Robotgräsklipparna testas i flera månader och roteras vid ett par tillfällen under säsongen till en ny gräsmatta. Resultatet övervakas av en utbildad testledare, men även av de privatpersoner som äger gräsmattorna testet utförs på. I slutet samlas data in från gräsmattornas ägare, och sammanställs. Testledaren tar med detta i bedömningen av respektive robotgräsklippare.
Vilken robotgräsklippare som blir bäst i test beror på hur de klarar de utmaningar som gräsmattorna ställer på dem, kontrasterat mot vad de kostar. En billig robotgräsklippare förväntas exempelvis inte klara lika brant lutning som en dyr robotgräsklippare.
Utöver att vi gör tester på robotgräsklippare finns det även andra som gör det. Råd & Rön testar robotgräsklippare, likaså tekniktidningen M3. Testerna kan få lite olika utfall men det beror helt enkelt på hur man testar. Råd och Rön har exempelvis en mer kontrollerad testmiljö där de försöker spegla hur en genomsnittlig gräsmatta ser ut. Vi har som sagt istället valt att testa robotgräsklipparna i den miljö de är tänkta att verka i.
I köpguiden ovan går vi igenom allt som är viktigt för dig att ta hänsyn till när du ska köpa en robotgräsklippare. Men för den som verkligen vill sätta sig in i ämnet följer nedan viktig och mer detaljerad information om hur en robotgräsklippare fungerar, hur den används, vad det finns för tillbehör och massor av andra intressanta aspekter.
AI står för artificiell intelligens och är den skapade intelligens som man försett robotgräsklipparen med för att ge den en problemlösningsförmåga.
Precis som vi människor anses robotgräsklippare smartare ju bättre de är på att lösa olika problem. Att komma på hur man ska göra en robot smartare är en mycket kostsam process som inkluderar mycket ”trial and error”. Därför tenderar robotgräsklippare från företag som tillverkat dem länge att ha en högre AI än nykomlingar, vars modeller ofta uppvisar ”barnsjukdomar” i problemhanteringsförmågan.
I praktiken handlar detta om att vissa tillverkare har lyckats skapa smartare algoritmer än andra. En algoritm kan sägas vara en uppsättning instruktioner som säger åt robotgräsklipparen vad den ska göra i en mängd olika situationer
Ett exempel på utveckling av AI är Robomows RoboVision. De robotgräsklippare som är utrustade med den här nya tekniken – som innebär ett slags kameror och AI-mjukvara i samverkan – kan upptäckta människor och djur på gräsmattan och på så vis undvika att över huvud taget krocka med dem. Den byter istället körriktning.
Det rådande systemet på marknaden är annars i skrivande stund att robotgräsklipparna kör in i saker och stänger då av sin klippmotor för att göra så liten skada på objektet som möjligt, backar därifrån och börjar klippa på nytt. Om den anser sig ha blivit lyft kommer du själv att behöva gå dit, kontrollera vad som skett och starta robotgräsklipparen manuellt.
Huruvida RoboVision exempelvis löser problemet med igelkottar som blir påkörda av robotgräsklippare återstår att se, men det är ett bra exempel på hur tillverkarna hela tiden försöker förbättra sina system genom att kombinera hård- och mjukvara i smarta lösningar. Alla vill förstås göra de bästa robotgräsklipparna på marknaden.
Förutom den grundläggande AI:n handlar robotgräsklipparens intelligens även om hur användarvänlig den är ur ett smarta hemmet-perspektiv. I takt med att allt fler produktgrupper kopplas upp mot nätet och kan styras på distans, är det inte mer än väntat att även robotgräsklipparna gör så.
Förutom att en stor grupp robotgräsklippare idag kommer med app-stöd, kommer allt fler även med stöd för röstassistenter. Du kan därmed ge dem röstkommandon. Ofta bygger tillverkaren in stöd för både Amazons röstassistent Alexa och för Googles dito Google Assistant. Att de bygger in för just dessa beror på att de är störst på marknaden när det kommer till att styra hemmet med rösten. Apples Siri är det dock sparsamt med stöd för.
Vad innebär då det här för dig? Det innebär att du kan nyttja appen för att ge robotgräsklipparen röstkommandon, och i förlängningen att du kan göra detta via din röstassistent hemma. Har du exempelvis en smart Google Home-högtalare kan du säga: ”Hej Google, säg till min robotogräsklippare att åka ut och klippa gräset”.
Ett annat tecken på den här smarta hemmet-eran som nu även påverkar våra robotgräsklippare är att många robottillverkare bygger in stöd för smartklockor, exempelvis Apple Watch. Kasta ett öga på klockan så ser du vad din robotgräsklippare har för sig just för tillfället.
Att spara tid och ansträngning är troligen det viktigaste skälet bakom att köpa robotgräsklippare. Därför är det självklart att man även vill att den ska vara användarvänlig.
Inledningsvis handlar det om att själva installationen ska vara smidig och enkel, så att man verkligen kommer igång med sin robotgräsklippare. Vissa modeller är mer lättinstallerade än andra och denna skillnad kan vara extra påtaglig om man som novis sköter hela installationen själv.
När installationen väl är färdig är det till största delen robotgräsklipparens dator och kontrollpanel som står för användarvänligheten. Gränssnittet och menysystemet ska vara så intuitivt att det är lätt att hitta bland de olika funktionerna. Har kontrollpanelen för få knappar blir programmeringen tidskrävande, samtidigt kan många knappar vara förvirrande om layouten inte är tillräckligt tydlig.
Robotgräsklippare är både dyra och komplicerade produkter varför det är viktigt att de inte går sönder. Fabriksgarantin täcker den första tiden men därefter får man själv bekosta reparationer och underhåll.
En hög byggkvalitet gör i regel även en hållbar robotgräsklippare. För att hålla länge ska dock robotgräsklipparen även vara stryktålig och okänslig för yttre påverkan. Därför måste den vara fukttålig och i ett regnigt och blött klimat förhindra att inträngande fukt orsakar kortslutning i någon av alla de kretsar som finns i robotgräsklipparen.
Den måste även vara värmetålig för att inte överhettas av att dagarna i ända står ute i gassande solsken. Knivbladen bör också vara okänsliga för att inte böjas eller slås sönder av hårda föremål, såsom stenar, rötter eller kvarglömda leksaker.
Tänk på att majoriteten av tillverkarna inte tillåter att du tvättar robotgräsklipparen genom att spola av den med trädgårdsslangen. Den ska borstas ren med borste eller blåsas ren med tryckluft. Måste du tvätta den med vatten är det lätt fuktad trasa som gäller.
För bästa möjliga livslängd bör du följa tillverkarens rekommendationer.
Livslängden påverkas även av hur väl du hanterar robotgräsklipparens underhåll. Förutom att byta knivar vid behov (du ser på kniven om den är slö, eller på gräset genom att det blir gula toppar på det), och hålla den ren, ska du även förvara den korrekt under vintern.
Vinterförvaringen inbegriper att du tvättar rent robotgräsklipparen, byter knivar på den, vid behov lämnar in den för service och uppdatering av mjukvara samt att du sedan förvarar den frostfritt. Batterier är känsliga för kyla. Robotgräsklipparen ska först laddas full, därefter stängas av helt och förvaras i ett uppvärmt utrymme så länge det är minusgrader – vilket i princip är delar av hösten, hela vintern och sedan våren fram tills det är dags för den att börja klippa igen
Robotgräsklipparens design avgör inte bara hur snygg den är utan även hur driftsäker och hållbar den är, samt hur väl den hanterar terräng. De som designar robotgräsklippare måste hela tiden hantera målkonflikter mellan estetik, prestanda, funktionalitet, tillverkningskostnad och säkerhet.
Exempelvis är en större klippbredd nästan alltid att föredra ut ett rent tekniskt perspektiv, då detta gör robotgräsklipparen mer stabil och snabbare på att klippa gräsmattan. Samtidigt innebär det också en större kostnad att tillverka en sådan klippare.
En mindre säkerhetsbuffert kring insidan av kåpan möjliggör en större klippbredd men ökar samtidigt risken för olyckor. På samma sätt är en stor röd ”STOP”-knapp värdefull ur säkerhetssynpunkt medan det ur ett estetiskt perspektiv är fördelaktigt att placera den mindre synligt.
En väldesignad robotgräsklippare utmärks därför av att man tagit hänsyn till alla dessa faktorer i dess skapande.
Driftsäkerheten är den kanske enskilt viktigaste egenskapen hos en robotgräsklippare. Själva idén med en robotgräsklippare är ju – liksom alla andra typer av robotar – att den sköter sig själv och kräver så lite arbete av sin operatör som möjligt.
När robotgräsklipparen väl installerats och programmerats ska den därför kräva så lite hjälp som möjligt av sin ägare. En helt driftsäker robotgräsklippare kommer inte nödvändigtvis åt att klippa överallt men blir aldrig stillaståendes någonstans. Samtidigt vill man ju att klipparen även ska klippa svårare partier av trädgården.
I praktiken är därför ingen robotgräsklippare helt driftsäker utan blir förr eller senare hjälplöst ståendes någonstans. För de mest driftsäkra robotgräsklipparna sker detta emellertid mycket sällan medan de minst driftsäkra blir ståendes mycket ofta. De egenskaper som bidrar mest till driftsäkerheten är robotgräsklipparens terrängegenskaper och dess AI (Artificiella Intelligens).
Vi nämnde kort inledningsvis att det finns en problematik kring igelkottar och robotgräsklippare. Det har kommit många rapporter om igelkottar som blir överkörda och skadade av robotgräsklippare. Därför rekommenderas man i dagsläget att inte låta robotgräsklipparen klippa gräset nattetid.
Men det finns även andra djur som påverkas av robotgräsklipparna. Många rapporterar exempelvis att de fått färre mördarsniglar efter att de installerade robotgräsklippare. Teorin är att mördarsniglarna inte tycker om signalen från begränsningsslingan.
Även större djur påverkas av robotgräsklipparen. 2018 cirkulerade det exempelvis en video där en älg står och mumsar äpplen från ett äppelträd, och när robotgräsklipparen närmar sig blir den skrämd och riktar några väl valda sparkar mot klipparen. Robotklipparen uppges ha överlevt misshandeln. Skulle det ha varit ett vildsvin är vi inte lika säkra.
Vildsvin utgör dock framför allt en risk för begränsningsslingan. Det har kommit rapporter om att vildsvin som bökar sönder gräsmattan också har av begränsningsslingan.
När det kommer till husdjur såsom hund och katt brukar de, efter en kort invänjningsperiod, ignorera robotgräsklipparen och hålla sig på avstånd. Men det bästa är förstås att inte låta den vara ute och klippa när det finns risk att djur ligger och vilar på gräsmattan.
Poängen du bör ta med dig är att robotgräsklippare påverkar djurlivet i din trädgård och att det är något du måste ta hänsyn till när du införskaffar en robot.
Att installera en robotgräsklippare är mer eller mindre enkelt beroende på vilken modell du har köpt. Installationen består av två huvudsteg, det ena är att rama in gräsmattan och koppla in laddstationen. Det andra är att starta upp robotgräsklipparen och programmera klippschema, arbetsområden med mera.
Hos vissa tillverkare ingår installation vid köp. Hos andra är det DIY som gäller. Du kan även köpa till installation av robotgräsklippare hos vissa återförsäljare. Kostnad för installation av robotgräsklippare uppskattas till mellan 2 500-4 000 kronor. Priset varierar främst med hur stor gräsmatta du har.
Ibland ingår installationsmaterial med robotgräsklipparen, ibland måste du köpa till även detta. Här hittar du en lång rad tillbehör som är lämpliga när du behöver köpa installationskit med sådant såsom kabel, märlor och skarvdon i efterhand.
Installationen (med slinga etc) sker vanligen innan gräset börjat växa. Ska du så ny gräsmatta är det en god idé att lägga banan före dess och sedan låta robotgräsklipparen vila tills gräsmattan vuxit till sig. Du bör inte låta en robotgräsklippare åka runt på en nysådd gräsmatta – jorden är för lös och den kommer att skada ytan.
Man kan förstås även utföra installationen efter att gräset har börjat växa. Fördelen med att göra det tidigt på säsongen är att du hunnit åtgärda eventuella hinder, gropar och annat som stör robotgräsklipparen innan semestern. Det finns alltid en inkörningsperiod där du upptäcker problem och annat som behöver lösas. Om du gör installationen tidigt är det enkelt att vid behov flytta ut kabeln och liknande – gräset har inte hunnit växa över den.
Installationsförfarandet är överlag detsamma för alla robotgräsklippare. Dock kan vissa modeller kräva att du placerar slingan med ett visst avstånd mot gränsen eller i en viss formation vid hörn, korridorer och laddstation. De flesta robotgräsklippare klarar sig utan dessa formationer, men för att din robotgräsklippare ska fungera så optimalt som möjligt bör du förstås följa tillverkarens anvisningar i manualen.
Installationen inbegriper över följande steg:
Har du köpt en robotgräsklippare från Husqvarna, Gardena eller McCulloch ska du – förutom att lägga begränsningsslinga runt gräsmatta och hinder – även placera ut en eller flera guidekablar. Dessa kablar är av samma typ som begränsningsslingan, de heter bara ett annat namn då det är en patenterad lösning som Husqvarna tagit fram för att robotgräsklipparna snabbt ska kunna ta sig ut och hem igen.
Guidekabeln fungerar som en genväg över tomten och gör robotgräsklipparen mindre känslig för hur gräsmattan ser ut vid gränsen. Du är mer fri i placering. Har du exempelvis kraftigt lutande slänt i tomtgräns gör inte detta något för du kan säga till robotgräsklipparen att inte följa tomtgräns hem, istället ska den enbart gå via guidekabel.
Guidekabeln placerar du från laddstation och rakt över ytan robotgräsklipparen ska klippa. I andra änden kopplar du in den till begränsningsslingan.
Många robotgräsklippare har idag inbyggd GPS. Den används som ett stöd i navigationen, för att robotgräsklipparen ska få en bra spridning i sin annars slumpmässiga navigering. Den ska kunna hitta ut till flera ytor och klippa jämnt fördelat över en stor yta.
I dagsläget är det inte aktuellt att låta robotgräsklippare klippa gräsmattan enbart via GPS. Begränsningsslingan är bland annat viktig eftersom du kan millimetera styra hur nära ett visst objekt eller en gräns som en robotgräsklippare ska klippa. Du kan finjustera väldigt enkelt genom att flytta slingan in eller ut några millimeter från objektet.
Att via en skärm rita ut gränsdragningen för robotgräsklipparen skulle i praktiken gå att göra med dagens teknik, men resultatet blir inte lika precist och säkert. Därför körs dagens robotgräsklippare inte utan slinga.
Vissa robotgräsklippare kan du bara köpa via auktoriserade återförsäljare, bland annat Husqvarna Automower, Robomows Pro-sortiment och Stihls iMow. Andra robotgräsklippare kan du köpa direkt i byggvaruhus, hemelektronikbutiker eller hos återförsäljare på nätet. Exempelvis säljer Clas Ohlson McCullochs robotgräsklippare och Bauhaus säljer ett flertal märken, däribland Gardena och Worx.
Fördelen med att köpa via auktoriserad återförsäljare är att du ofta får med installation och programmering på köpet – dock inte alltid. Det är egentligen inte särskilt svårt att installera robotgräsklipparen själv, men det kan förstås vara skönt att slippa lägga tid på det. Du får även en kontaktpunkt dit du kan vända dig och snabbt få hjälp från produktexperter och om något inte fungerar kan de laga det för de har ofta reservdelar på plats.
Köper du direkt via vanlig butik är det butikssäljare som möter dig i förstahand. Å andra sidan är de ofta välutbildade på det sortiment de säljer. Dock får du räkna med att göra installationen själv, eller köpa till installation från ett separat företag som sysslar med just robotgräsklipparinstallationer. Behöver du reparera produkten måste de skicka iväg den då de inte kan göra sådant i butik och det kan därför dröja lång tid – ibland flera veckor – innan du får tillbaka den.
Ett bra sätt att hitta erbjudanden på robotgräsklippare är att köpa roboten under sensommaren eller hösten. Dock är det sällan särskilt attraktiva rabatter på just robotgräsklippare, det är sällan rea på samma sätt som för många andra produkter.
Därför är det egentligen dumt att invänta hösten. Satsa istället på att prisjämföra modellen du är intresserad av hos PriceRunner för att hitta bäst pris just nu. Det viktiga är att du får ut så mycket av säsongen som möjligt.
Funderar du på att köpa en begagnad robotgräsklippare? Var då noggrann att jämföra priset på den modell du tittar på med aktuellt pris på samma produkt men av rätt årsmodell. Robottillverkarna släpper nya uppdaterade robotgräsklippare varje år. Det kan vara ganska lite som skiljer dem åt från föregående års modell, men köper du begagnad är det viktigt att du ställer priset mot rätt produkt.
Om den begagnade robotgräsklipparen har auktoriserad verkstad i Sverige, eller om den är en Worx, Husqvarna 435X, GreenWorks, Cramer och andra som har uppdateringar på distans, kan du uppgradera mjukvaran till årets version. Nyheterna brukar inte vara jätteomfattande, men det kan exempelvis handla om buggar och säkerhetshål som täppts igen och nya algoritmer som gör att robotgräsklipparen navigerar smartare i trädgården.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.