Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa robotgräsklipparen: 25 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 1 april 2020

Är du trött på att klippa gräset varje vecka och planerar att låta en robot göra jobbet? Vi har testat robotgräsklippare under en hel växtsäsong och utser Husqvarna Automower 310 till bäst i test. Det är en tillförlitlig robot med utmärkt problemlösningsförmåga och goda terrängegenskaper.

Bästa premiumval blir Husqvarna Automower 430X en smart och driftsäker premiumklippare för stora, svåra gräsmattor.

Relativt billiga robotgräsklipparen McCulloch Rob S600 blir bästa budgetval. Det är en användarvänlig och lättinstallerad modell som trots det låga priset klipper gräset med bravur.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. För att få ett så tillförlitligt testresultat som möjligt har vi testat robotgräsklipparna under flera månader, på flera olika typer av gräsmattor, i olika typer av väder. Detta gör det möjligt att bedöma långtidseffekter och årstidspåverkan.

Exempelvis är det ofta blött under höst men torrt under högsommaren. Gräset växer som mest i början av sommaren och gräsmattan är som skörast under högsommartorka och höstväta. Att testa robotgräsklipparen under alla dessa förhållanden ger därmed en bättre helhetsbild än att bara testa den under ett par veckor på försommaren. Något som är vanligt i andra robotgräsklippar-tester.

I andra tester är det också mycket vanligt att använda sig av endast en gräsyta per modell, på vilken man på konstgjord väg försöker få med alla typer av svårigheter. Vår erfarenhet säger oss dock att det är notoriskt svårt att lyckas bra med detta. Främst då det är så svårt att förutspå alla typer av svårigheter som olika gräsmattor bjuder på. Därför anser vi att ju fler typer av gräsytor som en robotgräsklippare testas på, desto bättre.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

 • Prestanda
  Hur stor gräsyta klarar robotgräsklipparen att klippa? Hur bra blir klippresultatet på kort och lång sikt? Hur väl klipper den långt, grovt och vått gräs?

 • Effektivitet
  Hur effektivt arbetar den med avseende på tid och klippresultat? Hur lång tid behöver den spendera på gräsmattan? Hur ofta måste den åka ut och klippa? Stämmer angiven rekommenderad klippyta med vad den klarar av?

 • Tillförlitlighet
  Hur smart är den? Hur ofta blir den ståendes med ett felmeddelande och i vilka situationer sker detta? Hur goda terrängegenskaper har robotgräsklipparen? Hur klarar den allt från ojämnheter och hinder till smala passager, spetsiga hörn och biytor? Hur flexibel kabeldragning klarar robotgräsklipparen av? Hur undviker robotgräsklipparen hjulspår längs med avgränsningskabeln?

 • Användarvänlighet
  Är installationen snabb och smidig eller långsam och omständlig? Finns det tydliga instruktioner? Hur lätt är robotgräsklipparen att programmera? Är menysystemet lättnavigerat? Hur kommunicerar robotgräsklipparen med sin ägare? Vilken typ av information ger den? Kan robotgräsklipparen arbeta utan att störa ägaren och grannskapet?

 • Design & byggkvalitet
  Hur välkonstruerad är robotgräsklipparen? Ger hjulen ett bra grepp samtidigt som de är skonsamma mot gräsmattan? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage tål konstruktionen? Hur tåliga är knivarna? Ger knivarna ett fint snitt eller sliter de sönder gräset? Vilka garantier gäller? Finns det reservdelar?

 • Funktionalitet
  Vilka inställningsmöjligheter finns? Hur stor kontroll har man som användare över klippschemat? Finns det någon app till robotgräsklipparen?

 • Säkerhet
  Använder sig robotgräsklipparen av pivotknivar eller fasta knivar? Stör signalen i avgränsningskabeln ut andra robotgräsklippare? Kan barn eller husdjur komma åt knivarna? Hur stor skada kan knivarna göra, exempelvis på kvarglömda leksaker? Hur effektivt är stöldskyddet? Vad händer om man glömmer PIN-koden eller någon trycker in fel PIN-kod?

Vi har pressat varje robotgräsklippare till gränsen för vad den klarar, för att se vilka typer av situationer och miljöer den kan hantera. Varje robotgräsklippare har betygsatts efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Vi noterade hur ofta, var och varför varje robotgräsklippare blev ståendes, samt vilka följder detta fick på klippresultatet.

1. Husqvarna Automower 310 - BÄST I TEST ROBOTGRÄSKLIPPARE

Mycket pålitlig, lättprogrammerad och genomtänkt

Recensionsår: 2020 Prisklass: Mellan Rekommenderad max-yta: 1 000 kvm Batteri: Typ: Litium-jon Drifttid: ca 70 min/laddning Maxlutning: ca 22° (40%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (manuellt) Klippbredd: 22 cm Vikt: 9,2 kg Ljudnivå: 60 | Uppmätt medelvärde: ca 59 dB Längd: 63 mm Bredd: 51 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Inkluderade tillbehör: 9 st knivar Övrigt: Stöd för 1 st guidekabel Bruksanvisning: PDF

Husqvarna Automower 310 2020

Husqvarna Automower 310 blir bäst i test tack vare en vinnande kombination av tillförlitlighet, funktionalitet och användarvänlighet till ett rimligt pris.

Automower 310 är duktig på att hålla såväl lutande slänter som långsmala korridorer välklippta. Vidare går den mycket snabbt att installera, så även för en novis. Du behöver inte lägga kabeln i några specialformationer, eller anpassa ytan på andra sätt.

Ingångarna på baksidan av laddstationen är tydligt uppmärkta. När du har kopplat in guidekabel och gränskabel är det bara att placera roboten i laddstationen och sedan är den redo att köras igång. I princip behöver du inte ens klippa ner gräset innan installationen - om det inte är osedvanligt högt.

Programmera din robotgräsklippare

Robotgräsklipparen är också mycket enkel att programmera. Antingen via displayen med det tydliga och lättnavigerade menysystemet, eller via mobiltelefonen.

Tyvärr har 310 ”bara” blåtandsuppkoppling. Vi hade gärna sett att den även kom med exempelvis wifi-stöd i laddstationen eller GSM-uppkoppling. Du kan köpa till det senare (Husqvarna Automower Connect) och detta är något vi rekommenderar eftersom funktionaliteten utökas kraftigt. Du kan då se på en karta var den varit och klippt, samt få notiser från den även om du inte är hemma. Dessutom får du då stöd för att ändra klippschema på distans, röststyrning via Alexa och Google Assistant samt uppkoppling till Apple Watch.

Honda-miimo-310

Sköter sig själv utan att du behöver ingripa

Med robotgräsklipparen på plats justerar du enkelt klipphöjden verktygslöst. Dess rörelsemönster på gräsmattan gör att robotgräsklipparen inte bildar spår och liknande. Dock kan den slira lite när den kör i fuktig slänt och har samlat på sig gräsrester på hjulen.

I mycket högt gräs spiralklipper 310 för att säkerställa att området åtgärdas på så kort tid som möjligt, den kan dock vara lite snål med spiralklippningen. Klippresultatet är utmärkt. Dessutom är den så pass tystgående att grannarna inte kommer att märka av den.

När Automower 310 väl ska åka hem för att ladda går den via guidekabel - denna utgör ett slags genväg så att robotgräsklipparen kan åka hem snabbare. På så vis undviker du hinder längs hemgång, såsom det ofta annars blir när den måste gå via begränsningsslingan. Exempelvis om du har täta och lågställda buskar eller väldigt ojämna markförhållanden längs gräsmattans kant.

Husqvarna Automower 310 hinner utan problem med att underhålla den angivna ytan på 1 000 kvadratmeter. Vi rekommenderar som sagt att du köper till Automower Connect-kitet som gör att du kan styra robotgräsklipparen på distans, då det ger en helt annan nivå av smidighet. Även utan kitet är detta dock ett mycket bra köp eftersom 310 är enkel att installera, och dess goda terränghantering gör att den nästan aldrig kör fast ens på gropiga gräsmattor med kottar, fallfrukt och liknande.

Mycket bra terränghanteringväldigt lättprogrammeradsmartmycket tystgående
”Bara” blåtandsuppkoppling
4,5

Bra pris hos:

Robotexpert

2. Husqvarna Automower 430X - BÄSTA ROBOTGRÄSKLIPPARE PREMIUM

Fortfarande kungen bland de mer välutrustade modellerna

Recensionsår: 2020 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Drifttid: ca 135 min/laddning Rek. maxyta: 3 200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 57 dB Längd: 72,1 cm Bredd: 55,8 cm Höjd: 30,8 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Husqvarna Automower 430X 2020

Husqvarna Automower 430X är en användarvänlig och extremt kompetent robotgräsklippare med ett stort utbud funktioner som gör att den klarar sig mycket bra på egen hand i de allra flesta situationer. Den är helt enkelt en av de absolut mest driftsäkra, lättanvända och prisvärda premiumklipparna på marknaden.

Dock finns det småsaker vi vill anmärka på nu när det är år 2020. Vi tycker exempelvis att Husqvarna borde anamma distansuppdateringar av mjukvaran på alla sina premiummodeller - inte bara på fyrhjulsdrivna 435X. Det finns budgetmärken som idag har denna funktionalitet, varför vi tycker att en så här grym robot också borde ha det.

Vi upptäckte även något som verkar vara en bugg i väderfunktionen som gjorde att roboten gick ut och klippte mitt i natten, trots att vi inte schemalagt det. En sådan bugg hade man kunnat åtgärda via distansuppdatering av mjukvaran - nu går inte det.

Du programmerar enkelt din 430X via appen som är en av de mest lättanvända och användarvänliga på marknaden. Kartan där du kan se var klipparen varit - och var den befinner sig i realtid – är kanon. Och så även det faktum att du får notiser om klipparen kör fast eller förflyttas olovligen.

husqvarna-430x-sidan

Driftsäkerheten är slående

Automower 430X ligger långt före de flesta konkurrenterna när det kommer till driftsäkerhet. I princip är det bara Honda och Husqvarnas egna andra märken och modeller som ens kommer i närheten.

Vi har kört Automower 430X på våra absolut tuffaste gräsmattor som har en uppsjö med svårigheter, såsom komplexa ytor samt ojämnt och löst underlag.

Även om 430X får kämpa en del så klarar de dem bättre än någon annan modell. Det enda den har lite svårt för är stora äpplen, på vilka den blir den ståendes en handfull gånger under hösten. 430X klarar dessutom att klippa en cirka dubbelt så stor yta som specifikationen anger. Då 430X även är extremt tystgående så kan den klippa på natten utan att störa lyhörda grannar. Dessutom har den stöd för IFFT så att du kan ansluta den till ditt smarta hem, och stöd för Gardenas Smart Garden-system.

Överlag är alltså driftsäkerheten och kapaciteten slående. Husqvarna 430X är också en lättprogrammerad, användarvänlig robotgräsklippare med många smarta funktioner såsom guidekabeln, med vilken den kan ta genvägar.

Automower 430X passar bäst för dig som har en utmanande trädgård men ändå vill ha en vältrimmad gräsmatta utan att behöva anstränga dig.

Extremt driftsäkermycket smartenkel att installera & programmeramycket funktionsrik
Ingen distansuppdaterad mjukvaralite störd av stora äpplen
4,5

Bra pris hos:

Robotexpert

3. McCulloch Rob S600 - BÄSTA BILLIGA ROBOTGRÄSKLIPPARE

Stark budgetklippare med tendens att gräva ned sig

Recensionsår: 2020 Prisklass: Budget Rekommenderad maxyta: 600 kvm Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2 Ah Drifttid: ca 65 min/laddning Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 16 cm Vikt: 7,8 kg Ljudnivå: 57 | Uppmätt medelvärde: ca 55 dB Längd: 55 mm Bredd: 38 mm Höjd: 23 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel & 200 märlor, 3 knivar

McCulloch ROB S600

McCulloch Rob S600 är en enkel men välfungerande robotgräsklippare med fördelar när det kommer till framför allt driftsäkerhet och intelligens. Den utgör en kompetent robotgräsklippare, men är sämre när det kommer till kommunikation och funktioner. I grund och botten är detta en uppdaterad R600, och den ska prestera bättre i sluttning. Samtidigt har den bantats i klippbredd och batteri. Överlag är det en bra robotgräsklippare i budgetsegmentet, men oväntat nog presterar den sämre i lutning än sitt syskon. Även om den i viss mån upplevs starkare än R600 har den istället problem med att den ibland kör över begränsningskabeln, blir ståendes halvt utanför och gräver ned sig med hjulen.

Vi har testat den på ett flertal gräsmattor från medel till kraftig lutning och på samtliga uppvisar den samma tendens att köra fast och gräva ned sig med följd att gräsmattan och intilliggande rabatter skadas. Det sker inte dagligen - snarare 1-2 gånger i månaden - men syskonet R600 hade inga problem med detta.

På vanliga relativt plana gräsmattor är det däremot sällan som den kör fast. Å andra sidan gör inte R600 det heller. Därmed ser vi inte riktigt fördelen med S600 framför R600 trots att den har fördel på pappret.

mcculloch-rob-s600

Går snabbt att komma igång

Klipptiden är bra, dock är klippbredden snålt tilltagen vilket gör att den klipper långsamt. Tack vare den för prisklassen rätt generösa klipptiden blir slutresultatet på den här punkten ändå godkänt.

Tyvärr känner den inte av sin laddstation och kör därför in i den med ganska mycket kraft, så det är viktigt att du förankrar stationen väl och håller koll på kabeln.

Vad gäller installation och programmering är det mycket enkelt att komma igång. Roboten är inte särskilt känslig när det kommer till placeringen av laddstationen. Vidare är det lätt att se var de olika ändarna på begränsningskabeln samt guidekabeln ska kopplas in. Det ingår begränsningsslinga och märlor i paketet.

Tyvärr måste du köra S600 på guidekabel, den kan inte hitta hem via endast begränsningsslinga. Guidekabeln är förstås en fördel eftersom du kan lägga ut en genväg för roboten hem och inte behöver bry dig om svåra förhållanden i kantgräns. Men vi hade gärna sett att den kunde välja kantgränsens kabel istället för guidekabeln som ett alternativ.

Programmeringen via displayen är som sagt mycket smidig. S600 har få funktioner och ett tydligt användargränssnitt så du är snabbt igång. Rob S600 kommer även med app-stöd. Tyvärr bara i form av bluetooth så du måste befinna dig inom cirka tio meters räckvidd, men det är ändå ett plus att det finns eftersom du då kan stå upprätt och programmera roboten.

Det finns konkurrerande modeller i samma prisklass med wifi-stöd som skickar notifieringar till mobiltelefonen om roboten kör fast, men dessa har i skrivande stund istället haltande intelligens. Måste vi välja mellan pålitlig och välprogrammmerad mjukvara, eller användarvänliga funktioner så väljer vi det förra. Därför tycker vi ändå att S600 är ett bra köp i budgetklassen, men vi gillar syskonmodellen R600 mer.

Pålitlig under enklare förhållandenlättprogrammeradingår kabelstöd för guidekabel
Kan gräva ned sigfunktionsfattigguidekabel obligatorisk
4,0

Bra pris hos:

Bygghemma

4. Husqvarna Automower 450X - BÄST FÖR MYCKET STORA YTOR

Robotgräsklipparnas herre på täppan med oslagbar funktionalitet och prestanda

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd:20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72,1 cm Bredd: 55,8 cm Höjd: 30,8 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, ultraljudsensor, strålkastare, avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Husqvarna Automower 450X 2019

Husqvarna Automower 450X är en tystgående, stark och driftsäker premiumklippare med osedvanligt hög klippkapacitet. Den klipper flera timmar i sträck utan att behöva gå hem och ladda.

När den väl går hem, eller ut igen, kan den gå på begränsningsslinga eller guidekabel. Guidekabeln är ett slags genväg du lägger över tomten så att robotgräsklipparen snabbt kan hitta ut till specifika platser, samt hem igen. Totalt finns utrymme för hela tre guidekablar vilket innebär betydande tidsbesparingar på stora, komplicerade ytor.

Den kan även känna av laddstationen när den närmar sig tack vare en inbyggd antenn. Dessa olika alternativ möjliggör en snabb och säker hemgång.

Kör inte fast

En av 450X främsta styrkor är terrängegenskaperna. Den klarar allt från enkla, stora och plana gräsmattor med träd och buskar, till mindre och uppdelade gräsytor med korridorer mellan sig. Gropar i gräsmattan, sly här och var och mängder av fallfrukt är inga problem alls.

När den närmar sig större hinder läser den av dessa med ultraljudssensor och saktar in så att det inte blir en plötslig krock. Detta minskar risken för repor på den annars ganska lättrepade karossen. Det gör också att den kan hålla en högre hastighet på öppna ytor än vad som annars vore möjligt.

Likaså klarar 450X kraftig lutning. Den är lite svag på backning i slänter med gradtal över angiven specifikation, men håller vad den lovar och är i övrigt mycket stark. Det är först när det är så brant att den slår i undersidan av karossen som den inte kan köra vidare eftersom det blir fysiskt omöjligt.

Håller dig välinformerad

Automower 450X arbetar mycket tyst och kan med fördel klippa nattetid. Då kan de inbyggda strålkastarna komma till nytta, så att man inte snubblar över robotgräsklipparen i mörkret. Dessa kan även avaktiveras.

Den medföljande appen är mycket användarvänlig och ger dig närmast total kontroll över din 450X, var du än befinner dig så länge du har mobiltäckning. Du kan göra allt från att se var robotgräsklipparen befinner sig på gräsmattan i realtid, till att justera klipphöjd och arbetstid på distans. Dessutom notifierar appen dig om robotgräsklipparen skulle bli stulen eller köra fast.

Robotgräsklipparen är ganska stor men tar sig igenom smala korridorer sett till sin maskinkropp. 60 centimeter är exempelvis inga problem.

Sammantaget är detta en driftsäker, stark och funktionsrik robotgräsklippare som är lätt att programmera både direkt och på distans. Den lämnar dessutom ett mycket fint klippresultat. Men det är en lyxmaskin främst avsedd för kommersiell användning och kostar därefter. Tänker vi bort priset är detta helt klart den bästa robotgräsklipparen på marknaden.

Oslagbar tidseffektivitettillförlitlighetklippkapacitettystlättprogrammeradgrym app
Lättrepad kaross
4,5

Bra pris hos:

Liljekvists

5. McCulloch Rob R600

Driftsäker och smart budgetklippare med ganska få funktioner men ett bra klippresultat.

Recensionsår: 2020 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 65 min/laddning Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 17 cm Vikt: 7 kg Ljudnivå: 57 | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 59 mm Bredd: 44 mm Höjd: 26 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel & 200 märlor, 3 knivar

McCulloch ROB R600

McCulloch Rob R600 är en driftsäker robotgräsklippare med goda terrängegenskaper och ett lättprogrammerat gränssnitt. Driftsäkerhet och hög framkomlighet är de överlägset viktigaste för en robotgräsklippare och haltar tyvärr på de flesta andra budgetmodeller, vilket får R600 att sticka ut positivt.

Den har helt enkelt en för budgetklassen oslagbar problemlösningsförmåga, samtidigt som den har en genomtänkt konstruktion och bra materialval.

R600 är, precis som många andra mindre robotgräsklippare, trehjulig, men har de parvisa hjulen placerade framtill istället för att köra med enkelhjulet framåt som andra trehjulingar. Detta gör att den får god stadga även på mer ojämn terräng. Den hanterar även plattsättningar längs begränsningsslingan på ett felfritt sätt.

Klippbredden är smal så den jobbar sakta, men klippresultatet blir däremot bra. Batteritiden är god för budgetklassen och i genomsnitt är den ute och klipper 60 minuter varannan timme under inställd arbetstid. Den går också ganska tyst i trädgården och stör därmed inte grannarna.

Obligatorisk guidekabel begränsar

R600 må vara enkel men den är tillförlitlig och tar sig ur knepiga situationer som andra budgetmodeller inte klarar. Den har inga problem med hinder längs hemgång, att hitta ut från små, stängda utrymmen eller att hantera hinder på gräsmattan under klippning.

Vid hemgång kan den endast gå hem via guidekabel, inte via begränsningsslingan. På modeller ämnade för stora trädgårdar är guidekabel som komplement ett bra system, där är det viktigt att kunna gena. Men på en liten okomplicerad tomt skulle man egentligen ofta klara sig bra utan guidekabeln. Den blir då istället snarare något som ökar risken för kabelbrott samtidigt som installationen blir marginellt mer tidskrävande. Sammantaget är det bra att möjligheten till guidekabel finns, men vi hade föredragit att den inte var obligatorisk.

mcculloch-rob-r600

Lätt att komma igång

Rob R600 är väldigt lätt att komma igång med och programmera. Displayen är stor och tydlig. Det finns en ratt på ovansidan för att ställa klipphöjd. Ratten sitter skyddad under en lucka och det finns även en smal display under som tydliggör vilken inställning du har valt. Annars är funktionaliteten avskalad, såsom ofta är fallet i budgetklassen.

McCulloch skickar med generöst med installationsmaterial till trädgården.

Roboten känner inte av sin laddstation såsom många dyrare modeller. Det innebär i praktiken att den tenderar att krocka med stationen när den är ute och klipper. Förankra därför laddningsstationen väl i marken och göm noggrant undan kablarna. R600 gör sig bäst på små upp till medelstora gräsmattor – även de av snirklig karaktär – men utan kraftig lutning och med relativt snällt underlag.

Användarvänliglättinstalleradgoda terrängegenskaperdriftsäkergenomtänkt design
Få funktionerguidekabel ej valfri
4,5

6. Husqvarna Automower 315

Fantastiskt prisvärd med utmärkt problemlösningsförmåga

Recensionsår: 2019 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1500 m² Maxlutning: ca 22° (40%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (manuellt) Klippbredd: 21 cm Vikt: 9,2 kg Ljudnivå: 60 | Uppmätt medelvärde: ca 52 dB Längd: 63 cm Bredd: 51 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Inga App-stöd: Ja (Bluetooth) Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Husqvarna Automower 315 2020

Husqvarna Automower 315 är en mycket bra robotgräsklippare som kombinerar grymma terrängegenskaper och hög driftsäkerhet med ett lättprogrammerat gränssnitt och smarta lösningar för navigeringen.

Laddstationen skickar exempelvis ut en signal som gör att robotgräsklipparen, inom 6 meters radie, känner av stationen och navigerar in med olika vinkel varje gång. Det gör att du undviker spårbildning vid infart.

Guidekabeln är också ett riktigt bra tillskott. Har du en tomt med komplicerad form eller många arbetsområden gör guidekabeln att robotgräsklipparen snabbt hittar ut och hem igen. Istället för att åka längs med kabeln runt hela tomtgränsen kan den gena. Vi upplever dock viss spårbildning längs med guidekabeln som däremot inte uppstår när den går på begränsningsslingan.

Föredömlig driftsäkerhet

Terrängegenskaperna är föredömliga och Automower 315 kör i princip aldrig fast. Den hanterar dessutom kraftiga slänter, hinder och plattsättningar på eller runtomkring gräsmattan med förträfflighet.

Ur driftsäkerhetssynpunkt i den här prisklassen är detta en av de absolut bästa robotarna på marknaden.

Vidare är den mycket tystgående och väldigt stark. Den orkar också vara ute och klippa ganska länge. Enda nackdelen när det kommer till tuff terräng är att karossen är lättrepad.

Husqvarna Automower 315

Utmärkt app med begränsad räckvidd

Automower 315 levereras med app-stöd och appen är mycket användarvänlig. Tack vare den kan du på ett bekvämt sätt göra inställningar såsom startpunkter, manuell klipphöjdsjustering och ändringar i arbetsschema.

Du kopplar upp telefonen till robotgräsklipparen via blåtandsuppkoppling. Hade du haft premiumversionen av klipparen, Automower 315X, hade du även haft GPS och uppkoppling via mobilnätet. Då kan du se var robotgräsklipparen befinner sig i realtid på en karta och göra inställningar var du än befinner dig, så länge du har mobiltäckning. Med Automower 315 får du nöja dig med inställningsmöjligheter när du befinner dig nära roboten. Med tanke på prislappen och appens allmänna förträfflighet så är detta fortfarande mycket bra, men kanske hade wifi varit att föredra istället?

Robotgräsklipparen är väldigt lättprogrammerad även när du sköter inställningarna direkt via displayen på maskinkroppen. Displayen är stor och lättläst, och hela gränssnittet är tydligt uppdelat så att även den ovana förstår det.

Passar de flesta trädgårdstyper

Husqvarna Automower 315 är sammantaget ett mycket bra köp för den som vill ha en driftsäker och lätthanterad robotgräsklippare. Den passar allt från den enkla, anlagda gräsmattan till den ojämna, komplicerade varianten med flera klippområden. Mest prisvärd blir Automower 315 dock på svårare gräsmattor, där den verkligen får visa vad den går för.

Smarttidseffektivtillförlitligutmärkta terrängegenskapertystlättprogrammeradutmärkt app
Lättrepad kaross
4,5

Bra pris hos:

Robotexpert

7. Husqvarna Automower 435X AWD

Fyrhjulsdriven lyxklippare

Recensionsår: 2020 Prisklass: Premium Rekommenderad maxyta: 3 500 kvm Batteri: Typ: Litium-jon Drifttid: ca 100 min/laddning Klipphöjd: 30-70 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 22 cm Ljudnivå: 62 | Uppmätt medelvärde: ca 63 dB Längd: 63 mm Bredd: 55 mm Höjd: 29 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja

Husqvarna Automower 435X AWD 2019

Husqvarna Automower 435X AWD är den första fyrhjulsdrivna robotgräsklipparen. Den är byggd för att klara extrem lutning och ska alltså ha extra hög framkomlighet. Och lutning kan vi direkt meddela att den inte har svårt för. Ej heller gropiga och ojämna gräsmattor. Det spelar ingen roll vad vi utsätter den för, tack vare att den alltid kan driva fram eller bak, och dessutom rotera kroppen via en centerpunkt (pivotchassi), kör den i princip aldrig fast.

435X AWD är stor och dess tunga vikt gör den jobbig att bära på. Liksom andra Automower-modeller har den tyvärr också ett ganska lättrepat chassi. Klipparen har mycket kraft men är lite känslig i fronten för tjockare ogräs och backar ibland därifrån, med tiden klipps det ner ändå.

Med hjälp av ultraljud identifierar 435X hinder och saktar in innan kollision. Därmed kan klipparen hålla högre hastighet på öppna ytor.

En modern atlet

Installationen är precis som på övriga robotgräsklippare från Husqvarna superenkel. Det är bara att koppla in kablarna i märkta ingångar och trycka igång roboten. Programmeringen sköter du antingen via den stora lättanvända skärmen, eller via appen i telefonen. Oavsett vilket så är det lättöverskådliga gränssnitt som är enkla att tyda och förstå.

435X AWD har stöd för smartklocka och du kan röststyra den via Alexa eller Google Assistant som du hittar i telefonen eller din smarta högtalare. Roboten får dessutom löpande uppdateringar på distans, så du slipper att lämna in den för detta.

Klippresultatet är godkänt men ibland tenderar den att lägga en del av gräset ner och köra över det istället för att klippa av det. Å andra sidan är batteritiden lång och uppladdningstiden kort. Det gör den här robotgräsklipparen mycket tidseffektiv på både stora öppna ytor, men även mer komplicerade sådana.

husqvarna-435x-i-laddstation

En del barnsjukdomar

435X AWD är innovativ på flera sätt men lider tyvärr också av en rad barnsjukdomar. När den släpptes fanns det många buggar i mjukvaran. Även om majoriteten av dessa nu är åtgärdade händer det fortfarande att den får problem med exempelvis uppkopplingen mellan robot och app eller att inställningar inte sparas. Ett hjul för att rycka in PIN-koden är visserligen häftigt men tyvärr rätt opraktiskt då man lätt trycker fel och då inte kan backa.

Intrycket är sammantaget att 435X skulle mått bra av mer finslipning innan den lanserades. Speciellt med tanke på att dess prisklass. 435X AWD passar bäst för dig som har gräsmattor med kraftig slänt där 450X har svårt att ta sig fram. Den är också lite av ett skrytbygge som förmodligen kommer att göra grannarna gröna av avundsjuka.

Tidseffektiv på komplicerade ytorgrym på lutninglöpande uppdateringarlättinstallerad
Vissa barnsjukdomarlite lågt motstånd i ratten
4,0

Bra pris hos:

Gårdsman

8. Husqvarna Automower 550

Tillförlitlig för offentliga miljöer

Recensionsår: 2019 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 59 dB Längd: 72 cm Bredd: 56 cm Höjd: 31 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, 9 st extraknivar

Husqvarna Automower 550 2018

Husqvarna Automower 550 utmärker sig på så vis att den saknar display. Tanken är att obehöriga inte ska kunna ändra inställningar i den. Istället kontrolleras den helt med en app i mobiltelefonen. Har du en hel flotta med 550 kan du hålla koll på dem via Husqvarna Fleet Service som finns till både dator och mobiltelefon.

I övrigt är den väldigt lik syskonet Automower 450X. I princip allt det vi gillar med den lyxmodellen återfinns även här: Ultraljudssensorn som möjliggör att den kör fort på öppna ytor och saktar ner när den närmar sig ett hinder, GPS-navigeringen som gör att den klipper jämnt över stora ytor och inte glömmer bort områden samt tre guidekablar så att den snabbt hittar hem.

Installationen är enkel om du sysslat med robotgräsklippare förut. Men som nybörjare är det inte helt självklart hur du ska komma igång då roboten saknar display. Det blir svårare än vad det är på exempelvis syskonet 450X. Å andra sidan är inte privatpersoner målgruppen för Automower 550.

Husqvarna Automower 550

Minimalt med underhåll

Terränghanteringen är ypperlig. Den klarar branta slänter, fuktigt gräs och ojämnheter i gräsmattan. För dig med parkliknande gräsmatta ska den förstås även klara kottar, fallfrukt och liknande - vilket den gör med bravur. Driftsäkerheten är så pass hög att den bara blir ståendes en enda gång under vår flera månader långa testperiod. Då var det dessutom något så extremt som ett fallet träd den fastnade under.

Automower 550 är mycket tystgående. Hjulen hålls effektivt rena från gräsrester och smuts, det räcker att borsta av den någon gång per månad.

Tack vare den mycket väl tilltagna batteritiden så har Automower 550 en enorm klippkapacitet. Även om inte Husqvarna själva inte hävdar det så uppskattar vi dess egentliga maxkapacitet till närmare en hel hektar. Trots en så imponerande klippkapacitet har Automower 550 en rätt måttlig vikt. Likväl är den ganska tung att bära. För att minimera stöldrisken så kan du via Fleet Service se exakt var din robotgräsklippare befinner sig och du får notifieringar i appen ifall den skulle lämna sitt angivna område.

Det här är en fantastiskt kompetent robotgräsklippare, men den kostar också därefter. Dock så är Automower 550 avsedd för offentliga miljöer såsom parker och liknande. För den genomsnittliga husägaren som har en mycket stor gräsmatta (omkring 5 000 kvm) är syskonmodellen Automower 450X ett något billigare alternativ. Framför allt kommer 450X med display vilket gör den lite enklare att förstå sig på för privatpersoner.

För parkskötare är denna modell dock exemplarisk. Det finns vad vi känner till i nuläget inga professionella modeller som presterar så här bra driftmässigt. Dessutom har den ett godkänt kommersiellt gränssnitt.

Mycket bra terrängegenskaperextremt hög driftsäkerhet & klippkapacitetbra hastighetsreglering
Ganska tunginte lika lättinstallerad som andra Husqvarnamodeller
4,0

Bra pris hos:

Söderströms

9. Honda Miimo 310

Driftsäker och stark robotgräsklippare i mellanklassen

Recensionsår: 2020 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,8 Ah/22,2 V Drifttid: ca 40 min/laddning Rek. maxyta: 1500 m² Maxlutning: 20° (37 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,6 kg Ljudnivå: Medel Längd: 64,5 cm Bredd: 55 cm Höjd: 28,7 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel, 200 st märlor, 9 st extraknivar App-stöd: Nej Bruksanvisning: Snabbguider

Honda Miimo 310

Honda Miimo 310 är en lättanvänd och pålitlig robotgräsklippare i mellanklassen, med mycket goda terrängegenskaper och godkänd klipptid. Just terrängegenskaperna är något som verkligen utmärker Miimo 310. Den klarar med bravur olika typer av underlag, navigerar obehindrat komplicerade ytor och tar sig lätt över gropar och upp för relativt branta slänter.

När det kommer till högt gräs är Miimo 310 ett riktigt ess. Ju högre gräs, desto långsammare smyger den fram. Den kan i princip stå helt stilla och klippa tills gräset är nere i önskad längd, något nästintill inga andra robotgräsklippare klarar. Det är endast under extrema omständigheter som den ger upp och backar ut.

Vid de få tillfällen som den råkar köra fast upptäcker vi att den har lätt för att gräva ner sig i sina försök att ta sig loss vilket kan skada gräsmattan. Detta är ett vanligt förekommande problem på de robotgräsklippare som är väldigt starka, och kan vara bra att känna till.

Honda Miimo 310

Ett tydligt gränssnitt gör den lättprogrammerad

Klipptiden klockar vi till cirka 40 minuter, därefter måste den ladda ungefär lika länge innan den klipper igen. Vi hade gärna sett att den klippte någonstans runt 60 minuter med tanke på priset, men å andra sidan har den inga problem att hinna med att hålla angiven rekommenderad maximal yta finklippt utan att behöva gå mer än ett par timmar på vardagarna.

Ljudnivån är okej, men ska vi vara petiga är dess ljudprofil något skränig. Speciellt när den går över kottar, fallfrukt och liknande.

Menysystemet är mycket tydligt och lätt att göra inställningar i. Däremot kunde installationen varit smidigare. Kabelskor gör det enkelt att koppla in slingan, men utrymmet baktill är mycket trångt och anslutningarna sitter inte användarvänligt placerade. Det är inte självklart vilken ände på begränsningsslingan som ska anslutas var, och man ser inte riktigt vad man gör på grund av det trånga utrymmet.

Trots denna smärre svaghet är installationen fortfarande hanterbar för en nybörjare. Hittar du rätt anslutning för kablarna och får dem på plats, är programmeringen sedan enkel.

Tyvärr saknar Miimo 310 app-stöd, den har inte ens blåtandsuppkoppling. Med tanke på priset och att många konkurrenter nu har infört detta som standard känner vi att tiden börjar springa ifrån 310 på denna punkt.

Hemgång och rörelsemönster

Miimo 310 är – för det mesta – smart. Den tar sig ur alla svåra situationer vi utsätter den för, såsom små, stängda utrymmen och hinder längs hemgång. Vid slutet av hemgången utför den dock slaviskt ett rörelsemönster varje gång. Och det är väl egentligen här den har lite av en akilleshäl intelligensmässigt. Under vår, höst och regniga somrar uppstår det lätt spårbildning i gräsmattan precis vid ingången. Klipparen har däremot inte problem med spårbildning längs med begränsningsslingan.

Laddstationen kan endast placeras i linje med begränsningsslingan vilket gör den oflexibel. Dessutom är den känslig för hur den positioneras. Är vinkeln sned med bara några få grader kan roboten få problem att docka. Det blir en del testande innan du hittar en position som fungerar 100-procentigt.

När laddstationen väl är på plats korrekt har den aldrig några problem att hitta in, vare sig den kommer direkt mot öppningen eller bakvägen och måste göra en rörelse runt stationen först.

Med allt ordentligt installerat och testkört är driftsäkerheten extremt hög. Miimo 310 kör nästan aldrig fast, det är lätt att justera klipphöjd och den hittar alltid hem. Då den dessutom klarar av högt gräs med sådan bravur kan vi verkligen rekommendera den här robotgräsklipparen både för enkla, medelsvåra och svåra gräsmattor av genomsnittlig storlek.

Mycket starkutmärkta terrängegenskapermycket hög driftsäkerhettydligt gränssnitt
Lite krånglig inkopplinginget app-stödslaviskt rörelsemönster vid laddstation
4,0

10. Gardena Smart Sileno Life (750m²)

Recensionsår: 2020 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3 Ah/26 V Drifttid: ca 60-70 min/laddning Rek. maxyta: 800 m² Maxlutning: ca 17° (30%) Klipphöjd: 20-50 mm (manuellt) Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,4 kg Ljudnivå: 64 | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Längd: 63 cm Bredd: 46 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor

Gardena Smart Sileno Life 750

Gardena Smart Sileno Life (750m²) kvalar in i en intressant prisklass där du hittar både ensidiga robotgräsklippare som presterar riktigt bra på en enda sak, eller lagomklippare som är ganska bra när det kommer till flera aspekter. Här tillhör Gardenas robot den senare kategorin.

Smart Sileno Life är lättprogrammerad, men den tillhörande appen är inte särskilt funktionsrik. Roboten är driftsäker, men inte stark vilket gör att den får svårt om gräsmattan hinner växa till sig mellan varven. Underhållet är smidigt för roboten är spolsäker, å andra sidan krävs det en extra gateway i hemmet för att den ska få wifi-stöd vilket gör att du har ytterligare en pryl hemma att hålla koll på. En stor fördel med att den är spolsäker är att det är lätt att rengöra den om den råkar köra över hundbajs.

Klippbredden är helt okej så roboten arbetar ganska tidseffektivt, men samtidigt har den ibland problem med att den slirar på gräsmattor med lutning eller lägger gräs ned istället för att klippa av det och måste då köra över samma yta flera gånger innan klippresultatet är bra.

Bra så länge gräset inte växer sig högt

Smart Sileno Life kan köras kvällstid då den klipper tyst. Det gör heller inget om du kör den när det regnar för hjulen är skonsamma mot gräsmattan även då.

Har du däremot tuvig gräsmatta, eller tätvuxen sådan överlag, är det viktigt att du låter roboten klippa regelbundet för den orkar inte ta ner alltför högt eller tjockt gräs. Dessutom kan lite högre gräs, eller enstaka ogräs, göra att den inte hittar hem till laddstationen. Den backar ibland ifrån sådana situationer som om det vore en trädgårdsmöbel den kört in i. Detta gör att Smart Sileno Life får svårare att hitta guidekabeln (den kabel som leder roboten hem).

Kottar, barmark och fallfrukt är inga problem. Även om pivotknivarna inte har kraften att krossa fallfrukten är det ytterst sällan som roboten kör fast och fastnar i frukten.

En annan fördel med Smart Sileno Life är att den är så lätt att installera och programmera. Displayen är tydlig, gränssnittet lättnavigerat och enkelt att förstå sig på, och funktionsutbudet helt okej sett till prisklassen.

Gardena Smart Sileno Life 750 är en driftsäker, pålitlig och lättanvänd robotgräsklippare som står sig bra i konkurrensen. Den har nackdelar i form av en relativt funktionsfattig app och sin något svagare prestanda jämfört med toppmodellerna i mellanklassen. Men den är absolut ett bra köp eftersom den ändå är väldigt driftsäker och lättanvänd. Den lämpar sig till dig som har andra Gardenaprodukter som du vill kombinera i samma smartsystem.

Driftsäkeranvändarvänligt gränssnittgrym problemlösningsförmågaenkelt underhåll
Funktionsfattig appwifi kräver extra gatewaynågot svag prestanda
4,0

Bra pris hos:

Granngården

11. McCulloch ROB R1000

Driftsäker, lättprogrammerad och ganska smart

Recensionsår: 2019 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 17 cm Vikt: 7 kg Ljudnivå: 57 | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 59 cm Bredd: 44 cm Höjd: 26 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel & 200 märlor, 3 knivar

McCulloch ROB R1000

McCulloch ROB R1000 är en driftsäker budgetklass-robot ämnad för medelstora och relativt enkla gräsmattor. Likt många budgetmodeller har den få inställningsmöjligheter och saknar app-stöd. Desto viktigare är den smart och klarar utmaningar som många andra budgetmodeller går bet på.

R1000 har exempelvis inga problem att ta sig förbi hinder längs hemgång eller att undvika att demolera leksaker som lämnats kvar på gräsmattan. Gropig gräsmatta är heller inget problem. Däremot får R1000 ofta problem med slänt i fuktigt gräs, där den ofta har svårt att få grepp och därför slirar. I värsta fall skadar den gräsmattan. Samtidigt väger klipparen inte särskilt mycket, så det är sällan slirandet orsakar synliga skador. Tyvärr saknas regnsensor, som annars kunnat mildra problemet.

Klippbredden är i minsta laget sett till angiven rekommenderad klippyta. Det gör att R1000 måste vara ute och klippa ofta om den ska hinna med angivna 1 000 kvadratmeter. Guidekabeln minskar oftast tiden det tar för robotgräsklipparen att hitta hem. Det är dock synd att den inte även kan gå hem längs begränsningsslingan, då snabbaste vägen hem inte alltid är via guidekabeln.

Rob R1000 är tystgående och duktig på att hantera normalhögt gräs. Vid högt gräs protesterar den och försöker klippa på annan plats. Den förstår alltså inte att den ska krypa fram för att orka med att beta ner gräset innan det växer sig ännu högre.

Mycket lättinstallerad för gemene man

En fördel med McCulloch Rob R1000 är att det följer med installationsmaterial i paketet vilket gör att du inte behöver köpa till produkter för att få igång robotgräsklipparen vid nyinstallation.

Installationen är överlag densamma som för alla andra robotgräsklippare med skillnaden att du även ska koppla in en guidekabeln. Det är mycket enkelt och kopplingarna är tydligt markerade på laddstationen. Programmeringen går väldigt fort. Gränssnittet är tydligt och det är mycket enkelt att förstå sig på robotgräsklipparens funktioner. Funktionsutbudet är dock skralt.

Lite väl nedbantad

Lillasyskonet Rob R600 har fått snäppet högre betyg i vårt test. I den storleksklassen räcker klippbredd och drifttid till för att den ska hinna med att hålla gräsmattan i trim utan att behöva vara ute och klippa hela dagarna. Rob R1000 skulle däremot behöva biffas upp lite för att bli riktigt bra på angiven rekommenderad klippyta.

Därmed inte sagt att detta är en dålig robotgräsklippare. Den lämnar ett bra klippresultat, är enkel att installera och likaså enkel att programmera. Det är bara det att den är lite väl bantad sett till konkurrensen i den här prisklassen.

Mycket lättanvänd & lättinstalleradRelativt smartDriftsäkerFint klippresultatTystgående
Smal klippbreddFunktionsfattigSvårt med slänt i fuktigt gräs
4,0

Bra pris hos:

NetOnNet

12. Honda Miimo HRM 3000

Ett driftsäkert kraftpaket som klarar svåra förhållanden

Recensionsår: 2019 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 4 000 m² Maxlutning: 25° (47 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 13,8 kg Ljudnivå: 59 dB | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Multiclip: 71 Längd: 55 cm Bredd: 30,1 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 9 st extraknivar App-stöd: Ja (Bluetooth)

Honda Miimo 3000

Honda Miimo 3000 är en mycket kompetent och kraftfull robotgräsklippare. Den tar sig problemfritt upp för branta slänter, navigerar skrymmande utrymmen och hanterar kuperad terräng utmärkt.

En av dess mest positiva egenskaper är hur väl den hanterar högt gräs. Den arbetar sig sakta men säkert fram över de mest tätbevuxna partier där många andra robotgräsklippare inte skulle haft en chans. Den kan i princip stå helt stilla och klippa om så krävs när gräset är högt. Slutresultatet blir jämnt och fint.

Få driftproblem

Miimo 3000 är också väldigt driftsäker. Kuperad terräng är som sagt inga problem alls. När den väl kört in sig på ett område - där du har åtgärdat eventuella hinder - så kan den gå felfritt i månader.

Skulle den däremot köra fast har Miimo 3000 en tendens att gräva ned sig i gräsmattan. Här skulle vi önska att den snabbare upptäckte sin situation och stängde av sig för att spara på batteriet och skona gräsmattan. Men kanske är det också delvis denna funktionen som bidrar till att den kör fast så sällan.

Saknar GSM-uppkoppling

Miimo 3000 har app-stöd med uppkoppling via bluetooth. Det innebär i praktiken att du inom en tiometersradie från robotgräsklipparen kan justera exempelvis arbetsschemat. Detta är något man finner även i lägre prisklasser numera och därför något vi anser vara en självklarhet. Gränssnittet är lättnavigerat och funktionsutbudet klart godkänt.

Vi hade dock uppskattat komplettering med GSM-uppkoppling hos en robotgräsklippare i den här prisklassen. Då hade man även kunnat nå klipparen på distans, exempelvis för information om den kört fast. Det känns mycket snålt att detta saknas med tanke på priset.

Vidare skulle vi bullermässigt önska en något tystare klippning. Ljudnivån är inte hög, men ljudprofilen vid klippning är skränig.

Hade Miimo 3000 varit några tusenlappar billigare hade vi haft mer överseende, men på en premiumklassmodell har vi mycket högra krav.

Enkel att programmera

Rent intelligensmässigt håller den däremot mycket hög nivå. Den navigerar enkelt både små ytor med hinder och öppna utrymmen. En trädgård är under ständig förändring med buskar som växer, grenar som rasar ned, fallfrukt med mera. Miimo 3000 har inga problem med något av detta.

Den är också mycket enkel att programmera. Gränssnittet är funktionsrikt men samtidigt smart planerat så att du enkelt hittar det du söker. Text och knappar är stora och tydliga. Du kan dessutom justera klipphöjden elektroniskt.

Jämfört med sitt småsyskon 310 är du ganska fri i placeringen av laddstationen. Den är dock fortfarande känslig initialt, det gäller att du hittar rätt position för att det inte ska uppstå problem. När du väl gjort det löper dockningen på problemfritt.

Miimo 3000 är en uttalad premiumklippare som kommer till sin rätt på stora, svåra och komplicerade gräsmattor. Där gör den ett imponerande bra jobb.

Mycket stark och driftsäkeranvändarvänligt gränssnittsmart
Något skräniggräver lätt ned sig om den fastnarsaknar GSM-stöd
4,0

Bra pris hos:

Bygghemma

13. Honda Miimo 520

Tillförlitlig japansk precisionsrobot för större gräsmattor

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 000 m² Maxlutning: 24° (45 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 mm Vikt: 11,9 kg Ljudnivå: Mycket låg Längd: 64,5 cm Bredd: 55 cm Höjd: 27,5 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Demo

Honda Miimo 520

Japanska Honda var ganska sena med att ge sig in i robotgräsklippar-branschen, trots sin välkända förkärlek för robotar. Deras premium-robotgräsklippare Miimo har däremot på bara några år utvecklats till en av de bästa på marknaden. Den finns i två versioner – numrerade 310 och 520 - som är nästintill identiska, sånär som på batterikapaciteten och vissa detaljer i mjukvaran.

Honda Miimo 520 känns väldigt japansk på flera sätt och det mest uppenbara – förutom namnet – är den välavvägda designen. Byggkvaliteten är mycket hög och stötdämpningen gör Miimo väldigt tyst, samt får den att verka sväva diskret över gräset. Ljudnivån är så pass låg att man med fördel kan låta den klippa på natten.

Högt säkerhetstänk

Programmeringen är smidig då menysystemet är relativt lättnavigerat, samtidigt som det har många inställningsmöjligheter. Displayen är upplyst men tyvärr inte knappsatsen.

Säkerheten är utmärkt med väl skyddade pivot-knivar och en lättåtkomlig STOP-knapp.

Miimo är numera bland de mest driftsäkra robotgräsklipparna på marknaden och blir sällan ståendes, även på svårare tomter. Det är bara de mest utmanande gräsmattorna som fortfarande är den övermäktig.

Oftast skonsam mot gräsmattan

Klippresultatet är mycket jämnt och fint, inte minst då Miimo effektivt anpassar hastigheten till motståndet och därför saktar in vid exempelvis högre gräs.

Installationen av basstationen har förenklats jämfört med tidigare, men är fortfarande onödigt komplicerad. Samtidigt sköts all installation i regel av Hondas auktoriserade återförsäljare så det behöver inte vara en nackdel.

Hög byggkvalitethög säkerhettyst & diskretdriftsäker
Något bökig installation av basstationen
4,0

Bra pris hos:

Cdon

14. Wolf Garten Loopo M1000

En lagom bra robotgräsklippare

Recensionsår: 2020 Prisklass: Mellan Rekommenderad maxyta: 500 kvm Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet X Ah Drifttid: ca 50 min/laddning Maxlutning: ca 20° (36%) Klipphöjd: 15-60 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 28 cm Vikt: 11,1 kg Ljudnivå: X | Uppmätt medelvärde: ca 62 dB Längd: 63 mm Bredd: 46 mm Höjd: 21 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Installationsmaterial

Wolf-Garten Loopo M1000

Wolf Garten Loopo M1000 är en ganska långsmal och tung robotgräsklippare som klipper enkla gräsmattor problemfritt och medelsvåra helt okej. Den står sig prismässigt väldigt bra gentemot konkurrensen, för den är så att säga lagom bra på det mesta utan att vara riktigt dålig på någonting.

Det finns förstås konkurrenter som också tillhör den nedre änden av mellanprisklassen som har högre driftsäkerhet, eller bättre uppkopplingsmöjligheter och större utbud av funktioner, men ingen som är bättre på bägge delarna samtidigt. Loopo M1000 har därmed helt enkelt en lagom kombination av båda.

Onödigt krånglig installation

Det som är största nackdelen med Loopo M1000 är den tidsödande installationen. Den gör du å andra sidan förhoppningsvis bara en gång. Att installationen är krånglig beror dels på laddstationen, dels på robotens display. Om vi börjar med laddstationen kan vi konstatera att du inte kan koppla begränsningskabeln direkt till denna, istället behövs en extra adapter emellan. Den kräver i sin tur att du använder skruvmejsel, och adaptern saknar märkning avseende vilken ände av kabeln som ska in var. Därför är det 50 procent chans att du kopplar fel.

Ovanpå detta faktum har du problemet att displayen och gränssnittet på roboten är krångligt. Den som köper en Loopo M1000 bör undvika att göra någon som helst programmering via den inbyggda displayen och istället helt sköta arbetet via appen.

Att komma igång med den här robotgräsklipparen via displayen är minst sagt omständligt på grund av felkoder som endast skrivs ut i sifferkombinationer, och ett krångligt gränssnitt. Har du då dessutom kopplat in fel ände av kabeln i fel hål i adaptern är det inte helt enkelt att förstå att så har skett, eftersom du inte får tydliga besked av roboten vad som är fel förrän du har kommit igång med appen.

Har du väl kommit så långt att du kopplat ihop robotgräsklipparen med appen blir det betydligt smidigare. Appen kunde gott ha haft ett lite mer finslipat gränssnitt, men den är i alla fall lättanvänd och har ett okej antal funktioner. Tyvärr fungerar den bara via bluetooth och du måste således stå inom cirka tio meter från roboten för att kunna kommunicera med den.

wolf-garten-m1000

Rullar på bra över säsongen

När du väl är klar med installationen sköter sig robotgräsklipparen för det mesta sig själv. Den har som sagt inga problem med enkla, plana gräsmattor. Den är heller inte överdrivet känslig mot gropar och ojämnheter, såsom vissa konkurrenter. Det händer att den fastnar, men det är sällan. Sluttningar går också bra.

Barmark är den däremot svagare på, exempelvis finner du sådan under barrträd där marken täcks av mer sparsamt växande gräs. Då tenderar den ibland köra fast och gräva ner sig. Men överlag gör den ett bra jobb med att hålla gräset välskött sett till sin prisklass.

Den klipper gräsmattan relativt tidseffektivt tack vare sin generösa klippbredd. Tyvärr kan du inte ställa klipphöjden utan verktyg.

Loopo M1000 är tyvärr inte flexibel när det kommer till placering av laddstationen utan denna måste placeras längs med slingan. En annan nackdel är att den inte känner av stationen och kör därför ibland in i den så det gäller att du förankrar den väl och gömmer undan kablarna ordentligt.

Vårt omdöme blir att Wolf Garten Loopo M1000 är en lagom robotgräsklippare i mellanklassen som gör sig bäst på en relativt öppen gräsmatta med tätväxande gräs.

Tidseffektiv på öppna ytordriftsäker på enkel/medelsvår gräsmattaganska bra app
Krånglig installationdålig displaysvårt för gles gräsmattakrävs verktyg för klipphöjdsinställning
3,5

Bra pris hos:

Cdon

15. Gardena Sileno City

Smidig trädgårdsmästare med framtiden för sig

Recensionsår: 2019 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 250 m² Maxlutning: 25 % Klipphöjd: 20-50 mm, (manuell) Klippbredd: 16 cm Ljudnivå: 59 dB | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Gateway, 150 m slinga, 200 märlor, 9 st knivar App-stöd: Ja (WiFi) Bruksanvisning: PDF

Gardena Sileno City 250

Gardena Sileno City är en mycket lättinstallerad robotgräsklippare med hög driftsäkerhet och lättprogrammerad display. Så länge gräset hålls välklippt kör den i princip aldrig fast. Har gräset däremot hunnit växa till sig någon decimeter har den svårt att navigera hem. Dess chassi är så pass känsligt för stötar vid hemgång att den till och med kan veja för en maskrosplanta. Har gräset då hunnit växa till sig där guidekabeln (patenterad genvägskabel för att den ska hitta hem) befinner sig kommer den att ha svårt att hitta fram innan batteriet dör.

Har du däremot klippt ned gräset ordentligt vid installationen - och låter den köra så pass ofta att gräsmattan hålls välklippt - är det inga bekymmer med driftsäkerheten. Exempelvis är den duktig på att hantera både gropar, fuktigt gräs och lutning på gräsmattan. Den är dessutom helt okej i styrka när det kommer till att faktiskt klippa ner lite högre gräs.

Tyvärr saknar den spiralklippningsfunktion i högt gräs så det går inte lika snabbt att frisera till toviga ytor som hos en del andra robotgräsklippare.

Gardena Sileno City

Den smarta trädgården

Gardena Sileno City har app-stöd i form av uppkoppling till en tillhörande router som i sin tur har stöd för andra smarta trädgårds-prylar, såsom sensorer som känner av om det behöver vattnas. Det är en bra idé på pappret men utvecklingen har tyvärr inte kommit så långt ännu. Funktionsutbudet för robotgräsklipparen är mycket dåligt, i princip kan du bara starta roboten och ställa in arbetsområden. Men i framtiden kan det tänkas ge fördelar i form av att alla dina smarta trädgårdsprylar samarbetar och kommunicerar utan att du behöver lägga dig i alls - det återstår att se.

Att programmera via LCD-displayen på själva robotgräsklipparen är däremot väldigt enkelt. Menysystemet är genomtänkt och tydligt, displayen har god kontrast och fungerar även i solljus.

Sileno City passar dig med en liten till medelstor trädgård som är ute efter en lågt prissatt robotgräsklippare med hög driftsäkerhet och app-stöd, helst den som även planerar för en smart trädgård i framtiden.

Hög driftsäkerhetenkel installationmycket lättprogrammerad via display
Mindre bra i högt gräsapp-stödet kräver separat router
3,5

Bra pris hos:

Bygghemma

16. Robomow RS 635 PRO

Mastodont med rejäl klippbredd för öppna ytor

Recensionsår: 2020 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6 Ah/26 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 600 m² Maxlutning: ca 20° (36%) Klipphöjd: 20-80 mm Klippbredd: 56 cm Vikt: 20,2 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 65 dB Längd: 73,5 mm Bredd: 66 mm Höjd: 31 mm Knivtyp: 2 st fasta knivar PIN-kodsskydd: Ja Bruksanvisning: PDF

Robomow RS635 Pro S

Robomow RS 635 PRO är en stor robotgräsklippare som gör sig bäst på rejäla ytor med få korridorer. Den är utrustad med två fasta knivar undertill och har en mycket vid klippbredd. Hastigheten på öppna ytor är samtidigt klart godkänd så du får en tidseffektiv robotklippare i 535 Pro. Även på våra stora gräsmattor på omkring 3 500 kvadratmeter hinner den med att hålla gräsmattan välklippt utan att behöva vara ute hela dagarna.

Dock klipper den inte jättelänge innan den behöver ladda - i alla fall sett till sin prisklass. Men den hinner som sagt ändå med sin rekommenderade yta så till syvende och sist spelar detta mindre roll.

En riktig ångvält med bra knivar

Byggkvaliteten är gedigen. Samtidigt påminner designen mer om en gammal stridsvagn än en modern robot. Dessutom väger den väldigt mycket vilket bidrar till stridsvagnskänslan. De hårda linjerna ihop med det ålderdomliga och bantade gränssnittet på den gultonade displayen gör att den helt enkelt inte känns modern eller särskilt användarvänlig.

Installationsförfarandet är inte helt tydligt. Du får chansa på vilken ände av begränsningsslingan som ska in i vilken anslutning och det tar ett tag innan laddstationen reagerar och talar om för dig om du gjort rätt. Har du gjort fel måste du använda skruvmejsel för att lossa slingan igen och byta plats.

Å andra sidan kan du sköta om roboten via en lättanvänd app. När du väl ställt in arbetstider och klippområden klipper den ytan mycket tidseffektivt. Klippresultatet är kanon och knivarna håller över hela säsongen trots en hel del kottar och rötter på vissa av testgräsmattorna.

Rymmer ibland utanför arbetsområdet

Terrängegenskaperna är godkända och vi har inga problem med att den kör fast vid normala förhållanden. RS 635 PRO är dock inte lämpad för komplicerade ytor med smala passager och branta sluttningar. Däremot gör det inget om gräsmattan är lite gropig, eller om det har regnat när den ska klippa - då kör den på bra ändå.

RS 635 PRO:s kanske största svaghet är att den 3-4 gånger på en säsong kör utanför arbetsområdet och blir ståendes. Vi kan inte se att det har med terrängen att göra. Som väl är stänger den av sig, dock inte omedelbart vilket medför skador på växter i rabatten. Du behöver inte bära bjässen hela vägen tillbaka till laddstationen eftersom den stänger av sig efter en stund och sparar på batteriet, det räcker att du lyfter in den och trycker igång den igen.

Kommer Robomow tillrätta med att roboten rymmer är detta en tidseffektiv och ganska snabb robotgräsklippare på öppna ytor. Dess intelligens räcker gott och väl till för att den ska klara av diverse vardagsutmaningar. Den har en tendens att krocka ganska hårt in i saker, men känsligheten i sig är det inget fel på. Att den är lite osmidig och utan finess gör inget om ytan du har är öppen och stor.

 • Mer av en tidseffektiv ångvält än en slipad diamant
 • Klipper snabbt stora öppna ytor, men är inte så smidig och det händer att den rymmer
 • Passar för den som har en mycket stor, öppen gräsmatta utan känsliga rabatter i anslutning.
Mycket vid klippbreddtidseffektiv klippningtåliga knivargoda terrängegenskaper
Rymmer iblandomoderna teknikvalkrångligt installationsförfarande
3,5

Bra pris hos:

Hemmashoppen

17. Husqvarna Automower 105

Liten, tyst och tillförlitlig budgetklassmodell

Recensionsår: 2017 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 70 min/laddning Rek. maxyta: 600 m² Maxlutning: 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 6,8 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde: 55 dB Längd: 55 cm Bredd: 39 cm Höjd: 25 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel | 200 st märlor | 9 st extraknivar

Husqvarna Automower 105 2019

Husqvarna Automower 105 är en av Husqvarnas billigaste robotgräsklippare med ett pris i övre budgetklassen. Den är på många sätt lik Gardena R50Li som även den tillverkas av Husqvarna.

Automower 105 är tack vare Husqvarnas branschledande artificiella intelligens riktigt smart. Den löser besvärliga situationer väl vilket gör den tillförlitlig för att vara en budgetklassmodell.

Maxlutningen som den hanterar är högre än specifikationen utlovar men fortfarande måttlig.

Inte lika driftsäker som storasyskonen

Den ringa storleken och låga maskinviken gör robotgräsklipparen lättflyttad men innebär samtidigt klart begränsade terrängegenskaper och en sparsam klippbredd. Därför går klippningen långsamt och ifall klippytan har besvärligt underlag, såsom stora ytliga rötter får robotgräsklipparen lätt problem och kan fastna.

Däremot är den tyst och kan därför med fördel klippa på natten utan att störa grannarna. Nattklippning har fördelen att du får gräsmattan för dig själv på dagen.

Säkerheten är utmärkt. Det är nästan omöjligt att komma åt pivotknivarna utan att lyftsensorn stannar dem, men skulle någon ändå lyckas göra det så har knivarna så liten kraft att skadan blir begränsad. Kvarglömda leksaker slits inte i stycken, utan slungas istället iväg med ett jack i sig.

Lätt att installera

Att installera Automower 105 med basstation och avgränsningskabel är relativt smidigt. Husqvarnas patenterade guidekabel är en riktigt smart innovation som kan spara mycket tid på mer komplicerade gräsytor. På de enklaste gräsmattorna är funktionen dock överflödig, men man är ändå tvungen att installera guidekabeln, vilket känns onödigt. Programmeringen är enkel med ett lättnavigerat menysystem och en tydlig bruksanvisning.

Automower 105 är rimligt prissatt i relation till sin prestanda och en tillförlitlig investering för mindre och medelstora gräsmattor utan kraftiga lutningar och med jämnt underlag.

*Vi har testat Husqvarna Automower 105:s föregångare 308. Modellerna är dock identiska sånär som på att 308 har en rekommenderad klippyta på 800 kvm, jämfört med 105:s 600 kvm.

Smarttillförlitligtysthög säkerhetlättprogrammeradtydlig bruksanvisning
Begränsad maxlutningguidekabel ej frivilligkräver jämnt underlag
3,5

18. Robomow RC 308 PRO

Rör sig bra i ojämn terräng

Recensionsår: 2019 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3 Ah/26 V Drifttid: ca 60-70 min/laddning Rek. maxyta: 800 m² Maxlutning: ca 20° (36%) Klipphöjd: 15-60 mm (manuellt) Klippbredd: 28 cm Vikt: 11,4 kg Ljudnivå: 64 | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Längd: 63 cm Bredd: 46 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor

Robomow RC308 Pro

Robomow RC 308 PRO är en kompakt robotgräsklippare som har lätt för att både hitta hem och ut för klippning. Den är inte särskilt känslig för laddstationens placering. Vidare är strömkabeln ovanligt lång så du har goda möjligheter att finna en bra placering för den.

Robotgräsklipparen är tung, vilket troligen är en av orsakerna till att den lätt gräver ned sig om den kör fast. Men den kör å andra sidan fast sällan. Den tar sig igenom allt från rötter, kottar, sluttningar och andra knepiga hinder. Den tar sig till och med upp för en mindre avsats.

Ett minus gällande driftsäkerheten är dock att 308 PRO ibland kör över begränsningsslingan när den backar. Detta händer vid ett par tillfällen under säsongen och den blir då ståendes. Det sker inte efter brant lutning utan på plan yta och på olika platser på flera olika gräsmattor. Alltid baklänges. Ena gången åker den så pass långt utanför att den klipper av sin egen laddstations strömkabel.

Robomow RC308 Pro

Krånglig installation

Installationen är tyvärr väldigt krånglig - i alla fall om du gör den via robotgräsklipparens inbyggda display. Till att börja med är det inte helt självklart vilken ände av slingan som ska in i vilket hål på baksidan av laddstationen. Det gör att det är 50 procents chans att du kommer att stöta på ett felmeddelande.

Får du sedan ett felmeddelande är det inte helt enkelt att tyda vad det betyder. Delvis på grund av att skärmen är väldigt liten, men främst på grund av att man bara får fram kryptiska sifferkoder. Har du tur kan du slå upp felkoden i manualen, men tyvärr är en rad felkoder inte listade och då måste du höra av dig till supporten. Gränssnittet och laddstationen skulle alltså behöva förtydligas, inte minst vad gäller programmeringen och felsökning.

Det finns dock en app och via den blir den löpande programmeringen betydligt enklare. Både vi och manualen rekommenderar att du sköter installationen via den.

Klipper klart medan du är på jobbet

Har du väl fått igång RC308 PRO är den relativt driftsäker och har som sagt mycket goda terrängegenskaper. Den löser problem på ett smidigt och bra sätt, förutom trånga utrymmen där den ibland kan ha lite problem att leta sig ut.

RC 308 PRO kan vara ute och klippa ganska länge i stöten. I kombination med den mycket vida klippbredden så kan den beta av stora ytor på en relativt kort tid. Den har inga problem att hinna med att klippa angiven rekommenderad maxstorlek på gräsmatta. Därmed blir det gott om tid över att nyttja gräsmattan när du kommer hem från jobbet.

Robotgräsklipparen är inte den mest kraftfulla vi har testat, och undviker gärna högt gräs. Men låter du den hålla gräsmattan välfriserad utgör detta inget problem. Den har godkänd styrka sett till sin prisklass.

Robomow RC 308 PRO är en av marknadens kompetentare robotgräsklippare. Den är komplicerad för en lekman att installera jämfört med flera konkurrenter. Väl installerad så är den däremot relativt driftsäker och har gott om funktioner samt en lång klipptid. Sett till sin prisklass är den därför prisvärd.

Duktig på att hantera komplex terrängBra appRejäl klippbreddLång drifttid
Otydligt gränssnittKrånglig installationRymmer vid ett par tillfällen
3,5

Bra pris hos:

Bygghemma

19. Stihl RMI 422

Nätt och lättprogrammerad robot med fasta knivar

Recensionsår: 2019 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 41,25 kWh Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 800 m² Maxlutning: 35° Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 20 cm Vikt: 9 kg Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: - App-stöd: Nej, men syskonmodellen 422 PC-modellen har det (Bluetooth) Installationsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=G4o9zxMeaC8&feature=youtu.be

Stihl RMI 422

Stihl iMow MI 422 är en liten och nätt robotgräsklippare som lämnar ett fint klippresultat efter sig. Inkopplingen är enkel, men tyvärr gör en ogenomtänkt utformning av laddstationen att det blir en del död yta runt den som du får klippa med trimmer.

Första gången du startar MI 422 åker den själv runt tomten för att räkna ut hur stor den är. Det är en bra funktion för den som inte har så bra koll på sin trädgård. Det ger samtidigt en god överblick över huruvida begränsningsslingan är bra placerad ur hemgångsperspektiv - du märker direkt om det är något du behöver justera.

Utifrån resultatet av denna rundtur föreslår den ett klippschema som du såklart kan anpassa efter dina egna preferenser.

Mycket kraft i knivmotorn

Den fasta kniven är kanon och den klarar av att klippa i ganska tung terräng. När den inte orkar stänger den av kniven och försöker lite längre fram. Detta medför att den tenderar att köra ner högt gräs istället för att klippa ner det. Å andra sidan är det sällan som detta uppstår.

Klippresultatet är däremot väldigt jämnt och fint. Kniven håller sig också välslipad väldigt länge.

Dålig driftsäkerhet

MI 422 kör dock fast väldigt lätt, inte minst då den kräver en mycket jämn klippyta. Det räcker med en lätt buktning i gräsmattan för att den ska fastna. Vissa gånger går det inte ens att se vad det är som gör att den inte kommer vidare.

Likaså får MI 422 det svårt när det är fuktigt, då den lätt slirar och gräver ner sig i gräsmattan. Lyckligtvis märker den detta och stänger av sig istället för att stå och slösa batteri tills den dör.

Vidare har den här robotklipparen problem med kraftigare slänt då det uppstår obalans och den betraktar sig som lyft och därför stannar.

MI 422 har däremot ett användarvänligt och lättnavigerat menysystem där man enkelt ställer in arbetsschema. Det finns även ett "klipp nu"-snabbkommando som inte minst är praktiskt när den inte klippt på ett tag och behöver klippa ikapp.

Normalt är MI 422:s klipptid godkända 40 minuter, vilket dessutom är lite mer än vad Stihl utlovar. Har den däremot stått ett tag så att gräsmattan vuxit till sig sjunker klipptiden däremot till utlovade 30 minuter. Det tycker vi är i kortaste laget.

Något känslig för olika underlag

Däcken är väldigt glatta och hårda vilket gör att robotgräsklipparen har svårt att hantera andra ytor än enbart rent gräs. Har du exempelvis plattsättningar bör du se till att den inte går upp på dessa med ena sidan samtidigt som den klipper, för då gräver den lätt ner sig i gräsmattan.

En annan nackdel är att den är mycket känslig för positioneringen av laddstationen och hittar inte alltid in om den inte står perfekt. Vi skulle även önska att den klippte tystare.

Den är dock stark som en oxe sett till prisklassen. Har du en anlagd och relativt plan gräsmatta kommer Stihl Imow Mi 422 klara av att hantera den och vill du dessutom ha appstöd ska du välja modellen som heter Stihl iMow 422PC.

Stihl iMow MI 422 gör sig bäst på mindre, anlagda och mycket jämna gräsmattor.

*Stihl iMow MI 422s systermodell Stihl iMow MI 422 har stöd för app.

Mycket stark och driftsäkeranvändarvänligt gränssnitt
Något skräniggräver lätt ned sig om den fastnar
3,5

Bra pris hos:

Gårdsman

20. Cub Cadet XR2 1000

Bra prestanda men knivigt underhåll

Recensionsår: 2020 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon (LiFePO4) Drifttid: ca 45 min/laddning Rek. maxyta: 500 m² Maxlutning: ca 20° (36%) Klipphöjd: 15-60 mm (manuellt, ej verktygslöst) Klippbredd: 28 cm Vikt: 11,4 kg Längd: 63 cm Bredd: 46 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor

Cub Cadet XR2 1000

Cub Cadet XR2 1000 är en tung men samtidigt smal och kompakt robotgräsklippare som hanterar ojämn terräng riktigt bra. Gropar, sluttningar och olika underlag är inga problem. Däremot har den svårt för gles gräsmatta, då tenderar den att gräva ned sig. Detta är ofta fallet när man har barrträd på tomten så under dessa omständigheter presterar XR2 lite sämre.

XR2 1000 har hög prestanda, den är stark både när det kommer till att ta sig fram i trädgården, och när det kommer till att klippa högt gräs. Tyvärr är knivarna lite högljudda, såsom fasta knivar brukar vara.

Inte så användarvänlig, men bra klippare i övrigt

Tyvärr måste du använda verktyg för att ställa in klipphöjden, detta känns lätt omodernt sett till konkurrenternas lösningar.

XR2 1000 har överlag sin akilleshäl i användarvänligheten. Installationsförloppet är onödigt krångligt hela vägen fram tills dess att du lyckas koppla ihop roboten med mobiltelefonen. Dessutom är inkopplingen av laddstationen inte helt tydlig. Det framgår inte vilken ände som ska in var, och om du kopplar fel är det inte säkert att du kommer att förstå det på rak arm eftersom du kanske ännu inte har tillgång till appen.

Appen är relativt lättanvänd och har ett godkänt utbud av funktioner sett till prisklassen. Tyvärr går den bara på bluetooth så du måste stå bredvid roboten för att kunna använda den.

XR2 1000 klipper tidseffektivt tack vare en rejäl klippbredd och relativt hög hastighet. Tyvärr kör den in i saker utan att bromsa in, och den kör även in i sin egen laddstation. Två andra nackdelar är att laddstationen endast kan placeras i kabelns riktning, samt att robotgräsklipparen ibland misslyckas med dockningen.

Men i övrigt har Cub Cadet XR2 1000 bra problemlösningsförmåga och lämnar ett snyggt klippresultat. Framför allt har den fördel i att den är tidseffektiv. Har du väl installerat, programmerat klart den och ställt in klipphöjd kommer den att sköta enkla till medelsvåra gräsmattor snabbt och med ett bra slutresultat.

Lättanvänd appgod driftsäkerhettidseffektiv klippning
Krånglig installationkrävs verktyg för klipphöjdsinställningganska högljudd
3,5

Bra pris hos:

Bygghemma

21. Worx Landroid M WG791E.1

Robust robotgräsklippare utan finess

Recensionsår: 2019 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2 Ah/28 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 1 000 m² Maxlutning: ca 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 18 cm Vikt: 10,5 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Längd: 55 cm Bredd: 38,5 cm Höjd: 26 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 180 m avgränsningskabel & 200 märlor, 12 knivar App-stöd: Ja (Wi-Fi) Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Worx Landroid M WG791E.1

Worx Landroid M WG791E.1 är en robotgräsklippare i budgetklassen som känns både stabil och robust vid hantering. Dess kompakta formgivning gör den till en snygg pjäs i trädgården.

Även dockningsstationen är kompakt och gedigen. Tack vare utformningen på denna så har robotgräsklipparen aldrig några problem att docka korrekt - den leder robotgräsklipparen rakt in i rätt läge istället för att låta den leta sig in såsom hos många konkurrenter. Det är dock nödvändigt för att den här roboten ska fungera. Intelligensmässigt lämnar Landroid M nämligen en hel del att önska.

Mycket begränsad intelligens

Den klarar exempelvis inte av hinder längs hemgång eller kantklippning. Har dina rosenbuskar vuxit sig för stora eller om andra hinder befinner sig i närheten av begränsningsslingan kommer den att stånga sig mot dessa tills batteriet dör. Detta gäller även när den kör fast - att den står igång tills den dör helt. Det innebär dels att du kommer att behöva ladda den en bra stund när du hittar den, dels problem med återställningar i mjukvaran. En gång tappar den exempelvis språket.

Landroid M följer slingan slaviskt vilket gör att det uppstår spårbildning i gräsmattan. Den påminner överlag lite om en ångvält i mentaliteten när den tuffar på utan någon direkt finess.

Klipper långa stunder

Landroid M är enkel att installera. Allt du behöver följer med i paketet, och alla kopplingar är tydligt markerade. Detta tillsammans med en bra manual och ett helt okej gränssnitt gör att du är igång snabbt.

Robotgräsklipparen gör sedan ett godkänt klippjobb så länge gräsmattan är av enklare typ. Den får inte innehålla för mycket ogräs då den har svårt att skära av det - ogräset tenderar istället att böja undan. Klippbredden är dessutom liten, vilket gör att den arbetar långsamt. Speciellt eftersom den måste gå över vissa bitar flera gånger för att vi ska se ett perfekt resultat.

Å andra sidan orkar den vara ute och klippa länge. Landroid M klarar också att hantera lätt kuperad terräng i den grad man kan begära av en budgetmodell. Fuktig gräsmatta verkar däremot vara en akilleshäl. Den börjar lätt slira och har en tendens att köra fast. Dessutom åker Landroid M ibland över begränsningsslingan när det varit dåligt väder, vilket resulterar i stopp.

Ytterligare ett problem vid fukt är att det uppstår någon form av spänningsdipp som gör att den tror att den måste ladda, och när den väl kommer till stationen åker den direkt ut igen. Det krävs med andra ord fint väder och en ganska plan och jämn liten gräsplätt utan buskar och andra driftsäkerhetsrisker för att den här robotgräsklipparen ska klara av sitt jobb.

Men har du en enklare gräsmatta som samtidigt har partier med ganska kraftig lutning är detta en budgetmodell som terrängmässigt kan hantera den.

Lättinstalleradbra dockningsstationkompakt designkomplett kit vid köp
Osmartineffektivklippningklarar fukt dåligtkör slut påbatteriet vid stoppbuggar i mjukvaran
3,0

22. Wolf Garten Loopo S300

Enkel med app för den lilla trädgården

Recensionsår: 2019 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet: 7 Ah/12 V Drifttid:ca 90-120 min/laddning Rek. maxyta: 200 m² Maxlutning: ca 8,5° (15%) Klipphöjd: 15-45 mm (manuellt) Klippbredd: 18 cm Vikt: 11,5 kg Ljudnivå: 64 | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 53 cm Bredd: 42 cm Höjd: 26 cm Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Nej (ingen display, endast barnskydd i knappform) Inkluderade tillbehör: Installationsmaterial App-stöd: Ja (Bluetooth)

Wolf-Garten Loopo S300

Wolf Garten Loopo S300 är en liten, behändig robotgräsklippare som är lätt att installera - speciellt när du har fått igång appen i telefonen. I princip är det bara att koppla in begränsningsslingan och trycka på Go på robotens skal. Får du någon felkod kommer stationen att blinka. Det är då det är viktigt att du har appen installerad för i den kan du snabbt läsa av vad som blivit fel.

Eftersom den kopplar upp via blåtand är det en relativt snabb och lättförståelig process att koppla samman mobilen och gräsklipparen. Trots att Loopo S300 saknar display är den alltså väldigt enkel att komma igång med. En stor nackdel är dock att du bara kan välja mellan att låta den klippa dygnet runt, eller att ha en enda starttid per dag där den klipper i antingen 30, 60 eller 90 minuter. Det finns inget mellanting där du kan sätta både start- och sluttid, vilket blir väldigt begränsande.

Däremot är appen lättanvänd, om än väldigt sparsam avseende funktionsutbud.

Inte så smart, men enkel att använda

Loopo S300 är inte särskilt stark. Det märks redan vid decimeterhögt gräs att den får kämpa - sin smala klippbredd till trots. Blir det för tungt stänger den av knivarna och kör framåt en bit innan den fortsätter att klippa. Vidare finns det ingen spiralklippning eller liknande som gör att den direkt tar tag i platser där gräset hunnit växa sig lite högre.

Wolf Garten Loopo S300s konstruktion är användarvänlig, den har stora knappar med tydliga symboler. Men ur klippsynpunkt lämnar den en del att önska. Roboten har en plastkant i ena änden som är både djup och låg vilket gör att den lägger gräset ner. Det påverkar ibland klippresultatet negativt, speciellt om du har enstaka ogräs i gräsmattan som viker undan. Denna design gör även att robotklipparen ofta fastnar på ojämn terräng.

Wolf Garten Loopo S300

Att den kör fast är dock ett problem även på plan terräng. Initialt är det bara ungefär var tredje klippomgång som detta händer, men allteftersom den bygger på med jord och gräs mellan dubbarna uppstår en negativ spiral. Den kör fast allt oftare, och gräver då ner sig och det blir ännu mer smuts. I fuktigt gräs eskalerar problemet ytterligare och blir ett riktigt otyg. Du måste därför underhålla Loopo S300 relativt frekvent.

I fuktig terräng förlorar den också till viss del förmågan att hantera lutning. Den slirar då även vid mycket låglutande terräng. I nedförsbacke har den istället problem med att bromsa in farten. Den relativt höga farten i lutning kan bli ett problem om du har ett hinder i slutet av slänten som den då kör in i med ganska hög kraft, eller en avgränsningskabel i slutet som den då riskerar köra över och bli stående.

Bra hantering av driftstopp

När den väl kör fast så stänger den av sig innan batteriet är helt dött. Det gör att du kan starta upp den igen och justera positionen något - du slipper därmed bära tillbaka den till stationen och vänta på att den ska ladda.

Kör den inte fast orkar den klippa ganska länge i ett svep. Det finns med andra ord en hel del som talar för Loopo S300 - speciellt app-stödet - med tanke på det låga priset. Men också en hel del som talar emot den. Skulle tillverkaren få ordning på driftstoppen och fixa bättre lösningar för terränghantering och högt gräs, skulle den kunna bli ett intressant budgetköp. I dagsläget passar den främst tomtägare med en plan, mycket liten trädgård som är beredda att tumma på driftsäkerheten för att komma ner i pris.

Lättinstalleradlättprogrammerad användarvänlig designApp-stödlång klipptid
Svag klippmotorkör ofta fastfå inställningsmöjligheterlägger gräset ned ibland
2,5

Bra pris hos:

Cdon

23. Bosch Indego 400 Connect

Nätt modell för små ytor

Recensionsår: 2018 Prisklass:Budget Batteri:Typ: Litium-jon | Kapacitet X Ah/18 V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 400 m² Maxlutning: 27% Klipphöjd:30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 19 cm Vikt: 7,5 kg Knivtyp: Fast Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Bosch Indego 400 Connect

Bosch Indego 400 Connect är en liten och smidig robotgräsklippare med en kompakt dockningsstation som gör den lättpositionerad även i skrymmande utrymmen.

Installationen är dock krånglig eftersom manualen lämnar mycket att önska. Den är hafsigt översatt och installationsanvisningarna är otydliga, även för en van installatör. Dessutom är själva robotgräsklipparen mycket känslig. Allt måste i princip placeras perfekt för att det inte ska uppstå fel vid dockning eller klippning. Det kan handla om så små variationer att de inte är synliga med blotta ögat för att robotgräsklipparen ska strejka. Detta gör att det tar lång tid innan Indego 400 Connect faktiskt är igång och klipper.

Även mjukvaran i robotgräsklipparen är dåligt översatt och buggig. Den lilla displayen gör också att menyvalen många gånger måste förkortas och det är inte helt självklart för användaren vad den håller på med. Det märks extra tydligt när vi låter vanliga husägare testa att göra ändringar under vår insyn.

Den fastnar och slirar

Indego 400 Connects klippbredd är tanig, men då den bara är avsedd för små gräsmattor så blir klipptiden ändå normal. Klippresultatet blir bra med en jämn och fin gräsmatta så länge du inte har lutningar på tomten.

Vid lutning tenderar den ofta att stå och slira, speciellt i fuktigt gräs. Ofta missar den då även ytor i backarna så att du får en tovig gräsmatta där. I de fall klippytan gränsar till en backe bör du placera slingan en bra bit in från denna eftersom robotgräsklipparen annars kommer att halka utanför och få stopp.

Vidare känns mjukvaran underligt planerad. Robotgräsklipparen stannar ofta under klippning för att "uppdatera kartan". Detta upplevs som irriterande små avbrott under den ändå ganska korta tid som den är ute och går.

Däremot är den duktig på att hitta hem och docka när du hittat en perfekt position på laddstationen. Den sköter sig själv ganska bra så länge du inte måste in och göra ändringar i mjukvaran.

Smidig storlek
Svårt att hantera slänterkänsligt installationsförfarandebuggar i mjukvarankrångligt gränssnitt
2,0

Bra pris hos:

Proshop

24. Stiga Autoclip 225 S

Kompakt och tung med utmärkt batteritid men omodern teknik

Recensionsår: 2020 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,5 Ah/29,6 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rek. maxyta: ca 1100 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg Bredd: 43 mm Höjd:25 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej Bruksanvisning: PDF

Stiga Autoclip 225 S

Stiga Autoclip 225 S är en storleksmässigt smidig men mycket tung robotgräsklippare, som kan klippa väldigt länge på en enda laddning. Detta är också dess största styrka. Hade den haft godkända terrängegenskaper och bättre driftsäkerhet hade den fenomenala klipptiden varit ett riktigt bra säljargument. Men tyvärr kör den här roboten fast i stort sett dagligen. I alla fall så länge du kör den i standardutförande.

Den klarar i princip endast helt plana och jämna (mao fint anlagda och välskötta) gräsmattor. Där är den stark och har inga problem med högt gräs. Dock kan den sticka iväg i nedförsbacke istället för att bromsa in, och får då ibland svårt att hinna med att klippa ordentligt. Men bortsett från det får du på den typen av ytor ett fint klippresultat.

Men terrängegenskaperna är det som fäller 225 S. Den kör i stort sett fast dagligen på alla andra typer av ytor. Råkar den exempelvis köra ned med nosen i en smärre inbuktning i gräsmattan så tar den sig oftast inte upp igen utan fastnar. De flesta gräsmattor har inte perfekt yta, vilket gör att denna robotgräsklippare har svårt att komma till sin rätt.

Man kan dock köpa till ett par spikhjul som fästs bredvid hjulen och dessa förbättrar dramatiskt terränghanteringen! Skillnaden är så stor att 225 S med spikhjulen framstår som en helt annan gräsklippare. Vi hade därför önskat att de ingick i standardpaketet.

stiga-autoclip-225s

Ligger långt efter konkurrenterna

Spikhjulen till trots så har 225 S svårt att hävda sig gentemot konkurrenterna eftersom mycket av tekniken är föråldrad. Inkopplingen av laddstationen är hopplöst primitiv och kunde definitivt gjorts mer användarvänlig. Detsamma gäller utplaceringen av begränsningsslingan, som är mer bökig än genomsnittet.

Laddstationen måste placeras längs med slingan och kräver några meter öppen yta. Detta gör placeringen av laddstationen mindre flexibel. Givet att man fixar detta så har 225 S däremot inte några problem med att hitta hem och docka.

Primitiv är även klipphöjdsjusteringen som kräver att man stänger av klipparen, vänder den upp-och-ner och använder verktyg. 225 S har vidare ett omodernt och bökigt användargränssnitt. Den lilla tvåradiga displayen rymmer bara några ord, till detta har du ett fåtal knappar att använda dig av. Knapparna har dessutom lite olika funktioner beroende på vad det är du vill göra. Du kommer därför att behöva ta till manualen varje gång som du vill ändra dina inställningar. Programmeringen blir tidsödande och komplex.

Dessutom är valmöjligheterna ytterst begränsade. Exempelvis kan du inte ställa en - eller flera - arbetstider per veckodag, utan får nöja dig med max två arbetsscheman med ett enda tidsintervall i varje.

Den tillhörande appen möjliggör fjärrstyrning av robotgräsklipparen som om den vore en radiostyrd bil. Detta är häftigt, men den praktiska nyttan är minimal. Man kan exempelvis inte justera klipptider eller säga åt den att börja klippa.

Stiga 225 S gör sig bäst på medelstora gräsmattor som är plana och enkla i sin utformning. Har du väl programmerat den, och satt på spikhjul, går den som en klocka. Men du kommer inte att vilja göra ändringar i programmeringen, klipphöjden eller på annat sätt förändra din installation – det är helt enkelt för tidsödande. Med tanke på priset på den här robotgräsklipparen finns det alldeles för mycket saker som Stiga skulle behöva modernisera för att vi ska kunna rekommendera Autoclip 225 S.

Lång klipptidsmidig storlekstark klippmotor
Dåliga terrängegenskaperkrånglig installation & klipphöjdinställningomodernt svåröverskådligt gränssnittfunktionsfattig app
1,5

Bra pris hos:

Byggmax

25. Lyfco E1800

Bitvis okej prestation men många frågetecken

Recensionsår: 2020 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon, 4,4 Ah, 29 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rekommenderad klippyta: 1 500 kvm Maxlutning: ca 30° Klipphöjd: 25-65 mm (elektronisk) Klippbredd: 21 cm Ljudnivå: 60 | Uppmätt medelvärde: ca 59 dB Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Wi-Fi) Inkluderade tillbehör: 9 st knivar Övrigt: Borstlös motor, regnsensor,

Lyfco E1800 WiFi

Lyfco E1800 är lite av en doldis på robotgräsklipparmarknaden. Prismässigt ligger den i budgetklassen, men den har ändå flera lyxiga egenskaper såsom app-stöd, elektronisk klipphöjdinställning och borstlös motor.

Installationen kan vara lurig. Du kopplar in slingan på laddstationens baksida varpå en diod på ovansidan av stationen indikerar om den har signal eller ej. Slingan skalas och petas in i anslutningarna som sitter oskyddade på baksidan. Dock visar inte stationen huruvida du kopplat rätt ände i rätt kontakt och kopplar du fel kan den rymma eller spinna okontrollerat. Det är då stor risk att den skadar personer, djur eller prylar i trädgården.

Topputrustad, men samtidigt inte alls

Rätt kopplad håller sig Lyfco E1800 däremot för det mesta där den ska och den har flera egenskaper som normalt bara återfinns på premiumrobotar, såsom regnsensor, spiralklippning och möjlighet att ställa in hela sex olika arbetsområden.

E1800 håller ganska högt tempo på gräsmattan, både när den kör mellan olika platser och när den byter vinkel. Detta kombinerat med lång drifttid ger plus i protokollet. Samtidigt både svänger och kör den in i saker i full fart, vilket riskerar att skada känsliga möbler och kvarglömda saker på gräsmattan.

Tyvärr är det sällan som den faktiskt klipper särskilt länge. E1800 kör trots kraftiga dubbar på hjulen fast relativt ofta. Även på plan gräsmatta blir den ibland ståendes. Den förstår då inte att den kört fast utan fortsätter att snurra hjulen så att gräsmattan slits sönder. Om den blir ståendes alltför länge – så att den dör – förlorar du ibland alla inställningar du har gjort.

Svårigheter vid hemgång

Lyfco E1800:s värsta problem är dock att den ofta blir ståendes vid hemgång. Det är oklart vad som orsakar detta, men det räcker att du ger den en lätt putt i baken så kommer den igång igen. Att du måste övervaka hemgången ger ett stort minus på driftsäkerheten.

Vid hemgång kan den också ha lite svårt att hitta in i stationen om denna inte står på helt plan mark. Har roboten väl dockat kan du heller inte göra inställningar via displayen, vilket är frustrerande.

Via appen kan du däremot kommunicera med robotgräsklipparen. Du får inga instruktioner om hur du kopplar samman appen och roboten, men när du väl löst det fungerar appen godkänt. Du kan exempelvis styra E1800 manuellt, skicka ut den att klippa eller ställa in regnsensorn.

Det är lätt att tro att ”uppdateringar” i menyn avser själva robotgräsklipparen, men så är inte fallet, utan det är mobilappens version som hanteras via denna. Ska du uppdatera robotgräsklipparen måste du ladda ner ny firmware till datorn från en hemsida, och därefter utföra ett antal steg innan roboten är uppdaterad. Tyvärr notifieras du varken i appen eller på robotens display när ny firmware släppts.

Lyfco E1800 sticker därmed ut både vad gäller positiva och negativa aspekter. I dagsläget har den en rad buggar och frågetecken i installationsförfarandet som medför en låg driftsäkerhet och vi kan därför inte rekommendera den.

Lång klipptidapp-stödelektronisk klipphöjdinställning
Låg driftsäkerhetbitvis krånglig installationklipper ojämntotydliga gränssnitt
1,5

Bra pris hos:

Bygghemma

Allt om robotgräsklippare

En robotgräsklippare är som en intelligent självgående gräsklippare. Utifrån ett klippschema som du själv ställer in sköter den klippningen av din gräsmatta utan att du behöver lyfta ett finger.

Den håller sig inom en angiven yta. Ytan avgränsas med hjälp av en begränsningskabel som du lägger runt gräsmattan. Du kan antingen lägga den själv, eller så köper du till att en installatör sköter installationen.

Det är enkelt att utföra arbetet själv, men kan vara jobbigt för den som har problem med ryggen eftersom du går böjd när du slår ner plastmärlorna som ska hålla kabeln på plats. Professionella installatörer använder ofta en kabelläggare. Det går att hyra en sådan men är inte nödvändigt om du har någorlunda god fysik.

Med tiden växer gräset över kabeln och då syns den inte längre. För att finna den vid eventuella kabelbrott kan du använda dig av kabelsökare.

Robotgräsklipparen består av en klippmotor som roterar en klippdisk med knivar på. Antingen en fast kniv, eller så kallade pivotknivar som är som rakblad. Oavsett modell så skär robotgräsklipparen av gräset vilket är relativt skonsamt för gräset.

Hur den klipper och navigerar avgörs av den inbyggda mjukvaran. Denna uppdateras kontinuerligt av tillverkarna men det är bara vissa som tillåter att du får tillgång till uppdaterad mjukvara gratis. Det vanliga är att du får gå till en auktoriserad verkstad och uppdatera den – ibland till en kostnad. Alternativt byta till årets robotgräsklippare som har den nya mjukvaran. Worx ska dock ha beröm för deras mjukvara kan du ladda ner och uppdatera själv.

Robotgräsklipparen är batteridriven. Det innebär att den efter en viss tid, ofta 40 minuter eller mer, åker hem till sin laddstation där den dockar och sedan står kvar för att ladda upp batteriet igen. Vid fulladdat batteri åker den ut och klipper igen om den tidsmässigt fortfarande har inställd arbetstid. Annars står den kvar och väntar in inställt klockslag nästa arbetsdag.

Köpguide: Tips till den som ska köpa robotgräsklippare

Robotgräsklipparen är trädgårdsägarens bästa vän, i alla fall hos den som valt en modell som kan hantera den gräsmatta den ska klippa. Gräsmattor kan nämligen se väldigt olika ut.

De kan vara anlagda med perfekt jämn yta, eller istället gropiga och ojämna. Vidare kan de ha olika kraftig lutning, grässorten kan vara mer eller mindre tuvbildande och känslig mot skador, det kan finnas träd eller liknande mitt på gräsmattan med rötter som sticker upp – utmaningarna är olika från en trädgård till en annan.

Med rätt sorts robotgräsklippare för just din gräsmatta, och en bra planerad installation, kommer inget av det här utgöra några problem. Vissa robotgräsklippare klarar exempelvis smala sluttande korridorer utmärkt, medan andra kanske inte gör det men istället är väldigt tidseffektiva på stor, öppen, plan yta.

Ta reda på vilka förutsättningar du har

Förutom att läsa tester på robotgräsklippare är det även viktigt att du studerar din gräsmatta och ser vilka behov du har. Inledningsvis ger vi dig några tips på vägen, men för att få totalkoll bör du läsa igenom hela guiden.

Rekommenderad maximal storlek

Många tillverkare anger rekommenderad maximal storlek på gräsmatta för deras robotgräsklippare. Tänk på att många – inte alla – tar i något i överkant när de skattar det här värdet. Du vill ju inte att robotgräsklipparen ska behöva vara ute och klippa dygnet runt för att hinna med att hålla gräsmattan i trim.

Därför bör du utgå ifrån att det värde tillverkaren anger många gånger är under bästa möjliga förhållanden. Är din gräsmatta då exempelvis uppdelad i flera arbetsområden, eller har många hinder som du vill avgränsa med slingan genom att skapa så kallade öar, behövs helt enkelt stöd för längre kabel. Kontrollera i manualen hur lång kabel din robotgräsklippare kan hantera.

Är du osäker på hur stor din gräsmatta är kan du använda en funktion inbyggd i Worx app för deras robotgräsklippare. Slår du igång den och stegar hela vägen runt gräsmattan räknar den sedan ut ungefär hur stor den är.

Hur komplicerad är gräsmattan

Förutom storleken på gräsmattan kan det även finnas komplicerande faktorer som gör att robotgräsklipparen måste arbeta längre för att få samma yta klippt som på en enkel gräsmatta. Exempelvis kan det handla om att gräsmattan är indelad i flera arbetsområden.

Genom att köpa en robotgräsklippare med stöd för flera arbetsområden i sitt funktionsutbud kan ställa in att robotgräsklipparen ska följa kabeln ut till exempelvis arbetsområde två 50 procent av gångerna innan den börjar klippa. Då säkerställer du att den hittar ut till ytan tillräckligt ofta för att hålla den välfriserad. En annan komplicerande faktor är slänt, speciellt slänt i anslutnings till begränsningsslingan. Vissa robotgräsklippare klarar inte av att bromsa upp farten tillräckligt när de klipper i slänt och råkar då i värsta fall köra utanför området och bli ståendes.

Ojämn gräsmatta är något som många robotgräsklippare har problem med, således gropar i gräsmattan. De kör lätt fast i till synes osynliga gropar. Initialt kan du behöva gå och fylla gropar och jämna till gräsmattan första veckorna efter en installation. Du kommer att märka var de värsta syndarna finns.

Men har du köpt en robotgräsklippare med dålig terränghantering kommer detta att bli ett arbete som får upprepas säsong efter säsong i takt med att gräsmattans yta förändras med tiden. Därför är det viktigt att du har en robot som är relativt okänslig för ojämnt underlag.

Läs på för att bli nöjd

När du ska köpa robotgräsklippare är det därför viktigt att du läser tester. Vårt stora robotgräsklippartest här på PriceRunner är unikt på så vis att robotgräsklipparna testas i en naturlig miljö. Vi ställer inte bara upp dem på små banor på en och samma gräsmatta. Testet involverar istället en lång rad gräsmattor, alla med olika utmaningar och svårighetsgrad.

Robotgräsklipparna testas i flera månader och roteras vid ett par tillfällen under säsongen till en ny gräsmatta. Resultatet övervakas av en utbildad testledare, men även av de privatpersoner som äger gräsmattorna testet utförs på. I slutet samlas data in från gräsmattornas ägare, och sammanställs. Testledaren tar med detta i bedömningen av respektive robotgräsklippare.

Vilken robotgräsklippare som blir bäst i test beror på hur de klarar de utmaningar som gräsmattorna ställer på dem, kontrasterat mot vad de kostar. En billig robotgräsklippare förväntas exempelvis inte klara lika brant lutning som en dyr robotgräsklippare.

Utöver att vi gör tester på robotgräsklippare finns det även andra som gör det. Råd & Rön testar robotgräsklippare, likaså tekniktidningen M3. Testerna kan få lite olika utfall men det beror helt enkelt på hur man testar. Råd och Rön har exempelvis en mer kontrollerad testmiljö där de försöker spegla hur en genomsnittlig gräsmatta ser ut. Vi har som sagt istället valt att testa robotgräsklipparna i den miljö de är tänkta att verka i.

Prisklasser i testet

Budget: upp till 11 000 kr Robotgräsklippare i denna prisklass bör klara mindre, okomplicerade gräsmattor med jämnt underlag. Både problemlösningsförmåga och terrängegenskaper är normalt klart begränsade.

Mellan: ca 11 000–20 000 kr I denna prisklass bör man kunna förvänta sig att robotgräsklipparen klarar medelsvåra gräsmattor på ca 1000 kvm. Såväl problemlösningsförmåga som terrängegenskaper bör vara tillräckligt goda för att klara majoriteten gräsmattor. Tyvärr är det många mellanklass-modeller som inte klarar detta.

Premium: över 20 000 kr Modeller i denna prisklass bör klara stora, komplicerade gräsmattor med många hinder, smala passager och komplex kabeldragning. Helst ska de även klara kraftiga lutningar och besvärligt underlag. Tyvärr fallerar en stor andel av premiummodellerna på flera av dessa punkter.

Bra att veta om robotgräsklippare

I köpguiden ovan går vi igenom allt som är viktigt för dig att ta hänsyn till när du ska köpa en robotgräsklippare. Men för den som verkligen vill sätta sig in i ämnet följer nedan viktig och mer detaljerad information om hur en robotgräsklippare fungerar, hur den används, vad det finns för tillbehör och massor av andra intressanta aspekter.

AI – Så smart är din robotgräsklippare

AI står för artificiell intelligens och är den skapade intelligens som man försett robotgräsklipparen med för att ge den en problemlösningsförmåga.

Precis som vi människor anses robotgräsklippare smartare ju bättre de är på att lösa olika problem. Att komma på hur man ska göra en robot smartare är en mycket kostsam process som inkluderar mycket ”trial and error”. Därför tenderar robotgräsklippare från företag som tillverkat dem länge att ha en högre AI än nykomlingar, vars modeller ofta uppvisar ”barnsjukdomar” i problemhanteringsförmågan.

I praktiken handlar detta om att vissa tillverkare har lyckats skapa smartare algoritmer än andra. En algoritm kan sägas vara en uppsättning instruktioner som säger åt robotgräsklipparen vad den ska göra i en mängd olika situationer

Ett exempel på utveckling av AI är Robomows RoboVision. De robotgräsklippare som är utrustade med den här nya tekniken – som innebär ett slags kameror och AI-mjukvara i samverkan – kan upptäckta människor och djur på gräsmattan och på så vis undvika att över huvud taget krocka med dem. Den byter istället körriktning.

Det rådande systemet på marknaden är annars i skrivande stund att robotgräsklipparna kör in i saker och stänger då av sin klippmotor för att göra så liten skada på objektet som möjligt, backar därifrån och börjar klippa på nytt. Om den anser sig ha blivit lyft kommer du själv att behöva gå dit, kontrollera vad som skett och starta robotgräsklipparen manuellt.

Huruvida RoboVision exempelvis löser problemet med igelkottar som blir påkörda av robotgräsklippare återstår att se, men det är ett bra exempel på hur tillverkarna hela tiden försöker förbättra sina system genom att kombinera hård- och mjukvara i smarta lösningar. Alla vill förstås göra de bästa robotgräsklipparna på marknaden.

Blir en del av det smarta hemmet

Förutom den grundläggande AI:n handlar robotgräsklipparens intelligens även om hur användarvänlig den är ur ett smarta hemmet-perspektiv. I takt med att allt fler produktgrupper kopplas upp mot nätet och kan styras på distans, är det inte mer än väntat att även robotgräsklipparna gör så.

Förutom att en stor grupp robotgräsklippare idag kommer med app-stöd, kommer allt fler även med stöd för röstassistenter. Du kan därmed ge dem röstkommandon. Ofta bygger tillverkaren in stöd för både Amazons röstassistent Alexa och för Googles dito Google Assistant. Att de bygger in för just dessa beror på att de är störst på marknaden när det kommer till att styra hemmet med rösten. Apples Siri är det dock sparsamt med stöd för.

Vad innebär då det här för dig? Det innebär att du kan nyttja appen för att ge robotgräsklipparen röstkommandon, och i förlängningen att du kan göra detta via din röstassistent hemma. Har du exempelvis en smart Google Home-högtalare kan du säga: ”Hej Google, säg till min robotogräsklippare att åka ut och klippa gräset”.

Ett annat tecken på den här smarta hemmet-eran som nu även påverkar våra robotgräsklippare är att många robottillverkare bygger in stöd för smartklockor, exempelvis Apple Watch. Kasta ett öga på klockan så ser du vad din robotgräsklippare har för sig just för tillfället.

Användarvänlighet

Att spara tid och ansträngning är troligen det viktigaste skälet bakom att köpa robotgräsklippare. Därför är det självklart att man även vill att den ska vara användarvänlig.

Inledningsvis handlar det om att själva installationen ska vara smidig och enkel, så att man verkligen kommer igång med sin robotgräsklippare. Vissa modeller är mer lättinstallerade än andra och denna skillnad kan vara extra påtaglig om man som novis sköter hela installationen själv.

När installationen väl är färdig är det till största delen robotgräsklipparens dator och kontrollpanel som står för användarvänligheten. Gränssnittet och menysystemet ska vara så intuitivt att det är lätt att hitta bland de olika funktionerna. Har kontrollpanelen för få knappar blir programmeringen tidskrävande, samtidigt kan många knappar vara förvirrande om layouten inte är tillräckligt tydlig.

Byggkvalitet & hållbarhet

Robotgräsklippare är både dyra och komplicerade produkter varför det är viktigt att de inte går sönder. Fabriksgarantin täcker den första tiden men därefter får man själv bekosta reparationer och underhåll.

En hög byggkvalitet gör i regel även en hållbar robotgräsklippare. För att hålla länge ska dock robotgräsklipparen även vara stryktålig och okänslig för yttre påverkan. Därför måste den vara fukttålig och i ett regnigt och blött klimat förhindra att inträngande fukt orsakar kortslutning i någon av alla de kretsar som finns i robotgräsklipparen.

Den måste även vara värmetålig för att inte överhettas av att dagarna i ända står ute i gassande solsken. Knivbladen bör också vara okänsliga för att inte böjas eller slås sönder av hårda föremål, såsom stenar, rötter eller kvarglömda leksaker.

Tänk på att majoriteten av tillverkarna inte tillåter att du tvättar robotgräsklipparen genom att spola av den med trädgårdsslangen. Den ska borstas ren med borste eller blåsas ren med tryckluft. Måste du tvätta den med vatten är det lätt fuktad trasa som gäller.

För bästa möjliga livslängd bör du följa tillverkarens rekommendationer.

Vinterförvaringen påverkar livslängden

Livslängden påverkas även av hur väl du hanterar robotgräsklipparens underhåll. Förutom att byta knivar vid behov (du ser på kniven om den är slö, eller på gräset genom att det blir gula toppar på det), och hålla den ren, ska du även förvara den korrekt under vintern.

Vinterförvaringen inbegriper att du tvättar rent robotgräsklipparen, byter knivar på den, vid behov lämnar in den för service och uppdatering av mjukvara samt att du sedan förvarar den frostfritt. Batterier är känsliga för kyla. Robotgräsklipparen ska först laddas full, därefter stängas av helt och förvaras i ett uppvärmt utrymme så länge det är minusgrader – vilket i princip är delar av hösten, hela vintern och sedan våren fram tills det är dags för den att börja klippa igen

Design

Robotgräsklipparens design avgör inte bara hur snygg den är utan även hur driftsäker och hållbar den är, samt hur väl den hanterar terräng. De som designar robotgräsklippare måste hela tiden hantera målkonflikter mellan estetik, prestanda, funktionalitet, tillverkningskostnad och säkerhet.

Exempelvis är en större klippbredd nästan alltid att föredra ut ett rent tekniskt perspektiv, då detta gör robotgräsklipparen mer stabil och snabbare på att klippa gräsmattan. Samtidigt innebär det också en större kostnad att tillverka en sådan klippare.

En mindre säkerhetsbuffert kring insidan av kåpan möjliggör en större klippbredd men ökar samtidigt risken för olyckor. På samma sätt är en stor röd ”STOP”-knapp värdefull ur säkerhetssynpunkt medan det ur ett estetiskt perspektiv är fördelaktigt att placera den mindre synligt.

En väldesignad robotgräsklippare utmärks därför av att man tagit hänsyn till alla dessa faktorer i dess skapande.

Driftsäkerhet

Driftsäkerheten är den kanske enskilt viktigaste egenskapen hos en robotgräsklippare. Själva idén med en robotgräsklippare är ju – liksom alla andra typer av robotar – att den sköter sig själv och kräver så lite arbete av sin operatör som möjligt.

När robotgräsklipparen väl installerats och programmerats ska den därför kräva så lite hjälp som möjligt av sin ägare. En helt driftsäker robotgräsklippare kommer inte nödvändigtvis åt att klippa överallt men blir aldrig stillaståendes någonstans. Samtidigt vill man ju att klipparen även ska klippa svårare partier av trädgården.

I praktiken är därför ingen robotgräsklippare helt driftsäker utan blir förr eller senare hjälplöst ståendes någonstans. För de mest driftsäkra robotgräsklipparna sker detta emellertid mycket sällan medan de minst driftsäkra blir ståendes mycket ofta. De egenskaper som bidrar mest till driftsäkerheten är robotgräsklipparens terrängegenskaper och dess AI (Artificiella Intelligens).

Robotgräsklippare och djur

Vi nämnde kort inledningsvis att det finns en problematik kring igelkottar och robotgräsklippare. Det har kommit många rapporter om igelkottar som blir överkörda och skadade av robotgräsklippare. Därför rekommenderas man i dagsläget att inte låta robotgräsklipparen klippa gräset nattetid.

Men det finns även andra djur som påverkas av robotgräsklipparna. Många rapporterar exempelvis att de fått färre mördarsniglar efter att de installerade robotgräsklippare. Teorin är att mördarsniglarna inte tycker om signalen från begränsningsslingan.

Även större djur påverkas av robotgräsklipparen. 2018 cirkulerade det exempelvis en video där en älg står och mumsar äpplen från ett äppelträd, och när robotgräsklipparen närmar sig blir den skrämd och riktar några väl valda sparkar mot klipparen. Robotklipparen uppges ha överlevt misshandeln. Skulle det ha varit ett vildsvin är vi inte lika säkra.

Vildsvin utgör dock framför allt en risk för begränsningsslingan. Det har kommit rapporter om att vildsvin som bökar sönder gräsmattan också har av begränsningsslingan.

När det kommer till husdjur såsom hund och katt brukar de, efter en kort invänjningsperiod, ignorera robotgräsklipparen och hålla sig på avstånd. Men det bästa är förstås att inte låta den vara ute och klippa när det finns risk att djur ligger och vilar på gräsmattan.

Poängen du bör ta med dig är att robotgräsklippare påverkar djurlivet i din trädgård och att det är något du måste ta hänsyn till när du införskaffar en robot.

Robotgräsklippare installation

Att installera en robotgräsklippare är mer eller mindre enkelt beroende på vilken modell du har köpt. Installationen består av två huvudsteg, det ena är att rama in gräsmattan och koppla in laddstationen. Det andra är att starta upp robotgräsklipparen och programmera klippschema, arbetsområden med mera.

Hos vissa tillverkare ingår installation vid köp. Hos andra är det DIY som gäller. Du kan även köpa till installation av robotgräsklippare hos vissa återförsäljare. Kostnad för installation av robotgräsklippare uppskattas till mellan 2 500-4 000 kronor. Priset varierar främst med hur stor gräsmatta du har.

Ibland ingår installationsmaterial med robotgräsklipparen, ibland måste du köpa till även detta. Här hittar du en lång rad tillbehör som är lämpliga när du behöver köpa installationskit med sådant såsom kabel, märlor och skarvdon i efterhand.

Installationen (med slinga etc) sker vanligen innan gräset börjat växa. Ska du så ny gräsmatta är det en god idé att lägga banan före dess och sedan låta robotgräsklipparen vila tills gräsmattan vuxit till sig. Du bör inte låta en robotgräsklippare åka runt på en nysådd gräsmatta – jorden är för lös och den kommer att skada ytan.

Man kan förstås även utföra installationen efter att gräset har börjat växa. Fördelen med att göra det tidigt på säsongen är att du hunnit åtgärda eventuella hinder, gropar och annat som stör robotgräsklipparen innan semestern. Det finns alltid en inkörningsperiod där du upptäcker problem och annat som behöver lösas. Om du gör installationen tidigt är det enkelt att vid behov flytta ut kabeln och liknande – gräset har inte hunnit växa över den.

Installationsförfarandet är överlag detsamma för alla robotgräsklippare. Dock kan vissa modeller kräva att du placerar slingan med ett visst avstånd mot gränsen eller i en viss formation vid hörn, korridorer och laddstation. De flesta robotgräsklippare klarar sig utan dessa formationer, men för att din robotgräsklippare ska fungera så optimalt som möjligt bör du förstås följa tillverkarens anvisningar i manualen.

Installationen inbegriper över följande steg:

 • Bestäm dig för var du vill placera laddstationen. Kolla i manualen så att din robotgräsklippare kan stå vinklad precis så som du vill ha den. Vissa tillåter exempelvis inte placering i hörn, eller att laddstationen står vinkelrätt mot kabeln. Andra har mer fri placering.
 • Lägg ut slinga runtom gräsmattan, samt kring de hinder på själva gräsmattan som du inte vill att robotgräsklipparen ska kunna köra in i. Du kan tänka på begränsningsslingan som ett staket. Den har dock fördelen att där du lägger den dubbel (två kablar parallellt) blir den osynlig för robotgräsklippare och denna kan då köra över den. Det gör att du kan bilda öar runt hinder. Du fäster slingan genom att slå ner plastmärlor mot den som håller den på plats.
 • Koppla in begränsningsslingan till laddstationen. Vissa kräver skalad kabel, andra kräver kabelsko och anslutning till ett bleck på stationen. Det senare känns mer premium och utgör ett smidigare förfarande, men bägge metoderna är fullt överkomliga även för en lekman.
 • Koppla in strömkabeln till laddstationen och vägguttaget. Se till att den inte ligger så att man kan komma åt och skada den. Kontrollera lysdioden så att laddstationen får signal från kabeln. I manualen kan du läsa vilken färg den ska ha för att indikera att allt är rätt inkopplat. Om den blinkar att det är fel måste du göra en felsökning på slingan. Finns det avbrott på den? Har du råkat blanda ihop vilken ände som skulle in i vilken anslutning på laddstationen?
 • Ladda ned eventuell app som tillhör robotgräsklipparen. Ofta är installationen enklare om du gör den via appen.
 • Starta robotgräsklipparen och anslut den till eventuell app, eller följ installationsinstruktionerna på displayen på robotgräsklipparens kropp.

Har du köpt en robotgräsklippare från Husqvarna, Gardena eller McCulloch ska du – förutom att lägga begränsningsslinga runt gräsmatta och hinder – även placera ut en eller flera guidekablar. Dessa kablar är av samma typ som begränsningsslingan, de heter bara ett annat namn då det är en patenterad lösning som Husqvarna tagit fram för att robotgräsklipparna snabbt ska kunna ta sig ut och hem igen.

Guidekabeln fungerar som en genväg över tomten och gör robotgräsklipparen mindre känslig för hur gräsmattan ser ut vid gränsen. Du är mer fri i placering. Har du exempelvis kraftigt lutande slänt i tomtgräns gör inte detta något för du kan säga till robotgräsklipparen att inte följa tomtgräns hem, istället ska den enbart gå via guidekabel.

Guidekabeln placerar du från laddstation och rakt över ytan robotgräsklipparen ska klippa. I andra änden kopplar du in den till begränsningsslingan.

Robotgräsklippare utan begränsningskabel

Många robotgräsklippare har idag inbyggd GPS. Den används som ett stöd i navigationen, för att robotgräsklipparen ska få en bra spridning i sin annars slumpmässiga navigering. Den ska kunna hitta ut till flera ytor och klippa jämnt fördelat över en stor yta.

I dagsläget är det inte aktuellt att låta robotgräsklippare klippa gräsmattan enbart via GPS. Begränsningsslingan är bland annat viktig eftersom du kan millimetera styra hur nära ett visst objekt eller en gräns som en robotgräsklippare ska klippa. Du kan finjustera väldigt enkelt genom att flytta slingan in eller ut några millimeter från objektet.

Att via en skärm rita ut gränsdragningen för robotgräsklipparen skulle i praktiken gå att göra med dagens teknik, men resultatet blir inte lika precist och säkert. Därför körs dagens robotgräsklippare inte utan slinga.

Hitta bästa priset på robotgräsklipparen

Vissa robotgräsklippare kan du bara köpa via auktoriserade återförsäljare, bland annat Husqvarna Automower, Robomows Pro-sortiment och Stihls iMow. Andra robotgräsklippare kan du köpa direkt i byggvaruhus, hemelektronikbutiker eller hos återförsäljare på nätet. Exempelvis säljer Clas Ohlson McCullochs robotgräsklippare och Bauhaus säljer ett flertal märken, däribland Gardena och Worx.

Fördelen med att köpa via auktoriserad återförsäljare är att du ofta får med installation och programmering på köpet – dock inte alltid. Det är egentligen inte särskilt svårt att installera robotgräsklipparen själv, men det kan förstås vara skönt att slippa lägga tid på det. Du får även en kontaktpunkt dit du kan vända dig och snabbt få hjälp från produktexperter och om något inte fungerar kan de laga det för de har ofta reservdelar på plats.

Köper du direkt via vanlig butik är det butikssäljare som möter dig i förstahand. Å andra sidan är de ofta välutbildade på det sortiment de säljer. Dock får du räkna med att göra installationen själv, eller köpa till installation från ett separat företag som sysslar med just robotgräsklipparinstallationer. Behöver du reparera produkten måste de skicka iväg den då de inte kan göra sådant i butik och det kan därför dröja lång tid – ibland flera veckor – innan du får tillbaka den.

Ett bra sätt att hitta erbjudanden på robotgräsklippare är att köpa roboten under sensommaren eller hösten. Dock är det sällan särskilt attraktiva rabatter på just robotgräsklippare, det är sällan rea på samma sätt som för många andra produkter.

Därför är det egentligen dumt att invänta hösten. Satsa istället på att prisjämföra modellen du är intresserad av hos PriceRunner för att hitta bäst pris just nu. Det viktiga är att du får ut så mycket av säsongen som möjligt.

Funderar du på att köpa en begagnad robotgräsklippare? Var då noggrann att jämföra priset på den modell du tittar på med aktuellt pris på samma produkt men av rätt årsmodell. Robottillverkarna släpper nya uppdaterade robotgräsklippare varje år. Det kan vara ganska lite som skiljer dem åt från föregående års modell, men köper du begagnad är det viktigt att du ställer priset mot rätt produkt.

Om den begagnade robotgräsklipparen har auktoriserad verkstad i Sverige, eller om den är en Worx, kan du uppgradera mjukvaran till årets version. Nyheterna brukar inte vara jätteomfattande, men det kan exempelvis handla om buggar och säkerhetshål som täppts igen och nya algoritmer som gör att robotgräsklipparen navigerar smartare i trädgården.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!