Vi använder cookies för att erbjuda en bättre upplevelse, samla in statistik och visa relevanta annonser. Genom att använda vår tjänst godkänner du detta. Läs mer i vår cookiepolicy.

Robotgräsklippare: 16 modeller i test

Av PriceRunner Uppdaterad 2018-05-31

Är du trött på att klippa gräset varje vecka och planerar att låta en robot göra jobbet? Vi har testat robotgräsklippare under en hel växtsäsong och utser Husqvarna Automower 315 till bäst i test. Det är en tillförlitlig robot med utmärkt problemlösningsförmåga och goda terrängegenskaper.

Bästa premiumval blir Husqvarna Automower 430X, en smart och driftsäker premiumklippare för stora, svåra gräsmattor.

Relativt billiga robotgräsklipparen McCulloch Rob R600 blir bästa budgetval. Det är en användarvänlig och lättinstallerad modell som trots det låga priset klipper gräset med bravur.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. För att få ett så tillförlitligt testresultat som möjligt har vi testat robotgräsklipparna under flera månader, på flera olika typer av gräsmattor, i olika typer av väder. Detta gör det möjligt att bedöma långtidseffekter och årstidspåverkan.

Exempelvis är det ofta blött under höst men torrt under högsommaren. Gräset växer som mest i början av sommaren och gräsmattan är som skörast under högsommartorka och höstväta. Att testa robotgräsklipparen under alla dessa förhållanden ger därmed en bättre helhetsbild än att bara testa den under ett par veckor på försommaren. Något som är vanligt i andra robotgräsklippar-tester.

I andra tester är det också mycket vanligt att använda sig av endast en gräsyta per modell, på vilken man på konstgjord väg försöker få med alla typer av svårigheter. Vår erfarenhet säger oss dock att det är notoriskt svårt att lyckas bra med detta. Främst då det är så svårt att förutspå alla typer av svårigheter som olika gräsmattor bjuder på. Därför anser vi att ju fler typer av gräsytor som en robotgräsklippare testas på, desto bättre.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

 • Prestanda
  Hur stor gräsyta klarar robotgräsklipparen att klippa? Hur bra blir klippresultatet på kort och lång sikt? Hur väl klipper den långt, grovt och vått gräs?

 • Effektivitet
  Hur effektivt arbetar den med avseende på tid och klippresultat? Hur lång tid behöver den spendera på gräsmattan? Hur ofta måste den åka ut och klippa? Stämmer angiven rekommenderad klippyta med vad den klarar av?

 • Tillförlitlighet
  Hur smart är den? Hur ofta blir den ståendes med ett felmeddelande och i vilka situationer sker detta? Hur goda terrängegenskaper har robotgräsklipparen? Hur klarar den allt från ojämnheter och hinder till smala passager, spetsiga hörn och biytor? Hur flexibel kabeldragning klarar robotgräsklipparen av? Hur undviker robotgräsklipparen hjulspår längs med avgränsningskabeln?

 • Användarvänlighet
  Är installationen snabb och smidig eller långsam och omständlig? Finns det tydliga instruktioner? Hur lätt är robotgräsklipparen att programmera? Är menysystemet lättnavigerat? Hur kommunicerar robotgräsklipparen med sin ägare? Vilken typ av information ger den? Kan robotgräsklipparen arbeta utan att störa ägaren och grannskapet?

 • Design & byggkvalitet
  Hur välkonstruerad är robotgräsklipparen? Ger hjulen ett bra grepp samtidigt som de är skonsamma mot gräsmattan? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage tål konstruktionen? Hur tåliga är knivarna? Ger knivarna ett fint snitt eller sliter de sönder gräset? Vilka garantier gäller? Finns det reservdelar?

 • Funktionalitet
  Vilka inställningsmöjligheter finns? Hur stor kontroll har man som användare över klippschemat? Finns det någon app till robotgräsklipparen?

 • Säkerhet
  Använder sig robotgräsklipparen av pivotknivar eller fasta knivar? Stör signalen i avgränsningskabeln ut andra robotgräsklippare? Kan barn eller husdjur komma åt knivarna? Hur stor skada kan knivarna göra, exempelvis på kvarglömda leksaker? Hur effektivt är stöldskyddet? Vad händer om man glömmer PIN-koden eller någon trycker in fel PIN-kod?

Vi har pressat varje robotgräsklippare till gränsen för vad den klarar, för att se vilka typer av situationer och miljöer den kan hantera. Varje robotgräsklippare har betygsatts efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Vi noterade hur ofta, var och varför varje robotgräsklippare blev ståendes, samt vilka följder detta fick på klippresultatet.

Bäst i test

Husqvarna Automower 315

Fantastiskt prisvärd med utmärkt problemlösningsförmåga
Smarttidseffektivtillförlitligutmärkta terrängegenskapertystlättprogrammeradutmärkt app
Lättrepad kaross

Husqvarna Automower 315 blir bäst i test eftersom den kombinerar mycket goda terrängegenskaper och hög driftsäkerhet med ett lättprogrammerat gränssnitt och smarta lösningar för navigeringen.

Laddstationen skickar exempelvis ut en signal som gör att robotgräsklipparen, inom 6 meters radie, känner av stationen och navigerar in med olika vinkel varje gång. Det gör att du undviker spårbildning vid infart.

Guidekabeln är också ett riktigt bra tillskott. Har du en tomt med komplicerad form eller många arbetsområden gör guidekabeln att robotgräsklipparen snabbt hittar ut och hem igen. Istället för att åka längs med kabeln runt hela tomtgränsen kan den gena. Vi upplever dock viss spårbildning längs med guidekabeln som däremot inte uppstår när den går på begränsningsslingan.

En mycket driftsäker robotgräsklippare

Terrängegenskaperna är föredömliga och Automower 315 kör i princip aldrig fast. Den hanterar dessutom kraftiga slänter, hinder och plattsättningar på eller runtomkring gräsmattan med förträfflighet.

Ur driftsäkerhetssynpunkt i den här prisklassen är detta en av de absolut bästa robotarna på marknaden.

Vidare är den mycket tystgående och väldigt stark. Den orkar också vara ute och klippa ganska länge. Enda nackdelen när det kommer till tuff terräng är att karossen är lättrepad.

Appen är användarvänlig

Automower 315 levereras med app-stöd och appen är mycket användarvänlig. Tack vare den kan du på ett bekvämt sätt göra inställningar såsom startpunkter, manuell klipphöjdsjustering och ändringar i arbetsschema.

Du kopplar upp telefonen till robotgräsklipparen via blåtandsuppkoppling. Hade du haft premiumversionen av klipparen, Automower 315X, hade du även haft GPS och uppkoppling via mobilnätet. Då kan du se var robotgräsklipparen befinner sig i realtid på en karta och göra inställningar var du än befinner dig, så länge du har mobiltäckning. Med Automower 315 får du nöja dig med inställningsmöjligheter när du befinner dig nära roboten. Med tanke på prislappen och appens allmänna förträfflighet så är detta fortfarande mycket bra, men kanske hade wifi varit att föredra istället?

Robotgräsklipparen är väldigt lättprogrammerad även när du sköter inställningarna direkt via displayen på maskinkroppen. Displayen är stor och lättläst, och hela gränssnittet är tydligt uppdelat så att även den ovana förstår det.

Ett riktigt bra köp

Husqvarna Automower 315 är sammantaget ett mycket bra köp för den som vill ha en driftsäker och lätthanterad robotgräsklippare. Den passar allt från den enkla, anlagda gräsmattan till den ojämna, komplicerade varianten med flera klippområden. Mest prisvärd blir Automower 315 dock på svårare gräsmattor, där den verkligen får visa vad den går för.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1500 m² Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (manuellt) Klippbredd: 21 cm Vikt: 9,2 kg Ljudnivå: 60 | Uppmätt medelvärde: ca 52 dB Längd: 63 mm Bredd: 51 mm Höjd: 21 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Inga App-stöd: Ja (Bluetooth) Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Bästa premiumval

Husqvarna Automower 430X

Smart och driftsäker premiumklippare för stora, svåra gräsmattor
Fantastiska terrängegenskapertystsnabbhög driftsäkerhetsmartlättprogrammerad
Lättrepad kaross

Husqvarna Automower 430X blir bästa premiumval tack vare en rad styrkor, såsom utmärkta terrängegenskaper, fenomenal problemlösningsförmåga och många smarta funktioner.

Den är mycket enkel att installera tack vare tydlig märkning och bra anslutningsmetod. Displayen är lagom stor och gränssnittet lättnavigerat och överblickbart.

430X har inga problem att klippa angiven maximal yta. Den behöver inte ens gå ut särskilt ofta för att hinna med och samtidigt ger den ett utmärkt klippresultat. Dessutom hittar den alltid hem tack vare att den har både guidekabel och begränsningsslinga som alternativ. Den har även en inbyggd antenn som gör att den kan nosa sig fram till stationen när den befinner sig inom ett par meters räckvidd.

Den är överlägset driftsäker

Trots att vi kör 430X i flera månader - på massor av utmanande gräsmattor - så kör den inte fast. Det är tack vare dess branschledande terrängegenskaper. Den klarar svårigheter som kraftiga lutningar, gropigheter, rötter, löst underlag, högt gräs, oregelbunden kabeldragning och hinderrika områden. Det enda fall där 430X kan få problem är vid backning i kraftig lutning, speciellt om underlaget är dåligt.

Klipparen är dessutom så pass tyst att den med fördel kan klippa på natten.

Du har alltid koll

Som grädde på moset inkluderar 430X även Husqvarnas utmärkta app AMC. Till skillnad från konkurrenternas appar ger AMC fullständig kontroll över klipparen var du än befinner dig då den är uppkopplad via mobilnätet. Detta möjliggör exempelvis att du kan övervaka klippstatus, ändra klippschema eller klipphöjd när du är bortrest.

Automower 430X är ganska stor men tar sig ändå igenom smala passager och har inga problem att hitta ut från mer stängda ytor. Karossen är tyvärr mycket lättrepad och får repor efter bara några krockar med trädgårdsmöbler och grenar som hänger ut. Det är dock den enda riktiga nackdelen med den här klipparen.

Har du en enkel, öppen och perfekt anlagd gräsmatta så finns det billigare alternativ än 430X. Har du däremot en stor, besvärlig gräsmatta så erbjuder Husqvarna Automower 430X en oslagbar kombination av tillförlitlighet, terränghantering, tidseffektivitet och användarvänlighet.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Drifttid: ca 135 min/laddning Rek. maxyta: 3 200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 57 dB Längd: 72,1 mm Bredd: 55,8 mm Höjd: 30,8 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Bästa budgetval

McCulloch Rob R600

Enkel budgetklippare som gör sitt jobb med bravur
Användarvänliglättinstalleradgoda terrängegenskaperdriftsäkergenomtänkt design
Få funktionerbegränsad maxlutningguidekabel ej frivillig

McCulloch Rob R600 utgör en vinnande kombination med sina goda terrängegenskaper och sitt lättprogrammerade gränssnitt och blir därför bästa budgetval.

Det är en relativt smart robotgräsklippare som har mycket god driftsäkerhet tack vare en - för prisklassen - oslagbar problemlösningsförmåga, genomtänkt konstruktion och bra materialval.

R600 är, precis som många andra mindre robotgräsklippare, trehjulig, men har de parvisa hjulen placerade framtill. Det ger den god stadga även på mer ojämn terräng. Den hanterar även plattsättningar längs begränsningsslingan på ett felfritt sätt.

Klippresultatet blir bra. Den är ganska smal så det tar ett tag för den att klippa ner hela området, men å andra sidan går den länge på en laddning. I genomsnitt är den ute och klipper 60 minuter varannan timme under inställd arbetstid.

Den går också ganska tyst i trädgården.

"Begränsad" av sin guidekabel

Vid hemgång kan den endast gå hem via guidekabel, inte via begränsningsslingan. På modeller ämnade för stora trädgårdar är guidekabel som komplement ett bra system, där är det viktigt att kunna gena. Men på en liten okomplicerad tomt skulle man egentligen ofta klara sig bra utan guidekabeln. Den blir då istället snarare något som ökar risken för kabelbrott samtidigt som installationen blir marginellt mer tidskrävande.

Å andra sidan är det bra att möjligheten till guidekabel finns. Vi hade dock gärna sett att man inte var begränsad till enbart det alternativet.

Den är lättprogrammerad

Rob R600 är väldigt lätt att komma igång med och programmera. Displayen är stor och tydlig. Det finns en ratt på ovansidan för att ställa klipphöjd. Ratten sitter skyddad under lucka, och det finns även en smal display under som tydliggör vilken inställning du har valt.

Det ingår också generöst med installationsmaterial till trädgården.

Roboten känner inte av sin laddstation såsom många dyrare modeller. Det innebär i praktiken att den tenderar att krocka med stationen när den är ute och klipper. Förankra den väl i marken och var noggrann med hur du gömmer undan kablarna.

En annan nackdel när man letar i den här prisklassen är att de inte är särskilt funktionsrika. I princip får du vad du behöver för att den ska klara av att klippa och navigera på gräsmattan själv, men inte några avancerade inställningsmöjligheter.

Allt bara fungerar

R600 må vara enkel men den har sina stora fördelar i att den inte fastnar och att den tar sig ur knepiga situationer. Den har inga problem med hinder längs hemgång, att hitta ut från små, stängda utrymmen eller att hantera hinder på gräsmattan under klippning.

R600 gör sig bäst på små upp till medelstora gräsmattor - även de av komplicerad karaktär - utan kraftig lutning och med relativt snällt underlag.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 65 min/laddning Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 17 cm Vikt: 7 kg Ljudnivå: 57 | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 59 mm Bredd: 44 mm Höjd: 26 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel & 200 märlor, 3 knivar

Honda Miimo 310

Driftsäker och stark robotgräsklippare i mellanklassen
Mycket starkutmärkta terrängegenskaperhög driftsäkerhettydligt gränssnitt
Något skräniggräver ned sig om den fastnarslaviskt rörelsemönster framför laddstation

Honda Miimo 310 är en användarvänlig robotgräsklippare i mellanklassen, med mycket goda terrängegenskaper och okej klipptid. Just terrängegenskaperna är en av dess största fördelar. Den klarar lätt olika typer av underlag, forcerar hinder på ett smart sätt och hanterar gropar och slänter med utmärkt resultat.

Att den även klipper högt gräs på ett föredömligt sätt förstärker detta intryck ytterligare. Ju högre gräs, desto långsammare smyger den fram. Den kan i princip stå helt stilla och klippa tills gräset är nere i önskad längd, något nästintill inga andra robotgräsklippare klarar.

Vid de få tillfällen - under den flera månader långa testperioden - som den ändå råkar köra fast upptäcker vi att den har lätt för att gräva ner sig i sina försök att ta sig loss vilket kan skada gräsmattan.

Inte ute så länge

Klipptiden klockar vi till cirka 40 minuter, därefter måste den ladda ungefär lika länge innan den klipper igen. Det är precis godkänt, men inte mer. När den väl klipper är ljudnivån godkänd även den, men ska vi vara petiga är ljudet något skränigt.

Menysystemet är tydligt och lätt att göra inställningar i. Installationen kunde varit smidigare. Kabelskor gör det enkelt att koppla in slingan, men utrymmet baktill är trångt och anslutningarna sitter inte användarvänligt placerade. Det är inte självklart vilken ände på begränsningsslingan som ska anslutas var, och man ser inte riktigt vad man gör på grund av det trånga utrymmet.

Trots denna smärre svaghet är installationen fortfarande hanterbar för en nybörjare. När allt väl är på plats är själva programmeringen enkel.

Hemgång och rörelsemönster

Miimo 310 är oftast mycket smart. Den tar sig ur alla svåra situationer vi utsätter den för, såsom små, stängda utrymmen och hinder längs hemgång. Vid slutet av hemgången utför den dock slaviskt ett rörelsemönster varje gång. Under vår, höst och regniga somrar uppstår det därför lätt spårbildning i gräsmattan precis vid ingången. Den har däremot inte problem med spårbildning längs med begränsningsslingan.

Laddstationen installeras längs med begränsningsslingan och kan vara känslig för hur den positioneras. Är vinkeln sned med bara några få grader så kan den få problem att docka.

När laddstationen väl är på plats korrekt har den aldrig några problem att hitta in, vare sig den kommer direkt mot öppningen eller bakvägen och måste göra en rörelse runt stationen först.

Med allt ordentligt installerat och testkört är driftsäkerheten extremt hög. Den kör nästan aldrig fast, det är lätt att justera klipphöjd och den hittar alltid hem. Då den dessutom klarar av högt gräs med sådan bravur kan vi verkligen rekommendera den här robotgräsklipparen både för enkla, medelsvåra och svåra gräsmattor av genomsnittlig storlek.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,8 Ah/22,2 V Drifttid: ca 40 min/laddning Rek. maxyta: 1 500 m² Maxlutning: 20° (37 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,6 kg Ljudnivå: Medel Längd: 64,5 mm Bredd: 55 mm Höjd: 28,7 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel, 200 st märlor, 9 st extraknivar App-stöd: Nej Bruksanvisning: Snabbguider

Husqvarna Automower 450X

Robotgräsklipparnas herre på täppan med oslagbar funktionalitet och prestanda
Oslagbar tidseffektivitettillförlitlighetklippkapacitettystlättprogrammeradgrym app
Lättrepad kaross

Husqvarna Automower 450X är en tystgående, stark och driftsäker premiumklippare med osedvanligt hög klippkapacitet. Den klipper flera timmar i sträck utan att behöva gå hem och ladda.

När den väl går hem, eller ut igen, kan den gå på begränsningsslinga eller guidekabel. Guidekabeln är ett slags genväg du lägger över tomten så att robotgräsklipparen snabbt kan hitta ut till specifika platser, samt hem igen. Totalt finns utrymme för hela tre guidekablar vilket innebär betydande tidsbesparingar på stora, komplicerade ytor.

Den kan även känna av laddstationen när den närmar sig tack vare en inbyggd antenn. Dessa olika alternativ möjliggör en snabb och säker hemgång.

Kör inte fast

En av 450X främsta styrkor är terrängegenskaperna. Den klarar allt från enkla, stora och plana gräsmattor med träd och buskar, till mindre och uppdelade gräsytor med korridorer mellan sig. Gropar i gräsmattan, sly här och var och mängder av fallfrukt är inga problem alls.

När den närmar sig större hinder läser den av dessa med ultraljudssensor och saktar in så att det inte blir en plötslig krock. Detta minskar risken för repor på den annars ganska lättrepade karossen. Det gör också att den kan hålla en högre hastighet på öppna ytor än vad som annars vore möjligt.

Likaså klarar 450X kraftig lutning. Den är lite svag på backning i slänter med gradtal över angiven specifikation, men håller vad den lovar och är i övrigt mycket stark. Det är först när det är så brant att den slår i undersidan av karossen som den inte kan köra vidare eftersom det blir fysiskt omöjligt.

Håller dig välinformerad

Automower 450X arbetar mycket tyst och kan med fördel klippa nattetid. Då kan de inbyggda strålkastarna komma till nytta, så att man inte snubblar över robotgräsklipparen i mörkret. Dessa kan även avaktiveras.

Den medföljande appen är mycket användarvänlig och ger dig närmast total kontroll över din 450X, var du än befinner dig så länge du har mobiltäckning. Du kan göra allt från att se var robotgräsklipparen befinner sig på gräsmattan i realtid, till att justera klipphöjd och arbetstid på distans. Dessutom notifierar appen dig om robotgräsklipparen skulle bli stulen eller köra fast.

Robotgräsklipparen är ganska stor men tar sig igenom smala korridorer sett till sin maskinkropp. 60 centimeter är exempelvis inga problem.

Sammantaget är detta en driftsäker, stark och funktionsrik robotgräsklippare som är lätt att programmera både direkt och på distans. Den lämnar dessutom ett mycket fint klippresultat. Men det är en lyxmaskin främst avsedd för kommersiell användning och kostar därefter. Tänker vi bort priset är detta helt klart den bästa robotgräsklipparen på marknaden.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd:20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72,1 mm Bredd: 55,8 mm Höjd: 30,8 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, ultraljudsensor, strålkastare, avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Gardena R100Li SILENO

Smidig och tystgående för medelstor trädgård
Driftsäkertystgåendelättprogrammerad
Lättrepad karosshemgång enbart på guidekabelingen regnsensor

Gardena R100Li Sileno är en användarvänlig robotgräsklippare som är lätt att installera. Det ingår generöst med installationsmaterial. Den är också tystgående vilket är fördelaktigt i tätbebyggda områden.

Av någon anledning kan den endast hitta hem via guidekabel, inte via begränsningsslingan. Detta gör ingenting rent praktiskt så länge du har installerat guidekabeln så att den når över hela klippområdet. Men har du inte det riskerar den att inte hitta guidekabeln i tid och blir därmed ståendes på gräsmattan.

Att inte låta den gå på begränsningsslingan också känns som en onödig fördumning av en annars ganska smart klippare.

Vidare saknar den regnsensor.

Den klipper cirka 40 minuter åt gången vilket är kortare än vad som anges i specifikationen. Det kan dock ses som standard i den här prisklassen.

Enkel att programmera

R100Li Sileno är lätt att programmera tack vare en lättläst display med tydliga menyval. Vidare hanterar den lutning och ojämn terräng bra. Du bör se upp med grenar som hänger ut och andra hinder för karossen är lättrepad.

R100Li kan klassas som normalstark - det finns både tuffare och svagare robotgräsklippare i ungefär samma prisklass. Om du har en gräsmatta med tjockt gräs som hunnit växa till sig kommer du att behöva klippa ned det med en traditionell gräsklippare emellan. Annars strejkar R100Li.

Det finns mycket som den här robotgräsklipparen gör bra, men inget som gör den unik i konkurrensen. Därför känns den ganska mellanmjölk trots att den egentligen utgör ett bra köp. Den är till exempel mer kompetent än en genomsnittlig robotgräsklippare i den här prisklassen. Men samtidigt finns det exempel på andra modeller som är mer funktionsrika, mer påkostade och som hanterar tuffare terräng till ungefär samma pris.

I dagsläget utgör R100Li Sileno ett bra köp för den som har en normalstor gräsmatta av lätt till medelsvår terräng som vill ha en smidig robotgräsklippare storleksmässigt.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1 000 m² Maxlutning: 35% Klipphöjd: 20-60 mm, (manuell) Klippbredd: 22 cm Vikt: 8,5 kg Ljudnivå: 56 dB | Uppmätt medelvärde: ca 54 dB Längd: 63 mm Bredd: 51 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel & 400 märlor, 9 knivar App-stöd: Nej Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Honda Miimo HRM 3000

Ett driftsäkert kraftpaket som klarar svåra förhållanden
Mycket stark och driftsäkeranvändarvänligt gränssnittsmart
Något skräniggräver lätt ned sig om den fastnar

Honda Miimo HRM 3000 är en mycket kompetent och kraftfull robotgräsklippare. Den tar sig problemfritt upp för branta slänter, navigerar skrymmande utrymmen och hanterar kuperad terräng utmärkt.

En av dess mest positiva egenskaper är hur väl den hanterar högt gräs. Den arbetar sig sakta men säkert fram över de mest tätbevuxna partier där många andra robotgräsklippare inte skulle haft en chans. Den kan i princip stå helt stilla och klippa om så krävs när gräset är högt. Slutresultatet blir jämnt och fint.

Få driftproblem

Miimo 3000 är också väldigt driftsäker. Kuperad terräng är som sagt inga problem alls. När den väl kört in sig på ett område - där du har åtgärdat eventuella hinder - så kan den gå felfritt i månader.

Skulle den däremot köra fast har Miimo 3000 en tendens att gräva ned sig i gräsmattan. Här skulle vi önska att den snabbare upptäckte sin situation och stängde av sig för att spara på batteriet och skona gräsmattan. Men kanske är det också delvis denna funktionen som bidrar till att den kör fast så sällan.

Lite trist med bluetooth på så dyr robot

Miimo 3000 har app-stöd med uppkoppling via bluetooth. Det innebär i praktiken att du inom en tiometersradie från robotgräsklipparen kan justera exempelvis arbetsschemat. Gränssnittet är lättnavigerat och funktionsutbudet klart godkänt.

Vi hade dock uppskattat komplettering med GSM-uppkoppling hos en robotgräsklippare i den här prisklassen. Då hade man även kunnat nå klipparen på distans, exempelvis för information om den kört fast.

Vidare skulle vi bullermässigt önska en något tystare klippning. Ljudnivån är inte hög, men ljudprofilen vid klippning är skränig.

Hade Miimo 3000 varit några tusenlappar billigare hade vi haft mer överseende, men på en premiumklassmodell har vi mycket högra krav.

Lättprogrammerad

Rent intelligensmässigt håller den däremot mycket hög nivå. Den navigerar enkelt både små ytor med hinder och öppna utrymmen. En trädgård är under ständig förändring med buskar som växer, grenar som rasar ned, fallfrukt med mera. Miimo 3000 har inga problem med något av detta.

Den är också mycket enkel att programmera. Gränssnittet är funktionsrikt men samtidigt smart planerat så att du enkelt hittar det du söker. Text och knappar är stora och tydliga. Du kan dessutom justera klipphöjden elektroniskt.

Jämfört med sitt småsyskon 310 är du ganska fri i placeringen av laddstationen. Den är dock fortfarande känslig initialt, det gäller att du hittar rätt position för att det inte ska uppstå problem. När du väl gjort det löper dockningen på problemfritt.

Miimo 3000 är en uttalad premiumklippare som kommer till sin rätt på stora, svåra och komplicerade gräsmattor. Där gör den ett imponerande bra jobb.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 4 000 m² Maxlutning: 25° (47 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 13,8 kg Ljudnivå: 59 dB | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Multiclip: 71 Längd: 55 mm Bredd: 30,1 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 9 st extraknivar App-stöd: Ja (Bluetooth)

Honda Miimo 520

Tillförlitlig japansk precisionsrobot för större gräsmattor
Hög byggkvalitethög säkerhettyst & diskretdriftsäker
Något bökig installation av basstationen

Japanska Honda var ganska sena med att ge sig in i robotgräsklippar-branschen, trots sin välkända förkärlek för robotar. Deras premium-robotgräsklippare Miimo har däremot på bara några år utvecklats till en av de bästa på marknaden. Den finns i två versioner – numrerade 310 och 520 - som är nästintill identiska, sånär som på batterikapaciteten och vissa detaljer i mjukvaran.

Miimo känns väldigt japansk på flera sätt och det mest uppenbara – förutom namnet – är den välavvägda designen. Byggkvaliteten är mycket hög och stötdämpningen gör Miimo väldigt tyst, samt får den att verka sväva diskret över gräset. Ljudnivån är så pass låg att man med fördel kan låta den klippa på natten.

Hög säkerhet

Programmeringen är smidig då menysystemet är relativt lättnavigerat, samtidigt som det har många inställningsmöjligheter. Displayen är upplyst men tyvärr inte knappsatsen.

Säkerheten är utmärkt med väl skyddade pivot-knivar och en lättåtkomlig STOP-knapp.

Miimo är numera bland de mest driftsäkra robotgräsklipparna på marknaden och blir sällan ståendes, även på svårare tomter. Det är bara de mest utmanande gräsmattorna som fortfarande är den övermäktig.

Oftast skonsam mot gräsmattan

Klippresultatet är mycket jämnt och fint, inte minst då Miimo effektivt anpassar hastigheten till motståndet och därför saktar in vid exempelvis högre gräs.

Installationen av basstationen har förenklats jämfört med tidigare, men är fortfarande onödigt komplicerad. Samtidigt sköts all installation i regel av Hondas auktoriserade återförsäljare så det behöver inte vara en nackdel.

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 000 m² Maxlutning: 24° (45 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,9 kg Ljudnivå: Mycket låg Längd: 64,5 mm Bredd: 55 mm Höjd: 27,5 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Demo

Husqvarna Automower 105

Liten, tyst och tillförlitlig budgetklassmodell
Smarttillförlitligtysthög säkerhetlättprogrammeradtydlig bruksanvisning
Begränsad maxlutningguidekabel ej frivilligkräver jämnt underlag

Automower 105 är en av Husqvarnas billigaste robotgräsklippare med ett pris i övre budgetklassen. Den är på många sätt lik Gardena R50Li som även den tillverkas av Husqvarna.

Automower 105 är tack vare Husqvarnas branschledande artificiella intelligens riktigt smart. Den löser besvärliga situationer väl vilket gör den tillförlitlig för att vara en budgetklassmodell.

Maxlutningen som den hanterar är högre än specifikationen utlovar men fortfarande måttlig.

Begränsad driftsäkerhet

Den ringa storleken och låga maskinviken gör robotgräsklipparen lättflyttad men innebär samtidigt klart begränsade terrängegenskaper och en sparsam klippbredd. Därför går klippningen långsamt och ifall klippytan har besvärligt underlag, såsom stora ytliga rötter får robotgräsklipparen lätt problem och kan fastna.

Däremot är den tyst och kan därför med fördel klippa på natten utan att störa grannarna. Nattklippning har fördelen att du får gräsmattan för dig själv på dagen.

Säkerheten är utmärkt. Det är nästan omöjligt att komma åt pivotknivarna utan att lyftsensorn stannar dem, men skulle någon ändå lyckas göra det så har knivarna så liten kraft att skadan blir begränsad. Kvarglömda leksaker slits inte i stycken, utan slungas istället iväg med ett jack i sig.

Lätt att installera

Att installera Automower 105 med basstation och avgränsningskabel är relativt smidigt. Husqvarnas patenterade guidekabel är en riktigt smart innovation som kan spara mycket tid på mer komplicerade gräsytor. På de enklaste gräsmattorna är funktionen dock överflödig, men man är ändå tvungen att installera guidekabeln, vilket känns onödigt. Programmeringen är enkel med ett lättnavigerat menysystem och en tydlig bruksanvisning.

Automower 105 är rimligt prissatt i relation till sin prestanda och en tillförlitlig investering för mindre och medelstora gräsmattor utan kraftiga lutningar och med jämnt underlag.

*Vi har testat Husqvarna Automower 105:s föregångare 308. Modellerna är dock identiska sånär som på att 308 har en rekommenderad klippyta på 800 kvm, jämfört med 105:s 600 kvm.

Recensionsår: 2017 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 70 min/laddning Rek. maxyta: 600 m² Maxlutning: 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 6,8 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde: 55 dB Längd: 55 mm Bredd: 39 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel | 200 st märlor | 9 st extraknivar

Viking iMow MI 422

Nätt och lättprogrammerad robot med fasta knivar
Mycket stark och driftsäkeranvändarvänligt gränssnitt
Något skräniggräver lätt ned sig om den fastnar

Viking iMow MI 422 är en liten och nätt robotgräsklippare som lämnar ett fint klippresultat efter sig. Inkopplingen är enkel men tyvärr gör en ogenomtänkt utformning av laddstationen att det blir en del död yta runt den som du får klippa med trimmer.

Första gången du startar MI 422 åker den själv runt tomten för att räkna ut hur stor den är. Det är en bra funktion för den som inte har så bra koll på sin trädgård. Det ger samtidigt en god överblick över huruvida begränsningsslingan är bra placerad ur hemgångsperspektiv - du märker direkt om det är något du behöver justera.

Utifrån resultatet av denna rundtur föreslår den ett klippschema som du såklart kan anpassa efter dina egna preferenser.

Kraftfull

Den fasta kniven är kanon och den klarar av att klippa i ganska tung terräng. När den inte orkar stänger den av kniven och försöker lite längre fram. Detta medför att den tenderar att köra ner högt gräs istället för att klippa ner det.

Klippresultatet är däremot väldigt jämnt och fint.

Dålig driftsäkerhet

MI 422 kör dock fast väldigt lätt, inte minst då den kräver en mycket jämn klippyta. Det räcker med en lätt buktning i gräsmattan för att den ska fastna. Vissa gånger går det inte ens att se vad det är som gör att den inte kommer vidare.

Likaså får MI 422 det svårt när det är fuktigt, då den lätt slirar och gräver ner sig i gräsmattan. Lyckligtvis märker den detta och stänger av sig istället för att stå och slösa batteri tills den dör.

MI 422 har ett användarvänligt och lättnavigerat menysystem där man enkelt ställer in arbetsschema. Det finns även ett "klipp nu"-snabbkommando som inte minst är praktiskt när den inte klippt på ett tag och behöver klippa ikapp.

Normalt är MI 422:s klipptid godkända 40 minuter, vilket dessutom är lite mer än vad Viking utlovar. Har den däremot stått ett tag så att gräsmattan vuxit till sig sjunker klipptiden däremot till utlovade 30 minuter. Det tycker vi är i kortaste laget.

Något känslig

Däcken är väldigt glatta och hårda vilket gör att robotgräsklipparen har svårt att hantera andra ytor än enbart rent gräs. Har du exempelvis plattsättningar bör du se till att den inte går upp på dessa med ena sidan samtidigt som den klipper, för då gräver den lätt ner sig i gräsmattan.

En annan nackdel är att den är mycket känslig för positioneringen av laddstationen och hittar inte alltid in om den inte står perfekt. Vi skulle även önska att den klippte tystare.

Den är dock stark som en oxe sett till prisklassen.

Viking iMow MI 422 gör sig bäst på mindre, anlagda och mycket jämna gräsmattor.

*Viking iMow 422s systermodell Viking iMow 422C har stöd för app.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 4 000 m² Maxlutning: 25° (47 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 13,8 kg Ljudnivå: 59 dB | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Multiclip: 71 Längd: 55 mm Bredd: 30,1 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 9 st extraknivar App-stöd: Ja (Bluetooth) Videoklipp: Installationsinstruktion

Viking iMow MI 632

Användarvänlig robotgräsklippare för plana ytor
Lättprogrammeradfint klippresultatklarar högt gräs
Begränsade terrängegenskaperinget app-stöd

Viking iMow MI 632 är en stor och användarvänlig robotgräsklippare för plana gräsmattor. Den har fasta knivar och en stark motor som gör att den klipper även högt och tjockt gräs utan problem.

Hade denna robotgräsklippare haft bättre terrängegenskaper så skulle den ha imponerat på oss. Tyvärr räcker det dock med måttliga ojämnheter i gräsmattan för att MI 632 ska köra fast och bli ståendes.

Den har också svårt att hantera andra underlag än gräs - troligen på grund av de glatta hjulen. Har du exempelvis plattsättning i trädgården kan det uppstå problem om robotgräsklipparen delvis måste upp på den för att kantklippa. Men har du en enkel, helt plan och jämn gräsmatta har MI 632 inga problem att ta sig fram. Och skulle den få stopp och gräsmattan hinner växa till sig, så har den inga problem att klippa ifatt.

Lätt att komma igång

Garden iMow MI 632 är mycket enkel att installera. Den har ett program som gör att den själv åker runt längs begränsningsslingan och räknar ut hur stor trädgård du har. Därefter föreslår den ett klipprogram som du kan anpassa utifrån dina egna behov.

Programmeringen sköts via en stor display med lättläst text och genomtänkta menyer. Samt via stora tydliga knappar. Den har många funktioner, men vi saknar app-stöd. App känns som en självklarhet i den här prisklassen.

Robotgräsklipparen har inga svårigheter att navigera trädgården eller hitta ut till olika arbetsområden. Vidare tar den sig lätt ur trånga utrymmen eller situationer där det exempelvis fallit ner en gren längs hemgång.

MI 632 känns överlag välprogrammerad. Med tanke på den höga prislappen hade vi dock förväntat oss en ännu vassare klippare.

Kräver en anlagd gräsmatta

Viking iMow MI 632 passar främst lite större men enkla gräsmattor utan lutningar eller gropar i. Är gräsmattan anlagd och jämn kommer den att göra ett utmärkt klipparbete, samtidigt som den är lättprogrammerad och smart.

 • Viking iMow 632s systermodell Viking iMow 632C har stöd för app.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 15 steg (manuellt) Klippbredd: 28 cm Vikt: 13 kg Längd: 73 mm Bredd: 54 mm Höjd: 27 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej App-stöd: Nej Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsguide

Worx Landroid M WG791E.1

Robust robotgräsklippare utan finess
Lättinstallerad bra dockningsstationkompakt design, komplett kit vid köp
Osmartineffektiv klippningklarar fukt dåligtkör slut påbatteriet vid stopp buggar i mjukvaran

Worx Landroid M WG791E.1 är en robotgräsklippare i budgetklassen som känns både stabil och robust vid hantering. Dess kompakta formgivning gör den till en snygg pjäs i trädgården. Även dockningsstationen är kompakt och gedigen. Tack vare utformningen på denna så har robotgräsklipparen aldrig några problem att docka korrekt - den leder robotgräsklipparen rakt in i rätt läge istället för att låta den leta sig in såsom hos många konkurrenter. Det är dock nödvändigt för att den här roboten ska fungera. Intelligensmässigt lämnar Landroid M nämligen en hel del att önska.

Inte så smart

Den klarar exempelvis inte av hinder längs hemgång eller kantklippning. Har dina rosenbuskar vuxit sig för stora eller om andra hinder befinner sig i närheten av begränsningsslingan kommer den att stånga sig mot dessa tills batteriet dör. Detta gäller även när den kör fast - att den står igång tills den dör helt. Det innebär dels att du kommer att behöva ladda den en bra stund när du hittar den, dels problem med återställningar i mjukvaran. En gång tappar den exempelvis språket.

Landroid M följer slingan slaviskt vilket gör att det uppstår spårbildning i gräsmattan. Den påminner överlag lite om en ångvält i mentaliteten när den tuffar på utan någon direkt finess.

Lång drifttid

Landroid M är enkel att installera. Allt du behöver följer med i paketet, och alla kopplingar är tydligt markerade. Detta tillsammans med en bra manual och ett helt okej gränssnitt gör att du är igång snabbt.

Robotgräsklipparen gör sedan ett godkänt klippjobb så länge gräsmattan är av enklare typ. Den får inte innehålla för mycket ogräs då den har svårt att skära av det - ogräset tenderar istället att böja undan. Klippbredden är dessutom liten, vilket gör att den arbetar långsamt. Speciellt eftersom den måste gå över vissa bitar flera gånger för att vi ska se ett perfekt resultat.

Å andra sidan orkar den vara ute och klippa länge. Landroid M klarar också att hantera lätt kuperad terräng i den grad man kan begära av en budgetmodell. Fuktig gräsmatta verkar däremot vara en akilleshäl. Den börjar lätt slira och har en tendens att köra fast. Dessutom åker Landroid M ibland över begränsningsslingan när det varit dåligt väder, vilket resulterar i stopp.

Ytterligare ett problem vid fukt är att det uppstår någon form av spänningsdipp som gör att den tror att den måste ladda, och när den väl kommer till stationen åker den direkt ut igen. Det krävs med andra ord fint väder och en ganska plan och jämn liten gräsplätt utan buskar och andra driftsäkerhetsrisker för att den här robotgräsklipparen ska klara av sitt jobb.

Men har du en enklare gräsmatta som samtidigt har partier med ganska kraftig lutning är detta en budgetmodell som terrängmässigt kan hantera den.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2 Ah/28 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 1 000 m² Maxlutning: ca 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 18 cm Vikt: 10,5 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Längd: 55 mm Bredd: 38,5 mm Höjd: 26 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 180 m avgränsningskabel & 200 märlor, 12 knivar App-stöd: Ja (Wi-Fi) Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

AL-KO Robolinho 100

Liten, lätt och tyst robotgräsklippare med mycket generös klippbredd
Litenlätttyst mycket generös klippbredd
Svag problemlösningsförmågabegränsad tillförlitlighetkort maxkabellängd

Robolinho 100 är AL-KO:s första budgetklass-robotgräsklippare och att man är relativt nya på banan märks på Robolinho:s AI. Denna är ännu inte lika sofistikerad som mer erfarna konkurrenters och medför en mer begränsad problemlösningsförmåga. Detta gör att den lättare får problem med besvärlig terräng såsom ytliga rötter – och löst underlag, till exempel djupa barransamlingar.

Inte skonsam mot gräsmattan

Robolinho märker ibland inte att den kört fast och hjulen fortsätter därför att gå, vilket kan skada gräsmattan.

Trots en vikt på endast 8 kg är Robolinho relativt stark och klarar lutningar väl för sin prisklass. Dessutom är klippbredden mycket generös och faktiskt bland de vidaste i testet. I kombination med Robolinho:s ringa storlek lämnas däremot en mindre säkerhetsbuffert mellan knivblad och omgivning.

Ett potentiellt irritationsmoment är att man måste skruva bort en lucka på basstationen för att se om avgränsningskabeln fungerar.

Den rekommenderade maxytan på 700 m² är dessutom svår att uppnå då basstationen inte klarar speciellt lång avgränsningskabel. Är gräsmattan däremot tillräckligt lätthanterlig kan Robolinho vara riktigt tillförlitlig.

Recensionsår: 2015 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,5 Ah/18 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 700 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 30-60, 5 steg mm Klippbredd: 28 cm Vikt: 8 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Multiclip: Ja Längd: 60 mm Bredd: 49 mm Höjd: 24,5 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 100 m avgränsningskabel, 100 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Stiga Autoclip 225 S

Kompakt mellanklassmodell med utmärkt batteritid
Lång klipptidsmidig storlekstark klippmotor
Dåliga terrängegenskaper krånglig installation och klipphöjdinställning

Stiga Autoclip 225 S är en liten och smidig - dock mycket tung - robotgräsklippare som kan klippa väldigt länge på en laddning. Detta är också dess största styrka.

Robotgräsklipparen kommer till sin rätt på plana, helt jämna gräsytor. Där är den stark och har inga problem med högt gräs. Dock kan den sticka iväg i nedförsbacke istället för att bromsa in, och får då ibland svårt att hinna med att klippa ordentligt.

Laddstationen måste placeras längs med slingan och kräver några meter öppen yta till höger och framför sig. Detta gör placeringen av laddstationen mindre flexibel. Givet att man fixar detta så har 225 S inte några problem med att hitta hem och docka.

Primitivt gränssnitt

Inkopplingen av laddstationen är förvånansvärt primitiv och kunde definitivt gjorts mer användarvänlig. Detsamma gäller utplaceringen av begränsningsslingan, som är mer bökig än genomsnittet.

Primitiv är även klipphöjdsjusteringen som kräver att man stänger av klipparen, vänder den upp-och-ner och använder verktyg.

225 S har tyvärr ett ganska omodernt och bökigt användargränssnitt. Den lilla tvåradiga displayen rymmer bara några ord och ett fåtal knappar. Det gör programmeringen tidsödande. Dessutom är valmöjligheterna delvis knappa. Exempelvis kan du inte ställa en - eller flera - arbetstider per veckodag, utan får nöja dig med max två arbetsscheman med ett enda tidsintervall i varje.

Den tillhörande appen möjliggör fjärrstyrning av robotgräsklipparen som om den vore en radiostyrd bil. Detta är häftigt, men den praktiska nyttan är minimal. Man kan exempelvis inte justera klipptider eller säga åt den att börja klippa.

Kör ofta fast

Konstruktionen på robotgräsklipparen består av ett hjul framtill och två bak. Terrängegenskaperna är 225 S största svaghet och den kör fast i stort sett dagligen. Råkar den exempelvis köra ned med nosen i en inbuktning i gräsmattan så tar den sig oftast inte upp igen utan fastnar.

Man kan dock köpa till ett par spikhjul som fästs bredvid hjulen och dessa förbättrar dramatiskt terränghanteringen. Skillnaden är så stor att 225 S med spikhjulen framstår som en helt annan gräsklippare. Vi hade önskat att de ingick i standardpaketet.

Stiga 225 S gör sig bäst på medelstora gräsmattor som är plana och enkla i sin utformning.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,5 Ah/29,6 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rek. maxyta: ca 1100 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg Bredd: 43 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej Bruksanvisning: PDF

Wiper C XH

Robotgräsklippare med lång drifttid men dålig terränghantering
ång klipptid smidig storlekstark klippmotor
Dåliga terrängegenskaperkrånglig installation och klipphöjdinställning

Wiper C XH är en robotgräsklippare med riktigt lång drifttid sett till prisklassen och stark klippmotor. Så länge den inte stöter på hinder i terrängen klipper den på bra och lämnar ett prydligt klippresultat. Dock har den svårt att hastighetskompensera i nedförsbackar och får då svårare att hinna med att klippa ordentligt.

Själva karossen är ganska låg. Nedre delen består av en gummidetalj som ska göra att den inte kör fast lika lätt på ojämn gräsmatta, eftersom gummit då ska vika undan. Rent utseendemässigt ser det bra ut, men ur praktisk synvinkel fungerar det sådär. Det räcker med att C XH främre hjul kör ned i en grop för att den ska fastna. Tyvärr kommer den sällan upp igen utan står ofta och slirar. Många andra robotgräsklippare passerar dessa sänkor som om de inte existerade.

Just terrängegenskaperna är C XH största brist eftersom det gör att den långa drifttiden sällan utnyttjas. Istället kör roboten fast och blir ståendes tills du upptäcker den. Här hade det varit bra med en app som informerar om att den fastnat men den funktionen saknas idag.

Bör köras med spikhjul

När vi kopplar på spikhjul beter den sig dock som en helt ny gräsklippare. Terrängegenskaperna förbättras så pass mycket att vi anser att dessa borde sitta på som standard.

En fördel C XH har är att den stänger av sig i tid när den kört fast istället för att stå och slösa på batteriet. Du måste därför inte sätta den i laddningsstationen direkt efter att du har räddat den, vilket är fallet hos många andra klippare.

Dålig användarvänlighet

Wiper C XH kan tyvärr inte klassas som speciellt användarvänlig, speciellt inte sett till konkurrensen. Både inkopplingen av laddstationen, programmeringen av robotgräsklipparen och klipphöjdsinställningen är omoderna.

Inkopplingen görs genom att du skalar och stoppar in trådarna på begränsningsslingan rakt in i anslutningen. Det är heller inte tydligt märkt vilken ände som ska in i vilken anslutning.

Själva programmeringen sker via en tvåradig display med ord som ibland förkortas för att få plats. Gemene man kommer att behöva plocka fram manualen varje gång det ska göras inställningar eftersom knapparna inte är självförklarande och dessutom har flera olika funktioner.

Klipphöjden måste ställas in med ett verktyg istället för en smidig manuell ratt eller elektronisk klipphöjdsinställning. Detta känns trist på en annars så kraftfull och smidig liten robotgräsklippare.

När den är ute och klipper gör den däremot ett mycket bra jobb med att hålla gräsmattan i trim. Den löser också situationer som uppstår, exempelvis om det faller ner en gren längs med begränsningsslingan som gör att den måste utföra en u-rörelse för att kunna ta sig hem.

Wiper C XH kommer till sin rätt på okomplicerade, riktigt plana gräsmattor av medelstorlek.

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 5 Ah/25,9 V Drifttid: ca 120 min/laddning Rek. maxyta: ca 1 100 m² Maxlutning: ca 24° (45 %) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg Låg Bredd: 43 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej App-stöd: Ja (Bluetooth)

Bosch Indego 400 Connect

Nätt modell för små ytor
Smidig storlek
Svårt att hantera slänterkänsligt installationsförfarandebuggar i mjukvarankrångligt gränssnitt

Bosch Indego 400 Connect är en liten och smidig robotgräsklippare med en kompakt dockningsstation som gör den lättpositionerad även i skrymmande utrymmen.

Installationen är dock krånglig eftersom manualen lämnar mycket att önska. Den är hafsigt översatt och installationsanvisningarna är otydliga, även för en van installatör. Dessutom är själva robotgräsklipparen mycket känslig. Allt måste i princip placeras perfekt för att det inte ska uppstå fel vid dockning eller klippning. Det kan handla om så små variationer att de inte är synliga med blotta ögat för att robotgräsklipparen ska strejka. Detta gör att det tar lång tid innan Indego 400 Connect faktiskt är igång och klipper.

Även mjukvaran i robotgräsklipparen är dåligt översatt och buggig. Den lilla displayen gör också att menyvalen många gånger måste förkortas och det är inte helt självklart för användaren vad den håller på med. Det märks extra tydligt när vi låter vanliga husägare testa att göra ändringar under vår insyn.

Fastnar och slirar

Indego 400 Connects klippbredd är tanig, men då den bara är avsedd för små gräsmattor så blir klipptiden ändå normal. Klippresultatet blir bra med en jämn och fin gräsmatta så länge du inte har lutningar på tomten.

Vid lutning tenderar den ofta att stå och slira, speciellt i fuktigt gräs. Ofta missar den då även ytor i backarna så att du får en tovig gräsmatta där. I de fall klippytan gränsar till en backe bör du placera slingan en bra bit in från denna eftersom robotgräsklipparen annars kommer att halka utanför och få stopp.

Vidare känns mjukvaran underligt planerad. Robotgräsklipparen stannar ofta under klippning för att "uppdatera kartan". Detta upplevs som irriterande små avbrott under den ändå ganska korta tid som den är ute och går.

Däremot är den duktig på att hitta hem och docka när du hittat en perfekt position på laddstationen. Den sköter sig själv ganska bra så länge du inte måste in och göra ändringar i mjukvaran.

Recensionsår: 2018 Prisklass:Budget Batteri:Typ: Litium-jon | Kapacitet X Ah/18 V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 400 m² Maxlutning: 27% Klipphöjd:30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 19 cm Vikt: 7,5 kg Knivtyp: Fast Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Bra att veta om robotgräsklippare

AI

AI står för artificiell intelligens och är den skapade intelligens som man försett robotgräsklipparen med för att ge den en problemlösningsförmåga.

Precis som vi människor anses robotgräsklippare smartare ju bättre de är på att lösa olika problem. Att komma på hur man ska göra en robot smartare är en mycket kostsam process som inkluderar mycket ”trial and error”. Därför tenderar robotgräsklippare från företag som tillverkat dem länge att ha en högre AI än nykomlingar, vars modeller ofta uppvisar ”barnsjukdomar” i problemhanteringsförmågan.

I praktiken handlar detta om att vissa tillverkare har lyckats skapa smartare algoritmer än andra. En algoritm kan sägas vara en uppsättning instruktioner som säger åt robotgräsklipparen vad den ska göra i en mängd olika situationer

Användarvänlighet

Att spara tid och ansträngning är troligen det viktigaste skälet bakom att köpa robotgräsklippare. Därför är det självklart att man även vill att den ska vara användarvänlig.

Inledningsvis handlar det om att själva installationen ska vara smidig och enkel, så att man verkligen kommer igång med sin robotgräsklippare. Vissa modeller är mer lättinstallerade än andra och denna skillnad kan vara extra påtaglig om man som novis sköter hela installationen själv.

När installationen väl är färdig är det till största delen robotgräsklipparens dator och kontrollpanel som står för användarvänligheten. Gränssnittet och menysystemet ska vara så intuitivt att det är lätt att hitta bland de olika funktionerna. Har kontrollpanelen för få knappar blir programmeringen tidskrävande, samtidigt kan många knappar vara förvirrande om layouten inte är tillräckligt tydlig.

Byggkvalitet & hållbarhet

Robotgräsklippare är både dyra och komplicerade produkter varför det är viktigt att de inte går sönder. Fabriksgarantin täcker den första tiden men därefter får man själv bekosta reparationer och underhåll.

En hög byggkvalitet gör i regel även en hållbar robotgräsklippare. För att hålla länge ska dock robotgräsklipparen även vara stryktålig och okänslig för yttre påverkan. Därför måste den vara fukttålig och i ett regnigt och blött klimat förhindra att inträngande fukt orsakar kortslutning i någon av alla de kretsar som finns i robotgräsklipparen.

Den måste även vara värmetålig för att inte överhettas av att dagarna i ända står ute i gassande solsken. Knivbladen bör också vara okänsliga för att inte böjas eller slås sönder av hårda föremål, såsom stenar, rötter eller kvarglömda leksaker.

Design

Robotgräsklipparens design avgör inte bara hur snygg den är utan även hur driftsäker och hållbar den är, samt hur väl den hanterar terräng. De som designar robotgräsklippare måste hela tiden hantera målkonflikter mellan estetik, prestanda, funktionalitet, tillverkningskostnad och säkerhet.

Exempelvis är en större klippbredd nästan alltid att föredra ut ett rent tekniskt perspektiv, då detta gör robotgräsklipparen mer stabil och snabbare på att klippa gräsmattan. Samtidigt innebär det också en större kostnad att tillverka en sådan klippare.

En mindre säkerhetsbuffert kring insidan av kåpan möjliggör en större klippbredd men ökar samtidigt risken för olyckor. På samma sätt är en stor röd ”STOP”-knapp värdefull ur säkerhetssynpunkt medan det ur ett estetiskt perspektiv är fördelaktigt att placera den mindre synligt.

En väldesignad robotgräsklippare utmärks därför av att man tagit hänsyn till alla dessa faktorer i dess skapande.

Driftsäkerhet

Driftsäkerheten är den kanske enskilt viktigaste egenskapen hos en robotgräsklippare. Själva idén med en robotgräsklippare är ju – liksom alla andra typer av robotar – att den sköter sig själv och kräver så lite arbete av sin operatör som möjligt.

När robotgräsklipparen väl installerats och programmerats ska den därför kräva så lite hjälp som möjligt av sin ägare. En helt driftsäker robotgräsklippare kommer inte nödvändigtvis åt att klippa överallt men blir aldrig stillaståendes någonstans. Samtidigt vill man ju att klipparen även ska klippa svårare partier av trädgården.

I praktiken är därför ingen robotgräsklippare helt driftsäker utan blir förr eller senare hjälplöst ståendes någonstans. För de mest driftsäkra robotgräsklipparna sker detta emellertid mycket sällan medan de minst driftsäkra blir ståendes mycket ofta. De egenskaper som bidrar mest till driftsäkerheten är robotgräsklipparens terrängegenskaper och dess AI (Artificiella Intelligens).