Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa robotgräsklipparen: 16 modeller i test

Av PriceRunner Uppdaterad 2018-05-31

Är du trött på att klippa gräset varje vecka och planerar att låta en robot göra jobbet? Vi har testat robotgräsklippare under en hel växtsäsong och utser Husqvarna Automower 315 till bäst i test. Det är en tillförlitlig robot med utmärkt problemlösningsförmåga och goda terrängegenskaper.

Bästa premiumval blir Husqvarna Automower 430X, en smart och driftsäker premiumklippare för stora, svåra gräsmattor.

Relativt billiga robotgräsklipparen McCulloch Rob R600 blir bästa budgetval. Det är en användarvänlig och lättinstallerad modell som trots det låga priset klipper gräset med bravur.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. För att få ett så tillförlitligt testresultat som möjligt har vi testat robotgräsklipparna under flera månader, på flera olika typer av gräsmattor, i olika typer av väder. Detta gör det möjligt att bedöma långtidseffekter och årstidspåverkan.

Exempelvis är det ofta blött under höst men torrt under högsommaren. Gräset växer som mest i början av sommaren och gräsmattan är som skörast under högsommartorka och höstväta. Att testa robotgräsklipparen under alla dessa förhållanden ger därmed en bättre helhetsbild än att bara testa den under ett par veckor på försommaren. Något som är vanligt i andra robotgräsklippar-tester.

I andra tester är det också mycket vanligt att använda sig av endast en gräsyta per modell, på vilken man på konstgjord väg försöker få med alla typer av svårigheter. Vår erfarenhet säger oss dock att det är notoriskt svårt att lyckas bra med detta. Främst då det är så svårt att förutspå alla typer av svårigheter som olika gräsmattor bjuder på. Därför anser vi att ju fler typer av gräsytor som en robotgräsklippare testas på, desto bättre.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

 • Prestanda
  Hur stor gräsyta klarar robotgräsklipparen att klippa? Hur bra blir klippresultatet på kort och lång sikt? Hur väl klipper den långt, grovt och vått gräs?

 • Effektivitet
  Hur effektivt arbetar den med avseende på tid och klippresultat? Hur lång tid behöver den spendera på gräsmattan? Hur ofta måste den åka ut och klippa? Stämmer angiven rekommenderad klippyta med vad den klarar av?

 • Tillförlitlighet
  Hur smart är den? Hur ofta blir den ståendes med ett felmeddelande och i vilka situationer sker detta? Hur goda terrängegenskaper har robotgräsklipparen? Hur klarar den allt från ojämnheter och hinder till smala passager, spetsiga hörn och biytor? Hur flexibel kabeldragning klarar robotgräsklipparen av? Hur undviker robotgräsklipparen hjulspår längs med avgränsningskabeln?

 • Användarvänlighet
  Är installationen snabb och smidig eller långsam och omständlig? Finns det tydliga instruktioner? Hur lätt är robotgräsklipparen att programmera? Är menysystemet lättnavigerat? Hur kommunicerar robotgräsklipparen med sin ägare? Vilken typ av information ger den? Kan robotgräsklipparen arbeta utan att störa ägaren och grannskapet?

 • Design & byggkvalitet
  Hur välkonstruerad är robotgräsklipparen? Ger hjulen ett bra grepp samtidigt som de är skonsamma mot gräsmattan? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage tål konstruktionen? Hur tåliga är knivarna? Ger knivarna ett fint snitt eller sliter de sönder gräset? Vilka garantier gäller? Finns det reservdelar?

 • Funktionalitet
  Vilka inställningsmöjligheter finns? Hur stor kontroll har man som användare över klippschemat? Finns det någon app till robotgräsklipparen?

 • Säkerhet
  Använder sig robotgräsklipparen av pivotknivar eller fasta knivar? Stör signalen i avgränsningskabeln ut andra robotgräsklippare? Kan barn eller husdjur komma åt knivarna? Hur stor skada kan knivarna göra, exempelvis på kvarglömda leksaker? Hur effektivt är stöldskyddet? Vad händer om man glömmer PIN-koden eller någon trycker in fel PIN-kod?

Vi har pressat varje robotgräsklippare till gränsen för vad den klarar, för att se vilka typer av situationer och miljöer den kan hantera. Varje robotgräsklippare har betygsatts efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Vi noterade hur ofta, var och varför varje robotgräsklippare blev ståendes, samt vilka följder detta fick på klippresultatet.

Bra att veta om robotgräsklippare

AI

AI står för artificiell intelligens och är den skapade intelligens som man försett robotgräsklipparen med för att ge den en problemlösningsförmåga.

Precis som vi människor anses robotgräsklippare smartare ju bättre de är på att lösa olika problem. Att komma på hur man ska göra en robot smartare är en mycket kostsam process som inkluderar mycket ”trial and error”. Därför tenderar robotgräsklippare från företag som tillverkat dem länge att ha en högre AI än nykomlingar, vars modeller ofta uppvisar ”barnsjukdomar” i problemhanteringsförmågan.

I praktiken handlar detta om att vissa tillverkare har lyckats skapa smartare algoritmer än andra. En algoritm kan sägas vara en uppsättning instruktioner som säger åt robotgräsklipparen vad den ska göra i en mängd olika situationer

Användarvänlighet

Att spara tid och ansträngning är troligen det viktigaste skälet bakom att köpa robotgräsklippare. Därför är det självklart att man även vill att den ska vara användarvänlig.

Inledningsvis handlar det om att själva installationen ska vara smidig och enkel, så att man verkligen kommer igång med sin robotgräsklippare. Vissa modeller är mer lättinstallerade än andra och denna skillnad kan vara extra påtaglig om man som novis sköter hela installationen själv.

När installationen väl är färdig är det till största delen robotgräsklipparens dator och kontrollpanel som står för användarvänligheten. Gränssnittet och menysystemet ska vara så intuitivt att det är lätt att hitta bland de olika funktionerna. Har kontrollpanelen för få knappar blir programmeringen tidskrävande, samtidigt kan många knappar vara förvirrande om layouten inte är tillräckligt tydlig.

Byggkvalitet & hållbarhet

Robotgräsklippare är både dyra och komplicerade produkter varför det är viktigt att de inte går sönder. Fabriksgarantin täcker den första tiden men därefter får man själv bekosta reparationer och underhåll.

En hög byggkvalitet gör i regel även en hållbar robotgräsklippare. För att hålla länge ska dock robotgräsklipparen även vara stryktålig och okänslig för yttre påverkan. Därför måste den vara fukttålig och i ett regnigt och blött klimat förhindra att inträngande fukt orsakar kortslutning i någon av alla de kretsar som finns i robotgräsklipparen.

Den måste även vara värmetålig för att inte överhettas av att dagarna i ända står ute i gassande solsken. Knivbladen bör också vara okänsliga för att inte böjas eller slås sönder av hårda föremål, såsom stenar, rötter eller kvarglömda leksaker.

Design

Robotgräsklipparens design avgör inte bara hur snygg den är utan även hur driftsäker och hållbar den är, samt hur väl den hanterar terräng. De som designar robotgräsklippare måste hela tiden hantera målkonflikter mellan estetik, prestanda, funktionalitet, tillverkningskostnad och säkerhet.

Exempelvis är en större klippbredd nästan alltid att föredra ut ett rent tekniskt perspektiv, då detta gör robotgräsklipparen mer stabil och snabbare på att klippa gräsmattan. Samtidigt innebär det också en större kostnad att tillverka en sådan klippare.

En mindre säkerhetsbuffert kring insidan av kåpan möjliggör en större klippbredd men ökar samtidigt risken för olyckor. På samma sätt är en stor röd ”STOP”-knapp värdefull ur säkerhetssynpunkt medan det ur ett estetiskt perspektiv är fördelaktigt att placera den mindre synligt.

En väldesignad robotgräsklippare utmärks därför av att man tagit hänsyn till alla dessa faktorer i dess skapande.

Driftsäkerhet

Driftsäkerheten är den kanske enskilt viktigaste egenskapen hos en robotgräsklippare. Själva idén med en robotgräsklippare är ju – liksom alla andra typer av robotar – att den sköter sig själv och kräver så lite arbete av sin operatör som möjligt.

När robotgräsklipparen väl installerats och programmerats ska den därför kräva så lite hjälp som möjligt av sin ägare. En helt driftsäker robotgräsklippare kommer inte nödvändigtvis åt att klippa överallt men blir aldrig stillaståendes någonstans. Samtidigt vill man ju att klipparen även ska klippa svårare partier av trädgården.

I praktiken är därför ingen robotgräsklippare helt driftsäker utan blir förr eller senare hjälplöst ståendes någonstans. För de mest driftsäkra robotgräsklipparna sker detta emellertid mycket sällan medan de minst driftsäkra blir ståendes mycket ofta. De egenskaper som bidrar mest till driftsäkerheten är robotgräsklipparens terrängegenskaper och dess AI (Artificiella Intelligens).

Prisklasser i testet

Budget: upp till 11 000 kr Robotgräsklippare i denna prisklass bör klara mindre, okomplicerade gräsmattor med jämnt underlag. Både problemlösningsförmåga och terrängegenskaper är normalt klart begränsade.

Mellan: ca 11 000–20 000 kr I denna prisklass bör man kunna förvänta sig att robotgräsklipparen klarar medelsvåra gräsmattor på ca 1000 kvm. Såväl problemlösningsförmåga som terrängegenskaper bör vara tillräckligt goda för att klara majoriteten gräsmattor. Tyvärr är det många mellanklass-modeller som inte klarar detta.

Premium: över 20 000 kr Modeller i denna prisklass bör klara stora, komplicerade gräsmattor med många hinder, smala passager och komplex kabeldragning. Helst ska de även klara kraftiga lutningar och besvärligt underlag. Tyvärr fallerar en stor andel av premiummodellerna på flera av dessa punkter.

Inte medlem? Bli medlem