1. Bäst i test

Bästa robotgräsklipparen: 31 modeller i test

Profilbild
Elina Blom

Uppdaterad 14 april 2021

Är du trött på att klippa gräset varje vecka och planerar att låta en robot göra jobbet? Vi har testat robotgräsklippare under en hel växtsäsong och utsatt dem för en lång rad prövningar. Se vilken som blir BÄST I TEST här.

Robotgräsklippare bäst i test

Bästa premiumval blir Husqvarna Automower 430X en smart och driftsäker premiumklippare för stora, svåra gräsmattor.

Relativt billiga robotgräsklipparen McCulloch Rob S600 blir bästa budgetval. Det är en användarvänlig och lättinstallerad modell som trots det låga priset klipper gräset med bravur.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. För att få ett så tillförlitligt testresultat som möjligt har vi testat robotgräsklipparna under flera månader, på flera olika typer av gräsmattor, i olika typer av väder. Detta gör det möjligt att bedöma långtidseffekter och årstidspåverkan.

Exempelvis är det ofta blött under höst men torrt under högsommaren. Gräset växer som mest i början av sommaren och gräsmattan är som skörast under högsommartorka och höstväta. Att testa robotgräsklipparen under alla dessa förhållanden ger därmed en bättre helhetsbild än att bara testa den under ett par veckor på försommaren. Något som är vanligt i andra robotgräsklippar-tester.

I andra tester är det också mycket vanligt att använda sig av endast en gräsyta per modell, på vilken man på konstgjord väg försöker få med alla typer av svårigheter. Vår erfarenhet säger oss dock att det är notoriskt svårt att lyckas bra med detta. Främst då det är så svårt att förutspå alla typer av svårigheter som olika gräsmattor bjuder på. Därför anser vi att ju fler typer av gräsytor som en robotgräsklippare testas på, desto bättre.

Bilder från när vi testar robotgräsklippare

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

 • Prestanda

Hur stor gräsyta klarar robotgräsklipparen att klippa? Hur bra blir klippresultatet på kort och lång sikt? Hur väl klipper den långt, grovt och vått gräs? Hur effektivt arbetar den med avseende på tid och klippresultat? Hur lång tid behöver den spendera på gräsmattan? Hur ofta måste den åka ut och klippa? Stämmer angiven rekommenderad klippyta med vad den klarar av?

 • Tillförlitlighet

Hur smart är den? Hur ofta blir den ståendes med ett felmeddelande och i vilka situationer sker detta? Hur goda terrängegenskaper har robotgräsklipparen? Hur klarar den allt från ojämnheter och hinder till smala passager, spetsiga hörn och biytor? Hur flexibel kabeldragning klarar robotgräsklipparen av? Hur undviker robotgräsklipparen hjulspår längs med avgränsningskabeln?

 • Användarvänlighet

Är installationen snabb och smidig eller långsam och omständlig? Finns det tydliga instruktioner? Hur lätt är robotgräsklipparen att programmera? Är menysystemet lättnavigerat? Hur kommunicerar robotgräsklipparen med sin ägare? Vilken typ av information ger den? Kan robotgräsklipparen arbeta utan att störa ägaren och grannskapet?

 • Design & byggkvalitet

Hur välkonstruerad är robotgräsklipparen? Ger hjulen ett bra grepp samtidigt som de är skonsamma mot gräsmattan? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage tål konstruktionen? Hur tåliga är knivarna? Ger knivarna ett fint snitt eller sliter de sönder gräset? Vilka garantier gäller? Finns det reservdelar?

 • Funktionalitet

Vilka inställningsmöjligheter finns? Hur stor kontroll har man som användare över klippschemat? Finns det någon app till robotgräsklipparen?

Vi har pressat varje robotgräsklippare till gränsen för vad den klarar, för att se vilka typer av situationer och miljöer den kan hantera. Varje robotgräsklippare har betygsatts efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Vi noterade hur ofta, var och varför varje robotgräsklippare blev ståendes, samt vilka följder detta fick på klippresultatet.

Guider om robotgräsklippare

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste robotgräsklippare. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris på dem hos PriceRunner.

1. Husqvarna Automower 310 - BÄST I TEST ROBOTGRÄSKLIPPARE

Mycket pålitlig, lättprogrammerad och genomtänkt robot för alla slags medelstora gräsmattor

Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellan Rekommenderad max-yta: 1 000 kvm Batteri: Typ: Litium-jon Drifttid: ca 70 min/laddning Maxlutning: ca 22° (40%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (manuellt) Klippbredd: 22 cm Vikt: 9,2 kg Ljudnivå: 60 | Uppmätt medelvärde: ca 59 dB Längd: 63 mm Bredd: 51 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Inkluderade tillbehör: 9 st knivar Övrigt: Stöd för 1 st guidekabel Bruksanvisning: PDF

Husqvarna Automower 310

Husqvarna Automower 310 blir bäst i test tack vare en vinnande kombination av tillförlitlighet, funktionalitet och användarvänlighet till ett rimligt pris.

Automower 310 är duktig på att hålla såväl lutande slänter som långsmala korridorer välklippta. Vidare går den mycket snabbt att installera, så även för en novis. Du behöver inte lägga kabeln i några specialformationer, eller anpassa ytan på andra sätt. Stationen kan du i princip bara ställa ner på marken och placera guidekabeln under. Du behöver inte ställa stationen i en viss riktning eller liknande. Det gör att du är väldigt fri i positioneringen.

Ingångarna på baksidan av laddstationen är tydligt uppmärkta. När du har kopplat in guidekabel och gränskabel är det bara att placera roboten i laddstationen och sedan är den redo att köras igång. I princip behöver du inte ens klippa ner gräset innan installationen - om det inte är osedvanligt högt.

Husqvarna Automower 310 har mycket bra problemlösningsförmåga

Programmera din robotgräsklippare

Robotgräsklipparen är också mycket enkel att programmera. Antingen via displayen med det tydliga och lättnavigerade menysystemet, eller via mobiltelefonen.

Tyvärr har 310 bara blåtandsuppkoppling. Vi hade gärna sett att den även kom med exempelvis wifi-stöd i laddstationen eller GSM-uppkoppling. Du kan köpa till det senare (Husqvarna Automower Connect) och detta är något vi rekommenderar eftersom funktionaliteten utökas kraftigt. Du kan då se på en karta var den varit och klippt, samt få notiser från den även om du inte är hemma. Dessutom får du då stöd för att ändra klippschema på distans, röststyrning via Alexa och Google Assistant samt uppkoppling till Apple Watch. Det är i denna kombination den utgör en verklig testvinnare.

Sköter sig själv utan att du behöver ingripa

Med robotgräsklipparen på plats justerar du enkelt klipphöjden verktygslöst. Dess rörelsemönster på gräsmattan gör att robotgräsklipparen inte bildar spår och liknande. Dock kan den slira lite när den kör i fuktig slänt och har samlat på sig gräsrester på hjulen.

I mycket högt gräs spiralklipper 310 för att säkerställa att området åtgärdas på så kort tid som möjligt, den kan dock vara lite snål med spiralklippningen. Klippresultatet är utmärkt. Dessutom är den så pass tystgående att grannarna inte kommer att märka av den.

När Automower 310 väl ska åka hem för att ladda går den via guidekabel - denna utgör ett slags genväg så att robotgräsklipparen kan åka hem snabbare. På så vis undviker du hinder längs hemgång, såsom det ofta annars blir när den måste gå via begränsningsslingan. Exempelvis om du har täta och lågställda buskar eller väldigt ojämna markförhållanden längs gräsmattans kant.

Husqvarna Automower 310 hinner utan problem med att underhålla den angivna ytan på 1 000 kvadratmeter. Vi rekommenderar som sagt att du köper till Automower Connect-kitet som gör att du kan styra robotgräsklipparen på distans, då det ger en helt annan nivå av smidighet. Även utan kitet är detta dock ett mycket bra köp eftersom 310 är enkel att installera, och dess goda terränghantering och problemlösningsförmåga gör att den nästan aldrig kör fast ens på gropiga gräsmattor med kottar, fallfrukt och liknande.

Mycket bra terränghanteringväldigt lättprogrammeradsmartmycket tystgående
Bara blåtandsuppkoppling!

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Hylte Jakt & Lantman Logotyp

Husqvarna Automower 310 Robotgräsklippare

14 800 kr
GPL Shop SE Logotyp

Husqvarna Automower® 310 Robotgräsklippare

14 800 kr
Duab Logotyp

Husqvarna Automower 310 Connect@HOME Robotgräsklippare + Åskskydd på köpet!

14 800 kr

2. Husqvarna Automower 430X - BÄSTA ROBOTGRÄSKLIPPARE PREMIUM

Lättanvänd och teknikfylld robotgräsklippare för stora ytor med komplicerad terräng

Recensionsår: 2021 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Drifttid: ca 135 min/laddning Rek. maxyta: 3 200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg Längd: 72,1 cm Bredd: 55,8 cm Höjd: 30,8 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Husqvarna Automower 430X

Husqvarna Automower 430X är en användarvänlig och extremt kompetent robotgräsklippare med ett stort utbud funktioner som gör att den klarar sig mycket bra på egen hand i de allra flesta situationer. Den är helt enkelt en av de absolut mest driftsäkra, lättanvända och prisvärda premiumklipparna på marknaden.

Dock finns det småsaker vi vill anmärka på nu när det är år 2021. Vi tycker exempelvis att Husqvarna borde anamma distansuppdateringar av mjukvaran på alla sina premiummodeller - inte bara på fyrhjulsdrivna 435X. Det finns budgetmärken som idag har denna funktionalitet, varför vi tycker att en så här grym robot också borde ha det. Speciellt nu när den stigit nästan 5 000 kronor i pris sista året. Tur nog för Husqvarna så finns det fortfarande ingen konkurrent som slår dem på fingrarna när det kommer till övriga testområden, men det finns ett par som knappar in.

Vi upptäckte även något som verkar vara en bugg i väderfunktionen som gjorde att roboten gick ut och klippte mitt i natten, trots att vi inte schemalagt det. En sådan bugg hade man kunnat åtgärda via distansuppdatering av mjukvaran - nu går inte det.

Du programmerar enkelt din 430X via appen som är en av de mest lättanvända och användarvänliga på marknaden. Kartan där du kan se var klipparen varit - och var den befinner sig i realtid – är kanon. Och så även det faktum att du får notiser om klipparen kör fast eller förflyttas olovligen.

Husqvarna 430x är Husqvarnas premiummodell med belysning, uppkoppling och grym mjukvara

Driftsäkerheten är slående

Automower 430X ligger en bit före de flesta konkurrenterna när det kommer till driftsäkerhet och intelligens. Tittar vi på driftsäkerhet är det Honda som ligger i samma klass, med Stihl som närmar sig. Snackar vi intelligens är de fortfarande ganska ensamma om att kunna hantera komplicerade trädgårdar tidseffektivt och utan att glömma bort avskilda biytor.

Vi har kört Automower 430X på våra absolut tuffaste gräsmattor som har en uppsjö med svårigheter, såsom komplexa ytor samt ojämnt och löst underlag.

Även om 430X får kämpa en del så klarar de dem bättre än någon annan modell. Det enda den har lite svårt för är stora äpplen, på vilka den blir den ståendes en handfull gånger under hösten. 430X klarar dessutom att klippa en cirka dubbelt så stor yta som specifikationen anger. Då 430X även är extremt tystgående så kan den klippa på natten utan att störa lyhörda grannar – detta bör man dock undvika för djurens skull. Dessutom har den stöd för IFTTT så att du kan ansluta den till ditt smarta hem, och stöd för Gardenas Smart Garden-system.

Överlag är alltså driftsäkerheten och kapaciteten slående. Husqvarna 430X är också en lättprogrammerad, användarvänlig robotgräsklippare med många smarta funktioner såsom guidekabeln, med vilken den kan ta genvägar.

Husqvarna Automower 430X passar bäst för dig som har en utmanande trädgård men ändå vill ha en vältrimmad gräsmatta utan att behöva anstränga dig.

Extremt driftsäkermycket smartenkel att installera & programmeramycket funktionsrik
Ingen distansuppdaterad mjukvaralite störd av stora äpplen

3. GreenWorks Optimow 10 - BÄSTA BILLIGA ROBOTGRÄSKLIPPARE

Välutrustad robot för medelstora ytor, har hög framkomlighet på ojämn terräng

Recensionsår: 2021 Prisklass: Budget Rekommenderad max-yta: 1000 kvm Batteri: Typ: Litium-jon 24 V Drifttid: ca 70 min/laddning Maxlutning: ca 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, 5 steg (manuellt) Klippbredd: 22 cm Vikt: 11 kg Ljudnivå: 60 dB Längd: 62 cm Bredd: 50 cm Höjd: 26 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Nej (ingen display, stöldskydd via GPS) Appstöd: Ja (GSM+GPS) Inkluderade tillbehör: 100 meter kabel, 9 st skärblad, 3 st extra skarvkopplingsdon, bruksanvisning Övrigt: SIM-kort 2 år förbetalt, guidekabel (1 st, valfri), automatiska uppdateringar, IPX5 Bruksanvisning: I app samt papperskopia i förpackningen

Greenworks OptiMow 10

GreenWorks Optimow 10 tar i år över tronen som bästa budgetval. Vinsten är hårfin för konkurrensen i budgetklassen är stentuff, men den är snabbare, starkare och mer funktionsrik än förra årets vinnare så det är värt att lägga den där extra tusenlappen som denna robot kostar.

I budgetklassen är det ofta så att man antingen får en uppkopplad robotgräsklippare som kör fast, eller en driftsäker modell med få funktioner och dålig (eller ingen) uppkopplingsmöjlighet. Så den största fördelen hos Optimow 10 är att den inte är bäst på något, men istället väldigt bra på allt.

Den har exempelvis allt det som du får i mellanklassen idag, såsom notiser om den kör fast, möjlighet att programmeras på distans samt GSM-modul så att du på en karta ser var roboten befinner sig. Dessutom automatiska uppdateringar av mjukvaran utan handpåläggning. Däremot har den i skrivande stund inte stöd för röstassistenter.

GreenWorks Optimow 10 har stöd för en guidekabel som gör att den enkelt hittar ut och hem även om du har komplicerade biytor.

Optimow 10 har en behändig app. Appen är högst nödvändig eftersom själva roboten saknar display, det finns bara en startknapp och en indikator för om roboten mår bra eller har stött på patrull - vill du veta vad som skett får du konsultera appen. Det fungerar dock bra när installationen väl är klar och du har fått igång appen. Kör du fast före dess blir det däremot lite krångligare.

Enkel men tidskrävande installation

Det är överlag lite frustrerande – men på samma gång ändå enkelt - att installera Optimow 10. Laddstationen ger en god överblick över hur allt ska kopplas, det krävs egentligen ingen manual för denna del. När allt är inkopplat ställer du bara roboten i stationen.

Nu tänker du kanske att du kan koppla upp den direkt, men det kan du inte. Den måste istället stå och ladda ett par timmar samtidigt som den installerar en mjukvara. Du behöver inte själv göra något annat än att vänta 2-4 timmar, men det är lite enerverande när man såklart vill slutföra installationen direkt.

Det är först när mjukvaran i roboten har laddat färdigt som du kan koppla upp roboten till appen, och först då som du kan programmera klippschema, startpunkter och annat. Vi hade förstås föredragit om man kunnat koppla den till appen redan i första skedet och sedan kunnat slutföra programmeringen på distans efter att mjukvaran uppdaterats.

GreenWorks Optimow 10 har ingen display men ett chassi du kan lossa och sedan spola av robotgräsklipparen

Appen har ett okej upplägg även om den är lite rörig. Många funktioner ligger inbäddade bland stora textblock med information, det finns definitivt snyggare och mer lättöverskådliga gränssnitt. Du har ingen uppdelning i ett schysst menysystem utan det mesta hittas under settings om du skrollar dig nedåt. Appen har också lite väl lång laddningstid mellan de olika menyflikarna så kanske är det därför man lagt det mesta under en och samma.

Men det finns några godsaker här som många budgetmodeller saknar. Du kan exempelvis programmera upp till 5 startpunkter, så har du områden som ligger långt bort eller komplicerat till kan du dra guidekabel dit och sedan säga till roboten att den ska köra X meter för att nå området och klippa det exempelvis 33 procent av gångerna. Självklart kan du även bestämma klippschema, ställa regnsensor och ange inställningar för hemgång. Men mer avancerade funktioner såsom hur långt den ska köra över kabeln, kantklippning mm saknas tyvärr.

Något annat som är bra med den här robotgräsklipparen är att du kan spola av den med trädgårdsslangen om det fastnar klipprester och annat undertill. Det är ganska ovanligt.

Hög framkomlighet trots lågt pris

GreenWorks Optimow 10 klarar enkla gräsmattor problemfritt och har även bra framkomlighet under medelsvåra förhållanden. Den klarar exempelvis brant slänt helt okej, glest växande gräs med flyktigt underlag, plattsättning, oregelbunden och gropig mark osv. Inte riktigt lika bra som de allra bästa modellerna, men tillräckligt för att vi ändå ska benämna den som en robot med hög framkomlighet.

GreenWorks Optimow 10 app

Den klipper strax över en timme i tuff terräng innan den behöver åka tillbaka och ladda, vilket är godkänt och en liten stjärna i kanten. Sedan laddar den ungefär lika länge. Klippbredden är mycket bra sett till prisklassen, de flesta modeller i denna prisklass har ett par centimeter mindre. Trots detta orkar den med även högre gräs. Dock märks det på motorljudet att den får jobba ganska hårt i gräs som är uppemot en decimeter, den saktar då in och kör långsammare över det - och över den höjden backar den ofta undan istället. Men med tiden har den klippt ner allting. För sin prisklass och klippbredd är prestandan och resultatet riktigt bra.

Mjukvaran kan vara lite svajig. Det händer exempelvis vid två tillfällen under säsongen att klippschemat raderas av sig självt, och vi får vid ett tillfälle behöver vi starta om den. Men bortsett från detta och en seg app får du mycket robot för pengarna. Dessutom en robot med guidekabel - något vi tidigare bara hittat hos Husqvarna, Gardena och McCulloch - och alla fördelar en sådan innebär i form av att kunna skapa genvägar till svåråtkomliga ytor, snabbvägar hem, möjlighet att dra begränsningskabeln upp på ytor där roboten annars inte skulle ha kunnat ha kabeln för den inte hade kunnat gå hem där osv. Guidekabeln är för övrigt en nödvändighet om du har svåråtkomliga ytor eller smala passager för där har Optimows intelligens en bit kvar. Men överlag är detta en riktigt prisvärd krabat med framtiden för sig.

Hög framkomlighetmycket teknik för pengarnaenkel att programmeratidseffektiv klippningautomatiska kostnadsfria uppdateringar
Långsam appnågra smärre buggar i mjukvaranineffektiv installationsprocess

4. Husqvarna Automower 450X

Robotgräsklipparnas herre på täppan med oslagbar funktionalitet för mycket stora ytor

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) **Klipphöjd:**20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72,1 cm Bredd: 55,8 cm Höjd: 30,8 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, ultraljudsensor, strålkastare, avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Husqvarna Automower 450X

Husqvarna Automower 450X är en tystgående, stark och driftsäker premiumklippare med osedvanligt hög klippkapacitet. Den klipper flera timmar i sträck utan att behöva gå hem och ladda.

När den väl går hem, eller ut igen, kan den gå på begränsningsslinga eller guidekabel. Guidekabeln är ett slags genväg du lägger över tomten så att robotgräsklipparen snabbt kan hitta ut till specifika platser, samt hem igen. Totalt finns utrymme för hela tre guidekablar vilket innebär betydande tidsbesparingar på stora, komplicerade ytor.

Den kan även känna av laddstationen när den närmar sig tack vare en inbyggd antenn. Dessa olika alternativ möjliggör en snabb och säker hemgång.

Kör inte fast

En av 450X främsta styrkor är terrängegenskaperna. Den klarar allt från enkla, stora och plana gräsmattor med träd och buskar, till mindre och uppdelade gräsytor med korridorer mellan sig. Gropar i gräsmattan, sly här och var och mängder av fallfrukt är inga problem alls.

När den närmar sig större hinder läser den av dessa med ultraljudssensor och saktar in så att det inte blir en plötslig krock. Detta minskar risken för repor på den annars ganska lättrepade karossen. Det gör också att den kan hålla en högre hastighet på öppna ytor än vad som annars vore möjligt.

Likaså klarar 450X kraftig lutning. Den är lite svag på backning i slänter med gradtal över angiven specifikation, men håller vad den lovar och är i övrigt mycket stark. Det är först när det är så brant att den slår i undersidan av karossen som den inte kan köra vidare eftersom det blir fysiskt omöjligt.

Håller dig välinformerad

Automower 450X arbetar mycket tyst och kan med fördel klippa nattetid. Då kan de inbyggda strålkastarna komma till nytta, så att man inte snubblar över robotgräsklipparen i mörkret. Dessa kan även avaktiveras.

Den medföljande appen är mycket användarvänlig och ger dig närmast total kontroll över din 450X, var du än befinner dig så länge du har mobiltäckning. Du kan göra allt från att se var robotgräsklipparen befinner sig på gräsmattan i realtid, till att justera klipphöjd och arbetstid på distans. Dessutom notifierar appen dig om robotgräsklipparen skulle bli stulen eller köra fast.

Robotgräsklipparen är ganska stor men tar sig igenom smala korridorer sett till sin maskinkropp. 60 centimeter är exempelvis inga problem.

Sammantaget är detta en driftsäker, stark och funktionsrik robotgräsklippare som är lätt att programmera både direkt och på distans. Den lämnar dessutom ett mycket fint klippresultat. Men det är en lyxmaskin främst avsedd för kommersiell användning och kostar därefter. Tänker vi bort priset är detta helt klart den bästa robotgräsklipparen på marknaden.

Oslagbar tidseffektivitettillförlitlighetklippkapacitettystlättprogrammeradgrym app
Lättrepad kaross

5. McCulloch Rob R600

Driftsäker och smart budgetklippare med ganska få funktioner men bra klippresultat på mindre ytor

Recensionsår: 2020 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 65 min/laddning Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 17 cm Vikt: 7 kg Ljudnivå: 57 | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 59 mm Bredd: 44 mm Höjd: 26 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel & 200 märlor, 3 knivar

McCulloch ROB R600

McCulloch Rob R600 är en driftsäker robotgräsklippare med goda terrängegenskaper och ett lättprogrammerat gränssnitt. Driftsäkerhet och hög framkomlighet är de överlägset viktigaste för en robotgräsklippare och haltar tyvärr på de flesta andra budgetmodeller, vilket får R600 att sticka ut positivt.

Den har helt enkelt en för budgetklassen oslagbar problemlösningsförmåga, samtidigt som den har en genomtänkt konstruktion och bra materialval.

R600 är, precis som många andra mindre robotgräsklippare, trehjulig, men har de parvisa hjulen placerade framtill istället för att köra med enkelhjulet framåt som andra trehjulingar. Detta gör att den får god stadga även på mer ojämn terräng. Den hanterar även plattsättningar längs begränsningsslingan på ett felfritt sätt.

Klippbredden är smal så den jobbar sakta, men klippresultatet blir däremot bra. Batteritiden är god för budgetklassen och i genomsnitt är den ute och klipper 60 minuter varannan timme under inställd arbetstid. Den går också ganska tyst i trädgården och stör därmed inte grannarna.

Obligatorisk guidekabel begränsar

R600 må vara enkel men den är tillförlitlig och tar sig ur knepiga situationer som andra budgetmodeller inte klarar. Den har inga problem med hinder längs hemgång, att hitta ut från små, stängda utrymmen eller att hantera hinder på gräsmattan under klippning.

Vid hemgång kan den endast gå hem via guidekabel, inte via begränsningsslingan. På modeller ämnade för stora trädgårdar är guidekabel som komplement ett bra system, där är det viktigt att kunna gena. Men på en liten okomplicerad tomt skulle man egentligen ofta klara sig bra utan guidekabeln. Den blir då istället snarare något som ökar risken för kabelbrott samtidigt som installationen blir marginellt mer tidskrävande. Sammantaget är det bra att möjligheten till guidekabel finns, men vi hade föredragit att den inte var obligatorisk.

mcculloch-rob-r600

Lätt att komma igång

Rob R600 är väldigt lätt att komma igång med och programmera. Displayen är stor och tydlig. Det finns en ratt på ovansidan för att ställa klipphöjd. Ratten sitter skyddad under en lucka och det finns även en smal display under som tydliggör vilken inställning du har valt. Annars är funktionaliteten avskalad, såsom ofta är fallet i budgetklassen.

McCulloch skickar med generöst med installationsmaterial till trädgården.

Roboten känner inte av sin laddstation såsom många dyrare modeller. Det innebär i praktiken att den tenderar att krocka med stationen när den är ute och klipper. Förankra därför laddningsstationen väl i marken och göm noggrant undan kablarna. R600 gör sig bäst på små upp till medelstora gräsmattor – även de av snirklig karaktär – men utan kraftig lutning och med relativt snällt underlag.

Användarvänliglättinstalleradgoda terrängegenskaperdriftsäkergenomtänkt design
Få funktionerguidekabel ej valfri

6. Husqvarna Automower 315

Utmärkt problemlösningsförmåga och modern teknik för den som vill ha en pålitlig robot

Recensionsår: 2019 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1500 m² Maxlutning: ca 22° (40%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (manuellt) Klippbredd: 21 cm Vikt: 9,2 kg Ljudnivå: 60 | Uppmätt medelvärde: ca 52 dB Längd: 63 cm Bredd: 51 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Inga App-stöd: Ja (Bluetooth) Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Husqvarna Automower 315

Husqvarna Automower 315 är en mycket bra robotgräsklippare som kombinerar grymma terrängegenskaper och hög driftsäkerhet med ett lättprogrammerat gränssnitt och smarta lösningar för navigeringen.

Laddstationen skickar exempelvis ut en signal som gör att robotgräsklipparen, inom 6 meters radie, känner av stationen och navigerar in med olika vinkel varje gång. Det gör att du undviker spårbildning vid infart.

Guidekabeln är också ett riktigt bra tillskott. Har du en tomt med komplicerad form eller många arbetsområden gör guidekabeln att robotgräsklipparen snabbt hittar ut och hem igen. Istället för att åka längs med kabeln runt hela tomtgränsen kan den gena. Vi upplever dock viss spårbildning längs med guidekabeln som däremot inte uppstår när den går på begränsningsslingan.

Föredömlig driftsäkerhet

Terrängegenskaperna är föredömliga och Automower 315 kör i princip aldrig fast. Den hanterar dessutom kraftiga slänter, hinder och plattsättningar på eller runtomkring gräsmattan med förträfflighet.

Ur driftsäkerhetssynpunkt i den här prisklassen är detta en av de absolut bästa robotarna på marknaden.

Vidare är den mycket tystgående och väldigt stark. Den orkar också vara ute och klippa ganska länge. Enda nackdelen när det kommer till tuff terräng är att karossen är lättrepad.

Husqvarna Automower 315

Utmärkt app med begränsad räckvidd

Automower 315 levereras med app-stöd och appen är mycket användarvänlig. Tack vare den kan du på ett bekvämt sätt göra inställningar såsom startpunkter, manuell klipphöjdsjustering och ändringar i arbetsschema.

Du kopplar upp telefonen till robotgräsklipparen via blåtandsuppkoppling. Hade du haft premiumversionen av klipparen, Automower 315X, hade du även haft GPS och uppkoppling via mobilnätet. Då kan du se var robotgräsklipparen befinner sig i realtid på en karta och göra inställningar var du än befinner dig, så länge du har mobiltäckning. Med Automower 315 får du nöja dig med inställningsmöjligheter när du befinner dig nära roboten. Med tanke på prislappen och appens allmänna förträfflighet så är detta fortfarande mycket bra, men kanske hade wifi varit att föredra istället?

Robotgräsklipparen är väldigt lättprogrammerad även när du sköter inställningarna direkt via displayen på maskinkroppen. Displayen är stor och lättläst, och hela gränssnittet är tydligt uppdelat så att även den ovana förstår det.

Passar de flesta trädgårdstyper

Husqvarna Automower 315 är sammantaget ett mycket bra köp för den som vill ha en driftsäker och lätthanterad robotgräsklippare. Den passar allt från den enkla, anlagda gräsmattan till den ojämna, komplicerade varianten med flera klippområden. Mest prisvärd blir Automower 315 dock på svårare gräsmattor, där den verkligen får visa vad den går för.

Smarttidseffektivtillförlitligutmärkta terrängegenskapertystlättprogrammeradutmärkt app
Lättrepad kaross

7. Stihl Imow RMI 422 PC

Lättanvänd och stark mellanklassrobot för vanlig gräsmatta och skogstomt

Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellanklass Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 41,25 kWh Drifttid: 40 min/laddning Rek. maxyta: 1700 m² Maxlutning: 21,8° (40 %)** Klipphöjd:** 20-60 mm Klippbredd: 20 cm Vikt: 10 kg Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Inga App-stöd: Ja Bruksanvisning: Manual Installationsvideo: Imow 422 PC

Stihl RMI 422 PC

Stihl Imow RMI 422 PC är en stark robotgräsklippare med fast kniv. Den låter en del jämfört med andra robotar i samma prisklass, men inte så att det stör dig på uteplatsen. Klippmotorn är mycket stark, likaså ger inte 422 upp i första taget när den kör fast.

För något år sedan var vi missnöjda med hur känslig 422 PC var för ojämnheter i gräsmattan, den körde ofta fast och blev ståendes. Men i år märks stor skillnad. Robotgräsklipparen parerar ojämnheter i gräsmattan med glans och klarar även att klippa i lutning utan att köra fast i svårare partier.

Stihl Imow RMI 422 PC är en kompakt och lätt robotgräsklippare med bra användargränssnitt

Vår testenhet blev inte ståendes mer än max en gång i månaden. Ena gången var det på grund av en gren som trasslat in sig i klipptallriken, så det var inte robotens fel. Men vid två andra tillfällen sade den sig ha lämnat temperaturområdet. Det var inte överdrivet varmt ute så vi vet inte vad det berodde på.

Vi har bara haft problem med att den kört fast på grund av dålig problemlösningsförmåga eller svårigheter med underlaget 2-3 gånger, och det är positivt. Den har lite svårt för plattsättning kombinerat med närliggande gräsmatta. Då slirar den lätt eller gräver ned sig i gräsmattan med hjulen.

422 PC har också lite dålig stadga i konstruktionen och drar ibland snett vid lutning. Det kan skapa problem vid hemgång på fuktig gräsmatta kombinerat med slänt eftersom den ibland hamnar ut kurs och måste börja om, då är det ofta bättre att låta den stå tills det torkat upp.

Angiven maximal klippyta på 1700 kvadratmeter är kanske väl tilltaget. Men har du en gräsmatta på runt 1000 kvadratmeter hinner den med att hålla denna välansad inom en rimlig tid.

422 PC har goda terrängegenskaper men kan slira lite runt plattsättningar

Både app och bra display

Stihls robotar köper du hos certifierade återförsäljare och vanligen kan du då köpa till hjälp med installationen. Men det är enkelt även om du gör det själv. Roboten kopplas in med skalad kabel i kontaktdon på ovansidan, det är lätt att se vilken ände som ska in var. Konstruktionen känns inte särskilt modern jämfört med de slutna varianter med bleck som många andra tillverkare har anammat. Kablarna sitter dock skyddade så när allt är inkopplat är det inget problem.

Stationen kan bara positioneras i en riktning. Konstruktionen och upplägget gör att du får en oklippt yta runt stationen. Här finns det förbättringsmöjligheter för Stihl.

Roboten har ett lättnavigerat menysystem och PC-varianten som vi testat har dessutom app. Du kan därmed ändra schema, få notiser med mera även om du inte är i närheten av din Imow. Detta känns mycket generöst sett till priset.

Så här ser delar av appen ut hos Stihls robotgräsklippare, samt positioneringen av laddstationen

Appen är ibland lite lustigt översatt, till exempel "i laddningstillstånd", ”lämnat temperaturområde”, ”lekstopp” osv. Här kan Stihl förbättra användarvänligheten så att man inte måste tillfråga en manual för att förstå vad som avses med vissa begrepp. Men appen är överlag lättanvänd i form av ett tydligt gränssnitt uppdelat i flera flikar, inga väntetider och många funktioner. Appen ger även information om när det är dags att byta knivar eller om roboten kör fast.

Stihl Imow RMI 422 PC känns lite plastig i sin byggkvalitet. Dess chassi upplevs ömtåligt när du drar i det och den tunna, transparenta plastkåpan som skyddar displayen går lätt sönder. Gör den det i fästet kommer roboten att tro att stoppknappen är intryckt, vilket blir lite tokigt eftersom den inte kommer att kunna klippa då.

Vidare är hjulen väldigt glatta och hårda vilket gör att robotgräsklipparen har svårt att hantera andra ytor än enbart rent gräs.

Men bortsett från att byggkvaliteten på station och robot inte är i paritet med priset, så håller både programmering, användarvänlighet, inbyggd teknik och driftsäkerhet en mycket hög nivå. Man har prioriterat bra vad man lagt pengarna på och fått en prispressad robot med hög tillförlitlighet.

Mycket bra uppkopplingsmöjligheterstark klippmotoranvändarvänlig programmering
Känsligt chassilite skum översättning i appenBegränsande positionering av laddstation

8. Husqvarna Automower 435X AWD

Fyrhjulsdriven lyxutrustad robotgräsklippare för branta slänter

Recensionsår: 2021 Prisklass: Premium Rekommenderad maxyta: 3 500 kvm Batteri: Typ: Litium-jon Drifttid: ca 100 min/laddning Maxlutning: ca 35° (70%) Klipphöjd: 30-70 mm, 3 steg (elektroniskt) Klippbredd: 22 cm Ljudnivå: 62 Längd: 93 mm Bredd: 55 mm Höjd: 29 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja App: Ja (GSM+GPS) Inkluderade tillbehör: 6 st knivar Övrigt: Ultraljudssensor

Husqvarna Automower 435X AWD

Husqvarna Automower 435X AWD är den första fyrhjulsdrivna robotgräsklipparen. Den är byggd för att klara extrem lutning och ska alltså ha extra hög framkomlighet. Och lutning kan vi direkt meddela att den inte har svårt för. Ej heller gropiga och ojämna gräsmattor. Det spelar ingen roll vad vi utsätter den för, tack vare att den alltid kan driva fram eller bak, och dessutom rotera kroppen via en centerpunkt (pivotchassi), kör den i princip aldrig fast.

435X AWD är stor och dess tunga vikt gör den jobbig att bära på. Liksom andra Automower-modeller har den tyvärr också ett ganska lättrepat chassi. Klipparen har mycket kraft men är lite känslig i fronten för tjockare ogräs och backar ibland därifrån, med tiden klipps det ner ändå.

Med hjälp av ultraljud identifierar 435X hinder och saktar in innan kollision. Därmed kan klipparen hålla högre hastighet på öppna ytor.

Tidseffektiv på öppna ytor

Installationen är precis som på övriga robotgräsklippare från Husqvarna superenkel. Det är bara att koppla in kablarna i märkta ingångar och trycka igång roboten. Programmeringen sköter du antingen via den stora lättanvända skärmen, eller via appen i telefonen. Oavsett vilket så är det lättöverskådliga gränssnitt som är enkla att tyda och förstå.

435X AWD har stöd för smartklocka och du kan röststyra den via Alexa eller Google Assistant som du hittar i telefonen eller din smarta högtalare. Roboten får dessutom löpande uppdateringar på distans, så du slipper att lämna in den för detta.

Klippresultatet är godkänt men ibland tenderar den att lägga en del av gräset ner och köra över det istället för att klippa av det. Å andra sidan är batteritiden lång och uppladdningstiden kort. Det gör den här robotgräsklipparen mycket tidseffektiv på både stora öppna ytor, men även mer komplicerade sådana.

Husqvarna 435X i laddstation

Ett skrytbygge

435X AWD är innovativ på flera sätt men sett till sitt pris hade vi önskat en starkare klippmotor, en större maximal klippyta och fler funktioner. Ultraljudssensorn och flera av de andra lyxiga detaljerna hittar du även i den betydligt billigare 430X. Köper du den här modellen är det främst för att du tillhör dess smala målgrupp och därmed har en väldigt ojämn och sluttande trädgård där vanliga modeller inte orkar med.

435X AWD passar med andra ord bäst för dig som har gräsmattor med kraftig slänt där 450X och 430X har svårt att ta sig fram. Den är också lite av ett skrytbygge som förmodligen kommer att göra grannarna gröna av avundsjuka.

Tidseffektiv på komplicerade ytorgrym på lutninglöpande uppdateringarlättinstalleradkan anpassa hastigheten
Vissa barnsjukdomarlite lågt motstånd i ratten

9. Husqvarna Automower 550

Tillförlitlig och stark robot med system anpassat för offentliga miljöer

Recensionsår: 2019 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 59 dB Längd: 72 cm Bredd: 56 cm Höjd: 31 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, 9 st extraknivar

Husqvarna Automower 550

Husqvarna Automower 550 utmärker sig på så vis att den saknar display. Tanken är att obehöriga inte ska kunna ändra inställningar i den. Istället kontrolleras den helt med en app i mobiltelefonen. Har du en hel flotta med 550 kan du hålla koll på dem via Husqvarna Fleet Service som finns till både dator och mobiltelefon.

I övrigt är den väldigt lik syskonet Automower 450X. I princip allt det vi gillar med den lyxmodellen återfinns även här: Ultraljudssensorn som möjliggör att den kör fort på öppna ytor och saktar ner när den närmar sig ett hinder, GPS-navigeringen som gör att den klipper jämnt över stora ytor och inte glömmer bort områden samt tre guidekablar så att den snabbt hittar hem.

Installationen är enkel om du sysslat med robotgräsklippare förut. Men som nybörjare är det inte helt självklart hur du ska komma igång då roboten saknar display. Det blir svårare än vad det är på exempelvis syskonet 450X. Å andra sidan är inte privatpersoner målgruppen för Automower 550.

Husqvarna Automower 550

Minimalt med underhåll

Terränghanteringen är ypperlig. Den klarar branta slänter, fuktigt gräs och ojämnheter i gräsmattan. För dig med parkliknande gräsmatta ska den förstås även klara kottar, fallfrukt och liknande - vilket den gör med bravur. Driftsäkerheten är så pass hög att den bara blir ståendes en enda gång under vår flera månader långa testperiod. Då var det dessutom något så extremt som ett fallet träd den fastnade under.

Automower 550 är mycket tystgående. Hjulen hålls effektivt rena från gräsrester och smuts, det räcker att borsta av den någon gång per månad.

Tack vare den mycket väl tilltagna batteritiden så har Automower 550 en enorm klippkapacitet. Även om inte Husqvarna själva inte hävdar det så uppskattar vi dess egentliga maxkapacitet till närmare en hel hektar. Trots en så imponerande klippkapacitet har Automower 550 en rätt måttlig vikt. Likväl är den ganska tung att bära. För att minimera stöldrisken så kan du via Fleet Service se exakt var din robotgräsklippare befinner sig och du får notifieringar i appen ifall den skulle lämna sitt angivna område.

Det här är en fantastiskt kompetent robotgräsklippare, men den kostar också därefter. Dock så är Automower 550 avsedd för offentliga miljöer såsom parker och liknande. För den genomsnittliga husägaren som har en mycket stor gräsmatta (omkring 5 000 kvm) är syskonmodellen Automower 450X ett något billigare alternativ. Framför allt kommer 450X med display vilket gör den lite enklare att förstå sig på för privatpersoner.

För parkskötare är denna modell dock exemplarisk. Det finns vad vi känner till i nuläget inga professionella modeller som presterar så här bra driftmässigt. Dessutom har den ett godkänt kommersiellt gränssnitt.

Mycket bra terrängegenskaperextremt hög driftsäkerhet & klippkapacitetbra hastighetsreglering
Ganska tunginte lika lättinstallerad som andra Husqvarnamodeller

10. Honda Miimo 310

Driftsäker och stark robotgräsklippare i mellanklassen för svår terräng

Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,8 Ah/22,2 V Drifttid: ca 40 min/laddning Rek. maxyta: 1500 m² Maxlutning: 20° (37 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,6 kg Ljudnivå: Medel Längd: 64,5 cm Bredd: 55 cm Höjd: 28,7 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel, 200 st märlor, 9 st extraknivar App-stöd: Nej Bruksanvisning: Snabbguider

Honda Miimo 310

Honda Miimo 310 är en lättanvänd och pålitlig robotgräsklippare i mellanklassen, med mycket goda terrängegenskaper och godkänd klipptid. Just terrängegenskaperna är något som verkligen utmärker Miimo 310. Den klarar med bravur olika typer av underlag, navigerar obehindrat komplicerade ytor och tar sig lätt över gropar och upp för relativt branta slänter.

När det kommer till högt gräs är Miimo 310 ett riktigt ess. Ju högre gräs, desto långsammare smyger den fram. Den kan i princip stå helt stilla och klippa tills gräset är nere i önskad längd, något nästintill inga andra robotgräsklippare klarar. Det är endast under extrema omständigheter som den ger upp och backar ut.

Vid de få tillfällen som den råkar köra fast upptäcker vi att den har lätt för att gräva ner sig i sina försök att ta sig loss vilket kan skada gräsmattan. Detta är ett vanligt förekommande problem på de robotgräsklippare som är väldigt starka, och kan vara bra att känna till.

Honda Miimo 310 är grym på att hantera tuff terräng

Ett tydligt gränssnitt gör den lättprogrammerad

Klipptiden klockar vi till cirka 40 minuter, därefter måste den ladda ungefär lika länge innan den klipper igen. Vi hade gärna sett att den klippte lite längre med tanke på priset, men å andra sidan har den inga problem att hinna med att hålla angiven rekommenderad maximal yta finklippt utan att behöva gå mer än ett par timmar på vardagarna.

Ljudnivån är okej, men ska vi vara petiga är dess ljudprofil något skränig. Speciellt när den går över kottar, fallfrukt och liknande.

Menysystemet är mycket tydligt och lätt att göra inställningar i. Däremot kunde installationen varit smidigare. Kabelskor gör det enkelt att koppla in slingan, men utrymmet baktill är mycket trångt och anslutningarna sitter inte användarvänligt placerade. Det är inte självklart vilken ände på begränsningsslingan som ska anslutas till vilket bleck, och man ser inte riktigt vad man gör på grund av det trånga utrymmet.

Trots denna smärre svaghet är installationen fortfarande hanterbar för en nybörjare. Hittar du rätt anslutning för kablarna och får dem på plats, är programmeringen sedan enkel.

Tyvärr saknar Miimo 310 app-stöd och GPS, den har inte ens blåtandsuppkoppling. Med tanke på priset och att många konkurrenter nu har infört detta som standard känner vi att tiden börjar springa ifrån 310 på denna punkt.

Hemgång och rörelsemönster

Miimo 310 är – för det mesta – smart. Den tar sig ur alla svåra situationer vi utsätter den för, såsom små, stängda utrymmen och hinder längs hemgång. Vid slutet av hemgången utför den dock slaviskt ett rörelsemönster varje gång. Och det är väl egentligen här den har lite av en akilleshäl intelligensmässigt. Under vår, höst och regniga somrar uppstår det lätt spårbildning i gräsmattan precis vid ingången. Klipparen har däremot inte problem med spårbildning längs med begränsningsslingan.

Laddstationen kan endast placeras i linje med begränsningsslingan vilket gör den oflexibel. Dessutom är den känslig för hur den positioneras. Är vinkeln sned med bara några få grader kan roboten få problem att docka. Det blir en del testande innan du hittar en position som fungerar 100-procentigt.

När laddstationen väl är på plats korrekt har den aldrig några problem att hitta in, vare sig den kommer direkt mot öppningen eller bakvägen och måste göra en rörelse runt stationen först.

Med allt ordentligt installerat och testkört är driftsäkerheten extremt hög. Miimo 310 kör nästan aldrig fast, det är lätt att justera klipphöjd och den hittar alltid hem. Då den dessutom klarar av högt gräs med sådan bravur kan vi verkligen rekommendera den här robotgräsklipparen både för enkla, medelsvåra och svåra gräsmattor av genomsnittlig storlek.

Mycket starkutmärkta terrängegenskapermycket hög driftsäkerhettydligt gränssnitt
Lite krånglig inkopplinginget app-stödslaviskt rörelsemönster vid laddstation

11. Cramer RM2000

Prispressad modell som klarar ganska komplicerad terräng, passar för stor tomt

Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellanklass Batteri: Typ: Litium-jon | 24 V Litium Drifttid: 70 min/laddning Rek. maxyta: 2000 m² Maxlutning: 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11 kg Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Nej (ingen display, stöldskydd via GPS) Längd: 62 cm Bredd: 50 cm Höjd: 26 cm Inkluderade tillbehör: 300 meter kabel, 9 st knivar, 4 extra skarvkopplingsdon, bruksanvisning App-stöd: Ja (GSM+GPS) Övrigt: IPX5-klassad, FOTA (automatisk programvaruuppdatering), GSM-abonnemang för 5 år inkluderat Bruksanvisning: Pappersversion, samt i app

Cramer RM2000 är lite av en doldis på marknaden. Den är nästintill identisk med GreenWorks budgetmodell i årets test, men har en mer kraftfull laddare vilket gör att den kan klippa en större yta på kortare tid. Det medföljer också mer kabel och en längre tid på abonnemanget för GSM-uppkopplingen.

RM2000 har hög driftsäkerhet. Den klarar ojämna ytor bra, likaså kör den sällan fast när gräset är högt och fuktigt eller om underlaget är glesbeväxt. Vår värstingslänt för mellanklassmodeller klarar den inte, men däremot alla mer normalbranta sådana.

Kraften i klippmotorn är godkänd sett till priset, men den utgör inget kraftpaket såsom toppmodellerna i prisklassen. Exempelvis backar den ganska snabbt ut ur situationer där gräset är mer än någon decimeter högt och normaltätt. Med tiden kommer allt att ha klippts ner ändå, men du gör bäst i att klippa ner gräset själv innan du startar RM2000 för säsongen annars kommer det att ta tid innan du har ett snyggt resultat.

Cramer finns i tre version, den vi har testat heter RM2000

Roboten kommer med utmärkta uppkopplingsmöjligheter. Du har både GSM (förbetalt i 5 år, därefter 200 kr/år) samt inbyggd GPS. Frikostigt och användarvänligt. Det gör att du exempelvis kan se var roboten befinner sig, och du kan göra inställningar och få notiser även om du inte är hemma. Dessutom ger det kostnadsfria och automatiska uppdateringar av mjukvaran.

Appen är okej, men tyvärr mixar tillverkaren funktioner med stora partier information. Så funktionerna ligger utspridda och du får skrolla. Informationen är förstås väldigt bra, men det finns enklare sätt att infoga den utan att göra appen så plottrig. Vidare är det lite väl lång laddningstid vid uppstart och när du navigerar mellan de olika flikarna.

Du kan ställa upp till fem startpunkter och det finns en form av regnvakt, som istället för att utgå från en regnsensor på roboten har koll på väderleksrapporten i ditt område. Det fungerar helt okej, men en regnsensor hade varit mer tillförlitlig. Du har även en frostvakt samt möjlighet att ställa ny slingsignal.

Sett till robotens pris är det bra funktioner men tyvärr väldigt få sådana. Du har exempelvis inte möjlighet att ställa hur långt roboten ska röra sig över begränsningskabeln när den vänder, du kan inte ställa kantklippning och heller inte spiralklippning.

Cramer RM2000 hjul och chassi i närbild

Laddaren drar upp klippytan

Cramer RM2000 kommer med guidekabel. Det är en fördel eftersom den annars har svårt att hitta ut till biytor som avgränsas av smal korridor. Med hjälp av guidekabeln och möjligheten att ställa startpunkter kommer du runt det problem. Kabeln gör även att du får en snabb hemgång eftersom den slipper omvägen runt hela trädgården. Utöver svårigheter att finna biytor tillräckligt ofta på egen hand (trots inbyggd GPS) så gör roboten ett mycket bra jobb med att hålla gräsmattan stången.

Det som gör att Cramer RM2000 ändå tappar en del i placering här i testet är egentligen priset. Sett till att du inte får jättemycket funktioner, och en något seg app, så känns inte priset helt motiverat. Det är mycket tuff konkurrens i mellanklassen och här finns modeller som har bättre autonom problemlösning och ett lägre pris. Å andra sidan kan den här robotgräsklipparen klippa en väldigt stor yta sett till sitt pris – få andra slår den på fingrarna på den här punkten. Men det är alltså främst på grund av laddaren, inte på grund av ett stort batteri som drar upp klipptiden.

Cramer RM2000 klipphöjdjustering och dockning

Men med det sagt är detta inte en dålig robotgräsklippare. Den har bra klipptid, rör sig smidigt över gräsmattan och klarar både gropig gräsmatta och ganska brant slänt.

Att roboten har integrerad GPS, GSM-uppkoppling och dessutom bra framkomlighet även i medelsvåra trädgårdar (delvis tack vare guidekabeln) gör ändå denna robot till ett bra köp.

Uppkopplad på alla sätt & vismånga kvm/kronaguidekabeln underlättar hemgång & programmering i komplicerad trädgårdautomatiska uppdateringar
Klen när det kommer till tung klippninglite funktionsfattigplottrig & något långsam app

12. McCulloch Rob S600

Stark budgetklippare för mindre ytor med relativt enkel terräng

Recensionsår: 2021 Prisklass: Budget Rekommenderad maxyta: 600 kvm Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2 Ah Drifttid: ca 65 min/laddning Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 16 cm Vikt: 7,8 kg Ljudnivå: 57 | Uppmätt medelvärde: ca 55 dB Längd: 55 mm Bredd: 38 mm Höjd: 23 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel & 200 märlor, 3 knivar

McCulloch ROB S600

McCulloch Rob S600 är en enkel men välfungerande robotgräsklippare med fördelar när det kommer till framför allt driftsäkerhet och intelligens. Den utgör en kompetent robotgräsklippare, men är sämre när det kommer till kommunikation och funktioner.

I grund och botten är detta en uppdaterad R600, och den ska prestera bättre i sluttning. Samtidigt har den bantats i klippbredd och batteri. Överlag är det en bra robotgräsklippare i budgetsegmentet, men oväntat nog presterar den sämre i lutning än sitt syskon. Även om den i viss mån upplevs starkare än R600 har den istället problem med att den ibland kör över begränsningskabeln, blir ståendes halvt utanför och gräver ned sig med hjulen.

Vi har testat den på ett flertal gräsmattor från medel till kraftig lutning och på samtliga uppvisar den samma tendens att köra fast och gräva ned sig med följd att gräsmattan och intilliggande rabatter skadas. Det sker inte dagligen - snarare 1-2 gånger i månaden - men syskonet R600 hade inga problem med detta.

På vanliga relativt plana gräsmattor är det däremot sällan som den kör fast. Å andra sidan gör inte R600 det heller. Därmed ser vi inte riktigt fördelen med S600 framför R600 trots att den har fördel på pappret.

McCulloch Rob S600 är kompakt och lätt

Går snabbt att komma igång

Klipptiden är bra, dock är klippbredden snålt tilltagen vilket gör att den klipper långsamt. Tack vare den för prisklassen rätt generösa klipptiden blir slutresultatet på den här punkten ändå godkänt, men det finns konkurrenter med samma prisbild som kan klippa större ytor Tyvärr känner den inte av sin laddstation och kör därför in i den med ganska mycket kraft, så det är viktigt att du förankrar stationen väl och håller koll på kabeln.

Vad gäller installation och programmering är det mycket enkelt att komma igång. Roboten är inte särskilt känslig när det kommer till placeringen av laddstationen. Vidare är det lätt att se var de olika ändarna på begränsningskabeln samt guidekabeln ska kopplas in. Det ingår begränsningsslinga och märlor i paketet.

Tyvärr måste du köra S600 på guidekabel, den kan inte hitta hem via endast begränsningsslinga. Guidekabeln är förstås en fördel eftersom du kan lägga ut en genväg för roboten hem och inte behöver bry dig om svåra förhållanden i kantgräns. Men vi hade gärna sett att den kunde välja kantgränsens kabel istället för guidekabeln som ett alternativ.

Programmeringen via displayen är som sagt mycket smidig. S600 har få funktioner och ett tydligt användargränssnitt så du är snabbt igång. Rob S600 kommer även med app-stöd. Tyvärr bara i form av bluetooth, så du måste befinna dig inom cirka tio meters räckvidd. Konkurrensen i budgetklassen är tuff och en majoritet har numera bättre uppkopplingsmöjligheter.

Det finns konkurrerande modeller i samma prisklass med wifi-stöd som skickar notifieringar till mobiltelefonen om roboten kör fast, det finns även de med GSM (även om de är få). Flera av dessa har i skrivande stund istället haltande intelligens, men inte alla. Måste vi välja mellan pålitlig och välprogrammerad mjukvara, eller användarvänliga funktioner så väljer vi det förra. Därför tycker vi ändå att S600 är ett bra köp i budgetklassen.

Pålitlig under enklare förhållandenlättprogrammeradingår kabelstöd för guidekabel
Kan gräva ned sigfunktionsfattigguidekabel obligatorisk

13. McCulloch ROB R1000

Driftsäker, lättprogrammerad och ganska smart robot för billig peng

Recensionsår: 2019 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 17 cm Vikt: 7 kg Ljudnivå: 57 | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 59 cm Bredd: 44 cm Höjd: 26 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel & 200 märlor, 3 knivar

McCulloch ROB R1000

McCulloch ROB R1000 är en driftsäker budgetklass-robot ämnad för medelstora och relativt enkla gräsmattor. Likt många budgetmodeller har den få inställningsmöjligheter och saknar app-stöd. Desto viktigare är den smart och klarar utmaningar som många andra budgetmodeller går bet på.

R1000 har exempelvis inga problem att ta sig förbi hinder längs hemgång eller att undvika att demolera leksaker som lämnats kvar på gräsmattan. Gropig gräsmatta är heller inget problem. Däremot får R1000 ofta problem med slänt i fuktigt gräs, där den ofta har svårt att få grepp och därför slirar. I värsta fall skadar den gräsmattan. Samtidigt väger klipparen inte särskilt mycket, så det är sällan slirandet orsakar synliga skador. Tyvärr saknas regnsensor, som annars kunnat mildra problemet.

Klippbredden är i minsta laget sett till angiven rekommenderad klippyta. Det gör att R1000 måste vara ute och klippa ofta om den ska hinna med angivna 1 000 kvadratmeter. Guidekabeln minskar oftast tiden det tar för robotgräsklipparen att hitta hem. Det är dock synd att den inte även kan gå hem längs begränsningsslingan, då snabbaste vägen hem inte alltid är via guidekabeln.

Rob R1000 är tystgående och duktig på att hantera normalhögt gräs. Vid högt gräs protesterar den och försöker klippa på annan plats. Den förstår alltså inte att den ska krypa fram för att orka med att beta ner gräset innan det växer sig ännu högre.

Mycket lättinstallerad för gemene man

En fördel med McCulloch Rob R1000 är att det följer med installationsmaterial i paketet vilket gör att du inte behöver köpa till produkter för att få igång robotgräsklipparen vid nyinstallation.

Installationen är överlag densamma som för alla andra robotgräsklippare med skillnaden att du även ska koppla in en guidekabeln. Det är mycket enkelt och kopplingarna är tydligt markerade på laddstationen. Programmeringen går väldigt fort. Gränssnittet är tydligt och det är mycket enkelt att förstå sig på robotgräsklipparens funktioner. Funktionsutbudet är dock skralt.

Lite väl nedbantad

Lillasyskonet Rob R600 har fått snäppet högre betyg i vårt test. I den storleksklassen räcker klippbredd och drifttid till för att den ska hinna med att hålla gräsmattan i trim utan att behöva vara ute och klippa hela dagarna. Rob R1000 skulle däremot behöva biffas upp lite för att bli riktigt bra på angiven rekommenderad klippyta.

Därmed inte sagt att detta är en dålig robotgräsklippare. Den lämnar ett bra klippresultat, är enkel att installera och likaså enkel att programmera. Det är bara det att den är lite väl bantad sett till konkurrensen i den här prisklassen.

Mycket lättanvänd & lättinstalleradRelativt smartDriftsäkerFint klippresultatTystgående
Smal klippbreddFunktionsfattigSvårt med slänt i fuktigt gräs

14. Honda Miimo 520

Tillförlitlig japansk precisionsrobot för större gräsmattor

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 000 m² Maxlutning: 24° (45 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 mm Vikt: 11,9 kg Ljudnivå: Mycket låg Längd: 64,5 cm Bredd: 55 cm Höjd: 27,5 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Demo

Honda Miimo 520

Japanska Honda var ganska sena med att ge sig in i robotgräsklippar-branschen, trots sin välkända förkärlek för robotar. Deras premium-robotgräsklippare Miimo har däremot på bara några år utvecklats till en av de bästa på marknaden. Den finns i två versioner – numrerade 310 och 520 - som är nästintill identiska, sånär som på batterikapaciteten och vissa detaljer i mjukvaran.

Honda Miimo 520 känns väldigt japansk på flera sätt och det mest uppenbara – förutom namnet – är den välavvägda designen. Byggkvaliteten är mycket hög och stötdämpningen gör Miimo väldigt tyst, samt får den att verka sväva diskret över gräset. Ljudnivån är så pass låg att man med fördel kan låta den klippa på natten.

Högt säkerhetstänk

Programmeringen är smidig då menysystemet är relativt lättnavigerat, samtidigt som det har många inställningsmöjligheter. Displayen är upplyst men tyvärr inte knappsatsen.

Säkerheten är utmärkt med väl skyddade pivot-knivar och en lättåtkomlig STOP-knapp.

Miimo är numera bland de mest driftsäkra robotgräsklipparna på marknaden och blir sällan ståendes, även på svårare tomter. Det är bara de mest utmanande gräsmattorna som fortfarande är den övermäktig.

Oftast skonsam mot gräsmattan

Klippresultatet är mycket jämnt och fint, inte minst då Miimo effektivt anpassar hastigheten till motståndet och därför saktar in vid exempelvis högre gräs.

Installationen av basstationen har förenklats jämfört med tidigare, men är fortfarande onödigt komplicerad. Samtidigt sköts all installation i regel av Hondas auktoriserade återförsäljare så det behöver inte vara en nackdel.

Hög byggkvalitethög säkerhettyst & diskretdriftsäker
Något bökig installation av basstationen

15. Stihl Imow RMI 632 PC

Uppkopplad väldesignad klippare som passar bra på medelstora öppna ytor

Recensionsår: 2021 Prisklass: Premium Rekommenderad max-yta: 5 000 kvm Batteri: Typ: Litium-jon, Batterienergi: 251Wh Drifttid: ca 60 min/laddning Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 5 steg (manuellt) Klippbredd: 28 cm Vikt: 15 kg Ljudnivå: 59 Längd: 72 cm Bredd: 56 cm Höjd: 31 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (GSM+GPS) Inkluderade tillbehör: - Övrigt: Larm, geofence, klippkåpa runt kniven Bruksanvisning: RMI 632 PC

Stihl RMI 632 PC

Stihl Imow RMI 632 PC är en uppkopplad premiummodell med en ganska kompakt design och användarvänlig programmering.

Roboten programmeras via en display, eller via en app i telefonen. Oavsett vilket du väljer är bägge alternativen lättanvända. Displayen har en rad kortkommandon tillgängliga som vi finner behändiga, exempelvis snabbkommando för att skicka ut roboten på en klipprunda utanför klippschemat.

Imow RMI 632 PC har inbyggd GPS och du kan därför följa robotgräsklipparens position på en karta. Appen är som sagt lättanvänd och du får notiser om din robot kör fast. I appen kan du även döpa din robot och lägga till en bild, vilket är en helt onödig men samtidigt ganska rolig funktion.

Stihl RMI 632 PC är en ganska lågställd och kompakt robotgräsklippare

Det är när det kommer till installationen som RMI 632 PC känns lite gammalmodig jämfört med andra robotar i samma prisklass. Du behöver fortfarande skala kabeln och dra den i särskilda spår på stationen, vilket gör att du blir låst till en position. Många andra modellers laddstationer kan du ställa i olika vinklar, och de är även okänsliga för slarvig positionering, vilket denna inte är.

Vidare klipps inte allt gräs runt laddstationen på grund av hur den är konstruerad. Du får istället gå över området med trimmer.

Kommer åt under släpet

Stihl 632 PC är storleks- och prestandamässigt lite av ett mellanting mellan en premiummodell och en mellanklassrobot. Den är lite för begränsad för dig som har stora öppna ytor, men samtidigt lite för otymplig på mindre gräsmattor. Allra bäst gör den sig på relativt öppna gräsmattor runt 1 500-2 500 kvadratmeter.

Är gräsmattan större än 2 500 kvadratmeter (eller innehåller flera och mer komplicerade ytor) så måste den vara ute och klippa ofta och länge för att hinna med att hålla gräsmattan i schack. På vår relativt öppna testgräsmatta på 3 000 kvadratmeter var den exempelvis tvungen att gå flera timmar varje vardag för att det inte skulle uppstå tussiga områden, något som vi inte haft problem med på den testmattan hos andra modeller i samma prisklass. Med tanke på priset och det faktum att man kommunicerar 5000 som maxyta känns en maximal klippyta på 2 000 kvadratmeter väl snålt.

Något som kanske hade kunnat lösa en del av problematiken är om mjukvaran varit snäppet mer sofistikerad och implementerat fler lösningar för att hålla reda på avskilda områden eller områden den inte besökt på länge. I dagsläget gör den ett okej jobb på denna punkten, men långt ifrån tillräckligt bra för att på godkänd tid hinna med sin angivna maximala klippyta. Du får istället själv ställa startpunkter och anpassa programmeringen efter hand som du ser att roboten hinner med.

Undersidan av robotgräsklipparen Stihl RMI 632 PC består av fyra hjul och en knivdisk med fast kniv

Men bortsett från det är detta en kompetent robotgräsklippare. Det här är en robotgräsklippare som för bara något år sedan hade ganska dålig framkomlighet, men där det skett en mycket stor utveckling. 632 PC tar sig exempelvis numera problemfritt fram över ojämna ytor. Vidare är den - precis som tidigare - stark, den klarar upp till två decimeter högt gräs utan att knorra nämnvärt. Är det högre gräs än så hörs det att motorn får jobba, men en robot ska ju rent generellt hålla gräset välklippt så i praktiken är detta ett ickeproblem.

Den har också fördel i att den är ganska låg, så den kommer även åt att klippa under normalhöga släp, lågt hängande grenar och liknande.

Något högljudd

Vid en handfull tillfällen under den flera månader långa testperioden råkar vi ut för felkoder som gör att roboten blir ståendes. Exempelvis att den har lämnat sitt temperaturområde. Dock laddar den då inte ur hela sitt batteri, utan den stänger av sig och vi kan när vi hittar den starta om och be den att åka hem och ladda.

632 PC låter ganska högt när den klipper jämfört med andra modeller i samma prisklass. Samtidigt är den stark och har exempelvis inga problem med kottar, fallfrukt och liknande.

Installationen av Stihl RMI 632 PC är inte särskilt komplicerad, men också något omodern

Stihl RMI 632 PC är en bra robotgräsklippare på gräsmattor runt 2 500 kvadratmeter med relativt öppen yta. Hade priset varit några tusenlappar lägre hade den hamnat i en bättre konkurrensmässig situation, men de den slåss mot nu är fortfarande lite för tuffa utmanare. Därmed inte sagt att det är en dålig robot. Det gör inget om det finns lite slänt eller gropar i gräsmattan då den numera gör ett betydligt bättre jobb på dessa ytor än för några år sedan. Dessutom är den lättanvänd även för den som inte är så tekniskt kunnig.

Ganska funktionsrikstarkhög framkomlighetlättprogrammerad
Hinner inte med stora eller komplicerade ytorbegränsande laddstation

16. Gardena Smart Sileno Life (750m²)

Pålitlig och lättanvänd men har inget som får den att sticka ut

Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3 Ah/26 V Drifttid: ca 60-70 min/laddning Rek. maxyta: 800 m² Maxlutning: ca 17° (30%) Klipphöjd: 20-50 mm (manuellt) Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,4 kg Ljudnivå: 64 | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Längd: 63 cm Bredd: 46 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor

Gardena Smart Sileno Life 750

Gardena Smart Sileno Life (750m²) kvalar in i en intressant prisklass där du hittar både ensidiga robotgräsklippare som presterar riktigt bra på en enda sak, eller lagomklippare som är ganska bra när det kommer till flera aspekter. Här tillhör Gardenas robot den senare kategorin.

Smart Sileno Life är lättprogrammerad, men den tillhörande appen är långt ifrån funktionsrik. Roboten är driftsäker, men inte stark vilket gör att den får svårt om gräsmattan hinner växa till sig mellan varven. Underhållet är smidigt för roboten är spolsäker, å andra sidan krävs det en extra gateway i hemmet för att den ska få wifi-stöd vilket gör att du har ytterligare en pryl hemma att hålla koll på. En stor fördel med att den är spolsäker är att det är lätt att rengöra den om den råkar köra över hundbajs.

Klippbredden är helt okej så roboten arbetar ganska tidseffektivt, men samtidigt har den ibland problem med att den slirar på gräsmattor med lutning eller lägger gräs ned istället för att klippa av det och måste då köra över samma yta flera gånger innan klippresultatet är bra.

Gardena Smart Sileno Life finns i flera storlekar och vi har testat den för upp till 750 kvadratmeter stora gräsmattor

Bra så länge gräset inte växer sig högt

Smart Sileno Life kan köras kvällstid då den klipper tyst. Det gör heller inget om du kör den när det regnar för hjulen är skonsamma mot gräsmattan även då.

Har du däremot tuvig gräsmatta, eller tätvuxen sådan överlag, är det viktigt att du låter roboten klippa regelbundet för den orkar inte ta ner alltför högt eller tjockt gräs. Dessutom kan lite högre gräs, eller enstaka ogräs, göra att den inte hittar hem till laddstationen. Den backar ibland ifrån sådana situationer som om det vore en trädgårdsmöbel den kört in i. Detta gör att Smart Sileno Life får svårare att hitta guidekabeln (den kabel som leder roboten hem).

Kottar, barmark och fallfrukt är inga problem. Även om pivotknivarna inte har kraften att krossa fallfrukten är det ytterst sällan som roboten kör fast och fastnar i frukten.

En annan fördel med Smart Sileno Life är att den är så lätt att installera och programmera. Displayen är tydlig, gränssnittet lättnavigerat och enkelt att förstå sig på, och funktionsutbudet helt okej sett till prisklassen.

Gardena Smart Sileno Life 750 är en driftsäker, pålitlig och lättanvänd robotgräsklippare. Samtidigt har konkurrenterna vässat sina robotgräsklippare så pass att denna inte riktigt står sig i konkurrensen. Exempelvis fungerar Husqvarnas robotgräsklippare lika bra i Gardenas smartsystem – vilket är lite av säljargumentet för denna modell, och är du inte intresserad av Smartsystemet finns det billigare modeller från andra märken där du får bättre prestanda, uppkopplingsmöjligheter och i princip lika bra driftsäkerhet. Köper du Gardena Smart Sileno Life 750 är det inget dåligt köp eftersom den ändå är väldigt driftsäker och lättanvänd, men det finns mer prisvärda modeller på marknaden.

Driftsäkeranvändarvänligt gränssnittgrym problemlösningsförmågaenkelt underhåll
Funktionsfattig appwifi kräver extra gatewaynågot svag prestanda

17. Honda Miimo HRM 3000

Driftsäker och stark men föråldrad teknik

Recensionsår: 2021 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 4 000 m² Maxlutning: 25° (47 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 13,8 kg Ljudnivå: 59 dB | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Längd: 55 cm Bredd: 30,1 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 9 st extraknivar App-stöd: Ja (Bluetooth)

Honda Miimo 3000

Honda Miimo HRM 3000 har inte uppdaterats på ett par år nu, men är fortfarande en pålitlig och intelligent robotgräsklippare som klarar både högt gräs och komplexa gräsmattor med gropar och branta slänter. Den har utmärkta terrängegenskaper samtidigt som den är mycket stark.

I sin huvudsakliga funktion som renodlad gräsklippare klarar den allt vi ställer den inför - såväl högt gräs som fallfrukt. Den smyger vackert fram när motståndet ökar på grund av högt, tjockt gräs. Den ger heller inte upp och backar därifrån såsom många andra robotgräsklippare skulle ha gjort.

Ojämn gräsmatta, slänt och fuktigt gräs är inte heller några problem. Enda nackdelen är att om den mot förmodan kör fast så gräver den ned sig i backen istället för att upptäcka sin situation och stänga av sig själv. Detta tenderar tyvärr att ge skador på gräsmattan där hjulen roterat sig fast.

Miimo 3000 är bland de mest tystgående robotgräsklipparna på marknaden. Den enda gången den ljudmässigt kan irritera är när den skramlar - vilket händer ibland med alla Hondas robotgräsklipparmodeller. Det är dock inget direkt högt ljud.

Honda Miimo 3000 är en stark robotgräsklippare

Byggkvaliteten är extremt bra. Detta är en robotgräsklippare som håller i många år framöver, vårt testexemplar har kört fyra säsonger problemfritt.

Halkar efter i utvecklingen

Tyvärr har Honda bitvis svårt att hänga med i den snabba tekniska utvecklingen. Visst, HRM 3000 kan styras via en användarvänlig app, men på en robotgräsklippare i den här prisklassen förväntar vi oss numera mer än enbart bluetooth-uppkoppling. Det ska gå att instruera roboten på distans, och det ska finnas säkerhetsfunktioner, notiser om den kör fast eller lämnar tomten med mera. Den har heller ingen inbyggd GPS, som hade kunnat användas för att säkerställa att roboten hittar lätt ut till svårtillgängliga områden, eller för att du ska kunna se var den befinner sig.

Detta är alltså i grund och botten en riktigt grym robotgräsklippare, men som tyvärr saknar en del av det vi förväntar oss från modeller i toppsegmentet. Det finns konkurrenter som ger betydligt mer för pengarna.

Men får du tag på HRM 3000 till ett riktigt bra pris och inte har behov att hålla koll på den via mobiltelefonen är den fortfarande ett bra köp. Du behöver inte oroa dig för att du ska behöva springa och passa den eftersom den sköter sig bra själv - även i komplexa miljöer.

Mycket stark & driftsäkeranvändarvänligt gränssnittsmartlättprogrammeradhög byggkvalitet
Något skräniggräver lätt ned sig om den fastnargräver lätt ned sig om den fastnar

18. Husqvarna Automower 305

Grym på små komplicerade ytor

Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellanklass Drifttid: 60 min/laddning Rek. maxyta: 600 m² Maxlutning: 22° (40%) Klipphöjd: 20-50 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 9,4 kg Längd: 57 cm Bredd: 45 cm Höjd: 23 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Inga, men säljs även i pluskit med kabel och märlor App-stöd: Ja (Bluetooth)

Husqvarna Automower 305

Husqvarna Automower 305 är Husqvarnas allra minsta robotgräsklippare och den har mycket hög problemlösningsförmåga vilket gör den lämplig för dig som har en ganska liten men komplex trädgård. Du kanske har många biytor, olika slags underlag, tuff slänt eller liknande. Då utgör den ett utmärkt val, för det är få robotgräsklippare i den här storleksklassen som klarar alla utmaningar med sådan här bravur. Dessutom har den guidekabel, så skulle det vara ett område den har svårt för att leta sig ut i tidseffektivt kan du alltid lägga guidekabel dit som leder den raka vägen.

Installationen är mycket smidig. Laddstationen kan placeras i princip hur som helst utan att Automower 305 får svårt att docka, så länge du lagt guidekabeln hyfsat rakt undertill. Alla kontaktdon är välmarkerade och anslutning sker med kabelsko så att du slipper skala kabel. Anslutningarna sitter skyddade.

Husqvarna Automower 305 är Husqvarnas minsta robotgräsklippare

När du kopplat in allt är det i princip bara att trycka på start, du behöver inte konfigurera roboten för att den ska börja fungera. Men du kommer förstås vilja ställa in ett klippschema.

Displayen är tydlig och gränssnittet användarvänligt. Det går både fort och lätt att göra nödvändiga inställningar.

Automower 305 kommer med blåtandsstöd och du kan därmed styra allt via Husqvarnas lättanvända app. Med tanke på att många konkurrenter nu erbjuder wifi-stöd - i vissa fall till och med GSM-uppkoppling och GPS - så känns bluetooth lite snålt numera. Däremot är det ju en klart mer funktionsrik app än exempelvis Gardenas motsvarighet, vars robot ligger i samma prisklass.

Husqvarna Automower 305 har ett spolsäkert chassi

Inga problem att hinna med

Husqvarna Automower 305 har hög driftsäkerhet. Den klarar exempelvis ojämnheter i gräsmattan galant, likaså ganska högt gräs, fuktigt gräs, plattsättningar och liknande. Däremot är den svag om du har grusgångar som skiljer olika biytor från varandra, då gräver den lätt ner sig.

Klippbredden på 22 centimeter är godkänd och roboten klipper cirka 60 minuter i stöten. Den har inga problem att hinna med att klippa angiven yta om man ger den ett par timmar klipptid cirka tre dagar i veckan. Vi tycker dock att priset på den här robotgräsklipparen, i kombination med att den bara är byggd för 600 kvadratmeter och enbart har bluetoothuppkoppling, gör den mindre prisvärd än ett par andra robotar i nedre mellanklassen - vilket drar ner betyget ett snäpp.

Husqvarna Automower 305 sedd från sidan

Å andra sidan har den mycket hög driftsäkerhet, en riktigt bra mjukvara och problemlösningsförmåga samt en bra byggkvalitet. Du kan spola av den med slang - vilket fortfarande är ganska ovanligt. Klippresultatet är dessutom kanonfint. Så för dig som har en komplicerad men liten trädgård är den ett givet val. De allra flesta klarar sig dock med en lite enklare modell eftersom så här stora gräsmattor i regel är normalkomplicerade och består av en enda sammanhållen yta.

Mycket driftsäkergrymma terrängegenskapersmartkan spolas avenkel att programmera
Endast bluetoothganska dyra kvm/kr

19. Wolf Garten Loopo M1000

En lagom bra robotgräsklippare

Recensionsår: 2020 Prisklass: Mellan Rekommenderad maxyta: 500 kvm Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet X Ah Drifttid: ca 50 min/laddning Maxlutning: ca 20° (36%) Klipphöjd: 15-60 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 28 cm Vikt: 11,1 kg Ljudnivå: X | Uppmätt medelvärde: ca 62 dB Längd: 63 mm Bredd: 46 mm Höjd: 21 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Installationsmaterial

Wolf-Garten Loopo M1000

Wolf Garten Loopo M1000 är en ganska långsmal och tung robotgräsklippare som klipper enkla gräsmattor problemfritt och medelsvåra helt okej. Den står sig prismässigt väldigt bra gentemot konkurrensen, för den är så att säga lagom bra på det mesta utan att vara riktigt dålig på någonting.

Det finns förstås konkurrenter som också tillhör den nedre änden av mellanprisklassen som har högre driftsäkerhet, eller bättre uppkopplingsmöjligheter och större utbud av funktioner, men ingen som är bättre på bägge delarna samtidigt. Loopo M1000 har därmed helt enkelt en lagom kombination av båda.

Onödigt krånglig installation

Det som är största nackdelen med Loopo M1000 är den tidsödande installationen. Den gör du å andra sidan förhoppningsvis bara en gång. Att installationen är krånglig beror dels på laddstationen, dels på robotens display. Om vi börjar med laddstationen kan vi konstatera att du inte kan koppla begränsningskabeln direkt till denna, istället behövs en extra adapter emellan. Den kräver i sin tur att du använder skruvmejsel, och adaptern saknar märkning avseende vilken ände av kabeln som ska in var. Därför är det 50 procent chans att du kopplar fel.

Ovanpå detta faktum har du problemet att displayen och gränssnittet på roboten är krångligt. Den som köper en Loopo M1000 bör undvika att göra någon som helst programmering via den inbyggda displayen och istället helt sköta arbetet via appen.

Att komma igång med den här robotgräsklipparen via displayen är minst sagt omständligt på grund av felkoder som endast skrivs ut i sifferkombinationer, och ett krångligt gränssnitt. Har du då dessutom kopplat in fel ände av kabeln i fel hål i adaptern är det inte helt enkelt att förstå att så har skett, eftersom du inte får tydliga besked av roboten vad som är fel förrän du har kommit igång med appen.

Har du väl kommit så långt att du kopplat ihop robotgräsklipparen med appen blir det betydligt smidigare. Appen kunde gott ha haft ett lite mer finslipat gränssnitt, men den är i alla fall lättanvänd och har ett okej antal funktioner. Tyvärr fungerar den bara via bluetooth och du måste således stå inom cirka tio meter från roboten för att kunna kommunicera med den.

wolf-garten-m1000

Rullar på bra över säsongen

När du väl är klar med installationen sköter sig robotgräsklipparen för det mesta sig själv. Den har som sagt inga problem med enkla, plana gräsmattor. Den är heller inte överdrivet känslig mot gropar och ojämnheter, såsom vissa konkurrenter. Det händer att den fastnar, men det är sällan. Sluttningar går också bra.

Barmark är den däremot svagare på, exempelvis finner du sådan under barrträd där marken täcks av mer sparsamt växande gräs. Då tenderar den ibland köra fast och gräva ner sig. Men överlag gör den ett bra jobb med att hålla gräset välskött sett till sin prisklass.

Den klipper gräsmattan relativt tidseffektivt tack vare sin generösa klippbredd. Tyvärr kan du inte ställa klipphöjden utan verktyg.

Loopo M1000 är tyvärr inte flexibel när det kommer till placering av laddstationen utan denna måste placeras längs med slingan. En annan nackdel är att den inte känner av stationen och kör därför ibland in i den så det gäller att du förankrar den väl och gömmer undan kablarna ordentligt.

Vårt omdöme blir att Wolf Garten Loopo M1000 är en lagom robotgräsklippare i mellanklassen som gör sig bäst på en relativt öppen gräsmatta med tätväxande gräs.

Tidseffektiv på öppna ytordriftsäker på enkel/medelsvår gräsmattaganska bra app
Krånglig installationdålig displaysvårt för gles gräsmattakrävs verktyg för klipphöjdsinställning

20. Gardena Sileno City

Användarvänlig och driftsäker robot för små gräsmattor

Recensionsår: 2019 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 250 m² Maxlutning: 25 % Klipphöjd: 20-50 mm, (manuell) Klippbredd: 16 cm Ljudnivå: 59 dB | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Gateway, 150 m slinga, 200 märlor, 9 st knivar App-stöd: Ja (WiFi) Bruksanvisning: PDF

Gardena Sileno City 250

Gardena Sileno City är en mycket lättinstallerad robotgräsklippare med hög driftsäkerhet och lättprogrammerad display. Så länge gräset hålls välklippt kör den i princip aldrig fast. Har gräset däremot hunnit växa till sig någon decimeter har den svårt att navigera hem. Dess chassi är så pass känsligt för stötar vid hemgång att den till och med kan veja för en maskrosplanta. Har gräset då hunnit växa till sig där guidekabeln (patenterad genvägskabel för att den ska hitta hem) befinner sig kommer den att ha svårt att hitta fram innan batteriet dör.

Har du däremot klippt ned gräset ordentligt vid installationen - och låter den köra så pass ofta att gräsmattan hålls välklippt - är det inga bekymmer med driftsäkerheten. Exempelvis är den duktig på att hantera både gropar, fuktigt gräs och lutning på gräsmattan. Den är dessutom helt okej i styrka när det kommer till att faktiskt klippa ner lite högre gräs.

Tyvärr saknar den spiralklippningsfunktion i högt gräs så det går inte lika snabbt att frisera till toviga ytor som hos en del andra robotgräsklippare.

Gardena Sileno City

Den smarta trädgården

Gardena Sileno City har app-stöd i form av uppkoppling till en tillhörande router som i sin tur har stöd för andra smarta trädgårds-prylar, såsom sensorer som känner av om det behöver vattnas. Det är en bra idé på pappret men utvecklingen har tyvärr inte kommit så långt ännu. Funktionsutbudet för robotgräsklipparen är mycket dåligt, i princip kan du bara starta roboten och ställa in arbetsområden. Men i framtiden kan det tänkas ge fördelar i form av att alla dina smarta trädgårdsprylar samarbetar och kommunicerar utan att du behöver lägga dig i alls - det återstår att se.

Att programmera via LCD-displayen på själva robotgräsklipparen är däremot väldigt enkelt. Menysystemet är genomtänkt och tydligt, displayen har god kontrast och fungerar även i solljus.

Sileno City passar dig med en liten trädgård som är ute efter en lågt prissatt robotgräsklippare med hög driftsäkerhet och app-stöd, helst den som även planerar för en smart trädgård i framtiden.

Hög driftsäkerhetenkel installationmycket lättprogrammerad via display
Mindre bra i högt gräsapp-stödet kräver separat router

21. Robomow Royal RS615u

En koloss med dubbla knivar och snabb klipptid som passar för fotbollsplan

Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellanklass Batteri: Typ: Litium-jon | 26V Litium (LiFePO4) Drifttid: 60 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: 20° (36%) Klipphöjd: 20-80 mm Klippbredd: 56 cm Vikt: 20,2 kg Knivtyp: Fast kniv (2 st) PIN-kodsskydd: Ja App-stöd: Ja (Bluetooth)

Robomow RS615U 2020

Robomow RS 615u är en extremt tidseffektiv robotgräsklippare i Robomows Royal-serie, en av de lite billigare modellerna i denna robusta serie men fortfarande i övre mellanklassegmentet. Den har som största fördel en mycket gedigen klippbredd, tack vare sina dubbla fasta knivar. Roboten rör sig dessutom ganska fort över öppna ytor på gräsmattan vilket gör att den klipper gräsmattan otroligt tidseffektivt.

Har du däremot smala korridorer eller flera mindre biytor där det blir många vändningar och mer komplicerade rörelsemönster tappar den mycket i effektivitet. Det här är främst en robotgräsklippare byggd för stora gräsmattor som ska hållas välfriserade på så kort klipptid som möjligt. Angiven maximal klippyta på 3 000 kvadratmeter har den absolut inga problem att hinna med under en rimlig klipptid. Den skulle nog klara ytterligare 1 000 kvadratmeter öppen yta utan att man pressar schemat.

Robomow RS 615u är en riktig koloss som klipper gräsmattan tidseffektivt

En riktig bjässe

Robomow Royal låter väldigt högt när den är ute och klipper. Både hjulmotorerna och klipptallriken åstadkommer en hel del oljud, som kan störa dig när du sitter på uteplatsen - eller störa grannar som har uteplats i närheten.

Sett till vad den här robotgräsklipparen ändå kostar hade vi dessutom förväntat oss mer modern teknik under chassit. Dels är displayen, gränssnittet och installationsprocessen undermåliga. Översättningarna är haltande, inkopplingen relativt krånglig jämfört med konkurrenterna och stationen kan endast placeras parallellt över kabeln åt ett håll. Dels har den bara blåtandsuppkoppling, vilket känns snålt nu när nästan alla robotar i den här prisklassen har både GPS och GSM så att du kan ha koll på roboten även om du inte är hemma. Överlag känns den omodern eller billig rent tekniskt. Appen är dock bra och lättanvänd.

Mjukvaran fungerar helt okej. Denna stridsvagn löser det mesta, och det den inte reder ut kan du göra inställningar som förenklar för den. Hittar den exempelvis inte in genom en smal korridor av sig själv kan du ställa upp till fyra startpunkter så att den letar sig ut till det området via begränsningsslingan.

Robomow RS 615u är lite underligt översatt

Vid två tillfällen under säsongen kör Royal över kabeln och blir ståendes på utsidan av klippytan. Kabeln ligger precis i änden av en ganska låglutande slänt, och det ställer till problem när roboten ska vända - den riskerar att köra utanför av misstag när den försöker vrida runt och samtidigt slirar lite i slänten. För det mesta går det dock bra.

Det är samtidigt värt att notera att robotgräsklipparen väger väldigt mycket och därför gärna slirar runt där gräsmattan är glesväxt eller om det är fuktigt ute - och därmed skadar den.

Kör RS615u fast stänger den av sig och sparar på batteriet - så du behöver inte bära tillbaka den till stationen såsom du måste göra hos en del andra tillverkare.

Robomow RS 615u har dubbla knivar och rejäl hjulbredd

Robomow Royal passar dig som har en väldigt stor och öppen gräsmatta. Gärna en relativt plan sådan för då är det mindre risk att den slirar, gräver ned hjulen och förstör gräset. Installationen är lite omständlig men har du väl fått igång roboten och har ett klippschema du är nöjd med sköter den sig själv sedan, och håller som sagt gräsmattan i trim på ett väldigt tidseffektivt vis.

Mycket tidseffektiv på öppna ytor
Tung & slirar lätt sönder gräsmattan om den är ojämnOmodernt gränssnitt & begränsad uppkopplingsmöjlighetVäldigt högljudd

22. Robomow RC 308 PRO

Rör sig bra i ojämn terräng

Recensionsår: 2019 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3 Ah/26 V Drifttid: ca 60-70 min/laddning Rek. maxyta: 800 m² Maxlutning: ca 20° (36%) Klipphöjd: 15-60 mm (manuellt) Klippbredd: 28 cm Vikt: 11,4 kg Ljudnivå: 64 | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Längd: 63 cm Bredd: 46 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor

Robomow RC308 Pro

Robomow RC 308 PRO är en kompakt robotgräsklippare som har lätt för att både hitta hem och ut för klippning. Den är inte särskilt känslig för laddstationens placering. Vidare är strömkabeln ovanligt lång så du har goda möjligheter att finna en bra placering för den.

Robotgräsklipparen är tung, vilket troligen är en av orsakerna till att den lätt gräver ned sig om den kör fast. Men den kör å andra sidan fast sällan. Den tar sig igenom allt från rötter, kottar, sluttningar och andra knepiga hinder. Den tar sig till och med upp för en mindre avsats.

Ett minus gällande driftsäkerheten är dock att 308 PRO ibland kör över begränsningsslingan när den backar. Detta händer vid ett par tillfällen under säsongen och den blir då ståendes. Det sker inte efter brant lutning utan på plan yta och på olika platser på flera olika gräsmattor. Alltid baklänges. Ena gången åker den så pass långt utanför att den klipper av sin egen laddstations strömkabel.

Robomow RC308 Pro

Krånglig installation

Installationen är tyvärr väldigt krånglig - i alla fall om du gör den via robotgräsklipparens inbyggda display. Till att börja med är det inte helt självklart vilken ände av slingan som ska in i vilket hål på baksidan av laddstationen. Det gör att det är 50 procents chans att du kommer att stöta på ett felmeddelande.

Får du sedan ett felmeddelande är det inte helt enkelt att tyda vad det betyder. Delvis på grund av att skärmen är väldigt liten, men främst på grund av att man bara får fram kryptiska sifferkoder. Har du tur kan du slå upp felkoden i manualen, men tyvärr är en rad felkoder inte listade och då måste du höra av dig till supporten. Gränssnittet och laddstationen skulle alltså behöva förtydligas, inte minst vad gäller programmeringen och felsökning.

Det finns dock en app och via den blir den löpande programmeringen betydligt enklare. Både vi och manualen rekommenderar att du sköter installationen via den.

Klipper klart medan du är på jobbet

Har du väl fått igång RC308 PRO är den relativt driftsäker och har som sagt mycket goda terrängegenskaper. Den löser problem på ett smidigt och bra sätt, förutom trånga utrymmen där den ibland kan ha lite problem att leta sig ut.

RC 308 PRO kan vara ute och klippa ganska länge i stöten. I kombination med den mycket vida klippbredden så kan den beta av stora ytor på en relativt kort tid. Den har inga problem att hinna med att klippa angiven rekommenderad maxstorlek på gräsmatta. Därmed blir det gott om tid över att nyttja gräsmattan när du kommer hem från jobbet.

Robotgräsklipparen är inte den mest kraftfulla vi har testat, och undviker gärna högt gräs. Men låter du den hålla gräsmattan välfriserad utgör detta inget problem. Den har godkänd styrka sett till sin prisklass.

Robomow RC 308 PRO är en av marknadens kompetentare robotgräsklippare. Den är komplicerad för en lekman att installera jämfört med flera konkurrenter. Väl installerad så är den däremot relativt driftsäker och har gott om funktioner samt en lång klipptid. Sett till sin prisklass är den därför prisvärd.

Duktig på att hantera komplex terrängBra appRejäl klippbreddLång drifttid
Otydligt gränssnittKrånglig installationRymmer vid ett par tillfällen

23. Cub Cadet XR2 1000

Bra prestanda men knivigt underhåll

Recensionsår: 2020 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon (LiFePO4) Drifttid: ca 45 min/laddning Rek. maxyta: 500 m² Maxlutning: ca 20° (36%) Klipphöjd: 15-60 mm (manuellt, ej verktygslöst) Klippbredd: 28 cm Vikt: 11,4 kg Längd: 63 cm Bredd: 46 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Bluetooth) Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor

Cub Cadet XR2 1000

Cub Cadet XR2 1000 är en tung men samtidigt smal och kompakt robotgräsklippare som hanterar ojämn terräng riktigt bra. Gropar, sluttningar och olika underlag är inga problem. Däremot har den svårt för gles gräsmatta, då tenderar den att gräva ned sig. Detta är ofta fallet när man har barrträd på tomten så under dessa omständigheter presterar XR2 lite sämre.

XR2 1000 har hög prestanda, den är stark både när det kommer till att ta sig fram i trädgården, och när det kommer till att klippa högt gräs. Tyvärr är knivarna lite högljudda, såsom fasta knivar brukar vara.

Inte så användarvänlig, men bra klippare i övrigt

Tyvärr måste du använda verktyg för att ställa in klipphöjden, detta känns lätt omodernt sett till konkurrenternas lösningar.

XR2 1000 har överlag sin akilleshäl i användarvänligheten. Installationsförloppet är onödigt krångligt hela vägen fram tills dess att du lyckas koppla ihop roboten med mobiltelefonen. Dessutom är inkopplingen av laddstationen inte helt tydlig. Det framgår inte vilken ände som ska in var, och om du kopplar fel är det inte säkert att du kommer att förstå det på rak arm eftersom du kanske ännu inte har tillgång till appen.

Appen är relativt lättanvänd och har ett godkänt utbud av funktioner sett till prisklassen. Tyvärr går den bara på bluetooth så du måste stå bredvid roboten för att kunna använda den.

XR2 1000 klipper tidseffektivt tack vare en rejäl klippbredd och relativt hög hastighet. Tyvärr kör den in i saker utan att bromsa in, och den kör även in i sin egen laddstation. Två andra nackdelar är att laddstationen endast kan placeras i kabelns riktning, samt att robotgräsklipparen ibland misslyckas med dockningen.

Men i övrigt har Cub Cadet XR2 1000 bra problemlösningsförmåga och lämnar ett snyggt klippresultat. Framför allt har den fördel i att den är tidseffektiv. Har du väl installerat, programmerat klart den och ställt in klipphöjd kommer den att sköta enkla till medelsvåra gräsmattor snabbt och med ett bra slutresultat.

Lättanvänd appgod driftsäkerhettidseffektiv klippning
Krånglig installationkrävs verktyg för klipphöjdsinställningganska högljudd

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

24. Worx Landroid M500

Billig robot som kan byggas ut och passar för DIY-fantaster

Recensionsår: 2021 Prisklass: Budget Rekommenderad yta: 500 kvm (10h/dag, 5 dagar/vecka) Rekommenderad maxyta: 900 kvm (24h/dag, 7 dagar/vecka) Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2 Ah Drifttid: ca 60 min/laddning Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 30-60 mm, 4 steg (manuellt) Klippbredd: 18 cm Vikt: 9,1 kg Ljudnivå: 67 dB Längd: 56 cm Bredd: 40 cm Höjd: 21 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 100 m avgränsningskabel, 130 märlor, 9 knivar Övrigt: Många tillval

Worx Landroid M500 WR141E

Worx Landroid M500 är en ganska kompakt och tung robotgräsklippare som imponerar på flera punkter. Sådant vi prisar hos den här robotgräsklipparen är exempelvis hur enkelt du kan bygga ut den med tillval såsom GPS, möjligheten att plocka ut batteriet och använda det med verktyg från samma tillverkare och hur funktionsrik robotgräsklipparen är. Det märks att det är entusiaster som tagit fram den här klipparen.

Ett praktiskt tillval som vi har testat är Off Limit. Det är ett kit med en modul till roboten och långa magnetband som du placerar på gräsmattan. Tanken är att det ska användas tillfälligt för att avgränsa områden där du för tillfället inte vill att roboten ska klippa. När roboten touchar magnetbanden med nosen backar den undan istället för att köra in i området. På så vis slipper du kapa begränsningskabeln och skapa “dörrar” med den.

Worx Landroid M500 har rejäla hjulmönster

Magnetbandet är väldigt robust och syns tydligt på gräsmattan men det är som sagt för att tillfälligt stänga av områden. Kitet fungerar utmärkt och är ett bra exempel på hur Worx tänker kring tillval.

Moduler kopplar du enkelt in genom att skruva loss en lucka och sätta i en kabel.

Låg driftsäkerhet

Ytterligare något som är grymt med Worx robotgräsklippare är att du får kostnadsfria uppdateringar till den. Den är uppkopplad via wifi så du får notiser om händelser och kan ställa klippschema även om du inte är hemma.

Dessutom är den ute och klipper ganska länge i stöten. Klippbredden och hastigheten är ganska begränsade, men eftersom den inte behöver ladda så ofta har den inga problem att hinna med att klippa angiven storlek på gräsmatta.

Worx Landroid M500 är en robotgräsklippare som du kan bygga ut med fler funktioner

Alla dessa fördelar till trots så dras betyget ner rejält, och det beror nästan uteslutande på robotens terrängegenskaper. Driftsäkerheten är undermålig. Worx M500 har körts på fyra olika gräsmattor från vårt ”enklare gräsmattor för budgetklippare-urval”. Här upptäckte vi att det krävs väldigt specifika förutsättningar för att roboten ska klara sig autonomt en längre tid.

Den klarar exempelvis inte mjuk gräsmatta, ej heller mossrik gräsmatta eller gräsmatta med högt gräs eller fuktigt gräs. Fuktigt gräs samlas undertill så att klipparen inte orkar, medan högt gräs helt enkelt gör att den kör fast.

I princip måste din gräsmatta vara torr, välfriserad och ha ett fast underlag utan mossa för att den ska gå problemfritt. Jämfört med konkurrenterna i samma prisklass är det en lång bit kvar för Worx M-modell.

Samtidigt är den stark i slänt och det ger vi plus för.

Men det är tyvärr på grund av den dåliga driftsäkerheten som betyget inte blir högre. Den här robotgräsklipparen har otroligt mycket som talar för den, den är funktionsrik, lätt att bygga ut och därmed rolig för DIY-fantaster men även för plånboken, den har en bra app och en helt okej display. Men så länge den kräver så väldigt specifika förhållanden för att den ska fungera är det svårt att rekommendera den. Du testkör sällan en robotgräsklippare eller utvärderar din gräsmatta innan du köper en, istället förväntar du dig bara att den ska fungera.

Utbyggbarlöpande mjukvaruuppdateringarWifi ger distansstyrningbatteriet kan delas med tillverkarens verktygbra klipptid
Mycket begränsade terrängegenskaper

25. Robomow RS 635 PRO

Mastodont med rejäl klippbredd för öppna ytor

Recensionsår: 2020 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6 Ah/26 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 600 m² Maxlutning: ca 20° (36%) Klipphöjd: 20-80 mm Klippbredd: 56 cm Vikt: 20,2 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 65 dB Längd: 73,5 mm Bredd: 66 mm Höjd: 31 mm Knivtyp: 2 st fasta knivar PIN-kodsskydd: Ja Bruksanvisning: PDF

Robomow RS635 Pro S

Robomow RS 635 PRO är en stor robotgräsklippare som gör sig bäst på rejäla ytor med få korridorer. Den är utrustad med två fasta knivar undertill och har en mycket vid klippbredd. Hastigheten på öppna ytor är samtidigt klart godkänd så du får en tidseffektiv robotklippare i 535 Pro. Även på våra stora gräsmattor på omkring 3 500 kvadratmeter hinner den med att hålla gräsmattan välklippt utan att behöva vara ute hela dagarna.

Dock klipper den inte jättelänge innan den behöver ladda - i alla fall sett till sin prisklass. Men den hinner som sagt ändå med sin rekommenderade yta så till syvende och sist spelar detta mindre roll.

En riktig ångvält med bra knivar

Byggkvaliteten är gedigen. Samtidigt påminner designen mer om en gammal stridsvagn än en modern robot. Dessutom väger den väldigt mycket vilket bidrar till stridsvagnskänslan. De hårda linjerna ihop med det ålderdomliga och bantade gränssnittet på den gultonade displayen gör att den helt enkelt inte känns modern eller särskilt användarvänlig.

Installationsförfarandet är inte helt tydligt. Du får chansa på vilken ände av begränsningsslingan som ska in i vilken anslutning och det tar ett tag innan laddstationen reagerar och talar om för dig om du gjort rätt. Har du gjort fel måste du använda skruvmejsel för att lossa slingan igen och byta plats.

Å andra sidan kan du sköta om roboten via en lättanvänd app. När du väl ställt in arbetstider och klippområden klipper den ytan mycket tidseffektivt. Klippresultatet är kanon och knivarna håller över hela säsongen trots en hel del kottar och rötter på vissa av testgräsmattorna.

Rymmer ibland utanför arbetsområdet

Terrängegenskaperna är godkända och vi har inga problem med att den kör fast vid normala förhållanden. RS 635 PRO är dock inte lämpad för komplicerade ytor med smala passager och branta sluttningar. Däremot gör det inget om gräsmattan är lite gropig, eller om det har regnat när den ska klippa - då kör den på bra ändå.

RS 635 PRO:s kanske största svaghet är att den 3-4 gånger på en säsong kör utanför arbetsområdet och blir ståendes. Vi kan inte se att det har med terrängen att göra. Som väl är stänger den av sig, dock inte omedelbart vilket medför skador på växter i rabatten. Du behöver inte bära bjässen hela vägen tillbaka till laddstationen eftersom den stänger av sig efter en stund och sparar på batteriet, det räcker att du lyfter in den och trycker igång den igen.

Kommer Robomow tillrätta med att roboten rymmer är detta en tidseffektiv och ganska snabb robotgräsklippare på öppna ytor. Dess intelligens räcker gott och väl till för att den ska klara av diverse vardagsutmaningar. Den har en tendens att krocka ganska hårt in i saker, men känsligheten i sig är det inget fel på. Att den är lite osmidig och utan finess gör inget om ytan du har är öppen och stor.

 • Mer av en tidseffektiv ångvält än en slipad diamant
 • Klipper snabbt stora öppna ytor, men är inte så smidig och det händer att den rymmer
 • Passar för den som har en mycket stor, öppen gräsmatta utan känsliga rabatter i anslutning.
Mycket vid klippbreddtidseffektiv klippningtåliga knivargoda terrängegenskaper
Rymmer iblandomoderna teknikvalkrångligt installationsförfarande

26. Worx Landroid M WG791E.1

Robust robotgräsklippare för hårda gräsmattor med behov av kantklippning

Recensionsår: 2019 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2 Ah/28 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 1 000 m² **Maxlutning: ca 20° (35%) **Klipphöjd: **20-60 mm Klippbredd: 18 cm Vikt: 10,5 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB **Längd: 55 cm **Bredd: 38,5 cm **Höjd: 26 cm **Knivtyp: **Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 180 m avgränsningskabel & 200 märlor, 12 knivar App-stöd: Ja (Wi-Fi) Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Worx Landroid M WG791E.1

Worx Landroid M WG791E.1 är en robotgräsklippare i budgetklassen som känns både stabil och robust vid hantering. Dess kompakta formgivning gör den till en snygg pjäs i trädgården.

Även dockningsstationen är kompakt och gedigen. Tack vare utformningen på denna så har robotgräsklipparen aldrig några problem att docka korrekt - den leder robotgräsklipparen rakt in i rätt läge istället för att låta den leta sig in såsom hos många konkurrenter. Det är dock nödvändigt för att den här roboten ska fungera. Intelligensmässigt lämnar Landroid M nämligen en hel del att önska.

Mycket begränsad intelligens

Den klarar exempelvis inte av hinder längs hemgång eller kantklippning. Har dina rosenbuskar vuxit sig för stora eller om andra hinder befinner sig i närheten av begränsningsslingan kommer den att stånga sig mot dessa tills batteriet dör. Detta gäller även när den kör fast - att den står igång tills den dör helt. Det innebär dels att du kommer att behöva ladda den en bra stund när du hittar den, dels problem med återställningar i mjukvaran. En gång tappar den exempelvis språket.

Landroid M följer slingan slaviskt vilket gör att det uppstår spårbildning i gräsmattan. Den påminner överlag lite om en ångvält i mentaliteten när den tuffar på utan någon direkt finess.

Klipper långa stunder

Landroid M är enkel att installera. Allt du behöver följer med i paketet, och alla kopplingar är tydligt markerade. Detta tillsammans med en bra manual och ett helt okej gränssnitt gör att du är igång snabbt.

Robotgräsklipparen gör sedan ett godkänt klippjobb så länge gräsmattan är av enklare typ. Den får inte innehålla för mycket ogräs då den har svårt att skära av det - ogräset tenderar istället att böja undan. Klippbredden är dessutom liten, vilket gör att den arbetar långsamt. Speciellt eftersom den måste gå över vissa bitar flera gånger för att vi ska se ett perfekt resultat.

Å andra sidan orkar den vara ute och klippa länge. Landroid M klarar också att hantera lätt kuperad terräng i den grad man kan begära av en budgetmodell. Fuktig gräsmatta verkar däremot vara en akilleshäl. Den börjar lätt slira och har en tendens att köra fast. Dessutom åker Landroid M ibland över begränsningsslingan när det varit dåligt väder, vilket resulterar i stopp.

Ytterligare ett problem vid fukt är att det uppstår någon form av spänningsdipp som gör att den tror att den måste ladda, och när den väl kommer till stationen åker den direkt ut igen. Det krävs med andra ord fint väder och en ganska plan och jämn liten gräsplätt utan buskar och andra driftsäkerhetsrisker för att den här robotgräsklipparen ska klara av sitt jobb.

Men har du en enklare gräsmatta som samtidigt har partier med ganska kraftig lutning är detta en budgetmodell som terrängmässigt kan hantera den.

Lättinstalleradbra dockningsstationkompakt designkomplett kit vid köp
Osmartineffektivklippningklarar fukt dåligtkör slut påbatteriet vid stoppbuggar i mjukvaran

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

27. Solo by AL-KO Robolinho 700 W

Uppkopplad robot med okej framkomlighet, passar för plana ytor

Recensionsår: 2021 Prisklass: Budget Rekommenderad max-yta: 700 kvm Batteri: Typ: Litium-jon, 2.5 Ah, 20 V Drifttid: 60 min/laddning Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 25-55 mm, 5 steg (manuellt) Klippbredd: 22 cm Vikt: 9,1 kg Ljudnivå: 60 dB Knivtyp:** Pivot PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (WiFi) Övrigt: Stöd för 2 basstationer Bruksanvisning: Manual

AL-KO Solo Robolinho 700W

Solo by AL-KO Robolinho 700 W är en medelstor robotgräsklippare i mellanklassen som har okej terrängegenskaper och som är relativt enkel att sköta om.

Den kommer med stöd för WiFi, vilket är riktigt bra eftersom det underlättar då du inte behöver befinna dig bredvid roboten för att kunna göra ändringar eller få notiser. Via appen sköter du även enkelt schemaläggningen.

Robolinho 700 W har en godkänd klippbredd och en helt okej hastighet när den rör sig över gräsmattan. Däremot har den inte någon GPS eller mjukvarulösning som gör att den ensam kan anpassa sin klippning och undvika områden den varit mycket i eller områden där den missat att klippa, den saknar exempelvis spiralklippning. Det är lite synd eftersom den som har flera mindre ytor då kan råka ut för att robotgräsklipparen missar områden.

AL-KO Robolinho 700W har en bra display och även appstöd

Du kan dock ställa in upp till tre startpunkter för att säkerställa att den faktiskt besöker svårnådda områden. Du kan också installera en extra laddstation. Så märker du att den inte klipper lika ofta i ett visst område som i ett annat kan du justera programmeringen i efterhand.

Inte felfri

Även om Robolinho 700 W har en del som talar för den, har den också sådant som talar emot. En av dess största nackdelar är dess terrängegenskaper - även om den är långt ifrån sämst i startfältet på den här punkten. Man kan sammanfatta det som att framkomligheten är okej. Kombinerat med en okej mjukvara.

Att det bara blir okej beror på att det varierar så mycket med vilken typ av utmaning den ställs inför. Exempelvis klarar den högt, tjockt gräs ganska bra, den saktar in fint och ger inte upp i första taget som vissa andra skulle ha gjort. Men är gräset fuktigt slirar den lätt och kör fast. Ojämna ytor där det ganska låga chassit slår i är också problematiska, där blir den ofta ståendes.

Något som är lite trist är att om den kör fast kommer batteriet att laddas ur, den stänger inte av sig och sparar batteri. Än sämre är att den sedan inte börjar ladda igen när du ställt den i laddstationen om du inte först trycker igång den och matar in pinkoden. Är du bara ute och hämtar in den på kvällen är det lätt att man glömmer det, och då står den där oladdad i stationen nästa morgon.

AL-KO Robolinho 700W bygger en del på höjden

Robolinho 700W har även vissa problem med slänt. Dels är den svag när den ska backa i lutning, dels saknar hjulen bra grepp och konstruktionen stadga. Roboten blir lätt ståendes mitt i slänten och kommer ingenstans eller glider ur kurs roterandes samtidigt som den klipper för att den inte får stopp på sig själv. Den kan heller inte ta sig upp för lite brantare slänt eftersom den anser att den kolliderar - detta trots att vi ställer upp värdet via servicemenyn.

Den dåliga stadgan gör vidare att den har svårt att få till en bra dockning om laddstationen inte står helt plant, den drar lätt snett på plattan och missar blecken. Här är den betydligt mer känslig än många av konkurrenterna, och laddstationens konstruktion öppnar upp för ytterligare problem eftersom roboten ska toucha bläcken på sidan. Konstruktionen medför en rad begränsningar som andra typer av laddstationer inte dras med.

Samtidigt är 700 W duktig på att hitta hem även i lite högre gräs eller ogräs, och ger inte upp i första taget. På så vis är den envis och det ger vi plus för.

Batteritiden är annars bra. Den kör slut på sitt batteri på ungefär 40 minuter, därefter måste den ladda ungefär 50 minuter innan den går ut igen. Ganska standard i den här prisklassen, även om det finns modeller som sticker ut.

Installationen av Robolinho 700 W är, under goda förutsättningar enkel - men kan samtidigt bli riktigt omständlig om du har otur. Roboten ska placeras en bit ifrån laddstationen och sedan själv docka in i den innan den kan börja användas. Andra robotgräsklippare är det bara att ställa i stationen och starta, men denna behöver alltså viss handpåläggning.

Under förutsättning att roboten då faktiskt inser att den kommit till laddstationen och stannar där är installationen enkel. Men vi får hålla på och lyfta tillbaka den till ursprungspunkten ett 20-tal gånger innan så sker eftersom den istället kör ut ur laddstationen och fortsätter runt gräsmattan. Problemet med att den inte riktigt känner av laddstationen återupprepar sig dock inte under drift sedan, så det kanske bara var något tillfälligt.

Sammantaget är Solo by AL-KO Robolinho 700 W, på rätt gräsmatta, en ganska trevlig bekantskap. Den reder ut enklare problemsituationer, är lätt att programmera via både appen och displayen, och den meddelar dig om den stöter på patrull. Hade den kostat ett par tusenlappar mindre hade betyget blivit högre. Men prisklassen den sällar sig till nu är tuff och det finns konkurrenter med högre driftsäkerhet, bättre dockningsmöjligheter och ett par snäpp mer sofistikerad mjukvara. Därmed inte sagt att detta är ett dåligt köp, det är en helt okej robotgräsklippare - under rätt omständigheter.

Ganska lättprogrammeradwifi-stödklipper på bra i tätt gräs
Dålig i fuktigt grässvårt för lutningladdar ur om den kör fast & laddar inte om du inte sedan trycker igång denkänslig laddstation

28. Wolf Garten Loopo S300

Enkel och kompakt med app, passar för den lilla trädgården

Recensionsår: 2019 Prisklass: Budget **Batteri: **Typ: Litium-jon | Kapacitet: 7 Ah/12 V Drifttid:ca 90-120 min/laddning Rek. maxyta: 200 m² Maxlutning: ca 8,5° (15%) Klipphöjd: 15-45 mm (manuellt) Klippbredd: 18 cm Vikt: 11,5 kg Ljudnivå: 64 | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 53 cm Bredd: 42 cm Höjd: 26 cm Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Nej (ingen display, endast barnskydd i knappform) Inkluderade tillbehör: Installationsmaterial App-stöd: Ja (Bluetooth)

Wolf-Garten Loopo S300

Wolf Garten Loopo S300 är en liten, behändig robotgräsklippare som är lätt att installera - speciellt när du har fått igång appen i telefonen. I princip är det bara att koppla in begränsningsslingan och trycka på Go på robotens skal. Får du någon felkod kommer stationen att blinka. Det är då det är viktigt att du har appen installerad för i den kan du snabbt läsa av vad som blivit fel.

Eftersom den kopplar upp via blåtand är det en relativt snabb och lättförståelig process att koppla samman mobilen och gräsklipparen. Trots att Loopo S300 saknar display är den alltså väldigt enkel att komma igång med. En stor nackdel är dock att du bara kan välja mellan att låta den klippa dygnet runt, eller att ha en enda starttid per dag där den klipper i antingen 30, 60 eller 90 minuter. Det finns inget mellanting där du kan sätta både start- och sluttid, vilket blir väldigt begränsande.

Däremot är appen lättanvänd, om än väldigt sparsam avseende funktionsutbud.

Inte så smart, men enkel att använda

Loopo S300 är inte särskilt stark. Det märks redan vid decimeterhögt gräs att den får kämpa - sin smala klippbredd till trots. Blir det för tungt stänger den av knivarna och kör framåt en bit innan den fortsätter att klippa. Vidare finns det ingen spiralklippning eller liknande som gör att den direkt tar tag i platser där gräset hunnit växa sig lite högre.

Wolf Garten Loopo S300s konstruktion är användarvänlig, den har stora knappar med tydliga symboler. Men ur klippsynpunkt lämnar den en del att önska. Roboten har en plastkant i ena änden som är både djup och låg vilket gör att den lägger gräset ner. Det påverkar ibland klippresultatet negativt, speciellt om du har enstaka ogräs i gräsmattan som viker undan. Denna design gör även att robotklipparen ofta fastnar på ojämn terräng.

Wolf Garten Loopo S300

Att den kör fast är dock ett problem även på plan terräng. Initialt är det bara ungefär var tredje klippomgång som detta händer, men allteftersom den bygger på med jord och gräs mellan dubbarna uppstår en negativ spiral. Den kör fast allt oftare, och gräver då ner sig och det blir ännu mer smuts. I fuktigt gräs eskalerar problemet ytterligare och blir ett riktigt otyg. Du måste därför underhålla Loopo S300 relativt frekvent.

I fuktig terräng förlorar den också till viss del förmågan att hantera lutning. Den slirar då även vid mycket låglutande terräng. I nedförsbacke har den istället problem med att bromsa in farten. Den relativt höga farten i lutning kan bli ett problem om du har ett hinder i slutet av slänten som den då kör in i med ganska hög kraft, eller en avgränsningskabel i slutet som den då riskerar köra över och bli stående.

Bra hantering av driftstopp

När den väl kör fast så stänger den av sig innan batteriet är helt dött. Det gör att du kan starta upp den igen och justera positionen något - du slipper därmed bära tillbaka den till stationen och vänta på att den ska ladda.

Kör den inte fast orkar den klippa ganska länge i ett svep. Det finns med andra ord en hel del som talar för Loopo S300 - speciellt app-stödet - med tanke på det låga priset. Men också en hel del som talar emot den. Skulle tillverkaren få ordning på driftstoppen och fixa bättre lösningar för terränghantering och högt gräs, skulle den kunna bli ett intressant budgetköp. I dagsläget passar den främst tomtägare med en plan, mycket liten trädgård som är beredda att tumma på driftsäkerheten för att komma ner i pris.

Lättinstalleradlättprogrammerad användarvänlig designApp-stödlång klipptid
Svag klippmotorkör ofta fastfå inställningsmöjligheterlägger gräset ned ibland

29. Bosch Indego 400 Connect

Nätt modell med enkel design för små och enkla biytor

Recensionsår: 2018 **Prisklass:**Budget **Batteri:**Typ: Litium-jon | Kapacitet X Ah/18 V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 400 m² Maxlutning: 27% **Klipphöjd:**30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 19 cm Vikt: 7,5 kg Knivtyp: Fast Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Bosch Indego 400 Connect

Bosch Indego 400 Connect är en liten och smidig robotgräsklippare med en kompakt dockningsstation som gör den lättpositionerad även i skrymmande utrymmen.

Installationen är dock krånglig eftersom manualen lämnar mycket att önska. Den är hafsigt översatt och installationsanvisningarna är otydliga, även för en van installatör. Dessutom är själva robotgräsklipparen mycket känslig. Allt måste i princip placeras perfekt för att det inte ska uppstå fel vid dockning eller klippning. Det kan handla om så små variationer att de inte är synliga med blotta ögat för att robotgräsklipparen ska strejka. Detta gör att det tar lång tid innan Indego 400 Connect faktiskt är igång och klipper.

Även mjukvaran i robotgräsklipparen är dåligt översatt och buggig. Den lilla displayen gör också att menyvalen många gånger måste förkortas och det är inte helt självklart för användaren vad den håller på med. Det märks extra tydligt när vi låter vanliga husägare testa att göra ändringar under vår insyn.

Den fastnar och slirar

Indego 400 Connects klippbredd är tanig, men då den bara är avsedd för små gräsmattor så blir klipptiden ändå normal. Klippresultatet blir bra med en jämn och fin gräsmatta så länge du inte har lutningar på tomten.

Vid lutning tenderar den ofta att stå och slira, speciellt i fuktigt gräs. Ofta missar den då även ytor i backarna så att du får en tovig gräsmatta där. I de fall klippytan gränsar till en backe bör du placera slingan en bra bit in från denna eftersom robotgräsklipparen annars kommer att halka utanför och få stopp.

Vidare känns mjukvaran underligt planerad. Robotgräsklipparen stannar ofta under klippning för att "uppdatera kartan". Detta upplevs som irriterande små avbrott under den ändå ganska korta tid som den är ute och går.

Däremot är den duktig på att hitta hem och docka när du hittat en perfekt position på laddstationen. Den sköter sig själv ganska bra så länge du inte måste in och göra ändringar i mjukvaran.

Smidig storlek
Svårt att hantera slänterkänsligt installationsförfarandebuggar i mjukvarankrångligt gränssnitt

30. Stiga Autoclip 225 S

Kompakt och tung med utmärkt batteritid för stora gräsmattor

Recensionsår: 2021 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,5 Ah/29,6 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rek. maxyta: ca 1100 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg Bredd: 43 mm **Höjd:**25 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej Bruksanvisning: PDF

Stiga Autoclip 225 S

Stiga Autoclip 225 S är en storleksmässigt smidig men mycket tung robotgräsklippare, som kan klippa väldigt länge på en enda laddning. Detta är också dess i princip enda styrka. Hade den haft godkända terrängegenskaper och bättre driftsäkerhet hade den fenomenala klipptiden varit ett riktigt bra säljargument. Men tyvärr kör den här roboten fast i stort sett dagligen. I alla fall så länge du kör den i standardutförande.

Den klarar endast helt plana och jämna (mao fint anlagda och välskötta) gräsmattor. Där är den stark och har inga problem med högt gräs. Dock kan den sticka iväg i nedförsbacke istället för att bromsa in, och får då ibland svårt att hinna med att klippa ordentligt. Men bortsett från det får du på den typen av ytor ett fint klippresultat.

Men terrängegenskaperna är det som fäller 225 S. Den kör fast i minsta lilla ojämnhet. Råkar den exempelvis köra ned med nosen i en smärre inbuktning i gräsmattan så tar den sig oftast inte upp igen utan fastnar. De flesta gräsmattor har inte perfekt yta, vilket gör att denna robotgräsklippare har svårt att komma till sin rätt.

Man kan dock köpa till ett par spikhjul som fästs bredvid hjulen och dessa förbättrar dramatiskt terränghanteringen! Skillnaden är så stor att 225 S med spikhjulen framstår som en helt annan gräsklippare. Vi hade därför önskat att de ingick i standardpaketet.

Stiga Autoclip 225S är inte en särskilt användarvänlig robotgräsklippare

Ligger långt efter konkurrenterna

Spikhjulen till trots så har 225 S svårt att hävda sig gentemot konkurrenterna eftersom mycket av tekniken är föråldrad samtidigt som priset är mycket högt. Inkopplingen av laddstationen är exempelvis hopplöst primitiv och kunde definitivt gjorts mer användarvänlig. Detsamma gäller utplaceringen av begränsningsslingan, som är mer bökig än genomsnittet.

Laddstationen måste placeras längs med slingan och kräver några meter öppen yta. Detta gör placeringen av laddstationen mindre flexibel. Givet att man fixar detta så har 225 S däremot inte några problem med att hitta hem och docka.

Primitiv är även klipphöjdsjusteringen som kräver att man stänger av klipparen, vänder den upp-och-ner och använder ett särskilt verktyg för att justera höjden. En klar majoritet av konkurrenterna har verktygslös klipphöjdjustering via en ratt på chassit, några har till och med elektronisk klipphöjdinställning via appen.

På tal om app så har denna robot blåtandsuppkoppling och en app som är mycket begränsad när det kommer till funktionaliteten. 225 S har vidare ett omodernt och bökigt användargränssnitt på chassit. Den lilla tvåradiga displayen rymmer bara några ord och till detta har du ett fåtal knappar att använda dig av. Knapparna har dessutom lite olika funktioner beroende på vad det är du vill göra. Du kommer därför att behöva ta till manualen varje gång som du vill ändra dina inställningar. Programmeringen blir tidsödande och komplex.

Dessutom är valmöjligheterna ytterst begränsade. Exempelvis kan du inte ställa en - eller flera - arbetstider per veckodag, utan får nöja dig med max två arbetsscheman med ett enda tidsintervall i varje.

Den tillhörande appen möjliggör fjärrstyrning av robotgräsklipparen som om den vore en radiostyrd bil. Detta är häftigt, men den praktiska nyttan är minimal. Man kan exempelvis inte justera klipptider eller säga åt den att börja klippa.

Stiga 225 S gör sig bäst på medelstora gräsmattor som är plana och enkla i sin utformning. Har du väl programmerat den, och satt på spikhjul, går den som en klocka. Men du kommer inte att vilja göra ändringar i programmeringen, klipphöjden eller på annat sätt förändra din installation – det är helt enkelt för tidsödande. Med tanke på priset på den här robotgräsklipparen finns det alldeles för många saker som Stiga skulle behöva modernisera för att vi ska kunna rekommendera Autoclip 225 S.

Lång klipptidsmidig storlekstark klippmotor
Dåliga terrängegenskaperkrånglig installation & klipphöjdinställningomodernt svåröverskådligt gränssnittfunktionsfattig app

31. Lyfco E1800

Bitvis okej prestation men många frågetecken

Recensionsår: 2020 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon, 4,4 Ah, 29 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rekommenderad klippyta: 1 500 kvm Maxlutning: ca 30° Klipphöjd: 25-65 mm (elektronisk) Klippbredd: 21 cm Ljudnivå: 60 | Uppmätt medelvärde: ca 59 dB Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Appstöd: Ja (Wi-Fi) Inkluderade tillbehör: 9 st knivar Övrigt: Borstlös motor, regnsensor,

Lyfco E1800 WiFi

Lyfco E1800 är lite av en doldis på robotgräsklipparmarknaden. Prismässigt ligger den i budgetklassen, men den har ändå flera lyxiga egenskaper såsom app-stöd, elektronisk klipphöjdinställning och borstlös motor.

Installationen kan vara lurig. Du kopplar in slingan på laddstationens baksida varpå en diod på ovansidan av stationen indikerar om den har signal eller ej. Slingan skalas och petas in i anslutningarna som sitter oskyddade på baksidan. Dock visar inte stationen huruvida du kopplat rätt ände i rätt kontakt och kopplar du fel kan den rymma eller spinna okontrollerat. Det är då stor risk att den skadar personer, djur eller prylar i trädgården.

Topputrustad, men samtidigt inte alls

Rätt kopplad håller sig Lyfco E1800 däremot för det mesta där den ska och den har flera egenskaper som normalt bara återfinns på premiumrobotar, såsom regnsensor, spiralklippning och möjlighet att ställa in hela sex olika arbetsområden.

E1800 håller ganska högt tempo på gräsmattan, både när den kör mellan olika platser och när den byter vinkel. Detta kombinerat med lång drifttid ger plus i protokollet. Samtidigt både svänger och kör den in i saker i full fart, vilket riskerar att skada känsliga möbler och kvarglömda saker på gräsmattan.

Tyvärr är det sällan som den faktiskt klipper särskilt länge. E1800 kör trots kraftiga dubbar på hjulen fast relativt ofta. Även på plan gräsmatta blir den ibland ståendes. Den förstår då inte att den kört fast utan fortsätter att snurra hjulen så att gräsmattan slits sönder. Om den blir ståendes alltför länge – så att den dör – förlorar du ibland alla inställningar du har gjort.

Svårigheter vid hemgång

Lyfco E1800:s värsta problem är dock att den ofta blir ståendes vid hemgång. Det är oklart vad som orsakar detta, men det räcker att du ger den en lätt putt i baken så kommer den igång igen. Att du måste övervaka hemgången ger ett stort minus på driftsäkerheten.

Vid hemgång kan den också ha lite svårt att hitta in i stationen om denna inte står på helt plan mark. Har roboten väl dockat kan du heller inte göra inställningar via displayen, vilket är frustrerande.

Via appen kan du däremot kommunicera med robotgräsklipparen. Du får inga instruktioner om hur du kopplar samman appen och roboten, men när du väl löst det fungerar appen godkänt. Du kan exempelvis styra E1800 manuellt, skicka ut den att klippa eller ställa in regnsensorn.

Det är lätt att tro att ”uppdateringar” i menyn avser själva robotgräsklipparen, men så är inte fallet, utan det är mobilappens version som hanteras via denna. Ska du uppdatera robotgräsklipparen måste du ladda ner ny firmware till datorn från en hemsida, och därefter utföra ett antal steg innan roboten är uppdaterad. Tyvärr notifieras du varken i appen eller på robotens display när ny firmware släppts.

Lyfco E1800 sticker därmed ut både vad gäller positiva och negativa aspekter. I dagsläget har den en rad buggar och frågetecken i installationsförfarandet som medför en låg driftsäkerhet och vi kan därför inte rekommendera den.

Lång klipptidapp-stödelektronisk klipphöjdinställning
Låg driftsäkerhetbitvis krånglig installationklipper ojämntotydliga gränssnitt

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

Allt om robotgräsklippare

En robotgräsklippare är som en intelligent självgående gräsklippare. Utifrån ett klippschema som du själv ställer in sköter den klippningen av din gräsmatta utan att du behöver lyfta ett finger.

Den håller sig inom en angiven yta. Ytan avgränsas med hjälp av en begränsningskabel som du lägger runt gräsmattan. Du kan antingen lägga den själv, eller så köper du till att en installatör sköter installationen.

Det är enkelt att utföra arbetet själv, men kan vara jobbigt för den som har problem med ryggen eftersom du går böjd när du slår ner plastmärlorna som ska hålla kabeln på plats. Professionella installatörer använder ofta en kabelläggare. Det går att hyra en sådan men är inte nödvändigt om du har någorlunda god fysik.

Med tiden växer gräset över kabeln och då syns den inte längre. För att finna den vid eventuella kabelbrott kan du använda dig av kabelsökare.

Robotgräsklipparen består av en klippmotor som roterar en klippdisk med knivar på. Antingen en fast kniv, eller så kallade pivotknivar som är som rakblad. Oavsett modell så skär robotgräsklipparen av gräset vilket är relativt skonsamt för gräset.

Hur den klipper och navigerar avgörs av den inbyggda mjukvaran. Denna uppdateras kontinuerligt av tillverkarna men det är bara vissa som tillåter att du får tillgång till uppdaterad mjukvara gratis. Det vanliga är att du får gå till en auktoriserad verkstad och uppdatera den – ibland till en kostnad. Alternativt byta till årets robotgräsklippare som har den nya mjukvaran. Worx ska dock ha beröm för deras mjukvara kan du ladda ner och uppdatera själv.

Robotgräsklipparen är batteridriven. Det innebär att den efter en viss tid, ofta 40 minuter eller mer, åker hem till sin laddstation där den dockar och sedan står kvar för att ladda upp batteriet igen. Vid fulladdat batteri åker den ut och klipper igen om den tidsmässigt fortfarande har inställd arbetstid. Annars står den kvar och väntar in inställt klockslag nästa arbetsdag.

Köpguide: Tips till den som ska köpa robotgräsklippare

Robotgräsklipparen är trädgårdsägarens bästa vän, i alla fall hos den som valt en modell som kan hantera den gräsmatta den ska klippa. Gräsmattor kan nämligen se väldigt olika ut.

De kan vara anlagda med perfekt jämn yta, eller istället gropiga och ojämna. Vidare kan de ha olika kraftig lutning, grässorten kan vara mer eller mindre tuvbildande och känslig mot skador, det kan finnas träd eller liknande mitt på gräsmattan med rötter som sticker upp – utmaningarna är olika från en trädgård till en annan.

Med rätt sorts robotgräsklippare för just din gräsmatta, och en bra planerad installation, kommer inget av det här utgöra några problem. Vissa robotgräsklippare klarar exempelvis smala sluttande korridorer utmärkt, medan andra kanske inte gör det men istället är väldigt tidseffektiva på stor, öppen, plan yta.

Ta reda på vilka förutsättningar du har

Förutom att läsa tester på robotgräsklippare är det även viktigt att du studerar din gräsmatta och ser vilka behov du har. Inledningsvis ger vi dig några tips på vägen, men för att få totalkoll bör du läsa igenom hela guiden.

Rekommenderad maximal storlek

Många tillverkare anger rekommenderad maximal storlek på gräsmatta för deras robotgräsklippare. Tänk på att många – inte alla – tar i något i överkant när de skattar det här värdet. Du vill ju inte att robotgräsklipparen ska behöva vara ute och klippa dygnet runt för att hinna med att hålla gräsmattan i trim.

Därför bör du utgå ifrån att det värde tillverkaren anger många gånger är under bästa möjliga förhållanden. Är din gräsmatta då exempelvis uppdelad i flera arbetsområden, eller har många hinder som du vill avgränsa med slingan genom att skapa så kallade öar, behövs helt enkelt stöd för längre kabel. Kontrollera i manualen hur lång kabel din robotgräsklippare kan hantera.

Är du osäker på hur stor din gräsmatta är kan du använda en funktion inbyggd i Worx app för deras robotgräsklippare. Slår du igång den och stegar hela vägen runt gräsmattan räknar den sedan ut ungefär hur stor den är.

Hur komplicerad är gräsmattan

Förutom storleken på gräsmattan kan det även finnas komplicerande faktorer som gör att robotgräsklipparen måste arbeta längre för att få samma yta klippt som på en enkel gräsmatta. Exempelvis kan det handla om att gräsmattan är indelad i flera arbetsområden.

Genom att köpa en robotgräsklippare med stöd för flera arbetsområden i sitt funktionsutbud kan ställa in att robotgräsklipparen ska följa kabeln ut till exempelvis arbetsområde två 50 procent av gångerna innan den börjar klippa. Då säkerställer du att den hittar ut till ytan tillräckligt ofta för att hålla den välfriserad. En annan komplicerande faktor är slänt, speciellt slänt i anslutnings till begränsningsslingan. Vissa robotgräsklippare klarar inte av att bromsa upp farten tillräckligt när de klipper i slänt och råkar då i värsta fall köra utanför området och bli ståendes.

Ojämn gräsmatta är något som många robotgräsklippare har problem med, således gropar i gräsmattan. De kör lätt fast i till synes osynliga gropar. Initialt kan du behöva gå och fylla gropar och jämna till gräsmattan första veckorna efter en installation. Du kommer att märka var de värsta syndarna finns.

Men har du köpt en robotgräsklippare med dålig terränghantering kommer detta att bli ett arbete som får upprepas säsong efter säsong i takt med att gräsmattans yta förändras med tiden. Därför är det viktigt att du har en robot som är relativt okänslig för ojämnt underlag.

Läs på för att bli nöjd

När du ska köpa robotgräsklippare är det därför viktigt att du läser tester. Vårt stora robotgräsklippartest här på PriceRunner är unikt på så vis att robotgräsklipparna testas i en naturlig miljö. Vi ställer inte bara upp dem på små banor på en och samma gräsmatta. Testet involverar istället en lång rad gräsmattor, alla med olika utmaningar och svårighetsgrad.

Robotgräsklipparna testas i flera månader och roteras vid ett par tillfällen under säsongen till en ny gräsmatta. Resultatet övervakas av en utbildad testledare, men även av de privatpersoner som äger gräsmattorna testet utförs på. I slutet samlas data in från gräsmattornas ägare, och sammanställs. Testledaren tar med detta i bedömningen av respektive robotgräsklippare.

Vilken robotgräsklippare som blir bäst i test beror på hur de klarar de utmaningar som gräsmattorna ställer på dem, kontrasterat mot vad de kostar. En billig robotgräsklippare förväntas exempelvis inte klara lika brant lutning som en dyr robotgräsklippare.

Utöver att vi gör tester på robotgräsklippare finns det även andra som gör det. Råd & Rön testar robotgräsklippare, likaså tekniktidningen M3. Testerna kan få lite olika utfall men det beror helt enkelt på hur man testar. Råd och Rön har exempelvis en mer kontrollerad testmiljö där de försöker spegla hur en genomsnittlig gräsmatta ser ut. Vi har som sagt istället valt att testa robotgräsklipparna i den miljö de är tänkta att verka i.

Prisklasser i testet

Budget: upp till 11 000 kr Robotgräsklippare i denna prisklass bör klara mindre, okomplicerade gräsmattor med jämnt underlag. Både problemlösningsförmåga och terrängegenskaper är normalt klart begränsade.

Mellan: ca 11 000–20 000 kr I denna prisklass bör man kunna förvänta sig att robotgräsklipparen klarar medelsvåra gräsmattor på ca 1000 kvm. Såväl problemlösningsförmåga som terrängegenskaper bör vara tillräckligt goda för att klara majoriteten gräsmattor. Tyvärr är det många mellanklass-modeller som inte klarar detta.

Premium: över 20 000 kr Modeller i denna prisklass bör klara stora, komplicerade gräsmattor med många hinder, smala passager och komplex kabeldragning. Helst ska de även klara kraftiga lutningar och besvärligt underlag. Tyvärr fallerar en stor andel av premiummodellerna på flera av dessa punkter.

Bra att veta om robotgräsklippare

I köpguiden ovan går vi igenom allt som är viktigt för dig att ta hänsyn till när du ska köpa en robotgräsklippare. Men för den som verkligen vill sätta sig in i ämnet följer nedan viktig och mer detaljerad information om hur en robotgräsklippare fungerar, hur den används, vad det finns för tillbehör och massor av andra intressanta aspekter.

AI – Så smart är din robotgräsklippare

AI står för artificiell intelligens och är den skapade intelligens som man försett robotgräsklipparen med för att ge den en problemlösningsförmåga.

Precis som vi människor anses robotgräsklippare smartare ju bättre de är på att lösa olika problem. Att komma på hur man ska göra en robot smartare är en mycket kostsam process som inkluderar mycket ”trial and error”. Därför tenderar robotgräsklippare från företag som tillverkat dem länge att ha en högre AI än nykomlingar, vars modeller ofta uppvisar ”barnsjukdomar” i problemhanteringsförmågan.

I praktiken handlar detta om att vissa tillverkare har lyckats skapa smartare algoritmer än andra. En algoritm kan sägas vara en uppsättning instruktioner som säger åt robotgräsklipparen vad den ska göra i en mängd olika situationer

Ett exempel på utveckling av AI är Robomows RoboVision. De robotgräsklippare som är utrustade med den här nya tekniken – som innebär ett slags kameror och AI-mjukvara i samverkan – kan upptäckta människor och djur på gräsmattan och på så vis undvika att över huvud taget krocka med dem. Den byter istället körriktning.

Det rådande systemet på marknaden är annars i skrivande stund att robotgräsklipparna kör in i saker och stänger då av sin klippmotor för att göra så liten skada på objektet som möjligt, backar därifrån och börjar klippa på nytt. Om den anser sig ha blivit lyft kommer du själv att behöva gå dit, kontrollera vad som skett och starta robotgräsklipparen manuellt.

Huruvida RoboVision exempelvis löser problemet med igelkottar som blir påkörda av robotgräsklippare återstår att se, men det är ett bra exempel på hur tillverkarna hela tiden försöker förbättra sina system genom att kombinera hård- och mjukvara i smarta lösningar. Alla vill förstås göra de bästa robotgräsklipparna på marknaden.

Blir en del av det smarta hemmet

Förutom den grundläggande AI:n handlar robotgräsklipparens intelligens även om hur användarvänlig den är ur ett smarta hemmet-perspektiv. I takt med att allt fler produktgrupper kopplas upp mot nätet och kan styras på distans, är det inte mer än väntat att även robotgräsklipparna gör så.

Förutom att en stor grupp robotgräsklippare idag kommer med app-stöd, kommer allt fler även med stöd för röstassistenter. Du kan därmed ge dem röstkommandon. Ofta bygger tillverkaren in stöd för både Amazons röstassistent Alexa och för Googles dito Google Assistant. Att de bygger in för just dessa beror på att de är störst på marknaden när det kommer till att styra hemmet med rösten. Apples Siri är det dock sparsamt med stöd för.

Vad innebär då det här för dig? Det innebär att du kan nyttja appen för att ge robotgräsklipparen röstkommandon, och i förlängningen att du kan göra detta via din röstassistent hemma. Har du exempelvis en smart Google Home-högtalare kan du säga: ”Hej Google, säg till min robotogräsklippare att åka ut och klippa gräset”.

Ett annat tecken på den här smarta hemmet-eran som nu även påverkar våra robotgräsklippare är att många robottillverkare bygger in stöd för smartklockor, exempelvis Apple Watch. Kasta ett öga på klockan så ser du vad din robotgräsklippare har för sig just för tillfället.

Användarvänlighet

Att spara tid och ansträngning är troligen det viktigaste skälet bakom att köpa robotgräsklippare. Därför är det självklart att man även vill att den ska vara användarvänlig.

Inledningsvis handlar det om att själva installationen ska vara smidig och enkel, så att man verkligen kommer igång med sin robotgräsklippare. Vissa modeller är mer lättinstallerade än andra och denna skillnad kan vara extra påtaglig om man som novis sköter hela installationen själv.

När installationen väl är färdig är det till största delen robotgräsklipparens dator och kontrollpanel som står för användarvänligheten. Gränssnittet och menysystemet ska vara så intuitivt att det är lätt att hitta bland de olika funktionerna. Har kontrollpanelen för få knappar blir programmeringen tidskrävande, samtidigt kan många knappar vara förvirrande om layouten inte är tillräckligt tydlig.

Byggkvalitet & hållbarhet

Robotgräsklippare är både dyra och komplicerade produkter varför det är viktigt att de inte går sönder. Fabriksgarantin täcker den första tiden men därefter får man själv bekosta reparationer och underhåll.

En hög byggkvalitet gör i regel även en hållbar robotgräsklippare. För att hålla länge ska dock robotgräsklipparen även vara stryktålig och okänslig för yttre påverkan. Därför måste den vara fukttålig och i ett regnigt och blött klimat förhindra att inträngande fukt orsakar kortslutning i någon av alla de kretsar som finns i robotgräsklipparen.

Den måste även vara värmetålig för att inte överhettas av att dagarna i ända står ute i gassande solsken. Knivbladen bör också vara okänsliga för att inte böjas eller slås sönder av hårda föremål, såsom stenar, rötter eller kvarglömda leksaker.

Tänk på att majoriteten av tillverkarna inte tillåter att du tvättar robotgräsklipparen genom att spola av den med trädgårdsslangen. Den ska borstas ren med borste eller blåsas ren med tryckluft. Måste du tvätta den med vatten är det lätt fuktad trasa som gäller.

För bästa möjliga livslängd bör du följa tillverkarens rekommendationer.

Vinterförvaringen påverkar livslängden

Livslängden påverkas även av hur väl du hanterar robotgräsklipparens underhåll. Förutom att byta knivar vid behov (du ser på kniven om den är slö, eller på gräset genom att det blir gula toppar på det), och hålla den ren, ska du även förvara den korrekt under vintern.

Vinterförvaringen inbegriper att du tvättar rent robotgräsklipparen, byter knivar på den, vid behov lämnar in den för service och uppdatering av mjukvara samt att du sedan förvarar den frostfritt. Batterier är känsliga för kyla. Robotgräsklipparen ska först laddas full, därefter stängas av helt och förvaras i ett uppvärmt utrymme så länge det är minusgrader – vilket i princip är delar av hösten, hela vintern och sedan våren fram tills det är dags för den att börja klippa igen

Design

Robotgräsklipparens design avgör inte bara hur snygg den är utan även hur driftsäker och hållbar den är, samt hur väl den hanterar terräng. De som designar robotgräsklippare måste hela tiden hantera målkonflikter mellan estetik, prestanda, funktionalitet, tillverkningskostnad och säkerhet.

Exempelvis är en större klippbredd nästan alltid att föredra ut ett rent tekniskt perspektiv, då detta gör robotgräsklipparen mer stabil och snabbare på att klippa gräsmattan. Samtidigt innebär det också en större kostnad att tillverka en sådan klippare.

En mindre säkerhetsbuffert kring insidan av kåpan möjliggör en större klippbredd men ökar samtidigt risken för olyckor. På samma sätt är en stor röd ”STOP”-knapp värdefull ur säkerhetssynpunkt medan det ur ett estetiskt perspektiv är fördelaktigt att placera den mindre synligt.

En väldesignad robotgräsklippare utmärks därför av att man tagit hänsyn till alla dessa faktorer i dess skapande.

Driftsäkerhet

Driftsäkerheten är den kanske enskilt viktigaste egenskapen hos en robotgräsklippare. Själva idén med en robotgräsklippare är ju – liksom alla andra typer av robotar – att den sköter sig själv och kräver så lite arbete av sin operatör som möjligt.

När robotgräsklipparen väl installerats och programmerats ska den därför kräva så lite hjälp som möjligt av sin ägare. En helt driftsäker robotgräsklippare kommer inte nödvändigtvis åt att klippa överallt men blir aldrig stillaståendes någonstans. Samtidigt vill man ju att klipparen även ska klippa svårare partier av trädgården.

I praktiken är därför ingen robotgräsklippare helt driftsäker utan blir förr eller senare hjälplöst ståendes någonstans. För de mest driftsäkra robotgräsklipparna sker detta emellertid mycket sällan medan de minst driftsäkra blir ståendes mycket ofta. De egenskaper som bidrar mest till driftsäkerheten är robotgräsklipparens terrängegenskaper och dess AI (Artificiella Intelligens).

Robotgräsklippare och djur

Vi nämnde kort inledningsvis att det finns en problematik kring igelkottar och robotgräsklippare. Det har kommit många rapporter om igelkottar som blir överkörda och skadade av robotgräsklippare. Därför rekommenderas man i dagsläget att inte låta robotgräsklipparen klippa gräset nattetid.

Men det finns även andra djur som påverkas av robotgräsklipparna. Många rapporterar exempelvis att de fått färre mördarsniglar efter att de installerade robotgräsklippare. Teorin är att mördarsniglarna inte tycker om signalen från begränsningsslingan.

Även större djur påverkas av robotgräsklipparen. 2018 cirkulerade det exempelvis en video där en älg står och mumsar äpplen från ett äppelträd, och när robotgräsklipparen närmar sig blir den skrämd och riktar några väl valda sparkar mot klipparen. Robotklipparen uppges ha överlevt misshandeln. Skulle det ha varit ett vildsvin är vi inte lika säkra.

Vildsvin utgör dock framför allt en risk för begränsningsslingan. Det har kommit rapporter om att vildsvin som bökar sönder gräsmattan också har av begränsningsslingan.

När det kommer till husdjur såsom hund och katt brukar de, efter en kort invänjningsperiod, ignorera robotgräsklipparen och hålla sig på avstånd. Men det bästa är förstås att inte låta den vara ute och klippa när det finns risk att djur ligger och vilar på gräsmattan.

Poängen du bör ta med dig är att robotgräsklippare påverkar djurlivet i din trädgård och att det är något du måste ta hänsyn till när du införskaffar en robot.

Robotgräsklippare installation

Att installera en robotgräsklippare är mer eller mindre enkelt beroende på vilken modell du har köpt. Installationen består av två huvudsteg, det ena är att rama in gräsmattan och koppla in laddstationen. Det andra är att starta upp robotgräsklipparen och programmera klippschema, arbetsområden med mera.

Hos vissa tillverkare ingår installation vid köp. Hos andra är det DIY som gäller. Du kan även köpa till installation av robotgräsklippare hos vissa återförsäljare. Kostnad för installation av robotgräsklippare uppskattas till mellan 2 500-4 000 kronor. Priset varierar främst med hur stor gräsmatta du har.

Ibland ingår installationsmaterial med robotgräsklipparen, ibland måste du köpa till även detta. Här hittar du en lång rad tillbehör som är lämpliga när du behöver köpa installationskit med sådant såsom kabel, märlor och skarvdon i efterhand.

Installationen (med slinga etc) sker vanligen innan gräset börjat växa. Ska du så ny gräsmatta är det en god idé att lägga banan före dess och sedan låta robotgräsklipparen vila tills gräsmattan vuxit till sig. Du bör inte låta en robotgräsklippare åka runt på en nysådd gräsmatta – jorden är för lös och den kommer att skada ytan.

Man kan förstås även utföra installationen efter att gräset har börjat växa. Fördelen med att göra det tidigt på säsongen är att du hunnit åtgärda eventuella hinder, gropar och annat som stör robotgräsklipparen innan semestern. Det finns alltid en inkörningsperiod där du upptäcker problem och annat som behöver lösas. Om du gör installationen tidigt är det enkelt att vid behov flytta ut kabeln och liknande – gräset har inte hunnit växa över den.

Installationsförfarandet är överlag detsamma för alla robotgräsklippare. Dock kan vissa modeller kräva att du placerar slingan med ett visst avstånd mot gränsen eller i en viss formation vid hörn, korridorer och laddstation. De flesta robotgräsklippare klarar sig utan dessa formationer, men för att din robotgräsklippare ska fungera så optimalt som möjligt bör du förstås följa tillverkarens anvisningar i manualen.

Installationen inbegriper över följande steg:

 • Bestäm dig för var du vill placera laddstationen. Kolla i manualen så att din robotgräsklippare kan stå vinklad precis så som du vill ha den. Vissa tillåter exempelvis inte placering i hörn, eller att laddstationen står vinkelrätt mot kabeln. Andra har mer fri placering.
 • Lägg ut slinga runtom gräsmattan, samt kring de hinder på själva gräsmattan som du inte vill att robotgräsklipparen ska kunna köra in i. Du kan tänka på begränsningsslingan som ett staket. Den har dock fördelen att där du lägger den dubbel (två kablar parallellt) blir den osynlig för robotgräsklippare och denna kan då köra över den. Det gör att du kan bilda öar runt hinder. Du fäster slingan genom att slå ner plastmärlor mot den som håller den på plats.
 • Koppla in begränsningsslingan till laddstationen. Vissa kräver skalad kabel, andra kräver kabelsko och anslutning till ett bleck på stationen. Det senare känns mer premium och utgör ett smidigare förfarande, men bägge metoderna är fullt överkomliga även för en lekman.
 • Koppla in strömkabeln till laddstationen och vägguttaget. Se till att den inte ligger så att man kan komma åt och skada den. Kontrollera lysdioden så att laddstationen får signal från kabeln. I manualen kan du läsa vilken färg den ska ha för att indikera att allt är rätt inkopplat. Om den blinkar att det är fel måste du göra en felsökning på slingan. Finns det avbrott på den? Har du råkat blanda ihop vilken ände som skulle in i vilken anslutning på laddstationen?
 • Ladda ned eventuell app som tillhör robotgräsklipparen. Ofta är installationen enklare om du gör den via appen.
 • Starta robotgräsklipparen och anslut den till eventuell app, eller följ installationsinstruktionerna på displayen på robotgräsklipparens kropp.

Har du köpt en robotgräsklippare från Husqvarna, Gardena eller McCulloch ska du – förutom att lägga begränsningsslinga runt gräsmatta och hinder – även placera ut en eller flera guidekablar. Dessa kablar är av samma typ som begränsningsslingan, de heter bara ett annat namn då det är en patenterad lösning som Husqvarna tagit fram för att robotgräsklipparna snabbt ska kunna ta sig ut och hem igen.

Guidekabeln fungerar som en genväg över tomten och gör robotgräsklipparen mindre känslig för hur gräsmattan ser ut vid gränsen. Du är mer fri i placering. Har du exempelvis kraftigt lutande slänt i tomtgräns gör inte detta något för du kan säga till robotgräsklipparen att inte följa tomtgräns hem, istället ska den enbart gå via guidekabel.

Guidekabeln placerar du från laddstation och rakt över ytan robotgräsklipparen ska klippa. I andra änden kopplar du in den till begränsningsslingan.

Robotgräsklippare utan begränsningskabel

Många robotgräsklippare har idag inbyggd GPS. Den används som ett stöd i navigationen, för att robotgräsklipparen ska få en bra spridning i sin annars slumpmässiga navigering. Den ska kunna hitta ut till flera ytor och klippa jämnt fördelat över en stor yta.

I dagsläget är det inte aktuellt att låta robotgräsklippare klippa gräsmattan enbart via GPS. Begränsningsslingan är bland annat viktig eftersom du kan millimetera styra hur nära ett visst objekt eller en gräns som en robotgräsklippare ska klippa. Du kan finjustera väldigt enkelt genom att flytta slingan in eller ut några millimeter från objektet.

Att via en skärm rita ut gränsdragningen för robotgräsklipparen skulle i praktiken gå att göra med dagens teknik, men resultatet blir inte lika precist och säkert. Därför körs dagens robotgräsklippare inte utan slinga.

Hitta bästa priset på robotgräsklipparen

Vissa robotgräsklippare kan du bara köpa via auktoriserade återförsäljare, bland annat Husqvarna Automower, Robomows Pro-sortiment och Stihls iMow. Andra robotgräsklippare kan du köpa direkt i byggvaruhus, hemelektronikbutiker eller hos återförsäljare på nätet. Exempelvis säljer Clas Ohlson McCullochs robotgräsklippare och Bauhaus säljer ett flertal märken, däribland Gardena och Worx.

Fördelen med att köpa via auktoriserad återförsäljare är att du ofta får med installation och programmering på köpet – dock inte alltid. Det är egentligen inte särskilt svårt att installera robotgräsklipparen själv, men det kan förstås vara skönt att slippa lägga tid på det. Du får även en kontaktpunkt dit du kan vända dig och snabbt få hjälp från produktexperter och om något inte fungerar kan de laga det för de har ofta reservdelar på plats.

Köper du direkt via vanlig butik är det butikssäljare som möter dig i förstahand. Å andra sidan är de ofta välutbildade på det sortiment de säljer. Dock får du räkna med att göra installationen själv, eller köpa till installation från ett separat företag som sysslar med just robotgräsklipparinstallationer. Behöver du reparera produkten måste de skicka iväg den då de inte kan göra sådant i butik och det kan därför dröja lång tid – ibland flera veckor – innan du får tillbaka den.

Ett bra sätt att hitta erbjudanden på robotgräsklippare är att köpa roboten under sensommaren eller hösten. Dock är det sällan särskilt attraktiva rabatter på just robotgräsklippare, det är sällan rea på samma sätt som för många andra produkter.

Därför är det egentligen dumt att invänta hösten. Satsa istället på att prisjämföra modellen du är intresserad av hos PriceRunner för att hitta bäst pris just nu. Det viktiga är att du får ut så mycket av säsongen som möjligt.

Funderar du på att köpa en begagnad robotgräsklippare? Var då noggrann att jämföra priset på den modell du tittar på med aktuellt pris på samma produkt men av rätt årsmodell. Robottillverkarna släpper nya uppdaterade robotgräsklippare varje år. Det kan vara ganska lite som skiljer dem åt från föregående års modell, men köper du begagnad är det viktigt att du ställer priset mot rätt produkt.

Om den begagnade robotgräsklipparen har auktoriserad verkstad i Sverige, eller om den är en Worx, Husqvarna 435X, GreenWorks, Cramer och andra som har uppdateringar på distans, kan du uppgradera mjukvaran till årets version. Nyheterna brukar inte vara jätteomfattande, men det kan exempelvis handla om buggar och säkerhetshål som täppts igen och nya algoritmer som gör att robotgräsklipparen navigerar smartare i trädgården.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.