Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Robotdammsugare: 12 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 12 maj 2020

Vill du göra städningen lite enklare? Skaffa en robotdammsugare! Vi har testat flera olika modeller och kommit fram till att Xiaomi Roborock S5 Max är bäst i test. Detta då den har hög driftssäkerhet, en användarvänlig app och är tämligen tystgående.

Så gjorde vi testet

Vi gör inga labbtester, utan alla robotdammsugare vi testar kommer att långtidstestas i olika hemmiljöer och vi får på så vis en verklig bild av hur de presterar över tid och kring olika typer av hinder. Exempelvis testar vi dem i hem med husdjur, olika typer av mattor, olika höga trösklar samt andra utmaningar.

Några av de viktigaste parametrarna som vi väger in i testresultatet är:

 • Prestanda: Hur kraftfull är robotdammsugaren? Klarar den av att dammsuga smuts längs trösklar och lister, på tjocka mattor och vid överhäng från bänkskåp?

 • Intelligens: Hur effektivt navigerar robotdammsugaren över golvytan i hela bostaden? Hur tidseffektivt dammsuger den rummen? Hur hanterar roboten hinder såsom stolsben, kabelhärvor samt höga trösklar och mattkanter? Hittar roboten hem även om du lyfter den till en ny plats? Hur hanterar den sin situation om den kör fast?

 • Användarvänlighet: Är det lätt att komma igång med robotdammsugaren första gången du packar upp den? Hur lätt är den att programmera? Kan du styra och programmera den på flera olika sätt, tex via röstassistent eller mobilapp? Hur kommunicerar roboten sina förehavanden till användaren?

SGVT-basta-robotdammsugare-punktstadning

Utöver dessa parametrar väger vi även in sådant som ljudnivå, byggkvalitet, materialval, garanti mm. Alla delar vägs samman och ställs mot produktens pris. Slutbetyget speglar hur prisvärd robotdammsugaren är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste robotdammsugare. Jämför pris på samtliga listade robotdammsugare på PriceRunner.

1. Xiaomi Roborock S5 Max - BÄST I TEST ROBOTDAMMSUGARE

Tidseffektiv och funktionsrik robotdammsugare med mopp

Arbetstid: 2 h Maximal arbetsyta: 200 kvadratmeter Dammbehållare: 0,5 L Storlek: 9,64x35,3 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart), sidoborste, våtrumsduk, vattentank Övrigt: Google Assistant, Alexa, App-stöd

Xiaomi Roborock S5 Max

Xiaomi Roborock S5 Max är en användarvänlig robotdammsugare med bra prestanda och många inställningsmöjligheter och funktioner.

Du kan exempelvis ställa in sugkraft, vilket förstås påverkar ljudnivån upp eller ned beroende på inställning. Du kan även peka på kartan som roboten ritat upp över ditt hem, och ge order om att den ska åka till den specifika platsen och städa - du slipper med andra ord bära runt på den för punktstädning såsom hos andra robotdammsugare. Ytterligare ett plus är att du kan rita ut gränser i appen som markerar var roboten ska städa.

Appen inbegriper även andra produkter från Xiaomi, om du exempelvis använder deras smarta hem-produkter och liknande kan du ha dem i samma gränssnitt. Detta gör appen en aning rörig, men du vänjer dig fort.

Ljudnivån är normal sett till prisklass och konkurrens.

Xiaomo S5 Max är uppföljare till Xiaomi S50

Vad utmärker S5 Max?

Det är egentligen dumt att skriva om priser eftersom detta kan förändras fort, men i skrivande stund har Xiaomi skruvat upp priset en tusenlapp jämfört med testvinnande föregångaren. Detta gör att S5 Max ligger i paritet med andra mellanklassmodeller och loppet mellan denna och konkurrenterna blir därför betydligt mer jämnt och spännande.

S5 Max är inte riktigt lika vass som Neatos modell i samma prisklass när det kommer till sugkraft. På balanserad sugkraft har den problem att få med sig allt smuts undertill i ett första svep, och den får därför gå över samma yta två gånger för ett fullgott resultat. På maxstyrka gör den däremot ett utmärkt jobb och missar knappt något alls.

Däremot har den problem med städresultatet vid nivåskillnader, exempelvis där mattkant möter golv - detta är dock vanligt hos robotdammsugare i alla prisklasser.

S5 Max har på intet sätt dålig prestanda, den ligger i den absoluta toppen när vi ser till prestanda kontra pris. Men vinner inte över exempelvis Neato D6 på denna punkten. Istället har robotdammsugaren sin stora styrka i den breda funktionaliteten. Exempelvis är den utrustad med mopp.

Moppen klarar inte av tuffare fläckar på golvet, men får med sig mikrodammet som blir kvar efter städning med robotdammsugare - och detta är förstås toppen. Moppfunktion är något som konkurrenterna i skrivande stund saknar både i denna prisklassen och ett par tusenlappar upp. Använder du moppfunktionen löpande blir städresultatet exemplariskt.

Ytterligare ett plus är hur effektivt men samtidigt noggrant den städar ytor genom sitt rörelsemönster. Vidare har den mycket god framkomlighet och städar tidseffektivt. Den av tillverkaren angivna arbetstiden på två timmar stämmer dessutom på pricken.

Trösklar utgör inget problem för S5 Max. Den klarar exempelvis nivåskillnaden på två centimeter i en av våra mest komplexa testmiljöer. Den låga höjden gör den också utmärkt för att ta sig fram under soffor, tv-bänkar och annat.

Xiaomi Roborock S5 Max passar dig som har normalt städbehov och söker en robotdammsugare med bred funktionalitet.

 • Kombinationen mopp, hög prestanda och smart rörelsemönster ger ett kanonfint städresultat på nästan alla platser i bostaden
 • Det stora utbudet av funktioner och inställningsmöjligheter gör det lätt att anpassa roboten till ditt hem och dina behov
Extremt funktionsrik & många inställningsmöjligheterMycket bra städresultat överlagMoppar bort mikrodammTidseffektiv städning
Något sämre städresultat vid nivåskillnader & i hörn
4,5

Bra pris hos:

Cdon

2. Xiaomi Mi Roborock S5

Både moppar och dammsuger problemfritt i hemmet

Arbetstid: 2,5 h Maximal arbetsyta: 250 kvadratmeter Dammbehållare: 0,5 L Storlek: 9,65x35 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter (tvättbart), sidoborste, våtrumsduk, vattentank Övrigt: Google Assistant, Alexa, App-stöd

Xiaomi Roborock S5

Xiaomi Mi Roborock S5 - eller Roborock S50 / S55 som den kallas för i vitt, respektive svart utförande - är andra generationen av en mycket prisvärd robotdammsugare med stöd för både dammsugning och våtmoppning och blir därför bäst i test. Du styr den enkelt via den medföljande appen, eller via röstkommunikation till exempelvis Google Assistant. Du kan även styra de vanligaste funktionerna via knappar på ovansidan.

S5 navigerar effektivt och noggrant hemmets alla rum och missar knappt ett dammkorn. Enda gången vi finner den lite otillräcklig är när vi vill skicka den till att städa endast ett särskilt rum, det är inte alltid som den hittar rätt då.

Via löpande uppdateringar kommer detta förmodligen att förbättras eftersom funktionen bara är beta i skrivande stund.

xiaomi-s5

Mångfacetterad vinnare

Underhållet är likvärdigt det du finner hos konkurrenterna. Du tömmer den med ett enhandsgrepp, och den måste tömmas relativt ofta. Vi hade gärna sett att den packade materialet något bättre.

Förutom att dammsuga kan den även moppa. Resultatet är inte lika bra som när du moppar för hand, men tillräckligt för att få upp dammrester och annat.

Sett till pris och funktionsutbud, är detta just nu den överlägset mest prisvärda robotdammsugaren - den har plockat det bästa från toppkonkurrenterna och slagit ihop detta till ett prisvinnande paket. Vi utnämner den därför till bäst i test.

 • Inte bäst prestanda och städresultat, men fortfarande prestanda och städresultat i toppklass sett till priset
 • Massor av funktionalitet och inställningsmöjligheter som förenklar användande och anpassar städningen efter just din bostad
Städar effektivtkan även moppasimpelt underhållfunktionsrik
Kunde packat materialet bättre
4,5

3. Neato Botvac D6 Connected

Noggrann rengöring och genomtänkt navigering

Arbetstid: 2 h Arbetsyta: 250 kvm Behållare: 0,7 L Storlek: 9,9x32 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter, avskärmningsband Övrigt: Alexa, Google Assistant, App-stöd

Neato Botvac D6 Connected

Neato Botvac D6 Connected är en riktigt smart robotdammsugare i en smidig storlek. Den tar sig lätt an komplicerade ytor och dammsuger noggrant – dock i ganska makligt tempo. Så länge den får arbeta ostört är den en fantastisk robotdammsugare.

Det är först när du lägger dig i som det kan bli lite rörigt. Du kan exempelvis inte lyfta den från en plats till en annan och sedan starta den på nytt, då blir täckningskartan fel och du kan få problem om du vill kunna skicka den till ett visst rum.

Vidare skulle vi önska att Botvac D6 stänger av sig själv en stund efter att den kört fast. Den skulle exempelvis ha kunnat larma, markera sin plats på städkartan och därefter gått ner i standbyläge. Nu står den istället och suger ström tills dess att du kommer hem och lyfter tillbaka den till sin laddstation.

Å andra sidan kör den sällan fast. När den lärt sig ditt hem kan den navigera pricksäkert genom smala korridorer, över höga trösklar och tjocka mattor samt in och ut mellan stolsben.

Enkel att underhålla

En fördel med Botvac D6 är att den packar smutset bra i behållaren. Det gör att du inte behöver tömma den lika ofta som många andra robotdammsugare. Trots att vi huvudsakligen kör den i ett hem med tre hårande husdjur behöver den inte tömmas mer än 1-2 gånger i veckan. Andra robotar har i det hemmet behövt tömmas dagligen.

Samtidigt saknar den stöd för zonrengöring, vilket är lite synd för det är något som just husdjursägare har stor nytta av. Med tanke på priset tycker vi det borde ha funnits med.

Vi saknar även dedikerad fysisk knapp på själva roboten för hemgång. Nu måste man gå och hämta telefonen om roboten kört fast.

Underhållet är smidigt. Du bara lyfter ut behållaren och trycker in en spärr för att släppa på locket. Du släpper då även loss filtret som du sedan kan passa på att göra rent samtidigt.

Ytterligare något som hamnar på plussidan i protokollet är hur D6 Connected hanterar trösklar och möbler. Den går oftast med sidoborsten mot dessa vilket gör att den får upp mer smuts än många andra robotdammsugare. Motorns kraft gör också att den fortsätter att få upp smuts även om den exempelvis går med ena delen av maskinkroppen ovanpå en tröskel och därmed kommer lite längre ifrån golvet.

Det är värt att notera att robotdammsugaren låter en hel del under dammsugning. Samt att den endast kommunicerar via appen, den har exempelvis inga förenklande röstinstruktioner och utbudet av knappar på ovansidan är begränsat till en start/stopp.

Neato Botvac D6 Connected är ett mycket bra köp på grund av hur duktig den är på att städa, samt att den har hög driftsäkerhet. Det finns - trots detta - en hel del som tillverkaren skulle kunna förbättra för att göra den mer användarvänlig. Men städresultatet är så pass bra att betyget ändå blir högt.

 • För dig som söker maxad prestanda och grymt städresultat
 • Inte bäst när det kommer till funktionalitet och inställningsmöjligheter
Hög driftsäkerhetstark motormycket fint städresultat
Svårt för manuella förflyttningarlåter en delfå fysiska knappar
4,5

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

4. Irobot Roomba 960

Hittar enkelt hem och är lätt att använda

Arbetstid: 1h 15 min Behållare: 0,5 L Storlek: 9,1x35 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter, sidoborste Övrigt: App-stöd, Alexa, Google Assistant

iRobot Roomba 960

Söker du efter en robotdammsugare med hög driftsäkerhet som samtidigt är enkel att använda så är Roomba 960 från Irobot ett bra val. Den installeras snabbt, ger tydliga instruktioner och du kan styra den både via app och via självförklarande knappar på enheten.

Tyvärr har den lite svårt att få med sig smuts vid lister, trösklar och mattkanter. Vidare klarar den inte av att ta sig upp på mattor med lite längre lugg. Så har du höga mattor är detta inte dammsugaren för dig.

Däremot har den inga problem att ta sig upp för hårda hinder, såsom trösklar eller nivåskillnad mellan klinkers och trägolv.

Dess navigering över ytorna i rummet är relativt regelbunden så den missar sällan skräp på öppna ytor och detta är ett stort plus.

Tyvärr behöver du tömma Roomba 960 ofta eftersom den inte packar smutset särskilt bra. Har du inte husdjur hamnar underhållet på en mer godtagbar nivå sett till priset, men fortfarande så att vi noterar detta som en tydlig svaghet - speciellt eftersom den till viss del marknadsförs mot husdjursägare.

Det är enkelt att tömma den. Du klickar bara på en knapp i bakkant och drar ut behållaren. Likaså är det superenkelt att ta ut filtret och slå rent det.

Arbetar tyst

Roomba 960 är en rund robotdammsugare som har sin bredd lite emot sig när det kommer till rengöring runt stolsben. Däremot är den grym på att hitta rätt in i sin laddstation. Det spelar ingen roll om du flyttar dockningsstationen, den går alltid rätt ändå.

En klar fördel för dig som vill kunna köra den när du är hemma är att den är så tystgående.

Irobot Roomba 960 passar dig som har ett måttligt städbehov, eller som inte bryr dig om att du behöver tömma den ganska ofta. Gärna utan höga mattor på golvet. Priset är något högt sett till jämförbara konkurrenters prestation, men det är ingen tvekan om att detta är en helt okej robot. Den är framför allt driftsäker och lättanvänd - även för tekniskt ointresserade.

Tystgåendenoggrant navigeringssystemlättanvänd appenkel att rengöra
Svårt för höga mattorstädar inte rent vid ojämnhetermåste tömmas ofta
4,0

Bra pris hos:

Cdon

5. Neato Botvac D7 Connected

Kompetent städare med noggrant navigeringssystem

Arbetstid: 2 h Behållare: 0,7 L Storlek: 9,9x32 cm Sensor trappa Ja Medföljer: 3 st filter, avskärmningsband Övrigt: App-stöd, Alexa, Google Assistant

Neato Botvac D7 Connected

Botvac D7 Connected är i skrivande stund tillverkaren Neatos värsting i deras utbud av robotdammsugare. Den kommer med fördelar såsom att den kan städa länge på en enda laddning, täckningskartor där du kan skapa förbjudna zoner och en enkel men lättanvänd app.

Tyvärr skiljer den sig inte jättemycket från småsyskonet D6, vi hade gärna sett en större differentiering. Det enda som egentligen skiljer dem åt är att denna har stöd för zonrengöring och uppkoppling på routerns 5-gigahertzband. Bandet används främst vid tung streaming och likvärdigt så vi finner egentligen inte den funktionen nödvändig i någon större grad.

Zonrengöringen är däremot ett riktigt bra tillskott - speciellt om du har småbarn. Du kan då skicka den att städa en specifik zon, exempelvis runt köksön eller under matbordet. Platser där det normalt sett är stökigt mer ofta.

Något vi saknar är dedikerade fysiska knappar för punktrengöring och hemgång. Kör robotdammsugaren fast och blir ståendes stänger den inte av sig utan står och drar batteri hela dagen. Då vore det fint att kunna skicka hem den på laddning när du hittar den - utan att behöva plocka fram telefonen.

Appen är också lite omständlig när det kommer till punktstädning eller vanlig städning. Du måste välja inställningen och sedan starta den. Varför inte bara ha en enskild knapp som drar igång punktstädning direkt?

Lämnar ett snyggt städresultat varje gång

Botvac D7 är, precis som småsyskonet D6, duktig i användandet av sin enda sidoborste. Den går nästan alltid med borsten mot möbler, lister och trösklar för att säkerställa att den får med all smuts. Dessutom är den mycket kraftfull. Den suger upp bra både på mattor och hårda golv, och ger ett finare städresultat än många konkurrenter.

Trots sitt relativt dyra pris har den dock ingen moppfunktion. Det är något som skulle gjort att den skiljde sig mer från sina släktingar och gett plus i våra protokoll.

Att den är så högljudd är också ett problem. En robotdammsugare i den här prisklassen förväntar vi oss är bättre ljuddämpad, speciellt i kugghjul och andra bi-ljud till själva dammsugarmotorn.

När det kommer till navigeringssystemet finns det dock inte mycket att klaga på. Den städar noggrant och systematiskt rummet genom att dela upp det i rektanglar som den stiligt zickzackar sig igenom. Vidare är den stark och tar sig upp på höga mattor och över höga trösklar.

Neato Botvac D7 har i princip samma brister och fördelar som sitt småsyskon - som dock är en bra bit billigare. Det enda du egentligen får som plus här är zonrengöringen. I praktiken är dock robotdammsugaren så pass kompetent i sin städning att det är sällan vi upplever att den behövs. Till syvende och sist är det dock du som får avgöra vad som är viktiga och nödvändiga funktioner i ditt hem.

Kompetent städarestark motornoggrant navigeringssystemlättanvänd appzonrengöringförbjudna zoner
Högljuddsaknar hemknappsaknar punktrengöringsknappingen moppfunktion
3,5

Bra pris hos:

myWorld Marketplace

6. Irobot Roomba S9+

Tömmer sig själv

Arbetstid: 2 h Behållare: Tömmer sig autonomt (laddstationen rymmer ca 30 tömningar) Storlek: 9x31 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter (tvättbart), två dammsugarpåsar till laddstationen, sidoborste Övrigt: App-stöd, Alexa, Google Assistant

iRobot Roomba S9+

Irobot Roomba S9+ är en riktigt fräck robotdammsugare på så vis att den vid behov automatiskt tömmer sig själv i en behållare, lyxigt. Detta fungerar dessutom över förväntan. Blir robotdammsugarens behållare full under städrundan åker den hem, tömmer sig själv och fortsätter sedan att städa.

En annan riktigt bra funktion - även om den kan tyckas simpel - är “Hitta Roomba”. När du trycker på knappen avger robotdammsugaren en signal tills dess att du funnit den. Den här funktionen är hemskt behändig eftersom det innebär att du slipper krypa runt på golvet och leta under möbler efter din S9+ när den kör fast, vilket du måste göra hos många konkurrenter och även hos vissa syskonmodeller till denna roboten.

Så hur ofta kör den fast? Inte särskilt ofta faktiskt. Har du glömt en strumpa på golvet eller liknande så kommer denna att fastna och då stannar roboten, men så är det med alla modeller. Rent generellt är denna duktig på att ta sig ur knepiga situationer såsom trånga utrymmen.

”Städa köket robotbetjänt”

Roomba stoltserar med att du ska kunna skicka den till olika rum. Antingen lär den sig ditt hem med tiden efter att du slagit på funktionen, eller så kan du skicka ut den på inlärningsrundor. Inlärningsrundorna avråder vi från då de tar extremt lång tid och det krävs flera stycken innan den gått igenom hemmets alla rum - en process på flera dagar då den samtidigt inte dammsuger. Ett bättre alternativ är att låta den dammsuga sig fram till en planlösning. Har du väl fått klart detta och rummen stämmer med din planlösning (vi fick göra om första gången) är den här funktionen däremot guld värd.

Funktionen är inte påslagen från början. Vi tycker att den borde vara på som standard så att du slipper vänta flera dagar innan du kan använda den när du väl upptäcker att den finns där.

Vi älskar att S9 Plus har stöd för röstassistenter. Det innebär att du kan säga till din smarta högtalare: ”Starta Roomba” – eller vad du nu döpt din robot till. Så åker din Roomba ut och städar utan att du behöver lyfta ett finger.

På minussidan noterar vi att S9+ ibland tror att luckan på ovansidan är öppen. Detta sker ofta efter att den kört fast och du ska starta den igen. Du kan då behöva trycka till den för att sensorn ska registrera att den är stängd och sedan trycka på start flera gånger, trots att luckan inte varit öppnad.

Klarar trösklar och mattor

Roomba S9 Plus gör ett bra jobb med att ta sig fram i hemmet. Den klättrar snyggt upp i sidled för lite högre trösklar, och hittar för det mesta både runt och hem även om vi lyfter upp och förflyttar den i hemmet manuellt.

Städningen får godkänt resultat men vi hade förväntat oss att den var smartare i sin användning av sidoborsten. Har du överhäng på bänkskåp och liknande går den inte alltid med borsten emot, och eftersom den bara har en borste på ena sidan är det bara ibland som det blir städat i dessa mer snåriga utrymmen.

Tyvärr är priset dessutom extremt sett till att S9 Plus inte är 100-procentig i sin AI eller när det kommer till städjobb i komplicerade utrymmen. Hade mjukvaran varit lite mer sofistikerad skulle betyget blivit två snäpp högre. Men priset gör att den här typen av brister inte bör förekomma.

Roomba S9+ passar dig som vill slippa springa och tömma din robotdammsugare på smuts för jämnan. Det är en bekvämlighet som du snabbt vänjer dig vid, och som sedan är svår att vara utan.

Enkel att handhastöd för röstassistentertömmer sig självhittar alltid hem
Städresultat inte perfektAI lämnar en del att önska
3,5

Bra pris hos:

Tretti

7. Neato Botvac D4 Connected

Kompakt robotdammsugare med bra sugförmåga

Arbetstid: 75 minuter Dammbehållare: 0,7 L Storlek: 9,9x32 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter Övrigt: App-stöd, Alexa, Google Assistant, laserstyrd (kan rengöra i mörker)

Neato Botvac D4 Connected

Neato Botvac D4 Connected är väldigt lik D6-modellen från samma tillverkare men kanske ett mer passande val för dig som inte har två våningsplan hemma och som har ett lite mer måttligt städbehov. Dels saknar den flervåningskartor och kan därmed bara komma ihåg en planlösning. Dels saknar den sidoborste.

Att den saknar sidoborste gör faktiskt ganska stor skillnad för städresultatet eftersom Neatos robotar rent generellt är väldigt duktiga på att nyttja sin borste för att maximera städresultatet, och denna städar därmed något sämre - dock fortfarande bättre än många konkurrenter. Men det känns som en tråkig bantning av en robot vars tillverkares lysande säljpunkt är just hur grymt bra den städar. Speciellt med tanke på att till och med de flesta budgetmodeller idag har en sidoborste.

Roboten klarar att ta sig över trösklar på upp till 1,5 centimeter. Men den lämpar sig ändå inte 100-procentigt i hem med många trösklar. Inte för att den inte tar sig över dem, utan för att den tenderar lämna en del smuts där.

Hittar överallt i hemmet

Både installation och underhåll går smidigt. Behållaren töms med ett enkelt knapptryck, och borstarna är enkla att rengöra.

En stor fördel med D4 - och de andra robotdammsugarna i Neatos utbud - är hur bra de packar smutsen i behållaren. Du tömmer den betydligt mer sällan än vad du gör med konkurrenternas behållare.

Du ger kommandon till roboten via en väldigt lättanvänd app, eller genom exempelvis Google Assistant. Det senare innebär dock att du måste ha den inställd på engelska eftersom det inte finns stöd för andra språk ännu.

Det hade varit smidigt om det även funnits röstkommandon tillbaka så att roboten kunde säga vad som var fel med den när den kör fast, istället för att du - som nu - måste hämta telefonen.

D4 Connected är för övrigt mycket duktig på att navigera i hemmet och på att upprätthålla en hög driftsäkerhet. Den tar sig lätt ut ur trånga utrymmen och hittar alltid tillbaka hem.

Prismässigt kvalar D4 Connected in i mellanklassen - precis som storasyskonet D6 - och priset gör att vi ställer ganska höga krav på Neatos minsting. Och även om detta är en riktigt bra robotdammsugare, tycker vi inte riktigt att den lever upp till prislappen.

Botvac D4 Connected passar främst dig med som har ett lite mindre enbostadshus eller en lägenhet. Gärna med flytande golv så du slipper smuts vid trösklar.

Mycket bra sugförmågastöd för röstkommandonanvändarvänlig app
Saknar sidoborstelämnar smuts vid trösklar
3,5

Bra pris hos:

Cdon

8. Irobot Roomba i7 7158

Lättanvänd men uppmärksamhetssökande

Arbetstid: 75 minuter Dammbehållare: 0,4 L Storlek: 9,2x33,9 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter, sidoborste Övrigt: Wifi, App-stöd, Alexa, Google Assistant

iRobot Roomba i7 i7158

Irobot Roomba I7 7158 är en robotdammsugare som kräver en del uppmärksamhet, men ger du den det får du i gengäld en relativt tystgående och pålitlig städare hemma.

Att få igång Roomba i7 efter att ha packat upp den går på ett kick. Det tar bara ett par minuter innan du parat ihop den med telefonen och kan styra den via appen. Redan här märks däremot att den kräver lite mer än många andra. För att få fram kartor över hemmet i appen och kunna välja vilka zoner som ska städas behöver dammsugaren köras flera vändor innan den ritat upp huset. Under den tiden känns den närmast berusad och dunkar in i allt den kan hitta.

Efter fylleslaget är den däremot betydligt försiktigare med möblemanget och roboten har ritat upp rummen riktigt bra samt delat upp det logiskt. Nu kan du enkelt välja i appen, eller via en röstassistent, vilket rum som ska städas. Trist nog går det däremot inte att styra den själv för att städa specifika ytor, som under en barnstol eller liknande.

Dubbel rening gör susen

Vid drift gör den sig definitivt påmind med sitt motorljud, men det är samtidigt på en ganska behaglig frekvens vilket gör att dammsugaren upplevs hyfsat tyst.

Med sina ursprungliga inställningar känns det lite som att den fuskar med städningen och lämnar en del rester kvar på golvet. I appen finns däremot en funktion för att dammsuga samma yta två gånger. Det gör städningen mer utdragen, men då blir resultatet, även längs kanter, riktigt bra.

Städar du en hel lägenhet eller ett helt våningsplan med den inställningen får du däremot hjälpa till en del. Dels åker roboten tillbaka och laddar en gång under städrundan (och åker ut igen när den laddat färdigt). Dels är dammsugaren riktigt dålig på att packa uppsuget skräp, vilket gör att du får tömma behållaren både två och tre gånger under en normal städning. Det gör att schemaläggning när du inte är hemma inte riktigt gör hela jobbet, utan du bör vara i närheten medan den jobbar.

Roomba i7 är samtidigt riktigt duktig på att ta sig fram och att inte vara så kinkig med om saker ligger framme. Trösklar och högre mattor har den inga problem med och för det mesta är den riktigt duktig på att inte fastna i sladdar och liknande som råkar ligga framme. Det händer såklart att den fastnar, men inte lika ofta som robotdammsugare kan göra.

Glömmer av sig

Ett annat problem som uppstår efter någon månads användning är att den glömmer hur kartan ser ut. Då kan ‘städa köket’ innebära att den tar köket, halva hallen och under vardagsrumsbordet innan den anser sig vara klar. En rensning av kartan, och uppföljande inlärningsperiod, åtgärdar problemet i ungefär en månad till innan det är dags igen.

Om du ser en robotdammsugare som ett hjälpsamt husdjur, som kräver att du tar hand om den, är Roomba i7 en riktigt trevlig bekantskap som tar sig fram överallt utan att vara kinkig och rengör riktigt bra. Mängden handpåläggning som krävs för att den ska göra sitt jobb är däremot mer än vad vi skulle önska av en robotdammsugare, särskilt i den här prisklassen.

Hyfsat tystgåenderätt inställning städar riktigt brasmidig app
Behövs tömmas oftaglömmer rumslayoutenenkla läget gör inte rent
3,0

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

9. Cleanmate S900

Enkel robotdammsugare i budgetklassen

Arbetstid: 90 minuter Dammbehållare: 0,5 L Storlek: 10x35 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter, sidoborstar Övrigt: Mopptillbehör, avgränsarenhet

Cleanmate S900

Cleanmate S900 är en robotdammsugare med moppfunktion, något som är en populär kombo bland många konsumenter. Den är lätt att installera och eftersom det finns flera språk att välja på kan du välja exempelvis svenska och sedan få röstinstruktioner på svenska från roboten.

Dess navigeringssystem över golvytorna är oregelbundet och slumpmässigt vilket gör att det tar tid att få ett bra resultat. Vi rekommenderar att du låter den gå en gång om dagen för att den ska gå över alla ytor på ett tillfredsställande sätt. När den städar gör den detta ganska lågmält, vilket är skönt.

Inte uppkopplad

S900 har svårt för hinder. Trösklar bör vara låga för att den ska kunna ta sig fram men ibland utgör även dessa ett problem. Likaså är långluggade mattor inte att tänka på. Men har du vanliga kortluggade mattor och lågställda trösklar eller flytande golv navigerar den felfritt dessa.

Den lämnar ett helt okej Städresultat. Roboten har lite svårt att få upp smuts längs lister och i hörn, men det har i princip alla robotar med helrund design som inte kan gå med borsten dikt an mot vägg hela tiden.

Priset för Cleanmate S900 gör att den kvalar in i budgetklassen. Där har den relativt få utmanare och på sätt och vis gör den ett bättre jobb än flera helrunda robotdammsugare i mellanklassen. Dock har den också få funktioner utöver moppen. Du kan exempelvis inte styra den via app eller röstassistent. Du kan inte se på en karta var den har städat osv. Istället styrs den via en fjärrkontroll.

Har du ett hem utan mycket hinder och annat - och bara är ute efter en billig robotdammsugare som städar hyfsat rent dagligdags - är den ett okej köp. Men det krävs inte många hundralappar till för att du ska få en uppkopplad robotdammsugare som kan notifiera dig om dess status, startas från jobbet eller skickas att städa bara ett visst rum.

Kan mopparöstinfo på olika språklåg ljudnivå
Få funktionermåste tömmas oftastädningen tar tid att få bra
3,0

Bra pris hos:

MediaMarkt

10. Dyson 360 Eye

Cool design, men är den bra?

Arbetstid: 75 minuter Dammbehållare: 0,4 L Storlek: 12,1x23 cm Sensor trappa Ja Övrigt: App-stöd

Dyson 360 Eye

Dyson 360 Eye kommer i en ganska annorlunda design jämfört med konkurrenterna. Dels går den på larvfötter, dels bygger den en hel del på höjden. Larvfötterna ska borga för högre framkomlighet, exempelvis att den lätt ska ta sig upp på mattor eller över trösklar. Höjden har de byggt upp för att minska bredden på produkten.

Efter att ha långtidstestat robotdammsugaren skulle vi säga att framkomligheten när det kommer till att forcera hinder är bättre än många av de lägre helrunda modellerna på marknaden, men sämre än de med trekantsform. Larvhjulen gör absolut att den kan ta sig upp på höga mattor och till viss del över trösklar - den har lite svårt för trösklar runt 1,5 centimeter och högre. Men detta klarar även trekantsmodellerna (och några av de runda lågställda).

Höjden på produkten gör dock att den - hos vissa trappor - inte kommer in under sista trappsteget. Samma problem återfinns när den ska dammsuga under mer lågställda soffor, under stolar med horisontella liggare mellan stolsbenen, skoställ med mera... Detta är en klar nackdel eftersom många hellre ser att den kan dammsuga under soffan än att den tar sig in i ett smalt intjack. Därmed blir framkomligheten ändå begränsad.

Kraft i motorn

En klar fördel hos Dyson är den kraftfulla motorn som ger mycket bra sugeffekt. Detta drar också upp ljudnivån en hel del.

Dyson 360 dammsuger relativt noggrant. Den missar ibland en del damm och smuts när den navigerar över ytan men överlag lämnar den ett godtagbart städresultat.

Dammbehållaren måste tömmas dagligen trots att smutset packas helt okej i den. Det har förmodligen med storleken på behållaren att göra.

Appen Dyson Link är lättanvänd. Men där konkurrenterna har alltifrån täckningskartor och hitta roboten-funktioner är Dysons app mer funktionsfattig. Du kan exempelvis se var den har städat men inte skicka den till separata rum eller skapa förbjudna zoner, trots att roboten kostar en hel del.

Dyson 360 har som främsta egenskaper att den har mycket sugkraft. Men sett till priset finns det en hel del att jobba vidare på.

Mycket sugkraftcool futuristisk design
Funktionsfattigriklig ljudnivåhög konstruktion
2,5

11. Irobot Roomba E5

Okej robot i en svår prisklass

Arbetstid: 90 minuter Dammbehållare: 0,5 L Storlek: 9,1x33,7 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter (tvättbart), sidoborste Övrigt: App-stöd, Alexa, Google Assistant

iRobot Roomba e5 e5152

Roomba E5 från Irobot påminner utseendemässigt mycket om den lite dyrare modellen 960 från samma tillverkare men det är ändå en hel del väsentliga skillnader. E5 navigerar exempelvis till synes oregelbundet över golvytorna när den städar. Du får ett bra städresultat om du låter den arbeta efter schemaläggning under en längre tidsperiod, men initialt blir städresultatet mindre noggrant med denna lösningen.

Det märks också att ljudkvaliteten på röstinstruktionerna är något mer budget. Men att det ens finns röstinstruktioner är mycket bra och du hör fortfarande tydligt vad som sägs. Kör den exempelvis fast larmar den att du måste komma och plocka loss den. Samma sak om dammbehållaren blir full under städning. Du behöver inte rådgöra appen först för att se vad som är fel.

Dammbehållaren är ganska liten och Roomba har problem med att den inte packar smuts särskilt bra. Du måste därför tömma E5 i princip dagligen. Det beror dock på om du har husdjur, barn samt på hur stort du bor.

Att rengöra filtret är enkelt. Vi lovordar även det faktum att du kan lossa främre hjulet utan verktyg, likaså spolarna undertill. Däremot är det lite synd att det krävs skruvmejsel för att rengöra sidoborsten.

Har koll på var den bor

Roomba E5 är mycket duktig på att hitta tillbaka till sin laddstation och docka korrekt i denna. Även om vi medvetet försvårar hemgången genom att flytta dockningsstationen eller ställa den snett så hittar den in. Råkar vi stöta i roboten så att den blir felplacerad backar den helt sonika ut och dockar om. Snyggt!

Något annat vi gillar är Hitta Roomba-funktionen där du kan klicka på denna funktion i appen och roboten avger då ett ljud där den befinner sig. Eftersom den även har fysisk knapp för hemgång kan du - om den kört fast - bara lossa den och skicka hem den utan att behöva plocka upp mobiltelefonen.

Något den däremot har lite emot sig är dess form och storlek i kombination med hur den navigerar slumpmässigt eftersom detta gör att den har svårt att komma in mellan stolsben. Vidare kan den inte hantera höga mattkanter utan tror snarare att dessa utgör en vägg och navigerar runt dem.

I samma prisklass hittar du exempelvis Neato D4 och Xiaomi S50 - så konkurrensen här är mycket tuff. Dessutom är det fortfarande mellanklassen. Sett till att den inte klarar högre mattkanter, trånga utrymmen och att den måste köras relativt ofta för att rummet ska hållas rent så känns den därmed inte särskilt prisvärd.

Roomba E5 är inte en dålig robot, absolut inte. Den är klart godkänd och städar enkla utrymmen utan problem - men gärna då att du schemalägger så att den städar lite varje eller varannan dag.

Träffsäker dockninglätt att identifiera problembra utbud av knappar
Klarar inte höga mattormåste tömmas oftasvårt för trånga utrymmennågot tidsineffektivt navigeringssystemrepas enkelt
2,5

Bra pris hos:

RobotExperten

12. Miele Scout RX 1

Lättviktare med snygg finish

Arbetstid: 120 minuter Maximal arbetsyta: 150 kvadratmeter Dammbehållare: 0,6 L Storlek: 8,9x35,5 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter, sidoborstar, fjärrkontroll, rumsavdelare

Miele Scout RX1

Scout RX1 är välrenommerade Mieles robotdammsugare och förväntningarna är höga när vi kikar i förpackningen. Inuti hittar vi en helrund modell av liknande konstruktion som flera konkurrenter har, i en högblank, snygg finish.

Trots sitt högblanka chassi håller den sig relativt repfri. Vidare är den väldigt lätt att lyfta om den skulle köra fast och behöver hjälp loss.

Miele Scout RX1 är dock en dyr robotdammsugare sett till sin specifikation och prestation. Den körs exempelvis endast via fjärrkontroll - således kan du inte få notiser i mobilen, se täckningskartor eller förbjuda den från vissa områden. Du kan heller inte få löpande uppdateringar och förbättringar av mjukvaran.

Den här typen av funktioner finns hos andra modeller i samma prisklass, så vi hade hellre sett att fjärrkontrollen var ett komplement till mobiltelefonen.

Hög inlärningskurva

Du blir också väldigt låst till manualen eftersom robotdammsugaren inte själv anger vad som är fel när den stannat. Är det dammbehållaren som är full? Valsen som behöver rengöras? Du måste kolla upp felkoden eller lära dig de vanligaste utantill.

En fördel med Scout RX1 är att den inte bygger så mycket på höjden. Det handlar om en marginell skillnad mot konkurrenter med låg bygghöjd, men ändock ett par millimeter lägre höjd. Fördelen med detta är att den kommer under många möbler.

Städresultatet är ungefär likvärdigt med andra helrunda modeller. Den har lite svårt att komma åt i hörn och längs lister och trösklar. Men på öppna ytor räcker sugstyrkan gott. På mattor är resultatet mer nedslående då den lämnar en hel del smulor kvar.

När det kommer till framkomlighet har den svårt för höga mattor och trösklar, men klarar enklare övergångar.

Miele Scout RX1 är en enkel robotdammsugare som rent funktions- och prestandamässigt skulle kvala in i budgetklassen. Men den kostar som om den vore en mellanklassrobot. Därmed kan vi inte rekommendera den.

Reptålig & snygg finishtystgåendelättviktare & låg bygghöjd
Dåligt städresultat på mattorinte användarvänligstädar dåligt vid hörn & lister
1,5

Bra pris hos:

Hemmy

Bra att veta om robotdammsugare

Robotdammsugaren är numera en riktigt bra hemhjälp. Den städar autonomt ditt hus eller din lägenhet.

Många av dagens robotdammsugare har blivit både mer kraftfulla och driftsäkra än vad de var förr. Det är sällan vi ser den typen av barnsjukdomar som var vanliga förr.

För några år sedan var det exempelvis problem med sådant som framkomlighet vid nivåskillnader (trösklar), framgångsrikt återvändande till laddstation och det generella städresultatet. Utformandet och mjukvaran i robotarna höll helt enkelt inte måttet.

Numera är det betydligt bättre på den fronten. Dammsugarna har blivit betydligt mer driftsäkra och har fått rejält förbättrad prestanda.

Sensorer, gyroskop och stötfångare hjälper robotdammsugaren att läsa av sin omgivning i kombination med den teknik tillverkaren valt för navigering. Vissa har laser eller kameror, andra infrarött ljus. Det gör till exempel att de kan känna av trappor och undvika att trilla ner för dem. Det gör också att de kan sakta in när de närmar sig hinder istället för att köra in i dem i full fart.

Konstruktionen har också förbättrats. Numera kan en del robotdammsugare känna av stora nivåskillnader och då höja kroppen för att enklare ta sig upp. Men det finns förstås fortfarande de som slår i kanten och vänder istället. Hur höga trösklar robotdammsugaren klarar av är högst relaterat till detta. De som kan lyfta sig lite klarar vanligen problemfritt trösklar och mattor på 1,5 centimeter.

Ju mer kompakt roboten är desto enklare har den för att ta sig under möbler och mellan stolsben. Samtidigt får den inte vara för kompakt eftersom den då ofta får en väl liten dammbehållare. Ju mindre dammbehållare desto oftare får du tömma den.

Hur ofta du måste tömma dammbehållaren beror också på hur duktig robotdammsugaren är på att packa materialet.

Köpguide robotdammsugare

Vilken robotdammsugare du ska köpa beror på hur komplicerat ditt hem är och vilka funktioner du anser vara ett krav - samt på din budget förstås.

Viktiga faktorer är exempelvis:

 • Antal kvadratmeter den ska städa
 • Höjd på trösklar och mattor
 • Vilka möbler vill du att den ska kunna dammsuga under och hur hög får roboten vara för att den ska kunna ta sig in?
 • Ska den ha moppfunktion eller ej?

Vidare bör du tänka på att robotar i budgetklassen ofta saknar app-stöd och vanligen har lite sämre sugkraft. Men dessa “problem” återfinns även hos en del modeller i mellanklassen.

Man kan säga att prisklasserna för robotdammsugare är:

 • < 5 500 kr, premium
 • 3 500-5 500 kr, mellanklass
 • > 3 500 kr, budget

Robotdammsugare med mopp

Det finns ett par robotdammsugare på marknaden som kombinerar sin dammsugare med moppfunktion. Vidare finns det tillverkare som istället producerar dedikerade robotmoppar. Och så finns det såklart tillverkare som inte har moppfunktion i någon form alls.

De dedikerade robotarna för moppning är få men intressanta. De kan både torr- och våtmoppa. Vid våtmoppning sprutar de då och då ut lite vatten framför sig som de sedan kör fram och tillbaka över. Resultatet är förvånansvärt bra, även om svårare fläckar förstås kräver manuell handkraft.

Robotdammsugarna med kombinerad moppfunktion är också bra men får inte bort fläckar på samma vis även om de ofta också kan våtmoppa. Framför allt är de bra för att få upp det sista dammet. De utgör ett mycket bra komplement till dammsugningen eftersom det ibland blir lite smuts kvar på golvet som då fastnar i fiberduken.

Några exempel på robotdammsugare med moppfunktion:

 • Xiaomi Roborock S6
 • Xiaomi Roborock S5
 • Cleanmate S900

Uppkopplad robotdammsugare - styr den med rösten

Majoriteten av de nyare robotdammsugarna kommer med app-stöd. Det innebär att de kopplar upp sig på ditt trådlösa nätverk och om de kör fast eller har något annat att meddela dig så gör de detta via en app i mobiltelefonen. Appen har till stor del kommit att ersätta den traditionella fjärrkontrollen som ofta följde med förr.

Vissa modeller har dessutom stöd för röstassistenter såsom Google Assistant och Alexa. Då kan du styra roboten via rösten. Du kan till exempel säga till den att åka och dammsuga köket, eller återvända till sin laddstation. Huruvida den här funktionen finns kan du se i specifikationen.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!