Uppdaterad
Vill du göra städningen lite enklare? Skaffa en robotdammsugare från märken som Irobot, Miele och Roborock. En grym robotdammsugare är driftsäker, stark och lättanvänd. Kolla vilken som blir bäst i test.
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Vi gör inga labbtester, utan alla robotdammsugare vi testar kommer att långtidstestas i olika hemmiljöer och vi får på så vis en verklig bild av hur de presterar över tid och kring olika typer av hinder. Exempelvis testar vi dem i hem med husdjur, olika typer av mattor, olika höga trösklar samt andra utmaningar.
Några av de viktigaste parametrarna som vi väger in i testresultatet är:
Prestanda: Hur kraftfull är robotdammsugaren? Klarar den av att dammsuga smuts längs trösklar och lister, på tjocka mattor och vid överhäng från bänkskåp?
Intelligens: Hur effektivt navigerar robotdammsugaren över golvytan i hela bostaden? Hur tidseffektivt dammsuger den rummen? Hur hanterar roboten hinder såsom stolsben, kabelhärvor samt höga trösklar och mattkanter? Hittar roboten hem även om du lyfter den till en ny plats? Hur hanterar den sin situation om den kör fast?
Användarvänlighet: Är det lätt att komma igång med robotdammsugaren första gången du packar upp den? Hur lätt är den att programmera? Kan du styra och programmera den på flera olika sätt, tex via röstassistent eller mobilapp? Hur kommunicerar roboten sina förehavanden till användaren?
Utöver dessa parametrar väger vi även in sådant som ljudnivå, byggkvalitet, materialval, garanti mm. Alla delar vägs samman och ställs mot produktens pris. Slutbetyget speglar hur prisvärd robotdammsugaren är.
Vi har testat ett urval av marknadens populäraste robotdammsugare. Jämför pris på samtliga listade robotdammsugare på PriceRunner.
Andra dammsugartester
Smart och tidseffektiv robotdammsugare för stora ytor
Arbetstid: 3 h Maximal arbetsyta: 300 kvadratmeter Dammbehållare: 0,46 l Storlek: 9,7x35,5 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart HEPA), sidoborste, våtrumsduk, vattentank Övrigt: Google Assistant, Alexa, kartor för upp till 4 våningar, undviker kvarglömda saker och sladdar
Roborock S6 MaxV är en genomtänkt och samtidigt mycket prisvärd robotdammsugare som i mångt och mycket sköter sig själv. Du får tömma behållaren drygt varannan dag, men bortsett från det så kör den sällan fast och under vår flera månader långa testperiod har den aldrig problem att hitta tillbaka till laddstationen.
Tillhörande app är en fröjd att använda. Här finns flera valmöjligheter och ett enkelt menysystem. Du kan lägga in zoner i appen, exempelvis mattor som du inte vill att den ska gå upp på när moppen är inkopplad, eller rum du inte vill att den ska städa alls.
S6 MaxV fungerar både som mopp och dammsugare. Den ritar upp en karta över ditt hem, och kan, utöver fast möblemang, även upptäcka tillfälliga objekt såsom möbler, sladdar och kvarglömda kläder. De tillfälliga objekten markeras ut på kartan, och roboten navigerar smidigt runt dem istället för att köra fast och bli ståendes såsom många andra skulle ha gjort.
Är det något som fungerar utan problem? Nej S6 MaxV kommer inte att ta sig förbi alla hinder som kommer ivägen för dess framfart, men tillräckligt ofta för att det ska underlätta väsentligt för dig i din vardag. Du måste inte benhårt plocka bort varenda liten pinal innan du åker hemifrån.
Denna robotdammsugare kan även moppa. Den gör golven blanka och fria från spår av svettiga fötter eller småsmutsiga tassar, men klarar inte intorkade fläckar. Det är alltså inte samma sak som när moppar för egen hand, men absolut ett riktigt bra tillskott.
Mattor hanterar den okej, men du kommer att behöva gå över dem med en traditionell dammsugare emellanåt.
Roborock S6 MaxV navigerar felfritt alla rum, och tar sig över trösklar upp till två centimeter utan några problem alls. Det blir lite smuts kvar längs trösklarna, men som det dagliga komplementet till din månatliga storstädning är S6 MaxV ett fullgott alternativ.
RoboRock S6 MaxV Black
Städhjälpen som tömmer sig själv och moppar dina golv
Sugeffekt: 3 000 Pa Arbetstid: 175 min Sensor trappa: Ja Laddstation: Automatisk tömning (dammsugarpåse rymmer: 2,5 l) Medföljer: Filter (tvättbart), 2 sidoborstar, flera våtrumsdukar, vattentank Övrigt: Känner av kvarglömda strumpor och annat, oscillerande mopp, Google Assistant, Alexa, App-stöd
Ecovacs Deebot T9 + är en robotdammsugare med ett stort utbud av funktioner och tillbehör. Förutom att den undviker sladdar och kvarglömda strumpor med ganska hög precision - du slipper med andra ord storstäda innan den ska dammsuga - så tömmer den sig själv i sin laddstation efter varje städrunda.
Normalt sett måste du tömma robotdammsugarens behållare dagligen, annars blir den fort så pass full att städresultatet blir dåligt. Men Deebot T9 + har en lite större laddstation med en dammsugarpåse i. Efter varje städrunda kör den tillbaka till stationen och all smuts sugs in i påsen. Det fungerar inte alltid 100-procentigt. Ibland blir det stopp i utblåset och då får du hjälpa till att tömma den själv. Men i åtta fall av tio lyckas den själv.
Vi nämnde tidigare att den undviker hinder när den är ute och dammsuger. Så har du glömt strumpor på golvet skulle majoriteten av de robotdammsugare som finns på marknaden ha kört över dessa, sugit in dem och blivit ståendes. Ecovacs Deebot T9 + navigerar istället runt dem. Vid ett par tillfällen under den flera månader långa testperioden råkar den ändå köra fast, bland annat genom att trassla in ett kvarglömt garnnystan i sin sidoborste. Men överlag gör den ett mycket bra jobb på den här punkten, klart bättre än en stor majoritet andra robotar som vi har testat.
Du programmerar roboten via en app. Gränssnittet är lite krångligt och kräver ibland onödigt många klick, men här finns gott om funktioner. I appen kan du ställa in städschema, hur kraftfull sugeffekten ska vara under de olika passen, eller generera olika kartor för olika våningsplan.
Deebot T9+ listar själv ut vad som är olika rum och presenterar dessa på en karta, du kan sedan finjustera om något är fel. Det finns även ett 3D-läge där du låter roboten dammsuga ditt hem en gång och sedan genereras en 3D-karta med möbler och grejer, som du sedan kan använda för att anpassa städningen.
På tal om städningen, T9 + städar riktigt bra. Dels har den dubbla sidoborstar framtill som sopar upp smuts runtomkring roboten. De flesta robotar har bara en borste på ena sidan och går med den sidan vänd mot bänkar och liknande. Medan denna har en på varje sida, så att om den skulle missa något tar den andra borsten det på tillbakavägen. Dels har den en mopp som rör sig fram och tillbaka samtidigt som robotdammsugaren navigerar runt, den så att säga vibrerar moppduken över ytan.
Intorkade kaffefläckar och liknande försvinner inte helt, för detta måste du fortfarande fukta dem i förväg. Resultatet blir dock bättre än hos de robotdammsugare som bara passerar ytan en gång. Vidare försvinner mikrodamm och spår från nakna fötter och liknande direkt. Kvar blir ett skinande rent golv.
I kitet medföljer ett helt gäng tvättbara moppdukar som du kan byta mellan. Vattenbehållaren räcker cirka 2-3 rundor, men du kan även ställa in hur mycket vatten som ska gå åt via appen.
När du låter robotdammsugaren gå med behållaren som inte är för moppning kan du placera en doftenhet i denna, som sprider god lukt. Det märks inte någon större skillnad dock i praktiken.
Denna robotdammsugare har inte riktigt samma självklara rörelsemönster mellan stolsben och liknande som Neatos, Irobots och Roborocks modeller i samma prisklass. Den har lite svårare att hitta in och ut om det är tajt. Men i övrigt har den inga problem att finna husets alla rum, navigera trösklar eller ta sig upp på mattor.
Är du ute efter en robotdammsugare som verkligen sköter sig själv är Ecovacs Deebot T9 + ett riktigt bra köp. Den må kosta en del, men städresultatet är bra och funktionaliteten för det här priset oöverträffad. Vi finner den värd sin vikt i guld.
ECOVACS DEEBOT OZMO T9+ DAMMSUGARROBOT MED TÖMNINGSSTATION
ECOVACS DEEBOT T9+ dammsugarrobot med sugstation, 3000 PA, 3D-hinderdetektering, robotdammsugare med torkfunktion (175 min batteri), Alexa, vit
Ecovacs Deebot T9 + - Vit - 3000Pa su.. [Leveranstid: 2-4 vardagar]
Otroligt tyst städning med hög precision – mycket robotdammsugare för pengarna
Användningsområde: Ej angiven (vår bedömning är 100–150 m²) Städfunktioner: Dammsugning, moppning Navigering: LDS (Lidar) Dammbehållare: 0,570 liter Maximal drifttid: 150 minuter (upp till 280) Höjd: 97,3 cm Bredd: 35 cm Trappsensor: Ja Tillbehör: 1 mopp, sidoborste Annat: No go-zoner, no mop-zoner, spot cleaning Stöder: Siri, Google Assistent, Amazon Alexa
Det mest imponerade under testet var att DreameBot D10S kartlade hela huset till perfektion på bara 6 minuter! Fördelarna slutar lyckligtvis inte där - även om robotdammsugaren inte når riktigt ända fram.
D10S navigerar via LDS (laseravståndssensor) och kan därför nöja sig med att gå i mitten av rummen och skanna hela alltet. Det sker på ett ögonblick med hjälp av reflektioner från en roterande avståndsmätare med osynlig laser.
Bilden ovan täcker testområdet 70 m². Den runda vita pricken är roboten och de sneda linjerna kommer från skanningen. På den färdiga kartan till höger har det ljusblå fältet med den sneda vinkeln retat många robotar – men inte D10S
Andra robotar måste gå längs kanterna och krockar in i allt möjligt på sin väg, och det kan lätt ta en halvtimme – och kanske till och med flera turer.
Du bor säkert inte i ett museum där allt alltid står precis på samma ställe hela tiden. När en stol plötsligt står på ett annat sätt tar roboten helt enkelt hänsyn till stolens nya placering – innan roboten träffar stolsbenet.
Det ger också en mycket exakt färd längs väggarna, där endast borstarna träffar golvlisterna.
Nackdelen med LDS är dock att laserstrålarna skickas ut från ”tornet på toppen”, vilket gör roboten extra hög. Exempelvis är den för hög för att komma in under köksskåpen i vårt fristående IKEA-kök. Så här måste vi fortfarande ta till den vanliga dammsugaren.
Det har räckt att låta D10S gå helt tyst på lägsta sugstyrka, den skruvar ändå upp sig själv när den misstänker att den går på en matta (en funktion som kan stängas av). Dreame visar stöter bara på svårigheter att få upp något från golvet när den rullar med det ena hjulet uppe på en tröskel.
I vår testbostad har vi inga stora mattor på golvet, men det ligger några kokosmattor vid dörrarna. De är dock så små att D10S oftast har passerat innan den ökar sugstyrkan – eller överväger att inte moppa mattan. Men när den upptäcker mattorna åker den effektivt runt med hög sugstyrka tills den har täckt hela mattan.
D10S är ganska effektiv med moppen (som endast får användas med rent vatten utan rengöringsmedel). Men eftersom moppen bara ”hänger” fritt från roboten kan den inte lyftas upp vid mattor eller i dina ”no-mop”-zoner, och du får därför beställa en separat dammsugning av de områden där den inte får moppa.
En nackdel är att det inte kommer med något skydd för golvet vid laddstationen, så det är viktigt att du tar bort moppen direkt efter en golvtvätt – så att golvet inte tar skada av den fuktiga trasan. Är du av den glömskare sorten kan det vara klokt att själv lägga dit något slags skydd för säkerhets skull.
Vi upplever att den tillhörande appen är mycket enkel att använda:
Vid ett tillfälle började roboten köra helt snett på golvet och vi upptäckte att appen hade lagrat flera kartor snett ovanpå varandra. Vår första tanke var ”åh nej”. Måste vi börja om från början nu?". Men nej, på några få sekunder hade vi hämtat den senast sparade korrekta versionen av kartan och sedan dess har roboten kört spikrakt.
Okej, de 280 minuterna förutsätter lägsta sugeffekt, men det är dock inräknat med moppfunktionen påslagen. I testbostaden klaras 70 m² på cirka 50 minuter, så teoretiskt sett borde dammsugaren utan problem kunna hänga med på 200 m² - men den kommer troligen att ha slut på vatten till moppen efter ungefär 100 m².
Den stora dammbehållaren packas ganska bra, så har du inga husdjur kan du säkert vänta en dag eller två med att tömma behållaren.
Ett tvättbart filter sänker dina utgifter för ett nytt filter – och det är ju också bättre för miljön. Framför det högeffektiva filtret sitter ett finmaskigt trådnät av plast, och det visar sig bjuda på en fördel.
Vi upplever nämligen inga problem med dammansamling i huvudfiltret, det ser vi annars hos andra robotar – och särskilt under moppning där det oundvikligen sugs upp lite fukt när roboten passerar ett fortfarande fuktigt spår från moppen.
Om du har provat att trassla ut hår, sytråd och snören från en robotdammsugare så vet du varför vi tycker om det lilla verktyget under locket. Det finns nämligen en liten borste med en säkerhetskniv i andra änden – det är ganska bra tänkt av Dreame!
Det är helt otroligt så mycket robotdammsugare man får för pengarna!
Om du har ett hem med hala golv och låga trösklar – och inga smala (låga) ställen eller strumpor på golvet, så är det vår upplevelse att du kommer att bli riktigt nöjd med D10S tysta städhjälp.
Noggrann rengöring och genomtänkt navigering för djurägare
Arbetstid: 2 h Arbetsyta: 250 kvm Behållare: 0,7 L Storlek: 9,9x32 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter, avskärmningsband Övrigt: Alexa, Google Assistant, App-stöd
Neato Botvac D6 Connected är en riktigt smart robotdammsugare i en smidig storlek. Den tar sig lätt an komplicerade ytor och dammsuger noggrant – dock i ganska makligt tempo. Så länge den får arbeta ostört är den en fantastisk robotdammsugare.
Det är först när du lägger dig i som det kan bli lite rörigt. Du kan exempelvis inte lyfta den från en plats till en annan och sedan starta den på nytt, då blir täckningskartan fel och du kan få problem om du vill kunna skicka den till ett visst rum.
Vidare skulle vi önska att Botvac D6 stänger av sig själv en stund efter att den kört fast. Den skulle exempelvis ha kunnat larma, markera sin plats på städkartan och därefter gått ner i standbyläge. Nu står den istället och suger ström tills dess att du kommer hem och lyfter tillbaka den till sin laddstation.
Å andra sidan kör den sällan fast. När den lärt sig ditt hem kan den navigera pricksäkert genom smala korridorer, över höga trösklar och tjocka mattor samt in och ut mellan stolsben.
En fördel med Botvac D6 är att den packar smutset bra i behållaren. Det gör att du inte behöver tömma den lika ofta som många andra robotdammsugare. Trots att vi huvudsakligen kör den i ett hem med tre hårande husdjur behöver den inte tömmas mer än 1-2 gånger i veckan. Andra robotar har i det hemmet behövt tömmas dagligen.
Samtidigt saknar den stöd för zonrengöring, vilket är lite synd för det är något som just husdjursägare har stor nytta av. Med tanke på priset tycker vi det borde ha funnits med.
Vi saknar även dedikerad fysisk knapp på själva roboten för hemgång. Nu måste man gå och hämta telefonen om roboten kört fast.
Underhållet är smidigt. Du bara lyfter ut behållaren och trycker in en spärr för att släppa på locket. Du släpper då även loss filtret som du sedan kan passa på att göra rent samtidigt.
Ytterligare något som hamnar på plussidan i protokollet är hur D6 Connected hanterar trösklar och möbler. Den går oftast med sidoborsten mot dessa vilket gör att den får upp mer smuts än många andra robotdammsugare. Motorns kraft gör också att den fortsätter att få upp smuts även om den exempelvis går med ena delen av maskinkroppen ovanpå en tröskel och därmed kommer lite längre ifrån golvet.
Det är värt att notera att robotdammsugaren låter en hel del under dammsugning. Samt att den endast kommunicerar via appen, den har exempelvis inga förenklande röstinstruktioner och utbudet av knappar på ovansidan är begränsat till en start/stopp.
Neato Botvac D6 Connected är ett mycket bra köp på grund av hur duktig den är på att städa, samt att den har hög driftsäkerhet. Det finns - trots detta - en hel del som tillverkaren skulle kunna förbättra för att göra den mer användarvänlig. Men städresultatet är så pass bra att betyget ändå blir högt.
Neato Botvac Connected D6
Tidseffektiv och funktionsrik robotdammsugare för alla slags hem
Arbetstid: 2 h Maximal arbetsyta: 200 kvadratmeter Dammbehållare: 0,5 L Storlek: 9,64x35,3 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart), sidoborste, våtrumsduk, vattentank Övrigt: Google Assistant, Alexa, App-stöd
Roborock S5 Max är en användarvänlig robotdammsugare med bra prestanda och många inställningsmöjligheter och funktioner.
Du kan exempelvis ställa in sugkraft, vilket förstås påverkar ljudnivån upp eller ned beroende på inställning. Du kan även peka på kartan som roboten ritat upp över ditt hem, och ge order om att den ska åka till den specifika platsen och städa - du slipper med andra ord bära runt på den för punktstädning såsom hos andra robotdammsugare. Ytterligare ett plus är att du kan rita ut gränser i appen som markerar var roboten ska städa.
Appen inbegriper även andra produkter från Xiaomi, om du exempelvis använder deras smarta hem-produkter och liknande kan du ha dem i samma gränssnitt. Detta gör appen en aning rörig, men du vänjer dig fort.
Ljudnivån är normal sett till prisklass och konkurrens.
Det är egentligen dumt att skriva om priser eftersom detta kan förändras fort, men i skrivande stund har Xiaomi skruvat upp priset en tusenlapp jämfört med testvinnande föregångaren. Detta gör att S5 Max ligger i paritet med andra mellanklassmodeller och loppet mellan denna och konkurrenterna blir därför betydligt mer jämnt och spännande.
S5 Max är inte riktigt lika vass som Neatos modell i samma prisklass när det kommer till sugkraft. På balanserad sugkraft har den problem att få med sig allt smuts undertill i ett första svep, och den får därför gå över samma yta två gånger för ett fullgott resultat. På maxstyrka gör den däremot ett utmärkt jobb och missar knappt något alls.
Däremot har den problem med städresultatet vid nivåskillnader, exempelvis där mattkant möter golv - detta är dock vanligt hos robotdammsugare i alla prisklasser.
S5 Max har på intet sätt dålig prestanda, den ligger i den absoluta toppen när vi ser till prestanda kontra pris. Men vinner inte över exempelvis Neato D6 på denna punkten. Istället har robotdammsugaren sin stora styrka i den breda funktionaliteten. Exempelvis är den utrustad med mopp.
Moppen klarar inte av tuffare fläckar på golvet, men får med sig mikrodammet som blir kvar efter städning med robotdammsugare - och detta är förstås toppen. Moppfunktion är något som konkurrenterna i skrivande stund saknar både i denna prisklassen och ett par tusenlappar upp. Använder du moppfunktionen löpande blir städresultatet exemplariskt.
Ytterligare ett plus är hur effektivt men samtidigt noggrant den städar ytor genom sitt rörelsemönster. Vidare har den mycket god framkomlighet och städar tidseffektivt. Den av tillverkaren angivna arbetstiden på två timmar stämmer dessutom på pricken.
Trösklar utgör inget problem för S5 Max. Den klarar exempelvis nivåskillnaden på två centimeter i en av våra mest komplexa testmiljöer. Den låga höjden gör den också utmärkt för att ta sig fram under soffor, tv-bänkar och annat.
Roborock S5 Max passar dig som har normalt städbehov och söker en robotdammsugare med bred funktionalitet. Du kommer ändå att behöva grovdammsuga med vanlig dammsugare 1-2 gånger i månaden men den håller hemmet på en klart acceptabel nivå om du låter den gå ett par gånger i veckan. Vill du ha en robot som även kan undvika strumpor, kablar och annat på golvet är det storasyskonet S6 MaxV du bör ta en titt på.
Komplett golvrengöring. Moppen lyfts upp på ryggen när roboten körs på mattor.
Användningsområde: 90 kvadratmeter Städfunktioner: Dammsugning, moppning Navigering: Gyro Dammbehållare: 0,313 liter + 2,5 liter i laddstation Maximal drifttid: Beror på användningsmönster Höjd: 9 cm Bredd: 33,8 cm Trappsensor: Ja Tillbehör: 2 moppar, 2 påsar, sidoborste, extra filter 118 ml. golvtvättmedel Övrigt: Kamera för identifiering av objekt, no go-zoner, no mop-zoner, spot cleaning Stöder: Google Assistent, Amazon Alexa och IFTTT
iRobot Roomba Combo J7+ avlastar dig utan tvekan i din dagliga städning – och så lyfter den upp moppen på ryggen (helt fritt från golvet).
Dammbehållaren sugs automatiskt tom i laddstationen så att din dagliga insats med att hålla golven rena minskar till att byta och diska moppdynorna samt att fylla behållaren med golvtvättmedel.
Alla rum och mattor hittades vid första kartläggningskörningen – sådärja! Därefter bad vi helt optimiskt roboten att både dammsuga och moppa golven. Uppenbarligen hade den ännu inte full koll på våra kokosmattor vid dörrarna, så den lyfte moppen lite för sent och satte ned den för tidigt. Det innebar lite dragkamp om vem som var starkast. Roboten vann, men med resultatet att mattan nu låg cirka 30 centimeter från dörren.
Därefter bad vi den att dammsuga hela området två gånger innan vi lät den använda moppen igen. Och nu var det inga problem alls.
Vi rekommenderar därför att du väntar ett par dagar med att tvätta golven:
Själva städningen sker ganska tyst, den ökar själv sugstyrkan på mattor och då låter det lite mer. Men tömningen av behållaren är en ganska högljudd affär – och du får ingen förvarning!
Det skulle därför vara smart med en möjlighet att bestämma speciella tider för tömningen – om roboten dammsuger medan du sover.
Du kan ställa in roboten så att den använder mer eller mindre golvrengöringsmedel – eller att inte moppa alls i vissa zoner.
Vid standardinställningen (den mittersta vätskemängden) räcker behållaren för golvtvättmedlet fint till den rekommenderade ytan på 90 m². Vår moppade golvyta är 70 m² och det finns cirka 20 % vätska kvar i behållaren efter en tur på golvet.
iRobot Roomba Combo J7+ klarar utmärkt av den dagliga städningen. Men den är naturligtvis inte lika grundlig som när du själv kör en omgång med golvhink och mopp.
Efter städning, fälls den blöta moppen ovanpå roboten. Därför kan det lätt hända att du glömmer att byta mopp och då luktar den lätt surt, särskilt om golvtvätten sker medan du inte är hemma på några dagar. Tips för iRobot: När den nu kan lyfta moppen – varför låter den inte moppen stå lite upphöjd så att den kan lufttorka efter användning? Kanske kan det lilla problemet fixas med en programvaruuppdatering?
När filtren, påsarna och golvtvättmedlen tar slut behöver du iRobots originalmedel och reservdelar.
Under testet fick roboten tag i änden av en rulle med gummiband som hängde ut under ett skåp. När vi kommer roboten till undsättning och vänder den upp och ner (för att trassla ut allt) läcker den lite medel. Kom ihåg att ta bort behållaren innan du vänder roboten upp och ned.
Eftersom roboten själv tömmer dammbehållaren är det lätt att missa att filtren sätts igen – och det går ut över sugstyrkan. Roboten kommer oundvikligen att köra över områden som fortfarande är fuktiga, och fukten gör att dammet klumpar ihop sig extra i filter och insug.
I praktiken har vi därför knackat filtret tomt efter varje golvtvätt och rengjort insuget med en våt trasa efter behov. Ett litet tvättbart förfilter framför det utbytbara filtret hade kanske varit en bra idé – eller att rengöringen delas upp i två cykler, så att roboten inte dammsuger när moppen är aktiv.
När roboten lyckligtvis träffar mitt på den nerslitna delen av vår över 100 år gamla tröskel stryker den perfekt över den. Men på sidan av tröskeln, där den är mindre sliten och 18 mm hög, där fastnar J7+ (och många andra testade robotar) ofta. J7+ har inte lärt sig den genvägen efter 30 dammsugningar.
Den goda nyheten är att om du har vanliga låga trösklar (eller inga alls) så är vi helt säkra på att du aldrig kommer att uppleva detta problem.
På pappret är iRobot Roomba Combo J7+ en ganska självgående städlösning. Men i praktiken påverkas helhetsintrycket något av att filtret så lätt täpps till vid golvtvätt och att du måste vara uppmärksam på att byta moppen direkt efter städning.
Men på det stora hela är vi väldigt nöjda med både navigation, dammsugning och moppning. iRobot Roomba Combo J7+ kräver trots allt bara en minimal ansträngning från dig med de sista detaljerna.
Billig robotdammsugare med moppfunktion
Arbetstid: 200 min Maximal arbetsyta: Kan moppa 180 kvadratmeter Dammbehållare: 0,64 l Storlek: 9,5x35 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart HEPA), sidoborste, våtrumsduk, vattentank, fjärrkontroll Övrigt: Kan styras med fjärrkontroll
Roborock E5 är en kompetent städrobot med hög prestanda i förhållande till sitt pris. Sugeffekten är inte jättehög på pappret, men den dammsuger i praktiken upp det mesta som vi testar den på. Såväl smågrus som kaffepulver och brödsmulor åker problemfritt in i dammbehållaren. Det enda den egentligen har svårt för är smuts i matta med medellång till lång lugg. På matta maximerar den sugeffekten, men har mattan inte kort lugg blir det en hel del smuts kvar.
Det är lätt att tömma dammbehållaren eftersom den är positionerad under ett lock på ovansidan, på så vis tappar den inte smuts på golvet när du lyfter ur den. Dammbehållaren rymmer väldigt mycket sett till den här robotens prislapp.
Filtret som sitter i behållaren kan tvättas och återanvändas.
E5 kommer även med en moppfunktion. Moppen gör ett okej jobb, dock får den ganska smal arbetsbredd för hela moppduken fuktas inte undertill. Ska du få bättre bredd måste du fukta den själv innan du sätter igång dammsugaren.
Det följer med ett golvskydd till laddstationen så att roboten kan parkera med fuktad mopp utan att du riskerar att fuktskada golvet.
Precis som Roborocks övriga robotdammsugare har denna robot ett bra navigeringsmönster. Den dammsuger rummet systematiskt och ritar upp en karta i appen. Tyvärr kan du inte ställa in no go-zoner för kartan sparas inte, det gör också att den riskerar att moppa på dina mattor om du inte plockar bort dem.
Appen är lätt att använda och har flera inställningsmöjligheter.
Denna robotdammsugare låter inte särskilt högt, utan har en ganska standard ljudnivå.
Roborock E5 ska klara trösklar upp till två centimeter, men vår uppfattning är att den får kämpa mer med dessa jämfört med de bästa robotarna i denna prisklass. Trösklar som är några millimeter lägre är aldrig några problem.
Roborock E5 passar dig som söker en billig robotdammsugare med ett bra städresultat samt moppfunktionalitet för att få upp mikrodamm. En robot där tillverkaren inte snålat in på funktioner. Denna robotdammsugare är mycket kompetent sett till sitt pris.
Grym på att undvika kvarglömda strumpor
Arbetstid: 2 h (ekoläge) Dammbehållare: 0,7 L Storlek: 8,5 cm (höjd) Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart), sidoborste Övrigt: Google Assistant, Alexa, App-stöd, 3D Vision
Electrolux Pure i9.2 (PI92-6DGM) är ett stort steg upp för Electrolux när det kommer till robotdammsugare. Mjukvaran är stabil, och robotdammsugaren sköter det mesta av städningen med glans. Den är exempelvis väldigt duktig på att undvika att fastna i leksaker, strumpor och sladdar när den dammsuger. Vidare har den inga problem med lite högre trösklar eller mattor. Däremot är långhåriga mattor problematiska.
Denna robotdammsugare är även duktig på att ta sig fram mellan stolsben, i hörn och under soffan. Den är både envis och strukturerad - vilket är till dess fördel.
Tyvärr kommer Pure i9.2 inte med stöd för mopp, såsom många andra modeller i den här prisklassen. En mopp på en robotdammsugare är bra för att få bort mikrodamm och enklare fläckar.
Denna robotdammsugare har också en nackdel i att den låter väldigt mycket när den dammsuger. För de som ska köra robotdammsugaren när de inte är hemma är det inget problem, men är du föräldraledig eller jobbar hemifrån riskerar ljudprofilen påverka dig negativt.
Electrolux Pure i9.2 har helt klart sin stora fördel i att den kommer fram nästan överallt, den är ganska kompakt och navigerar självsäkert. Den kompakta storleken innebär dock inte att dammbehållaren är liten, den är faktiskt ganska stor sett till storleken på roboten. Men du måste ändå tömma det ungefär varannan vända, och vårt exemplar säger tyvärr inte alltid till när den är proppfull. En annan nackdel är att den inte har särskilt lång batteritid i standardläge (60 minuter), sett till sitt pris. Ställer du ner styrkan får du upp arbetstiden till mer generösa 120 minuter.
Med det sagt så är ändå Electrolux Pure i9.2 ett bra köp, speciellt om du är en slarvig person som ofta låter smågrejer bli liggandes på mattor och golv. Den gör ett överraskande bra jobb med att undvika dessa. Där många andra robotdammsugare skulle ha blivit ståendes, fortsätter denna att jobba.
Pålitlig och lättanvänd robotdammsugare
Arbetstid: 2+ h Storlek: 9x35 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart), sidoborste, våtrumsduk, vattentank Övrigt: Google Assistant, Alexa, App-stöd
Denna robotdammsugare från Roborock påminner om Xiaomi Mi Robot. Den är lika driftsäker och lättanvänd, men saknar karta i appen och det är framför allt det som drar ner betyget ett snäpp.
Den här roboten är nämligen utrustad med något så bra som en mopp. Men eftersom den saknar karta kan du inte ställa vilka områden den inte ska moppa, så kallade no mop-zoner. Har du mattor hemma kommer robotdammsugaren då att moppa dessa. Avsaknaden av karta gör förstås även att du inte kan ställa in områden som inte ska dammsugas. En tråkig bantning på en i övrigt riktigt bra robotdammsugare.
Exempelvis gör den ett bra jobb med att dammsuga bostaden. Hårda golv är inga problem att hålla rent, och låter du den moppa samtidigt får den även upp mikrodamm. Moppen får däremot inte bort några fläckar eller liknande.
Roboten har lite svårt med smuts vid höga trösklar samt i hörn. Men den dammsuger tillräckligt bra på både mattor och golv för att du ska kunna dra ner på dammsugandet med din vanliga dammsugare till omkring 1-2 gånger i månaden.
Trösklar upp till två centimeter är inga problem.
Dammbehållaren är ganska lätt att tömma, men en bredare öppning hade varit fördelaktigt - alternativt att man kunde ha tagit av hela luckan för att tömma. Nu fastnar lätt hårtussar och annat, du får peta in fingrarna för att få ut allt.
Vattentanken som sitter i Roborock E4 är tyvärr relativt liten vilket gör att man får fylla på den efter varje gång. Men vill man inte moppa golven, eller orkar fylla på, tar man lätt av moppen utan större ansträngning.
Även om Roborock E4 har svårare att fånga upp damm vid nivåskillnader är den otroligt funktionell när det gäller att ta sig fram. Den navigerar enkelt bostaden, och hittar alltid tillbaka till sin laddstation. Den dammsuger länge i stöpet och har en ganska bra sugstyrka sett till priset. Konstruktionen bygger inte särskilt mycket på höjden så den tar sig in under en lång rad möbler, likaså navigerar den stolsben bra.
Roborock E4 är en väldigt driftsäker robotdammsugare, speciellt sett till att den kvalar in i budgetgenren. Man får mycket för pengarna. Med sin envisa förmåga att ta sig fram överallt utgör Roborock E4 ett bra val för den som söker en billig robotdammsugare.
Välbyggd robotdammsugare
Arbetstid: ca 90 min Maximal arbetsyta: 300 kvadratmeter Dammbehållare: 0,4 l Storlek: 33,8x33,9x8,7 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart HEPA), sidoborste, Övrigt: Laddstation som har automatisk tömning
Irobot Roomba J7+ är en robotdammsugare som håller en hög byggkvalitet. Något vi verkligen uppskattar visuellt är läderfliken på locket på den automatiska tömningsstationen och gummilisten runt locket, för den stänger inne lukt och skulle dammpåsen gå sönder kommer det inte att läcka ut i rummet.
Även själva robotdammsugaren är robust. Huvudborsten är ganska mjuk, så även större partiklar kommer in i dammbehållaren eftersom flärparna är rörliga och släpper förbi grus och annat. Den har en enda sidoborste vilket är fullt tillräckligt eftersom den rör sig med denna längs möbler och lister. Det händer att den kastar slungar iväg skräp istället för att samla upp det.
Tyvärr har Irobot Roomba J7 Plus ingen mopp. Priset gör att avsaknaden av mopp känns snål.
Städresultatet är bra, men det finns en del frågetecken kring denna robotdammsugare. Den kör exempelvis inte raka linjer utan till och från drar den snett. Den sade även vid ett par tillfällen att den var klar innan den hade städat klart, och den hittade inte vissa rum.
Appen är ganska buggig. Ibland är den riktigt långsam att navigera i, och ibland hänger den sig så vi får starta om.
J7+ kan tömma sig själv och den är ungefär lika kompetent på denna punkten som övriga robotdammsugare med självtömning, så det blir ibland en del kvar men överlag godkänt.
Roboten kan se större objekt som ligger framför den, dock bara om de är i rätt höjd och ligger exakt framför kameran, sidorna tenderar den att missa.
Ibland låter det som att något har fastnat i Irobots robotdammsugare, den blir högljudd utan synbar anledning och det sitter inget i insuget.
Irobot Roomba J7+ är en kompetent städrobot. Även om den ibland kastar iväg smuts så är den väldigt noggrann vid kanter och gör ett bra jobb på mattor. Har du väl fått till ett städschema så sköter den sig själv. Men vad som upplevs som buggar i mjukvaran drar ner betyget.
För dig som har ett stort hem som ska moppas ofta
Arbetstid: 3 h 30 min Maximal arbetsyta: 300 kvadratmeter Dammbehållare: 0,45 l Storlek: 31,4x33,4x10,8 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart HEPA), sidoborste, våtrumsdukar Övrigt: Laddstation som kan tvätta och torka moppdukar samt fylla på vatten i tanken
Dreame Bot W10 är en robotdammsugare med en enorm laddstation - laddstationen dubblar som våtmoppstvätt/tork och vattentank. Den kan alltså fylla på vatten i robotens vattenbehållare, likväl som den kan tvätta och torka moppduken mellan användningarna. Däremot kan den inte tömma dammbehållaren på smuts.
Det den gör är att den åker in i stationen och placerar sig i ett tvättställ där den tvättar duken och torkar den så att den inte möglar. Av någon anledning har den ibland svårt att hitta tillbaka till laddstationen.
Byggkvaliteten är inte jättebra. Knapparna på själva robotdammsugaren känns lite fladdriga, lasertornet på toppen vickar lite när vi drar i det. Men stora luckan på laddstationen är solid och välbyggd.
Du får riktigt bra moppresultat. Den roterar moppdukarna undertill vilket ger ett moppresultat i toppklass. Den kan fortfarande inte ersätta din vanliga mopp för svårare intorkade fläckar, men sprayar du intorkade fläckar med lite rengöringsmedel innan så får den bort ovanligt mycket.
Städresultatet är bra. Den städar upp det mesta. Det finns lite kvar vid trösklar och nivåskillnader såsom hos alla robotdammsugare men den har riktigt bra sugstyrka och får rent mattor på ett okej sätt. Den känner dessutom automatiskt av mattor och åker runt dessa, så du behöver inte programmera no mop-zoner.
En nackdel för städresultatet är dock W10:s höjd som gör att den har svårt att ta sig in under låga soffor, byråer osv. Räkna inte med att den kommer under alla dina möbler bara för att din förra robotdammsugare gjorde det. Du måste nästan mäta markfri höjd på dina möbler och dubbelkolla så att denna robotdammsugare inte blir för stor.
Trots en enorm laddstation kan den alltså inte tömma dammbehållaren. Det andra utrymmet i stationen är för smutsvatten. Det är lite trist att den inte fixar att tömma dammbehållaren med eftersom stationen är så väldigt stor.
Appen är lättanvänd och roboten reagerar direkt på kommandon.
Dreame Bot W10 passar dig som är intresserad av en robotdammsugare med en välbyggd lösning för moppning. Den torrstädar ungefär som andra robotdammsugare, men tillhör de bästa robotarna när det kommer till moppning.
Robotdammsugare med fokus på att moppa
Arbetstid: 3 h Maximal arbetsyta: 300 kvadratmeter Dammbehållare: 0,47 L Storlek: 9,65x35,3 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart), sidoborste, våtrumsduk, vattentank Övrigt: Google Assistant, Alexa, App-stöd
Roborock S7 är en robotdammsugare med stort fokus på mopp-funktionaliteten. Den moppar ytan upp till tre gånger under samma städrunda - beroende på dina inställningar - och under samma pass dammsuger den förstås också.
Köper du plusvarianten får du med en laddstation som gör att robotdammsugaren kan tömma sin egen dammbehållare i en större behållare i stationens torn. Smutsen sugs in i denna. Du kan även köpa till laddstationen i efterhand om du köpt roboten för sig.
En stor fördel med laddstationen är att den, till skillnad från konkurrenternas, kan köras både med och utan dammsugarpåse. Att köra den utan påse är bra både för miljön och för plånboken. Detta gillar vi skarpt.
Nackdelen är att robotdammsugaren ofta misslyckas med att tömma hela behållaren på smuts. Det sker nästan varje runda att mer än halva behållaren har smuts kvar, speciellt i miljöer med hundhår. Robotdammsugaren har också svårt att upptäcka när den är full, vilket gör att den då fortsätter att dammsuga men utan att få upp något från golvet. Ytterligare en konsekvens av detta är att moppen då snabbt blir väldigt smutsig. Så den glädje som automatisk tömning ska medföra förbyts snabbt till att du ändå måste kontrollera dammsugaren ett par gånger i veckan.
Med det sagt så är Roborock S7 ändå en väldigt kompetent robotdammsugare med mopp. Den moppar ungefär i paritet med de andra robotarna i sin familj, men eftersom den går över golvet två gånger blir slutresultatet ändå bättre. Intorkade kaffe- och saftfläckar försvinner inte helt, men fläckar från nakna fötter, leriga tassar och liknande har den inga problem att moppa bort.
Rörelsemönstret ger ett noggrant städjobb. Den har lite svårt för smuts vid nivåskillnad, men klarar trösklar bra rent framkomlighetsmässigt. Vår högsta tröskel på två centimeter har den svårt att klara vid första försöket, men efter upprepade försök tar den sig upp.
Sladdar, strumpor och andra kvarglömda ting tenderar den tyvärr däremot att fastna i - till skillnad från exempelvis syskonet S6 MaxV. Men priset skvallrar om att en sådan sensor eller kamera inte finns med på specifikationslistan. Däremot har den ultraljudssensor för att upptäcka mattor, vilket är bra hos en mopp-specialist.
Appen är lättanvänd och har gott om funktioner och inställningsmöjligheter. Det är en funktionsrik robot.
Får Roborock till en mer kraftfull automatisk tömning kan vi varmt rekommendera S7, speciellt eftersom du slipper påse i behållaren. Tills dess är den mer värd att köpa utan automatisk tömning, och då anmärker vi istället på att behållaren i roboten är lite väl liten.
Tömmer sig själv vilket gör den utmärkt för hem med mycket djurhår och damm
Arbetstid: 2 h Behållare: Tömmer sig autonomt (laddstationen rymmer ca 30 tömningar) Storlek: 9x31 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter (tvättbart), två dammsugarpåsar till laddstationen, sidoborste Övrigt: App-stöd, Alexa, Google Assistant
Irobot Roomba S9+ är en riktigt fräck robotdammsugare på så vis att den vid behov automatiskt tömmer sig själv i en behållare, lyxigt. Detta fungerar dessutom över förväntan. Blir robotdammsugarens behållare full under städrundan åker den hem, tömmer sig själv och fortsätter sedan att städa.
En annan riktigt bra funktion - även om den kan tyckas simpel - är “Hitta Roomba”. När du trycker på knappen avger robotdammsugaren en signal tills dess att du funnit den. Den här funktionen är hemskt behändig eftersom det innebär att du slipper krypa runt på golvet och leta under möbler efter din S9+ när den kör fast, vilket du måste göra hos många konkurrenter och även hos vissa syskonmodeller till denna roboten.
Så hur ofta kör den fast? Inte särskilt ofta faktiskt. Har du glömt en strumpa på golvet eller liknande så kommer denna att fastna och då stannar roboten, men så är det med alla modeller. Rent generellt är denna duktig på att ta sig ur knepiga situationer såsom trånga utrymmen.
Roomba stoltserar med att du ska kunna skicka den till olika rum. Antingen lär den sig ditt hem med tiden efter att du slagit på funktionen, eller så kan du skicka ut den på inlärningsrundor. Inlärningsrundorna avråder vi från då de tar extremt lång tid och det krävs flera stycken innan den gått igenom hemmets alla rum - en process på flera dagar då den samtidigt inte dammsuger. Ett bättre alternativ är att låta den dammsuga sig fram till en planlösning. Har du väl fått klart detta och rummen stämmer med din planlösning (vi fick göra om första gången) är den här funktionen däremot guld värd.
Funktionen är inte påslagen från början. Vi tycker att den borde vara på som standard så att du slipper vänta flera dagar innan du kan använda den när du väl upptäcker att den finns där.
Vi älskar att S9 Plus har stöd för röstassistenter. Det innebär att du kan säga till din smarta högtalare: ”Starta Roomba” – eller vad du nu döpt din robot till. Så åker din Roomba ut och städar utan att du behöver lyfta ett finger.
På minussidan noterar vi att S9+ ibland tror att luckan på ovansidan är öppen. Detta sker ofta efter att den kört fast och du ska starta den igen. Du kan då behöva trycka till den för att sensorn ska registrera att den är stängd och sedan trycka på start flera gånger, trots att luckan inte varit öppnad.
Roomba S9 Plus gör ett bra jobb med att ta sig fram i hemmet. Den klättrar snyggt upp i sidled för lite högre trösklar, och hittar för det mesta både runt och hem även om vi lyfter upp och förflyttar den i hemmet manuellt.
Städningen får godkänt resultat men vi hade förväntat oss att den var smartare i sin användning av sidoborsten. Har du överhäng på bänkskåp och liknande går den inte alltid med borsten emot, och eftersom den bara har en borste på ena sidan är det bara ibland som det blir städat i dessa mer snåriga utrymmen.
Tyvärr är priset dessutom extremt sett till att S9 Plus inte är 100-procentig i sin AI eller när det kommer till städjobb i komplicerade utrymmen. Hade mjukvaran varit lite mer sofistikerad skulle betyget blivit två snäpp högre. Men priset gör att den här typen av brister inte bör förekomma.
Roomba S9+ passar dig som vill slippa springa och tömma din robotdammsugare på smuts för jämnan. Det är en bekvämlighet som du snabbt vänjer dig vid, och som sedan är svår att vara utan.
Bra prestanda och lång drifttid för hem med öppen planlösning
Arbetstid: 110 min Dammbehållare: 0,6 L Storlek: 9.3x36 cm Medföljer: Filter Övrigt: App-stöd, Övervakningskamera
Trifo Max är en robotdammsugare med övervakningskamera på ovansidan. Kameran har ok bildkvalitet, men förvänta dig inte att du kan ersätta övervakningssystemet hemma. Det är mer ett charmigt komplement.
Det viktiga är dock hur den dammsuger. Trifo Max är stark, och får upp mycket smuts både från golv och mattor. Den fungerar bra för dig som har husdjur hemma. Begränsningar finns när det kommer till hur den hanterar smuts vid trösklar eller i springor i golvet.
Om vi jämför Trifo Max med konkurrenter i samma prisklass känns den inte lika intelligent. Det är exempelvis långt ifrån alltid som den hittar hem till sin laddstation, eller ens ut ur ett rum den kört in i.
När testet gjordes hade Trifo också en del problem med att ta sig förbi olika objekt i hemmet. Den upprepade sina rörelser repetitivt och lyckades inte lösa mer komplexa situationer som den hamnat i.
En stor fördel är att Trifo får frekventa uppdateringar. Supportteamet var också snabba med att lösa problem när vi hörde av oss, samt på att skicka ut nya uppdateringar. En del av problemen vi upptäckte var exempelvis lösta i slutet av testperioden, dock inte de vi nämner ovan.
Installationen för Trifo Max är enkel och bekväm och det är inga större svårigheter att få den i arbete snabbt. Det som är en stor miss utav Trifo är att Instruktioner i deras app inte går att få på svenska, vilket kan vara en nackdel för den äldre generationen.
Allt som allt är Trifo Max en hygglig robotdammsugare. Men lägger man på några hundralappar kan man få en dammsugare med ett mer sofistikerat navigeringssystem.
Är du en person har stora öppna ytor och få objekt som Trifo Max behöver navigera runt, samt ser fördel i den inbyggda kameran, är detta ett okej val. Men den behöver lite tid på sig att komma ikapp mer etablerade konkurrenter med “smartare” mjukvara.
Lättanvänd men uppmärksamhetssökande för den som söker en tyst robot
Arbetstid: 75 minuter Dammbehållare: 0,4 L Storlek: 9,2x33,9 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter, sidoborste Övrigt: Wifi, App-stöd, Alexa, Google Assistant
Irobot Roomba I7 7158 är en robotdammsugare som kräver en del uppmärksamhet, men ger du den det får du i gengäld en relativt tystgående och pålitlig städare hemma.
Att få igång Roomba i7 efter att ha packat upp den går på ett kick. Det tar bara ett par minuter innan du parat ihop den med telefonen och kan styra den via appen. Redan här märks däremot att den kräver lite mer än många andra. För att få fram kartor över hemmet i appen och kunna välja vilka zoner som ska städas behöver dammsugaren köras flera vändor innan den ritat upp huset. Under den tiden känns den närmast berusad och dunkar in i allt den kan hitta.
Efter fylleslaget är den däremot betydligt försiktigare med möblemanget och roboten har ritat upp rummen riktigt bra samt delat upp det logiskt. Nu kan du enkelt välja i appen, eller via en röstassistent, vilket rum som ska städas. Trist nog går det däremot inte att styra den själv för att städa specifika ytor, som under en barnstol eller liknande.
Vid drift gör den sig definitivt påmind med sitt motorljud, men det är samtidigt på en ganska behaglig frekvens vilket gör att dammsugaren upplevs hyfsat tyst.
Med sina ursprungliga inställningar känns det lite som att den fuskar med städningen och lämnar en del rester kvar på golvet. I appen finns däremot en funktion för att dammsuga samma yta två gånger. Det gör städningen mer utdragen, men då blir resultatet, även längs kanter, riktigt bra.
Städar du en hel lägenhet eller ett helt våningsplan med den inställningen får du däremot hjälpa till en del. Dels åker roboten tillbaka och laddar en gång under städrundan (och åker ut igen när den laddat färdigt). Dels är dammsugaren riktigt dålig på att packa uppsuget skräp, vilket gör att du får tömma behållaren både två och tre gånger under en normal städning. Det gör att schemaläggning när du inte är hemma inte riktigt gör hela jobbet, utan du bör vara i närheten medan den jobbar.
Roomba i7 är samtidigt riktigt duktig på att ta sig fram och att inte vara så kinkig med om saker ligger framme. Trösklar och högre mattor har den inga problem med och för det mesta är den riktigt duktig på att inte fastna i sladdar och liknande som råkar ligga framme. Det händer såklart att den fastnar, men inte lika ofta som robotdammsugare kan göra.
Ett annat problem som uppstår efter någon månads användning är att den glömmer hur kartan ser ut. Då kan ‘städa köket’ innebära att den tar köket, halva hallen och under vardagsrumsbordet innan den anser sig vara klar. En rensning av kartan, och uppföljande inlärningsperiod, åtgärdar problemet i ungefär en månad till innan det är dags igen.
Om du ser en robotdammsugare som ett hjälpsamt husdjur, som kräver att du tar hand om den, är Roomba i7 en riktigt trevlig bekantskap som tar sig fram överallt utan att vara kinkig och rengör riktigt bra. Mängden handpåläggning som krävs för att den ska göra sitt jobb är däremot mer än vad vi skulle önska av en robotdammsugare, särskilt i den här prisklassen.
Enkel robotdammsugare i budgetklassen för små ytor
Arbetstid: 90 minuter Dammbehållare: 0,5 L Storlek: 10x35 cm Sensor trappa Ja Medföljer: Filter, sidoborstar Övrigt: Mopptillbehör, avgränsarenhet
Cleanmate S900 är en robotdammsugare med moppfunktion, något som är en populär kombo bland många konsumenter. Den är lätt att installera och eftersom det finns flera språk att välja på kan du välja exempelvis svenska och sedan få röstinstruktioner på svenska från roboten.
Dess navigeringssystem över golvytorna är oregelbundet och slumpmässigt vilket gör att det tar tid att få ett bra resultat. Vi rekommenderar att du låter den gå en gång om dagen för att den ska gå över alla ytor på ett tillfredsställande sätt. När den städar gör den detta ganska lågmält, vilket är skönt.
S900 har svårt för hinder. Trösklar bör vara låga för att den ska kunna ta sig fram men ibland utgör även dessa ett problem. Likaså är långluggade mattor inte att tänka på. Men har du vanliga kortluggade mattor och lågställda trösklar eller flytande golv navigerar den felfritt dessa.
Den lämnar ett helt okej Städresultat. Roboten har lite svårt att få upp smuts längs lister och i hörn, men det har i princip alla robotar med helrund design som inte kan gå med borsten dikt an mot vägg hela tiden.
Priset för Cleanmate S900 gör att den kvalar in i budgetklassen. Där har den relativt få utmanare och på sätt och vis gör den ett bättre jobb än flera helrunda robotdammsugare i mellanklassen. Dock har den också få funktioner utöver moppen. Du kan exempelvis inte styra den via app eller röstassistent. Du kan inte se på en karta var den har städat osv. Istället styrs den via en fjärrkontroll.
Har du ett hem utan mycket hinder och annat - och bara är ute efter en billig robotdammsugare som städar hyfsat rent dagligdags - är den ett okej köp. Men det krävs inte många hundralappar till för att du ska få en uppkopplad robotdammsugare som kan notifiera dig om dess status, startas från jobbet eller skickas att städa bara ett visst rum.
Unik design med larvfötter för bättre framkomlighet
Arbetstid: 75 minuter Dammbehållare: 0,4 L Storlek: 12,1x23 cm Sensor trappa Ja Övrigt: App-stöd Bruksanvisning: Manual
Dyson 360 Eye kommer i en ganska annorlunda design jämfört med konkurrenterna. Dels går den på larvfötter, dels bygger den en hel del på höjden. Larvfötterna ska borga för högre framkomlighet, exempelvis att den lätt ska ta sig upp på mattor eller över trösklar. Höjden har de byggt upp för att minska bredden på produkten.
Efter att ha långtidstestat robotdammsugaren skulle vi säga att framkomligheten när det kommer till att forcera hinder är bättre än många av de lägre helrunda modellerna på marknaden, men sämre än de med trekantsform. Larvhjulen gör absolut att den kan ta sig upp på höga mattor och till viss del över trösklar - den har lite svårt för trösklar runt 1,5 centimeter och högre. Men detta klarar även trekantsmodellerna (och några av de runda lågställda).
Höjden på produkten gör dock att den - hos vissa trappor - inte kommer in under sista trappsteget. Samma problem återfinns när den ska dammsuga under mer lågställda soffor, under stolar med horisontella liggare mellan stolsbenen, skoställ med mera... Detta är en klar nackdel eftersom många hellre ser att den kan dammsuga under soffan än att den tar sig in i ett smalt intjack. Därmed blir framkomligheten ändå begränsad.
En klar fördel hos Dyson är den kraftfulla motorn som ger mycket bra sugeffekt. Detta drar också upp ljudnivån en hel del.
Dyson 360 dammsuger relativt noggrant. Den missar ibland en del damm och smuts när den navigerar över ytan men överlag lämnar den ett godtagbart städresultat.
Dammbehållaren måste tömmas dagligen trots att smutset packas helt okej i den. Det har förmodligen med storleken på behållaren att göra.
Appen Dyson Link är lättanvänd. Men där konkurrenterna har alltifrån täckningskartor och hitta roboten-funktioner är Dysons app mer funktionsfattig. Du kan exempelvis se var den har städat men inte skicka den till separata rum eller skapa förbjudna zoner, trots att roboten kostar en hel del.
Dyson 360 har som främsta egenskaper att den har mycket sugkraft. Men sett till priset finns det en hel del att jobba vidare på.
Dyson 360 Eye robotdammsugare
Robotdammsugaren är numera en riktigt bra hemhjälp. Den städar autonomt ditt hus eller din lägenhet.
Många av dagens robotdammsugare har blivit både mer kraftfulla och driftsäkra än vad de var förr. Det är sällan vi ser den typen av barnsjukdomar som var vanliga förr.
För några år sedan var det exempelvis problem med sådant som framkomlighet vid nivåskillnader (trösklar), framgångsrikt återvändande till laddstation och det generella städresultatet. Utformandet och mjukvaran i robotarna höll helt enkelt inte måttet.
Numera är det betydligt bättre på den fronten. Dammsugarna har blivit betydligt mer driftsäkra och har fått rejält förbättrad prestanda.
Sensorer, gyroskop och stötfångare hjälper robotdammsugaren att läsa av sin omgivning i kombination med den teknik tillverkaren valt för navigering. Vissa har laser eller kameror, andra infrarött ljus. Det gör till exempel att de kan känna av trappor och undvika att trilla ner för dem. Det gör också att de kan sakta in när de närmar sig hinder istället för att köra in i dem i full fart.
Konstruktionen har också förbättrats. Numera kan en del robotdammsugare känna av stora nivåskillnader och då höja kroppen för att enklare ta sig upp. Men det finns förstås fortfarande de som slår i kanten och vänder istället. Hur höga trösklar robotdammsugaren klarar av är högst relaterat till detta. De som kan lyfta sig lite klarar vanligen problemfritt trösklar och mattor på 1,5 centimeter.
Ju mer kompakt roboten är desto enklare har den för att ta sig under möbler och mellan stolsben. Samtidigt får den inte vara för kompakt eftersom den då ofta får en väl liten dammbehållare. Ju mindre dammbehållare desto oftare får du tömma den.
Hur ofta du måste tömma dammbehållaren beror också på hur duktig robotdammsugaren är på att packa materialet.
Vilken robotdammsugare du ska köpa beror på hur komplicerat ditt hem är och vilka funktioner du anser vara ett krav - samt på din budget förstås.
Viktiga faktorer är exempelvis:
Vidare bör du tänka på att robotar i budgetklassen ofta saknar app-stöd och vanligen har lite sämre sugkraft. Men dessa “problem” återfinns även hos en del modeller i mellanklassen.
Det finns ett par robotdammsugare på marknaden som kombinerar sin dammsugare med moppfunktion. Vidare finns det tillverkare som istället producerar dedikerade robotmoppar. Och så finns det såklart tillverkare som inte har moppfunktion i någon form alls.
De dedikerade robotarna för moppning är få men intressanta. De kan både torr- och våtmoppa. Vid våtmoppning sprutar de då och då ut lite vatten framför sig som de sedan kör fram och tillbaka över. Resultatet är förvånansvärt bra, även om svårare fläckar förstås kräver manuell handkraft.
Robotdammsugarna med kombinerad moppfunktion är också bra men får inte bort fläckar på samma vis även om de ofta också kan våtmoppa. Framför allt är de bra för att få upp det sista dammet. De utgör ett mycket bra komplement till dammsugningen eftersom det ibland blir lite smuts kvar på golvet som då fastnar i fiberduken.
Några exempel på robotdammsugare med moppfunktion:
Majoriteten av de nyare robotdammsugarna kommer med app-stöd. Det innebär att de kopplar upp sig på ditt trådlösa nätverk och om de kör fast eller har något annat att meddela dig så gör de detta via en app i mobiltelefonen. Appen har till stor del kommit att ersätta den traditionella fjärrkontrollen som ofta följde med förr.
Vissa modeller har dessutom stöd för röstassistenter såsom Google Assistant och Alexa. Då kan du styra roboten via rösten. Du kan till exempel säga till den att åka och dammsuga köket, eller återvända till sin laddstation. Huruvida den här funktionen finns kan du se i specifikationen. Här kan du exempelvis se iRobots tillgängliga kommandon för Google Assistant.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.