Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Meshrouter: 8 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 1 april 2020

Behöver du uppgradera ditt trådlösa nätverk hemma? Med en meshrouter placerar du flera mindre routrar över hela hemmet som pratar med varandra, så att du alltid har bästa möjliga täckning. Vi har testat meshroutrar och utser Netgear Orbi RBK50 till bäst i test med bra räckvidd och snabb uppkoppling.

Så gjorde vi testet

Vi har testat meshroutrarnas funktionalitet och prestanda vid normal samt hög belastning i nätverket, räckvidd samt deras användarvänlighet vid installation och användning

Meshroutrarna har testats i hemmiljö, i en flerrumslägenhet med tjocka betongväggar. Fem enheter har använts vid testet, utplacerade i olika delar av lägenheten: En stationär dator och en bärbar dator, en surfplatta, en Iphone samt en Android-telefon.

Meshrouterns första enhet har placerats i en garderob där internetanslutningen finns. Enhet nummer två har placerats i kontoret och anslutits med kabel till den stationära datorn, medan enhet nummer tre har placerats på balkongen.

Under testet har en 4K video strömmats från Youtube till de två datorerna och samma video har strömmats i Full HD till övriga enheter. Samtidigt som dessa fem videoklipp har strömmats har en stor testmapp på 11 gigabyte (innehållandes en stor mängd mappar och filer) flyttats från en NAS (ansluten med kabel till meshroutern) till den stationära datorn och internethastigheten har mätts med hjälp av Bredbandskollen ett dussin gånger (simultant på stationär och bärbar dator). Vi utförde även ett flyttest av vår stora testmapp utan någon samtidig mätning av internethastigheten.

Räckvidden och överlämningen mellan meshrouterns olika enheter har testats när de fem videoklippen strömmats genom att den bärbara datorn burits ut på gården utanför huset och 4K videons stabilitet har kontrollerats, vid mätpunkter 15 respektive 30 meter bort från balkongen.

1. Netgear Orbi RBK50

Snabb och stabil med dedikerade kanaler

Specifikationer: AC3000 Tri band WiFi System WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 1st Gigabit WAN, 3 Gigabit LAN (router), 4 Gigabit LAN (Satellit) Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz upp till 400 Mbps, 5 GHz upp till 866 Mbps plus 1733 Mbps (för backhaul) Antenner: 6st: 4 för anslutning mellan router och satellit, 2 antenner för anslutna produkter Trådlös kryptering: WPA, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO och 256 QAM

Netgear Orbi AC3000 RBK50-100PES

Netgear Orbi RBK50 ger fullgod räckvidd och riktigt snabba hastigheter, trots att standardkitet bara består av två enheter.

Netgear Orbi RBK50 skiljer sig från de flesta andra meshroutrar i det att deras system består av en router och en satellit, och en av de två 5 GHz kanalerna är dedikerad till just kommunikationen mellan router och satellit, eller satelliter om du väljer att utöka systemet. Utöver RBK50 som riktar sig till vanliga konsumenter har Orbi även en systermodell i företagssegmentet kallad Orbi Pro SRK60. De två enheterna är närmast identiska. Konsumentversionen RBK50 kan ställas in så att den har två nätverk, för till exempel dig och gäster, medan företagsversionen Pro SRK60 kan ha tre nätverk. I övrigt skiljer de sig åt på så sätt att Orbi RBK50är försedd med USB-uttag på router och satellit, men än så länge är funktionaliteten ej aktiverad – något som kan komma att ske i en framtida mjukvaruuppdatering. RBK50 har dessutom ”Circle with Disney” inbyggt, där du kan kontrollera och tidsbegränsa barnens nyttjande av appar och surfande på nätet.

När vi testar filöverföring når vi faktiskt hastigheter över 100 Mbps, något som är ovanligt bland våra testade produkter. Vår stora testmapp på 11GB tar som exempel 11 minuter att flytta trådlöst, vilket är riktigt snabbt.

Netgears system är även riktigt snabb när det kommer till internethastigheter, med hastigheter på över 500 Mbps, 618 Mbps ned och 505 Mbps upp för att vara exakt, när nätverket belastas hårt.

Trots att Netgears system innehåller två enheter och övriga testade system innehåller tre enheter står det sig mycket bra i konkurrensen. På längre avstånd går det fint att strömma 4K video till en bärbar dator, men cirka 15 meter bort från lägenheten börjar det hacka, och internethastigheten uppmäts då till 14 Mbps.

Vi stötte inte på några problem vid installationen, utan allt gick smidigt när man följde anvisningarna. Någon gång ibland tappade satelliten kontakten med routern, men hittade den automatiskt igen inom någon minut. Det är enda anmärkningen vi har. När det gäller räckvidden är Netgear Orbi RBK50 inte riktigt lika bra som de bästa systemen med tre enheter, men om du investerar i en satellit till blir den sannolikt i toppklass. Med prestandan i topp, tillsammans med enkel användning, utser vi Netgear Orbi RBK50 till bäst i test.

Mycket bra prestandabra inställningsmöjligheterbra täckning även med enbart två enheter
Relativt stora enheteraningen sämre täckning än tre enheter

2. TP-link Deco M9 Plus

Mycket bra räckvidd och många funktioner

Benämning: Smart Home Mesh Wi-Fi System AC2200 Deco M9 Plus WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 2st Gigabit WAN/LAN, USB 2.0 (inaktiverat) plus Bluetooth 4.2 och ZigBee HA 1.2 Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz upp till 400 Mbps, 5 GHz upp till 867 Mbps Antenner: 8st Trådlös kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO. Inbyggd smarta hemmet hub (Zigbee).

TP-Link Deco M9 Plus (1-Pack)

TP-link Deco M9 Plus utmärker sig dels genom sina många funktioner och dels genom att ha en alldeles fenomenal räckvidd, långt över vad de flesta meshsystem klarar. I våra tester klarade TP-link Deco M9 Plus av streaming av 4K-video 30 meter från närmaste accesspunkt, ett avstånd där andra routrar fått gå ner i upplösning eller gett upp helt. Först 40 meter bort gick hastigheten under vad som är acceptabelt för 4K-streaming.

Inbyggd Zigbee-hub

När det gäller funktioner är routrarna försedda med USB-uttag, som dock inte är aktiverade i dagsläget (och alltså inte kan användas till någonting) men kan komma att bli det i framtiden via mjukvaruuppdatering. Det finns virusskydd inbyggt, som du kan aktivera och använda gratis i tre år. Huruvida du efter tre år kan fortsätta att använda virusskyddet utan kostnad är i skrivande stund oklart. Produkterna är kompatibla med Amazon Alexa och IFTTT. De har inga egna inbyggda högtalare eller mikrofoner, men vissa av routerns funktioner kan styras med röstkommando.

I appen finns föräldrakontroll. Där kan du begränsa användningen för såväl enheter som användare, samt blockera innehåll. QoS (Quality of Service) finns också, och du kan skapa ett gästnätverk.

Den funktion som sticker ut mest är att det finns en inbyggd hubb för smarta hemmet-prylar (med stöd för ZigBee), vilket ger möjlighet att kontrollera ett stort antal smarta hemmet-produkter som till exempel lampor, switchar, sensorer, strömuttag och dörrlås direkt från routern via appen i mobilen. Routern är kompatibel med såväl TP-links egna produkter som med produkter från andra varumärken (som exempelvis Philips Hue, Samsung SmartThings och Kwikset).

Snabb vid normal belastning

Vid installationen hittade mobilen inte routern (via Bluetooth) vid första försöket, men efter en omstart fungerade allting klockrent. När du installerar meshroutrarna måste du skapa ett konto med e-postadress och lösenord, och du kan sedan använda appen även på distans.

Vid normal belastning i nätverket är TP-link Deco M9 Plus bland de snabbare systemen i testet, med en hastighet på 92 Mbps, men vid hård belastning sjunker hastigheten till 39 Mbps. Vi uppmätte internethastigheter på ungefär 300 Megabit per sekund vid hård belastning i nätverket, och de fem strömmade videoklippen var hela tiden stabila.

TP-Link Deco M9 Plus är lite dyrare än snittet för meshroutrar, men samtidigt relativt snabb och med ruskigt bra räckvidd. Mängden extrafunktioner är trevliga, även om Zigbee-hubben kanske är mer för dig som vill doppa tårna i smarta hem-pölen än bygga ett fullfjädrat system.

Mycket bra räckviddmånga funktioner
Vid hög belastning i nätverket sjunker hastigheten

3. Google Wifi

Lättskött och snabbt wifi

Benämning: 3 Pack Dual band AC1200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 1 Gigabit WAN/LAN, 1 Gigabit LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz upp till 300 Mbps, 5 GHz upp till 867 Mbps Antenner: 5st: 2st Dual band antenner och 1 st Bluetooth antenn Trådlös kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO

Google Wifi (1 Pack)

Google Wifi är ett lättskött system med överlag bra prestanda

Google Wifi var tidig bland meshsystem för konsumentmarknaden, bland annat i USA, och sedan ungefär ett och ett halvt år är det tillgängligt även i Sverige.

Installation och handhavande fungerar smidigt, och nätverket är bland det snabbare av de vi testat. Att flytta drygt 11 GB data tar 23 minuter. Det som skiljer Google Wifi mot andra meshroutrar som nådde samma hastighet vid normal belastning i nätverket är att Google Wifi inte tappade så mycket i hastighet när vi belastade nätverket mer. Snitthastigheten uppmättes till 64 Mbps (när nätverket belastades normalt och hårt). Vi uppmätte internethastigheter på ungefär 300 Megabit per sekund vid hård belastning i nätverket, och de fem strömmade videoklippen var hela tiden stabila.

Vad vi tycker är en smula underligt är att inte täckningen utomhus blev bättre än den blev med tre enheter inkopplade. Det började hacka vid 15 meters avstånd utomhus, trots att den tredje enheten placerats på balkongen, och då uppmättes 13 megabit per sekund i hastighet. Google Wifi står sig dock starkt i konkurrensen med enkelt handhavande och riktigt stabil uppkoppling även vid högre belastning. Google Wifi är ett bra system för dig som helt enkelt inte vill pilla med inställningar så mycket, utan bara installera och köra utan större bekymmer.

Enkel installation och handhavandestabil prestanda
Inte den bästa räckviddenkunde ha varit lite snabbare

4. Huawei WiFi Q2 Pro

Stabil hastighet samt backhaul via elnätet

Benämning: AC1200 Mesh Wi-Fi WS5280 V2 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 1st Gigabit WAN, 2st Gigabit LAN Beamforming: Nej Dual band: 2,4 GHz upp till 300 Mbps, 5 GHz upp till 867 Mbps Antenner: 5 st: 2st Dual band antenner och 1 st Bluetooth antenn Trådlös kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO. Stöd för Power line

Huawei WiFi Q2 Pro Mesh (3-Pack)

Huawei har uppdaterat sitt system WiFi Q2 och lagt till Pro i produktnamnet, vilket inte oväntat ger oss namnet Huawei Wifi Q2 Pro. Huawei anger att Wifi Q2 Pro har 50-120 procents förbättring gällande nätverksprestanda och vi märker att det nya systemet är betydligt snabbare än det äldre. Vi uppmäter en hastighetsförbättring på i snitt 50 procent (74 Mbps jämfört med 49 Mbps) och det är främst vid hög belastning i nätverket som skillnaden märks, då är det nya systemet 70 procent snabbare, medan förbättringen vid låg belastning i nätverket är omkring 20 procent.

Bättre men inte bäst räckvidd

Till skillnad från föregångaren är det som sagt vid hård belastning skillnaderna märks. För ren filöverföring är Q2 Pro bland de snabbaste i testet, även vid hård belastning av nätverket i övrigt. Vårt räckviddstest gick även bättre denna gång, men Huawei är fortfarande en bit ifrån konkurrenterna här. Upp till 15 meter är hastigheten fortfarande acceptabel, men efter det faller det snabbt.

Huawei WiFi Q2 Pro har, likt alla system i testet, stöd för Ethernet backhaul vilket innebär att man kan ansluta routrar till varandra med nätverkskabel för att få bättre prestanda i nätverket. WiFi Q2 Pro har dessutom, likt sin föregångare WiFi Q2, stöd för backhaul via Power line (alltså via elnätet).

Krokig installation

I vanliga fall brukar installation av meshrouter innebära att du laddar ner appen och kör. Efter att ha kört fast på den punkten visar det sig att det enda sättet att komma igång är att ansluta till routerns wifi-nät innan vi startar appen. Samtidigt krävde routern inloggningsuppgifter för själva internetanslutningen. Lite märkligt kan tyckas, men något som kunde åtgärdas genom att ansluta den gamla routern till Huawei-routern och plocka uppgifterna därifrån (om du inte har tillgång till de uppgifterna).

Appen är uppdaterad sedan förra modellen och via den får du tillgång till bland annat konfigurering av gästnätverk samt enklare föräldrakontroll.

Huawei Wifi Q2 Pro är en rejäl uppdatering jämfört med föregångaren och landar tacksamt nog på samma pris. Power Line-stödet är trevligt om du har stora ytor att täcka in och systemet sköter sig riktigt bra under tung belastning. Däremot har Huawei en del att jobba på både vad det gäller räckvidd och handhavande.

Stabil hastighet oavsett belastningbackhaul via elnätet
Medelmåttig räckviddnågot omständlig installation

5. Linksys Velop

Stabilt system med okej räckvidd

Benämning: 3 Pack Tri band AC2200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 2st Gigabit WAN/LAN Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz upp till 400 Mbps, 5 GHz upp till 867 Mbps (x2) Antenner: 7st: 2 Tri band-antenner samt Bluetooth Trådlös kryptering: WPA2 personal Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO och 256 QAM

Linksys Velop WHW0301-EU (1 Pack)

Linksys Velop ger ett stabilt nätverk med ok hastighet och räckvidd.

Linksys Velop är smidigt att installera med hjälp av appen och användande av Bluetooth, men det tog några minuter längre per enhet än några av konkurrenterna. Vid installationen var man tvungen att skapa ett konto och ange sin e-postadress, men något utlovat verifikationsmeddelande via e-post dök aldrig upp, vilket var en smula underligt.

Velop ger ett stabilt nätverk och vi märkte aldrig av något hack i strömmade videoklipp. Vi noterade dock vid ett antal tillfällen att filöverföringen gick ner till noll i hastighet när bredbandskollen kördes på datorerna. Snitthastigheten uppmättes till 53 Mbps under normal och hård belastning av nätverket, vårt filöverföringstest tog 28 minuter.

Räckvidden är i paritet med många andra mesh-system. Det började hacka vid 15 meters avstånd utomhus och då uppmättes 1 Mbps med Linksys Velop. En smula underligt är att det inte går att fabriksåterställa enheterna. Hjälpavsnittet om det hela upplyser oss till och med att det är onödigt. Linksys Velop är ett stabilt meshsystem med enkelt handhavande och prestanda samt räckvidd i mittenfåran. Systemet är inget dåligt val, utan bör passa de flesta även om det inte placerar sig i toppskiktet.

Stabilt systembra prestanda
Går inte att fabriksåterställainte helt smärtfri installation

6. Asus Lyra Trio

Bra räckvidd men pallar inte hårt tryck

Benämning: 3 Pack Dual band AC1750 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 1st Gigabit WAN/LAN plus 1st Gigabit LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz upp till 450 Mbps, 5 GHz upp till 1300 Mbps Antenner: 7st: 3 st Dual band antenner och 1 st Bluetooth antenn Trådlös kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MIMO

ASUS Lyra Trio (3-pack)

Asus Lyra Trio har bra räckvidd och presterar bra vid låg och normal belastning i nätverket, men vid hård belastning blir prestandan ojämn och sjunker.

Asus Lyra Trio installeras via appen och Bluetooth mellan telefon och router. Allt gick smidigt med första enheten när vi följde instruktionerna. Ett litet störmoment var dock att router nummer två och tre inte hittades förrän tredje försöket med appen. Förmodligen skulle vi väntat en stund innan försöken att lägga till en enhet, men det framgick inte med tydlighet. Allt gick snabbt och smidigt när enheterna väl hittades.

Det hackade en del på den bärbara datorn när vi strömmade 4K video och det upplevdes som att hastigheten var något svajjig. Vid våra körningar mot Bredbandskollen uppmättes väldigt olika resultat mellan mätningarna. När vi växlade ner till Full HD flöt det däremot hela tiden.

Hastigheten vid filöverföring gick ner till under 1 Mbps i vårt tungt belastande test, men den stannade aldrig helt, som vissa system visat sig göra. Hastigheten är (tillsammans med Google Wifi) näst högst i testet vid normal belastning i nätverket med 82 Mbps, men vid hård belastning sjunker hastigheten till 32 Mbps (medan Google Wifi endast sjunker till 53 Mbps). Filöverföringen tog 32 minuter.

Utomhus växlade laptopen snabbt till routern på balkongen och där kunde vi strömma 4K-video stabilt även vid 15 meter avstånd. Vid 30 meter fungerade det hjälpligt, men hackade en del och vi mätte upp en hastighet på 10 Megabit per sekund.

En smart funktion är AiMesh, vilket innebär att Asus Lyra Trio kan byggas ut med andra Asus-routrar (även äldre modeller) som uppgraderas med ny mjukvara om du behöver täcka in fler områden i huset.

Bra prestanda vid lägre belastningBra räckviddAiMesh förenklar utbyggnaden
Ojämn prestandalångsam vid hög belastning

7. Dovado WiFi XL

Långsam men med bra räckvidd

Benämning: Mesh Kit MK-2 AC1200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 1st Gigabit WAN plus 3st Gigabit LAN på huvudenhet, 1st Gigabit LAN på satelliter Beamforming: Nej Dual band: 2,4 GHz upp till 300 Mbps, 5 GHz upp till 900 Mbps Antenner: 2st: 1st Dual band antenn Trådlös kryptering: WEP, WPA, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Nej (endast webbgränssnitt) Övrigt: MU-MIMO. Satelliter ansluts direkt i eluttag. USB-uttag på huvudenheten.

Dovado WiFi XL Mesh Kit (3-pack)

Dovado WiFi XL har mycket bra räckvidd men relativt låg hastighet i nätverket – och gränssnittet känns gammaldags.

Vid installationen av Dovado WiFi XL följde vi anvisningarna och försökte logga in med mobilen, men möttes av ”Webbplatsen kan inte nås”. Vi anslöt då till routern med datorn, med det lösenord som står på routerns baksida, och kom till routerns hemsida där vi ändrade till det SSID och lösenord vi ville ha. Till en början fanns ingen internetanslutning, men efter att ha klickat i och ur nätverkssladden fungerade det. En installationsprocess som inte är lika enkel som i övriga testade system, utan mer påminner om hur det gick till för flera år sedan.

Vad gäller enkelhet är Dovado inte i närheten av övriga deltagare, men i deras webbgränssnitt kan man komma åt och justera en mängd olika parametrar i nätverket – vilket inte går att göra i övrigas appar. En kunnig användare trivs möjligen bättre hos Dovado medan nybörjare sannolikt föredrar konkurrenternas appar.

Detta var det enda system där den strömmade 4K videon började hacka på den stationära datorn, antagligen för att systemet inte orkar med helt enkelt, men om vi skiftade till Full HD istället för 4k så blev det stabilt.

Filöverföringen gick ner men stannade aldrig helt under det tunga testet, som gav ganska olika resultat vid olika körningar av Bredbandskollen. Att flytta drygt 11 GB data tog 34 minuter, vilket innebär en snitthastighet på 43 Mbps, vilket är riktigt långsamt.

Utomhus växlade den bärbara datorn snabbt över till routern på balkongen och att strömma 4K video fungerade där felfritt till och med en bit längre bort än andra routrar. Det var stabil strömning av 4K video på 15 meters avstånd och det fungerade skapligt även vid 30 meter, även om det började hacka där (hastigheten uppmättes då till 3 Mbps). Dovado WiFi XL har alltså bland den bästa räckvidden som vi hittat bland meshroutrar, men lämnar en del övrigt att önska.

Mycket bra räckviddmånga inställningsmöjligheter
låg prestandalångsam filöverföringföråldrat användargränssnitt.

8. Huawei WiFi Q2

Vill mycket men når inte fram

Benämning: 3 Pack Hybrid – 1867Mbps Backhaul, med Power line WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 3st Gigabit WAN/LAN Beamforming: Nej Dual band: 2,4 GHz upp till 300 Mbps, 5 GHz upp till 867 Mbps Antenner: 5st: 2st Dual band antenner och 1 st Bluetooth antenn Trådlös kryptering: WPA-PSK, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO. Stöd för Power line Gigabit backhaul.

Huawei WiFi Q2 (3-pack)

Huawei WiFi Q2 har en del smarta finesser men hastigheten i nätverket är låg och räckvidden kort.

När vi, enligt instruktionerna som medföljer Huawei WiFi Q2, börjar installera routern genom att skanna QR-koden dyker direkt ett varningsmeddelande om att anslutningen inte är privat upp. Knappast en bra start. När vi istället väljer att installera Huawei SmartHome App direkt från Google Play, dit QR-koden ändå hade lett till slut, går det bättre. Efter att ha hämtat appen gick sedan installationen snabbt och utan problem.

Under hög belastning i nätverket började 4K-uppspelningen på den bärbara datorn hacka, och vi var tvungna att gå ner till 480p för att undvika hackandet. Att flytta drygt 11 GB data tog 30 minuter. Vid utomhustestet av räckvidd med strömmad video gick det betydligt sämre för Huawei än många andra i testet. Bara några meter bort började videon hacka, vilket är riktigt dåligt för ett mesh-system.

Huawei WiFi Q2 har, likt alla system i testet, stöd för Ethernet backhaul vilket innebär att man kan ansluta routrar till varandra med nätverkskabel för att få bättre prestanda i nätverket. Huawei har dessutom stöd för backhaul via Power line (alltså via elnätet). Dock har Huawei valt att gömma den funktionen utanför appen, vilket även gjorde att funktionen inte testades.

Huawei Wifi Q2 halkar efter när det gäller både prestanda och räckvidd. Även om det finns smarta funktioner, bland annat Power Line-stödet, inbyggt är heller inte utförandet av dessa helt klockrent implementerat utan kunde vara betydligt mer logiskt att komma åt och ställa in.

Snygg designEn del smarta funktioner
ganska långsam prestanda

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Allt du behöver veta om Meshroutrar

En router finns i de flesta hem och gör att flera enheter (såväl datorer som surfplattor och smartphones) kan använda hemmets internetuppkoppling via det trådlösa nätverket.

Routrarna har utvecklats genom åren, från att ha varit kabelanslutna till att bli trådlösa via WiFi, och hastigheten har ökat dels genom nya WiFi-standarder och dels genom att routrarna utrustats med fler antenner och verkar på fler frekvensband simultant. Idag är det vanligast att en router är Dual band, vilket innebär att den verkar på frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz. Det är också allt vanligare med Tri band routrar, som har en sändare/mottagare på 2,4 GHz och två på 5 GHz.

Hastigheten i nätverken har de senaste åren ökat, men när det gäller täckningen finns det fortfarande begränsningar i vad som kan uppnås med en router, inte minst eftersom ett högre frekvensband innebär högre hastighet men också kortare räckvidd – 5 GHz är alltså snabbare än 2,4 GHz men har sämre räckvidd.

En lösning för att förbättra täckningen som varit vanligt förekommande tidigare är att installera repeaters i nätverket. Nackdelen är dock att när man installerar repeaters för att utöka den befintliga routerns räckvidd i sitt hem så skapas fler nätverk av enheterna man kopplar in, samtidigt som de inkopplade enheterna drar ner den totala hastigheten i det trådlösa nätverket (eftersom routern får fler produkter att kommunicera med). Och då de olika nätverken har olika SSID (Service Set Identifier, en alfanumerisk nyckel på upp till 32 tecken för att identifiera ett trådlöst nätverk. Helt enkelt nätverksnamnet.) fungerar det hela som så att om man till exempel kommer hem så kopplar mobiltelefonen automatiskt upp sig till nätverket, men när man sedan rör sig i hemmet så kopplar mobilen inte automatiskt över till en repeaters nätverk, även om man befinner sig en meter från repeatern och långt från routern – eftersom så länge det finns minsta lilla signal från routern så stannar mobilen kvar på den uppkopplingen. Man måste alltså manuellt koppla upp sig till en repeater istället för själva routern i hemmet, om inte den trådlösa anslutningen bryts helt.

Vad är fördelen med meshrouter?

Den stora fördelen med ett meshnätverk är att routern och övriga enheter (oftast kallade bara routrar eller satelliter) har samma SSID (nätverksnamn), vilket innebär att alla produkter som är uppkopplade i nätverket automatiskt kommunicerar med den av de två, tre eller fler routrar (eller satelliter) som ger starkast signal i just det ögonblicket. Om du till exempel rör dig genom hemmet med din smartphone så växlar den från en router (eller satellit) till en annan utan att du som användare märker något. På detta sätt kan man nå betydligt bättre täckning än vad som är möjligt med en enda router.

Fler uppkopplade enheter mot våra wifi-nätverk

Trådlösa nätverk i form av Wifi har varit standard i våra hem i ett antal år, och kraven på dem blir allt större – inte minst med tanke på den takt med vilken strömning av video ökar. Strömning av video utgör idag ungefär tre fjärdedelar av världens samlade internettrafik, enligt Cisco VNI Annual Report.

Antalet enheter som ansluts trådlöst såväl i hemmet som utanför ökar, och vi är i startfasen av utvecklingen av IoT (Internet of Things) som kommer öka antalet uppkopplade produkter ännu mer. Detta ställer större och större krav på våra trådlösa nätverk.

Rätt placering ger bäst prestanda

Det optimala är att placera en router exakt mitt i hemmet, men så ser det sällan ut i verkligheten eftersom routern vanligtvis placeras där internetanslutningen finns – ofta i källaren eller precis vid hemmets entré. Det finurliga med ett meshnätverk är att man kan placera en meshrouter precis där man har sin traditionella router idag (alltså sannolikt på en icke optimal position) och sedan placerar man en annan meshrouter optimalt (typ mitt i hemmet) och de båda enheterna ingår i ett och samma nätverk, med samma SSID (nätverksnamn), vilket innebär att alla enheter som är uppkopplade i nätverket automatiskt kommunicerar med den meshrouter som ger starkast signal just i det ögonblicket. Och har man fler än två meshroutrar placerar man den tredje på det ställe där man anser att man bäst har nytta av den.

Meshnätverk är inte någon ny uppfinning, de har existerat via professionella produkter (till exempel på flygplatser och hotell) i ett antal år, men nu har de börjat slå igenom även hos konsumenter.

Vad skiljer de olika wifi-teknikerna åt?

2009 kom standarden 802.11n som nyttjar 2,4 GHz bandet, har 40 MHz bandbredd och använder moduleringen 64 QAM. Max hastighet är 150 Megabit per sekund med en antenn och 450 Megabit per sekund i produkter med tre antenner – och med Dual band teknologi är maxhastigheten 900 Megabit per sekund. Även om det låter mycket är det som sagt maxprestanda som påverkas av många faktorer. Det är inget du spelar spel eller strömmar högupplöst film med, men det duger för surf och Youtube.

2013 kom standarden 802.11ac som innehåller den föregående standardens teknik (och alltså är fullt bakåtkompatibel) samt adderar nyttjande av 5 GHz bandet, med 80 MHz bandbredd och 256 QAM. Detta ger en maxhastighet på ungefär 2,3 Gigabit per sekund. I det här läget börjar Wifi komma upp i riktigt behagliga hastigheter och står pall för såväl en hel del användare som onlinespel och högupplöst film.

2015 kom de första Tri band routrarna ut på marknaden, och de nyttjar 2,4 GHz bandet samt 5 GHz bandet x 2. Maxhastigheten är cirka 3,2-4,3 Gigabit per sekund beroende på vilken teknik som används. Genom att använda fler antenner kan såväl trafik som uppkopplade enheter fördelas bättre, vilket gör att alla får en bättre surfupplevelse.

Nu är det inte så att man kan få en hastighet på närmare 4 Gigabit per sekund mellan en produkt och internet (eller mellan två produkter i nätverket) utan det fungerar som tre nätverk i en och samma router. Fördelen är att routern kan ”prata med” många produkter samtidigt (med tekniken MU-MIMO - Multi-User Multiple Input and Multiple Output) och fördela datatrafiken mellan de tre näten för att varje produkt skall få så hög hastighet som möjligt.

2018 förenklades namnen på wifi-teknikerna och kallas numera ”wifi 1”, ”wifi 2” och så vidare. Mer om skillnaderna och vad de motsvarar hittar du i ordlistan här nedan.

Tekniska termer att hålla koll på

AIMesh

Tillverkaren Asus har en egen variant på det här med meshroutrar. Medan du såklart kan köpa ett färdigt mesh-system har många av oss lite äldre routrar hemma redan. AIMesh är en del i mjukvaran för många av Asus routrar, även äldre sådana, som gör att du kan skapa ett eget meshnätverk med vanliga routrar. Det går även att koppla samman en gammal Asus-router med exempelvis deras meshsystem lyra, för att på så sätt få en extra satellit. Mer information om tekniken och vilka routrar som är kompatibla finns hos Asus

Beamforming

Ett behändigt stycke teknikmagi som ger dig snabbare och stabilare uppkoppling. Kort och enkelt förklarat handlar det om att signalen från antennerna riktas mot just de enheter som är anslutna istället för att bara ”stråla ut” som är fallet annars. Tänkt dig lite som att du vattnar tomatplantan med en vattenslang mot just den, istället för att använda en vattenspridare över hela grönsakslandet.

Ethernet backhaul

Ganska få meshroutrar har idag en separat trådlös uppkoppling för att kommunicera med varandra, utan den delas ofta med den vanliga trafiken. Däremot har de flesta system så kallad Ethernet Backhaul. Det innebär att du kopplar ihop mesh-systemets olika satelliter med hjälp av en vanlig ethernet-kabel.

På så sätt kan all trafik mellan satelliterna, och ut mot internet, skyfflas separat via kabel utan att påverkas av andra trådlösa signaler. Det innebär såklart mer installationsjobb för dig, men i slutändan ett snabbare och stabilare nätverk.

Kryptering

Du har säkert hört att du måste ha lösenord på ditt nätverk för att förhindra att obehöriga tar sig in? Medan du som användare i praktiken ser det när du för första gången ska ansluta till ett nätverk i form av lösenordet du ska skriva in finns det såklart en hel vetenskap bakom det hela och flera olika tekniker för det. Här får du en snabb genomgång:

 • WEP, Wired Equivalent Privacy. En av de första krypteringsteknikerna som kom. Finns fortfarande i bruk, men rekommenderas inte då den är enkel att knäcka.

 • WPA, Wifi protected Access. Förbättrad krypteringsteknik som kom 2004 och som fortfarande används.

 • WPA2. Den senaste krypteringstekniken för wifi-nätverk som ska vara i princip omöjlig att avlyssna.

 • PSK, Pre-shared key. PSK är ingen krypteringsteknik I sig, utan ett sätt att förenkla för användaren. Du har säkert stött på milslånga wifi-lösenord när du ska ansluta till en router, medan du i andra fall har ett någorlunda normalt lösenord för att koppla upp dig. PSK är det normala lösenordet och efter att det har godkänts tar WPA-tekniken över och sköter den underliggande identifieringen.

 • WPS, Wifi protected setup. Ett sätt att förenkla uppkoppling utan lösenord. Aktivera WPS på routern och enheten som ska ansluta och så parar de ihop sig automatiskt. Oftast syns det som en separat knapp på routern. Ett enkelt alternativ, men också ett potentiellt säkerhetshål som du kan slå av om du vill ha lite ytterligare säkerhet i nätverket.

Mbps

Megabit per sekund. Helt enkelt hur mycket data som kan överföras per sekund. Här är det viktigt att särskilja bit och byte. Byte är vanligen måttstocken som används för arbetsminnen och hårddiskar i datorer, mobiler och surfplattor, kilobyte, megabyte, gigabyte och så vidare. Bit är istället termen som används när vi pratar om överföringshastigheter i såväl trådade som trådlösa nätverk. Det går åtta bit på en byte. Så om du vill översätta blir exempelvis en router som ska klara 1 000 Mbps 125 megabyte per sekund. Orkar du inte med matten alla gånger kan du dela med tio och räkna på att exemplet ovan ger någonstans strax över hundra megabyte per sekund.

MIMO och MU-MIMO

MIMO står för Multiple input Mulitiple Output. Det är ett sätt att öka hastigheten mellan en router och en enhet med stöd för den tekniken. Istället för att bara använda en kanal för överföring används flera, vilket helt enkelt ger högre hastigheter. Första versionen av MIMO kallas också SU-MIMO, där SU står för Single user eller en användare/enhet. MU-MIMO är istället Multiple User, alltså flera användare. I skrivande stund stödjer MU-MIMO fyra samtidiga användare istället för en, förutsatt att både router och de uppkopplade enheterna har stöd för det hela.

Powerline

En teknik för att överföra nätverkssignaler över elnätet. Tanken är att du stoppar in en liten dosa med nätverksuttag i en vanlig väggkontakt och sedan används elnätet för att prata med din router. Tekniken har däremot aldrig tagit fart på samma sätt som traditionellt trådbundet nätverk eller wifi. Även om många tekniska hinder och överföringshastigheter har förbättrats under åren lever tekniken ett lite undanskymt liv vid sidan av de stora nätverksteknikerna.

Wifi-tekniker

Wifi 802.11a/b/n/ac eller liknande soppa av siffror och bokstäver har du garanterat stött på, men vad betyder det? Och finns det inget enklare sätt? Siffrorna 802.11 är den tekniska termen för bland annat och oftast det vi kallar wifi eller trådlöst nätverk i vardagligt tal. I slutet av 2018 förenklades de olika wifi-teknikerna rejält, även om de gamla bokstavskombinationerna fortfarande hänger kvar. Vi går igenom bägge samtidigt här:

 • Wifi 1, tidigare 802.11b: Släpptes 1999 och är en numera föråldrad teknik med låga hastigheter och kort räckvidd. Maxhastighet på 11 Mbps.

 • Wifi 2, tidigare 802.11a: Släppte även det 1999 och heter paradoxalt nog Wifi 2 numera. Numera föråldrad teknik med såväl kort räckvidd som ganska långsamma överföringshastigheter. Maxhastighet på 54 Mbps.

 • Wifi 3, tidigare 802.11g: Släpptes 2003 och var allmänt förbättrad mot föregångarna, men hade fortfarande en maxhastighet på 54 Mbps.

 • Wifi 4, tidigare 802.11n: Släpptes 2009 och möjliggjorde uppkoppling på både 2,4GHz-bandet (som tidigare tekniker) och 5 GHz. Maxhastigheten ligger på 150 Mbps, men här introducerades även SU-MIMO och maxhastigheter genom det på 450 Mbps.

 • Wifi 5, tidigare 802.11ac: Släpptes 2014 och är närmast standard hos wifi-enheter numera. Som standard gäller hastigheterna 433 eller 866 Mbps, men här introducerades är MU-MIMO och snabbare underversioner av tekniken, vilket kan få upp hastigheten till maximalt 3 500 Mbps.

 • Wifi 6, tidigare 802.11ax: Släpptes 2019 och är den senaste tekniken för Wifi. MU-MIMO är standard här, istället för ett påhäng som det var i tidigare generation. Hastigheten (till en början) landar på 9 600 Mbps. Hastigheten är dock bara en del. Här handlar det minst lika mycket om bättre räckvidd, bättre stabilitet och även mer resurseffektivt så att dina wifi-kopplade enheter drar mindre ström.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!