Uppdaterad
Dålig täckning på wifit hemma? En lösning med meshrouter kan vara lösningen. En bra uppsättning meshroutrar hemma ger dig såväl grym täckning hemma som ett snabbt och stabilt nät och vi har testat oss fram bland märken som Netgear, Asus, Google och många fler för att hitta den bästa meshroutern för dig.
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Täckning: Hela poängen med meshrouters är att ge bra täckning, både på långa avstånd och i svåra utrymmen. Därför är det såklart den viktigaste aspekten.
Hastighet och stabilitet: Bra täckning räcker inte, du måste ha en snabb uppkoppling som också står pall för när hela familjen kör hårt hemma.
Funktioner och installation: Hur enkelt är det att komma igång med systemet? Är det sedan enkelt att sköta om alla de funktioner som finns inbyggt? Här kollar vi på allt från trådbundna anslutningar och funktioner till allt som erbjuds i mjukvaran.
Design: En lösning med meshrouter innebär att du ställer ut två, tre eller flera enheter i hemmet. Det och den trådlösa prestandan gör att de behöver stå synligt på flera platser i hemmet och därför behöver de kunna smälta väl in i alla typer av hem.
Vi testar löpande nya meshroutrar. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris på dem hos PriceRunner.
Vill du ha en vanlig, traditionell router? Vi har såklart testat sådana också.
Benämning: AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi 6 System WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a Portar: 2st Gigabit WAN/LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz upp till 574 Mbps och 5 GHz upp till 2402 Mbps Antenner: 4st interna antenner Trådlös kryptering: WPA3/WPA2/WPA Stöd för Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO, Gästnätverk, TP-Link HomeCare (föräldrakontroll och antivirus, drivs av Trend Micro)
TP-Link Deco X60 är ett litet och diskret meshsystem, som består av tre identiska enheter, med Wifi-tekniken 802.11ax (Wifi 6). Det finns gästnätverk och TP-Link HomeCare (föräldrakontroll och virusskydd, som drivs av Trend Micro). Då USB-uttag saknas finns ingen möjlighet att ansluta extern USB-lagring för delning via nätverket eller FTP.
Systemet installeras enkelt genom att man laddar hem Deco-appen, och registrerar sig. I nästa steg möts man av ett meddelande där det står att man skall aktivera via det e-postmeddelande som kommer skickas inom en timme!? E-postmeddelandet dök dock upp omedelbart och när man namngivit den första enheten var det bara att ansluta de två andra inom två minuter så installerades de automatiskt – de namngavs dock inte så det är inte självklart att veta vilken som är vilken och vad som är anslutet till de två enheterna.
Hastigheten precis bredvid routern är i toppklass (843 Mbps) och när vi flyttar oss till andra våning i huset, och signalen måste ta sig igenom ett betonggolv, tappar man ungefär en tredjedel av kapaciteten (543 Mbps). I det rum i huset som har sämst täckning - där signalen måste passera tre betongväggar - mäter vi hela 353 Mbps, vilket är bland det bästa vi testat. Utanför huset får vi också toppresultat – på våra två mätpunkter på tomten uppmäts 107 Mbps respektive 29 Mbps, vilket är bättre än något annat testat system.
Att trådlöst streama 4K-videoklipp till en TV och två datorer samtidigt fungerar problemfritt, och inga hack i videoklippen märks heller när vi flyttar filer från en NAS till en dator. När vi belastar nätverket hårt genom att samtidigt även mäta hastigheten - med såväl Bredbandskollen som WiFi Speed Test - hackar videoklippen till i några sekunder, men sedan flyter de igen. Snitthastigheten för filöverföring vid hård belastning i nätverket uppmättes till 81 Mbps, vilket är i paritet med de bästa av de meshsystem vi testade ifjol, men inte riktigt lika bra som de bästa av dagens Wifi 6 system.
TP-Link Deco X60 ger mycket bra fart vid routern, tappar en del vid satelliterna men har bäst räckvidd totalt sett av alla testade meshsystem, med bra bibehållen hastighet även långt från enheterna. Vid filöverföring går hastigheten ner när man belastar nätverket hårt, men den stannar aldrig.
Stabilt, med täckning och hastighet i absolut toppklass, men smakar det så kostar det.
Benämning: AXE11000 Quad-Band Mesh WiFi 6E System WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a samt WiFi 6E Portar: 1st 2,5 Gigabit LAN och 3 st Gigabit LAN på såväl router som satellit Beamforming: Ja Quad-band: 2,4 GHz upp till 1200 Mbps och 5 GHz upp till 2400 Mbps plus 2400 Mbps (för backhaul) samt 6 GHz upp till 4800 Mbps Antenner: 12st interna antenner Trådlös kryptering: WPA3 Stöd för Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: 10 Gigabit WAN-port för anslutning till internet, MU-MIMO, Gästnätverk, Armor säkerhetspaket (kräver abonnemang) samt föräldrakontroll (kräver abonnemang för allt utom de allra enklaste funktionerna)
Netgear Orbi RBKE963 är företagets senaste flaggskepp i Orbi-serien, bestående av en router och två satelliter, och önskar man ännu bättre täckning finns det extra satelliter att köpa till. Till skillnad mot tidigare Orbi-modeller finns det dock i dagsläget inget paket med endast router och en satellit, vilket är synd eftersom våra tidigare tester visar att ett sådant system räcker gott och väl om man inte bor alltför stort.
I och med denna produkt implementerar Netgear nya WiFi 6E, vilket innebär att även 6 GHz-bandet används. Netgear Orbi RBKE963 är ett Quad-band system, där uppkopplade enheter använder 2,4 GHz-, 5 GHz- eller 6 GHz-bandet medan en av de två 5 GHz-kanalerna är dedikerad till kommunikation mellan router och satelliter (backhaul via Wifi 6).
De relativt stora och tunga enheterna är gedigna och har hög finish, och under skalet finns en 2.2GHz fyrkärnig processor och 12 inbyggda, aktiva antenner. Det finns stöd för röstkommandon via Amazon Alexa och Google Assistant, men då USB-uttag saknas finns ingen möjlighet att ansluta extern USB-lagring för delning via nätverket eller FTP.
Installationen via Netgears Orbi-app innebär att man måste skapa ett konto med e-postadress och sedan skannar man QR-koden på routern för att installera. Genom att följa anvisningarna optimeras systemet och mjukvaran uppdateras. Detta gäller dock endast routern, märkte vi vid installationen, vilket innebär att man själv via appen får leta efter ny mjukvara för först ena satelliten och sedan andra satelliten. Det hade varit smidigare, och snabbare, om även satelliterna uppdaterats automatiskt och samtidigt som routern, eftersom det nu blir ganska många omstarter innan allt är uppdaterat (det tog ungefär en kvart att uppdatera alla tre enheterna).
I Netgears Orbi-app finns tillgång till säkerhetspaketet Armor, som man får prova gratis i 30 dagar och som sedan kostar cirka 700 kr om året om man vill fortsätta att använda det. Armor skyddar alla enheter i nätverket mot virus, skadlig kod och liknande och baseras på teknik från Bitdefender. Netgear erbjuder föräldrakontroll via Smart Parental Controls och grundläggande funktioner (som att ge barnens enheter egna profiler och begränsa internetåtkomsten) är gratis, men det finns också mer avancerade funktioner man kan prova gratis i 30 dagar och sedan köpa till om man så önskar, för cirka 700 kr om året.
När vi testar uppnår vi hastigheter i absolut toppklass (819 Mbps) när vi befinner oss alldeles bredvid routern. En våning upp i huset, så signalen måste färdas genom ett betonggolv, sjunker hastigheten endast marginellt (813 Mbps) och det är också mycket bra. I det rum i huset som har sämst täckning - där signalen måste passera tre betongväggar - sjunker hastigheten till 484 Mbps, vilket är det högsta vi uppmätt. Täckningen är mycket bra även utanför huset, och på våra två mätpunkter på tomten uppmäts 179 Mbps (även det ett nytt rekord) respektive 17 Mbps (näst högsta resultat vi uppmätt).
Vid trådlös streaming av 4K-videoklipp till en TV och två datorer samtidigt stöter vi inte på några som helst problem, och inga hack i videoklippen märks heller när vi börjar flyttar filer från en NAS till en dator. När vi belastar nätverket väldigt mycket genom att samtidigt även mäta hastigheten - med såväl Bredbandskollen som WiFi Speed Test - brukar videoklippen hacka till i någon sekund, för att sedan flyta på igen. Med Netgear Orbi RBKE963 hackar det inte någonting, och det är första gången inga hack alls upplevs. Snitthastigheten för filöverföring vid hård belastning i nätverket uppmättes till 179 Mbps, vilket är precis detsamma som fjolårets toppmodell från Netgear (RBK852).
Netgear Orbi RBKE963 är (tillsammans med Orbi RBK852) det klart snabbaste meshsystem vi testat, täckningen är mycket bra liksom stabiliteten och det är helt klart ett system där du får vad du betalar för, även om det är en rätt häftig slant..
Mycket snabbt system med dedikerade kanaler och bra täckning
Benämning: AX6000 Tri-band Mesh WiFi 6 System WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a Portar: 1st 2,5 Gigabit WAN och 4st Gigabit LAN på router, 4st Gigabit LAN på satellit Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz upp till 1200 Mbps och 5 GHz upp till 2400 Mbps plus 2400 Mbps (för backhaul) Antenner: 8st interna antenner Trådlös kryptering: WPA3/WPA2/WPA Stöd för Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO, WPS, Gästnätverk, Circle föräldrakontroll, Armor säkerhetspaket (kostar extra)
Netgear Orbi RBK852 är företagets nya flaggskepp i Orbi-serien, bestående av en router och en satellit, och önskar man ännu bättre täckning finns även RBK853 som är identiskt men levereras med två satelliter (och RB850, som är en extra satellit). De stora och relativt tunga enheterna känns gedigna och har hög finish och under skalet finns en kraftfull 2.2GHz fyrkärning processor och åtta inbyggda, aktiva antenner.
Precis som övriga modeller i Orbi-serien fungerar systemet som så att en av de två 5 GHz kanalerna är dedikerad till kommunikation mellan router och satellit/satelliter (backhaul, som sker via Wifi 6). Det finns stöd för röstkommandon via Amazon Alexa och Google Assistant, men då USB-uttag saknas finns ingen möjlighet att ansluta extern USB-lagring för delning via nätverket eller FTP.
I Netgears app, som används vid installationen, finns säkerhetspaketet Armor, som man får prova gratis i 30 dagar och som sedan kostar 700kr om året om man vill fortsätta att använda det. Armor skyddar alla enheter i nätverket (alltså datorer, mobiler med mera) mot virus, skadlig kod etcetera, och baseras på teknik från Bitdefender.
Circle är namnet på en separat app som kommer ingå via en kommande mjukvaruuppgradering, och som fungerar som föräldrakontroll. Grundläggande funktioner i Circle är gratis, men det finns också mer avancerade funktioner man kan köpa till om man så önskar.
Installationen via Netgears Orbi-app innebär att man måste skapa ett konto med e-postadress och sedan skannar man QR-koden på routern för att installera. Genom att följa anvisningarna optimeras systemet och mjukvaran uppdateras. Vid det sistnämnda steget räckte det i vårt fall inte att klicka på ”ok” utan anslutningen försvann i samband med mjukvaruuppdateringen och vi var tvungna att klicka på ”try again” för att komma vidare – men sedan fungerade allt som tänkt. Sannolikt var det någon liten ”bugg” i just den uppdateringen som gjorde att man var tvungen att starta om för att komma vidare.
När vi testar uppnår vi hastigheter i absolut toppklass (847 Mbps) när vi befinner oss alldeles bredvid routern. En våning upp i huset, så signalen måste färdas genom ett betonggolv, sjunker hastigheten endast marginellt (821 Mbps). I det rum i huset som har sämst täckning sjunker hastigheten till 251 Mbps, vilket är ett mycket bra resultat. Täckningen är bra även utanför huset, och på våra två mätpunkter på tomten uppmäts 71 Mbps respektive 13 Mbps.
Vid trådlös streaming av 4K-videoklipp till en TV och två datorer samtidigt stöter vi inte på några som helst problem, och inga hack i videoklippen märks heller när vi börjar flyttar filer från en NAS till en dator. När vi belastar nätverket väldigt mycket genom att samtidigt även mäta hastigheten - med såväl Bredbandskollen som WiFi Speed Test - hackar videoklippen till i någon sekund, men sedan flyter de igen. Snitthastigheten för filöverföring vid hård belastning i nätverket uppmättes till 179 Mbps, vilket är klart snabbast av alla testade system (det näst snabbaste uppmättes till 129 Mbps).
Netgear Orbi RBK852 är det klart snabbaste meshsystem vi testat och täckningen är mycket bra, trots att systemet endast innehåller två enheter. Det kostar en slant, men är helt klart värt pengarna om du vill ha ett riktigt bra Mesh-system.
Netgear Orbi Rbk852 Wifi 6 System
NETGEAR Orbi Tri-Band Mesh WiFi 6-system för hela hemmet (RBK852) – router med en satellitextender | Täckning på upp till 350 m² och för mer än 60 enheter | 11AX Mesh AX6000 WiFi (upp till 6 Gbit/s)
Netgear Orbi RBK852 AX6000 tri-band mesh WiFi 6 2-pack
Lämplig för stor lägenhet eller litet hus
Benämning: Asus ZenWiFi XD6 WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a Portar: 3 st Gigabit WAN/LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz upp till 574 Mbps och 5 GHz upp till 4804 Mbps Trådlös kryptering: WPA3/WPA2/WPA Stöd för Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja
Asus ZenWiFi XD6 är en meshrouter som består av två enheter. Installationen är enkel. Du utgår från instruktionerna i appen, och det tar drygt 5-10 minuter att lura ut bästa placering och få allt att rulla.
Med mesh-systemet igång är det enkelt att göra inställningar. Här finns mängder av funktioner att välja mellan. Det smidiga är att du kan ändra direkt i en app, och slipper mötas av ett tråkigt system i datorns webbläsare som ser ut som något från 1993.
Dessutom har denna meshrouter ett stort utbud portar, exempelvis tre stycken gigabit-portar. Det enda vi saknar är en USB-port.
Trots att denna meshrouter har så många inställningsmöjligheter blir den aldrig svår att använda. Det mesta går att köra på auto och ändå få ut riktigt bra hastighet i det trådlösa nätverket. Att byta lösenord och sätta upp gästnätverk är en baggis via appen.
Det hade varit bra om kitet bestått av tre enheter så att man även kunde haft en i garaget eller liknande. Asus ZenWiFi XD6 passar egentligen bäst i ett lite mindre hus eller en större lägenhet, där får den verkligen en chans att skina. Täckningen är riktigt bra. I ett mellanstort hus med murstock, men i övrigt träväggar så når den bägge våningsplan och ut i alla hörn utan att tappa mer än 5 megabit per sekund. Huset är drygt 120 kvadratmeter.
Asus ZenWiFi XD6 passar dig som vill förbättra täckningen hemma och som inte har ett garage eller gästhus som också ska räknas in i det trådlösa.
Lättinstallerat system med bra hastighet och NFC-anslutning
Benämning: AX3000 Whole Home Mesh WiFi System WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a med WiFi 6 Plus Portar: 3st Gigabit WAN/LAN på varje enhet Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz upp till 574 Mbps och 5 GHz upp till 2402 Mbps Antenner: 4st interna förstärkare Trådlös kryptering: WPA3/WPA2/WPA Stöd för Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO, WPS, HomeSec Security Protection, Föräldrakontroll, Gästnätverk, One-Touch Connect, VPN pass through
Huawei WiFi Mesh 3 är ett meshsystem bestående av tre likadana - vita och nätta till formatet - enheter, som alla kan fungera som huvudrouter och har tre nätverksuttag, och man kan ansluta till nätverket via NFC genom att lägga sin mobil ovanpå en av enheterna.
Huawei WiFi Mesh 3 är försett med Wifi-tekniken 802.11ax (Wifi 6) och Huawei kallar sin variant för HarmonyOS Mesh+ WiFi 6 Plus. Den teoretiska maxhastigheten är 2,4 GBps i 5 GHz-bandet.
Det finns gästnätverk och föräldrakontroll, samt säkerhetsskydd i form av HomeSec Security Protection samt möjlighet att använda VPN-server. Eftersom USB-uttag saknas finns ingen möjlighet att ansluta extern USB-lagring för delning via nätverket eller FTP.
Installationen sker mycket snabbt och enkelt. Först ansluter du med en mobil till routern (som alltså kan vara vilken som helst av de tre enheterna då de är identiska) och sedan följer man de enkla anvisningarna som dyker upp i ett webbgränssnitt i mobilen. Med ett enda klick uppdaterar du alla tre enheterna samtidigt och hela installationsprocessen tog mindre än fem minuter, inklusive uppdatering.
Alldeles bredvid routern når vi hastigheter runt 700 Mbps, vilket är något långsammare än några andra nya meshsystem med Wifi 6, men helt acceptabelt. När vi flyttar oss upp en våning i huset, och signalen måste ta sig igenom ett betonggolv, sjunker hastigheten en del till 429 Mbps. I det rum i huset som har sämst täckning - där signalen måste passera tre betongväggar - mäter vi 134 Mbps, vilket är helt ok. På våra två mätpunkter utomhus når vi 27 Mbps respektive 8 Mbps – vilket är bra, men inte riktigt lika bra som de bästa nya meshsystemen.
När vi belastar nätverket genom att trådlöst streama 4K-videoklipp till en TV och två datorer samtidigt fungerar det utan problem, men då vi även flyttar filer från en NAS till en dator och samtidigt mäter hastigheten - med såväl Bredbandskollen som WiFi Speed Test - hackar videoklippen till några gånger i några sekunder, men sedan flyter de igen, och filöverföringshastigheten sjunker några gånger ner till noll.
Totalt sett är Huawei Mesh 3 det bästa mesh-systemet vi testat från Huawei och det känns verkligen som att de börjar bli varma i kläderna äntligen. I jämförelse med andra system står det sig även riktigt bra, om än kanske inte absolut bäst i klassen.
Diskret och lättinstallerat system med gratis virusskydd
Benämning: AX1800 Dual band Mesh WiFi 6 System (XD4) WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a Portar: 1st Gigabit WAN/LAN och 1st Gigabit LAN på router, 1st Gigabit LAN på satelliter Beamforming: Nej Dual band: 2,4 GHz upp till 574 Mbps och 5 GHz upp till 1201 Mbps Antenner: 2st interna antenner Trådlös kryptering: WPA3/WPA2/WPA Stöd för Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO, WPS, AiMesh, AiProtection, Föräldrakontroll, Gästnätverk
Asus ZenWiFi AX Mini är ett mycket litet och diskret meshsystem, som finns i vitt eller svart, bestående av en huvudenhet plus två satelliter – och det finns även att köpa med endast en satellit, men då endast i vitt. ZenWiFi AX Mini är försett med Wifi-tekniken 802.11ax (Wifi 6) och då det är ett AiMesh-system kan man bygga ut det med kompatibla routrar från Asus. Det finns gästnätverk och grundläggande funktioner för föräldrakontroll, samt gratis virusskydd i form av AiProtection Classic (med teknik från Trend Micro). Eftersom USB-uttag saknas finns ingen möjlighet att ansluta extern USB-lagring för delning via nätverket eller FTP.
Installationen sker mycket snabbt och helt smärtfritt, via Asus app. Först installerar man routern och sedan lägger man till de båda satelliterna samtidigt. En liten plump i protokollet är att man uppmanas placera de två satelliterna på ett avstånd av max tre meter från routern när de installeras, vilket innebär att man efter installationen måste flytta dem till de rum där man önskar använda dem. I appen dyker de båda satelliterna upp, men det är inte enkelt att veta vilken som är vilken – något de flesta sannolikt inte bryr sig om. Att istället installera först en satellit och sedan nästa (vilket är det vanligaste förfarandet) tar förvisso lite längre tid, men har fördelen att man då får koll på satelliterna och kan se vilka produkter som är anslutna till vilken satellit.
Vi når hastigheter i klass med de bästa fjolårssystemen när vi befinner oss alldeles bredvid routern och mäter med en mobiltelefon som har stöd för Wifi 6 (700 Mbps), vilket är något långsammare än andra nya meshsystem med Wifi 6. När vi flyttar oss till kontoret på andra våning i huset, och signalen måste ta sig igenom ett betonggolv, sjunker hastigheten en hel del (415 Mbps) men systemet känns stabilt. I det rum i huset som har sämst täckning - där signalen måste passera tre betongväggar - mäter vi 162 Mbps, vilket är helt ok. Det finns täckning även utanför huset, och på våra två mätpunkter på tomten uppmäts 47 Mbps respektive 13 Mbps – vilket är bättre än många andra system vi testat, men inte riktigt lika bra som de bästa meshsystemen.
Att trådlöst streama 4K-videoklipp till en TV och två datorer samtidigt fungerar helt utan problem, och inga hack i videoklippen märks heller när vi flyttar filer från en NAS till en dator. När vi belastar nätverket hårt genom att samtidigt även mäta hastigheten - med såväl Bredbandskollen som WiFi Speed Test - hackar videoklippen till i några få sekunder, men sedan flyter de igen. Snitthastigheten för filöverföring vid hård belastning i nätverket uppmättes med Asus ZenWiFi AX Mini till 117 Mbps, vilket är ett bra resultat.
Asus ZenWifi AX Mini är helt enkelt ett väldigt prisvärt och smidigt system med både bra hastighet och räckvidd. Att du sedan kan bygga ut med egentligen vilken Asus-router som helst är en extra guldstjärna i kanten.
ASUS ZenWiFi AX Mini Black (XD4) (3-pack) - Mesh router Wi-Fi 6 - I lager, 1-2 vardagars förväntad leveranstid
ASUS ZenWiFi Mini XD4 trådlös router Gigabit Ethernet Tri-band (2,4 GHz / 5 GHz / 5 GHz) Svart
ASUS ZenWiFi AX Mini (XD4) - Wifi-system (3 .. [Levering: 2-3 dage]
Avancerad Wifi 6-lösning med obegriplig mjukvara och bra prestanda
Benämning: 2 Pack Tri band Wifi 6 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac/ax Portar: 1 Gigabit WAN/LAN, 4 Gigabit LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz upp till 300 Mbps, 5 GHz upp till 867 Mbps 5 GHz Wifi 6 upp till 4804 Mbps Antenner: 4 st Trådlös kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO
Asus AX92U är egentligen en helt vanlig router. Men för att belysa Asus AI Mesh-system säljs den även i tvåpack för att täcka större ytor. Det är samtidigt en av de första meshroutrarna med Wifi 6 (802.11ax).
Installationen och resterande inställningar görs antingen via Asus app eller via ett webbgränssnitt. Det hela är otroligt enkelt att komma igång med och att lägga till den andra routern via Asus AI Mesh-teknik är gjort på bara ett par knapptryck.
Se till att köra allt på engelska dock. Asus svenska mjukvara verkar vara Googleöversatt efter en blöt after work. Obegripliga meningar som blandar språk hej vilt eller som helt enkelt bara slutar mitt i en mening. På engelska ser det däremot betydligt bättre ut.
Wifi 6 är även ett litet fulhack här. Om du kör meshlösningen trådlöst är det nämligen det bandet som används som dedikerad kanal mellan routrarna. För att slå på Wifi 6 i routern behöver du koppla ihop dem med sladd och aktivera Wifi 6 i inställningarna. 2,4 och 5 GHz-bandet kan slås ihop och synas som ett nät för anslutande enheter, men Wifi 6-bandet går bara att köra som ett eget nätverksnamn.
Fördelen med att använda två “riktiga” routrar istället för småpuckar i ett mesh-nätverk syns tydligt när vi börjar belasta systemet. De större enheterna har betydligt kraftigare hårdvara än snittet och håller hastigheten även med många samtidiga enheter igång. Under hård belastning kommer vi faktiskt upp i över 100 megabit per sekund i surfhastighet och vårt filöverföringstest klockar in på 13 minuter.
Designen med fyra antenner (ser ut som ett uppochnervänt bord enligt en åskådare) är långt ifrån lika snygg som andra meshlösningar. Det slår däremot väl ut på räckvidden, där vi börjar uppleva hack i videouppspelning först vid ungefär 15 meter.
Asus AX92U är inte en vacker lösning för meshnätverk hemma och mängden funktioner gör att den kan kännas svårhanterad. För lite mer avancerade användare betalar det däremot igen sig i ett riktigt snabbt och stabilt nätverk över både sladd och trådlöst. Wifi 6 finns som sagt med, men du måste aktivera det själv och ha enheter som stödjer det för att kunna dra nytta av det.
Snabb och stabil meshrouter med dedikerade kanaler
Specifikationer: AC3000 Tri band WiFi System WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 1st Gigabit WAN, 3 Gigabit LAN (router), 4 Gigabit LAN (Satellit) Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz upp till 400 Mbps, 5 GHz upp till 866 Mbps plus 1733 Mbps (för backhaul) Antenner: 6st: 4 för anslutning mellan router och satellit, 2 antenner för anslutna produkter Trådlös kryptering: WPA, WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO och 256 QAM
Netgear Orbi RBK50 ger fullgod räckvidd och riktigt snabba hastigheter, trots att standardkitet bara består av två enheter.
Netgear Orbi RBK50 skiljer sig från de flesta andra meshroutrar i det att deras system består av en router och en satellit, och en av de två 5 GHz kanalerna är dedikerad till just kommunikationen mellan router och satellit, eller satelliter om du väljer att utöka systemet. Utöver RBK50 som riktar sig till vanliga konsumenter har Orbi även en systermodell i företagssegmentet kallad Orbi Pro SRK60. De två enheterna är närmast identiska.
Konsumentversionen RBK50 kan ställas in så att den har två nätverk, för till exempel dig och gäster, medan företagsversionen Pro SRK60 kan ha tre nätverk. I övrigt skiljer de sig åt på så sätt att Orbi RBK50är försedd med USB-uttag på router och satellit, men än så länge är funktionaliteten ej aktiverad – något som kan komma att ske i en framtida mjukvaruuppdatering. RBK50 har dessutom ”Circle with Disney” inbyggt, där du kan kontrollera och tidsbegränsa barnens nyttjande av appar och surfande på nätet.
När vi testar filöverföring når vi faktiskt hastigheter över 100 Mbps, något som är ovanligt bland våra testade produkter. Vår stora testmapp på 11GB tar som exempel 11 minuter att flytta trådlöst, vilket är riktigt snabbt.
Netgears system är även riktigt snabb när det kommer till internethastigheter, med hastigheter på över 500 Mbps, 618 Mbps ned och 505 Mbps upp för att vara exakt, när nätverket belastas hårt.
Trots att Netgears system innehåller två enheter och övriga testade system innehåller tre enheter står det sig mycket bra i konkurrensen. På längre avstånd går det fint att strömma 4K video till en bärbar dator, men cirka 15 meter bort från lägenheten börjar det hacka, och internethastigheten uppmäts då till 14 Mbps.
Vi stötte inte på några problem vid installationen, utan allt gick smidigt när man följde anvisningarna. Någon gång ibland tappade satelliten kontakten med routern, men hittade den automatiskt igen inom någon minut. Det är enda anmärkningen vi har. När det gäller räckvidden är Netgear Orbi RBK50 inte riktigt lika bra som de bästa systemen med tre enheter, men om du investerar i en satellit till blir den sannolikt i toppklass. Med prestandan i topp, tillsammans med enkel användning, utser vi Netgear Orbi RBK50 till bäst i test.
Mycket bra räckvidd och många funktioner för både WiFi och smarta hemmet
Benämning: Smart Home Mesh Wi-Fi System AC2200 Deco M9 Plus WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 2st Gigabit WAN/LAN, USB 2.0 (inaktiverat) plus Bluetooth 4.2 och ZigBee HA 1.2 Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz upp till 400 Mbps, 5 GHz upp till 867 Mbps Antenner: 8st Trådlös kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO. Inbyggd smarta hemmet hub (Zigbee).
TP-Link Deco M9 Plus utmärker sig dels genom sina många funktioner och dels genom att ha en alldeles fenomenal räckvidd, långt över vad de flesta meshsystem klarar. I våra tester klarade TP-Link Deco M9 Plus av streaming av 4K-video 30 meter från närmaste accesspunkt, ett avstånd där andra routrar fått gå ner i upplösning eller gett upp helt. Först 40 meter bort gick hastigheten under vad som är acceptabelt för 4K-streaming.
När det gäller funktioner är routrarna försedda med USB-uttag, som dock inte är aktiverade i dagsläget (och alltså inte kan användas till någonting) men kan komma att bli det i framtiden via mjukvaruuppdatering. Det finns virusskydd inbyggt, som du kan aktivera och använda gratis i tre år. Huruvida du efter tre år kan fortsätta att använda virusskyddet utan kostnad är i skrivande stund oklart. Produkterna är kompatibla med Amazon Alexa och IFTTT. De har inga egna inbyggda högtalare eller mikrofoner, men vissa av routerns funktioner kan styras med röstkommando.
I appen finns föräldrakontroll. Där kan du begränsa användningen för såväl enheter som användare, samt blockera innehåll. QoS (Quality of Service) finns också, och du kan skapa ett gästnätverk.
Den funktion som sticker ut mest är att det finns en inbyggd hubb för smarta hemmet-prylar (med stöd för Zigbee), vilket ger möjlighet att kontrollera ett stort antal smarta hemmet-produkter som till exempel lampor, switchar, sensorer, strömuttag och dörrlås direkt från routern via appen i mobilen. Routern är kompatibel med såväl TP-Links egna produkter som med produkter från andra varumärken (som exempelvis Philips Hue, Samsung SmartThings och Kwikset).
Vid installationen hittade mobilen inte routern (via Bluetooth) vid första försöket, men efter en omstart fungerade allting klockrent. När du installerar meshroutrarna måste du skapa ett konto med e-postadress och lösenord, och du kan sedan använda appen även på distans.
Vid normal belastning i nätverket är TP-Link Deco M9 Plus bland de snabbare systemen i testet, med en hastighet på 92 Mbps, men vid hård belastning sjunker hastigheten till 39 Mbps. Vi uppmätte internethastigheter på ungefär 300 Megabit per sekund vid hård belastning i nätverket, och de fem strömmade videoklippen var hela tiden stabila.
TP-Link Deco M9 Plus är lite dyrare än snittet för meshroutrar, men samtidigt relativt snabb och med ruskigt bra räckvidd. Mängden extrafunktioner är trevliga, även om Zigbee-hubben kanske är mer för dig som vill doppa tårna i smarta hem-pölen än bygga ett fullfjädrat system.
TP-Link AC2200 Tri-Band Smart Home Mesh Wifi Unit, up to 240 square meters and 100+ devices, built-in IoT Hub (Bluetooth 4.2, ZigBee HA 1.2), dedicated wireless backhaul (Deco M9 Plus(1-pack))
TP-Link Deco M9 + Mesh Home Wifi,1 Pack - Fri frakt
TP-Link Deco M9 Plus
Smidigt system med mycket bra täckning
Benämning: AX3000 Deco X50 Whole Home Mesh Wi-Fi 6 System WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a Portar: 3 st Gigabit WAN/LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz upp till 574 Mbps och 5 GHz upp till 2402 Mbps Antenner: 2st interna antenner Trådlös kryptering: WPA3/WPA2/WPA Stöd för Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO, Gästnätverk, TP-Link HomeShield (föräldrakontroll och säkerhet), AI-Driven Mesh
TP-Link Deco X50 är ett litet och smidigt meshsystem, bestående av tre identiska enheter, med Wifi 6. De ser precis likadana ut som systermodellen Deco X60, men har tre istället för två nätverksportar. Det finns gästnätverk och TP-Link HomeShield (föräldrakontroll och säkerhet) ingår i standardversion, och man kan prova på Pro-versionen gratis i 30 dagar om man vill (för fler funktioner) för att sedan betala 65 kr per månad om man vill fortsätta använda den. Då USB-uttag saknas finns ingen möjlighet att ansluta extern USB-lagring för delning via nätverket eller FTP.
Systemet installeras mycket snabbt och smidigt genom att man laddar hem Deco-appen, och registrerar sig. När man namngivit den första enheten är det bara att ansluta de två andra inom två minuter så installeras de automatiskt – de namnges dock inte så vill man ha egna namn på de två enheterna är det smartare att manuellt ansluta dem en och en. I appen kan man kolla om mjukvaran behöver uppgraderas, och alla tre enheterna uppdaterades samtidigt på ungefär fyra minuter.
I appen finns inte så mycket funktioner, till exempel saknas nätverkskarta (där man kan se vilka enheter som är anslutna till vilken router) så vill man ha koll över sådana detaljer får man logga in i webbgränssnittet istället. VPN-funktion saknas.
Hastigheten precis bredvid routern är ok men inte i toppklass (537 Mbps) och en trappa upp tappar vi ungefär hälften av kapaciteten (284 Mbps). I det rum i huset som har sämst täckning - där signalen måste passera tre betongväggar - mäter vi 202 Mbps, vilket är acceptabelt, men ej lika bra som de bästa system vi testat. Utanför huset får vi dock toppresultat – på våra två mätpunkter uppmäts 155 Mbps respektive 73 Mbps, vilket är i absolut toppklass. Deco X50 har alltså mycket bra täckning, men hastigheterna är inte lika höga som de bästa system vi testat.
Att trådlöst streama 4K-videoklipp till en TV och två datorer samtidigt fungerar inte helt problemfritt, eftersom det stundtals hackar i videoklippen. När vi belastar nätverket hårt genom att samtidigt även flytta filer från en NAS till en dator och mäta hastigheten - med såväl Bredbandskollen som WiFi Speed Test - fryser videoklippen i några sekunder, men sedan flyter de igen. Snitthastigheten för filöverföring vid hård belastning i nätverket uppmättes till 135 Mbps, vilket är mycket bra.
TP-Link Deco X50 ger inte superfart nära routern, men har bäst räckvidd (något bättre än Deco X60) totalt sett av alla testade meshsystem, med bra bibehållen hastighet även långt från enheterna.
Smart högtalare med inbyggd assistent, men inga kabelanslutningar
Benämning: Google Nest Wifi (router AC2200 & åtkomstpunkt AC1200) Wifi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 1st Gigabit WAN och 1st Gigabit LAN (endast på router) plus Bluetooth Low Energy (BLE) och 802.15.4 Thread (2,4 GHz) Beamforming: Ja Dual band: Router 2,4 GHz upp till 400 Mbps och 5 GHz upp till 1733 Mbps, åtkomstpunkt 2,4 GHz upp till 400 Mbps och 5 GHz upp till 866 Mbps Antenner: 4st Trådlös kryptering: WPA3 Stöd för Ethernet backhaul: Nej Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO. Google Home inbyggt (hub i router och smart högtalare i åtkomstpunkt)
Google Nest Wifi heter ersättaren till Google Wifi, som var ett av de första meshsystemen på konsumentmarknaden, och det skiljer sig en hel del mot sin föregångare. Det nya systemet består av en router plus en åtkomstpunkt istället för två identiska enheter, och fler åtkomstpunkter kan köpas till om man vill täcka en större yta (man kan även använda tidigare generationens Google Wifi som åtkomstpunkter då de är kompatibla). Routern är AC2200 medan åtkomstpunkterna är AC1200, och det betyder att man får större bandbredd i närheten av routern, medan åtkomstpunkterna har den lägre bandbredden som föregångaren använde sig av. Åtkomstpunkterna saknar ethernetportar så det är endast trådlös uppkoppling som gäller till dem.
Google Nest Wifi‑åtkomstpunkterna fungerar även som smarta högtalare med Google Assistent så man kan spela musik, få svar på frågor, styra anslutna enheter etcetera med hjälp av rösten. Routern har inbyggd hubb för smarta hem, vilket innebär att systemet kan hantera smarta produkter via WiFi, Bluetooth samt Thread (däremot saknas stöd för Zigbee och Z-wave).
Installation och konfigurering sker mycket enkelt via appen Google Home i mobilen,
Vårt testförfarande bygger på en blandning mellan trådlösa och trådade enheter. Eftersom Nest WiFi saknar ethernetportar på satelliterna innebär det att totalen i vårt test blir riktigt långsamt. Vår testmetod kan alltså sägas vara en smula orättvis mot detta system. DU behöver dock vara väl förberedd på att det bara är WiFi som gäller. Ur den synvinkeln är det lite snålt med enbart hastigheten AC1200 på satelliterna. Vår testmetod kan alltså sägas vara en smula orättvis mot detta system.
Att flytta drygt 11 GB data tog 36 minuter (med föregångaren Google Wifi tog det 23 minuter). Räckvidden får anses vara medelgod, då videon började hacka vid 15 meters avstånd utomhus, och då uppmättes 12 Mbps med Google Nest Wifi.
Nest Wifi är en väldigt lättinstallerad och lättskött produkt. Uppkopplingen är stabil, men långt ifrån den snabbaste. Samtidigt måste du se en poäng med att satelliterna dubblar som smarta högtalare och att du i princip inte kan ansluta något med sladd. Uppfyller du de kraven är Nest WiFi ett gott val, i annat fall finns det både snabbare och mer fokuserade produkter.
Lättskött och snabbt WiFi med bra prestanda
Benämning: 3 Pack Dual band AC1200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 1 Gigabit WAN/LAN, 1 Gigabit LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz upp till 300 Mbps, 5 GHz upp till 867 Mbps Antenner: 5st: 2st Dual band antenner och 1 st Bluetooth antenn Trådlös kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO
Google Wifi är ett lättskött system med överlag bra prestanda
Google Wifi var tidig bland meshsystem för konsumentmarknaden, bland annat i USA, och sedan ungefär ett och ett halvt år är det tillgängligt även i Sverige.
Installation och handhavande fungerar smidigt, och nätverket är bland det snabbare av de vi testat. Att flytta drygt 11 GB data tar 23 minuter.
Det som skiljer Google Wifi mot andra meshroutrar som nådde samma hastighet vid normal belastning i nätverket är att Google Wifi inte tappade så mycket i hastighet när vi belastade nätverket mer. Snitthastigheten uppmättes till 64 Mbps (när nätverket belastades normalt och hårt). Vi uppmätte internethastigheter på ungefär 300 Megabit per sekund vid hård belastning i nätverket, och de fem strömmade videoklippen var hela tiden stabila.
Vad vi tycker är en smula underligt är att inte täckningen utomhus blev bättre än den blev med tre enheter inkopplade. Det började hacka vid 15 meters avstånd utomhus, trots att den tredje enheten placerats på balkongen, och då uppmättes 13 megabit per sekund i hastighet. Google Wifi står sig dock starkt i konkurrensen med enkelt handhavande och riktigt stabil uppkoppling även vid högre belastning. Google Wifi är ett bra system för dig som helt enkelt inte vill pilla med inställningar så mycket, utan bara installera och köra utan större bekymmer.
Stabilt system med okej räckvidd utan att komma upp i toppklassen
Benämning: 3 Pack Tri band AC2200 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 2st Gigabit WAN/LAN Beamforming: Ja Tri band: 2,4 GHz upp till 400 Mbps, 5 GHz upp till 867 Mbps (x2) Antenner: 7st: 2 Tri band-antenner samt Bluetooth Trådlös kryptering: WPA2 personal Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MU-MIMO och 256 QAM
Linksys Velop ger ett stabilt nätverk med ok hastighet och räckvidd.
Linksys Velop är smidigt att installera med hjälp av appen och användande av Bluetooth, men det tog några minuter längre per enhet än några av konkurrenterna. Vid installationen var man tvungen att skapa ett konto och ange sin e-postadress, men något utlovat verifikationsmeddelande via e-post dök aldrig upp, vilket var en smula underligt.
Velop ger ett stabilt nätverk och vi märkte aldrig av något hack i strömmade videoklipp. Vi noterade dock vid ett antal tillfällen att filöverföringen gick ner till noll i hastighet när bredbandskollen kördes på datorerna. Snitthastigheten uppmättes till 53 Mbps under normal och hård belastning av nätverket, vårt filöverföringstest tog 28 minuter.
Räckvidden är i paritet med många andra mesh-system. Det började hacka vid 15 meters avstånd utomhus och då uppmättes 1 Mbps med Linksys Velop. En smula underligt är att det inte går att fabriksåterställa enheterna. Hjälpavsnittet om det hela upplyser oss till och med att det är onödigt. Linksys Velop är ett stabilt meshsystem med enkelt handhavande och prestanda samt räckvidd i mittenfåran. Systemet är inget dåligt val, utan bör passa de flesta även om det inte placerar sig i toppskiktet.
Linksys VELOP Whole Home Mesh Wi-Fi System WHW0301 Trådløs router Desktop --> Levereras till oss, forväntat leveransdatum hos dig 14-06-2023
Prylfynda AB
AC2200 VELOP 1 PACK
Linksys Velop WHW0301 Tri-Band Mesh WiFi 5-system (AX2200) WLAN-router, repeater, extender med upp till 175 kvm täckning för fler än 20 enheter med 2 Ethernet-portar - 1-pack, vit
Meshrouter med bra räckvidd men pallar inte hårt tryck
Benämning: 3 Pack Dual band AC1750 WiFi: 802.11a/b/g/n/ac Portar: 1st Gigabit WAN/LAN plus 1st Gigabit LAN Beamforming: Ja Dual band: 2,4 GHz upp till 450 Mbps, 5 GHz upp till 1300 Mbps Antenner: 7st: 3 st Dual band antenner och 1 st Bluetooth antenn Trådlös kryptering: WPA2-PSK Ethernet backhaul: Ja Installation och hantering via app: Ja Övrigt: MIMO
Asus Lyra Trio har bra räckvidd och presterar bra vid låg och normal belastning i nätverket, men vid hård belastning blir prestandan ojämn och sjunker.
Asus Lyra Trio installeras via appen och Bluetooth mellan telefon och router. Allt gick smidigt med första enheten när vi följde instruktionerna. Ett litet störmoment var dock att router nummer två och tre inte hittades förrän tredje försöket med appen. Förmodligen skulle vi väntat en stund innan försöken att lägga till en enhet, men det framgick inte med tydlighet. Allt gick snabbt och smidigt när enheterna väl hittades.
Det hackade en del på den bärbara datorn när vi strömmade 4K video och det upplevdes som att hastigheten var något svajig. Vid våra körningar mot Bredbandskollen uppmättes väldigt olika resultat mellan mätningarna. När vi växlade ner till Full HD flöt det däremot hela tiden.
Hastigheten vid filöverföring gick ner till under 1 Mbps i vårt tungt belastande test, men den stannade aldrig helt, som vissa system visat sig göra. Hastigheten är (tillsammans med Google Wifi) näst högst i testet vid normal belastning i nätverket med 82 Mbps, men vid hård belastning sjunker hastigheten till 32 Mbps (medan Google Wifi endast sjunker till 53 Mbps). Filöverföringen tog 32 minuter.
Utomhus växlade laptopen snabbt till routern på balkongen och där kunde vi strömma 4K-video stabilt även vid 15 meter avstånd. Vid 30 meter fungerade det hjälpligt, men hackade en del och vi mätte upp en hastighet på 10 Megabit per sekund.
En smart funktion är AiMesh, vilket innebär att Asus Lyra Trio kan byggas ut med andra Asus-routrar (även äldre modeller) som uppgraderas med ny mjukvara om du behöver täcka in fler områden i huset.
En router finns i de flesta hem och gör att flera enheter (såväl datorer som surfplattor och smartphones) kan använda hemmets internetuppkoppling via det trådlösa nätverket.
Vi har testat meshroutrarnas funktionalitet och prestanda vid normal samt hög belastning i nätverket, räckvidd samt deras användarvänlighet vid installation och användning
Meshroutrarna har testats i hemmiljö, i en flerrumslägenhet med tjocka betongväggar. Fem enheter har använts vid testet, utplacerade i olika delar av lägenheten: En stationär dator och en bärbar dator, en surfplatta, en Iphone samt en Android-telefon.
Meshrouterns första enhet har placerats i en garderob där internetanslutningen finns. Enhet nummer två har placerats i kontoret och anslutits med kabel till den stationära datorn, medan enhet nummer tre har placerats på balkongen.
Under testet har en 4K video strömmats från Youtube till de två datorerna och samma video har strömmats i Full HD till övriga enheter. Samtidigt som dessa fem videoklipp har strömmats har en stor testmapp på 11 gigabyte (innehållandes en stor mängd mappar och filer) flyttats från en NAS (ansluten med kabel till meshroutern) till den stationära datorn och internethastigheten har mätts med hjälp av Bredbandskollen ett dussin gånger (simultant på stationär och bärbar dator). Vi utförde även ett flyttest av vår stora testmapp utan någon samtidig mätning av internethastigheten.
Räckvidden och överlämningen mellan meshrouterns olika enheter har testats när de fem videoklippen strömmats genom att den bärbara datorn burits ut på gården utanför huset och 4K videons stabilitet har kontrollerats, vid mätpunkter 15 respektive 30 meter bort från balkongen.
Routrarna har utvecklats genom åren, från att ha varit kabelanslutna till att bli trådlösa via WiFi, och hastigheten har ökat dels genom nya WiFi-standarder och dels genom att routrarna utrustats med fler antenner och verkar på fler frekvensband simultant. Idag är det vanligast att en router är Dual band, vilket innebär att den verkar på frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz. Det är också allt vanligare med Tri band routrar, som har en sändare/mottagare på 2,4 GHz och två på 5 GHz.
Hastigheten i nätverken har de senaste åren ökat, men när det gäller täckningen finns det fortfarande begränsningar i vad som kan uppnås med en router, inte minst eftersom ett högre frekvensband innebär högre hastighet men också kortare räckvidd – 5 GHz är alltså snabbare än 2,4 GHz men har sämre räckvidd.
En lösning för att förbättra täckningen som varit vanligt förekommande tidigare är att installera repeaters i nätverket. Nackdelen är dock att när man installerar repeaters för att utöka den befintliga routerns räckvidd i sitt hem så skapas fler nätverk av enheterna man kopplar in, samtidigt som de inkopplade enheterna drar ner den totala hastigheten i det trådlösa nätverket (eftersom routern får fler produkter att kommunicera med). Och då de olika nätverken har olika SSID (Service Set Identifier, en alfanumerisk nyckel på upp till 32 tecken för att identifiera ett trådlöst nätverk. Helt enkelt nätverksnamnet.) fungerar det hela som så att om man till exempel kommer hem så kopplar mobiltelefonen automatiskt upp sig till nätverket, men när man sedan rör sig i hemmet så kopplar mobilen inte automatiskt över till en repeaters nätverk, även om man befinner sig en meter från repeatern och långt från routern – eftersom så länge det finns minsta lilla signal från routern så stannar mobilen kvar på den uppkopplingen. Man måste alltså manuellt koppla upp sig till en repeater istället för själva routern i hemmet, om inte den trådlösa anslutningen bryts helt.
Den stora fördelen med ett meshnätverk är att routern och övriga enheter (oftast kallade bara routrar eller satelliter) har samma SSID (nätverksnamn), vilket innebär att alla produkter som är uppkopplade i nätverket automatiskt kommunicerar med den av de två, tre eller fler routrar (eller satelliter) som ger starkast signal i just det ögonblicket. Om du till exempel rör dig genom hemmet med din smartphone så växlar den från en router (eller satellit) till en annan utan att du som användare märker något. På detta sätt kan man nå betydligt bättre täckning än vad som är möjligt med en enda router.
Ett mesh-system är inte riktigt nästa generations wifi-system som ska ersätta en traditionell router. Mesh har funnits som företagslösningar länge, men det är först på senare år de dykt upp i konsumentversion.
Främst finns det två nackdelar med mesh-system; Ping och inställningsmöjligheter.
Ping, eller responstid, är ofta betydligt långsammare hos ett mesh-system än hos en traditionell router. Detta helt enkelt för att signalen ofta går genom en av systemets satelliter innan det når huvudroutern. Om du bara surfar eller kollar Netflix kommer du knappast att märka av detta, då det är förhållandevis enkla sysslor i nätverkssammanhang. Om du däremot spelar spel online, med många signaler både ut och in, kan det däremot märkas av ganska fort. Vill du ha ett mesh-system men ändå spela spel skulle vi råda att du ansluter spelprylarna med nätverkskabel istället för wifi.
Den andra nackdelen är att meshrouters är gjorda för att vara enkla. Det innebär att du ofta blir utan en hel del inställningar. För de allra flesta spelar det ingen roll, de få gånger du är inne och pular i inställningarna är det enklare för att det inte finns så många valmöjligheter. Men har du vissa krav på inställningar kan många meshnätverk vara lite grunda. Stalltipset där är i så fall Asus traditionella routrar och att göra mesh-nätverk av dem via AImesh, eller att du tittar på Ubiquitis lite mer proffsinriktade grejer.
Långt innan mesh fanns för konsumenter fanns wifi-repeaters för att förlänga signalen. Fördelen med dessa är såklart att du för en billig peng kan utöka nätverkets räckvidd om du är nöjd med din befintliga router.
Nackdelarna är att hastigheten i runda slängar halveras vid omkopplingen, att repeatern måste ha bra täckning mot den vanliga routern och att de i många fall bildar ett eget nätverk. Det gör att du manuellt får koppla om mellan nätverken om du rör dig genom huset. Samtidigt kan det vara en smidig lösning för att få ut wifi till garaget eller gäststugan.
Trådlösa nätverk i form av Wifi har varit standard i våra hem i ett antal år, och kraven på dem blir allt större – inte minst med tanke på den takt med vilken strömning av video ökar. Strömning av video utgör idag ungefär tre fjärdedelar av världens samlade internettrafik, enligt Cisco VNI Annual Report.
Antalet enheter som ansluts trådlöst såväl i hemmet som utanför ökar, och vi är i startfasen av utvecklingen av IoT (Internet of Things) som kommer öka antalet uppkopplade produkter ännu mer. Detta ställer större och större krav på våra trådlösa nätverk.
Det optimala är att placera en router exakt mitt i hemmet, men så ser det sällan ut i verkligheten eftersom routern vanligtvis placeras där internetanslutningen finns – ofta i källaren eller precis vid hemmets entré. Det finurliga med ett meshnätverk är att man kan placera en meshrouter precis där man har sin traditionella router idag (alltså sannolikt på en icke optimal position) och sedan placerar man en annan meshrouter optimalt (typ mitt i hemmet) och de båda enheterna ingår i ett och samma nätverk, med samma SSID (nätverksnamn), vilket innebär att alla enheter som är uppkopplade i nätverket automatiskt kommunicerar med den meshrouter som ger starkast signal just i det ögonblicket. Och har man fler än två meshroutrar placerar man den tredje på det ställe där man anser att man bäst har nytta av den.
Meshnätverk är inte någon ny uppfinning, de har existerat via professionella produkter (till exempel på flygplatser och hotell) i ett antal år, men nu har de börjat slå igenom även hos konsumenter.
Vill du veta mer kan du läsa vår guide om hur du förbättrar din wifi-täckning
2009 kom standarden 802.11n som nyttjar 2,4 GHz bandet, har 40 MHz bandbredd och använder moduleringen 64 QAM. Max hastighet är 150 Megabit per sekund med en antenn och 450 Megabit per sekund i produkter med tre antenner – och med Dual band teknologi är maxhastigheten 900 Megabit per sekund. Även om det låter mycket är det som sagt maxprestanda som påverkas av många faktorer. Det är inget du spelar spel eller strömmar högupplöst film med, men det duger för surf och Youtube.
2013 kom standarden 802.11ac som innehåller den föregående standardens teknik (och alltså är fullt bakåtkompatibel) samt adderar nyttjande av 5 GHz bandet, med 80 MHz bandbredd och 256 QAM. Detta ger en maxhastighet på ungefär 2,3 Gigabit per sekund. I det här läget börjar Wifi komma upp i riktigt behagliga hastigheter och står pall för såväl en hel del användare som onlinespel och högupplöst film.
2015 kom de första Tri band routrarna ut på marknaden, och de nyttjar 2,4 GHz bandet samt 5 GHz bandet x 2. Maxhastigheten är cirka 3,2-4,3 Gigabit per sekund beroende på vilken teknik som används. Genom att använda fler antenner kan såväl trafik som uppkopplade enheter fördelas bättre, vilket gör att alla får en bättre surfupplevelse.
Nu är det inte så att man kan få en hastighet på närmare 4 Gigabit per sekund mellan en produkt och internet (eller mellan två produkter i nätverket) utan det fungerar som tre nätverk i en och samma router. Fördelen är att routern kan ”prata med” många produkter samtidigt (med tekniken MU-MIMO - Multi-User Multiple Input and Multiple Output) och fördela datatrafiken mellan de tre näten för att varje produkt skall få så hög hastighet som möjligt.
2018 förenklades namnen på wifi-teknikerna och kallas numera ”wifi 1”, ”wifi 2” och så vidare. Mer om skillnaderna och vad de motsvarar hittar du i ordlistan här nedan.
Mer lässugen? Läs vår guide om wifi-standarder
AIMesh: Tillverkaren Asus har en egen variant på det här med meshroutrar. Medan du såklart kan köpa ett färdigt mesh-system har många av oss lite äldre routrar hemma redan. AIMesh är en del i mjukvaran för många av Asus routrar, även äldre sådana, som gör att du kan skapa ett eget meshnätverk med vanliga routrar. Det går även att koppla samman en gammal Asus-router med exempelvis deras meshsystem lyra, för att på så sätt få en extra satellit. Mer information om tekniken och vilka routrar som är kompatibla finns hos Asus
Beamforming: Ett behändigt stycke teknikmagi som ger dig snabbare och stabilare uppkoppling. Kort och enkelt förklarat handlar det om att signalen från antennerna riktas mot just de enheter som är anslutna istället för att bara ”stråla ut” som är fallet annars. Tänkt dig lite som att du vattnar tomatplantan med en vattenslang mot just den, istället för att använda en vattenspridare över hela grönsakslandet.
Ethernet backhaul: Ganska få meshroutrar har idag en separat trådlös uppkoppling för att kommunicera med varandra, utan den delas ofta med den vanliga trafiken. Däremot har de flesta system så kallad Ethernet Backhaul. Det innebär att du kopplar ihop mesh-systemets olika satelliter med hjälp av en vanlig ethernet-kabel.
På så sätt kan all trafik mellan satelliterna, och ut mot internet, skyfflas separat via kabel utan att påverkas av andra trådlösa signaler. Det innebär såklart mer installationsjobb för dig, men i slutändan ett snabbare och stabilare nätverk.
Kryptering: Du har säkert hört att du måste ha lösenord på ditt nätverk för att förhindra att obehöriga tar sig in? Medan du som användare i praktiken ser det när du för första gången ska ansluta till ett nätverk i form av lösenordet du ska skriva in finns det såklart en hel vetenskap bakom det hela och flera olika tekniker för det. Här får du en snabb genomgång:
WEP, Wired Equivalent Privacy. En av de första krypteringsteknikerna som kom. Finns fortfarande i bruk, men rekommenderas inte då den är enkel att knäcka.
WPA, Wifi protected Access. Förbättrad krypteringsteknik som kom 2004 och som fortfarande används.
WPA2. Den senaste krypteringstekniken för wifi-nätverk som ska vara i princip omöjlig att avlyssna.
PSK, Pre-shared key. PSK är ingen krypteringsteknik I sig, utan ett sätt att förenkla för användaren. Du har säkert stött på milslånga wifi-lösenord när du ska ansluta till en router, medan du i andra fall har ett någorlunda normalt lösenord för att koppla upp dig. PSK är det normala lösenordet och efter att det har godkänts tar WPA-tekniken över och sköter den underliggande identifieringen.
WPS, Wifi protected setup. Ett sätt att förenkla uppkoppling utan lösenord. Aktivera WPS på routern och enheten som ska ansluta och så parar de ihop sig automatiskt. Oftast syns det som en separat knapp på routern. Ett enkelt alternativ, men också ett potentiellt säkerhetshål som du kan slå av om du vill ha lite ytterligare säkerhet i nätverket.
Mbps: Megabit per sekund. Helt enkelt hur mycket data som kan överföras per sekund. Här är det viktigt att särskilja bit och byte. Byte är vanligen måttstocken som används för arbetsminnen och hårddiskar i datorer, mobiler och surfplattor, kilobyte, megabyte, gigabyte och så vidare. Bit är istället termen som används när vi pratar om överföringshastigheter i såväl trådade som trådlösa nätverk.
Det går åtta bit på en byte. Så om du vill översätta blir exempelvis en router som ska klara 1 000 Mbps 125 megabyte per sekund. Orkar du inte med matten alla gånger kan du dela med tio och räkna på att exemplet ovan ger någonstans strax över hundra megabyte per sekund.
Första versionen av MIMO kallas också SU-MIMO, där SU står för Single user eller en användare/enhet. MU-MIMO är istället Multiple User, alltså flera användare. I skrivande stund stödjer MU-MIMO fyra samtidiga användare istället för en, förutsatt att både router och de uppkopplade enheterna har stöd för det hela.
Tekniken har däremot aldrig tagit fart på samma sätt som traditionellt trådbundet nätverk eller wifi. Även om många tekniska hinder och överföringshastigheter har förbättrats under åren lever tekniken ett lite undanskymt liv vid sidan av de stora nätverksteknikerna.
Siffrorna 802.11 är den tekniska termen för bland annat och oftast det vi kallar wifi eller trådlöst nätverk i vardagligt tal. I slutet av 2018 förenklades de olika wifi-teknikerna rejält, även om de gamla bokstavskombinationerna fortfarande hänger kvar. Vi går igenom bägge samtidigt här:
Wifi 1, tidigare 802.11b: Släpptes 1999 och är en numera föråldrad teknik med låga hastigheter och kort räckvidd. Maxhastighet på 11 Mbps.
Wifi 2, tidigare 802.11a: Släppte även det 1999 och heter paradoxalt nog Wifi 2 numera. Numera föråldrad teknik med såväl kort räckvidd som ganska långsamma överföringshastigheter. Maxhastighet på 54 Mbps.
Wifi 3, tidigare 802.11g: Släpptes 2003 och var allmänt förbättrad mot föregångarna, men hade fortfarande en maxhastighet på 54 Mbps.
Wifi 4, tidigare 802.11n: Släpptes 2009 och möjliggjorde uppkoppling på både 2,4GHz-bandet (som tidigare tekniker) och 5 GHz. Maxhastigheten ligger på 150 Mbps, men här introducerades även SU-MIMO och maxhastigheter genom det på 450 Mbps.
Wifi 5, tidigare 802.11ac: Släpptes 2014 och är närmast standard hos wifi-enheter numera. Som standard gäller hastigheterna 433 eller 866 Mbps, men här introducerades är MU-MIMO och snabbare underversioner av tekniken, vilket kan få upp hastigheten till maximalt 3 500 Mbps.
Wifi 6, tidigare 802.11ax: Släpptes 2019 och är den senaste tekniken för Wifi. MU-MIMO är standard här, istället för ett påhäng som det var i tidigare generation. Hastigheten (till en början) landar på 9 600 Mbps. Hastigheten är dock bara en del. Här handlar det minst lika mycket om bättre räckvidd, bättre stabilitet och även mer resurseffektivt så att dina wifi-kopplade enheter drar mindre ström.
Wifi 6e är den senaste tekniken, som dök upp under 2021. Hastighet är densamma som hos wifi 6, men nu finns även stöd för 6 GHz-bandet. Det har förvisso kortare räckvidd, men är lite mindre tätbefolkat än de två övriga banden, vilket kan snabba upp det hela.
Vill du läsa mer kan du kika på vår guide om wifi-standarder. På samma sätt kan det vara bra att få lite koll på de trådbundna alternativen i vår guide om ethernet-kablar.
Oavsett om du har en traditionell router eller en meshrouter används USB-uttaget till två saker.
Oavsett om du kör den kombinerade routern och modem som Comhem skickar ut till sina kunder, eller någon annan lösning från andra leverantörer, kan du använda mesh hemma.
Vad du behöver göra är att gå in i inställningarna för den befintliga routern/modemet och sätta det i bryggläge (bridge mode). Då stängs hela routerdelen av apparaten av och den agerar enbart modem.
Från modemet kopplar du sedan en nätverkssladd till ditt nya mesh-system och använder sedan det uteslutande för såväl trådlösa som trådade uppkopplingar.
Har du internet via mobilnätet kan du göra på samma sätt, förutsatt att modemet du använder har uttag för ethernet då.
Gillar du vår nya look?
Läs mer om alla nyheter och ge din feedback
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.