Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Köksassistent: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 22 januari 2020

Vi har testat köksassistenter och utnämner Electrolux Assistent EKM4 till bäst i test. Den är kraftfull med en utmärkt visp- och knådfunktion men också användarvänlig med en snygg design och finns i en uppsjö färger, som alla har sitt eget produktnummer.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Alla köksassistenterna har utvärderats i våra testfamiljers vardag där de knådat och vispat. Vi har fokuserat på följande aspekter:

  • Effektivitet
    Hur kraftfull är motorn? Hur snabb är den på att vispa och knåda? Hur länge behöver köksassistenten knåda för att få med sig hela degen? Går degkroken ned djupt nog för att få med sig hela degen? Är den tidseffektiv att montera ihop och isär? Hur snabbt går det att komma igång och avsluta, d.v.s. att plocka upp, montera ihop och sätta igång, montera isär, rengöra och plocka ner?

  • Användarvänlighet
    Hur lättanvända är reglagen? Är det enkelt att fästa de olika delarna till handtaget? Hur bra fungerar tillbehören? Hur lätt är det att rengöra assistenten samt dess lösa delar? Hur utrymmeskrävande och tung är den? Är den enkel att lyfta och bära? Är den smidig att montera ihop och isär?

  • Byggkvalitet och design
    Hur robust och hållbar är köksassistenten? Vilka material är den tillverkad av? Hur högljudd är motorn? Hur lång är garantitiden och vad omfattar den? Hur väldesignad är köksassistenten? Vilken stil har den? Finns den att köpa i olika färger?

Köksassistenterna har betygsatts efter prisvärde, vilket innebär att vi har bedömt och betygsatt dem efter funktionalitet, prestanda och design i förhållande till prislappen.

Vi har testat ett urval av köksassistenter Jämför pris på fler populära köksassistenter på Pricerunner.

1. Electrolux Assistent EKM4 - BÄST I TEST KÖKSASSISTENT

Kraftfull köksassistent i retrodesign

Bredd: 37 cm Djup: 21 cm Höjd: 36 cm Vikt: 8,4 kg (uppmätt med skål och degkrok) Effekt: 1 000 W Sladdlängd: 1 m Skålvolym: 4,8 l Degkapacitet: - kg jäsdeg Ljudnivå: 79,5 dB Inkluderade tillbehör: Degkrok, visptillsats

Electrolux EKM4100

Electrolux Assistent EKM4-serie är en gedigen och snygg köksassistent i retrodesign som finns i många olika färger för att passa in i det personliga köket. Anledningen till att vi kallar denna köksassistent för ”serie” är att samma maskin har givits 11 olika modellnummer beroende på färg. Under recensionen finner du en lista på varje färg och dess modellnummer.

Denna köksassistent har en kraftig motor och ger ett mycket bra resultat vid knådning av normalstora degar. EKM4 har lagom många knappar och är lätt förstå sig på. Den har många hastigheter och gör ett utmärkt jobb genom att snabbt få med hela degen och knåda igenom den, även vid lägre varvtal. Vid de högre hastigheterna låter köksassistenten högt och drivhuvudet kan börja hoppa och knäppa något. Det är lätt att hantera vred och spärrar samt att rengöra lösa delar, då de flesta av dem kan maskindiskas. Tyvärr måste det tunga drivhuvudet lyftas med två händer och vid bakning av större degar är det lätt att deg fastnar under drivhuvudet, vilket kan vara svårt att rengöra.

Det ingår även en mindre bunke men fortfarande krävs tillräckligt med vätska för att vispen ska fungera optimalt. EKM4 har två smarta lampor, både ner i skålen samt runt accelerationsvredet så att du lätt kan se vilken hastighet du använder. Med tanke på sitt låga pris ger Electrolux Assistent EKM4000 fantastiskt mycket köksassistent för pengarna och utnämns därför till bäst i test.

Electrolux Assistent EKM4-serien finns i följande färger och modellnummer:

EKM4000 - Vattenmelon EKM4100 - Äggskalsvit EKM4300 - Svart glansig EKM4500 - Marinblå EKM4600 - Silver EKM4610 - Pärlemorrosa, metallic EKM4620 - Champagne Gold Metallic EKM4630 - Fuchsia Metallic EKM4800 - Blå, metallic EKM4810 - Lila EKM4900 - Brons

Utmärkt visp- och knådfunktionkraftfullanvändarvänligsnygg design
Hoppig vid maxbelastningdeg kan fastna under drivhuvudet
5,0

Bra pris hos:

Hemmy.se

2. Kenwood KVL8300S Chef XL

Liten maskin för stora volymer!

Motoreffekt: 1 700 W Vikt: 10,4 kg Max vikter: Mjölvikt: 2,6kg. Mjöl + vätska: 2,6-5kg. Ägg: 16st Volym behållare: 6,7 l Medföljande vispar: K-Spade (för lätta smetar), Visp, Degkrok, Flexi-Visp (kantskrapande visp), Mousseverktyg Extra tillbehör: Stänkskydd med matningslucka, Slickepott Färger: Titan Grå Övrigt: 10års motorgaranti Storlek (Höjd): 35,6 mm Storlek (Bredd): 38 mm Storlek (Djup): 28,5 mm

Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S

Kenwood Chef XL är en relativt kompakt köksassistent men har samtidigt både stor skål och kraftiga stora vispar i högkvalitativt rostfritt stål. För att byta vispar och ta ur skålen fälls överdelen uppåt, här har maskinen försetts med fjäderbelastning vilket ger ett enkelt handhavande och mindre risk för klämskador. I uppfällt läge blir maskinen hög, 53cm, vilket utesluter placering under köksskåp vid arbete. Handhavandet är väldigt enkelt, hastighetsvredet lyser med vitt sken då maskinen är redo för arbete och börjar blinka om något öppnas så att maskinen ej kan starta. Hastigheterna regleras från endast omrörning, puls (max direkt), samt i steg 1-7 där maskinen tycks steglöst röra sig mellan dessa hastighetslägen. En arbetslampa ger stark belysning direkt ner i skålen, något vi imponeras av och som snabbt blev en favoritdetalj på Kenwoods köksassistent.

Vid tyngre arbeten såsom bröddegar knådar maskinen lekande lätt och det är först vid maxvikterna vi hör en antydan till att motorn belastas lite hårt. Maskinens smala design ger en viss vinglighet vid dessa arbeten och vi fick även maskinen att börja vandra då diskbänken inte var helt plan. Lättare arbeten som blandning av diverse smetar eller vispning av ägg går snabbt och stabilt. Det medföljande stänkskyddet omfattar hela skålen vilket ger ett bra skydd och har en stor lucka för matning av mjöl mm. Degkroken har en väl tilltagen skyddsplatta upptill vilket förhindrar att degen vandrar upp mot maskinen och fungerar väl även då vid mycket stora degar.

Oavsett vad vi utsätter Kenwoods köksassistent för så klarar den uppgiften mycket bra även om den behöver en stödjande hand vid de större degarna. Vissa detaljer och känsliga delar känns väl påkostade för att hålla under sin livslängd och vi kan inte annat än imponeras över hur de lyckas göra en köksassistent för större volymer utan att den behöver ta för stor plats i köket. Om så önskas finns möjlighet att köpa tillbehör för pastatillverkning och för att ansluta en blender. Så även om priset är i det övre segmentet så kan vi också konstatera att Kenwood Chef XL ger valuta för dessa pengar och kommer erbjuda sina användare många trevliga bakstunder med imponerande resultat.

Tar liten platsheltäckande stänkskyddarbetsbelysning
Något vinglig vid tyngre arbeten
4,5

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

3. KitchenAid Artistan 175

Retrodesign och energismart med utmärkt visp- och knådfunktion

Bredd: 35 cm Djup: 22 cm Höjd: 36 cm Vikt: 9,3 kg (uppmätt med skål och degkrok) Effekt: 300 W Sladdlängd: 1,35 m Skålvolym: 4,25 l Degkapacitet: 1,2 kg jäsdeg Antal hastigheter: 10 st Ljudnivå: 75 dB (uppmätt) Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp, flatblandare, flatblandare med silikonlist, stänkskydd, extra skål, kokbok, (skickas retroaktivt vid produktregistrering)

Kitchenaid Artisan 175E

Kitchen Aid Artistan är en välfungerande och retrosnygg köksassistent. Det som främst utmärker den från konkurrenterna är en smart, energisnål innovation i form av en direktdrivande motor istället för en remdriven. Enligt Kitchen Aid innebär detta att angiven effekt på 300 W i praktiken motsvarar ca 1000 W, vilket är fullt tillräckligt för de flesta hushåll. Motorns effektivitet märks bland annat av på vispfunktionen, då maskinen på kort tid vispar äggvitor till hårt skum och vispgrädde snabbt blir riktigt fluffig. Knådfunktionen är också utmärkt. Degkroken får successivt med sig innehållet och med det smidiga stänkskyddet kan du enkelt fylla på med mer mjöl eller andra råvaror efter behov. Väljer du att göra en paj- eller mördeg använder du dig av flatblandaren som snabbt fixar till tyngre degar.

Att Kitchen Aid använder färre watt innebär inte en lägre ljudnivå. Däremot uppfattar vi att den nyare modellen har blivit något tystare än föregångarna. Det är dock anmärkningsvärt att en av marknadens tyngsta köksassistenter inte står helt stadigt, utan hoppar lite under tungt arbete. Det är lätt att förstå hur du använder en Kitchen Aid och den uppfällbara armen gör att du enkelt kommer åt innehållet, men vi hade uppskattat om uppfällningen inte krävde två händer. Rengöringen försvåras också av att deg fastnar under drivhuvudet om man bakar i större volym, och den stadiga bunken sitter så hårt fast att man nästan måste slå till handtaget för att få loss den. Dessa svagheter till trots så har du med Kitchen Aid Artistan alla möjligheter till mycket bra hjälp i köksarbetet och det finns en mängd olika tillbehör att köpa till.

*KitchenAid säljer även syskonmodellen KitchenAid Artistan 125 som är identisk med denna produkt, sånär som på att den saknar tillbehören flatblandare med silikonlist, extra skål och stänkskydd.

Utmärkt visp- och knådfunktionenergisnålsnygg designflatblandare ingår
Något hoppig vid maxbelastningtvåhandsuppfällningdeg kan fastna under drivhuvudet
4,5

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

4. Ankarsrum AKM6220

Stadig och funktionell köksassistent i retrodesign

Bredd: 26,8 cm Djup: 40 cm Höjd: 36 cm Vikt: 8,6 kg (uppmätt med skål och degkrok) Effekt: 800 W Sladdlängd: 1,95 m Skålvolym: 7 l Degkapacitet: 5 kg jästdeg Antal hastigheter: 12 st Ljudnivå: 85,3 dB (uppmätt) Inkluderade tillbehör: Skärskiva, citruspress, degkrok, degvisp, visptillsats, köttkvarnstillsats

Ankarsrum Assistent AKM 6220

Ankarsrum AKM6220 är en snyggt designad, stabil och stark köksassistent. Den första versionen lanserades av Electrolux 1940 och även om assistenten utvecklats sedan dess har man behållit det tidstypiska utseendet. AKM6220 har inte någon särdeles stark motor men arbetar likväl snabbt och effektivt. I den rymliga rostfria bunken arbetas innehållet raskt ihop och vid bakning får degkroken enkelt med all deg, som även släpper lätt från kanterna under knådningen. Köksassistenten har praktiska funktioner som löstagbar sladd, timer och överbelastningsskydd. Den reglerar också automatiskt varvtalet beroende på hur hårt belastad maskinen är. Trots att motorn inte är så väldigt stark, så låter den mer än genomsnittet under kraftigt arbete. Däremot står AKM6220 stadigt, delvis med hjälp av sugproppar på undersidan av maskinen.

Det kan ta en stund att lära sig montera tillbehören, då uppbyggnaden skiljer sig en del från andra köksassistenter. Det är lätt att rengöra köksassistentens delar och ett plus att de allra flesta delar och tillbehör faktiskt får maskindiskas. AKM6220 är snabb på att vispa grädde och tack vare den höga skålen minimeras stänk i köket. För att passa olika smaker finns köksmaskinen i många olika färger, vilket är en fördel då den är stor och inte får plats i många normalstora köksskåp. AKM6220 är ett utmärkt val både för den avancerade hemmakocken såväl som för nybörjaren och kan med fördel användas i den stora familjen, då det går att baka och vispa stora mängder åt gången.

Effektivrymligstadigflera färgvallätt att rengöra
Relativt högljudd & utrymmeskrävande
4,0

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

5. Bosch MUMXL40GG

Mycket stark, robust och effektiv med smart funktionalitet

Mått (BxDxH): 39,7x59,7x42,5 cm Vikt: 8,92 kg (uppmätt med skål och degkrok) Effekt: 1600 W Sladdlängd: 1,1 m Skålvolym: 5,4 l Degkapacitet: 3,5 kg jästdeg Antal hastigheter: 7 st Ljudnivå: 74,3 dB Inkluderade tillbehör: Degkrok, tratt, blenderkanna, ballongvisp, grovvisp

Bosch MUMXL40G

Bosch MUMXL40GGB är en mycket kraftfull och stabil köksassistent i modern design. Det är enkelt att förstå de grundläggande funktionerna och komma igång med köksarbetet. Blandarmen lyfts enkelt med ett knapptryck så att du har en hand fri och enkelt kan komma åt eller fylla på innehållet i den stora rostfria bunken. MUMXL40GGB:s styrka är vispen som roterar snabbt och effektivt i flera dimensioner. Ballongvispen kan ställas in så att den även kan vispa mindre mängder och med mjukstartsinställningen minskar stänkrisken. Knådningen är relativt effektiv då degkroken bearbetar degen både i sid- och höjdled, däremot tar det en liten stund innan degkroken får med sig hela degen. Det är enkelt att fylla på med ingredienser då det genomskinliga stänk-locket har en stor tratt. Många köksassistenter blir instabila och låter ljudligt vid höga effekter. Även om Bosch inte lyckats råda bot på högljuddheten så låter MUMXL40GGB relativt lite, med tanke på dess kraftfulla motor. Dessutom är den föredömligt stabil tack vare en hög maskinvikt och sugproppar på undersidan av maskinen. Baksidan av den höga vikten är naturligtvis att MUMXL40GGB kan upplevas som tung att flytta runt. Andra funktioner som förenklar arbetet är de upplysta knapparna, den automatiska sladdupprullningen samt enkelheten att lossa delarna och rengöra dem. Tillbehören är praktiska men kan upplevas som krångliga att montera för nybörjaren. MUMXL40GGB har en relativt saftig prislapp, men är du ute efter en mycket kraftfull och robust köksassistent som ger bra resultat är den ett utmärkt val.

Mycket kraftfullsmart funktionalitetstilren design
Tungointuitivt montage av tillbehör
4,0

6. Bosch MUM52120

Liten, smidig och användarvänlig för mindre bak

Bredd: 28 cm Djup: 27 cm Höjd: 28,2 cm Vikt: 6,2 kg (uppmätt med skål och degkrok) Effekt: 700 W Sladdlängd: 1,18 m Skålvolym: 3,9 l Degkapacitet: 1,5 kg jästdeg Antal hastigheter: 4 st Ljudnivå: 75,2 dB (uppmätt) Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp och grovvisp, grönsaksskärare, plastmixer

Bosch MUM52120

MUM52120 kan se liten och simpel ut, men klarar ändå av det man kan begära av en köksassistent för mindre bak. Det är enkelt att komma igång med visp- och knådfunktionerna och med ett smidigt knapptryck lyfter du bland-armen så att du enkelt kommer åt innehållet i bunken av rostfritt stål. Degen bearbetas effektivt genom knådning både i sid- och höjdled och de fyra hastighetslägena är fullt tillräckliga för de små degar vi testat. Det finns även en puls-funktion som har till uppgift att driva köksassistenten endast momentant, för exakt kontroll. MUM52120 har en smart parkeringsfunktion som innebär att tillbehören alltid stannar baktill i bunken och därmed blir den enklare att fylla på. Det är bra fart på vispen och även om det finns en mjukstartfunktion som ska minska risken för stänk, så kan vätskor som grädde skvätta ur.

Decibelmässigt låter inte MUM52120 mer än den genomsnittliga köksassistenten. På lägre effekter har dock motorljudet en hög – nästan pipande – ton, vilket gör det jobbigare att lyssna på. Delarna är enkla att lösgöra samt sätta tillbaka och nästan alla delar tål maskindisk. En potentiellt stor styrka hos MUM52120 är dess låga höjd, vilket kan vara en klar fördel om den exempelvis ska förvaras i skåp. För att förvaringen ska bli smidig finns det ett smart sladdfack. MUM52120 gör ett bra köksjobb för sin prisklass och är ett bra val för det mindre hushållet.

Liten & smidiganvändarvänlig
Kan skvättastundtals jobbigt motorljud
3,5

Bra pris hos:

Computersalg.se

Allt om Köksassistent

Köksassistenten har i över 70 år varit en favorit i köket och idag finns fler modeller än någonsin att välja mellan. Det är inte bara typen av recept man följer och vilka råvaror man använder som påverkar vilken typ av köksassistent man föredrar. Även funktionalitet, storlek och färg är viktiga egenskaper. Den som bor litet kanske föredrar en liten och smidig köksassistent. Den som bakar stora satser kanske prioriterar en stor och kraftfull modell med plats för många liter degvätska. Den designintresserade kan ofta välja mellan flera färger och idag finns assistenter i vitt och rosa.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste köksassistenter. Vi har bedömt en rad olika egenskaper men fokuserat på visp- och knådfunktionen. Då köksassistenter ofta används vid exempelvis brödbak, vill många att assistenten ska kunna stå framme på en köksbänk eller en hylla. Alternativt bör den vara lättförflyttad och lätt att montera ned och ihop. Då köksassistenter har så många funktioner är det viktigt att delarna är lätta att lossa och bygga om. Köksassistenten bör vidare ha en motor som är tillräckligt stark för ändamålet. Ju starkare motor en köksassistent har, desto bättre blir den på att hantera större och grövre degar. En ofrånkomlig bieffekt av en kraftfull motor är tyvärr att ljudnivån tenderar att bli högre. Likaså hoppar många köksassistenter omkring lite när effekten blir hög. Andra viktiga egenskaper hos en köksassistent inkluderar en degkrok som får med sig all deg vid knådning, en bra vinge för blandning, en effektiv visp och en tillräckligt stor skålvolym. Tillbehören ska vara lätta att rengöra och många uppskattar om de löstagbara delarna tål att diskas i diskmaskinen. Något som är värt att tänka på vid köp av köksassistent är att ju fler funktioner den har, desto mer brukar den kosta. Planerar man att endast använda sin köksassistent för enklare uppgifter, såsom brödbakning, kan en enklare modell därför vara att föredra.

Skillnaden mellan köksassistent, matberedare och köksmaskin

Köksmaskin är ett samlingsnamn på både köksassistenter och matberedare. En köksassistent däremot, har färre funktioner än en matberedare. Köksassistenten räcker gott för lite enklare uppgifter, såsom bakning av surdegsbröd, vispning av glass och blandning av röror. För tuffare köksuppgifter, såsom att riva grönsaker, finfördela äpplen till äppelmos, mala kött genom köttkvarn eller tillverka korv via ett korvhorn krävs däremot en matberedare.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!