Uppdaterad
Är det dags att fylla köket med doften av nybakade bullar eller färskt bröd? Vi har testat köksassistenter från märken som Kenwood, Ankarsrum, Bosch, KitchenAid och Electrolux. För att en köksassistent ska kunna utses till Bäst i test måste den vara lätt att använda, ha en kraftfull motor, kunna hantera smet och degar av olika storlek samt ha de tillbehör och funktioner som underlättar vid bak och matlagning.
Våra tester är oberoende utförda och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas helt utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Alla köksassistenterna har utvärderats i våra testfamiljers vardag där de knådat och vispat. Vi har fokuserat på följande aspekter:
Effektivitet. Hur kraftfull är motorn? Hur snabb är den på att vispa och knåda? Hur länge behöver köksassistenten knåda för att få med sig hela degen? Går degkroken djupt nog i skålen för att få med sig hela degen? Är den tidseffektiv att montera ihop och isär? Hur snabbt går det att komma igång och avsluta baket, d.v.s. att plocka upp, sätta ihop delar, rengöra och plocka ner?
Användarvänlighet. Hur lättanvända är reglagen? Är det enkelt att fästa de olika delarna till redskapsarmen? Hur bra fungerar tillbehören? Hur lätt är det att rengöra assistenten samt dess lösa delar? Hur utrymmeskrävande och tung är den? Är den enkel att lyfta och bära? Är den smidig att montera ihop och isär?
Byggkvalitet och design. Hur robust och hållbar är köksassistenten? Vilka material är den tillverkad av? Hur högljudd är motorn? Hur lång är garantitiden och vad omfattar den? Hur väldesignad är köksassistenten? Vilken stil har den? Finns den att köpa i olika färger?
Köksassistenterna har betygsatts efter prisvärde, vilket innebär att vi har bedömt och betygsatt dem efter funktionalitet, prestanda och design i förhållande till prislappen.
Vi har testat ett urval av köksassistenter Jämför pris på fler populära köksassistenter på Pricerunner.
Köksassistent i retrodesign med god effekt som passar utmärkt för vardagsbakning i hemmet
Effekt: 1 200 W Sladdlängd: 1,25 m Skålvolym: 4,8 + 2,9 Liter Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp, flatblandare, silikonvingad flatblandare, jäslock och stänkskydd med matningslucka Vikt: 9,55 kg Maxvikt jäsdeg: 1,4 kg Övrigt: belysning av skål och vred, pulsfunktion, mjukstart
Med sin snygga retrodesign, starka motor de många bra tillbehören blir Electrolux Assistent ett bra köp för vardagsbakning för den normalstora familjen. En något hög ljudvolymen kompenseras med stabil konstruktion, smidigt stänkskydd som håller tätt och en smart mjukstart.
Electrolux E7KM1-4PB är en assistent som har uppgraderats från sin föregångare och fått en starkare motor. Nu är effekten 1200 W och har tio olika hastigheter att välja mellan. Reglaget har inbyggd belysning som gör det lätt att se inställning och det är lätt att hitta rätt varvtal beroende på om du ska vispa grädde, knåda en deg eller svänga ihop en smet. Den smidiga pulsfunktionen gör att det går snabbt att blanda. Att vispa går både snabbt och kladdfritt då Electrolux assistent inte kör på full gas även om du vrider vredet på fullt, utan istället accelererar långsamt för att minska stänk. Ännu mindre risk för kladd blir det med den smarta stänkskyddet som förvisso kan vara lite bökigt att få på plats, men som i gengäld håller tätt från spill och har en inbyggd matningslucka för enklare användning.
Vid knådning av jäsdegar märks det att maskinen arbetar då ljudvolymen blir lite högre och drivhuvudet rör sig lite med ett knäppande ljud som följd. Enligt manualen är maxvikt på degarna 1.2-1.4 kilo vilket känns lite i förhållande till effekt. Panelen har använt den till tyngre degar än så utan problem, men gissar att det sliter mer och eventuellt ger en onödigt förkortad livslängd på maskinen om man inte följer de rekommenderade vikterna.
Skålen kan ibland krångla vid löstagning, speciellt när man har kört tyngre degar, men bara knacka på handtaget åt det håll den ska vridas så lossnar den enkelt. Panelen hade också önskat att man inte skulle kunna starta maskinen med drivhuvudet uppfällt, vilket känns som en onödig säkerhetsrisk.
Vid köp så kommer det många användbara tillbehör, som ballongvisp, jäslock och stänkskydd. Det följer även med två flatblandare där den ena har en smart silikonvinge som gör att tunnare smet dras ner från skålens kanter. De flesta tillbehör tål maskindisk och de som inte gör det är lätta att rengöra själv. Det går även att utöka tillbehören med köttkvarn eller grönsaksskärare.
Det ingår två skålar, en större som har handtag och en mindre som går att förvara i den större vilket spar plats i skåpen. Förutom belysningen vid vredet så lyser en liten lampa ner i skålen så att man alltid har bra arbetsbelysning. Sett till tillbehören och funktionerna anser vi att Electrolux Assistent E7KM1-4PB får räknas som en välfungerande och prisvärd köksassistent.
Snyggt designad och mycket effektiv köksassistent för både bull- och brödbak
Bredd: 36 cm Djup: 36 cm Höjd: 28 cm Vikt: 8,6 kg Effekt: 1500 W Sladdlängd: 2 m Skålvolym: 7 liter Degkapacitet: 5 kg jäsdeg Inkluderade tillbehör: Rostfri kittel, vispskål, degrulle, degkniv, degskrapa, degkrok, vispaxel, jäslock, ballongvispar och mördegsvispar
För den bakintresserade är Ankarsrum redan ett känt märke. Denna köksassistent syns ofta i uppmärksammade sammanhang, såväl i välbesökta kanaler i sociala medier som i tv-produktioner. Den stilrena och snygga designen gör att man gärna låter Ankarsrum AKM 6230 stå kvar på köksbänken även efter att bullarna är färdiggräddade.
Ankarsrum AKM 6230 baspaket utgörs, utöver själva maskinen, av tio lösa delar. Kort sagt får man med allt man behöver för det vanliga hushållets behov. För den mer avancerade kocken kan grönsaksstrimlare, köttkvarn, mixer och många andra tillbehör köpas till. Den avtagbara sladden är lång nog för att AKM 6230 ska vara enkel att placera i köket, och gör maskinen enklare att förvara.
Alla de medföljande tillbehör är onekligen en fördel med AKM 6230. Sätta en bulldeg, vispa maräng, blanda kaksmet, baka bröd? Vad man än är sugen på kan Ankarsrum AKM 6230 vara behjälplig med att uppfylla magens och munnens drömmar. Det enda bökiga med de många delarna är förvaringen av dem, och hur man ska undvika att något tappas bort i kökets skåp och lådor.
Ankarsrum AKM 6230 är lätt att komma igång med. Själva maskinen är ganska tung men står å andra sidan mycket stabilt på köksbänken, inte ens vid maximal effekt rör den på sig. Den rostfria bunken placeras rakt ned, armen dras i läge och sen är det bara att börja knåda eller vispa. Eftersom både vispskål och bunke är så rymliga kan man enkelt kan göra dubbel sats av båda deg och smet.
Motorn i AKM 6230 är imponerande stark och trots tre stora bulldegar direkt efter varandra märks ingen nedgång i kapacitet. För mindre degar finns degrullen, för större används degkrok och degkniv. Dessa är riktigt effektiva och förhindrar degen från att fastna och bara släpas runt i bunken utan att knådas.
På AKM 6230 finns två vred. Det ena kan antingen användas som en timer på mellan 1 och 12 minuter, eller vridas till konstant ON-läge. Med det andra vredet ställer man in bunkens varvtal. Ljudvolymen är inte den lägsta, men inte heller så hög att det irriterar öronen mer än andra köksassistenter. Det är även ett stort plus att nästan alla delar till AKM 6230 kan diskas i diskmaskin.
Efter en intensiv säsong av mycket bakande så ser AKM 6230 fortfarande ut precis som ny. Alla tillbehör har felfritt fungerat som avsett och köksassistenten är en fröjd att ha framme. Priset är visserligen väl tilltaget. Men bakar man mycket och har budget för en värstingmaskin så kommer Ankarsrum AKM 6230 leva upp till förväntningarna med bravur.
Liten maskin för stora volymer!
Motoreffekt: 1 700 W Vikt: 10,4 kg Max vikter: Mjölvikt: 2,6kg. Mjöl + vätska: 2,6-5kg. Ägg: 16st Volym behållare: 6,7 l Medföljande vispar: K-Spade (för lätta smetar), Visp, Degkrok, Flexi-Visp (kantskrapande visp), Mousseverktyg Extra tillbehör: Stänkskydd med matningslucka, Slickepott Färger: Titan-grå Övrigt: 10 års motorgaranti Storlek (Höjd): 35,6 mm Storlek (Bredd): 38 mm Storlek (Djup): 28,5 mm
Kenwood Chef XL är en relativt kompakt köksassistent men har samtidigt både stor skål och stora, kraftiga vispar i högkvalitativt rostfritt stål. För att byta vispar och ta ur skålen fälls överdelen uppåt. Här har maskinen försetts med fjäderbelastning vilket ger ett enkelt handhavande och mindre risk för klämskador.
I uppfällt läge blir maskinen hög, 53 cm, vilket dessvärre utesluter placering under köksskåp vid användning. Den är väldigt lätthanterad och tydlig – hastighetsvredet lyser med vitt sken då maskinen är redo för arbete och blinkar om något öppnats så att maskinen ej kan köras. Hastigheterna regleras från endast omrörning, puls (max direkt), samt i steg 1–7 där maskinen tycks steglöst röra sig mellan hastighetslägena. En arbetslampa ger stark belysning direkt ned i skålen, något som snabbt blev en favoritdetalj på Kenwoods köksassistent.
Vid tyngre arbeten såsom bröddegar knådar maskinen lekande lätt och det är först vid maxvikterna vi hör en antydan till att motorn belastas lite hårt. Maskinens smala design ger en viss vinglighet vid dessa arbeten och vi fick även maskinen att börja vandra då diskbänken inte var helt plan. Lättare arbeten som blandning av diverse smetar eller vispning av ägg går snabbt och stabilt.
Det medföljande stänkskyddet omfattar hela skålen vilket ger ett bra skydd och det finns en stor lucka för matning av mjöl m.m. Degkroken har en väl tilltagen skyddsplatta upptill vilket förhindrar att degen vandrar upp mot maskinen och fungerar väl även med mycket stora degar.
Oavsett vad vi utsätter Kenwoods köksassistent för så klarar den uppgiften mycket bra även om den behöver en stödjande hand vid de större degarna. Vissa detaljer och känsliga delar känns väl påkostade för att hålla under sin livslängd.
Vi kan inte annat än imponeras över att Kenwood lyckats göra en köksassistent för större volymer utan att den behöver ta allt för stor plats i köket. Om man önskar finns även möjlighet att köpa tillbehör för pastatillverkning och det går även att ansluta en blender. Så även om priset är i det övre segmentet så kan vi också konstatera att Kenwood Chef XL ger valuta för dessa pengar och kommer erbjuda sina användare många trevliga bakstunder med imponerande resultat.
Kenwood KVL8300S
En snygg, avancerad köksassistent med många funktioner för hemmakonditorn
Effekt: 1400 Watt Skålvolym: 7 liter (uppvärmningsbar skål) + 5 liter Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp, K-beater (flatblandare), silikonbelagd flexivisp, slicketpott, blendertillsats och stänkskydd med matningslucka Vikt: 8,5 kg (utan skål) Maxvikt jäsdeg: 2,56 kg (fasta degar), 5 kg (lösare degar) Övrigt: Inbyggd värme, inbyggd våg, belysning av skål, förprogrammerade inställningar Garanti: 10 år på motordelar
Kenwood Patissier XL är en riktig mångsysslare av det mer avancerade slaget. Utöver standardfunktioner som att vispa, blanda och knåda deg kan den här apparaten smälta choklad och väga ingredienserna direkt i skålen.
Brittiska Kenwood har satsat på att du ska kunna minimera mängden hushållsapparater i köket. Vågen är inbyggd i maskinen (du kan även väga saker genom att placera dem på maskinens platta ovansida, utan att lägga dem i skålen), men det finns även uppvärmning som kan göra allt från att snabba på jäsningen till att smälta choklad – betydligt mer enkelt än i vattenbad. Med testexemplaret följer en blender, men det finns också en uppsjö av tillbehör att köpa till som kan skära, strimla, mala kött, göra pasta med mera. Vi ska dock inte sticka under stol med att redan de verktyg som följer med tar upp ganska stor del av ett köksskåp. De är (och ska vara) ganska stora, så man bör planera för förvaringen av dessa.
Det här är en maskin som ska stå på bänken – dels för att den är stilig, men den väger också 8,5 kg redan utan skålar för att stå stadigt även när den blandar tyngre degar. Allt från hård vispning av äggvita till smältning av choklad fungerar utmärkt under testperioden – det finns även ett antal förinställda lägen – “presets” du kan väja, anpassade för just den typen av söta bak. Vi är heller aldrig med om att degen “klättrar” på degkroken när vi kör större satser.
Skålen och LED-skärmen är upplysta och den senare är relativt lättmanövrerad om man undviker att ha allt för flottiga eller blöta fingrar. Du kan svajpa mellan “preset”-menyn med förinställda recept, huvudmenyn med värme, effekt och timer, samt våg-läget. Här finns i princip alla funktioner och inställningar som man kan önska sig av en modern köksassistent – särskilt om du ofta bakar sötebröd, kakor och godsaker.
Om det är någon kritik vi har mot maskinen så är det främst att den låter ganska mycket och inte helt angenämt när den arbetar (blandar, knådar eller vispar), men den piper också högljutt, särskilt pockande om du lämnat den uppfälld för länge medan du skrapar ur en skål eller tar fram fler ingredienser. Det senare går att stänga av, men bara för den pågående “sessionen”. Stänkskyddet är också något ostadigt och passar enbart den större skålen, vilket är synd när man behöver vispa i den mindre skålen.
Det pockande pipandet är förhoppningsvis något man kan leva med, om man vill ha en konditorassistent i köket – för är du lagd åt kakbak och sötebröd är det här ett av de bästa valen på marknaden.
En snygg retrodoftande köksassistent i många kulörer
Motoreffekt: 300 W Vikt: 10,98 kg Max vikter: Mjölvikt: Mjöl + vätska: 2 kg Ägg: 12 vitor Volym behållare: 4,8 L + 3 L Medföljande vispar: Ballongvisp, flatblandare, flatblandare med silikonvinge, degkrok Extra tillbehör: Stänkskydd med matningslucka Färger: 14 olika nyanser (Lava i recensionen) Övrigt: 5 års motorgaranti på ursprungliga felStorlek (Höjd): 360 mm Storlek (Djup): 370 mm Vikt 10,4 kg
KitchenAid Artisan är en köksassistent i 50-talsdoftade retrodesign som kommer i en uppsjö starka färger du kan välja mellan. Den har en motor på 300 W och testpanelen måste erkänna att de är imponerade över att motorn är så pass kraftig trots en ändå blygsam elförbrukning, särskilt med tanke på att många konkurrenter har motorer på en bit över 1000 W. Motorn känns stadig, kraftig och är relativt tystgående, men vi måste ändå säga att den är i det vekaste laget när jäsdegar ska blandas – vi återkommer till detta.
Maskinen kommer med två skålar i rostfritt stål, en större på 4,8 L med handtag, och en mindre på 3 L som ryms i den större ¬– något som underlättar förvaringen av skålarna när de inte används. Det medföljer även stänkskydd; två flatblandare varav en med silikonvinge; ballongvisp och degkrok.
KitchenAid Artisan vispar både grädde och ägg med socker mästerligt. Ska man vispa i hög hastighet är det klokt att både använda stänkskyddet och öka hastigheten långsamt, för det finns inte någon inbyggd dämpning som gör att maskinen varvar upp mjukt – vilket ökar risken för stänk. Det finns inte heller någon pulsfunktion för att snabbt blanda ihop ingredienser. Vi noterar också att det går att sätta igång maskinen med drivhuvudet lyft, någonting som borde vara relativt lätt att bygga bort för att minska risken för misstag.
Utöver att vispa som en dröm så fungerar också flatblandarna utmärkt för att blanda ihop kaksmet, där den med silikonvinge håller smeten från kanterna när du kör mer lättflytande blandningar, så som glasyrer.
Reglagen för att lyfta upp drivhuvudet och för att reglera hastighet sitter på var sin sida om maskinen och är lätta att nå, däremot är det svårare att se exakt vilken hastighet du ställer in den på, vilket kan vara lite problematiskt då vissa verktyg bara kan köras på de lägre hastigheterna. Till exempel kan degkroken bara köras på steg 2, och vid högre hastigheter riskerar maskinen förstöras permanent. (Detta står i instruktionsboken, fick vår testpanel erfara efter att de kört maskinen på steg 4 och den helt slutade fungera – efter bara några veckors användning. Lite väl känsligt, kan testpanelen tycka, trots att den instruerade hastigheten överskreds.)
När det kommer till degar klarar KitchenAid visserligen av dem, men det hörs att motorn kämpar när vi laddar med den högsta tillåtna degmängden på 2 kg. Tillhör du dem som ofta bakar stora degar finns det bättre alternativ på marknaden.
På det stora hela är det här en riktigt snygg maskin, och kanske är det framför allt därför man ska välja KitchenAid framför vissa snarlika konkurrenter. Hade testet gällt enbart estetik hade den vunnit. Den har riktigt bra grundfunktioner och ska du inte blanda tyngre degar än den klarar av kommer den att göra dig mer än nöjd. Den saknar dock många av de små finesser som vi hade väntat oss av en premiumassistent i den här prisklassen. I kombination med en ganska klen motor gör det att Artisan ändå inte riktigt lyckas tävla om toppbetygen.
Liten, smidig och användarvänlig för det mindre hushållet
Bredd: 28 cm Djup: 27 cm Höjd: 28,2 cm Vikt: 6,2 kg (uppmätt med skål och degkrok) Effekt: 700 W Sladdlängd: 1,18 m Skålvolym: 3,9 l Degkapacitet: 1,5 kg jästdeg Antal hastigheter: 4 st Ljudnivå: 75,2 dB (uppmätt) Inkluderade tillbehör: Degkrok, ballongvisp och grovvisp, grönsaksskärare, plastmixer
MUM52120 kan se liten och enkel ut, men klarar ändå det man kan begära av en köksassistent för mindre bak. Det är enkelt att komma igång med visp- och knådfunktionerna och med ett smidigt knapptryck lyfter du verktygsarmen så att du enkelt kommer åt innehållet i bunken av rostfritt stål.
Degen bearbetas effektivt genom knådning både i sid- och höjdled och de fyra hastighetslägena är fullt tillräckliga för de små degar vi testat. Det finns även en pulsfunktion som har till uppgift att driva köksassistenten endast momentant, för exakt kontroll.
MUM52120 har en smart parkeringsfunktion som innebär att tillbehören alltid stannar baktill i bunken som därmed blir enklare att fylla på. Det är bra fart på vispen och även om det finns en mjukstartfunktion som ska minska risken för stänk, så kan vätskor som grädde skvätta ur.
Decibelmässigt låter inte MUM52120 mer än den genomsnittliga köksassistenten. På lägre effekter har dock motorljudet en hög, nästan pipande ton, vilket gör den lite jobbigare att lyssna på. Delarna är enkla att lossa samt sätta tillbaka och nästan alla delar tål maskindisk.
En potentiellt stor styrka hos MUM52120 är dess låga höjd, vilket kan vara en klar fördel om den exempelvis ska förvaras i skåp. För att förvaringen ska bli smidig finns även ett smart sladdfack. MUM52120 gör ett bra köksjobb för sin prisklass och är därför ett bra val för det mindre hushållet.
Köksassistenten har i över 70 år varit en favorit i köket och idag finns fler modeller än någonsin att välja mellan. Det är inte bara typen av recept man följer och vilka råvaror man använder som påverkar vilken typ av köksassistent man föredrar. Även funktionalitet, storlek och färg är viktiga egenskaper. Den som bor litet kanske föredrar en liten och smidig köksassistent. Den som bakar stora satser kanske prioriterar en stor och kraftfull modell med plats för många liter degvätska. Den designintresserade kan ofta välja mellan flera färger och idag finns assistenter i vitt och rosa.
Vi har testat ett urval av marknadens populäraste köksassistenter. Vi har bedömt en rad olika egenskaper men fokuserat på visp- och knådfunktionen. Då köksassistenter ofta används vid exempelvis brödbak, vill många att assistenten ska kunna stå framme på en köksbänk eller en hylla. Alternativt bör den vara lättförflyttad och lätt att montera ned och ihop. Då köksassistenter har så många funktioner är det viktigt att delarna är lätta att lossa och bygga om. Köksassistenten bör vidare ha en motor som är tillräckligt stark för ändamålet. Ju starkare motor en köksassistent har, desto bättre blir den på att hantera större och grövre degar. En ofrånkomlig bieffekt av en kraftfull motor är tyvärr att ljudnivån tenderar att bli högre. Likaså hoppar många köksassistenter omkring lite när effekten blir hög. Andra viktiga egenskaper hos en köksassistent inkluderar en degkrok som får med sig all deg vid knådning, en bra vinge för blandning, en effektiv visp och en tillräckligt stor skålvolym. Tillbehören ska vara lätta att rengöra och många uppskattar om de löstagbara delarna tål att diskas i diskmaskinen. Något som är värt att tänka på vid köp av köksassistent är att ju fler funktioner den har, desto mer brukar den kosta. Planerar man att endast använda sin köksassistent för enklare uppgifter, såsom brödbakning, kan en enklare modell därför vara att föredra.
Köksmaskin är ett samlingsnamn på både köksassistenter och matberedare. En köksassistent däremot, har färre funktioner än en matberedare. Köksassistenten räcker gott för lite enklare uppgifter, såsom bakning av surdegsbröd, vispning av glass och blandning av röror. För tuffare köksuppgifter, såsom att riva grönsaker, finfördela äpplen till äppelmos, mala kött genom köttkvarn eller tillverka korv via ett korvhorn krävs däremot en matberedare.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.