Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Köksassistent: 5 modeller i test

Av PriceRunner Uppdaterad 2019-02-20

Vi har testat köksassistenter och utnämnt Electrolux Assistent EKM4 till bäst i test. Den är kraftfull med en utmärkt visp- och knådfunktion men också användarvänlig med en snygg design och finns i en uppsjö färger, som alla har sitt eget produktnummer. Även Kenwood KVL8300S Chef XL imponerar med sin styrka trots sin blygsamma storlek.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Alla köksassistenterna har utvärderats i våra testfamiljers vardag där de knådat och vispat. Vi har fokuserat på följande aspekter:

 • Effektivitet
  Hur kraftfull är motorn? Hur snabb är den på att vispa och knåda? Hur länge behöver köksassistenten knåda för att få med sig hela degen? Går degkroken ned djupt nog för att få med sig hela degen? Är den tidseffektiv att montera ihop och isär? Hur snabbt går det att komma igång och avsluta, d.v.s. att plocka upp, montera ihop och sätta igång, montera isär, rengöra och plocka ner?

 • Användarvänlighet
  Hur lättanvända är reglagen? Är det enkelt att fästa de olika delarna till handtaget? Hur bra fungerar tillbehören? Hur lätt är det att rengöra assistenten samt dess lösa delar? Hur utrymmeskrävande och tung är den? Är den enkel att lyfta och bära? Är den smidig att montera ihop och isär?

 • Ljudnivå
  Hur högljudd är motorn?

 • Byggkvalitet
  Hur robust och hållbar är köksassistenten? Vilka material är den tillverkad av?

 • Garanti
  Hur lång är garantitiden och vad omfattar den?

 • Design
  Hur väldesignad är köksassistenten? Vilken stil har den? Finns den att köpa i olika färger?

Köksassistenterna har betygsatts efter prisvärde, vilket innebär att vi har bedömt och betygsatt dem efter funktionalitet, prestanda och design i förhållande till prislappen.

Allt om Köksassistent

Köksassistenten har i över 70 år varit en favorit i köket och idag finns fler modeller än någonsin att välja mellan. Det är inte bara typen av recept man följer och vilka råvaror man använder som påverkar vilken typ av köksassistent man föredrar. Även funktionalitet, storlek och färg är viktiga egenskaper. Den som bor litet kanske föredrar en liten och smidig köksassistent. Den som bakar stora satser kanske prioriterar en stor och kraftfull modell med plats för många liter degvätska. Den designintresserade kan ofta välja mellan flera färger och idag finns assistenter i vitt och rosa.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste köksassistenter. Vi har bedömt en rad olika egenskaper men fokuserat på visp- och knådfunktionen. Då köksassistenter ofta används vid exempelvis brödbak, vill många att assistenten ska kunna stå framme på en köksbänk eller en hylla. Alternativt bör den vara lättförflyttad och lätt att montera ned och ihop. Då köksassistenter har så många funktioner är det viktigt att delarna är lätta att lossa och bygga om. Köksassistenten bör vidare ha en motor som är tillräckligt stark för ändamålet. Ju starkare motor en köksassistent har, desto bättre blir den på att hantera större och grövre degar. En ofrånkomlig bieffekt av en kraftfull motor är tyvärr att ljudnivån tenderar att bli högre. Likaså hoppar många köksassistenter omkring lite när effekten blir hög. Andra viktiga egenskaper hos en köksassistent inkluderar en degkrok som får med sig all deg vid knådning, en bra vinge för blandning, en effektiv visp och en tillräckligt stor skålvolym. Tillbehören ska vara lätta att rengöra och många uppskattar om de löstagbara delarna tål att diskas i diskmaskinen. Något som är värt att tänka på vid köp av köksassistent är att ju fler funktioner den har, desto mer brukar den kosta. Planerar man att endast använda sin köksassistent för enklare uppgifter, såsom brödbakning, kan en enklare modell därför vara att föredra.

Skillnaden mellan köksassistent, matberedare och köksmaskin

Köksmaskin är ett samlingsnamn på både köksassistenter och matberedare. En köksassistent däremot, har färre funktioner än en matberedare. Köksassistenten räcker gott för lite enklare uppgifter, såsom bakning av surdegsbröd, vispning av glass och blandning av röror. För tuffare köksuppgifter, såsom att riva grönsaker, finfördela äpplen till äppelmos, mala kött genom köttkvarn eller tillverka korv via ett korvhorn krävs däremot en matberedare.

Inte medlem? Bli medlem