1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Test: Bästa kaffekvarn 2022

Brian Sommer

Vill du brygga ännu bättre kaffe? Gott kaffe börjar med en bra kaffekvarn och helt nymalda kaffebönor. Kvarnen blir ditt första seriösa steg på vägen mot mer välsmakande kaffe. Läs om de testvinnande kaffekvarnarna, hitta din favorit i testet och få ut mer smak ur dina kaffebönor.

TEST: Bästa kaffekvarn 2022 - 10 testade kaffekvarnar

Gott och välsmakande kaffe börjar med en bra kaffekvarn. Utan en ordentlig kaffekvarn och helt nymalda kaffebönor kan inte ens den bästa bryggmetoden trolla åt dig. Vi har testat oss igenom tio populära kaffekvarnar och smakat oss fram till hur du får den absolut bästa kvaliteten. Det är tydligt att det inte är oviktigt vad du lägger dina pengar på.

Varför smakar nymalet kaffe bättre?

I korthet: I kaffebönan finns smakämnen som är bundna i oljor. Så snart som bönorna mals och utsätts för syre börjar de förlora smaknyanser och börjar med tiden smaka härsket.

Bild av nymalt kaffe från kaffekvarnens olika inställningar

Det är därför du tydligt kan känna skillnad om du jämför nymalda bönor med en påse färdigmalet kaffe från mataffären. För en tränad kaffedrickare handlar det om minuter innan kaffet börjar förlora smaknyanser. Ett generellt råd är därför att bara mala bönor till den mängd kaffe som du ska dricka just nu – eller maximalt till den mängd du normalt dricker under dagen.

Tyvärr är en kaffekvarn inte bara en kaffekvarn. De flesta kaffekvarnar kan mala bönor till filterkaffe, men bara några få kan mala till espresso.
Det blir även ganska stor skillnad på kaffesmaken beroende på vilken kaffekvarn du mal bönorna med.

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar produkterna så som de är tänkta att användas i verkligheten. I det här testet har vi låtit en kaffeentusiast stå för både testet och bedömningen av kaffekvarnarnas resultat när det gäller kaffets slutgiltiga smak. Vi har provat alla de testade kaffekvarnarna under en period, testat hur de funkar och jämfört dem med varandra. Här har vi tittat på flera olika parametrar som ljudnivå och användarvänlighet, till kvaliteten på de malda bönorna och hur lätt det är att rengöra kvarnen.

Vi har självklart även bryggt en massa kaffe av de malda bönorna och jämfört smaken mellan dem. Vi har använt flera bryggmetoder, både fransk kaffepress, AeroPress och pour over med Hario – och vi har enbart använt nymalda bönor för att få med flest smaknyanser.

I recensionen har vi tittat på följande parametrar:

  • Användarvänlighet: Hur lätt är det att använda kvarnen? Framgår det tydligt hur man ska ställa in den och vad de olika knapparna ska användas till? Är det lätt att dra ut behållaren med det malda kaffet och är den lätt att hälla ur? Fungerar timern och är den lätt att ställa in?

  • Ljud: Bullrar maskinen och hur känns oljudet? Vi har mätt ljudnivån i decibel på alla maskinerna men vi har ändå avstått från att jämföra mätningarna. Samma mätning i decibel kan nämligen låta annorlunda och vissa kvarnar kan vara behagligare att lyssna på, medan andra har en motor som låter som om den kämpar för livet.

  • Jämnhet: Hur jämnt mal maskinen? Det förekommer alltid lite kaffedamm och bitar, men ju jämnare malningen är desto bättre smakar kaffet. Om det förekommer mycket kaffedamm smakar kaffet bittert – och det kan skapa en oren/grumlig känsla i munnen. Och omvänt: om det finns många bitar och flingor så kan kaffet smaka surt.

  • Smak: När vi har jämfört kaffesmaken mellan de olika kvarnarna har vi för varje jämförande test bara använt en bryggmetod (presso, Aeropress eller Hario) med noga uppmätt mängd bönor och vatten så att det bara är kvaliteten mellan de malda bönorna som skiljer dem åt.

  • Rengöring: Här har vi både tittat på hur lätt det är att rengöra själva kvarnen, men även hur mycket kvarnen smutsar ner – och vad som krävs av rengöring efter att kaffekvarnen har använts.

Kaffekvarnarna har fått betyg utifrån den totala upplevelsen jämfört med produktens pris för att kunna avgöra produktens värde i relation till priset. Det innebär att en billigare produkt också kan få bra betyg jämfört med en dyrare.

► Se alla kaffekvarnar på PriceRunner här ◄

1. Wilfa Svart Classic Aroma – BÄST I TEST KAFFEKVARN

Vår testvinnare Wilfa Svart Classic Aroma är din garanti för ett gott och välsmakande kaffe.

Sladdlängd: 80 cm. UV-skyddad behållare: Ja Motoreffekt: 130 watt Kvarntyp: Koniskt malverk

Wilfa CGWS-130B

Kaffekvarnen Wilfa Svart Classic Aroma CGWS-130B lämpar sig för de flesta bryggmetoder, från Mocca och AeroPress till filterkaffe och fransk kaffepress
- men den lämpar sig inte för espresso. Om du är på jakt efter en kvarn till din espressomaskin så mal den här Svart-modellen tyvärr inte tillräckligt fint.

Kvalitet till ett rimligt pris

Wilfa har monterat en DC-motor i kvarnen som kör med lägre hastighet och därmed genererar mindre värme – och allt detta kan man känna i kaffets smak.

I våra smakstester med malet kaffe från Svart-kvarnen fanns det fina smaknyanser och kaffet smakade varken bittert eller härsket. Något som vi annars upplevde med flera av de andra kaffekvarnarna i testet.

Kvarnen är en uppgradering av Wilfas gamla Nymalt-kvarn och det är en väldigt bra kaffekvarn för priset. Den är utrustad med keramiska och koniska malskivor och den levererar generellt ett enhetligt resultat på de olika malningsinställningarna.

Medan många av testets andra kaffekvarnar alstrar en del kaffedamm som ger kaffet bismak så förekom det nästan inget kaffedamm eller större bitar från kaffekvarnen Svart Classic Aroma från Wilfa.

Genomtänkt design

I Wilfas Svart Classic Aroma-kaffekvarn har både design och praktisk användning integrerats. Det gör den både snygg att se på och är samtidigt enkel att använda och med många fina detaljer.

Exempelvis är bönhållaren inkapslad i designen så att bönorna utsätts för mycket mindre ljus (så att de håller längre) än i andra kvarnar. Samtidigt har behållaren ett UV-filter som ska skydda bönorna mot den lilla delen av plastbehållaren som trots allt exponeras för solljus.

Kvarnen är väldigt användarvänlig och lätt att komma igång med. Du ställer enkelt in malningsgraden genom att vrida överdelen.

Även här får du god hjälp. För om du är osäker på hur fint eller grovt kaffet ska malas finns det praktiska markeringar på kaffekvarnen ”AeroPress”, "French Press”, "Filter" och så vidare för att hjälpa dig.

Det gör att det är lätt att hitta rätt inställning igen när du växlar mellan olika bryggmetoder. Detta skiljer kvarnen från många andra där man vrider på en knapp från fint till grovt utan synliga steg.

Inte utan problem men ändå vårt förstaval

Precis som på de flesta andra kaffekvarnar har Svart-modellen en timer för inställning av hur länge den ska mala. Då kan du ställa in den så att den bara mal just den mängd kaffe du behöver så att kaffet alltid är nymalet.

Det visade sig dock att timern på den testade maskinen var oregelbunden på alla inställningar under 10 sekunder, då den bara malde en kort stund. Det är ett fel på maskinen, men tyvärr ett fel som vi har googlat oss till att andra också har upplevt. Så byt kvarnen om du upplever det.
Alternativt kan du väga kaffet innan du lägger det i bönbehållaren. Då får du dessutom ännu färskare kaffe.

Lite spill från kaffebehållaren

Den lilla behållaren som kaffet mals ned i är kanske inte så genomtänkt som resten av maskinen. Behållaren är tillverkad av plast och har ett litet ostadigt lock. Den är okej att hälla ur ju finare kaffet mals, men när vi malde till presskannan gick det nästan inte att undvika att spilla på köksbänken.

Det förekommer lite statisk elektricitet i behållaren, men inte i samma utsträckning som på några av de andra kvarnarna där kaffet till och med klistrade sig fast längs sidorna. Hos Wilfa kan du få ut nästan allt malet kaffe enbart genom att hälla.

Sammanfattning

Wilfas Svart Classic Aroma kaffekvarn blev snabbt vår favorit. För att alla detaljerna är som de ska och för att den är så lätt att använda blev kaffekvarnen även den vi använde mest till dagens kaffe under testperioden. Om du ska köpa din första kvarn eller uppgradera från en billigare modell är Svart-kvarnen från Wilfa helt klart ett bra val. Här får du fina kvarnspecifikationer som bevarar den goda aromen och kaffesmaken.

Under vår blindsmakning slogs den bara av sin egen storebror, Wilfa Uniform, som även ligger i en något högre prisklass.

Kaffekvarnen Wilfa Svart Classic Aroma ligger säkert i en lite för hög prisklass för en del förstagångsköpare. Men om du ändå väljer att investera i den så får du garanterat en bra kaffekvarn som du inte växer ifrån direkt.

Vi förstår i varje fall att Wilfa Svart Classic Aroma har vunnit flera tester i både Danmark, Sverige och Norge.

DC-motor ger lägre värmeutvecklingkoniska blad mal mycket jämntsnygg och användarvänlig design
Problem med timernkan inte mala till espressolite ömtålig design på behållaren till det malda kaffet

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Wilfa Svart Aroma kaffekvarn CGWS130B - Kaffekvarn

1 090 kr

Wilfa Kaffekvarn - 605771

1 095 kr

Wilfa Svart CGWS-130B Aroma Kaffekvarn

1 149 kr

2. Bosch TSM6A013 – BÄSTA BILLIGA KAFFEKVARN

Klassisk elektrisk kaffekvarn från Bosch – i en prisklass som passar alla.

Sladdlängd: 90 cm. UV-skyddad behållare: Nej Motoreffekt: 180 watt Kvarntyp: Elektrisk kaffekvarn med knivblad

Bosch TSM6A013

Den elektriska kaffekvarnen TSM6A013 från Bosch får plats även i de allra minsta köken. För den är testets minsta kvarn och den kan lätt stuvas undan på hyllan eller i lådan om du inte har plats att ha den stående framme. Dessutom är den lätt att ta med sig om du ska ut till stugan eller någon annanstans där det också kunde vara härligt att få dricka nymalet kaffe.

Kan en kaffekvarn med knivblad vara bättre än en konisk kaffekvarn?

Till skillnad mot de dyrare kvarnarna har den här kvarnen stålknivar som hackar kaffebönorna i mindre stycken istället för att mala dem mellan två ytor. Det har den nackdelen att det kan vara svårt att mala bönorna jämnt. Resultatet blir att man inte får ut lika många oljor och smaknyanser ur bönorna.

Det som ändå gör Bosch till ett intressant val i den lägre prisklassen är att flera av de billigare koniska kvarnarna överhuvudtaget inte har lika bra kvalitet. Därför producerar de en massa kaffedamm och bitar som ger kaffet dålig smak. Intressant nog kunde vi faktiskt mala jämnare med kaffekvarnen och därmed undvika dålig bismak.

Både enkelt och svår att använda

Kaffekvarnen är väldigt enkel att använda
- och ändå kräver den lite fingerfärdighet.

Det måste nog förklaras lite närmare.
När kaffet ska malas tar man av locket och häller i önskad mängd bönor. Sedan trycker man på knappen för att sätta på kvarnen. Det är enkelt, men nu kommer det svåra.

Principen är att man kör tills bönorna har önskad malningsgrad. Det kräver alltså att du själv har en känsla av hur fint det ska malas – och att du kan stoppa i rättan tid.

Med lite övning får du snabbt koll på det, men resultatet blir aldrig lika exakt som på justerbara kvarnar.

Ett tips är att skaka kvarnen lite medan du trycker på knappen. Det tyckte vi gav ett jämnare resultat.

Den bullrar lite, men om du lyfter upp den i händerna istället för att låta den stå på bänken låter den lite mindre.

Designen är en del av succén

I smaktestet vann kaffekvarnen från Bosch över den andra kaffekvarnen från Bodum, och vi tror att det beror på designen. Den sticker ut vad gäller utformningen av knivarna och så har kaffekvarnen från Bosch TSM6A013 en lutning i botten. Vi antar att den lutande botten får kaffebönorna att cirkulera bättre. Då kan de hackas jämnare.

Med det sagt så finns det andra saker med designen som skulle kunna förbättras. Locket måste till exempel sitta på helt precist innan du kan sätta på kvarnen. Men det fastnar lätt lite kaffepulver mellan ytorna som gör att kvarnen inte kan starta.

En annan sak med en maskin av den här typen är att det utvecklas värme när maskinen hackar bönorna och de finaste av de malda kaffebönorna fastnar då lätt i botten.

När du sedan häller ut de malda bönorna måste du lossa det sista själv.
Men det kan man nog leva med – framför allt med en kvarn i den här prisklassen.

Sammanfattning

Det är en väldigt bra nybörjarkvarn med ett mycket bra pris. Perfekt om du vill börja testa om nymalet kaffe är den vägen du vill gå. Men det finns en risk att du växer ifrån kvarnen. Kanske kommer du att vilja ha en bättre och säkert också dyrare kvarn med tiden.

Men du kan absolut brygga bra kaffe på bönor som malts med Boschs elektriska kaffekvarn, som faktiskt slår andra billiga kvarnar vad gäller smaknyanser. Därför rekommenderar vi den här kvarnen som det bästa lågprisvalet.

Billigenkelt att användatar väldigt lite plats
Man måste själv bedöma tidenlåg kapacitetmixar istället för att mala bönornapulver fastnar lätt i botten

3. Wilfa Uniform WSFBS-100B – BÄSTA PREMIUMVAL

Wilfa Uniform månar om detaljerna. Hög kvalitet – även för den kräsna kaffedrickaren.

Sladdlängd: 80 cm. UV-skyddad behållare: Ja Motoreffekt: 80 watt Kvarntyp: Platta malskivor

Wilfa WSFBS-100B

Under utvecklingen av den här kaffekvarnen har Wilfa slagit sig samman med norska Tim Wendelboe som vet en hel del om kaffe. Tim har tidigare vunnit världsmästerskapet för baristor och det får du också glädje av när du njuter av de nymalda kaffebönorna från Wilfa Uniforms kaffekvarn.

Wilfa Uniform är lätt att komma igång med

Själva kvarnen har bara en enda knapp som man sätter på med. Malningsgraden justerar du genom att vrida på kvarnens överdel. Där kan du välja mellan 41 numrerade kvarninställningar. Det här med numren är rätt praktiskt. Nummer är ofta mycket lättare att komma ihåg än vilket streck eller prick på skalan du använde sist när du skulle brygga AeroPress, presskanna eller filterkaffe.

Ingen timer men en väldigt praktisk våg

Wilfa Uniform har ingen timer, vilket faktiskt är ett minus. Istället för timern använder du en ultraprecis digital våg som även fungerar som lock – vilket i gengäld är genialiskt. Särskilt om du inte redan har en kaffevåg som kan väga ner till 0,1 gram.

Men vågen har också en fördel, för du kan enkelt väga just den mängd kaffe du behöver för varje bryggning. Om du trycker på on/off-knappen sätter kvarnen igång och stoppar av sig själv när den sista bönan har malts. Det är helt klart en fördel för kaffesmaken att fler bönor inte förvaras i bönbehållaren än de man behöver här och nu. Men det är eventuellt inte för alla att behöva väga bönorna för varenda kopp/kanna kaffe, så det är nog en temperamentsfråga. Som en av de få kvarnarna i testet mal Uniform tillräckligt fint för att kaffet även ska kunna användas i din espressomaskin. Men där kommer den snabbt till korta. För du kan inte mala direkt ner i ditt portafilter – väldigt irriterande!

Så om du framför allt dricker espresso ska du nog överväga att köpa en särskild espressokvarn.

Gav de bästa smaknyanserna

Kaffekvarnen Wilfa Uniform sticker ut genom att ha platta malskivor istället för det koniska malverk du hittar i många av de andra kvarnarna i testet.

Om platta eller koniska malverk är bäst råder det delade meningar om. Men i det här testet kammar Wilfa Uniform hem priset för att den bibehåller mest arom och i kaffet.

Vid blindsmakningen stod det till sist mellan den här modellen och Wilfa Svart Classic-modellen. Här kammade Wilfa Uniform alltså hem segern.

Men man måste verkligen anstränga sig för att känna de olika smaknyanserna här, och när man räknar in prisskillnaden mellan Wilfa Uniform och Svart-modellen så klarar sig nog de flesta kaffedrickare med den mindre.

Snygg design och mycket tyst

Det här testet handlar visserligen om att mala bönor så att du får ut bästa möjliga smak av dem. Men. Vi måste dröja lite vid designen av Wilfa Uniform. Här är det fråga om en robust konstruerad kaffekvarn i kvalitetsmaterial. När man hanterar kaffekvarnen råder det ingen tvekan om att det är rejäla doningar man har fått. Med sin alldeles unika, runda och enkla design är kaffekvarnen helt enkelt en fröjd för ögat. Så om du tycker sådant är viktigt så är Uniform ett måste.

Designen och kvalitetsmaterialen bidrar för övrigt till att göra Wilfa Uniform till en mycket tyst kaffekvarn. Man hör naturligtvis att den är igång. Men den bullrar väsentligt mindre och har ett mycket behagligare ljud än samtliga de andra kvarnarna i testet. Det är ju även bra att den är så tyst, för det är en av de långsammare kvarnarna i testet. Men på det sättet slipper du råka ut för att bönorna överhettas och bibehåller istället den goda smaken. Så långsamt är alltså bra – i det här fallet.

En antistatisk behållare

Vem kunde ha trott att det betyder så mycket om behållaren är antistatisk eller ej? Ja, men det gör det alltså – framför allt om vi har malda kaffebönor som snabbt sprids över hela köksbänken. Men det händer inte med Wilfa Uniform!

Kaffebehållaren i Uniform är nämligen tillverkad i antistatisk och rostfri metall – och den är dessutom lätt att hälla från med sina rundade hörn. Så vi är hemskt nöjda. Konstigt nog har man valt att använda ett plastlock som är lite statiskt på behållaren. Men generellt sett är kvarnen verkligen lätt att rengöra och den sprider inte ut kaffepulver som vissa av de andra kvarnarna gör.

En kvarn med en egen app

Du ska inte köpa kvarnen på grund av appen, men den ska ju självklart få några ord på vägen. Du kan hämta appen gratis och du kan använda den om du vill ha recept och bryggtips för ditt pour over-kaffe. Här kan du ansluta vågen till appen, men det verkar faktiskt lite onödigt.

Sammanfattning

Uniform är en verkligt läcker kaffekvarn, både när det gäller malningens jämnhet, materialvalet och designen, och den har redan fått en fast plats på köksbänken. Men allt detta har ett pris också. Och priset ska vägas mot testvinnaren (Wilfa Svart Classic Aroma) som alltså kan köpas något billigare – och som dessutom har en timer.

Men om du vill ha riktigt bra grejer och gillar att nörda med att pressa ut de sista smaknyanserna ur dina dyra kaffebönor så kan vi varmt rekommendera Wilfa Uniform.

Inbyggd våg i lockettyststänger av sig själv när den sista bönan har malts58 mm platta knivar i rostfritt stålantistatisk kaffebehållare
Ingen timer (du måste väga dina kaffebönor)priset

4. Baratza Encore kaffekvarn

Baratza Encore präglas utan tvekan av att den är framtagen av en tillverkare med kaffekvarnar som specialitet.

Sladdlängd: 140 cm UV-skyddad behållare: Nej Motoreffekt: 70 watt Kvarntyp: Koniskt malverk

Baratza Encore

Encore är en amerikansktillverkad kvarn av märket Baratza som har specialiserat sig på att tillverka kaffekvarnar både för användning i hemmet och för kommersiellt bruk. Baratza Encore är enkel i sitt uttryck och den ser ut som en liten modell av den kvarntyp som du känner igen från kaféer. Den har en bönbehållare på ovansidan och en kaffebehållare som man kan dra ut längst ner.

Lätt att använda

Man justerar enkelt malningsgraden genom att vrida på bönbehållaren som kan ställas in i steg mellan 1 och 40. Du kan lätt googla dig fram till en liten tabell som föreslår vilken inställning du ska ha för de olika bryggmetoderna. Dessutom har Encore två på/av-knappar. En tryckknapp på framsidan som startar kvarnen om du trycker på den och stoppar den igen när du släpper knappen. Dessutom finns en vridknapp på sidan som sätter på kvarnen när du vrider den. För att stänga av vrider du runt den ännu mer eller tillbaka igen. Det finns tyvärr ingen timer på kvarnen.

Mal på utan problem

När vi tittar in i maskineriet så har Encore 40 mm koniska stålskivor som utför sitt jobb perfekt. Bönorna mals väldigt jämnt och det märks på kaffet du sedan brygger. Kvarnen har även en DC-motor som gör att den mal långsamt utan att värma upp bönorna under processen.

Baratza Encore lämpar sig bäst för bryggmetoder som filter, presskanna och AeroPress, men den kan även användas för espresso
- det kräver dock en kalibrering som du snabbt kan googla dig till på nätet. Vi rekommenderar dock en riktig espressokvarn med timer om espresso är det du brygger mest.

Kvarnen kan lätt tas isär genom att vrida av bönbehållaren (den måste först tömmas) så att man kommer åt kvarnbladen och kan borsta rent dem.

Lite besvär att komma igång

Som den enda kvarnen i testet skulle den monteras innan vi kunde börja använda den. Om du är intresserad av kaffe och din kvarn betyder det säkert ingenting för dig. Men om du bara vill kunna packa ut din kvarn och sätta igång omedelbart så är det kanske en utmaning för en del eftersom man måste ta en titt i bruksanvisningen.

Antistatisk kaffebehållare

Kaffebehållaren är verkligen praktisk att använda. Den är både antistatisk och lätt att hälla från. Det fastnar inte heller något i botten eller längs med sidorna när man har hällt färdigt.

Kvarnen bullrar lite, men återigen vill vi lägga vikt vid att det är en trevligare bullertyp än från de billiga kvarnarna där vi kan få ont i öronen av motorn på grund av sättet den bullrar på.

Sammanfattning

Baratzas Encore-kvarn klarar sig jättebra i testet och den mal lika jämnt som testvinnaren Wilfa Svart Classic Aroma.

Den har många inställningar för malningsgrad och kaffebehållaren är praktisk och antistatisk.

Den har ingen timer och det är besvärligt i vissa situationer. Men om du väger dina bönor innan du lägger dem i behållaren är det inget problem.

40 inställningarantistatisk bönbehållareDC-motor
Ingen timer

5. DeLonghi Dedica KG 521.M kaffekvarn

Delonghi KG 521 är en bra kaffekvarn för den kräsnare kaffeentusiasten.

Sladdlängd: 125 cm. UV-skyddad behållare: Nej Motoreffekt: 150 watt Kvarntyp: Koniskt malverk

De'Longhi Dedica KG 521.M

Kaffekvarnen Delonghi KG521 kan skryta med koniska malstenar i en något högre kvalitet än i deras mindre modell i testet. Känns det på smaken? Ja, det gör det. Kaffekvarnen har även en lite större motor samt kvarnhjul. Alltihop för att kaffebönorna inte ska överhettas – det har stor betydelse för kaffets arom.

Behagligt ljud och mal jämnt

Även om en kaffekvarn som Delonghis KG521 också alstrar ljud när du mal kaffet så har motorns storlek bara betydelse för hur ljudet uppfattas.
Och här ligger KG521:s ljudnivå alltså i den mer behagliga änden av skalan. Dessutom är den en av de snabbare kvarnarna.

Kvaliteten på det malda kaffet ligger helt klart på en hög nivå. Kvarnens koniska malverk i stål mal väldigt jämnt, både på de grova och de fina inställningarna – och detta utan allt för mycket damm eller bitar i det färdiga resultatet. Resultatet gick helt klart att smaka i kaffet där bönornas aromer och smaknyanser var mycket mer framträdande än i kaffet från de billigare kvarnarna.

Dyrare modell med olika funktioner

KG521 är en väldigt användarvänlig kaffekvarn som är enkel att hantera. Den har också flera olika funktioner som skiljer den från många av de andra kvarnarna i testet. Vissa är bra att ha medan andra verkar vara mer överflödiga. Som den enda kvarnen är den utrustad med en liten LED-display. Displayen gör det enkelt att hålla koll på de valda inställningarna. Här kan du se det antal koppar du mal till, malningsgrad och arom.

Låt oss kasta en blick på var och en av de tre inställningarna.

  • Malningstiden ställs in genom att välja antal koppar med en liten vridknapp i ett intervall på 1–14 koppar. Om de förinställda valen inte passar din bryggmetod eller om du väljer att använda kvarnen för espresso så kan du ställa in malningstiden för de olika valen i intervallet själv.

  • Malningsgraden ställer du in i intervallet 1–18. Här har Delonghi varit hjälpsamma och visar vilken inställning du ska mala på för fransk kaffepress, dropp- och espressokaffe.

  • Arom kan ställas in genom att trycka på en knapp och du kan välja mellan tre grader: ljus, normal och stark. Den här funktionen var inte helt självklar – och faktiskt lite överflödig.

Kan (nästan) användas till espresso

Det går att mala till espresso, men då måste du köpa till en liten hållare till ditt portafilter. Hållaren sätter du in och sedan kan du mala direkt ner i ditt portafilter. Här är det praktiskt att du själv kan ställa in egna malningstider. Så teoretiskt sett är kvarnen förberedd för espresso. Men om du är en seriös espressobryggare kommer du att uppleva att den inte kan mala tillräckligt fint. Då rekommenderar vi istället en särskild espressokvarn. Har du däremot en liten hemmaespressomaskin som du leker lite med vid sidan av andra bryggmetoder så kan KG521 vara ett utmärkt val.

En platskrävande kvarn

Sett till storleken tar den lite mer plats än de andra kvarnarna. Den är även högre och det kan ha betydelse, beroende på var du tänker placera den. KG521 har även större kapacitet för förvaring av bönor. Men eftersom behållaren inte är UV-skyddad rekommenderar vi ändå inte att du häller upp för mycket i taget. Bönorna håller sig färska längre i en luft- och ljustät behållare eller påse. På motsvarande sätt är kaffebehållaren som man mal ned i också större än många av de andra kvarnarna i testet.

Mal du väldigt stora mängder i taget kan det vara praktiskt. Men eftersom det i allmänhet inte är någon bra idé att mala mer än du behöver här och nu så har det nog inte någon större betydelse. Behållaren har för övrigt runda kanter, vilket kan göra den lite svårare att hälla från, men i gengäld är den inte lika statisk och skräpar därför ned mindre.

Sammanfattning

När det gäller smaknyanserna och jämnheten på de malda bönorna så ligger kaffekvarnen i hälarna på testvinnaren. Men eftersom kaffekvarnen Delonghi KG521.M både är dyrare och tar mer plats så tycker vi inte att extrafunktionerna kompenserar för priset.

Delonghi KG521.M är ett bra val om du är beredd att lägga lite mer pengar på nymalet kaffe och samtidigt vill kunna prova att mala till espresso.

Du kan också välja den för designens skull, som för övrigt matchar flera av Delonghis andra produkter i kaffeserien.

Relativt tystenkel att rengöramöjligt att ställa in timern manuellt
I den dyra änden av skalantar mycket plats

6. OBH Nordica Precision GD7008S0

Ett bra köp om du inte är beredd att investera särskilt mycket i en kaffekvarn.

Sladdlängd: 120 cm UV-skyddad behållare: Nej Motoreffekt: 110 watt Kvarntyp: Koniskt malverk

OBH Nordica Precision GD7008S0

Kaffekvarnen OBH Nordica Precision GD7008S0 är lätt att använda och tar inte så mycket plats på köksbänken. Du kan både ställa in hur grovt det ska malas och hur länge den ska mala åt gången. Du sätter på den genom att trycka en gång på en knapp.

Även med en kaffekvarn som ligger i den billiga änden av skalan är det ingen tvekan om att du ändå får bättre kaffe om det är färskmalet än det kaffe du köper färdigmalet i affären.

Precisionskvarnen från OBH Nordica har koniska malskivor i stål. På pappret kan det se fint ut men här får du inte mer än du betalar för. Vi upplevde att det malda kaffet inte var så enhetligt och att det fanns en del kaffedamm som ger kaffet en oönskad bismak. Även när vi ställde in kvarnen på lite grövre grad för att brygga fransk kaffepress malde den inte särskilt jämnt. Det står i bruksanvisningen att kvarnen kan mala till espresso, men i praktiken har den inte kapacitet för det.

Men även om kvarnens innanmäte liknar både Delonghi KG89 och Wilfa Il Solito till förväxling så uppstod det ändå mindre kaffedamm i den här än i de båda andra. Så om valet står mellan en kvarn med koniska blad i den här prisklassen så rekommenderar vi OBH Nordica Precision framför de andra.

Får medelhöga poäng på rengöringsfronten

När det gäller rengöring ska en bra kvarn uppfylla flera krav. Det ska bland annat vara enkelt att komma åt kvarnhjulet så att man kan rengöra maskinen invändigt. Detta krav uppfyller OBH-kvarnen, eftersom man lätt kan vrida plaststycket i bönbehållaren och på så sätt komma åt kvarnhjulet.

En annan sak som rör rengöring handlar om hur mycket kvarnen smutsar ner. Här har mängden kaffedamm och statisk elektricitet stor betydelse. Den disciplinen klarar OBH Nordica-kvarnen medelbra.

Bönbehållaren är lite statisk (men mindre än andra). Det betyder att kaffedammet fastnar lite längs sidorna och kan vara svårt att knacka av, och då dräller det lätt ut på bänken också.

Sammanfattning

Kaffekvarnen OBH Nordica Precision är ett utmärkt köp om du bara vill prova på den värld full av rika smaker som väntar dig när du väl börjar mala kaffet själv och kan njuta av nymalet kaffe.

Men den kommer till korta på flera avgörande parametrar när vi jämför den med de dyrare modellerna. Men i gengäld kan du ju här komma igång inom en överskådligare prisram.

Kompaktbilligenkelt att använda
Bullrarstatisk behållare till kaffet

7. Bodum Bistro kaffekvarn

En fin liten elektrisk kaffekvarn som finns i många glada färger.

Sladdlängd: 80 cm. UV-skyddad behållare: Nej Motoreffekt: 150 watt Kvarntyp: Elektrisk kaffekvarn med knivblad

Bodum Bistro Electric

Kaffekvarnen i Bodum Bistro-serien kan beställas i många färger. Vi har testat den svarta versionen. Vi hade velat ha en skrikgul, men den var tyvärr utsåld – så håll koll på lagerhållningen efter din favoritfärg här på PriceRunner.

Den lilla kaffekvarnen är väldigt enkel. Den krossar och skär kaffebönorna i bitar med två små knivar som susar runt i rasande fart – precis som i en stavmixer.

Lätt att använda

Kvarnen har bara en knapp och den är lätt att använda. Men kaffekvarnen har den nackdelen att man inte kan ställa in den. Därför måste du själv mala på tills du får rätt malningsgrad. Det kan alltså vara lite svårare att bedöma och det innebär även att det är svårt att få ett enhetligt resultat.

Ljudmässigt ligger den på samma nivå som andra kaffekvarnar, men den känns kanske lite behagligare. Precis som alla andra kaffekvarnar av den här typen bullrar den mindre om man lyfter upp den från köksbänken och håller den i handen medan man mal kaffet.

Svårt att justera malningsgraden

Kvarnen mal till ett någorlunda bra resultat, men det är (som vi sa ovan) lite svårt att styra malningsgraden så att man inte får för många för grova eller för fina bitar. Konstruktionen gör det lite svårt att få ett jämnt resultat på de malda kaffebönorna. Invändigt har Bodum en platt botten medan vissa andra tillverkare har en liten lutning. I gengäld har Bodum Bistro-kvarnen större kapacitet. Och det kan få betydelse för dig om du brukar mala till många koppar kaffe i taget.

Hur lätt är det att tömma behållaren (att få med allt kaffet ut)?

När du har fått rätt malningsgrad är det lätt att hälla ut de malda bönorna och upp i din kaffebryggare. Men alla de gångerna vi använde den har det suttit fast en liten klump av de mer finmalda bönorna i botten som vi var tvungna att peta loss med fingret för att få ut.

Kvarnen är väldigt lätt att rengöra eftersom det är enkelt att komma åt att torka av alla delar med en urvriden trasa.

Sammanfattning

Kaffekvarnen Bodum Bistro är en fin lösning, särskilt om du är på jakt efter en liten kvarn som är lätt att ha med sig på språng. Eller kanske som din första kvarn för att testa om det med nymalda bönor är något för dig (men det är det nog).

Du ska nog mest välja den här kvarnen för det förmånliga priset – och om du gillar designen och de många färgglada alternativen bättre.

Billigenkel förstagångskvarn
Krossar istället för att mala kaffetde malda bönorna fastnar i botteningen timer

8. DeLonghi KG89 kaffekvarn

Mycket användarvänlig kaffekvarn som är enkel att komma igång med – men mest till filterkaffe.

Sladdlängd: 90 cm UV-skyddad behållare: Nej Motoreffekt: 110 watt Kvarntyp: Koniskt malverk

De'Longhi KG89

Delonghi är en kaffekvarn som är enkelt att använda. Det finns en på/av-knapp som du startar kvarnen med. Om du vill stoppa den i förtid kan du trycka på samma knapp. Mängden malet kaffe justerar du med en vridknapp framtill. Där kan du välja mellan 2–12 koppar. På sidan av kvarnen kan du även ställa in malningsgraden.

Liten motor

Precis som de andra, billigare kvarnarna sitter det en liten motor i den här kvarnen. Det betyder tyvärr att den bullrar lite. Vi kan nästan höra att kvarnen kämpar med sitt uppdrag. Om du råkar mala utan bönor rör sig maskinen långsamt över bänken.

Och hur mal den då?

Alla kvarnar producerar en viss mängd kaffedamm och bitar. Vi konstaterade att Delonghi KG89 producerar en hel del mer damm och bitar än de andra kvarnarna i testet. Är det ett problem? Ja, om det förekommer mycket kaffedamm smakar kaffet bittert och det kan dessutom skapa en oren känsla i munnen. Och omvänt om det finns många bitar så kan kaffet också bli surt.

När vi malde bönor till en fransk kaffepress i DeLonghi KG89 kände vi väldigt tydligt bitterämnena i kaffet. På bilden framgår det också tydligt att det har bildats klumpar av kaffe som är mycket finare än de andra partiklarna. Så även om kvarnen faktiskt har koniska malskivor så malde den inte särskilt homogent alls.

Svårt att tömma behållaren utan att smutsa ner med malet kaffe

Det är stor skillnad på hur antistatiska de olika behållarna för det malda kaffet är. Det påverkar hur enkelt eller svårt det är att få ut kaffet
- och här imponerade KG89-modellen tyvärr inte.

Behållaren var väldigt statisk och på grund av den stora mängden mycket finmalet kaffe hoppade en del av det nästan runt som loppor när vi skulle hälla över kaffet i presskannan. Det innebär både att det hamnar en massa kaffepulver på bänken men även att kaffedammet fastnar inuti behållaren och i locket.

Kvarnen är enkel att ta isär och rengöra, men även här vållar det lite problem med de stora mängderna finmalet kaffe som kan vara svåra att få upp ur kvarnen. Kaffebehållarens konstruktion verkar dessutom vara lite ömtålig – vi tappade den i golvet och handtaget bröts av med detsamma.

Sammanfattning

Här får du en liten kaffekvarn på en prisvänlig nivå som är enkelt att använda. Den utmärker sig inte på något särskilt sätt jämfört med de andra kaffekvarnarna. Den har tvärtom en del utmaningar med att mala jämnt och med den statiska behållaren för de malda bönorna. Men om du enbart ska mala till filterkaffe är det ett utmärkt alternativ till det malda kaffet från mataffären.

Enkelt att användabillig
Stora mängder kaffedammmycket statisk behållarebullrar

9. Wilfa Il solito kaffekvarn

Il Solito är Wilfas vision för en prisvärd kaffekvarn – och det märker man verkligen i testet.

Sladdlängd: 120 cm. UV-skyddad behållare: Nej Motoreffekt: 110 watt Kvarntyp: Koniskt malverk

Wilfa Il Solito CG-110B

Wilfa Il Solito CG-110 är den minsta kaffekvarnen från Wilfa, och den är lite enklare också. Den har bland annat en mindre motor och även om den har koniska malstenar är de inte i samma kvalitet eller storlek som det större syskonet från Wilfa.

Wilfa Il Solito lämpar sig inte för espresso för det kan den inte mala tillräckligt fint. Men den kan mycket väl användas till filterkaffe eller bryggmetoder som fransk kaffepress eller Hario V60.

Kaffekvarnen har två vridknappar, en för att justera mängden och en annan för att justera hur fint eller grovt kaffet ska malas.

Enkel att använda

Den lilla motorn bullrar en del. Beroende på hur fint du mal bönorna kan du även komma att uppleva att den inte står så stabilt på bänken och glider iväg längs bänkskivan.

Men den är lätt att använda och det är även lätt att hälla det malda kaffet ur behållaren.

Mycket statisk kaffebehållare

Men det är inte lätt att tömma behållaren för den är enormt statisk. Kaffet fastnar längs sidorna och sprids lätt ut på bänken – en utmaning som många av de billigare kvarnarna har.

Mal väldigt ojämnt

Vi hade lite problem med att träffa rätt inställningar för de olika typerna kaffe – framför allt för att kaffekvarnen inte mal särskilt jämnt.

Till kaffepress, där vi valde en lite grövre inställning, kom en del av kaffet ut som väldigt finmalet kaffedamm.
Kaffedammet ger kaffet dålig bismak som dränker de goda kaffearomerna.

Teoretiskt sett borde kvarnen skapa en god kopp kaffe. Men i blindsmakningen upplevde vi att den inte bara förlorar till kvarnar i samma prisklass utan även till de billigare elektriska kaffekvarnarna – som ju egentligen bara mixar kaffet.

Det understryker för oss i testpanelen hur stor betydelse det faktiskt har att kvarnen mal helt jämnt.

Sammanfattning

Kvarnen passar bäst för dig som är nybörjare på nymalet kaffe och för dig som vill ha en billig modell.

Men det lönar sig nog att fundera på om det inte är värt lite mer att investera i en av Wilfas något dyrare modeller, till exempel testvinnaren.

En billig modell presterar trots allt ändå bättre än förmalet kaffe och sett ur det perspektivet kan Wilfa Il Solito vara ett utmärkt val.

Enkelt att användabillig
Testets bullrigaste kvarnmal mycket kaffedammmycket statisk kaffebehållare

10. Russell Hobbs 23120-56

Kaffekvarn med fin och kompakt design. Enkel att använda och lätt att hantera

Sladdlängd: 110 cm UV-skyddad behållare: Nej Motoreffekt: 140 watt Kvarntyp: Pass – vi kunde inte komma åt info om detta

Russell Hobbs 23120-56

Precis som så många av de andra kvarnarna har Russell Hobbs 23120-56 två knappar. Dem kan man vrida på för att ställa in malningsgraden och hur länge kvarnen ska mala kaffebönorna.

Den ena av de båda vridknapparna kan man trycka på för att starta kvarnen. Knappen lyser blått när kvarnen är igång. Till skillnad från några av de andra billigare modellerna låter det inte som om motorn blir lika belastad när den mal – så den bullrar – men på ett mindre obehagligt sätt.

Malningsegenskaper som är en besvikelse

Tyvärr kommer kvarnen verkligen till korta när vi börjar bedöma kvaliteten på det malda kaffet som den släpper ut. Här kunde vi överhuvudtaget inte mala bönorna tillräckligt fint och jämnt för att kunna säga att den lämpar sig för filterkaffe. (Se den gula markeringen på bilden längre ner)

OK – vi är ju lite kräsna också och nördiga med vårt kaffe, men sett med en kaffeentusiasts ögon gör det nästan kvarnen oanvändbar.
Ja – det är hårda ord för det som för övrigt ser ut som en fin liten kaffekvarn. Men även på den allra finaste malningsgraden kom det ut alldeles för stora mängder av de stora bitarna. Samtidigt med bitarna ser vi även en massa oönskat kaffedamm (de rosa markeringarna på bilden nedan).

Statisk behållare som inte kan rengöras invändigt

Behållaren för de malda bönorna är enkel att ta ut och hälla från, men med det är våra berömmande ord slut. Behållaren är så statisk att det inte går att tömma den helt.

Kaffepulvret klistrar sig fast vid behållaren som en grupp bergsbestigare som fångats i ruskväder utan sina säkerhetslinor. (Se den gröna markeringen på föregående bild)

Man måste faktiskt antingen diska eller dammsuga ur behållaren för att få ut pulvret.

För att kunna rengöra kvarnen invändigt måste man vrida runt en bit plast nere i kvarnen. Men det kunde vi inte.

Vi hade kanske bara otur med just den kvarn vi hade fått. Men plastbiten satt fast rejält och det fanns nästan inte någon plats att få tag i den ordentligt med handen. Till sist gav vi upp försöket att få upp plastbiten – och då är det svårt att hålla kvarnen ren.

Sammanfattning

Det mest positiva vi kan säga om Russel Hobbs-kvarnen är den fina, nätta designen. Kaffekvarnen ser garanterat snygg ut på köksbänken. Men kvarnens egenskaper räcker helt enkelt inte till för att vi ska kunna rekommendera den – alltså om du vill ha kaffe som faktiskt ska smaka kaffe.

Den mal kaffebönorna alldeles för grovt (även på den finaste inställningen) och inte jämnt alls.

Antingen fick vi en defekt kaffekvarn eller också är det vi ser snarare ett plötsligt infall från tillverkarens sida än ett ärligt försök på att ta fram en kvarn till ett överkomligt pris.

Obs! Vi testar gärna en ny kvarn av samma modell för att se om vi får samma resultat igen. Men fram till dess får vi betrakta kaffekvarnen som en ”flopp”.

Billig
Mal mycket ojämntkan inte mala tillräckligt fint för filterkaffestatisk kaffebehållare

Lite om kvarntyper

Det finns tre olika slags kvarnar som alla är representerade i testet av kaffekvarnar:

  • Kaffekvarn med knivar
  • Kaffekvarn med koniska kvarnblad
  • Kaffekvarn med platta kvarnblad

En kaffekvarn med kvarnknivar kan bäst jämföras med en blender. Kaffekvarnar har små knivar som skär och krossar kaffebönorna. Med en kaffekvarn justerar du malningsgraden genom att mala i längre eller kortare tid. Den här kvarntypen hör till den billigaste kategorin. Den uppenbara nackdelen är att det är svårt att få en jämn malning. Då drar det färdigbryggda kaffet inte jämnt. Det kan både ge sämre kaffesmak och mer bottensats i kaffet.

En kvarn med koniska kvarnblad är en konformad skivkvarn som mal bönorna mellan två ytor. Här är det avståndet mellan kvarnbladen som avgör malningsgraden. Det gör det enklare att få en enhetlig malning av bönorna. Koniska blad kan ha olika storlek och kvalitet. Allmänt sett ger större blad bättre resultat.

En kvarn med platta kvarnblad är också en skivkvarn, men här finns det bara två blad som ligger ovanpå varandra. Malningsgraden justeras även här med avståndet mellan bladen.

Om platta kvarnblad ger bättre resultat än koniska blad råder det inte enighet om
- det är nog en personlig sak.

Men de platta kvarnbladen hittar man oftast i större och kommersiella kvarnar.

Brygg bättre kaffe med en bra kaffebryggare

Gott kaffe är smak och behag – naturligtvis.

Men magin och välsmaken uppstår på allvar när dina färska och nymalda bönor dränks i vattnet från en optimal kaffebryggning.

Måna om dina kaffebönor med en bra kaffebryggare

Hittade du ingen favorit i testet?

Vi har självklart inte testat alla kaffekvarnar på marknaden. Istället har vi handplockat ett urval av de populära modellerna. Testet kommer att uppdateras kontinuerligt när vi hittar nya, lovande och populära modeller.

Se alla kaffekvarnar och jämför priserna här

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss