Uppdaterad  

Eltandborste: 14 produkter i test

Hanna Rönnqvist

Vill du ha en tandborste som borstar tänderna renare än någonsin förr? Vi har testat eltandborstar från bland annat Braun Oral-B, Foreo och Philips. För att vi ska utse en eltandborste till bäst i test, ska den vara lätt enkel att komma igång med, ha lång hållbarhet och gärna ha stödfunktioner som varnar vid för hårt tryck.

tandborste bäst i test

Så gick det till när vi testade

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod på minst 6 månader av våra produktexperter. I testet av eltandborstar har vi primärt tittat på följande tre områden i vår bedömning:

  • Användarvänlighet: Är tandborsten skön att hålla i, passar den i alla typer av händer och finns det exempelvis någon app som gör tandborstningen roligare?

  • Funktion: Vilken typ av teknik använder sig tandborsten av, tar den lång tid att ladda, hur är motoreffekten, och finns det olika program att använda?

  • Resultat: Blir tänderna rena och kommer man åt de där utrymmena i munnen som ofta är svåra att nå?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste eltandborstar. Jämför pris på samtliga listade eltandborstar på PriceRunner.

Fler tester av hygienprodukter

1. Oral-B Pro 2 2000 - BÄST I TEST ELTANDBORSTE

Prisvärd funktionell eltandborste med hög effektivitet

Hastighet: 8 800 oscilleringar per minut Lägen: 2 stycken Timer: Ja App: Nej

Oral-B Pro 2 2000N CrossAction

Detta må vara en tandborste utan fullt lika många tillbehör som modellerna från Oral-B med högre serienummer, men det innebär inte att den är sämre.

Populär eltandborste som håller måttet år efter år

Detta är en grundmodell av Pro-borstarna hos Braun. Testpanelen utgår här från att standardläget är det som agerar vardagsläge för den genomsnittlige användaren även om det så klart kan vara roligt med extrafunktionerna och att ha koll på borstningen genom en app. Så även om det saknas både extra borsthuvuden och olika lägen för att borsta, stöd för telefon-app eller timer, så kommer Oral-B Pro 2 2000 långt på sin effektiva motor och att det ordinarie läget utför precis samma borstrotation och oscillerar på samma sätt som storasyskonen i de mer kostsamma serierna 4000, 5000 och 7000. Om man vill ha mer än endast borstning finns det ett pulserande massageläge, ”Gum Care”, som blir aktivt med ett extra knapptryck.

Det är lätt att få ett bra grepp om handtaget som passar både större och mindre händer, och funktionen med en liten lampa som börjar lysa om man skulle råka trycka för hårt är en uppskattad detalj som underlättar för att göra rätt.

Borsthuvud som når svåra ställen

Borsthuvudet är litet och runt och kommer åt bra på typiska problemområden där bakterierna trivs, som bak vid kindtänderna och precis vid kanten av tandköttet där det ofta blir beläggningar.

Den som har tandstensproblem eller bara behöver en extra morot inför borstningen kan eventuellt vilja köpa en dyrare modell med stöd för app och lite extra tillbehör och funktioner. Men för den som är ute efter en prisvärd tandborste med god effekt är Oral-B Pro 2 2000 ett väldigt bra köp.

Stark motorväldigt bra resultattar effektivt bort bakteriebeläggningar och plack
Har inget stöd för appinte så många olika borstlägen

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Allectra Logotyp

Elektrisk Tandborste Oral-B Pro 2 2000N CrossAction Waterproof

709 kr
Cdon Logotyp

Oral-B 2000, PRO. Strömkälla: Battery-Pile.

2 285 kr

2. Oral-B iO Series 9s - BÄSTA PREMIUMBORSTE

Eltandborste till premiumpris som gör tänderna ordentligt rena och har en smart app

Hastighet: 34 800 rörelser i minuten Lägen: 7 stycken Timer: Ja App: Ja

Oral-B iO Series 9

Eltandborstarna från Oral-B hamnar på testernas topplistor år efter år och när det kommer till premiummodellen Oral-B iO Series 9s så visar de än en gång att de är i framkant i utvecklingen. Prislappen är inte liten, men för den som uppskattar alla extrafinesser och ställer lite designkrav även på en eltandborste så är det ändå ett bra köp.

Märkbart renare tänder

Att till och med våra tandborstar kommer med bluetooth och en egen app kan vid en första tanke kännas lite överdrivet, men efter att ha använt funktionen för 3D-tracking inser vi snabbt hur lätt det är att slarva och man får sig en tankeställare kring hur noga man egentligen har rengjort munnen tidigare. Med Oral-B iO Series 9s får tänderna en ordentlig rengöring och skillnaden på tänderna märks direkt. Med hjälp av appen blir du guidad genom din borstsession och ser enkelt hur du ska borsta de olika områdena och får även veta när du är färdig.

En inbyggd timer finns så klart också, en funktion som känns helt självklar med tanke på vad tandborsten kostar. Istället för att som många andra tandborstar vibrera lite extra efter 30 sekunder så gör den här en liten paus för att indikera när det är dags att byta borstzon.

Specialprogram gör det lätt att borsta rätt

Den som behöver kan få extra stöd i de olika specialprogrammen, till exempel finns det ett färdigt program mot plack som varar i fyra veckor, samt andra sorters scheman som ger fler råd om hur du skapar din bästa munhygien (tips: vill du imponera på appen ska du se till att ha till exempel tandtråd och munskölj redo i badrumsskåpet). Känns appen som överkurs så finns det sju andra lägen att använda beroende på vad man har för utgångspunkt, och då är det bara att starta tandborsten, välja program och dra igång direkt.

Exempel på fler roliga funktioner är att det även går att välja vilken färg borstens ring ska lysa med, och på den lilla LED-displayen kommer det upp en glad gubbe när du har borstat bra – och en besviken dito om du borstat hafsigt. Varning för att bli skickad till skamvrån av din tandborste om du slarvar alltså.

För den som är beredd att betala lite extra för att få ett riktigt rent och fint resultat så är Oral-B iO Series 9s en het kandidat till önskelistans topp.

Gör tänderna ordentligt renasmart appsnabb laddning
Högt pris

3. Oral-B Pro 600 - BÄSTA BILLIGA ELTANDBORSTE

Något svag men ändå bra budgeteltandborste

Hastighet: 8 800 oscilleringar per minut. Lägen: 1 stycken Timer: Ja App: Nej

Oral-B Pro 600

För den som vill ha en pålitlig eltandborste i badrumsskåpet och framför allt fokuserar på prisvärdhet och gott resultat istället för massor av extra funktioner, är Oral-B Pro 600 ett gott alternativ i budgetklassen.

Okomplicerad borste

Det finns endast ett borstningsläge, det heter Daily Clean och arbetar med 20000 pulseringar och 8800 rotationer/oscilleringar per minut. En sensor håller koll på om trycket vid borstningen blir för hårt, och för att hålla koll på tiden så finns det en timer som är inställd på två minuter.

Det finns en ljusmarkering på handtaget som visar hur mycket av batteristyrkan som är kvar. Ungefär 30 minuter håller batteriet efter en full laddning, vilket ger oss en vecka baserat på en användningsfrekvens av två minuters borstning morgon och kväll. Pro 600 har ett handtag som dockas på stationen vid laddning, och det ingår ett extra borsthuvud i paketet. För den som vill så kan PR 600 även användas ihop med andra borsthuvuden för serien, såsom Floss Action, Cross Action, Trizone, 3D White och Sensitive Clean.

Effektiv trots svagare motor

Pro 600 gör vad den ska och den är effektiv, men det känns ändå som att motorn är svagare jämfört med Pro 2000-modellen, lite som att Pro 600 skulle ha ett sämre batteri. Jämfört med en vanlig tandborste så gör den dock ett bättre jobb, så för den som har en liten budget men ändå letar efter en effektiv elektrisk tandborste, är Oral-B Pro 600 absolut ett bra köp.

Billigväldigt användarvänlig
Inte lika stark motor som hos sina dyrare konkurrenter

4. Philips Sonicare Protective Clean 4300

Sonisk eltandborste med bra grundfunktioner till rimligt pris

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 62 000 rörelser Borstningslägen (2 st.): Låg, hög Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6803

Med Sonicare Protective Clean 4300 får du en sonisk eltandborste från Philips som erbjuder grundfunktioner som att signalera vid hård borstning och köra två olika borstlägen i tvåminutersprogram. Mycket mer än så får man inte för pengarna, men så är prislappen riktigt trevlig också.

Enkel men modern (och smart) modell

Protective clean har smarta funktioner som är moderna men ändå enkla och lättanvända. Det finns två borstlägen och tandborsten meddelar var 30:e sekund när det är dags att byta tandzon. Testpanelen är extra förtjust i pausfunktionen, behöver man avbryta sitt borstande så går det nämligen att pausa programmet och låta det fortsätta när man spottat klart eller vad som nu har avbrutit borstandet. Det går inte heller att borsta för hårt utan att borsten meddelar detta via en höjd pulsering.

Den som söker en eltandborste med lite mindre borsthuvud, kanske vill man få lättare att komma åt eller så är tandborsten till ett lite äldre barn, kommer uppskatta Protective Clean 4300. När det är dags att byta ut borsthuvudet kommer tandborsten själv meddela detta via en ljusindikator på handtaget då det håller räkningen på hur många borstningar som har genomförts.

En knapp för alla inställningar

Med samma knapp för alla inställningar är det lätt att lista ut hur tandborsten fungerar. Borsten startar på tryck ett, sedan kan man byta intensiteten i styrkan om man trycker igen inom tre sekunder. Väntar man för länge kommer man istället pausa eller stänga av det pågående programmet. Ska man byta program ska det alltså göras direkt vid starten. Den som inte är van vid en sonisk borste kommer förmodligen tycka att den kittlande känslan är ganska intensiv i början och kan behöva trappa upp användningen. Renheten kommer ändå bli märkbar direkt från start!

Enligt manualen ska tandborsten hålla i 14 dagar på en laddning vilket känns rimligt i vår användning. Den laddas genom att placeras på en puck med laddsladd. Att ha avancerade elapparater som går att koppla upp mot appar och bjuder på mängder av program är kanske eftersträvansvärt för vissa, men önskas en enklare tandborste som utför sitt jobb med bravur och har en rimlig prislapp så är Philips Sonicare Protective Clean 4300 ett bra köp.

Lättanvändrengör brakan pausas i programmet
Saknar reseetuikunde haft fler borstlägen

5. Oral-B Genius 10000N

Praktisk och effektiv eltandborste som är vad den heter – genialisk

Hastighet: 10 500 oscilleringar per minut Lägen: 6 stycken Timer: Ja App: Ja

Oral-B Genius 10000N

Den där rena mun-känslan som tidigare varit förknippad med ett besök hos tandhygienisten blir en vardagskänsla för den som har Oral-B Genius 10000 i badrumsskåpet.

Eltandborste med många tillbehör

Tillbehörslistan för Oral B Genius 10000N är lång och innehåller bland annat ett stort reseetui med integrerad laddning, vilket gör att det går att lämna det andra laddningsstället hemma. Det ingår fyra olika borsthuvuden varav en Floss Action-modell som verkligen gör sitt jobb och effektivt avlägsnar både beläggningar och plack. På ett väldigt pedagogiskt sätt har de hållbara borsthuvudena försetts med blå strån som bleknar successivt tills det är dags för byte.

Med hjälp av den tillhörande appen och smartphonehållaren för badrumsväggen så blir det lätt att se exakt hur man ligger till med sin borstning, men även om man inte använder appen finns det stöd för bäst resultat med hjälp av ljus.

Håller koll på trycket mot emaljen

Vid borstningen lyser en vit lampa konstant så länge man gör rätt, men vid för hårt tryck ändras det och lyser istället rött. Totalt finns det sex olika lägen. De två knapparna, en för att byta mellan borstningslägen och en av/på-knapp, är enkla att komma åt att trycka på. Oral B Genius 10000N har även olika ljud- och ljusnotiser som visar när man är klar med ena sidan och det är dags för en ny tandrad att rengöras.

Den kostar en hel del, men har i gengäld allt som går att önska hos en eltandborste och känns mer som en investering kopplad till sin tandhälsa än en trist extrakostnad. Effektivitetet och snabbheten är magisk, och till och med den vane eltandborstsanvändaren blir imponerad av Oral B Genius 10000N:s fina resultat.

Fantastisk effektivitetmånga bra tillbehörsmart guidning med signaler
Platskrävande reseetui

6. Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 eltandborste, HX6850/57

Lagom avancerad sonisk eltandborste som rengör med UV-ljus

Trycksensor: Ja Borsthastighet: Upp till 62 000 rörelser per minut Borstningslägen (3 st.): Daglig rengöring, white-läge och tandköttsvård Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej

Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 HX6850

ProtectiveClean 5100 är en stilren svart eltandborste som kommer utrustad med bra basfunktioner i sina inställningar. Den som inte nödvändigtvis behöver appar och andra exklusiva funktioner kommer säkert bli nöjd med det lilla extra som ProtectiveClean 5100 erbjuder. Det går att välja mellan tre olika program, och den guidar i borstningen genom att varna när man trycker för hårt, samt meddelar när det är dags för zonbyte.

Placeras i en bakterie- och virusdödande UV-station mellan användningarna

Den som lider av bacillskräck kommer helt säkert uppskatta desinficeringen som enligt tillverkaren ska ske genom att borsthuvudet placeras i en liten station med UV-ljus mellan borstningarna. Två borsthuvuden får plats, och även om den extra rengöringen inte direkt märks enligt testpanelen så uppskattar man att borsten är täckt av plastkåpan till UV-stationen när den är placerad där. I gengäld blir laddstationen betydligt större än en vanlig laddare, så det gäller att det finns lite extra plats för den att förvaras på.

Lång batteritid och bra tryckvarning vid hård borstning

Det är lätt att göra rätt när det gäller hårdheten på borstningen. 5100 svarar på för hård borstning genom att skicka ett liten pulserande genom handtaget för att få en att bli lättare på handen. Efter en halv minut påminner timern om att det är dags för borstning i ny zon, och med två kompatibla tandborsthuvuden minns enheten även vem som senast använde vilket borstprogram. Att byta program själv är också enkelt och görs smidigt via en knapp på handtaget.

Sammantaget är 5100 en bra eltandborste i mellansegmentet. Den har många smarta funktioner som gör den lite mer avancerad än budgetmodellerna, samtidigt som bristen på appar och annan lyx gör att prislappen fortfarande är hyfsat rimlig. Uppskattar man dessutom den extra rengöringen som UV-stationen erbjuder så kommer det här absolut kännas som ett bra köp.

StilrenUV-rengöringsstationsäger ifrån vid hård borstninggör rent bra
Ingen appladdaren tar platsaningens högt pris

7. Sonicare 9900 Prestige

Exklusiv eltandborste med smarta tekniska app och AI-funktioner – och en prislapp därefter

Hastighet: 62 000 rörelser i minuten Lägen: 5 stycken Timer: Ja App: Ja Färger: 2

Philips Sonicare Prestige 9900 HX9992

Det här är badrumsskåpets motsvarighet till en ny blank lyxbil. Den är exklusiv och snygg och inget som passar alla plånböcker – men å andra sidan så kommer den göra ett fantastiskt jobb under lång tid framöver.

Lyxiga tillbehör och stilren knappfri design

Den nätta handtaget och den stilrena finishen med helt integrerade knappar gör Prestige både väldesignad och enkelt att förvara. Det smidiga reseetuiet har en inbyggd laddningsfunktion vilket spar plats på resan utan att ta upp halva necessären. Modellen som testpanelen använder har en champagnefärgad finish med snygga detaljer som ger en lyxig känsla.

Efter lite mindre teknikproblem som bland annat krävde en uppdatering gick det lätt att koppla ihop telefonen med tandborsten. I den kopplade appen samlas statistik över bland annat tidsåtgång och frekvens på borstandet. Appen kan även meddela när det är dags att sätta på ett nytt borsthuvud. All information stannar dessutom i tandborsten tills man kopplar upp sig mot appen, om du inte vill behöva ha telefonen vid borstningen.

Appen har en grafik som går att följa under borstningen, då är målet att de sex olika områdena i munnen ska bli helt klara och byta färg. Munnen är uppdelad i sex olika delar och varje del måste borstas ordentligt för att grafiken ska byta färg. Var 20 sekund stannar tandborsten upp i en liten minipaus för att signalera att det är dags att byta område. För vinnarskallarna är detta en rolig funktion – men behöver tyvärr utvecklas lite mer för att fungera problemfritt då borsten inte alltid hänger med i vad man gör.

Många olika program för rengöring

Att en tandborste är sonisk – vilka Philips borstar är – betyder att borsthuvudet inte roterar utan istället har en högfrekvent vibration på så mycket som 62 000 vibrationer per minut. I början kittlar det en del men efter viss användning så vänjer man sig vid den pirrande känslan. Hastigheten är även justerbar i tre olika nivåer.

Det är lätt att göra rätt vid användning tack vare borstens AI-funktioner. Den varnar till exempel via olika färgsignaler ifall du trycker för hårt eller använder den som en vanlig tandborste och borstar på tänderna. Trycker du för hårt kommer den minska på styrkan för att skona tändernas emalj, vilket också känns i handtaget så att du kan justera trycket.

Tandborsten har fem olika program för rengöring, och det går bland annat att välja mellan tandköttsrengöring, borttagning av missfärgningar och ett extra skonsamt program. Det är inga problem att byta mellan de olika inställningarna, även om knappen till en början är lite svår att hitta – man kan även använda appen.

Totalt sett ger Prestige 9900 bra värde för pengarna. Munnen känns otroligt ren efter rengöringen och dessutom är den kompakt och väldesignad med sitt smarta reseetui. Även om den ligger rejält högt i pris så är det utan tvekan en riktigt bra eltandborste, och för dig som vill ha en exklusiv eltandborste med modern sonisk teknik så är detta rätt modell.

Rengör otroligt effektivtsmidigt resefodral som laddar trådlöstvälfungerande app
Väldigt högt prislite krångel med feedbacken av borstningen

8. Philips ProtectiveClean 4500

Prisvärd, snygg och kittlande eltandborste

Hastighet: 62000 rörelser i minuten Lägen: 2 stycken Timer: Ja App: Nej

Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 HX6830

När många andra tandborstar känns ganska likadana så skiljer sig Philips Sonicare Protective Clean markant vid borstningen, tack vare sin soniska borstmetod som gör att det kittlar ganska ordentligt. Till en början faktiskt så mycket att vi funderar över om det verkligen ska kännas så pirrigt att borsta tänderna. Men det ska det, och invänjningsperioden är snabb och känslan övergående.

Tandborsthuvuden synkas med borsten

Det finns olika tandborsthuvuden för Sonicare-modellen, vilka kan synkas med de olika tandborstarna. Protective Clean har två lägen, där ett program är för att göra tänderna vitare, och den andra för standardrengöring. Tack vare funktionen BrushSync så anpassar eltandborsten själv program utifrån modell och tandborsthuvud. Det är lätt att se till att man sköter sin borstning tack vare borstens tvåminuterstimer.

Den slimmade och svarta designen är snygg så Protective Clean är en stilren eltandborste som gör sig bra i badrummet. Handtaget är välbalanserat och med en bra vikt som gör att det ligger skönt i handen.

Timer hjälper till att hålla koll

Protective Clean säger till när det är dags att börja fokusera på någon annan sida av munnen. När det är tid att byta borsthuvud så meddelar den även det, en bra funktion för alla som missar att byta inom det rekommenderade intervallet vilket är kortare än många tror.

Philips Sonicare Protective Clean är en mellanprisklassborste som gör sitt jobb effektivt i kombination med att vara en snygg detalj i badrummet, och dessutom så börjar den kittlande känslan kännas ganska trevlig efter en stunds användning.

Väldesignadbra prisindikerar när det är tid för borsthuvudsbyte
Pirrande känsla i börjaninga extra borsthuvuden medföljer

9. Beconfident Sonic Whitening Toothbrush

Effektiv sonisk eltandborste som utlovar vitare tänder

Hastighet: 38 000 rörelser per minut Lägen: 5 Timer: Ja App: Nej

BeconfiDent Sonic Whitening

Beconfident Sonic Whitening Toothbrush är inte bara en slimmad eltandborste med snygg design och skönt grepp, den gör även dina tänder riktigt rena tack vare sina 38 000 vibrationer per minut. Det finns två sorters eltandborstar, de soniska och de oscillerande, den här varianten är sonisk, vilket innebär att den vibrerar men inte gör några roterarande rörelser. Det betyder att den kittlas en del till en början, något som är en vanesak och som man snabbt blir bekväm med.

Speciell tandkräm kan köpas till

Enligt tillverkaren ska Beconfident Sonic Whitening Toothbrush göra tänderna vitare, bland annat genom att man använder tandkrämer som kommer från deras eget märke. Beconfident har fem olika smaker i sitt sortiment och den som har tröttnat på att vuxentandkräm oftast bjuder på mintsmak kan bland annat få både jordgubb och kokos istället.

Stängs av direkt vid programavslut

Beconfident Sonic Whitening Toothbrush kommer med en integrerad tvåminuterstimer som påminner om att byta borstzon var 30:e sekund. När två minuter har gått så stängs den av, och vill man fortsätta att borsta lite längre får man helt enkelt starta om den på nytt.

Sonic Whitening har ett väldigt behagligt och lite mer slimmat borsthuvud som skiljer sig en del från de många runda som finns på marknaden. Det ligger bra i munnen och känns väldigt bekvämt.

Beconfident Sonic Whitening Toothbrush gör tänderna härligt rena, men om de blir direkt vitare låter vi användaren avgöra själv.

Lång batteritidbra greppslimmat borsthuvud
Stängs av direkt efter avklarat 2-minutsprogram

10. Oral-B SmartSeries 5000

Förbättrad version av en redan väldigt populär modell

Hastighet: 8 800 oscilleringar i minuten Lägen: 4 stycken Timer: Ja App: Ja

Oral-B Smart Series 5000 Cross Action

Grunden till SmartSeries 5000 från Oral-B kommer från Oral-B Pro 5000 Triumph, en modell som redan från början var väldigt populär men som nu alltså har förbättrats ytterligare några steg. En ny funktion är appen som du använder genom att koppla upp tandborsten till din telefon med bluetooth.

Storskillnad mot vanlig tandborste

Som tidigare så är hastigheten på borstningen 8800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar i minuten och det känns väldigt rent i munnen, en stor skillnad mot en manuell tandborste.

Pedagogisk app

Den tidigare nämnda appen förklarar pedagogiskt när det är dags att byta sida i munnen och genom den insamlade statistiken kan du motivera dig själv till att skapa en extra bra munhygien. Handtaget har också fått en uppdatering och nu är det ännu lättare att greppa och styra tandborsten, även för barn eller andra med mindre händer. Om man trycker ner tandborsten för hårt mot tänder och tandkött så börjar den automatiskt gå långsammare.

Det finns flera borstprogram och i förpackningen medföljer tre borsthuvuden som passar de olika programmen. Testpanelen uppskattar pengarna tillbaka-garantin som gäller i 30 dagar, där kunden får pengarna tillbaks om man inte är nöjd. Sammantaget så erbjuder Oral-B SmartSeries 5000 en förbättrad version av sin föregångare, men till ett ganska högt pris.

Väldigt bra resultatnöjdhets-garantibra app
Priset är ganska högt

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

11. Oral-B Junior

Eltandborste utan extrafinesser som gör sitt jobb perfekt för de yngre barnen

Hastighet: 28 800 rörelser per minut Lägen: 1 Timer: Ja App: Nej

Oral-B Junior 6+

För familjens yngre medlemmar finns eltandborsten Oral-B Junior där barnen kan välja mellan två klara färger, lila och grön. Utöver att det går att välja färg så är det sparsmakat med finesserna hos Oral-B Junior, den saknar såväl app att koppla till telefonen som andra tekniska extralösningar. Det enkla utförandet är dock inget minus i det här fallet, tvärtom.

Enkelheten underlättar

Efter några månaders användande blir det klart att barnen inte behöver flera olika lägen eller möjlighet att följa borstningen i en app, det går utmärkt att sköta tandborstandet på en lite mer enkel nivå.

Vid andra tester där barn använt eltandborstar så har resultatet varit att det blir lite för kittligt i munnen av de soniska borstarna. Oral-B Junior är inte sonisk och ger istället av sig ett brummande som ibland kan klia lite i barnnäsorna, men visat sig vara en vanesak till stor del. Oral-B Junior känner om trycket mot tänderna blir för hårt och mjukar då upp sina rörelser för att minimera borsthuvudet påverkan på tänderna och på tandköttet.

Timer gör att man slipper tjafsa om tandborsttid

Som många andra eltandborstar har även Oral-B Junior en integrerad timer. Två minuter ska det borstas totalt, och tandborsten vibrerar så snart det är dags att byta borstzon. Efter att ha avgett en vibration var 30:e sekund indikerar den sedan vid avslutad tid med några fler vibrationer, dock utan att stängas av. En funktion som uppskattas då det ibland kan behövas lite extra borstning utan att man för den delen vill starta om helt på nytt.

Både den unga testpanelen och deras föräldrar har uppskattat pedagogiken i den inbyggda tidsindikatorn och borstningen har ofta gått extra snabbt och smidigt när det ständiga ifrågasättandet om tid har undvikits.

För barn i åldern sex år och uppåt är Oral-B Junior en alldeles utomordentlig eltandborste.

Bra prisanvändarvänligkänns bra i munnenhar god effekt
Behöver laddas lite för ofta

12. Philips Sonicare For Kids

Färgsprakande design, smart ljudsignal och pedagogisk app

Hastighet: 500 borstningar i sekunden Lägen: 2 stycken Timer: Ja App: Ja

Philips Sonicare for Kids HX6322

Philips Sonicare For Kids faller på mållinjen på grund av utformningen av borsthuvudet som med sin avlånga design och storlek inte riktigt passar för de mindre barnen. För större barn kan det gå att komma åt de tänder som annars är lite svåra, som de längst bak, men till mindre barnamunnar hade det fungerat bättre om borsthuvudet var runt och litet istället. Det är synd då den annars är en eltandborste anpassad för barn som har en mängd andra funktioner som vi blir imponerade av.

Glada färger och möjlighet att designa med klistermärken

Men även om borsthuvudet inte känns barnanpassat så gör resten av eltandborsten definitivt det. Förutom att Philips Sonicare For Kids är designad i många glada färger så följer det med klistermärken som hjälper barnet att sätta sin egen prägel på utseendet. Det spelas en skojig liten ton när det är dags för tandradsbyte och den har en särskild timer anpassad för barn. ”Kid timer” ökar nämligen långsamt tiden som barnet borstar tänderna så att barnet tränas i att borsta under en längre tid, för att slutligen stanna inställd på rekommenderade 2.5 minuter efter 90 dagar. Eltandborstens motor jobbar effektivt och känns stark, handtaget som är uppladdningsbart funkar bra då både större och mindre händer får ett bra grepp.

Tack vare Philips Sonicare For Kids är det både lättare och skojigare att borsta sina tänder, och med en annan design av borsthuvudet så hade modellen kunnat få toppbetyg.

Effektiv och stark motorrolig melodislinga som underlättar borstningenkul med klistermärken för egen design
Små munnar behöver ett annat borsthuvud

13. GUM Sonic Daily Vit

En prisvärd modell för den som vill testa på att använda eltandborste

Hastighet: 12 000 rörelser per minut. Lägen: 1 stycken Timer: Nej App: Nej Färger: 2

GUM Sonic Daily

Slipp tänka på laddning – GUM Sonic Daily kan hjälpa dig med borstningen i upp till tre månader utan att laddas, den går nämligen på ett klassiskt AAA-batteri. Resultatet lyckas inte riktigt nå hela vägen jämfört med de dyrare konkurrenterna, men vill man prova på att använda en eltandborste så är detta en bra förstamodell.

Borsthuvud som arbetar snällt

Vid en första anblick är det inte helt klart att GUM Sonic Daily är en eltandborste. Designen är mer som på en klassisk tandborste, med skillnaden att den har två gummerade knappar på det smala handtaget. De gröna knapparna syns tydligt och är även välfungerande och svarar snabbt på tryck vid på- och avstängning.

Sonic Dailys borsthuvud ser ut ungefär som på en vanlig tandborste. Skillnaden sitter i dess strån som dels är lite längre och även avsmalnande i toppen för att enklare nå kanten på tandköttet, mellan tänderna och andra delar av munnen där det är krångligt att göra rent. Även om stråna är mjuka och skonsamma så saknar panelen till exempel möjlighet att byta ut huvudet mot ett något mindre huvud, det är ganska rejält tilltaget i storlek.

Även om den här borsten saknar modern teknik som till exempel att känna av om man borstar för hårt så är det svårt att göra fel. De mjuka stråna gör att borstningen per automatik blir skonsam mot tänderna vid användning. Tiden behöver man också hålla reda på själv då den saknar timer eller annan indikation på hur länge borstningen pågått.

Bra första modell av eltandborste

Den som redan har testat något mer avancerat som enoscillerande eltandborste kommer inte bli jätteimponerad av den här modellen. Den är absolut okej och enligt panelen så är dess vibrationer i linje med de testade mellanskiktsmodellerna. Om din senaste tandborste var en manuell variant så kommer skillnaden ändå märkas en hel del, men om du använt en mer avancerad modell så kommer du förmodligen inte bli nöjd.

Vill man däremot testa eltandborste utan att lägga ut särskilt mycket pengar så är Gum Sonic Daily ett mycket bra alternativ. Dessutom är det en bra resetandborste som inte behöver laddas. Eftersom den borstar bättre med mindre ansträngning så är det även en bra förstaborste för barn, äldre och andra som vill ha lite elhjälp på traven vid borstningen. Eftersom den bara kostar runt en hundralapp så är det en väldigt prisvärd produkt för den som vill börja använda eltandborste.

Bra prisskonsam borstningbatteri som håller länge och slipper laddas
Inte den mest effektiva eltandborsten

14. FOREO ISSA 2

Otroligt lång batteritid men bristande funktion

Hastighet: 11 000 pulserande rörelser i minuten Lägen: 1 stycken Timer: Ja App: Nej

Foreo ISSA 2 Mint

Vi kan räkna upp mängder av saker som är bra med FOREO ISSA 2, förutom att den har en snygg och kompakt design så är den även hypoallergen, vattentät och svenskdesignad. Allt detta väger dock inte upp mot det faktum att den helt enkelt inte gör sitt jobb. Testpersonerna är övertygade om att tanken med borsten helt säkert är god, men de undrar också om de som tagit fram FOREO ISSA 2 faktiskt har provat den själva. Problemet ligger i tandborsthuvudets storlek som är för stort och inte kommer åt överallt. Några dagar in i testet känner man hur det skulle behövas göras mer rent på de mer svåråtkomliga platserna i munnen, till exempel bakom de nedre framtänderna och innanför kindtänderna.

Bra batteritid men dålig rengöring

Det finns två sorters borsthuvuden, ett som är gjort enbart av silikon och ett som även har PBT-polymerstrån. Båda är osmidiga. De är lika klumpiga och det ena borsthuvudet fällde även lite strån när en desperat paneldeltagare tog i lite extra hårt vid borstningen. Hade inte problemet med storleken på borsthuvudena funnits så hade ISSA 2 kunnat få ett riktigt bra betyg då den har väldigt många bra egenskaper, varav en är att den enligt FOREO ska ha en batteritid på ett helt år av borstning på endast en laddning, något vi litar på. Den är dessutom väldigt snygg och har en smidig liten storlek samt är platsbesparande tack vare att den inte har någon laddstation utan laddas direkt med kabel till handtaget. Och även om det går att ändra hastigheten på det enda borstningsläget så väger inte fördelarna upp mot nackdelarna.

FOREO ISSA 2 plockar alltså å ena sidan ganska många poäng, dels för sin väldigt långa batteritid men även för sin glada färg och den goda tanken bakom den. Allt det spelar dock mindre roll när den faktiskt inte går att använda rent praktiskt, och testpanelen anser inte att man ens ska ägna en tanke åt den här eltandborsten innan deras borsthuvuden har omdesignats helt.

Väldigt lättbatteritid för ett års borstningarvattentätväldesignad
Silikonstrån lossnarborsthuvudena är alldeles för storatänderna rengörs inte ordentligt

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss