Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Diskmaskin: 5 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 14 november 2018

Vi har testat diskmaskiner och vinnare blir Bosch SMU46CW00S. Det är en diskmaskin som diskar rent även på ganska låga gradtal och som samtidigt är enkel att hantera och packa.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Diskmaskinerna har testats som en ersättningsinstallation. Det innebär att vi har beställt dem via nätet, packat upp dem och sedan ersatt den maskin som stod på platsen tidigare. Vi har därmed använt befintliga rör och ledningar.

Testresultatet bygger på ett flertal parametrar, där diskresultat är den faktor som väger tyngst. Vi har låtit olika typer av matrester torka in under 24 timmar: gröt, spenat, chilisås, oboy och rödvin. Valet av matrester är noga utstuderat - exempelvis är intorkad spenat ökänt för att vara svårdiskat även för de bästa diskmaskinerna i de högre prisklasserna.

Vi har använt samma antal tallrikar, djupa tallrikar, assietter, bestick och glas med intorkad smuts, därefter har vi fyllt upp maskinen med övrig disk efter återstående volym.

Vi har testat det förvalda programmet, vilket alltid är ekoprogrammet. Därefter har vi kontrollerat resultatet visuellt och på så sätt jämfört diskmaskinernas förmåga att diska rent.

Vi har bland annat vägt in följande parametrar:

 • Diskresultat
  Hur ren blir disken? Hur stor spridning av smuts orsakar sköljningen i maskinen, fastnar det exempelvis smuts på insidan av luckan eller korgarna?
 • Användarvänlighet
  Är det enkelt att förstå sig på diskmaskinens funktioner? Hur lätt är det att packa i maskinen och plocka ur disken? Har den innovativa extrafunktioner som gör den särskilt bra ur användarsynpunkt? Hur enkel är diskmaskinen att installera?

 • Miljö
  Vilken energiklass har diskmaskinen? Hur mycket skräp slänger vi efter installationen?

 • Byggkvalitet
  Vilka material har tillverkarna valt och vilken kvalitetskänsla inger dessa? Hur stabil är diskmaskinen? Förekommer det missljud?

Utifrån resultatet har vi gjort en samlad bedömning. Slutligen har vi ställt varje diskmaskin mot dess pris och slutbetyget motsvarar därmed diskmaskinens prisvärde.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste diskmaskiner. Jämför pris på samtliga listade diskmaskiner på Pricerunner.

1. Bosch SMU46CW00S - BÄST I TEST DISKMASKIN

Enkel diskmaskin som gör sitt jobb med bravur

Garanti (år): 1 Produktgrupp: Diskmaskiner 60cm ((För integrering (ja/nej): Nej Antal program (st): 6 Längd tilloppsslang (cm): 140 Invändig belysning (ja/nej): Nej Längd avloppsslang: (cm): 190 Längd strömkabel (cm): 175 Antal kuvert (st): 13 Toppkorg (ja/nej): Nej Passar nya IKEA-metod (ja/nej): Ja Energiklass: A+++ Diskeffekt: A Torkeffekt: A Beräknad årlig energiförbrukning (kWh/år): 234 Beräknad årlig vattenförbrukning (l): 2660 Referens program: Eco Ljudnivå (dBA): 44 Vikt (kg): 46 Min höjd (cm): 81,5 Max höjd (cm): 86.6 Bredd (cm): 59,8 Djup (cm): 57,3

Bosch SMU46CW00S Vit

Bosch SMU46CW00S är en diskmaskin som ger ett stabilt och bra intryck på i princip alla punkter. Framför allt diskar den rent. Exempelvis klarar den av intorkade gröt- och spenatrester på tallrikar och bestick. Glas med intorkad oboy och rödvin i är heller inga problem. SMU46CW00S är faktiskt den enda maskinen i testet som klarar av att få kastrullen med intorkad gröt helt ren. Visst, det förekommer lite spenat och diskrester på en del gods, men inte i någon större omfattning.

Dessutom hanterar SMU46CW00S sköljningen exemplariskt. Vissa diskmaskiner kan ha problem med att de sprider smuts i maskinen, exempelvis diskrester till glas. Men Bosch SMU46CW00S har en väldigt begränsad sådan spridning.

Vidare är installationen smidig. Diskmaskinen är smart förpackad så det är lätt att packa upp den - trots att diskmaskiner generellt sett är ganska otympliga produkter att ha att göra med. Alla slangar sitter förankrade i en enda detalj och det är därför lätt att plocka ur den. Bruksanvisningen är tydlig vilket ytterligare förbättrar intrycket av installationen. Däremot är det trist att höjdjusteringen är så trög. Här önskar vi bättring.

Enkelt och okomplicerat konstruerad

Själva konstruktionen är enkel, utan att vi på något sätt menar något negativt med det. Här finns inga specialfunktioner eller tekniska innovationer, men i all sin enkelhet presterar den helt okej. Luckan är lätt att stänga och du får en tydlig kvittens på att den har gått igen ordentligt. Dock kan den vara lite trögöppnad. Diskmaskinen har god volym för skrymmande gods.

Användarvänligheten är okej, men det finns en del utrymme för förbättring. Knapparnas layout är rörig och displayen något otydlig. Det är exempelvis svårt att förstå de sekundära funktionerna. Men diskmaskinen är lätt att plocka i och ur. Det finns gott om utrymme för glas och dessutom kan hyllorna både fällas upp och plockas bort. Enda nackdelen avseende utrymmeshanteringen är att det inte finns någon dedikerad plats för djupa tallrikar. Dessa är svårplacerade med så täta pinnar som nuvarande design har.

Inte riktigt så tyst som Bosch vill påskina - men klart bäst i test

Bosch påstår att SMU46CW00S är "super silent". Här måste vi dock invända. Diskmaskinen är varken mer tystgående eller mer högljudd än någon annan diskmaskin i testet. Vi skulle säga att ljudnivån är normal.

Sammanfattningsvis är dock Bosch SMU46CW00S en mycket välfungerande diskmaskin med några få nackdelar av mindre betydelse. På de viktigaste parametrarna får den högsta betyg. Exempelvis är disk- och sköljresultatet exemplariskt samtidigt som installationen är smidig. Dessa testresultat i kombination med den utmärkta energieffektiviteten gör att diskmaskinen blir ett mycket bra köp. Därför utser vi Bosch SMU46CW00S till bäst i test.

Mycket bra diskresultatganska enkel konstruktionbra utrymmeshantering
Trög höjdjustering & lucköppninglite otydlig display
4,5

Bra pris hos:

Power

2. Gram OM 60-37 T RF

Lättjusterad med bra diskresultat

Garanti (år): 1 Produktgrupp: Diskmaskiner 60cm För integrering (ja/nej): Nej Antal program (st): 8 Längd strömkabel (cm): 180 Antal kuvert (st): 14 Toppkorg (ja/nej): Nej Passar nya IKEA-metod (ja/nej): Ja Energiklass: A++ Diskeffekt: A Torkeffekt: A Beräknad årlig energiförbrukning (kWh/år): 266 Beräknad årlig vattenförbrukning (l): 3640 Referens program: Nr. 4 Ljudnivå (dBA): 44 Vikt (kg): 45 Min höjd (cm): 82 Max höjd (cm): 92 Bredd (cm): 59.8 Djup (cm): 54.8

Gram OM 60-37 T RF Rostfritt stål

Gram OM 60-37 T RF är en diskmaskin som diskar rent även under ganska tuffa omständigheter. Den klarar exempelvis intorkad gröt bra på flera olika typer av gods. Dock hade den lite svårt att få rent kastrullen helt och hållet. En stor fördel med OM 60-37 T RF att den har en väldigt begränsad spridning av diskrester i maskinen. Det gör att gamla matrester och grus inte hamnar på en massa gods som annars skulle ha blivit rent, detta eftersom den sköljer bra.

Installationen är en av nackdelarna med den här diskmaskinen. Gram skickar med en isolering som ska fästas med en tejp, men tejpen har svårt att få fäste mot diskmaskinen. Det gör att isoleringen bara trillar av. Även monteringen av de två täckplåtarna lämnar en del att önska. Höjdjusteringen är däremot väldigt bra.

Genomtänkt utformning som underlättar laddning

Gram har verkligen tänkt till kring utrymmeshanteringen i OM 60-37 T RF. Det finns få döytor. Där det skulle ha kunnat uppstå sådana har tillverkaren satt in korgar och annat för småförvaring, detta utan att det inverkar negativt på möjligheten att diska skrymmande gods. Dock är det svårt att hitta en bra placering för djupa tallrikar eftersom alla hållarnas pinnar sitter tätt och i en lutning som snarare passar platt gods. Det går heller inte att fälla alla hållare i nedre backen då den ena raden sitter väldigt hårt fast.

Däremot är det inga konstigheter att få in assietter och tallrikar. Likaså har glas gott om plats. Den lilla hyllan ovanför glasen är lätt att justera i höjdled ifall du behöver ladda med höga glas. Du kan även med enkelhet höja och sänka hela övre trådbacken.

Luckan har både bra och dåliga egenskaper

Besticklådan är i minsta laget, och rymmer därmed inte så många bestick som önskat. Den kompletteras med en plan utdragbar hylla under övre backen, men trots detta känner vi fortfarande att det saknas utrymme för bestick.

Ur en ergonomisk synvinkel finns det både bra och dåliga faktorer. Att byta filter går exempelvis smidigt. Medan handtaget på stora luckan är lite för smal och har en onödig täcklucka som gör det lite svårt att få ett bra grepp när du ska öppna. Å andra sidan gör luckan att diskmaskinen ger ett enhetligt helhetsintryck. Displayen är smart placerad på fronten. Tyvärr är den ganska otydlig. Den har dålig kontrast och det uppstår blänk som gör den svåravläst. På ovansidan hittar du programmen och de är tydligt utmärkta.

Överlag är detta ett bra köp. Framför allt på grund av det fina diskresultatet och den förträffliga utrymmeshanteringen.

Enkel filterrengöringbra diskresultatbra utrymmeshanteringlättjusterad
Krånglig installationdåligt med plats för bestickingen dedikerad plats för djupa tallrikar
4,0

3. Cylinda DM 3158

Lättanvänd med praktisk bestickhylla

Garanti (år): 1 Produktgrupp: Diskmaskiner 60cm För integrering (ja/nej): Nej Antal program (st): 8 Längd tilloppsslang (cm): 155 Invändig belysning (ja/nej): Ja Längd avloppsslang: (cm): 180 Antal kuvert (st): 14 Toppkorg (ja/nej): Ja Passar nya IKEA-metod (ja/nej): Ja Energiklass: A+++ Diskeffekt: A Torkeffekt: A Beräknad årlig energiförbrukning (kWh/år): 237 Beräknad årlig vattenförbrukning (l): 2660 Referens program: Eco 50 Ljudnivå (dBA): 42 Vikt (kg): 41.7 Min höjd (cm): 82 Max höjd (cm): 92 Bredd (cm): 59.7 Djup (cm): 57

Cylinda DM 3158 Vit

Cylinda DM 3158 är en diskmaskin som är ganska lätt att förstå sig på och ställa in. Diskresultatet är godkänt, men med förbättringspotential. Framför allt lämnade DM 3158 en hel del rester på besticken. Diskmaskinen hade till viss del även svårt att få rent alla glas. Dock är det på det stora hela taget ett bra diskresultat. Den gör exempelvis gör ett bra jobb med att få bort intorkade grötrester. Detta är också den diskmaskin som lämnar minst fläckar på besticken - bortsett från matresterna som är kvar - och det misstänker vi beror på bestickens placering.

Bestickplaceringen är nämligen inte sådan att du ställer besticken i en korg. Istället finns det en separat trådhylla i övre delen av diskmaskinen. Där lägger du besticken på rad och de kommer därmed att ha ett bra avstånd till varandra. Detta gynnar diskresultatet i form av färre fläckar. Den har bra avrinning och torkning.

Installationen av diskmaskinen har både sina för- och nackdelar. Den stora nackdelen är att Cylinda skickar med en isolering som ska fästas med en särskild tejp. Tyvärr fungerar det här mycket dåligt. Tejpen håller inte isoleringen på plats då den fäster för dåligt mot diskmaskinen. En annan nackdel är skyddsplasten som istället sitter alldeles för bra på plåtarna, och därför är besvärlig att få bort. Däremot är höjdjusteringen av DM 3158 suverän. Den är varken trög eller svår att komma åt. Dessutom justerar den med en marginal på hela en decimeter.

Sväljer dina grytor och kastruller utan problem

En annan fördel i utrymmeshanteringen är att det finns en hel del volym där du kan få plats med skrymmande gods. Stora kastruller och grytor är med andra ord inga problem. Den lilla hyllan i övre backen kunde däremot ha varit mer genomtänkt. Dels är den svår att fixera i det övre läget - speciellt när den är i uppfällt läge. Dels får vårt referensglas inte plats under den.

Användarvänligheten är överlag godkänd även om vi hade önskat lite bättre tydlighet på vissa punkter. Öppningsvredet är exempelvis lätt att komma åt när diskmedelslocket ska stängas. Däremot är det svårt att förstå och upptäcka spärren för att sänka övre backen. Men att det går att sänka den är förstås mycket positivt. Att ta ur filtret är enkelt och vi uppskattar att metallsilen följer med, det gör det lätt att sedan få den på plats igen.

Displayen på diskmaskinen sitter på luckan och den visar hur lång tid det är kvar på programmet. Tyvärr är den ganska suddig. Täckplåten som följer med diskmaskinen är skev. Den här typen av negativa aspekter drar ner intrycket av byggkvaliteten. Handtaget på luckan är däremot ergonomiskt och det är inga problem att få plats med en hel hand.

Inbyggd belysning underlättar

I överkant på luckan sitter programinformation. Informationen förmedlas enbart med text, inga symboler, dock är allt är på svenska, vilket uppskattas. Diskmaskinen har inbyggd belysning som underlättar mycket vid i- och urplock samt vid rengöring.

Överlag är detta en ganska bra diskmaskin, som tyvärr hindras från de högre betygen på grund av bitvis dåligt diskresultat och några smärre detaljer. Det finns mycket vi gillar, framför allt bestickhyllan och den stora volymen i den nedre trådbacken. Dessutom är den ganska lätthanterad.

Praktisk bestickhyllagrym höjdinställninglätt att rengörabra volym
Svårfäst isoleringsvårt att få rent bestick och glassuddig display
3,5

Bra pris hos:

Tretti

4. AEG FFB63606PM

Innovativa lösningar men sämre diskresultat

Garanti (år): 1 Produktgrupp: Diskmaskiner 60cm Information om diskmaskiner För integrering (ja/nej): Nej Antal program (st): 8 Invändig belysning (ja/nej): Nej Antal kuvert (st): 13 Toppkorg (ja/nej): Nej Passar nya IKEA-metod (ja/nej): Ja Energiklass: A++ Diskeffekt: A Torkeffekt: A Beräknad årlig energiförbrukning (kWh/år): 262 Beräknad årlig vattenförbrukning (l): 2940 Referens program: Eco 50 Ljudnivå (dBA): 43 Min höjd (cm): 82 Max höjd (cm): 88 Bredd (cm): 59.6 Djup (cm): 57

AEG FFB63606PM Integrerad

AEG FFB63606PM är en diskmaskin som får oss att tänka på innovationslust. De röda vinglashållarna är både tydligt utmärkta, och riktigt praktiska - i alla fall de i den nedre delen av diskmaskinen. Genom att hänga upp vinglasen blir de bra spolade samtidigt som outnyttjad volym används effektivt. Tyvärr håller inte vinglashållarna någon högre kvalitet, utan de går lätt sönder. Spröda underdimensionerade plastdetaljer imponerar inte.

Vidare är diskmaskinen utrustad med funktion för automatisk avstängning och öppning av luckan. Det är en funktion som verkligen uppskattas. Det är väldigt praktiskt och skönt att slippa passa på att diskmaskinen ska bli klar för att då springa och öppna den manuellt.

Krånlig att installera, men därefter lättanvänd

Installationen av FFB63606PM är tyvärr ganska krånglig. Fötterna för höjdjusteringen är mycket tröga så det tar tid att få den bra inställd. Det är också otydligt och komplicerat att få skruvarna på plats för montage i bänkskåp. Främst på grund av att skruvhålen är täckta med ett tjockt material. Det blir svårt att se dem, men även klurigt att få fäste för skruvarna.

När diskmaskinen väl är installerad är den däremot lätt att använda. Hållarna för porslin är lätta att fälla och trådbackarna har praktiska handtag. Det är dock lite vassa kanter på handtagen för bestickkorgen. Ytterligare en anmärkning är att hela övre trådbacken sänks om du ska justera den lilla hyllan i backen i höjdled. Däremot är det en intuitiv höj och sänkning av övre trådbacken. Vidare är filtret enkelt att byta, och det är tydliga symboler.

Utrymmeshanteringen är ganska god. Vi skulle dock önska att det fanns någon plats där det var lite längre avstånd mellan pinnarna så att vi kan få en bättre placering av djupa tallrikar. Det är också lite trångt under den lilla hyllan - det är precis så att vårt referensglas får plats.

Diskresultatet lämnar en del att önska

Diskresultatet lämnar en del att önska. Framför allt har FFB63606PM svårt att få rent glas, de är fortfarande väldigt smutsiga när programmet är kört. Däremot hanterar den intorkad gröt bra, och spenat ganska bra - vi ser små spår av spenat på tallrikarna. Besticken är däremot undermåligt diskade. Diskmaskinen torkar dessutom ganska dåligt, det skvätter vatten när vi drar ut trådbackarna.

FFB63606PM kommer med en praktisk gummimatta på glashyllan. Den skyddar ömtåliga glas, och ger en skonsam hantering. Tyvärr levereras den felmonterad. Överlag känns det som att AEG har tänkt till kring smarta funktioner, men inte alltid tänkt hela vägen. Detta är absolut inte en dålig diskmaskin. Men med tanke på priset hade vi förväntat oss en högre byggkvalitet i detaljerna och bättre diskresultat. Innovationförmågan är det däremot inget fel på. Den resulterar i flera praktiska lösningar, och det är egentligen också AEG FFB63606PM:s främsta fördel. Tyvärr håller det inte hela vägen till toppbetyg.

Praktiska vinglashållareautomatisk avstängning & lucköppningganska användarvänlig
Delvis dålig byggkvalitetganska dåligt diskresultatsvårt med djupa tallrikartrång glashylla
3,5

Bra pris hos:

Köksaffären

5. Electrolux ESF5545LOW

Smidiga funktioner men också viss förbättringspotential

Garanti (år): 1 Produktgrupp: Diskmaskiner 60cm För integrering (ja/nej): Nej Antal program (st): 6 Längd tilloppsslang (cm): 150 Invändig belysning (ja/nej): Nej Längd avloppsslang: (cm): 150 Längd strömkabel (cm): 150 Antal kuvert (st): 13 Toppkorg (ja/nej): Nej Passar nya IKEA-metod (ja/nej): Ja Energiklass: A+++ Diskeffekt: A Torkeffekt: A Beräknad årlig energiförbrukning (kWh/år): 234 Beräknad årlig vattenförbrukning (l): 2775 Referens program: Eco 50 Ljudnivå (dBA): 44 Vikt (kg): 40.5 Min höjd (cm): 81.8 Max höjd (cm): 87.8 Bredd (cm): 59.6 Djup (cm): 59

Electrolux ESF5545LOW Vit

Electrolux ESF5545LOW är på många sätt en genomtänkt diskmaskin. Den har exempelvis automatisk öppning efter avslutat program så att du slipper gå och stänga av den manuellt. Med tiden är det en funktion som är svår att leva utan. Dessutom har ESF5545LOW gummimatta för glasen vilket innebär en skonsam hantering av känsliga glas.

Tyvärr är inte diskresultatet lika bra som funktionsutbudet. Det är inte ett dåligt resultat, men ett av de sämre vi har varit med om. ESF5545LOW har exempelvis svårt att hantera intorkad gröt, och flera av glasen är fortfarande smutsiga när programmet är slut. Vidare har resterna spridit sig och fastnat lite här och var. Även luckans insida är smutsig. Däremot gör den ett bra jobb på att få rent besticken.

Även installationen lämnar ett något negativt avtryck. Skyddsplasten på framsidan är av en typ som är mycket svår att få bort helt. Höjdjusteringen är trög och tilloppsslangen ovanligt kort. Det är den enda maskinen i testet där vi måste förlänga slangen.

Lätt att ladda och har plats för skrymmande disk

Utrymmeshanteringen i diskmaskinen gör att du både kan få plats med mer skrymmande gods, och en stor mängd glas. Dessutom finns det bra lösningar för placering av djupa tallrikar - vilket är ganska ovanligt. Den lilla hyllan i diskmaskinen är enkel att justera. Likaså är det lätt att höja eller sänka den övre trådbacken. Möjligen kunde luckan för diskmedelstabletten ha varit enklare att stänga, men det finns gott om plats i den.

Konstruktionen och byggkvaliteten på diskmaskinen är godkänd. Det som är bra med den är exempelvis att det är enkelt att rengöra filtret och att displayen visar hur lång tid det är kvar på programmet. Vi skulle önska att informationen placeras bättre i förhållande till displayen. Som det är nu måste du öppna luckan för att få en god överblick eftersom informationen visas i ovankant.

Luckan ger inget gott intryck

Luckans kvalitet upplevs även som lite ranglig. Om du trycker på sidorna av den går den inte att stänga - istället böjer den sig. Att den inte går att stänga så har med funktionen för automatisk öppning att göra, du måste trycka i mitten. Men att den böjer sig ger ett lite negativt intryck. Greppar du då i överkant för att stänga kommer du å andra sidan lätt åt knapparna av misstag. Ur ergonomisk synvinkel skulle vi också vilja ha lite mindre vassa kanter på handtaget. Handtaget är dessutom något grunt.

Däremot ger trådbackarna ett bra intryck. De rullar fint och känns stabila. Likaså är spalter och gap runtom Electrolux ESF5545LOW bra. Det är även lätt att fälla hållarna i trådbackarna. Det gör att det är enkelt att handha i- och urplockningen.

Sammantaget är Electrolux ESF5545LOW en diskmaskin som är ganska enkel att hantera och med mycket bra utrymmeshantering. Den har också flera bra funktioner. Med ett bättre diskresultat och några smärre justeringar hade betyget blivit högre.

Användarvänlig hanteringbra funktionsutbudvälplanerad insida
Sämre diskresultatkort tilloppsslangtrög höjdjusteringsvåravläst display (placering)
3,5

Bra pris hos:

Tretti

Installation

Huruvida detgår att installera en diskmaskin på egen hand beror till stor del på vilken typ av maskin det handlar om. En diskmaskin som står uppe på diskbänken kräver ett annat tillvägagångssätt än en integrerad diskmaskin. Det finns risker att problem kan uppstå av en felaktig installation, därför är det alltid bra att koppla in någon som är kunnig inom VVS och som kanske även kan ge service om något skulle krångla i efterhand. Då kan man också få svar på om möjligheten att låta diskmaskin och kyl gå på samma säkring, samt frågor om vattenlås, avloppsslang, jordfelsbrytare och koppling. Vid installation är det viktigt att se till att ett diskmaskinsunderlägg placeras ut, det fungerar som läckageskydd så att vatten rinner ut framtill istället för att hamna stillastående under maskinen och skapa vattenskador på golv och vägg. För att undvika vattenskador är det viktigt att avloppsslang, eventuellt adapter för avlopp, pump samt koppling till kran för varmvatten/kallvatten är korrekt. Ibland ingår leverans och installation i köpet av diskmaskinen, men ofta får man betala extra för den servicen.

Diskmaskiners utseende

Hur en diskmaskin ser ut i ens kök beror inte bara på maskinens design utan även på hur den ska monteras. En helintegrerad diskmaskin som köps in utan front kan installeras med en speciellt anpassad front som ser ut precis som övriga skåpluckor. Ska diskmaskinen ha medföljande front så kan även den fås i ett flertal olika utseenden. Det vanligaste är dock att man väljer mellan en rostfri look eller en hederlig vit diskmaskin. En maskin i aluminium är populärt men är övriga köket vitt är det många som väljer att matcha diskmaskinen med det. Nackdelen med rostfritt kan vara att fettavtryck ibland syns väldigt tydligt. Är diskmaskinen av en rymligare storlek blir dess utseende mer framträdande. De allra modernaste diskmaskinerna har möjlighet att styras på distans genom att de kan kopplas upp mot hemmets wifi. I framtiden kanske diskmaskinen även kommer ha en display och mer se ut som en dator.

Inredning

Insidan av en diskmaskin kan variera i konstruktion och utseende. De flesta utgörs av två nivåer, en för glas och en för tallrikar. På ned nedre våningen brukar bestickkorgen vara placerad. En del diskmaskiner har istället en tredje nivå överst, en bestickbricka eller låda där besticken placeras liggande istället för ståendes. Det är viktigt att diskmaskinen rymmer det man vill ska få plats där i. Om det är viktigt att kunna maximera packningen och ha möjlighet diska många kuvert samtidigt är en stor maskin givetvis att föredra. Har man särskilda stora tallrikar, porslin med ovanlig form eller extra höga vinglas eller andra glas, så kan det vara klokt att ta med och prova dem i diskmaskinen man är intresserad av. För att kunna rymma många nappflaskor är det bra om den övre korgen har många pinnar att balansera dem på. Vill man rymma stora kastruller är det bra om korghjulen gör att korgen kan dras ut hela vägen så man kommer åt. Vill man kunna packa i mörker är en diskmaskin med inre belysning att rekommendera.

Tillbehör

Det finns en del tillbehör som kan vara nödvändiga för att diskmaskinen ska få en lång livstid och för att disken ska bli riktigt ren. Diskmedel finns i flera olika varianter och flera olika märken. Det går inte att använda flytande Yes-diskmedel för handdisk i en diskmaskin, om man inte vill göra om sitt kök till ett skumdisco. Diskmedel avsett för diskmaskin ska användas. Köper man det i tablettform finns tabletter som är individuellt förpackade och som ska öppnas innan de används. Det finns också andra tabletter som är självupplösande och kan placeras direkt i diskmedelsfacket. Ibland är dessa tabletter mjuka, ibland hårda med ett tunt lager plast runt som sedan smälter av vattnet. Beroende av hur hårt vattnet är där man bor, alltså hur mycket kalk som finns i det, ska olika mängder diskmaskinssalt användas. Maskinen indikerar själv när det är dags att fylla på mer salt. Hur ofta detta sker beror på hur mycket salt maskinen är inställd på att förbruka, vilket avgörs av vattnets hårdhetsgrad. För extra fin finish på glas kan det vara bra att fylla på glansmedel i diskmaskinen. Spolglans kan även avhjälpa glas som är flammiga eller har beläggningarna, så kallade kalkfläckar, efter att de diskats. Om maskinen använts ett tag och börjar kännas ofräsch finns särskilda rengöringsmedel. Det finns också hemmarengöringskurer där olika kombinationer av ättiksprit, ättika och citronsyra användas för rengöring av maskin och filter.

Vanliga problem med diskmaskiner

Det finns ett flertal kända problem som en diskmaskin oavsett tillverkare kan drabbas av. För en del fel krävs en certifierad reparatör, för andra kan det räcka med att själv ta en titt i instruktionsboken och följa anvisningarna. Om ett allvarligt fel har uppstått kan man ibland behöva beställa nya reservdelar, om inte garantin täcker att diskmaskinen är trasig förstås.

- Diskmaskinen tömmer ej vatten
Om diskmaskinen låter med tömning men ändå förbli fylld med vatten så kan det bero på att rensfiltret är igensatt och behöver rengöras. Det kan också vara så att det finns ett stopp i avloppsslangen som hindrar tömningen av vatten. En genomgång av filter och slangar kan även vara till hjälp om diskmaskinen luktar illa.

- Diskmaskinen tar inte in vatten
Om diskmaskinen inte fyller på vattnet kan det antingen bero på att vattnet är avstängt, antingen bara till diskmaskinen eller till hela huset. Om vattnet fungerar som det ska men diskmaskinen ändå inte fylls med vatten kan det finnas ett stopp i tilloppsslangen.

- Diskmaskinen låter eller brummar
Om diskmaskinen låter högt eller illa så kan det bero på att maskinen står snett. Kontrollera att diskmaskinen är balanserad. Oljud kan även bero på att porslin eller glas inte står stabilt i maskinen och skapar ljud när de flyttas runt av vattenstrålarna.

- Diskmaskinen diskar dåligt
Om bestick eller glas är fläckiga, tallrikarna smutsiga och disken helt enkelt inte känns diskad trots genomfört program kan det vara dags att rengöra maskinens filter. Det kan även handla om att diskmaskinen packats så att spolarmarna inte har kunnat rotera som de ska, eller att hålen på spolarmarna har kloggat igen av matrester. Rengör i så fall spolarmarna. Om spolarmarna inte snurrar, packa om maskinen och diska igen för att se om felet avhjälpts. Att packa om maskinen kan även hjälpa om luckan på maskinen ej går att stänga, då kan något ha ramlat ur diskkorgen och ligga som stopp i botten på maskinen.

- Diskmaskinen läcker vatten eller läcker ånga
Om diskmaskinen läcker vatten i framkant så kan det bero på att den packning som löper runt om diskmaskinens lucka har skadats. Kontrollera att den är hel. Läckage kan även bero på att något fastnat i packningen och låter vatten rinna ut. Torka av packningen med en varm fuktig trasa och kontrollera om problemet avhjälpts. Om vatten läcker underifrån maskinen kan det bero på ett läckage i en inre luftkanal. Om diskmaskinen läcker ånga kan detta också bero på packningen, men även på att diskmaskinen inte installeras helt rakt. Står maskinen något snett i förhållande till luckan kan ett läckage uppstå på det sättet.

- Diskmaskinen piper eller röd lampa lyser
Om diskmaskinen piper är det en indikation på att ett fel inträffat eller en olycka har skett under diskningen. Se till att spara maskinens instruktionsbok och kontrollera vad maskinens felkod visar. Ett exempel på felkod är att diskmaskinens överfyllnadsskydd har löst ut. Det kan avhjälpas genom att ta ur en del diskgods ur maskinen.

- Diskmaskinen löser inte upp tabletten
Om diskmaskinen efter avslutat diskprogram visar sig inte ha löst upp tabletten så kan det bero på att maskinen packats så att något legat emot luckan till tablettfacket. Packa om diskmaskinen och kör programmet på nytt.

- Diskmaskinen värmer inte
Om diskmaskinen inte värmer och torkar disken så kan det antingen bero på att det sista sköljvattnet inte värmts upp tillräckligt eller på att torkfläkten har gått sönder, då kan drivremmen behöva bytas ut.

- Diskmaskinen är helt död
Om din diskmaskin inte fungerar kan det bero på flera olika saker. Kontrollera först att proppen inte har gått. Om elen fungerar som den ska, se till att diskmaskinen är ordentligt igenstängd och att programmet startats igång korrekt samt att elkontakten är ansluten. Om diskmaskinen ändå inte vill starta kan det vara dags att kontakta en fackman för att genomföra en felsökning.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!