Letar du efter den bästa brödrosten för dina behov? På PriceRunner jämför vi priser från olika märken och återförsäljare för att hjälpa dig hitta rätt produkt. Använd våra praktiska filter för att enkelt sortera efter pris, varumärke, antal skivor och funktioner. Du kan också läsa användarrecensioner för att få en bättre uppfattning om vilken brödrost som passar dig bäst. Med så många alternativ kan du vara säker på att hitta en brödrost som uppfyller dina krav och preferenser. Börja din sökning nu och gör ett välgrundat val med hjälp av PriceRunner!
PriceRunner hjälper dig hitta rätt produkt
500+ produkter
Den klassiska brödrosten har plats för två skivor av typen toastbröd/formfranska – men i den stora familjen kan det behövas rostas fler skivor skivor samtidigt. Det finns modeller med fyra eller fler parallella springor, men även varianter med två avlånga spår där två flera skivor ryms intill varandra. Den senare varianten går även att använda för större, mer avlånga skivor bröd.
Tjockare bröd: För lite tjockare skivor som bagels eller ciabatta bör du välja en modell som har tillräckligt tjocka springor för brödtypen.
Levain och andra avlånga brödskivor: För bröd som ofta skärs i avlånga skivor, som t.ex. surdegslevain, behöver du även en brödrost med avlånga springor, ofta beskrivna som brödrostar för fyra skivor.
Croissanter: Vill du kunna värma upp croissanter eller en macka som redan blivit bredd, finns även varianter med en liten ställning ovanpå, som antingen fälls upp eller placeras dit separat. Det fungerar även bra som varmhållning om du inte har en brödrost med varmhållningsfunktion.
De flesta brödrostar idag har förstås ställbar rostningsgrad som anpassar tiden som ditt bröd rostas, men det finns fler funktioner att överväga:
Smulbrickan samlar upp de smulor som ofrånkomligt bildas när du använder din brödrost så du slipper vända upp och ned på den.
Tinings-inställning värmer bara upp din brödrost lite grann, så att du kan tina ditt bröd utan att rosta det.
Varmhållningsfunktion låter dig värma upp ett redan rostat bröd. Du kan t.ex. rosta bröd till hela storfamiljen eller brunchsällskapet, och sedan enkelt värma på skivorna strax innan de ska ätas utan att de får mer färg.
Paus-funktion låter dig pausa, kontrollera rostningsläget och sedan fortsätta rosta där du var i timern, utan att börja om.
Undrar du vilken brödrost som är bäst? Här hittar du recensioner av olika populära modeller.
De flesta brödrostar har en smulbricka där alla smulor som hamnar längst ned i brödrosten samlas. Den tar du enkelt loss och tömmer vid behov. Om du vill rengöra brödrostens utsida kan du torka av den med en lätt fuktig trasa. Se dock till att brödrosten inte är kopplad till el när du gör detta. Brödrosten ska inte heller tvättas eller rengöras med vatten eftersom de inte är utformade för att hantera det.
Det enklaste sättet att kunna njuta av rostat bröd utan brödrost är att använda en stekpanna och rosta brödskivorna försiktigt i pannan tills de får lagom mycket färg. Du kan också rosta bröd i ugnen. Oavsett om du väljer stekpanna eller ugn är det viktigt att hålla ett vakande öga på brödet, eftersom gräddningen går snabbt i slutet. För att undvika att bränna brödet är det bäst att kontrollera skivorna regelbundet.
Brödrostar är utrustade med värmelement som värmer brödet med hög temperatur från två olika sidor. Det är detta som gör att brödet får en rostad yta. Brödrostar är även utrustade med en timer och en popup-funktion som gör att brödet studsar upp när det är klart. De flesta modellerna ger dig även möjlighet att välja hur välrostat du vill att brödet ska vara genom olika inställningsmöjligheter. Mer avancerade brödrostar har även funktioner som tining, förmågan att rosta bagels och inställningar som gör att du kan specificera rostningstiden ytterligare.
Den första elektriska brödrosten uppfanns 1893 av Alan MacMasters. Han kallade den "Eclipse Toaster". Men först 1919 uppfanns den första brödrosten med pop-up-funktion och timer av amerikanen Charles Strite från Minnesota. Han var trött på att bränna sitt rostade bröd och ville ha en lösning på problemet. Det är kanske Strites brödrost som egentligen bör ses som den första moderna brödrosten.
Siffrorna på brödrosten är en skala som du ska kunna förhålla dig till för att ställa in “rostningsgraden” på din brödrost. Olika personer vill förstås ha olika välrostade bröd och då kan det vara praktiskt att veta att man själv tycker att brödet blir perfekt på t.ex. 3:an. Men siffran styr egentligen inte hur varmt det blir, utan hur länge brödet ska vara nere – det är alltså en sorts timer. Däremot kan man inte säga att siffran “3” alltid innebär tre minuter, utan skiljer sig mellan olika brödrostar.
Rostresultatet kommer att variera beroende på modell, tillverkare, temperatur och vad för sorts bröd du rostar – ett sött bröd rostas snabbare än ett bröd som innehåller mindre socker till exempel. Man behöver alltså prova sig fram till vilken inställning man vill ha när man byter brödrost eller brödtyp.