Letar du efter den bästa tvättmaskinen för ditt hem? Lugn, vi har gjort grovjobbet åt dig! Hos PriceRunner kan du enkelt hitta rätt tvättmaskin genom att jämföra priser på produkter från tusentals varumärken och återförsäljare. Tvättmaskiner kommer i alla möjliga former – olika storlekar, kapaciteter och funktioner – vilket kan göra valet lite klurigt. Men med våra praktiska filter blir det lätt som en plätt att sortera fram en maskin som passar just dina behov, oavsett om det gäller energiklass, varumärke eller pris. Och du kan dessutom läsa användarrecensioner för att få koll på vad andra tycker. Börja här och gör ett välgrundat val idag – din tvättkorg kommer att tacka dig!
Betala på ditt sätt med Klarna
Handla säkert och använd den betalningsmetod som passar dig.
PriceRunner hjälper dig hitta rätt produkt
500+ produkter
Konceptet som en tvättmaskin bygger på är att kläderna slungas runt med vatten och tvättmedel så att smutsen trycks ut. Det här följs sedan av en centrifugering där man vrider ur vattnet. Tvättmaskinen tar in vatten genom en inloppsslang och därefter blandas vattnet med tvättmedel som man placerat i doseringsfacket. Trummans rotation gör att blandningen strömmar genom kläderna.
Om det redan har stått en tvättmaskin på platsen, så att det finns avlopp, vatten och el på plats, finns det leverantörer som installerar tvättmaskinen för 500 till 1 500 kronor. Det är betydligt dyrare om det krävs att man drar vatten eller el till den plats där tvättmaskinen ska stå. Då behövs både en VVS-tekniker och en elektriker – i så fall är det klokt att be om flera offerter.
En någorlunda genomsnittlig tvättmaskin konsumerar 1 kWh per 60-graderstvätt. Med en snittkostnad på cirka 1,20 kronor per kWh och en tvättmedelskostnad på runt 1,30 kronor per tvätt så blir det i kombination med vattenkostnaden runt 3,30 kronor per tvätt. Det finns pengar att spara på att tvätta nattetid, men bor man i lägenhet bör man vara på det klara med att det kan störa grannarna.
Antalet hushållsmedlemmar är den viktigaste faktorn i det här sammanhanget. Det finns en tumregel som säger att man behöver en kapacitet på minst 7 kilo om man är ett hushåll på fyra personer. Detta om man vill undvika att tvätta allt för ofta. Är man en stor familj kan det även vara viktigt att titta på hur långa tvättprogrammen är. Tar det för lång tid att tvätta kläder, så får man förstås tillbringa desto mer tid i tvättstugan.
Det finns i huvudsak två typer av tvättmaskiner: Frontmatade och toppmatade. Frontmatade är i särklass vanligast. Nackdelen med den typen av maskin är att den tar lite större plats, men å andra sidan får man ju ovansidan som en potentiell avlastningsyta. I ett hushåll där det finns gott om plats är en frontmatad maskin nästan alltid ett bättre val, då de oftast erbjuder en mer frikostig kapacitet och har mer avancerade funktioner. Är man trångbodd är en toppmatad maskin en möjlig lösning.
Frontmatad: Den vanligaste sortens tvättmaskin. Välj denna för större hushåll och för längre användning, då den oftast har större kapacitet, är skonsammare mot kläderna och använder mindre vatten.
Toppmatad: Dessa sorter saknar några av fördelarna som de frontmatade har. De kan dock vara mindre och smidigare och kan därför passa om du bor i ett mindre hushåll och behöver få plats med tvättmaskinen på en liten yta.
En tvättmaskin med inbyggd torktumlare kan vara väldigt lockande, men de kommer med några nackdelar. De är vanligtvis inte de mest vatten- och energisnåla maskinerna. De torkar heller inte alltid lika effektivt som en vanlig, separat torktumlare.
Den stora fördelen är naturligtvis att du kan spara plats och pengar att köpa en tvättmaskin med 2-i-1 funktion.
Det kan verka uppenbart, men du bör försöka köpa en tvättmaskin med kapacitet att klara av tvätten som produceras i hushållet. Om du är osäker så finns det omvandlingsdiagram som berättar hur mycket kapacitet du bör räkna med per person i hushållet. Hos producenten Beco kan du läsa en bra översikt över hur mycket tvätt olika kapaciteter tar.