32 produkter
Vilket sorts vatten du väljer till din bassäng har olika för- och nackdelar. Den största skillnaden är hur vattnet renas – både salt- och sötvatten renas med hjälp av klor, men kloret i en saltvattenpool skapas med hjälp av en saltklorinator. Eftersom du inte behöver använda klorpuckar är det ett miljövänligare alternativ. Det är också ett bra val för dig som är känslig mot klor.
Om du väljer en saltvattenpool är det viktigt att tänka på att metalltillbehör lätt rostar – även om de är i rostfritt stål. Vi rekommenderar därför plast eller titan. Dubbelkolla också att poolens pump, filter och värmare tål saltet.
Det är lättare att hålla vattnet varmt om du väljer ett material med god isoleringsförmåga. En thermopool består till exempel av isolerande plast och betong, vilket dessutom har mycket lång livslängd. Även murade bassänger isolerar väl.
Stål, plast och glasfiber isolerar sämre, men har andra fördelar. Det är till exempel lätt att rengöra. Många väljer också trä – det är både billigt och enkelt att snickra ihop själv. Tyvärr är det fuktkänsligt, vilket påverkar livslängden.
Att täcka poolen har flera fördelar. Den viktigaste är att det hindrar att barn och djur trillar i. Men det håller också vattnet varmt och fritt från skräp, vilket sparar dig både tid, energi och pengar.
Ett pooltak kan värma vattnet med flera grader på en varm dag, och tack vare det kan du bada ända in på hösten. Nackdelen är att det kan växa mossa och alger där.
En lamelltäckning kan vara både automatisk och manuell. Det är ett sorts överdrag som läggs på vattnet. De flesta lamelltäckningar klarar en tyngd på 100 kilo, vilket gör den till ett säkert val.
En vintertäckning krävs under de kalla månaderna. Många pooltak klarar snö, men om du inte har ett sådant bör du ha vinterplåtar över poolen.
Hos Boverket kan du läsa om vilka regler som gäller för dig som har en pool.