1. Start
 2. Sport & Fritid
 3. Jakt, Fiske & Friluftsliv
 4. Camping & Friluftsliv
 5. Friluftskök
 6. Stormkök

Stormkök

Gasbrännare
Filtrera
 • Camping & Friluftsliv
 • Friluftskök
 • Stormkök
 • Frystorkad mat
 • Köksutrustning
Specifikationer
Mått

1000+ produkter

Stormkök Trangia 25-3 UL

Trangia 25-3 UL

Spritkök, Löstagbart, Aluminium

490 kr
STORMKÖK

Vanliga frågor

 1. Spritbrännare. Det mest klassiska och även det billigaste alternativet. Den här typen av friluftskök används med rödsprit som bränsle.
 2. Gasbrännare. Ett lite dyrare alternativ, men ett alternativ som är lättast att reglera värmen med.
 3. Multibrännare. En sort som har blivit mer populär under de senaste åren, även den lite dyrare än spritbrännare. Dessa kan användas med både sprit, diesel och fotogen, även i många fall gas.

Det beror på hur det är tänkt att användas och vilka krav du har på köket. Det finns många olika modeller i olika storlekar och med olika funktioner. Har du en lägre budget är en klassisk spritbrännare ett bra alternativ, vill du kunna kontrollera värmen mycket är en gasbrännare det bästa valet. Om du kunna tillaga mat på låga temperaturer bör du välja bort multibrännaren, eftersom det finns risk att den är för effektiv för det. Är du däremot ute på en lång expedition och vill vara säker på att hitta bränsle är multibrännaren tacksam att ha.

Stormköken är gjorda för utomhusbruk och är inte optimala att använda inomhus. Om du ändå vill använda det inomhus är det viktigt att du placerar det på ett brandsäkert underlag, ser till att ha bra ventilation och du alltid har det under uppsikt.

Tre tips när du ska köpa stormkök

Alla bränslen har olika för- och nackdelar. Fundera till exempel på när du ska använda ditt kök:

 • Sommartid: Ett gaskök passar bra under varmare förhållanden. Tyvärr funkar det sämre i kyla, men det finns särskild gasol som tål ner till -22 grader.

 • Vintertid: Bensin, T-sprit och fotogen påverkas inte av kyla och dåligt väder, så det är ett bra val om du vill kunna använda ditt stormkök på vintern.

 • Året runt: Ett flerbränslekök, eller så kallat multifuelkök, är för dig som vill ha ett stormkök som funkar oavsett årstid. Dessa passar även bra i krislådor, för dig som är intresserad av prepping.

Att elda med sprit är enkelt och prisvärt – en liter brukar räcka i en vecka om ni är två. Nackdelen är att det sotar, så att du måste rengöra köket efter användning. Gasol sotar inte och det går dessutom snabbare att värma upp. Det är dock lite dyrare och mer platskrävande, eftersom du måste bära med dig flaskorna.

Det finns också kök som eldas med ved, pinnar och kottar. Då slipper du tänka på bränsle, eftersom du kan plocka direkt från naturen. Däremot tar det länge tid att elda med och om virket är blött kan det vara svårt att tända.

Om du vandrar och endast har med dig frystorkad mat kan ett gasolkök räcka, eftersom du bara behöver värma vatten. Vill du däremot laga ordentliga måltider till flera kan ett campingkök där du tillagar maten i gryta eller panna vara en bättre idé.

När du ska ut på äventyr vill du inte ha onödigt tung packning, särskilt inte på längre vandringar. Välj ett så lätt kök som möjligt, men som samtidigt har kapacitet att laga maten du behöver. Om du ska vandra långt är ett gaskök ofta litet och lätt att bära med sig. Det rymmer vanligtvis knappt en liter, vilket är lagom om du är ensam eller ni är två, men det finns också varianter med plats för upp till tre liter. Sådana passar om ni är 2–6 personer.

Här kan du läsa mer om vad som gäller vid eldning och grillning i skog och mark.

Annons
 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss