22 produkter
Grafikkort, förkortat GPU efter engelskans Graphics Processing Unit, är som det engelska namnet antyder en separat processor i din dator för att hantera grafik, video och bild. Helt enkelt en extra processor som ska avlasta datorns huvudsakliga processor. Ofta sitter en grafikkrets integrerad i den vanliga processorn, vilket ofta duger bra för webbsurf och kontorsarbete. Vill du spela spel eller arbetar med något grafikintensivt, krävs däremot oftast ett separat grafikkort med mer kraft i sig.
Det är enkelt. På en Windowsdator trycker du samtidigt in tangenterna CTRL, Shift och Esc för att öppna Aktivitetshanteraren. Under fliken prestanda hittar du avsnittet ”GPU” där din grafikkortsmodell står. Har du flera grafikkort, vilket vissa bärbara datorer har, kommer båda korten att dyka upp här under avsnitten ”GPU 0” och ”GPU 1”.
Givet att du ska spela spel bör du så klart kolla in systemkraven för de spel du tänkt spela. PC-spel listar systemkrav i två klasser, minimum och rekommenderad. Billigast är såklart att gå på minimikraven, men då kommer du inte kunna spela spelet med alla detaljer och effekter påslagna. Siktar du istället på, eller över, de rekommenderade kraven kan du spela spelet med alla effekter igång. Samtidigt kommer ett lite kraftigare grafikkort göra att du kan ha kvar det längre och även spela morgondagens spel med det.
Just nu råder det extrem komponentbrist på framför allt IT-utrustning i hela världen. Det finns helt enkelt inte råvaror och kapacitet att tillverka processorer och liknande i den takt som krävs, ett problem som mycket väl kan hänga med långt in under 2022.
Det gör att många köper upp alla typer av bristvaror för att sedan sälja dyrt i andra hand, där Playstation 5 och grafikkort varit de tydligaste exemplen. Grafikkort går även åt i stor skala för att utvinna så kallad kryptovaluta, som exempelvis Bitcoin. Det gör att många kort som du annars kunnat köpa till din speldator köps upp av andra.
Utöver att grafikkort kan vara ganska stora och tunga är de hyfsat enkla att byta ut.
Dra ut strömkontakten och öppna sidan på datorn. Ta loss strömsladden till det gamla grafikkortet och skruva loss skruven som håller fast kortet mot datorns baksida. Dra sedan kortet uppåt tills det lossnar (eller vicka lite om du så vill).
Lämna det gamla kortet på elektronikåtervinningen eller ge det till en kompis och upprepa processen baklänges. Skjut försiktigt ner det nya grafikkortet i porten på moderkortet, skruva fast det i bakstycket, anslut strömkontakten till kortet, stäng datorlådan och stoppa i strömmen igen.
Det finns i stort sett två tillverkare av grafikkretsar idag: Nvidia och AMD. Olika tillverkare kan göra olika typer av grafikkort, men med grafikkretsar från någon av dessa två.
För konsumentmarknaden är det Nvidia Geforce (RTX30xx är senaste) eller AMD Radeon (RX 6xxx är senaste) som gäller.
Samma företag riktar även in sig på företagsmarknaden, exempelvis ingenjörer, med kort mer anpassade till den marknaden och de program som används där. I Nvidias fall heter dessa proffskort Quadro, medan AMD:s motsvarighet är FirePro.