55 produkter
Matstol med tillhörande bricka En egen bricka är lätt att göra ren, skyddar övrigt köksmöblemang från kladd och stänk och fungerar även som rit- och pysselbord när åldern är inne.
Juniorstol. Många matstolar har justerbara höjder för sittyta och fotstöd, vilket gör att de fungerar från bebistiden (eventuellt med ett extra inlägg) och ända upp till tonåren.
Påhäng på vanlig stol. Det finns även påhäng som går att fästa på en befintlig vuxenstol. Vissa fungerar bäst på resa, andra modeller går att ha som enda alternativ hemma.
Små barn behöver sitta säkert i stolen och en bygel med tillhörande stopp i grenen samt en sele är standard på de stolar som de minsta barnen ska sitta i. Att alltid knäppa selen på bältet är viktigt, speciellt när barnet hamnat i klätteråldern och gärna utforskar allt som finns runtomkring. Följ alltid de rekommendationer som finns kring vikt och längd och lämna aldrig barnet utan tillsyn.
Fasttorkad mat kan verkligen sitta som berget, och det krävs att stolen är lätt att göra ren utan någon risk för att den ska bli fläckig eller solkig. Ju färre små skrymslen att pilla bort matrester ur desto bättre, och hela stolen ska gärna tåla vatten för att kunna spolas av ordentligt vid behov.
Barn under sex månader kan inte sitta upp i en barnstol. Barnet måste kunna hålla huvudet stabilt och ha tillräcklig styrka i bålen för att inte ramla åt sidan. Många barnstolar har en spädbarnsinsats som kan köpas för att hjälpa till med detta. Med hjälp av insatsen kan du placera barnet i stolen i nivå med matbordet så att det ändå kan delta i måltiderna.
Den rekommenderade åldern för ett barn att börja sitta i barnstol är ungefär sex månader. Med små barn är det viktigt att vara medveten om risken för fallolyckor, eftersom deras tunga huvud gör det lättare för dem att trilla ur stolen. Använd alltid barnstolens sele och se till att den sitter ordentligt runt barnets kropp. Om stolen känns lite för stor för ditt barn kan du fylla ut den med en kudde eller en hopvikt handduk.
Barnet behöver ofta en barnstol när det börjar äta fastare föda, oavsett om du matar det med barnmat eller kör på barnstyrd matintroduktion (BLW). Om du vill börja ge smakprov på fast föda till en mindre bebis eller ett barn som inte kan sitta still räcker det ofta med att ha barnet i ditt knä eller i en babysitter. Men barn som äter fast föda regelbundet behöver en egen barnstol.
Det finns barnstolar i alla prisklasser och med olika utformning. När du väljer barnstol bör du utgå från vilka funktioner du behöver. Kommer stolen främst att användas under barnets första år? Eller vill du ha en stol med lång användningstid? I så fall behöver du en barnstol med hög maxvikt som lätt kan anpassas till det växande barnet. Om du vill kunna ta med dig stolen på resor eller besök hos vänner eller familj bör du välja en modell som är lätt att plocka isär.
Om stolen har en tygkudde är denna ofta avtagbar och kan tvättas, antingen i en tvättmaskin eller för hand. Följ tvättråden på dynan. Själva barnstolen är lättast att rengöra med en våt trasa med lite diskmedel på. Det är ofta lättare att torka av barnstolen efter varje måltid än att vänta tills matspill har torkat fast.
Vissa byter stol när den första barnstolen känns urvuxen. Ofta har de en högt placerad sits som inte kan justeras, vilket gör det tungt och svårt att lyfta upp och ner äldre barn. Annars kan du byta från barnstol när du känner att ditt barn är tillräckligt stort för att kunna sitta bekvämt och säkert vid matbordet på en vanlig stol.
Det beror på flera faktorer. Om stolens maxvikt överskrids är det dags att byta. Det är också dags att byta om barnet blir så långt att det inte längre sitter bekvämt i stolen. Om du däremot väljer en anpassningsbar stol med en hög maxvikt är det inte ovanligt att barnet kan använda den ända fram till skolåldern.