400+ produkter
Det finns olika sorters eldkorgar att välja bland. Om du vill kunna ta med dig den på campingutflykten eller till sommarstugan rekommenderar vi en hopfällbar eldkorg – den är smidig att packa ihop och kan fraktas i bilens bagageutrymme. En eldkorg som ska stå i trädgården får gärna vara lite mer rejäl, så att den står stabilt.
Titta också på hur gles korgen är. Om du eldar med briketter eller kol får den nämligen inte vara för gles – då är det bättre att elda med ved. Vid vedeldning bör du då också välja en korg med så pass stor öppning att du utan problem kan lägga in vedträn utan att bränna dig.
Att välja material är till stor del en smaksak, men ta med dess hållbarhet i beräkningen. Eldkorgar i koppar, smide eller gjutjärn håller sig ofta fina längre, medan stål kan rosta med tiden. För om korgen ska stå ute dygnet runt behöver den ha en skyddande beläggning, så att den inte slits av väder och vind.
När du eldar är det förstås viktigt att du gör det säkert. Här är några tillbehör som ökar säkerheten:
En bottenplatta samlar upp askan, så att marken inte bränns.
Lock eller gnistskydd förhindrar att gnistor och askpartiklar sprids om det blåser.
Fötter eller stativ skyddar marken under eldkorgen.
Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kan du läsa mer om hur du eldar säkert hemma på tomten.
En eldkorg är som en liten eldstad som går att flytta runt. De finns i olika storlekar och utseenden, och passar dig som vill kunna grilla korv i trädgården, göra det lite extra mysigt på altanen eller värma dig under kalla höstkvällar utomhus.
Det finns små hopfällbara eldkorgar som är enkla att ta med ut på campingturen, men också större sådana som kan stå i trädgården året runt. Vissa av dem är hängande och står på stativ, andra har ben. Eldkorgarna kommer också i olika material, där de i stål rostar med tiden. Eldkorgar gjorda i koppar, smide eller gjutjärn håller sig ofta fina längre.
Det är viktigt att ha en bottenplatta till eldkorgen. Den samlar upp aska och förhindrar att du råkar bränna gräsmattan. Om du vill använda din eldkorg till att grilla mat är det bra att skaffa ett grillgaller. Ett lock till eldkorgen förhindrar att glöd och aska blåser ur när du har eldat klart.
Innan du börjar elda behöver du täcka marken med en bottenplatta. Lägg papper och trä i eldkorgen, häll på lite tändvätska och tänd sedan med en tändsticka. Att tända elden uppifrån ger bättre värme samt mindre aska och sot, jämfört med om du tänder i botten av trähögen. Ha alltid en brandsläckare, vattenhink och vattenslang nära, ifall olyckan är framme. När du har eldat klart bör du täcka glöden med ett lock.
Vilken eldkorg du bör välja beror på hur du vill använda den. Om du vill kunna flytta runt eldkorgen är det bra att välja en lite mindre och lättare. Om du vill ha din eldkorg i trädgården året runt är det bra att välja en som har en lackering eller beläggning som skyddar mot ruskväder.