27 produkter
En smoker, rök eller rökgrill på svenska, är en typ av grill där man röker maten på låg temperatur och under lång tid. Low and slow är ett motto för de som använder den här typen av grill. Det finns tre olika huvudtyper av smokers. De elektriska matas med färdiga puckar av pressad träflis som genererar värme och rök. Det finns även gasoldrivna modeller, och sedan finns de mer klassiska som eldas med ved eller kol och träflis. Gemensamt för alla typer är just att de snarare kan liknas vid ugnar som värms upp av het rök, där maten tillagas på ca 100 grader under lång tid.
Att laga mat i en smoker tar lång tid och ger bäst resultat med den typen av kött som kräver lång tillagning. Det är grillningens långkok. Lång tid, låg temperatur och mycket rök gör köttet mört, saftigt och med en speciell röksmak som inte går att åstadkomma på något annat sätt. Om du är en riktig grillfantast som älskar den rökta smaken är en rökgrill något som passar dig perfekt. Det går att röka i en vanlig klotgrill, men det är mycket svårare att hålla temperaturen på en lagom nivå under så lång tid som krävs.
Det finns som sagt tre huvudsakliga varianter. El, gas och kol/veddrivna smokers.