40 produkter
Det går faktiskt utmärkt att göra våfflor i en helt vanlig grillpanna. Glöm inte att se till att grillpannan är välsmord så att våfflorna inte fastnar. Var också försiktig med hur mycket smet du häller i – ju mer smet, desto längre tid tar det innan våfflan är klar – risken att våfflan fastnar ökar med gräddningstiden. Det kan vara en god idé att ersätta en del av mjölet i smeten med majsstärkelse för att göra våfflorna fastare. Det här sättet att göra våfflor kan kräva lite övning innan du får bästa resultat.
Ibland blir våffeljärnet kladdigt och behöver rengöras.
Våffeljärn blir riktigt varma, men den exakta temperaturen varierar ganska mycket mellan olika modeller och tillverkare. De våffeljärn som blir hetast ger oftast en krispigare och mer gyllene våffla, medan de som inte når lika höga temperaturer ger mjukare (och blekare) våfflor som resultat. Läs gärna vårt test av våffeljärn där vi bland annat har tittat på hur varma de blir och hur lätt man bränner sig.
Oavsett hur varmt just ditt våffeljärn blir, var försiktig – brännskador uppstår lätt, särskilt om du är omgiven av hungriga barn.
De allra flesta våffeljärn som säljs idag har en effektiv non-stick-beläggning som förhindrar att våfflan fastnar under gräddningen. Om ditt våffeljärn inte har en non-stick-beläggning ska du se till att olja in det ordentligt innan du börjar använda det. Detta minskar avsevärt risken för att våfflorna fastnar och blir svåra att få loss.
Många olika aspekter avgör kvaliteten på ett våffeljärn. Eftersom våffeljärn ofta står undanställda en stor del av året är det viktigt att de är lätta att förvara smart. De ska stå stabilt och inte riskera välta när man öppnar locket. Funktionerna och vreden bör vara användarvänliga, med tydliga indikatorer samt lätt att hålla rent. Läs gärna vårt test av våffeljärn där vi tittar på dessa funktioner och mycket mer.
Våffeljärn är en hushållsapparat som du använder för att grädda våfflor av våffelsmet. Det finns både elektriska våffeljärn och varianter utan el. De flesta våffeljärnen är idag elektriska och har två upphettade sidor så att våfflan gräddas på båda sidorna samtidigt.
Äldre våffeljärn utan elektricitet är tillverkade i gjutjärn och gjorda för att läggas rakt på plattan till spisen, vedspisen eller den värmekälla som du har tillgång till. Då behöver du också vända på järnet under gräddningen för att tillaga den andra sidan. Denna typ av våffeljärn går utmärkt att ta med sig ut för att laga våfflor över öppen eld.
Tillverkarna rekommenderar normalt endast att våffeljärnet används för våfflor, men vi vet många som experimenterat med andra rätter:
Med ett gammaldags våffeljärn i gjutjärn går det utmärkt att göra våfflor utomhus över elden eller grillen. Kom ihåg att smörja järnet väl innan gräddningen och att vända på det efter halva tiden så att båda sidor gräddas lika mycket.
Om du inte har väldigt ont om plats rekommenderar vi att köpa ett dubbeljärn som gräddar två våfflor samtidigt, det minskar väntetiden för alla hungriga medätare, stora som små. Nackdelen med ett dubbeljärn är att det tar lite större plats, men om du inte enbart äter våfflor helt ensam är det nästan alltid värt att offra den lilla extra plats det tar. Håll utkik efter ett järn som går att förvara på högkant – det gör det lättare att maxa förvaringen.
Idag finns det många våffeljärn som låter dig ställa in temperaturen själv. Det gör att du enkelt kan anpassa gräddningstemperaturen för att få just så välgräddade våfflor som du själv föredrar. Med en ljudindikator som plingar eller piper när våfflan är färdig kan du dessutom syssla med annat medan den gräddas, utan att riskera att bränna den.
Idag finns det många typer av våffeljärn:
Klassiska våffeljärn i gjutjärn använder inte el, utan läggs direkt på en värmekälla – toppen om du vill kunna laga våfflor över öppen eld, på campingen eller på fjället.
Elektriska järn för hjärtformade våfflor är nästan alltid belagda med en non-stickbeläggning som gör att våfflan inte fastnar, vilket innebär att du inte behöver tillsätta fett när du gräddar. De är lätta att hålla rent och kräver enbart avtorkning med papper.
Belgiska våffeljärn gräddar de lite tjockare, oftast fyrkantiga våfflor vi förknippar med Belgien. En rolig dessert med en kula glass eller jordgubbar med lite ringlad chokladsås – eller varför inte med lite gräddfil och löjrom?
Skålformade våffeljärn skapar små kupade våfflor som du kan fylla med glass eller annat tillbehör (Varför inte en god röra?) – ett säkert sätt att imponera på gästerna till glasskalaset eller middagen.
Visst vlev du väl lite sugen på våfflor nu? Många säger att kalljäst våffelsmet är det ända rätta om du vill ha dina våfflor riktigt frasiga!