200+ produkter
Du som vill ha en drönare för fotografering bör kolla upp kamerans specifikationer. Ju större sensor den har, desto bättre blir bildkvaliteten. En stor sensor släpper nämligen in mer ljus, vilket är en fördel om det är molnigt eller kväll.
För att dina bilder ska få bästa möjliga kvalitet bör kameran ha i alla fall 12 megapixlar, och om du sedan vill kunna redigera dem bör du välja en drönare som stöder raw-format. För filmer rekommenderar vi en kamera som filmar i 4K. Här spelar även bildhastigheten in: Välj minst 60 fps för att kunna göra stilfulla slow motion-effekter och liknande.
En drönare med headset och glasögon låter dig se allt ur förstapersonsperspektiv, så att du kan njuta av spektakulära vyer. Om du ska ha den till jakt tipsar vi om att välja en drönare med värmekamera.
Läs på om vilka smarta egenskaper drönaren har. Här är tre stycken att kika efter:
Active tracking gör att drönaren kan låsa kameran på något, till exempel dig när du springer eller cyklar.
Smart return home gör att drönaren kan hitta tillbaka till startpunkten själv om den stöter på problem som att batteriet tar slut eller signalen bryts.
En vattentålig drönare skadas inte om det börjar regna under flygturen.
Vissa drönare behöver du montera ihop själv. En drönare som är märkt med RTF (Ready to fly) kommer färdigmonterad, medan märkningarna BNF och ARF kan betyda att du får sätta ihop din drönare själv.
Kolla upp hur länge drönaren kan flyga innan du behöver byta batteri. De enklare modellerna kan ha en flygtid på tio minuter, medan andra modeller klarar en halvtimme. En drönare för nybörjare bör ha minst femton minuters flygtid. Kortare än så kan göra det svårt att öva ordentligt, eftersom du behöver pausa för att ladda batterierna.
Läs också på om hur lång uppkopplingsräckvidd drönaren har, det vill säga hur långt bort drönaren kan vara och fortfarande svara på dina kommandon. Beroende på modell kan den vara ända upp till en mil.
Hos Polisen kan du läsa mer om var och hur du får flyga din drönare.