1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Roddmaskin: 8 modeller i test

Daniel Agerhult

Funderar du på att köpa en roddmaskin? Vi har testat roddmaskiner i flera olika prisklasser, från bland andra Titan Life, Finnlo och Concept2. För att vi ska kunna utse en roddmaskin till bäst i test, behöver den ha en hållbar konstruktion som står pall för intensiv träning, ha en bra display och vara relativt lätt att flytta på.

roddmaskin bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi testar alla produkter själva, på det sätt som de är tänkta att användas i verkligheten. Det vill säga att vi har tränat på alla tio roddmaskinerna i hemmiljö och testat deras olika funktioner. I vårt team av testare ingår både personer som är idrottare på elitnivå och vardagsmotionärer. Tillsammans har de testat och utvärderat över hundra olika träningsmaskiner.

I testet av roddmaskiner behåller vi de viktigaste modeller för så kallade långtidstest. Det innebär att samma modell finns kvar i våra guider under flera år och att vi regelbundet lägger till uppdateringar i våra recensioner, till exempel när en roddmaskinsmodell får nya funktioner eller liknande.

När vi har testat roddmaskiner har vi i huvudsak bedömt följande:

  • Användarvänlighet: Är träningsdatorn enkel att använda? Är träningsdatorn kompatibel med roddmaskinen? Kan både långa och korta personer träna funktionellt på roddmaskinen? Är roddmaskinen smidig att flytta? Är bruksanvisningen tydlig?

  • Kvalitet och design: Är roddmaskinen stabil och välbyggd? Är konstruktionen robust och tål de påfrestningar och det slitage som kommer med användandet? Vad har roddmaskinen för typ av motstånd? Är mätningen av puls, kalorier, tid och annan data tillförlitlig? Vilka garantier har roddmaskinen?

  • Funktionalitet: Har roddmaskinen stöd för trådlöst pulsbälte?

  • Prestanda: Vad är roddmaskinens högsta motstånd? Vilken maximal användarvikt är den byggd för? Om roddmaskinen har magnetmotstånd – hur kraftigt är svänghjulet?

Fler tester för pulsen

1. Master Fitness R6040 - BÄST I TEST RODDMASKIN

Exklusiv, välbyggd och stadig roddmaskin med många motståndsnivåer och träningsdator med pulsstyrning

Antal träningsprogram: 15 st Svänghjulsvikt: 18 kg Maximal användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft- och magnetbromsad Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: Bakgrundsbelyst LCD Färg på display: Blå Längd: 237 cm Bredd: 50 cm Höjd: 91 cm Vikt: 44 kg Tillbehör: Trådlöst pulsbälte medföljer Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Ja Bruksanvisning: PDF Datorinstruktion: PDF

Master Fitness R6040

Roddmaskinen Master Fitness R6040 utses till bäst i test eftersom den är robust men har en låg vikt, är enkel att fälla ihop och det finns möjlighet att träna med pulsstyrning. Modellen är även påkostad i sin design och har ett väldigt högt prisvärde, det vill säga att du får mycket roddmaskin för pengarna.

Rejält byggd men med låg maskinvikt

R6040 är en stor roddmaskin som är väldigt välbyggd och stadig. Fotstöden ger ett bra grepp och storleken på dem går att justera på flera sätt. Modellen har en tilltagen glidskena i aluminium som gör att även långa användare kan ta rejäla roddrag på den. Ramen är i aluminium och roddmaskinen står stadigt på golvet. Den går lätt att fälla ihop och tack vare transporthjulen är det smidigt att rulla undan den när den inte används.

Stor display och högt maxmotstånd

Displayen på träningsdatorn är bakgrundsbelyst i blått och är så pass stor att det är lätt att överblicka träningsinformationen under passet. Via träningsdatorn ställer du enkelt in motståndet, som går att variera mellan lätt motstånd upp till mycket tungt motstånd. Ett trådlöst pulsbälte ingår i köpet. R6040 får även plus för att den har pulsstyrning. Träningsdatorn är avancerad med många funktioner. Vi tycker att den hade kunna ha ett mer intuitivt användargränssnitt, men tack vare den utförliga användarmanualen går det snabbt att komma igång.

Har luft- och magnetmotstånd

Roddmaskinen har kombinerat luft- och magnetmotstånd. Faktumet att dragen i handtaget skapar en luftström har utnyttjats i den integrerade fläkten. Tyvärr räcker dock inte luftströmmen för att ge ordentlig svalka, vilket hade varit uppskattat då det är lätt att svettas rikligt under ett roddpass. Om fläkten upplevs som irriterande kan den stängas av.

Master Fitness R6040 passar dig som har höga förväntningar på en roddmaskin, vill kunna träna varierat och pulsstyrt och som enkelt vill kunna ställa undan den när den inte används. Den här modellen ger dig mycket roddmaskin i förhållande till sitt pris.

Välbyggdstadiglåg viktbakgrundsbelyst färgdisplayhögt maximalt motståndutförlig manualpulsbälte med pulsstyrning
Träningsdatorn hade kunnat vara mer användarvänligfläkten hade kunnat vara kraftigare

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Roddmaskin R6040 *Bästa premiumval 2018*, Master

11 479 kr

R6040 FLERFALDIG TESTVINNARE

11 490 kr

Master Fitness R6040 Black, Roddmaskin

11 490 kr

2. Titan Life Rower Trainer R22 - BÄSTA MELLANKLASSVAL

Prispressad roddmaskin med vattenmotstånd och skön sits

Antal träningsprogram: Inga Maximal användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vatten Displaytyp: LCD Storlek på display: 4,2 tum Glidlängd: 100 cm Ljudnivå: 60 dB Längd: 225 cm Bredd: 50 cm Höjd: 83 cm Vikt: 30,9 kg Pulsmätare: Ja (köpes separat) Tillbehör: Nej Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Videoklipp: Produktdemo

Titan Life Trainer R22

Titan Life Rower Trainer R22 är en roddmaskin med vattenmotstånd, till ett pressat pris. Vattenmotståndet gör att den här modellen är tystare jämfört med roddmaskiner som har luftmotstånd. Motståndet ger en naturlig roddrörelse som är mjuk och skonsam samtidigt som ljudet skapar en rofylld, nästan meditativ, känsla av att ro en roddbåt över vattnet.

Kompakt design men lång glidlängd

Roddmaskinen är byggd av en kombination mellan plast och aluminium. Det bidrar till att den har en förhållandevis låg vikt, men plasten drar ner det designmässiga intrycket och får R22 att se lite billig ut. Det som väger mest på konstruktionen är behållaren för vattenmotståndet som är placerad längst fram på roddmaskinen. Framtill på maskinen finns även transporthjulen, vilket underlättar när roddmaskinen är ihopfälld och ska rullas iväg för förvaring. När modellen är ihopfälld tar den lite plats, något som är bra för dig som bor trångt.

Ovanligt bekväm sits

När du ror längre distanspass är det naturligtvis ett plus i kanten om du sitter bekvämt under tiden. R22 har en mjuk sits som är väldigt komfortabel, även under tidskrävande träningspass. Är du längre än genomsnittet kan du dessutom förlänga glidskenan genom att byta plats på en skruv. Värt att notera är att både hjulen under sitsen och glidskenan bör rengöras och skötas om regelbundet för att sitsen ska glida så smidigt som möjligt på skenan.

Träningsdatorn saknar förinställda träningsprogram

R22 har en träningsdator som är av en enkel modell i meningen att den inte har några förinställda träningsprogram. Den mäter hastighet och distans när du ror men vi är tveksamma till om värdena verkligen stämmer. Resultatet skiljer sig nämligen stort jämfört med modeller som är godkända som tävlingsmaskiner. Vi saknar även bakgrundsbelysning på displayen – om du tränar i ett nedsläckt rum går den inte att läsa av.

Skonsam roddträning till lågt pris

Titan Life Rower Trainer R22 är ett bra val för dig som vill ha en verklighetstrogen roddupplevelse. Vattenmotståndet ger ett härligt ljud när du ror och känslan påminner om att ro på vattnet. Med den här modellen får du både konditionsträning och styrketräning till ett pressat pris.

Bekväm sitslång glidlängd på skenankompakt designvattenmotstånd
Designen känns plastigdisplayen saknar bakgrundsbelysningträningsdatorns mätning är inexakt

3. Master Fitness R6030

Stabil och välbyggd roddmaskin med högt prisvärde och som har kombinerat luft- och magnetmotstånd

Antal träningsprogram: 15 st Svänghjulsvikt: 7 kg Maximal användarvikt: 135 kg Motståndstyp: Motorstyrd magnetbroms och luftmotstånd Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: Bakgrundsbelyst LCD Färg på display: Gul och blå Storlek på display: 5,5 tum Glidlängd: 91 cm Ljudnivå: ca 66 dB Längd: 237 cm Bredd: 50 cm Höjd: 91 cm Vikt: 40 kg Pulsmätare: Ja Tillbehör: Pulsbälte (Trådlöst) Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Specialfunktioner: Pulsstyrning Transporthjul: Ja Ägarhandbok: PDF Bruksanvisning: PDF Datorinstruktion: PDF

Master Fitness R6030

Master Fitness R6030 (även såld som Bodymax R90) är en roddmaskin som är inspirerad av tillverkaren Concept2:s roddmaskiner, men har ett pris som befinner sig i den högre delen av mellanprisklassen. Utseendet på R6030 får plus och är bland de snyggaste roddmaskinerna som vi har testat.

Välbyggd roddmaskin med kombinerat luft- och magnetmotstånd

Roddmaskinen är välbyggd och stabil med en rejäl glidskena som är tillverkad av aluminium. Glidskenan är placerad högt upp, jämfört med andra modeller, och har en lika lång glidlängd som referensmodellen Concept2 Modell E. Det gör att den passar bra att använda för både korta och långa användare.

Sitsen är fast, utan att kännas hård, och glider nästan helt friktionsfritt. Tack vare att det kombinerade luft- och magnetmotståndet har ett högt maximalt motstånd kan även den mest vältränade användaren få en utmaning på den här roddmaskinen. Om du behöver ställa undan din roddmaskin mellan träningspassen är den enkel att fälla ihop och fyra transporthjul gör att den går lätt att rulla undan.

Avancerad träningsdator

När du tränar på roddmaskinen gör den stora displayen i färg det enkelt att se siffrorna som mäter passet. Det är vi nöjda med, men vi är mindre nöjda med att mätningen av hastighet, tid och distans inte är exakt. Faktum är att dessa mätvärden inte ens stämmer överens med varandra internt. Själva träningsdatorn är tekniskt avancerad och av samma typ som finns på exempelvis motionscyklar. Det gör att den upplevs som komplicerad eftersom en motionscykel erbjuder mer avancerade träningsprogram jämfört med en roddmaskin.

Till skillnad från träningsdatorn och mätningen av träningsdata är manualen för R6030 föredömlig. Den har många illustrationer och tydliga monterings- och användarinstruktioner som är lätta att följa.

Roddmaskin med högt prisvärde

Master Fitness R6030 passar dig som är ute efter en bra mellanklassmodell med snygg design. Den passar både långa och korta användare och dess höga maximala motstånd gör att även en vältränad person kan få till utmanande träningspass på den. Dessutom är den lätt att stuva undan.

Stadigt byggdlätt viktsnyggt designadtydlig displayflexibelt motståndföredömlig manual
Onödigt komplicerad träningsdatorinexakt mätning av träningsdata

4. FINNLO Aquon Evolution

Komfortabel roddmaskin som erbjuder en stor mängd förprogrammerade träningsprogram

Antal träningsprogram: 17 st Maximal användarvikt: 130 kg Motståndstyp: Luft- och magnetmotstånd Displaytyp: Bakgrundsbelyst LCD Färg på display: Blå Storlek på display: 5,5 tum Glidlängd: 98 cm Ljudnivå: 58 dB Längd: 240 cm Bredd: 50 cm Höjd: 107 cm Vikt: 45 kg Pulsmätare: Ja (tillval) Tillbehör: Nej Garanti: 3 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF

Finnlo Aquon Evolution

FINNLO Aquon Evolution är en roddmaskin med modern design som prismässigt ligger i premiumklassen. Den är tillverkad för att ge användaren roddpass som både är skonsamma och effektiva. Eftersom motståndet på den här modellen är en kombination av både luft- och magnetmotstånd går det att höja på ett imponerande sätt, jämfört med roddmaskiner som endast har den ena typen av motstånd. Oavsett vilket motstånd du tränar med kommer du att sitta bekvämt – den här roddmaskinen är nämligen försedd med en komfortabel sits som friktionsfritt glider över ramen. Däremot är handtaget som du drar i smalare än andra handtag och gör det svårare att variera händernas grepp under träning. Roddmaskinen är välbyggd och har en lång ram tillverkad i aluminium. Den tilltagna ramen gör att även långa användare kan ta långa roddrag.

Träningsdatorn har stöd för pulskontroll

Aquon Evolution är utrustad med en träningsdator som imponerar genom att det går att ställa in fyra olika användarprofiler på den och att det finns möjlighet att välja mellan många olika förinställda träningsprogram. Träningsdatorn har även stöd för pulskontroll, men ett pulsbälte måste köpas separat. Displayen på träningsdatorn är i färg och bakgrundsbelyst. Storleken på displayen är så pass tilltagen att det är lätt att följa träningsinformationen på den även när du glidit längst bak på roddmaskinen under rörelsen.

Lätt att fälla ihop och ställa undan

Manualen får plus eftersom den har tydliga monterings- samt användarinstruktioner och är försedd med illustrationer som är lätta att följa. Mellan passen är den smidig att ställa undan – det är enkelt att fälla ihop den och transporthjulen underlättar när du ska rulla undan den.

FINNLO Aquon Evolution är en roddmaskin som passar dig som vill sitta bekvämt när du ror, kunna välja mellan olika träningsprogram och som vill ha möjlighet att kunna träna riktigt tuffa, tunga pass.

Lång ramkombinerat luft- och magnetmotståndstor display i färgbekväm sitsstöd för pulskontrollbra träningsdator
Handtaget är smalt

5. Casall Rower R600 PRO

En stadig roddmaskin med kombinerat luft- och magnetmotstånd och föredömliga fotstöd

Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 7 kg Maximal användarvikt: 130 kg Motståndstyp: Kombinerat luft- och magnetmotstånd Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: LCD Längd: 255 cm Bredd: 56 cm Höjd: 102 cm Vikt: 47 kg Pulsmätare: Nej Garanti: 1 år Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF

Casall Rower R600 Pro

Casall Rower R600 PRO är en roddmaskin i mellanprisklassen som ser modern ut. Att ro på den här maskinen känns verklighetstroget tack vare motståndet som består av kombinerat luft- och magnetmotstånd. Den kombinationen gör att det maximala motståndet är rejält och ger även en vältränad användare en utmaning. Motståndet ändras genom den användarvänliga träningsdatorn, där det även går att välja mellan flera olika förinställda träningsprogram. Den bakgrundsbelysta LCD-displayen är tillräckligt stor för att ge en översikt av träningsprestationen under hela roddrörelsen.

Föredömliga fotstöd

R600 PRO har en lång glidskena men placeringen av hjulhuset kan göra att långa användare upplever att det hämmar rörelsen när de ror. Däremot får den här modellen plus för sina fotstöd, de är exemplariskt utformade och du spänner effektivt fast fötterna genom kardborreband.

Stabilt byggd roddmaskin

På grund av luftmotståndet har R600 PRO en hög ljudnivå. Det kan vara värt att tänka på om du föredrar att roddträna framför tv:n. Modellen är välbyggd och står stadigt även under intensiva träningspass med mycket motstånd. Om du behöver kunna ställa undan roddmaskinen mellan träningspassen är det bra att veta att den inte går att fälla ihop men att de kraftiga transporthjulen ändå gör det enkelt att rulla undan den.

Casall Rower R600 PRO passar dig som vill ha en stadig roddmaskin i mellanprisklassen som kan stå framme även mellan passen.

Bra priskombinerat luft- och magnetmotståndvälbyggdanvändarvänlig träningsdator
Går inte att fälla ihopglidskenan kan upplevas för kort av långa användare

6. FINNLO Aquon Waterflow

Retrodesignad roddmaskin i elitmodell med vattenmotstånd, utmärkt roddrag och otroligt bra sits

Antal träningsprogram: 1 st Maximal användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vattenmotstånd Displaytyp: LCD Storlek på display: 4,2 tum Glidlängd: 85 cm Ljudnivå: 62 dB Längd: 205 cm Bredd: 50 cm Höjd: 60 cm Vikt: 42 kg Pulsmätare: Ja (tillval) Tillbehör: Nej Hopfällbar: Nej Garanti: 3 år

Finnlo Aquon Waterflow

FINNLO Aquon Waterflow är en roddmaskin i den högsta prisklassen: elit. Den har en retrodesign som ska ge roddutövaren en ergonomisk träningsupplevelse. Roddmaskinens snygga design gör att du inte behöver skämmas för att ha den framme i till exempel vardagsrummet. Det är dessutom lätt att förvara den ståendes på högkant så att det går smidigt att ta fram den när du ska träna. Aquon Waterflow har ett vattenmotstånd som låter så härligt att ljudupplevelsen i det närmaste blir meditativ.

Enkel träningsdator

Träningsdatorn har endast ett förprogrammerat träningsprogram och visar den vanligaste informationen på displayen. Dock saknar vi bakgrundsbelysning på displayen – om du tränar i ett mörkt rum går det inte att se till exempel distans eller hastighet på displayen. Det är värt att notera att vattenmotståndet gör att hastigheten som mäts när du ror är cirka hälften jämfört med en roddmaskin med luftmotstånd och något du behöver vänja dig vid.

Roddmaskin som passar långa användare

Aquon Waterflow har en stålram som är lackerad i svart. Den långa glidlängden i kombination med en tilltagen draglina gör att den här modellen även passar personer som är två meter långa, eller längre. Byggkonstruktionen består av högkvalitativa materialval och komponenter, något som gör att roddmaskinen kostar därefter. Den här modellen får, förutom roddraget i toppklass, även plus för sin sits, som är den bästa vi har testat. Även fotstöden är riktigt bra, plattorna är halksäkrade och du kan justera storleken på dem innan du spänner fast dina fötter och börjar ro.

FINNLO Aquon Waterflow passar dig som är villig att lägga pengar på en roddmaskin som levererar både kvalitet, komfort, design och en ljudupplevelse av högsta klass.

Väl tilltagen glidlängdsnygg designpåkostade materialvalbekväm sitsangenämt ljud
Medelmåttig träningsdatorej bakgrundsbelyst displayhögt pris

7. Masterfit R900

Roddmaskin med lång glidlängd, autentisk roddkänsla och smidig mobilhållare

Antal träningsprogram: 8 st Motståndstyp: Luft Display: 5,3 tum Glidlängd: 103 cm Ljudnivå: 69 dB Längd: 240 cm Bredd: 62 cm Höjd: 125 cm Vikt: 40 kg Maximal användarvikt: 150 kg Pulsmätare: Köpes separat Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF

Masterfit R900

Roddmaskinen Masterfit R900 kan bäst beskrivas som en billigare version av de välkända toppklassmaskinerna Concept2 Modell D och E. Modell D och E från Concept2 är även referensmodeller för roddmaskiner, alltså de roddmaskiner som andra modeller jämförs med. Precis som Concept2-förlagorna har R900 från Masterfit en ansenlig glidlängd som passar även långa personer samt luftmotstånd.

Verklighetstrogen roddkänsla

Att träna på den här roddmaskinen är behagligt. Tack vare luftmotståndet får roddragen en verklighetstrogen känsla. Du sitter riktigt bekvämt under träningspasset, vi tycker att sitsen är ännu skönare jämfört med sitsarna på Concept2:s roddmaskiner.

Träningsdatorn saknar förprogrammerade träningsprogram och vi saknar att displayen inte visar hastighet. Ett annat minus är att displayen har bakgrundsbelysning i början av passet men när du rott en stund släcks bakgrundsljuset. Det gör att du inte kan se distans och andra parametrar på skärmen när du ror i ett nedsläckt rum. Däremot uppskattar vi att det finns en mobilhållare ovanför displayen och att roddmaskinen både är lätt att fälla ihop och rulla runt när den behöver ställas undan.

Drivs utan el

Vi ger också tummen upp till att R900 är självgenererande. Det innebär att roddmaskinen inte behöver ha tillgång till el för att användas och att du därmed kan placera den var du vill. För att ändra motståndet flyttar du på ett reglage som sitter längst fram på maskinen, vid luftintaget. Du kan justera motstånd under passet men eftersom reglaget sitter långt fram kan det vara svårt att nå det när fötterna är fastspända vid fotstöden. Värt att notera är att träningen blir tuffare ju mer intensivt du ror.

Ramen är tillverkad av stål

Vid en närmare titt på byggkvalitet, detaljer och komponenter märks det varför den här modellen kostar ett par tusen kronor mindre jämfört med Concept2:s referensmodeller. Ramen på R900 är tillverkad av stål och därför tyngre jämfört med Concept2 som har en ramkonstruktion av aluminium. Svetsningen vid fogarna vid ramen hade kunnat vara mer noggrant utförda och vi upplever även att sitsen inte glider utan friktion. En annan skillnad är även att handtaget är tyngre jämfört med Concept2:s modeller.

Masterfit R900 passar dig som vill ha en tung och stadig roddmaskin som erbjuder en högklassig roddkänsla och vill komma undan lite billigare jämfört med att köpa en roddmaskin från Concept2.

Bekväm sitssjälvgenererandemobilhållare
Bakgrundsljuset på displayen slocknar efter ett tagvisning av hastighet och förinställda träningsprogram saknas

8. Abilica QuickRower

Kompakt och tystgående roddmaskin med magnetmotstånd för både konditions- och styrketräning

Antal träningsprogram: Inga Maximal användarvikt: 110 kg Motståndstyp: Magnetmotstånd Display: 3,4 tum, ej bakgrundsbelyst Glidlängd: 79 cm Ljudnivå: 53 dB Längd: 180 cm Bredd: 51 cm Höjd: 73 cm Maskinvikt: 35 kg Pulsmätare: Nej Garanti: 2 år (hemmabruk) Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF

Abilica QuickRower

Abilica QuickRower är en kompakt roddmaskin som gör att du effektivt kan träna upp både din kondition och din styrka. Den är yteffektiv när den är uppställd, men också enkel att fälla ihop och ställa undan. Tycker du om att se på tv medan du ror kommer du att uppskatta att det magnetiska motståndet gör att roddmaskinen är tystgående samt att du har fri sikt framför dig när du tränar.

Väldigt stabil trots liten storlek

Trots att den här modellen tillhör en av de minsta roddmaskinerna står den stadigt på golvet även när du ror som mest intensivt. Tack vare den vadderade sitsen sitter du även bekvämt genom passet. Att roddmaskinen är kompakt i sin storlek gör att glidlängden är något kort. Det innebär att om du är längre än 180 centimeter kan du få svårt att ta ut hela roddrörelsen.

Bruksanvisningen för den här modellen är kortfattad och monteringsanvisningarna är på engelska. Däremot finns det bilder som underlättar när du ska bygga ihop maskinen. Användarmanualen för träningsdatorn samt övrig viktig information finns däremot på svenska.

Styrketräningsmaskin som även erbjuder pulsträning

Träningsdatorn har varken förprogrammerade träningsprogram eller stöd för pulsmätning och kan därför bäst beskrivas som medelmåttig. På displayen, som saknar bakgrundsbelysning, kan du överblicka den vanligaste informationen om din träning.

Magnetiska motstånd är som sagt tysta, men en nackdel är att de inte ger en verklighetstrogen roddkänsla. Om du är van vid att ro på en roddmaskin med vattenmotstånd eller luftmotstånd finns det en risk att du blir besviken på den här roddkänslan. Magnetmotståndet gör att vi upplever QuickRower som en maskin för styrketräning, men som även erbjuder konditionshöjande träning.

Enkel men effektiv roddmaskin

Om du inte har något emot att ro med magnetiskt motstånd är den typen av motstånd ofta billigare jämfört med luft- och vattenmotstånd. Dock har QuickRower en hög prislapp för sin låga prestanda.

Abilica QuickRower passar dig som inte har behov av att välja mellan olika träningsprogram, vill träna hela kroppen när du ror och har lite plats hemma. Om du är längre än 180 centimeter rekommenderar vi att du provar roddmaskinen innan du köper den för att se att glidskenan inte är för kort.

Yteffektiv modelllätt att fälla ihoptystgåendefri sikt framåtbekväm sits
Medioker träningsdatorsaknar pulsmätareej bakgrundsbelyst display

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

Allt du behöver veta om en roddmaskin

Allt fler upptäcker fördelarna med att träna på en roddmaskin. Det är inte förvånande eftersom att ro på en roddmaskin är ett bra sätt att träna upp din kondition, samtidigt som du aktiverar många av kroppens muskler, stärker ditt hjärta och dina lungor samt förbränner många kalorier. Att ro är dessutom skonsamt för dina leder och knän.

Det gör roddmaskinen till ett mångsidigt träningsredskap som passar både dig som vill bygga upp styrka och dig som vill gå ner i vikt. För att träna upp konditionen hemma väljer många att investera i löpband, en crosstrainer eller en motionscykel. Men allt fler väljer numera att köpa en roddmaskin till hemmet eftersom den ger effektiv cardioträning, tar lite plats och ofta har en lägre prislapp jämfört med andra träningsmaskiner.

Att träna på en roddmaskin är vanligt bland utövare inom CrossFit eller personer som tränar cirkelträning. I hemmagym är det vanligt att kombinera träning på en roddmaskin och styrketräningsövningar med till exempel kettlebells, en skivstång eller hantlar.

En roddmaskin ger effektiv träning

Vill du få upp din puls, svettas och samtidigt träna upp din kondition är löpband och en roddmaskin bra val. Om du funderar på att investera i antingen ett löpband eller en roddmaskin är det bra att fundera på hur mycket pengar du kan lägga på din träningsmaskin. Ett löpband har oftast en högre prislapp jämfört med en roddmaskin. Därför är roddmaskinen ett bättre val ur ekonomisk synvinkel.

Så är en roddmaskin byggd

Olika modeller av roddmaskiner är uppbyggda på olika sätt. Det vanligaste är dock att en roddmaskin har ett motstånd längst fram som via en lina är länkat till ett handtag. Handtaget drar du sedan i när du ror. Linan är fäst på roddmaskinens ram (maskinkroppen), där även ett fotstöd finns. Som användare sitter du på en sits som glider fram och tillbaka på ramen. Det finns olika typer av motstånd på roddmaskiner. Modeller i budget- och mellanprisklasserna har oftast ett magnetiskt motstånd med svänghjul medan dyrare modeller, i premium- och elitprisklassen, generellt sett har ett luftmotstånd eller ett kombinerat luft- och magnetmotstånd. När du tränar på en roddmaskin spänner du fast fötterna i fotstödet, skjuter sedan ifrån med dina ben samtidigt som du drar i linan. Det är en rörelse som efterliknar rörelsen du gör när du ror på vatten. Är du nybörjare är det rekommenderat att först hitta rätt roddteknik eftersom det både är mer skonsamt för kroppen och ger mer effektiv träning. På nätet finns det flera bra video-guider som visar en korrekt roddrörelse på en roddmaskin, till exempel den här Youtube-videon från Concept2.

Bästa valet av roddmaskin för dig

För att underlätta för dig i ditt köp av en roddmaskin har vi testat de bästa och mest populära modellerna hos återförsäljare just nu. Som användare är det är bra att ställa dig fyra frågor som hjälper dig att hitta den roddmaskin som passar bäst för dig och din träning

  1. Hur ofta kommer jag att använda min roddmaskin?
  2. Hur stor budget har jag för att köpa en roddmaskin?
  3. Kommer flera personer att använda samma roddmaskin?
  4. Vilka krav har jag på roddmaskinens funktionalitet och kapacitet?

När du funderat på de fyra frågorna bör du ha klart för dig hur mycket pengar du kan och vill lägga på din roddmaskin samt vilka behov och förväntningar du har på den. Att se över din budget är viktigt eftersom en roddmaskin är en investering och priset mellan olika modeller och märken varierar.

Guide: 15 viktiga egenskaper hos en roddmaskin

1. Användarvikt:

Vilken maximal användarvikt en roddmaskin är byggd för är en avgörande egenskap för personer som väger 120 kilo, eller mer, eftersom de flesta roddmaskiner är byggda för en maximal användarvikt på just 120 kilo. Behöver du en roddmaskin som har en väldigt hög användarvikt bör du kika närmare på roddmaskiner i de högre prisklasserna. Generellt sett har dyrare roddmaskiner en högre maximal användarvikt jämfört med billigare modeller.

Väger du mer än 120 kilo kan det vara bra att överväga att köpa en crosstrainer i stället eftersom de ofta har en mycket hög maximal användarvikt och även ger en bra cardioträning.

2. Byggkvalitet:

Oavsett vilken typ av träningsmaskin du vill köpa är byggkvaliteten en avgörande faktor. Det gäller givetvis även för roddmaskiner. En välbyggd och robust roddmaskin har generellt sett en högre maximal användarvikt och är tillverkad för att klara av tuffare träning jämfört med en mindre stabil modell. Ska roddmaskinen användas ofta med tungt motstånd, eller av en person som väger mycket, är det viktigt att välja en robust modell för att kunna få till givande träningspass. Vill du ha en välbyggd roddmaskin får du räkna med att den både kostar och väger mer jämfört med en billigare roddmaskin av sämre byggkvalitet.

3. Design:

Hur en roddmaskins design ser ut rent estetiskt påverkar vanligtvis inte hur bra den är. Om du planerar att låta din roddmaskin stå framme hela tiden, eller om den är skrymmande och inte går att stuva undan, kan det vara en poäng att köpa en modell som du tycker är fin och som smälter in med din övriga inredning.

4. Display:

På roddmaskinens display kan du få en översikt över din träning under passet. En funktionell display ska vara lätt att använda och det är en fördel om den visar träningsdata som tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och antal roddrag.

5. Garanti:

Eftersom en roddmaskin ofta är en kostsam investering vill du kunna träna på den ofta och under lång tid. Men skulle oturen vara framme och din roddmaskin går sönder är det bra att ha en lång garantitid. Kolla upp hur många års garanti roddmaskinen har innan du köper den. Ofta har även billigare modeller av roddmaskiner en lång garantitid. Det är värt att komma ihåg att om du behöver reklamera din roddmaskin så behöver du ofta själv bekosta transporten till reparationsverkstaden eller till återförsäljaren.

6. Ljudnivå:

Till skillnad från att ro en roddbåt på vattnet låter en roddmaskin mer. Varje drag du gör på en roddmaskin ger ifrån sig ett ljud eftersom svänghjulet får en knuff. Planerar du att träna framför tv:n, eller bor i en lyhörd lägenhet, är det bra att se till att roddmaskinen du ska köpa har en rimlig ljudnivå.

7. Maskinvikt:

Maskinvikten berättar hur många kilo en roddmaskin väger. Roddmaskiner är generellt sett en lättare typ av träningsmaskin, jämfört med till exempel löpband eller crosstrainers, men vikten mellan olika modeller varierar. Ju mer en roddmaskin kostar, desto mer välbyggd är den generellt sett och det innebär även att den är tyngre jämfört med en billigare och mindre robust modell. En tyngre roddmaskin har normalt sett en högre maximal användarvikt eftersom den är byggd för att tåla högre belastning. Även om vikten varierar mellan olika roddmaskinsmodeller brukar de vara smidiga att flytta eftersom de sällan väger mer än 40 kilo.

8. Mobilitet:

Mobilitet är en egenskap som är bra att titta på ifall du enkelt vill kunna fälla ihop och stuva undan din roddmaskin när den inte används. De flesta roddmaskiner i budget- och mellanprisklasserna är ihopfällbara och utrustade med transporthjul medan modeller i de högre prisklasserna (premium och elit) ofta saknar transporthjul och går inte att fälla ihop. Att roddmaskiner i de dyrare prissegmenten inte går att fälla ihop beror på att de inte är byggda för att flyttas runt utan för att vara placerade på en bestämd plats i ett kommersiellt gym eller ett hemmagym. De kan dessutom ofta skruvas fast i golvet för att stå ännu mer stabilt.

9. Montering och manual:

När du köper en roddmaskin behöver den monteras innan användning. Oftast är det enkelt och går relativt fort. När monteringen är mer komplicerad ställer det högre krav på manualen. Manualen som följer med roddmaskinen behöver vara tydlig, ha många detaljer och även innehålla information om hur roddmaskinen underhålls samt hur man använder träningsdatorn. Det är det dock inte alla manualer som är, inte heller på de dyrare modellerna. Det borde också vara standard att manualerna finns digitalt, till exempel som en pdf, eftersom det är lättare att spara en datafil än att hålla reda på en pappersmanual.

10. Motstånd:

Roddmaskiner har tre motståndstyper. Ofta kombineras två av motstånden för ge en bra träningsupplevelse.

  • Magnetiskt motstånd:

Vill du ha ett tyst motstånd ska du kika närmare på magnetiskt motstånd. Eftersom det bromsar svänghjulet genom elektromagnetism sker ingen fysisk kontakt under inbromsningen och det innebär att det ger väldigt lite ljud ifrån sig. Det går att ändra styrkan på det magnetiska motståndet och energiåtgången kan mätas med stor precision. En nackdel med magnetiskt motstånd är att motståndet är konstant, till skillnad från när du ror en båt och motståndet varierar beroende på hur mycket kraft du lägger i årtagen. För att ge en mer realistisk roddupplevelse där motståndet varierar kombineras därför magnetiskt motstånd med luftmotstånd.

  • Luftmotstånd:

Luftmotstånd låter mer eftersom motståndet genereras av fläktliknande rotorblad på svänghjulet. Det innebär att ju snabbare du ror, desto snabbare snurrar svänghjulet och därmed ökar luftmotståndet. Ibland har roddmaskiner med luftmotstånd ett lufthål som reglerar flödet av luft till rotorbladen och genom det varieras motståndet. Luftmotstånd gör att din energiförbrukning kan mätas med tämligen stor exakthet.

  • Vattenmotstånd:

Många som föredrar vattenmotstånd på roddmaskiner hävdar att det är den typ av motstånd som ger den mest verklighetstrogna roddupplevelsen. Vattenmotstånd fungerar på ett liknande sätt som luftmotstånd, men använder vatten i stället för luft för att variera graden av motstånd. Det är också den dyraste typen av motstånd och därför inte så vanligt förekommande.

11. Pris:

Hur mycket en roddmaskin kostar är naturligtvis en viktig del inför ett köp. Även om en roddmaskin generellt sett är billigare jämfört med till exempel ett löpband skiljer sig priserna mellan olika modeller åt. De billigaste varianterna av roddmaskiner kostar omkring 3 000 kronor medan de dyraste modellerna kan kosta 10 000 kronor eller mer. Är du på jakt efter en roddmaskin i en lägre prisklass kan du läsa PriceRunners test av billiga roddmaskiner. LÄS MER: Guide: Billiga och bra roddmaskiner [Länk: https://www.pricerunner.se/guide/billiga-roddmaskiner]

12. Ram:

Metallskenan på en roddmaskin, där sitsen är placerad, kallas för ram. Den är ofta tillverkad i ett tåligt material som stål eller aluminium. Det är vanligt att sitsen är rörlig och glider fram och tillbaka på ramen under tiden du ror. Ju längre ramen är, desto längre kan du glida på den och därmed göra större roddrörelser. En lång person behöver därför en längre ram för att kunna utföra en bra roddrörelse, jämfört med en kort person. Det är också viktigt att känna på friktionen, det vill säga hur lätt sitsen glider över ramen. En ram med lite friktion har fördelarna att ljudnivån blir lägre och att motståndet minskar, vilket också innebär att slitaget på ramen och sitsen blir mindre. Ju mindre slitaget blir, desto längre hållbarhet får din roddmaskin.

13. Storlek:

Om du har ett hemmagym eller ett stor yta för din träningsutrustning behöver du i regel inte fundera på hur stor en träningsmaskin är när du köper den. Men bor du litet och behöver kunna ställa undan din träningsmaskin mellan passen är det bra om den inte tar upp för mycket plats. När det gäller större träningsmaskiner som en crosstrainer eller ett löpband kan storleken skilja sig åt rejält mellan olika modeller. Så är det inte med en roddmaskin, de är ofta ungefär lika stora oberoende vilket märke du väljer. Däremot skiljer sig olika modeller åt när det kommer till hur lätt det är att stuva undan dem. Alla roddmaskiner går inte att fälla ihop och det försvårar att ställa bort dem mellan träningstillfällena. Bor du trångt och vill kunna fälla ihop din roddmaskin och rulla undan den är det därför bra att köpa en modell som är just ihopfällbar.

14. Svänghjul:

De flesta roddmaskiner på marknaden har en magnetbroms och svänghjulet är en del av den bromsmekanismen. Svänghjulet är placerat längst fram på roddmaskinen och bromseffekten genereras av flera magneter inuti svänghjulet som bromsar roddrörelsen och därmed gör att din roddträning känns ansträngande. Ju tyngre ett svänghjul är, desto mer motstånd kan det generera. Vill du träna tungt med mycket motstånd är det bra att köpa en roddmaskin med ett tungt, rejält svänghjul.

15. Träningsdator:

Träningsdatorn är placerad framför svänghjulet på en roddmaskin. Vill du kunna följa din träning, till exempel hur långt du har rott eller vilken hastighet du håller, är det en fördel om träningsdatorn visar data över tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och antal drag. Det är också bra om träningsdatorn har förprogrammerade träningsprogram eftersom det ger dig möjlighet att träna varierat.

Vanliga frågor om roddmaskiner:

Att ro på en roddmaskin är en träningsform som ökar i popularitet, i synnerhet bland dem som uppskattar högintensiva intervallpass. När du ror används kroppens stora muskelgrupper på ett skonsamt sätt samtidigt som det ger effektiv konditionsträning. Det är lätt att bli flåsig och svettig på en roddmaskin.

Precis som när det gäller andra träningsmaskiner finns det även roddmaskiner i olika prisklasser. De billigaste kostar från några tusen kronor medan de dyraste modellerna kan kosta upp till 30 000 kronor. När du funderar på att köpa en roddmaskin är det därför en fördel om du funderar på vad du förväntar dig av den och vilken typ av träning (och träningsresultat) du vill ha. Modellerna i olika prisklasser skiljer sig åt, det är stor skillnad på de allra billigaste roddmaskinerna och de som kostar lite mer.

Här får du som vill köpa en roddmaskin svar på de vanligaste frågorna:

Hur använder man en roddmaskin?

En roddmaskin är byggd för att imitera rörelserna du gör när du ror en roddbåt på vatten. Men till skillnad från en roddbåt, där du sitter still medan båten rör sig, är det du som rör dig på en roddmaskin. Du sitter på en sits som glider fram och tillbaka på en skena medan du drar i ett handtag med båda händerna. Det är lätt att tänka att ”det är väl bara att ro lite, hur svårt kan det vara?” men faktum är att med rätt roddteknik kommer du att få ut mer av din träning och minska risken att skada dig. Det blir dessutom roligare att träna på roddmaskin när du har rätt teknik eftersom roddrörelsen blir mer effektiv och du snabbare får resultat.

Hur ror man med rätt teknik på en roddmaskin? 10 steg till ett säkert och effektivt roddrag:

  1. Sätt dig på roddmaskinens sits. Spänn fast fötterna på fotstöden. Om fotstödet går att reglera kan du ställa in dem efter dina fötters storlek.

  2. Greppa handtaget med båda händerna, handflatorna ska vara placerade nedåt. Spänn din mage.

  3. Böj benen och glid framåt på skenan tills dina armarna är raka och riktade mot svänghjulet längst fram på roddmaskinen. Handtaget ska vara placerat framför knäna, något ovanför navelhöjd. Nu ska din rygg vara något böjd och linan som är fäst i handtaget ska inte vara spänd.

  4. Se till att dina fötter har kontakt med fotplattorna så att det inte finns någon luft mellan.

  5. Tryck ifrån med full kraft så att du glider bakåt på skenan och dina ben blir raka. Fortsätt spänna din mage genom hela rörelsen.

  6. När dina ben är raka trycker du fram ditt bröst så att du får en stolt hållning och drar handtaget mot dig med styrkan från dina armar. Armbågarna ska böjas under rörelsen så att handtaget strävar mot överkroppen, mellan bröst och navel.

  7. Den sista biten av rörelsen tar du hjälp av ryggen genom att luta dig något bakåt. Tappa inte anspänningen i magen.

  8. Nu ska benen vara helt raka, din överkropp något bakåtlutad, armbågarna ska vara böjda och handtaget ska vara placerat nära överkroppen i höjd mellan bröstet och naveln. Fortsätt spänna rygg och mage.

  9. För att komma tillbaka till startpositionen sträcker du ut armarna så att handtaget strävar framåt på roddmaskinen och lutar dig lite framåt samtidigt som du böjer knäna och glider framåt på skenan.

  10. Därefter upprepar du rörelsen. Är du nybörjare är det bra att börja ro i ett lugnt tempo med lite motstånd för att få in rörelsen.

Här kan du se en video på en korrekt roddrörelse från Concept2.

Hur långa träningspass ska jag köra på en roddmaskin?

Hur länge du ska träna på en roddmaskin beror på hur van du är att träna och vilket mål du har med din träning. En roddmaskin ger mångsidig träning eftersom roddrörelsen aktiverar alla stora muskelgrupper samtidigt som den ger en bra konditionsträning. På en roddmaskin kan du enkelt variera träningen genom att ändra motstånd, ro längre distanser eller träna korta intervaller i högre tempo.

Är du nybörjare är det bra att börja i ett långsamt tempo med lågt motstånd för att vänja kroppen vid rörelserna. I början kan det räcka med att ro i ungefär en kvart och sedan kan du trappa upp både tempo och motstånd gradvis. Är du vältränad kan du träna intervallpass på upp till en halvtimme.

Om du ror med hög intensitet och högre motstånd kan du räkna med att vara både trött och svettig efter ditt pass. För ett distanspass i ett lägre tempot kan du ro i till exempel 45 minuter för att få ett träningspass för hela kroppen.

Vilka träningspass är bra och effektiva på en roddmaskin?

Roddmaskiner passar som sagt bra för att både träna längre distanspass och olika typer av intervaller. Det är populärt att variera intervallpass på en roddmaskin med styrkeövningar, där du till exempel ror 400 meter så snabbt du kan och sedan gör ett visst antal repetitioner av en styrkeövning, innan du ror igen.

Att ro intervaller på en roddmaskin ger mer effektiv träning ju mer intensivt du ror eftersom det innebär att du tar i mer och därmed får dina muskler jobba mer. På roddmaskiner i en högre prisklass kan du ofta ställa in olika typer av intervallpass på träningsdatorn och sedan styr den när du ska ro och när du ska vila.

Vilka muskler används vid träning på en roddmaskin?

När du ror på en roddmaskin används alla stora muskelgrupper i kroppen. Själva roddrörelsen delas in i fyra faser, där varje fas engagerar olika muskelgrupper:

Fas 1: Den första fasen i en roddrörelse kallas för ”catch”. Det är rörelsen du gör när du glider framåt på skenan och dina ben böjs medan dina armar är utsträckta, det vill säga startrörelsen innan du trycker ifrån med benen så att du glider bakåt på skenan. I den första fasen aktiveras sätesmusklerna gluteus maximus och gluteus medius samt fram- och baksidesmusklerna på låret: quadriceps och biceps femoris.

Fas 2: Fas två är fasen där du med hjälp av benen trycker dig bakåt på skenan. Den kallas för ”drive”. Under den fasen jobbar sätesmusklerna gluteus maximus och gluteus medius, musklerna quadriceps och biceps femoris på fram- och baksida lår samt till viss del ryggen, erectors.

Fas 3: I den tredje fasen avslutas roddrörelsen, den kallas ”finish”. I den rörelsen drar du handtaget mot en punkt strax ovanför naveln och aktiverar därigenom armarnas muskler biceps, triceps samt över- och underarmsmusklerna extensor och flexor. Även musklerna vid skuldrorna, latissimus dorsi och rygge, erectors, aktiveras.

Fas 4: Den sista fasen heter ”recovery” och är den rörelse du utför när du glider framåt på skenan till startpositionen. I den rörelsen jobbar främst magmusklerna, abdominals.

Hur underhåller man en roddmaskin?

När du köper en roddmaskin följer det med en bruksanvisning. I den brukar det finnas angivet hur du underhåller din roddmaskin på bästa sätt. För garantins skull bör du följa skötselråden som rekommenderas för just din träningsmaskin.

Här är fyra generella tips för att vårda din roddmaskin:

  1. Rengör svänghjulet regelbundet så att det inte samlas en massa damm. Oftast kan du montera bort höljet som omsluter svänghjulet genom att lossa på några skruvar. När du tagit bort det kan du enkelt dammsuga svänghjulet.

  2. Om linan som är fäst mellan svänghjulet och handtaget är i en form av en kedja mår den bra av att rengöras och oljas in några gånger per år.

  3. Skenan som sitsen glider på består normalt av metall, ofta aluminium. Om det droppar svett på den under träningspasset är det bra att torka av den efteråt. Svett på skenan gör att den lättare blir smutsig och det kan påverka hur sitsen glider över skenan.

  4. Det är bra att gå igenom roddmaskinen då och då och dra åt skruvar och torka av den med med en lätt fuktad trasa. Det gör att din maskin håller längre.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss