1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Spinningcykel: Test av 10 modeller

Daniel Agerhult

Vill du köpa en spinningcykel för att växla upp hemmaträningen? Vi har testat spinningcyklar i flera olika prisklasser från Xterra Fitness, Masterfit och Finnlo. För att vi ska kunna utse en spinningcykel till bäst i test, ska den ha en genomtänkt konstruktion, stå pall för intensiva spinningpass och ha ett stort omfång på motstånd.

spinningcykel bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vårt team av testare består av både elitidrottare och vanliga motionärer som genom åren har bedömt och utvärderat över hundra olika träningsmaskiner. De viktigaste modellerna vi har testat finns kvar som långtidstester, i flera fall under många år, och recensionerna av de modellerna uppdateras regelbundet.

I vårt test av spinningcyklar har vi bedömt följande:

  • Användarvänlighet: Är spinningcykeln tillverkad för att kunna användas av både korta och långa personer? Hur enkelt är det att ändra motståndet? Kan spinningcykeln flyttas på ett smidigt sätt? Är bruksanvisningen tydlig och lätt att förstå? Är spinningcykeln utrustad med en träningsdator?

  • Kvalitet och design: Hur bra är spinningcykelns konstruktion? Är cykeln byggd för att tåla påfrestningar och slitage och i så fall till vilken grad? Vilka garantier har cykeln?

  • Funktionalitet: Kan cykelns styre och sits ställas in både i höjd- och i sidled?

  • Prestanda: Hur rejält är det maximala motståndet? Hur många kilo ligger den maximala användarvikten på? Hur tungt är svänghjulet?

Betyget på spinningcyklarna sätts utifrån deras prisvärde, det vill säga hur bra de levererar inom de olika bedömningsområdena i förhållande till hur mycket de kostar. Det innebär att förväntningarna är högre på en dyr spinningcykel jämfört med en modell som kostar mindre, och tvärtom.

Fler tester för cykelturen

1. FINNLO Speedbike CRT - BÄST I TEST SPINNINGCYKEL

Stabil, tystgående och användarvänlig spinningcykel av hög kvalitet med steglös inställning och SPD-fästen

Svänghjul: 25 kg Drift: Rem Motstånd: Steglös justering Sätesjustering: Lodrätt: 27 cm, vågrätt: 11 cm Styresjustering: Lodrätt: 13,5 cm, vågrätt: 10 cm Maskinvikt: 63 kg Maximal användarvikt: 150 kg Längd: 132 cm Bredd: 51 cm Höjd: 120 cm Pedaler: SPD Displaytyp: LCD-skärm, ej bakgrundsbelyst Transporthjul: Ja Garanti: 3 år

Finnlo SpeedBike CRT

FINNLO Speedbike CRT är en välbyggd, robust spinningcykel som är lättmanövrerad och har integrerade SPD-fästen – därför utnämns den till bäst i test. Ett stort plus med den här spinningcykeln är att styret och sadeln kan ställas in steglöst, både lodrätt och vågrätt. Det gör det enkelt att justera styret och sadeln för en optimal, ergonomisk ställning. En korrekt ställning när du cyklar minskar risken för negativ belastning på till exempel nacken och minskar även risken för skador. Sadeln går även att vinkla för att ytterligare kunna variera sittställningen.

Motståndet justeras steglöst

Även motståndet regleras steglöst med en ratt och cykeln reagerar direkt vid höjning eller sänkning av motståndet, något som är eftersträvansvärt under intervallträning. Ratten för att reglera motståndet nås enkelt under alla positioner på cykeln. Att träna spinning på den här cykeln är en skön upplevelse, den är lätthanterlig och tack vare remdriften ger den knappt något ljud ifrån sig. Den bekväma sadeln är påkostad och cykeln är utrustad med en flaskhållare.

Har en enklare träningsdator

Speedbike CRT är utrustad med en träningsdator av enklare modell. Dock saknar displayen bakgrundsbelysning vilket gör att den inte går att läsa av i ett nedsläckt rum. Spinningcykeln har ingen hylla för surfplatta eller mobiltelefon så om du vill titta på tv, eller cykla till ett spinningpass på till exempel Youtube, behöver du ställa cykeln framför en tv eller dator. Just att flytta cykeln är lite utmanande eftersom transporthjulen känns sköra, i synnerhet på ett underlag som inte är helt jämnt. Vi hade även önskat att cykeln varit förenlig med en digital plattform, till exempel för att kunna föra över träningsinformation till en app.

FINNLO Speedbike CRT passar dig som vill ha en spinningcykel av hög kvalitet, som är bekväm att cykla på, enkel att ställa in med stor precision och som har ett responsivt motstånd.

Steglös inställning av sadelstyre och motståndSPD-fästengolvutjämning
Bräckliga transporthjuldisplayen saknar bakgrundsbelysning

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Finnlo Speed Bike CRT spinningcykel

10 379 kr

SpeedBike CRT

10 999 kr

Speedbike CRT, Finnlo by Hammer

11 990 kr

2. Abilica Indoor Bike Racer 2.1 - BÄSTA MELLANKLASSVAL

Stilren och användarvänlig spinningcykel utrustad med SPD-pedaler och träningsdator

Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 23 cm, vågrätt: 7 cm Styresjustering: Lodrätt: 15 cm, vågrätt: 7 cm Maskinvikt: 45 kg Maximal användarvikt: 130 kg Längd: 120 cm Bredd: 55 cm Höjd: 117 cm Pedaler: SPD kombipedaler Display: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år (hemmabruk) Bruksanvisning: PDF

Abilica Racer 2.1

Abilica Indoor Bike Racer 2.1 är en elegant spinningcykel i mellanklassen som både är användarvänlig och ger mycket cykel för pengarna – därför utnämns den till bästa mellanklassval. Sett till prisklassen är inställningarna för sadel och styre bra, något som är ett plus under distanscykling när man sitter länge i samma position. Sadeln är dessutom skön att cykla på. Med hjälp av en ratt, som är smidig att nå från alla ställningar när du cyklar, justeras motståndet steglöst och direkt. Cykeln får plus för att den, trots att det är en modell i en lägre prisklass, är försedd med SPD-pedaler.

Lättnavigerad träningsdator

Spinningcykeln är utrustad med träningsdator som är lätt att navigera i. Det gör det enkelt att snabbt hitta rätt träningsprogram. Det är också en fördel att träningsinformationen är överskådlig på displayen och att man inte behöver klicka runt för att hitta önskvärd information. Däremot har displayen inte bakgrundsbelysning och går därför inte att läsa av i ett mörkt rum. Förutom träningsdator har cykeln en flaskhållare som är lätt att nå oavsett om du står upp och cyklar eller sitter ner. Dock finns det ingen hylla för surfplatta eller mobiltelefon, vilket är synd eftersom det finns många bra spinningpass att träna till på internet.

Prisvärd spinningcykel

Om du behöver flytta på spinningcykeln mellan träningspassen kan du stöta på patrull. Transporthjulen upplevs som sköra, i synnerhet på underlag som inte är jämna, och hjulen är förhållandevis smala, något som kan riskera att ge märken på ömtåliga golv.

Abilica Indoor Bike Racer 2.1 passar dig som vill ha en stilren spinningcykel med många inställningsmöjligheter och en användarvänlig träningsdator utan att betala ett alltför högt pris.

Funktionell träningsdatormånga inställningsmöjligheterSPD-pedaler
Ingen hylla för surfplatta eller mobiltelefonej bakgrundsbelyst display

3. Spinstar Maestro - BÄSTA BILLIGA SPINNINGCYKEL

Spinningcykel till bra pris som passar många användare

Svänghjul: 22 kg Displaytyp: 2” Drift: Rem Motstånd: Manuell justering Sätesjustering: Lodrätt: 14 cm, vågrätt: 8 cm Styresjustering: Lodrätt: 13,5 cm Pedaler: Clips Maskinvikt: 50 kg Maximal användarvikt: 200 kg Längd: 130 Bredd: 51,5 Höjd: 112 cm Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Sportig.Se Spinstar Maestro

Tack vare svänghjulets tyngd, den höga maxvikten för användare och de många inställningsmöjligheterna är Spinstar Maestro en spinningcykel för blandad träning, och som passar många. Den generösa garantitiden på hela två år är en extra bonus.

Lättmonterad med utbytbar sadel och pedaler

Monteringsanvisningarna är något torftiga, men fullt användbara, vilket gör det jämförelsevis enkelt att sätta ihop Maestro utan hjälp. Ett tips är att ha extra koll vid monteringen av pedalerna som skruvas fast åt motsatt håll mot vad man är van vid, samt att gängningen behöver vara perfekt. Enligt tillverkaren ska såväl pedaler som sadel gå att ersätta med utomhuscykelprodukter, så länge infästningen är av samma standardmått. De tillhörande pedalerna har clips för den som vill använda det.

Prisvärd med många funktioner

Trots att Maestro hamnar i budgetklassen rent prismässigt är det en modell som bjuder på många funktioner som annars mest finns på dyrare varianter. Bland dessa funktioner finner vi den gedigna kvaliteten, ett bekvämt styre för flera olika positioner samt handpulsmätare. Motståndet justeras för hand, och där hade vi gärna sett att bromsklossen var tillverkad i ett material som var lite mer tåligt. Nu är det en slags filtmaterial som tjänar på att smörjas med silikonspray en gång per halvår. Dels för bättre hållbarhet, men även för att motståndet ska få en smidigare reglering. Displayen är av en enkel standardmodell. Den saknar tyvärr en bakgrundsbelysning för att lättare kunna avläsa den i dåligt ljus, något som vi hade önskat. En hållare för surfplatta saknar vi också.

Vill du ha en prisvärd motionscykel för hemmet så är Spinstar Maestro ett väldigt bra köp. Den är stabil med många inställningsmöjligheter och multipositionsstyret gör att det är enkelt att variera ställning under passet, för att lättare undvika skador och överbelastning. Det är inga problem att få till härligt svettiga och ergonomiskt godkända spinningpass hemma med den här spinningcykeln.

Multipositionsstyreordentligt svänghjulpedalerna kan bytas utmedföljande vattenflaska
Mörk standarddisplayklen bromsklossingen surfplattehållare

4. XTERRA Fitness MB500

Stadig, prisvärd och välkonstruerad spinningcykel med många justeringsmöjligheter

Svänghjul: 22 kg Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lod- och vågrätt Styresjustering: Lod- och vågrätt. Maskinvikt: 48 kg Maximal användarvikt: 110 kg Längd: 116 cm Bredd: 57 cm Höjd: 98 cm Transporthjul: Ja Garanti: 2 år

XTERRA Fitness MB500 är en stadig spinningcykel som är välbyggd, har god prestanda och är väldigt prisvärd. Tack vare att sadeln och styret snabbt och enkelt går att ställa in både lodrätt och vågrätt kan både korta och långa personer hitta en ergonomisk ställning på cykeln. Även motståndet är lätt att ställa in eller ändra steglöst genom att vrida på en ratt.

Tystgående remdrift och steglös motståndsjustering

En fördel med MB500 är att den drivs med en rem, vilket gör att ljudnivån är låg under användning. Andra fördelar med spinningcykeln är att sadeln är skön, rundtrampet är följsamt, den är utrustad med en flaskhållare samt att transporthjulen gör att cykeln är lätt att flytta på. Det finns dock några små minus med cykeln. En svaghet är att pedalerna inte är kombinationspedaler med SPD som gör att man kan klicka i cykelskor i dem. Cykelstyret hade gärna fått vara mer vinklat uppåt för att ge en bekvämare känsla under stående cykling.

Avskalad träningsdator

MB500 har, i likhet med flera andra spinningcyklar, en träningsdator av enklare modell. På displayen kan du se träningsinformation om aktuell hastighet, maximal hastighet, medelhastighet, distans och kaloriförbrukning. Displayen kan även användas som timer och klocka, men vi hade önskat att den även visade data över kadens (RPM), kraftutveckling (watt) och hjärtfrekvens (HR).

XTERRA Fitness MB500 passar dig som vill ha en prisvärd spinningcykel till mellanpris med hög byggkvalitet, som är användarvänlig och har många justeringsmöjligheter.

Lätt att ställa inflera justeringsmöjligheterträningsdator
Saknar SPD-pedalerstyrets vinkel är något låg

5. Sole Fitness SB700

Väldesignad spinningcykel av hög kvalitet som är användarvänlig, har god funktionalitet och har pedaler utrustade med SPD-fästen

Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lod- och vågrätt Styresjustering: Lod- och vågrätt Maskinvikt: 64 kg Maximal användarvikt: 135 kg Längd: 107 cm Bredd: 54 cm Höjd: 103 cm Pedaler: SPD Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Sole Fitness SB700

SB700 är en välbyggd spinningcykel från ansedda Sole Fitness och dessutom något av en referensmodell för cyklar i proffsklassen. Designen är både avskalad och stilren samtidigt som den är användarvänlig. Cykelns konstruktion håller en genomgående hög kvalitet och det rejäla svänghjulet ger en skön cykelupplevelse. På grund av det tunga svänghjulet har cykeln en hög vikt, men tack vare de hyfsat stora transporthjulen är den ändå jämförelsevis smidig att flytta på. Motståndet regleras steglöst med en ratt som är enkel att nå oavsett vilken ställning du cyklar i. Att cykeln har remdrift gör även att den är tystgående och att du slipper ljud som kan ta fokuset från ditt spinningpass.

Batteridriven träningsdator

En fördel med SB700 är dess träningsdator. Den drivs av batteri och cykeln kan därför användas utan att den behöver kopplas in i ett eluttag. Eftersom displayen har bakgrundsbelysning går det utmärkt att träna i ett nedsläckt rum och ändå ha översikt över träningsinformationen. SB700 kan användas av såväl korta som långa personer. Sadeln, som är hård men bekväm, och styret kan ställas in både lodrätt och vågrätt. På styret finns två flaskhållare men vi hade önskat att det haft fler grepp samt varit mer bekväma att luta sig mot. Dock gillar vi att det finns ett hyllplan för surfplatta eller mobiltelefon.

Sole Fitness SB700 passar dig som vill ha en spinningcykel som inte tummar på varken kvalitet eller prestanda och som är följsam att cykla på.

Väldigt god kvalitet och prestandamånga justeringsmöjligheterSPD-fästen
Styret är något hårt att luta sig mot

6. FINNLO Speedbike CRS 3

Ergonomisk och snygg spinningcykel som har gott om valmöjligheter

Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglös justering Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 7,5 cm Styresjustering: Lodrätt: 15 cm | Vågrätt: 7 cm Maskinvikt: 55 kg Maximal användarvikt: 150 kg Längd: 140 cm Bredd: 60 cm Höjd: 130 cm Pedaler: Clips Transporthjul: Ja Garanti: 3 år

Finnlo Speedbike CRS3

FINNLO Speedbike CRS 3 är en stabil och proffsig träningscykel som håller låg ljudnivå och erbjuder många smarta funktioner. Styrets integrerade hållare för vattenflaska låter dig snabbt och smidigt fylla på med vätska under passet. Den snygga och stilrena designen gör CRS 3 till ett bra val även för hemmacyklaren som inte har någon plats för att ställa undan den.

Lättanvänd dator som erbjuder pulsträning

På motionscykelns träningsdator ser man enkelt den vanligaste informationen om ditt pass, exempelvis distans, hastighet och tid. Det är synd att displayen inte har något bakgrundsljus, för då går det inte att se särskilt bra om man tränar i ett rum med svag belysning. Om du har pulsband så kan du träna efter de pulsbaserade träningspassen, men det är inget som medföljer vid köp. Det finns tyvärr inga förprogrammerade program att följa, så vill man inte hitta på något eget så finns det många pass att följa via till exempel YouTube, oavsett vilken nivå man tillhör. Dina senaste 20 träningspass sparas, dock utan någon information om vilket datum de genomfördes.

Rejält chassi med många justerbara inställningar

CRS 3:s ram är rejäl och står stabilt, även vid träningspass där belastningen är hög. Sadeln är hård men bekväm, och både den och styre går lätt att ställa in i olika höjder och även horisontellt för att ge en så bra ergonomi som möjligt. Dock saknar vi en steglös inställning för att få den där helt perfekta, personliga anpassningen. Det går även att vinkla sadeln om man har en skiftnyckel. Maxhöjden för sadeln ska fungera för användare med en längd på upp till ungefär 190 centimeter. Är du inte helt säker på hur man ska sitta och stå helt korrekt på en spinningcykel så finns det många bra instruktionsfilmer på nätet som förklarar hur man ska göra.

Stabil och snygg design

Överlag är FINNLO Speedbike CRS 3 en träningscykel som är både tystgående, stabil och har en tilltalande design. Chassit är ergonomiskt, och cykeln är tillräckligt snygg för att stå framme i hemmet. Det hade varit önskvärt med en bakgrundsbelyst display och förprogrammerade program att träna efter, men för den som vill ha en stabil spinningcykel med smarta detaljer är det här ett bra köp.

Många inställningar för bra ergonomiFlaskhållareStilren design
Saknar belysning i displayen och förinställda träningsprogram

7. Abilica Racer CG

Stabil spinningcykel som ger mycket cykel för pengarna, med gediget svänghjul och skönt motstånd

Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt och vågrätt (steglöst) Styresjustering: Lodrätt och vågrätt (steglöst) Maskinvikt: 50 kg Maximal användarvikt: 130 kg Längd: 117 cm Bredd: 50 cm Höjd: 113 cm Pedaler: Kombi Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Abilica Racer CG

Abilica Racer CG är en omtyckt spinningcykel i mellanklassen. Den är enkel att montera ihop, något som underlättas ytterligare tack vare den tydliga bruksanvisningen med många illustrationer. Spinningcykelns design är snygg och stilren med sin ljusa kulör – det är ingen modell man behöver gömma undan i ett rum.

Stadigt byggd cykel

Ramen på cykeln är stabil och konstruktionen håller en genomgående hög kvalitet. Tack vare svänghjulets tilltagna vikt finns det möjlighet att lägga på ett rejält motstånd. Även fast svänghjulet är rejält väger inte cykeln i sin helhet så mycket, men trots det står den stadigt på underlaget även vid tung cykelträning.

Enkelt att ställa in sadel och styre

Både korta och långa användare kan hitta en passande sittställning på cykeln, tack vare att sadeln och styret kan ställas in både på höjden och i sidled. Styret är täckt av ett tåligt och bekvämt material och erbjuder flera grepp. Sadeln är en typisk spinningsadel, det vill säga smal och stum. Under längre spinningpass kan den upplevas som väl hård och om så är fallet finns det sköna sadelöverdrag som kan köpas till.

Högt prisvärderobusttilltaget svänghjulrejält motstånd
Sadeln kan kännas för hård

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Masterfit Indoor Bike SP900

Användarvänlig och tystgående spinningcykel med steglösa inställningsmöjligheter

Svänghjul: 15 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 24 cm, vågrätt: 19 cm Styresjustering: Lodrätt: 20 cm, vågrätt: 12 cm Maskinvikt: 57 kg Maximal användarvikt: 150 kg Längd: 131 cm Bredd: 65 cm Höjd: 130 cm Pedaler: SPD kombipedaler Display: 3,7 tum, ej bakgrundsbelyst Garanti: 2 år hemmabruk, 1 år företagsbruk Bruksanvisning: PDF

Masterfit SP900 Indoor Bike

Masterfit Indoor Bike SP900 är en gedigen spinningcykel i proffsklassen, byggd i en tålig konstruktion och väldigt användarvänlig. Det går snabbt och enkelt att ställa in styret och sadeln vågrätt och lodrätt, tack vare de steglösa justeringsmöjligheterna, och därmed få en ergonomisk cykelposition som minskar risken för skador och felbelastning. Sadelns vinkel kan även justeras för en varierad sittställning, något som är positivt under långa distanspass, och styret ger möjlighet att variera händernas grepp. Sadeln är förhållandevis hård, men håller hög kvalitet.

Tystgående med steglöst motstånd

Även motståndet ställs in steglöst och en höjning eller sänkning av motståndet slår igenom direkt. Det går dessutom relativt smidigt att nå ratten med vilken motståndet ändras från de mest förekommande ställningarna man cyklar i.

Tack vare att SP900 drivs med en rem är den följsam under träningspassen och dessutom tystgående. Den har en träningsdator som visar hastighet, distans och hur snabbt man trampar, men eftersom displayen saknar bakgrundsbelysning är det svårt att se träningsinformationen i ett släckt rum. Vi saknar också en hylla för surfplatta eller mobiltelefon, något som är bra att ha för att kunna träna spinningpass online via internet.

Lätt att ställa undan

Cykeln är enkel att rulla undan efter avslutat pass. Transporthjulen sitter placerade längst fram och får kontakt med underlaget genom att man håller i styret och vinklar cykeln framåt.

Masterfit Indoor Bike SP900 passar dig som vill ha en rejäl, stabil och enklare modell spinningcykel i proffsklassen att träna spinning på hemma.

Sadel och styre justeras steglöstträningsdator
Displayen är ej bakgrundsbelystsaknar flaskhållare och hylla för surfplatta

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

9. KEISER Indoor Bike M3i

Stilren spinningcykel av oerhört hög kvalitet som ger en skön cykelupplevelse och har stöd för trådlös pulsmätning

Drift: Rem Motstånd: Magnetiskt Sätesjustering: Lodrätt: 42 cm, vågrätt: 13 cm Styresjustering: Lodrätt: 15 cm, vågrätt: 14 cm Maskinvikt: 42 kg Maximal användarvikt: 150 kg Längd: 148 cm Bredd: 65 cm Höjd: 129 cm Pedaler: SPD kombipedaler Display: 3,3 tum, delvis bakgrundsbelyst Transporthjul: Ja Garanti: 2 år för hemmabruk och företag Bruksanvisning: PDF (engelska) Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Keiser M3i

Keiser Indoor Bike M3i är en spinningcykel i proffsklassen som har en avskalad design och håller en genomgående hög kvalitet. Det går smidigt att ställa in styret och sadeln på rätt höjd utifrån din längd, men eftersom den lodräta inställningen inte justeras steglöst kan det vara utmanande att hitta en optimal, ergonomisk sittställning på cykeln.

Träningsdator med bluetooth-funktion

M3i har ett svänghjul av hög klass och tack vare remdriften genererar cykeln inte några störande ljud under användning. Träningsdatorn är relativt avancerad för att sitta på en spinningcykel. Vi uppskattar att det finns en bluetooth-funktion som gör att cykeln kan användas tillsammans med olika träningsappar samt att den går att använda med trådlöst pulsbälte. Pulsbälte köps separat och ingår inte i priset. En smart funktion är att träningsdatorns bakgrundsbelysning slås på när du cyklar i ett mörkt rum, som en batterisparande åtgärd.

Lätt att ändra motstånd

Spinningupplevelsen blir bekväm tack vare den sköna och väldesignade sadeln. Under träningen kan du enkelt ändra motstånd genom att växla med tummen, något som i synnerhet är uppskattat under hårda pass när du vill ha fullt fokus på träningen. Cykeln är utrustad med en stabil hylla för surfplatta men vi önskar att hållaren för vattenflaskan hade varit bättre placerad. Vid tuff träning kan det vara knepigt att nå den.

Keiser Indoor Bike M3i passar dig som vill ha en stilren, pålitlig spinningcykel som är nästan helt underhållsfri. Den vänder sig till dig som tränar spinning regelbundet och därför ställer höga krav på en ypperlig byggkvalitet – och är beredd att betala för det.

Sadel i toppklassstilren designhylla för surfplatta
Ej steglös lodrät justering av sadel och styresvåråtkomlig flaskhållare

10. Titan Life Trainer S11

Snygg och lättflyttad spinningcykel med träningsdator och pedaler med clips

Svänghjul: 13 kg Drift: Rem Motstånd: Manuell justering Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm, vågrätt: 8 cm Styresjustering: Lodrätt: 13 cm Maskinvikt: 33 kg Maximal användarvikt: 125 kg Längd: 109 cm Bredd: 50 cm Höjd: 108 cm Pedaler: Clips Transporthjul: Ja Garanti: Ja

Titan Life Trainer S11

TITAN LIFE Trainer S11 är en budgetcykel som är användarvänlig och utrustad med en avskalad träningsdator försedd med ett fåtal knappar. På displayen visas basinformation över träningen: tid, distans, hastighet och kaloriförbrukning. Eftersom displayen saknar bakgrundsbelysning är det utmanande att följa sin träning i ett nedsläckt rum.

Kan cykla med rejält motstånd

På S11 går det jämförelsevis snabbt och lätt att hitta en skön och ergonomisk ställning och därmed börja cykla. Sadeln är bekväm även under långa träningspass, men den maximala höjden som sadeln kan ställas in på är något begränsad. För användare längre än 185 centimeter är den maximala sitthöjden något låg för att kunna hitta en perfekt sittställning. Styret erbjuder flera grepp för händerna och det gå smidigt att variera mellan olika ställningar på cykeln.

Motståndet justeras steglöst

Motståndet går att vrida så pass rejält att även den som är stark och har en god kondition kan få ett utmanande träningspass. Spinningcykeln drivs av en rem, något som vanligtvis gör att den låter väldigt lite, men när man ökar motståndet hörs ett enformigt ljud som kan vara störande. För att göra tramptagen lättare eller tyngre används en ratt som justerar motståndet steglöst. Det gör det enkelt att ändra motståndet och är i synnerhet uppskattat vid tuffa träningspass när man inte vill slösa med energin. Vi uppskattar även att pedalerna har clips, något som gör att varje pedaltramp blir mer följsamt och även minskar risken för eventuella skador.

Lätt att flytta på

Eftersom S11 dels har en förhållandevis låg vikt och två transporthjul som är fästa framtill på cykeln är den enkel att flytta på vid behov. Dessvärre gör den låga maskinvikten att cykeln upplevs som något ranglig vid snabb cykling eller spinning med högt motstånd. TITAN LIFE Trainer S11 passar dig som är av medellängd, eller kortare, och vill ha en billig och estetiskt tilltalande spinningcykel som är lätt att flytta på och har pedaler utrustade med clips.

Lättflyttadclipsträningsdator
Displayen ej bakgrundsbelyststörande motståndsljudinstabil vid hög frekvens

Allt om spinningcykel

Spinningcykeln är numera en vanlig syn på de flesta gym där den används för så kallade spinningpass, vilka är ledarledda träningspass som sker i grupp. På senare tid har spinningcykeln emellertid blivit allt populärare vid träning hemma och alltfler av de träningscyklar som säljs för hemanvändning är spinningcyklar. Anledningarna till detta är säkerligen flera, men en viktig faktor lär vara att så många numera är vana vid spinnincykeln från gymmet. Har man väl vant sig vid spinnincykelns naturtrogna, steglösa motstånd och kanske även det högre träningstempot, så kan en traditionell motionscykel kännas rigid och tråkig.

Skillnader gentemot motionscykel

Vad är skillnaden mellan en spinningcykel och en motionscykel? Förutom att de ser olika ut rent designmässigt, där spinningcykeln ofta ser ”snabbare” ut, är motståndet en stor skillnad. På en motionscykel är det ett svänghjul som åstadkommer motståndet. En spinningcykel har ett mycket mer rejält svänghjul jämfört med en motionscykel. Det tyngre svänghjulet gör att spinningcykeln kan generera ett högre motstånd, något som ofta används inom spinning när man till exempel står upp och cyklar med tungt motstånd. För att klara tuff träning, som snabba intervaller eller spinning med mycket motstånd, och för att hålla svänghjulet på plats har därför en spinningcykel en mer stabil och robust konstruktion jämfört med motionscyklar.

När du cyklar på en motionscykel kan du i regel ändra motståndet genom att trycka på knappar på träningsdatorns kontrollpanel. En spinningcykel har vanligtvis inte någon träningsdator som mäter puls, distans, tid och kalorier. Dock finns det möjlighet att köpa till enklare träningsdatorer till vissa spinningcyklar för hemmabruk och på mer påkostade modeller ingår oftast en träningsdator. Men – på en spinningcykel ändras, i de allra flesta fall, inte motståndet genom att knappa på en kontrollpanel utan genom att vrida på en ratt eller spak. Eftersom du själv genererar kraften som får svänghjulet att rulla behöver inte en spinningcykel vara ansluten till ett eluttag när den används. På en motionscykel går det oftast bara att höja eller sänka sadeln men på en bra spinningcykel kan både styret och sadeln justeras lodrätt och vågrätt. Det gör det enkelt för användaren att hitta en ergonomisk ställning som minskar risken för skador eller felaktig belastning.

Bästa valet av spinningcykel för dig

I vårt test av spinningcyklar har vi testat både marknadens mest populära spinningcyklar och de senaste modellerna. Vill du investera i en spinningcykel att ha hemma finns det tre viktiga frågor du behöver ställa dig för att hitta rätt modell för dig och din spinningträning:

  1. Hur ofta kommer jag att använda spinningcykeln?
  2. Vad har jag för förväntningar på spinningcykelns prestanda, kvalitet och funktionalitet?
  3. Hur stor budget har jag för att köpa en spinningcykel?

Svaren på de frågorna kommer att hjälpa dig att hitta en spinningcykel som passar dina behov. För att lätt kunna hitta en modell utifrån din budget har vi i testet delat in spinningcyklarna i tre prisklasser:

Prisklass budget: Spinningcyklar som kostar mindre än 4 600 kronor. I budgetprisklassen återfinns de spinningcyklar som är enklast i sin utformning. Eftersom svänghjulet är mindre kraftigt väger en budgetcykel mindre jämfört med dyrare spinningcyklar, och är därmed inte lika stadig att använda. Vanligt förekommande för modeller i den här prisklassen är att styret bara kan höjas eller sänkas medan sadeln kan ställas in både lod- och vågrätt. Även om spinningcyklar i den billigaste prisklassen inte är lika sköna att cykla på som modeller som kostar mer, kan de ändå ge effektiva träningspass.

**Prisklass mellan: Spinningcyklar som kostar mellan 4 600 kronor och 8 000 kronor. ** Spinningcyklar i prisklassen mellan kännetecknas av modeller som har kraftigare svänghjul, väger mer, är mer robusta och tåliga jämfört med budgetcyklar. Med få undantag kan både styret och sadeln ställas in lodrätt och vågrätt på cyklar i mellanklassen. Det här är den mest populära prisklassen eftersom prislappen är överkomlig för den genomsnittliga konsumenten och modellerna håller en god kvalitet.

Prisklass proffs: Spinningcyklar som kostar över 8 000 kronor. I prisklassen proffs återfinns de mest exklusiva, påkostade och välkonstruerade spinningcyklarna som är tillverkade för att kunna användas ofta och som tål hårda träningspass under flera år. Dessa modeller är generellt sett byggda av material av högsta kvalitet. Svänghjulet är normalt sett kraftigt, något som gör att själva cykeln väger mycket och därmed står stabilt även under tuffa påfrestningar. Proffscyklar har ofta många justeringsmöjligheter och ett följsamt motstånd, något som gör dem bekväma att cykla på.

Varje spinningcykel har fått poäng utifrån sitt prisvärde och betygen återspeglar hur mycket cykel vi tycker att man får i förhållande till vad de kostar.

Vanliga frågor och svar om spinningcykel:

Vad är en spinningcykel?

En spinningcykel är en stadigare version av en träningscykel. Den är tillverkad för att användaren snabbt ska kunna byta position på cykeln, till exempel från sittande till stående cykling, och för att motståndet ska kunna ändras smidigt och direkt. I spinning är det vanligt med snabba motståndsändringar under till exempel intervallträning. Själva spinningcykeln har ett svänghjul och en broms. Både motståndet och bromsen regleras manuellt. På spinningpass på gym har spinningcyklarna normalt sett inte någon träningsdator men på spinningcyklar för hemmabruk är det mer vanligt förekommande att cykeln är utrustad med en träningsdator av enklare modell. Mer påkostade modeller kan ha mer avancerade träningsdatorer med förprogrammerade träningsprogram. Något som kommer allt mer är att spinningcyklar har bluetooth-uppkoppling så att användaren kan cykla virtuella träningsbanor via internet.

Hur ställer man in spinningcykeln rätt?

Det är viktigt att ställa in spinningcykeln på rätt sätt. Korrekta inställningar gör att du kan få ut maximalt av träningen och att risken för skador eller felbelastning minskar.

Så här ställer du in en spinningcykel:

  1. Börja med att göra en grov inställning av cykeln. Ställ dig bredvid cykeln och höj sadeln tills den är i höjd med din höft. Lägg ena armbågen mot sadelns främre del. Räta ut underarmen. Där dina fingertoppar slutar är en bra första inställning för styrets höjd och avstånd till sadeln.

  2. Sätt dig på sadeln och trampa ner ena benet så långt det går (tänk klockan sex på en klockas urtavla). När du är i bottenläget av pedaltrampet ska knäet ska vara böjt i en vinkel mellan 15 och 30 grader.

  3. När sadeln har rätt höjd är det dags att justera den i horisontellt läge. Sitt kvar på sadeln och trampa tills du har en fot på motsvarande klockan tre och den andra foten på klockan nio. När du tittar ner på dina ben ska spetsen på dina knän vara mitt ovanför fötternas bredaste delar.

  4. Ett vanligt tips för att ställa in styret är att det ska vara placerat på samma höjd som sadeln. Men om du har problem med rygg eller nacke, eller om du är gravid, är det bra att höja styret så att det känns bekvämt. Vilket avstånd styret ska ha i förhållande till sadeln är något av en smaksak. En generell regel är att ha ett avstånd motsvarande längden på din underarm mellan styret och sadeln. Tanken är inte att du ska hänga på styret utan att din bålstyrka ska hålla upp överkroppen under spinningpasset och att händerna endast ska vila lätt mot styret.

Hur många kalorier bränner man på spinning?

Att träna spinning på gruppträningspass är högintensiv träning med svettgaranti. Eftersom träningen är så tuff innebär det att kaloriförbränningen är hög, trots att man aktiverar färre muskelgrupper jämfört med träning på roddmaskin eller crosstrainer. Under ett intensivt spinningpass på en halvtimme kan du förbränna cirka 420 kalorier, vilket är ungefär lika mycket som att löpträna i 30 minuter. Som jämförelse förbränner en halvtimmes träningspass på en roddmaskin omkring 480 kalorier.

Var kan man köpa en spinningcykel?

Spinningcyklar säljs ofta i fysiska butiker inriktade på träning och på internet. Utbudet av spinningcyklar är större på nätet, och e-butikerna erbjuder oftast lägre priser. Oavsett om du köper din spinningcykel i en fysisk butik eller i en nätbutik är det bra att välja en återförsäljare som är inriktad på träningsmaskiner, eller träning generellt, och har en bra kundservice som kan svara på eventuella frågor du har om din träningscykel.

Hur underhåller man en spinningcykel?

Precis som med all annan träningsutrustning mår din spinningcykel bra av ett regelbundet underhåll. Ta för vana att torka av cykeln efter varje avslutat spinningpass eftersom ingrodd svett kan bli en riktig smutssamlare. Ett annat viktigt skötselråd är att då och då torka av svänghjulet med en mjuk trasa. Runt svänghjulet är det nämligen vanligt att det samlas damm som kan leda till att cykeln låter under användning och det kan även skapa onödig friktion.

Gå då och då igenom din cykel och se över att bromsklossarna inte har slitits ner för mycket. Är bromsklossarna nednötta bör de bytas ut eftersom det annars kan orsaka störande oljud och, om det vill sig illa, skada svänghjulet. Har du en spinningcykel med remdrift är det bra att minst en gång per år kontrollera drivremmen för att se att den inte börjat fransa sig eller att den har spruckit. När du går igenom hela cykeln är det även bra att efterdra skruvar och muttrar eftersom det är vanligt att de lossnar gradvis när cykeln har använts regelbundet ett tag.

Varför är sitsen på en spinningcykel ofta hård och obekväm?

Den som har suttit på en spinningcykel vet att sadeln är både hårdare och smalare jämfört med en traditionell motionscykel. Är man ovan vid att cykla på en spinningcykel kan den stumma sadeln i början upplevas som obekväm. Att sitsen är hård beror på att den är konstruerad för att kraften från rumpan och höften ska fokuseras ner i pedalerna, det gör det lättare att cykla i snabbare tempo. Om en spinningcykel haft samma typ av mjuka, breda sadel som en motionscykel sprids kraften från rumpa och höft inte lika effektivt ner i pedalerna. Det gör det svårare att cykla snabbt och benen kommer att bli trötta snabbare.

Sadeln på en spinningcykel liknar sitsen på en tävlingscykel som används utomhus. En tröst är att efter några spinningpass vänjer sig rumpan vid sadelns hårdhet, och känns det alltför obekvämt kan du alltid cykla i stående position en stund.

Kan man köra spinningpass hemma?

Ja, spinningpass passar utmärkt att träna hemma. Det enda du behöver är en spinningcykel och en mobil, surfplatta, dator eller tv som du kan koppla upp mot internet. På Youtube finns mängder med spinningpass att välja på.

Behöver du hjälp att ställa in din spinningcykel? Titta på det här Youtubeklippet från Cycling Cinema som på ett enkelt sätt ger bra tips på rätt inställningar.

För nybörjare är det rekommenderat att börja med ett kortare spinningpass, till exempel den här nybörjarklassen av Fitscope Studio.

För mer rutinerade spinningutövare rekommenderar vi att botanisera bland Global Cycling Networks spellista Train with GCN, som erbjuder mängder med spinningpass.

Det finns också flera träningstjänster som erbjuder gruppträning online, både genom direktsända spinningpass men även i form av förinspelade pass. Ofta finns det möjlighet att prova tjänsten gratis under en period och därefter betalar man en månadsavgift.

Träningsföretaget Les Mills är en av de största aktörerna inom gruppträning via nätet. På deras sajt kan du välja mellan hundratals förinspelade spinningpass som håller toppkvalitet och varje månad släpps nya spinningklasser.

Tjänsten Studio sweat on demand är helt inriktad mot spinning och erbjuder nya användare att testa fem pass gratis eller att träna kostnadsfritt i en vecka. När provperioden är slut finns det möjlighet att välja mellan att köpa medlemskap för en, sex eller tolv månader. Det går även att betala för endast enstaka pass när du blir spinningsugen.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss