1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Löpband: 13 modeller i test

Daniel Agerhult

Vill du köpa ett löpband för att kunna springa oavsett årstid? Vi har testat löpband från märken som Abilica, Master Fitness och Sole Fitness. För att vi ska kunna utse ett löpband till bäst i test, måste det ha en hög byggkvalitet så det håller länge, vara enkelt att komma igång med och ha en träningsdator som är lätt att förstå.

löpband bäst i test

Så gjorde vi testet av löpband:

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt team bestående av både elitidrottare och vardagsmotionärer har genom åren utvärderat över hundra träningsmaskiner. När löpbanden uppdateras lägger även vi till uppdateringar i våra recensioner. Detta för att du ska kunna få all information du behöver för att kunna hitta rätt löpband för dig och din träning.

När vi gör testerna bedömer vi följande områden:

  • Användarvänlighet: Hur enkel att använda är löpbandets träningsdator? Hur stor och tydlig är displayen? Är löpbandet utrustat med snabbknappar, och var är de i så fall placerade? Är löpbandet svårt eller lätt att flytta på? Är bruksanvisningen lättläst?

  • Kvalitet och design: Hur är löpbandet uppbyggt? Är det tåligt för slitage? Är löpytan dämpad eller stum? Finns det mätning av till exempel puls, kaloriförbrukning och antal löpsteg och hur tillförlitlig är i så fall den mätningen? Vilka garantier har löpbandet?

  • Funktionalitet: Har löpbandet ett hyllplan för surfplatta eller mobil? Kan träningsmaskinen användas med trådlöst pulsbälte? Går det att justera lutningen så att du kan springa eller promenera i en uppförsbacke? Hur många transporthjul har löpbandet?

  • Prestanda: Vilken motorkraft har löpbandet? Maximal användarvikt – hur hög är den? Hur lång och bred är själva löpytan som du springer på? Vad är högsta maxhastighet och maxlutning på löpbandet?

Vi har satt betyg på löpbanden utifrån hur bra de är inom respektive bedömningsområde i förhållande till hur mycket de kostar. Det innebär att förväntningarna är högre på en dyr träningsmaskin jämfört med en billigare modell.

Andra tester för joggingturen

1. Sole Fitness F85 - BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostat och prisvärt löpband med skön dämpning

Hastighet: 0-22 km/h Antal träningsprogram: 10 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 4 hk Längd: 211 cm Bredd: 94 cm Höjd: 145 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 136 kg Maximal användarvikt: 150 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (monokrom) Storlek: 9 tum Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 2 år (Ram: Livstid) Inkluderade tillbehör: Pulsbälte, högtalare, flaskhållare Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Sole Fitness F85

Sole Fitness F85 är ett populärt löpband i premiumklassen som ger en toppklassig prestanda till ett i sammanhanget grymt pris. På bandet behöver du inte tänka på löpytans storlek, den är så rymlig att du kan ta ut dina steg till max. Den exemplariska dämpningen underlättar löpningen och är även skonsam för både knän och leder. För extra trygghet finns två stadiga sidohandtag som du kan greppa vid behov.

Tydlig träningsdator och USB-port

Även om du aldrig tidigare sprungit på ett löpband av den här modellen är det enkelt att komma igång. Träningsdatorn är användarvänlig och enkel att förstå sig på, även om du inte är en teknisk person. På den stora displayen kan du välja mellan flera olika förinställda träningsprogram, eller använda snabbknappar för att ändra hastighet och lutning. Det finns stora fack bredvid displayen där du kan ställa vattenflaska eller mobil. Föredrar att du titta på en video när du springer har löpbandet en integrerad hållare för surfplatta som fästs ovanför displayen. Det gör att du inte behöver välja mellan att titta på surfplattan eller hålla koll på din träningsdata. F85 är även utrustad med bluetooth-koppling till högtalarna och har en usb-port för laddning.

Kraftfull motor och stabil konstruktion

F85 har en stark och tålig motor och själva konstruktionen är så välbyggd att det är livstidsgaranti på ramen. På grund av den stabila byggkonstruktionen väger löpbandet mycket men är trots det oväntat enkelt att fälla ihop och flytta undan. Det enda som skulle kunna förbättras på det här utmärkta löpbandet är att göra transporthjulen bredare för att skydda ömtåliga golv när bandet rullas runt. Den svenska bruksanvisningen skulle också må bra att översättas mer noggrant.

Sole Fitness F85 passar dig är ute efter att högkvalitativt och lättanvänt premiumlöpband som är byggt för både långa pass och snabba intervaller.

Utmärkt byggkvalitet & dämpningtilltagen löpytastark motorlätt att flytta
Transporthjulen är något smalabitvis haltande svenska i bruksanvisningen

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Sole - F85 Löpband

25 999 kr

2. Master Fitness T25 - BÄSTA BUDGETVAL

Budgetlöpband vars prestation imponerar

Hastighet: 0-20 km/h Antal träningsprogram: 36 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 2,5 hk konstant effekt Längd: 172 cm Bredd: 87 cm Höjd: 137 cm Löpyta (L): 140 cm Löpyta (B): 51 cm Maskinvikt: 88 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: Sju tum, bakgrundsbelyst Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Master Fitness T25

Kan ett billigt löpband vara bra? Ja, det är Master Fitness T25 ett bevis på. Det här löpbandet levererar ovanligt många träningsprogram och innebär att du kan löpträna varierat. Bandet har även en hög maximal användarvikt.

Bra bredd på löpytan

Löpytan är väl tilltagen för budgetklassen, men löpbredden är fortfarande i smalaste laget vid snabb löpning. Därmed begränsas den maximala löphastigheten i praktiken mer av löpytan än av motorn. Däremot får löpytans dämpning tumme upp, den är väldigt bra och gör löpbandet skönt att springa på. Tack vare att hastigheten går att ändra snabbt genom snabbknappar kan du enkelt träna intervaller på T25. Vill du ha mer motstånd i din löpning kan du med hjälp av snabbknappar även justera bandets lutning.

Lätt att flytta på

När du inte använder ditt löpband är det enkelt att fälla ihop och ställa undan. Transporthjulen gör bandet lätt att rulla undan. Eftersom det inte är så brett i storlek tar det inte heller mycket plats vid förvaring. Master Fitness T25 passar dig som vill ha ett funktionellt löpband till en överkomlig peng.

Lågt prisför prisklassen bra löpytaskön dämpningstark motorkraft
Displaystorlek i underkantlöpytan smal vid maxhastighet

3. Abilica TM 10

Prisvärt löpband med bekväm dämpning och enkel display

Hastighet: 0-18 km/h Antal träningsprogram: 12 st Lutning: 0-10 % Motoreffekt: 2 hk Längd: 179 cm Bredd: 75 cm Höjd: 139 cm Löpyta (LxB): 140x48 cm Maskinvikt: 70 kg Maximal användarvikt: 120 kg Display: 5,3” blå bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 63,5 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF Garanti: 2 år

Abilica TM 10

Abilica TM 10 är ett löpband som kommer med ett bra pris och gör träningen behaglig, tack vare sin sköna dämpning. Det finns många förinställda träningsprogram att välja mellan, och för dig som gärna kombinerar träning med skärmtid finns en praktiskt hylla för surfplattan eller mobilen.

Lättanvänt med smarta detaljer

Letar du efter ett okomplicerat löpband som är lätt att använda så är TM 10 ett bra val. På den bakgrundsbelysta displayen navigerar du lätt mellan de olika passen som har tydliga bilder. Vi kanske hade önskat en något större display, men den fyller absolut sitt syfte. Bredvid displayen finns en smart hylla som ger dig möjlighet att placera surfplattan eller telefonen i blickfånget, utan att den står i vägen för displayen. På så sätt kan du titta på din favoritserie samtidigt som du håller ett öga på träningspasset. Det finns även två extra fack där du kan ställa din vattenflaska eller placera din handduk.

Smart placerade snabbknappar

På Abilica TM 10 hittar vi smarta snabbknappar för justering av både hastighet och lutning på bandet. De sitter inte bara på displayen utan även på handtaget, vilket gör dem lätta att nå och känns som en extra säkerhet för att snabbt kunna justera farten utan att behöva nå displayen. Tyvärr känns de lite plastiga och vi undrar om de kanske inte är lite ömtåliga. Det går att mäta pulsen i händerna med hjälp av pulsmätaren som är placerad bredvid snabbknapparna, men eftersom löpbandet saknar bluetooth går det tyvärr inte att koppla upp det mot ett pulsband.

Skön och mjuk dämpning

Löpytan på TM 10 är något mindre jämfört med andra löpband i testet, vilket passar bra för dig som vill spara utrymme där hemma. Ska du däremot springa snabba intervaller eller träna i kraftig lutning så ligger de funktionerna lite lägre i kapacitet i jämförelse med vissa konkurrenter. Dämpningen är dock skön och känns bekvämt fjädrande utan att bli för mjukt i steget, något som den med lite känsliga leder säkert kan komma att uppskatta.

Kompakt och prisvärt löpband

Abilica TM 10 är ett prisvärt löpband med skön dämpning, lättnavigerade träningsprogram och som har en smidig storlek. Om du inte känner något behov av att mäta puls via pulsband så räcker de övriga funktionerna långt.

Mjuk dämpningsurfplatta-/mobilhyllasmidig storlek
Ingen bluetoothsköra knapparlåg maxeffekt på lutning och hastighet

4. Hammer Life Runner LR22i TFT

Löpband med bra dämpning och en hög maxhastighet i modern design

Hastighet: 0-22 km/h Antal träningsprogram: 12 st Lutning: 0-12% Motoreffekt: 2,5 hk Längd: 199 cm Bredd: 85 cm Höjd: 152 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 52 cm Maskinvikt: 70 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: 10” färg med touchdisplay Maximal ljudnivå: 67 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år för privat bruk Tillbehör: Pulsband köpes separat / bluetooth Bruksanvisning: PDF

Hammer Life Runner LR22i

Den som är ute efter ett modernt löpband med touchdisplay och spännande funktioner ska ta en titt på Hammer Life Runner LR22i TFT. Löpbandet kan användas ihop med olika appar avsedda för träning, exempelvis BitGym och Kinomap, tack vare bluetooth. Det ger dig även möjlighet att träna virtuellt och ta ditt träningspass till olika delar av världen, så har du drömt om att ta en löprunda runt Empire State Building så kan du göra det nu. I apparna kan du enkelt följa och se över din utvecklingskurva.

Snygg design gör den lättmöblerad

LR22i TFT är enkelt att fälla ihop och flyttas lätt till vald förvaringsplats tack vare dess hjul som underlättar förflyttning. Det gör att det spar plats när det inte används – om det behövs. De snygga linjerna och den stilrena designen gör nämligen att löpbandet absolut kan stå framme om utrymmet finns. Den sköna och följsamma dämpningen gör att löpningen känns som ett behagligt pass på en mjuk skogsstig, och det går även att dra på ordentligt vid intervallpassen tack vare den tilltagna maxhastigheten. Ett minus utfärdas dock för armstöden som vi anser vara i kortaste laget, samt för att de saknar genvägsknappar. Även om de knappar som finns framtill på konsolen är tydliga så hade vi önskat oss funktionen att kunna snabbjustera exempelvis lutningen eller hastigheten under ett fartfyllt pass, utan att behöva använda huvudkonsolen.

Modernt gränssnitt med mycket information

Den belysta displayen påminner i sin design om en surfplatta, så den som är van vid att använda en modern sådan kommer ha lätt att börja navigera i menyerna. LR22i TFT har en touchskärm som känns användarvänlig och gör det enkelt att välja rätt bland de tolv förprogrammerade träningsprogrammen. Den som blir uttråkad under träningen kan få underhållning via någon av de många appar som konsollen har förinstallerade, till exempel Spotify och Netflix – en detalj som eventuellt känns lite överkurs då de flesta redan har dessa appar i sina egna telefoner. Tävlingsmänniskan i oss uppskattar däremot funktionen där vi kan tävla mot själva datorn.

Står sig bra i konkurrensen

Löpbandet Hammer Life Runner LR22i TFT erbjuder riktigt bra dämpning ihop med en lättanvänd touchskärm, vars funktioner är både snygga och smarta. Ihop med en av de högsta maxhastigheterna i testet samt funktionen som tillåter oss att synka träningsappar till löpbandet via bluetooth är vår bedömning att LR22 TFT är ett väldigt bra köp i sin prisklass. Dock anser vi att det skulle ha medföljt ett pulsband i paketet för den prislappen.

Bra maxhastighetbluetooth och touchskärmmycket fin dämpning
Medföljer inget pulsbandför korta armstöd som saknar kortkommandon

5. Gilavar inSPORTline

Stabilt löpband som tål hög maxvikt och hastighet

Hastighet: 0-22 km/h Antal träningsprogram: 99 st Lutning: 0-7 % Motoreffekt: 3 hk Längd: 190 cm Bredd: 86 cm Höjd: 46 cm Löpyta (LxB): 140x53 cm Maskinvikt: 97 kg Maximal användarvikt: 150 kg Display: 6,9” bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 65 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF Garanti: 1 år Tillbehör: Pulsband medföljer / Högtalare med bluetooth Filmklipp: YouTube

inSPORTline Gilavar

Med Gilavar inSPORTline uppgraderar du hemmagymmet med ett tungt och pålitligt löpband som tål en hög maxvikt och har en bra maxhastighet. Det får även ett extra plus för pulsbandet som ingår i köpet, något som inte tillhör vanligheterna i våra test.

Rejält löpband med plats för vattenflaskor

Ett tungt löpband är kanske inte särskilt lättflyttat, men å andra sidan får du ett stabilt band som känns både gediget och högkvalitativt. Testpersonerna tyckte dessutom att löpbandet kändes både stadigt och pålitligt. På båda sidor av displayen finns det ytor för att förvara exempelvis vattenflaskor och träningshandduk. Även under konsolen hittar vi plats för två flaskor, men de är dock svårare att nå under själva träningspasset.

Pulsband på köpet och flera träningsprogram

Gilavar har mängder med träningsprogram vilket ger dig många val, men kanske lite för många val. Många program ser likvärdiga ut och det kan kännas svårt att välja mellan de olika alternativen. Vi uppskattar dock de pulsbaserade programmen och att det ingår ett pulsband i köpet. Snabbknapparna för hastighet finns på både displayen och på handtagen, vilket passar extra bra vid exempelvis snabbare intervaller då man snabbt vill ändra hastighet. Konsolens knappar känns dock lite plastiga och inte särskilt gedigna, och vi undrar lite hur det kommer påverka dem i längden.

Löpband som tål hög maxvikt

Behöver du ett stabilt löpband som tål extra hög vikt är Gilavar inSPORTline ett mycket bra val. Letar du dessutom efter ett löpband där det ingår pulsband, och där det finns många integrerade träningsprogram så är det också ett bra val. Tänk på att det är väldigt tungt, så det passar bäst hos någon som ska ha det på samma plats hela tiden utan att flytta runt det.

Pulsband på köpethög maxvik på användarehandtagen har snabbknapparbra yta för avlastning
Många liknande träningsprogramhög viktotillgängligt placerad flaskhållare

6. DKN AiRun-Z

Prisvärt löpband som går att koppla upp mot flera olika träningsappar

Hastighet: 0-20 km/h Antal träningsprogram: 17 st Lutning: 20 nivåer Motoreffekt: 2,5 hk Längd: 185 cm Bredd: 85 cm Höjd: 143 cm Löpyta (LxB): 148x52 cm Maskinvikt: 105 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: 4,5” bakgrundsbelyst LED + två mindre Maximal ljudnivå: 65 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF Garanti: 1 år Tillbehör: Pulsband köpes separat / bluetooth / högtalare / fläkt

DKN AiRun-Z

DKN AiRun-Z är ett prisvärt löpband som går att ställa i en mängd olika nivåer av lutning och har en hög maxhastighet. Tack vare bluetoothuppkopplingen kan man koppla ihop bandet med sitt pulsband, och det kan även synkroniseras mot olika appar för träning, bland andra Bitgym, iConsole+ och Kinomap.

Löpband med högtalare och USB-uttag

Det här är ett modernt löpband som har såväl AUX-ingång med högtalare som USB-uttag, båda genomtänkt placerade under den smarta hyllan för mobil/surfplatta, som därför också enkla att koppla ihop med bandet. Det finns även en avlastningsyta för mindre saker, men tyvärr är facken inte djupa nog för funktionell placering av en vattenflaska under träning.

Rejäl löpyta med bra dämpning

Det är enkelt att förstå hur AiRun-Z fungerar och det finns smidiga snabbknappar för att enkelt justera både hastighet och lutning. Displayen har även en funktion för att snabbt starta de vanliga träningspassen, vilket gör det lätt att komma igång på kort tid. Löpmattan har en rejält tilltagen storlek, bra dämpning och känns bekväm att springa på. Det finns bluetooth som går att koppla mot pulsband, det följer dock inte med på köpet. Det går även att läsa av pulsen i händerna med hjälp av handtagen vid konsolen. Den tillhörande fläkten och högtalarna ser ut som bra tillbehör på pappret men är tyvärr i vekaste laget båda två.

Bra löpband för hemmagym

För dig som letar efter ett modernt löpband som passar i hemmagymmet är DKN AiRun-Z ett bra val. Designen smälter in i de flesta miljöer och motivationen får sig en boost tack vare träningsapparna som det går att koppla upp sig mot.

Bra hastighet och lutningpraktisk laddare och hylla för mobil/surfplattasmarta snabbknapparbluetooth
Ingen flaskhållareingår ej pulsbandhögtalare och fläkt är klena

7. Master Fitness Wave Deck T5

Stilrent löpband med oslagbar dämpning

Hastighet: 0-18 km/h Antal träningsprogram: 20 stLutning: 0-15% Motoreffekt: 2 hk Längd: 182,8 cm Bredd: 92,5 cm Höjd: 143,8 cm Löpyta (L): 140 cm Löpyta (B): 50 cm Maskinvikt: 126 kg Maximal användarvikt: 120 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 63 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Master Fitness Wave Deck T5

Om andra löpband skulle vara stora kombibilar är Master Fitness Wave Deck T5 snarare en sportig, nätt bil som ser snabb ut. Så mycket skiljer sig nämligen designen mellan modellen T5 och traditionella löpband. Det här löpbandet är stilrent och minimalistiskt i sin utformning. Träningsdatorn är fäst i en mindre arm och hänger fritt i luften framför löparen. Grunden under löpytan är byggd av ribbor, en både unik och utmärkt konstruktion för att skapa extraordinär dämpning.

Kan registrera tre olika användare

Inte bara själva byggkonstruktionen av T5 känns futuristisk, även själva träningsdatorn har tagit klivet in i framtiden, men är trots det användarvänlig. Det finns till exempel möjlighet att registrera tre olika användare, något som är fördelaktigt om det finns flera löpare i familjen som har olika preferenser när det kommer till att springa. Vill du löpträna utan ett förinställt program krävs det endast några knapptryck innan du är igång. Föredrar du att välja mellan något av de förinställda programmen behöver du klicka några fler gånger.

Smidiga snabbknappar i handtagen

Vid snabb löpning kan det vara utmanande att hitta rätt knappar på träningsdatorn för att justera till exempel hastigheten eller löpbandets lutning. Då är det smidigt om det finns snabbknappar. T5 har snabbknapparna placerade vid handtagen, något som är bra ur säkerhetssynpunkt.

Föredrar du att titta på en serie eller film på din mobil eller surfplatta när du springer på löpband kommer du att uppskatta kontrollpanelens hyllplan. Dock gör en surfplatta att själva displayen med träningsinformationen täcks. Springer du ett långpass och behöver ladda din mobil eller surfplatta kan du göra det i kontrollpanelens USB-uttag.

Perfekt dämpning på löpytan

Löpytan på T5 har en fantastisk dämpning som ger samma sköna känsla som att springa i skogen. Skonsam, utan att bli för mjuk och gungig. Föredrar du att springa på ett löpband som har en väldigt lång löpyta kommer det att kännas ovant att springa på den här modellen. Eftersom den är så kompakt i sin konstruktion är löpytan, sett till prisklassen, kort. Men för att du ska känna dig trygg när du springer finns det både greppvänliga handtag och ett säkerhetsstopp som du kan fästa i till exempel tröjan eller linnet. Aktiveras säkerhetsstoppet, till exempel om du skulle tappa balansen, stannar bandet av direkt.

Det här är ett snyggt löpband som tar liten plats hemma. När det inte används kan du fälla ihop det och enkelt flytta runt det med transporthjulen. Löpbandet kostar en slant men vi tycker ändå att prisvärdet är högt och att det är en av de bättre modellerna vi har testat. Master Fitness Wave Deck T5 passar dig som vill ha ett kompakt löpband som ger mycket löparglädje och skön dämpning.

Utmärkt dämpningkompakt designUSB-uttag i kontrollpanelen
Kort löpytasurfplatta täcker displayen

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Master Fitness T70

Robust löpband med lång och bred löpyta

Hastighet: 1,5-20 km/h Antal träningsprogram: 9 stLutning: 0-15% Motoreffekt: 2,5 hk Längd: 196 cm Bredd: 83 cm Höjd: 139 cm Löphöjd: 24 cm Löpyta (L): 145 cm Löpyta (B): 52 cm Maskinvikt: 121 kg Maximal användarvikt: 145 kg Display: 14 tum, upplyst med röd färg Maximal ljudnivå: 65 dB Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja Garanti: 1 år Tillbehör: Pulsband medföljer Bruksanvisning: PDF

Master Fitness T70

Master Fitness T70 är ett stabilt löpband byggt i påkostade material, med stor kontrollpanel och en avlång hylla som rymmer en surfplatta. Motorn är stark med en en hög maxeffekt, något som gör att löpbandet lämpar sig väl för intervallpass och snabba hastighetsförändringar. Det går jämförelsevis snabbt att både öka och sänka hastigheten. Något annat hade vi inte väntat oss av ett löpband i premiumklassen.

Stor löpyta och rejäl konstruktion

Eftersom T70 är rejält byggt väger det en del och står stadigt på underlaget. Löpytan är stor så det finns möjlighet att ta ut stegen. Föredrar du att springa på mjukt underlag är det bra att veta att bandets dämpning är något stum.

Det är en fördel om du har extra yta hemma att ställa löpandet på, det går nämligen inte att fälla ihop vilket gör det svårt att ställa undan när det inte används. Om du planerar att ställa det i till exempel källaren och är en lång person är det bra att räkna på takhöjden. Detta eftersom att själva löphöjden på bandet är hög. Ställ dig på löpbandet och mät höjden upp till innertaket från din hjässa. Det är rekommenderat att ha minst 20 centimeters avstånd mellan huvud och tak för att du ska kunna springa utan att riskera att slå i huvudet.

Utrustad med stor träningsdisplay

T70 får plus för sin stora display som är lätt att läsa av tack vare att den är indelad i flera rutor. Däremot saknas snabbknappar för att kunna se fasta värden. Eftersom både text och siffror lyser med röd färg kan du träna i ett nedsläckt rum men ändå se all träningsdata. Träningspanelen är så pass tilltagen i storlek att även om du har en surfplatta på hyllan kan du få en bra överblick på mätetalen.

Tycker du om att springa och följa ett program finns det flera förinstallerade träningsprogram att välja mellan. Det går också smidigt att själv välja hur lång tid du vill springa och sedan öka och sänka hastigheten och anpassa lutningen manuellt medan du springer. Det hade varit enklare att justera hastigheten och lutningen under träningspasset om det funnits snabbknappar på armstöden, något som saknas. Vi önskar också att pulsmätningen hade varit mer exakt, både genom löpbandets handtag och pulsbandet som följer med köpet.

Behöver du dricka medan du springer rekommenderar vi att ha ett sidobord eller liknande bredvid löpbandet. Flaskhållaren klarar nämligen inte av att hålla flaskan på plats ordentligt utan när hastigheten på bandet höjs ramlar den ur.

Löpband för dig med gott om plats

Master Fitness T70 passar dig som vill ha ett stadigt och stort löpband till ett bra pris. Eftersom det inte går att fälla ihop är det bra om du har ett extra rum eller annan stor yta där det kan placeras.

Stadigtstor löpytabra hylla för surfplattastor display
Går ej att fälla ihopinexakt pulsmätningsaknar snabbknapparotillräcklig flaskbehållare

9. Sole Fitness TT8

Påkostat löpband med premiumkänsla – perfekt för långpassen

Hastighet: 0-22 km/h Antal träningsprogram: 10 st Lutning: – 6 % till +15 % Motoreffekt: 3 hk (AC) Längd: 199 cmBredd: 93 cm Höjd: 146 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 146 kg Maximal användarvikt: 180 kg Minsta takhöjd: Kroppslängd + 30 cm Typ: Bakgrundsbelyst LCDFärg: Blå (monokrom) Storlek: 9 tum Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 2 år (Ram: Livstid) Inkluderade tillbehör: Pulsbälte, högtalare, flaskhållare Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Sole Fitness TT8

Tränar du för ett längre lopp, eller bara föredrar att springa längre distanser framför kortare intervallpass? Då ska du kika närmare på Sole Fitness TT8. Sett till funktion och prestanda påminner det mycket om lillasyskonet tillika storsäljaren Sole Fitness F85, men med vissa avgörande skillnader.

Bra löpband för dig som tränar för maraton

Den största skillnaden mellan TT8 och F85 är motorn. F85 har en starkare motor jämfört med TT8. Men TT8:s induktionsmotor gör det till ett löpband som är väl lämpat för att användas under långa pass, snarare än snabba intervallpass där du ofta byter hastighet. Tränar du för ett maratonlopp, eller ett ultralopp, är det här ett bra val för dig eftersom motorn är tillverkad för att vara igång under flera timmar. Eftersom motorn är uthållig passar TT8 lika bra på gymmet som hos en familj eller bostadsförening där många använder löpbandet.

Stor löpyta och lättanvänd träningsdator

Löpbandet TT8 är välbyggt och har en träningsdator som är enkel att använda och uppdaterad med bluetooth så att du kan överföra träningsdata från ditt löppass till din smartphone. Kontrollpanelen är även utrustad med en hylla som rymmer en surfplatta och väl tilltagna fack för vattenflaska och handduk. Löpytan är både bred och lång så att du kan ta ut stegen när du springer. Löpbandet har en skön dämpning som lämpar sig väl för länge löppass, även om dämpningen upplevs som lite mer stum jämfört med syskonmodellen F85.

Hög standard och prisvärt

Eftersom TT8 är stadigt och rejält byggt väger det mycket, men transporthjulen gör att det är lätt att flytta när du vill ställa undan det. Däremot hade transporthjulen kunnat vara något bredare för att ytterligare skydda golven. Trots att Sole Fitness löpband är populära i Sverige har TT8:s bruksanvisning ännu inte översatts till svenska. Den här modellen kostar en rejäl slant, men eftersom det håller hög standard och kan jämföras med löpbanden som finns på gymkedjorna är det i sammanhanget ett prisvärt val.

Sole Fitness TT8 är ett löpband för dig som vill springa långa pass och inte vill tumma på varken kvalitet eller funktioner.

Byggkvalitet i toppklassföredömlig dämpningrymlig löpytastark motor
Bruksanvisning ej på svenskatransporthjulen något smala

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

10. Race Runner 2000i

Väldämpat och yteffektivt budgetlöpband med lättanvänd kontrollpanel

Hastighet: 0-20 km/h Lutning: 0-12% Motoreffekt: 2 hk Längd: 172 cm Bredd: 69 cm Höjd: 133 cm Löpyta (L): 135 cm Löpyta (B): 42 cm Maskinvikt: 69.2 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 63 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år för privat bruk Tillbehör: Pulsband köpes separat

Hammer Race Runner 2200i

Är du på jakt efter löpband i budgetklassen som inte tar mycket plats, är lätt att stuva undan och ger en skön löpupplevelse? Då kan Race Runner 2000i vara rätt val för dig. Löpytan har bra dämpning och vill du öka tempot och motståndet erbjuder bandet både en rejäl maxhastighet och maxlutning. Eftersom träningsdatorn bara har ett fåtal knappar är det lätt att ändra inställningar.

Lätt att ändra hastighet och lutning

När du är igång och springer är det lätt att ändra både hastighet och lutning genom de två lättillgängliga snabbvalsknapparna på kontrollpanelen. 2000i får plus för att det även finns snabbknappar för hastighet och lutning i sidohandtagen. Testpanelen önskar att det fanns fler snabbval, men genom några klick på knapparna för manuell styrning på kontrollpanelen kan du finjustera inställningarna. Det finns möjlighet att variera din löpträning och till exempel springa intervaller eller köra pulsträning. Löpbandets träningsdator har stöd för trådlös pulsmätning men du får köpa pulsband separat.

Anslutning för musikspelare

Löpbandet är utrustat med två fack där du kan ställa vattenflaska, mobil eller en handduk. Det finns ingen hylla för en surfplatta, men däremot anslutning för musikspelare samt inbyggda högtalare. Tyvärr levererar inte högtalarna bra ljud så vill du lyssna på musik eller en podd medan du springer rekommenderar vi att du lyssnar via mobilen eller externa högtalare.

Enkel och snabb montering

Att montera träningsmaskiner kan vara en utmaning, men det gäller inte för 2000i. Även om du aldrig monterat ett löpband tidigare tar det endast omkring 20 minuter att få den här modellen klar för användning, mycket tack vare att bruksanvisningen är så tydlig och lätt att förstå. Löpbandet kräver inte någon särskilt stor yta och när du behöver ställa undan det kan du enkelt fälla ihop det. Eftersom maskinvikten är relativt låg och löpbandet är utrustat med väl placerade transporthjul är det även enkelt att flytta och stuva undan.

Race Runner 2000i är ett bra val för dig som söker ett löpband med god dämpning, som inte tar stor plats och som föredrar att springa utan att titta på en surfplatta under tiden.

Relativt väldämpatlätt att flyttaexemplarisk bruksanvisning
Ej hylla för surfplatta

11. Horizon Treadmill T101

Användarvänligt löpband med bluetooth-högtalare

Hastighet: 0-16 km/h Antal träningsprogram: 4 st Lutning: 0-10% Motoreffekt: 2,5 hk Längd: 178 cm Bredd: 85 cm Höjd: 140 cm Löpyta (LxB): 140x51 cm Maskinvikt: 75 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: LED, 2 st 2,2” och 1 st 1” Maximal ljudnivå: 68 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Bruksanvisning: - Garanti: 1 år för rörliga delar, livstid på ram och motor

Horizon Treadmill T101 är ett kompakt löpband med fin dämpning och lättnavigerad träningsdator. Trots sin storlek upplevs löpytan som förhållandevis rymlig. Plus för att den är utrustad med två hyllor för mobiltelefon och surfplatta. Om du placerar din enhet på den översta hyllan så kan du fortfarande överblicka träningsdisplayen under löppasset. Den har dessutom ett uttag för USB vilket gör det möjligt att ladda sin mobila enhet under löprundan.

Kompakt men stabil

Treadmill T101 är tillverkad med en solid ram som säkerställer att löpningen sker säkert och utan gungning. Trots en tung och hård ram så är dämpningen riktigt bra, den är varken för hård eller för mjuk. Löpytan är fullt tillräcklig och man når alla knappar på träningskonsolen utan problem. Vi hade dock önskat en något högre maxhastighet och brantare maxlutning för mer utmaning vid särskilt intervallträning. Med ett enkelt handgrepp fäller du upp löpmattan och med de två transporthjulen kan du med visst besvär rulla iväg den till önskad plats. Det hade varit önskvärt med fyra vinklingsbara transporthjul istället för att enklare kunna rulla löpbandet helt på egen hand till avsedd plats.

Funktionella snabbknappar för ökad säkerhet

De tre displayerna är små och visar inga flashiga staplar eller diagram men de är fullt tillräckliga. Du läser enkelt av den nödvändigaste informationen och det går snabbt att leta sig fram till önskat träningsprogram. Det är möjligt att välja program inom kategorierna intervaller, viktnedgång, distans och kalorier. Du kan även välja manuellt program där du helt enkelt justerar hastighet och lutning själv under träningspasset. På varsin sida av konsolen finns det snabbknappar för val av hastighet och lutning. Det tycker vi är jättebra eftersom många knapptryck ökar risken för att man tappar uppmärksamheten på löpningen och därmed riskerar att ramla och skada sig.

Bluetooth-högtalare och fläkt

Det går både snabbt och enkelt att koppla upp sig mot bluetooth-funktionen. Bluetooth används endast för att spela upp ljud från mobiltelefonen eller surfplattan till löpbandets högtalare. Vi hade önskat möjligheten att koppla ihop löpbandet med någon träningsapp också, en funktion som många andra modeller har. Längst ned på träningskonsolen finns en liten fläkt som ger en viss svalka. Fläkten går inte att vinkla och styrkan finns bara i ett läge, på eller av.

Dessvärre saknar vi möjligheten att koppla ihop ett trådlöst bröstbälte med träningsdatorn, vill man mäta pulsen behöver man använda de två handtagen som finns precis nedanför konsolen eller ha en egen pulsklocka.

Användarvänlig och lätt att tycka om

Horizon Treadmill T101 är löpbandet för dig som inte är beroende av höga hastigheter och uppskattar att kunna se på din surfplatta eller lyssna på musik/podd/ljudbok under träningspasset. T101 har användarvänligheten som sin styrka samtidigt som det också är robust och med skön dämpning.

Två hyllor för mobiltelefon/surfplattabluetooth-högtalaresnabbknappar
Inget app-stödingen trådlös pulsmätning

12. Hammer Sport Q.Vadis 10.0

Löpband för den teknikintresserade med snygg skärm och Zwift

Hastighet: 0-22 km/h Antal träningsprogram: 43 st Lutning: 0-12% Motoreffekt: 3 hk Längd: 181 cm Bredd: 83 cm Höjd: 143 cm Löpyta (LxB): 152x51 cm Maskinvikt: 95 kg Maximal användarvikt: 150 kg Display: 15,6” färg med touchdisplay Maximal ljudnivå: 64 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF Garanti: 2 år Tillbehör: Pulsband köpes separat / bluetooth / wifi

Hammer Q Vadis 10.0

Hammer Sport Q.Vadis 10.0 är ett löpband som har en snygg och stilren design, kombinerat med tekniska detaljer som lyfter användarvänligheten och motivationen. Vad sägs om touchskärm, wifi och integrerat Zwift?

Kompakt och stilren design

Förutom att Q.Vadis 10.0 har en så pass snygg design att det gärna kan stå framme, så är det även väldigt lätt att fälla ihop och ställa undan om det behövs. Den mindre motorkåpan gör att bandet även i hopfällt läge tar relativt lite plats, vilket gör det både lättflyttat och lättplacerat. Vid displayen sitter två pulsmätare som kan mäta pulsen i händerna, och det är även kompatibelt med pulsband eftersom det har bluetooth. I den här prisklassen borde ett sådant band ingå tycker vi, men det gör det tyvärr inte.

Kompatibel med många träningsappar

Det är lätt att hålla träningsmotivationen uppe tack vare Q.Vadis 10.0 fina touchskärm som är hela 15,6”. Vill du titta på din favoritserie på under träningspasset så gör enkelt det, men du kan även koppla ihop dig med olika träningsappar så som Kinomap och Zwift. Har du inte testat Swift så rekommenderar vi det. Då kan du utmana andra användare ute i världen under ditt träningspass. Det går även att välja träningsprogram där du kan springa olika virtuella rundor, något som också är underhållande men som hade varit ännu roligare om det synkade med din exakta löphastighet.

Opraktiska snabbknappar

För att snabbt ändra lutning och hastighet finns det smarta snabbknappar bredvid skärmen. Förprogrammeringen efter 10 km/h flyttas dock endast i intervaller motsvarade 0,1 km/h, vilket kräver väldigt många knapptryck om man exempelvis vill springa intervaller snabbare än så. Placeringen känns inte heller hel optimal, och vi hade gärna sett att knapparna satt i armstöden för bättre lättåtkomlighet under pågående pass.

Smart och tekniskt löpband

Hammer Sport Q.Vadis 10.0 är ett väldesignat löpband med en något större prislapp. Med en stilren design och utvecklad teknik passar det fint att ha framme, samtidigt som det är enkelt att stuva undan om man vill spara plats mellan användningarna.

Snygg touchskärmkan kopplas upp mot Zwiftinnovativ och stilren designtar liten plats ihopfällt
Inget pulsband på köpetsnabbknapparnas maxhastighethögt pris

13. Speedfit SPT1000D

Stadigt löpband med hög användarvikt – tillverkat för snabba intervallpass

Hastighet: Ej tillämpbar Antal träningsprogram: Inga Lutning: Ej tillämpbar Motoreffekt: Självgenererande Längd: 162 cm Bredd: 76 cm Höjd: 113 cm Löpyta (L): 157 cm Löpyta (B): 44 cm Maskinvikt: 135 kg Maximal användarvikt: 180 kg Display: Fem mindre informationsrutorHopfällbar: Nej Transporthjul: JaGaranti: 3 år (hemmabruk)

Speedfit SPT1000D är en vanlig syn i Crossfit-boxar och på gym som erbjuder funktionell träning för hela kroppen. Det som skiljer den här modellen från andra löpband är att det inte drivs av någon motor utan av din kropps rörelseenergi. När du kliver upp på löpbandet behöver du alltså inte trycka på några knappar, utan så fort du rör på fötterna börjar bandet röra sig. Hastigheten anpassas genom att du lutar dig framåt eller bakåt. Det innebär att du själv ändrar hastigheten utifrån hur snabbt du springer. Under Crossfit-träningspass, som kallas för workout of the day (wod), är det vanligt att göra träningsmoment på tid och genom att slippa trycka på några knappar kan du spara viktiga sekunder.

Löpytan är formad som en banan

Något annat som skiljer SPT1000D från traditionella löpband är att löpytan inte är platt utan konkav. Det gör att det kan ta ett tag att lära sig att springa på bandet. Själva dämpningen är stum men eftersom träningsmaskinen är avsedd för korta intervaller spelar det mindre roll. Föredrar du att springa långa löppass på ett löpband rekommenderas ett klassisk löpband med rak löpyta och mer dämpning. Eftersom SPT1000D är designat för snabba intervaller finns det varken hylla för surfplatta eller mobil eller någon hållare för vattenflaska eller handduk. Då träningsdatorn används främst för ”av” och ”på”-funktionen är den väldigt enkelt utrustad och du kan inte välja mellan några förinställda program. På displayen, som inte är upplyst, finns fem rutor där du kan se olika träningsdata.

Stabilt och robust löpband

Löpbandet har en hög maskinvikt, något som gör konstruktionen mycket stabil och robust. Tack vare det är också den maximala användarvikten mycket hög. Som ett bevis på hur tåligt SPT1000D är har det tre års garanti.

Trots att det här löpbandet skiljer sig från många andra löpband har det en sak gemensamt med andra löpband i samma prisklass – det går inte att fälla ihop och tar en hel del plats. Däremot kan du med hjälp av transporthjulen vinkla upp löpbandet och flytta runt det, men för att göra det behöver du orka rulla runt 135 kilo. Speedfit SPT1000D passar dig som utövar mycket Crossfit, eller cirkelträning, där varje sekund räknas när du ska komma igång med löpintervaller. Eftersom det tar ganska mycket plats är det bra om du har ett hemmagym eller större rum att placera det i.

Väldigt rejältstartar direktsjälvgenererandeanpassningsbar hastighethög maximal användarvikt
Tungtstum dämpninggår ej att fälla ihopsimpel träningsdatordisplayen saknar bakgrundsbelysning

Bra pris hos:

Träningsmaskiner.com

Allt du behöver veta innan du köper ett löpband

Löpning och promenader är två av de mest lättillgängliga motionsformerna som finns. Men vädret i Sverige levererar inte alltid optimala förutsättningar för att ge sig ut och springa eller gå. Under vinterhalvåret är det ofta mörk, kallt, regnigt och snöigt. Alla som sprungit eller promenerat utomhus på vintern vet att det finns en risk att halka på en förrädisk isfläck, om du inte har dubbar på skorna. Dessutom kräver träning utomhus på vinterhalvåret att du klär på dig ordentligt och utrustar dig med reflexer. Sommarhalvåret erbjuder i regel bättre väder men för personer som är allergiska mot olika typer av pollen är det svårt att träna utomhus när pollennivåerna är höga.

Löpband och promenadband ger däremot möjligheten att springa eller ta en rask promenad – oavsett väder. Det är därför inte förvånande att löpbandet tillsammans med crosstrainern, är de mest populära träningsmaskinerna för hemmabruk. Motsvarande träningsmaskiner finns även på gym, men då får du vara beredd att betala för ett gymkort som ofta kan kosta upp emot 8 000 kronor per år. Köper du ett löpband för hemmabruk är det en engångskostnad som ger dig möjligheten att träna hur ofta du vill utan att behöva stå i kö och vänta på din tur. Allt fler upptäcker fördelarna med att ha ett löpband hemma, därför är det en av de träningsmaskiner som växer i popularitet.

Löpband eller promenadband – vad ska du välja?

Överväger du mellan att köpa ett löpband eller ett promenadband? Då finns det några frågor du behöver ställa dig. Kommer du att använda bandet för att springa eller gå? Hur ofta kommer du att använda bandet? Hur mycket pengar får bandet kosta? Kommer du att använda bandet själv eller kommer du att dela det med andra personer? Vill du ha ett enklare band eller ett motionsband med de senaste finesserna?

Även de billiga modellerna av löpband kostar en rejäl slant, därför är det bra att göra ett genomtänkt köp så att du får rätt modell för dig och din träning. För att underlätta för dig har vi sammanställt en guide med det viktigaste att tänka på innan du gör ditt köp.

Är du en person som söker ett motionsband för raska promenader eller lättare jogg kan det räcka med ett promenadband, som i regel är billigare än ett löpband.

Bästa löpbandet för dig

Vi har valt ut de bästa och mest populära löpbanden som just nu säljs på marknaden. Löpbanden är indelade i tre prisklasser:

  • Budgetklass: Löpband som kostar under 11 000 kronor

Löpband i budgetklassen kännetecknas av att de är enklare och ofta inte så stabila. Löpbanden har en förhållandevis låg maskinvikt, en mindre robust ramkonstruktion och en begränsad löpyta med ofta mindre dämpning. Även motorerna på löpband i budgetklassen är mindre kraftfulla, ofta under två hästkrafter.

  • Mellanklass: Löpband som kostar mellan cirka 11 000 och 14 000 kronor.

Löpband i mellanklassen kännetecknas av de är relativt tystgående, väger mycket och har en stabil konstruktion som klarar en hög användarvikt. Deras kraftiga motorer ger möjlighet till löpning i höga hastigheter och de är byggda för att användas ofta och länge. Löpband i mellanklassen har också stora löpytor som gör att du kan ta ut stegen när du springer samt tydliga och stora displayer. Träningsdatorerna är ofta lätta att använda, påkostade och har trådlösa sensorer som ger möjlighet att mäta pulsen trådlöst. Löpbanden har dessutom oftast inbyggda högtalare, som dock vanligen är alldeles för klena för att ge ett tillfredsställande ljud.

  • Premiumklass: Löpband som kostar över 14 000 kronor.

Löpband i premiumklassen kännetecknas av löpband på högsta nivå för hemmaanvändning och de levererar både kvalitet och prestanda. Det här är löpband för löpare som tränar för till exempel ett maraton och springer långa, tuffa pass regelbundet. Dessa löpband har i regel en kraftfull motor, en väl tilltagen löpyta och skön dämpning. Löpband i den här prisklassen är normalt mycket välbyggda, stabila och ska klara av att användas av flera personer under många år. Tack vare den stabila konstruktionen är den maximala användarvikten mycket hög på löpband i den här prisklassen.

Så väljer du rätt löpband eller promenadband för dig

Ska du köpa ett löpband eller promenad behöver du ställa dig dessa frågor

Kommer jag att springa eller promenera på bandet?

Löpband och promenadband, eller gåband som de också kallas, ser snarlika ut i sin konstruktion – men det är stor skillnad på dem. Eftersom löpning innebär att du utsätter bandet för en högre belastning innebär det att ett löpband måste vara mer stabilt byggt, jämfört med ett band som endast används för promenader eller lättare jogg. Det påverkar även priset och gör att löpband kostar mer jämfört med ett gåband. Vet du med dig att du endast kommer använda ditt band för att sporadiskt gå eller jogga lätt på kan ett promenadband vara ett mer ekonomiskt alternativ. Men vill du även kunna springa på ditt band är det värt att investera i ett löpband eftersom du både kan promenera och springa på det.

Kommer jag att springa ofta eller mer sällan på mitt löpband?

Även de enklaste modellerna av löpband kostar en rejäl slant. Innan du köper löpband är det därför bra att ställa dig frågan hur ofta du kommer att använda det? Om du är en inbiten löpare som till exempel tränar för ett lopp och springer flera dagar i veckan, eller om ni är flera i din familj som kommer att bruka bandet, är det värt att köpa ett löpband som är byggt för frekvent användning och är av god kvalitet. Precis som med alla träningsmaskiner slits löpbandet ju mer du använder det. Ett robust och välbyggt löpband tål fler timmars användning, vilket innebär att det håller längre. Är ni dessutom flera som planerar att använda bandet kanske ni kan dela på kostnaden och därmed köpa ett löpband i en högre prisklass som är stabilt och med en skön dämpning på löpytan.

Vilken kvalitet och prestanda vill jag att mitt löpband ska ha?

Det finns många tekniska detaljer och funktioner att ta hänsyn till när du ska köpa ett löpband. Löpbandens prestanda påverkar också priset. Ju mer välutrustat bandet är, desto mer får du räkna med att betala.

De 11 viktigaste funktionerna att se över när du ska köpa ett löpband är:

  1. Löpytan: Hur stor är löpytan? Kan du ta ut stegen ordentligt även när du springer snabbt?

  2. Stötdämpningen: Olika löpband har olika mycket dämpning på löpytan. En mjuk dämpning ger i regel en skönare löpupplevelse och sliter mindre på knän och leder.

  3. Hastigheten: Hur snabbt kan du springa på bandet?

  4. Lutningen: Har bandet lutningsfunktion? Om så, hur hög är den maximala lutningen? Tycker du om att utmana dig med att springa backintervaller är det bra om bandet har en hög maxlutning.

  5. Träningsdatorn: Hur stor är displayen? Finns det hylla för surfplatta? Är träningsdatorn användarvänlig? Finns det förinställda träningsprogram? Finns det snabbvalsknappar för att ändra hastighet och lutning? Kan du mäta pulsen?

  6. Motoreffekten: Hur många hästkrafter har motorn? Orkar den ändra hastighet och lutning på bandet snabbt? Är motorn anpassad för både långa löppass och snabba intervallpass? Vilken typ av motor drivs löpbandet med, likströmsmotor eller växelströmsmotor?

  7. Ramen: Hur stabil är ramen? Vilken byggkvalitet har den?

  8. Maximal användarvikt: Hur hög är bandets maximala användarvikt?

  9. Säkerheten: Finns det ett nödstopp på bandet? Är det utrustat med sidohandtag som är lätta att greppa även i farten? Finns det snabbknappar på sidohandtagen som gör det enkelt att ändra hastighet och lutning medan du springer?

  10. Tekniska detaljer: Har löpbandet inbyggda högtalare? Finns det usb-uttag som gör att du kan ladda din mobiltelefon eller surfplatta? Har löpbandet stöd för trådlös pulsmätning genom ett pulsband?

  11. Går bandet att fälla ihop: Om du inte har ett dedikerat utrymme för ditt löpband utan behöver kunna ställa undan det mellan användningstillfällena bör du köpa ett band som är enkelt att fälla ihop och som har transporthjul som gör det smidigt att stuva undan.

Ju högre prestanda löpbandet har – det vill säga ju bättre utrustat och välbyggt det är – desto mer kostar det. Men det gör även att du kommer få bättre löpupplevelser och kunna variera din träning mer. Om du bara kommer använda ditt löpband då och då kanske du inte behöver köpa det mest utrustade löpbandet utan kan klara dig utmärkt med enklare löpband.

Priset – hur mycket pengar ska jag lägga på ett löpband?

Förutom tekniska detaljer och byggkvalitet är priset på ett löpband en viktig parameter. Hur mycket pengar får ditt löpband kosta? När du har satt en budget för ditt löpband, eller promenadband, är det dags att börja titta på träningsmaskiner i din prisklass. Värt att tänka på att priserna skiljer sig mycket mellan olika modeller och tillverkare. Du kan hitta ett billigt promenadband för 3 000 kronor medan ett löpband i den lägsta prisklassen kostar från 6 000 kronor och uppåt. Har du en obegränsad budget kan du hitta riktigt lyxiga löpband som kostar över 100 000 kronor. I PriceRunners tester har vi inkluderat både enklare modeller av promenadband och löpband, samt modeller i både mellanprisklassen och välutrustade, högklassiga löpband för elitlöpare. De band vi testat kostar från omkring 3 000 kronor upp till cirka 20 0000 kronor. För att det ska bli enkelt för dig att se vilken prislapp ett band har vi delat upp dem i tre överskådliga prisklasser.

Svar på vanliga frågor om löpband

Ska du köpa ett löpband? Här hittar du svar på den vanligaste frågorna kring löpband.

Vilket löpband är bäst?

Det finns en mängd olika modeller av löpband, med olika typer av teknisk utrustning, storlek på löpyta, motorstyrka och byggkvalitet. Priset på löpband varierar beroende på vilken modell det är och hur avancerat det är.

Vilket löpband som är bäst för dig beror på vilken typ av löpare du är, vilken typ av löpträning du ska använda bandet till, hur ofta du ska använda det och vilka krav du har på din träningsmaskin. Om löpbandet är skönt att springa på kommer du att vilja använda det oftare, därför kan det vara bra om du kan prova att springa på bandet innan du köper det.

Det kan vara värt att kolla upp hur högt bandet låter när det är igång. Kommer du att kunna titta på din favoritserie eller lyssna på din peppiga spellista när du springer, eller kommer bandets ljudnivå att överrösta ljudet från din surfplatta eller mobil? Har du grannar som bor på våningen under dig är det omtänksamt om din löpning inte stör dem när bandet är igång.

Hur stort utrymme du har för ditt löpband är också en viktig parameter att ta hänsyn till. Har du plats för ett större löpband som inte går att fälla ihop, eller behöver du en mer kompakt modell som du enkelt kan stuva undan? Om du vill kunna variera din träning och springa långpass ena dagen och snabba backintervaller nästa dag är det viktigt att bandet har tillräcklig lutning och hastighet som passar dina behov, samt att motorn är tillräckligt stark. Det är också en fördel att ta en närmare titt på bandets träningsdator. Vilka funktioner finns och är den lätt att använda, även i rörelse? Ju oftare du kommer att använda ditt band, desto stabilare konstruktion och starkare motor ska du välja.

Hur använder man ett löpband?

Ett löpband kan användas för många olika typer av löpträning. På de allra flesta modeller kan du justera hastighet och lutning för att få den typ av träningspass du vill ha. Generellt sett har löpband i en högre prisklass fler, och mer avancerade, förinställda program medan löpband av enklare modell, i en lägre prisklass, har färre förprogrammerade val. Vissa löpband, ofta de mer avancerade modellerna, har möjlighet att koppla din smartphone till en integrerad träningsapp som gör att du kan skräddarsy dina egna löppass och registrera din träningsdata för att se hur din löpning utvecklas.

Hur snabbt ska jag springa på ett löpband?

Eftersom många löpband kan komma upp i en snabb hastighet är det viktigt att du inte springer snabbare än du har kapacitet för. Då finns risken att du kan ramla av bandet och göra dig illa. Är du en ovan löpare är det bra att göra som med all typ av träning:** börja i liten skala och sedan trappa upp långsamt. När det gäller löpning på band kan du prova att först gå i ett raskt tempo på bandet, sedan öka hastigheten lite så att du joggar i någon minut. Gör det så många gånger du orkar. När det känns för lätt kan du jogga lite snabbare i ett par minuter och promenera i någon minut. Sedan kan du öka tiden du joggar och öka hastigheten allt eftersom. På så sätt bygger du upp din kondition och låter dina knän och leder vänja sig vid att springa på löpbandet.

Eftersom löpytans matta rör sig bakåt behöver du röra dig i samma tempo framåt, annars kommer du att åka längre och längre bak på bandet. Springer du i för snabbt tempo kommer dina fötter att slå i främre delen av löpbandet, där konsolen sitter.

Försök att hålla dig i mitten av löpytan när du springer. Är du ovan kan du ta hjälp av löpbandets sidohandtag, om sådana finns, för att hålla dig på rätt kurs när du joggar eller springer. Viktigt att tänka på är att det ofta tar en stund för motorn att få löpbandet att komma upp i den valda hastigheten. Därför är det bra att accelerera tempot långsamt så att du kommer upp i en hastighet som du klarar av. Om du ökar tempot för mycket och för snabbt finns risken att bandet rusar iväg utan att du är beredd och då kan du ramla av och skada dig.

Hur lång tid ska jag springa på ett löpband?

Tiden du tillbringar på ditt löpband beror på vilken typ av träning du ska utföra. Är du en rutinerad löpare som tränar för ett maratonlopp är tiden du springer betydligt längre jämfört med en nybörjare som bygger upp kondition. Ett långdistanspass kan ta upp till två timmar, beroende på tempo och sträcka, medan för en nybörjare kan det räcka med att jogga och gå i ett lugnt tempo mellan tio och 15 minuter. Genom att inte gå ut för hårt ger du kroppen en chans att vänja sig vid underlaget och minskar risken för belastningsskador.

Är du en van motionär som vill få bättre kondition är det bra att öka bandets hastighet till den nivån att det är utmanande för dig att prata medan du springer, men inte så snabbt att mjölksyran kommer smygande. Håll det tempot i mellan en halvtimme och trekvart och ge dig sedan en high-five för väl utfört träningspass!

Vill du däremot bygga upp din snabbhet är det toppen med intervallpass som är mellan 20 och 40 minuter långa. Intervallpass är enkla att variera utifrån dina förutsättningar. Du kan till exempel springa i en minut, sedan spurta i en minut. Om du är nybörjare kan du exempelvis jogga i 30 sekunder och sedan öka hastigheten i 30 sekunder. Vill du utmana benens muskler ytterligare, och har ett löpband där lutningen kan justeras, kan du springa intervaller i motlut. Ju mer du ökar lutningen och hastigheten på bandet, desto tuffare utmaning kommer du att få.

Löpband – bra säkerhetstips att känna till

Det du inte vill när du springer på ett löpband är att ramla av. Därför är det bra ur säkerhetssynpunkt att välja ett löpband med en nödstoppsfunktion. Något i princip alla motordrivna löpband idag har. Det finns två typer av nödstopp. En är en knapp på konsolen och när du trycker på den stannar motorn. Den mest säkra nödstoppsfunktionen har en sprint fäst i ett snöre. Du klämmer fast sprinten i din tröja eller linne och om du hamnar för långt bak på löpbandet lossnar sprinten och motorn stannar av direkt så att löpmattan bromsas.

Om löpbandet har sidohandtag kan du även ta tag i dem för att få stöd när du springer och sedan placera fötterna på listerna som finns på vardera sida om löpmattan. Men det främsta säkerhetstipset är att inte hålla en snabbare hastighet än du klarar av, då behöver du förhoppningsvis inte aktivera nödstoppet utan kan stanna bandet manuellt när du är klar med dagens löppass.

Populära träningsformer för motionsband

Precis som namnet avslöjar är ett löpband gjort för att springa på, eller promenera på, i vald hastighet. Fördelarna med ett löpband, jämfört med att springa utomhus, är att du enkelt kan anpassa hastigheten och därmed pusha dig själv lite extra. Löpband i de lägre prisklasserna, som är enklare utrustade, passar väl för raska promenader och lättare jogg, medan löpband i högre prisklasser, så kallade premiumband, är starka och tåliga nog för att användas till allt från intervallpass till maratonträning.

Att träna backintervaller är ett populärt sätt att både bygga snabbhet, benstyrka, explosivitet och kondition. Fördelarna med att träna backintervaller på ett löpband där du kan anpassa lutningen är att du kan välja både lutning och hastighet och sedan springa exakt den distans du föresatt dig. På löpband kan du också ta hjälp av träningsdatorn för att lägga in en fartstege. Det innebär att du börjar springa i ett lagom tempo och sedan ökar löpbandets hastighet regelbundet. När du kommit upp i din önskade maxhastighet minskas sedan farten med samma intervall. Det kräver dock att ditt löpbands träningsdator har stöd för denna typ av träningsprogram.

Vill du finputsa din löpteknik kan du prova att ställa en spegel framför löpbandet och sedan titta i den för att se vad du behöver justera.

Vilka muskler tränar man vid löpning på ett löpband?

När du springer på ett löpband används, och tränas, nästan exakt samma muskler som när du springer utomhus.

Vid löpning tränas:

  • Sätesmusklerna gluteus maximus, gluteus medius och gluteus minimus.
  • Hamstringsmusklerna på baksidan av benet som består av biceps femoris, semitendinosus och semimembranosus.
  • Lårmuskeln, kallas även för quadricepsmuskeln och består av fyra muskler: rectus femoris, vastus intermedius, vastus lateralis och vastus medialis.
  • Ljumskarna, som i huvudsak består av adductor brevis, adductor longus och adductor magnus.
  • Vaderna, som består av musklerna gastrocnemius och soleus.

Löpning gör dina muskler mer uthålliga

Att springa är ett utmärkt sätt att bygga uthålliga muskler som orkar vara i rörelse under lång tid.

När du springer utomhus kan du variera underlaget du springer på – asfalt, löpbana, grusväg, skogsstig eller terräng. Alla som sprungit i skogen, eller på en skogsstig med trädrötter och stenar, vet att det kräver uppmärksamhet och ger hjärnan extra träning när du behöver se upp med var du sätter fötterna.

När du löptränar på ett löpband så springer du på ett helt jämnt underlag vilket gör att alla löpsteg kommer se ungefär likadana ut. Detta medför att du inte får träna på att löpa varierat med fötterna som i naturen.

Löpning innebär en påfrestning på knän och leder. Vet du med dig att du har känsliga knän och leder är det bra att välja ett löpband med mjuk dämpning på löpytan, gärna kombinerat med ett par väldämpade löparskor.

Vill du få en bättre kondition, träna hela kroppen men skona knän och leder är roddmaskinen ett bra val. Här kan du läsa vårt test av roddmaskiner.

Skötsel – hur smörjer man ett löpband?

För att ditt löpband ska hålla länge och kunna användas ofta behöver du vårda det. I den medföljande bruksanvisningen bör det finnas med instruktioner för skötsel av just ditt löpband. Där kan du läsa hur ofta service av löpbandet ska ske och på vilket sätt du bäst tar hand om det. Löpband har oftast en garanti och för att den ska gälla fullt ut är det rekommenderat att följa tillverkarens instruktioner när det gäller skötsel av löpbandet.

Beroende på hur ofta löpbandet används är det bra att smörja det regelbundet, omkring två gånger per år brukar vara lämpligt. Det är löpplattan under löpmattan som behöver smörjas för att mattan ska glida smidigt med minimal friktion. Om denna inte smörjs gör det att motorn måste arbeta hårdare för att få löpmattan att glida och det kan leda till motorn blir för varm och slits snabbare. Det är vanligt att använda silikonspray när du ska smörja ett löpband, men läs gärna bruksanvisningens skötselråd innan för att se om tillverkaren rekommenderar någon annan typ av smörjning.

Så här smörjer du ett löpband – fem enkla steg:

  1. Ställ dig vid löpbandet bakre ände och lyft på ena sidan av löpmattan så att du ser ytan under.
  2. Skaka sprayflaskan med smörjmedel och spreja medlet in mellan löpmattan och den hårda löpytan. Spraya från den bakre änden av löpbandet, längs med ena sidan av bandet tills du kommit till den främre delen av bandet.
  3. Upprepa samma procedur på andra sidan av löpbandet så att båda sidor smörjs.
  4. Sätt igång löpbandet och låt det rulla på medelsnabb hastighet under några minuter så att smörjmedlet sprids jämnt på hela löpmattans undersida.
  5. Stäng av löpbandet och använd en trasa för att torka av eventuellt smörjmedel som runnit ut från utrymmet mellan löpmattan och löpplattan under.

Ska jag montera löpbandet själv eller ska jag betala för montering?

I de flesta fall levereras löpbandet i ett stor, rektangulärt paket till din tomtgräns eller din dörr. Ofta väger löpband en hel del så om det inte finns möjlighet att betala för att paketet levereras in i ditt hem kan det vara bra om du har någon, eller några, som kan hjälpa dig att bära. Normalt sett är löpbandet i sig enkelt att montera, även för nybörjare. I normala fall följer det även med monteringsanvisningar och på vissa modeller kan du hitta instruktionsvideor för hur du sätter ihop ditt band. Det är klokt att bygga ihop löpbandet i det rum där du planerat att använda det, i synnerhet om det inte är ihopfällbart. Om du känner att du inte har tid, lust eller kompetens nog för att skruva ihop ditt löpband på ett korrekt sätt så erbjuder många återförsäljare monteringshjälp men för de flesta bör vara en rätt lätt uppgift att göra det själv.

Hur mycket väger ett löpband?

Löpband är inte de lättaste träningsmaskinerna. Generellt sett väger löpband av enklare modell som återfinns i de lägre prisklasserna mindre jämfört med mer avancerade modeller i högre prisklasser. Det gör att de billigare löpbanden oftast är lättare flytta på eller rullan undan. Ett väl utrustat löpband i en dyrare prisklass kan väga en bra bit över hundra kilo. Om ett sådant löpband inte går att fälla ihop kan det vara en utmaning för en person att flytta på det, även om det har transporthjul. Har du köpt ett så kallat premiumband och ska bära ner det i en källare behöver ni vara minst två personer som hjälps åt. Om du inte har det är det klokt att betala en slant extra för installationshjälp.

  • Ett löpband i budgetklassen väger ofta mellan 50 och 70 kilo.
  • Ett löpband i mellanklassen har ofta en vikt på mellan 80 och 100 kilo.
  • Ett dyrare, kommersiellt löpband (som ofta finns på gym) väger från 120 kilo och uppåt.

Hur mycket ett löpband väger avgörs av vilka material som bandets stomme är byggd av samt vilken typ av motor bandet har. Ett billigare löpband har ofta en lättare konstruktion och en mindre motor, medan ett löpband som är tillverkat för att användas ofta och kunna ändra hastighet snabbt generellt sett har kraftigare och därmed tyngre delar samt en mer stabil konstruktion.

Det är därför löpband för kommersiellt bruk väger så mycket: de är tillverkade för att användas ofta, har en väldigt robust konstruktion och en stark och effektiv motor som väger mer.

Levereras löpband med verktyg för montering?

I de flesta fall följer de verktyg du behöver för att sätta ihop ditt löpband med i paketet. Men eftersom de verktygen ofta är av enklare modell är det bra att ha en verktygslåda hemma som du kan plocka fram vid behov. Mer rejäla verktyg som du har hemma gör att monteringen går snabbare. Har du skruvat ihop möbler och annat tidigare kan du räkna med att det kommer ta omkring en timme att montera ditt löpband. Sedan är det bara att snöra på dig löparskorna och börja springa på det!

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss