Vi använder cookies för att erbjuda en bättre upplevelse, samla in statistik och visa relevanta annonser. Genom att använda vår tjänst godkänner du detta. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bättre grillat med Peter Watz

Av PriceRunner Uppdaterad 2018-07-24
Ett av de säkraste vårtecknen i Sverige torde vara grilloset som sprider sig land och rike runt. Med första solen så kommer allt som oftast grillarna fram. Nu är vi så gott som i mitten av säsongen och tänkte ta en koll på populära grillar och mattrenderna inom grillning.

Det är svensk tradition det här med att grilla. Så fort solen kikar fram och temperaturerna stiger över nollan så ska grillen dras fram. Sedan är smaken, som många vet, delad. Ska det vara kol eller gasol? Räcker det med en liten klotgrill? Behövs termometer? Vi reder ut begreppen åt er. Vi har pratat med Peter Watz på Grillbloggen.nu om trender inom grillning. Han ger även lite tips och trix för säsongen.

Det är ingen skillnad på smaken mellan gasol och kolgrillad mat. Visst kan det upplevas att maten från en kolgrill smakar bättre på grund av all rök från kolen. Men enligt studier så är det ingen skillnad. En gasolgrill är mycket smidigare att grilla på. Det går fort att få önskad värme och är smidigt. Jag själv grillar nästan varje dag och då föredrar jag gasgrill. Kolgrillen använder jag vid lite festligare tillställningar och på helger.

Det finns verkligen hela spektret på grillar när det kommer till budget. En klotgrill på macken kan kosta runt hundralappen. Samtidigt finns det professionella grillar för upp till 60 000 kronor.

Som vanligt får man vad man betalar för, säger Peter Watz. Titta på vilka garantier som grillen har. Vissa tillverkare har 2 år (enligt lag) medan andra har 5–15 års garanti.

Är det något annat man borde tänka på inför ett köp?

Se till att det finns lock till grillen. Locket är inget regnskydd, det använder man för att samla in värmen och röken. Tillagningen blir mycket bättre när man använder lock. När det kommer till storleken så behöver man dubbelt så stor ytan än vad man tror när man grillar. Minst en 57 cm grill är ett måste.

Är det några tillbehör eller extra finesser som är bra att ha som många inte tänker på?

En ordentlig (dyr) grilltermometer är ett måste, säger Peter Watz. Skillnaden mellan en torr tråkig rätt och en saftig god rätt är bara 5–10 grader. Bli en expertgrillare och grilla saftiga biffar eller en perfekt grillad laxsida med en snabb och korrekt grilltermometer. Ett annat tillbehör som många snålar in på är grillborsten. Köp en riktig stålborste från t.ex. Weber. Den kostar mer än de som har mässingsstrån (som faller av, fastnar i maten och senare i kroppen). En stålborste håller flera år. När den blir för smutsig så bränner man av den bara i glöden och då blir den som ny igen.

Mattrender kommer och går som många vet. Hamburgare har ju alltid varit klassiker på grillen, men nu ska det gärna vara en extra twist. Och tillbehören är viktiga! Vad har Peter Watz för spaningar?

Fler och fler börjar tänka vegetariskt och ekologiskt. En underskattad grönsak är att grilla spetskål. Dela upp den 3 bitar, häll på olivolja som får rinna ner mellan kålbladen och salta med flingsalt efter grillningen. Skär upp i 3 x 3 stora bitar och servera. Ta även med de brända bladen, det ger en trevlig smak. Trenden att grilla på lågvärme (100–120 grader), det vill säga BBQ fortsätter. När en bit fläskkarré som får ligga i grillen på lågvärme i 10–12 timmar så transformeras den till en underbar pulled pork.

Vill du lyssna på en podd som vi spelade in med Peter så finns den här.

Läs mer