Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

UV-kläder: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 25 april 2019

Hur skyddar man barnen bäst från solens starka strålar? UV-kläder ger ett effektivt solskydd och funkar utmärkt som badkläder. Vi har testat UV-kläder och utser Mini Rodini UV-plagg till bäst i test. MRs uv-kläder är en fullträff både i funktion, kvalitet och materialval.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna så som de är tänkta att användas i verkligheten. Under föregående sommar lät vi testa flera olika modeller av UV-plagg. Varje plagg testas i två olika uppsättningar, av barn i olika storlek. Vi har inte mätt faktiskt genomsläpp av UV-ljus utan istället låtit föräldrarna utvärdera plaggen. I testet har vi utgått från nedanstående parametrar.

  • Passform: Är plaggen enkla att ta på och av barnet? Skyddar de effektivt även i barnets nacke? Stämmer längd på ärmar och ben bra med plaggets angivna storlek?

  • Användning: Hur upplevdes plaggens solskydd? Hur påverkades formen på plaggen av att bli blöta? Hur snabbat torkar plaggen efter att man badat med dem på?

  • Kvalitet: Blev UV-kläderna solblekta? Påverkades passformen av att tvätta och blev material nött eller slitet av en sommars användning?

Omdömet på produkten bygger på en helhetsbild av testkriterierna, som sedan har vägts mot produktens pris. Därefter sätts ett slutbetyg.

1. Mini Rodini - BÄST I TEST UV-KLÄDER

UV-kläder som är en fullträff både i funktion, kvalitet och materialval

Modeller: Heldräkt med långa ärmar och ben samt långärmad tröja Material: 78% återvunnen polyamid, 22% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, tvättas ut och in UPF: 50+

Mini Rodini Leopard UV-tröja - Beige (1828014613)

Mini Rodini är uppe och nosar på maxgränsen för hur mycket man faktiskt kan ta betalt för ett UV-plagg för barn. Man kommer dock undan med prislappen tack vare en ovanligt lyckad kombination av design, materialval och funktion. Det här är solkläder som fixar att användas flera säsonger, kan ärvas av syskon eller säljas vidare efter en sommar. UV-dräkten och den långärmade tröjan är tillverkade av återvunnen plast. Till stor del handlar det om att man har tagit tillvara på fisknät som flutit runt i haven och nu istället omvandlat materialet till UV-plagg. Ett hedervärt initiativ från Mini Rodini.

UV-tröjan har lång ärm och känns normal till rymlig i storlek. Halsöppningen är lagom vid för att inte kännas tight när man drar den över huvudet. Det finns ingen krage så ett visst litet glapp kan eventuellt uppstå. Mini Rodini har klokt nog vara generösa med ärmlängden. UV-dräkten har också den lång ärm, medan byxbenet slutar mitt på vaden. Dragkedjan går ned mot naveln, även om den gärna hade fått vara ännu längre så går påklädningen lätt som en dans. UV-dräkten går upp både i nacke och hals, ingen extra smörjning behövs. Mini Rodinis UV-kläder upplevs ge ett mycket komplett solskydd.

Efter en sommar med många bad så ser båda plaggen fortfarande fräscha och fina ut. Materialet är inte solblekt och inte heller påverkat av tvätt. Plaggen tål att tvättas på 40-grader men ska vändas ut och in. Mini Rodini varnar för att UV-kläderna kan krympa efter tvätt men vi märker ingen sådan påverkan. Har man råd med priset blir man rakt igenom nöjd med UV-kläderna från Mini Rodini.

Utmärkt passformroliga färger och mönstertillverkade av återvunnet material
Högt pris
4,5

2. Kuling UV-set i två delar - BÄSTA BILLIGA UV-KLÄDER

Prisvärda UV-kläder som är enkla att klä på och täcker överkroppen väl

Modeller: Långärmad tröja och korta shorts Material: 80% polyester och 20% elastan Tvättråd: Endast handtvätt UPF: 50+

Kuling Bali UV-set - Flower Pink (259458)

Kulings tvådelade UV-set utgörs av en långärmad tröja och ett par shorts. Kontrasten i hur plaggen täcker är stor. Shortsen är en kortare modell medan tröjan effektivt skyddar barnet från sol, från handled upp till halsen. Shortsen har en dragsko i midjan. Det gör att byxorna sitter bra uppe även på smalare barn eller om de är lite stora. Tröjan har en dragkedja i ryggen. Dragkedjan är så pass lång att man aldrig behöver krångla med armarna när man ska klä på barnet.

Det gäller att välja rätt storlek. Setet säljs i dubbelstorlekar och åtminstone tröjan är utrymmesmässigt rymlig. Solskyddet upplevs som normalt jämfört med andra UV-plagg. Plaggen torkar snabbt om de blivit blöta och tyget blir inte stelt när det är blött. På de ljusare partierna tenderar sand att gå in i tyget, något som är svårt att få bort. I synnerhet som att tvättrådet endast tillåter handtvätt.

Kuling UV-set består av lättanvända och färgglada solplagg som skyddar barnet från solen utan att negativt påverka möjligheten till lek och rörelse. Shortsen kunde ha varit längre men totalt sätt känns Kuling UV-set som ett mycket prisvärt alternativ.

Mycket vältäckande tröjaprisvärd, bra dragsko i shortsen
Något för korta shortsendast handtvätt
3,5

3. Polarn O Pyret

Utmärkt UV-kläder med god passform och material av hög kvalitet

Modeller: Långärmad tröja, kortärmad tröja samt heldräkt Material: 78% återvunnen polyamid, 22% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader UPF: 50+

Polarn O Pyret erbjuder både långärmade och kortärmade soltröjor, samt tillhörande korta och långa byxor. Man säljer också hela UV-dräkter, främst i de mindre storlekarna. Fördelen med en UV-dräkt jämfört med ett tvådelat set är att det bara är ett plagg att ta på, vilket kan känns lite enklare med småbarn som gärna protesterar vid varje ombyte. Det är också ett plus att man inte behöver hålla koll på att tröja och byxa glider isär så att barnet kan råka bränna sig på rygg eller mage.

UV-kläderna från PoP har god passform. De sitter tight runt kroppen men är ändå enkla att ta av och på. Tröjorna har inga dragkedjor men öppningen för huvudet känns precis lagom stor. Tröjornas bakstycken är rundade, så att de även går ned en bit över rumpan. UV-dräkten har en dragkedja som är lagom lång för att man enkelt ska kunna klä på barnet. Tygerna torkar snabbt efter bad och tvätt. Att de faktiskt kan tvättas i maskin om en olycka händer medan man är på stranden känns som ett stort plus.

Efter en sommars mycket frekvent användning är alla UV-plagg lika fina som vid inköp. Varken sol eller tvätt har fått färgerna att blekna och passformen har inte heller ändrats. Den solskyddande effekten bedöms också vara god, inget barn blir det minst solbränt under plaggen. Det ihop med att Polarn O Pyrets UV-kläder delvis är tillverkade av återvunnet material gör att det något höga priset känns fullt motiverat.

Utmärkt passformtorkar snabbtmycket lätta att ta på och av
Högt pris
4,5

4. Mini A Ture

Smidiga och bekväma UV-kläder med rolig design och bra prisvärde

Modeller: Kortärmad tröja och heldräkt med korta ärmar och ben Material: 80% polyamid och 20% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader, tvättas ut och in UPF: 50

Mini A Ture Goldie UV-dräkt - Pale Banana

Mini A Tures UV-kläder kommer i roliga färger och mönster, som gör plaggen mer personliga för barnen utan att man som förälder måste stå ut med grälla, skrikiga nyanser. Den kortärmade tröjan är rymlig i passformen, utan att kännas bylsig. Halsöppningen är stor nog för att tröjan lätt kan dras över huvudet, utan att det blir för stora glipor vid halsen när tröjan är på.

Heldräkten är också den enkel att ta på, mycket tack vare dragkedjan som går ned en bra bit på ryggen. UV-dräkten har ärmar som slutar vid armbågen och ben som når ungefär till barnets knän. Något slags solkräm bör man således komplettera med för ett bra solskydd. Tygerna känns mjuka och följsamma. Mini A Ture-plaggen torkar normalsnabbt efter att man badat med dem. Plaggen bleks varken av sol eller tvätt. Men har man barn som kryper så märker man snabbt att tyget noppas mycket, främst i rumpan. På plaggen som använda av större barn märks inget slitage av.

UV-kläderna från Mini A Ture har en tight men ändå smidig passform som gör att barnet bekvämt kan leka och röra sig. Designen känns rolig och solskyddet upplevs fungera utan anmärkning. Det är lite märkligt med halvlånga ärmar och ben på badkläder i storlek för barn som inte bör smörjas in med solkräm. Utöver detta har Mini A Tures UV-kläder ett gott prisvärde och en lång användningstid, då kvaliteten är hög nog för att plaggen ska kunna säljas vidare eller ärvas av syskon.

Rolig designbra passformenkla att ta på och av
Hade varit önskvärt med hellång ärm på UV-dräkten
3,5

Bra pris hos:

Jollyroom

5. Ebbe Kids

Modeller: Heldräkt med korta ärmar och ben Material: 80% polyamid och 20% elastan Foder: 100% polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, kan även kemtvättas UPF: 50+

Ebbe Kids UV-dräkt har kort ärm och korta ben. Framtill på dräkten finns en dragkedja, som löper från halsen ned till strax ovanför naveln. Dragkedjan löper smidigt och gör det enkelt att klä på och av dräkten. Passformen är åt det smalare hållet, vilket gör att tyget sitter tight mot kroppen. På baksidan av dräkten, i höjd med den högra delen av barnets rumpa, sitter en ficka. Det är en fin detalj men den fyller ingen som helst funktion.

Tyget är tunt och mjukt, och känns bekvämt att röra sig i. Ebbe Kids-plaggen torkar relativt snabbt efter att ha varit blöta. Efter en sommars användning, samt någon omgång i tvättmaskin, så är tyget vare sig nött eller solblekt. Ebbes UV-dräkter levereras i en praktisk förvaringsficka av plast, som kan knäppas ihop. Den kan vara bra att ha med även till stranden eller poolen, om man inte vill att de kläder barnet har badat i ska blöta ner annan packning på vägen hem.

De testade solkläderna från Ebbe Kids är ganska mörka i färgerna, men det piggas upp något med relativt diskreta mönster av segelbåtar eller vajande palmer. Det här är solkläder som barnen gärna använder tack vare smidigheten vid påklädning och att de aldrig känns i vägen. De korta ärmar gör att man bör komplettera med solkräm för ett komplett solskydd, men annars känns Ebbe Kids UV-kläder mycket prisvärda.

Enkla att ta påtorkar snabbt efter användningbra passform
Den korta ärmen kräver att man även använder solskydd
3,5

6. Hugo Loves Tiki

Roligt och lekfullt designade UV-dräkter gjorda av material med hög kvalitet

Modeller: Heldräkt med korta ben Material: 88% polyester och 12% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader, tvättas ut och in UPF: 50+

Hugo Loves Tiki ska ha beröm för att de verkligen lyckats göra barnplagg på ett på samma gång lekfullt och stilrent sätt, med mönster som engagerar både barn och vuxna. De testade UV-dräkterna har lång ärm och halvlångt ben. I ryggen finns en dragkedja, som hade kunnat vara en bra bit längre för att underlätta vid påklädningen. Nu är det rätt tight att få in barnets armar och ben i dräkten.

Solskyddet upplevs funka utmärkt. Det finns dock ingen krage på dräkten, vilket gör att man kan behöva komplettera med en solhatt eller genom att smörja in hals och nacke med solskydd. Tyget är åt det tjockare hållet. Insidan är väldigt mjuk mot huden. Men när dräkten blir blöt så blir den en aning stel och tjock i materialet. Att tyget är tjockt påverkar mer om dräkten är torr och barnet leker i solskenet. Då känns Huge Loves Tikis UV-dräkt åt det varmare hållet.

Priset på UV-dräkterna från Hugo Loves Tiki är högt, och känns inte riktigt motiverat. Det räcker inte med snygg design. Visserligen håller material hög kvalitet, då dräkten är i mycket fint skick även efter en lång sommar med många bad. Men påklädningen är i nuläget lite för omständlig.

Slitstark och tåligmycket snygg design
Högt prisför kort dragkedjatyget känns lite för kraftigt
3,0

Allt om uv-kläder

Vi har testat UV-kläder och utser Mini Rodini till bäst i test. Badkläderna har högt pris men det betalar sig tillbaka i snygg design, god passform och en kvalitet som möjliggör många somrars användning. Bästa budgetval blir Kuling UV-set. Ett prisvärt set med långärmad tröja och shorts som ger ett bra solskydd och är enkla att ta på.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!