1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Tigersåg: 5 modeller i test

Elina Blom

Ska du riva en byggnad eller kapa grenar? Vi testar löpande nya tigersågar från märken som Bosch och Ryobi. För att en tigersåg ska bli bäst i test ska den vara kraftfull, stabil och lättanvänd.

tigersåg bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Tigersågarna har använts vid ett flertal arbetsuppgifter under flera månaders tid. Exempelvis har vi testat precision och kraft genom att kapa tjocka reglar och ventilationsrör. Vi har även toppat kraftiga stängselstolpar av tryckimpregnerat trä på plats i ett monterat staket för att utvärdera hur hanterbar tigersågen är vid arbete på högre höjd och i svårare vinkel.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

  • Prestanda: Vad klarar tigersågen av att såga innan den blir ohanterbar eller dräneras på batteri?

  • Drift: Hur länge orkar tigersågen arbeta innan batteriet tar slut? Hur snabbt går det att ladda batteriet? Medföljer det batteri i priset och i så fall med vilken kapacitet?

  • Ergonomi: Hur mycket vibrerar tigersågen under användning? Får du ett stabilt grepp om den? Hur tung är den?

Vi har även beaktat aspekter såsom byggkvalitet, medföljande tillbehör och garantier. Varje tigersåg har betygsatts efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste tigersågar. Jämför pris på samtliga listade tigersågar på PriceRunner.

Fler tester av sågar

1. Bosch GSA 18V-32 Professional

Kraftfull tigersåg för krävande arbeten

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterityp: Li-Ion Batteriindikator: Ja Vikt: 3,5 kilo (exklusive batteri) Längd: 482 mm Bredd: 101 mm Höjd: 218 mm Hastighet obelastad: 0-2500 slag/min Variabel hastighetsreglering: Ja Verktygslöst bladbyte: Ja Belysning: Ja Levereras med: 2 st sågblad, väska Övrigt: 2-växlad slagfrekvens Bruksanvisning: PDF

Bosch GSA 18V-32 Professional Solo

Bosch GSA 18V-32 Professional är en tigersåg som sticker ut från mängden genom dess kombination av kraft, många inställningsmöjligheter och utmärkta vibrationsdämpning. Det gör den lätt att hantera även under längre arbetspass. Du har hela tiden ett stabilt grepp. Handgreppet är dessutom lätt gummerat.

Tigersågens märkbara tyngd bidrar till enkelheten i att hålla den stadigt på rätt plats. På högre höjd och i ovanliga vinklar kan tyngden samtidigt göra att man snabbare blir trött i handlederna. Men så länge du ska kapa strax över höftnivå utgör tyngden enbart en fördel.

Prestandamässigt är detta en kraftfull tigersåg. Det går snabbt och smidigt att kapa med precision även i tjockare material. Vi har exempelvis inga problem att finkapa kraftiga stängselstolpar av trä, att kapa tjocka bärlinor eller såga av tjocka metallskenor.

Den är ett utmärkt verktyg för den som ska riva hus och vill ha något smidigare än en motorsåg. Dessutom gör batteridriften att den fungerar bra att riva med inomhus eftersom den inte ger ifrån sig några avgaser.

Inte så funktionsrik, men mycket stark

GSA 18V-32 Professional har också flera andra fördelar. Det är till exempel mycket enkelt att byta sågblad verktygslöst tack vare rotationslåset (vredform). Vredet fungerar bra även när det är kallt ute och du har tjockare handskar, reglaget är nämligen ganska stort även om det är diskret placerat.

Det är också enkelt att reglera hastigheten på tigersågen eftersom det finns en steglös ratt för detta på ovansidan. Detta är en fördel när du ska såga i olika typer av material. Men också i jobbiga vinklar där det är svårare att hålla maskinen stadigt. Du kan då ta det försiktigare när du närmar dig slutet av kapningen och få bättre kontroll när materialet delar sig.

Ergonomiskt ligger den och vilar välbalanserat mot främre handen under hela sågningen.

Invändningarna vi har mot den här tigersågen är främst konstruktionsmässiga. Knappen för att ställa längden på basplattan är till exempel mycket trög, och det gnisslar en del när vi drar ut foten trots att maskinen är ny. Vidare saknar vi en markering på basplattan, en sådan hade gjort det enklare att såga med högre precision. Vi saknar också möjlighet att låsa den i en viss vinkel.

Men behöver du inte dessa funktioner och är ute efter en kraftfull tigersåg så kommer du knappast att bli besviken över hur GSA 18V-32 Professional presterar. Batteriet räcker utan problem i ett par timmar vid enklare arbetsuppgifter. Ett extra plus dessutom för att det medföljer två rejäla batterier - och för hur fort den medföljande laddaren laddar upp batteriet, vi klockar detta till cirka 40 minuter. Perfekt för lunchpausen.

Är du ute efter kraft och kvalitet samt är beredd att betala för detta så är GSA 18V-32 Professional ett utmärkt köp.

Utmärkt vibrationskontrollmycket kraftmånga funktionerstabil & ergonomisk
Otymplig basplatta utan låsfunktiontrög & gnisslig knapp

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Bosch TIGERSÅG GSA 18V-32 SOLO CASE M S1130CF

3 200 kr

Bosch TIGERSÅG GSA 18V-32 SOLO CASE

3 299 kr

Bosch GSA 18V-32 Cordless Saber Saw incl. Case

3 417 kr

2. Ryobi RRS1801M

Lättviktare lämplig för att riva träkonstruktioner

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterityp: Li-Ion Batteriindikator: Ja Vikt: 2,3 kilo (inklusive batteri) Hastighet obelastad: 0-3100 slag/min Slaglängd: 22 mm Variabel hastighetsreglering: Ja Verktygslöst bladbyte: Ja Levereras med: 1 st sågblad (trä) Övrigt: Ställbar sågfot, kapkapacitet trä 180 mm

Ryobi RRS1801M Solo

Ryobi RRS1801M är en ganska lätt tigersåg med en bra slaglängd. Det verktygslösa fästet gör det enkelt att byta blad, och det följer med ett sågblad för trä i kartongen.

För sågning i trä lämpar sig RRS1801M bra, speciellt i lite mjukare trä. Då har den inga problem att orka med. Däremot blir det mer ansträngt när du ska såga hårt trä, eller om du ska kapa metall. Den hugger eller rycker gärna då.

Många vibrationer

Precis som många andra budgetmodeller är den väldigt lätt och det gör att du får en hel del vibrationer när du sågar, och inte riktigt samma kontroll som med en lite tyngre tigersåg. Detta märks framför allt under lite tuffare förhållanden. Nu är inte tigersågen tänkt för precisionsarbeten, utan snarare för rivning och liknande. Men just vibrationerna kan vara ett störningsmoment hos den här sågen även när du river.

Eftersom RRS1801M prismässigt kvalar in i budgetklassen och ofta säljs utan batteri så har du fördel i om du redan äger andra Ryobiverktyg i 18-voltsklassen. Då kan du nämligen dela batteri mellan maskinerna.

Dålig batteritid

Batteritiden är inte jättebra. Du får ut runt 10 minuter sågtid med ett 2 Ah-batteri. Har du större batteri hemma räcker förstås tiden gott om du ska grena av ett träd, eller riva en mindre byggnad. Du sågar ju sällan aktivt hela tiden, utan varvar start och stopp under en längre period.

Ryobi RRS1801M är överlag en behändig och lätt tigersåg som kraftmässigt räcker för dig som tänkt kapa upp saker som består av trä.

Smidig för att kapa trälätt
Hugger under tuffare förhållandenganska mycket vibrationer

3. Bosch AdvancedRecip 18

Lagom tigersåg för husägare

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterityp: Li-Ion Batteriindikator: Ja Vikt: 2,5 kilo Hastighet obelastad: 0-3100 slag/min Slaglängd: 23 mm Verktygslöst bladbyte: Ja Belysning: Nej Ljudnivå: 87,2 dB Levereras med: 1 st sågblad Övrigt: 2 års garanti Bruksanvisning: PDF

Bosch AdvancedRecip 18 (1x2.5Ah)

Bosch AdvancedRecip 18 är en lätt tigersåg för enklare rivningsarbeten och sådant som exempelvis kapning av grenar. Vikten på sågen gör att den inte blir tung att arbeta med i långa loppet. Å andra sidan krävs det en del vikt i en tigersåg för att den ska vara lätt att handha - denna modell ligger på en bra avvägning mellan att vara lätt men samtidigt inte alltför lätt.

Det är också enkelt att variera hastigheten. Tigersågen reagerar steglöst beroende på hur hårt du pressar in gasen. Lösningen ger förstås inte 100-procentig precision såsom du har när du kan ställa den i ett fast läge med ett reglage, men det behöver du å andra sidan sällan när du ska riva. Då är det snarare bättre om du enkelt kan variera under arbetets gång.

Tyvärr dras tigersågen med en del vibrationer. Detta blir bättre om vi kör den på maxeffekt, men fortfarande så att vi tycker att det är lite i överkant.

En tigersåg för många uppgifter

AdvancedRecip:s mest utmärkande svaghet är dess undermåliga batteritid. Det krävs ett 5 Ah-batteri för att kunna arbeta drygt 20 minuter med den. Batteriindikatorn sitter tydligt på maskinen och visar hur mycket det är kvar.

AdvancedRecip ingår i Bosch:s Power for All-system vilket gör att du kan dela batterier mellan dina 18-voltsmaskiner som ingår i systemet. Äger du redan Bosch Power for All-verktyg med 18-voltsbatteri så kan du därför spara en bra slant genom att köpa tigersågen utan batteri.

Kraften i AdvancedRecip 18 är klart godkänd, även om vi hade önskat ännu mer med tanke på den korta batteritiden. Tigersågen har dock inga problem att ta sig igenom vad en genomsnittlig husägare kan tänkas behöva den för. Exempelvis sågar den utan problem kraftiga reglar, mjuka kopparrör och grenar upp till omkring 3 centimeter i diameter. Kraftigare än så blir den – likt de flesta andra tigersågar – tidsineffektiv jämfört med en motorsåg.

Bosch AdvancedRecip 18 passar dig som vill ha en lagom tung och kraftfull tigersåg för att snabbt kunna riva, kapa eller avkvista. Exempelvis om du ska kapa tunnare grenar eller riva kök och badrum. Den har inga specialfinesser, men gör sitt jobb problemfritt. För dig som redan äger Bosch-verktyg i Power for All-systemet blir den riktigt prisvärd om du slipper köpa till batteri.

Smidig storlek & viktganska kraftfullkan hastighetsregleras
Kort batteritidnågot jobbiga vibrationer

4. Black & Decker BDCR18

Lätt tigersåg för enkla arbetsuppgifter

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterityp: Li-Ion Batteriindikator: Nej Vikt: 1,5 kilo Hastighet obelastad: 0-3000 slag/min Slaglängd: 22 mm Verktygslöst bladbyte: Ja Belysning: Nej Levereras med: 1 st sågblad Övrigt: 2 års garanti Bruksanvisning: PDF

Black & Decker BDCR18 (1x1.5Ah)

Black & Decker BDCR18 är en kompakt och lätt budget-tigersåg i 18-voltssegmentet som passar till enklare arbetsuppgifter. Den lätta vikten kommer väl till pass när arbetet utförs i mer komplicerade och fysiskt krävande vinklar, såsom att kapa av ventilationsrör i takhöjdsnivå.

BDCR18 har samtidigt ett gummerat grepp som gör att den ligger stadigt i handen. Konstruktionen är dock inte särskilt robust i övrigt, snarare upplevs den ganska plastig och tunn.

Dess lätta kropp gör också att det är svårt att få precision i sågningen på grund av vibrationerna som uppstår, det krävs relativt mycket råstyrka för att hålla den stabilt på plats. Därför lämpar den sig inte för att kapa eller riva med noggrannhet, speciellt inte i tjockare material. Vi kunde exempelvis inte kapa toppen på en kraftig stängselstolpe av trä på grund av att vibrationerna hindrade oss från att få ett fint resultat.

Däremot är den mycket lämplig för att riva eller såga tunnare material inomhus.

BDCR18 passar även den som ska kapa upp sly eller grena av mindre träd som fällts och inte önskar plocka fram stora motorsågen för det arbetet.

Rörlig basplatta både bra och dåligt

BDCR18 är en användarvänlig tigersåg på så vis att den är relativt spartansk. När du ska såga är det bara att klicka i batteriet och trycka in knappen för gasreglaget.

Något vi saknar är möjlighet att låsa den ställbara vinkeln på basplattan. Vi saknar även en markering på basplattan som vi kan följa för att såga rakt. Basplattan rör sig steglöst och det är bra vissa gånger, men andra gånger vill du kanske att den ska vara orörlig för bättre precision.

Det är enkelt att byta sågblad eftersom reglaget för detta är tydligt och för att sågbladsbytet sker verktygslöst. Batteriet som medföljer är möjligen i knappaste laget. Du kan såga i cirka 30 minuter innan det är dags att ladda det igen. För den som sågar mycket kan det vara värt att köpa till ett extra batteri som du kan byta med. Har du fler B&D-verktyg kan du använda samma batteri till flera produkter.

BDCR18 har också fördel i att manualen är tydlig med hur du ska använda verktyget i olika material för att få ett så bra resultat som möjligt. Det här är en tigersåg för enklare arbetsuppgifter, och som sådan gör den ett fint jobb till ett lockande pris.

*Black & Decker säljer även syskonmodellen BDCR18N som är identisk med denna produkt, med skillnaden att det inte följer med batteri och laddare.

Lätt & kompaktbra greppanvändarvänlig konstruktion
Något kort batteritidmycket vibrationeringen mittmarkering på foten

5. Meectools 18 V Multiseries Tigersåg

En skakig upplevelse

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterityp: Li-Ion Vikt: 1,7 kilo Hastighet obelastad: 0-3000 slag/min Kapacitet: 100 mm trä Verktygslöst bladbyte: Ja Belysning: Nej Levereras med: 1 st sågblad Övrigt: 3 års garanti

Meec Tools 014036 Solo

Meectools 18 V Tigersåg Multiseries är en lätt batteridriven tigersåg med en knapp på sidan för att ställa in pendelrörelse. Den har hög byggkvalitet och många funktioner med tanke på sitt pris, men vibrerar alldeles för mycket för att du ska få en hälsosam arbetsmiljö.

Batteritiden är helt okej. När vi sågar itu en hög av diverse bråte såsom byggskivor, reglar, lite vedkubbar och annat, kan vi arbeta i strax under nio minuter. Den är testad med ett tvåampersbatteri. Batteritiden innebär att den klarar drygt 4,5 minut per amperetimme på batteriet under normal press.

Men batteritiden gör ingen större nytta om tigersågen vibrerar mer än vad som faktiskt händer på backen. Den sågar väldigt tidsineffektivt (även om vi justerar pendelrörelsen till grov sågning).

Oväntat många funktioner

Det här är en mycket billig tigersåg. Och för att vara en sådan är vi imponerade över hur många inställningsmöjligheter du har. Utöver det sedvanliga snabblåset för att verktygslöst byta sågblad har du som sagt även pendelfunktion. Men det finns även möjlighet att ställa in hur djupt du ska såga. Vidare har du steglös hastighetsreglering.

Handtaget har dubbelfattning och ger bra grepp. Du kan hålla med höger eller vänster hand fram och där finns ett litet stopp som skyddar.

Angiven decibelnivå i specifikationen stämmer väl överens med vad vi får för resultat i praktiken. Den låter en del men inte mer än någon annan såg.

Behöver du riva och finner motorsågen alldeles för grov för rivningsarbetet, och att sticksågen har svårt att komma åt. Då är en tigersåg en bra och lätt kompanjon. Meectools Multiseries Tigersåg fungerar för mindre rivningsarbeten eller för att kapa grenar och kvista träd. Men räkna med att det blir en skakig upplevelse - även i jämförelse med andra lätta konkurrerande modeller.

Gott om funktionerklart godkänd byggkvalitet
Lånsamvibrerar väldigt mycket

Allt om tigersåg

Tigersågen kallas ofta för en rivningssåg, men den kan användas till så mycket mer. Det är dock en såg som lämpar sig mycket bra till just rivning. Eftersom det finns en rad olika bladtyper kan du nämligen riva allt från lättbetong till kaklade badrum.

Men tigersågen kan som sagt även användas till andra uppgifter. Till exempel är det många jägare som använder tigersåg när de ska ta hand om fällt vilt. Likaså utgör denna typ av såg många gånger ett utmärkt verktyg för den som ska röja i trädgården.

Det blir allt vanligare att man idag väljer en batteridriven tigersåg. Fördelarna är flera. Dels är den smidigare att använda på fler platser eftersom du slipper förhålla dig till förlängningssladden. Dels riskerar du inte att råka kapa av strömkabeln.

Idag har dessutom batterierna så pass hög kapacitet att de i bästa fall räcker i flera timmar. Ofta varvar du rivning, kapning och andra uppgifter med andra arbeten och kan då passa på att ladda batteriet. Vår erfarenhet är att du med en snabbladdare normalt laddar batteriet fullt på under en timme. Det är inte ovanligt med en laddningstid på så lite som en halvtimme för ”stora” batterier med många amperetimmars laddningskapacitet.

De nätanslutna tigersågarna ligger dock lite lägre i pris om man jämför två modeller med liknande prestanda. Om din budget är mycket stram, och du saknar andra batteridrivna verktyg från samma tillverkare och därmed inte kan varva batterier, bör du kanske ändå överväga en nätansluten modell.

Köpa tigersåg

För att hitta den bästa tigersågen måste du undersöka vilka dina behov är. Ska du bara kapa och såga då och då i hemmiljö behöver du rimligen inte en lika högkvalitativ modell som om du arbetar med tigersågen dagligen.

Något du också bör fundera över är vilka uppgifter du tänkt ställa tigersågen inför. Ska du kapa tjocka och/eller hårda material är det enklare om den har en större tyngd och låga vibrationsvärden. Är det istället enklare arbetsuppgifter spelar detta inte lika stor roll.

Några bra funktioner att leta efter inkluderar belysning och ställbar hastighet. Du kan då arbeta även under sämre ljusförhållanden, och du kan ställa hastigheten så att den passar materialet du sågar i.

Två saker som skiljer olika tigersågmodeller åt är slaglängden och vilken typ av sågblad den kan hantera. När du ska såga i tjockare material krävs exempelvis längre sågblad. Ska du såga i metall krävs sågblad med finare tänder.

Sågbladet och tigersågens specifikationer samverkar i det här fallet. På vissa modeller kan du exempelvis justera basplattan genom att skjuta ut den så att längre sågblad blir kortare, eller skjuta in den mot sågkroppen så att du utnyttjar en så stor del av det korta sågbladet som möjligt. Det är en bra funktion.

Sågbladets karaktär spelar som sagt också in. Det finns sågblad för en rad olika arbetsuppgifter, allt från trä och metall till gjutjärn och rena rivblad. Ska du riva en vägg krävs nämligen längre sågblad med grövre tänder än om du bara ska kapa ett 10-millimeters metallrör. Se till att du väljer rätt sågblad för rätt arbetsuppgift.

Ibland medföljer det sågblad till tigersågen, men det är alltså inte säkert att dessa passar ditt ändamål.

Utöver tigersågblad finns det även andra tillbehör till tigersågen, till exempel mattskrapa som du kan koppla in för att skrapa bort färgrester, mattor och annat. Ett annat exempel är fogskäraren som gör att du kan skära kakelfogar. Vidare finns det särskilda blad för att såga isolering och för att kapa spikar.

Tigersågen är med andra ord ett mångsidigt verktyg. Du kan såga i de flesta typer av material. Vid rivning ställs du också inför många olika materialtyper och kanske är det därför den blivit så populär just vid sådana arbetsuppgifter. Men som sagt, den går lika bra att använda om du ska ta upp ett fönster eller grena av det nyligen fällda trädet.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss