1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Termos: 8 modeller i test

Elina Blom

Vem vill inte ha en rykande kopp kaffe eller varm choklad på utflykten? Vi har testat ett urval av marknadens populäraste termosar. För att en termos ska bli bäst i test ska den ha god varmhållningsförmåga och stöttålighet samt ett bra läckageskydd.

termos bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och prövar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har först tagit med oss termosarna ut i vildmarken, där de har använts av två friluftsintresserade barnfamiljer. Familjerna fick skruva, hälla, dricka, tappa och hantera termosen på alla möjliga vis, med och utan vantar, med små och stora händer.

Därefter har vi gjort mer kontrollerade tester inomhus och utomhus, som att fylla varje termos med kokande vatten och mäta temperaturen efter 0,5, 1, 2 och 4 timmar. Vi har också ställt dem upp och ner för att se om de läckte vätska.

I vår bedömning fokuserade vi på följande områden:

  • Värmehållningsförmåga: Hur effektivt håller termosen värmen?

  • Konstruktion: Hur slag- och stöttålig är termosen? Hur väl förhindrar den läckage? Hur väldesignad är den? Hur tung är den och hur stor är öppningen man dricker ur?

  • Användarvänlighet: Hur lätt, smidig och stadig är termosen? Går locket lätt att skruva av och på, även med fuktiga vantar eller svaga händer? Kan termosar med snäpplock återförslutas enkelt? Får den plats i en mindre ryggsäck? Hur lätt är den att rengöra? Tål den maskindisk? Hur tydliga är instruktionerna och finns de på svenska?

Vi har betygsatt termosarna efter deras prisvärde, det vill säga hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Termosar som kostar under 225 kronor räknar vi till budgetklassen, termosar som kostar mellan 225 och 375 bedöms som mellanklass. Kostar de 380 kronor och mer räknar vi dem som lyxköp.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste termosar. Jämför pris på samtliga listade termosar på PriceRunner.

Fler tester för utflykten

1. Thermos King Flask - BÄST I TEST TERMOS

Klassisk termos att lita på, hela dagen

Prisklass: Mellan Diameter skal: 70 mm Diameter öppning: 42 mm Volym: 470 ml Höjd: 250 mm Vikt: 360 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 82 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 90 °C efter 1 timme i -10 °C

Thermos King Termos 1.2L

Thermos King Flask är en riktig klassiker, gjord på fabriken från 1929, som kan stoltsera med att ha givit namn åt själva företeelsen termos.

Thermos King Flask, med tilldragande retroform och metalliclack, är gjord i okrossbart rostfritt stål och klarar läckage- och falltestet utan problem.

King Flask håller genomgående hög temperatur, både utomhus och inomhus, samtidigt som utsidan är sval.

En termos som håller vad den lovar

Locket är lätt att hantera även för barn och gamla, och går att skruva av och på även med vantar. Öppningen kunde dock vara större, för att underlätta rengöring.

Thermos King Flask är idealisk för den som vill ha en snygg termos som gör vad den skall, och gör det bra.

Mycket god värmehållningsförmåga
Lite för trång öppning försvårar disk

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Thermos King Mattsvart 1,2L

349 kr

Thermos Termos King 1,2 L Mattsvart

350 kr

Thermos Termos King 1,2 L Mattsvart

350 kr

2. Stanley Adventure Vacuum Bottle

Bra och tidlös termos

Prisklass: Mellan Diameter skal: 70 mm Diameter öppning: 43 mm Volym: 500 ml Höjd: 240 mm Vikt: 513 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 81,1 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 88,7 °C efter 1 timme i -10 °C


Stanley Classic Legendary Termos 0.47L

Stanley Adventure Vacuum Bottle är en gedigen termos i klassisk stil, tillverkad i rostfritt stål. Denna termos uppfanns redan 1913, men designen tycks inte ha åldrats och termosen håller värmen bra vid både inom- och utomhusmätningarna. Dessutom är den läckagesäker, tålig vid fall och lätt att hantera även för yngre barn.

Välbeprövad klassiker

Konstruktionen är enkel med skruvkork och vanlig termosmugg.

Det enda vi egentligen har att anmärka på är att termosöppningen är lite för liten vilket försvårar rengöring.

Stanley Adventure Vacuum Bottle är helt enkelt en stilren och pålitlig klassiker för varje utflykt.

Mycket god värmehållningsförmåga
Lite svår att rengöra

3. Twistshake Hot or Cold Bottle

En termos för skötväskan som även passar bra i utflyktspackningen

Prisklass: Budget Diameter skal: 65 mm Diameter öppning: 50 mm Volym: 420 ml Höjd: 22 cm Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 78 °C efter 4 timmar i rumstemperatur

Twistshake Termos 420 ml

Denna slimmade och nätta termos må vara designad främst för skötväskan, men det innebär inte att den inte kan följa med på andra äventyr än vagnpromenader.

Termosen är klädd i ett hölje av gummi, vilket gör den enkel att greppa och skön att hålla i. Att den är lätt att hålla är naturligtvis ett plus, särskilt med tanke på att den är designad för att på ett enkelt sätt kunna bära med sig varmt vatten till en flaska välling eller två. Att blanda välling kan ofta vara förenat med ett nära nog nödläge (hungriga barn låter man inte vänta i onödan) och då är det skönt att termosen inte glider en ur handen i stressen.

Kompakt formgivning

Med sin slimmade design, passar den som sagt bra i en skötväska. Det gör också att den är väldigt praktiskt att bära med sig – till exempel får den enkelt plats i sidofacken på mindre ryggsäckar som en Kånken. Twistshake Hot or Cold har bara ett skruvlock, helt utan trycklock på insidan. Detta underlättar visserligen hanteringen, men kan också innebära lite spill om man inte är försiktig då öppningen är 5 centimeter.

Värmehållningen är helt okej och termosen finns i flera olika färger att välja bland, vilket gör detta till en bra termos att ta med sig på en kortare utflykt. Och i syfte att ha med sig varmt (eller kallt) vatten till en flaska välling eller ersättning, fungerar den alldeles utmärkt.

Greppvänligpraktiskt skruvlockslimmad design som inte kräver mycket plats
Inget innerlock

4. Primus Trailbreak Vacuum Mug

Rejäl och stadig termos

Prisklass: Mellan Diameter skal: 70 mm Diameter öppning: 88 mm Volym: 500 ml Höjd: 262 mm Vikt: 631 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 76 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 87 °C efter 1 timme i -10 °C

Primus TrailBreak Termosmugg 35cl

Primus Trailbreak Vacuum Mug, från svenska Primus, är en stor och stadig termos i rostfritt stål, med silikonpackningar som gör att muggen inte läcker och generöst tilltagen öppning.

Två lock följer med utöver själva drickmuggen, ett vanligt lock samt ett snäpplock för den som vill dricka utan att ta av locket. Flexibelt, men snäpplock är inte lika lätta att hålla rena och går sönder lättare än standardmuggar. Dessutom blir det många delar att hålla reda på.

Det yttre mugglocket på Primus är trots sina greppvänliga räfflor ganska svårt för någon med små händer att vrida upp.

Skön att greppa även med het dryck i

Termosen har sval utsida och är robust nog att tåla såväl falltest som läckagetest utan problem.

Primus Trailbreak Vacuum Mug är ett bra val för den som vill ha en rejäl termos där man kan välja mellan olika sorters muggar.

God värmehållningsförmågarejäl öppning underlättar diskning
Något svårskruvat lockonödigt många delar

5. Hydro Flask Wide Mouth Flex

Bästa kamraten för kortare utflykterPrisklass: Mellan Diameter skal: 70 mm Diameter öppning: 58 mm Volym: 532 ml Höjd: 200 mm Vikt: 343 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 68,3 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 81,5 °C efter 1 timme i -10 °C


Hydro Flask Wide Mouth Vattenflaska 0.946L

Hydro Flask Wide Mouth Flex är en liten, lättviktig och lätthanterlig termos, gjord i rostfritt stål som inte blir hett på utsidan. Den är också lättdiskad tack vare den ordentliga öppningen.

Isolerar inte bra nog

Locket har ett listigt gummihandtag som är lätt att få grepp om, även för händer som är fumliga efter en dag i pulkabacken.

Fall- och läckagetestet medför inga problem för Wide Mouth Flex. Termosen tappar dock relativt snabbt värmen, både inomhus och i vinterkyla.

Hydro Flask Wide Mouth Flex passar därför bäst för kortare äventyr, som för morgonkaffet på väg till jobbet.

Praktiskt lock med handtaggenerös öppning underlättar rengöring
Medioker värmehållningsförmåga

6. Klean Kanteen Insulated Classic

För trendkänsliga på språng

Prisklass: Mellan Diameter skal: 67 mm Diameter öppning: 44 mm Volym: 355 ml Höjd: 216 mm Vikt: 258 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 67,8 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 83,5 °C efter 1 timme i -10 °C

Klean Kanteen Classic Vattenflaska 0.592L

Klean Kanteen satsar stort på att tillverka vattenflaskor och termosar av rostfritt stål i stället för plast, som ett led i att minska miljöförstöringen.

Locket på termosen Insulated Classic är lätt att hantera och den blir varken het på utsidan eller läcker. Däremot fick den en buckla vid falltestet.

Fräck design, men dålig isolering

Termosöppningen är lite väl liten, vilket försvårar rengöring, och termosen håller inte drycken varm särskilt länge.

Insulated Classic får dock plus för den innovativa designen och de klatschiga kulörerna.

Klean Kanteen Insulated Classic är framför allt en kul termos som känns framtagen för storstadsbor med caffelatten i ena handen och datorn i andra.

Rolig designambitiöst miljötänk
Medioker värmehållningsförmågasvårdiskadej stöttålig

7. Eva Solo To Go Cup

Enkel vardagstermos som tål maskindisk


Prisklass: Mellan Diameter skal: 68 mm Diameter öppning: 65 mm Volym: 350 ml Höjd: 200 mm Vikt: 275 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 54,2 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 75,2 °C efter 1 timme i -10 °C


Eva Solo To Go Cup är en mindre termos i rostfritt stål med snäpplock i silikon, för den som vill slippa skruva av muggen. Snäpplock har dock större läckagerisk, genom att det blir vätska kvar i locket som riskerar att läcka ut. Trots en praktisk rem i muggen är den lite svåröppnad för mindre barn. Termosen tål maskindisk, vilket är ovanligt och ett stort plus för den som ogillar handdiskande. Den läcker inte när den läggs på sidan och går inte sönder vid fall i marken. Utsidan blir något varm vid påfyllning av dryck och termosen håller inte värmen särskilt länge. Eva Solo To Go Cup är inget för heldagsutflykten, men fungerar, som namnet antyder, bra som en lätthanterlig termos att fylla med kaffe och snabbt slänga ner i väskan när man är på väg.

Praktisk bärremtål maskindisk

Klart begränsad värmehållningsförmåganågot svåröppnat lock med viss risk för läckage

8. Eva Solo To Go Cup

Enkel vardagstermos som tål maskindisk


Prisklass: Mellan Diameter skal: 68 mm Diameter öppning: 65 mm Volym: 350 ml Höjd: 200 mm Vikt: 275 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 54,2 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 75,2 °C efter 1 timme i -10 °C


Eva Solo To Go Vattenflaska 35cl

Eva Solo To Go Cup är en mindre termos i rostfritt stål med snäpplock i silikon, för den som vill slippa skruva av muggen. Snäpplock har dock större läckagerisk, genom att det blir vätska kvar i locket som riskerar att läcka ut.

Trots en praktisk rem i muggen är den lite svåröppnad för mindre barn.

Kan diskas i maskin

Termosen tål maskindisk, vilket är ovanligt och ett stort plus för den som ogillar handdiskande.

Den läcker inte när den läggs på sidan och går inte sönder vid fall i marken. Utsidan blir något varm vid påfyllning av dryck och termosen håller inte värmen särskilt länge.

Eva Solo To Go Cup är inget för heldagsutflykten, men fungerar, som namnet antyder, bra som en lätthanterlig termos att fylla med kaffe och snabbt slänga ner i väskan när man är på väg.

Praktisk bärremtål maskindisk

Klart begränsad värmehållningsförmåganågot svåröppnat lock med viss risk för läckage

Allt om termos

Fylld med choklad i pulkabacken eller på skridskobanan, kaffe på väg till jobbet eller nyponsoppa på skogspromenaden – en liten termos har många användningsområden. Den största fördelen med en liten termos är att du alltid har varm dryck med dig och slipper leta efter kaféer och butiker. En annan är att du sparar pengar på att ta med egen dryck hemifrån. 
I dag finns det en uppsjö olika termosar– med klassisk skruvmugg, snäpplock eller finurlig pip att dricka ur, i klassisk design och stålgrå kulör eller med innovativa former och färgglada mönster. Det finns också större termoskannor tänkta att ha på bjudningen, och små termosar som rymmer en enda kopp.

Vi har testat relativt små, lätta termosar som rymmer cirka 5 dl dryck, enkla att ha med sig och lagom till en eller kanske två personer. Alla är gjorda i rostfritt stål, vilket är ett tåligt och välbeprövat material i termosar. Vi utgick ifrån de mest populära modellerna på marknaden, flera av dem riktiga klassiker som har tillverkats i flera decennier. Det finns termosar som mest är tänkta att hålla kaffet varmt på en kortare barnvagnspromenad, och vill du ha en sådan kan du köpa i princip vilken termos som helst. De flesta termosar klarar en sådan uppgift galant. Vi kräver dock lite mer av våra testade modeller. Vi vill att termosen skall hålla värmen på en längre skogstur, även mitt i vintern, tåla att tappas i marken, kunna hanteras av ett barn eller någon med vantar och inte läcka i ryggsäcken. Dessutom måste den vara lätt att diska, helst i maskin, och helst inte bestå av alltför många lösa delar.

Vårt test visar att mindre ståltermosar överlag är bra i dag. Alla de testade termosarna, även de som inte kom bland de bästa, är glädjande nog av förhållandevis hög kvalitet. Ingen gick sönder, även om några fick små bucklor, ingen läckte och de flesta klarade ganska väl att hålla värmen. De uppfyller därmed vad deras namn lovar – termos är grekiska och betyder ”varm”.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss