1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Streamingtjänster för film - 21 tjänster i test

Daniel Hessel

Det var länge sen du köpte eller hyrde en fysisk film på DVD eller blu-ray, eller hur? Idag är streamingtjänster normen för film, men vilken är bäst av bland annat HBO Max, Dosney+ eller Netflix när det kommer till innehåll och funktioner? Läs vårt stora test av streamingtjänster för att hitta rätt.

Streamingtjänster bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

I vårt test har vi tittat på priset för respektive tjänst, men även tagit följande parametrar i beaktande när vi har betygsatt dem.

  • Tillgänglighet: Finns appen till de vanligaste plattformarna, som spelkonsoler, Smart-TV-apparater, mediaspelare och mobiler? Har de även möjlighet att spegla över Chromecast eller Airplay?

  • Användarvänlighet: Hur ser det ut från ett användarperspektiv? Finns det möjlighet till flera användarprofiler för att kunna hålla koll på det du vill se? Vilka begränsningar finns det sett till hur många registrerade enheter du kan ha samtidigt, eller än viktigare hur många som kan titta samtidigt.

  • Kvalitet: Bild och ljud är såklart viktigt att de håller så hög klass det går. Med allt från HD och 4K-kvalitet till surroundljud. Men även hur snabbt de olika tjänsterna rullar igång material från det att du tryck på spela-knappen. Samtidigt tas även kvalitet och stabilitet i användargränssnittet med i bedömningen.

  • Funktioner: Ett stort utbud av både språk och undertexter är såklart viktigt. Vi tittar även på extrafunktioner såsom exempelvis möjligheten att spara intressanta titlar i en lista.

  • Utbud: Det resterande utbudet består av filmer och TV-serier som köpts in och brukar finnas på respektive tjänst under en bestämd tidsperiod. Men genom att titta på vad som erbjuds under längre tid kan vi också avgöra hur den generella kvaliteten på utbudet ser ut.

Vi har vägt samman alla faktorer och satt betyg på tjänsterna utifrån hur prisvärda de är.

Fler tester för myskvällen

1. Disney+ – BÄSTA STREAMINGTJÄNSTEN

Familjens klassikerpaket som växer sig allt starkare med eget material.

Pris: 69 kr/månad, 690 kr/år Maxkvalitet video: 4K Innehåll: Film, tv-serier Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): IOS, Android, Vissa Smart TV, webbläsare, Apple TV Max antal användare: 4 enheter samtidigt Möjligt att titta offline: Ja

Länk till Disney+

Disney+

Disney+ är en streamingtjänst som sannerligen inte lider någon brist på innehåll. Bara genom Disney själva finns ett digert bibliotek av filmer och TV-serier som alla känner till. Lägg sedan till “dotterbolagen” i form av Pixar, Marvel, Lucasfilm, National Geographic och nu senast 20th Century Fox, och du inser snart att du har ett digert bibliotek att se fram emot.

Samtidigt ska det sägas att Disney Plus är en tjänst inriktad på familjen. För att lösa problematiken med högre åldersgräns buntas många vuxnare filmer in under paraplyet "Starz" i appen. När du skapar konton är det samtidigt enkelt att både sätta pinkoder och ange åldersgränser för barnkonton så att telningarna inte råkar titta på Alien av misstag (även om Aliendrottningen rent tekniskt borde anses vara en Disneyprinsessa numera).

Välbyggd men svåröverskådlig

Då tjänsten haft ett år på sig att mogna till har vi egentligen alla funktioner som efterfrågas här. Vissa filmer är lyxiga med 4K-utgåva och Dolby Atmos-ljud. Du har möjlighet att titta offline och göra en lista med det du vill se. Alla filmer kommer även med ljud och textning på en stor mängd språk, fler än vad de flesta andra streamingtjänster kan skryta med. Givetvis finns även användarkonton, där barnkontona stängs ute från materialet med lite högre åldersgräns. I november 2021 byggde Disney+ ut sin tjänst med IMAX-format för såväl bild som ljud, något de kan skryta med att vara först ut med bland streamingtjänsterna.

En unik fördel är den flik med extramaterial som åtminstone många filmer kommer med. En funktion vi saknar djupt från DVD-tiden. Däremot är innehållet hårt kurerat, vilket gör att det kan vara svårt att hitta exempelvis Disneys kortfilmer, eftersom det egentligen inte finns någon meny att tala om.

Ur ett svenskt perspektiv är det även märkligt att svenska titlar inte alltid används. Lejonkungen kan du hitta, men söker du på Bumbibjörnarna eller Räddningspatrullen drar du blankt. Söker du istället på seriernas engelska titlar (Gummi Bears respektive Rescue Rangers) hittar du dem… med svensk dubbning. På det ämnet saknar vi även en del av TV-serierna som gick på svensk TV under 80- och 90-talet, och när, eller ens om, vi får se dem är oklart.

Då det är en familjetjänst är även allt tecknat material dubbat för de yngres skull, vilket gör att den bortglömda pärlan Gargoyles antagligen aldrig dyker upp här.

Disney+ är även plattformen för många nya serier, som omtalade Mandalorian, nyinspelningarna av Lady & Lufsen och Mulan samt många av de kommande Marvel-serierna, så det är inte bara gammal skåpmat på menyn. Disney+ är en välgjord och stabil tjänst som går att komma åt från många olika plattformar. Översikten är lite lidande och även om innehållet är gediget är det en del nostalgigrejer som saknas.

Långtidsuppdatering: Inte helt oväntat har Disney+ blivit en av de mest populära streamingtjänsterna. Vår tidigare anmärkning om material med högre åldersgräns har åtgärdats i och med sektionen ”Star”, som samlar rejält med material med högre åldersgräns, som Die Hard-filmerna och Deadpool.
Även om Disney+ startade med ett massivt bibliotek har den ändå känts lite tråkig. Så snart nostalgiskimret lagts sig kändes mycket rätt gammalt. Även om det funnits en del egna produktioner exklusiva till tjänsten har de varit rätt få. Precis som Amazon Prime har de däremot enormt mycket på gång som definitivt kommer att bli måstetittande och snackisar. Mandalorian har redan lyckats med det och följdes upp av Wandavision och Falcon & the Winter Soldier. Men allt mer kommer och det är det som kommer hålla tjänsten högaktuell för de flesta.

Bra funktionerStort utbudLågt pris på abonnemanget
Material kan vara svårt att hitta

Bra pris hos:

Disney+

2. Netflix

Enormt eget utbud och väl fungerande tjänst

Pris: 91 kr/månad (basic, 9,99 dollar), 129 kr/månad (standard, 13,99 dollar), 180 kr/månad (premium, 19,99 dollar) Maxkvalitet video: 4K Innehåll: Film och TV-serier Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): IOS, Android, Apple TV, webbläsare, Playstation 4, Xbox One, TV-boxar, streamingspelare, Blu-ray-spelare, smart TV Max antal användare: 1/2/4 samtidiga användare (basic/standard/premium) Möjligt att titta offline: Ja

Länk till Netflix

Även om Netflix kanske inte var först i världen med strömmad film får de ändå ses som den tjänst som populariserade idén om “ett Spotify för film”. Sedan dess har de kommit långt, både i storlek och hur de funkar.

Stort fokus på eget

De första åren låg mycket fokus för Netflix på inköpt material och egna filmer eller serier kom ganska glest. Den egna produktionen har däremot utökats enormt och det är utan tvekan i deras egna produktioner som de rönt mest uppmärksamhet, såväl inom spelfilm som serier och dokumentärer.

Samtidigt har det tydligt skett på bekostnad av det inköpta materialet. Där släpps det givetvis nytt material varje månad, men inte i samma utsträckning som förr och inte i till synes samma takt som det egna materialet (både egenproducerat och exklusiva rättigheter).

Vid sidan av Youtube är Netflix samtidigt den tjänst du kan hitta på allra flest ställen. Samtidigt har Netflix varit duktiga på att erbjuda i stort sett samma funktionalitet och gränssnitt på alla plattformar. Samtidigt går utvecklingen av tjänsten i rasande takt. Det känns lite som om många nya funktioner som tillkommit under åren, kölistor, profiler och annat dyker upp först hos Netflix för att sedan kopieras av andra.

Samtidigt var Netflix både tidigt ute och är fortfarande bland de största på att erbjuda material i 4K för den som vill ha den extra upplösningen. Numera är det ganska vanligt och Netflix är istället en av få aktörer som tar ut en extra avgift för att visa material i 4K. Under vintern 2021 aktiverade Netflix även en speltjänst för några enklare spel inuti Netflix-appen till Ios och Android.

Det Netflix tappat i inköpt material har de istället under åren tagit igen i ett snabbt och enkelt gränssnitt och ett gott försök att ha egna produktioner för alla smaker. Det börjar kännas rejält gammalt med olika prisnivåer baserat på videoupplösning däremot, då Netflix är en av få som har kvar något sådant. Nivån på det egna materialet är kanske inte alltid den högsta, särskilt på filmerna, men mängden material gör fortfarande Netflix till en given medlem i hemmets standardutbud.

Bred tillgänglighetstabil och lättanvänd appmöjlighet till 4K
Inte längre lika starka på inköpt materialTrista abonnemangsnivåer

Bra pris hos:

Netflix

3. Youtube

Influencers, reklam, filmer och eget material i en salig blandning i alla människors streamingtjänst

Pris: Gratis/reklamfinansierat, 119 kr/månad (Youtube premium) Maxkvalitet video: 8K Innehåll: Användaruppladdade klipp, TV-serier, film Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Smart TV, Webbläsare, Apple TV, IOS, Android, Xbox One, Playstation 4 Max antal användare: obegränsat (gratis), en (premium) Möjligt att titta offline: Nej

Länk till Youtube

Youtube

Hur ska man egentligen beskriva Youtube? I stort sett alla har redan en relation till tjänsten och alla använder den på sitt eget, personliga sätt.

Youtube skiljer sig såklart markant från de flesta andra tjänster i testet eftersom lejonparten av materialet är uppladdat av privatpersoner. Här är inte heller de mest kända “TV-serierna” sådant du ser på vanlig linjär-TV, utan material med en eller ett fåtal personer framför en kamera. Eftersom du kan följa olika konton och därmed skapa en slags prenumeration har vissa konton samlat på sig följarskaror som vissa TV-kanaler bara kan drömma om.

Enkelt och rättframt

Samtidigt finns det ju tio videos med rent skräp för varje kvalitativ sådan, men det är lätt att fastna i “bara ett klipp till”, eftersom det verkligen finns allt här.

Youtube finns till i stort sett alla plattformar och är tveklöst den mest spridda videotjänsten. Vill du slippa reklam före och i klippen finns Youtube Premium, som tar bort det. Det ger dig även tillgång till tjänstens premiumserier, där egentligen ingen lyckats dra till sig ens i närheten av samma uppmärksamhet som de stora kontona.

På alla plattformar fungerar tjänsten likvärdigt och även om det sällan är ett vackert gränssnitt är det ändå någorlunda lättnavigerat.

Youtube har alla en relation till. Det finns verkligen något för alla, mycket fantastiskt material och oerhörda mängder skräp. Men du saknar åtminstone aldrig något att titta på.

Finns överallt“gratis”Något för alla
Oftast riktigt fult gränssnittGanska svagt eget materialmycket skräp

Bra pris hos:

Youtube

4. HBO Max

Rejäl uppgradering med mycket innehåll

Pris: 89 kr/månad Maxkvalitet video: 4k Innehåll: Film, dokumentärer och TV-serier Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Android, IOS, Apple TV, webbläsare, vissa Smart TV, Playstation, Xbox Max antal användare: 3 aktiva Möjligt att titta offline: Ja

Länk till HBO Max

HBO Max

Här uppe i den norra delen av världen kommer HBO Max lite som en välsignelse. Från lanseringsdagen ersätter den HBO Nordic, en tjänst som var tekniskt tvärusel redan när den kom och som bara blivit stadigt sämre. Allt innehåll från den tjänsten slås samman med en större katalog av innehåll från Warner Bros, med bland annat Harry Potter, superhjältefilmer från DC, tecknat från Cartoon network och mycket mer.

Redan från start finns visst material i 4K-upplösning, med stöd för bättre ljud, stöd för att titta offline, stöd för flera användarprofiler och så vidare. Precis som vilken streamingtjänst med självrespekt som helst alltså. Dessutom försvinner den fullständigt idiotiska begränsningen med att bara kunna vara inloggad på tre enheter samtidigt och ersätt med maximalt tre aktiva enheter samtidigt.

Färdig tjänst med lokaliserade barnsjukdomar

Just användarprofilerna är ganska smart upplagda. Istället för att sätta pinkod på alla konton för vuxenanvändare kan du sätta pinkod på barnkontona. Att komma in går rakt av, men att gå ut från en barnprofil kräver pinkod, smart! Som tjänst är HBO Max ungefär jämnrörig med övriga större spelare att navigera runt i. Huvudmenyn känns dock bättre upplagd för att enkelt kunna hitta det du vill än många andra aktörer.

Trist nog känns det inte som att hela innehållet är riktigt “där” ännu. Visst material, som garanterat finns i toppkvalitet, ligger fortfarande som “HD” på tjänsten (Game of Thrones exempelvis). Mycket av det tecknade materialet är, som vanligt tyvärr, full vilda västern i vad som har svenskt tal eller svensk textning. Samtidigt finns en hel del HBO-producerat lokalt material för såväl Norden som Europa också, vilket tar udden lite av en tjänst som annars kunnat kännas väldigt amerikansk. HBO Max gör absolut inte bort sig och tillsammans med en riktigt attraktiv prislapp är det här en lika stabil och seriös spelare som de andra streamingjättarna på marknaden.

Stort och varierat utbudEn smula mindre rörig navigation än snittetSmart barnlås
Lite rörigt med dubb och text på animerat materialVissa titlar kunde gärna ha funnits med i högre kvalitet

Bra pris hos:

HBO Max

5. SVT Play

Mångsidig tjänst med ett enormt arkiv klassik TV

Pris: Gratis (ingår i skattefinansierade TV-avgiften) Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: SVT-kanaler, Film, TV-serier, SVT Öppet Arkiv Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): De flesta Smart TV, webbläsare, IOS, Android, Max antal användare: obegränsat Möjligt att titta offline: Nej

Länk till SVT Play

Svt play

Lite på samma sätt som att Youtube är lite knepig att sätta in tillsammans med “vanliga” streamingtjänster är SVT Play lite åt samma håll. Vår statliga television har som uttalat mål att finnas tillgängliga överallt (gäller tydligen inte spelkonsoler), samtidigt som det finns uppenbara svårigheter med rättigheter för material man själv inte producerat.

Mest krut på mobilapparna

Samtidigt finns en unik del av SVT Play och det är deras arkivmaterial. Nostalgiska kan hitta gamla julkalendrar och nöjesproduktioner tillsammans med klassiska dokumentärer som fram tills rätt nyligen legat begravt i SVT:s arkiv.

Nackdelen, oavsett plattform, är att det tyvärr är ganska knöligt att navigera på tjänsten. Allra bäst fungerar det på en dator via webbläsare och i övrigt verkar mest krut ha lagts på apparna till Ios och Android. Även om det går emot SVT:s uppdrag hade användarkonton och mer personliga rekommendationer baserat på dessa varit oerhört hjälpsamma, tillsammans med en gnutta mer kommersiellt tänk i presentationen i övrigt.

Samtidigt saknas det inte material att titta på och, åtminstone i de flesta fall, är SVT:s linjära kanaler tillgängliga i appen. Det gör det enkelt att låta Barnkanalen rulla även utan TV-mottagare eller liknande.

Det finns även påminnelsefunktion för kommande program.

När det gäller TV-serier, dokumentärer och kanske framför allt underhållningsprogram (som i stort sett saknas på traditionella streamingtjänster) håller SVT oftast hög kvalitet.

SVT Play är “gratis” och hyfsat brett tillgängligt med hög kvalitet på innehållet. Den tekniska kvaliteten kunde ha varit bättre i många fall och appen är inte alltid fenomenal att navigera i. Men precis som Youtube finns det något för alla och den generella kvalitetsnivån gör att SVT Play har en given plats i streaminglandskapet.

Arkivmaterialet“gratis”både kanaler och streaming
Lite rörig navigeringskulle må bra av användarkonton

Bra pris hos:

SVT Play

6. Cmore

För svenska klassiker, linjär-TV och sport

**Pris:**109 kr/månad (endast streaming), 139 kr/månad (inkl. TV4), 199 kr/månad (‘Mycket sport’-paketet), 449 kr/månad (all sport) Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: Film, tv-serier, TV-kanaler, sport Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): IOS, Android, Vissa Smart TV, webbläsare, Apple TV Max antal användare: 2 enheter samtidigt Möjligt att titta offline: Ja

Länk till Cmore

Cmore

Cmore har valt att gå samma väg som många andra nationella och internationella spelare inom traditionell linjär-TV. Det vill säga att de, genom sin app, erbjuder såväl streaming som vanliga TV-kanaler för den som hellre vill titta den vägen.

Det ger ett i teorin gediget utbud, som blir en smula förvirrat och kanske en aning dyrt med alla paket som erbjuds. Även om appen, som ser hyfsat likadan ut på alla plattformar, är ganska tydlig blir det samtidigt inte helt enkelt att få överblick och hitta saker.

Klassiker i massor

Utöver Cmores traditionella TV-kanaler och utbudet därifrån tillgängligt för både linjärt och strömmat tittande har tjänsten en annan fjäder i hatten. För de som uppskattar klassisk svensk film har de nämligen rättigheterna till en stor mängd SF-filmer, vilket inkluderar de mesta från allt mellan Bergman till Astrid Lindgren.

Är det just svenskt utbud du är ute efter finns det således en hel del att njuta av, även när det kommer till egna produktioner. Samtidigt kan det inköpta materialet kännas en aning spretigt.

TV-kanaler funkar bra att få igång och även att se vad som är på gång via programguiden. Vi förstår att inspelning inte är möjligt så som det är på en digitalbox, men påminnelser när program startar kan du i alla fall få.

På det stora hela gör Cmore inget avgörande fel med sin tjänst. Paketen och utbudet kan var lite röriga att navigera i och vi saknar lösningar för att titta via spelkonsoler. Men är det svenskspråkigt material du vill ha och då i form av klassiker finns här en guldgruva.

Stort utbudLive-TVmånga svenska klassiker
Lite rörig navigering

Bra pris hos:

Cmore

7. Viaplay

Tidig med storfilm och satsar mycket på nordisk produktion

Pris: 109 kr/månad, hyrfilm, köpfilm, 399 kr/mån (sportpaket), 449 kr/mån (Totalpaket) Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: Film, TV-serier, TV-kanaler Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): IOS, Android, Xbox One, Playstation 4, Apple TV, webbläsare, Smart TV Max antal användare: 2 samtidiga användare Möjligt att titta offline: Ja

Länk till Viaplay

Viaplay

Viaplay fokuserar inte alls lika mycket på TV-kanaler som andra aktörer från TV-kanalssidan. De finns, men har inte alls samma framträdande roll. Samtidigt är det rätt förvirrat uppdelat och korsbefruktat mellan Viaplay och gratistjänsten Viafree. Även avdelningen med hyr- och köpfilmer saknas på vissa plattformar (dock inte Apples enheter).

Tjänsten i sig känns ganska lättnavigerad, om än en aning seg på vissa plattformar. TV-kanalerna är begränsade till antalet och ganska styltigt uppbyggda, dessutom saknas påminnelsefunktion för kommande program.

Barn och storfilm

Viaplay själva har gjort stor sak av att visa upp sina egenproducerade nordiska serier ute på stan. Samtidigt är det sällan just den biten som lockar mest. Istället har Viaplay visat sig vara riktigt bra på att köpa in TV-serier för barn och att vara relativt tidiga med uppmärksammade storfilmer. Utanför den sfären blir det däremot mer tunnsått, särskilt på dokumentärfronten som känns riktigt billig.

Utanför de stora titlarna är det också oväntat stor variation på ljud- och textning, som gärna kunde få bli betydligt bättre.

Viaplay är en bra streamingtjänst med såväl nordiskt som aktuellt innehåll och ett starkt barnutbud. Samtidigt märks det att konkurrensen börjar hårdna mellan de olika nordiska spelarna, där skillnaderna blir allt mindre.

Ofta tidiga med Hollywoodfilmerstarkt barnutbudbred tillgänglighet
Ojämnt med ljud- och textspårhyrfilmer inte tillgängliga överalltkoppling mot Viafree förvirrar

Bra pris hos:

Viaplay

8. Crunchyroll

Klassiker med brister

Pris: 89 kr/månad, gratisalternativ finns Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: TV-serier Eget innehåll: Nej Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Android, IOS, Apple TV, webbläsare, Playstation 4, Xbox One Max antal användare: i.u Möjligt att titta offline?: Ja

Under många år har Crunchyroll varit det självklara målet för dem som vill strömma anime lagligt. På senare tid har tjänsten allt mer närmat sig Wakanim, för att till sist sluka den helt och mer eller mindre bli ensam spelare på marknade för strömmad japansk animering.

Direkt när vi kommer in i appen märker vi att det är någon som faktiskt tänkt både en och två gånger här för att det ska fungera rätt bra. Jämförelsen med Wakanim är omöjlig att undvika, men här möts vi av ett betydligt mer logiskt gränssnitt som inte kraschar stup i ett.

Rörigt upplägg

Därmed är det inte sagt att Crunchyroll är någon perfekt serie. Vi får fortfarande känslan av att det här är mer någon privatpersons nedladdade animesamling som blivit streamingtjänst snarare än något seriöst. Det är inte fullt så rörigt som hos släktingen Wakanim, men vi bjuds på både dubbletter och tripletter av serier beroende på eventuellt dubbning och textning, istället för att samla allt på ett ställe. Samtidigt är det där “ett ställe” problematiskt i sig, då det är hyfsat ologiskt att hoppa mellan säsonger när du är inne på en serie.

Funktioner som användarprofiler finns inte, medan funktionen för att hoppa över intro bara fungerar på vissa avsnitt.

Crunchyroll är hyfsat billigt per månad och har ett enormt utbud av både klassiska och aktuella animeserier. Men tjänsten skulle må väldigt bra av att någon faktiskt satte sig och sorterade upp allt, samtidigt som gränssnittet kunde göras mer logiskt.

Egentligen enda stället för animeserierhyfsat billig
Rörigt upplägg mellan dubb och substundtals ologiskt gränssnitt

9. UR Play

Smart app med nischinnehåll inom utbildning för alla åldrar

Pris: Gratis (ingår i skattefinansierade TV-avgiften) Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: Utbildningsprogram Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Ios, Apple TV, Android, webbläsare Max antal användare: obegränsat Möjligt att titta offline: Nej

Länk till UR Play

UR play

Utbildningsradion har nog de flesta kommit i kontakt med under de tider på dygnet när de sänder sina program i SVT-kanalerna och vill du ha tillgång till allt deras material finns UR Play. Samtidigt blir det tydligt att just det utbudet är betydligt större än den där timmen per dag som Tv-tablån tillåter.

Här handlar det om folkbildning i olika former och att tillgängliggöra det för så många som möjligt, precis som SVT Play gör för sina kanaler (Samtidigt borde väl UR:s utbud finnas i sin helhet på SVT Play kan tyckas, men uppenbarligen inte).

Enkelt och rättframt

UR Play jobbar mycket på enkelhet och tillgänglighet i sin app. Även om det finns mycket material är allt tydligt uppdelat i sina respektive kategorier. Samtidigt finns här, precis som hos SVT play, även syntolkat material, något som är i det närmaste obefintligt hos andra aktörer. Givetvis finns även en mängd material på andra språk än svenska, enligt urgammal UR-tradition.

Vad som är lite roligt är att åtminstone mobilapparna anammat bild-i-bild på ett liknande sätt som Youtube gjort. Medan ett program rullar kan du minimera det till botten av skärmen och fortsätta lyssna på det medan du tittar runt i appen. Riktigt smidigt. Samtidigt har tjänsten samma problem som SVT Play i det att det inte finns användarkonton för att enklare anpassa innehållet. Logiskt med tanke på varifrån tjänsten kommer, men ändå.

Av förklarliga skäl är UR en väldigt nischad tjänst, men med riktigt hög nivå inom sin nisch och presenterat i en riktigt bra app.

Lättnavigeradmånga språkkul funktioner
Av naturliga skäl ganska begränsat utbudhade mått bra av användarprofiler

Bra pris hos:

UR Play

10. Telia Play

Många paket och röriga serier, men tillgänglig även för dig utan Telia-abonnemang

Pris: 129 kr/månad (Mini), 59 kr/månad (Enbart Liiga), 199 kr/månad (Streaming, HBO, TV), 59 kr/månad (Kids), 109 kr/månad (HBO), 149 kr/månad (Cmore standard), 349 kr/månad (Cmore stor), 499 kr/månad (Cmore Premium) Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: TV-kanaler, hyrfilm, TV-serier, Film Eget innehåll: Nej Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Ios, Android, webbläsare, Apple TV Max antal användare: 5 Möjligt att titta offline: Nej

Länk till Telia Play

telia play

Telia är en veteranspelare när det kommer till vanliga kanalpaket för traditionell TV och Telia play är deras variant av det hela för streaming-tidsåldern. Nyligen släppte de även tjänsten fri för alla, efter att tidigare varit låst till enbart Telia-kunder. Det gör att Telia play känns som en betydligt mer seriös spelare på streamingmarknaden.

Väl inne har du hela åtta olika paket att välja mellan, där det inte riktigt är helt tydligt exakt vad som ingår i vad. Utöver det finns även hyrfilm i samtliga paket.

Upplägg som en inspelning

I mobilapparna är upplägget rakt och tydligt. Eftersom du, beroende på paket, har en hel del kanaler och streamingtjänster inbakat ligger stort fokus på att lotsa dig till respektive dels streamade program.

Till en början ser utbudet också massivt ut tack vare det. Tyvärr visar det sig snart att många av de serier som kan streamas funkar lite som om du själv skulle spelat in dem. Istället för hela säsonger finns ofta bara en handfull av de senast sända avsnitten. Det gäller inte alla serier, men många nog för att det ska kännas irriterande.

Det är synd, för vi gillar ändå upplägget som Telia fått till med sin streamingtjänst. Här finns allt presenterat förvånansvärt överskådligt och lättfunnet.

TV-kanalerna presenteras även de tydligt och klart, dock en bedrift de flesta andra klarar av galant också. Telia Play saknar däremot funktion för att påminna dig om när program börjar.

Om Telia Play kunde förenkla kanalpaketen och tydliggöra vad som är hela serier respektive “senast sända” hade det varit en riktigt vass tjänst. För själva tjänsten som sådan är det absolut inget fel på.

Bra översiktlättanvänd(beroende på paket) stort utbud
Rörigt serieuppläggför många kanalpaket

Bra pris hos:

Telia Play

11. Mubi

Filmvetarkurs i en liten app med ett fåtal utvalda filmer

Pris: 95 kr/månad Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: Film Eget innehåll: Nej Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Android, IOS, Playstation 4, Apple TV, vissa Smart TV, Max antal användare: 1 Möjligt att titta offline: Nej

Länk till Mubi

Mubi

Mubi är en lite udda fågel till tjänst som under åren genomgått många olika skepnader. Den senaste skepnaden är både intressant och liknar inget annat på marknaden.

Huvudfokus för Mubi har, i stort sett, alltid varit “finfilm” av kritikerrosat slag. Detta oavsett land eller genre. Det har gjort att du alltid kunnat hitta intressanta titlar som inte erbjuds någon annanstans eller som du inte ens visste att du ville se. Lite som att gå en filmvetarutbildning, fast i streamingformat. Eller lite som om Cinemateket skulle ha en streamingtjänst.

Många av filmerna som erbjuds är även indelade i olika teman och kategorier för att sätta dem i rätt sammanhang.

30 filmer i månaden

Grejen med Mubi är att de erbjuder en ny film om dagen. Denna film är sedan tillgänglig i 30 dagar. Totalt tillhandahåller alltså tjänsten 30 filmer i taget. Helt och hållet medvetet för att begränsa och fokusera tittarens valmöjligheter.

Känner du att du vill ha mer går det även att hyra filmer (dock ej till Apple-enheter) och appen tillåter såväl nedladdning som listor. Alla filmer är dessutom tydligt uppmärkta med videokvalitet, ljud och undertexter samt en presentation andra streamingtjänster bara kan drömma om. Begränsningen till 30 titlar gör även navigeringen till en barnlek.

Mubi ger dig inte direkt några högaktuella blockbusters, men det är heller inte meningen. Istället är det kvalitetsfilm från alla länder och tidsperioder som presenteras i en riktigt välbyggd app.

Bra funktionerkul konceptbra filminformation
(av naturliga skäl) begränsat utbudingen uthyrning till Apple-enheter

Bra pris hos:

Mubi

12. CuriosityStream

Dokumentärnörderi för precis hela slanten till ett lågt pris

Pris: HD 2.99 USD/månad (ca 30 kr), 4K 9.99 USD/månad (ca 100 kr) Maxkvalitet video: 4k Innehåll: Dokumentärer Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Ios, Android, webbläsare, Xbox One, Apple TV Max antal användare: obegränsat Möjligt att titta offline: Ja

Länk till CuriosityStream

Curiositystream

CuriosityStream är en nischad tjänst med inriktning enbart mot dokumentärer. Det förklarar den betydligt billigare prenumerationskostnaden gentemot andra streamingtjänster.

Samtidigt får du ändå mycket för pengarna om det är dokumentärer som är din grej. Här handlar det mycket om originalproduktioner och exklusivt material, så räkna inte med att hitta BBC:s Planet Earth här exempelvis. Å andra sidan är det ungefär åt den ambitionsnivån CuriosityStream har lagt sig, vilket gör att vi slipper alla förtäckta realityserier och sensationslystna konspirationshistorier som säljs in som “dokumentärer” på andra plattformar.

Välbyggd och generös

Kvalitetsnivån på utbudet är det således inget större fel på (undertecknad ser en skriande brist på dinosauriedokumentärer dock) och upplägget är väldigt tydligt upplagt för “bara en grej till”-tittande.

Tjänsten i sig känns väldigt generös, eftersom det inte finns någon begränsning alls i antal samtidiga tittare på samma konto. 4K-materialet är lite kul, men såklart inte lika utbyggt som den huvudsakliga tjänsten. Vidare har du både nedladdningsfunktion (på vissa plattformar), barnläge och möjlighet att spara intressanta alster i listor.

Undertexter är oftast på engelska dock, så även om tjänsten finns i Sverige är den i allra högsta grad engelskspråkig.

Med tanke på det billiga priset, ännu lägre vid årsprenumeration, är CuriosityStream ett riktigt bra alternativ för dig som gillar dokumentärer av olika slag. Utbudet inom den genren är både brett och välproducerat. Appen går inte av för hackor den heller.

Obegränsat antal tittarevälbyggd appbra nivå på innehållet
Ganska tunnsått inom vissa ämnenenbart engelska

Bra pris hos:

Curiosity Stream

13. Pluto TV

Streaming som det var förr i tiden

Pris: Gratis Maxkvalitet video: 4k Innehåll: Film, dokumentär och tv-serier Eget innehåll: Nej Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Android, IOS, Apple TV, webbläsare, Playstation, Xbox Max antal användare: Obegränsad Möjligt att titta offline: Nej

Pluto TV är en udda fågel på många sätt när det kommer till streaming. Även om tjänsten lanserades i Sverige först 2022 har den faktiskt tuffat på i olika skepnader sedan 2014. Genom uppköp och sammanslagningar är det numera en del av Paramount, dock inte att förväxla med betaltjänsten Paramount+. Ska vi förvirra det ytterligare? Den nordiska delen av tjänsten är “Powered by Viafree”, alltså Viaplays gratistjänst.

Vid sidan av huvudvärken: Pluto TV är en helt gratis tjänst som på många sätt fungerar som traditionell linjär-tv alltid gjort. Här finns inga separata filmer eller tv-serier att välja på, utan i stället en större samling tv-kanaler.

Dessa kanaler är en brokig skara, med allt från klassiska sådana som Bloomberg till en drös specifika kanaler för olika tecknade serier. Vill du bara se Max & Ruby eller Turtles? Bägge har en egen kanal, vilket även Star Trek och Andromeda också har om du är mer lagd åt sci-fi-hållet.

Nackdelen är att det är ett väldigt hysteriskt utbud. Kanaler som bara har en serie blandas med något slags försök till “riktiga” tv-kanaler med blandat innehåll, som blandas med riktiga tv-kanaler som strömmas. Att favoritmarkera de intressanta kanalerna är ett krav för att komma någonvart. Men samtidigt saknas användarkonton i någon form. Det gör att du inte kan dela upp favoriter per person i hushållet eller ta med dig dina redan fixade favoritkanaler från telefonen till surfplattan.

Må så vara att Pluto TV är gratis via annonser, men vi kunde väl åtminstone ha fått med oss ett övergripande användarkonto?

Ganska många kanalerkul idé
Rörigt uppläggsaknar användarprofilersaknar användarkonton

14. Comhem Play & Boxer Play

Enkel tjänst i alla lägen för befintliga abonnenter

Pris: 69 kr/månad Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: Film och TV-serier (visst kanalinnehåll) Eget innehåll: Nej Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Android, IOS, Apple TV, webbläsare Max antal användare: 2 Möjligt att titta offline: Nej

Länk till Comhem Play Länk till Boxer Play

comhem play boxer play

Comhem känner vi vanligtvis till för deras monopol på kabel-TV-marknaden, men efter sammanslagningen med Tele2 har det börjat hända saker. Ett exempel är Comhem Play+ som är deras streamingsatsning. Har du tillgång till Boxer Play gäller samma sak där, då det är samma tjänst med samma innehåll men med olika namn (Comhem och Boxer ingår i samma koncern).

Till skillnad från andra operatörstjänster är Comhem Play+ öppet för alla att registrera sig, även om Comhem- och Tele2-kunder får både gratisperioder och gratis data inom tjänsten. Prislappen känns även den relativt human, även om tjänsten i dagsläget är lite i uppstartsfasen.

Inga kanaler

Trots att Comhem gjort kanalpaket för linjär-TV sedan hedenhös finns inget sådant här. Det och bristen på hyrfilmer gör såklart att det saknas material och funktioner gentemot konkurrenterna, samtidigt som det blir en väldigt enkel tjänst att använda (och prenumerera på).

I skrivande stund finns det material från en handfull leverantörer och även om det inte handlar om det allra senaste alla gånger känns utbudet hyfsat gediget sett till priset.

Tekniskt är det däremot inte fullt så utvecklat. Att köra igång en film eller ett program tar oftast ett par sekunder, samma sak när du spolat. Inga oändliga laddtider, men längre än konkurrenterna.

När det gäller ljud- och textspår är du i de flesta fall hänvisad till det som finns “inbyggt” och funktionen för att ändra dessa är istället oftast tom.

Comhem Play+ kan ses som en lovande tjänst i dagsläget. Utbudet är lite tunt, men inte katastrofalt. Den tekniska biten behöver finslipas en del, men tjänsten i sig är ändå lättnavigerad.

Enkelt uppläggendast en prenumerationskostnadhelt okej utbud
Lite segstartaddåligt med ljud- och textspår

Bra pris hos:

Comhem Play

15. Cineasterna

Låna filmer på bibblan med bibliotekens egen streamingtjänst

Pris: Gratis (ingår i ditt bibliotekskort) Maxkvalitet video: i.u Innehåll: Film Eget innehåll: Nej Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Ios, Android, webbläsare Max antal användare: 1 Möjligt att titta offline: Nej

Länk till Cineasterna

cineasterna

Cineasterna är en lite udda fågel i det här testet. Men om du har ett bibliotekskort och ditt bibliotek är anslutet (merparten av de kommunala är det) har du en fantastisk källa till film i din webbläsare.

För det är just det. Cineasterna är en ganska enkel tjänst som du i första hand använder via din webbläsare för att sedan spegla filmerna till din TV via Chromecast eller Apples Airplay. Har du inte stöd för någon av dem på din TV får du helt enkelt nöja dig med att titta på datorn.

Stort utbud

Det finns en annan begränsning värd att nämna. Cineasterna har mer gemensamt med hyrfilmstjänster än regelrätta streamingtjänster. Det innebär att du inte kan strömma film dygnet runt med ditt bibliotekskort, utan att du har en begränsning på ett par filmer per vecka (lite beroende på vilket bibliotek du tillhör om vi förstått saken rätt). Av den anledningen krävs det lite mer att du bestämmer dig innan du börjar titta och inte hoppar runt lika mycket som du kanske gör på exempelvis Netflix.

Är du medveten om det och kan leva med webbläsarbegränsningen finns det däremot ett riktigt bra utbud här. Mycket av utbudet viktar sig mot klassiker och icke-engelskspråkig utländsk film, vilket ger ett lite uppfriskat urval jämfört med de mer kommersiella tjänsterna.

Samtidigt kunde hemsidan gott ha fått vara en aning mer lättnavigerad och videokvaliteten på filmerna är inte direkt 4K HDR om vi säger så. Men det duger och vi har åtminstone undertexter i de fall det behövs.

Cineasterna är helt enkelt en lite halvt okänd guldgruva som alla kan ta del av gratis genom sitt vanliga bibliotekskort (som också är gratis). Det finns en del tekniska begränsningar, men tjänsten är väl värd en chans ändå.

Kul utbud“gratis”
Saknar appbegränsningar i antal titlar som kan lånas via bibliotekskortet

Bra pris hos:

Cineasterna

16. Apple TV+

Samlingstjänst som långsamt jobbar fram eget innehåll och erbjuder hyrfilm

Pris: 59 kr/månad Maxkvalitet video: 4K Innehåll: Film & TV-serier Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): IOS, Mac, Ipad, vissa Smart TV Max antal användare: 6 Möjligt att titta offline: Ja

Länk till Apple TV+

apple tv+

Som tillverkare av mediaspelaren Apple TV var det kanske inte helt underligt att Apple skulle ge sig på en egen streamingtjänst. Samtidigt är Apple TV+ inte riktigt en vanlig streamingapp.

Likt kanalleverantörernas satsningar med flera TV-kanaler och streamingappar under samma tak vill Apple göra detsamma, plus filmuthyrning och butik via Itunes, plus eget material. Sedan tjänsten kom igång i höstas har Apple bjudit alla nya köpare på ett års kostnadsfritt provabonnemang, men frågan är om det finns fog för att fortsätta efter att det året är slut?

Virrig app

Det är helt klart inget fel på ambitionen. Men när vi är igång och har kopplat samman ett par streamingappar med Apples tjänst känns det mest ostrukturerat och virrigt. Eget innehåll finns längst fram tillsammans med hyr- och köpfilmer. Material från anslutna appar öppnas i respektive app. Här hade Apple kunnat vara hjälpsamma med urvalet av innehåll, men hittills verkar inte det vara deras plan.

Smidigt nog har Apples app koll på vad du börjat kolla på, även om du faktiskt gjorde det i någon av de anslutna apparna.

Samtidigt, medan vi förstår låsningen till Apples egna prylar och ett fåtal TV-tillverkare känns det ändå som att tjänsten blir lite begränsad i var du kan avnjuta den.

Det egna materialet då? Det ska nog mest ses som ett komplement till anslutna tjänster och Itunes-delen. Det råder ingen brist på vare sig teknisk eller innehållsmässig kvalitet. Men mängden material och takten det släpps nytt sådant är riktigt tunn. Potentialen är ganska stor, men det kommer att ta tid.

Det känns som om Apple har stora ambitioner för både sitt egenproducerade material och för TV+ som en allvetande hubb för hela ditt streamingliv, men de är långt ifrån målet i dagsläget.

Hög kvalitet på eget innehåll4Khyr- och köpfilm under samma tak
Bristande tillgänglighetvirrigt upplägg

Bra pris hos:

Apple TV+

17. Amazon Prime

Realådans filmutbud med svajig lokalisering och lovande eget innehåll

Pris: 5,99 euro/månad (ca 65-70 kr/månad) Maxkvalitet video: 4K Innehåll: Film och TV-serier Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): IOS, Android, smart tv, webbläsare, Apple Tv, Max antal användare: 3 Möjligt att titta offline: ja

Länk till Amazon Prime Video

amazon prime video

Amerikanska e-handelsjätten Amazon har gått bakvägen in i Sverige och ett par andra länder. Innan de lanserade webbutiken var det Amazon Prime Video som fick bli vårt första riktiga möte med jätten. Det är ett möte som, minst sagt, kunde ha gått bättre på flera punkter. Men som ändå har en viss dragning.

Bottenskrapet

Missförstå oss rätt. När det kommer till inköpt material finns det extremt mycket hos Amazon Prime Video. Här finns mängder av guldkorn som ingen annan erbjuder och riktigt många skatter från förr. Problemet är att merparten av materialet verkar vara hämtat från DVD-erans “5 för 99”-lådor eller budgetboxar med 50 filmer i ett.

Det finns helt enkelt enorma mängder lågkvalitativt innehåll i riktigt usel kvalitet och där textning och dubbning varierar hejvilt.

Just den biten visar också på de stora bristerna i appen. Vissa plattformar har helt enkelt inte stöd för att ändra textning eller ljudspår. Lösningen är att du får starta exempelvis mobilappen, välja textning på filmen du vill se och sedan starta den på exempelvis din TV för att det ska bli rätt. Helt vansinnigt. Den typen av knäppheter, i kombination med endast en användarprofil, gör att appen känns lika billig som det inköpta utbudet.

Däremot har Amazon ett ess i rockärmen och det är deras egenproducerade material. Där sparas det inte på några tekniska lösningar och produktionskvaliteten är i de flesta fall skyhög. Problemet är att Amazon inte hunnit få en kritisk massa av eget material riktigt än för att kunna trycka bort det inköpta. Däremot har de tillräckligt många högprofilprojekt på gång för att kunna växa sig starkare.

Amazon Prime Video både känns och är billig. Men de får allt fler intressanta egna produktioner, vilket trots allt gör dem till ett spännande alternativ på marknaden.

Hög kvalitet på egna produktionermånga udda titlar
Ojämnt med text- och ljudspårmycket lågkvalitativt innehållfunktionsutbudet varierar stort mellan plattformar

Bra pris hos:

Amazon Prime Video

18. Wakanim

Buggig anime-guldgruva

Pris: 5 €/månad (ca 50–55 kr)Maxkvalitet på video: 1080p Innehåll: Film och TV-serier Eget innehåll: Nej Tillgänglig på (vanligaste plattformar): Android, IOS, Apple TV, webbläsare, Playstation 4, Xbox One Max antal användare: i.u Möjligt att titta offline: Ja

Länk till Wakanim

Om japanska animerade serier är din melodi är du troligen bekant med Wakanim sedan innan. Det är en fransk tjänst i botten, som ägs av animationsjätten Funimation (som precis blev ännu större genom hopslagning med Crunchyroll).

Wakanim är innehållsmässigt en guldgruva för anime-serier och dessutom till ett riktigt billigt pris per månad. Många serier sänds exklusivt här, vilket gör det till ett på ytan attraktivt erbjudande.

Värdelös app

På ytan, ja. Wakanim som app och tjänst är i det närmaste komiskt dålig rent tekniskt. Gränssnittet följer ingen direkt solklar logik och oavsett var du befinner dig verkar back-knappen alltid ta dig direkt till startsidan. Sökfunktionen är oväntat trög. Överallt hittar du menyer som blandar engelska och franska, och det görs skillnad på dubbade och textade avsnitt – i stället för att du bara väljer ljud och textspråk som hos alla andra tjänster. Apparna till Android och Ios fungerar ganska bra och låter dig även ladda ner avsnitt, men tyvärr kraschar apparna till de flesta andra plattformar så fort du trycker på något.

I streamingtjänsternas historieböcker brukar HBO Nordic tas upp som ett varnande exempel på hur en usel tjänst och användarupplevelse ser ut, trots lysande innehåll. Wakanim är än värre, trots attraktivt pris och bra innehåll.

Billigriktigt bra utbud
Fullständigt undermålig apphalva tjänsten är på franskakraschar ofta

Bra pris hos:

Wakanim

19. Viafree

Reality-TV med otroligt förvirrande Viaplay-koppling

Pris: Gratis/reklamfinansierat Maxkvalitet video: i.u Innehåll: TV-serier från Viasat-kanalerna Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): IOS, Android, webbläsare Max antal användare: 1 Möjligt att titta offline: Via Viaplay

Länk till Viafree

Viafree

Trean, sexan och de andra kanalerna som faller under Viasats flagg samlas i Viafree. Likt TV-kanalerna som appen får sitt material ifrån handlar det om en reklamfinansierad tjänst med ett stort utbud av TV-serier. I de flesta fall handlar det om dramaserier, reality-TV eller de “dokumentärer” som oftare faller in under den tidigare kategorin. Men någonstans ibland blixtrar tjänsten till med alla säsonger av någon klassisk dramaserie som inte finns någon annanstans i Sverige.

Studsar mellan tjänster

Samtidigt blir det lite lustigt att Viafree erbjuder sådant, medan “modertjänsten” Viaplay inte har tillgång till det materialet. Annars marknadsförs de båda i varandras appar rätt frekvent, när de egentligen skulle kunna erbjuda samma material (du kan i alla fall använda samma inlogg).

Tråkigt nog erbjuds inga streamade kanaler i appen utan då är du hänvisad till… just det, Viaplay.

I likhet med hur TV4 Play fungerar och gör reklam ör sin premiumtjänst känns Viafree lite på samma sätt, särskilt eftersom du stöter på patrull i “gratisappen” om du vill se sport. Samtidigt blir det då märkligt att ha exklusivt material i appen, när dess själva poäng verkar vara att slussa folk vidare till premiumtjänsten.

Några kul nostalgiseriermycket innehåll för reality-fantasten
Virrig koppling mot Viaplayinga live-kanaler

Bra pris hos:

Viafree

20. Discovery+

Samma gamla tjänst med dyra paket men med nytt namn

Pris: Gratis/reklamfinansierat, 89 kr/månad (underhållning), 149 kr/månad (live), 179 kr/månad (Live+SVT), 399 kr/månad (Total), 589 kr/mån (Total +Cmore Sport) Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: TV-program från Discovery Networks-kanalerna Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): IOS, Android, webbläsare, Samsung Smart TV Max antal användare: 1 Möjligt att titta offline: Nej

Länk till Discovery+

Discovery+ Dplay

Discovery Networks samling av kanaler, med bland annat femman gick tidigare under namnet Dplay, men har nu nylanserats under flaggen Discovery+. Trist nog kan vi konstatera att det är exakt samma dåliga tjänst men med ett nytt namn.
Till skillnad från Viafree och TV4 Play finns här däremot inte en premiumtjänst i stil med Cmore och Viaplay att slussa vidare till. Det är på ett sätt väldigt skönt att slippa, samtidigt som Discovery+ i sig knappast är problemfri.

Olika paket

Även om Discoverys egna kanaler är reklamkanaler hela bunten är det inte bara att ladda ner appen och köra igång. För att få titta på reklamkanaler behöver du en månadsprenumeration(!). Vill du istället titta på enstaka klipp går det, men inte som reklamfinansierad lösning utan bara med prenumeration(!). Tro heller inte att alla klipp ingår i den billigare prenumerationen, utan du har totalt fem olika abonnemang att välja mellan.
Det är dyrt, förvirrande och precis så stolpigt som det låter. Ett tänk från broadcast-eran som var tjurig redan då och som inte alls funkar i streamingform.

Enstaka avsnitt finns att se gratis, men det är mest lockvaror. En förbättring i och med namnbytet är i alla fall att gränssnittet blivit lite mer logiskt. Exempelvis betyder avsnittet Kanaler faktiskt TV-kanaler och inte småklipp som tidigare.

Positivt är i alla fall att även det billigaste paketet ger dig TV-serier reklamfritt, även om alla paketen känns rätt högt prissatta. En prislapp i nivå med mer fullödiga streamingtjänster för kanaler som mestadels visar reality-TV är inte riktigt prisvärt. De övriga två nivåerna lägger, förutom livekanaler, även till sport och dokumentärer, vilket gör att du med billigaste abonnemanget ändå springer in i felmeddelanden om att du inte har rätt konto.

Det känns helt enkelt rörigt med Discovery+, som utan problem skulle kunnat ha såväl livekanaler som programmen gratis med reklamavbrott.

Billigaste paketet kapar reklamenmycket för reality-fantasten
Krångliga paketinga live-kanaler i gratisutbudetsvårt att få överblick över vad som ingår i vilket paket

Bra pris hos:

Discovery+

21. TV4 Play

Fläckvis streaming som enbart vill ragga kunder till Cmore

Pris: Gratis/reklamfinansierat, Reklamfritt via Cmore Maxkvalitet video: 1080p Innehåll: TV-kanaler, Film och TV-serier Eget innehåll: Ja Tillgänglig på (vanligaste plattformar): IOS, Android, webbläsare Max antal användare: 1 Möjligt att titta offline: Nej **

Länk till TV4 Play**

TV4 play

Även om TV4 Play har funnits väldigt länge som tjänst, om än i en rad olika former, vad det nog först i slutet på förra året som den fick ett riktigt uppsving. När tjurigheten mellan kanalleverantörerna gjorde att TV4 släcktes ner under en period var det många som vände sig till appen och streaming istället.

Guldläge att vinna digitala tittare helt enkelt, men TV4 Play har inte det som mål alls.

Har du hört talas om Cmore?

Samtidigt kan tjänstens tre delar kännas en aning framhastade. Appen i sig består av ett något spretigt utbud av det TV4-kanalerna serverar, ofta med en ganska snårig navigering. Live-TV existerar bara i form av nyheter (för det mesta inspelat), vill du titta på TV-kanalerna hänvisas du till Cmore-appen och deras TV4-paket. Samma sak om du vill titta på något av programmen reklamfritt, Cmore och deras TV4-paket.

När TV4 ändå kör reklam-TV borde det inte vara några problem med live-TV i appen. Samtidigt består utbudet mest i TV4:s egna serier, gissa vart

På så sätt känns TV4 Play som en ganska poänglös tjänst. Förvisso finns det mycket innehåll från kanalerna där och det går utmärkt att titta på. Samtidigt känns stora delar av appen enbart som en reklamplugg för Cmore (som förvisso är en bättre tjänst, men ändå).

Enkelt sätt att se vissa TV-program
Ständig hänvisning till Cmoreinga livekanaler

Bra pris hos:

TV4 Play

Frågor och svar - Streamingtjänster

Frågor och svar – Streamingtjänster Det har gått väldigt fort, bara ett par år, men idag är vi så vana vid att strömma film att vi i många fall gjort oss av med biblioteket av DVD-filmer hemma. Utbudet är stort och även om alla filmer inte finns överallt är det oftast betydligt smidigare att prenumerera på en streamingtjänst än att hyra och köpa film.

Men samtidigt är streamingtjänsterna lite av en djungel. Alla fungerar på lite olika sätt, alla har olika utbud och alla har lite olika funktioner och inriktningar. Så vilken är egentligen bäst? Det är såklart en fråga om tycke och smak (och vilket utbud som för tillfället finns där). Samtidigt är just utbudet det allra viktigaste för streamingtjänsterna och vilken, eller vilka, du väljer att prenumerera på.

Vad är en streamingtjänst

En streamingtjänst är ett sätt att se på film, lyssna på musik och även spela spel över internet utan att du först behöver ladda ner något. En svensk term skulle kunna vara ‘strömning’ eller ‘strömmad media’, även om det inte används i lika stor utsträckning.

Ett perfekt exempel på detta är Youtube, eftersom det är något de allra flesta känner igen och har använt. Där går du in på Youtubes hemsida, trycker på en video du vill titta på och, så länge du har internetuppkoppling, rullar videon igång utan att du först behöver ladda ner videon eller egentligen göra något annat.

Oavsett om det handlar om musik via Spotify eller Apple Music, film och serier via Viaplay eller Netflix, ljudböcker via Storytel eller spel via exempelvis Playstation Now är grundprincipen densamma. Med en fast uppkoppling till internet kan du ”strömma” materialet direkt till din telefon, TV eller vad det nu kan vara utan att behöva ladda ner det.

I de flesta fall fungerar de här tjänsterna på prenumerationsbasis. Alltså att du registrerar dig på tjänsten och betalar en summa per månad för att få använda den precis hur mycket du vill. Prenumerationskostnaden varierar beroende på tjänst, men kan också variera beroende på antal användare eller kvalitetsnivå. I de fallen är Spotifys familjeabonnemang eller Netflix 4K-abonnemang bra exempel.

Är inte streaming olagligt?

Du har säkert hört talas om sajter där du kan se de senaste filmerna och serierna gratis och utan att behöva ladda ner något, eller så har du hört talas om rättegångarna mot personerna bakom dessa.

I grunden är det samma sak som de lagliga streamingtjänsterna. Du strömmar film över nätet utan att först behöva ladda ner dem.

De olagliga sajterna kan vara lockande att använda, eftersom du brukar kunna hitta såväl bioaktuella filmer som de senaste avsnitten från de flesta serierna där. Den typen av utbud kan inte de lagliga tjänsterna, som måste köpa in sitt material, riktigt mäta sig med.

Samtidigt ska det mycket till för att du ska ”råka” hamna på en olaglig variant. Netflix, Viaplay, Cmore och liknande är i allra högsta grad lagliga och där din prenumerationsavgift går till att de ska kunna köpa in eller skapa material för dig att titta på.

De lagliga tjänsterna är också väldigt måna om att synas, något en olaglig tjänst knappast är.

Tjänsterna i vårt test är såklart på rätt sida av lagen och går att finna i appbutiker på de flesta olika plattformar (något de olagliga i regel inte gör av förklarliga skäl). Får du tips om en speciell sajt som är helt gratis att använda, men ändå har de senaste storfilmerna i sitt utbud (men som du inte hittar vid en googling) kan du nog sluta dig till att den inte heller är helt ren.

Varför har ni inte testat Blockbuster, SF Anytime, Itunes med flera?

Även om Blockbuster, SF Anytime och liknande tjänster erbjuder streaming på samma sätt som andra tjänster i testet är de helt och hållet inriktade på köp- och hyrfilm, alltså att du betalar en summa för att antingen äga filmen digitalt eller hyra den under en kortare tidsperiod.

De tjänsterna finns, fungerar i de flesta fall utmärkt och är inget större fel på. Vårt fokus för just det här testet har däremot varit att titta på prenumerationstjänsterna i första hand (och Youtube/SVT Play och liknande som närliggande till dem).

Men hur ska jag veta vilken tjänst som har vad?

Det finns en anledning till att många prenumererar på flera olika streamingtjänster, den ständiga jakten på var du hittar just den där grejen du vill se. Samtidigt har vissa tredjepartsleverantörer försökt sig på att samla tjänster under ett tak för att förenkla det hela. De är däremot sällan kompletta och saknar oftast en hel del leverantörer och har inte allt material från en leverantör (Apples TV-app är ett exempel som gjort ett gott försök men inte nått hela vägen).

Som tur är finns det ett par olika tjänster som skannar av de olika tjänsterna och talar om för dig var du kan hitta olika filmer eller serier. Ett exempel är Playpilot, där du kan kolla på vilken tjänst det du vill se finns. Även den här typen av tjänster är knappast kompletta, men de underlättar lite och tar även med Itunes, Blockbuster och liknande hyrfilmstjänster.

Varför ska jag titta offline?

Många tjänster erbjuder möjligheten att ladda ner avsnitt och titta utan internetuppkoppling, offline. Det kan låta lite paradoxalt för en streamingtjänst, men har en poäng. Tanken här är att du ska kunna spara ner filmer och avsnitt på exempelvis din dator eller surfplatta om du ska ut och resa. På så vis kan du titta på det du vill även när du inte har uppkoppling.

Nedladdat material har ofta en tidsbegränsning på en eller två veckor innan det nedladdade materialet går ut och måste laddas ner på nytt.

Är det stor kvalitetsskillnad mellan DVD och Blu-ray och streaming?

Rent tekniskt, ja. Sen beror det väldigt mycket på hur mycket finsmakare du är och vilken utrustning du har.

Allt handlar om vilken uppkopplingshastighet du har (eftersom kvaliteten ändras beroende på den), vilken komprimering som körs och som en förlängning av det vilken bitrate som används.

Uppkopplingshastigheten säger sig självt och handlar såklart både om vilken hastighet in i bostaden du har och hur snabbt och stabilt kopplingen mellan router och apparaten du tittar på är.

Komprimering används överallt, helt enkelt för att minska storleken på video och ljud, även på DVD/Blu-ray. Skillnaden är såklart vilken typ av komprimering som används och hur effektiv den är.

Relaterat till det är bitrate, vilket enkelt förklarat är hur mycket data som används för bild och ljud. DVD och i synnerhet Blu-ray har ganska generösa komprimeringstekniker och relativt hög bitrate, vilket borgar för en generellt sett bättre bild och bättre ljud än material i motsvarande upplösning än hos streamingtjänster. Det syns bland annat i hur tydliga detaljer i bilden är, hur mycket stuns och skillnader i färger som syns och hur mycket detaljer du kan se i mörka scener.

Samtidigt handlar det nästan mer om vilken skärm du använder dig av. Många var sura över att inget syntes under sista säsongens tredje avsnitt av Game of Thrones, som utspelar sig på natten. Det berodde till stor del på att många TV-apparater inte klarar av att visa detaljer tillräckligt bra i mörka miljöer, något som blev extra tydligt just där. En bättre TV är i alla lägen en viktigare aspekt av tittarupplevelsen än frågan om fysisk eller digital media.

Sajten Teknikveckan gjorde tidigare en jämförelse mellan de vanligaste tjänsterna och vilken bitrate, upplösning och ljudkvalitet de erbjuder. Även om komprimeringsteknikerna skiljer sig kan det jämföras med hur bild och ljud ser ut för DVD och Blu-ray.

  • DVD: 720x576 pixlar, 9,8 Mbps, 2-6 ljudkanaler i 6,144 kbit/s
  • Blu-ray: 2160x3840 pixlar, 40 Mbps, 8 ljudkanaler i 1,5 Mbit/s

Hur snabbt internet behöver jag?

Hur snabbt internet du behöver har att göra med hur hög kvalitet på materialet du kan titta på utan att det hackar eller måste ladda onödigt länge. De flesta tjänster anpassar kvaliteten efter din uppkoppling, men det finns ändå generella riktlinjer för internethastighet i förhållande till kvalitet. Hastighet för internet mäts i megabit per sekund, förkortat Mbit/s.

Vi kan ta Netflix egna rekommendationer som ett exempel för att ge dig en överblick:

  • 0,5 Mbit/s – minimumkrav
  • 1,5 Mbit/s - Rekommenderad minsta hastighet
  • 3 Mbit/s - Rekommenderat för standardupplösning
  • 5 Mbit/s - Rekommenderat för HD-upplösning
  • 25 Mbit/s - Rekommenderat för 4K-upplösning

Sedan gör det såklart inget om du har snabbare än så för att ge lite utrymme åt det hela, eller för att fler personer ska kunna använda internet med sina grejer samtidigt.

Kan flera titta på samma tjänst samtidigt?

Det beror på tjänsten. Samtidigt beror det på hur tjurig leverantören är. De allra flesta tjänster låter dig vara inloggad på hur många enheter som helst. Det som räknas är istället hur många aktiva enheter du har, alltså hur många som tittar samtidigt på olika enheter.

Undantaget i sammanhanget är HBO Nordic, som envisas med att ha en begränsning på hur många enheter som kan vara inloggade (registrerade) mot samma konto samtidigt (5 stycken i dagsläget).

De flesta tjänster tillåter åtminstone att två personer är inloggade på samma konto och tittar på olika saker samtidigt, så att exempelvis barnen kan titta på något på en surfplatta medan du tittar på något annat på din TV.

Vilka streamingtjänster har 4K?

Amazon Prime, Netflix och Youtube brukar nämnas i de här sammanhangen. Apple TV+ kör även de i 4K tillsammans med ett par mindre aktörer.

Vanligast är dock att material visas i maximalt 1080p-upplösning (Full HD) och även om en aktör stödjer 4K är det inte säkert att allt material är i den upplösningen (oftast inte).

Finns det någon streamingtjänst som har 8K?

Två stycken faktiskt, Youtube och Vimeo har stöd för 8K i dagsläget. Samtidigt ska det sägas att mängden enheter som ens kan spela upp det är rätt få, mängden material är försvinnande litet och det kräver ofta en hel del laddning innan de kickar igång. Men det finns och lär dyka upp på fler ställen framöver.

Vad är Airplay och Chromecast?

Det är trådlösa överföringstekniker.

Airplay är utvecklat av Apple och fungerar således mellan Iphones, Ipads, Macbooks, Apple TV och liknande. Sedan en tid tillbaka fungerar det även med vissa nyare TV-modeller. Det är perfekt för att exempelvis spegla bilden på din Iphone till en Apple TV. På så sätt kan du använda din Iphone med en streamingapp hemma hos en kompis som har Apple TV, men kanske inte prenumererar på just den appen. Alternativt kan du använda din telefon i händelse av att den appen du vill använda inte finns till Apple TV eller en Airplay-kompatibel TV. Läs mer om Apple TV och Airplay i vår stora Apple TV-guide..

Chromecast å sin sida fungerar med både datorer (via webbläsaren Chrome), Androidtelefoner/surfplattor och även Apple-enheter (förutsatt att appen i sig har stöd för att ‘casta’ som det kallas när man streamar bilden till en annan enhet.

Tekniken bygger på att du pluggar in en Chromecast i din TV (eller om det finns inbyggt) och så kan alla som är på samma nätverk skicka material dit. Läs mer om Chromecast i vår Stora guide.

Hur laddar jag ner Streamingtjänster till min Xbox, Playstation, TV eller Apple TV?

  • Till att börja med behöver du ett användarkonto på den tjänst du tänkt använda (oftast, SVT Play och Youtube är exempel på där det inte behövs).
  • Gå in i programbutiken på den enhet du tänkt använda. Exempelvis App store för Iphone/Ipad/Apple TV, Playstation Store för playstation 4 och liknande. Även här behöver du ett användarkonto för att kunna ladda ner appar, vilket du registrerar gratis.
  • Använd programbutikens sökfunktion och sök efter den streamingtjänst du vill ladda ner. Tryck därefter på ‘hämta’ eller motsvarande.
  • Nedladdningen av själva appen tar inte många ögonblick. När den är klar kan du gå ur programbutiken. Appen du precis laddade ner återfinns på enhetens startskärm, under ‘Smart’ eller ‘appar’ för TV-apparater eller i applådan för Androidtelefoner.
  • När du startar appen blir du ombedd att logga in med ditt konto för den tjänsten. Efter det är det bara att streama så mycket du orkar.

Varför kan jag inte hyra film via en app till Apple-enheter?

Mubi och många andra tjänster har funktioner för att hyra film direkt i webbläsaren eller via Android-appen exempelvis. Men den funktionen saknas till Iphone, Ipad och Apple TV. Varför är det så?

Om du tittar närmare så kanske du märker att det inte alltid är möjligt att registrera sig för en ny tjänst via en Apple-enhet också? Det hänger faktiskt ihop.

Apple tar nämligen ut en avgift på 30 procent av köpet när du köper något via App Store, prenumerationer eller liknande från en Apple-enhet. I jämförelse med Android eller direkt i webbläsaren blir det alltså ett ganska stort kostnadstapp för tjänsten om du skulle kunna köpa via Apples system.

I vissa fall har Apple och tjänsten i fråga ett specialavtal för att runda det hela, i andra fall läggs det på 30 procent om du köper via Apple. Men i de flesta fall har man helt enkelt spärrat möjligheterna till köp i appar via Apples enheter.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss