Uppdaterad
Svårt att välja vilken stekpanna du ska investera i? Vi har testat en stor mängd olika modeller från bland annat Tefal, Skeppshult och Le Creuset och hittat de bästa stekpannorna i alla material. Utöver en jämn och fin värme är det viktigt att stekpannan är bekväm att använda och håller länge.
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av stekpannor har vi utgått ifrån samma starttemperatur på spisen och samma mängd fett.
Beroende på hur bra stekpannorna har presterat har vi fått reglera dessa faktorer, men grundförutsättningarna har varit samma. För att testa alla pannor likvärdigt har vi stekt färsbiffar, brynt nötkött och gräddat pannkakor i samtliga. Alla stekpannor har även använts vid vanlig matlagning under en längre period. Under denna har vi även rengjort och underhållit stekpannorna efter tillverkarens instruktioner och även tagit med det i bedömningen.
Alla stekpannor i testet klarar alla typer av spisar: el, induktion, keramisk häll och gas. Stekpannorna har ett mått mellan 27-28 cm som ytterdiameter men själva stekytan varierar något mellan pannorna.
Under testet har vi tittat på följande saker:
Värme och temperatur Hur länge tar det för stekpannan att bli varm? Hur varm blir stekpannan? Hur ser värmefördelningen ut? Får man en jämn stekyta?
Lossnar lätt: Fastnar det man steker eller är det lätt att vända på maten? Behövs det mer fett i pannan?
Användarvänlighet: Är stekpannan tung? Är handtaget ergonomiskt? Är den lättdiskad?
Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in stekpannans pris för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.
Vi har testat ett urval av marknadens populäraste stekpannor. Jämför pris på samtliga listade stekpannor på PriceRunner.
Dyr men överlägsen stekpanna
Material: Rostfritt stål med keramisk beläggning Vikt: 1.4 kg Ungssäker: Ja, upp till 260 grader
Dansktillverkande Scan Pan CTX (Ceramic Titanium Extreme) har ett lyxigt och minimalt utseende. De välvda kanterna gör det lätt att komma åt från alla sidor och ytan är reptålig även när metallverktyg används. Efter att ha utsatts för daglig användning under längre tid, ser den fortfarande fräsch ut.
Vid stekning tar det en stund för Scan Pan CTX att få upp värmen, men när den väl nått önskad temperatur håller den jämnt över hela pannan. Köttet och färsbiffarna får en väldigt fin och jämn stekyta och blir aldrig brända. Pannkakorna blir också bra, även om det krävs några teststekningar innan du når den perfekta stekytan. Det är aldrig några problem med att något fastnar i pannan. Att Scan Pan CTX även kan användas i ugnen upp till hela 260 grader, är ett riktigt stort plus.
Trots att denna stekpanna inte väger särskilt mycket, känns den stadig och står stabilt på spisen. Handtaget är bekvämt och det är lätt att flytta runt på pannan. Scan Pans egna nonstickbeläggning, Stratanium, gör att den är enkel att diska för hand, samtidigt som det går alldeles utmärkt att slänga in den i diskmaskinen.
Det enda negativa med Scan Pan CTX är det höga priset. Sett till den goda kvaliteten, känns det, priset till trots, som en god investering. Stekpannan kommer dessutom med 10 års garanti (om du sköter pannan enligt de medföljande instruktionerna, vill säga).
Scan Pan CTX blir snabbt den stekpanna du sträcker sig efter i köket. Den presterar väldigt bra, samtidigt som den är bekväm och enkel att använda. Sammantaget blir detta en stekpanna som kommer ofta till användning.
En lätt med något liten gjutjärnspanna
Material: Gjutjärn Vikt: ca 1,5 kg Ugnssäker: Ja, upp till 220 grader
Ronneby Bruks Ultra Light är en gjutjärnspanna som nästan kan misstas för en non-stickpanna. Här har man nämligen utvecklat en ny gjuteriteknik som resulterat i en extremt lätt gjutjärnspanna. Vikten kan variera något mellan olika pannor, då de är handgjorda.
Eftersom detta är en mycket tunn panna, blir den varm väldigt snabbt. Värmen fördelas bra över hela stekpannan. Ibland nästan lite för bra faktiskt, då även stekpannans höga kanter blir väldigt heta. Stekytan på både köttet och färsbiffarna blir riktigt bra och inget fastnar. För att helt lyckas med pannkakorna, krävdes dock lite extra fett.
Pannan är lättanvänd och bekväm att hantera. Värt att nämna är också att denna svensktillverkade panna inte behöver brännas in innan användning, då den redan är förinstekt med rapsolja. Ytan i pannan upplevs dock som något liten – du får till exempel inte plats med lika många färsbiffar som i de andra stekpannorna.
Handtaget ligger skönt i handen och silikondelen gör att du får ett bra grepp när du flyttar runt på pannan. Den kan ställas in i ugnen och tål en temperatur upp till 220 grader När det är dags att diska pannan, underlättar det onekligen att den är så lätt. Det ska dock sägas, att du får ägna en hel del tid åt att få den ren.
Trots att denna stekpanna blir lite väl varm, är det ändå en riktig kvalitetspanna. Med tanke på dess livslängd och att den är tillverkad i Sverige, är den också vårt bästa miljöval.
Material: Gjuten aluminium Vikt: ca 1,7 kg Ugnssäker: Uppskattningsvid runt 260 grader
Eva Solos stekpanna från Professional-serien har en unik Slip-Let beläggning som ska underlätta både matlagning och diskning. De garanterar att beläggningen ska hålla i 5 år och ger även 25 års garanti på att själva stekpannan håller formen och inte blir skev i botten.
Handtaget är i rostfritt stål men formen är inte den bekvämaste. Plus för att handtaget förblir kallt under själva matlagningen, undantaget är vid matlagning på gasspis och i ugn. Stekpannan tål alla värmekällor och kan även laga mat i ugnen upp till 260 grader.
Stekpannans botten är väldigt tjock vilket gör att värmen hålls extremt länge, vilket resulterar i att maten fortfarande steks ett bra tag efter man flyttat den från plattan. Detta kan ha både för- och nackdelar. Vill man inte riskera överstekt mat bör man nog flytta maten till ett annat kärl eller tallrik. Men för den som är rädd för att maten blir kall när familjen, återigen , inte dykt upp i tid till middagen, så är den perfekt.
Temperaturen i stekpannan är väldigt jämn. När vi steker pannkakor blir de klara otroligt fort, men ändå inte brända.
Stekytan på både färsbiffarna och köttet blir jättefint. Tack vare non-stick beläggningen hoppar vi till och med över fettet och resultatet blir lika bra ändå!
Tyvärr tillhandahåller inte den medföljande instruktionsboken inte lika mycket praktisk information som sin syster-stekpanna i Steel line, utan fokuserar mest på stekpannans uppbyggnad. Stekpannan går att köra i diskmaskinen, men för längre hållbarhet rekommenderas handdisk.
Däremot tar den upp utförliga instruktioner hur man får pannan som ny igen om man fått beläggning i den till exempel efter ha stekt ägg. För att få stekpannan att se ny ut ska man ta tvättmedel (som till kläderna), blanda ihop med vatten och sen sjuda i 45 min. Därefter kan man diska ur stekpannan och gnida in med olja. Kan tyckas som en något konstig metod men tips som de hör får faktiskt stekpannan att hålla sin livslängd.
Evatrio Professional är en både riktigt snygg stekpanna och även en riktigt bra sådan helt enkelt.
Obekväm men mångsidig stekpanna
Material: Kolstål Vikt: 2,3 kg Ungssäker: Ja, upp till 200 grader
Kockums Jernverk tillverkas, som namnet antyder, i Sverige och erbjuder livstidsgaranti på sina kolstålsstekpannor förutsett att du följt skötselanvisningarna.
Till skillnad från många andra kolstålstekpannor är Kockums Jernverks stekpanna redan instekt vid köpet vilket gör att den kan användas på en gång. Beläggningen är som i en non-stickpanna och krävs inte mycket fett för att maten ska lossna.
Stekpannan är lättare än många gjutjärnsstekpannor i samma storlek men den är ändå tung med sina 2,3 kg (28 cm-varianten). Handtaget är inte det bekvämaste och har en tendens att bli obehagligt varmt efter en stunds stekning.
Stekpannan går även att ställa in i ugnen på upp till 200 grader, men vikten och det något obekväma handtaget gör att det är lite klumpigt att lyfta in och ut stekpannan i ugnen.
Det rekommenderas att värma upp stekpannan långsamt och att börja på en låg temperatur och öka temperaturen successivt för att stålet inte ska bli skevt.
Detta gör att det tar ett tag innan stekpannan blir varm men när den väl kommer till önskad temperatur blir den riktigt het och håller värmen. Temperaturen kan i vissa fall behövas sänkas till något längre än vad du vanligen steker på.
Det går alldeles utmärkt att steka kött och färsbiffar i stekpannan. Inget fastnar och stekytan blir bra om än i vissa fall något bränd, på grund av att stekpannan blir varmare än väntat.
Det går även hyfsat bra att steka pannkakor, men de raka höga kanterna gör att det är lite svårt att få in stekspaden under dem. Men när du väl lyckats är det lätt att vända pannkakorna och inget fastnar.
Stekpannan får aldrig läggas i blöt eftersom den riskerar att rosta ganska fort. Inbränningen gör att den är lättdiskad i varmt vatten och inga rester blir kvar. Efter stekpannan har blivit diskad är det viktigt att se till att den blir torr och gärna olja in den lite lätt. Det går att tillaga sura vätskor i stekpannan men stekpannan kan behövas brännas in på nytt efteråt.
Överlag är Kolstålspannorna från Kockums Jernverk riktigt bra stekpannor med lång livslängd om du hanterar dem rätt. Däremot hade vi gärna sett ett bekvämare handtag som inte blev fullt så varmt.
En allsidig bra bas-stekpanna
Material: Rostfritt stål Vikt: ca 1,5 kg Ugnssäker: Ja, upp till 400 grader
Eva Solos produkter från deras Steel line består av 90 % återvunnet rostfritt stål. De har en keramisk beläggning som tål temperaturer upp till 400 grader. Den kan användas på alla typer av spisar och tål även att stå i ugnen.
Beläggningen i stekpannan upplevs som tålig men det rekommenderas att använda köksverktyg i silikon, plast eller trä. Nonstick-beläggningen gör att det knappt behövs något stekfett.
Det rostfria handtaget är något obekvämt när du lyfter stekpannan, särskilt om man har mat som väger mycket. Ett stort plus är dock att handtaget förblir kallt under stekningen, undantaget är såklart vid användning på gasspis eller i ugn.
Pannan steker pannkakor väldigt bra, men du får passa dig en aning med värmen då det lätt blir för varmt i pannan.
Det är inga problem att få köttbitarna fina heller men samma sak som med pannkakorna är att det lätt blir lite för hög värme, så några små brända kanter kan det bli om man inte passar på maten.
Stekpannan kan diskas i diskmaskin men för längre hållbarhet rekommenderas handdisk.
Överlag är Evatrio Steel Line Collection en riktigt bra stekpanna i de flesta lägen, även om du får passa värmen en smula vid stekning.
En kvalitetspanna med otroligt lång livslängd
Material: Gjutjärn Vikt: ca 2.65 kg Ugnssäker: Nej
Denna gedigna gjutjärnspanna från Skeppshult är förinbränd med rapsolja, vilket gör att du inte behöver bränna in den på egen hand. Det är bara att ställa sig vid spisen och börja laga kvällens middag på en gång. Rapsolja agerar dessutom som en naturlig non-stick i stekpannan.
Värmen och fördelningen av den i stekpannan är väldigt bra. Oavsett vad vi steker i pannan, får vi samma fina resultat. Köttet får en fin stekyta och är lätt att vända på. För pannkakorna behövs det något mer fett, men de blir otroligt bra och är lätta att vända på.
Trähandtaget i valnöt är å ena sidan väldigt bekvämt att hålla i. Å andra sidan innebär ett handtag av trä, att pannan inte kan stå i ugnen då det kan orsaka sprickor i träet – något som påverkar hur länge den håller. Detta är dessutom en riktigt tung stekpanna. Med mycket mat i den är det jobbigt att flytta på den. Det finns visserligen ett stödhandtag i den främre delen. Detta underlättar då du ska flytta pannan från spisen till bordet, men då den ska diskas hjälper stödhandtaget föga. I diskhon blir den tunga vikten tydlig och den är jobbig att flytta runt för att komma åt att diska överallt.
Skeppshults gjutjärnspanna är en stabil panna som ger gott resultat. Med rätt skötsel kommer den hålla i många år och har dessutom en garanti på 25 år. Men då den inte går att använda i ugn, är den inte fullt så flexibel som en skulle önska.
En tålig stekpanna som steker dåligt
Material: Keramisk Vikt: ca 1.25 kg Ugnssäker: Ja, upp till 175 grader
Tefal Ceramic Control är en tålig keramisk stekpanna. Pannan är vit och enkelt utformad, med en röd thermospot i mitten som indikerar när stekpannan blivit varm nog att användas. Thermospotten sticker ut tydligt mot den vita färgen på pannan. Den keramiska ytan är extra hållbar mot repor, vilket innebär att du även kan använda metallredskap i stekpannan.
Det tar ett tag för denna stekpanna att bli varm, men när den väl är varm, fördelar den värmen jämnt över hela pannan. Temperaturen blir inte riktigt så varm som man önskar, men köttet vi steker får trots det en fin stekyta. Med pannkakorna ser det dock annorlunda ut – på dem är det svårt att få till en stekyta som vi känner oss nöjda med. Även när temperaturen höjs på spisen och pannkakorna steks en längre stund, förblir de bleka. Den enda skillnaden är att de blir hårdare.
Detta är en stekpanna där ingenting fastnar – allt lossnar lätt även när en väldigt liten mängd fett används. Pannan är dessutom mycket lätt att diska. Både in- och utsidan har en keramisk beläggning, vilket gör att den är lätt att göra ren. Pannan klarar av att diskas i maskin, men vill du att pannan ska få en lång hållbarhet är handdisk att rekommendera.
Handtaget är inte greppvänligt, vilket gör att det inte är bekvämt att hålla i pannan. Du kan ställa in den i ugnen, men den tål inte mer än 175 grader.
Tefal Ceramic Control är förvisso en stekpanna som tål lite hårdare tag, men resultatet vid stekningen lever inte upp till förväntningarna.
Roligare kan man ha det
Material: Gjuten aluminium Vikt: 1,8 Ugnssäker: Nej
WMF Permadur Premium är en stekpanna som gör sitt jobb, men inte så mycket mer. Handtaget i plast känns redigt och är ergonomiskt. Det får stekpannan att kännas lättare än dess 1,8 kg, men ger också stekpannan i sin helhet en väldigt plastig känsla.
De höga kanterna på stekpannan är förvisso bra när det kommer till tillagningen av såsigare mat. Kanterna gör att spillet minimeras, men kanterna är lite väl vinkelräta så tyvärr fastnar mat i kanten mot botten, speciellt den mer såsiga maten.
Tack vare non-stick beläggningen bränns inget fast men trots det, upplevs det som att det inte är långt från att ske.
Att steka pannkakor är katastrof! Återigen ställer kanterna till det. Trots att stekytan tycks bli bra är det en smärre omöjlighet att få in en stekspade under. När man väl lyckas har pannkakan börjat bli bränd.
Färsbiffarna och köttet som steks får knappt någon stekyta. Non-stick beläggningen fungerar utomordentligt och inget fastnar men för att ge köttet en chans att få lite mer färg tillsätter vi mer fett o höjer temperaturen. Tyvärr gör detta ingen större märkbar skillnad.
Stekpannan ska ha dock ett plus i kanten för att den är väldigt lättdiskad och även går att köra i diskmaskinen, men för längre hållbarhet rekommenderas handdisk. Men på det stora hela kan du ha betydligt roligare för de pengar som WMF vill ha för sin Permadur Premium-panna.
Ett alternativ till gjutjärnspannor
Material: Kolstål Vikt: Ca 2 kg Ugnssäker: Ja, upp till 200 grader
De Buyers stekpanna Lyonnaise Mineral är ett alternativ till de traditionella gjutjärnspannorna. Stekpannan är tillverkad i kolstål och kräver, precis som många gjutjärnspannor, en del förarbete innan du kan använda den.
När du köper De Buyers panna är den vackert silverfärgad, men efter du börjar använda den ser den snabbt bränd ut i botten. Detta övergår så småningom till en rödbrun nyans, vilket är helt normalt då den oxiderar under användningen. Viktigt att tänka på är att vara försiktig med sura ingredienser som stekpannan inte tål och kan få den att rosta.
Trots att vi brände in De Buyer Lyonnaise Mineral under en längre tid, blir resultatet inte särskilt bra. Stekpannan blir väldigt het, väldigt fort – något som resulterar i att mycket fastnar och bränns vid när pannan testats första gången. Andra gången går det något bättre. Köttbitarna vi steker får en fin stekyta, men färsbiffarna fastnar fortfarande. Pannkakorna får en fin färg och lossnar hyfsat enkelt om du använder en del extra fett.
Det som sänker betyget är handtaget. Det sticker upp alldeles för högt, vilket gör att det är svårt att greppa på ett bekvämt sätt. Det platta handtaget är obekvämt och ligger konstigt i handen och detta innebär att pannan blir svår att flytta runt. Svårigheterna att bära pannan på ett bra sätt, gör att den upplevs som betydligt tyngre än vad den faktiskt är.
Precis som med gjutjärnspannor, ska du undvika att använda diskmedel i även denna panna. Eftersom mycket brände fast vid första testet, blev stekpannan svårdiskad och det tog ett tag innan det fastbrända släppte. Trots att vi torkade ur stekpannan ordentligt efteråt, kändes stekpannan fortfarande flottig och klibbig.
Det är en hel del pyssel för att få ordning på De Buyers stekpanna. Har du inget emot detta, är det en panna som säkert kommer hålla länge och väl. Men för den som vill han en lättanvänd stekpanna, är den inte ett bra alternativ.
Snygg stekpanna som tyvärr inte tål att stå i ugn
Material: Gjutjärn Vikt: ca 2,6 kg Ugnssäker: Nej
Le Creusets Volcanic är utan tvekan den estetiskt snyggaste stekpannan i testet. Den orangea färgen får den verkligen att stå ut i jämförelse med andra stekpannor. Skulle du inte vara ett fan av just orange, finns det ytterligare 10 färger att välja mellan.
Det tar ganska lång tid för stekpannan att bli varm. När den väl nått önskad temperatur, är tyvärr värmefördelningen väldigt ojämn. Detta märks speciellt vid kanterna – när vi steker köttet blir bryningen ojämn beroende på var i pannan du steker.
Pannkakorna fastnar i stekpannan till en början så vi behöver tillsätta en del extra fett. Efter det går det dock riktigt bra - pannkakorna blir överraskande bra och får jättefin färg.
Trähandtaget ger inte bara stekpannan ett exklusivt utseende utan är även otroligt bekvämt att hålla i. Vi får ett riktigt bra grepp om handtaget och trots vikten, känns den enkel att flytta runt. Tyvärr tål stekpannan inte att stå i ugnen just på grund av trähandtaget, då det kan spricka av värmen.
Diskningen går hyfsat enkelt. Då detta är en gjutjärnspanna, ska du undvika diskmedel. Men med riktigt hett vatten strax efter du stekt klart, går det ändå att få bort eventuella inbrända rester med lite god vilja.
Sett till priset på Le Creuset Volcanic, hade vi önskat en bättre värmefördelning och att pannan blev varm snabbare än vad den faktiskt blir. Men det går inte att komma undan att det är en riktigt stilig stekpanna.
En tung och oflexibel stekpanna
Material: Gjutjärn Vikt: Ca 2,6 kg Ugnssäker: Ja, om du tar av handtaget
Fiskars Brasserie är en av de tyngsta stekpannorna i testet. Den är tillverkad av gjutjärn men beläggningen är av porslinsemalj. Denna beläggning skyddar stekpannan mot rost och underlättar samtidigt underhållet av den.
I testet upplevde vi stora problem med att maten fastnade i stekpannan. Trots att vi lägger ned tid på att bränna in pannan och därefter använder riktigt generöst med fett för stekningen, fastnar det mesta vi försöker att steka i Brasserie från Fiskars.
Pannbiffarna fastnar och botten av dem sitter kvar i stekpannan när vi försöker vända på dem. Köttbitarna ser ut som de klistrats fast när vi försöker lyfta upp dem och vända. Med pannkakorna går det inte mycket bättre, de första fick vi till och med slänga då det fastnade så pass rejält att de blev helt förstörda.
Värmefördelningen är vidare ganska ojämn, vilket blir tydligt då köttbitarna steks. Stekytan på dem blir bra så länge de ligger i mitten av pannan, men får inte alls samma resultat på andra ställen i pannan.
Trähandtaget är vackert men inte särskilt bekvämt att bära stekpannan med. Det är möjligt att ställa in stekpannan i ugnen, men enligt anvisningarna bör du avlägsna handtaget innan den ställs i ugnen. Det gör att det känns meckigt och stekpannan blir inte särskilt flexibel om du vill först vill bryna något och sen fortsätta tillagningen i ugnen.
Tyngden, svårigheten att steka i pannan och att den bara går att ha i ugnen om du först avlägsnar handtaget, gör detta till en stekpanna du lika gärna kan undvika.
Billig stekpanna – både prismässigt och till utförandet
Material: Non-stick Vikt: ca 1,2 kg Ugnssäker: Ja
IKEA Oumbärlig är testets billigaste stekpanna. Den har har ett kantigt utseende och ser plastig och billig ut.
Stekpannan blir inte särskilt varm, inte ens när spisens temperatur höjs. Detta leder till att stekytan inte blir bra. Köttet blir stekt men får en trist och grå färg. Pannkakorna blir visserligen bleka, men ändå godkända. Men när vi steker färsbiffarna märks det tydligt hur snabbt stekpannan svalnar och resultatet blir snarare kokt än brynt.
Stekpannan gör sitt jobb men inte med någon större bravur. Hållbarheten lämnar dessutom en hel del att önska. Efter daglig användning blir det tydligt hur snabbt den slits. Non-stickbeläggningen gör att den är lätt att diska, men den är också känslig och repas väldigt lätt.
Handtaget är obekvämt att hålla i. Värmen från spisen och pannan leds snabbt in i handtaget som då blir för varmt att hålla i. Stekpannan väger visserligen inte mycket, men den lätta vikten bidrar bara till att den känns billig och plastig. Den glider dessutom runt en del på spisen om du kommer åt den under tiden du lagar mat och saknar helt stabilitet.
IKEAs Oumbärlig är definitivt ett billigt alternativ, men den är vare sig bra eller hållbar.
Stekpannan är ett av kökets viktigaste redskap och det är inte ovanligt att man använder en stekpanna nästan dagligen. Stekpannor kommer i flera olika varianter, men vanligast är följande typer.
Non-stickpannor
Stekpannor med en beläggning av non-stick, som exempelvis Teflon, är populära eftersom de är så lätta att använda. Beläggningen minskar risken för att mat fastnar i pannan, vilket innebär att du kan dra ned på mängden matlagningsfett (om du vill).
Var dock försiktig med att stoppa non-stick pannor i diskmaskinen. Saltet och det starka maskindiskmedlet kan nämlingen luckra upp beläggningen. Om en beläggningen i en Teflonpanna skadas, rekommenderas det att ersätta den skadade stekpannan med en ny.
Idag produceras Teflon utan det giftiga ämnet PFOA, men det kan fortfarande innebära en viss hälsorisk om beläggningen utsätts för temperaturer över 300° C.
Pannor med keramisk beläggning
En keramisk beläggning i stekpannan, innebär, precis som med non-stick, att maten inte fastnar eller bränns vid lika lätt som i pannor utan beläggning. Den keramiska beläggningen gör dessutom stekpannan extra hård, vilket innebär att den tål en hel del i köket. Precis som i non-stickpannor, är det enkelt att använda mindre fett vid matlagningen, med en stekpanna som har en keramisk beläggning. Redskapsmässigt fungerar alla material, även om man bör utöva lite försiktighet med vassa redskap av till exempel rostfritt stål. Se till att hålla ytan hel och repfri.
Gjutjärnspannor
Stekpannor av gjutjärn är kökets tungviktare. Medan de tål riktigt höga temperaturer och därmed oftast kan användas även i ugnen, kan de också vara ganska tunga att hantera. Värmen fördelas dock bra och jämnt i hela pannan. Med rätt skötsel, håller dessutom en gjutjärnspanna i nästan hur länge som helst. Det är dock viktigt att komma ihåg att en gjutjärnspanna absolut inte ska maskindiskas. Diskas den i maskin, kommer den att rosta.
Stekpanna i kolstål Stekpannor i kolstål delar egenskaper med gjutjärnspannor på många sätt. De ger oftast en jämn och fin värmefördelning och kan med rätt skötsel hålla egentligen hur länge som helst. Stekpannorna behöver brännas in och kan, i alla fall i början, behöva lite mer fett i pannan. Precis som med gjutjärnspannor får du inte använda diskmedel när du rengör dem. Kolstål behöver dessutom torkas ur efter disk, då den rostar lätt. En fördel gentemot gjutjärnspannor är att kolstål ofta är en aning lättare.
Pannor av rostfritt stål
Stekpannor i rostfritt stål är praktiska då de håller länge och även går bra att köra i diskmaskinen. Det är flera pannor som absolut inte ska diskas i maskin. Samtidigt, i den stressade vardagen, lockar det naturligtvis att på ett smidigt sätt få sin panna ren. Pannor i rostfritt stål brukar dessutom kännas överkomliga rent prismässigt. Nackdelen med rostfria pannor kan vara en mindre jämn värmefördelning, samt att det går åt mycket matfett för att maten inte ska steka fast i pannan.
Fem saker att tänka på vid val av stekpanna:
En vanlig stekpanna kommer i olika storlekar, där 28 centimeter är det vanligaste, sedan finns det både större och mindre varianter. Måttet syftar på diametern där stekpannan är som bredast. Det innebär att en stekpanna på 28 centimeter är några centimeter mindre på själva stekytan som ligger mot spisen. Kanterna är lagom höga för att du enkelt ska komma åt med stekspadar och liknande köksredskap.
En Traktörpanna är lite som en korsning mellan stekpanna och kastrull. Kanterna är betydligt högre än hos en vanlig stekpanna och en traktörpanna kommer ofta med ett lock. Passar bra till rätter med mycket sås, bräsering eller sautering.
En Wokpanna har även den höga kanter, ofta högre än traktörpannan. Används såklart till wokrätter där det ska kunna få plats mycket mat i pannan samtidigt som du ska kunna röra runt i den utan att spilla.
En Pannkakspanna, Crêpespanna eller plättlagg är i stort sett identiska med varandra, med skillnaden för att plättlaggen har utskurna formar för de mindre plättarna. Främsta skillnaden är att kanterna är betydligt lägre än hos en vanlig stekpanna för att du enkelt ska få in stekspaden under pannkakan.
En Grillpanna eftersöker just det grillade resultatet även när du steker. Botten är räfflad för att ge lite grillränder och i de allra flesta fall är grillpannan gjord i gjutjärn.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.