Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Stekpannor: 11 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 7 februari 2020

Svårt att välja vilken stekpanna du ska investera i? Vi har testat 11 olika stekpannor och utnämnt Scanpan CTX till bäst i test. Den ger en jämn och fin stekyta, blir snabbt varm och är dessutom både lätt och skön att använda.

Bästa budgetmodell är Jamie Olivers SS som inte kommer långt efter vår testvinnare. Man får väldigt bra kvalitét för en hyfsat billig peng.
Bästa klimatsmarta modell är Ronneby Bruk Ultra light, då den är tillverkad i Sverige och med rätt skötsel kan användas i många år.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av stekpannor har vi utgått ifrån samma starttemperatur på spisen och samma mängd fett.

Beroende på hur bra stekpannorna har presterat har vi fått reglera dessa faktorer, men grundförutsättningarna har varit samma. För att testa alla pannor likvärdigt har vi stekt färsbiffar, brynt nötkött och gräddat pannkakor i samtliga.

Alla stekpannor i testet klarar alla typer av spisar: el, induktion, keramisk häll och gas. Stekpannorna har ett mått mellan 27-28 cm som ytterdiameter men själva stekytan varierar något mellan pannorna.

Under testet har vi tittat på följande saker:

  • Värme och temperatur Hur länge tar det för stekpannan att bli varm? Hur varm blir stekpannan? Hur ser värmefördelningen ut? Får man en jämn stekyta?

  • Lossnar lätt: Fastnar det man steker eller är det lätt att vända på maten? Behövs det mer fett i pannan?

  • Användarvänlighet: Är stekpannan tung? Är handtaget ergonomiskt? Är den lättdiskad?

Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in stekpannans pris för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.

1. Scan Pan CTX – BÄST I TEST STEKPANNOR

Dyr med överlägsen stekpanna

Prisklass: Premium Material: Rostfritt stål med keramisk beläggning Vikt: 1.4 kg Ungssäker: Ja, upp till 260 grader

Scanpan CTX Stekpanna 28cm

Dansktillverkande Scan Pan CTX (Ceramic Titanium Extreme) har ett lyxigt och minimalt utseende. De välvda kanterna gör det lät att komma åt från alla sidor och ytan är reptålig även när metallverktyg används. Efter att ha utsatts för daglig användning under längre tid, ser den fortfarande fräsch ut.

Vid stekning tar det en stund för Scan Pan CTX att få upp värmen, men när den väl nått önskad temperatur håller den jämnt över hela pannan. Köttet och färsbiffarna får en väldigt fin och jämn stekyta och blir aldrig brända. Pannkakorna blir också bra, även om det krävs några teststekningar innan man når den perfekta stekytan. Det är aldrig några problem med att något fastnar i pannan. Att Scan Pan CTX även kan användas i ugnen upp till hela 260 grader, är ett riktigt stort plus.

Trots att denna stekpanna inte väger särskilt mycket, känns den stadig och står stabilt på spisen. Handtaget är bekvämt och det är lätt att flytta runt på pannan. Nonstickbeläggningen gör att den är enkel att diska för hand, samtidigt som det går alldeles utmärkt att slänga in den i diskmaskinen.

Det enda negativa med Scan Pan CTX är det höga priset. Sett till den goda kvaliteten, känns det, priset till trots, som en god investering. Stekpannan kommer dessutom med 10 års garanti (om man sköter pannan enligt de medföljande instruktionerna, vill säga).

Scan Pan CTX blir snabbt den stekpanna man sträcker sig efter i köket. Den presterar väldigt bra, samtidigt som den är bekväm och enkel att använda. Sammantaget blir detta en stekpanna som kommer ofta till användning.

Bra stekytalättbekväm att använda
Dyr

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

2. Tefal Jamie Oliver Everyday SS – BÄSTA BUDGETVAL

En kvalitetsstekpanna till bra pris

Prisklass: Budget Material: Teflon i rostfritt stål Vikt: ca 1.25 kg Ugnssäker: Ja, upp till 175 grader

Tefal Jamie Oliver Everyday SS Stekpanna 28cm

Jamie Oliver Everyday SS (Stainless Steel) ä ren stekpanna från Tefal som kändiskocken Jamie Oliver varit med och tagit fram. Detta är en nonstick-panna med en utsida av rostfritt stål.

Denna panna är både lätt och bekväm att hålla i. Handtaget är tillverkat i rostfritt stål med ett överdrag av silkon. Silikonet ger inte bara ett bra grepp, det innebär också att handtaget aldrig blir för varmt för att hålla i. Precis som Tefals andra stekpannor, har denna en Thermo-spot som indikerar när stekpannan är varm nog att användas.

Stekpannan blir väldigt varm och det är mycket lätt att få en bra och jämn stekyta på både kött och färsbiffar. Även pannkakorna blir väldigt bra och är dessutom lätta att vända, vilket alltid är ett stort plus.

Beläggningen i Everyday Stainless Steel är fenomenal, inget fastnar. Inte ens när vi testar att steka utan fett. Nonstickbeläggningen är dessutom framtagen för att tåla metallredskap samt vara reptålig, vilket gör den ännu enklare att använda.

Det går bra att ställa stekpannan i ugnen, så länge temperaturen inte överstiger 175 grader.

Att diska denna stekpanna går smidigt och på grund av dess låga vikt, är det enkelt att flyttra runt den i diskhon. Det går även bra att diska den i diskmaskin.

Jamie Oliver Everyday SS är en mycket bra stekpanna som verkligen levererar på alla håll. Med tanke på dess pris, är den verkligen ett riktigt budgetfynd.

Thermospottål metallredskapbillig
Klarar inte högre ugnstemperatur än 175 grader

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

3. Ronneby Bruk Ultra Light – BÄSTA MILJÖVAL

En lätt med något liten gjutjärnspanna

Prisklass: Medel Material: Gjutjärn Vikt: ca 1,5 kg Ugnssäker: Ja, upp till 220 grader

Ronneby Bruk Ultra Light Original Stekpanna 28cm

Ronneby Bruks Ultra Light är en gjutjärnspanna som nästan kan misstas för en non-stickpanna. Här har man nämligen utvecklat en ny gjuteriteknik som resulterat i en extremt lätt gjutjärnspanna. Vikten kan variera något mellan olika pannor, då de är handgjorda.

Eftersom detta är en mycket tunn panna, blir den varm väldigt snabbt. Värmen fördelas bra över hela stekpannan. Ibland nästan lite för bra faktiskt, då även stekpannans höga kanter blir väldigt heta. Stekytan på både köttet och färsbiffarna blir riktigt bra och inget fastar. För att helt lyckas med pannkakorna, krävdes dock lite extra fett.

Pannan är lättanvänd och bekväm att hantera. Värt att nämna är också att denna svensktillverkade panna inte behöver brännas in innan användning, då den redan är förinstekt med rapsolja. Ytan i pannan upplevs dock som något liten – man för till exempel inte plats med lika många färsbiffar som in de andra stekpannorna.

Handtaget ligger skön i handen och silikondelen för att man får ett bra grepp när man flyttar runt på pannan. Den kan ställas in i ugnen och tål en temperatur upp till 220 grader När det är dags att diska pannan, underlättar det onekligen att den är så lätt. Det ska dock sägas, att man får ägna en hel del tid åt att få den ren.

Trots att denna stekpanna blir lite väl varm, är det ändå en riktigt kvalitetspanna. Med tanke på dess livslängd och att den är tillverkad i Sverige, är den också vårt bästa miljöval.

Mycket bra stekytablir varm forttillverkad i Sverigelätt
Svårdiskadliten stekyta

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

4. Jamie Oliver Premium SS

En stekpanna väl värd sitt pris

Prisklass: Premium Materail: Teflon i rostfritt stål Ugnssäker: Ja, upp till 175 grader

Tefal Jamie Oliver Premium SS Stekpanna 28cm

Jamie Oliver Premium är en användarvänlig stekpanna - ja, stekpannor kan faktiskt vara det – som samtidigt andas lyx.

En prick i mitten av pannan säger till när det är dags att börja steka. Pricken är ganska otydlig när pannan är kall, men syns tydligt när pannan blivit varm och redo att användas.

Detta är framför allt fördelaktigt för dig som inte steker i exempelvis smör. Då kan det vara svårt att veta om pannan är het nog.

Jamie Oliver Premium har nonstickbeläggning av typen teflon som fungerar otroligt bra. Vi behöver i princip inte använda något matfett om vi inte vill för den goda smakens skull.

Vidare blir pannan jämnt varm. Med andra stekpannor har vi ibland haft svårt att steka pannkakor på testspisen, men med denna panna blir det plötsligt plättlätt.

En riktigt stor fördel är också att Olivers stekpanna går att maskindiska. Man rekommenderar handdisk för bästa möjliga livslängd, men att det faktiskt går att maskindiska den utan att behöva oroa sig att den släpper ifrån sig farliga ämnen, gör under i en stressad barnfamilj.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Stekpannan har till sin last att den är ganska tung. Inte störande tung, men mer tung än önskvärt. Vidare är den ganska dyr.

Sett till alla dess redan nämnda fördelar och den gedigna byggkvaliteten är dock Jamie Oliver Premium värd sin vikt i guld. Det är en lättanvänd, snabbt rengjord stekpanna som lämnar ifrån sig ett utmärkt resultat vid stekning.

Tål diskmaskinjämn värmeinget fastnaranvändarvänlig
Något tung

Bra pris hos:

Teknikproffset

5. Skeppshult gjutjärnspanna

En kvalitetspanna med otroligt lång livslängd

Prisklass: Medel Material: Gjutjärn Vikt: ca 2.65 kg Ugnssäker: Nej

Skeppshult Professional Stekpanna 28cm

Denna gedigna gjutjärnspanna från Skeppshult är förinbränd med rapsolja, vilket gör att man inte behöver bränna in den på egen hand. Det är bara att ställa sig vid spisen och börja laga kvällens middag på en gång. Rapsolja agerar dessutom som en naturlig non-stick i stekpannan.

Värmen och fördelningen av den i stekpannan är väldigt bra. Oavsett vad vi steker i pannan, får vi samma fina resultat. Köttet får en fin stekyta och är lätt att vända på. För att pannkakorna behövs det något mer fett, men de blir otroligt bra och är lätta att vända på.

Trähandtaget i valnöt är å ena sidan väldigt bekvämt att hålla i. Å andra sidan innebär ett handtag av trä, att pannan inte kan stå i ugnen då det kan orsaka sprickor i träet – något som påverkar hur länge den håller. Detta är dessutom en riktigt tung stekpanna. Med mycket mat i den är det jobbigt att flytta på den. Det finns visserligen ett stödhandtag i den främre delen. Detta underlättar då man ska flytta pannan från spisen till bordet, men då den ska diskas hjälper stödhandtaget föga. I diskhon blir den tynga vikten tydlig och den är jobbig att flytta runt för att komma åt att diska överallt.

Skeppshults gjurtjärnspanna är en stabil panna som ger gott resultat. Med rätt skötsel kommer den hålla i många år och har dessutom en garanti på 25 år. Men då den inte går att använda i ugn, är den inte fullt så flexibel som man skulle önska.

Väldigt fin stekytahållbar
Tungtål inte ugn

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

6. Tefal Ceramic Control

En tålig stekpanna som steker dåligt

Prisklass: Budget Material: Keramisk Vikt: ca 1.25 kg Ugnssäker: Ja, upp till 175 grader

Tefal Ceramic Control Stekpanna 28cm

Tefal Ceramic Control är en tålig keramisk stekpanna. Pannan är vit och enkelt utformad, med en röd thermospot i mitten som indikerar när stekpannan blivit varm nog att användas. Thermospotten sticker ut tydligt mot den vita färgen på pannan. Den keramiska ytan är extra hållbar mot repor, vilket innebär att man även kan använda metallredskap i stekpannan.

Det tar ett tag för denna stekpanna att bli var, men när den väl är varm, fördelar den värmen jämnt över hela pannan. Temperaturen blir inte riktigt så arm som man önskar, men köttet vi steker får trots det en fin stekyta. Med pannkakorna ser det dock annorlunda ut – på dem är det svårt att få till en stekyta som vi känner oss nöjda med. Även när temperaturen höjs på spisen och pannkakorna steks en längre stund, förblir de bleka. Den enda skillnaden är att de blir hårdare.

Detta är en stekpanna där ingenting fastnar – allt lossnar lätt även när en väldigt liten mängd fett används. Pannan är dessutom mycket lätt att diska. Både in- och utsidan har en keramisk beläggning, vilket gör att den är lätt att göra ren. Pannan klarar av att diskas i maskin, men vill man att pannan ska få en lång hållbarhet är handdisk att rekommendera.

Handtaget är inte greppvänligt, vilket gör att det inte är bekvämt att hålla i pannan. Man kan ställa in den i ugnen, men den tål inte mer än 175 grader.

Tefal Ceramic Control är förvisso en stekpanna som tål lite hårdare tag, men resultatet vid stekningen lever inte upp till förväntningarna.

Reptåligjämn värmefördelning
Blir inte tillräckligt varmobekvämt handtag

Bra pris hos:

Kitchentime.se

7. De Buyer Lyonnaise Mineral

Ett alternativ till gjutjärnspannor

Prisklass: Medel Material: Kolstål Vikt: Ca 2 kg Ugnssäker: Ja, upp till 200 grader

De Buyer Mineral B Stekpanna 24cm

De Buyers stekpanna Lyonnaise Mineral är ett alternativ till de traditionella gjutjärnspannorna. Stekpannan är tillverkad i kolstål och kräver, precis som många gjutjärnspannor, en del förarbete innan man kan använda den.

När man köper De Buyers panna är den vackert silverfärgad, men efter man börjar använda den ser den snabbt bränd ut i botten. Detta övergår så småningom till en rödbrun nyans, vilket är helt normalt då den oxiderar under användningen. Viktigt att tänka på är att vara försiktig med sura ingredienser som stekpannan inte tål och kan få den att rosta.

Trots att vi brände in De Buyer Lyonnaise Mineral under en längre tid, blir resultatet inte särskilt bra. Stekpannan blir väldigt het, väldigt fort – något som resulterar i att mycket fastnar och bränns vid när pannan testats första gången. Andra gången går det något bättre. Köttbitarna vi steker får en fin stekyta, men färsbiffarna fastnar fortfarande. Pannkakorna får en fin färg och lossnar hyfsat enkelt om man använder en del extra fett.

Det som sänker betyget är handtaget. Det sticker upp alldeles för högt, vilket gör att det är svårt att greppa på ett bekvämt sätt. Det platta handtaget är obekvämt och ligger konstigt i handen och detta innebär att pannan blir svår att flytta runt. Svårigheterna att bära pannan på ett bra sätt, gör att den upplevs som betydligt tyngre än vad den faktiskt är.

Precis som med gjutjärnspannor, ska man undvika att använda diskmedel i även denna panna. Eftersom mycket brände fast vid första testet, blev stekpannan svårdiskad och det tog ett tag innan det fastbrända släppte. Trots att vi torkade ur stekpannan ordentligt efteråt, kändes stekpannan fortfarande flottig och klibbig.

Det är en hel del pyssel för att få ordning på De Buyers stekpanna. Har man inget emot detta, är det en panna som säkert kommer hålla länge och väl. Men för den som vill han en lättanvänd stekpanna, är den inte ett bra alternativ.

Kommer hålla längeblir snabbt varm
Mycket arbete innan man kan använda denblir lätt för varmobekväm

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

8. Tefal Expertise

Lättrengjord stekpanna med ojämn värmefördelning

Prisklass: Budget Material: Aluminium med non-stick beläggning Vikt: ca 1.3 kg Ugnssäker: Ja men inte över 175 grader

Tefal Expertise Stekpanna 28cm

Tefal Expertise är en serie som har en så kallad Titanium Excellence-beläggning. Denna beläggning ska, enligt Tefal, vara mer slitstark och hålla upp till 3 gånger längre än andra typer av beläggningar. Stekpannan har även en thermospot, något som är är unikt för Tefals stekpannor. Denna indikerar när stekpannan uppnått rätt temperatur för stekning.

Det tar ett tag för denna stekpanna att bli varm och tyvärr blir inte värmen fördelad särskilt bra. Det är tydligt att pannan är svalare vid kanterna än i mitten. Det visar sig snabbt att värmen överlag i denna panna, lämnar en hel del att önska.

Vare sig på köttet eller färsbiffarna, blir stekytan särskilt bra. Faktum är att färsbiffarna får en yta som snarare ser kokt än stekt ut. Pannkakorna får en bättre stekyta, men ändå bara nätt och jämnt godkänd. Även om vi höjer temperaturen eller steker dem längre, förblir de bleka. Det enda den höjda temperaturen resulterar i, är en något hård och torr pannkaka.

Non-stickbeläggningen är bra. Inget fastnar i den, inte ens när vi testar att steka utan fett. I och med att non-stickbeläggningen finns på både in- och utsidan blir diskningen väldigt lätt och eventuellt spill över kanten glider av utan problem då man diskar den.

Men trots en bra beläggning och att pannan är enkel att disk, lämnar den mycket att önska när det kommer till själva stekningen. Och med en stekpanna är ändå en god stekning det allra viktigaste.

Thermospottålig ytalättdiskad
Dålig stekytaojämn värmefördelning

Bra pris hos:

NetOnNet.se

9. Le Creuset Volcanic

Snygg stekpanna som tyvärr inte tål att stå i ugn

Prisklass: Lyx Material: Gjutjärn Vikt: ca 2,6 kg Ugnssäker: Nej

Le Creuset Volcanic Stekpanna 28cm

Le Creusets Volcanic är utan tvekan den estetiskt snyggaste stekpannan i testet. Den orangea färgen får den verkligen att stå ut i jämförelse med andra stekpannor. Skulle man inte vara ett fan av just orange, finns det ytterligare 10 färger att välja mellan.

Det tar ganska lång tid för stekpannan att bli varm. När den väl nått önskad temperatur, är tyvärr värmefördelningen väldigt ojämn. Detta märks speciellt vid kanterna – när vi steker köttet blir bryningen ojämn beroende på var i pannan man steker.

Pannkakorna fastnar i stekpannan till en början så vi behöver tillsätta en del extra fett. Efter det går det dock riktigt bra - pannkakorna blir överraskande bra och får jättefin färg.

Trähandtaget ger inte bara stekpannan ett exklusivt utseende utan är även otroligt bekvämt att hålla i. Man får ett riktigt bra grepp om handtaget och trots vikten, känns den enkel att flytta runt. Tyvärr tål stekpannan inte att stå i ugnen just på grund av trähandtaget, då det kan spricka av värmen.

Diskningen går hyfsat enkelt. Då detta är en gjutjärnspanna, ska man undvika diskmedel. Men med riktigt hett vatten strax efter man stekt klart, går det ändå att få bort eventuella inbrända rester med lite god vilja.

Sett till priset på Le Creuset Volcanic, hade vi önskat en bättre värmefördelning och att pannan blev varm snabbare än vad den faktiskt blir. Men det går inte att komma undan att det är en riktigt stilig stekpanna.

Roligt med färgvariationsnyggbekväm att hålla i
Dyrdålig värmefördelningtål inte ugn

Bra pris hos:

Kitchentime.se

10. Fiskars Brasserie

En tung och oflexibel stekpanna

Prisklass: Budget Material: Gjutjärn Vikt: Ca 2,6 kg Ugnssäker: Ja, om man tar av handtaget

Fiskars Brasserie Stekpanna 27cm

Fiskars Brasserie är en av de tyngsta stekpannorna i testet. Den är tillverkad av gjutjärn men beläggningen är av porslinsemalj. Denna beläggning skyddar stekpannan mot rost och underlättar samtidigt underhållet av den.

I testet upplevde vi stora problem med att maten fastnade i stekpannan. Trots att vi lägger ned tid på att bränna in pannan och därefter använder riktigt generöst med fett för stekningen, fastnar det mesta vi försöker att steka i Brasserie från Fiskars.

Pannbiffarna fastnar och botten av dem sitter kvar i stekpannan när vi försöker vända på dem. Köttbitarna ser ut som de klistrats fast när vi försöker lyfta upp dem och vända. Med pannkakorna går det inte mycket bättre, de första fick vi till och med slänga då det fastnade så pass rejält att de blev helt förstörda.

Värmefördelningen är vidare ganska ojämn, vilket blir tydligt då köttbitarna steks. Stekytan på dem blir bra så länge de ligger i mitten av pannan, men får inte alls samma resultat på andra ställen i pannan.

Trähandtaget är vackert men inte särskilt bekvämt att bära stekpannan med. Det är möjligt att ställa in stekpannan i ugnen, men enligt anvisningarna bör man avlägsna handtaget innan den ställs i ugnen. Det gör att det känns meckigt och stekpannan blir inte särskilt flexibel om man vill först vill bryna något och sen fortsätta tillagningen i ugnen.

Tyngden, svårigheten att steka i pannan och att den bara går att ha i ugnen om man först avlägsnar handtaget, gör detta till en stekpanna man lika gärna kan undvika.

Stekpannan blir varm snabbtbillig
Temperaturen i pannan blir ojämndet mesta fastnarobekvämt handtaggår inte att ha i ugnen om man inte först tar bort handtaget

Bra pris hos:

Kitchentime.se

11. IKEA Oumbärlig

Billig stekpanna – både prismässigt och till utförandet

Prisklass: Budget Material: Non-stick Vikt: ca 1,2 kg Ugnssäker: Ja

IKEA Oumbärlig är testets billigaste stekpanna. Den har har ett kantigt utseende och ser plastig och billig ut.

Stekpannan blir inte särskilt varm, inte ens när spisens temperatur höjs. Detta leder till att stekytan inte blir bra. Köttet blir stekt men får en trist och grå färg. Pannkakorna blir visserligen bleka, men ändå godkända. Men när vi steker färsbiffarna märks det tydligt hur snabbt stekpannan svalnar och resultatet blir snarare kokt än brynt.

Stekpannan gör sitt jobb men inte med någon större bravur. Hållbarheten lämnar dessutom en hel del att önska. Efter daglig användning blir det tydligt hur snabbt den slits. Non-stickbeläggningen gör att den är lätt att diska, men den är också känslig och repas väldigt lätt.

Handtaget är obekvämt att hålla i. Värmen från spisen och pannan leds snabbt in i handtaget som då blir för varmt att hålla i. Stekpannan väger visserligen inte mycket, men den lätta vikten bidrar bara till att den känns billig och plastig. Den glider dessutom runt en del på spisen om man kommer åt den under tiden man lagar mat och saknar helt stabilitet.

IKEAs Oumbärlig är definitivt ett billigt alternativ, men den är vare sig bra eller hållbar.

Billiglätt
Blir inte varmtappar värmen snabbtkänns billighandtaget blir varmt

Att välja rätt stekpanna

Stekpannan är ett av kökets viktigaste redskap och det är inte ovanligt att man använder en stekpanna nästan dagligen. Stekpannor kommer i flera olika varianter, men vanligast är följande typer.

Non-stickpannor

Stekpannor med någon form av non-stickbeläggning, exempelvis teflon, är populära, inte minst för att de är enkla att använda. Beläggningen minskar risken för att maten bränns fast, vilket innebär att man kan minska på mängden matfett, om man så önskar. De flesta non-stickpannor går att diska i maskin utan problem. Däremot får man se upp med vilka redskap man använder i pannan. Det finns en risk för att rispa sönder beläggningen och de slits på så sätt snabbare.

Pannor med keramisk beläggning

En keramisk beläggning i stekpannan, innebär, precis som med non-stick, att maten inte fastnar eller bränns vid lika lätt som i pannor utan beläggning. Den keramiska beläggningen gör dessutom stekpannan extra hård, vilket innebär att den tål en hel del i köket. Precis som i non-stickpannor, är det enkelt att använda mindre fett vid matlagningen, med en stekpanna som har en keramisk beläggning. Redskapsmässigt fungerar alla material, även om man bör utöva lite försiktighet med vassa redskap av till exempel rostfritt stål. Se till att hålla ytan hel och repfri.

Gjutjärnspannor

Stekpannor av gjutjärn är kökets tungviktare. Medan de tål riktigt höga temperaturer och därmed oftast kan användas även i ugnen, kan de också vara ganska tunga att hantera. Värmen fördelas dock bra och jämnt i hela pannan. Med rätt skötsel, håller dessutom en gjutjärnspanna i nästan hur länge som helst. Det är dock viktigt att komma ihåg att en gjutjärnspanna absolut inte ska maskindiskas. Diskas den i maskin, kommer den att rosta.

Pannor av rostfritt stål

Stekpannor i rostfritt stål är praktiska då de håller länge och även går bra att köra i diskmaskinen. Det är flera pannor som absolut inte ska diskas i maskin. Samtidigt, i den stressade vardagen, lockar det naturligtvis att på ett smidigt sätt få sin panna ren. Pannor i rostfritt stål brukar dessutom kännas överkomliga rent prismässigt. Nackdelen med rostfria pannor kan vara en mindre jämn värmefördelning, samt att det går åt mycket matfett för att maten inte ska steka fast i pannan.

Fem saker att tänka på vid val av stekpanna:

  1. Orkar du med en tung stekpanna, eller vill du hellre ha en lättviktare?
  2. Är det viktigt för dig att kunna diska pannan i diskmaskin, eller går handdisk bra?
  3. Är du villig att lägga lite tid på att vårda din stekpanna någon gång då och då?
  4. Har du en induktionshäll eller en traditionell spis?
  5. Är du villig att kompromissa med vilken typ av verktyg du kan använda i din nya panna?

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!