Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa snöslunga: 9 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 7 januari 2020

Vi har testat snöslungor och utser Husqvarna ST227P till bäst i test. Det är en kraftfull snöslunga för den som tidseffektivt vill slunga bort snö från medelstora till stora områden.

Stiga ST 8051 AE är ett mycket bra val för dig som letar efter en stark batteridriven snöslunga som till och med klarar normalförhållanden i Norrland. Sedan 1-2 år tillbaka har batteridrivna snöslungor tagit ett stort kliv uppåt både när det kommer till kraft och uthållighet. Två olika testfamiljer i Västerbotten klarade sig gott på denna snöslunga hela vintersäsongen. Dock är det viktigt att du slungar regelbundet så att snön inte lägger sig allt för tjock.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Snöslungorna har gått flera gånger i veckan under flera månaders tid på en plats i Norrland där snön faller tät under en stor del av året. Maskinerna körs i både blötsnö och torrsnö. De testas även löpande på packad snö, exempelvis snö på uppfart och snövall efter plogbil. Några av de faktorer vi väger in under testet är:

  • Prestanda: Hur mycket snö klarar den av att slunga? Var går begränsningar för olika typer av snö? Hur långt orkar den slunga snön? Hur snabbt går det att slunga?

  • Byggkvalitet: Vilka typer av material är snöslungan konstruerad av? Är känsliga delar skyddade? Hur välbalanserad är maskinen? Är den gedigen? Förekommer det missljud eller lösa delar?

  • Användarvänlighet: Vilka inställningsmöjligheter finns det? Är det smidigt att justera utkastet? Hur lätt är det att ta sig framåt med snöslungan? Hur lätt är det att svänga? Hur hanterar snöslungan platser där det finns många hinder? Hur är upplevelsen på fria ytor? Finns det extrafunktioner och hur fungerar de i så fall?

Några andra faktorer är ergonomi och montering. Vi har betygsatt varje snöslunga efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste snöslungor. Jämför pris på samtliga listade snöslungor på Pricerunner.

1. Husqvarna ST 227P - BÄST I TEST

Kraftpaket för områden med många snödagar

Prisklass: Premium Motor: LCT, 4-takt Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 5 600 W (vid 3600 rpm) Slagvolym: 254 cc Tankvolym: 2,7 L Slungtyp: Tvåsteg Arbetshöjd: 103 cm Arbetsbredd: 68 cm Antal växlar: Fram: 6 st; Bak: 1 st Vikt: 96 kg Styrvibrationer: (max) 4,89 m/s² Elstart: Ja

Husqvarna ST 227P

Husqvarna ST 227P är ett riktigt kraftpaket med många funktioner som gör den skön att köra. Värme i handtagen är ett exempel på en sådan funktion. Den starka drivningen ett annat.

Den tuggar på bra oavsett om det är blötsnö eller tjock plogkant som hunnit frysa på. I princip klarar den allt vi utsätter den för, även om vi får gå ner lite i hastighet under de allra värsta förhållandena. Men flera decimeter blötsnö och många decimeter torrsnö är absolut inga problem.

Priset må vara högt men bor du i ett område med täta snöfall och mycket drivsnö gör den här snöslungan sig riktigt bra. ST 227P är framförallt helt suverän för dig som ofta måste slunga hårt packad plogkant från plogbilen.

Den är lättstyrd, med bra utkast som löper smidigt och som har användarvänlig styrning. Maskinvikten är hög, men tack vare framdriften märks inte detta, såvida du inte ska upp för trappsteg eller liknande.

Bra på platser där det snöar ofta och mycket

ST 227P håller mycket hög byggkvalitet. Materialvalen är genomtänkta och rejäla. Det mesta är av kraftfull plåt och den har rostfria skruv samt ordentligt mönstrade däck. Den har också kraftfullt lyse framtill så att du kan arbeta effektivt även i gryning och skymning.

ST 227P har också ett mycket bra prisvärde, även om den är ganska dyr. Behöver du väldigt mycket kraft och har stora ägor, är detta ett mycket bra köp. I synnerhet om du bor på en plats där det snöar ofta och mycket samt vill minimera tiden du lägger på snöröjning.

Mycket kraftfullanvändarvänliglättjusterat utkasthög byggkvalitet
Tung
4,5

Bra pris hos:

GardenStore.se

2. AL-KO 620E II - BÄSTA MELLANKLASSVAL

Mycket kraftfull snöslunga som passar områden där det snöar mer sällan

Prisklass: Mellan Motor: 170 S, 4-takt, OHV Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 4400 W (vid 3600 rpm) Slagvolym: 212 cc Tankvolym: 3 L Slungtyp: Tvåsteg Arbetshöjd: 51 cm Arbetsbredd: 62 cm Kastlängd: 5-10 m Antal växlar: Fram: 5 st; Bak: 2 st Hastighet: Fram: 1,37-3,4 km/t; Bak: 1,2-1,63 km/t Rotation utkast: 190 °steglöst (manuellt) Styrvibrationer: (max) 20,4 m/s² Elstart: Ja Bruksanvisning: PDF

AL-KO SnowLine 620E II

AL-KO 620E II är en bensinsnöslunga där krutet lagts på att ge största möjliga kraft för pengarna. Den klarar en rejäl snöplogkant och ett par decimeter blötsnö. Därmed klarar den förstås också flera decimeter torrsnö.

Då fokus varit på kraft har AL-KO sparat in på annat. Tyvärr är konstruktionen relativt klen och vissa konstruktionsval känns inte helt genomtänkta. Handtag av trä är ett sådant exempel. Det räcker att färgen skavs så riskerar de ta upp vatten och spricka. Vidare är plåten tunn. Konstruktionen känns vek när vi kör den - det gungar och rör sig. Att inte välja rostfria skruv känns också som ett bottennapp.

Däremot är den väldigt lättkörd även om den ibland upplevs lite vinglig. Den är också enkel att montera ihop, lättstartad och driver på bra framåt. Dock relativt långsam och bökig att vända.

Bra för områden där det snöar mer sällan

Själva kraften hos 620E II är det som sagt inga fel på alls. Den orkar med det vi förväntar oss av en maskin i den här prisklassen och ännu mer.

Största nackdelen rent prestandamässigt är att den hugger fast på plana ytor med jämn men hårt packad snö. Exempelvis en uppfart där bilar dagligen kör ut och in och packar snön över en stor yta. På dessa ytor ska en snöslunga idealt skära ned och göra helt rent från snö. Men när den skär ner så hugger den fast.

Genom att justera glidskenorna kommer den högre upp och slutar att hugga fast, men då får du kvar ett tunt skikt snö och riskerar isbana om det blir plusgrader och sedan fryser på igen.

620E II passar främst dig som inte behöver skotta särskilt många gånger varje år, men ändå kräver en kraftfull snöslunga. Exempelvis om du bor på en plats med milda vintrar som har den tyngre blötsnön en större del av vintern. Kan du förvara den skyddat mellan snöslungandet så spelar byggkvalitet mindre roll och du har kraften när den behövs.

Mycket kraft för prislappenlättmonterad
Haltande byggkvalitethugger fast på packade plana ytor
4,0

Bra pris hos:

Gardenstore.se

3. AL-KO ST 4048 Li - BÄSTA BILLIGA SNÖSLUNGA

Behändig och stark snöslunga förpackad i billig konstruktion

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri (48V) Area per laddning: ca 150 kvm Slungtyp: Ensteg Arbetshöjd: 25 cm Arbetsbredd: 48 cm Kastlängd: 5 m Rotation utkast: 190 °steglöst (manuellt) Vikt: 14,9 kg (inkl. batteri)

AL-KO ST 4048 Li

AL-KO ST 4048 Li är en batterisnöslunga med ett lågt pris men mycket prestanda för pengarna. Den hanterar utan problem blötsnö upp till fem centimeters djup och detta är imponerande med tanke på prisklassen. Är det torrsnö ändras den siffran till 15 centimeter vilket också är ett mycket bra resultat.

Den klarar av att slunga en uppfart på omkring 100 kvadratmeter en gång, sedan bör batteriet sättas på laddning. Det skulle gå att pressa den lite till, men efter detta tappar batteriet ordentligt i kraft även om den klarar svagt motstånd ett tag till.

ST 4048 Li bör förvaras inomhus mellan användning. Materialvalen är sådana som inte riktigt passar en maskin som ska klara av svåra väderförhållanden. Omväxlande snö, tö och is går tufft åt maskiner.

Plåtarna på ST 4048 Li är tunna och det är klena skruvar som tyvärr inte är rostfria. Generellt oroar vi oss över livslängden på produkten i områden där den måste användas mycket varje säsong.

En användarvänlig design

ST 4048 Li är relativt lättkörd. Förutom att konstruktionen känns lite svag och vinglig så är det enkelt att arbeta sig framåt i snön. Den svänger också enkelt om vid behov. Vidare slungar den bra även på mer knölig mark.

Dess behändiga storlek gör att det går bra att använda den runt bilen och andra platser där det är trångt. Men den skär inte särskilt djupt i packade snötäcken - exempelvis uppfart som belastas av bilar dagligen. Snöslungan lämpar sig bättre för gångarna till och från parkeringsplatsen.

ST 4048 Li är inte snöslungan du köper om du bor på en plats där det snöar ofta, eller där det blir stora mängder blötsnö. Den gör sig snarare bäst på platser där det snöar ett fåtal gånger per säsong. Sådana områden har ofta plusgrader en stor del av vintern, vilket resulterar i en högre andel blötsnö under säsongen. Detta klarar ST 4048 Li så länge du slungar den i tid. Se bara till att stuva undan maskinen väderskyddat då den inte används.

Lättkördrelativt starkbehändig i trånga utrymmen
Billig konstruktionnågot vinglig
4,0

Bra pris hos:

Gardenstore.se

4. Stiga ST 5262 PB

Högpresterande kvalitetsslunga för platser där det snöar mycket

Prisklass: Premium Motor: Briggs & Stratton 950 Snow Series Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 4640 W (vid 3600 rpm) Slagvolym: 208 cc Tankvolym: 3 L Slungtyp: Tvåsteg Arbetshöjd: 51 cm Arbetsbredd: 62 cm Kastlängd: 1-10 m Antal växlar: Fram: 6 st; Bak: 2 st Rotation utkast: 190 °steglöst (manuellt) Vikt: 95 kg Styrvibrationer: (max) 4,274m/s² m/s² Elstart: Ja

Stiga ST 5262 PB

Stiga ST 5262 PB är en snöslunga som håller mycket hög kvalitet och som orkar slunga en hel del snö. De pulverlackerade ganska kraftiga plåtarna i kombination med de lättrullade däcken gör den lätt att köra i alla väder - så länge du ska framåt.

T 5262 PB är stabil och kraftfull i konstruktionen samtidigt som den rullar smidigt över marken. Den har också täckta fjädrar i vajrarna och rostfria skruv. Överlag upplevs den välbyggd.

Valet av rostfria skruv kan tyckas vara en självklarhet i snöslungornas värld, men så är tyvärr inte fallet. Därför uppskattar vi att Stiga valt att prioritera byggkvalitet. De kapslade konstruktionerna borgar för lång hållbarhet.

Ska vi anmärka på något är det att ST 5262 PB är ganska tung att svänga runt då den är framtung. Trots systemet med att du bromsar ett däck för att få den att svänga upplevs just rotationsmomentet trögstyrt. Tyngden framtill har dock fördel i att den skär ned bra i snön. Å andra sidan finns det andra modeller som är mer välbalanserade men fortfarande lämnar ett lika bra resultat på den punkten.

Ett kraftpaket som heter duga

ST 5262 PB har inga problem att slunga stora mängder snö. Den klarar upp till fem decimeter torrsnö utan att vi märker nämnvärd påverkan på motorn. Hårt packad snö från plogbil är inte heller något problem så länge du inte låter kanten växa på sig.

Vidare gör Stigas snöslunga ett bra jobb när det kommer till uppfarter som bilar dagligen kör över och då trycker samman snön. Skrapan skär ned bra och du får bort snön hela vägen ner till marken - på så vis undviker du isbana.

Det är också enkelt att ställa utkastet och det går fort att svänga runt. Med tanke på dess prestanda och höga byggkvalitet passar Stiga ST 5262 PB bäst för dig som bor där det snöar ofta och mycket och därför behöver en maskin som klarar att arbeta flera gånger i veckan i flera år.

Hög byggkvalitetmycket kraftlätt att ställa utkast
Något trög i svängar
4,0

Bra pris hos:

Bauhaus.se

5. AL-KO SnowLine 700

Prisvärd snöslunga med mycket värde för pengarna, driftsäker med hög kapacitet

Prisklass: Premium Motor: 165 S, 4-takt, OHV Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 7800 W (vid 3600 rpm) Slagvolym: 375 cc Tankvolym: 6,5 L Slungtyp: Tvåsteg Arbetshöjd: 54,5 cm Arbetsbredd: 70 cm Kastlängd: 1-15 m Antal växlar: Fram: 6 st; Bak: 2 st Hastighet: Fram: 1,37-3,4 km/t; Bak: 1,2-1,63? km/t Rotation utkast: 190 °steglöst (manuellt) Ljudnivå (uppmätt): ca 86 dB Elstart: Ja Justerbart handtag: Ja Strålkastare: Ja (Inbyggd)

AL-KO Snowline 700 E

Snow Line 700 från tyska AL-KO är en högpresterande och prisvärd snöslunga. Med sin kraftiga motor har Snow Line 700 inga problem att kasta mycket snö och göra det långt. Tillsammans med de kraftiga hjulen ser motorn även till att snöslungan inte kör fast eller slirar.

Slungan klarar av både packad, isig och djup snö och dess arbetsbredd gör att slungningen går fort.

Utkastet kan justeras på ett smidigt sätt via ett reglage på styret. Det hade däremot varit bra om utkastet gick att rikta något mer åt höger och nedåt, för att kasta snö mycket korta avstånd.

Snöslungan har en bra strålkastare som man enkelt kan tända och släcka via en strömbrytare. Den har även eluppvärmda handtag och många växlar, vilket gör det enklare att reglera hastigheten.

Eftersom Snow Line 700:s maskinvikt är mycket hög krävs det viss styrka för att göra tvära svängar med den. Liksom övriga snöslungor vi testat så tycker vi att bruksanvisningen kunde varit tydligare med fler och större bilder.

Mycket snöslunga för pengarnakraftfull motordriftsäkerhög kapacitet
Något tung att hanterasvårt att kasta mycket korta avstånd
4,0

Bra pris hos:

Gardenstore.se

6. AL-KO SnowLine 46 E

Lätt och smidig snöslunga med svårslaget pris, förvånansvärt kraftfull och tyst

Prisklass: Budget Kraftkälla: Elektrisk Motoreffekt: 2000 W Slungtyp: Enstegs Arbetshöjd: 30 cm Arbetsbredd: 46 cm Kastlängd: 10 m Antal växlar: Inga Styrvibrationer: (max) 2.5 m/s² Elstart: Ja Bruksanvisning: PDF

AL-KO Snowline 46 E

SnowLine 46 E är en liten, enkel och billig snöslunga för lite mindre ytor. Den låga vikten och ett praktiskt bärhandtag gör snöslungan enkel att flytta.

Man kan lätt justera utkastet och snöslungan klarar av att kasta snö upp till 10 meter. Den klarar även av att slunga tung snö, men gör det då inte så långt. Då snöslungan inte väger så mycket, så arbetar sig skrapan inte ner till marken av sig självt ifall snön är för djup eller hård. Då måste man tvinga ner skrapan med egen kraft, vilket lätt blir kämpigt.

Samtidigt klarar maskinen att få bort även djup snö, så länge den inte är för hårt packad eller isig.

Då SnowLine 46 E är eldriven så slipper man obehagliga bensinångor. Eldriften ger dessutom lägre buller och är betydligt billigare i drift än en bensindriven snöslunga. Vidare startar en eldriven snöslunga i regel som den ska och innebär mindre underhåll än en snöslunga med förbränningsmotor.

Nackdelen är att man måste vara hyfsat nära ett eluttag när man skottar, samt se till att flytta på sladden så att den inte hamnar i vägen.

Svårlaget prislätt och smidigförvånansvärt kraftfullmiljövänligbillig i drift
Tungt att slunga djup och hård snösladdbunden drift
3,5

Bra pris hos:

Gardenstore.se

7. AL-KO Snow Line 560 II

Prisvärd snöslunga med bra marschfart och motoreffekt samt generös arbetsbredd

Prisklass: Mellan Motor: 165 S, 4-takt, OHV Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 4000 W (vid 3600 rpm) Slagvolym: 182 cc Tankvolym: 3 L Slungtyp: Tvåsteg Arbetshöjd: 51 cm Arbetsbredd: 56 cm Kastlängd: 5-10 m Antal växlar: Fram: 5 st; Bak: 2 st Hastighet: Fram: 1,37-3,4 km/t; Bak: 1,2-1,63 km/t Rotation utkast: 190 °steglöst (manuellt) Vikt: 75 kg Styrvibrationer: 4,1 m/s² Elstart: Nej Bruksanvisning: PDF

AL-KO Snow Line 560 II

Snow Line 560 II är en attraktivt prissatt snöslunga från tyska AL-KO. som är mindre känt i Sverige, men desto större på kontinenten. Där är de rödfärgade maskinerna en vanlig syn och förknippas med hög kvalitet till ett bra pris.

Snow Line 560 II har en generös arbetsbredd och bra marschfart, vilket gör den snabb. Kraften i snöslungningen är god, i synnerhet för nysnö som kastas iväg en bra bit. Snow Line 560 II klarar även av måttligt tung snö, även om denna kastas betydligt kortare sträcka.

Mycket blöt eller klibbig snö täpper emellertid igen utslungningskanalen eller matarsnäckan. Detta inkluderar hårt packad snö som lätt blir klippig när den rivs upp.

Bensinångorna håller sig inom rimliga gränser men kan fortfarande bli påtagliga. Med tanke på den låga prislappen klarar Snow Line 560 II en hel del, vilket gör den till en prisvärd snöslunga.

Mycket motoreffekt/krbra marschfartgenerös arbetsbredd
Bensinångorna kan bli påtagliga
3,5

Bra pris hos:

Gardenstore.se

8. MTD Optima ME 66

Snöslunga med elstart, kraftfull motor, starka strålkastare och praktiska reglage

Prisklass: Premium Motor: SnowThorX 80 Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 5400 W (vid 3600 rpm) Slagvolym: 277 cc Tankvolym: 4,7 L Slungtyp: Tvåsteg Arbetshöjd: 53 cm Arbetsbredd: 66 cm Kastlängd: upp till 15 m Antal växlar: Fram: 6 st; Bak: 2 st Hastighet: Fram: 4 km/t; Bak: 1,9 km/t Rotation utkast: 200° 4-vägs Joystick Vikt: 100 kg Ljudnivå: ca 89 db(A)* Styrvibrationer: 5 m/s² Elstart: Ja Justerbart handtag: Fällbart Fingertoppsstyrning: Ja

MTD Optima ME 66

MTD Optima ME 66 är en snöslunga i premium-prisklassen och har också en rad ”premium”-funktioner. Snöslungan har exempelvis elstart, vilket eliminerar risken att snöslungan inte går att få igång om dragstarten fallerar. Den har även en praktisk joystick för att reglera utkastets rotation och utkastsvinkel samt en kraftig strålkastare integrerad i fronten på styret. Strålkastaren går emellertid inte att stänga av.

Optima ME 66 har en kraftfull motor men med tanke på prislappen hade vi velat se en ännu högre motoreffekt. Snöslungan klarar ganska besvärlig snö, exempelvis djup, hård, packad och småblöt sådan. Blir snön däremot alltför kladdig eller blöt så täpper utkastet lätt igen.

Den höga maskinvikten underlättar när man behöver gräva sig ner genom skare och annan hård snö. Samtidigt för servostyrningen det lättare att rotera snöslungan trots den höga vikten.

Däcken är rejäla med bra mönster som ger ett stabilt grepp, även på halt underlag. Självdriften fungerar bra och växlingen sker smidigt med en lättåtkomlig spak.

Kraftfull motorelstartpraktiska reglagekraftig strålkastare
Relativt högt prissattstrålkastaren går inte att stänga av
3,0

Bra pris hos:

Gardenstore.se

9. Stiga ST 4851 AE

Lätt och smidig men svag och dyr batterislunga

Längd: 113 cm Bredd: 59 cm Höjd: 95 cm Motor: Elektrisk Kraftkälla: Batteri (48 V) Slungtyp: Ensteg Arbetshöjd: 30 cm Arbetsbredd: 51 cm Kastlängd: 1-6 m Rotation utkast: 180 °steglöst (manuellt) Vikt: 15,8 kg Ljudnivå: 79 dB Styrvibrationer: 2,5 m/s² Justerbart handtag: Nej Strålkastare: Ja

Stiga ST 4851 AE

Stiga är bland de tillverkare som leder vägen för batteridrivna trädgårdsmaskiner och ST 4851 AE är en av de första batteridrivna snöslungorna på marknaden.

Den har flera av de styrkor som är typiska för batteridrivna snöslungor. Designen är kompakt jämfört med en bensindriven snöslunga och maskinvikten är låg. Snöslungan går att hänga upp på väggen när den inte används och kan bäras upp och förvaras på vinden över sommaren. Dessutom slipper man ju så klart bensinmotorn med allt vad det innebär av underhåll, bensinångor, avgaser, bullernivå och potentiella startproblem.

En av de första batterisnöslungorna

Samtidigt kräver snöslungning stor kraft, vilket fordrar en stark motor med hög effekt. Är motorn batteridriven behöver batteriet därför ha en tillräckligt hög spänning. Det är här ST 4851 AE:s stora begränsning ligger.

Motorn är tillräckligt stark för att slunga måttliga mängder nysnö. Så fort motståndet blir tyngre så orkar den dessvärre inte med. ST 4851 AE kräver därför speciella förutsättningar för att fungera som tänkt. Snön får inte smälta och bli blöt och tung, den får inte frysa till och bli hård och snötäcket får inte bli för tjockt.

ST 4851 AE levereras utan batteri, varför detta måste köpas till för ungefär lika mycket pengar som man får en sladdbunden snöslunga. En batterikapacitet på 5 Ah räcker tyvärr inte till speciellt mycket skottning. Räkna max med en medelstor garageuppfart täckt med ett par decimeter pudersnö.

Priset för snöslunga, batteri och laddare är flera gånger dyrare än en nätansluten elektrisk snöslunga, samtidigt som maxeffekten är sämre och drifttiden inte är obegränsad. I jämförelse framstår ST 4851 AE därför inte som speciellt prisvärd, trots att man slipper sladd.

Lätt och smidiginga avgaser
Pris inkl. batteri högtsvag motor
3,0

Bra pris hos:

Bygghemma.se

Allt om snöslungor

Oavsett vad man tycker om den är snöröjning en nödvändighet om vintern. Bor man i lägenhet sköts denna av andra men är man villaägare med garageuppfart och gång fram till dörren får man fixa röjningen själv. Det kan till och med vara så att du har ansvar för människors säkerhet på gatan i anslutning till din tomtgräns.

Vill man slippa att köra fast med bilen, ta sig fram säkert till dörren och undvika att andra skadar sig gäller det därför att hålla rent.

Snöröjning för hand är visserligen utmärkt motion men är man inte tillräckligt vältränad och uppvärmd är risken stor att man gör illa ryggen. Snöröjning för hand är bland de vanligaste orsakerna till ryggskott och kalla vinter-mornar kyler lätt kroppen vilket ökar risken för skador. Detta är ett av skälen till att snöslungor blir allt vanligare bland privatpersoner.

Andra viktiga skäl är att snöslungan kan spara väldigt mycket tid för den som har en stor yta att hålla snöfri och att alltfler får råd att köpa en snöslunga.

Skillnader mellan olika typer av snöslungor

Den vanligaste sortens snöslunga för hemmabruk är av typen tvåsteg - självgående - gå-bakom. Som dess namn antyder bearbetar en tvåstegsslunga snön i två steg.

  1. I det första steget luckras snön upp så att den blir lös och lättare att kasta.
  2. I det andra steget slungas sedan den uppluckrade snön iväg.

Detta gör tvåstegsslungan betydligt mer kraftfull och energieffektiv än sin primitivare släkting enstegsslungan, vilket troligen är skälet till tvåstegsslungans popularitet. Likt flertalet moderna gräsklippare för hemmabruk är de flesta snöslungor för hemmabruk självgående och man går bakom snarare än sitter på dem.

Även enstegssnöslungor har emellertid sina fördelar, i synnerhet de eldrivna modellerna. Först och främst är de relativt billiga i både inköpspris och drift.

En eldriven enstegssnöslunga kan fås för ner emot 1500 kr och driftkostnaden är en bråkdel av den för en bensindriven tvåstegsslunga. Detta beror dels på att elmotorer är mindre komplicerade och mer driftsäkra skapelser än förbränningsmotorer, men främst på att hushållsel är en betydligt billigare energikälla än bensin.

Andra viktiga fördelar med eldrivna snöslungor är deras låga maskinvikt och kompakta storlek. Detta gör dem lätta att flytta och manövrera, men även smidiga att stuva undan när de inte används. En eldriven enstegssnöslunga kan exempelvis hängas undan på garageväggen eller hivas upp på vinden under sommarhalvåret. Något som knappast kan göras med bensindrivna tvåstegssnöslungor.

Elmotorn genererar inte heller några ohälsosamma och illaluktnade bensinångor under drift. Även bullernivån är lägre på en eldriven enstegsnöslunga än på en bensindriven tvåstegssnöslunga. Man ska emellertid veta att alla snöslungor för ordentligt oväsen under drift och vi rekommenderar därför starkt att man alltid använder sig av hörselskydd under drift.

Ytterligare en fördel med eldriva snöslungor är att elmotorer i regel alltid startar utan problem, något som tyvärr inte alltid gäller för bensindrivna snöslungor. Åtminstone modeller som saknar elstart.

Prisklasser i testet

Olika konsumenter är olika köpstarka och för att kunna ge köpråd till så många som möjligt har vi delat in testets kandidater i tre olika prisklasser och utnämnt en vinnare i varje prisklass enligt följande:

Budget: upp till 5 000 kr Mellan: 5 000-11 000 kr Premium: över 11 000 kr

Köpa snöslunga via nätet

Alltfler upptäcker fördelarna med att köpa trädgårdsmaskiner - såsom snöslungor - via nätet. De två viktigaste anledningarna till detta är:

1. Låga priser. Nätbutikernas priser är mycket svåra att slå. Dels då de håller kostnaderna nere genom att inte betala butikshyror och genom att köpa in stora volymer från tillverkarna. Dels genom tuff priskonkurrens nätbutikerna emellan.
2. Kostnadsfri hemleverans. Köper du snöslungan i en nätbutik ingår i regel hemleverans till tomtgränsen, vilket gör att du slipper tänka på hur du ska få hem snöslungan från butiken. Denna fördel är inte att förringa då en rejäl snöslunga väger minst 70 kg, ofta uppåt 100 kg och definitivt inte får plats i bagageutrymmet på en bil. Ska man själv transportera hem snöslungan från en vanlig butik krävs därför ofta en hel del bök. Införskaffning av släp, transport av släp till butik, pålastning av snöslungan, transport hem, avlastning av snöslungan samt retur av släp.

Med andra ord finns både tid och pengar att spara på att köpa sin snöslunga via nätet.

Bra att veta om snöslungor

Snöslungor är en komplicerad produktgrupp. Priset skiftar kraftigt mellan olika modeller men det gör även prestandan och konsumentbehovet. För vissa räcker det med att kunna slunga bort nysnö från villagången, andra behöver hålla stora områden snöfria oavsett hur blöt och tung snön är.

Antal steg på snöslungan

Enstegsslunga: Hos enstegsslungan matar snöskruven in snön som sedan direkt slungas ut genom utkastet. Billigare bensinsnöslungor är ofta av enstegstyp. Elektriska snöslungor är hittills enbart av enstegstyp.

Tvåstegsslunga: Tvåstegsslungan bearbetar istället snön i två steg. Först luckras snön upp, och först därefter kastas den iväg med hjälp av en impeller eller en fläkt. Denna teknik gör i regel tvåstegsslungan effektivare och starkare än enstegsslungan.

Snöslungans motortyp

Traditionellt har snöslungor förbränningsmotorer, men på senare år har även eldrivna snöslungor blivit vanliga. De eldrivna snöslungorna kan i sig delas upp i sladdförsedda och batteridrivna (sladdlösa) modeller. De eldrivna snöslungorna finns i princip enbart i budgetklassen, medan bensindrivna snöslungor finns representerade i alla prisklasser.

Elektrisk snöslunga

Dagens elektriska snöslungor passar bäst för den lilla tomten och den mindre budgeten. Då elmotorn är begränsad till hushållsel eller ett batteri så har den en klart begränsad motoreffekt. Detta gör den elektriska snöslungan svag i jämförelse med de flesta bensindrivna snöslungor och innebär att den bör hållas till att hantera mindre ytor med nysnö.

Normalt saknar elektriska snöslungor glidskor med höjdinställning, vilket innebär att de går med öppningen mot marken och därför kräver de ett fast, jämt underlag. De elektriska snöslungorna kan delas upp i två underkategorier. Sladdförsedda snöslungor och batteridrivna.

Nedan följer en sammanställning av de största för- och nackdelarna hos eldrivna snöslungor.

Sladdförsedd elektrisk snöslunga

+ Ofta lågt pris
+ Mycket låg energikostnad
+ Färre rörliga delar (som kan gå sönder) medför ofta ett billigare underhåll
+ Lägre bullernivå än förbränningsmotorer
+ Inga bensinångor
+ Bra för hälsan och potentiellt för miljön
+ Ofta låg vikt

Betydligt svagare motor än bensindrivna snöslungor
Strömsladden måste hela tiden flyttas vilket ofta upplevs som bökigt
Strömsladden begränsar avståndet man kan röra sig från strömuttaget
Elektriska snöslungor har i regel en smalare arbetsbredd än bensindrivna
Kräver plant, fast underlag

Batteridriven elektrisk snöslunga

+ Ofta lågt pris
+ Lägre bullernivå än förbränningsmotorer
+ Lättmanövrerad
+ Inga avgaser
+ Relativt låg energikostnad
+ Bra för hälsan och potentiellt för miljön
+ Tar liten plats och kan ofta hängas upp på väggen
+ Låg maskinvikt gör det lätt att bära och framföra snöslungan

Svagare motor än sladdförsedda modeller och betydligt svagare än bensindrivna
Drifttiden är ofta mycket begränsad
Ofta lång laddningstid i relation till användningstid
Elektriska snöslungor har i regel en smalare arbetsbredd än bensindrivna
Batteriet kan vara dyrt att byta när det är uttjänt
Låg maskinvikt gör att snöslungan inte borrar sig ner i snön
Kräver plant, fast underlag

Bensinsnöslunga

Den bensindrivna (tvåstegsslungan) är idag den vanligaste typen av snöslunga och är till skillnad från elektriska snöslungor inte begränsad till små, enkla ytor med lättare snö.

Bensindrivna snöslungor är kraftfullare och kan hantera större mängder snö samt svårare typer av snö.

De har normalt glidskor med höjdinställning av inmatningshuset, vilket gör att de även kan skotta där underlaget inte är så fast och jämt. Detta innebär att man exempelvis kan skotta där det finns grus, givet att konstruktionen i övrigt tål detta.

+ Motorerna kan göra mycket kraftfulla
+ Kan skotta stora ytor på en tankning
+ Har ibland uppvärmda handtag
+ Har ofta kraftiga strålkastare som underlättar bruk i mörker
+ Klarar olika typer av underlag

Hög bullernivå
Mer underhåll än eldrivna snöslungor
Hög energikostnad
Ohälsosamma och illaluktande avgaser
Ofta ganska kraftiga styrvibrationer
Hög maskinvikt
Kan upplevas otympliga på små och slingriga ytor

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!