Uppdaterad
Vill du säkerställa att du kommer ut från din tomt i vinter är det enkelt gjort om du har en bra snöslunga hemma. Vi har testat ett antal modeller. Här hittar du testvinnaren.
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
När vi testar snöslungor ser vi alltid till att använda dem under en lång period i både blötsnö, djup torrsnö och fryst skare. Maskinerna körs i norra Norrland och utsätts för prövningar hela vintern men även en bit in på sommaren - så länge snön ligger kvar testas de. Vi kör dem där vägar plogas och snön har packats mycket hårt, men även på uppfart där du skottar regelbundet och i trädgården där snön kanske hunnit falla och bli ordentligt djup.
Utöver själva prestandan ser vi över viktiga funktioner som är avgörande för hur lättanvänd snöslungan är. En sådan funktion är drivning, en annan möjligheten att rikta utblåset. Vi kollar också på hur långt snön slungas, hur lätt snöslungan är att förvara mellan användningarna, hur den påverkas över tid av väder och vind samt om den har några andra smarta funktioner utöver de mest nödvändiga.
Alla egenskaper jämförs mot snöslungans pris och vi slår fast hur prisvärd den är. Hur mycket snöslunga får du för dina pengar? Är den värd sitt pris?
Vi har testat ett urval av marknadens mest populära snöslungor. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris hos PriceRunner.
Fler tester för snöiga dagar
Bäst snöslunga för lagom bruk
Inköp: Medium Drivmedel: Bensin Effekt: 4400 W Motortyp 170 S, 4 taktare Tank: 3 Liter Slagvolym: 212 cubic centimeter Slunga: Tvåsteg Bredd: 62 cm Höjd: 51 cm Växlar: 5 Fram 2 Bak Rotation av Slunga: 190 grader
AL-KO har avvägt sin snöslunga riktigt bra. Deras AL-KO 620E II har gott om kraft och fungerar således i en stor del av Sverige, kanske dock inte de allra mest snörika, norra skogarna. En stor fördel är hur bra den hanterar mindre mängder packad blötsnö, något som är tufft för en snöslunga. Den fixar upp till två decimeter blötsnö utan några större bekymmer.
Har du däremot ett tunnare lager blötsnö som frusit till får den problem i form av att den inte riktigt klarar av att få med sig snön i en jämn rörelse, den hackar sig fast och det blir ryckigt.
Bortsett från detta är 620E II lätt att styra och ta sig fram med. Den har inte särskilt mycket funktioner, men de mest grundläggande finns där och är enkla att använda sig av. Du kan till exempel justera utblåsets riktning.
Var har då AL-KO sparat in pengar när de byggt 620E II? Det märks tyvärr främst på byggkvaliteten, detta är ingen robust slunga. Är du noggrann med att förvara den torrt mellan användningarna, och sköter underhållet bra i övrigt, lär den dock räcka gott för de flesta.
AL-KO 620E II är en prisvärd och samtidigt stark snöslunga som passar dig som bor i de lägre ⅔ av landet. Du som med andra ord behöver en snöslunga mer sporadiskt, men samtidigt måste tampas med tung blötsnö.
Klarar även den bistraste vinter
Typ: Bensindriven snöslunga i premiumklassen Motor: 208 kubik, 4 700 watt (nås vid 3600 varv). Bensintank: 1,17 liter Slunga: Tvåstegs Mått: Arbetsbredd 610 mm, arbetshöjd 1030 mm. Vikt: 90 kilo Övrigt: 6-växlad (1-växel bakåt), elstart
Det här är en ganska dyr maskin, och kraven ökar förstås när vi förväntas punga ut mer pengar. Glädjande nog lever Husqvarna ST 224 faktiskt upp till dem. Det här är en robust och mycket kraftfull snöslunga som samtidigt är lätthanterad.
Faktum är att den här snöslungan är riktigt imponerande, då den har samma kapacitet som betydligt större snöslungor, men trots det är lika smidig som betydligt mindre maskiner. Hur man har lyckats kombinera den här typen av prestanda med ett smidigt format är något av en gåta, och en riktig bedrift.
Här får vi steglös hastighetsreglering och en uppsättning däck som verkligen biter fast i underlaget. Det gör den mycket medgörlig. Plus också för att man rattar hela maskinen med en hand via en spak som dras i den riktning man vill att maskinen ska gå.
Man får passa sig så man inte drar på för mycket med gasen, för när Husqvarna ST 224 går för fulla spjäll så får man knalla på i rask takt för att hinna med. I den här hastigheten blir den inte lika duktig på att skyffla undan riktigt stora mängder snö, men det är ju knappast förvånande. Slår man bara av på takten en smula så ordnar det upp sig. Är det normal mängd snö som ska förpassas till sidorna går det utmärkt att maxa farten.
En mycket välkommen finess är att den här snöslungan är utrustad med handtagsvärmare, vilket gör det betydligt skönare att köra en skottningsrunda ute på gården om det är bistert värre. En annan trevlig detalj är att ST 224 har utrustats med kraftfulla strålkastare, vilket innebär att man ser väldigt bra även om man jobbar på eftermiddagen eller kvällen på våra breddgrader.
Husqvarna ST 224 fungerar med andra ord utmärkt under bistra svenska vintrar, och den behöver inte ens stuvas undan. Den startar även om den stått ute i både regnslask och snöstormar. Den hanterar även blötsnö och hårt packad snö utan problem. Ska vi hitta något fel på den så är det möjligen att den är långsam när man backar. Å andra sidan så gör det också att den är förhållandevis säker.
Smidig för små områden
Inköp: Ekonomi Motortyp: 48V Batteri Slunga: Ensteg Bredd: 48 cm Höjd: 25 cm Tyngd: 15 kg Rotation av Slunga: 190 grader, manuellt. Kast: Runt 5 m
Söker du efter en billig snöslunga som klarar av de fåtal snöfall som södra och mellersta Sverige får ta emot årligen, så är AL-KO ST 4048 Li ett bra val. Den räcker till mindre tomter, eller du som bara har en uppfart och en trädgårdsgång som du vill ha skottat, eller en liten trädgård.
Vid torrare snö och även vid blötare snö gör 4048 sitt jobb väl, men inte när det packar på i några större mängder. Vid snödjup från 5 centimeter i blötare snö får 4048 svårt att hänga med, men i torrare snö kan den fortsätta upp till omkring 14-16 centimeter.
Att ta hand om en hel parkeringsplats vid huset är inga problem och den den klarar det utan större ansträngning men ej mer då batteriet tar slut.
Förvaring utav 4048 Li ska göras torrt, det rekommenderas ej att ha den ståendes ute i dåligt väder - håll den torr så kommer 4048 Li att må som bäst.
Manövreringen av 4048 Li är godkänd. Den låga vikten gör att det är enkelt att ta sig fram i snön, men med låg vikt kommer även känslan av att den känns lite ostabil - man vänjer sig dock relativt fort och att navigera sig runt fordon och hus kanter går utmärkt.
Som vi skrev tidigare gör den här snöslungan sig bäst på platser där snön inte faller särskilt ofta, och där du tar hand om snön direkt, då är den ett prisvärt val.
Oväntat stark batterisnöslunga
Inköp: Medium Motortyp Batteri 80V Slagvolym: 277 cubic centimeter Slunga: Ensteg Bredd: 51 cm Höjd: 30 cm Tyngd: 15.kg Rotation av Slunga: 180 grader, steglöst
Batterimaskiner för trädgårdsbruk har på senare år blivit enormt starka utan att för den sakens skull ha dålig drifttid. Nu börjar vi även få se snöslungor som presterar på en riktigt bra nivå sett till deras pris. Stiga ST 8051 AE imponerar till och med under norrländska förhållanden.
Att slunga bort snölager på runt 15-20 centimeter gör den utan besvär, och vid blötare snö tar den runt 4-5 centimeter på höjden. Snö på uppfarter och liknande, där snön har en tendens att komprimera sig och hårdna, har ST 8051 däremot svårt för.
Är man smart med hur man kör ST 8051 klarar sig batteriet längre. Du kan skotta 2-3 mindre uppfarter på en laddning - samtidigt har den snabb uppladdning och det är enkelt att plocka ut batteriet.
En annan stor fördel är att du kan använda det medföljande batteriet till andra Stiga-maskiner med samma spänning.
Snöslungan är ganska lätt och det gör den lättmanövrerad och enkel att förflytta, du kan lyfta upp och ha den på hyllan eller på en hake i garaget.
Med en uppsättning av skruvar som inte rostar och bra kaliber på materialet är ST 8051 smidig och lättmanövrerad. Den passar dig som vill ha en snöslunga med bra byggkvalitet och som redan har en stor uppsättning batterimaskiner som du kan växla batterier mellan. Den gör sig bra på små till medelstora tomter, och är enkel att förvara mellan varven.
Mycket tidseffektiv på stor tomt
Inköp: Premium Drivmedel: Bensin Effekt: 4.4 W Motortyp: Toro OHV, 4-takt Fart: 0,6 kpt fram, backar manuellt Tank: 2.2 Liter Slagvolym: 212 cubic centimeter Slunga: Tvåstegs hybrid Bredd: 61 cm Höjd: 46 cm Tyngd: 57kg Växlar: Automatisk Rotation av Slunga: 200 grader manuell Helkroppsvibration: 5.1 m/s2 Start: El
Toro 724 QXE CE är en lättmanövrerad snöslunga som håller ett jämnt tempo. När man trycker på presterar Toro 72 med ett högre driv. Man behöver inte trycka hårt alls och detta gör att det känns lätt att köra slungan. Det enda som kan vara krångligt ibland är att man får vara med på noterna vid kanter och liknande. På platser där det är plant och tomt så visar Toro 72 sin fulla potential.
Med större delen utav sin tyngd fördelad bakåt slipper Toro problem som många andra konkurrenter har. Den blir mycket lättare att svänga. Dagar när snömassan inte är allt för komprimerad kan du köra på i full fart, utan att känna svajningar eller mothugg.
Navigeringen utav Toro 724 sker med styrspak. När man väl blivit införstådd med hur allt fungerar, och hur starka rörelser man gör med styrspaken, går jobbet fort och uppfarten är plogad på nolltid.
Toro 724 passar bra på platser där man behöver ploga dagligen vintertid. Den klarar både djup snö och blötsnö, även om det märks att den får arbeta när blötsnön är hårt packad.
Toro 724 QXE CE passar dig som har en stor och öppen yta som ska plogas och som vill ha en tidseffektiv och lättstyrd snöslunga.
Lågt pris men får kämpa i blötsnö
Typ: 4-takts Euro 5-klassad snöslunga i mellansegmentet Motor: Bensindriven, 252 m3 (effekt 5 200 watt) Elstart: Ja Tank: 3,1 liter Mått: Arbetsbredd 71 cm, arbetshöjd 53 cm, arbetsbredd 71 cm. Slunga: Tvåstegs Vibrationer: 5,75 m/s2
Vi kan konstatera att den här snöslungan får lämna en hel del när det är blötsnö ute. Ett hett tips är därför att vänta med att använda den till dess att det frusit på lite. Den har även problem med att klara allt för hårt packad snö (exempelvis snö på uppfarten som pressats samman av fordon). Även snötäcken som fallit från hög höjd kan bli ett problem. Det gäller med andra ord att sätta igång och använda den här slungan i god tid innan det blir för mycket packad snö.
Nej, det här är inte den mest kraftfulla snöslunga vi har testat, men den är å andra sidan väldigt prisvärd, och den kan framför allt passa bra för den som bor på en plats där det kanske inte snöar så ofta. Det är en slunga av tvåstegstyp som har en riktigt fin arbetsbredd och som är lätt att använda. Den klarar motlut bra eftersom den har drivning, även om det är riktigt brant. Vi får sex växlar framåt och två bakåt. Det går inte jättefort, men vi skulle inte kalla den för direkt långsam heller.
Är snön porös och luftig så klarar Meec Tools 012683 jobbet med bravur. Vi testar med ett snödjup på 30-40 centimeter och upplever inga som helst problem.
Om det är en liten yta som den ska användas på, och om det snöar förhållandevis sällan, så kan vi definitivt rekommendera den här slungan, då den klarar enklare uppgifter utmärkt. Se till att förvara den på ett bra ställe bara, för när den stått ett tag kan den vara lite svår att få igång. Vi hade vissa problem efter en säsong, till exempel.
Snöslunga 5,2 kW 710 mm
Tvåstegsslunga för regelbunden slungning
Inköp: Medium Drivmedel: Bensin Effekt: 4000 W Motortyp: 165 S, 4 taktare Fart: 1,40-3.50 kpt fram,1.2-1.65 kpt backning Tank: 3 Liter Slagvolym: 182 cubic centimeter Slunga: Tvåsteg Bredd: 66 cm Höjd: 53 cm Tyngd: 100 kg Växlar: 6 Fram 2 Bak Rotation av Slunga: 190 grader, Manuellt, joystick Ljudvolym: 89-90 db Kast: runt 7 meter Handtag: Justerbart. Helkroppsvibration: 4.1 m/s2
AL-KO Snow line 560 II har en bra arbetsbredd sett till sin prislapp, och tar sig fram i lagom fart. En av dess styrkor är hur väl den hanterar nysnö. Den kastar iväg snön en bra bit. Vid lite tyngre snö får du ett betydligt kortare kast.
Vid regniga dagar och blötsnö täpper systemet snabbt igen vilket gör att man är tvungen att gå och göra rent med jämna mellanrum. Detta är en stor nackdel.
Prestandan, när du underhåller maskinen regelbundet, går dock inte att klaga på. Den sköter sig prima så länge du inte väntar med att slunga till snön fallit i flera dagar.
Vid längre körningar kan man känna av ångorna som kommer från motorn vilket kan ha en störande effekt. Det är framför allt priset som gör att AL-KO Snowline 560 II håller sitt betyg uppe. Den utgör ett prisvärt val för dig som är beredd att slunga ofta.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.