Uppdaterad  

Padelracket: 9 modeller i test

Daniel Agerhult

Dags för ett nytt padelracket? Vi har testat padelracket från märken som Babolat, Dunlop och Wilson. För att vi ska kunna utse ett padelracket till bäst i test, ska det vara välbalanserat, ha god slitstyrka samt ha ett pris som upplevs som rimligt i förhållande till kvaliteten på racketen.

TEST: 9 padelracket testade

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har testat padelracketar i nivåerna nybörjare, motionär och avancerad. Samtliga racketar har långtidstestats av spelare från alla tre nivåer.

Vi har bedömt och värderat följande egenskaper:

  • Vikt: Här har vi värderat hur vikten påverkar racketens egenskaper. I värderingen har vi även beaktat vad vikten har för inverkan på olika spelstilar samt fysisk storlek på spelaren.

  • Kontroll, fart och balans: Vi har värderat på vilket sätt racketens sammansättning påverkar dessa egenskaper. Vi har värderat mixen av kontroll och fart kopplat till den tänkta målgruppen. Vi har även värderat vad balansens placering har för inverkan på spelkänslan.

  • Material: Vi har värderat hur materialen i kärna och träffyta påverkat racketens huvudsakliga egenskaper såsom kontroll och kraft. Vi har även beaktat materialets slitstyrka och livslängd.

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

1. Babolat Veron Counter – BÄST I TEST PADELRACKET

Stabilt padelracket i toppklass för motionären

Vikt: 365g Form: Rund Balans: Topptung (270mm) Ram: Karbon Träffyta: CarbonFlex (Karbon och glasfiber) Kärna: 38mm Nivå: Motionär

Babolat Counter Veron 2022

Babolat Veron Counter är ett förstklassigt padelracket som utmärker sig genom att ha en utmärkt mix av precision och fart. Det här är ett stabilt racket med en stor träffyta vilket ger spelaren bra förutsättningar att returnera hårda slag från motståndaren.

Välbalanserat racket

Veron Counter är ett racket med bra balans där den största vikten ligger långt upp på racketen. Det innebär att det är lättare att få fart på smasharna. Racketen väger fint i handen men vi rekommenderar att man själv avgör hur mycket linda man lägger på greppet eftersom det är väldigt individuellt. Det bästa är att prova sig fram men vi rekommenderar starkt att byta linda relativt ofta eftersom ett bra grepp hjälper dig att få ut det bästa av racketen.

Lätt men hållbart padelracket

Veron är tillverkad av karbon och glasfiber vars egenskaper ger ett lätt men hållbart padelracket. Det här är också material som gör racketen lite mjukare och det blir därmed lättare att utnyttja motståndarens fart på bollen. Den räfflade träffytan förbättrar greppet på bollen vilket förenklar skruvar och ger den mer vana användaren en grym spinn.

Babolat Veron Counter är ett suveränt padelracket för dig som söker efter en knivskarp balans mellan precision och fart. Träffytans lite mjukare material och racketens balans gör det lättare att utnyttja motståndarens kraft och vi utser Veron Counter till bäst i test.

Välbalanseratgod kontrollräfflad träffyta
Mindre kraft än diamantformade modeller

Prisjämförelse

Jämför alla priser
PadelXpert.se Logotyp

Babolat Counter Veron 2022

1 379 kr

Racqet

Babolat Veron Counter 2022 Svart padelracket i Kolfiber finns hos Racqet

1 397 kr

RacketNow

Veron Counter Yellow, Unisex, Utrustning, racketar, Padel, Gul, ONESIZE

1 499 kr

2. Dunlop Speed Ultra

Utmärkt padelracket med god kontroll och mycket spinn

Vikt: 365g Form: Rund Balans: Medium Ram: Grafit Träffyta: Pro EVA Kärna: Pro EVA 38mm Nivå: Motionär

Dunlop Speed Ultra 2021

Dunlop Speed Ultra utmärker sig med sin räfflade träffyta som sätter bollen rejält i spinn vid rätt bollträff. Ramen av grafit gör racketet lätt och ger en bra balans mellan kontroll och fart.

Balans centralt i racketen

Vårt testracket har en läcker design med rund form och där balansen sitter centralt i racketet. Detta bidrar till en ökad kontroll vilket gör att Speed Ultra även passar bra för nybörjaren. Materialen i både ram och kärna är påkostade och förekommer vanligtvis i mycket dyrare modeller.

Bra fart i svingarna

Även om Speed Ultra inte är det racket som ger mest kraft, så bidrar den aerodynamiska utformningen till ökad fart i svingarna. Det kan spelaren dra nytta av både i det offensiva spelet och i det defensiva spelet framför allt på nätet där reaktionsförmågan är viktig. För att kunna ge maximalt med kraft skulle Ultra behöva en diamantformad träffyta med balansen högre upp på racketen samt ett hårdare material i sweetspoten som hjälper till med att ta tillvara på kraften från motståndarnas slag.

Dunlop Speed Ultra är ett utmärkt racket för dig som prioriterar spinn och precision före kraft. Det är en fördel om du har spelat padel tidigare eftersom den räfflade ytan annars kan kännas ovan. Det här är ett läckert och lättspelat padelracket som vi bedömer är mycket prisvärt.

God kontrollutmärkt spinnhögt prisvärdesnygg design
Aningen kraftlös

3. Babolat Viper Counter

Kraftfullt padelracket för en offensiv spelstil

Vikt: 365g Form: Rund Balans: Topptung (270mm) **Ram:**Karbon Träffyta: Karbon 3K Kärna: 38mm Nivå: Avancerad

Babolat Viper Counter 2022

Babolat Viper Counter är ett snabbt padelracket med mycket kraft. Den har en träffyta av räfflat karbon som både ger explosivitet och utmärkt spin. Racketets styrka är att på ett effektivt sätt utnyttja motståndarens fart i kombination med förhållandevis god kontroll.

Tre lager av karbon

Viper Counter är tillverkad av karbon i tre olika lager där ett av lagren är lite mjukare vilket ger ökad komfort. Det här gör racketen till en fin mix mellan kraft och bra touch. Men det är farten och kraften som är dominerande, vilket innebär att du bör vara en van padelspelare för att kunna dra nytta av Vipers främsta egenskaper. En nybörjare kan komma att få problem med att hålla bollen innanför banan när det kommer lite hårdare slag från motståndaren.

Välbalanserat racket som ligger bra i handen

Racketen är välbalanserad och ligger bra i handen. Den topptunga balanseringen hjälper spelaren framför allt att få bra fart på bollen med slag ovanför huvudet. Ramen suger upp vibrationer på ett behagligt sätt vilket är särskilt bra för dig som brukar drabbas av tennisarmbåge.

Babolat Viper Counter passar dig som spelat mycket padel och har en övervägande kraftfull spelstil. Visst, prislappen är hög men då får du också ett välbalanserat och läckert padelracket av mycket hög kvalitet.

Kraftfullutmärkt spinn
Mindre kontroll för den ovane

4. Wilson Ultra Elite v2

Uppgraderad version med utmärkt spinn och grymt grepp

Vikt: 361g Form: Diamant Balans: Medel (258mm) Ram: Kolfiber Träffyta: Glasfiberkomposit Kärna: Soft EVA Foam 38mm Nivå: Motionär

Wilson Ultra Elite V2 2021

Wilson Ultra Elite v2 är en riktigt snygg uppgradering från föregångaren med samma namn. Föregångaren hade mycket att önska när det gäller designen och även spelupplevelsen har förbättrats i den nya utgåvan. V 2 är ett läckert allroundracket med stor träffyta som genererar mycket fart. Ett diamantformat racket brukar ha tyngden längre ut på racketet men Ultra Elite v2 har balansen i mitten vilket ger bättre kontroll.

Konkav form ger större träffyta

Racketen omges av en förhållandevis ovanlig konkav form vilket inte bara är en spännande syn för ögat utan den ger också en något större träffyta. Ramen är tillverkad i kolfiber vilket är det vanligaste materialet för padelracketar. Träffytan har en blandning av glasfiber och komposit. Förutom att materialet är väldigt hållbart så ger det även racketen en lite mjukare bollträff samt ordentligt med fart. Nackdelen är att slagen kan bli svårare att kontrollera, detta blir särskilt påtagligt vid returnering av hårda volleyslag. Är man dessutom van vid lite hårdare racketar så är risken att man upplever denna som svampig.

Ruggad yta och bra spinn

Ultra Elite v2 har en spännande ruggad yta som påminner om materialet på en basketboll. Den ger utmärkt spinn och vi upplever framför allt att det ger en extra dimension vid serven. Vid första beröringen gav greppet ett högst alldagligt intryck men ju mer svettig handen blev desto bättre blev greppet!

Wilson Ultra Elite v2 är ett trevligt allroundracket och passar dig som inte har en alltför kraftfull spelstil. Om du gillar att sätta mycket spinn på bollarna och känner dig bekväm med ett lite mjukare racket så är nya Ultra Elite ett riktigt bra alternativ.

Bra grepputmärkt spinnsnygg design
Något mjukt

5. Dunlop Rocket

Lätt padelracket för nybörjaren med god kontroll

Vikt: 360g Form: Rund Balans: Medium Ram: Grafit Träffyta: Glasfiber Kärna: Pro EVA 38mm Nivå: ybörjare

Dunlop Rocket 2021

Dunlop Rocket Red är ett mycket prisvärt padelracket som hjälper spelaren att slå kontrollerade slag med bra fart. Det här är en prisvärd modell som passar utmärkt för nybörjaren och spelare med lite mindre händer. Har man stora händer men ändå önskar detta padelracket, kan man utan problem lägga på flera lager linda tills man når önskad tjocklek.

Slitstarkt material

Rocket Red är tillverkad i slitstarkt material och väger lätt i handen. Den glasfibertillverkade träffytan är förhållandevis stum men förmedlar god kontroll i spelet bak i banan. Balansen ligger mitt i racketen och bidrar till en skön spelkänsla. Tyvärr saknas den riktiga kraften i smasharna och till viss del även kontrollen i volleyspelet.

Bra padelracket för nybörjaren

Dunlop Rocket Red har egenskaper som passar fint för dig som är nybörjare och som önskar att målinriktat fortsätta utveckla grundslagen. Racketen ligger på en attraktiv prisnivå och har potential att kunna följa med spelaren från nybörjarnivån in i motionärsklassen.

Bra kontrollhögt prisvärdelåg vikt
Aningen stumtklena kraftslag

6. Cabra Premium Virtuoso

Exklusivt padelracket med påkostade materialval och lyxiga detaljer

Vikt: 360g Form: Rund Balans: Medel Ram: Kolfiber Träffyta: Kevlar Kärna: 38mm, olika material med olika densitet ovanpå varandra Nivå: Avancerad

Dubbla strukturer på ytan, flera lager i kärnan, läcker retrodesign,

Kärnan i Cabra Premium Wizard heter Intellicore och består av material med olika densitet ovanpå varandra, där ett mjukare material aktiveras vid lösare slag och ett hårdare material vid mer kraftfulla slag. Denna typ av smarta kärna finns exempelvis även i Bullpadels och NOX toppmodeller.

Vem riktar sig racketet till?

I det offensiva spelet så erbjuder Premium Wizard framförallt en riktigt vass precision och ger fina möjligheter att slå svårstoppade placeringar. Vid nätspelet är den en utmärkt partner, som kan dämpa och vinkla bollarna eller smälla på tillbaka.

Tack vare kombinationen av en mönstrad struktur och sandpapper på träffytan går det sätta en ordentlig spin på bollen och slå svårtagna stoppbollar eller skära bollarna effektivt i slag som bandejas och viboras.

Utmärkt spinnfin balansskön handledsrem
Inte så kraftfulldyr

7. Wilson Bela Elite

Balanserat racket med utmärkt kontroll och vass spinn

Vikt: 365g Form: Diamant Balans: Medel (260mm) Ram: Kolfiber Träffyta: Glasfiber Kärna: Soft EVA Foam 38mm Nivå: Motionär

Wilson Bela Elite 2022

Wilson Bela Elite är ett spännande padelracket som erbjuder en fin mix av kontroll och fart. Serien Bela är framtagen tillsammans med padelspelaren Fernando Belasteguín, en legend inom padelsporten med hela 16 år som världsetta!

Racket för motionärer

Serien Bela finns i tre nivåer, Team, Elite och Pro. Elite riktar sig främst till motionären men även spelare från de andra två nivåerna kan dra nytta av Bela Elites egenskaper. Elite är något lättare än proracketet och har egenskaper som är mer förlåtande, som en mjukare träffyta och en större sweetspot. Detta ger mer kontroll men något mindre fart och kraft, vilket är ovanligt för ett diamantformat racket.

Mycket bra balanserat padelracket

Bela Elite är utmärkt balanserad och den räfflade träffytan ger möjlighet till riktigt fina skruvar. Elite presterar skapligt även i de mer kraftfulla overheadslagen, även om det såklart inte går att jämföra med till exempel Babolats Viper vars främsta egenskap är just kraft. Wilsonlindorna ger ett förstklassigt grepp som vi upplever blir bättre och bättre ju svettigare handen blir.

Wilson Bela Elite är ett suveränt padelracket för dig som precis lämnat nybörjarnivån och vill byta upp dig till ett racket med mer fart men samtidigt önskar bibehålla kontrollen. Den räfflade träffytan kommer ge dig fina förutsättningar att utveckla en exemplarisk Bandeja eller en dödande Vibora!

Vass spinngod kontrollutmärkt grepp
Något mindre fart och kraftdyr

8. Dunlop Galactica

Avancerat padelracket från världsstjärnan Juani Mieres

Vikt: 370g Form: Dropp Balans: Hög Ram: Karbon Träffyta: 6K Karbon Kärna: Pro EVA 38mm Nivå: Avancerad

Dunlop Galactica 2020

Dunlop Galactica är ett avancerat padelracket för den vane padelspelaren som prioriterar kontroll före kraft. Den har en mjuk och räfflad träffyta som erbjuder både mycket spinn och hög precision. Modellen är framtagen tillsammans med den argentinske världsstjärnan Juani Mieres, som är en legend inom padelsporten.

Padelracket av hög kvalitet

Galactica genomsyras av hög kvalitet både när det gäller materialval och design. Racketen har en ram som består av karbon och är något tyngre än andra modeller i testet. Även träffytan har en särskild variant av karbon som kallas 6K vilket är både starkare och mer slittåligt. Precis ovanför greppet sitter en modul om Dunlop kallar för Tri-Max vars uppgift är att fånga upp vibrationer och ge spelaren en mera skonsam upplevelse. Funktionen verkar fylla sin uppgift då vi upplever att vi får minimalt med vibrationer i alla typer av slag.

Padelracket med bred sweetspot

Den är modellen är högt balanserad och har en bred sweetspot som sitter högt upp på racketen. Träffytan är mjuk men samtidigt förlåtande vilket ger spelaren en god känsla av kontroll. Galactica gör sig bäst i spelet långt bak i banan där precision och kontroll är en viktig faktor. Den mjuka träffytan gör att slag med mycket kraft, såsom volley och framför allt smashar, blir svårare att kontrollera. Något som utmärker sig är ljudet. Det låter lite som att man slår på bollen med en ihålig låda av wellpapp vilket upplevs som mycket udda innan man vänjer sig.

Dunlop Galactica är ett spännande padelracket för dig som är en van spelare och prioriterar kontroll före fart. Den har egenskaper som skiljer sig från andra modeller i prisklassen och vi rekommenderar starkt att man provspelar detta racket innan köp.

Välbalanseratgod kontroll
Tungtbollträffar ger ett udda ljudsvårt att kontrollera hårda slag

9. Babolat Vertuo Counter

Lättspelat padelracket med låg vikt och stor träffyta

Vikt: 350g Form: Rund Balans: Neutral (265mm) Ram: Karbon Träffyta: Glasfiber Kärna: 38mm Nivå: Nybörjare

Babolat Counter Vertuo 2021

Babolat Vertuo Counter är ett padelracket med häftig design och en stor träffyta. Till skillnad från sina storasyskon Veron och Viper så är denna modell betydligt mjukare och väger något mindre. Det gör att den passar bättre för spelare som är i början på sin padelkarriär. En stor och mjuk sweetspot gör racketen lättspelat.

Bra nybörjarracket

Ramen är tillverkad av slitstark karbon samtidigt som träffytan består av ett mjukare glasfibermaterial. Det sistnämnda kan göra att racketen känns lite svampig och det blir särskilt påtagligt om man är van att spela med ett racket som har hårdare träffyta. Vertuo är ett bra nybörjarracket men passar även motionären som prioriterar kontroll före fart.

Ett förlåtande racket

Denna modell från Babolat har en neutral balans vilket bland annat innebär att det är något svårare att döda bollen med kraft jämfört med ett racket som har balansen längre ut. Däremot gör den centrala balansen tillsammans med den större sweetspoten, racketen mer förlåtande vilket är uppskattat vid tillfällen då tekniken sviker. Vertuo brister i kontrollen när bollen från motståndaren kommer med hög fart - eftersom träffytan är så pass mjuk blir det svårt att placera bollen där man vill.

Babolat Vertuo Counter är ett prisvärt alternativ för dig som söker ett första padelracket med god kontroll och låg vikt. Den passar utmärkt i spelet med likasinnade där ni prioriterar längre bolldueller framför dödande slag med mycket kraft. Vertuo är ett bra köp i kategorin nybörjare.

Låg viktstor träffyta
Saknar mixen av kraft och precision

Bra att veta om padelracketar

Ett padelracket kan ha tre olika former. Rund-, diamant- och droppform. Racketarna vi har testat har rund- och diamantform.

De runda modellerna har en större träffyta eller sweetspot som det också kallas. Balansen i racketet ligger från mitten och ner mot handtaget. Ett racket med rund form ger något mindre fart än de andra formerna men ger mer kontroll.

Ett diamantformat racket passar spelaren som önskar mer kraft. Balansen ligger högre upp vilket gör att man får mycket kraft i smasharna men mindre kontroll. Diamantform passar främst avancerade spelare.

Ett racket med droppform är en blandning av formerna ovan. Lite mindre kraft än ett diamantracket men samtidigt en något större träffyta.

6 saker att tänka på när du ska köpa padelracket

1. Vikt Padelracketarna i vårt test väger mellan 335 och 370 gram. Om man är nybörjare eller junior kan det vara klokt att satsa på ett lite lättare racket. Ett tyngre racket passar en mer van spelare som önskar utnyttja kraften som tyngden ger.

2. Kontroll Det är ett padelrackets form och material som avgör hur mycket eller lite kontroll spelaren får. En rund form ger bäst kontroll och de flesta racketar i testet har den formen. Generellt kan man säga att en hård träffyta ger större kontroll än en mjuk. Några modeller i testet har en räfflad träffyta vilket ger möjlighet att få bra spinn på bollen.

3. Fart Här gäller samma naturlagar som med kontrollen. Ett diamantformat tyngre racket ger betydligt bättre fart än ett lätt racket med rund form. Ofta är de dyrare racketarna gjorde av ett styvt karbonmaterial samt en plast som kallas EVA vilket har egenskaper som ger bollen bra fart.

4. Pris Man brukar dela in padelracketar i tre olika prisnivåer. Nybörjare, motionär och avancerad. Det innebär att det dyraste racketet sällan är det bästa för en nybörjare. Anledningen är att racketar i kategorin avancerad blir alldeles för svårmanövrerade för en nybörjare och man kan inte dra nytta av de egenskaper som man betalar extra för så som fart och kraft. Vi har testat racketar i olika prisklasser.

5. Balans Racketar med rund form har oftast tyngden placerad från mitten och ner mot handtaget. Det ger spelaren bättre kontroll. Motsatsen är ett diamantformat racket som har en högre balanspunkt med tyngden längre ut på racketet. Det ger högre fart och kraft på bollen. De flesta racketar i vårt test har rund form.

6. Material Billigare racketar för nybörjare är ofta gjorde i lätta material så som grafit och glasfiber. De dyrare modellerna har vanligtvis en hårdare kärna av EVA skum (ethylene vinyl acetate). EVA är en slags gummiblandning och sammansättning avgör hur hård kärnan blir. Den högre prisklassen har ofta en träffyta i kolfiber och i vissa fall karbon som ger mycket kraft i slagen.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss