1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Ögonskugga: 13 produkter i test

PriceRunner

Dags att köpa en ny ögonskugga? Vi har testat flera olika typer av ögonskugga: kräm, puder och stift, från märken som MAC och Urban Decay. För att en ögonskugga, singel eller palett, ska utses till bäst i test, måste den vara lätt att applicera och välpigmenterad, sitta kvar på ögonen även utan primer samt ha en snygg finish. Innehåller skuggan glitter, så ska glittret inte falla av ögonlocken.

Bäst i test ögonskugga

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Ögonskuggorna har testats under flera veckor och i olika typer av situationer. För att få en bra bild av hur skuggorna presterar i olika klimat har de testats utomhus i kyla, inomhus under lugnare aktiviteter samt under träning för att utvärdera hur skuggorna klarar svett. Vi har utgått från nedanstående parametrar i bedömningen av produkterna:

  • Färg: Hur blir färgresultatet på ögonlocken jämfört med hur det ser ut i förpackningen? Är färgerna i paletten lätta att kombinera och passar de ihop?

  • Hållbarhet: Hur sitter ögonskuggan under dagen och under olika aktiviteter? Blir färgerna mindre intensiva, smetas de ut eller sitter de bra?

  • Användning: Är ögonskuggan lätt att applicera? Fäller den mycket och lägger sig under ögat? Är den lätt att sudda ihop och få mjuk och jämn? Medföljer tillbehör som applikator och spegel? Är förpackningen smidig?

Samtliga skuggor har testats för såväl vardags- som kvällsmakeup. Omdömet om produkten är baserat på helhetsupplevelsen där även priset har vägts in för att kunna utse en prisvärd testvinnare.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste ögonskuggor. Jämför pris på samtliga listade ögonskuggor på PriceRunner.

Fler tester för glittriga ögon

1. Linda Hallberg Cosmetics Infinity Palette - BÄST I TEST ÖGONSKUGGA

Multifunktionell palett med välpigmenterade, veganska ögonskuggor som håller bra

Antal färger i palett: 8 Typ: Matta och skimrande Mängd: 3,5 g Tillbehör: Spegel

Linda Hallberg Cosmetics Infinity Palette

Detta är en palett som egentligen är så mycket mer än bara ögonskugga. Linda Hallberg har nämligen varit mån om att skapa produkter som är multifunktionella, oavsett om det gäller skuggor eller stift, och denna palett fungerar därför precis lika bra till kinderna som den gör till ögonlocken. Något som naturligtvis gör den oerhört användbar.

test-ogonskugga-lindahallberg

Åtta färger med både skimrande och matt finish

Infinity Palette innehåller åtta färger – fyra matta och fyra skimrande. Samtliga är välpigmenterade och enkla att arbeta med, trots att de ibland kan upplevas som lite torra. De sitter på plats hela dagen och färgerna fungerar lika bra på kontoret som till festen. Paletten lever också tveklöst upp till löftet att vara multifunktionell – färgen Virgio passar till exempel lika fint på ögonlocket som den gör som highlighter. Fornax kan man först sota ögonen med, för att sedan ta vidare till ögonbrynen, och varför inte avsluta med att blanda den med genomskinligt läppglans för härligt svarta och glossiga läppar? Bara ens fantasi kommer sätta gränserna och möjligheterna är, precis som namnet antyder, näst intill oändliga.

En hel garderob av smink

Med en palett som denna behöver man aldrig känna att man står utan något, för den rymmer en verklig basgarderob av smink. Detta är en samling skuggor som ger mycket för pengarna, både vad gäller användningsområden, kvalitet och livslängd. Att paletten dessutom är lätt att packa med sig, innehåller en stor spegel och är lätt hålla i medan man sminkar sig är, gör att den sticker ut från mängden och blir något som man ständigt återkommer till när det är dags för lite piff.

Veganskvälpigmenteradhåller bramultifunktionell
De matta skuggorna känns lite torra

Prisjämförelse

Jämför alla priser

LH Cosmetics Infinity Palette 19,2 g

365 kr

LH cosmetics Infinity Palette

369 kr

Linda Hallberg Cosmetics Infinity Palette

449 kr

2. Urban Decay Naked 3 Palette - BÄSTA PREMIUMVAL

Användbar och välpigmenterad ögonskuggepalett

Antal färger i palett: 12 Typ: Matta och skimrande Mängd: 1.3 g

Urban Decay Naked3 Eyeshadow Palette

Urban Decays Naked-paletter tycks vara en framgångssaga som aldrig vill ta slut. Sedan den första paletten för dryga tio år sedan, har flera olika varianter släppts. Den vi har testat är Naked 3, som innehåller 12 färger som alla har en underton av rosa. Från den matta och neutrala ”Strange” till den dramatiska svarta ”Blackheart” med rött skimmer, kan denna palett ta dig hela vägen från måndagssminkad till redo för en riktig gala.

Glitterskuggor är svårt

Urban Decay är överlag bra på ögonskuggor. De är mjuka att arbeta med, välpigmenterade och hållbara. Deras största utmaning har alltid varit de skuggor som innehåller glitter, eftersom glitterkornen har en tendens att ge sig iväg från ögonlocken. Tyvärr är detta fallet även med Naked 3-paletten. Det gäller därför att grunda ögonlocken med en bra ögonskuggeprimer innan man går loss på de glittrande skuggorna. Det är också en bra idé att vara varsam vid appliceringen, så det inte regnar ned glitter under ögonen. Glitter är kul, men inte på fel plats och vid fel tillfällen.

Lättarbetad och välkomponerad skuggpalett

Övriga skuggor är lättarbetade och perfekta att kombinera då färgerna är snygga ihop. Paletten i sig känns rejäl och lyxig samt innehåller en vettig pensel. Ofta är penslarna som kommer med paletter rätt dåliga, men denna tål att sparas även när skuggorna tagit slut.

Är man ute efter en perfekt färgmatchad palett i påhittiga men samtidigt neutrala färger, är Naked 3 från Urban Decay ett bra val. Tycker man däremot att glittrande skuggor är jobbiga att hantera, då är det inte dessa ögonskuggor man ska klä sina ögonlock i.

Välmatchade färgerlätta att jobba med
Liten mängd i varje skuggaglitterskuggorna är krävande

3. NYX Jumbo Eye Pencil - BÄSTA BILLIGA ÖGONSKUGGA

En hållbar krämögonskugga, passar den som vill ha en lättanvänd produkt

Typ: Krämskugga i matta och skimrande färger Mängd: 5 g Tillbehör: Nej

NYX Jumbo Eye Pencil #608 Cottage Cheese

NYX Jumpo Eye Pencil är en produkt som funnits i ganska många år. Med hjälp av sociala medier (Tiktok närmare bestämt) har denna ögonskugga i kritformat fått ett riktigt uppsving. Egentligen är det färgen Milk som synts mest frekvent i på den sociala nätverken. Vi har dock testat ett antal andra färger, främst nyansen Frosting.

Passar både som bas och huvudroll

En anledning till att Nyx Jumbo Eye Pencils blivit så populära igen, är de i vissa av färgerna, fungerar alldeles utmärkt som highlighter. Men en annan stor fördel med dessa megapennor, är att de är en utmärkt bas. Om man först lägger ett lager av denna krämskugga på ögonlocket, kommer puderskuggor sitta som berget. Färgen Milk, som blivit något av en kändis, är vit och får alla färger att verkligen poppa. Men det här är en ögonskugga som passar alldeles utmärkt även på egen hand.

Med bara ett par drag på ögonlocket, blir resultatet fint. Sudda gärna kanterna med en pensel, för att få en snyggare finish som sitter bättre. Sedan är ögonsminket så när som på klart. De ljusare färgerna är fina och enkla till vardags. De mörkare färgerna är en enkel väg till sotade ögon. Applicera, sudda – klar.

Otroligt prisvärd ögonskugga

Dessa skuggor är riktigt prisvärda och utan att plåga bankkontot allt för mycket, kan man starta en liten samling av sina favoriter. Pennorna går bra att vässa med en pennvässare för tjockare sminkpennor. Innan du vässar, lägg gärna in kritan en stund i frysen – då kladdar det inte lika mycket.

Detta är en ögonskugga som, just på grund av att den både är lättanvänd samt fungerar som en riktigt bra bas, är svår att inte tycka om. Är man inte van vid krämskuggor, kanske man behöver vänja sig lite. Men det går snabbt och sedan är man fast.

Otroligt prisvärdamånga färger att välja blandlättanvända
Svår att vässa om man inte kyler först

4. MAC Pro Longwear Paint Pot

Lättarbetad ögonskugga med otroligt god hållbarhet och fint utbud av färger

Typ: Krämskugga Mängd: 5 g

MAC Pro Longwear Paint Pot Painterly

I burken är detta en krämskugga, och under tiden man jobbar med den är det en krämskugga, men så fort den har torkat på locken upphör den att vara krämig, och blir snabbt puder. Puder som sitter där det ska sitta, och ingen annanstans.

Håller i vårt och torrt

Detta är en ögonskugga som går att lita på i vått som torrt, hållbarheten är nämligen dess främsta styrka. Trots att den är så hållbar när den väl torkat är den förvånansvärt lättarbetad innan den satt sig. Det gäller dock att inte ta alltför lång tid på sig, för den torkar raskt och när färgen väl sitter, då sitter den som berget.

Räddare i nöden under påfrestande väderlek

Om man ofta upplever att ögonsminket äts upp under dagen av värme, olja eller lite småhängiga ögonlock, då är detta absolut en ögonskugga som kommer bli en räddare i nöden. Den lämnar inte ögonen innan man bestämmer att det är dags.

Sitter som bergetlättarbetadfinns i flera fina färger.
Torkar lite väl snabbt.

5. Max Factor Masterpiece Nude Palette Cappuccino Nudes

Matchande färger som ger ett bra resultat och passar till både fest och vardag

Antal färger i palett: 8 Funktion: Skimrande, glittriga Mängd: 6,5 g Tillbehör: Smal och bred applikator

Max Factor Masterpiece Nude Palette Cappuccino Nude

Max Factor med sitt enorma utbud har något för alla tillfällen. I denna palett finns skimrande och glittriga ögonskuggor i matchande nyanser från rosa till brunt. Även om alla skimrar så är de ljusaste försiktiga i sin framtoning och går att använda till vardags.

Både skimmer och glitter

Den ljusbruna, skimrande nyansen är perfekt att lägga vid globlinjen för ett intensivt resultat. I kombination med de mörkare toner blir det också snyggt till fest. De skimrande nyanserna ger lagom mycket färg och fastnar lätt på ögonlocket utan att fälla. De glittriga färgerna ger dock tyvärr snålt med färg och jämfört med hur de ser ut i paletten blir intrycket blekt. Glitterkornen binder inte heller så bra till resten av pudret och man blir glittrig och får färg under ögat. Även de mörka färgerna som bara skimrar fäller en del, men ger ändå ett snyggt och intensivt resultat.

Sitter bra även under vintern

Ögonskuggorna klarar kyliga temperaturer och lugnare aktiviteter utan problem och sitter snyggt hela dagen. En svettig utekväll är dock svårare och sminket måste bättras på under kvällen då det smetas ut och lägger sig under ögat. Eftersom glittret inte fäster särskilt bra på ögonlocken är detta lätt att få in i ögat och det blir lite irriterat. Max Factors härliga färger är dock lätta att få naturliga och mjuka då de enkelt kan suddas med en vanlig pensel och ge den look som passar för dagen.

Passar till fest och vardagmatchande färgerhållbara skimrande skuggorbra färgresultat
Glittriga skuggor sitter mindre bralätt att få glitter i ögat

6. Urban Decay Naked Honey

Populära ögonskuggor som dock dras med samma problem år efter år

Antal färger i palett: 12 Funktion: Matta, skimrande, glittriga Tillbehör: Pensel och spegel

Urban Decay Naked Honey Eyeshadow Palette

Naked-paletterna från Urban Decay är moderna klassiker. Det kommer regelbundet nya färgsättningar, men gemensamt är att färgerna alltid drar åt naturliga och jordiga toner. Till Urban Decay Naked Honey har inspirationen hämtats från honungslena nyanser. Och även med denna palett lyckas märket väcka habegäret hos ögonskuggeälskaren.

Naturliga och gyllene nyanser

Tolv gyllene och naturliga nyanser skryter denna palett med – ett koncept som lätt skulle kunna bli långtråkigt, men som Urban Decay ändå lyckas förnya inför varje ny palett som släpps. Nyanserna går att variera i all oändlighet och det är lätt att gå från en rockig sotning till en guldglänsande discolook.

Samma svårigheter med glitterskuggorna som alltid

Som vanligt kommer skuggorna från Urban Decay med både för- och nackdelar. På plussidan är det vackra färger, mjuk och trevlig formula och generellt sett bra färgutdelning. Urbay Decay har dock under alla år haft en och samma akilleshäl: glitterskuggorna. Glittret i dessa skuggor faller nämligen som snö kring ögonen och majoriteten hamnar på helt andra ställen än där man tänkt sig. Inte ens med en primer går det att råda bot på problemet.

Det här är en palett som är värd sin investering – men köp den inte för glitterskuggornas skull, då kommer du bli rasande besviken.

Lättarbetad formulavackra färger
Glitterskuggorna sitter bedrövligt

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

7. Natasha Denona Sunrise

En dyr lyxpalett med fantastiskt vägpigmenterade ögonskuggor

Antal färger i palett: 15 Funktion: Matta, skimrande, glittriga Tillbehör: Spegel

Natasha Denona Sunrise Eyeshadow Palette

Man får vad man betalar för, sägs det. För den här paletten får man betala många rara slantar, men så får man också 15 stycken ögonskuggor där inspirationen hämtats från soluppgångens färgskala.

Många vågade färger

Detta är en palett som är väldigt välkomponerad, men den innehåller också en hel del färger som många räds. Orange, rött och gult är inte färger som brukar flyga av hyllan i butikerna, och även i denna palett är det de färgerna som förblir minst använda. Men vilka färger man använder är ju givetvis en smaksak, och tycker man om denna färgskala är det helt klart en palett att undersöka.

Fantastiska skuggor att arbeta med

Ögonskuggorna är fantastiska. Mjuka utan att smula sönder och otroligt välpigmenterade. Det är faktiskt en ren fröjda att måla ögonen med denna palett och färgutbudet, även om det kan kännas konstigt först, visar sig bjuda på många snygga möjligheter till ögonsminket.

Det är inte bara många olika färger man bjuds i denna palett – det är även flera olika finishes. Från matt till gnistrande skimmer och metallisk glans.

Men smakar det så kostar det. Det går inte att låtsas som om alla vill eller ens har råd att köpa smink i den här prisklassen. För även om man får bra valuta för pengarna sett till antal skuggor och deras kvalitet, så är det mycket pengar det rör sig om.

Är det precis den här färgskalan man är ute efter och finns det pengar att lägga, kommer man känna sig riktigt nöjd med kvaliteten dessa skuggor erbjuder. Men är det bara ett par av färgerna man kommer användas, vilket så ofta är fallet med paletter – då är det bättre att titta på mer kostnadseffektiva alternativ.

Vackra färgermånga skuggorfantastiska att jobba med
Dyrsvårarbetad färgskala

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Maybelline The Nudes Eyeshadow Palette

En prisvärd palett med välmatchad färgskala och medföljande borste

Antal färger i palett: 12 Funktion: Matta, skimrande, glittriga Mängd: 9 g Tillbehör: Applikatorsvamp och borste

Maybelline The Nudes Eyeshadow Palette

Uppmärksamheten dras direkt till den vackra och välmatchade färgskalan i denna palett. Den går från ljusaste rosa, nästan vit, till mörkaste bruna som nästan är svart. Här återfinns både matta, skimrande och glittriga färger, allt för att möjliggöra att paletten går använda både på en partykväll och vanlig vardag.

Bra pigmentering

Ögonskuggorna ger ett relativt intensivt resultat utan att fälla. Färgerna överensstämmer ganska bra med hur de ser ut i paletten även om de inte blir riktigt så intensiva på ögonlocken. Hållbarheten är i förhållande till priset riktigt bra. Visst försvinner de under dagen och förbättring krävs men resultatet är ändå hyfsat.

Spegel saknas i paletten

Applikatorn som medföljer paletten sticker ut från mängden då den i ena änden har en applikatorsvamp och i andra änden har en borste. Applikatorsvampen är något hård men borsten fungerar utmärkt för att sudda ihop färgerna och få mjuka kanter. Tanken med paletten är troligtvis att den ska gå att ha med i handväskan. Dels för att den är liten och smidig och dels på grund av det medföljande verktyget. Dock finns ingen spegel vilket gör att det blir svårt att stanna och bättra på sminket i farten.

Medföljande borstevälmatchad färgskalaprisvärd
Behövs bättras påsaknar spegel

9. By Terry Ombre Black Star

Otroligt lättapplicerad, skimrande ögonskugga med ett fint utbud av färger

Funktion: Skimrande krämskugga Mängd: 1,64 g Prisklass: Premium

By Terry Ombre Blackstar Eye Shadow #15 Ombre Mercure

En krämig ögonskugga i praktiskt stift som utlovar hög hållbarhet, men inte lever upp till vad den lovar.

Mycket användarvänlig skugga

En av de stora fördelarna med Ombre Black Star från By Terry är att det är en oerhört lättapplicerad ögonskugga. Det är bara att svepa den över ögonlocken, sudda lite med ett finger eller en pensel för att mjuka upp kanterna en smula och sedan är man klar. Hade bara resultatet varit hållbart så hade detta onekligen varit en riktig vinnare.

Glitter regnar ned i ansiktet

Men inte nog med att skuggan lägger sig i vecken på ögonlocket - glitterpartiklarna i dessa rikt skimrande stift släpper under dagen. De hamnar i bästa fall på kinden, i värsta fall i ögat eller ögonfransarna. Det är synd, för här finns det riktigt vackra nyanser att välja på, men oavsett om primer används eller inte, sitter skuggan inte ordentligt på plats.

Lättappliceradfina färger
Dyrafäller mycket

10. Lancôme Hypnôse Drama Eyes Palette

Lättarbertade puderögonskuggor med användbara färger och som ger intenstivt resultat med en droppe vatten

Antal färger i palett: 8 Funktion: Puderskugga Mängd: 4,3 g Tillbehör: Två applikatorer och spegel

Lancôme Hypnose 5-Color Eyeshadow Palette #15 Bleu Hypnotique

Lancôme är alltid ett tryggt val när det kommer till ögonsmink, och Hypnôse Drama Eyes Palette är inte något undantag.

Dessa paletter har fem färger och det är lättarbetade puderögonskuggor som är lagom mjuka för att bjuda på bra färgutdelning och vara enkla att sminka sig med. Men de är samtidigt hårda nog att inte smula sönder vid beröring.

Bäst resultat med primer

Som vanligt då man använder puderögonskuggor får man absolut bäst resultat om en primer används först, färgerna blir mer intensiva och resultatet mer hållbart. Skuggorna är fina att använda som de är, men de kommer till sin fulla rätt om en fuktad pensel används – då går de från att vara fina till att vara riktiga showstoppers. Med en fuktad pensel blir ögonskuggorna krämiga, blanka och intensiva och ännu mer lättarbetade.

Magnetisk dosa som håller sig stängd

Två applikatorer ingår och eftersom dosan är magnetisk sitter inte bara penslarna på plats, den stängs även ordentligt, vilket skyddar skuggorna även om man råkar vara en slarver som inte alltid orkar stänga locken nogsamt.

Detta är skuggor som i sin torra form är vardagsvänliga, men med fuktad pensel blir flotta att bära på gala.

Användbara färgerintensivt resultat med en droppe vatten
Glittret fäller vid torr applicering

11. NYX Ultimate Eyeshadow Palette

Många nyanser som ger intensivt färgresultat och inte fäller mycket

Antal färger i palett: 16 Funktion: Matta, skimrande, glittriga Tillbehör: Inga

NYX Ultimate Shadow Palette Warm Neutrals

Otroligt intensivt resultat! Färgerna från NYX blir nästan precis så som de ser ut i paletten när man applicerar dem på ögonlocken. Den uppfyller förväntningarna och är med tanke på det låga priset en positiv överraskning.

Innehåller flera finishes

Paletten innehåller både matta, skimrande och glittriga ögonskuggor i olika nyanser vilket gör att de passar såväl till vardags som till fest. Eftersom färgen blir stark bör man dock vara försiktig när de appliceras för en vanlig dag på jobbet eftersom resultatet lätt blir väldigt sminkat. Men de ljusa nyanserna är perfekta att använda för att få ett piggare utseende.

Lätta skuggor att applicera

Att applicera pudret är en trevlig upplevelse eftersom det är enkelt att få lagom mängd på penseln så att det inte fäller ner så mycket under ögonen. Även om resultatet är intensivt går det enkelt att sudda kanterna med en fluffig pensel för att få en mjuk look. Tyvärr sitter de inte hela dagen och framåt eftermiddagen blir man mörk runt ögonen. Bäst klarar paletten kallare dagar och har svårare att sitta under träningspasset direkt efter jobbet. Dock är det enkel att torka bort och bättra på.

Intensivt färgresultatfäller inte mycketmånga nyanser i paletten
Sitter inte hela dagennågot svårt att få lagom färg

12. Physicians Formula Butter Eyeshadow Palette Tropical Days

Ögonskuggor som doftar starkt och kräver en bra primer

Physicians Formula Murumuru Butter Eyeshadow Palette Tropical Days

Det är lika bra att på en gång ta upp den största reservationen testpanelen hade med Physicians Formula Butter Eyeshadow Palette Tropical Days: lukten. Redan innan man öppnar locket känner man en intensiv doft av tropiska drinkar på en varm strand. Kanske är det murumurusmöret som ger skuggorna doften. Oavsett så både överraskar och irriterar den.

Oerhört intensivt doftsatt

Doften är nämligen så pass intensiv, att den nästan är lite överväldigande. Dessutom svider det snabbt i ögon som är känsliga, särskilt under pollensäsongen.

Kvaliteten på skuggorna i paletten varierar. Använder man en primer under, så blir skuggorna fina och klara i sina färger. Men utan primer är det flera av skuggorna som knappt fäster med sitt pigment på ögonlocken. Skimmerskuggorna har dessutom rejäla problem att fästa över huvud taget.

Mjuka skuggor som kräver primer

Paletten är välkomponerad och skuggorna mjuka och härliga att jobba med (så länge man har primer under vill säga), men det går inte att komma undan att man kan hitta skuggor som är bättre och dessutom doftfria – som ögonskuggor bör vara.

Fina färgermjuk textur
Alldeles för stark luktdålig färg utan primer

13. TheBalm Meet Matt(e) Eyeshadow Palette

Hållbar med mycket bra färgåtergivning och som inte fäller

Antal färger i palett: 9 Funktion: Matta, svagt skimrande Mängd: 25,5 g Tillbehör: Spegel

The Balm Meet Matte Eyeshadow Palette Ador

TheBalm har en fantastiskt snygg retro förpackning. TheBalm som skapar karaktärer i sitt smink låter oss här träffa Matt, en stilig herre som pryder ögonskuggspalettens yttre.

Matta skuggor (nästan) helt utan skimmer

Matt är verkligen rätt namn för att beskriva pudret. Nästan inget skimmer alls även om det i de två mörkaste nyanserna går ana några skimrande korn. Detta gör att paletten är något svår att använda till en partymake då man ofta vill ha något mer glamouröst.

Något svåra att applicera

Färgerna är starka och de ger också en stark färg när de appliceras på ögonlocket. Knepigt med denna palett är att den inte bara går i bruna nyanser vilket gör det svårare för en nybörjare att använda. En plan och tanke innan behövs för att använda skuggorna på ett snyggt sätt. Tyvärr är de inte heller så förlåtande då de, som många matta färger, är svåra att sudda ihop. Dock fäller pudret nästan inte alls vid applicering och inte heller senare under dagen. Framåt kvällen har en del försvunnit men inte lagt sig under ögat vilket är positivt.

Fäller ejbra färgåtergivning hållbara
Svåra nyanserpassar ej till fest

Allt om ögonskugga

Glittriga, skimrande och matta, ögonskuggor finns i olika färger och former. Främst kanske ögonskuggan relateras till en kvällsmakeup men den passar lika bra till vardags då det finns många naturliga färger att välja på. Många använder ögonskuggan för att skapa en intensivare look, förstora ögat eller för att framhäva ögonfärgen. Det är vanligt att ögonskugga används tillsammans med andra sminkprodukter avsedda för ögonen så som mascara och kajal och att man matchar med ett snyggt läppstift.

Ögonskugga finns som kräm, stift/penna samt puder. Kräm eller stift gör ofta färgen intensiv och skuggan håller hela dagen. Med stift eller penna är det också extra enkelt att applicera vilket är bra om man har bråttom. En svårighet med dessa typer av ögonskuggor kan dock vara att de lätt lägger sig i veck på ögonlocken under dagen. Dessutom är matta nyanser mindre vanliga vilket gör det svårare att hitta något som passar till vardags. Puder finns i två varianter, pressat och löst. De märken som har mineralmakeup brukar ofta erbjuda löspudriga mineralskuggor. Ögonskuggor av löst puder är bra för att skapa ett sotigt utseende eller för mjuka övergångar mellan olika färger. Det kan dock vara lite knepigt att få lagom mycket puder på rätt plats på ögonlocken. Pressat puder är den vanligaste typen av ögonskugga. Den är lättare att applicera än löst puder och det är också enkelt att måla små detaljer såväl som en mjuk sotning.

Ögonskuggor går att köpa i butik eller online både som enskilda färger eller i paletter med flera nyanser. En ögonskuggspalett brukar innehålla toner som matchar och ofta finns både varianter med varma och kalla färger.

Applicera ögonskugga

Vid applicering av ögonskugga går det använda olika borstar, en applikator eller fingrarna. Detta är en smaksak och har inte så stor betydelse för resultatet. Dock är det bra att ha en stor och fluffig ögonskuggsborste att sudda ihop olika skuggor med som avslutning på sminkningen. Tänk då på att skimrande skuggor ofta är lättare att sudda ihop än matta.

Börja med att applicera en primer för ögonskugga så att den sitter hela dagen. När skuggan appliceras är det lätt hänt att den fäller ner och hamnar under ögat på kindbenet. För att undvika detta tas endast lite ögonskugga åt gången och det överflödiga skakas av innan den läggs på ögonlocket. Ett tips är också att hålla en servett under ögat som fångar upp skuggan eller lägga ett tjockt lager med löspuder. Pigmenten fastnar då i pudret och kan enkelt borstas bort med en stor borste efteråt.

För att få ögonskuggan att bli jämn på båda ögonen är det bra att inte göra ett öga färdigt i taget utan istället göra bägge parallellt. Använd ögonbrynet som referens vid applicering och låt skuggorna vara på samma avstånd från brynet för att få det jämt. En annan referenspunkt är globlinjen och dessa två tillsammans gör det enklare att lägga skuggan på rätt ställe.

Ögonskugga läggs på ögonlocken och upp mot ögonbrynet. Ibland kan skuggan också läggas under ögat. Ljusare skuggor brukar generellt användas i inre ögonvrån och mörkare skuggor i yttre ögonvrån. Börja med de ljusaste skuggorna för att sedan steg för steg jobba med mörkare skuggor.

Ett bra tips är söka på ögonskugga tutorial på Youtube och att kolla på olika filmer med instruktioner om hur ögonskugga enkelt kan läggas steg för steg för en snygg makeup.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss