1. Bäst i test

Hörlurar in ear: 46 modeller i test

Elina Blom

Uppdaterad 9 juni 2021

Vill du ha riktigt smidiga lurar till din telefon? Då är in ear hörlurar ett smidigt val som sitter bra och ger både naturlig ljudisolering och bra bas. Vi har testat ett stort antal in ear-headsets, både med och utan sladd, och utser Creative Outlier Gold till bäst i test.

in ear headphones bäst i test

Så testar vi

Vi testar alltid alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Det innebär att vi använder hörlurarna i vår vardag: på arbetsplatsen, i kollektivtrafiken på gymmet och hemma. Hörlurarna utsätts för olika väderlek, bullernivåer och vi undersöker hur de klarar av rörelser och omgivningsbrus.

Viktigast av allt är förstås ljudkvaliteten. Hörlurarna testas med ett brett utbud av musik i olika genrer, och på olika volym.

Om det finns en tillhörande app eller övrig funktionalitet testas även dessa.

Hörlurarnas betyg sätts utifrån hur prisvärda de är, vilket i sin tur bygger på ovanstående tester.

Vi testar löpande nya in ear-hörlurar, och du kan prisjämföra för att hitta bäst pris på dem hos PriceRunner.

1. Creative Outlier Gold - BÄST I TEST HÖRLURAR-IN-EAR

True Wireless-hörlurar med imponerande ljud och batteritid

Prisklass: Mellan Elementstorlek: 5,6 mm Brusreducering: Passiv Frekvensomfång: 20-20 000 Hz

Creative Outlier Gold

Creatives true wireless-hörlurar Outlier Gold är imponerande på många sätt, men det som verkligen får dem att stå ut i mängden är den smått otroliga batteritiden på hela 14 timmar. Det är inte bara bra, utan i särklass bäst på marknaden.

Nu brukar sådana här tidsangivelser vara måttligt tillförlitliga, men vi kan konstatera att de här lurarna faktiskt lever upp till den påstådda livslängden, och då har vi ändå kört på ganska ordentlig volym.

Batterikapcitet av det här slaget är förstås ovärderligt om man hör till den grupp människor som emellanåt glömmer att nattladda sin elektronik, eller varför inte om man sitter på en långflygning utan möjlighet till USB-laddning. Att stå och stampa i väntan på att få komma ut på löpträningen bara för att hörlurarna ska laddas upp är inte heller särskilt kul, men det slipper man med de här enheterna.

Sitter skönt i öronen

En annan grej som slår en när man packar upp dem för första gången är hur stora Outlier Gold är jämfört med många andra produkter i det här segmentet. De är inte groteskt stora, men ganska maffiga. Men det här ska visa sig vara alldeles utmärkt, för det innebär att de sitter ordentligt även i öron som normalt sett inte tolererar in ear-hörlurar.

Faktum är att de också är ovanligt lätta att sätta in på rätt sätt. Väl på plats sitter de riktigt stabilt, och de är också lättmanövrerade med ett enkelt reglage i form av en tryckkänslig platta innanför en led-belyst ring. Det senare bidrar även till att Oulier Gold ser riktigt snygga ut.

Väl inne i öronen ser man inte att de är stora heller, då ser de bara snygga ut.

Dessutom bra ljud

Vi hade en hel del initiala problem med att få till bluetoothparningen med den Ipad och den Huawei Mate 20 Pro som vi testade hörlurarna med. Efter otaliga på- och avstängningar så dök enheterna till sist upp och då gick det som en dans, men här finns något att fila lite på för Creative, gissar vi.

När vi väl fått igång hörlurarna så bjöds det dock på ett förvånansvärt fint ljud. Framför allt basen imponerar stort, och till skillnad från många andra produkter i det här segmentet kräver den inte att hörlurarna sitter exakt rätt med millimeterprecision för att den ska höras. Möjligen har det hela ett samband med att enheterna – som vi tidigare varit inne på – helt enkelt är svåra att placera fel i öronen.

När det gäller mellanregistrets lägre delar finns det en tendens till lite väl mycket resonans, men det är inget som stör nämnvärt. I toppänden av frekvensspektrat glittrar det fint och definitionen är klar. Detta utan att det slår över i så kallad lyxdiskant med artefakter. Här har någon onekligen gjort ett gediget jobb.

Även brusreduceringen imponerar och sällar sig till de bästa i klassen. Vi misstänker att effektiviteten har en stark koppling till lurarnas fysiska storlek, eftersom det gör dem svåra att placera fel.

Att priset sedan är så lågt jämfört med många konkurrenters produkter gör det här till en livsfarlig utmanare till alla andra true wireless-hörlurar på marknaden.

Utmärkt ljudmycket bra brusredueringextremt bra batteritid
Aningen strulig parkopplingmöjligen inte lämpade för personer med mindre öron

Prisjämförelse

Jämför alla priser
WeSellCd Sverige Logotyp

Headset Creative Outlier Gold

978 kr

2. Jabra Elite Sport - BÄSTA TRÄNINGSHÖRLURAR

Kanonbra hörlurar för verkliga träningsnördar

Typ: Träningshörlur Vattentåligt: Ja (IP67: upp till 1 m i 30 min) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.1) Batteritid: 4,5 h Vikt: 41 g Övrigt: Realtidscoachning, pulsmätare, treaxlig accelerometer för repsberäkning, app (Android, IOS), headsetfunktion, etui med inbyggd powerbank

Jabra Elite Sport

Jabra Elite Sport är trådlösa hörlurar med en rad smarta och välfungerande funktioner såsom pulsmätare och reps-räknare. Exempelvis räknar lurarna korrekt antal armhävningar trots att vi försöker lura dem.

Appen ”personlig tränare” fungerar pushande, motiverande och informerande.

Ljudmässigt presterar Elite Sport mycket bra för ett par in ear-hörlurar med både både tung bas och utmärkt djup i ljudet. Mellanregistret dränks något av basen, men diskanten är ändå tydlig.

Hörlurarnas brusreducering dämpar omvärldsljuden så effektivt att du måste vara försiktig vid utomhuslöpning. Busreduceringen ska kunna avaktiveras genom att knacka på lurnarna två gånger, men i praktiken fungerar detta dåligt. Vidare kunde hörlurens diskreta knappar varit något större och haft lägre inbyggt motstånd. Nu är det svårt att trycka in knapparna utan att rubba luren i örat, speciellt under ett löppass.

Dyra hörlurar men du får extremt mycket för pengarna

Elite Sport är en premiumprodukt och det märks inte minst på tillbehören. Ett litet etui avsett för både förvaring och uppladdning medföljer. Det inkluderar både inbyggd LED-belysning och laddningsstation i powerbankform som räcker cirka två fulla laddningar - detta är förstås i kortaste laget sett till konkurrensen.

Det medföljer även mängder av öronpluggar i olika storlekar, både av silikon och formskum. Likaså flera olika pulsmätarvingar.

Manualen är trots sitt kompakta format tydlig med stora bilder och textanvisningar. En röst i hörlurarna ger enkla instruktioner på engelska om hur du parar ihop dem med mobiltelefonen. Konceptet är användarvänligt rakt igenom.

Öronpluggarna är inte obekvämare än genomsittet, men efter 1,5 timme börjar de göra lite ont. Hörlurarna går bra att springa med, men kan ändå trilla ut någon enstaka gång, speciellt under övningar såsom armhävningar.

Jabra Elite Sport har en ganska saftig prislapp, men du får samtidigt mycket kvalitet och funktionalitet för pengarna. Det märks att tillverkaren har tänkt till kring varje aspekt och hörlurarnas svagheter är både få och små. Om du registrerar dem ingår dessutom tre års garanti.

Bra byggkvalitetgrymt ljudmånga tillbehör
Pyttesmå tröga knapparnågot kort batteritid

3. Apple Airpods Pro – BÄSTA PREMIUMHÖRLURAR IN EAR

Dyra men fantastiska hörlurar

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5) Batteritid (lurar): 4,5 h Batteritid (etui): 24 h Vikt: 5,4 g (lurar), 45,6 g (etui)

Apple AirPods Pro

Apple Airpods Pro är den hett efterlängtade in ear-modellen av företagets populära Airpods. Men Apple nöjde sig inte med att bara göra en ny hörlursform, de förbättrade samtidigt ljudet rejält och slängde in en riktigt smart brusreducering.

Otroligt bekväma

Apple själva skryter med att propparna på hörlurarna ”andas”. Det kan låta som ett marknadsföringsknep, men faktum är att det gör dem bekväma att ha på sig även längre stunder, något som annars är svagheten hos in ear-modeller.

Samtidigt är de fukttåliga, vilket gör att du kan träna med dem. Nackdelen då är att de snabbt glider ut när du blir lite svettig, så renodlade träningslurar sitter fortfarande bättre.

Kopplar du Airpods Pro till en Iphone eller Ipad kan du göra vissa inställningar, som ett passformstest och vilken hörlur som ska agera mikrofon när du pratar. Däremot är det ganska skralt med inställningar i allmänhet, inställningsmöjligheterna förlorar du dessutom helt om du kör dem med en Android-telefon eller dator.

Brusreduceringen är riktigt bra. Den tystar ner det mesta runt dig utan att det känns överdrivet som vissa aktiva brusreducerare kan göra. Ett långt tryck på hörlurarnas knapp slår av reduceringen och hjälper samtidigt till att släppa in ljud mer än vad vanliga in ear-lurar gör.

Automatiskt bra ljud

Något Airpods knappast är kända för är ett bra ljud, men det har Apple ändrat på här. Vi blir faktiskt förvånade över mängden detaljer i alla register.

Medan det finns true wireless-lurar i den här prisklassen med ett rappare och piggare ljud är det absolut inget fel på kvaliteten i stort här. Apple har byggt in en automatisk equalizer för att anpassa ljudet till det som spelas och den verkar faktiskt göra ett riktigt bra jobb.

Även samtal går relativt bra. True wireless-lurar är knappast kända för sin samtalskvalitet, men troligen tack vare att Airpods Pro har placerat mikrofonen på en liten pinne (precis som föregångarna) låter det oftast helt okej för mottagaren. Det är mer än man kan säga om de flesta lurar i den här klassen.

Apple Airpods är dyrare än andra true wireless-lurar med aktiv brusreducering. Samtidigt ger de en enormt bra passform, ett riktigt smidigt format, en smart brusreducering och ett ljud som nästan är på nivå med klassvinnarna. Det gör Airpods Pro till vårt bästa premiumval bland in ear-hörlurar.

Bra ljudExtremt lättanvändaSmart brusreducering
Sitter inte fast när du svettasFå inställningar

4. Jaybird Vista

Svettåliga hörlurar med stabil uppkoppling

Typ: Trådlösa true wireless-hörlurar Vattentåligt: Ja (IPX7) Anslutning: Trådlös (Bluetooth) Batteritid: 6+10 timmar (lurar+case) Vikt: 6 g

Jaybird Vista

Det finns alltid ett orosmoment med trådlösa hörlurar, särskilt true wireless-varianten, att uppkopplingen mot telefonen ska vara bristfällig och få musiken att hacka. Efter en lång period med Jaybird Vista kan vi glatt konstatera att vi faktiskt sluppit den irritationen helt.

Sitter som berget

Vista förvaras i ett hyfsat smidigt laddningsfodral, med fästrem för att understryka sportigheten. Laddningen om än något långsamt på två timmar, sköts via USB-C och ger dig sex timmar speltid i lurarna och ytterligare tio i etuiet, vilket är riktigt bra.

Vid sidan av oavbruten musik är passformen den allra viktigaste i det här fallet. Svett och allmänt skumpande är en utmaning och där har vi upprepade gånger blivit imponerade av hur bra Jaybird Vista sitter i alla lägen. Även under tuffare pass eller i totalt ösregn sitter de kvar.

Lite detaljfattigt men ändå riktigt bra ljud

Den klassiska nackdelen med true wireless-lurar är att samtalskvaliteten blir lidande och det gäller tyvärr även här. Det fungerar, men låter ständigt lite avlägset och murrigt för mottagaren.

Ljudkvaliteten vid musiklyssning är det däremot inget fel på. Jämfört med finsmakarlurar tappar vi en hel del detaljer i ljudet, men inte så att det börjar låta dåligt.

Vanan trogen för träningslurar är basen en aning uppskruvad som standard, något du själv kan ställa in i tillhörande app. Där kan du även bestämma vad knapparna på hörlurarna gör (en per lur). Bristen på knappar gör att du får ställa volymen på telefonen, men enklare styrning via lurarna går bra.

Jaybird Vista låter tillräckligt bra vid musiklyssning, har en av de mest stabila uppkopplingar vi hört på ett par true wireless-lurar och kanske den bästa passformen vi varit med om på ett par träningslurar. Helt klart en perfekt kombination för dig som lyssnar mycket på musik när du tränar, men inte sköter så många samtal.

Fantastisk passform även under träningGanska lång batteritidAvbrottsfri uppkopplingKraftfull bas som kan reglerasKan tvättas rent efter träningspasset
Dåligt samtalsljudViss avsaknad av detaljer i ljudet

5. Jabra Elite 85T

Stundtals riktigt imponerande true wireless-lurar i budgetformat

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar med ANC Vattentåligt: Ja (IPX4) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.1) Batteritid: 5,5 h (25 h totalt med battericase) Vikt: 7 g (snäcka) 45,1 g (laddetui) Övrigt: Aktiv brusreducering (ANC)

Jabra Elite 85T

Jabra Elite 85T är senaste värstingmodellen inom true wireless från danska Jabra. Prislappen skvallrar om lurar i premiumskalan, men med många detaljer som definitivt berättigar den. Trots den relativt höga vikten har vi svårt att dra oss till minnes ett par in ear-lurar, true wireless eller ej, som varit bekväma att bära under så långa stunder.

Bekvämlighet till max

Ingen ska någonsin anklaga Jabra för att vara några designmästare och 85T sticker inte ut på något sätt. Det är i dubbel mening förvisso, eftersom de sitter någorlunda diskret i örat och i allmänhet är rätt minimalistiska, men samtidigt med en design du tyvärr glömmer direkt.

Ungefär där slutar det mesta negativa också. Vi vet inte riktigt vad Jabra gjort här, utöver att gjuta av ett par tusen öron för att trixa med passformen, men vi är positivt överraskade hur pass bekväma de är att bära under längre tid. Batteritiden på 5,5 timmar stämmer ganska väl och är kanske inte klassledande, men vi har haft dem i och igång under en hel sådan session utan att uppleva något nämnvärt tryck eller obehag i hörselgången.

Apropå batteri får vi en godkänd mängd laddningar ut battericaset, som även går att ladda trådlöst om så önskas.

Rymligt ljud

En annan anledning till att vi har dem i en hel batteriladdning är att de låter riktigt bra. Ljudbilden är kanske inte lika pigg och rapp som hos Sonys motsvarigheter, men vi får en betydligt bättre rymd i ljudet här. Positivt nog fungerar de riktigt bra under samtal också, då de plockar upp vår röst oväntat bra. I lite stökigare situationer utomhus pallar de inte riktigt, men för det mesta är vi positivt överraskade.

Via Jabras app kan du ställa in såväl equalizer som vad knappen på respektive lur ska göra och även växla mellan Google eller Alexa som röstassistenter. Den aktiva brusreduceringen gör även den ett bra jobb och det är inga svårigheter att slå på läget för genomhörning heller. Jabra själva skryter med 11 nivåer mellan full genomhörning och full brusreducering. Det är inget du kommer att ha användning av i praktiken, men det finns inställningsmöjligheter om du så önskar.

Jabra Elite 85T kostar en slant, men känns faktiskt värd varenda krona. Kombinationen av att de är så otroligt bekväma att ha på sig och levererar riktigt bra ljud gör dem till en ruskigt bra produkt.

Mycket hög ljudkvalitetotroligt bekväma under längre tidmånga funktioner
Lite anonym designaningen kort batteritid i själva lurarna

6. Sudio Tolv

Prisvärda lurar för vardagsbruk

Typ: Trådlösa true wireless-hörlurar Vattentåligt: Nej, men svettresistenta Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0 v2) Batteritid: 7+30 timmar (lurar+case) Vikt: 8 g+40 g (lurar+case) Räckvidd: 15 meter

Sudio TOLV

Dessa trådlösa hörlurar är från det Svenska företaget Sudio, och deras modell Tolv har ett inbjudande yttre och massor av funktionalitet till en relativt låg kostnad för att vara true wireless. Du får exempelvis mycket bra ljudkvalitet, lång räckvidd och schysst batteritid. Tre av de viktigaste parametrarna för att klassas som bra hörlurar.

Tolvs skal är gjort av en plast med lätt gummerad yta, så det är härligt att hålla i dem. Du får bra grepp, och de ser dessutom bra ut i öronen. Det finns totalt sex olika färger att välja mellan vilket är en bonus för dig som bryr dig om sådant.

Ljudet i Tolv är riktigt bra. Fokuset känns som att det legat på mellanregistret, där sång och instrument har ett väldigt rent och klart ljud. Basen gör sig bra, men tar aldrig över mellanregistret, såsom den tenderar att göra hos vissa konkurrenter.

Tolvs hörlurar är utrustade med två mikrofoner en i varje öra, vilket gör upptagningen av ens röst under samtal tydlig och krisp. Med denna setup följer också att du får med en hel del bakgrundsljud, det blir tydligare för motparten vad som händer runtomkring dig.

Sudio-Tolv-1

Passformen då? Vårt första intryck är att Sudio Tolv är klumpiga. Det var svårt att hitta en bra position i örat. Vi var tvungna att göra lite efterforskning. När man väl vet hur de bör sitta sitter de riktigt bra och känns stabila i örat. Man får även med tre olika storlekar av silikonöverdrag för att du ska kunna anpassa dem efter dina öron. Dock blir de aldrig riktigt sköna i örat, passformen är helt klart Tolvs akilleshäl.

Sudio anger att Tolv har sju timmar batteritid, och så länge du spelar upp på normal volym stämmer detta ganska bra med verkligheten. Drar du upp volymen kostar det någon halvtimme på batteritiden. Samtidigt har det smidiga etuiet upp till 35 timmar uppladdningsförmåga, och det är riktigt bra sett till priset på dessa lurar.

Sudio-Tolv-2

Studios Tolv passar till den vardagliga pendlaren och tack vare sin batteritid gör den sig väl på resande fot där batteriet är i fokus. Den passar också till lättare träning då den inte är vattenresistent men klarar av svett och liknande. Dock ingen träning där du skuttar runt allt för mycket eller grimaserar, då tenderar de hoppa ur örat. Framför allt är detta riktigt prisvärda hörlurar för dig som vill ha till vardags. Men be gärna att få testa dem först så att du ser att de passar dina öron.

Bra batteritidfin byggkvalitetrent mellanregister & bra balans i ljudet
Ensidig positionering i örat

7. Sony WF-1000XM3

Vindpinade men älskvärda

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentålig: Ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 6 h Vikt: 15,7g

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3 må ha ett krångligt namn och ett ganska klumpigt laddningsetui, men de är de bästa true wireless-lurarna vi i skrivande stund testat.

Stora och snygga men lite vindpåverkade

Vi börjar dock med det negativa. Både laddningsetui och hörlurar är av det lite större slaget. Just lurarna har ganska stor yta jämfört med många andra. Där hittar vi också den enskilt största nackdelen med hörlurarna. Det krävs nämligen inte mer än att du går i lite rask takt för att du ska höra vinddraget mot hörlurarna. Oftast håller det sig på en nivå som går att ignorera, men det finns där.

Det är riktigt synd, eftersom den aktiva brusreduceringen hos hörlurarna är riktigt bra trots den minimala storleken.

I tillhörande app kan du ställa nivån på brusreduceringen, och en ovanligt stor mängd andra funktioner, kring hörlurarna.

Däremot får vi ge beröm till batterilösningen. Det är inte ovanligt att laddningsetuiet laddar ur ganska fort eftersom det ligger och toppar upp hörlurarna hela tiden. I fallet med WF-1000XM3 verkar den biten vara löst och vi råkar sällan ut för urladdade lurar efter att inte ha använt dem på ett tag.

Piggt ljud

Viktigast för en hörlur är dock hur de presterar ljudmässigt och där är Sonys in ear-lurar just nu bäst på marknaden. För ovanlighetens skull får vi exempelvis inga kommentarer alls från den vi pratar med. Lurarna plockar upp en del bakgrundsljud, men låter riktigt bra åt båda håll vid samtal. Det gör även att kommunikation med röstassistent funkar riktigt bra.

Det är däremot inget mot musikljudet. Sony har lyckats få till enormt många detaljer och helt fantastiskt bra snärt i basregistret som vi inte kan minnas att in ear-lurar haft speciellt många gånger tidigare. Det i kombination med riktigt detaljrikt mellan- och diskantregister gör att det är en ren fröjd att lyssna på musik i WF-1000XM3.

Positivt är även att vi inte upplever fördröjning av ljudet, vilket gör att vi kan titta på film med dem. Den stundtals hackiga uppkoppling som många true wireless-lurar dras med märker vi inte av alls i dessa.

Vi hade gärna sett lite redig vattentålighet och möjlighet att ändra volymen direkt på hörlurarna. Men med tanke på hur vansinnigt bra ljudet och brusreduceringen är kan vi ha överseende med det mesta.

Sony WF-1000XM3 är helt enkelt de bästa true Wireless-lurarna du kan köpa i dagsläget.

Fenomenalt ljudgrymt samtalsljudbra brusreducering
Plockar upp en del vindbrus

8. Oneplus Bullets Wireless 2

Batteristarkt halsband med bra ljud

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 14 h Övrigt: Stöd för Google Assistant, snabbknapp för växling mellan enheter

OnePlus Bullets Wireless 2

Oneplus Bullets Wireless 2 är ett riktigt bra exempel på att Oneplus inte bara gör prisvärda prestandatelefoner. Deras andra generation av trådlösa hörlurar packar in en hel del vettiga funktioner till ett högst rimligt pris.

Snabb laddning och snabb växling

Bullets Wireless 2 har, precis som föregångaren, formen av så kallade neckbuds. Det innebär att du har ett lite tjockare ”halsband” över nacken och en sladd upp till vardera hörlur.

Halsbandet innehåller laddningskontakt, usb-C, batteri och uppkopplingsknapp. På ena sladden sitter kontroller för att styra musiken och samtal.

En stor fördel är den riktigt långa batteritiden på 14 timmar, vilket stämmer ganska bra i våra mätningar. Samtidigt har den snabbladdningsfunktion, där tio minuters laddning ska ge tio timmars speltid.

Uppkopplingsknappen är en trevlig lösning även den. Med hjälp av den kan du nämligen snabbt växla mellan två hopparade enheter, exempelvis din telefon och dator. Under våra tester har vi inte upplevt några som helst uppkopplingsproblem heller, oavsett parad enhet.

Tyvärr sitter en väldigt stark lysdiod på nackbandet. I dagsljus märker man inte av den, men i mörka rum syns blinkandet från den väldigt tydligt.

Neutralt ljud och bra ljuddämpning

När det kommer till ljudet har Oneplus uppgraderat såväl elementen som tekniken bakom. Det gör att det överlag låter riktigt bra oavsett musikgenre. Mellanregistret är inte så detaljerat som hos de allra bästa, men vi får samtidigt ett överlag neutralt ljud utan att någon del sticker iväg.

Talkvaliteten är riktigt bra, vilket är relativt ovanligt för den här typen av produkt. Plus också för Google Assistant-stödet.

Själva pluggarna sitter riktigt bra i öronen och dämpar omgivande ljud rejält, utan att för den sakens skull vara utrustade med aktiv brusreducering. Passformen gör att de gärna får hänga med på träningspass. Lurarna har däremot ingen officiell vattentätning, även om vi inte stött på problem där.

Det är inte alla som gillar lösningen med nackband för hörlurar. Men stör den biten inte dig är Oneplus Bullets Wireless 2 ett riktigt bra alternativ som passar både musik och samtal.

Bra musikljudtoppkvalitet på samtalsljudsmart växlingsknapp
Ingen vattentålighetstörande lysdiod

9. Sony EX650AP

Skönt designade hörlurar med ett detaljerat, naturligt ljud med hög närvarokänsla

Prisklass: Mellan Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 12 mm Headset: Ja Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 5 - 28 000 Hz

Sony MDR-EX650AP

Både sett till ljud- och byggkvalitet så ger Sony EX650AP ett imponerande intryck. För att minimera resonans och förvanskningar av ljudet är höljet tillverkat av mässing, alltså samma material som används i bleckblåsinstrument som trumpeter och valthorn. Mässingen ger också hörlurarna sin karakteristika gyllene färg.

Ljudbilden är detaljerad och välbalanserad med fantastisk närvarokänsla. Överlag är hörlurarna raka i frekvensgången och ger ett öppet, naturligt ljud. Basen är punschig och energisk men för att vara nitiska saknar vi lite värme i nedre mellanregistret.

Lurarnas vridna design gör att de sitter perfekt i öronen, även på joggingturen. Sladden är trasselfri och ljudkvaliteten i mikrofonen är utmärkt. Vi är som sagt mycket imponerade, detta ett givet köp för alla musikälskare.

Detaljerat naturligt ljud med hög närvarokänslahög byggkvalitet
Volymkontroll saknas

10. Urbanears Active Stadion

Tuff hörlur för träningstokiga som söker skön design

Typ: Träningsheadset Vattentåligt: Ja (anges som svettåligt) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.0) Mikrofon: Inbyggd Max SPL: 115 dB Batteritid: 7 h

Urbanears Stadion

Urbanears Active Stadion är ett trådlöst ”in ear-headset” med en smart design som gör att det håller sig på plats utan att du måste sticka in det i örongångarna. Det är formgivet så att en bygel bakom örat samverkar med en mjuk mindre bygel på framsidan. Headset sitter riktigt komfortabelt. Framför allt behöver du aldrig känna dig orolig att det ska trilla ur, det ruckas inte ens under våra tuffaste terrängpass, exempelvis OCB.

Det skruvade nackbandet gör också att det passar alla, oavsett hur stort eller litet huvud du har. Dock kan det vara lite klurigt att få det på plats innan du vant dig.

Likaså är det minimalistiska kontrolltänket inte helt självklart att förstå sig på. De tillämpar ett tidsystem med en enda knapp för styrning. Ett två sekunder långt klick på play startar headsetet, men ska du para det med en ny enhet måste du först stänga av det och sedan hålla inne knappen fem sekunder. En LED-lampa indikerar status. Det är enkelt när du vet hur man gör men användarvänligheten kan absolut förbättras.

Ger dig bra koll på omgivningen om du tränar utomhus

Ljudkvaliteten är vad du kan förvänta dig av ett headset i den här kategorin. Det är ett klart och rent ljud med bra återgivning av de högre registren, men basen och djupet saknas tyvärr. Det klara ljudet gör sig bra för samtal - skulle någon ringa under träningspasset är det med andra ord inga problem att höra vad de säger.

Stadion tar dock in en hel del miljöljud. För den som tränar på stökiga gym kan detta upplevas irriterande, medan den som hellre tränar utomhus och måste ha koll på omgivningen snarare har nytta av det. Säkerhetsmässigt är det med andra ord ett plus.

Stadion klarar också de vattentester vi utsätter det för. Allt från svettiga löppass i regn till att köras en omgång (av misstag) i tvättmaskinen. Med tanke på hur bekvämt och lätt de sitter i örat och den helt okej ljudbilden tillsammans med övriga nämnda fördelar är slutsatsen att detta är ett mycket bra headset - speciellt för den som ofta tränar utomhus.

Bekväm designvattentåligasitter stadigt i örat
Mindre bra i bullriga miljöer

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

11. Huawei Freebuds 4i

Stundtals riktigt imponerande true wireless-lurar i budgetformat

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar med ANC Vattentåliga: Ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.2) Batteritid: 10 h (7,5h med ANC) Vikt: 5,5 g (snäcka) 36,5 g (laddetui) Övrigt: Aktiv brusreducering (ANC)

Huawei FreeBuds 4i

True Wireless, alltså de vanliga små trådlösa hörlurarna utan sladd melland sig, har i det närmaste blivit standard numera. Nackdelen är att du nästan uteslutande har behövt gå upp lite i prisklass för att kombinera viktiga aspekter som ljudkvalitets, stabil uppkoppling och även snabb uppkoppling. Huawei Freebuds 4 gör ett riktigt bra försök att kombinera ihop dessa i en ganska behaglig prisklass.

Ta det lugnt

Själva hörlurarna är av in ear-modell med utstickande pinne innehållandes antenn och mikrofon. Vi har lite trassel att hitta rätt storleka på öronkuddarna för att lurarna ska sitta bra, så de inte tränger lika djupt in i hörselgången som många andra in ear-lurar. Efter lite pyssel sitter de dock där de ska. Huawei Freebuds 4i Lurarna i sig laddas genom ett riktigt smidigt laddningsetui. Etuiet stödjer snabbladdning, vilket ger dig ett par timmars lyssnande på bara tio minuters laddning. Etuiet i sig har däremot inte ett speciellt stort batteri, vilket gör att de inte tillför tre- eller fyrdubbla speltiden som hos många andra true wireless-lurar. Det vägs dock upp av att hörlurarna i sig har riktigt bra batteritid. Uppåt tio timmar utan brusreduceringen är riktigt bra. Ljudet vid musiklyssning är en ganska speciell historia. Till en början blir vi faktiskt mäkta imponerade över detaljåtergivningen Huawei fått till här. I lugnare och lite mer okomplicerade låtar låter det förvånansvärt bra för prisklassen, särskilt just med detaljerna. Däremot försvinner nästan alla detaljer när ljudbilden blir lite snabbare eller mer komplex. En poplåt i mellantempo låter fantastiskt, hetsig power metal med dubbelkagge blir genast väldigt grötig. Huawei Freebuds 4i

Tveksam brusreducering

För samtal funkar de helt okej, men inte mer än så. mottagaren hör för det mesta vad vi säger i de flesta situationer, men tycker knappast att det låter direkt fantastiskt. Även om Huawei inte bekymrat sig om att betala licensavgiften för att få en riktig IP-klassning på lurarna är de faktiskt fuktskyddade och klarar av såväl regn som träningspass. Däremot sitter de inte speciellt bra under svettigare löppass. Huawei Freebuds 4i Brusreduceringen kommer i tre steg, på/av/genomsläpp. Läget för att släppa igenom ljud så att du hör omvärlden funkar riktigt bra, men skillnaden mellan av och på är faktiskt så pass marginell att du lika gärna kan lämna den av. När det gäller uppkoppling mot telefonen är den riktigt stabil och vi upplever heller ingen eftersläpning i ljudet när vi använder lurarna för att titta på film med telefonen. Huawei Freebuds 4i I likhet med Huaweis övriga hörlurar fungerar de med egentligen allt som stödjer bluetooth. Däremot fungerar de bättre till Android än Iphone. Detta för att Huaweis inställnings-app inte finns till Apples telefoner. Grundinställningarna funkar däremot fint i sig, men vill du pilla gör du det bäst med Android. Huawei Freebuds 4i är ett rätt bra alternativ för sin prisklass. De ställer en del krav på din musiksmak, men håller batteriet länge och ger en riktigt stabil uppkoppling.

Stundtals fantastisk detaljåtergivningBra batteritidStabil uppkoppling
Grötigt ljud i hetsigare låtarInga inställningar till IphoneNågot poänglös ANC

12. Sudio Fem

Schysst ljud till schysst pris

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: ja (IPX5) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5) Batteritid (lurar): 6 h Batteritid (etui): 12 h Vikt: 5,4 g (lurar), 45,6 g (etui)

Sudio FEM

Sudio Fem är ett par hörlurar som lämnar en med både nöjsamhet, och några lite sämre intryck. De briljerar när det kommer till ljudet, de låter bättre än vad prislappen indikerar. Dessa lurar har en väldigt ren diskant, ett lagom bastryck och ett väldefinierat mellanregister. De fungerar lika bra att lyssna på klassisk musik i, som att dra på RnB. Sett till priset, och det faktum att de dessutom är true wireless med laddbank i etuiet, är ljudet fenomenalt.

Samtidigt har de en nackdel som är svår att bortse ifrån. Det börjar göra ont i öronen efter att man burit dem i cirka 20 minuter. De sitter inte dåligt, tvärtom. För att vara en modell som saknar vinge sitter de riktigt bra. Men de upplevs väldigt hårda och man märker verkligen av dem. Efter någon timme vill vi ta ut dem.

Trevligt med snabbladdning

Sudio Fem är enkla att komma igång med. Det är bara att ladda upp etuiet via USB-C-kabeln, plocka ur hörlurarna, stoppa in dem i örat och öppna blåtandsinställningarna på enheten du vill parkoppla med. Dock har touchstyrningen lite seg respons, och det är inte alltid den registrerar eller så dubbelregistreras kommandon för vi är lite för snabba att tro att den återigen missat. Så här finns förbättringsmöjlighet för Sudio.

Etuiet är ett av de bättre vi testat. Dels på grund av dess storlek och materialval, dels på grund av funktionerna. Storleksmässigt går det lätt och ledigt ner i byxfickan. Den runda och ganska platta formen gör att de går att gömma undan nästan var som helst. Magneten i locket håller etuiet stängt när de hänger där. Dessutom har de en snodd monterad på så att du kan fästa eller hänga upp det. Den lätt gummerade ytan gör att du får bra grepp och att det ligger stabilt. På insidan hittar du hela fyra informativa dioder som visar hur mycket batteri som återstår.

Batteritiden du får ut ur Sudio Fem är runt 5-6 timmar beroende på hur hög volym du har, och med det laddbara skalet fick vi ut nästan 2 fulla laddningar vilket gör den sammanlagda batteritiden till runt 17-18 tim - godkänt för priset men knappast imponerande.

En fördel är att du kan snabbladda Sudio Fem. Tio minuters laddning ger cirka en timmes batteritid, vilket är otroligt händigt stressiga dagar där man glömt att ladda upp batteriet.

Sudio Fem passar dig som söker ett par prisvärda true wireless-hörlurar. Du bör testa dem först och känna på passformen, då de kan vara lite hårda i öronen. Men tycker du om passformen är detta ett riktigt bra köp - du får både bra ljud och många funktioner till ett ganska lågt pris.

Mycket bra ljudsnabbladdningsmidigt & informativt etui
Upplevs hårda i öroneninkonsekvent touchstyrning

13. Philips TAT8505

Imponerande ljud med naturligt mellanregister för audiofiler

Typ: True Wireless-hörlurar med aktiv brusreducering Vattentåliga: Ja, svettåliga IPX4 Batteritid: 6 timmar (uppmätt) + 18 timmar från etuiet Övrigt: Dubbla mikrofoner, awareness mode anpassar efter rådande förhållanden

Philips TAT8505BK

Philips TAT8505 är ett par stilrena true wireless-hörlurar i produktserien 8000 Series. Lurarna levereras med inte mindre än fem olika gummiproppar som ska säkerställa passformen, och vi har inga problem att få dem att sitta bra i öronen under våra tester, som bland annat inkluderade en riktigt bökig löptur på sju kilometer i snö och is.

Vi bjuds på en riktigt fin brusreducering, som kanske inte är att betrakta som direkt klassledande, men som ändå gör jobbet förtjänstfullt. Philips använder en proprietär teknologi för ändamålet, och vi bedömer att den tillhör topp tio-skiktet, men tar sig inte upp på topp tre.

Philips-TAT8505-true-wireless

Ljudkvaliteten i detalj

Ljudet överlag är också riktigt bra. Vi får inte riktigt den där sluggerbasen som dyrare true wireless-hörlurar kan erbjuda, men för den som söker ett veritabelt Sunburst i skallen på söndagspromenaden räcker basåtergivningen gott och väl. Det bör också påpekas att många audiofiler föredrar en lite mer tillbakahållen bas, då den riskerar att äta andra frekvenser.

Mellanregistret är rakt och ger en upplevelse som för tankarna till studiomonitorer (det vill säga den typ av högtalare som används när man mixar ljud i en studio). Det är en väldigt trovärdig ljudåtergivning vi får, men det innebär också att det inte alltid är ett behagligt mellanregister vi serveras, speciellt inte på hög volym. Är man inte alltför het på volymreglaget i Spotify fungerar det dock bra.

Diskanten är utmärkt. Väl avvägd och med fin definition, även när vi har brusreduceringen aktiverad. Sammantaget är det här ett par hörlurar som låter oerhört bra, vare sig vi spelar SZA, Metallica eller Michael Franks i dem.

Samtalskvaliteten har Philips också lyckats bra med. Även när vi befinner oss mitt på det sprudlande Södermalm under lunchrusning går det att föra en konversation utan att mottagaren störs av ljudet runtom.

Den utlovade batteritiden stämmer dessutom mycket bra med den batteritid vi också får ut.

Bluetoothparningen fungerar däremot mindre bra, och vi har upprepade problem med att få de här hörlurarna att dyka upp på listan över enheter både med en Iphone 11 Pro, en Ipad Pro och med en Samsung Galaxy S21 Ultra. Vi upplever dessutom att ena hörluren kopplar ifrån i tid och otid, vilket drar ned användarupplevelsen rätt ordentligt.

Att Philips inte har en mer prominent position i det här segmentet framstår plötsligt som något av en gåta, och med tanke på hur bra den här produkten faktiskt låter kan vi inte göra annat än att ge den våra varmaste rekommendationer. TAT8505 är inte bäst i klassen när det handlar om ljudkvalitet, men man är definitivt med bland de 15-20 bästa.

Ljudkvaliteten imponerarskön passformbra brusreducering
Bluetoothparningen krånglarkunde haft högre IP-klassning

14. Huawei Freebuds Pro

Funktionsfyllda med begränsningar

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.2) Batteritid: 7 h, 30 h med laddetui Vikt: 12,2 g (snäcka) 60 g (laddetui) Övrigt: Aktiv brusreducering (ANC), trådlös laddning

Huawei FreeBuds Pro

Vill du ha ett par Airpods Pro men äger en Android-telefon? Då är det Huawei Freebuds Pro som du ska titta efter, i alla fall om du frågar Huawei. Samtidigt är det lite av en blandad kompott av vad som är riktigt bra och vad som saknas.

01-Huawei-freebuds-pro-True-wireless-in-ear

Bara för Android

Äger du en Huawei-telefon är du uppkopplad och igång nästan innan du packat upp lurarna, ungefär så smidigt är det. Om du istället kör på en Android-telefon av annat fabrikat får du ladda ner AI Life-appen från Huawei för att göra uppkopplingen smidig. I den appen gör du även alla inställningar och kan analysera hur bra lurarna sitter för bästa möjliga ljudisolering. Kör du däremot Iphone är du låst till den vanliga Bluetooth-uppkopplingen och får glatt leva utan vidare inställningar.

02-Huawei-freebuds-pro-True-wireless-in-ear

Freebuds Pro bjuder på en rätt bra batteritid i sig och ytterligare ganska bra mängd extraladdningar via det något stora fodralet. Du kan även ladda fodralet trådlöst om du vill.

Bra men detaljfattig

Freebuds Pro har såväl en klassisk in ear-design (som i sig isolerar ljud rätt bra) och en riktigt bra aktiv brusreducering. Denna kan enkelt ställas för att även släppa igenom omgivningens ljud om så önskas. Trist nog är hörlurarna inte vattenskyddade på något sätt. Däremot är uppkopplingen mot telefonen riktigt stabil

03-Huawei-freebuds-pro-True-wireless-in-ear

När det kommer till styrning av lurarna sköts det genom touch och klämsensorer på skaften till hörlurarna. Manövrar som tar en ganska bra stund att vänja sig med, men som ändå funkar rätt bra.

Samtalsljudet är hämtat från tidigare generationer av Freebuds och är faktiskt riktigt bra. Ljudet vid musik ger bra balans över hela registret oavsett volym, men däremot saknar vi en del detaljer i ljudet för att vara helt lyckliga.

Huawei Freebuds Pro är ett på många sätt stabilt val av True wireless-lurar där framför allt brusreducering och samtalsljud sticker ut.

Bra samtalsljudbra brusreduceringbekväma
Lite detaljfattigt ljudsaknar fuktskydd

15. Sennheiser CX 400 BT

Låter bättre än vad de ser ut

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Anslutning: Trådlös (Bluetooth) Batteritid: 7,5 h (uppmätt) + 13 h i etuiet Vikt: 12 g

Sennheiser CX 400BT True Wireless

Sennheiser CX 400 BT är ett par true wireless-hörlurar i mellanklassen, vilket är en tämligen ovanlig placering för det här premiummärket.

Ljudet är mycket bra. Du har ett klart, rikt och välbalanserat ljud med bra stuns i basen och mycket detaljer i det övre registret. Kanske att mellanregistret försvinner lite på högre volym, men det är ändå ett ljud som låter en bra bit över de 2 000 kronor som hörlurarna kostar i skrivande stund.

Inte supersköna

CX 400 BT är däremot inte de skönaste in ear-hörlurar vi har testat. De är inte direkt osköna heller, bara inte sådär “osynliga” som vi skulle önska sett till prisklassen. Dels saknar de vinge och du måste trycka in dem ganska hårdhänt för att de ska stanna kvar i örat. Dels står de ut en del och det är lätt hänt att man kommer åt dem så att de trillar ur. Med det sagt så sitter de ändå ganska bra under normala förhållanden. Det är exempelvis inga problem att få dem att sitta kvar under tågresan eller när du sitter och jobbar på kontoret.

Vi saknar någon form av brusreducering och likaså hade det varit fint om de pausat musiken när du tar ut dem ur öronen.

På den positiva sidan noterar vi att du i appen kan ställa vad du vill att touchkontrollen på luren ska göra, samt att du har tillgång till equalizer för att finjustera ljudet efter dina personliga preferenser.

Byggkvaliteten känns lite plastig. Både etuiet och själva lurarna är genomgående hårdplast, och även om de inte ger ifrån sig missljud känns de heller inte riktigt så dyra som de ändå är.

Gott om tid att lyssna på musik

En fördel med CX400 BT är den långa batteritiden. Vi klockar den till strax över 7,5 timme, och sedan har du ytterligare två laddningar i etuiet. Två laddningar är kanske i snålaste laget sett till konkurrenter i samma prisklass, å andra sidan är det få som ger lika lång batteritid i ett streck.

Sennheiser CX 400 BT gör ett mycket bra jobb när det kommer till att leverera ljud av högsta kvalitet, ljud som låter en bra bit bättre än vad priset indikerar. Men de lämnar samtidigt också lite att önska i form av byggkvalitet och passform. Ljudet är förstås det viktigaste, och där lever de utan problem upp till sitt pris.

Jättefin ljudkvalitetlång batteritid
Inte jättesköna i örat någon längre tidingen brusreducering

16. Jabra Elite 75t

Bra hörlurar i lite tråkigt case

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: Ja (IP57) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 7,5 h Vikt: 11 g Övrigt: App med equalizer, passiv brusreducering, snabbladdning 15 min ger 1 h speltid

Jabra Elite 75t TWS

Jabra Elite 75t är ett par diskret designade true wireless-lurar. De sitter helt okej i öronen, men eftersom de saknar vinge och ordentlig gummering blir stabiliteten i örat aldrig 100-procentig - speciellt inte om du ska använda dem när du tränar.

Du får med extra silikonpluggar i kartongen och efter att ha mixtrat med dessa får vi till en okej passform.

Ljudet är den stora säljpunkten hos dessa hörlurarna. Det är ytterst välbalanserat, med en djup bas och ett detaljerat övre- och mellanregister. Ljudet känns hela tiden levande och fylligt. För dig som gillar att kräma på så kan du även se fram emot en hög maxvolym.

Brusreduceringen är helt okej, det är långt ifrån en bruseliminering men tillräckligt för att du ska känna att ljudet omsluter dig och omvärldsbruset inte utgör ett störningsmoment.

Att lurarna tål både svett och en dusch är inte heller helt fel.

Personifiera upplevelsen

Jabra har sett till att du har en app som fungerar ihop med lurarna. Det innebär att du kan få mjukvaruuppdateringar, vilket är positivt. Appen gör även att du i viss utsträckning kan personifiera ljudet samt att du själv kan bestämma vilka funktioner de fysiska knapparna ska ha.

Det medföljande etuiet dubblar förstås som powerbank och rymmer cirka 4 fulla laddningar, vilket känns lite snålt när vi tar priset i beaktande. Etuiet är helt i plast och bara utrustat med en LED-diod för information kring batteritid, vilket spär på budgetkänslan. På den positiva sidan noterar vi att det är väldigt kompakt och lätt - precis som lurarna i sig.

Batteritiden på själva hörlurarna är däremot kanon. När vi drar upp volymen når vi upp till nästan sju timmar, så de utlovade 7,5 ligger nära till hands på försiktigare ljudnivåer.

Jabra Elite 75t är utan tvekan bra hörlurar. Priset motsvarar inte riktigt utförandet på tillbehören och passformen är lite instabil sett till träning. De passar dig som söker ett par in ear-lurar med lång batteritid, grym ljudkvalitet och en diskret hörlursdesign, samtidigt som du inte är priskänslig.

Mycket bra ljudkvalitethög maxvolymmycket diskret designdu kan bada med dem
Saknar vingeetuiet är plastigt & rymmer ganska få laddningar

17. Pamu Slide

Backpackerns val

Typ: True wireless Vattentåligt: Ja (IPX6) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5) Batteritid (lurar): 10 h Batteritid (etui): 60 h Övrigt: Type-C snabbladdning

Padmate Pamu Slide

Pamu Slide är ett par true wireless-hörlurar med mycket imponerande batteritid och helt okej byggkvalitet.

Det ingår - som alltid med true wireless-lurar - ett etui som dubblar som powerbank. Laddningsetuiet är ganska stort om man jämför med konkurrenternas, men det kompletteras med att Pamu Slide även kan ladda din telefon trådlöst.

Lång drifttid

Pamu Slides höjdpunkt är de tio timmarna speltid som de erbjuder. Spelar du på hög volym kan du dra av en timme eller två på det numret, men på normalvolym stämmer siffran ganska väl.

Du har också upp till sex laddningar i etuiet, vilket är perfekt om man till exempel ska ut och campa eller resa långa perioder och inte har tillgång till laddare jämnt - du har med andra ord tillgång till hela 60 timmars batteritid.

Behöver du ladda din hörlurar snabbt så tar det ungefär fem minuter att skramla ihop till en timmes speltid - vilket är mycket väl godkänt.

På den negativa sidan anmärker vi på byggkvaliteten. De är ganska plastiga och byggkvaliteten upplevs inte jättehög. Detta förstärks av att de slutar fungera redan efter några månaders användning.

Pamu Slide

Ljudet är däremot tillfredsställande. Basen är djup och klar, vilket ger en härlig tyngd och bra avskärmning, speciellt när man är inomhus. Diskanten känns välbalanserad men kan på högre volym bli lite vass. Det är inte någon punkt som är över förväntningarna, men helheten i sig är det som gör att man får ett väldigt bra ljud och till detta priset så är det svårt att klaga.

Utomhus släpper dom tyvärr in lite vind vid blåsigare väder som kan upplevas störande. Höjer du volymen dränker du förstås detta.

Hörlurarna sitter bra men vid viss träning så kan man få känslan utav att dom ska ramla ur, men vid vanlig lättare träning fungerar de alldeles utmärkt. Vi har även haft dessa under motorcykelresor. Det är väldigt enkelt att få på sig hjälmen och när det väl sitter så känns det skönt och dom gör inte ont även vid längre resor.

Med Pamu Slides konkurrenskraftiga pris och uppseendeväckande batteritid får du bra prisvärde. Reser du mycket och har en begränsad budget så är detta lurarna för dig, men behandla dem varsamt.

Lång batteritidsnabb uppladdningbra ljud
Känslig vid höga vindardålig vid hårdträninglite låg byggkvalitet

18. Sennheiser CX Sport

Sitter som berget

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 6 h Vikt: 15,7g Övrigt: apt-X och apt-X low latency

Sennheiser CX Sport

Sennheiser CX sport känns som att de designats av någon som verkligen inte ville designa träningshörlurar. Men de är samtidigt ett perfekt exempel på att skenet kan bedra.

Odesignade med kort batteritid

Om det inte hade varit för Sennheiser-loggan hade vi lätt kunnat tro att CX Sport var ett par sportlurar från valfritt lågbudgetmärke. Kombinationen av gråsvart plast med neongula knappar och ‘klumpar’ på båda hörlurssladdarna känns enormt ‘o-Sennheiser’ och ser riktigt billigt ut. Plastig design helt enkelt.

När du väl lägger fingrarna på dem märks det däremot att det är ett betydligt mer gediget bygge än vad det först verkar - även om de ser plastiga ut är de riktigt välbyggda.

Samtidigt kan det kännas som att klumparna längs sladden är onödigt stora, särskilt sett till att batteritiden är på mesiga sex timmar. En batteritid som stämmer rätt bra med verkligheten, men som fortfarande kan klassas som kort.

Där tar emellertid det negativa slut, rejält.

Sitter som berget och spelar fantastiskt

Skenet bedrar helt enkelt. För väl laddade, hopparade med mobilen och ute på löppass är det ett par helt andra lurar vi möts av. In ear-konstruktionen på hörlurarna kombineras med ett par plastvingar för att sitta bättre under alla förhållanden och det fungerar verkligen. Hur svettiga vi än blir sitter de kvar utan problem. Klumparna på sladden bidrar samtidigt med att skapa jämvikt, så att det inte är en hörlur som får hålla all tyngd.

Eftersom mikrofonen placerats i en av dessa klumpar på sladden, tillsammans med knapparna för styrning av musiken, blir samtalsljudet riktigt bra. För att mottagaren ska höra dig bra är det i nästan alla lägen smartare att placera mikrofonen nära munnen, vilket gör att samtal aldrig innebär något problem här.

Samtidigt är musikljudet långt över förväntan, trots prislappen. Ljudet är rappt och piggt genom hela registret utan att visa några direkt svagheter. In ear-lurar väger ofta över mot bashållet och missar i mellanregistret, men här låter allt riktigt jämnt och fint.

Sennheiser CX Sport må se ut som budgetlurar, men funktionen och ljudet i alla lägen är bland det bästa vi testat för sportinriktade hörlurar.

Riktigt bra passformbra ljud vid både musik & samtal
Ser billiga utkort batteritid

19. Jabra Elite Active 65t

Riktigt bra ljudkvalitet, okej passform

Typ: Träningshörlur Vattentåligt: Ja/Nej? (IPXX: upp till 1 m i 30 min) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5) Batteritid: 5 h Vikt: 41 g Övrigt: App (Android, IOS), headsetfunktion, etui med inbyggt batteri

Jabra Elite Active 65t

Jabra Elite Active 65t är ett par stilrena och kompakta träningshörlurar som trots att de är helt trådlösa sitter relativt tryggt på plats i örat. Med en något större vinge på respektive öronsnäcka hade passformen blivit ännu bättre. Men den är ändå så pass att vi kan gå ut och springa utan att tappa dem. Samtidigt märker du knappt av dem i öronen eftersom de inte klämmer åt någonstans.

Ljudkvaliteten är utmärkt. Elite Active 65t har ett väldigt klart, välbalanserat och omslutande ljud. Basen är tillräcklig. Det är inte jättemycket punsch i den, men den går i bra harmoni med övriga register.

Hörlurarna är superenkla att koppla upp tack vare röstinstruktioner i dem.

Jabra har även utvecklat en app till sina hörlurar. I den ser du exakt vilken batteriprocent hörlurarna har, och du kan även byta mellan olika ljudinställningar. Exempelvis finns det en som heter commute där omgivningsljudet stängs ute mer än i exempelvis löpningsinställningen. Det märks dock ingen större skillnad. Elite Active 65t blockerar en del ljud, men du hör fortfarande tydligt ljud från miljön runtomkring dig.

Lätta att bära med sig och ladda upp på nytt

Jabra Elite Active 65t levereras med ett litet etui som dubblar som powerbank för laddning av hörlurarna. De flesta etui av den här typen är ganska stora, men den här modellen kan du faktiskt ha med dig i fickan även om du har ett par tajta träningsbyxor.

Tack vare powerbank-funktionaliteten kan du snabbt ladda upp hörlurarna igen om batteriet börjar ta slut. Batteritiden är cirka 4,5 timme. Det finns en lysdiod som lyser grönt när du har gott om batteri, men det hade varit tydligare med flera dioder som slocknade i takt med att batteriet tömdes.

Etuiet känns överlag inte så påkostat, även om vi uppskattar den kompakta konstruktionen hade vi gärna sett någon mer designdetalj och kanske en bättre metod för att öppna det. Som det är nu så fungerar det, men känns inte premium såsom hörlurarna gör.

Jämfört med Jabras träningshörlurar Elite Sport når Elite Active 65t inte riktigt upp till samma nivå. Dessa har en mer försiktig framtoning och är inte riktigt lika vassa när det kommer till träningsfunktioner. Men för dig som inte tycker det är värt de extra hundralapparna, du kanske är mer av en vardagsmotionär och främst är ute efter bra ljudkvalitet, så är de ändå ett riktigt bra val.

Skön passformmycket bra ljudbra med powerbank i etui
Öronsnäckorna kunde haft större vingeetuiet inger ej premiumkänsla

20. Bose Soundsport Free

Frihet i en liten ask

Typ: Träningshörlur Vattentåligt: Ja (IPX4) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.1) Batteritid: 5 h Vikt: 18 g Övrigt: Etui med inbyggd powerbank, app (Android, IOS), headsetfunktion

Bose SoundSport Free

Bose Soundsport Free är ett par trådlösa hörlurar i en design som gör att de sitter riktigt bra i öronen. Passformen är mycket viktig på trådlösa träningshörlurar och just den här konstruktionen, med en vinge som du skruvar in i ytterörat, gör att de passar många. De sitter överraskande bra och håller sig på sin plats även under terränglöpning.

Ljudkvaliteten är grym. Alla register kommer fram fint, och balansen i ljudet gör att du får en mycket fin detaljrikedom. Ljudet är fylligt och basen tillräcklig för att det ska uppstå tryck i lite mer intensiv träningsmusik.

Ibland händer det att vi bara får ljud i ena hörluren och inte i den andra, bland annat sker detta i samtal med andra och ibland med knappljudet från telefonen. Det kan bli ett irritationsmoment.

Ett annat sådant är uppladdningskabeln som tyvärr är mycket kort. Det medföljer ingen strömadapter utan du får hålla tillgodo med att ladda via exempelvis datorn. Det är lite snålt med tanke på att detta är premiumhörlurar.

En praktisk funktion är att du kan hitta dina lurar om du tappar bort dem genom att söka efter dem i en app. Det fungerar inte om de är helt avstängda, däremot kan du se var de låg då de senast var kopplade till din telefon.

Lite tröga knappar men grym ljudkvalitet

Bose Soundsport Free kommer med ett etui som även fungerar som laddstation och powerbank för en extra uppladdning. Detta är kanon. Etuiet och dess dubbla funktionalitet inger en premiumkänsla.

Likaså gör designen på hörlurarna det. De består främst av glatt hårdplast men eftersom de är utrustade med gummerade detaljer både i örat och vid knapparna får du stabilitet både i passform och när du ska byta låt.

Tyvärr är knapparna mycket tröga. Det blir opassande just i sammanhanget sport och trådlöst eftersom det är svårt att byta låt eller pausa utan att behöva stanna upp i träningen. Knapparna är ganska svåra att känna med fingret. De hade gärna fått vara mer utmärkande så att man hittar dem snabbare när hörluren sitter i örat.

Bose Soundsport Free har inbyggd mikrofon så att du slipper plocka upp telefonen om det ringer. Den fungerar bra även om den tar upp en del miljöljud.

Sammantaget är detta ett par riktigt bra träningshörlurar för dig som söker ljud av hög kvalitet och som har färdiga spellistor där du inte håller på och byter låt hela tiden.

Etui dubblar som powerbankmycket bra ljudkvalitethitta tappad hörlurs-funktionalitet
Dåliga knapparkort laddkabelena hörluren tappar ibland ljud

21. Creative EP-630

Prisvärda hörlurar med bra dämpning mot omgivningen och ett levande ljud

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 9 mm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 16 - 23 000 Hz Impedans: 106 dB/mW

Creative EP-630

Dessa in-ear hörlurar har i flera år varit några av de bäst säljande på marknaden och vi förstår varför. Creative EP-630 är otroligt prisvärda då de levererar ett stort och levande ljud i ett mycket kompakt format. Basen är kontrollerad utan att ta överhand och lurarna är ovanligt lättdrivna.

De stänger effektivt ute ljud från omgivningen och är sköna i örat, faktum är att de sitter inne i örongången likt en öronpropp. Utmärkt om man reser mycket med buss eller tåg. Sladden är lite ”klibbig” mot kläderna vilket kan skapa skrapljud. Det är emellertid en sladd som förblir mjuk och smidig även i flera minusgrader.

Billigabra dämpning mot omgivningenlättdrivna
Aninngen onyanserat mellanregister

22. Earin A-3

Svensktillverkade hörlurar i stilren design

Prisklass: Premium Brusreducering: Passiv Frekvensomfång: 20-20 000 Hz

Earin A-3 är ett par öppna hörlurar från svenska Earin, som kommer i sin tredje upplaga. Föregångarna till dessa hörlurar var från början ett crowdfundingprojekt, och Earin har med dessa gått i bräschen för utvecklingen av true wireless-lurar.

A-3 är alltså tredje generationen och de är extremt minimalistiska i sin design. Dess stilrena, kompakta yttre gör att de knappt är märkbara när du har dem i örat. De har också massor av modern teknik i sig. Exempelvis behöver du inte fundera över vilken snäcka som ska sitta i vilket öra, de anpassar sig själva.

Etuiet som följer med har magneter inuti som håller lurarna och locket på plats när du inte använder dem. I den medföljande appen ser du enkelt hur mycket batteri som är kvar i respektive hörlur. Etuiet laddas via USB C, eller trådlöst.

Prestation under olika former

Ljudkvaliteten är såklart en av de viktigaste parametrarna när du köper hörlurar. Dessa hörlurar har överlag riktigt bra ljudkvalitet när de sitter rätt i örat. Det är inte lurarna du köper om du är en som jagar hårt bastryck och främst lyssnar på hardstyle. Däremot är de utsökta för dig som föredrar en luftigare ljudprofil. Ska vi vara petiga är diskanten något vass på högre volym. Men de har helt klart godkänd ljudkvalitet och lite till.

Samtalskvaliteten är dessutom fenomenal. Det är bland de bättre true wireless-lurarna vi testat när det kommer till handsfree-funktionalitet. De vi pratar med hör oss kanon även under mer stökiga former, och vi hör dem minst lika bra.

Batteritiden på fem timmar stämmer ganska väl med vad du får ut. Det är godkänt sett till att du får ytterligare fem uppladdningar genom etuiet. Tyvärr saknas stöd för snabbladdning - vilket är lite synd med tanke på hur fräsch teknik du hittar i hörlurarna i övrigt.

Det som drar ner betyget är dock främst passformen. Den är väldigt avhängig hur ditt öra ser ut. Vi testar hörlurarna på tre olika personer som skiljer sig åt avseende öronstorlek och form, och två av dessa tre tycker att lurarna trillar ur alldeles för lätt. Den tredje upplever samma sak vid hastiga rörelser, men inte under mer lugna förhållanden. Det gör att vi tycker att dessa hörlurar, trots att de är svettåliga, går bort som träningshörlurar. De passar främst om du sitter på kontoret eller hemma och inte rör dig allt för mycket.

Problemet ligger troligen i att det är öppna hörlurar som alltså inte pressas in i örongången, i kombination med ett glatt materialval. Det gör att det inte bildas tillräckligt med friktion om örat inte är väl anpassat storleksmässigt till hörluren. Det finns ett silikonöverdrag du kan köpa till som löser problemet, och Earin anger att detta kommer att följa med som standard framgent, och det tycker vi är klokt eftersom örats form även påverkar sensorn i hörlurarna - de stänger alltså av sig om de tappar kontakten (en funktion som du dock kan stänga av i appen).

Med detta sagt så finns det mycket som är bra med Earin A-3. Men också en del finlir att arbeta vidare på. Köper du dessa för att du gillar öppna hörlurar med en mer luftig ljudprofil, och ser till att få med ett silikonöverdrag som du kan använda vid behov, har du dock timmar av musik och högkvalitativa samtal att se fram emot.

Bra ljudkvalitetförbluffande bra samtalskvalitetmycket kompakt design
Passformen mycket påverkad av örats form & storlekingen snabbladdning

23. Samsung Galaxy Buds Pro

Utmärkta för Galaxy-ägare – helt okej för oss andra

Typ: True Wireless-hörlurar med aktiv brusreducering Vattentåligt: Ja (IPX7-klassning) Anslutning: Bluetooth 5.0 Batteritid: 5 h Vikt: 45 gram Övrigt: Handsfree Bixby, sömlös växling mellan Galaxy-enheter, spatialt ljud

Samsung Galaxy Buds Pro

Samsung Galaxy Buds Pro är Samsungs senaste tillskott i den koreanska elektronikjättens arsenal av så kallade true wireless-hörlurar, ett segment som har så mycket vind i seglen att SMHI borde utfärda en klass 3-varning.

Vill man göra det enkelt för sig så beskriver man Galaxy Buds Pro som något av Samsungs motsvarighet till Apples AirPods Pro. Lite lyxigare, lite bättre, aktiv brusreducering och framför allt: Mängder av skräddarsydd funktionalitet. Om man har en Galaxytelefon, alltså.

Intressant design

Ljudet är mycket bra, även om det inte imponerar i så stor utsträckning att Galaxy Buds Pro utgör ett hot mot de tyngsta pjäserna i segmentet från till exempel Sony eller Sennheiser. Vi bjuds på en väldigt fin definition och en väl avvägd återgivning av de olika delarna av frekvensspektrat. Det förekommer ingen burkighet eller distorsion, inte ens på hög volym. Vi bjuds även på en riktigt snygg och snärtig basåtergivning. Men – det vi får i balans får vi betala för med bristfällig dynamik. Här kan vi även notera att det finns en väsentlig skillnad om du har en Galaxytelefon, för då använder sig lurarna av Samsungs codec Scalable, som ger en bättre ljudupplevelse än SBC eller AAC, som du får nöja dig med om du har någon annan telefon.

in-ear-samsung-galaxy-buds-pro

Designen är intressant. Här saknas en ”stjälk” av det slag som brukar finns på en del high end-produkter i segmentet. Det är två vanliga ploppar som man trycker in i öronen, och även om de är rätt snygga i sin blanksvarta finish (de finns även i silver och lila) och med sina runda former, så sticker de ut ur öronen på ett sätt som ser lite lustigt ut. De sitter dock riktigt bra i öronen, och kommer med ett antal adaptrar för optimal passform.

Hyfsad brusreducering

Hur bra är då Samsungs brusreducering? Helt okej, men långt ifrån bäst i klassen. Om man jämför med Samsungs andra brusreducerande alternativ, Galaxy Buds Live, så är skillnaden enorm. Men man håller inte mycket mer än högljudd konversation borta. Här finns klart bättre alternativ för den som inte har en Galaxytelefon.

Det som Galaxyägare kan glädjas åt är bland annat sömlös växling mellan Samsungenheter, en koppling till Samsungs Smartthings-app (vilket kan vara till stor nytta om man förlägger sina hörlurar), och smarta funktioner som gör det möjligt att välja enhet beroende på situation. Du kan till exempel välja att hörlurarna ska vara kopplade till din surfplatta så länge du lyssnar på musik, men automatiskt växla till telefonen när du ringer någon eller tar emot ett samtal.

Den utlovade batteritiden ligger på fem timmar per laddning, och det verkar stämma, även när vi använder dem i ett vinterkyligt Stockholm under en långpromenad. Man får ut ytterligare 13 timmar ur det medföljande och hyfsat kompakta etuiet. Här ligger man på par med andra tillverkare.

Avslutningsvis vill vi ge de här hörlurarna ett plus i kanten för att de har IPX7-klassning, vilket innebär att de tål att tappas i vattnet och ligga där i 30 minuter. Det här innebär också att de blir väldigt enkla att rengöra, då man inte behöver vara rädd för att spola dem med kranen.

Kan vi rekommendera dem? Ja, om du har en Galaxytelefon. I annat fall finns avsevärt bättre produkter att få för samma pengar på annat håll.

Många funktioner för GalaxyanvändareiPX7-klassning
Ljudet kan inte matcha rivalerna i samma prisklassser lite lustiga ut i örat

24. HyperX Cloud Buds

Billiga neckbuds med klart ljud

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5) Batteritid (lurar): Ca 8-9 h Vikt: 27.5 gram Garanti: 24 månader

HyperX Cloud Buds

HyperX är en tillverkare som i skrivande stund är mest känd för sina gamingprodukter, men med Cloud Earbuds tar man steget utanför gamingvärlden i ett försök att bredda sin målgrupp.

HyperX-Cloud

Dessa in ear-hörlurar är av typen neckbuds. Det innebär att lurarna sitter i ett halsband som har hörlurar, batteri och funktionsknappar i ett, sträcker man ut hörlurarna helt är dom ungefär 80-90 cm långa vilket är relativt långt för ett par neckbuds men på samma gång kommer de flesta inte att ha några problem att få dom runt nacken även om man exempelvis har en tjock jacka eller huvtröja på sig.

Cloud Buds laddas via Usb-C vilket gör att många kan använda sin mobilladdare, samt att laddningen blir relativt tidseffektiv.

HyperX-Cloud

Pluggarna som medföljer är av silikon. De sitter bra i öronen tack vare att baksidan har en flik som håller luren på plats i örat även vid större rörelser. Det som är lite synd är att silikonet är åt det mer statiska hållet, det formar sig inte riktigt efter örat och därför blir det lätt att så att omvärldsbrus och vind tar sig in och förstör ljudupplevelsen. Man får aldrig riktigt den där känslan att lurarna sluter tätt.

För prisklassen är ljudkvaliteten klart godkänd. Det är klart och krispigt, basen är djup och fin men tar inte över - balansen behålls även när man spelar låtar där basen är väldigt djup. Dock kan omvärldsbruset alltså påverka ljudupplevelsen negativt.

Clouds Buds mikrofon har bra ljudupptagning. Rösten är klar och tydlig men tyvärr har även denna en tendens att plocka upp oönskat bakgrundsljud. Din röst blir inte överröstad, men det kan vara jobbigt för motparten vid längre konversationer i stökiga miljöer.

Klart och tydligt ljudsitter stabilt i öronen
Känslig mikrofonstatiska silikonpluggar

25. B&O E8 Sport

Bra ljud men inte mästerlig prestation

Prisklass: Premium Elementstorlek: 5,7 mm (diameter) Brusreducering: Passiv IP-klassning: IP57 Batteritid: 7 timmar (30 timmar med etuiet)

Bang & Olufsen BeoPlay E8 Sport

B&O E8 Sport är ett par true wireless-hörlurar från danska Bang & Olufsen. Ljud är som bekant deras paradgren. Detta faktum, ihop med priset på de här hörlurarna, gör att vi förväntar oss toppkvalitet.

Tillverkaren har satsat på en mycket väl avvägd basåtergivning med spänst där det behövs och djup när det behövs. Utmärkt så långt, om man nu inte är basfetischist.

Men i resten av frekvensspektrat är det inte lika imponerande. Ljudet i det lägre mellanregistret är förvisso vinylaktigt varmt och väldefinierat, men när vi börjar röra oss upp mot mitten av mellanregistret upplever vi en något stökig och kantig återgivning som vi inte är vana vid när en B&O-logotyp pryder höljet.

Detsamma gäller diskanten, vars precision lämnar en del i övrigt att önska. ”S”- och ”T”-ljud i sång känns en smula plåtiga. Även hihats från trummaskiner som Rolands klassiska TR 808 väser betänkligt. Vi ska inte påstå att det låter dåligt. Men med tanke på priset så är det en aning förvånande.

Ett klassiskt varumärke som B&O borde rimligen kunna utmana andra utpräglade lyx-hjifi-varumärken, men det lyckas man inte riktigt med. Det låter bra, men långt ifrån bäst.

BO-E8-Sport

Bluetooth krånglar

Passformen är förstås extra viktig när en produkt kommer med suffixet ”Sport”. Men inte heller på det här området imponerar E8 Sport. Hörlurarna sitter antingen fast så hårt att det gör ont, eller så får man placera dem så att de riskerar att ramla ur öronen, vilket de också gör vid några tillfällen när vi testar dem på ett par löprundor.

Det ska heller inte behöva ta tre timmar att få parkopplingen via bluetooth att fungera, men det är precis vad det gör under inledningen av vårt test. Det förekommer även ganska gott om vittnesmål på internet från användare som upplevt samma problem med Bang & Olufsens E8-serie, så vi tror inte att det är ett måndagsexemplar av E8 Sport vi fått. Till slut fungerar det i alla fall.

Gränssnittet är ganska enkelt att lära sig. Den tillhörande appen bjuder dessutom på en snabbgenomgång av hur man hanterar produkten. Inga konstigheter. Det är smidigt att ta emot samtal och att komma åt transparensläget, som gör att omgivningens ljud blandas med musiken eller samtalsljudet.

Beoplay E8 Sport har en del imponerande specifikationer. Utöver stöd för Bluetooth 5.1, AAC och AptX så är de även IP57-klassade. Det innebär att du kan ta en löptur i regnet med dem utan att de går sönder.

Det är dessutom ett par ganska snygga in-ear-hörlurar vi snackar om. Även laddningsfodralet är tjusigt, kompakt och lättanvänt, med en LED-indikator på utsidan som skvallrar om batteriladdningsstatusen. Hade ljudet och passformen bara varit snäppet bättre så hade betyget blivit högre. Men med den här prislappen, så går det inte att motivera full pott.

Välavvägd basIP57-klassadesnygga
Sämre mellanregister & diskantklurig passformparkopplingen

26. Aftershokz Aeropex

Ljud genom benvibrationer

Typ: Trådlösa bone conducting-hörlurar Vattentåligt: ja (IP67) Anslutning: Trådlös (Bluetooth) Batteritid: 8 timmar Vikt: 26 g

Aftershokz Aeropex

Aftershokz Aeropex är ett ganska unikt headset. Hela företaget bygger på att göra hörlurar och headsets som inte skickar ljud direkt in i ditt öra. Istället placeras två “kuddar” strax framför örat och levererar ljud genom vibrationer i skallbenet, en teknik som kallas bone conducting (benledande på svenska).

Det låter helt knäppt, men fungerar faktiskt. Tanken med tekniken är att du ska ha hörselgångarna fria för att kunna höra vad som händer runt omkring dig, men samtidigt kunna lyssna på musik.

Speciell teknik för speciella tillfällen

Att kunna släppa in omvärlden samtidigt som du lyssnar på musik är fiffigt i vissa fall, medan det såklart är värdelöst i andra. Därför handlar Aeropex lika mycket om att du ska tillhöra rätt målgrupp som vad de faktiskt gör.

Vill du lyssna på musik på gymmet eller stänga ute en stökig kontorsmiljö är det här inte lurarna för dig. Om du däremot löptränar eller cyklar i trafikerat området och vill kunna höra omvärlden är de perfekta. En sjuksyster som får prova hörlurarna tycker även att utförandet är perfekt för att kunna lyssna på podcasts och ändå höra det som behöver höras på jobbet.

Men hur funkar de då?

Nog om det, är de bra då? Faktiskt blir vi förvånade över den ljudkvalitet vi får ut ur Aeropex. Vi snackar absolut inga audiofilkvaliteter här, men det låter faktiskt rätt bra och jämnt över hela registret. Just Aeropex har rejält förbättrat ljud jämfört med tidigare modeller och det märks (vi testade en av deras första modeller när den kom ut på marknaden och då lät det hemskt för allt utom tal).

Vid högre volymer blir vibrationerna mot skallen lite störande, men för det mesta märks de inte av. Det är även vid höga volymer som folk runt omkring oss hör ljudet också, men det dränks lätt ut av vanligt omgivningsljud.

Hörseln då? Står någon och pratar rakt framifrån dränker faktiskt Aeropex ut merparten av samtalet. Men bakifrån eller från sidan hör vi samtalet lika bra som musiken.

Det ska sägas att det även finns mikrofon inbyggt så att Aeropex kan användas som headset. Den biten är däremot ganska svag jämfört med ljudet i övrigt, där mottagaren ofta har svårt att höra oss.

Aeropex kommer samtidigt enbart i en storlek. Eftersom hela tekniken bygger på att vibrationskuddarna ska trycka lite mot ditt skallben kan det orsaka bekymmer på lite mindre huvuden. Där blir även den ganska tilltagna nackbygeln även något som sticker ut och är ivägen.

Aftershokz Aeropex är inte ett par hörlurar för alla eller för alla tillfällen. Men befinner sig ditt användningsområde inom det ganska snäva området som hörlurarna verkar inom är de faktiskt riktigt bra som just hörlurar. Lite bättre mikrofon och längre batteritid hade däremot inte skadat.

Förvånansvärt bra ljudPerfekt för att även höra omgivningenEnkla kontroller
Tillhör du inte målgruppen är de dyra och poänglösaGanska dålig samtalskvalitetStorleken går inte att ändra

27. Adidas RPD-01

Märkeslurar med rik styrning

Prisklass: Mellan IP-klassning: IPX4 Angiven batteritid: 12 h Uppmätt batteritid: 9 h

Adidas RPD-01

Adidas RPD-01 är det något anonyma namnet på Adidas senaste in ear-lurar av neckbuds-typ. Du har med andra ord en sladd mellan hörlurarna, som läggs över nacken. På bandet hittar du knappar för volymstyrning, paus/play och övriga funktioner som du kan förvänta dig av ett par in ear-hörlurar. Du har i princip tillgång till alla funktioner som finns hos hörlurarna, och kan därmed lämna mobiltelefonen i jackfickan.

Knapparna är enkla att känna igen med fingret eftersom de har en märkning på ovansidan. Byggkvaliteten är bra men nackbandet transporterar en del störningsljud - det är dock inte unikt för dessa hörlurar utan är ett problem som finns hos många neckbuds-modeller.

Hörlurarna kommer med vinge på respektive hörlur, vilket gör att de sitter ganska bra i örat. Dock är de inte jättebekväma, utan snarare lite kännbara i örat. Du har flera silikonpluggar att byta mellan och det gör att du kan få en schysst passform.

En nackdel med silikonvingen är att den inte är särskilt styv i materialet, så den lossnar lätt om du är en person som regelbundet plockar ur/sätter i den under träningspasset.

Hur låter de?

RPD-01 har bra ljudkvalitet. Ljudet är balanserat och basen ganska fyllig. Men tyvärr är ljudet överlag något platt. Spelar du på hög volym tar diskanten över mellanregistret. På normal volym kan du dock förvänta dig en balanserad ljudbild som kommer igenom fint. Batteritiden på runt 9 timmar är också godkänd.

Däremot isolerar lurarna inte bra mot omvärlden. Om du springer med dem utomhus och det blåser mycket, eller om ditt gym spelar hög musik, tränger detta lätt igenom. Du får dra upp volymen rejält för att dränka omvärlden.

IP-klassningen ligger på en blygsam nivå, de ska tåla vattenstänk och därmed svett. Vi hade förväntat oss mer dock med tanke på att det är träningshörlurar. Man vill kunna tvätta dem ordentligt.

De laddas via USB-C, och uppladdningen går fort. Att det är USB-C är ett stort plus eftersom många mobiltelefoner, datorer och andra prylar använder det idag. Skönt att kunna dela sladdar.

Adidas RPD-01 passar dig som söker ett par märkeshörlurar med nackband. De imponerar inte på någon punkt, men gör oss heller inte besvikna.

Bra ljud på normal/låg volymGanska snabb uppladdning
Smyger igenom en del omvärldsbrusNågot låg IP-klassningLite skrikiga på hög volym

28. Huawei Freebuds 3

Hörlurar som verkligen vill allt

Typ: Trådlösa open fit-hörlurar Vattentåligt: ja (IPX4) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.1) Batteritid: 4 h, 16 h med laddetui Vikt: 4,5 g (snäcka) 47 g (laddetui) Övrigt: Aktiv brusreducering (ANC), trådlös laddning

Huawei FreeBuds 3

Huawei Freebuds 3 är inget annat än en uppvisning i hur mycket som kan tryckas in i ett par true wireless-lurar. Laddfodralet har stöd för trådlös laddning, lurarna har aktiv brusreducering, brusreducerande mikrofoner, senaste bluetooth-version för vansinnigt korta fördröjningar och förvånansvärt bra ljud. Samtidigt är de knappast fria från barnsjukdomar.

Enkel koppling, inga inställningar

”Scanna den här koden för att enkelt ladda ner appen” står det på lurarna. Något som tar oss till nedladdningen av Huaweis smart-app, vilket vid testtillfället enbart har inställningar för deras router… Ett problem som går att komma runt genom att manuellt hitta rätt app, men ändå.

Utan appen är du låst till de inställningar som finns inbyggda i lurarna så att säga. Även med appen har du däremot ganska få inställningar att göra och bland annat volym får du ta till telefonen för.

Hopkoppling med telefon går däremot smärtfritt och vi upplever väldigt få störningar under lyssning, vilket true wireless-lurar brukar kunna ha problem med.

Bra ljud och bullerdämpning

Hörlurarna är samma slags snäckor som exempelvis Apples Airpods, det vill säga att de sitter i början av hörselgången utan att tryckas långt in såsom traditionella in ear-lurar. Det gör passformen rätt kritisk, vissa har helt enkelt inte öronformen för att de ska sitta bra.

Samtidigt släpper de in en hel del ljud. Det sker paradoxalt nog i samverkan med att lurarna har aktiv brusreducering. Du får en del dämpning med det påslaget, men konstruktionen gör att det aldrig kan bli så knäpptyst som med riktiga bygellurar eller in ear-lurar. Ljuddämpning finns även för mikrofonerna och där funkar det riktigt bra. Samtalsljudet överlag är faktiskt bland de bästa vi testat för den här typen av lurar.

Ljudkvaliteten vid musiklyssning och samtal för bäraren är även det riktigt bra (ett tydligt steg ovanför tidigare nämnda Airpods). Passformen försämrar ljudet en del på naturlig väg, men Freebuds 3 levererar ändå förvånansvärt mycket bas och riktigt bra tydlighet genom hela registret.

Huawei Freebuds 3 är både till design och utformning tydligt ute efter att tampas med Apples Airpods. Den designen ger knappast den bästa passformen eller ljudkvaliteten, men är du ett fan av den typen av hörlurar, eller helt enkelt ogillar in ear-lurar, är de här faktiskt det bättre alternativet av de båda.

Förhållandevis bra musikljudriktigt bra samtalsljudsmidigt laddfodral med trådlös laddning
Passformen passar inte allakrångligt att hitta appenpassformen dämpar ljudkvalitet & brusreducering

29. Jabra Elite 65e

Passar som headset i stökig miljö

Typ: In ear med bygel Vattentåligt: Ja (IP54) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 8 h Vikt: 51,4 g Övrigt: Brusreducering (ANC), app (Android, IOS), headsetfunktion

Jabra Elite 65e

Jabra Elite 65e är ett par snygga in ear-hörlurar med smart vinge för god passform. Dessutom har de brusreducering så att du som tränar eller rör dig i stökiga miljöer kan stänga ute bruset och gå in mer i dig själv.

Brusreduceringen är bra sett till priset, men det är just en reducering - ingen eliminering. Vi finner den klart tillräcklig för exempelvis ett gym-pass där det spelas musik i bakgrunden som du inte vill ska solka ner din egen musik i lurarna.

Elite 65 e sitter riktigt bra i örat men det finns småsaker som stör. Det som framför allt irriterar är bygeln. Jabra har valt en grov bygel runt nacken där de även har placerat knapparna. När bygeln slår mot nacken transporteras en del störningar i ljudet till hörlurarna, detta märks framför allt om du spelar musik på lite lägre volym.

Ett annat bekymmer med bygeln är sladdarna som löper från den. De är styva och ligger mot kinden. Det blir med tiden lite av ett irritationsmoment och ser inte så snyggt ut. Däremot kommer munnen nära mikrofonen vilket ger ett rejält uppsving för headsetfunktionaliteten.

Riktigt bra som headset

Samtalskvaliteten är kanon. Ska du använda dessa mer som headset, exempelvis på resande fot, lär du inte bli besviken på denna delen. Röster kommer igenom kristallklart och det låter lika bra för de i andra änden. Vi får till och med beröm för detta utan att ha efterfrågat kommentarer kring kvaliteten.

Passformen är som sagt bra, och de håller sig stadigt på plats även under grimasering då vi styrketränar eller springer till bussen. Men det finns modeller i samma prisklass som till och med sitter ännu lite säkrare och skönare i örat.

När du tar ut hörlurarna ur öronen och låter dem hänga runt halsen dras de mot varandra och klickar ihop. Det gör att de hänger säkert även när du gör mer akrobatiska rörelser.

Det är lätt att komma åt knapparna och hitta rätt på bygeln när du vant dig vid placeringen av dessa. Dock är knapparna lite små och ganska tröga. Plus dock för att de finns där för det gör att du snabbt kan justera dina inställningar.

Ljudkvaliteten är bra. Du får en fin diskant och relativt bra tryck i lurarna. Ljudet är dock inte helt välbalanserat, basen tenderar att ta över mellanregistret en del. Kvaliteten är dock hög sett till priset och att de har lite mer bas gör att de passar bra för träning eftersom många väljer den typen av basförstärkta musikgenrer när de tränar. Vi tycker dock att basen kunde haft mer snärt när de ändå valt denna karaktär på ljudet.

IP54-klassningen gör att de kan användas utomhus även i dåligt väder, vilket såklart är ett plus. Vidare är batteritiden på 8 timmar bra och stämmer väl överens med vad du får ut i verkligheten.

Sammantaget är detta ett par helt okej hörlurar för dig som inte är ute efter true wireless utan något du kan hänga av dig runt nacken då och då - men utan sladdar som trasslar sig. De har bra ljudkvalitet - dock något basförstärkt - och skön passform till ett rimligt pris.

Grym headsetkvalitetbra batteritidhög vattenresistensmagneter drar ihop lurarna
Bygeln transporterar en del skräpljudtröga knapparsladden ligger nära kinden

30. Supra Nitro

Påkostade hörlurar med kraftfull bas och mikrofon med bra volymkontroll

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 9 mm Headset: Ja Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 22 000 Hz

Supra Nitro

Supra är ett svenskt företag som är en världsledande tillverkare av kvalitetskablar för HiFi-system. Nitro är deras första in-earhörlurar och konstruktörerna har inte sparat på krutet vad gäller materialval - kevlar, titan och kolfiber. Satsningen är mycket ambitiös och Supra har till och med instruktioner för hur lurarna ska spelas in under några timmars tid för optimal ljudkvalitet.

Vid lyssning slås man omedelbart av basen som djup och kraftfull likt en käftsmäll. Det är knappt man tror att det är ett par öronpluggar man lyssnar på. Samtidigt upplever vi dem något vassa vid i röstfrekvenserna runt 2 kHz, exempelvis sch-ljud. Volymkontrollen fungerar för både iPhone och Android men skrapande sladdljud fortplantar sig när man rör sig.

Vi gillar Supra Nitro men tycker att de bäst kommer till sin rätt med musik som är mild i mellanregistret, exempelvis elektronisk musik.

Kraftfull basbra mikrofon med volymkontroll
Något vass i diskanten

31. Sennheiser Momentum True Wireless

Fantastisk på musik men svajig på tal

Typ: True wireless-hörlurar Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 4 h (snäckor) 12 h (fodral) Vikt: 6,6 g (per snäcka) 56,6 g (fodral) Övrigt: headsetfunktion, etui med inbyggd powerbank, genomsläpp av omgivande ljud

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser Momentum True Wireless plockar sitt namn från den omåttligt populära Momentum-serien av bygellurar. Här handlar det däremot om två pyttiga in ear-snäckor utan sladd mellan och med tillhörande laddfodral.

Just laddfodralet är tygklätt och ger ett enormt lyxigt intryck, dessutom laddas det via USB-C som känns mer framtidssäkert än den äldre micro USB-kontakten.

Sennheiser-ljud i miniformat

Hörlurarna laddas via laddningsetuiet, vilket även sköter hopparningen mot din telefon. Utöver det kan du ladda ner Sennheisers app för att ytterligare styra lurarna.

Genom appen kan du ställa ljudet efter behag och även aktivera genomlyssning. Det innebär att lurarna använder sina mikrofoner för att låta dig höra omvärldsljud samtidigt som du lyssnar på musik. Däremot saknas aktiv brusreducering för att, på ett omvänt sätt, stänga ute omvärlden.

Kopplingen mot mobilen är samtidigt riktigt stabil och det är sällan vi råkar ut för hack i musiken.

Just ljudet vid musiklyssning, och även film, är svårslaget. Du får inget basmuller som får tänderna att skaka, men ett väldigt rent och neutralt ljud över hela ljudbilden. Samtidigt är det förvånansvärt detaljerat, helt enkelt bland det bästa den här typen av hörlurar kan erbjuda.

Vid samtal är det däremot en helt annan femma. Hörlurarna växlar mellan att helt enkelt inte låta motparten höra oss alls, imitera samtal i ett akvarium och, i några enstaka fall, leverera ett rätt bra samtalsljud. Oftast låter det dock åt det sämre hållet för mottagaren, vilket gör att vi inte kan lita på lurarna för samtal.

Strömhungrigt fodral

Musik och samtal styrs via touchkontroller på hörlurarna, något som faktiskt fungerar oväntat bra. Vanligt är att sådana missar tryck eller feltolkar dina fingrar, men här händer detta sällan.

Den uppgivna batteritiden för själva hörlurarna stämmer hyfsat med verkligheten. Laddningsetuiet kan ladda hörlurarna upp till tre gånger vilket egentligen är i minsta laget sett till konkurrenterna.

Fodralets uppgift är att hela tiden se till att hörlurarna hålls fulladdade, vilket gör att de hela tiden ‘fyller på’ laddningen när de förvaras där. Men någonstans har den strömhanteringen misslyckats, för bara efter någon dag eller två i oanvänt skick är både hörlurar och etui urladdade. Kom ihåg att hela tiden ladda när du kan alltså.

Sennheiser Momentum True Wireless levererar ett riktigt bra musikljud i små, smidiga och välpassande öronpluggar. Däremot upplever vi de som ganska opålitliga när det gäller att hålla laddningen och väldigt opålitliga för samtal.

Sitter bra i öronenfantastiskt musikljudlyxigt fodral
Etuiet laddar ur fortväldigt opålitlig samtalskvalitet

32. Sudio Nivå

Svenska hörlurar i stilren design

Typ: In ear Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 3,5 h Övrigt: Etui med inbyggd powerbank (4 fulla laddningar)

Sudio Nivå

Sudio Nivå är ett par minimalistiska trådlösa hörlurar med en stilren formgivning. Det sitter endast en knapp på respektive hörlur och den är placerad på en lätt upphöjd yta så att du snabbt hittar den med fingret. Den är precis lagom trög att trycka in för att du inte ska rubba hörluren, samtidigt som du inte råkar trycka in den av misstag när du justerar luren i örat. Stunsen i knappen är skön.

Eftersom det är få knappar är de också multifunktionella. Du når exempelvis mobiltelefonens röstassistent via ett långt tryck på vänstra hörlurens knapp. I övrigt är det sparsamt med funktioner.

Batteritiden på 3,5 timme känns i kortaste laget. Å andra sidan får du ut hela fyra laddningar ur fodralet, som alltså dubblar som powerbank. Fodralet har en smidig storlek men saknar knapp för att tända batteriindikatorn. Du måste således lägga i hörlurarna för att få reda på batterinivå. Vidare talar inte hörlurarna om hur mycket batteri som är kvar när du har dem i öronen.

Smart powerbanketui

Fodralet är av hårdplast med inbyggda magneter för respektive hörlur. Utöver fodralet följer det även med pluggar av olika storlek. Passformen är bra så länge du tar det lugnt, men eftersom de saknar vinge trillar de ut relativt enkelt när du exempelvis är ute och springer.

Sudio Nivå håller en bra ljudkvalitet. Ljudet är välbalanserat om än något åt det dovare hållet. Röster kommer igenom fint. Hörlurarna är konstruerade så att de fungerar var för sig även om de är långt ifrån varandra. Tyvärr tappar de ibland kontakt och du får då bara ljud i ena hörluren. Detta är framför allt irriterande under pågående samtal eftersom du då måste bryta samtalet och starta om allt för att de ska fungera igen.

Räckvidden mellan hörlur och telefon mäter vi till strax över angivna tio meter.

De här hörlurarna passar dig som söker en lite mindre trådlös hörlur som ger ett snyggt men minimalistiskt intryck i örat.

Minimalistisk designfodral med powerbankbra ljudkvalitet
Tappar ibland kontaktkort batteritiddåligt med batteriinfo

33. Sennheiser CX 300 II

Bekväma hörlurar som sitter säkert i örat även på joggingrundan

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Headset: Ja Elementstorlek: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 19 - 20 000 Hz Impedans: 16 Känslighet: 113 dB/mW

Sennheiser CX 300-II

Sennheiser har tillverkat hörlurar i 70 år och är legendariska i branschen. CX 300 II är extremt lätta, små och diskreta. De sitter skönt i öronen och det medföljer tre storlekar på öronkuddar.

Närhetskänslan och detaljrikedomen i musiken är hög. Vi tycker att ljudkvaliteten är en bra bit över genomsnittet i denna prisklass. Mellanregistret är dock något obestämt medan basen har en tendens att ta överhanden, det lär dock tilltala personer som gillar tyngre musik. Anslutningskontakten är vinklad och sladden asymmetrisk så man kan dra den bakom nacken.

Bekvämasitter kvar i örat även på joggingrundan
En för dominant bas för medelsvensson

34. Bose QC30

Trådlösa hörlurar med suverän brusreducering och någorlunda bra ljud

Typ: In ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Bluetooth, USB Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Kabellängd: 30,5 cm (USB) Batteritid: 10 h Vikt: 65 g Headset: Ja Frekvensomfång: 20-20 000 Hz Vikt: 65 g Övrigt: NFC

Bose QuietControl 30

Bose QC30 är några av de mest sofistikerade in-ear-hörlurar som finns på marknaden, om detta råder inget tvivel. Serien har sedan den lanserades varit helt enastående.

Det är många aspekter av QC30 som är imponerande. Inte minst brusreduceringen, som sannolikt inte några andra in-ear-lurar kan komma i närheten av att matcha. Det är stundtals förbluffande hur mycket ljud som hålls borta, och att vandra in till en tätt trafikerad motorled i centrala Stockholm med ett par QC30 på sig är nästan en absurd upplevelse.

Dessutom är de här hörlurarna oerhört bekväma, oavsett om man sitter still eller rör på sig, något som verkligen inte är vanligt när det gäller just in-ear-kategorin. De få reglage du behöver är lättillgängliga på den tillhörande bygeln, som faktiskt är enklare att lära sig navigera med än vad många over ear-lurar med reglage på kåporna är.

Räckvidden matchar angivna 10 meter även i verkligheten, men går man längre än så spricker signalen snabbt.

Når inte hela vägen fram ljudmässigt

Det finns dessvärre vissa tillkortakommanden med QC30 när det kommer till ljudet. Det rör primärt de övre delarna av frekvensspektrat där det låter lite instängt och ”muffligt”. Mellanregistret är däremot okej och basljudet riktigt detaljrikt. Ljudet är totalt sett inte direkt dåligt, men å andra sidan vill man ju gärna att det låter bättre om man lägger ut så mycket pengar som de här hörlurarna kostar.

Att de här hörlurarna klarar 10 timmars uppspelning utan att gå på knäna är däremot ett faktum som talar till deras fördel.

Mycket bra brusreduceringsitter bekvämt
Instängd diskant

35. Skullcandy Ink´d

Prisvärda hörlurar med en bra mikrofon för handsfree till mobiler

Prisklass: Budget Sladdlängd: 130 cm Elementstorlek: 11 mm Typ av kontakt: 3.55 mm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz Impedans: 16

Skullcandy Ink'd

Vid en första anblick ger Skullcandy Ink´d intryck av ett par söta godisinspirerade färgklickar. Därför blir man förvånad då lurarna levererar en dynamisk ljudbild med fin rymd. Vi saknar dock tyngd i det nedre mellanregistret och diskanten blir ibland på gränsen till vass. Prisvärdheten förblir dock hög.

Billiga hörlurarmikrofon för handsfree till mobiler
Saknar tyngd i nedre mellanregistretplastiga

36. Jays F-Five

Instegsproppar med vissa tillkortakommanden

Prisklass: Budget Elementstorlek: 40 mm Frekvensomfång: 32 Hz – 18 kHz

Jays F-Five

Om du har betraktat fenomenet med så kallade true wireless-hörlurar utifrån och känt en viss skepsis, så är steget tyvärr ganska långt om man vill pröva konceptet. Ett bättre par true wireless-öronproppar kostar ju inte sällan runt 2 000 kronor, i flera fall mer än så. Jays F-Five gör i någon mån upp med den sanningen genom att vara avsevärt mer överkomliga rent prismässigt. Man kan däremot tvista om huruvida den här produkten kan locka fler att ta steget. Det beror lite på vem du är.

Designen känns igen

Låt oss börja med det som är riktigt bra, nämligen designen och passformen. De här true wireless-lurarna ser ut ungefär som Apples AirPods, vilket innebär att de flesta lär anse att de är snygga. De sitter dessutom riktigt bra i öronen och fungerar utmärkt att använda även vid mer intensiva aktiviteter som exempelvis löpning. De sitter även skönt och skaver inte någonstans, vilket ytterligare bidrar till ett gott första intryck.

Bluetoothkrångel brukar vara mer regel än undantag när det gäller alla produkter med bluetooth, och inte sällan handlar det förstås om tur och rådande omständigheter om man får en bra upplevelse. Vi upplever hur som helst inget krångel alls när det gäller vare sig parningen med mobila enheter eller att koppla upp när lurarna plockas upp ur etuiet.

Odynamiskt ljud

Så långt fortfarande allt bra, med andra ord. Men så kommer vi till ljudet. Vi ska vara uppriktiga här: De allra flesta kommer att tycka att det är helt okej, men satt i en kontext där F-Five tävlar med en massa andra varumärken om köparnas gunst, så håller det inte riktigt. Det saknas framför allt bas och det känns överlag odynamiskt. Är man en audiofil som värdesätter fint ljud så håller de helt enkelt inte måttet. Det saknas dessutom aktiv brusreducering, så om man ska använda dem i miljöer där det förekommer mycket bullar så lär man snabbt ledsna.

Är man dessutom en person som gärna använder Netflix, Youtube eller tv-appar så märker man snabbt att det förekommer problem med fördröjning av ljudet, något som stör upplevelsen en hel del.

Batteritiden är helt okej, men inte mer än så. Vi får ut de utlovade fyra timmarna utan problem, och det går smidigt att ladda på extra tid med det tillhörande laddningsetuiet, men ska man till exempel på långresa så kan man stöta på patrull.

Det här ska förstås ställas i proportion till priset, som utan tvekan är mycket konkurrenskraftigt. Och gör man en bedömningen med den saken i åtanke så kommer man till slutsatsen att de här öronpropparna fungerar utmärkt för den som inte är kräsen med ljudet, inte konsumerar video i någon nämnvärd utsträckning och nöjer sig med en batteritid på fyra timmar. Har man råd med ett par dyrare true wireless-hörlurar eller ställer lite mer krav på ljudkvalitén så bör man titta på andra alternativ.

Bekvämasnygga
Odynamiskt ljudfördröjning vid videotittande

37. Sudio Ett

Minimalistiska hörlurar med brusreducering

Typ: Trådlösa brusreducerande hörlurar Brusreducering: Aktiv Vattentåligt: Nej, men svettresistenta IPX5 Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0 v2) Batteritid: 6 tim (4 tim med aktiv brusreducering), +30 (20 med brusreducering) timmar (lurar+case) Vikt: 10 g + 40 g (lurar+case) Räckvidd: 15 meter

Sudio ETT

Sudio Ett är ett par trådlösa brusreducerande hörlurar vars prislapp gör att de hamnar i direkt konkurrens med många av toppnamnen, men räcker det hela vägen?

Sudio-Ett-In-Ear-1

Ett:s etui är, som många andra av Sudios hörlurar, otroligt minimalistiskt och av bra byggkvalitet. Etuiet är av soft touch-material vilket gör det väldigt greppbart och man får också en premiumkänsla. På etuiet har du fyra LED-lampor som visar aktuell batterinivå, vilket är nyttig information.

Sudio-Ett-In-Ear-2

I Sudio Etts paket kommer en drös med olika silikonöverdrag, båda platta och mer klassiskt rundade. Det gör det enkelt att hitta ett par som fungerar för individen. Trots alla valmöjligheter känns det dock aldrig som att Sudio Ett sitter 100 procent i öronen. Känslan av att dom inte satt helt korrekt försvann aldrig helt även om man bytte silikonöverdrag. Vid lättare rörelser sitter de kvar, men vid snabbare och mer aktiva rörelser blir de instabila.

Sudio-Ett-In-Ear-3

Brusreduceringen gör sig väl och man märker stor skillnad på många ljud, men ljud i vissa spektran - såsom röster och liknande - har Sudio Ett svårt att reducera.

Ljudkvaliteten är, som hos många andra av Sudios produkter, mycket hög. För prisklassen finns det inte mycket att klaga på dessa hörlurar levererar när det kommer till ljudet. Dock blir det ett problem om man kommer till platser där bakrundsljudet är högt och när passformen på hörlurarna gör att yttre ljud tar sig in och stör. Likaså räcker det att hörlurarna hamnar lite skevt i öronen så försvinner både basen och balansen i ljudet. De är mycket positionspåverkade. Men på tystare platser när de sitter stabilt i öronen gör de sig väl, och man har ett riktigt klart och tydligt ljud.

Vi saknar en tillhörande app. En sådan hade gett oss möjlighet att programmera vad knapparna på hörlurarna ska göra vid olika kommandon och kanske även gett oss en equalizer för att anpassa ljudet efter personliga preferenser.

Batteritiden är okej. Utan brusreduceringen håller de nästan sex timmar med normal volym, och med brusreduceringen på blir samma siffra ungefär fyra timmar. Om man laddar hörlurarna i det medföljande skalet får du nästan fyra fulla laddningar vilket är godkänt.

Dessa trådlösa brusrecurande hörlurar passar bäst i lite tystare miljöer där det inte pratas allt för mycket. Med sin lite stelare passform är de inte aktuella när det kommer till hårdare träning och liknande. Priset tycker vi även är lite väl högt sett till vad man får.

Bra ljudvälbyggt etui
Stel passformfunktionsfattigapositionspåverkade

38. Jaybird Tarah Pro

Välljudande med lång batteritid

Typ: Trådlösa hörlurar Vattentåligt: Ja (IPX7) Anslutning: Trådlös (Bluetooth) Angiven batteritid: 14 h Uppmätt batteritid: Ca 12 h Övrigt: App med EQ

Jaybird Tarah Pro

Jaybird Tarah Pro är ett par trådlösa hörlurar med nackband, som du därmed kan hänga lätt och ledigt runt halsen mellan träningsmomenten. De trasslar sig inte, och en magnet håller ihop dem så att du kan böja dig ner eller hoppa runt utan att riskera att du tappar dem.

Ljudet är välbalanserat även om det kanske inte har den bredd vi önskar av ett par hörlurar i den här prisklassen. Men det är inte så att något register tar över, och det är stuns i basen.

En nackdel är att de fortplantar en del störningsljud, så kallat sladdbummel, från nackbandet.

Tekniksvag

Sett till priset hade vi även väntat oss lite mer teknik. Exempelvis hade vi gärna sett någon form av brusreducering för att kunna dränka musiken på gymmet, de eliminerar inte särskilt mycket ljud generellt vilket gör att du får dra upp volymen på musiken en hel del. Vidare lämnar mikrofonen vid samtal en del att önska.

Men på plussidan noterar vi att du kan tvätta hörlurarna efter varje pass eftersom de är IPX7-klassade - något som är särskilt bra i corona-tider.

Bra batteritid

Det allra bästa med Tarah Pro är dock batteritiden. För att vara ett par trådlösa hörlurar i den här prisklassen står de sig mycket bra i konkurrensen. Vi får ut nästan tolv timmar batteritid. Dessutom laddas de upp på cirka två timmar. Tyvärr kan du inte ladda dem med vilken laddare som helst, utan det krävs en specialvariant.

Tack vare vingen sitter de bra i örat. De är bekväma under träningspasset och enkla att sätta i.

Tyvärr är Jaybird Tarah Pro väldigt dyra och erbjuder inte särskilt mycket finesser sett till sitt pris. Men de är ändå bra träningshörlurar, de har fin passform och för dig som söker en modell med nackband har du i dessa både lång batteritid och ett fint avvägt ljud.

Mycket bra batteritid & snabb laddningkan tvättasvälbalanserat ljud
Fortplantar störningsljud via nackbandettar upp mycket av omgivningens ljudproprietär laddare

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

39. Sony WI-1000XM2

Småtrista men med bra brusreducering

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar med nackband Vattentåligt: nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0), stereomini Batteritid: 9 timmar Vikt: 58 g Övrigt: Aktiv brusreducering

Sony WI-1000XM2

Sony WI-1000XM2 är till för dig som vill ha bra brusreducering i in ear-lurar, men som inte vill ha true wireless-lurar. Med ett snarlikt pris är det dock svårt att inte jämföra dessa med Sonys egna toppklass-lurar inom True Wireless WF-1000XM3.

Nackband utan plus

Här handlar det i alla fall om ett par in ear-lurar med nackband, även kallade neckbuds. Designen gör dem bekväma att bära med sig när du inte lyssnar, men desto jobbigare att göra av när de ska ner i en väska eller ficka. Designen känns samtidigt i det närmaste sjukhussteril och inte alls lika kaxig som många av Sonys andra lurar.

Hörlurar med nackband för med sig två stora fördelar: batteritid och samtalskvalitet. Tyvärr gäller denna sanning även WI-1000XM2. Nio timmars speltid (13 utan brusreducering) känns helt enkelt alldeles för kort. Däremot kan du ansluta lurarna med sladd – och adapter för flyg ingår, vilket känns trevligt.

Samtalskvaliteten är på det stora hela bra. Samtidigt tycker mottagaren att ljudet låter väldigt platt och opersonligt. Vid bullrigare miljöer har de svårt att separera det du säger från omgivningsbruset, billjud stör exempelvis mycket.

Bra brusreducering

Funktionalitet råder det däremot ingen brist på. Brusreduceringen är i samma eminenta klass som Sonys true wireless-lurar och blockerar effektivt bort omvärlden. Via appen kan du ställa nivåer för brusreduceringen och även en hel del andra funktioner.

Ljudet borde vara lika dunderbra och energiskt som hos WF-1000XM3 eftersom de kostar ungefär lika mycket. Medan det är detaljerat och välljudande registret igenom saknar vi däremot den sprudlande energi som Sonys andra topplurar levererade. Här är det mer rakt och korrekt, vilket å andra sidan passar den sterila designen.

Sony WI-1000XM2 gör egentligen inget allvarligt fel. De låter väldigt bra och kapar bort omvärlden effektivt. Men samtidigt fumlar Sony bort de stora fördelarna med att ha en tillhörande nackkudde till hörlurarna, vilket gör att prislappen känns alldeles för hög.

Riktigt bra brusreduceringbra med extra sladdkopplingmycket bra ljud
Förhållandevis kort batteritidtrist talljud

40. Adidas FWD-01

Bra träningslurar i gigantiskt format

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: Ja (IPX4) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 16 timmar Vikt: 25 g Övrigt: Funktionsknapp

Adidas FWD-01

Adidas FWD-01 är den andra modellen av träningshörlurar från Adidas, tillverkade av svenska Zound Industries. Medan Adidas RPT-01 var ett par luftiga bygellurar är FWD-01 ett par mer klassiska in ear-lurar med sladd mellan vardera öronsnäcka.

Reflexer och funktionsknapp

Sladden mellan de två hörlurarna är klädd i samma snygga gråaktiga tyg med reflexer som de större hörlurarna. Nära den ena hörluren sitter tre knappar för att styra volym och musik och vid den andra sitter en funktionsknapp.

Laddar du ner Adidas app kan du, utöver att ställa in ljudet med en equalizer, bestämma vad funktionsknappen gör. Valmöjligheterna är knappast gigantiska, så i praktiken kan du aktivera en röstassistent via knappen eller ha den avstängd.

Ljudet i lurarna är överlag bra, med lite extra tryck i basen som det brukar vara när det kommer till träningslurar. Samtidigt kommer de knappast att vinna några priser för detaljrikedom i vare sig bas- eller mellanregister, något som kanske skulle ha varit bättre med tanke på prisklassen.

Gigantiska lurar

Något som utmärker FWD-01 är deras storlek. Du får en stor kloss vid vardera öra. De påminner lite om hur tidiga true-wireless-lurar kunde se ut, men med tanke på att de här har sladd mellan lurarna är storleken närmast oacceptabel.

Samtidigt är de väldigt lätta, vilket gör att storleken inte påverkar passformen under svettiga träningspass allt för mycket. Regnar det rejält eller om du svettas floder börjar de glida ur öronen och då gör lurarnas storlek definitivt inget för att motverka det. Samtidigt gör storleken att du lätt smäller till dem under träningspass och att du ser helt knäpp ut i löparspåret med dessa under en mössa.

Medan det inte är något egentligt fel med Adidas FWD-01 hade vi väntat oss mer när ett av världens största sportföretag sätter sitt namn på ett par hörlurar. Istället är det ett par helt okej lurar som verkar kosta en femhundring för mycket enbart på grund av märket.

Helt okej samtalsljudSitter ganska bra under aktivitetOkej musikljud
Ganska poänglös funktionsknappNärmast komiskt stora öronsnäckor

41. Huawei Freebuds Lite

Bra men något haltande början

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: Ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 3 h, 12 h med laddetui Vikt: 5,5 g (snäcka) 45,5 g (laddetui) Övrigt: apt-X och apt-X low latency

Huawei FreeBuds Lite

Huawei Freebuds Lite är inte de första true wireless-lurarna den kinesiska jätten släpper ifrån sig, men de är först till Sverige. Lite-delen av namnet känns faktiskt en aning missvisande i många fall här, men mer befogat på andra håll. Vi kommer till det.

Rent men dåligt ljud

Om vi börjar i änden samtalsljud har hörlurarna brusreducerande mikrofoner som gör sitt jobb. Men det finns ett problem. Mottagaren har oftast inga svårigheter att höra vad vi säger, men samtidigt låter vårt tal väldigt plåtigt och skramligt. Det är inte direkt dåligt, utan snarare ”bara” godkänt.

När det istället kommer till musik konstaterar vi att du får vad du betalar för. Det låter för det mesta helt okej. Samtidigt får du knappast några enorma nyanser eller detaljer i ljudet någonstans på frekvensskalan.

Detta är heller inga lurar du vill titta på film med, eftersom de dras med en rätt rejäl fördröjning av ljudet gentemot det som spelas upp på skärmen.

De ljudproblem med hackigt ljud som är vanligt bland den här typen av hörlurar finns även hos Freebuds Lite, särskilt när du rör dig ute på stan med dem. Samtidigt är det inte så pass illa att de förstör allt för mycket.

Krånglig form men bra funktioner

Hörlurarna i sig drar stor inspiration från Apples Airpods, men med den uppenbara skillnaden att det sitter in ear-proppar på dem. Av någon anledning tar det ganska mycket övning och utprovning av öronkuddar för att lyckas få in dem bra i örat, men med övning sitter de riktigt bra.

Laddningsetuiet är kompakt och smidigt. Samtidigt hade vi kanske önskat lite mer batterikraft hos både hörlurar och laddningsetui, men det slutar på godkänt.

Hörlurarna i sig tål fukt för att fungerar bra i både regn och vid träning. Dessutom sitter en sensor på dem som pausar musiken när du tar ut lurarna.

Tyvärr finns det ingen möjlighet att ändra volym direkt på lurarna, utan det är musikstyrning samt röstassistent och samtalshantering som gäller. Just den biten sköts med touch-ytor på hörlurarna och fungerar riktigt bra.

Huawei Freebuds Lite är på det stora hela inga dåliga true wireless-lurar. Men de brister som den hörlurstypen ofta uppvisar är samtidigt ganska tydliga här, vilket borde kunna jobbas bort i senare utgåvor.

Smidigt laddfodralSitter bra (med lite träning)
Lite tråkigt musikljudEnstaka hack i uppkopplingen

42. Apple Airpods (2:a generationen)

Miniuppdatering med dubbla budskap

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar (öronsnäckor) Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid (snäckor): 5 h Batteritid (laddningsetui): 24 h Vikt: 8 g (snäcka), 38 g (etui)

Apple AirPods med trådlöst laddningsetui (2019)

Till det yttre är det en lysdiod på etuiet som skvallrar om att det är andra generationen av Apple Airpods vi har att göra med. Det är även talande för hur stora uppdateringar du kan vänta dig här.

Dubbla batteriskal

Den största uppdateringen av Airpods ligger faktiskt i laddningsetuiet. Numera kan du köpa Airpods i två varianter, med eller utan trådlös laddning. Har du ett par gamla Airpods kan du köpa etuiet med stöd för trådlös laddning löst. Det ger stöd för att ladda trådlöst, helt enkelt. Varken mer eller mindre.

Uppdateringarna av själva Airpodsen är än mer osynliga än trådlös laddning. Du får en timmes längre taltid (inte musik), lite snabbare växling mellan de enheter du kopplat dem till och lite kortare fördröjning av ljudet. Små detaljer som du knappt märker om du inte medvetet letar efter dem.

Det gör samtidigt att de smarta lösningarna från första generationens Airpods är kvar. Som snabb parning mot Iphone och Ipads, Airplay-stöd och möjlighet att hitta lurarna via Apples Hitta-app.

Klarare ljud

Eftersom du kan köpa etuiet med trådlös laddning även för dina äldre Airpods säger det sig självt att designen är identisk hos andra generationens Airpods. Det innebär både för- och nackdelar med att de släpper igenom omvärldsljud i hög utsträckning.

Det innebär också att de sitter bra i vissa öron och inte alls i andra. Tillhör du gruppen med ‘inkompatibla öron’ är det egentligen inte mycket du kan göra åt saken. Andra modeller har olika kuddar, krokar, proppar eller liknande för att passa så många som möjligt, men inte Airpods.

En uppdatering som inte syns, men hörs, är ljudet. Utformningen medger knappast några audiofila kvaliteter, men Apple har ändå gjort ljudet betydligt klarare än i första generationens Airpods.

Gillar du inte in ear-lurar som går in i öronkanalen är Airpods ett av ganska få alternativ idag. De funkar riktigt stabilt, etuiet håller laddning riktigt bra och de låter helt okej vid både musik och samtal. Samtidigt finns det en mängd intressanta alternativ i prisklassen från andra märken om det är bättre ljud du är ute efter.

Trådlös laddningBra samtalsljudLätthanterade
Bara okej ljudFå inställningarOförlåtande passform

43. JBL Reflect Mini 2

Skön passform och bra ljud

Modell: Träningshörlur Vattentålighet: Ja (IPX5, svettsäkra) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 10 h Vikt: Låg Övrigt: Reflexkablar

JBL Reflect Mini 2

JBL Reflect Mini 2 är träningshörlurar av en lite större modell som trots att de sticker ut en del sitter riktigt bra i öronen. De känns nästan som öronproppar. Den lite längre vingen på dem smiter åt bra när du roterar in dem. Roterar du lite för långt riskerar du dock att skapa som ett vakuum i örat och då fortplantar sig lätt andra ljud och stör upplevelsen. För lång inskruvning kan även orsaka att du blockerar ljudet rent fysiskt och dämpar det, därför krävs viss precision när du stoppar in dem.

Har du väl fått dem på plats finns det knappt några vibrationer eller rörelser som kan rubba dem. De utestänger även annat ljud effektivt.

Otydlig användarinformation

Första gången du startar Reflect Mini 2 kopplas de snabbt samman med din mobiltelefon. Därefter minns de just den telefonen. Vid uppstart får du reda på batterinivå - tyvärr inte i procent utan endast ”låg”, ”medel” eller ”hög”. Det gör att du inte får lika bra precisionskoll på när det börjar bli dags att ladda.

När ”låg” har meddelats en gång finns det någon timmes batteritid kvar och du får inga fler varningar. Vi skulle önska lite mer detaljerad information. Batteritiden är för övrigt godkänd. Du hinner träna flera pass på en laddning.

JBL Reflect Mini 2 hålls ihop av en kort kabel med en kontroll på. Kontrollen innehåller funktioner för av/på, volymreglering och låtbyte. Knapparna är lätta att känna igen och det går smidigt att höja och sänka volymen. Däremot är den alldeles för långsam på att byta låt. Ska du backa en låt är knappen så pass långsam att du många gånger bara byter till början av samma låt som du precis lyssnade på, på grund av att den hunnit spela för långt. Vidare saknar vi röststyrning som skulle ha varit en bra lösning på detta.

Med tanke på priset tycker vi överlag att hörlurarna har rätt dåligt med funktioner.

Ljudkvaliteten är däremot bra. Basen är kanske lite väl dov och mufflad men den lägger sig inte över mellanregistret och har ändå ganska mycket snärt. Diskanten är jättefin. Upplevelsen är att de har en väl anpassad equalizer för just träningsmusik.

Däremot är de sämre som headset då de du samtalar med får ganska dålig ljudkvalitet. Ett stort plus däremot för att kabeln reflekterar ljus, det är framför allt bra för dig som tränar mycket utomhus men även för dig som har lätt för att tappa bort saker inomhus.

Sammantaget är Reflect Mini 2 bra helt okej träningshörlurar med bra ljud, tätslutande konstruktion och ganska bra batteritid.

Bra ljudokej batteritidsitter mycket bra i örat
Kass mikrofonseg respons i knappar

44. Samsung Galaxy Buds

Det här duger inte Samsung

Typ: True wireless-hörlurar Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 5 h (snäckor) 24h (fodral) Vikt: 5,6 g (per snäcka) 39,6 g (fodral) Övrigt: headsetfunktion, etui med inbyggd powerbank

Samsung Galaxy Buds

Samsung Galaxy Buds är företagets senaste True Wireless-lurar, alltså där vardera öronsnäcka helt saknar sladd. De är ett par ganska snygga och smidiga historier i högglansig plast som laddas via ett likaledes elegant laddningsetui. Musik och samtal styrs via touchkommandon på respektive hörlur och fungerar faktiskt betydligt bättre än vad den typen av kontroller generellt gör.

Bra ljud men bökig uppkoppling

Hörlurarna paras helst genom Samsungs app (även om det går bra utan den) och ska i teorin bara handla om att lyfta på locket till etuiet för att aktivera hopparning. Första gången fungerar det, men har hörlurarna redan parats en gång väntar en frustrerande resa med otaliga försök innan de vill vara med på banan igen.

Väl igång, och instoppade i öronen, kan vi konstatera att de sitter riktig bra. Även om de inte är officiellt vattentåliga verkar de palla med en hel del svett utan att ge upp. De sitter även stadigt på plats under träningspass.

Ljudet vid musiklyssnande är riktigt bra, med förvånansvärt väldefinierade register sett till storlek och prislapp. De har samtidigt en väldigt närvarande bas. En smidig funktion är att du kan ställa in ljudet efter eget tycke via en app.

Segt ljud

Under samtal faller tyvärr hörlurarna in under samma kategori som många andra True Wireless-lurar. Galaxy Buds klarar sig riktigt bra för den typen av lurar, men varken vi eller mottagaren är speciellt nöjda med det mumlande resultatet vi får under samtal.

Vad som är än värre är dock uppkopplingen i sig. Stilla vid en kontorsplats fungerar det utmärkt. Ute på en promenad brusar och hackar musiken ett par gånger per minut, vilket är allt annat än godkänt. När vi kopplar dem mot en dator för att titta på film har de en fördröjning på en-två sekunder, vilket gör dem helt oanvändbara.

Samsung själva hävdar att uppkopplingen ska vara allra bäst mot deras egna flaggskepp i S10-serien. Det stämmer, för där hackar och sprakar det betydligt mindre (men fortfarande för mycket). Mot den handfull andra telefoner vi testar är dock resultatet betydligt sämre.

Samsung Galaxy Buds har en riktigt bra design och ett riktigt bra ljud vid musiklyssning. Tyvärr smolkas den bägaren av en riktigt dålig uppkoppling.

Bra musikljudbra passform
Dåligt samtalsljuduppkopplingen hackar enormt mycket

45. Jaybird X4

Sportiga in ear-hörlurar

Typ: Trådlösa hörlurar Vattentåligt: Ja (IPX7) Anslutning: Trådlös (Bluetooth) Angiven batteritid: 8+ Uppmätt batteritid: Ca 6 h Övrigt: App med EQ, snabbladdning där 10 min ger 1 h batteritid

Jaybird X4

Jaybird X4 är ett par trådlösa träningshörlurar med ungefär sex timmar batteritid. När du startar dina X4 meddelar de tydligt hur många procent batteri du har kvar, detta är mycket användarvänligt eftersom du då vet om det är dags att ladda dem efter träningspasset eller ej.

X4 laddas via den medföljande kabeln, som har en så kallad Pogo pin connector, eller helt enkelt en vanlig strömpinne. Det är väldigt synd att man valt att inte använda sig av USB-C eller micro-USB istället, eftersom du då hade kunnat använda samma sladd som du har till mobiltelefonen.

Hörlurarna är trådlösa men har sladd mellan respektive lur. På denna sitter en platta med tre knappar som du använder för att justera volym, byta låt och stänga av/sätta på lurarna. Knapparna reagerar direkt på våra kommandon och det är inte svårt att anpassa musiken under exempelvis löppasset.

Vingen på respektive hörlur är väl tilltagen och låser därför luren stabilt i örat. Den dränker också en hel del av omgivningens ljud, inte så att du inte kan uppfatta vad som händer runt dig, utan på en lagom nivå.

Vi kan göra allt från att hoppa, springa och gymma utan att de lossnar. Enda gången de får problem är när vi springer väldigt intensivt, då har plattan med knapparna en tendens att sakta men säkert vibrera/vrida ut ena luren ur örat.

Ljudkvaliteten är godkänd sett till prisklassen, men inte mer. Hörlurarna har en okej bas men mellanregistret är ganska odetaljerat och diskanten vass. Detta gör att musiken skär sig lite om du lyssnar på hög volym. Basen följer heller inte riktigt med i volymjusteringen, så på mellanhög till hög volym blir ljudet grumligt och lite vasst. På låg volym levererar de bättre balans.

En nackdel avseende ljudet är att sladden som håller ihop lurarna tar upp ljud och det fortplantas och förstärks när den slår mot huvudet. Så du måste spela på ganska hög volym för att inte bli störd av detta.

Du kan ställa in ljudet i appen och efter en del pill där lyckas vi få till en helt okej ljudkvalitet även om ljudet fortfarande inte är helt välbalanserat.

Hur står de sig mot konkurrensen?

Det skiljer ett par hundralappar mellan X4 och true wireless-modellen Vista från samma tillverkare, och det märks framför allt på ljudkvaliteten. Vista har ljud i toppklass, medan X4 lämnar en del att önska.

Samtidigt får man förstås ge avkall på en del när man bantar sin inköpsbudget. Då är frågan hur X4 presterar gentemot konkurrenter i samma prisklass. I den här prisklassen finns en hel radda in ear-hörlurar, och det är mycket tuff konkurrens. X4 har tyvärr svårt att hävda sig konkurrensen ljudmässigt, men står däremot ut ganska positivt när det kommer till användarvänlighet.

Får du tag på dem till ett schysst pris har du ett par lurar med riktigt bra vinge för passformen och en fräck design.

Informerar tydligt om batteritidStabil passformBra respons i knapparna
Vass diskant & grumligt mellanregisterSladden mellan lurarna plockar upp störningsljud“Unika” laddkabeln

46. Koss KE29

Hörlurar med livstidsgaranti, lång sladd och en välkonstruerad volymkontroll

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm **Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 3,5 mm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 15 - 20 000 Hz Impedans: 16 Känslighet: 100 dB/mW

Koss KE29

Vi saknar den skärpa och närhet i ljudbilden som exempelvis Koss Porta Pro uppvisar. Istället känns det som en tunn våt filt ligger över membranen. Frekvensomfånget liknar den klassiska hängmattan med fokus på bas och diskant. Sladden är längst i detta test, asymmetrisk och försedd med en volymkontroll som vi gillar skarpt.

Den enda tillverkaren med livstidsgaranti, volymkontroll
Saknar rymd och närhet i ljudet i dessa in-ear hörlurar

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

Bra att veta om in ear-hörlurar

Det finns hundratals tillverkare av hörlurar. Från Sennheiser och Koss som grundades för över 60 år sedan till moderna märken som WeSC och Skullcandy. Vissa sticker ut med sin iögonfallande design, andra lever på kvalitetsljud och lite högre priser - allt beroende på målgruppen för hörlurarna.

För du kan faktiskt få riktigt bra ljudkvalitet även i in ear-hörlurar idag. Vårt test visar att de, trots det lilla formatet, många gånger ger ett välbalanserat och kraftfullt ljud.

Ljudchipen i elektroniska produkter blir allt bättre, och funktioner såsom brusreducering och förstärkning gör att du kan få precis den ljudbild som passar dig - utan skräp eller brus från omgivningen.

Vissa av tillverkarna skickar med små smidiga förvaringspåsar. Det är ett bra initiativ då du slipper trassliga sladdar i fickan. Andra utrustar hörlurarna med trasselfri sladd, vilket i princip är en tygbeklädd kabel som inte trasslar ihop sig lika lätt. En tredje grupp väljer trådlösa hörlurar. Det är en kategori som växer fort eftersom drifttiden idag ofta är flera timmar - du slipper då ladda dem mellan varje användning. Många gånger får du då även med ett etui som dubblar som powerbank.

Du som tänkt använda dina in ear-hörlurar under träningspass gör bäst i att välja ett par som är vattentåliga. Dels behöver du då inte oroa dig över svett som skadar hörlurarna, dels kan du skölja av dem efter träning så att de håller sig rena.

Köpa hörlurar

När du väljer vilken in ear-hörlur du ska köpa bör du först utgå ifrån vad du ska använda dem till. Är du typen som vill ha riktigt bra ljudkvalitet? Bor du nära en hårt trafikerad väg och vill slippa bli störd av trafiken under promenader? Ska du använda hörlurarna under träningspass? Vill du ha trådlösa eller gör det inget om de är utrustade med kabel?

När du vet användningsområde och behov är det dags att börja jämföra modeller som passar in i dina krav. Ljudkvaliteten brukar då ligga överst på önskelistan, men ibland även andra funktioner såsom brusreduceringens kvalitet, headsetfunktionalitet och kanske till och med möjligheten att mäta hur långt du har sprungit eller promenerat (inbyggd stegräknare mm).

Viktigt att poängtera är att hörlurens passform har stor betydelse för den ljudkvalitet och det frekvensomfång du upplever. Du bör därför anpassa storleken på hörsnäckan efter hörselgången istället för att vrida musiken till högsta volym. Då framträder också musikens olika nyanser bäst samtidigt som du minskar risken för hörselskada.

Om du tar ditt musiklyssnande på allvar bör du investera i ett par in-ear hörlurar med högre akustisk kvalitet än de billiga, enklare pluggar som följer med på köpet.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.