Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Hörlurar in ear: 29 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 4 augusti 2020

Vill du ha riktigt smidiga lurar till din telefon? Då är in ear hörlurar ett smidigt val som sitter bra och ger både naturlig ljudisolering och bra bas. Vi har testat ett stort antal in ear-headsets, både med och utan sladd, och utser Creative Outlier Gold till bäst i test.

1. Creative Outlier Gold - BÄST I TEST HÖRLURAR-IN-EAR

True Wireless-hörlurar med imponerande ljud och batteritid

Prisklass: Mellan Elementstorlek: 5,6 mm Brusreducering: Passiv Frekvensomfång: 20-20 000 Hz

Creative Outlier Gold

Creatives true wireless-hörlurar Outlier Gold är imponerande på många sätt, men det som verkligen får dem att stå ut i mängden är den smått otroliga batteritiden på hela 14 timmar. Det är inte bara bra, utan i särklass bäst på marknaden.

Nu brukar sådana här tidsangivelser vara måttligt tillförlitliga, men vi kan konstatera att de här lurarna faktiskt lever upp till den påstådda livslängden, och då har vi ändå kört på ganska ordentlig volym.

Batterikapcitet av det här slaget är förstås ovärderligt om man hör till den grupp människor som emellanåt glömmer att nattladda sin elektronik, eller varför inte om man sitter på en långflygning utan möjlighet till USB-laddning. Att stå och stampa i väntan på att få komma ut på löpträningen bara för att hörlurarna ska laddas upp är inte heller särskilt kul, men det slipper man med de här enheterna.

Sitter skönt i öronen

En annan grej som slår en när man packar upp dem för första gången är hur stora Outlier Gold är jämfört med många andra produkter i det här segmentet. De är inte groteskt stora, men ganska maffiga. Men det här ska visa sig vara alldeles utmärkt, för det innebär att de sitter ordentligt även i öron som normalt sett inte tolererar in ear-hörlurar.

Faktum är att de också är ovanligt lätta att sätta in på rätt sätt. Väl på plats sitter de riktigt stabilt, och de är också lättmanövrerade med ett enkelt reglage i form av en tryckkänslig platta innanför en led-belyst ring. Det senare bidrar även till att Oulier Gold ser riktigt snygga ut.

Väl inne i öronen ser man inte att de är stora heller, då ser de bara snygga ut.

Dessutom bra ljud

Vi hade en hel del initiala problem med att få till bluetoothparningen med den Ipad och den Huawei Mate 20 Pro som vi testade hörlurarna med. Efter otaliga på- och avstängningar så dök enheterna till sist upp och då gick det som en dans, men här finns något att fila lite på för Creative, gissar vi.

När vi väl fått igång hörlurarna så bjöds det dock på ett förvånansvärt fint ljud. Framför allt basen imponerar stort, och till skillnad från många andra produkter i det här segmentet kräver den inte att hörlurarna sitter exakt rätt med millimeterprecision för att den ska höras. Möjligen har det hela ett samband med att enheterna – som vi tidigare varit inne på – helt enkelt är svåra att placera fel i öronen.

När det gäller mellanregistrets lägre delar finns det en tendens till lite väl mycket resonans, men det är inget som stör nämnvärt. I toppänden av frekvensspektrat glittrar det fint och definitionen är klar. Detta utan att det slår över i så kallad lyxdiskant med artefakter. Här har någon onekligen gjort ett gediget jobb.

Även brusreduceringen imponerar och sällar sig till de bästa i klassen. Vi misstänker att effektiviteten har en stark koppling till lurarnas fysiska storlek, eftersom det gör dem svåra att placera fel.

Att priset sedan är så lågt jämfört med många konkurrenters produkter gör det här till en livsfarlig utmanare till alla andra true wireless-hörlurar på marknaden.

Utmärkt ljudmycket bra brusredueringextremt bra batteritid
Aningen strulig parkopplingmöjligen inte lämpade för personer med mindre öron

2. Jabra Elite Sport - BÄSTA TRÄNINGSHÖRLURAR

Kanonbra hörlurar för verkliga träningsnördar

Typ: Träningshörlur Vattentåligt: Ja (IP67: upp till 1 m i 30 min) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.1) Batteritid: 4,5 h Vikt: 41 g Övrigt: Realtidscoachning, pulsmätare, treaxlig accelerometer för repsberäkning, app (Android, IOS), headsetfunktion, etui med inbyggd powerbank

Jabra Elite Sport

Jabra Elite Sport är trådlösa hörlurar med en rad smarta och välfungerande funktioner såsom pulsmätare och reps-räknare. Exempelvis räknar lurarna korrekt antal armhävningar trots att vi försöker lura dem.

Appen ”personlig tränare” fungerar pushande, motiverande och informerande.

Ljudmässigt presterar Elite Sport mycket bra för ett par in ear-hörlurar med både både tung bas och utmärkt djup i ljudet. Mellanregistret dränks något av basen, men diskanten är ändå tydlig.

Hörlurarnas brusreducering dämpar omvärldsljuden så effektivt att du måste vara försiktig vid utomhuslöpning. Busreduceringen ska kunna avaktiveras genom att knacka på lurnarna två gånger, men i praktiken fungerar detta dåligt. Vidare kunde hörlurens diskreta knappar varit något större och haft lägre inbyggt motstånd. Nu är det svårt att trycka in knapparna utan att rubba luren i örat, speciellt under ett löppass.

Dyra hörlurar men du får extremt mycket för pengarna

Elite Sport är en premiumprodukt och det märks inte minst på tillbehören. Ett litet etui avsett för både förvaring och uppladdning medföljer. Det inkluderar både inbyggd LED-belysning och laddningsstation i powerbankform som räcker cirka två fulla laddningar - detta är förstås i kortaste laget sett till konkurrensen.

Det medföljer även mängder av öronpluggar i olika storlekar, både av silikon och formskum. Likaså flera olika pulsmätarvingar.

Manualen är trots sitt kompakta format tydlig med stora bilder och textanvisningar. En röst i hörlurarna ger enkla instruktioner på engelska om hur du parar ihop dem med mobiltelefonen. Konceptet är användarvänligt rakt igenom.

Öronpluggarna är inte obekvämare än genomsittet, men efter 1,5 timme börjar de göra lite ont. Hörlurarna går bra att springa med, men kan ändå trilla ut någon enstaka gång, speciellt under övningar såsom armhävningar.

Jabra Elite Sport har en ganska saftig prislapp, men du får samtidigt mycket kvalitet och funktionalitet för pengarna. Det märks att tillverkaren har tänkt till kring varje aspekt och hörlurarnas svagheter är både få och små. Om du registrerar dem ingår dessutom tre års garanti.

Bra byggkvalitetgrymt ljudmånga tillbehör
Pyttesmå tröga knapparnågot kort batteritid

3. Apple Airpods Pro – BÄSTA PREMIUMHÖRLURAR IN EAR

Dyra men fantastiska hörlurar

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5) Batteritid (lurar): 4,5 h Batteritid (etui): 24 h Vikt: 5,4 g (lurar), 45,6 g (etui)

Apple AirPods Pro

Apple Airpods Pro är den hett efterlängtade in ear-modellen av företagets populära Airpods. Men Apple nöjde sig inte med att bara göra en ny hörlursform, de förbättrade samtidigt ljudet rejält och slängde in en riktigt smart brusreducering.

Otroligt bekväma

Apple själva skryter med att propparna på hörlurarna ”andas”. Det kan låta som ett marknadsföringsknep, men faktum är att det gör dem bekväma att ha på sig även längre stunder, något som annars är svagheten hos in ear-modeller.

Samtidigt är de fukttåliga, vilket gör att du kan träna med dem. Nackdelen då är att de snabbt glider ut när du blir lite svettig, så renodlade träningslurar sitter fortfarande bättre.

Kopplar du Airpods Pro till en Iphone eller Ipad kan du göra vissa inställningar, som ett passformstest och vilken hörlur som ska agera mikrofon när du pratar. Däremot är det ganska skralt med inställningar i allmänhet, inställningsmöjligheterna förlorar du dessutom helt om du kör dem med en Android-telefon eller dator.

Brusreduceringen är riktigt bra. Den tystar ner det mesta runt dig utan att det känns överdrivet som vissa aktiva brusreducerare kan göra. Ett långt tryck på hörlurarnas knapp slår av reduceringen och hjälper samtidigt till att släppa in ljud mer än vad vanliga in ear-lurar gör.

Automatiskt bra ljud

Något Airpods knappast är kända för är ett bra ljud, men det har Apple ändrat på här. Vi blir faktiskt förvånade över mängden detaljer i alla register.

Medan det finns true wireless-lurar i den här prisklassen med ett rappare och piggare ljud är det absolut inget fel på kvaliteten i stort här. Apple har byggt in en automatisk equalizer för att anpassa ljudet till det som spelas och den verkar faktiskt göra ett riktigt bra jobb.

Även samtal går relativt bra. True wireless-lurar är knappast kända för sin samtalskvalitet, men troligen tack vare att Airpods Pro har placerat mikrofonen på en liten pinne (precis som föregångarna) låter det oftast helt okej för mottagaren. Det är mer än man kan säga om de flesta lurar i den här klassen.

Apple Airpods är dyrare än andra true wireless-lurar med aktiv brusreducering. Samtidigt ger de en enormt bra passform, ett riktigt smidigt format, en smart brusreducering och ett ljud som nästan är på nivå med klassvinnarna. Det gör Airpods Pro till vårt bästa premiumval bland in ear-hörlurar.

Bra ljudExtremt lättanvändaSmart brusreducering
Sitter inte fast när du svettasFå inställningar

4. Jaybird Vista

Svettåliga hörlurar med stabil uppkoppling

Typ: Trådlösa true wireless-hörlurar Vattentåligt: Ja (IPX7) Anslutning: Trådlös (Bluetooth) Batteritid: 6+10 timmar (lurar+case) Vikt: 6 g

Jaybird Vista

Det finns alltid ett orosmoment med trådlösa hörlurar, särskilt true wireless-varianten, att uppkopplingen mot telefonen ska vara bristfällig och få musiken att hacka. Efter en lång period med Jaybird Vista kan vi glatt konstatera att vi faktiskt sluppit den irritationen helt.

Sitter som berget

Vista förvaras i ett hyfsat smidigt laddningsfodral, med fästrem för att understryka sportigheten. Laddningen om än något långsamt på två timmar, sköts via USB-C och ger dig sex timmar speltid i lurarna och ytterligare tio i etuiet, vilket är riktigt bra.

Vid sidan av oavbruten musik är passformen den allra viktigaste i det här fallet. Svett och allmänt skumpande är en utmaning och där har vi upprepade gånger blivit imponerade av hur bra Jaybird Vista sitter i alla lägen. Även under tuffare pass eller i totalt ösregn sitter de kvar.

Lite detaljfattigt men ändå riktigt bra ljud

Den klassiska nackdelen med true wireless-lurar är att samtalskvaliteten blir lidande och det gäller tyvärr även här. Det fungerar, men låter ständigt lite avlägset och murrigt för mottagaren.

Ljudkvaliteten vid musiklyssning är det däremot inget fel på. Jämför med lite mer finsmakarlurar tappar vi en hel del detaljer i ljudet, men inte så att det börjar låta dåligt. Vanan trogen för träningslurar är basen en aning uppskruvad som standard, något du själv kan ställa in i tillhörande app. Där kan du även bestämma vad knapparna på hörlurarna gör (en per lur). Bristen på knappar gör att du får ställa volymen på telefonen, men enklare styrning via lurarna går bra.

Jaybird Vista låter tillräckligt bra vid musiklyssning, har en av de mest stabila uppkopplingar vi hört på ett par true wireless-lurar och kanske den bästa passformen vi varit med om på ett par träningslurar. Helt klart en perfekt kombination för dig som lyssnar mycket på musik när du tränar, men inte sköter så många samtal.

Fantastisk passform även under träningGanska lång batteritidAvbrottsfri uppkopplingKraftfull bas som kan reglerasKan tvättas rent efter träningspasset
Dåligt samtalsljudViss avsaknad av detaljer i ljudetGår ej att ändra volym via lurarna

5. Sony WF-1000XM3

Vindpinade men älskvärda

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentålig: Ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 6 h Vikt: 15,7g

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3 må ha ett krångligt namn och ett ganska klumpigt laddningsetui, men de är de bästa true wireless-lurarna vi i skrivande stund testat.

Stora och snygga men lite vindpåverkade

Vi börjar dock med det negativa. Både laddningsetui och hörlurar är av det lite större slaget. Just lurarna har ganska stor yta jämfört med många andra. Där hittar vi också den enskilt största nackdelen med hörlurarna. Det krävs nämligen inte mer än att du går i lite rask takt för att du ska höra vinddraget mot hörlurarna. Oftast håller det sig på en nivå som går att ignorera, men det finns där.

Det är riktigt synd, eftersom den aktiva brusreduceringen hos hörlurarna är riktigt bra trots den minimala storleken.

I tillhörande app kan du ställa nivån på brusreduceringen, och en ovanligt stor mängd andra funktioner, kring hörlurarna.

Däremot får vi ge beröm till batterilösningen. Det är inte ovanligt att laddningsetuiet laddar ur ganska fort eftersom det ligger och toppar upp hörlurarna hela tiden. I fallet med WF-1000XM3 verkar den biten vara löst och vi råkar sällan ut för urladdade lurar efter att inte ha använt dem på ett tag.

Piggt ljud

Viktigast för en hörlur är dock hur de presterar ljudmässigt och där är Sonys in ear-lurar just nu bäst på marknaden. För ovanlighetens skull får vi exempelvis inga kommentarer alls från den vi pratar med. Lurarna plockar upp en del bakgrundsljud, men låter riktigt bra åt båda håll vid samtal. Det gör även att kommunikation med röstassistent funkar riktigt bra.

Det är däremot inget mot musikljudet. Sony har lyckats få till enormt många detaljer och helt fantastiskt bra snärt i basregistret som vi inte kan minnas att in ear-lurar haft speciellt många gånger tidigare. Det i kombination med riktigt detaljrikt mellan- och diskantregister gör att det är en ren fröjd att lyssna på musik i WF-1000XM3.

Positivt är även att vi inte upplever fördröjning av ljudet, vilket gör att vi kan titta på film med dem. Den stundtals hackiga uppkoppling som många true wireless-lurar dras med märker vi inte av alls i dessa.

Vi hade gärna sett lite redig vattentålighet och möjlighet att ändra volymen direkt på hörlurarna. Men med tanke på hur vansinnigt bra ljudet och brusreduceringen är kan vi ha överseende med det mesta.

Sony WF-1000XM3 är helt enkelt de bästa true Wireless-lurarna du kan köpa i dagsläget.

Fenomenalt ljudgrymt samtalsljudbra brusreducering
Plockar upp en del vindbrus

6. Oneplus Bullets Wireless 2

Batteristarkt halsband med bra ljud

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 14 h Övrigt: Stöd för Google Assistant, snabbknapp för växling mellan enheter

OnePlus Bullets Wireless 2

Oneplus Bullets Wireless 2 är ett riktigt bra exempel på att Oneplus inte bara gör prisvärda prestandatelefoner. Deras andra generation av trådlösa hörlurar packar in en hel del vettiga funktioner till ett högst rimligt pris.

Snabb laddning och snabb växling

Bullets Wireless 2 har, precis som föregångaren, formen av så kallade neckbuds. Det innebär att du har ett lite tjockare ”halsband” över nacken och en sladd upp till vardera hörlur.

Halsbandet innehåller laddningskontakt, usb-C, batteri och uppkopplingsknapp. På ena sladden sitter kontroller för att styra musiken och samtal.

En stor fördel är den riktigt långa batteritiden på 14 timmar, vilket stämmer ganska bra i våra mätningar. Samtidigt har den snabbladdningsfunktion, där tio minuters laddning ska ge tio timmars speltid.

Uppkopplingsknappen är en trevlig lösning även den. Med hjälp av den kan du nämligen snabbt växla mellan två hopparade enheter, exempelvis din telefon och dator. Under våra tester har vi inte upplevt några som helst uppkopplingsproblem heller, oavsett parad enhet.

Tyvärr sitter en väldigt stark lysdiod på nackbandet. I dagsljus märker man inte av den, men i mörka rum syns blinkandet från den väldigt tydligt.

Neutralt ljud och bra ljuddämpning

När det kommer till ljudet har Oneplus uppgraderat såväl elementen som tekniken bakom. Det gör att det överlag låter riktigt bra oavsett musikgenre. Mellanregistret är inte så detaljerat som hos de allra bästa, men vi får samtidigt ett överlag neutralt ljud utan att någon del sticker iväg.

Talkvaliteten är riktigt bra, vilket är relativt ovanligt för den här typen av produkt. Plus också för Google Assistant-stödet.

Själva pluggarna sitter riktigt bra i öronen och dämpar omgivande ljud rejält, utan att för den sakens skull vara utrustade med aktiv brusreducering. Passformen gör att de gärna får hänga med på träningspass. Lurarna har däremot ingen officiell vattentätning, även om vi inte stött på problem där.

Det är inte alla som gillar lösningen med nackband för hörlurar. Men stör den biten inte dig är Oneplus Bullets Wireless 2 ett riktigt bra alternativ som passar både musik och samtal.

Bra musikljudtoppkvalitet på samtalsljudsmart växlingsknapp
Ingen vattentålighetstörande lysdiod

7. Sony EX650AP

Skönt designade hörlurar med ett detaljerat, naturligt ljud med hög närvarokänsla

Prisklass: Mellan Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 12 mm Headset: Ja Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 5 - 28 000 Hz

Sony MDR-EX650AP

Både sett till ljud- och byggkvalitet så ger Sony EX650AP ett imponerande intryck. För att minimera resonans och förvanskningar av ljudet är höljet tillverkat av mässing, alltså samma material som används i bleckblåsinstrument som trumpeter och valthorn. Mässingen ger också hörlurarna sin karakteristika gyllene färg.

Ljudbilden är detaljerad och välbalanserad med fantastisk närvarokänsla. Överlag är hörlurarna raka i frekvensgången och ger ett öppet, naturligt ljud. Basen är punschig och energisk men för att vara nitiska saknar vi lite värme i nedre mellanregistret.

Lurarnas vridna design gör att de sitter perfekt i öronen, även på joggingturen. Sladden är trasselfri och ljudkvaliteten i mikrofonen är utmärkt. Vi är som sagt mycket imponerade, detta ett givet köp för alla musikälskare.

Detaljerat naturligt ljud med hög närvarokänslahög byggkvalitet
Volymkontroll saknas

8. Urbanears Active Stadion

Tuff hörlur för träningstokiga som söker skön design

Typ: Träningsheadset Vattentåligt: Ja (anges som svettåligt) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.0) Mikrofon: Inbyggd Max SPL: 115 dB Batteritid: 7 h

Urbanears Stadion

Urbanears Active Stadion är ett trådlöst ”in ear-headset” med en smart design som gör att det håller sig på plats utan att du måste sticka in det i örongångarna. Det är formgivet så att en bygel bakom örat samverkar med en mjuk mindre bygel på framsidan. Headset sitter riktigt komfortabelt. Framför allt behöver du aldrig känna dig orolig att det ska trilla ur, det ruckas inte ens under våra tuffaste terrängpass, exempelvis OCB.

Det skruvade nackbandet gör också att det passar alla, oavsett hur stort eller litet huvud du har. Dock kan det vara lite klurigt att få det på plats innan du vant dig.

Likaså är det minimalistiska kontrolltänket inte helt självklart att förstå sig på. De tillämpar ett tidsystem med en enda knapp för styrning. Ett två sekunder långt klick på play startar headsetet, men ska du para det med en ny enhet måste du först stänga av det och sedan hålla inne knappen fem sekunder. En LED-lampa indikerar status. Det är enkelt när du vet hur man gör men användarvänligheten kan absolut förbättras.

Ger dig bra koll på omgivningen om du tränar utomhus

Ljudkvaliteten är vad du kan förvänta dig av ett headset i den här kategorin. Det är ett klart och rent ljud med bra återgivning av de högre registren, men basen och djupet saknas tyvärr. Det klara ljudet gör sig bra för samtal - skulle någon ringa under träningspasset är det med andra ord inga problem att höra vad de säger.

Stadion tar dock in en hel del miljöljud. För den som tränar på stökiga gym kan detta upplevas irriterande, medan den som hellre tränar utomhus och måste ha koll på omgivningen snarare har nytta av det. Säkerhetsmässigt är det med andra ord ett plus.

Stadion klarar också de vattentester vi utsätter det för. Allt från svettiga löppass i regn till att köras en omgång (av misstag) i tvättmaskinen. Med tanke på hur bekvämt och lätt de sitter i örat och den helt okej ljudbilden tillsammans med övriga nämnda fördelar är slutsatsen att detta är ett mycket bra headset - speciellt för den som ofta tränar utomhus.

Bekväm designvattentåligasitter stadigt i örat
Mindre bra i bullriga miljöer

9. Pamu Slide

Backpackerns val

Typ: True wireless Vattentåligt: Ja (IPX6) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5) Batteritid (lurar): 10 h Batteritid (etui): 60 h Övrigt: Type-C snabbladdning

Padmate Pamu PaMu Slide

Pamu Slide är ett par true wireless-hörlurar med mycket imponerande batteritid och helt okej byggkvalitet.

Det ingår - som alltid med true wireless-lurar - ett etui som dubblar som powerbank. Laddningsetuiet är ganska stort om man jämför med konkurrenternas, men det kompletteras med att Pamu Slide även kan ladda din telefon trådlöst.

Lång drifttid

Pamu Slides höjdpunkt är de tio timmarna speltid som de erbjuder. Spelar du på hög volym kan du dra av en timme eller två på det numret, men på normalvolym stämmer siffran ganska väl.

Du har också upp till sex laddningar i etuiet, vilket är perfekt om man till exempel ska ut och campa eller resa långa perioder och inte har tillgång till laddare jämnt - du har med andra ord tillgång till hela 60 timmars batteritid.

Behöver du ladda din hörlurar snabbt så tar det ungefär fem minuter att skramla ihop till en timmes speltid - vilket är mycket väl godkänt.

På den negativa sidan anmärker vi på byggkvaliteten. De är ganska plastiga och byggkvaliteten upplevs inte jättehög. Detta förstärks av att de slutar fungera redan efter några månaders användning.

Pamu Slide

Ljudet är däremot tillfredsställande. Basen är djup och klar, vilket ger en härlig tyngd och bra avskärmning, speciellt när man är inomhus. Diskanten känns välbalanserad men kan på högre volym bli lite vass. Det är inte någon punkt som är över förväntningarna, men helheten i sig är det som gör att man får ett väldigt bra ljud och till detta priset så är det svårt att klaga.

Utomhus släpper dom tyvärr in lite vind vid blåsigare väder som kan upplevas störande. Höjer du volymen dränker du förstås detta.

Hörlurarna sitter bra men vid viss träning så kan man få känslan utav att dom ska ramla ur, men vid vanlig lättare träning fungerar de alldeles utmärkt. Vi har även haft dessa under motorcykelresor. Det är väldigt enkelt att få på sig hjälmen och när det väl sitter så känns det skönt och dom gör inte ont även vid längre resor.

Med Pamu Slides konkurrenskraftiga pris och uppseendeväckande batteritid får du bra prisvärde. Reser du mycket och har en begränsad budget så är detta lurarna för dig, men behandla dem varsamt.

Lång batteritidsnabb uppladdningbra ljud
Känslig vid höga vindardålig vid hårdträninglite låg byggkvalitet

10. Sennheiser CX Sport

Sitter som berget

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 6 h Vikt: 15,7g Övrigt: apt-X och apt-X low latency

Sennheiser CX Sport

Sennheiser CX sport känns som att de designats av någon som verkligen inte ville designa träningshörlurar. Men de är samtidigt ett perfekt exempel på att skenet kan bedra.

Odesignade med kort batteritid

Om det inte hade varit för Sennheiser-loggan hade vi lätt kunnat tro att CX Sport var ett par sportlurar från valfritt lågbudgetmärke. Kombinationen av gråsvart plast med neongula knappar och ‘klumpar’ på båda hörlurssladdarna känns enormt ‘o-Sennheiser’ och ser riktigt billigt ut. Plastig design helt enkelt.

När du väl lägger fingrarna på dem märks det däremot att det är ett betydligt mer gediget bygge än vad det först verkar - även om de ser plastiga ut är de riktigt välbyggda.

Samtidigt kan det kännas som att klumparna längs sladden är onödigt stora, särskilt sett till att batteritiden är på mesiga sex timmar. En batteritid som stämmer rätt bra med verkligheten, men som fortfarande kan klassas som kort.

Där tar emellertid det negativa slut, rejält.

Sitter som berget och spelar fantastiskt

Skenet bedrar helt enkelt. För väl laddade, hopparade med mobilen och ute på löppass är det ett par helt andra lurar vi möts av. In ear-konstruktionen på hörlurarna kombineras med ett par plastvingar för att sitta bättre under alla förhållanden och det fungerar verkligen. Hur svettiga vi än blir sitter de kvar utan problem. Klumparna på sladden bidrar samtidigt med att skapa jämvikt, så att det inte är en hörlur som får hålla all tyngd.

Eftersom mikrofonen placerats i en av dessa klumpar på sladden, tillsammans med knapparna för styrning av musiken, blir samtalsljudet riktigt bra. För att mottagaren ska höra dig bra är det i nästan alla lägen smartare att placera mikrofonen nära munnen, vilket gör att samtal aldrig innebär något problem här.

Samtidigt är musikljudet långt över förväntan, trots prislappen. Ljudet är rappt och piggt genom hela registret utan att visa några direkt svagheter. In ear-lurar väger ofta över mot bashållet och missar i mellanregistret, men här låter allt riktigt jämnt och fint.

Sennheiser CX Sport må se ut som budgetlurar, men funktionen och ljudet i alla lägen är bland det bästa vi testat för sportinriktade hörlurar.

Riktigt bra passformbra ljud vid både musik & samtal
Ser billiga utkort batteritid

11. Jabra Elite Active 65t

Riktigt bra ljudkvalitet, okej passform

Typ: Träningshörlur Vattentåligt: Ja/Nej? (IPXX: upp till 1 m i 30 min) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5) Batteritid: 5 h Vikt: 41 g Övrigt: App (Android, IOS), headsetfunktion, etui med inbyggt batteri

Jabra Elite Active 65t

Jabra Elite Active 65t är ett par stilrena och kompakta träningshörlurar som trots att de är helt trådlösa sitter relativt tryggt på plats i örat. Med en något större vinge på respektive öronsnäcka hade passformen blivit ännu bättre. Men den är ändå så pass att vi kan gå ut och springa utan att tappa dem. Samtidigt märker du knappt av dem i öronen eftersom de inte klämmer åt någonstans.

Ljudkvaliteten är utmärkt. Elite Active 65t har ett väldigt klart, välbalanserat och omslutande ljud. Basen är tillräcklig. Det är inte jättemycket punsch i den, men den går i bra harmoni med övriga register.

Hörlurarna är superenkla att koppla upp tack vare röstinstruktioner i dem.

Jabra har även utvecklat en app till sina hörlurar. I den ser du exakt vilken batteriprocent hörlurarna har, och du kan även byta mellan olika ljudinställningar. Exempelvis finns det en som heter commute där omgivningsljudet stängs ute mer än i exempelvis löpningsinställningen. Det märks dock ingen större skillnad. Elite Active 65t blockerar en del ljud, men du hör fortfarande tydligt ljud från miljön runtomkring dig.

Lätta att bära med sig och ladda upp på nytt

Jabra Elite Active 65t levereras med ett litet etui som dubblar som powerbank för laddning av hörlurarna. De flesta etui av den här typen är ganska stora, men den här modellen kan du faktiskt ha med dig i fickan även om du har ett par tajta träningsbyxor.

Tack vare powerbank-funktionaliteten kan du snabbt ladda upp hörlurarna igen om batteriet börjar ta slut. Batteritiden är cirka 4,5 timme. Det finns en lysdiod som lyser grönt när du har gott om batteri, men det hade varit tydligare med flera dioder som slocknade i takt med att batteriet tömdes.

Etuiet känns överlag inte så påkostat, även om vi uppskattar den kompakta konstruktionen hade vi gärna sett någon mer designdetalj och kanske en bättre metod för att öppna det. Som det är nu så fungerar det, men känns inte premium såsom hörlurarna gör.

Jämfört med Jabras träningshörlurar Elite Sport når Elite Active 65t inte riktigt upp till samma nivå. Dessa har en mer försiktig framtoning och är inte riktigt lika vassa när det kommer till träningsfunktioner. Men för dig som inte tycker det är värt de extra hundralapparna, du kanske är mer av en vardagsmotionär och främst är ute efter bra ljudkvalitet, så är de ändå ett riktigt bra val.

Skön passformmycket bra ljudbra med powerbank i etui
Öronsnäckorna kunde haft större vingeetuiet inger ej premiumkänsla

12. Bose Soundsport Free

Frihet i en liten ask

Typ: Träningshörlur Vattentåligt: Ja (IPX4) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.1) Batteritid: 5 h Vikt: 18 g Övrigt: Etui med inbyggd powerbank, app (Android, IOS), headsetfunktion

Bose SoundSport Free

Bose Soundsport Free är ett par trådlösa hörlurar i en design som gör att de sitter riktigt bra i öronen. Passformen är mycket viktig på trådlösa träningshörlurar och just den här konstruktionen, med en vinge som du skruvar in i ytterörat, gör att de passar många. De sitter överraskande bra och håller sig på sin plats även under terränglöpning.

Ljudkvaliteten är grym. Alla register kommer fram fint, och balansen i ljudet gör att du får en mycket fin detaljrikedom. Ljudet är fylligt och basen tillräcklig för att det ska uppstå tryck i lite mer intensiv träningsmusik.

Ibland händer det att vi bara får ljud i ena hörluren och inte i den andra, bland annat sker detta i samtal med andra och ibland med knappljudet från telefonen. Det kan bli ett irritationsmoment.

Ett annat sådant är uppladdningskabeln som tyvärr är mycket kort. Det medföljer ingen strömadapter utan du får hålla tillgodo med att ladda via exempelvis datorn. Det är lite snålt med tanke på att detta är premiumhörlurar.

En praktisk funktion är att du kan hitta dina lurar om du tappar bort dem genom att söka efter dem i en app. Det fungerar inte om de är helt avstängda, däremot kan du se var de låg då de senast var kopplade till din telefon.

Lite tröga knappar men grym ljudkvalitet

Bose Soundsport Free kommer med ett etui som även fungerar som laddstation och powerbank för en extra uppladdning. Detta är kanon. Etuiet och dess dubbla funktionalitet inger en premiumkänsla.

Likaså gör designen på hörlurarna det. De består främst av glatt hårdplast men eftersom de är utrustade med gummerade detaljer både i örat och vid knapparna får du stabilitet både i passform och när du ska byta låt.

Tyvärr är knapparna mycket tröga. Det blir opassande just i sammanhanget sport och trådlöst eftersom det är svårt att byta låt eller pausa utan att behöva stanna upp i träningen. Knapparna är ganska svåra att känna med fingret. De hade gärna fått vara mer utmärkande så att man hittar dem snabbare när hörluren sitter i örat.

Bose Soundsport Free har inbyggd mikrofon så att du slipper plocka upp telefonen om det ringer. Den fungerar bra även om den tar upp en del miljöljud.

Sammantaget är detta ett par riktigt bra träningshörlurar för dig som söker ljud av hög kvalitet och som har färdiga spellistor där du inte håller på och byter låt hela tiden.

Etui dubblar som powerbankmycket bra ljudkvalitethitta tappad hörlurs-funktionalitet
Dåliga knapparkort laddkabelena hörluren tappar ibland ljud

13. Creative EP-630

Prisvärda hörlurar med bra dämpning mot omgivningen och ett levande ljud

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 9 mm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 16 - 23 000 Hz Impedans: 106 dB/mW

Creative EP-630

Dessa in-ear hörlurar har i flera år varit några av de bäst säljande på marknaden och vi förstår varför. Creative EP-630 är otroligt prisvärda då de levererar ett stort och levande ljud i ett mycket kompakt format. Basen är kontrollerad utan att ta överhand och lurarna är ovanligt lättdrivna.

De stänger effektivt ute ljud från omgivningen och är sköna i örat, faktum är att de sitter inne i örongången likt en öronpropp. Utmärkt om man reser mycket med buss eller tåg. Sladden är lite ”klibbig” mot kläderna vilket kan skapa skrapljud. Det är emellertid en sladd som förblir mjuk och smidig även i flera minusgrader.

Billigabra dämpning mot omgivningenlättdrivna
Aninngen onyanserat mellanregister

14. Aftershokz Aeropex

Ljud genom benvibrationer

Typ: Trådlösa bone conducting-hörlurar Vattentåligt: ja (IP67) Anslutning: Trådlös (Bluetooth) Batteritid: 8 timmar Vikt: 26 g

Aftershokz Aeropex

Aftershokz Aeropex är ett ganska unikt headset. Hela företaget bygger på att göra hörlurar och headsets som inte skickar ljud direkt in i ditt öra. Istället placeras två “kuddar” strax framför örat och levererar ljud genom vibrationer i skallbenet, en teknik som kallas bone conducting (benledande på svenska).

Det låter helt knäppt, men fungerar faktiskt. Tanken med tekniken är att du ska ha hörselgångarna fria för att kunna höra vad som händer runt omkring dig, men samtidigt kunna lyssna på musik.

Speciell teknik för speciella tillfällen

Att kunna släppa in omvärlden samtidigt som du lyssnar på musik är fiffigt i vissa fall, medan det såklart är värdelöst i andra. Därför handlar Aeropex lika mycket om att du ska tillhöra rätt målgrupp som vad de faktiskt gör.

Vill du lyssna på musik på gymmet eller stänga ute en stökig kontorsmiljö är det här inte lurarna för dig. Om du däremot löptränar eller cyklar i trafikerat området och vill kunna höra omvärlden är de perfekta. En sjuksyster som får prova hörlurarna tycker även att utförandet är perfekt för att kunna lyssna på podcasts och ändå höra det som behöver höras på jobbet.

Men hur funkar de då?

Nog om det, är de bra då? Faktiskt blir vi förvånade över den ljudkvalitet vi får ut ur Aeropex. Vi snackar absolut inga audiofilkvaliteter här, men det låter faktiskt rätt bra och jämnt över hela registret. Just Aeropex har rejält förbättrat ljud jämfört med tidigare modeller och det märks (vi testade en av deras första modeller när den kom ut på marknaden och då lät det hemskt för allt utom tal).

Vid högre volymer blir vibrationerna mot skallen lite störande, men för det mesta märks de inte av. Det är även vid höga volymer som folk runt omkring oss hör ljudet också, men det dränks lätt ut av vanligt omgivningsljud.

Hörseln då? Står någon och pratar rakt framifrån dränker faktiskt Aeropex ut merparten av samtalet. Men bakifrån eller från sidan hör vi samtalet lika bra som musiken.

Det ska sägas att det även finns mikrofon inbyggt så att Aeropex kan användas som headset. Den biten är däremot ganska svag jämfört med ljudet i övrigt, där mottagaren ofta har svårt att höra oss.

Aeropex kommer samtidigt enbart i en storlek. Eftersom hela tekniken bygger på att vibrationskuddarna ska trycka lite mot ditt skallben kan det orsaka bekymmer på lite mindre huvuden. Där blir även den ganska tilltagna nackbygeln även något som sticker ut och är ivägen.

Aftershokz Aeropex är inte ett par hörlurar för alla eller för alla tillfällen. Men befinner sig ditt användningsområde inom det ganska snäva området som hörlurarna verkar inom är de faktiskt riktigt bra som just hörlurar. Lite bättre mikrofon och längre batteritid hade däremot inte skadat.

Förvånansvärt bra ljudPerfekt för att även höra omgivningenEnkla kontroller
Tillhör du inte målgruppen är de dyra och poänglösaGanska dålig samtalskvalitetStorleken går inte att ändra

15. Huawei Freebuds 3

Hörlurar som verkligen vill allt

Typ: Trådlösa open fit-hörlurar Vattentåligt: ja (IPX4) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.1) Batteritid: 4 h, 16 h med laddetui Vikt: 4,5 g (snäcka) 47 g (laddetui) Övrigt: Aktiv brusreducering (ANC), trådlös laddning

Huawei FreeBuds 3

Huawei Freebuds 3 är inget annat än en uppvisning i hur mycket som kan tryckas in i ett par true wireless-lurar. Laddfodralet har stöd för trådlös laddning, lurarna har aktiv brusreducering, brusreducerande mikrofoner, senaste bluetooth-version för vansinnigt korta fördröjningar och förvånansvärt bra ljud. Samtidigt är de knappast fria från barnsjukdomar.

Enkel koppling, inga inställningar

”Scanna den här koden för att enkelt ladda ner appen” står det på lurarna. Något som tar oss till nedladdningen av Huaweis smart-app, vilket vid testtillfället enbart har inställningar för deras router… Ett problem som går att komma runt genom att manuellt hitta rätt app, men ändå.

Utan appen är du låst till de inställningar som finns inbyggda i lurarna så att säga. Även med appen har du däremot ganska få inställningar att göra och bland annat volym får du ta till telefonen för.

Hopkoppling med telefon går däremot smärtfritt och vi upplever väldigt få störningar under lyssning, vilket true wireless-lurar brukar kunna ha problem med.

Bra ljud och bullerdämpning

Hörlurarna är samma slags snäckor som exempelvis Apples Airpods, det vill säga att de sitter i början av hörselgången utan att tryckas långt in såsom traditionella in ear-lurar. Det gör passformen rätt kritisk, vissa har helt enkelt inte öronformen för att de ska sitta bra.

Samtidigt släpper de in en hel del ljud. Det sker paradoxalt nog i samverkan med att lurarna har aktiv brusreducering. Du får en del dämpning med det påslaget, men konstruktionen gör att det aldrig kan bli så knäpptyst som med riktiga bygellurar eller in ear-lurar. Ljuddämpning finns även för mikrofonerna och där funkar det riktigt bra. Samtalsljudet överlag är faktiskt bland de bästa vi testat för den här typen av lurar.

Ljudkvaliteten vid musiklyssning och samtal för bäraren är även det riktigt bra (ett tydligt steg ovanför tidigare nämnda Airpods). Passformen försämrar ljudet en del på naturlig väg, men Freebuds 3 levererar ändå förvånansvärt mycket bas och riktigt bra tydlighet genom hela registret.

Huawei Freebuds 3 är både till design och utformning tydligt ute efter att tampas med Apples Airpods. Den designen ger knappast den bästa passformen eller ljudkvaliteten, men är du ett fan av den typen av hörlurar, eller helt enkelt ogillar in ear-lurar, är de här faktiskt det bättre alternativet av de båda.

Förhållandevis bra musikljudriktigt bra samtalsljudsmidigt laddfodral med trådlös laddning
Passformen passar inte allakrångligt att hitta appenpassformen dämpar ljudkvalitet & brusreducering

16. Jabra Elite 65e

Passar som headset i stökig miljö

Typ: In ear med bygel Vattentåligt: Ja (IP54) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 8 h Vikt: 51,4 g Övrigt: Brusreducering (ANC), app (Android, IOS), headsetfunktion

Jabra Elite 65e

Jabra Elite 65e är ett par snygga in ear-hörlurar med smart vinge för god passform. Dessutom har de brusreducering så att du som tränar eller rör dig i stökiga miljöer kan stänga ute bruset och gå in mer i dig själv.

Brusreduceringen är bra sett till priset, men det är just en reducering - ingen eliminering. Vi finner den klart tillräcklig för exempelvis ett gym-pass där det spelas musik i bakgrunden som du inte vill ska solka ner din egen musik i lurarna.

Elite 65 e sitter riktigt bra i örat men det finns småsaker som stör. Det som framför allt irriterar är bygeln. Jabra har valt en grov bygel runt nacken där de även har placerat knapparna. När bygeln slår mot nacken transporteras en del störningar i ljudet till hörlurarna, detta märks framför allt om du spelar musik på lite lägre volym.

Ett annat bekymmer med bygeln är sladdarna som löper från den. De är styva och ligger mot kinden. Det blir med tiden lite av ett irritationsmoment och ser inte så snyggt ut. Däremot kommer munnen nära mikrofonen vilket ger ett rejält uppsving för headsetfunktionaliteten.

Riktigt bra som headset

Samtalskvaliteten är kanon. Ska du använda dessa mer som headset, exempelvis på resande fot, lär du inte bli besviken på denna delen. Röster kommer igenom kristallklart och det låter lika bra för de i andra änden. Vi får till och med beröm för detta utan att ha efterfrågat kommentarer kring kvaliteten.

Passformen är som sagt bra, och de håller sig stadigt på plats även under grimasering då vi styrketränar eller springer till bussen. Men det finns modeller i samma prisklass som till och med sitter ännu lite säkrare och skönare i örat.

När du tar ut hörlurarna ur öronen och låter dem hänga runt halsen dras de mot varandra och klickar ihop. Det gör att de hänger säkert även när du gör mer akrobatiska rörelser.

Det är lätt att komma åt knapparna och hitta rätt på bygeln när du vant dig vid placeringen av dessa. Dock är knapparna lite små och ganska tröga. Plus dock för att de finns där för det gör att du snabbt kan justera dina inställningar.

Ljudkvaliteten är bra. Du får en fin diskant och relativt bra tryck i lurarna. Ljudet är dock inte helt välbalanserat, basen tenderar att ta över mellanregistret en del. Kvaliteten är dock hög sett till priset och att de har lite mer bas gör att de passar bra för träning eftersom många väljer den typen av basförstärkta musikgenrer när de tränar. Vi tycker dock att basen kunde haft mer snärt när de ändå valt denna karaktär på ljudet.

IP54-klassningen gör att de kan användas utomhus även i dåligt väder, vilket såklart är ett plus. Vidare är batteritiden på 8 timmar bra och stämmer väl överens med vad du får ut i verkligheten.

Sammantaget är detta ett par helt okej hörlurar för dig som inte är ute efter true wireless utan något du kan hänga av dig runt nacken då och då - men utan sladdar som trasslar sig. De har bra ljudkvalitet - dock något basförstärkt - och skön passform till ett rimligt pris.

Grym headsetkvalitetbra batteritidhög vattenresistensmagneter drar ihop lurarna
Bygeln transporterar en del skräpljudtröga knapparsladden ligger nära kinden

17. Supra Nitro

Påkostade hörlurar med kraftfull bas och mikrofon med bra volymkontroll

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 9 mm Headset: Ja Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 22 000 Hz

Supra Nitro

Supra är ett svenskt företag som är en världsledande tillverkare av kvalitetskablar för HiFi-system. Nitro är deras första in-earhörlurar och konstruktörerna har inte sparat på krutet vad gäller materialval - kevlar, titan och kolfiber. Satsningen är mycket ambitiös och Supra har till och med instruktioner för hur lurarna ska spelas in under några timmars tid för optimal ljudkvalitet.

Vid lyssning slås man omedelbart av basen som djup och kraftfull likt en käftsmäll. Det är knappt man tror att det är ett par öronpluggar man lyssnar på. Samtidigt upplever vi dem något vassa vid i röstfrekvenserna runt 2 kHz, exempelvis sch-ljud. Volymkontrollen fungerar för både iPhone och Android men skrapande sladdljud fortplantar sig när man rör sig.

Vi gillar Supra Nitro men tycker att de bäst kommer till sin rätt med musik som är mild i mellanregistret, exempelvis elektronisk musik.

Kraftfull basbra mikrofon med volymkontroll
Något vass i diskanten

18. Sennheiser Momentum True Wireless

Fantastisk på musik men svajig på tal

Typ: True wireless-hörlurar Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 4 h (snäckor) 12 h (fodral) Vikt: 6,6 g (per snäcka) 56,6 g (fodral) Övrigt: headsetfunktion, etui med inbyggd powerbank, genomsläpp av omgivande ljud

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser Momentum True Wireless plockar sitt namn från den omåttligt populära Momentum-serien av bygellurar. Här handlar det däremot om två pyttiga in ear-snäckor utan sladd mellan och med tillhörande laddfodral.

Just laddfodralet är tygklätt och ger ett enormt lyxigt intryck, dessutom laddas det via USB-C som känns mer framtidssäkert än den äldre micro USB-kontakten.

Sennheiser-ljud i miniformat

Hörlurarna laddas via laddningsetuiet, vilket även sköter hopparningen mot din telefon. Utöver det kan du ladda ner Sennheisers app för att ytterligare styra lurarna.

Genom appen kan du ställa ljudet efter behag och även aktivera genomlyssning. Det innebär att lurarna använder sina mikrofoner för att låta dig höra omvärldsljud samtidigt som du lyssnar på musik. Däremot saknas aktiv brusreducering för att, på ett omvänt sätt, stänga ute omvärlden.

Kopplingen mot mobilen är samtidigt riktigt stabil och det är sällan vi råkar ut för hack i musiken.

Just ljudet vid musiklyssning, och även film, är svårslaget. Du får inget basmuller som får tänderna att skaka, men ett väldigt rent och neutralt ljud över hela ljudbilden. Samtidigt är det förvånansvärt detaljerat, helt enkelt bland det bästa den här typen av hörlurar kan erbjuda.

Vid samtal är det däremot en helt annan femma. Hörlurarna växlar mellan att helt enkelt inte låta motparten höra oss alls, imitera samtal i ett akvarium och, i några enstaka fall, leverera ett rätt bra samtalsljud. Oftast låter det dock åt det sämre hållet för mottagaren, vilket gör att vi inte kan lita på lurarna för samtal.

Strömhungrigt fodral

Musik och samtal styrs via touchkontroller på hörlurarna, något som faktiskt fungerar oväntat bra. Vanligt är att sådana missar tryck eller feltolkar dina fingrar, men här händer detta sällan.

Den uppgivna batteritiden för själva hörlurarna stämmer hyfsat med verkligheten. Laddningsetuiet kan ladda hörlurarna upp till tre gånger vilket egentligen är i minsta laget sett till konkurrenterna.

Fodralets uppgift är att hela tiden se till att hörlurarna hålls fulladdade, vilket gör att de hela tiden ‘fyller på’ laddningen när de förvaras där. Men någonstans har den strömhanteringen misslyckats, för bara efter någon dag eller två i oanvänt skick är både hörlurar och etui urladdade. Kom ihåg att hela tiden ladda när du kan alltså.

Sennheiser Momentum True Wireless levererar ett riktigt bra musikljud i små, smidiga och välpassande öronpluggar. Däremot upplever vi de som ganska opålitliga när det gäller att hålla laddningen och väldigt opålitliga för samtal.

Sitter bra i öronenfantastiskt musikljudlyxigt fodral
Etuiet laddar ur fortväldigt opålitlig samtalskvalitet

19. Sudio Nivå

Svenska hörlurar i stilren design

Typ: In ear Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 3,5 h Övrigt: Etui med inbyggd powerbank (4 fulla laddningar)

Sudio Nivå

Sudio Nivå är ett par minimalistiska trådlösa hörlurar med en stilren formgivning. Det sitter endast en knapp på respektive hörlur och den är placerad på en lätt upphöjd yta så att du snabbt hittar den med fingret. Den är precis lagom trög att trycka in för att du inte ska rubba hörluren, samtidigt som du inte råkar trycka in den av misstag när du justerar luren i örat. Stunsen i knappen är skön.

Eftersom det är få knappar är de också multifunktionella. Du når exempelvis mobiltelefonens röstassistent via ett långt tryck på vänstra hörlurens knapp. I övrigt är det sparsamt med funktioner.

Batteritiden på 3,5 timme känns i kortaste laget. Å andra sidan får du ut hela fyra laddningar ur fodralet, som alltså dubblar som powerbank. Fodralet har en smidig storlek men saknar knapp för att tända batteriindikatorn. Du måste således lägga i hörlurarna för att få reda på batterinivå. Vidare talar inte hörlurarna om hur mycket batteri som är kvar när du har dem i öronen.

Smart powerbanketui

Fodralet är av hårdplast med inbyggda magneter för respektive hörlur. Utöver fodralet följer det även med pluggar av olika storlek. Passformen är bra så länge du tar det lugnt, men eftersom de saknar vinge trillar de ut relativt enkelt när du exempelvis är ute och springer.

Sudio Nivå håller en bra ljudkvalitet. Ljudet är välbalanserat om än något åt det dovare hållet. Röster kommer igenom fint. Hörlurarna är konstruerade så att de fungerar var för sig även om de är långt ifrån varandra. Tyvärr tappar de ibland kontakt och du får då bara ljud i ena hörluren. Detta är framför allt irriterande under pågående samtal eftersom du då måste bryta samtalet och starta om allt för att de ska fungera igen.

Räckvidden mellan hörlur och telefon mäter vi till strax över angivna tio meter.

De här hörlurarna passar dig som söker en lite mindre trådlös hörlur som ger ett snyggt men minimalistiskt intryck i örat.

Minimalistisk designfodral med powerbankbra ljudkvalitet
Tappar ibland kontaktkort batteritiddåligt med batteriinfo

20. Sennheiser CX 300 II

Bekväma hörlurar som sitter säkert i örat även på joggingrundan

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Headset: Ja Elementstorlek: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 19 - 20 000 Hz Impedans: 16 Känslighet: 113 dB/mW

Sennheiser CX 300-II

Sennheiser har tillverkat hörlurar i 70 år och är legendariska i branschen. CX 300 II är extremt lätta, små och diskreta. De sitter skönt i öronen och det medföljer tre storlekar på öronkuddar.

Närhetskänslan och detaljrikedomen i musiken är hög. Vi tycker att ljudkvaliteten är en bra bit över genomsnittet i denna prisklass. Mellanregistret är dock något obestämt medan basen har en tendens att ta överhanden, det lär dock tilltala personer som gillar tyngre musik. Anslutningskontakten är vinklad och sladden asymmetrisk så man kan dra den bakom nacken.

Bekvämasitter kvar i örat även på joggingrundan
En för dominant bas för medelsvensson

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

21. Bose QC30

Trådlösa hörlurar med suverän brusreducering och någorlunda bra ljud

Typ: In ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Bluetooth, USB Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Kabellängd: 30,5 cm (USB) Batteritid: 10 h Vikt: 65 g Headset: Ja Frekvensomfång: 20-20 000 Hz Vikt: 65 g Övrigt: NFC

Bose QuietControl 30

Bose QC30 är några av de mest sofistikerade in-ear-hörlurar som finns på marknaden, om detta råder inget tvivel. Serien har sedan den lanserades varit helt enastående.

Det är många aspekter av QC30 som är imponerande. Inte minst brusreduceringen, som sannolikt inte några andra in-ear-lurar kan komma i närheten av att matcha. Det är stundtals förbluffande hur mycket ljud som hålls borta, och att vandra in till en tätt trafikerad motorled i centrala Stockholm med ett par QC30 på sig är nästan en absurd upplevelse.

Dessutom är de här hörlurarna oerhört bekväma, oavsett om man sitter still eller rör på sig, något som verkligen inte är vanligt när det gäller just in-ear-kategorin. De få reglage du behöver är lättillgängliga på den tillhörande bygeln, som faktiskt är enklare att lära sig navigera med än vad många over ear-lurar med reglage på kåporna är.

Räckvidden matchar angivna 10 meter även i verkligheten, men går man längre än så spricker signalen snabbt.

Når inte hela vägen fram ljudmässigt

Det finns dessvärre vissa tillkortakommanden med QC30 när det kommer till ljudet. Det rör primärt de övre delarna av frekvensspektrat där det låter lite instängt och ”muffligt”. Mellanregistret är däremot okej och basljudet riktigt detaljrikt. Ljudet är totalt sett inte direkt dåligt, men å andra sidan vill man ju gärna att det låter bättre om man lägger ut så mycket pengar som de här hörlurarna kostar.

Att de här hörlurarna klarar 10 timmars uppspelning utan att gå på knäna är däremot ett faktum som talar till deras fördel.

Mycket bra brusreduceringsitter bekvämt
Instängd diskant

22. Skullcandy Ink´d

Prisvärda hörlurar med en bra mikrofon för handsfree till mobiler

Prisklass: Budget Sladdlängd: 130 cm Elementstorlek: 11 mm Typ av kontakt: 3.55 mm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz Impedans: 16

Skullcandy Ink'd

Vid en första anblick ger Skullcandy Ink´d intryck av ett par söta godisinspirerade färgklickar. Därför blir man förvånad då lurarna levererar en dynamisk ljudbild med fin rymd. Vi saknar dock tyngd i det nedre mellanregistret och diskanten blir ibland på gränsen till vass. Prisvärdheten förblir dock hög.

Billiga hörlurarmikrofon för handsfree till mobiler
Saknar tyngd i nedre mellanregistretplastiga

23. Adidas FWD-01

Bra träningslurar i gigantiskt format

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: Ja (IPX4) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 16 timmar Vikt: 25 g Övrigt: Funktionsknapp

Adidas FWD-01

Adidas FWD-01 är den andra modellen av träningshörlurar från Adidas, tillverkade av svenska Zound Industries. Medan Adidas RPT-01 var ett par luftiga bygellurar är FWD-01 ett par mer klassiska in ear-lurar med sladd mellan vardera öronsnäcka.

Reflexer och funktionsknapp

Sladden mellan de två hörlurarna är klädd i samma snygga gråaktiga tyg med reflexer som de större hörlurarna. Nära den ena hörluren sitter tre knappar för att styra volym och musik och vid den andra sitter en funktionsknapp.

Laddar du ner Adidas app kan du, utöver att ställa in ljudet med en equalizer, bestämma vad funktionsknappen gör. Valmöjligheterna är knappast gigantiska, så i praktiken kan du aktivera en röstassistent via knappen eller ha den avstängd.

Ljudet i lurarna är överlag bra, med lite extra tryck i basen som det brukar vara när det kommer till träningslurar. Samtidigt kommer de knappast att vinna några priser för detaljrikedom i vare sig bas- eller mellanregister, något som kanske skulle ha varit bättre med tanke på prisklassen.

Gigantiska lurar

Något som utmärker FWD-01 är deras storlek. Du får en stor kloss vid vardera öra. De påminner lite om hur tidiga true-wireless-lurar kunde se ut, men med tanke på att de här har sladd mellan lurarna är storleken närmast oacceptabel.

Samtidigt är de väldigt lätta, vilket gör att storleken inte påverkar passformen under svettiga träningspass allt för mycket. Regnar det rejält eller om du svettas floder börjar de glida ur öronen och då gör lurarnas storlek definitivt inget för att motverka det. Samtidigt gör storleken att du lätt smäller till dem under träningspass och att du ser helt knäpp ut i löparspåret med dessa under en mössa.

Medan det inte är något egentligt fel med Adidas FWD-01 hade vi väntat oss mer när ett av världens största sportföretag sätter sitt namn på ett par hörlurar. Istället är det ett par helt okej lurar som verkar kosta en femhundring för mycket enbart på grund av märket.

Helt okej samtalsljudSitter ganska bra under aktivitetOkej musikljud
Ganska poänglös funktionsknappNärmast komiskt stora öronsnäckor

24. Huawei Freebuds Lite

Bra men något haltande början

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Vattentåligt: Ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 3 h, 12 h med laddetui Vikt: 5,5 g (snäcka) 45,5 g (laddetui) Övrigt: apt-X och apt-X low latency

Huawei FreeBuds Lite

Huawei Freebuds Lite är inte de första true wireless-lurarna den kinesiska jätten släpper ifrån sig, men de är först till Sverige. Lite-delen av namnet känns faktiskt en aning missvisande i många fall här, men mer befogat på andra håll. Vi kommer till det.

Rent men dåligt ljud

Om vi börjar i änden samtalsljud har hörlurarna brusreducerande mikrofoner som gör sitt jobb. Men det finns ett problem. Mottagaren har oftast inga svårigheter att höra vad vi säger, men samtidigt låter vårt tal väldigt plåtigt och skramligt. Det är inte direkt dåligt, utan snarare ”bara” godkänt.

När det istället kommer till musik konstaterar vi att du får vad du betalar för. Det låter för det mesta helt okej. Samtidigt får du knappast några enorma nyanser eller detaljer i ljudet någonstans på frekvensskalan.

Detta är heller inga lurar du vill titta på film med, eftersom de dras med en rätt rejäl fördröjning av ljudet gentemot det som spelas upp på skärmen.

De ljudproblem med hackigt ljud som är vanligt bland den här typen av hörlurar finns även hos Freebuds Lite, särskilt när du rör dig ute på stan med dem. Samtidigt är det inte så pass illa att de förstör allt för mycket.

Krånglig form men bra funktioner

Hörlurarna i sig drar stor inspiration från Apples Airpods, men med den uppenbara skillnaden att det sitter in ear-proppar på dem. Av någon anledning tar det ganska mycket övning och utprovning av öronkuddar för att lyckas få in dem bra i örat, men med övning sitter de riktigt bra.

Laddningsetuiet är kompakt och smidigt. Samtidigt hade vi kanske önskat lite mer batterikraft hos både hörlurar och laddningsetui, men det slutar på godkänt.

Hörlurarna i sig tål fukt för att fungerar bra i både regn och vid träning. Dessutom sitter en sensor på dem som pausar musiken när du tar ut lurarna.

Tyvärr finns det ingen möjlighet att ändra volym direkt på lurarna, utan det är musikstyrning samt röstassistent och samtalshantering som gäller. Just den biten sköts med touch-ytor på hörlurarna och fungerar riktigt bra.

Huawei Freebuds Lite är på det stora hela inga dåliga true wireless-lurar. Men de brister som den hörlurstypen ofta uppvisar är samtidigt ganska tydliga här, vilket borde kunna jobbas bort i senare utgåvor.

Smidigt laddfodralSitter bra (med lite träning)
Lite tråkigt musikljudEnstaka hack i uppkopplingen

25. Apple Airpods (2:a generationen)

Miniuppdatering med dubbla budskap

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar (öronsnäckor) Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid (snäckor): 5 h Batteritid (laddningsetui): 24 h Vikt: 8 g (snäcka), 38 g (etui)

Apple AirPods med trådlöst laddningsetui (2019)

Till det yttre är det en lysdiod på etuiet som skvallrar om att det är andra generationen av Apple Airpods vi har att göra med. Det är även talande för hur stora uppdateringar du kan vänta dig här.

Dubbla batteriskal

Den största uppdateringen av Airpods ligger faktiskt i laddningsetuiet. Numera kan du köpa Airpods i två varianter, med eller utan trådlös laddning. Har du ett par gamla Airpods kan du köpa etuiet med stöd för trådlös laddning löst. Det ger stöd för att ladda trådlöst, helt enkelt. Varken mer eller mindre.

Uppdateringarna av själva Airpodsen är än mer osynliga än trådlös laddning. Du får en timmes längre taltid (inte musik), lite snabbare växling mellan de enheter du kopplat dem till och lite kortare fördröjning av ljudet. Små detaljer som du knappt märker om du inte medvetet letar efter dem.

Det gör samtidigt att de smarta lösningarna från första generationens Airpods är kvar. Som snabb parning mot Iphone och Ipads, Airplay-stöd och möjlighet att hitta lurarna via Apples Hitta-app.

Klarare ljud

Eftersom du kan köpa etuiet med trådlös laddning även för dina äldre Airpods säger det sig självt att designen är identisk hos andra generationens Airpods. Det innebär både för- och nackdelar med att de släpper igenom omvärldsljud i hög utsträckning.

Det innebär också att de sitter bra i vissa öron och inte alls i andra. Tillhör du gruppen med ‘inkompatibla öron’ är det egentligen inte mycket du kan göra åt saken. Andra modeller har olika kuddar, krokar, proppar eller liknande för att passa så många som möjligt, men inte Airpods.

En uppdatering som inte syns, men hörs, är ljudet. Utformningen medger knappast några audiofila kvaliteter, men Apple har ändå gjort ljudet betydligt klarare än i första generationens Airpods.

Gillar du inte in ear-lurar som går in i öronkanalen är Airpods ett av ganska få alternativ idag. De funkar riktigt stabilt, etuiet håller laddning riktigt bra och de låter helt okej vid både musik och samtal. Samtidigt finns det en mängd intressanta alternativ i prisklassen från andra märken om det är bättre ljud du är ute efter.

Trådlös laddningBra samtalsljudLätthanterade
Bara okej ljudFå inställningarOförlåtande passform

26. JBL Reflect Mini 2

Skön passform och bra ljud

Modell: Träningshörlur Vattentålighet: Ja (IPX5, svettsäkra) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.2) Batteritid: 10 h Vikt: Låg Övrigt: Reflexkablar

JBL Reflect Mini 2

JBL Reflect Mini 2 är träningshörlurar av en lite större modell som trots att de sticker ut en del sitter riktigt bra i öronen. De känns nästan som öronproppar. Den lite längre vingen på dem smiter åt bra när du roterar in dem. Roterar du lite för långt riskerar du dock att skapa som ett vakuum i örat och då fortplantar sig lätt andra ljud och stör upplevelsen. För lång inskruvning kan även orsaka att du blockerar ljudet rent fysiskt och dämpar det, därför krävs viss precision när du stoppar in dem.

Har du väl fått dem på plats finns det knappt några vibrationer eller rörelser som kan rubba dem. De utestänger även annat ljud effektivt.

Otydlig användarinformation

Första gången du startar Reflect Mini 2 kopplas de snabbt samman med din mobiltelefon. Därefter minns de just den telefonen. Vid uppstart får du reda på batterinivå - tyvärr inte i procent utan endast ”låg”, ”medel” eller ”hög”. Det gör att du inte får lika bra precisionskoll på när det börjar bli dags att ladda.

När ”låg” har meddelats en gång finns det någon timmes batteritid kvar och du får inga fler varningar. Vi skulle önska lite mer detaljerad information. Batteritiden är för övrigt godkänd. Du hinner träna flera pass på en laddning.

JBL Reflect Mini 2 hålls ihop av en kort kabel med en kontroll på. Kontrollen innehåller funktioner för av/på, volymreglering och låtbyte. Knapparna är lätta att känna igen och det går smidigt att höja och sänka volymen. Däremot är den alldeles för långsam på att byta låt. Ska du backa en låt är knappen så pass långsam att du många gånger bara byter till början av samma låt som du precis lyssnade på, på grund av att den hunnit spela för långt. Vidare saknar vi röststyrning som skulle ha varit en bra lösning på detta.

Med tanke på priset tycker vi överlag att hörlurarna har rätt dåligt med funktioner.

Ljudkvaliteten är däremot bra. Basen är kanske lite väl dov och mufflad men den lägger sig inte över mellanregistret och har ändå ganska mycket snärt. Diskanten är jättefin. Upplevelsen är att de har en väl anpassad equalizer för just träningsmusik.

Däremot är de sämre som headset då de du samtalar med får ganska dålig ljudkvalitet. Ett stort plus däremot för att kabeln reflekterar ljus, det är framför allt bra för dig som tränar mycket utomhus men även för dig som har lätt för att tappa bort saker inomhus.

Sammantaget är Reflect Mini 2 bra helt okej träningshörlurar med bra ljud, tätslutande konstruktion och ganska bra batteritid.

Bra ljudokej batteritidsitter mycket bra i örat
Kass mikrofonseg respons i knappar

27. Samsung Galaxy Buds

Det här duger inte Samsung

Typ: True wireless-hörlurar Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Batteritid: 5 h (snäckor) 24h (fodral) Vikt: 5,6 g (per snäcka) 39,6 g (fodral) Övrigt: headsetfunktion, etui med inbyggd powerbank

Samsung Galaxy Buds

Samsung Galaxy Buds är företagets senaste True Wireless-lurar, alltså där vardera öronsnäcka helt saknar sladd. De är ett par ganska snygga och smidiga historier i högglansig plast som laddas via ett likaledes elegant laddningsetui. Musik och samtal styrs via touchkommandon på respektive hörlur och fungerar faktiskt betydligt bättre än vad den typen av kontroller generellt gör.

Bra ljud men bökig uppkoppling

Hörlurarna paras helst genom Samsungs app (även om det går bra utan den) och ska i teorin bara handla om att lyfta på locket till etuiet för att aktivera hopparning. Första gången fungerar det, men har hörlurarna redan parats en gång väntar en frustrerande resa med otaliga försök innan de vill vara med på banan igen.

Väl igång, och instoppade i öronen, kan vi konstatera att de sitter riktig bra. Även om de inte är officiellt vattentåliga verkar de palla med en hel del svett utan att ge upp. De sitter även stadigt på plats under träningspass.

Ljudet vid musiklyssnande är riktigt bra, med förvånansvärt väldefinierade register sett till storlek och prislapp. De har samtidigt en väldigt närvarande bas. En smidig funktion är att du kan ställa in ljudet efter eget tycke via en app.

Segt ljud

Under samtal faller tyvärr hörlurarna in under samma kategori som många andra True Wireless-lurar. Galaxy Buds klarar sig riktigt bra för den typen av lurar, men varken vi eller mottagaren är speciellt nöjda med det mumlande resultatet vi får under samtal.

Vad som är än värre är dock uppkopplingen i sig. Stilla vid en kontorsplats fungerar det utmärkt. Ute på en promenad brusar och hackar musiken ett par gånger per minut, vilket är allt annat än godkänt. När vi kopplar dem mot en dator för att titta på film har de en fördröjning på en-två sekunder, vilket gör dem helt oanvändbara.

Samsung själva hävdar att uppkopplingen ska vara allra bäst mot deras egna flaggskepp i S10-serien. Det stämmer, för där hackar och sprakar det betydligt mindre (men fortfarande för mycket). Mot den handfull andra telefoner vi testar är dock resultatet betydligt sämre.

Samsung Galaxy Buds har en riktigt bra design och ett riktigt bra ljud vid musiklyssning. Tyvärr smolkas den bägaren av en riktigt dålig uppkoppling.

Bra musikljudbra passform
Dåligt samtalsljuduppkopplingen hackar enormt mycket

28. Jaybird X4

Sportiga in ear-hörlurar

Typ: Trådlösa hörlurar Vattentåligt: Ja (IPX7) Anslutning: Trådlös (Bluetooth) Angiven batteritid: 8+ Uppmätt batteritid: Ca 6 h Övrigt: App med EQ, snabbladdning där 10 min ger 1 h batteritid

Jaybird X4

Jaybird X4 är ett par trådlösa träningshörlurar med ungefär sex timmar batteritid. När du startar dina X4 meddelar de tydligt hur många procent batteri du har kvar, detta är mycket användarvänligt eftersom du då vet om det är dags att ladda dem efter träningspasset eller ej.

X4 laddas via den medföljande kabeln, som har en så kallad Pogo pin connector, eller helt enkelt en vanlig strömpinne. Det är väldigt synd att man valt att inte använda sig av USB-C eller micro-USB istället, eftersom du då hade kunnat använda samma sladd som du har till mobiltelefonen.

Hörlurarna är trådlösa men har sladd mellan respektive lur. På denna sitter en platta med tre knappar som du använder för att justera volym, byta låt och stänga av/sätta på lurarna. Knapparna reagerar direkt på våra kommandon och det är inte svårt att anpassa musiken under exempelvis löppasset.

Vingen på respektive hörlur är väl tilltagen och låser därför luren stabilt i örat. Den dränker också en hel del av omgivningens ljud, inte så att du inte kan uppfatta vad som händer runt dig, utan på en lagom nivå.

Vi kan göra allt från att hoppa, springa och gymma utan att de lossnar. Enda gången de får problem är när vi springer väldigt intensivt, då har plattan med knapparna en tendens att sakta men säkert vibrera/vrida ut ena luren ur örat.

Ljudkvaliteten är godkänd sett till prisklassen, men inte mer. Hörlurarna har en okej bas men mellanregistret är ganska odetaljerat och diskanten vass. Detta gör att musiken skär sig lite om du lyssnar på hög volym. Basen följer heller inte riktigt med i volymjusteringen, så på mellanhög till hög volym blir ljudet grumligt och lite vasst. På låg volym levererar de bättre balans.

En nackdel avseende ljudet är att sladden som håller ihop lurarna tar upp ljud och det fortplantas och förstärks när den slår mot huvudet. Så du måste spela på ganska hög volym för att inte bli störd av detta.

Du kan ställa in ljudet i appen och efter en del pill där lyckas vi få till en helt okej ljudkvalitet även om ljudet fortfarande inte är helt välbalanserat.

Hur står de sig mot konkurrensen?

Det skiljer ett par hundralappar mellan X4 och true wireless-modellen Vista från samma tillverkare, och det märks framför allt på ljudkvaliteten. Vista har ljud i toppklass, medan X4 lämnar en del att önska.

Samtidigt får man förstås ge avkall på en del när man bantar sin inköpsbudget. Då är frågan hur X4 presterar gentemot konkurrenter i samma prisklass. I den här prisklassen finns en hel radda in ear-hörlurar, och det är mycket tuff konkurrens. X4 har tyvärr svårt att hävda sig konkurrensen ljudmässigt, men står däremot ut ganska positivt när det kommer till användarvänlighet.

Får du tag på dem till ett schysst pris har du ett par lurar med riktigt bra vinge för passformen och en fräck design.

Informerar tydligt om batteritidStabil passformBra respons i knapparna
Vass diskant & grumligt mellanregisterSladden mellan lurarna plockar upp störningsljud“Unika” laddkabeln

29. Koss KE29

Hörlurar med livstidsgaranti, lång sladd och en välkonstruerad volymkontroll

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm **Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 3,5 mm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 15 - 20 000 Hz Impedans: 16 Känslighet: 100 dB/mW

Koss KE29

Vi saknar den skärpa och närhet i ljudbilden som exempelvis Koss Porta Pro uppvisar. Istället känns det som en tunn våt filt ligger över membranen. Frekvensomfånget liknar den klassiska hängmattan med fokus på bas och diskant. Sladden är längst i detta test, asymmetrisk och försedd med en volymkontroll som vi gillar skarpt.

Den enda tillverkaren med livstidsgaranti, volymkontroll
Saknar rymd och närhet i ljudet i dessa in-ear hörlurar

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Bra att veta om in ear-hörlurar

Det finns hundratals tillverkare av hörlurar. Från Sennheiser och Koss som grundades för över 60 år sedan till moderna märken som WeSC och Skullcandy. Vissa sticker ut med sin iögonfallande design, andra lever på kvalitetsljud och lite högre priser - allt beroende på målgruppen för hörlurarna.

För du kan faktiskt få riktigt bra ljudkvalitet även i in ear-hörlurar idag. Vårt test visar att de, trots det lilla formatet, många gånger ger ett välbalanserat och kraftfullt ljud.

Ljudchipen i elektroniska produkter blir allt bättre, och funktioner såsom brusreducering och förstärkning gör att du kan få precis den ljudbild som passar dig - utan skräp eller brus från omgivningen.

Vissa av tillverkarna skickar med små smidiga förvaringspåsar. Det är ett bra initiativ då du slipper trassliga sladdar i fickan. Andra utrustar hörlurarna med trasselfri sladd, vilket i princip är en tygbeklädd kabel som inte trasslar ihop sig lika lätt. En tredje grupp väljer trådlösa hörlurar. Det är en kategori som växer fort eftersom drifttiden idag ofta är flera timmar - du slipper då ladda dem mellan varje användning. Många gånger får du då även med ett etui som dubblar som powerbank.

Du som tänkt använda dina in ear-hörlurar under träningspass gör bäst i att välja ett par som är vattentåliga. Dels behöver du då inte oroa dig över svett som skadar hörlurarna, dels kan du skölja av dem efter träning så att de håller sig rena.

Köpa hörlurar

När du väljer vilken in ear-hörlur du ska köpa bör du först utgå ifrån vad du ska använda dem till. Är du typen som vill ha riktigt bra ljudkvalitet? Bor du nära en hårt trafikerad väg och vill slippa bli störd av trafiken under promenader? Ska du använda hörlurarna under träningspass? Vill du ha trådlösa eller gör det inget om de är utrustade med kabel?

När du vet användningsområde och behov är det dags att börja jämföra modeller som passar in i dina krav. Ljudkvaliteten brukar då ligga överst på önskelistan, men ibland även andra funktioner såsom brusreduceringens kvalitet, headsetfunktionalitet och kanske till och med möjligheten att mäta hur långt du har sprungit eller promenerat (inbyggd stegräknare mm).

Viktigt att poängtera är att hörlurens passform har stor betydelse för den ljudkvalitet och det frekvensomfång du upplever. Du bör därför anpassa storleken på hörsnäckan efter hörselgången istället för att vrida musiken till högsta volym. Då framträder också musikens olika nyanser bäst samtidigt som du minskar risken för hörselskada.

Om du tar ditt musiklyssnande på allvar bör du investera i ett par in-ear hörlurar med högre akustisk kvalitet än de billiga, enklare pluggar som följer med på köpet.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar
Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!