1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Hårolja: 10 produkter i test

PriceRunner

Är du i behov av en hårolja för att råda bot på torrt och statiskt hår? Vi har testat hårolja från märken som Davines, Lanza och Moroccan Oil. För att vi ska ska kunna utse en hårolja till bäst i test, måste den vara lätt att använda utan att få håret att se tungt ut, den ska ha en bra förpackning som är enkel att dosera ur, och den får gärna ge håret lite extra skydd mot värme eller solens strålar.

Bäst i test hårolja

Så gick det till när vi testade

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. I testet av hårolja har samtliga produkter använts under en längre period. I testpanelen har frisörer, skönhetsskribenter och konsumenter deltagit.

  • Effekt: Känns håret mjukare? Gör det borstningen enklare? Adderar oljan glans? Upplevs håret som fett vid användning? Får oljan håret att se mindre slitet ut? Tar den hand om frissigheten? Känns oljan vårande?

  • Formula: Går det åt mycket eller lite olja? Är konsistensen lätt att applicera?

  • Förpackning: Är förpackningen praktisk att hantera? Doserar den en bra mängd olja?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste håroljor. Jämför pris på samtliga listade håroljor på PriceRunner.

Fler tester av hårvård

1. Davines OI Oil - BÄST I TEST HÅROLJA

Lättarbetad olja som inte tynger ner och fungerar för alla hår

Davines OI Oil Absolute Beautifying Potion 135ml

Det räcker med några få tryck av Davines OI Oil för att håret ska bli lättkammat och få en härlig lyster. Det går att använda oljan direkt efter hårtvätt, då sprayar man den i handdukstorkat hår och märker skillnad i hur frissigt håret blir, men även att det blir lättare att kamma och styla.

Fungerar utredande på trassel

När håret är torrt används oljan sist av allt, för att ge en fin glans. För den som har problem med mycket tovor kommer Davines OI Oil vara som en skänk från ovan, då håret snabbt blir slätt och blankt. Oljan tynger inte ner håret och det ser heller inte fett ut. Den lyckas även dämpa väldigt frissiga hår. Sprayflaskan gör att det är lätt att använda oljan, man slipper bli flottig om händerna och det är lätt att få ut rätt mängd direkt.

Mild doft som inte stör

Davines OI Oil luktar gott, den har en mild doft som inte tar över utan låter användaren även fortsättningsvis använda sin favoritparfym utan att störa. För den som inte vill att håret ska se kladdigt eller flottigt ut, men ändå är ute efter en fin glans så är detta en klar favorit som står sig år efter år i konkurrensen.

Behändig sprayflaskaluktar gottgör håret blankt och lent
Finns inget att sätta minus pådetta är en fantastisk hårprodukt

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Davines Oi Oil 135ml

382 kr

Davines OI Oil 135 ml

399 kr

Davines OI Oil 135ml

449 kr

2. L’Oréal Professionnel Mythic Oil - BÄSTA BILLIGA HÅROLJA

En tunnare hårolja som gör håret blankt, men inte flottigt eller tungt

L'Oréal Professionnel Paris Mythic Oil Original Oil 100ml

L’Oréal Professionnel Mythic Oil är en tunnare och helt klar hårolja med druvkärnsolja och avokadoolja i ingredienslistan. Oljan har en fräsch och lätt blommig doft och den lättflytande och lite rinniga konsistensen blev mest populär hos dem med typiskt skandinaviskt hår då den snabbt tränger in i håret.

Funkar bäst för tunnare hår

För de testpersoner som har tjockt och grovt hår så upplevdes det mer som att oljan nästan försvann. L’Oréal Professionnel Mythic Oil har ett väldigt bra pris och passar utmärkt om man har ett något tunnare hår och vill få ett mjukt och blankt resultat utan att det blir nedtyngt. Den som är van vid att få lite flottigt hår vid användning av olika produkter kommer verkligen att uppskatta den här stylingoljan.

Tunn formulagör inte håret flottet eller tungt.
Den lätta konsistensen passar inte alla hårtyper

3. Moroccanoil Original Treatment - BÄSTA PREMIUMVAL HÅROLJA

Snabbabsorberande olja som ger näring och gör håret blankt utan att klibba

Moroccanoil Original Oil Treatment 125ml

En av testets toppoljor är Moroccanoil som visar att gammal är äldst genom att vara den hårolja som fixat svenskarnas frissighet längst. Basen i Moroccanoil är arganolja och det går att använda den både för styling men även som inpackning. Den känns uppbyggande oavsett användningsområde.

En tjockare produkt än andra

Oljan har en ganska mörkt orange färg, är relativt tjock och den mustiga doften för tankarna till orienten. Testpersonerna med lite grövre och tjockare hår var mest imponerande av den här håroljan som tas snabbt upp av håret som blir lent och blankt utan att kännas flottigt. Den råder även bot på frissigt hår.

Dyr men dryg

Moroccanoil ligger i en lite högre prisklass men då det endast krävs en liten mängd av produkten så blir den ändå värd väl sitt pris och sin placering i toppskiktet av kandidaterna i testet.

Upplevs som vårdandehåret blir blanktlämnar ingen klibbig känsla
Mycket ljusa hår funkar inte så bra ihop med färgen på oljan

4. Lanza Keratin Healing Oil Treatment

Vårdande och uppbyggande hårolja med inbyggt värmeskydd

Lanza Keratin Healing Oil Hair Treatment 100ml

Lanza Keratin Healing Oil Treatment gör håret lent och lättstylat direkt efter påföring. Tack vare att en av ingredienserna är keratin, ett ämne som jobbar med att reparera håret inifrån, så ser håret på kort tid mycket fräschare ut. För att vara extra skonsam så finns det värmeskydd i oljan, så den både vårdar och bygger upp.

Lätt att fördela i håret

Det är lätt att applicera oljan som med sin tunna konsistens och dryga formula räcker länge. Testpersoner med både tunnare och grövre hår uppfattade håret som blankare och mer välmående. Särskilt glansigt blir det dock inte, utan där gör andra oljor ett bättre jobb.

Gör håret mjukt

Även om oljan är tunn så hjälper den bra mot frissigt hår utan att tynga ner frisyren och den mjuka känslan stannar kvar över natten utan att håret känns flottigt under dag två. Några direkta minus finns det faktiskt inte - detta är helt enkelt en av de bättre håroljorna på marknaden.

Uppbyggandefungerar för alla hårinnehåller värmeskyddgör håret mjukt
Kunde gett lite mer glans

5. Olaplex Bonding Oil No. 7

En hårolja som ger vacker lyster och hjälper till vid borstningen

Olaplex No.7 Bonding Oil 30ml

Olaplex är i första hand kända för sina kurer som hjälper till att laga skadat hår. Denna hårolja är inte en sådan kur, men det innebär inte att den inte är värd en plats på hyllan ändå.

Olaplex Bonding Oil No. 7 visar sig nämligen snabbt vara en hårolja som boostar hårets lyster och gör det härligt lent. Konsistensen är lite mer rinnig än vad man är van vid hos andra håroljor. Dock är den lösare formulan enkel att applicera och fördela i håret.

Förpackningen är inte någon höjdare. Det ett är flaska i hårdplast med endast ett litet doseringshål. Eftersom den saknar någon för av munstycke som driver upp oljan ur flaskan, och flaskan inte heller går att klämma på, får man skaka ur håroljan. Trots att den är tunn, rinner den inte frivilligt ur flaskan. Den blir på så sätt lite svårdoserad.

En lätt hårolja som inte tynger ned

Ser man bortom förpackningens klara brister, är dock detta en hårolja i toppklass. Den matar håret med glans utan att tynga ned eller lämna en flottig look (detta handlar naturligtvis lite om hur mycket man applicerar också - var varsam med mängden när det gäller alla håroljor).

Olaplex Bonding Oil No. 7 luktar fräscht och gott, men är också lite dyrare än flera andra oljor. Dyra med dryga droppar, ska påpekas. Man kommer långt med bara några få droppar, så även om förpackningen bara innehåller 30 ml, räcker en flaska otippat länge, vilket uppskattas.

Luktar gottverkar utredandetrollar fram vacker glans
Hög prislappbökig förpackning

6. Hair Lust Hair Strengthening & Protection Oil

Hårolja som hjälper mot frissigt hår och doftar ljuvligt

Hairlust Split Fix Hair Oil 50ml

Här har vi en hårolja som bjuder på inte mindre än fyra olika oljor med fuktgivande egenskaper. Oljan är helt fri från sulfater, ftalater och parabener och innehåller ekologiska oljor från såväl kokos och aprikos som solrosfrö- och aprikoskärnolja.

Fungerar i både vått och torrt

Det går att ha Hair Lust Hair Strengthening & Protection Oil i såväl torrt som handdukstorkat hår. Förpackningen är tyvärr lite bökig då pipetten lätt drar upp lite för mycket, så här gäller det att vara försiktig. Oljan är väldigt dryg och tar man för många droppar riskerar man att håret kommer se flottigt och tungt ut. Dessutom är locket lite krångligt att skruva på och av så det krävs lite finess vid använding. Den som doserar rätt kommer däremot att råda bot på frisset och återskapa en del glans och mjukhet.

Söt och mysig doft

Hair Lust Hair Strengthening & Protection Oil har en fantastiskt god doft som påminner om godis - en doft som testpanelen först tänkte skulle bli för mycket att ha kring ansiktet. Men det stannade endast kvar en lite söt ton som gjorde att testpersonerna gick runt och tog sig några sniff på en hårslinga med jämna mellanrum.

Innehållet i flaskan vinner över den något krångliga förpackningen och Hair Lust Hair Strengthening & Protection Oil är utan tvekan en produkt som fixar både mjukt och väldoftande hår.

Härlig dofträcker längebra mot frissigt hår
Krånglig förpackning

7. The Body Shop Coconut Oil Brilliantly Nourishing Pre-Shampoo Hair Oil

Sommardoftande olja som går att använda även till kroppen

The Body Shop Coconut Oil Brilliantly Nourishing Pre-Shampoo Hair Oil är en produkt för den som gärna tänker praktiskt och multianvänder sina produkter i badrumsskåpet. Det här är nämligen en olja vars egenskaper passar bra för både styling och inpackning av håret, men som även fungerar utmärkt som kroppsolja.

Har flera användningsområden

Vi hade gärna sett att flaskan haft en pump eller att det gick att spraya ut oljan, men å andra sidan så är det även ett plus med minskad användning av plast. Oavsett vilket användningsområde man väljer så får man ett fint resultat, håret blir till exempel mjukt och härligt efter en kur där oljan fått sitta i håret över natten, och även vid styling så blir håret blankt och lent och luktar fantastiskt, i alla fall om man tycker om doften av kokos.

Tydliga instruktioner

The Body Shop är kända för sitt hållbarhetsarbete och upplyser också konsumenten om hur och var oljan kan användas, då det enkelt kan missas att det faktiskt finns många olika användningsområden för en olja. Testpanelen tyckte även om att använda oljan som återfuktare för torr hud.

Totalt sett är detta en hårolja som tack vare sina många olika användningsområden i kombination med sin prisvärdhet, lätt får stanna kvar och bli en del av vår regelbundna badrumsrutin.

Funkar för både hår och kroppunderbar kokosdoft
Krånglig förpackningbör förvaras svalt så den inte härsknar

8. Kérastase Elixir Ultime

Hårolja som doftar fantastiskt, vårdar och ger glans

Kérastase Elixir Ultime L'Huile Originale 100ml

Elixir Ultime från proffsmärket Kérastase är en hårolja där fyra vårdande oljor – majsolja, arganolja, kameliaolja och paraxanolja – samsas i samma flaska.

Tynger ned i tunnare hår

För styling fungerade oljan bra på de olika hårtyperna i testet, men när den användes som inpackning så tyngde den ner håret för mycket på de med tunnare hår. För testpersonerna med mer torrt och skadat hår hjälpte den däremot bättre och kändes mycket vårdande. Formulan är normaltjock.

Dyr men räcker länge

Den här oljan ligger högt prismässigt, men tack vare att den är så dryg och ger ett väldigt bra resultat den ger så får Kérastase Elixir Ultime ändå sägas vara ett bra val i lyxklassen.

Doftar underbarvårdar håretskapar fin glans
Dyrtunna hår tyngs ner

9. Redken All Soft Argan-6

Hårolja som ger glans utan att tynga ner

Redken All Soft Argan-6 Oil 90ml

Det hörs på namnet att Redken All Soft Argan-6 innehåller arganolja och tillsammans med fettsyran Omega-6 får vi en ganska tunnflytande olja som fungerar utmärkt för att styla alla olika hårtyper.

Tynger inte ned hår

Såväl kraftigare som tunna hår klarar sig från att tyngas ner och efter användning är håret mjukt och glansigt. Testpersoner med väldigt torrt och/eller skadat hår hade dock velat få mer resultat efter att oljan använts som en inpackning.

Kryddig doft

Den doftar gott och lite åt det kryddiga hållet. Effekten på frissigt hår är väldigt bra och Redken All Soft Argan-6 lämnar en med en kalufs som är både pigg och blank.

Dämpar friss väldigt brager ett glansigt resultat
Vårdar inte lika bra som andra oljor

10. Macadamia Natural Oil Treatment

Hårolja med väldigt vårdande egenskaper som absorberas snabbt och doftar gott

Macadamia Healing Oil Treatment 125ml

Macadamia Natural Oil Treatment doftar gott med sin aromatiska antydan av vanilj. Den har en bas av arganolja och olja från macadamianöt och absorberas snabbt i håret vid applicering.

Vårdande olja som motverkar friss

Oljan känns vårdande och motverkar frissigt hår både när den doseras som vanlig hårolja och när den används som en mer vårdande inpackning. Den relativt tjocka formulan är lättdoserad tack vare den smidiga pumpflaskan men tyvärr gör den lite trögflytande konsistensen att den inte känns fullt så dryg som testpanelen hade önskat.

Macadamia Natural Oil uppskattas mest av personerna i testpanelensom har smått risigt hår, men för de som har ett lite tunnare hår finns det risk att den tynger ner håret lite för mycket.

Doftar gottvårdar brasnabbabsorberande
Tynger ner tunt hår vid styling
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss