1. Bäst i test

Bilbarnstolar: 21 modeller i test

Profilbild
Anna Lavfors

Uppdaterad 9 mars 2021

Är babyskyddet urvuxet? En rymlig, bakåtvänd bilbarnstol ska användas tills barnet är minst 4-5 år gammal. Vi har testat bilbarnstolar och utser BeSafe iZi Plus X1 till bäst i test. Det är en rymlig bilstol med flera lutningslägen, höjbart nackstöd och en hög maxvikt, som ger lång användningstid.

bilbarnstol bäst i test

Så gjorde vi testet

Alla tester utförs av oss själva och vi använder produkterna på det sätt som de är ämnade att användas. I det här testet ligger fokus på hur bekvämt barnet sitter, hur anpassningsbar stolen är, hur prisvärd den är med tanke på vad man får och under hur lång tid stolen är användbar. Rent säkerhetsmässigt gör vi inga egna tester, grundkravet har dock varit att alla bilbarnstolar redan är prövade och godkända enligt europeisk standard.

När vi har genomfört testet av bilbarnstolar så har barnfamiljer med barn i olika åldersgrupper använt stolarna under längre perioder. Stolarna har använts i det vanliga vardagslivet och satts in och plockats ut ur olika bilmodeller och det har gått att se hur slittåliga de är. I testet anges en del mått, dessa ska inte användas som anvisningar för vilken stolek barnet bör vara, utan för att jämföra olika modeller på stolarna. När vi har gjort testet så har främst tre delar varit i fokus:

  • Installation: Är det lätt att montera bilstolen i bilen? Är instruktionerna begripliga, eller går det att råka göra fel och sätta fast stolen på fel sätt?

  • Funktionalitet: Går det att justera stolen, är det möjligt att vinkla den, hur smidig är den medföljande selen?

  • Användarvänlighet: Är klädseln tvättbar? Hur gott om plats har barnet och hur smidigt är det att få barnet i och ur stolen?

De olika betygen räknas ihop och tillsammans med priset på bilbarnstolen så anges ett sammanfattat betyg.

Fler tester för barnen

1. BeSafe iZi Plus X1 - BÄST I TEST BILBARNSTOL

Rymlig och ombonad bilbarnstol med stabil montering och bra vilolägen

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Förankringsband och bilbälte PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja

BeSafe iZi Plus X1

BeSafe iZi Plus X1 är en bakåtvänd bilstol som monteras med bilbälte, förankringsremmar och stödben. Jämfört med äldre versioner har iZi Plus X1 fått en uppdaterad dyna för små barn samt förbättrat sidokrocksskydd i och med tillägget av SIP+. SIP+ hakas på den sida av bilstolen som vetter mot bildörren och minskar kraften som iZi Plus X1 utsätts för vid en eventuell kollision.

Rymlig bilbarnstol med bra småbarnsinlägg

Maxvikten för BeSafe iZi Plus X1 är 25 kg och längdmässigt har barn upp till omkring 6 års ålder suttit mycket bra i stolen under våra tester. Nackstödet höjs lätt med en spärr på stolens baksida. Samtidigt funkar iZi Plus X1 utmärkt också för små barn. Med stolen kommer en dyna, kallad body hugger, som är speciellt designad för att lyfta upp och omfamna det lilla barnet. Detta är av säkerhetsskäl, då det är viktigt att selen hamnar rätt runt barnets kropp, men också för att öka sittkomforten.

Även om BeSafe iZi Plus X1 är en stor bilbarnstol, och därmed ibland funkar mindre bra i små bilar, så är den överraskande kompakt. Det går utmärkt att sitta bredvid den, eller att ha en annan bilbarnstol monterade på sätet intill. Monteringen kräver att den tydliga manualen läses igenom ordentligt. Bilbältet måste träs korrekt och spännas åt hårt. Sedan pumpas frontbygeln utåt tills bältet är helt åtdraget. När förankringsremmarna ska dras åt gäller det att vara tillräckligt starkt eller komma åt från rätt vinkel. Slutligen ska stödbenet justeras mot bilens golv. Monteringen tar lite tid och kräver en del kraft. Men görs den korrekt så håller den för långa perioder med daglig i- och urklättring, utan att stolen börjar röra sig.

Bilbarnstol-BeSafe-iZi-Plus-X1

Bra magnetfästen i selen och flera vilolägen

Vi hade hoppats på att selen i iZi Plus X1 skulle ha gjorts om, men ser fortfarande vissa tendenser till att selbanden kan snurra sig. Grenselet skulle också kunna göras något längre, så man enklare kommer åt att knäppa ihop selen utan att riskera att nypa insidan av barnets lår. Den smarta upphängningen med magnet i selens axelvaddar och i bilstolens sidor finns dock kvar. Det underlättar mycket vid i- och urtagning av barnet.

BeSafe iZi Plus X1 kan vinklas i tre olika lägen, genom att stolen tippas uppåt och bakåt. Detta är något som man även med ett tyngre barn i stolen kan göra med ett enhandsgrepp på stolens undersida. I viloläget finns det ingen risk för tippande huvuden om barnet somnar. Det upprätta sittläget gör att även stora barn är nöjda och kan se ut. Benutrymmet får fullt godkänt, även om de äldsta får sitta med benen mer böjda eller i kors.

Mångsidig och mycket prisvärd modell

När BeSafe iZi Plus först lanserades så låg den prismässigt högt jämfört med många andra bakåtvända bilbarnstolar. Men marknaden har förändrats, bilbarnstolarna har blivit mer påkostade och priserna har stigit. När den uppdaterade iZi Plus X1 lanseras så har denna populära bilstol därmed bara blivit ännu mer prisvärd. För den som vill slippa krångla med att byta mellan flera olika bilbarnstolar för att kunna ha sitt barn bakåtvänt så länge som möjligt, och samtidigt vill ha alla de moderna funktioner som ofta endast isofixmonterade bilstolar kan erbjuda så är iZi Plus X1 ett klockrent val.

Lång användningstidgod sittkomforthar viloläge, mycket stabil montering
Tar upp en del utrymme i bilen

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Jollyroom.se Logotyp

BeSafe iZi Plus X1, Premium Car Interior Black

4 895 kr
BabyWorld Logotyp

Besafe Izi Plus X1, Black Cab

4 895 kr
Bilia Logotyp

BeSafe iZi Plus X1 Metallic Mélange

4 895 kr

2. Axkid One - BÄSTA PREMIUMVAL

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 23 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 10 kg Höjd sittyta till högsta kant: 64 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej

Axkid One inklusive basfäste

Axkid One är en isofixstol med en maxvikt utöver det vanliga. Som standard är en bils isofixfästen godkända för en belastning om 33 kg. Då många isofixstolar väger 15 kg har maxvikten för dessa blivit 18 kg. Men Axkid One väger så pass lite - under 10 kg - att stolen har fått en maxvikt på hela 23 kg. Det ihop med maxlängden på 125 cm ger Axkid One en mycket lång användningstid.

Under testandet har barn upp till 6,5 år använt Axkid One och utan problem rymts i stolen. Själva sätet är inte det djupaste. Men en normalstor fyraåring sitter bekvämt och kan åka längre bilresor utan att klaga på komforten. Stolen kan även köpas som Axkid One+. Då medföljer ett anpassat spädbarnsinlägg som gör att One kan användas direkt från födseln.

Bilbarnstol som kan anpassas på många sätt

Med ett enhandsgrepp på ryggstödets baksida kan man lätt justera höjd på nackstöd och sele. Vrider man stolen till viloläge med hjälp av den lilla ratten placerad mellan barnets ben, minskar risken att barnets huvud hänger framåt om det somnar i bilen. Men dessa egenskaper är egentligen inget unikt.

Vad som däremot sticker ut är hur otroligt flexibel Axkid One är när det kommer till benutrymmet. En spärr på stolens baksida dras åt sidan och vips, kan sätet glida på basen. Axkid har tydligt markerat vilket avstånd som rekommenderas för vilken längd på ålder. Även barn över 4-5 år med långa ben kan tack vare detta sitta bekvämt i Axkid One.

Axkid-One-pr

Supersnabb montering men något trög sele

Axkid uppfyller sitt löfte om en snabb och enkel installation. Att klicka i isofixfästena går på nolltid. Isofixarmarna kan ej justeras i längd men vinklar man bak stödbågen, kan man enkelt komma in även i tighta bilsäten. Sedan skruvar man fast stödbågen samt fäller ned stödbenet. Axkid One är en bilstol som man utan ågren kan tänka sig att regelbundet flytta mellan olika bilar.

Det enda man kan anmärka på med Axkid One är att remmen för att dra åt selen sitter på sidan av sitsen. Det verkar göra selen lite trögare att dra åt, även om det snabbt blivit smidigare ju mer man använder bilbarnstolen. Knappen för att lossa på selen sitter dold under remmen man drar åt den med. Det tar ett antal användningar innan man lär sig att hitta och pressa in den på rätt sätt.

Superba funktioner och lång användning

Med One sticker Axkid ut hakan rejält, och lyckas väl med att skapa något som marknaden inte har sett tidigare. Det rymliga sittutrymmet ihop med det kompakta formatet imponerar stort. Det justerbara benutrymmet är hett efterlängtat och den smidiga (och snabba) installationen skapar en trygghetskänsla, då utrymmet för att göra fel är mycket litet.

Användningstiden blir fortfarande något kortare hos One än hos en bilstol som monteras med bälte och förankringsband, men klart längre än hos andra isofixstolar . Under de minst 4-5 år man kan använda One kommer man känna sig lika trygg som nöjd. Axkid One är den bakåtvända bilbarnstol barnfamiljer har väntat länge på.

Lätt att monterarymligjusterbart fotutrymmelång användningstid
Något trög sele

3. Britax Max Way - BÄSTA BILLIGA BILBARNSTOL

Enkelt att använda och installera, lång användningstid tack vare högt ryggstöd

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, tre lägen. Kan ej fällas under färd Vikt: 6,8 kg Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Ja, gummifästen att haka fast selspännet i

Britax Max-Way

Max Way är en okomplicerad bakåtvänd bilbarnstol från Britax, enkel och ren i sitt stilspråk men med en utstrålning av säkerhet. Stolen monteras med bilens bälte och sina egna förankringsband. Det är inte helt enkelt att hitta och förstå sig på det U-formade stag som fungerar som ett uppbalanserande stöd på undersidan av stolen. Det fälls ut när två, rätt tröga, knappar pressas in. Väl på plats sitter Max Way dock väldigt stadigt i bilen, och det är en av de stolar som varit enklast att få riktigt hårt fastspänd.

Max Way har inga vilolägen men lutningen på stolen är god, även om exakt vinkel beror mycket på bilsätets form. Oftast går den att montera så att större barn som sover i den slipper huvud som faller ned mot bröstet. Britax Max Way är en rymlig stol, framför allt i ryggstödet. Barn som närmar sig 110 cm i längd har utrymme att växa lite till. Benutrymme är det värre med men Max Way har ändå en relativt lång användningstid.

Låg vikt gör stolen lätthanterlig

Stolens klädsel känns väl anpassad för att användas av barn, tyget har en glatt yta som nästan känns smutsavstötande. Samtidigt är klädseln väl vadderad och sittytan är mjuk, barnen i vårt test har inte klagat på komforten. Stolen är mycket enkel att hantera då den ska tas i och ur bilen då den endast väger hälften så mycket som vissa andra bilbarnstolar i testet. Stödbenet är enkelt att justera och likaså nackstödet, som höjs från stolens baksida.

Selspännet är enkelt att komma åt när barnet ska tas loss. Att förlänga och förkorta den är dock inte lika smidigt, det känns ibland som att selen tar emot någonstans och fastnar, varpå man får lirka lite för att kunna lossa den igen. Max Way är en enkel och stilren bakåtvänd bilbarnstol, som på intet sätt känns billig. De djupa sidorna bidrar till att den känns trygg för barnet och priset i förhållande till vad Max Way erbjuder är mycket bra.

Okomplicerad bilstolväl tilltaget ryggstöd och lång användningstid
Inga vilolägeninte alltid helt lättjusterad sele

4. Axkid Minikid - BÄSTA PRISVÄRDE

Lättinstallerad bilbarnstol med rymlig sittyta och bekväm, avtagbar klädsel

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Nej Vikt: 11,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 56 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Nej

Axkid Minikid

Axkid Minikid är en uppdatering av märkets mycket populära bilbarnstol Minikid. Klädseln har blivit enklare att ta av, vilket innebär att det blivit smidigare att rengöra bilstolen. Nackstödet har fått en mer ombonad form som bättre ska förhindra att barnets huvud faller framåt om det somnar, och anordningen för att låsa nackstödet i olika lägen har blivit enklare att komma åt. Stödbenet har också gjorts betydligt smidigare att använda.

Ruskigt enkel montering

Minikid är tack vare Axkids självåtspännande förankringsremmar mycket enkel att montera i bilen. På undersidan av bilbarnstolen finns en lutningsbygel som kan justeras i fem olika lägen, vilket gör det enklare att hitta en bra vinkling på bilbarnstolen så att barnet kan sova bekvämt. Att klädseln är skönt vadderad är ytterligare en komforthöjare, det här är en stol som barn kan sitta bekvämt i även under längre resor. Axkid Minikid känns kompakt i formatet och får plats även i mindre bilar, samtidigt som den är rymlig i sittytan.

Maxvikten är 25 kg och längdmässigt får en normalstor sexåring plats utan problem. För mindre barn så ingår ett babyinlägg som sätts in som en dyna i bilstolen. Dynan kan användas även med en 2-åring eller 3-åring i stolen men känns vid det laget ofta överflödig. Tack vare att man enkelt kan justera höjden på nackstöd och sele så är det inget problem att växla mellan att ha olika långa barn i bilbarnstolen.

En av de mest prisvärda stolarna på marknaden

Ett potentiellt problem kring hur väl Axkid Minikid funkar för en enskild familj, är om man har en bil med mycket skålade säten. Med lutningsbygeln kan man visserligen justera vinkeln, men inte så mycket. I djupt skålade säten är det därför inte alltid säkert att man får till ett bra läge för barnet.

Men det positiva väger helt klart över. Det här en bilbarnstol som känns trygg, särskilt då stolen utrustats med ASIP - en liten stötdämpare som ska fånga upp en del av kraften vid en kollision. Bäst av allt är den smidiga installationen och den rymliga sittytan, som gör att bilstolen kan användas riktigt länge. Dessa egenskaper ihop med en rimlig prislapp gör att man med Axkid Minikid får mycket bilbarnstol för pengarna.

Enkel att installerarymlig sittytalätt att andra höjd på nackstöd och sele
Kort stödbenkan inte vinklas under färden

5. Britax Max-Way Plus

Lättinstallerad bilbarnstol som väger lite samtidigt som den är rymlig och bekväm för barnet

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd: Nej Vikt: 7,3 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Nej

Britax Max-Way Plus

Britax Max Way Plus är den uppdaterade versionen av Max Way, en bilbarnstol som gjort sig populär för dess smidighet och långa användningstid. Max Way Plus är i grund och botten samma stol, med samma innermått. Men de förändringar som har gjorts lyfter verkligen bilbarnstolen ytterligare ett snäpp. Installationen är riktigt enkel.

Manualen är tydlig och på Britax hemsida finns även en bra instruktionsvideo. Men även helt utan instruktioner är det okomplicerat att få Max Way Plus på plats i bilen. Att dra igenom bilbältet är lätt och de blåa klämmorna som ska hålla det på plats funkar precis som önskat. Även förankringsremmarna är bra, men ska man lyckas dra dem riktigt tight så behöver man vara stark. Bäst går det om man är två, en som trycker ned stolen mot bilbältet samtidigt som den andrar justerar remmarna. Den enkla installationen ihop med bilstolens låga vikt gör den väldigt smidig att flytta mellan bilar eller ha med sig på resa.

Rymlig, bekväm och lättanvänd bilbarnstol

Britax Max Way Plus har en bekväm sittyta med mjuk klädsel och god vaddering, även selmuddarna har förbättrats. Klädseln kan tas av för tvätt i maskin utan att bilstolen måste monteras ur bilen först, ett stort plus för alla med åksjuka barn. Nackstödet, som enkelt regleras med en hand på baksidan av stolen, har på Max Way Plus gjort rymligare. På utsidan av bilbarnstolen finns Britax SICT sidokrockskydd. På den sida av bilstolen som vetter mot bildörren ska denna skruvas ut, och har som funktionen att absorbera en del av kraften om bilen skulle vara med om en krock.

När Max Way Plus installeras i bilen kan man välja mellan tre olika lutningslägen, men man kan inte justera stolen till viloläge när den används. Förutom i de mest skålade bilsäten går det att med Britax Max Way Plus få till en bra vinkel, som gör att barnet sitter bekvämt, utan att huvudet faller framåt om barnet somnar. Selen justeras utan krångel, det finns dock en tendens till att mindre barn kan få ur armarna om man inte verkligen drar åt ordentligt. Max Way Plus har fungerat lika väl för ettåringar som för 4–5 åringar. Det här är utan tvekan ännu ett av Britax mästerverk inom bilbarnstolar och en modell som känns lika prisvärd för föräldern som den känns trygg och bekväm för barnet.

Låg viktenkel att installerabekväm sittytalång användningstid
Ej ställbart viloläge under färd

6. Britax Swingfix i-Size

Bekväm och säker bilbarnstol med smart vridfunktion och ställbart viloläge

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 6 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej

Britax Swingfix i-Size

En relativt ny trend inom bilbarnstolsvärlden är bilstolen som kan roteras och är bilbarnstolen välkonstruerad så är detta något som kan revolutionera bilåkandet med barn. Britax Swingfix i-Size är just en sådan stol, där sittdel och bas sitter ihop och där stolen kan rotera 90 grader i båda riktningar åt båda håll.

Med Swingfix kommer ett inlägg för nyfödda så att bilstolen kan användas med mindre bebisar, även om rekommendationen fortfarande är att ha ett babyskydd under barnets första tid. Att montera Swingfix är lätt - klicka i bilens isofixfästen och fäll ned stödbenet. Eftersom att det är en i-Sizestol så har den maxmått för hur stor den får vara, vilket gör att den inte känns otymplig. Däremot är den tung, och inte en bilstol man vill bära runt på en meter längre än nödvändigt.

Mycket smidig snurrfunktion

Att rotera bilstolen ger fler fördelar än man först förstår. Visst är det smidigt att kunna sätta i barnet utan krångel, men det är när selen ska dras åt som man verkligen förstår storheten i funktionen. Man kommer åt selen bättre och kan dra den riktigt tight utan ansträngning, vilket gör bilåkandet säkrare. För att snurra Swingfix trycker man ned en grå knapp på basen. Den är lätt att komma åt men sen behöver man, om ett barn sitter i stolen, ha ett hyfsat starkt grepp för att kunna starta rotationen. När Swingfix väl börjat rotera så snurrar den mycket lätt.

Att snurrfunktionen ska prestera felfritt bygger på att det finns gott om utrymme på båda sidor om Britax Swingfix. Man bör också hålla bilen hyfsat ren, då vi efter en lång sommar med sandiga fötter har märkt av att det kommit in sand i skarven i basen där bilstolen roteras. Det verkar hittills inte ha påverkat funktionen men det rasslar numera en del när stolen vrids åt sidan.

Välkonstruerad sittyta skapar hög komfort

Stolen i sig bjuder på hög sittkomfort, känns ombonad och har ett snyggt, slitstarkt tyg som har varit enkelt att torka av när stolen blivit smutsig. Det går också att ta loss helt för mer grundlig tvätt. Med ett enhandsgrepp kan man enkelt höja nackstödet, och därmed också selen. Stolen växer således med barnet upp till maxlängden på 105 cm. Basens rotationsbåge kan vinklas 8 grader, för att passa lutningen på bilsätets ryggstöd. Det skapar också lite extra benutrymme för barnet.

Hela stolen kan fällas från sittläge till viloläge, totalt finns 6 olika lutningar, så att barnet kan sova utan att huvudet faller fram. Selen fungerar felfritt, men vi saknar ett sätt att hänga upp remmarna så de inte hamnar bakom ryggen på barnet när man sitter i det. Det kan även upplevas bli ett glapp i användning från att barnet vuxit ur spädbarnsinlägget till att det är stort nog att sitta bra i stolen utan inlägg.

Prisvärd för den som uppskattar rotationen

Det här är Britax dyraste bilbarnstol. Men om man har användning för de extra funktionerna som kommer med den, så får man en bilbarnstol av högsta kvalitet och kommer med Swingfix i-Size bli riktigt nöjd med alla sina framtida bilresor.

Vridfunktionen underlättar enormt när barnet ska sättas i eller tas ur bilstolenenkel att monteraflera bra lutningslägen
Väger mycketkan kännas lite för stor för ett mindre barn när spädbarnsinlägget tagits ur

7. Maxi Cosi Pearl One i-Size

Smidig och lättmonterad bilbarnstol med viloläge och en sele som hålls undan automatiskt

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 7,25 kg utan bas Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej

Maxi-Cosi Pearl One i-Size

Pearl One i-Size är ytterligare en bilbarnstol i en lite mer modul modell. Lösningen med att använda samma isofixbas först till babyskyddet och därefter till den bakåtvända bilbarnstolen har både sina för- och nackdelar. Å ena sidan är det en smidig bilstolslösning och ganska kostnadseffektiv för de första cirka fyra åren. Å andra sidan så har en bilbarnstol som monteras med isofix en begränsad användningstid och bör sedan bytas ut till en bakåtvänd bilbarnstol med högre maxvikt.

Det är lätt att montera Maxi Cosi Pearl One i-Size i bilen. Isofixbasen har ljussignaler som indikation för att allt är korrekt installerat. Sedan är det visserligen lättare att hitta rätt läge i basen med babyskyddet än med bilbarnstolen, men det går ändå snabbt att klicka stolen på plats. Och vill man flytta Pearl One i-Size från en bil till en annan så görs det på några minuter. I bilen känns stolen kompakt och det fungerar väl att sitta på sätet bredvid den.

Barnets komfort i Pearl One i-Size är god. Stolen kan vinklas i 4 olika positioner. På baksidan av bilstolen finns en spak man drar i för att lossa spärren. Sen kan man lätt tilta ned stolen till viloläge om barnet ska sova i bilen. Då slipper man att barnets huvud faller framåt i sömnen. Klädseln är mjuk och bekväm. Bilstolen kommer också med ett ombonat spädbarnsinlägg för den första tiden efter babyskyddet. Detta, och stolens klädsel, kan lätt lossas och tvättas i maskin.

Pearl One i-Size har ett ställbart nackstöd som med ett enhandsgrepp kan justeras mellan olika höjdlägen. Selen höjs och sänks ihop med nackstödet. En stor fördel med selen är att både axelremmar och spännet mellan barnets ben automatiskt viks ur vägen när selen är öppen. Det gör att man inte måste gräva bakom barnets rygg för att hitta remmarna. Något som kan låta som en liten detalj, men som ofta kan växa sig till att bli ett stort irritationsmoment. Selen i Pearl One i-Size löper dessutom smidigt genom stolen och upplevs aldrig vrida sig eller fastna.

Det finns inte mycket att klaga på när det kommer till Maxi Cosi Pearl One i-Size. Såväl textilier som funktioner håller hög kvalitet och Pearl One i-Size känns både trygg och enkel att använda sig av. Monteringen är lätt att genomföra och i den dagliga användningen uppskattas både vilolägena och den smidiga selen mycket. Den enda, eller åtminstone främsta nackdelen är att stolen måste bytas ut till en annan bakåtvänd efter 18 kg eller 105 cm. Men under den tiden som Maxi Cosi Pearl One i-Size kan användas så är det en bilbarnstol som kommer bli uppskattad för sin smidighet vid varje biltur.

Selen hålls undan automatiskthög kvalitet på klädsellättmonteradenkelt att justera viloläge
Begränsad användningstid

8. BeSafe iZi Twist B i-Size

Påkostad och välfungerande bilbarnstol som kan användas från födseln och har en smart vridfunktion

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 15 kg Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen

BeSafe iZi Twist B i-Size

BeSafe iZi Twist B i-Size är en mycket nära släkting till bilbarnstolen iZi Twist i-Size från BeSafe. Det enda som skiljer modellerna åt är att iZi Twist B kan användas direkt från födseln. Inläggen Baby Shell och Newborn Hugger ersätter babyskyddet. Vanliga iZi Twist används från cirka 6-9 månaders ålder. För mer information om hur BeSafe iZi Twist B i-Size fungerar med större barn, läs vår recension av BeSafe iZi Twist i-Size.

Stol som både kan vinklas och roteras

Denna bakåtvända bilbarnstol monteras i bilen med isofix och stödben. Installationen är smidig tack vare väldigt tydliga ljud- och färgindikationer som visar om alla spärrar och fästen har förankrats korrekt. Själva stolen kan inte lossas från basen. Till skillnad från ett vanligt babyskydd kan iZi Twist B således inte användas utanför bilen, eller fästas på en barnvagn. Å andra sidan får man med iZi Twist B möjligheten att kunna justera stolen mellan olika lutningslägen, vilket gör det lätt att hitta den vinkel som passar bäst för bebisen i just den bilen.

iZi Twist B tar upp mer platsen i bilen än ett vanligt babyskydd, men är normalstor jämfört med andra bakåtvända bilbarnstolar. Det finns handtag på båda sidor av basen, men för att rotera stolen behöver man bara trycka upp det ena. Stolen kan vridas åt både höger och vänster, så att man alltid kan vända barnet mot dörren. Detta är ett stort plus. Dels för att rörelsen med att ta ur eller sätta i barnet blir mer ergonomisk för den vuxne. Dels för att överföringen blir mer mjuk och kontrollerad, något som har uppskattats av bebisen.

Smart paketlösning för den som har råd

Utrymmet i iZi Twist B är rymligare än sittytan i ett vanligt babyskydd, men känns samtidigt inte för stor för den nyfödda. Inläggen skapar en ombonad känsla och barnet sitter bekvämt redan från start. Selen har rejäla vadderingar och sitter bra över barnets axlar. Grenremmen känns något kort och man måste vara noga med att se till att spännet inte klämmer insidan av barnets lår.

Alla funktioner håller hög klass och det känns otroligt tryggt och säkert att placera sin bebis i BeSafe iZi Twist B i-Size. Det höga inköpspriset blir mer rimligt i och med att användningstiden omfattar även babyskyddsperioden. Dessutom slipper man göra research inför två köp. Väljer man BeSafe iZi Twist B i-Size med dess långa användningstid, får man en lösning som är lika praktiskt som den är enkel, med en vridfunktion som snabbt visade sig vara guld värd.

Välfungerande vridfunktionkan användas från födselnväxer smidigt med barnetintuitiv montering
Kan inte användas på barnvagnennågot kort grenband i selen

9. BeSafe iZi Twist i-Size

Stilren bilbarnstol av hög kvalitet med smart vridfunktion, bra vilolägen och intuitiv montering

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 15 kg Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen

BeSafe iZi Twist i-Size

BeSafe iZi Twist i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som kan roteras på sin bas. Den är nära relaterad till BeSafe iZi Twist B i-Size. Skillnaden är att iZi Twist B kan användas direkt från födseln, istället för ett babyskydd, tack vare medföljande inläggen. BeSafe iZi Twist är i detta avseende en mer traditionell bakåtvänd bilbarnstol, som kan användas från cirka 6-9 månaders ålder. Den första perioden används stolen med Two-Fit Cushions dynorna i. Det gör sittytan lite mer ombonad upp till cirka två års ålder.

Intuitiv installation med tydliga färgindikationer

Installationen av iZi Twist är så intuitiv som den kan bli. Isofixarmarna ska passa in i fästena i bilsätet, och stödbenet ska fällas ut och justeras i längd. Genom hela processen guidas man av tydliga indikationer i form av ljud och färg, som visar om monteringen är korrekt. Tack vare tydligheten är iZi Twist en stol som man snabbt och smidigt kan flytta mellan olika bilar. Det enda bekymret som uppstått är att isofixarmarna ibland krånglar när man ska lossa stolen från sätet. Tricket är att trycka stolen inåt samtidigt som man pressar ned spärren för att lossa isofixen, men ibland krävs flera försök innan man lyckas.

Stolen i sig tar inte upp särskilt mycket utrymme i bilen. Men det krävs att det finns lite marginaler runt iZi Twist för att den ska kunna roteras på sätet. Att snurra stolen görs enkelt genom att man håller in något av handtagen som finns på vardera sida av bilbarnstolens bas. Rotationen är mycket smidig. Det faktum att man kan vända barnet utåt, mot bildörren, underlättar mer än man kan tro när barnet ska sättas i och när selen ska dras åt. Hela processen blir många gånger smidigare, och mycket mindre påfrestande för förälderns rygg.

God komfort för barnet

Maxvikt och maxlängd för BeSafe iZi Twist i-Size är 18 kg respektive 105 cm. Det motsvarar ungefär 4 års ålder, och upp till dess har barnen som testat stolen suttit ombonat och bra. Benutrymmet är ganska snålt, men så är fallet med alla bilstolar som kan roteras. Selen har fungerat väl, remmarna vrider sig inte och magnetfästena för att hänga den åt sidan är mycket användbara. Den är enkel att justera i höjd, något som görs i ett enhandsgrepp samtidigt som man höjer eller sänker nackstödet. iZi Twist har fyra olika lutningslägen, vilket gör att barnets huvud inte behöver bli hängande framåt om det somnar under bilfärden.

BeSafe iZi Twist i-Size är en stilren bilbarnstol av hög kvalitet med otroligt många användarvänliga funktioner och genomtänkta detaljer. Den upplevs som bekväm att använda både för barnet och de vuxna. Har man utrymme i sin budget för ett inköp av en bilbarnstol i premiumprisklassen så rekommenderas iZi Twist till alla som ofta åker bil.

Intuitiv monteringsmart vridfunktionflera vilolägenbra sele med magnetfästen
Något ont om benutrymme för större barnisofixarmarna kan krångla när de ska lossas

10. BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 15 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 65 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

För ett tryggt och säkert bilåkande är det viktigt att barnet sitter bakåtvänd så länge det bara är möjligt. Med isofixstolar som BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size ska man då vara medveten om att det finns både en maxvikt på 18 kg och en maxlängd om 105 cm. När Modular RF X1 är urvuxen bör man därför vara beredd på att köpa en till bakåtvänd bilstol som fästs med bilbälte och förankringsband, och har högre maxvikt.

Uppgraderad med smarta och trygga förbättringar

Med det sagt, för de första åren av bakåtvänt åkande efter babyskyddet så finns det få bilbarnstolar som är så smidiga som BeSafe Modular. Och senaste versionen Modular RF X1 har blivit ännu bättre. Stolen har utrustats med ett förstärkt sidokollisionskydd i huvudskyddet och BeSafes krockskydd SIP+ som fästs på sidan av bilstolen har blivit enklare att montera.

Utformningen på Modular RF X1 selvadderingar har bytts ut mot nya Ergo-Move Shoulder Pads, som tillåter ett vidare rörelsemönster hos barnet. Vad som kan låta som en liten detalj har ändå upplevts göra en positiv skillnad i hur fastspänt barnet känner sig.

Mycket lätt och smidig att installera i bilen

BeSafe iZi Modular är bilstolssystem, där man använder samma isofixbas först för Modular babyskydd och därefter för bakåtvända Modular RF X1. Basen är mycket enkel att installera, med tydliga indikatorer för att varje steg har genomförts korrekt. Något som positivt särskiljer Modulars isofixbas från andra baser är att det kan förlängas, vilket gör att man kan skapa lite extra benutrymme för det större barnet. Det gör skillnad för barnets komfort.

Med basen på plats i bilen är det busenkelt att klicka Modular RF X1. Detta innebär att stolen också är mycket smidig att flytta mellan olika bilar, i synnerhet om man köper till en extra bas.

Det är enkelt att anpassa Modular RF X1 efter barnets längd. Nackstödet, och selen med det, höjs med ett enhandsgrepp. Selen fungerar väldigt väl och upplevs så gott som aldrig vrida sig. Det är också lätt att båda dra åt och lossa på selen. Ett extra plus för att man med magnetfästen kan hänga selen åt sidorna när barnet ska sättas i och tas ur stolen.

Risken för att barnets huvud ska hänga framåt om hen somnar under bilfärden är liten. Modular RF X1 kan vinklas i flera olika lägen, med en spärr som lätt koms åt på undersidan av bilstolen. Det här är en bilstol som är mycket smidig både sett till storlek och hur den är att använda. Så länge man är medveten om den begränsade användningstiden så är BeSafe iZI Modular RF X1 i-Size därmed en bakåtvänd bilbarnstol som varmt kan rekommenderas.

Enkel att installerasmidig storlekförlängningsbar basbra viloläge
Begränsad användningstidhögt pris

11. BeSafe iZi Kid X3 i-Size

Högt placerad bilbarnstol med stabil montering och smart viloläge

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Förankringsband och bilbälte PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja

BeSafe iZi Kid X3 i-Size

BeSafe iZi Kid X3 i-Size är den uppdaterade och förbättrade versionen av iZi Kid X1 och X2. Den främsta skillnaden är att Kid X3 har utrustats med BeSafe SIP+, vilket är ett extra sidokrocksskydd. SIP+ hakas på Kid X3 på den sida som vetter mot dörren, och minskar kraften som bilstolen utsätts för vid en eventuell kollision. Bilbarnstolen har också fått en nytt inlägg, kallat body hugger, för små barn som nyss bytt från babyskyddet.

Relativt kompakt stol som har viloläge

iZi Kid X3 påminner till viss del om andra bilbarnstolar från BeSafe. Sittyta och frontbygel kommer se bekanta ut om man har tidigare erfarenhet av populära BeSafe iZi Plus. Stolen väger en del, och är inte en modell man gärna flyttar mellan olika bilar. iZi Kid X3 monteras med isofix och stödben, samt en stödplatta som pumpas ut så att stolen blir riktigt bergfast. Den kan enbart användas bakåtvänd och har en maxvikt på 18 kg. Monteringen är inte svårare än andra bilbarnstolar med isofix, och en tydlig manual är placerad i en ficka på baksidan av ryggstödet.

Väl på plats så känns BeSafe iZi Kid X3 i-Size relativt kompakt i bilen, och det funkar att sitta på platsen direkt bredvid den. Mest utrymme tar stolen upp på längden. Åtminstone om man vill kunna använda sig av dess viloläge. För att vinkla stolen bakåt, lossar man spärren under sitsens kant, mellan barnets ben, och lyfter uppåt. Beroende av i vilken bil stolen används, kan det variera hur viktigt viloläget är för att barnet ska kunna sova utan att huvudet faller framåt. Sittytan i Kid X3 i-Size fungerar väl för barn upp till ungefär 4 års ålder, angiven maxlängd är 105 cm.

Utrustad med BeSafes smarta sele med magneter

Selen har fungerat väl. Smidigast är det om man drar ut den rejält när man tar barnet ur bilen. Selen kan då hängas åt sidan med hjälp av magnetfästen i axelkuddarna. När man sedan ska sätta i barnet igen så är selen då enkel att knäppa ihop, och sedan drar man åt remmarna ordentligt sist av allt. Nackstödet höjs med ett enhandsgrepp och Kid X3 kan enkelt växa i takt med barnet. Stolens klädsel har en snygg design men känns samtidigt tålig mot smuts och slitage. Den går även att ta loss för tvätt, vilket är praktisk om barnet blir åksjukt.

Att den monteras med isofix gör att man bör köpa en till bakåtvänd bilbarnstol med högre maxvikt när Kid X3 är urvuxen. Fram till dess är isofixmontering smidig och underlättar om man vill flytta bilstolen mellan olika bilar, förutsatt att man är stark nog att orka bära den. Totalt sett känns BeSafe iZi Kid X3 i-Size som en mycket stabil och rejäl bilbarnstol med bra funktioner och hög säkerhet.

Mycket bra sittytalättjusterad nackstödbra vilolägelätt att montera
Ganska tungtar upp utrymme på längden i vilolägethögt pris

12. Cybex Sirona Z i-Size

Påkostad bilbarnstol med smart montering och välfungerande vridfunktion

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 6 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 15,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej

Cybex Sirona Z i-Size

Cybex Sirona Z i-Size är en påkostad och smidig bilbarnstol. Stolen monteras i bilen med isofix. Det innebär att monteringsprocessen är riktigt enkel. Genom gröna och röda markeringar så guidas man visuellt till att fästa allting korrekt. Stödbenet piper dessutom högt om det inte står rätt.

Väl i bilen så kan man vrida Sirona Z så att barnet sitter vänt mot bildörren när man tar i och ur det. Det underlättar väldigt mycket när man ska dra åt selen tight runt barns kropp. Vridfunktionen är också en fördel för den med känslig rygg, då man slipper böja sig lika mycket när barnet ska spännas fast. Ju äldre barnet blir, desto mindre utrymme finns det dock för vridmomentet. Ett barn med långa ben måste flytta dem åt sidan eller dra upp knäna mot sig för att stolen ska kunna roteras.

Påkostad klädsel som lätt kan tvättas

Som alltid har Cybex inte snålat på klädseln. Den är mjuk och har en utmärkt passform runt bilstolens stomme. Även efter ett flertal tvättar ser den ut som ny i skicket, och den är tålig mot smuts och fläckar. Har man ett åksjukt barn så är det en fördel att så många delar av klädseln är lösa, så kan man plocka bort enbart dem som behöver rengöras.

Sirona Z i-Size har ett nackstöd som lätt kan justeras i höjd, och selen följer med så att den alltid hamnar i rätt läge – vid barnets axlar. Maxvikten på stolen är 18 kg, så de flesta barn bör efter denna stol byta till en annan bakåtvänd bilstol med högre maxvikt. Har man en mindre bil eller behöver sitta precis bredvid bilstolen i baksätet så är Sirona Z i-Size en bra modell. Inte bara är den smal. Utsidan på bilstolen har en rund utformning, vilket gör det mer bekvämt att sätt tätt inpå den.

Praktiska lutningslägen och lyxig känsla

För mindre barn känns Sirona Z riktigt genomtänkt. Förutom den ombonade sittytan så finns också en lutningsfunktion. Sittläge är väldigt upprätt men stolen kan också vinklas ned till viloläge. Det gör att barnets huvud inte faller framåt om det skulle somna. Knappen för att vinkla stolen kan dock trilskas ibland, då får man ge det några försök innan man hittar rätt läge. Selen har alltid varit enkel att dra åt och det är en fin detalj att det fanns vadderingar även på höftremmarna. Det gör att selen inte kan skära in barnets lår på samma sätt.

Cybex Sirona Z i-Size är en premiumprodukt sett till prislappen – men också till design och finish. Varenda detalj känns påkostad. Det är en användarvänlig bilstol vars främsta nackdel är att användningstiden är relativt kort, på grund av den lägre maxvikten och att i-Size påbjuder en något mindre sittyta. Men har man fler barn som kan använda bilstolen och förbättra priset per användning, samt tror sig ha glädje av vridfunktionen, så är Sirona Z allt annat än ett dåligt val.

Välfungerande vridfunktionpåkostade detaljersnyggt designad och lättvättad klädsel
Vridfunktionen fungerar sämre när barnet växer och får längre benhögt pris

13. BeSafe iZi Modular RF i-Size

Lättinstallerad bilstol som är smidig att använda och kan vinklas i flera lägen

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja. Viktkapacitet: 9-18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner. Kan fällas under färd Vikt: 14,9 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Magneter.

BeSafe iZi Modular RF i-Size

iZi Modular är en bakåtvänd i-Sizestol från populära märket BeSafe. Modular är ett tredelssystem som utgörs av en ISOfixbas, ett babyskydd och en bakåtvänd bilbarnstol. Samma bas används till båda stolarna. Det smidiga med att ha bilstolen på en bas är att installationen blir löjligt enkel och att man snabbt kan flytta stolen mellan två olika bilar. Modular i-Size-basen har förlängningsbara ISOfixarmar som kan justeras individuellt, vilket gör den lätt att montera i bilen. När barnet växer kan man dessutom dra ut basen så att extra benutrymme skapas mellan bilbarnstolen och sätets ryggstöd, vilket även ger en längre användningstid.

Enkelt att anpassa stolen efter det växande barnet

Konstruktionen av stolen är gedigen och monterad i bilen blir BeSafe Modular mycket stabil. Även rymligheten i Modular är god. Som medföljande tillbehör kommer ett sidokollionsskydd kallat SIP+, som fästs på den sida av bilstolen som är vänd mot bildörren. Ett inlägg för mindre barn ingår också. Nackstödet kan höjas i flera steg och selen följer då med. Att bilbarnstolen är av typen i-Size innebär att den max får används upp till 18 kgs vikt och 105 cms längd. Tyvärr, för större barn sitter bra i stolen utan att huvudet sticker upp över kanten.

Smidig sele med magnetfästen

BeSafe iZi Modular är en mycket användarvänlig bilbarnstol. Selen är enkel att reglera i längd och kan hängas upp med hjälp av magnetfästen. Den lämpar sig väl även för mindre barn då den kan vinklas i ett flertal positioner, vilket gör att barnet kan sova bekvämt utan att huvudet faller framåt. Tyvärr är de mest upprätta sittlägena inte godkända att använda enligt i-Size-reglementet, det är synd. Stolen är smal, utan utstickande detaljer, så det är bekvämt att sitta på sätet bredvid den och den går utan problem in i en småbil.

BeSafes klädslar har blivit kraftigt förbättrade och står nu mycket väl emot fläckar, med tvätt eller enklare rengöring går det snabbt att få stolen att se ut som ny igen. Modular-paketet har ett högt pris men ger valuta för pengarna då det förutom själva i-Size-reglementets begränsningar inte finns något att klaga på.

Smidigenkel att användalätt att installerabekväm för barnet
Maxvikt och maxlängd är begränsade enligt i-Sizelikaså antalet godkända lutningspositioner

14. Cybex Sirona M2 i-Size

Lättinstallerad bilbarnstol som kan vinklas med en hand och är bekväm för barnet

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 56 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, tyghällor.

Cybex Sirona M2 i-Size

Cybex gör det inte helt lätt för sina användare genom att kalla samtliga sina bakåtvända bilbarnstolar för Sirona. Modellen Sirona M2 i-Size är godkänd enligt den senaste säkerhetsförordningen och utgör också en del av ett modularpaket. Det innebär att Sirona M2 i-Size fästs på en bas i bilen, och samma bas kan användas till Cybex babyskydd Aton M i-Size.

Installationen av stolen är mycket enkel. När man fått basen på plats så klickar man bara fast Sirona M2 i-Size i den. Det finns tydliga färgindikationer som visar om stolen monterats korrekt. Med en spärr vid stolens fotända kan man med en hand justera Sirona M2 i-Size mellan fem olika vilolägen. Det nedersta ger en utmärkt vinkel för barn att sova i utan att huvudet faller fram.

Mycket ombonad känsla i klädseln

Sirona M2 i-Size har en mjuk och ombonad sittdel och det känns inte det minsta tveksamt att byta till den från babyskyddet. Nackstödet kan justeras i 11 olika höjdlägen med ett enhandsgrepp. Dessutom höjs selen ihop med nackstödet. Det gör det enklare att anpassa bilstolen efter barnets växande kropp. Selen har vadderade kuddar både på axelremmarna och på höftbanden. Det gör att dessa höftremmar inte gräver sig in i barnets lår, något som ytterligare ökar åkkomforten.

Selen är enkel att dra ut och dra åt. Det händer dock ibland att ena selremmen hakar fast sig och inte kan tightas åt tillräckligt. Då får man ta ut barnet, dra åt selen till max och sedan dra ut remmarna igen. Problemet är enkelt åtgärdat men när det sker så är det likväl ett irriterande moment man gärna skulle slippa.

Lite trångt för barnets ben och fötter

Maxlängden för barn i en i-Sizestol är 105 cm och för barnets rygg och huvud finns gott om utrymme. För benen är det inte lika gott ställt. En ett- till tvååring sitter bekvämt men en treåring får böja benen desto mer. En del barn tycker det funkar ändå men med vinterskor på kan andra barn tycka att det känns obekvämt. Bilstolen kan därför uppfattas som urvuxen innan den faktiskt är det. Något sätt att skapa mer benutrymme hade varit önskvärt.

Sirona M2 i-Size har inbyggda sidokrocksskydd, så kallat L.S.P.-system, som fälls ut med ett enkelt tryck på den sidan av stolen som är vänd mot bildörren. Att Cybex Sirona M2 i-Size är en säker bilbarnstol som är både lättanvänd för föräldern och bekväm för barnet råder det inga tvivel om.

Enkel att installeramycket bekväm för barnetlätt att justera i storlek och vinkel
Selen krånglar iblandont om benutrymme

15. Maxi Cosi Mobi XP

Bilbarnstol med hög maxvikt och smidigt justerbara vilolägen

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ej testad Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd. Vikt: 11,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Spännen selen kan hakas fast i.

Maxi-Cosi Mobi XP

Maxi Cosi Mobi XP är en väl genomtänkt bilbarnstol som lyckas kombinera smarta funktioner med en väl tilltagen sittyta. Stolen kan tiltas i 4 olika positioner med hjälp av ett reglage, som är lättåtkomligt placerat. Även om barnet närmar sig bilbarnstolens maxvikt om 25 kg så glider Mobi XP mellan vilofunktionerna utan ansträngning. Ett barn som somnat kan fällas till viloläge med en hand. Stolen fungerar väldigt väl att använda även för bebisen som precis vuxit ur babyskyddet, och glappet mellan de två stolstyperna känns med Mobi XP inte särskilt stor. Därför imponerar det att också 4,5-åringar sitter så bekvämt i stolen.

Smutstålig klädsel

Mobi XP har en ombonad känsla i klädsel, och materialvalet känns klokt då vi uppfattar det som både smuts- och slittåligt. Trots flitigt använding under testperioden ser bilbarnstolen fortfarande fin ut. Stolens design är genomtänkt. På baksidan finns gummerade listor för att skydda instrumentbrädan om stolen ska monteras i framsätet. Mobi XP är inte optimalt utformad för övriga bilresenärer. Stödhornen för bilens bälte är rejält utåtstickande i precis fel höjd för den som ska sitta jämte stolen. Färden blir mer bekväm om man lägger något mjukt emellan höft och horn.

Hög maxvikt och vilofunktion

Mobi XP har med utgångspunkt i den äldre modellen Mobi fått en djupare sittyta, ett enklare system för att höja stolens interna sele och har blivit några centimeter smalare i yttermått för att enklare kunna monteras bredvid andra bilstolar. Maxi Cosi har förädlat modellen väl. I slutändan blir den utmärkta vilofunktion en av flera starkt bidragande faktorer till att Mobi XP är en favorit hos såväl barn som vuxna.

Ombonad sittdelbra vilolägen som är mycket enkla att justera
Onödigt utstickande stödhornbökig justering av stödbenets längd

16. Britax Max Fix II

Bilbarnstol med isofixfäste, höjbart nackstöd och flera sitt- och vilolägen

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0-18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja. Viloläge: Ja, 7 positioner Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 59 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Gummifästen att hala fast selspännet i

Britax Max-Fix II

Britax bakåtvända isofixstol Max Fix II är en slimmad och smidig pjäs som är riktigt enkel att montera. Isofixfästen är enkla att komma åt och få på plats, och stödbenet är även det lätt att få till i rätt position. Stolen ser ut att vara tudelad i säte och bas, men sitter ihop i ett stycke. Max Fix II är smal nog till formen för att det ska gå utmärkt att sitta bekvämt bredvid den. Vill man kan utnyttja de sju olika vilolägen så krävs dock en del utrymme på längden i bilen, vilket kan göra det svårt att ha bilbarnstolen bakom föraren om denne är lång.

Lutningsläge som kan finjusteras

För att luta Max Fix II vrider man om en liten ratt, det finns en på vardera sida om stolen. Det är enkelt att finjustera mellan lägena men ratten är lite obekväm att hantera. I maximalt viloläge har stolen en bra vinkel och hängande huvuden på barnet kan undvika helt. I och med att Britax Max Fix II är en isofixstol så är maxvikten på 18 kg, men det i höjden reglerbara nackstödet går att få upp högt nog för en lång användningsperiod. Stolen lämpar sig även väl för bebisar, en uppfyllande stödkudde för spädbarn medföljer.

Barnet hamnar högt i bilen

Selen på Max Fix II är bra när den sitter på barnet, men axelkuddarna orsakar ibland för mycket friktion och gör den knepig att spänna åt vid isättning. Ser man till att manuellt dra åt selbanden över höfterna först och sen dra fram axelkuddarna en bit så går det enklare. Via luckan på stolens baksida kommer man åt både remmar och nackstödsreglaget. Klädseln är snygg och enkel att hålla ren, det finns även en del smarta tillbehör såsom ett sommaröverdrag att köpa till. De barn som testat bilbarnstolen har varit mycket nöjda med höjdplacering, även en ettåring kan enkelt se ut genom fönstret. Även föräldrarna har trivs med Max Fix II och uppskattat hur lätthanterad stolen är.

Enkel att montera med ett flertal olika vilolägenbekväm att sitta bredvid
Tar upp en del plats på längden i bilenselen hakar ibland fast sig

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

17. Axkid Modukid Seat

Mycket smidig bilbarnstol med enkel och trygg montering samt ombonad sittyta

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 15,5 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej

Axkid Modukid Seat

Axkid Modukid Seat är en bakåtvänd bilbarnstol som endast kan monteras i bilen ihop med dess tillhörande isofixbas. Isofixbasen är mycket lätt att hantera, med tydliga spärrar som dras ut och sen klickar ljudligt samt visar grönt när de faller på plats. Stödbenet är tydligt. Det är ett stort plus att man även kan justera benutrymmet för barnet genom att välja hur långa isofixarmarna ska vara. Användningstiden begränsas av maxvikten på 18 kg. Men den flexibla basen innebär även att det barn som snart vuxit ur stolen kan få plats med benen. Att passa in stolen i basen funkar direkt. Axkid Modukid är en stol som enkelt kan flyttas mellan bilar, och vars montering man känner sig trygg med.

Kompakt och smidigt format

För den med liten bil eller som ska sitta bredvid bilbarnstolen så funkar Axkid Modukid Seat utmärkt. Stolen är kompakt och smidig i sin form, utan obekvämt utstickande delar. En sidokrockkudde medföljer och ska fästas på den sida av stolen som är närmast bildörren. Själva sittytan är normalstor med skålade sidor. I nackstödet finns ett uttagbart inlägg. Det är ett enkelt sätt att skapa mer utrymme för huvudet när barnet börjar bli större.

Den främsta kritiken mot Axkid Modukid Seat handlar om stolens sele. Bältesremmarna har en irriterade förmåga att snurra sig. Visserligen är det lätt att vända dem rätt genom spännet igen, men i längden drar detta ned helhetsintrycket. Något bredare och lite mer styva selremmar hade varit att föredra. I övrigt är selen smart konstruerad. Nackstöd och selens höjd på ryggstödet justeras nämligen automatiskt när selen dras åt. På så sätt säkerställer man att selen hamnar rätt vid varje användning.

Prisvärd som del av paket med babyskydd

För mindre barn finns möjligheten att vinkla Axkid Modukid Seat. Förutom det upprätta sittläget, finns också två vilolägen. För att justera lutningen håller man in spärren mellan barnets ben samtidigt som man drar bakåt och uppåt. Modukids klädsel är smutstålig och drar inte åt sig damm. Den är lätt att dammsuga ur om den blivit sandig, men klädseln kan även lossas helt och tvättas.

Ser man till Axkid Modukid Seat separat så är priset jämförelsevis högt. Det finns också ett babyskydd, Modukid Infant, som kan använda på samma bas som Modukid Seat. Betraktar man stol, babyskydd och bas som en paketlösning för barnets första cirka fyra år så känns upplägget mer prisvärt. I synnerhet som att Axkid Modukid Seat är en både bra och genomtänkt stol som man vid varje bilresa känner sig trygg med att låta sitt barn sitta i.

Enkel och säker monteringombonad sittytamycket smidig storlekjusterbart benutrymme
Selremmar som lätt snurrar sigbegränsad maxvikt

18. Maxi-Cosi Mica

Prisvärd roterbar bilbarnstol som är lätt att montera och växer med barnet

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 lägen Kan fällas under färd Ja Vikt: 14,9 kg Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja

Maxi-Cosi Mica inklusive basfäste

Maxi Cosi Mica är en bakåtvänd och roterbar bilbarnstol som även kan fungera som babyskydd. Med medföljande spädbarnsinlägg är Mica godkänd att användas direkt från födseln. Babyinsatsen av memoryfoam tas ur när barnet blivit 60 cm lång. Fram till dess skapar den en ombonad och stabil miljö. Vill man kunna växla mellan att ha en bebis och ett större barn i stolen så är inlägget enkelt att ta ur.

Mica monteras in i bilen med isofixfästen och stödben. Om fästena förankras korrekt visas gröna indikatorer, och stödbenet piper tills det är korrekt utfällt. Manualen är väldigt tydlig. Tack vare att stolen är så enkel att installera är den också lätt att flytta mellan olika bilar.

Smidig storlek på hyfsat rymlig bilstol

Bilstolen tar givetvis upp mer plats i bilen än ett traditionellt babyskydd. Den är däremot förvånansvärt liten och smidig jämfört med andra bakåtvända bilstolar. Att som vuxen sitta bredvid eller att ha en bältestol på sätet intill är inget problem. Stolens insida är relativt rymlig. En normalstor fyraåring sitter helt okej, även om det då börjar bli ont om benutrymme.

Maxvikten för barnet som åker i Maxi Cosi Mica är 18 kg, och stolen är godkänd för upp till 4 år och 105 cm. Därefter bör man byta till en annan bakåtvänd bilbarnstol, med högre maxvikt. Frågan kan då vara vad poängen med denna stol är? I Micas fall handlar det mycket om smidigheten i att stolen kan roteras.

Stort plus att sittdelen kan roteras

Att kunna vända stolen mot bildörren underlättar enormt när barnet ska sättas i och tas ur Mica. Det är mer ergonomiskt för den egna ryggen, upplevs smidigare av barnet och gör dessutom att man kommer åt att dra åt selen bättre. Åker man mycket bil är det här en funktion som snabbt känns oumbärlig.

I just Micas fall är en nackdel att man måste använda båda händerna för att rotera stolen. Det innebär att man inte kan bära barnet samtidigt som man vänder stolen. Och i de bilar vi testat Mica i så kan dörren inte stängas igen när den är vänd utåt. Ett annat minus är att stolen tyvärr kan roteras till framåtvänt läge, en funktion som dessvärre finns där eftersom den efterfrågas i andra länder.

Prisvärd, vändbar bilbarnstol

Maxi Cosi Mica har också gott om andra smarta funktioner. Selen kan hängas ur vägen, stolen kan enkelt vinklas mellan olika lutningar och klädseln är både tålig och upplevs motståndskraftig mot fläckar.

Att kunna vända bilstolen mot dörröppningen har många fördelar, både för barn och förälder. Maxi Cosi lyckas i stort med sin konstruktion. Mica har vissa mindre brister i användarvänligheten men blir av testarna omtyckt för den smidiga monteringen och bekvämligheten i rotationen.

Sätet kan roterasväxer med barnetenkel att monterahar viloläge
Kan vändas framåtkrävs två händer för att roteras

19. Britax Multi-Tech III

Rymlig och rejäl bilbarnstol med slitstark klädsel och vadderad sittyta

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Nej Kan fällas under färd: Nej Vikt: 10,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 64 cm Bredd: 50 cm Bältesupphängning: Nej

Britax Multi-Tech 3

Multi-Tech II är en bilbarnstol som har funnits länge i Britax sortiment, och senaste Multi-Tech III har fått en rad uppdateringar. Stolen är nu utrustad med SICT, ett sidokrocksskydd som skruvas ut på den sida av bilbarnstolen som vetter mot bildörren. Multi-Tech III har även fått andra förbättringar, såsom annan typ av klädsel och en mer vadderad sittyta. Stolen kan användas både fram- och bakåtvänd men i vårt test av Britax Multi-Tech III har bilstolen enbart använts bakåtvänd.

Stor stol med bra med utrymme i ryggstödet

Multi-Tech III är både bred och ganska tung, den tar upp en del utrymme i bilen. Monterad bakåtvänd ska gungfoten undertill fällas fram och ta stöd mot bilsätet. Sedan fästs bilstolen med bälte, förankringsremmar och stödben. Monteringen är varken enklare eller svårare än på andra bältade bilbarnstolar och det finns tydliga instruktioner för hur allt ska fästas.

Fördelen med en stor bilbarnstol är förstås att den är rymlig. I Britax Multi-Tech III sitter en normalstor 4-5-åring mycket bra, med utrymme kvar att växa. Med ett enhandsgrepp på ryggstödets baksida är det enkelt att justera höjden på nackstödet, och selen höjs på samma gång. Det kan hända att selen fastnar baktill men det är lätt att rätta till och att dra åt selen är enkelt.

Passar allra bäst för lite större barn

Vadderingen vid axelbanden gör det bekvämt för barnet även när selen dragits åt. Vi hade dock gärna sett att själv grenbandet hade varit något längre, då det ibland känns svårt att komma åt. Selens lägsta läge är också något högt. En normalstor bebis i åldern att det är dags att byta från babyskydd är inte alltid tillräckligt lång för att axelremmarna ska hamna rätt. Så det är viktigt att testa så att barn och Multi-Tech III funkar ihop innan man tar bort babyskyddet.

Britax Multi-Tech III har inget viloläge men stolen kan monteras med lite lutning på ryggstödet. Nackstödet känns ombonat samtidigt som det ger gott om utrymme också för ett större barns huvud. Klädseln är enkel att ta av och tvätta om det skulle behövas. För sin prisklass så känns Multi-Tech III som en stabil, säker och trygg bilbarnstol. Den kan inte vinklas och bäst passar den att vara fast monterad i en bil, då den kan kännas lite tung och klumpig att flytta runt. Men väl på plats är Britax Multi-Tech III både rymlig och pålitlig - en bilbarnstol som kan användas länge.

Rymlig sittytaslitstark klädsel med bra vadderingrymligt och bekvämt nackstöd
Tung och klumpigsaknar lutningslägenhögt placerad sele

20. Axkid Rekid

Bilstol med anpassningsbar maxvikt samt sele och nackstöd som är enkla att justera

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix och förankringsband eller bilbälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9-25 kg med bälte och förankringsband, 9-18 kg med isofix. Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner. Kan inte fällas under färd Vikt: 14,3 kg Höjd sittyta till högsta kant: 59 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Nej

Axkid Rekid

Axkid Rekid är en bakåtvänd bilbarnstol som i mångt och mycket påminner om DuoFix från samma märke. Stolen är en blandning mellan en bältad stol och en isofixstol. Fördelen med detta är att stolen kan monteras på alla säten i bilen som har trepunktsbälte. Vill man fästa Rekid med isofix i bilen så måste man dock ändå använda stolens förankringsbälten. Maxvikten är då 18 kg. Men fästs stolen med bilbältet och förankringsremmarna så är Rekid godkänd för upp till 25 kg.

Flexibiliteten är positiv men smidigheten med att helt slippa remmar som är med andra isofixstolar uteblir hos Rekid. Vi gillar dock att remmarna är självåtspännande. De fasta isofixfästena skapar ett rymligt benutrymme och det blir inte trångt för barnets fötter i Axkid Rekid. Nackdelen med detta är att stolen tar upp mycket utrymme inne i bilen för passageraren framför.

Smart nackstöd som höjdjusteras automatisk

Rekid går att fälla till viloläge, för att ett mindre barn ska kunna sova mer bekvämt. Stolen kan justeras i viloläge när den är monterad i bilen. Förankringsremmarna måste dock spännas om efter att läget ändras, vilket gör att de inte kan justeras under bilfärden. Nackstödet är förlängningsbart och ställs in i höjd automatiskt när man justerar selen. Det är en smidig funktion som ser till att stolen alltid är rätt anpassad efter det barn som ska använda den just nu. Det finns ingen upphängning för selen men selen har varit enkel att spänna åt om barnet, jämfört med många andra bakåtvända bilbarnstolar.

Sittdelen är vadderad och känns mjuk, klädseln kan tvättas i maskin på 30 grader. Axkid Rekid står på en gummifot som ökar friktionen mellan stol och säte, vilket gör att bilbarnstolen inte kan glida runt sidledes på sätet. Stolen är i sittytan mycket rymlig och det ihop med att Rekids högsta maxvikt är 25 kg gör att den får en lång användningstid.

Sele och nackstöd justeras enkelt efter barnets höjdanpassningsbar maxvikt
Förankringsband krävs alltidtar upp mycket utrymmet i bilen

21. Britax Hi-Way II

Bilstol av enklare modell med gedigen känsla, hög maxvikt och enkel installation

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Viloläge: Ja, tre lägen. Kan ej fällas under färd. Vikt: 6,8 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Gummifästen att haka fast selspännet i.

Britax Hi-Way 2

Britax bakåtvända bilbarnstol Hi-Way II är en okomplicerad modell som inte är utrustade med så många avancerade egenskaper, men som är enkel att använda och fyller sin funktion. Selen går att hänga upp med hjälp av Britax gummifästen på stolens armstöd, i vilka man helt enkelt hakar fast selspännens metalldelar. Att justera selens längd har funkat smidigt. Remmarna har vara lätt både att dra åt och ut. Stolen har relativt öppna sidor, som gör att barnet får bra utsikt utåt. Det minskar även risken för att barnet ska böja sig framåt för att se, varpå huvudet hamnat utanför stolens sidokanter.

Tar upp lite utrymme i bilen

Britax Hi-Way II kan inte vinklas i några vilolägen, men har en sådan lutning att barnet får en någorlunda god sovposition. I djupt skålade säten, där stolen monterad blir lite mer upprätt, finns en risk för att barnets huvud hänger något. I övrigt har våra testbarn suttit bra i Hi-Way II. Det har funnits gott om utrymme för benen, och även sidledes är stolen rymlig. Ryggstödet är inte det längsta på marknaden men upp till dryga metern ryms de allra flesta barn inom vad som är säkert.

Stolen är kompakt i bilen och ger gott om utrymme för passagerare placerad både bredvid eller framför. Den är även väldigt lätt, och enkelt att få grepp om samt bära på, när bilbarnstolen ska hanteras utanför bilen. Stödbenet är lätt att begripa sig på. Britax Hi-Way II monteras med bilbältet och förankringsband och sitter stadigt på plats. Precis som Britax övriga stolar kännetecknas även Hi-Way II av god användarvänlighet. Trots ett lågt pris så känns Britax Hi-Way långt ifrån billig, utan framstår som ett mycket prisvärt bilstolsalternativ.

Prisvärdenkel att användasmidig sele
Saknar vilolägengår ej att justera rygg- och/eller nackstöd i höjd

Allt om bilbarnstolar

Har du planer på att köpa en ny eller begagnad bilbarnstol? Då är detta testet för dig.

Den bakåtvända bilbarnstolen har en betydligt längre användningstid än vad babyskyddet har, även om den tredje stolen - bältesstolen - troligtvis är den som barnet kommer att använda allra längst. Man ska byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol från och med att barnet kan sitta själv utan stöd, vid ungefär 6-9 månaders ålder. Den svenska rekommendationen för bakåtvänt åkande är idag till barnet fyller 4 år, gärna 5 år.

Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga bilbarnstolar i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiskt reglemente. I Sverige är det VTI i Linköping som utför provningarna kring bilbarnstolens säkerhet.

Vad ska man tänka på om barnsäkerhet?

Att barn ska sitta bakåtvända i bilen så länge som möjligt handlar om att ett barns kropp inte är tillräckligt utvecklad eller stark nog för att klara av de krafter som kroppen utsätts för vid kollisioner. Det är framför allt barnets huvud och nacke som utsätts för extrema påfrestningar, vilket utgör den största risken för allvarliga och dödliga skador. Stolarna ska aldrig användas på en plats där en krockkudde finns inkopplad.

Vad säger lagen om barn i bil?

Enligt svensk lag ska barn som är kortare än 135 cm använda särskild skyddsanordning avsedd för barnets ålder, vikt och längd. Detta kan vara babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Var noga med att följa bruksanvisningen då du monterar bilstolen. Om du är osäker på hur barnstolen ska monteras kan du fråga din återförsäljare eller dem du hyr bilstolen från. Vissa av stolarna erbjuds också med så kallade Isofix fästen, de blir då betydligt enklare att montera. Läs mer om Isofix längst ner på denna sida. Provmontera gärna stolen i din egen bil, då hur väl en bilstol kan fästas varierar beroende på vad det unika bilsätet har för form.

Kan man hyra sin bilbarnstol?

Många föräldrar väljer idag att hyra bilbarnstol istället för att köpa. Både försäkringsbolag och återförsäljare hyr ut bilbarnstolar. Att hyra bilbarnstol är dock inget som tillverkarna rekommenderar då kontrollerna av stolarna kan vara bristfälliga. Om det saknas garanti för stolens funktion bör man varken hyra eller låna. Skador inne i bilbarnstolen kan vara osynliga för blotta ögat men ändå orsaka livsfara vid krock.

Samma regel gäller om du planerar att köpa en begagnad bakåtvänd bilbarnstol. Du måste försäkra dig om att barnstolen inte har varit inblandad i en krock eller annan olycka. Köp därför helst av någon du litar på.

När är bilbarnstolen urvuxen?

Som regel gäller att man kan använda den bakåtvända bilbarnstolen till den är urvuxen på vikten eller att toppen av barnets öron når överkanten på ryggstödet. Bilstolen är alltså säker även om en liten bit av huvudet sticker upp ovanför kanten. Vissa av stolarna i testet är så kallade kombistolar, det innebär att de är godkända att användas både bakåtvända och framåtvända. Kombistolar är dock både tunga och otympliga och rekommenderas inte att användas framåtvända. Vi rekommenderar istället att köpa en fast framåtvänd bältesstol när barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol.

Välj gärna en Plusttestad bilbarnstol

I vårt test anger vi om stolen blivit plustestad och godkänd. Plustestet är ett för bilstolstillverkarna frivilligt test som utförs av VTI. Stolar som används mellan 9 och 25 kg kan plustestas och syftet är att mäta vilka krafter barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision.

Läs vår stora köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa bilstol. Länk till köpguide och alla våra tester av bilstolar

FAQ – Vanliga frågor om bilbarnstolar

Bakåtvända bilbarnstolar fästs oftast direkt i bilen, antingen med isofix eller med bilens bälte och förankringsband. Det finns även vissa bakåtvända bilbarnstolar som fästs i bilen genom att docka den i en bas, som i sin tur är fäst med isofix. Bilbarnstolar som fästs med isofix har lägre maxvikt (och därmed kortare användningstid) än bilbarnstolar som bältas fast med bilbältet. Bältade stolar kan godkännas för 25 kg medan isofix oftast är godkända för 18 kg. Bilbarnstolar lyfts generellt inte i och ur bilen på samma sätt som ett babyskydd, så ofta behöver man bara montera dem en enda gång.

Så sitter barn säkert i bilen

Barn ska alltid åka bakåtvända i bilen. Detta ska de göra så länge det är tekniskt möjligt då bakåtvänt är fem gånger säkrare än att åka framåtvänt. Barnstolar ska aldrig användas på en plats med aktiverad airbag. Man ska inte heller palla in en handduk eller liknande under barnstolen för att få en bättre sittställning. Använd endast officiella tillbehör.

Hur ser man om barnet sitter rätt i stolen?

Den optimala vinkeln för barnets bälte är över axlarna och rakt bakåt in i stolen. Bältet kan få vara någon centimeter över eller under axeln, och när selen är i högsta läge så är det okej att selen går in i bilstolen under axelhöjd då det ändå är säkrare än att vända barnet framåt.

Hur hårt ska man spänna fast barnet?

Barnet ska vara fastspänt i stolen så hårt som möjligt utan att det påverkar andningen. Träna barnet redan från tidig ålder att vara hårt fastspänd. Barnet åker säkrast om det inte har på sig bylsiga kläder som exempelvis dunjacka eller overaller.

Vanliga frågor om bilbarnstolar och om barn i bil

När är den bakåtvända bilbarnstolen urvuxen?

Bilbarnstolen är urvuxen antingen när barnets vikt överskrider stolens maxvikt, eller när barnets öron sticker upp över bilstolens övre kant. Barnets huvud får alltså vara en bit ovanför bilstolens nackstöd innan den inte längre kan användas. Har man en iSizestol finns en maxlängd som inte ska överskridas.

Vilka faktorer ska man väga in innan man vänder barnet framåt?

Huruvida barnet är fysiskt moget att vändas framåt beror inte på längd eller vikt, utan på ålder. Innan barn är åtminstone 5 år gammalt så är skelett och nackmuskulatur inte starka nog för att klara en kollision när barnet sitter framåtvänt. Bakåtvänt åkande är fem gånger säkrare än framåtvänt åkande.

Kan man använda sin bakåtvända stol framåtvänd?

Det rekommenderas inte att använda bakåtvända bilbarnstolar framåt, även om det finns några vändbara modeller på marknaden som är godkända både för bakåtvänt och framåtvänt användande. De vändbara stolarna är tyngre och klumpigare än bältesstolar som är konstruerade för enbart framåtvänd användning. Välj därför en framåtvänd bältesstol istället och använd bilens bälte för att spänna fast det framåtvända barnet.

Vad med en bakåtvänd bilbarnstol är det som gör att den inte ska användas framåtvänd?

Jämfört med en framåtvänd bältesstol är en vändbar bilstol tyngre, har lägre maxvikt och framåtvänt så gör stolens bältesledning ofta att bältet hamnar för högt upp på magen. Dessutom har vändbara stolar kortare ryggstöd, vilket innebär att barnet ändå inte ryms tills det kan åka i bilen utan stol.

Är det sämre eller bättre att ha en bilbarnstol som sätts fast med isofix?

Att montera en bilbarnstol med isofix kan anses vara bättre eftersom att risken för felmontering blir mindre. Många upplever också att isofixstolar är enklare att montera och smidigare att flytta mellan olika bilar. Men bältade stolar har en högre maxvikt, vilket ger längre användningstid.

Varför tar isofixstolar bara 18 kg?

Isofixfästena i bilen får belastas med högst 33 kg. Vid testandet av isofixstolar har man länge gjort ett standardantagande att stolen väger 15 kg, därför får barnet väga upp till 18 kg. Numera finns det även stolar som testats utifrån sin faktiska vikt, vilket möjliggör en högre maxvikt för barnet.

Är bakåtvända bilbarnstolar säkrare än babyskydd?

En bilbarnstol är inte säkrare än ett babyskydd, men i bilbarnstolen har barnet en mer upprätt sittställning vilket fördelar G-krafterna över en större kroppsyta vid en krock. Det är positivt. Men mycket små barn sitter oftast sämre i en bilbarnstol och bör därför sitta i ett babyskydd den första tiden.

Vad är Plustestet?

Plustestet är ett frivilligt test av bakåtvända bilbarnstolar. Det utförs av VTI, svenska statens väg- och transportforskningsinstitut, som testar med högre kraft än de europeiska godkännandena. Testet mäter specifikt de krafter som barnets nackmuskulatur utsätts för vid en frontalkollision. För godkänt får mätresultat inte överskrida gränsvärdet för livshotande skador.

Vilka stolar kan Plustestas?

Plustestet berör endast bakåtvända bilbarnstolar. Framåtvända eller vändbara stolar kan inte bli Plusgodkända eftersom den typen av bilbarnstol då även testas framåtvänt. Och framåtvänt klarar ingen stol av Plustestet, eftersom kraften nacken utsätts för då alltid blir för stor. Bilstolstillverkarna väljer själva om de vill låta sina modeller Plustestas. Babyskydd Plustestas inte heller.

Hur gör man med bilbarnstolen om man har ett barn som brukar sova i bilen?

En del bilbarnstolar kan vinklas under färden, ofta genom att man lossar en spärr mellan barnets ben. Andra stolar kan monteras i bilen så att de alltid har en lagom lutning för att barnets huvud inte ska falla framåt. Använd inte band för att hålla fast det sovande barnets huvud.

Hur mycket får bilbarnstolen max luta?

Bilbarnstolen ska vara så upprätt som möjligt för att ge ett bra skydd vid en krock. Det är inte rekommenderat att stolen lutar mer än 30–35 grader. Vad som är tillräckligt bra lutning för att barnets huvud in ska falla framåt varierar dock beroende på bil och bilbarnstol.

Går alla stolar att montera i framsätet?

Om bilbarnstolen enligt bilens medföljande instruktionsbok är tillåten att monteras i framsätet och om airbagen är urkopplad så går det bra att montera den där. Det viktiga är att bilstolen kan fästas korrekt, antingen med isofix eller med bilbälte, förankringsremmar och stödben.

När ska man inte montera bilbarnstolen i framsätet?

Bor och kör man i områden med mycket storvilt så kan det vara ett sämre alternativ att placera sitt bakåtvända barn i passagerarsätet framme i bilen. Men för större barn så kan framsätet göra att barnet får bättre utrymme för benen.

Hur gör man om en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet blockerar sidospegeln?

Om den bakåtvända bilbarnstolen blockerar sikten till sidospegeln när bilstolen är monterad i framsätet så finns det förlängda sidospeglar som man kan köpa till för att ge föraren bättre sikt. Det finns också extra sidospeglar man kan köpa separat och montera ovanpå den befintliga sidospegeln.

Vilken bilbarnstol är enklast att flytta mellan olika bilar?

Ska man ofta flytta bilstolen mellan två olika bilar kan en bakåtvänd bilbarnstol som fästs på en bas vara att rekommendera, för maximal smidighet. Man har då en bas per bil och flyttar endast stolen. Överlag är bilbarnstolar som fästs med isofix enklast att montera i och ur bilen.

Vilken typ av bilstol ska man välja om man vill ha en som är så liten och kompakt som möjligt?

Bilbarnstolar som testats enligt iSizeförordningen får vara max 44 cm breda. Vill man ha en bilbarnstol som är så liten som möjligt så finns det även bältade stolar med små yttermått. Risken med en liten stol är dock att barnet växer ur den innan det är dags att vända framåt.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.