Uppdaterad
Är babyskyddet urvuxet? En rymlig, bakåtvänd bilbarnstol ska användas tills barnet är minst 4-5 år gammal. Vi har testat bilbarnstolar från bland annat Britax, BeSafe och Axkid. För att en bilbarnstol ska kunna utses till bäst i test så måste den vara enkel att montera rätt, gå att använda länge och gärna ha extrafunktioner - såsom viloläge eller vara vridbar. Då vårt test endast omfattar att utvärdera bakåtvända bilbarnstolars användarvänlighet så har vi utgått ifrån modeller som redan har krocktestas och är godkända inom EU.
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Alla tester utförs av oss själva och vi använder produkterna på det sätt som de är ämnade att användas. I det här testet ligger fokus på hur bekvämt barnet sitter, hur anpassningsbar stolen är, hur prisvärd den är med tanke på vad man får och under hur lång tid stolen är användbar. Rent säkerhetsmässigt gör vi inga egna tester, grundkravet har dock varit att alla bilbarnstolar redan är prövade och godkända enligt europeisk standard.
När vi har genomfört testet av bilbarnstolar så har barnfamiljer med barn i olika åldersgrupper använt stolarna under längre perioder. Stolarna har använts i det vanliga vardagslivet och satts in och plockats ut ur olika bilmodeller och det har gått att se hur slittåliga de är. I testet anges en del mått, dessa ska inte användas som anvisningar för vilken stolek barnet bör vara, utan för att jämföra olika modeller på stolarna. När vi har gjort testet så har främst tre delar varit i fokus:
Installation: Är det lätt att montera bilstolen i bilen? Är instruktionerna begripliga, eller går det att råka göra fel och sätta fast stolen på fel sätt?
Funktionalitet: Går det att justera stolen, är det möjligt att vinkla den, hur smidig är den medföljande selen?
Användarvänlighet: Är klädseln tvättbar? Hur gott om plats har barnet och hur smidigt är det att få barnet i och ur stolen?
De olika betygen räknas ihop och tillsammans med priset på bilbarnstolen så anges ett sammanfattat betyg.
Fler tester för barnen
Rymlig och ombonad bilbarnstol med stabil montering och bra vilolägen
Förankringsmetod: Förankringsband och bilbälte PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja
BeSafe iZi Plus X1 är en bakåtvänd bilstol som monteras med bilbälte, förankringsremmar och stödben. Jämfört med äldre versioner har iZi Plus X1 fått en uppdaterad dyna för små barn samt förbättrat sidokrocksskydd i och med tillägget av SIP+. SIP+ hakas på den sida av bilstolen som vetter mot bildörren och minskar kraften som iZi Plus X1 utsätts för vid en eventuell kollision.
Maxvikten för BeSafe iZi Plus X1 är 25 kg och längdmässigt har barn upp till omkring 6 års ålder suttit mycket bra i stolen under våra tester. Nackstödet höjs lätt med en spärr på stolens baksida. Samtidigt funkar iZi Plus X1 utmärkt också för små barn. Med stolen kommer en dyna, kallad body hugger, som är speciellt designad för att lyfta upp och omfamna det lilla barnet. Detta är av säkerhetsskäl, då det är viktigt att selen hamnar rätt runt barnets kropp, men också för att öka sittkomforten.
Även om BeSafe iZi Plus X1 är en stor bilbarnstol, och därmed ibland funkar mindre bra i små bilar, så är den överraskande kompakt. Det går utmärkt att sitta bredvid den, eller att ha en annan bilbarnstol monterade på sätet intill. Monteringen kräver att den tydliga manualen läses igenom ordentligt. Bilbältet måste träs korrekt och spännas åt hårt. Sedan pumpas frontbygeln utåt tills bältet är helt åtdraget. När förankringsremmarna ska dras åt gäller det att vara tillräckligt starkt eller komma åt från rätt vinkel. Slutligen ska stödbenet justeras mot bilens golv. Monteringen tar lite tid och kräver en del kraft. Men görs den korrekt så håller den för långa perioder med daglig i- och urklättring, utan att stolen börjar röra sig.
Vi hade hoppats på att selen i iZi Plus X1 skulle ha gjorts om, men ser fortfarande vissa tendenser till att selbanden kan snurra sig. Grenselet skulle också kunna göras något längre, så man enklare kommer åt att knäppa ihop selen utan att riskera att nypa insidan av barnets lår. Den smarta upphängningen med magnet i selens axelvaddar och i bilstolens sidor finns dock kvar. Det underlättar mycket vid i- och urtagning av barnet.
BeSafe iZi Plus X1 kan vinklas i tre olika lägen, genom att stolen tippas uppåt och bakåt. Detta är något som man även med ett tyngre barn i stolen kan göra med ett enhandsgrepp på stolens undersida. I viloläget finns det ingen risk för tippande huvuden om barnet somnar. Det upprätta sittläget gör att även stora barn är nöjda och kan se ut. Benutrymmet får fullt godkänt, även om de äldsta får sitta med benen mer böjda eller i kors.
När BeSafe iZi Plus först lanserades så låg den prismässigt högt jämfört med många andra bakåtvända bilbarnstolar. Men marknaden har förändrats, bilbarnstolarna har blivit mer påkostade och priserna har stigit. När den uppdaterade iZi Plus X1 lanseras så har denna populära bilstol därmed bara blivit ännu mer prisvärd. För den som vill slippa krångla med att byta mellan flera olika bilbarnstolar för att kunna ha sitt barn bakåtvänt så länge som möjligt, och samtidigt vill ha alla de moderna funktioner som ofta endast isofixmonterade bilstolar kan erbjuda så är iZi Plus X1 ett klockrent val.
Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 23 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 10 kg Höjd sittyta till högsta kant: 64 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej
Axkid One är en isofixstol med en maxvikt utöver det vanliga. Som standard är en bils isofixfästen godkända för en belastning om 33 kg. Då många isofixstolar väger 15 kg har maxvikten för dessa blivit 18 kg. Men Axkid One väger så pass lite - under 10 kg - att stolen har fått en maxvikt på hela 23 kg. Det ihop med maxlängden på 125 cm ger Axkid One en mycket lång användningstid.
Under testandet har barn upp till 6,5 år använt Axkid One och utan problem rymts i stolen. Själva sätet är inte det djupaste. Men en normalstor fyraåring sitter bekvämt och kan åka längre bilresor utan att klaga på komforten. Stolen kan även köpas som Axkid One+. Då medföljer ett anpassat spädbarnsinlägg som gör att One kan användas direkt från födseln.
Med ett enhandsgrepp på ryggstödets baksida kan man lätt justera höjd på nackstöd och sele. Vrider man stolen till viloläge med hjälp av den lilla ratten placerad mellan barnets ben, minskar risken att barnets huvud hänger framåt om det somnar i bilen. Men dessa egenskaper är egentligen inget unikt.
Vad som däremot sticker ut är hur otroligt flexibel Axkid One är när det kommer till benutrymmet. En spärr på stolens baksida dras åt sidan och vips, kan sätet glida på basen. Axkid har tydligt markerat vilket avstånd som rekommenderas för vilken längd på ålder. Även barn över 4-5 år med långa ben kan tack vare detta sitta bekvämt i Axkid One.
Axkid uppfyller sitt löfte om en snabb och enkel installation. Att klicka i isofixfästena går på nolltid. Isofixarmarna kan ej justeras i längd men vinklar man bak stödbågen, kan man enkelt komma in även i tighta bilsäten. Sedan skruvar man fast stödbågen samt fäller ned stödbenet. Axkid One är en bilstol som man utan ågren kan tänka sig att regelbundet flytta mellan olika bilar.
Det enda man kan anmärka på med Axkid One är att remmen för att dra åt selen sitter på sidan av sitsen. Det verkar göra selen lite trögare att dra åt, även om det snabbt blivit smidigare ju mer man använder bilbarnstolen. Knappen för att lossa på selen sitter dold under remmen man drar åt den med. Det tar ett antal användningar innan man lär sig att hitta och pressa in den på rätt sätt.
Med One sticker Axkid ut hakan rejält, och lyckas väl med att skapa något som marknaden inte har sett tidigare. Det rymliga sittutrymmet ihop med det kompakta formatet imponerar stort. Det justerbara benutrymmet är hett efterlängtat och den smidiga (och snabba) installationen skapar en trygghetskänsla, då utrymmet för att göra fel är mycket litet.
Användningstiden blir fortfarande något kortare hos One än hos en bilstol som monteras med bälte och förankringsband, men klart längre än hos andra isofixstolar . Under de minst 4-5 år man kan använda One kommer man känna sig lika trygg som nöjd. Axkid One är den bakåtvända bilbarnstol barnfamiljer har väntat länge på.
Lättinstallerad bilbarnstol med rymlig sittyta och bekväm, avtagbar klädsel
Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Nej Vikt: 11,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 56 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Nej
Axkid Minikid är en uppdatering av märkets mycket populära bilbarnstol Minikid. Klädseln har blivit enklare att ta av, vilket innebär att det blivit smidigare att rengöra bilstolen. Nackstödet har fått en mer ombonad form som bättre ska förhindra att barnets huvud faller framåt om det somnar, och anordningen för att låsa nackstödet i olika lägen har blivit enklare att komma åt. Stödbenet har också gjorts betydligt smidigare att använda.
Minikid är tack vare Axkids självåtspännande förankringsremmar mycket enkel att montera i bilen. På undersidan av bilbarnstolen finns en lutningsbygel som kan justeras i fem olika lägen, vilket gör det enklare att hitta en bra vinkling på bilbarnstolen så att barnet kan sova bekvämt. Att klädseln är skönt vadderad är ytterligare en komforthöjare, det här är en stol som barn kan sitta bekvämt i även under längre resor. Axkid Minikid känns kompakt i formatet och får plats även i mindre bilar, samtidigt som den är rymlig i sittytan.
Maxvikten är 25 kg och längdmässigt får en normalstor sexåring plats utan problem. För mindre barn så ingår ett babyinlägg som sätts in som en dyna i bilstolen. Dynan kan användas även med en 2-åring eller 3-åring i stolen men känns vid det laget ofta överflödig. Tack vare att man enkelt kan justera höjden på nackstöd och sele så är det inget problem att växla mellan att ha olika långa barn i bilbarnstolen.
Ett potentiellt problem kring hur väl Axkid Minikid funkar för en enskild familj, är om man har en bil med mycket skålade säten. Med lutningsbygeln kan man visserligen justera vinkeln, men inte så mycket. I djupt skålade säten är det därför inte alltid säkert att man får till ett bra läge för barnet.
Men det positiva väger helt klart över. Det här en bilbarnstol som känns trygg, särskilt då stolen utrustats med ASIP - en liten stötdämpare som ska fånga upp en del av kraften vid en kollision. Bäst av allt är den smidiga installationen och den rymliga sittytan, som gör att bilstolen kan användas riktigt länge. Dessa egenskaper ihop med en rimlig prislapp gör att man med Axkid Minikid får mycket bilbarnstol för pengarna.
Lättinstallerad bilbarnstol som väger lite samtidigt som den är rymlig och bekväm för barnet
Förankringsmetod: Bilbälte och förankringsremmar PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd: Nej Vikt: 7,3 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Nej
Britax Max Way Plus är den uppdaterade versionen av Max Way, en bilbarnstol som gjort sig populär för dess smidighet och långa användningstid. Max Way Plus är i grund och botten samma stol, med samma innermått. Men de förändringar som har gjorts lyfter verkligen bilbarnstolen ytterligare ett snäpp. Installationen är riktigt enkel.
Manualen är tydlig och på Britax hemsida finns även en bra instruktionsvideo. Men även helt utan instruktioner är det okomplicerat att få Max Way Plus på plats i bilen. Att dra igenom bilbältet är lätt och de blåa klämmorna som ska hålla det på plats funkar precis som önskat. Även förankringsremmarna är bra, men ska man lyckas dra dem riktigt tight så behöver man vara stark. Bäst går det om man är två, en som trycker ned stolen mot bilbältet samtidigt som den andrar justerar remmarna. Den enkla installationen ihop med bilstolens låga vikt gör den väldigt smidig att flytta mellan bilar eller ha med sig på resa.
Britax Max Way Plus har en bekväm sittyta med mjuk klädsel och god vaddering, även selmuddarna har förbättrats. Klädseln kan tas av för tvätt i maskin utan att bilstolen måste monteras ur bilen först, ett stort plus för alla med åksjuka barn. Nackstödet, som enkelt regleras med en hand på baksidan av stolen, har på Max Way Plus gjort rymligare. På utsidan av bilbarnstolen finns Britax SICT sidokrockskydd. På den sida av bilstolen som vetter mot bildörren ska denna skruvas ut, och har som funktionen att absorbera en del av kraften om bilen skulle vara med om en krock.
När Max Way Plus installeras i bilen kan man välja mellan tre olika lutningslägen, men man kan inte justera stolen till viloläge när den används. Förutom i de mest skålade bilsäten går det att med Britax Max Way Plus få till en bra vinkel, som gör att barnet sitter bekvämt, utan att huvudet faller framåt om barnet somnar. Selen justeras utan krångel, det finns dock en tendens till att mindre barn kan få ur armarna om man inte verkligen drar åt ordentligt. Max Way Plus har fungerat lika väl för ettåringar som för 4–5 åringar. Det här är utan tvekan ännu ett av Britax mästerverk inom bilbarnstolar och en modell som känns lika prisvärd för föräldern som den känns trygg och bekväm för barnet.
Påkostad och välfungerande bilbarnstol som kan användas från födseln och har en smart vridfunktion
Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 15 kg Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen
BeSafe iZi Twist B i-Size är en mycket nära släkting till bilbarnstolen iZi Twist i-Size från BeSafe. Det enda som skiljer modellerna åt är att iZi Twist B kan användas direkt från födseln. Inläggen Baby Shell och Newborn Hugger ersätter babyskyddet. Vanliga iZi Twist används från cirka 6-9 månaders ålder. För mer information om hur BeSafe iZi Twist B i-Size fungerar med större barn, läs vår recension av BeSafe iZi Twist i-Size.
Denna bakåtvända bilbarnstol monteras i bilen med isofix och stödben. Installationen är smidig tack vare väldigt tydliga ljud- och färgindikationer som visar om alla spärrar och fästen har förankrats korrekt. Själva stolen kan inte lossas från basen. Till skillnad från ett vanligt babyskydd kan iZi Twist B således inte användas utanför bilen, eller fästas på en barnvagn. Å andra sidan får man med iZi Twist B möjligheten att kunna justera stolen mellan olika lutningslägen, vilket gör det lätt att hitta den vinkel som passar bäst för bebisen i just den bilen.
iZi Twist B tar upp mer platsen i bilen än ett vanligt babyskydd, men är normalstor jämfört med andra bakåtvända bilbarnstolar. Det finns handtag på båda sidor av basen, men för att rotera stolen behöver man bara trycka upp det ena. Stolen kan vridas åt både höger och vänster, så att man alltid kan vända barnet mot dörren. Detta är ett stort plus. Dels för att rörelsen med att ta ur eller sätta i barnet blir mer ergonomisk för den vuxne. Dels för att överföringen blir mer mjuk och kontrollerad, något som har uppskattats av bebisen.
Utrymmet i iZi Twist B är rymligare än sittytan i ett vanligt babyskydd, men känns samtidigt inte för stor för den nyfödda. Inläggen skapar en ombonad känsla och barnet sitter bekvämt redan från start. Selen har rejäla vadderingar och sitter bra över barnets axlar. Grenremmen känns något kort och man måste vara noga med att se till att spännet inte klämmer insidan av barnets lår.
Alla funktioner håller hög klass och det känns otroligt tryggt och säkert att placera sin bebis i BeSafe iZi Twist B i-Size. Det höga inköpspriset blir mer rimligt i och med att användningstiden omfattar även babyskyddsperioden. Dessutom slipper man göra research inför två köp. Väljer man BeSafe iZi Twist B i-Size med dess långa användningstid, får man en lösning som är lika praktiskt som den är enkel, med en vridfunktion som snabbt visade sig vara guld värd.
Stilren bilbarnstol av hög kvalitet med smart vridfunktion, bra vilolägen och intuitiv montering
Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 15 kg Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen
BeSafe iZi Twist i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som kan roteras på sin bas. Den är nära relaterad till BeSafe iZi Twist B i-Size. Skillnaden är att iZi Twist B kan användas direkt från födseln, istället för ett babyskydd, tack vare medföljande inläggen. BeSafe iZi Twist är i detta avseende en mer traditionell bakåtvänd bilbarnstol, som kan användas från cirka 6-9 månaders ålder. Den första perioden används stolen med Two-Fit Cushions dynorna i. Det gör sittytan lite mer ombonad upp till cirka två års ålder.
Installationen av iZi Twist är så intuitiv som den kan bli. Isofixarmarna ska passa in i fästena i bilsätet, och stödbenet ska fällas ut och justeras i längd. Genom hela processen guidas man av tydliga indikationer i form av ljud och färg, som visar om monteringen är korrekt. Tack vare tydligheten är iZi Twist en stol som man snabbt och smidigt kan flytta mellan olika bilar. Det enda bekymret som uppstått är att isofixarmarna ibland krånglar när man ska lossa stolen från sätet. Tricket är att trycka stolen inåt samtidigt som man pressar ned spärren för att lossa isofixen, men ibland krävs flera försök innan man lyckas.
Stolen i sig tar inte upp särskilt mycket utrymme i bilen. Men det krävs att det finns lite marginaler runt iZi Twist för att den ska kunna roteras på sätet. Att snurra stolen görs enkelt genom att man håller in något av handtagen som finns på vardera sida av bilbarnstolens bas. Rotationen är mycket smidig. Det faktum att man kan vända barnet utåt, mot bildörren, underlättar mer än man kan tro när barnet ska sättas i och när selen ska dras åt. Hela processen blir många gånger smidigare, och mycket mindre påfrestande för förälderns rygg.
Maxvikt och maxlängd för BeSafe iZi Twist i-Size är 18 kg respektive 105 cm. Det motsvarar ungefär 4 års ålder, och upp till dess har barnen som testat stolen suttit ombonat och bra. Benutrymmet är ganska snålt, men så är fallet med alla bilstolar som kan roteras. Selen har fungerat väl, remmarna vrider sig inte och magnetfästena för att hänga den åt sidan är mycket användbara. Den är enkel att justera i höjd, något som görs i ett enhandsgrepp samtidigt som man höjer eller sänker nackstödet. iZi Twist har fyra olika lutningslägen, vilket gör att barnets huvud inte behöver bli hängande framåt om det somnar under bilfärden.
BeSafe iZi Twist i-Size är en stilren bilbarnstol av hög kvalitet med otroligt många användarvänliga funktioner och genomtänkta detaljer. Den upplevs som bekväm att använda både för barnet och de vuxna. Har man utrymme i sin budget för ett inköp av en bilbarnstol i premiumprisklassen så rekommenderas iZi Twist till alla som ofta åker bil.
Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 15 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 65 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, magnetfästen
För ett tryggt och säkert bilåkande är det viktigt att barnet sitter bakåtvänd så länge det bara är möjligt. Med isofixstolar som BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size ska man då vara medveten om att det finns både en maxvikt på 18 kg och en maxlängd om 105 cm. När Modular RF X1 är urvuxen bör man därför vara beredd på att köpa en till bakåtvänd bilstol som fästs med bilbälte och förankringsband, och har högre maxvikt.
Med det sagt, för de första åren av bakåtvänt åkande efter babyskyddet så finns det få bilbarnstolar som är så smidiga som BeSafe Modular. Och senaste versionen Modular RF X1 har blivit ännu bättre. Stolen har utrustats med ett förstärkt sidokollisionskydd i huvudskyddet och BeSafes krockskydd SIP+ som fästs på sidan av bilstolen har blivit enklare att montera.
Utformningen på Modular RF X1 selvadderingar har bytts ut mot nya Ergo-Move Shoulder Pads, som tillåter ett vidare rörelsemönster hos barnet. Vad som kan låta som en liten detalj har ändå upplevts göra en positiv skillnad i hur fastspänt barnet känner sig.
BeSafe iZi Modular är bilstolssystem, där man använder samma isofixbas först för Modular babyskydd och därefter för bakåtvända Modular RF X1. Basen är mycket enkel att installera, med tydliga indikatorer för att varje steg har genomförts korrekt. Något som positivt särskiljer Modulars isofixbas från andra baser är att det kan förlängas, vilket gör att man kan skapa lite extra benutrymme för det större barnet. Det gör skillnad för barnets komfort.
Med basen på plats i bilen är det busenkelt att klicka Modular RF X1. Detta innebär att stolen också är mycket smidig att flytta mellan olika bilar, i synnerhet om man köper till en extra bas.
Det är enkelt att anpassa Modular RF X1 efter barnets längd. Nackstödet, och selen med det, höjs med ett enhandsgrepp. Selen fungerar väldigt väl och upplevs så gott som aldrig vrida sig. Det är också lätt att båda dra åt och lossa på selen. Ett extra plus för att man med magnetfästen kan hänga selen åt sidorna när barnet ska sättas i och tas ur stolen.
Risken för att barnets huvud ska hänga framåt om hen somnar under bilfärden är liten. Modular RF X1 kan vinklas i flera olika lägen, med en spärr som lätt koms åt på undersidan av bilstolen. Det här är en bilstol som är mycket smidig både sett till storlek och hur den är att använda. Så länge man är medveten om den begränsade användningstiden så är BeSafe iZI Modular RF X1 i-Size därmed en bakåtvänd bilbarnstol som varmt kan rekommenderas.
Högt placerad bilbarnstol med stabil montering och smart viloläge
Prisklass: Premium Förankringsmetod: Förankringsband och bilbälte PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja
BeSafe iZi Kid X3 i-Size är den uppdaterade och förbättrade versionen av iZi Kid X1 och X2. Den främsta skillnaden är att Kid X3 har utrustats med BeSafe SIP+, vilket är ett extra sidokrocksskydd. SIP+ hakas på Kid X3 på den sida som vetter mot dörren, och minskar kraften som bilstolen utsätts för vid en eventuell kollision. Bilbarnstolen har också fått en nytt inlägg, kallat body hugger, för små barn som nyss bytt från babyskyddet.
iZi Kid X3 påminner till viss del om andra bilbarnstolar från BeSafe. Sittyta och frontbygel kommer se bekanta ut om man har tidigare erfarenhet av populära BeSafe iZi Plus. Stolen väger en del, och är inte en modell man gärna flyttar mellan olika bilar. iZi Kid X3 monteras med isofix och stödben, samt en stödplatta som pumpas ut så att stolen blir riktigt bergfast. Den kan enbart användas bakåtvänd och har en maxvikt på 18 kg. Monteringen är inte svårare än andra bilbarnstolar med isofix, och en tydlig manual är placerad i en ficka på baksidan av ryggstödet.
Väl på plats så känns BeSafe iZi Kid X3 i-Size relativt kompakt i bilen, och det funkar att sitta på platsen direkt bredvid den. Mest utrymme tar stolen upp på längden. Åtminstone om man vill kunna använda sig av dess viloläge. För att vinkla stolen bakåt, lossar man spärren under sitsens kant, mellan barnets ben, och lyfter uppåt. Beroende av i vilken bil stolen används, kan det variera hur viktigt viloläget är för att barnet ska kunna sova utan att huvudet faller framåt. Sittytan i Kid X3 i-Size fungerar väl för barn upp till ungefär 4 års ålder, angiven maxlängd är 105 cm.
Selen har fungerat väl. Smidigast är det om man drar ut den rejält när man tar barnet ur bilen. Selen kan då hängas åt sidan med hjälp av magnetfästen i axelkuddarna. När man sedan ska sätta i barnet igen så är selen då enkel att knäppa ihop, och sedan drar man åt remmarna ordentligt sist av allt. Nackstödet höjs med ett enhandsgrepp och Kid X3 kan enkelt växa i takt med barnet. Stolens klädsel har en snygg design men känns samtidigt tålig mot smuts och slitage. Den går även att ta loss för tvätt, vilket är praktisk om barnet blir åksjukt.
Att den monteras med isofix gör att man bör köpa en till bakåtvänd bilbarnstol med högre maxvikt när Kid X3 är urvuxen. Fram till dess är isofixmontering smidig och underlättar om man vill flytta bilstolen mellan olika bilar, förutsatt att man är stark nog att orka bära den. Totalt sett känns BeSafe iZi Kid X3 i-Size som en mycket stabil och rejäl bilbarnstol med bra funktioner och hög säkerhet.
Lättinstallerad bilbarnstol som kan vinklas med en hand och är bekväm för barnet
Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 56 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja, tyghällor.
Cybex gör det inte helt lätt för sina användare genom att kalla samtliga sina bakåtvända bilbarnstolar för Sirona. Modellen Sirona M2 i-Size är godkänd enligt den senaste säkerhetsförordningen och utgör också en del av ett modularpaket. Det innebär att Sirona M2 i-Size fästs på en bas i bilen, och samma bas kan användas till Cybex babyskydd Aton M i-Size.
Installationen av stolen är mycket enkel. När man fått basen på plats så klickar man bara fast Sirona M2 i-Size i den. Det finns tydliga färgindikationer som visar om stolen monterats korrekt. Med en spärr vid stolens fotända kan man med en hand justera Sirona M2 i-Size mellan fem olika vilolägen. Det nedersta ger en utmärkt vinkel för barn att sova i utan att huvudet faller fram.
Sirona M2 i-Size har en mjuk och ombonad sittdel och det känns inte det minsta tveksamt att byta till den från babyskyddet. Nackstödet kan justeras i 11 olika höjdlägen med ett enhandsgrepp. Dessutom höjs selen ihop med nackstödet. Det gör det enklare att anpassa bilstolen efter barnets växande kropp. Selen har vadderade kuddar både på axelremmarna och på höftbanden. Det gör att dessa höftremmar inte gräver sig in i barnets lår, något som ytterligare ökar åkkomforten.
Selen är enkel att dra ut och dra åt. Det händer dock ibland att ena selremmen hakar fast sig och inte kan tightas åt tillräckligt. Då får man ta ut barnet, dra åt selen till max och sedan dra ut remmarna igen. Problemet är enkelt åtgärdat men när det sker så är det likväl ett irriterande moment man gärna skulle slippa.
Maxlängden för barn i en i-Sizestol är 105 cm och för barnets rygg och huvud finns gott om utrymme. För benen är det inte lika gott ställt. En ett- till tvååring sitter bekvämt men en treåring får böja benen desto mer. En del barn tycker det funkar ändå men med vinterskor på kan andra barn tycka att det känns obekvämt. Bilstolen kan därför uppfattas som urvuxen innan den faktiskt är det. Något sätt att skapa mer benutrymme hade varit önskvärt.
Sirona M2 i-Size har inbyggda sidokrocksskydd, så kallat L.S.P.-system, som fälls ut med ett enkelt tryck på den sidan av stolen som är vänd mot bildörren. Att Cybex Sirona M2 i-Size är en säker bilbarnstol som är både lättanvänd för föräldern och bekväm för barnet råder det inga tvivel om.
Mycket smidig bilbarnstol med enkel och trygg montering samt ombonad sittyta
Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan fällas under färd Ja Vikt: 15,5 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej
Axkid Modukid Seat är en bakåtvänd bilbarnstol som endast kan monteras i bilen ihop med dess tillhörande isofixbas. Isofixbasen är mycket lätt att hantera, med tydliga spärrar som dras ut och sen klickar ljudligt samt visar grönt när de faller på plats. Stödbenet är tydligt. Det är ett stort plus att man även kan justera benutrymmet för barnet genom att välja hur långa isofixarmarna ska vara. Användningstiden begränsas av maxvikten på 18 kg. Men den flexibla basen innebär även att det barn som snart vuxit ur stolen kan få plats med benen. Att passa in stolen i basen funkar direkt. Axkid Modukid är en stol som enkelt kan flyttas mellan bilar, och vars montering man känner sig trygg med.
För den med liten bil eller som ska sitta bredvid bilbarnstolen så funkar Axkid Modukid Seat utmärkt. Stolen är kompakt och smidig i sin form, utan obekvämt utstickande delar. En sidokrockkudde medföljer och ska fästas på den sida av stolen som är närmast bildörren. Själva sittytan är normalstor med skålade sidor. I nackstödet finns ett uttagbart inlägg. Det är ett enkelt sätt att skapa mer utrymme för huvudet när barnet börjar bli större.
Den främsta kritiken mot Axkid Modukid Seat handlar om stolens sele. Bältesremmarna har en irriterade förmåga att snurra sig. Visserligen är det lätt att vända dem rätt genom spännet igen, men i längden drar detta ned helhetsintrycket. Något bredare och lite mer styva selremmar hade varit att föredra. I övrigt är selen smart konstruerad. Nackstöd och selens höjd på ryggstödet justeras nämligen automatiskt när selen dras åt. På så sätt säkerställer man att selen hamnar rätt vid varje användning.
För mindre barn finns möjligheten att vinkla Axkid Modukid Seat. Förutom det upprätta sittläget, finns också två vilolägen. För att justera lutningen håller man in spärren mellan barnets ben samtidigt som man drar bakåt och uppåt. Modukids klädsel är smutstålig och drar inte åt sig damm. Den är lätt att dammsuga ur om den blivit sandig, men klädseln kan även lossas helt och tvättas.
Ser man till Axkid Modukid Seat separat så är priset jämförelsevis högt. Det finns också ett babyskydd, Modukid Infant, som kan använda på samma bas som Modukid Seat. Betraktar man stol, babyskydd och bas som en paketlösning för barnets första cirka fyra år så känns upplägget mer prisvärt. I synnerhet som att Axkid Modukid Seat är en både bra och genomtänkt stol som man vid varje bilresa känner sig trygg med att låta sitt barn sitta i.
Bekväm bilbarnstol med belysning, extra bra för familjen som ofta kör i mörkret
Förankringsmetod: Isofixbas Britax Flex Base iSense PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 positioner Kan fällas under färd: Ja Vikt: 5,3 kg + 9,5 kg för basen Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej
Britax Dualfix iSense är en bakåtvänd bilbarnstol som ingår i samma system som babyskyddet Britax Baby-Safe iSense. Detta innebär att de båda kräver samma bilstolsbas, nämligen isofixbasen Britax Flex Base iSense. På så vis kan Britax Dualfix iSense ses som en naturlig fortsättning när bebisen har vuxit ur sitt iSense-babyskydd.
Samtidigt som iSize-standarden och den smidiga monteringen garanterar hög säkerhet för barnet, så innebär den också en något kortare användningstid. Ungefär vid 104 centimeter eller 18 kg är det för maximal säkerhet dags att byta till en annan bakåtvänd bilbarnstol.
Att installera basen till Britax Dualfix iSense är en okomplicerad historia. När basen är på plats och babyskyddet sedan sätts ned hörs ett ljudligt klick som markerar att barnstolen har hamnat rätt. Efter klicket går det lätt att rotera stolen i basen, något som uppskattas särskilt när man som förälder ska spänna åt selen och slipper krångla in överkroppen framför barnet i baksätet. Isofixbasen gör det också möjligt att luta bilbarnstolen i flera olika lägen, en funktion som är praktisk både för att erbjuda viloläge vid sömn under bilfärd och för att bilar med rejält skålade baksäten tenderar att göra åkturen lite mindre bekväm för barnet.
Viloläget hos Britax Dualfix iSense är inte helt okomplicerat att komma åt. Spärren man behöver trycka in kan upplevas som något trög, särskilt om man sitter bredvid stolen i baksätet och behöver nå runt under åkturen.
På Britax Dualfix iSense kan sittytan visuellt uppfattas som aningen smal, men trots detta upplevs den som normal i storleken vid användningen – till och med rymlig jämfört med vissa andra stolar i godkända enligt iSizes storleksrestriktioner. Med sina höga kanter och djupa sittyta känns designen hos Dualfix iSense ombonad och mysig, framför allt för en normalstor ettåring. För större och tyngre barn kan den djupa sittytan dock upplevas som något begränsande.
I övrigt är barnets växande inget problem för en användare av Britax Dualfix iSense. Selen, som automatiskt höjs när nackstödet höjs, går enkelt att dra åt och ta isär. Nackstödets öppna form ger god sikt för barnet i barnstolen och att höja stödet går enkelt genom att trycka in en spärr på baksidan.
Precis som babyskyddet Babysafe iSense har barnstolen Dualfix iSense belysning på båda sidorna om stolen. Lyset, som går att ställa in i tre olika styrkor, är avsett att öka barnets synlighet för föräldern som kör bilen, liksom att underlätta vid fastspänning inför bilfärden. Ytterligare en fördel med belysningen är att mörkrädda barn kan känna sig lite tryggare i baksätet, vilket framför allt gör sig påtagligt under det mörkare halvåret. Under sommartid gör lamporna egentligen ingen skillnad, om man inte kör i mörka tunnlar eller mitt i natten. Ett önskemål från testpanelen var möjligheten att justera ljuset från framsätet – som det är utformat idag måste man trycka direkt på stolen.
För den familj som inte prioriterar möjlighet att rotera barnstolen i sin bas eller belysning vid sidorna är Dualfix iSense inget givet val då det finns många liknande stolar på marknaden. Samtidigt är Britax Dualfix iSense inget mindre än ett utmärkt val för familjen som ofta kör bil i mörkret och som uppskattar flexibiliteten som följer med möjligheten att kunna rotera bilbarnstolen vid isättning och uttag av barn.
Prisvärd roterbar bilbarnstol som är lätt att montera och växer med barnet
Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Nej Viktkapacitet: 18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 5 lägen Kan fällas under färd Ja Vikt: 14,9 kg Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Ja
Maxi Cosi Mica är en bakåtvänd och roterbar bilbarnstol som även kan fungera som babyskydd. Med medföljande spädbarnsinlägg är Mica godkänd att användas direkt från födseln. Babyinsatsen av memoryfoam tas ur när barnet blivit 60 cm lång. Fram till dess skapar den en ombonad och stabil miljö. Vill man kunna växla mellan att ha en bebis och ett större barn i stolen så är inlägget enkelt att ta ur.
Mica monteras in i bilen med isofixfästen och stödben. Om fästena förankras korrekt visas gröna indikatorer, och stödbenet piper tills det är korrekt utfällt. Manualen är väldigt tydlig. Tack vare att stolen är så enkel att installera är den också lätt att flytta mellan olika bilar.
Bilstolen tar givetvis upp mer plats i bilen än ett traditionellt babyskydd. Den är däremot förvånansvärt liten och smidig jämfört med andra bakåtvända bilstolar. Att som vuxen sitta bredvid eller att ha en bältestol på sätet intill är inget problem. Stolens insida är relativt rymlig. En normalstor fyraåring sitter helt okej, även om det då börjar bli ont om benutrymme.
Maxvikten för barnet som åker i Maxi Cosi Mica är 18 kg, och stolen är godkänd för upp till 4 år och 105 cm. Därefter bör man byta till en annan bakåtvänd bilbarnstol, med högre maxvikt. Frågan kan då vara vad poängen med denna stol är? I Micas fall handlar det mycket om smidigheten i att stolen kan roteras.
Att kunna vända stolen mot bildörren underlättar enormt när barnet ska sättas i och tas ur Mica. Det är mer ergonomiskt för den egna ryggen, upplevs smidigare av barnet och gör dessutom att man kommer åt att dra åt selen bättre. Åker man mycket bil är det här en funktion som snabbt känns oumbärlig.
I just Micas fall är en nackdel att man måste använda båda händerna för att rotera stolen. Det innebär att man inte kan bära barnet samtidigt som man vänder stolen. Och i de bilar vi testat Mica i så kan dörren inte stängas igen när den är vänd utåt. Ett annat minus är att stolen tyvärr kan roteras till framåtvänt läge, en funktion som dessvärre finns där eftersom den efterfrågas i andra länder.
Maxi Cosi Mica har också gott om andra smarta funktioner. Selen kan hängas ur vägen, stolen kan enkelt vinklas mellan olika lutningar och klädseln är både tålig och upplevs motståndskraftig mot fläckar.
Att kunna vända bilstolen mot dörröppningen har många fördelar, både för barn och förälder. Maxi Cosi lyckas i stort med sin konstruktion. Mica har vissa mindre brister i användarvänligheten men blir av testarna omtyckt för den smidiga monteringen och bekvämligheten i rotationen.
Maxi-Cosi Mica 360 ° vridbar bilbarnstol med ISOFIX, bakåtvänd, från födseln upp till 4 år, 40–105 cm, Authentic Black (svart)
Maxi-Cosi Mica Babyskydd, Authentic Black
Maxi-Cosi Mica 360 ° vridbar bilbarnstol med ISOFIX, bakåtvänd, från födseln upp till 4 år, 40–105 cm, Authentic Black (svart)
Bilstol med anpassningsbar maxvikt samt sele och nackstöd som är enkla att justera
Förankringsmetod: Isofix och förankringsband eller bilbälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9-25 kg med bälte och förankringsband, 9-18 kg med isofix. Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner. Kan inte fällas under färd Vikt: 14,3 kg Höjd sittyta till högsta kant: 59 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Nej
Axkid Rekid är en bakåtvänd bilbarnstol som i mångt och mycket påminner om DuoFix från samma märke. Stolen är en blandning mellan en bältad stol och en isofixstol. Fördelen med detta är att stolen kan monteras på alla säten i bilen som har trepunktsbälte. Vill man fästa Rekid med isofix i bilen så måste man dock ändå använda stolens förankringsbälten. Maxvikten är då 18 kg. Men fästs stolen med bilbältet och förankringsremmarna så är Rekid godkänd för upp till 25 kg.
Flexibiliteten är positiv men smidigheten med att helt slippa remmar som är med andra isofixstolar uteblir hos Rekid. Vi gillar dock att remmarna är självåtspännande. De fasta isofixfästena skapar ett rymligt benutrymme och det blir inte trångt för barnets fötter i Axkid Rekid. Nackdelen med detta är att stolen tar upp mycket utrymme inne i bilen för passageraren framför.
Rekid går att fälla till viloläge, för att ett mindre barn ska kunna sova mer bekvämt. Stolen kan justeras i viloläge när den är monterad i bilen. Förankringsremmarna måste dock spännas om efter att läget ändras, vilket gör att de inte kan justeras under bilfärden. Nackstödet är förlängningsbart och ställs in i höjd automatiskt när man justerar selen. Det är en smidig funktion som ser till att stolen alltid är rätt anpassad efter det barn som ska använda den just nu. Det finns ingen upphängning för selen men selen har varit enkel att spänna åt om barnet, jämfört med många andra bakåtvända bilbarnstolar.
Sittdelen är vadderad och känns mjuk, klädseln kan tvättas i maskin på 30 grader. Axkid Rekid står på en gummifot som ökar friktionen mellan stol och säte, vilket gör att bilbarnstolen inte kan glida runt sidledes på sätet. Stolen är i sittytan mycket rymlig och det ihop med att Rekids högsta maxvikt är 25 kg gör att den får en lång användningstid.
Har du planer på att köpa en ny eller begagnad bilbarnstol? Då är detta testet för dig.
Den bakåtvända bilbarnstolen har en betydligt längre användningstid än vad babyskyddet har, även om den tredje stolen - bältesstolen - troligtvis är den som barnet kommer att använda allra längst. Man ska byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol från och med att barnet kan sitta själv utan stöd, vid ungefär 6-9 månaders ålder. Den svenska rekommendationen för bakåtvänt åkande är idag till barnet fyller 4 år, gärna 5 år.
Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga bilbarnstolar i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiskt reglemente. I Sverige är det VTI i Linköping som utför provningarna kring bilbarnstolens säkerhet.
Att barn ska sitta bakåtvända i bilen så länge som möjligt handlar om att ett barns kropp inte är tillräckligt utvecklad eller stark nog för att klara av de krafter som kroppen utsätts för vid kollisioner. Det är framför allt barnets huvud och nacke som utsätts för extrema påfrestningar, vilket utgör den största risken för allvarliga och dödliga skador. Stolarna ska aldrig användas på en plats där en krockkudde finns inkopplad.
Enligt svensk lag ska barn som är kortare än 135 cm använda särskild skyddsanordning avsedd för barnets ålder, vikt och längd. Detta kan vara babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Var noga med att följa bruksanvisningen då du monterar bilstolen. Om du är osäker på hur barnstolen ska monteras kan du fråga din återförsäljare eller dem du hyr bilstolen från. Vissa av stolarna erbjuds också med så kallade Isofix fästen, de blir då betydligt enklare att montera. Läs mer om Isofix längst ner på denna sida. Provmontera gärna stolen i din egen bil, då hur väl en bilstol kan fästas varierar beroende på vad det unika bilsätet har för form.
Många föräldrar väljer idag att hyra bilbarnstol istället för att köpa. Både försäkringsbolag och återförsäljare hyr ut bilbarnstolar. Att hyra bilbarnstol är dock inget som tillverkarna rekommenderar då kontrollerna av stolarna kan vara bristfälliga. Om det saknas garanti för stolens funktion bör man varken hyra eller låna. Skador inne i bilbarnstolen kan vara osynliga för blotta ögat men ändå orsaka livsfara vid krock.
Samma regel gäller om du planerar att köpa en begagnad bakåtvänd bilbarnstol. Du måste försäkra dig om att barnstolen inte har varit inblandad i en krock eller annan olycka. Köp därför helst av någon du litar på.
Som regel gäller att man kan använda den bakåtvända bilbarnstolen till den är urvuxen på vikten eller att toppen av barnets öron når överkanten på ryggstödet. Bilstolen är alltså säker även om en liten bit av huvudet sticker upp ovanför kanten. Vissa av stolarna i testet är så kallade kombistolar, det innebär att de är godkända att användas både bakåtvända och framåtvända. Kombistolar är dock både tunga och otympliga och rekommenderas inte att användas framåtvända. Vi rekommenderar istället att köpa en fast framåtvänd bältesstol när barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol.
I vårt test anger vi om stolen blivit plustestad och godkänd. Plustestet är ett för bilstolstillverkarna frivilligt test som utförs av VTI. Stolar som används mellan 9 och 25 kg kan plustestas och syftet är att mäta vilka krafter barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision.
Läs vår stora köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa bilstol. Länk till köpguide och alla våra tester av bilstolar
Bakåtvända bilbarnstolar fästs oftast direkt i bilen, antingen med isofix eller med bilens bälte och förankringsband. Det finns även vissa bakåtvända bilbarnstolar som fästs i bilen genom att docka den i en bas, som i sin tur är fäst med isofix. Bilbarnstolar som fästs med isofix har lägre maxvikt (och därmed kortare användningstid) än bilbarnstolar som bältas fast med bilbältet. Bältade stolar kan godkännas för 25 kg medan isofix oftast är godkända för 18 kg. Bilbarnstolar lyfts generellt inte i och ur bilen på samma sätt som ett babyskydd, så ofta behöver man bara montera dem en enda gång.
Barn ska alltid åka bakåtvända i bilen. Detta ska de göra så länge det är tekniskt möjligt då bakåtvänt är fem gånger säkrare än att åka framåtvänt. Barnstolar ska aldrig användas på en plats med aktiverad airbag. Man ska inte heller palla in en handduk eller liknande under barnstolen för att få en bättre sittställning. Använd endast officiella tillbehör.
Den optimala vinkeln för barnets bälte är över axlarna och rakt bakåt in i stolen. Bältet kan få vara någon centimeter över eller under axeln, och när selen är i högsta läge så är det okej att selen går in i bilstolen under axelhöjd då det ändå är säkrare än att vända barnet framåt.
Barnet ska vara fastspänt i stolen så hårt som möjligt utan att det påverkar andningen. Träna barnet redan från tidig ålder att vara hårt fastspänd. Barnet åker säkrast om det inte har på sig bylsiga kläder som exempelvis dunjacka eller overaller.
Bilbarnstolen är urvuxen antingen när barnets vikt överskrider stolens maxvikt, eller när barnets öron sticker upp över bilstolens övre kant. Barnets huvud får alltså vara en bit ovanför bilstolens nackstöd innan den inte längre kan användas. Har man en iSizestol finns en maxlängd som inte ska överskridas.
Huruvida barnet är fysiskt moget att vändas framåt beror inte på längd eller vikt, utan på ålder. Innan barn är åtminstone 5 år gammalt så är skelett och nackmuskulatur inte starka nog för att klara en kollision när barnet sitter framåtvänt. Bakåtvänt åkande är fem gånger säkrare än framåtvänt åkande.
Det rekommenderas inte att använda bakåtvända bilbarnstolar framåt, även om det finns några vändbara modeller på marknaden som är godkända både för bakåtvänt och framåtvänt användande. De vändbara stolarna är tyngre och klumpigare än bältesstolar som är konstruerade för enbart framåtvänd användning. Välj därför en framåtvänd bältesstol istället och använd bilens bälte för att spänna fast det framåtvända barnet.
Jämfört med en framåtvänd bältesstol är en vändbar bilstol tyngre, har lägre maxvikt och framåtvänt så gör stolens bältesledning ofta att bältet hamnar för högt upp på magen. Dessutom har vändbara stolar kortare ryggstöd, vilket innebär att barnet ändå inte ryms tills det kan åka i bilen utan stol.
Att montera en bilbarnstol med isofix kan anses vara bättre eftersom att risken för felmontering blir mindre. Många upplever också att isofixstolar är enklare att montera och smidigare att flytta mellan olika bilar. Men bältade stolar har en högre maxvikt, vilket ger längre användningstid.
Isofixfästena i bilen får belastas med högst 33 kg. Vid testandet av isofixstolar har man länge gjort ett standardantagande att stolen väger 15 kg, därför får barnet väga upp till 18 kg. Numera finns det även stolar som testats utifrån sin faktiska vikt, vilket möjliggör en högre maxvikt för barnet.
En bilbarnstol är inte säkrare än ett babyskydd, men i bilbarnstolen har barnet en mer upprätt sittställning vilket fördelar G-krafterna över en större kroppsyta vid en krock. Det är positivt. Men mycket små barn sitter oftast sämre i en bilbarnstol och bör därför sitta i ett babyskydd den första tiden.
Plustestet är ett frivilligt test av bakåtvända bilbarnstolar. Det utförs av VTI, svenska statens väg- och transportforskningsinstitut, som testar med högre kraft än de europeiska godkännandena. Testet mäter specifikt de krafter som barnets nackmuskulatur utsätts för vid en frontalkollision. För godkänt får mätresultat inte överskrida gränsvärdet för livshotande skador.
Plustestet berör endast bakåtvända bilbarnstolar. Framåtvända eller vändbara stolar kan inte bli Plusgodkända eftersom den typen av bilbarnstol då även testas framåtvänt. Och framåtvänt klarar ingen stol av Plustestet, eftersom kraften nacken utsätts för då alltid blir för stor. Bilstolstillverkarna väljer själva om de vill låta sina modeller Plustestas. Babyskydd Plustestas inte heller.
En del bilbarnstolar kan vinklas under färden, ofta genom att man lossar en spärr mellan barnets ben. Andra stolar kan monteras i bilen så att de alltid har en lagom lutning för att barnets huvud inte ska falla framåt. Använd inte band för att hålla fast det sovande barnets huvud.
Bilbarnstolen ska vara så upprätt som möjligt för att ge ett bra skydd vid en krock. Det är inte rekommenderat att stolen lutar mer än 30–35 grader. Vad som är tillräckligt bra lutning för att barnets huvud in ska falla framåt varierar dock beroende på bil och bilbarnstol.
Om bilbarnstolen enligt bilens medföljande instruktionsbok är tillåten att monteras i framsätet och om airbagen är urkopplad så går det bra att montera den där. Det viktiga är att bilstolen kan fästas korrekt, antingen med isofix eller med bilbälte, förankringsremmar och stödben.
Bor och kör man i områden med mycket storvilt så kan det vara ett sämre alternativ att placera sitt bakåtvända barn i passagerarsätet framme i bilen. Men för större barn så kan framsätet göra att barnet får bättre utrymme för benen.
Om den bakåtvända bilbarnstolen blockerar sikten till sidospegeln när bilstolen är monterad i framsätet så finns det förlängda sidospeglar som man kan köpa till för att ge föraren bättre sikt. Det finns också extra sidospeglar man kan köpa separat och montera ovanpå den befintliga sidospegeln.
Ska man ofta flytta bilstolen mellan två olika bilar kan en bakåtvänd bilbarnstol som fästs på en bas vara att rekommendera, för maximal smidighet. Man har då en bas per bil och flyttar endast stolen. Överlag är bilbarnstolar som fästs med isofix enklast att montera i och ur bilen.
Bilbarnstolar som testats enligt iSizeförordningen får vara max 44 cm breda. Vill man ha en bilbarnstol som är så liten som möjligt så finns det även bältade stolar med små yttermått. Risken med en liten stol är dock att barnet växer ur den innan det är dags att vända framåt.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.