Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Test bärbar dator - 10 laptops testade

Profilbild
Uppdaterad 22 april 2020

Det går inte att entydigt svara på vilken bärbar dator som är bäst. Alla har olika behov och dessutom handlar det en hel del om tycke och smak. Men låt oss försöka guida dig rätt, vare sig du letar efter ett arbetsredskap, en gamingmaskin eller en dator som klarar lite allt möjligt.

En lagom dator som passar många

1. HP Pavilion 15-cs3022no - BÄST I TEST DATOR

Datortyp: Allround/multimedia Chip: 4-kärnigt Intel Core i7-1065G7 med basfrekvens 1,3 GHz (3,9 Ghz med Turbo Boost) Cache: 8 MB Lagring: 256 GB SSD RAM: 8 GB DDR4-2666 SDRAM Grafikkort: Nvidia GeForce MX250 (2 GB GDDR5) OS: Windows 10 Home (64-bitars) Garanti: 1 år Övrigt: Högtalare från B&O, stötsäker hårddisk, 1080p-skärm, minneskortläsare, HDMI, USB-C (1) samt USB 3.1, Högupplöst webbkamera

Letar du efter en riktigt kraftfull dator som klarar även mer kvalificerade multimediauppgifter? Ja, då bör HP Pavilion 15 CS3022no finnas på din slutliga lista över tänkbara kandidater. Det är de många kraftfulla komponenterna sammantaget som gör den här datorn till ett glädjeämne rent prestandamässigt.

Till att börja med så hittar vi ett 10-nanometers Core i7-chipp i Ice Lake-serien under skalet, närmare bestämt med namnet 1065G7. Och det där med G7 i slutet är avgörande. Det betyder nämligen att man får den mest kraftfulla grafikkretsen i serien med Ice Lake-processorer avsedda för lite tunnare datorer.

Inte sällan brukar den här typen av datorer ha G4-varianten som har 48 så kallade exekution units, men här får man 64. Till det kommer dessutom ett Nvidia GeForce MX250-grafikkort med 2 GB dedikerat GDDR5-minne. Man kan med andra ord köra rätt tunga och krävande spel på den här datorn, och den som pysslar med videoredigering eller andra liknande grafiktunga uppgifter lär uppskatta prestandan.

Vi har även 8 GB arbetsminne, vilket är tillräckligt för de flesta användare, och som grädde på moset har man även försett datorn med en SSD-disk (som både är tåligare och snabbare än traditionella mekaniska hårddiskar).

Om namnet Pavilion känns bekant, är det inte så konstigt. Det här är en modellserie som har funnits sedan 1995, och det som har kännetecknat serien har framför allt varit att man får ganska mycket prestanda för pengarna. Så är det även den här gången.

Och som inte det vore nog så är det här inte enbart en praktisk pjäs, utan även en snygg dator med modern design och ett exklusivt tilltal både när det gäller form och material. Låt inte skenet bedra. Locket och bottenplattan är gjorda i plast, men ser precis ut som aluminiumramen runt det fullstora tangentbordet.

Bra ljud men lite trist skärm

Det är ganska svårt att hitta några riktigt tråkiga aspekter av den här datorn, men skulle det vara något vi vill lyfta är det att kontrasten i skärmen lämnar lite i övrigt att önska. 1080p-upplösningen i kombination med bra ljusstyrka innebär dock att det är långt ifrån någon katastrof, men skärmen levererar inte riktigt på samma nivå som de bästa.

Det gör däremot högtalarna, som är resultatet av ett samarbete med danska Bang & Olufsen. Diskanten är väldefinierad och spröd medan basen är kraftfull och snärtig.

Vi vill även ge en eloge till tangentbordet, som varken väsnas eller känns svampigt och som dessutom har bakgrundsbelysning. Vi får också en hel del sköna finesser, bland annat dubbla mikrofoner med brusreducering och en webbkamera med HD-upplösning.

Datorn känns robust och välbyggd, och för den som jobbar med musik-, bild- eller videoproduktion är det här en riktigt bra dator för pengarna, framför allt med tanke på den prestanda man får.

KAMPANJ:

Ordinarie pris är 9990 kr. Med unika rabattkoden PAV157BT får du 10% rabatt och betalar endast 8990 kr inklusive fri frakt. Du sparar 1000 kr och får väldigt mycket dator för pengarna. Rabatten gäller på HP.se till och med 2020-06-02.

Bra ljudMycket prestanda för pengarnaHög byggkvalitet
Lite dassig skärm
4,5

Bra pris hos:

HP.se

2. Apple Macbook Pro 16” (2019) - BÄSTA MULTIMEDIADATOR

Datortyp: Allround/Multimedia Chip: 8-kärnig Intel Core i9 med baskfrekvens 2,4 GHz (5,0 GHz med Turbo Boost) Minne: 16 GB DDR4 Grafikkort: AMD Radeon Pro 5300M (4 GB DDR6) OS: Mac OS Catalina Garanti: 1 år Övrigt: Touch Bar, Touch ID, Retinaskärm (3 072 x 1 920 pixlar), Wifi 802.11AC, Bluetooth 5.0

Apple MacBook Pro (2019) 2.6GHz 16GB 512GB Radeon Pro 5300M 4GB

Apple bestämde sig för att öka skärmytan från 15 till 16 tum när man hösten 2019 lanserade en ny version av sin större Macbook Pro. Men det är inte allt man har åtgärdat.

Apple har lyssnat på den massiva kritik som förekommit mot föregångarna och i princip åtgärdat allt som kunderna gnällt på. Dels har man försett den nya versionen av datorn med betydligt tunnare skärmkanter, vilket ger den ett modernt och attraktivt utseende, dels har man bytt ut det problemdrabbade butterflytangentbordet mot sitt nya Magic Keyboard. Resultatet är utan tvekan den bästa bärbara dator som Apple någonsin har konstruerat.

Dessvärre avspeglas den saken skoningslöst även av priset. Att lägga runt 30 000 kronor på en dator är för många konsumenter helt orimligt. Men tycker man sig ha råd så kan man vara trygg med att man får en fantastisk dator för pengarna.

Den version av datorn som vi har testkört är utrustad med Intels åttakärniga Core i9-chip med basfrekvensen 2,4 GHz. Det finns dock ett Turbo Boost-läge som gör att processorn kommer upp i hela 5 GHz om det skulle behövas. I ärlighetens namn så sker det mycket sällan och bara stötvis, men det handlar trots allt om en oerhört snabb dator. Skillnaden gentemot Core i7-versionen med sex processorkärnor är stor, åtminstone om datorn sätts lite på prov.

Huruvida det är nödvändigt att datorn kommer med minst 16 GB arbetsminne kan man tvista om, men det innebär också att man definitivt kan känna sig framtidssäker. Vill man smacka på ännu mer så går det att få upp till 64 GB arbetsminne, men kostnaden för det är mycket hög och det är i de allra flesta fall mycket tveksamt om det verkligen är nödvändigt.

Man kan däremot kosta på sig att slå till på den mest avancerade grafikkortet, ett Radeon Pro 5500 med 8 GB DDR6-minne, om det brinner i plånboken. Inte minst om man har tänkt spela lite mer krävande spel, så är det ur ekonomisk synvinkel betydligt smartare än att ”nöja sig” med mellanstegsvarianten med 4 GB. För de allra flesta räcker standard-grafikkretsen – AMD Radeon Pro 5200 M med 4 GB minne – alldeles utmärkt. Vi har bland annat kört avancerad stadssimulering med Cities Skylines med det enklaste grafikkortet, utan minsta problem.

Häpnadsväckande prestanda

Vi har även testat att rendera 4K-video och att lasta på med mjukvarusyntar till bedrövelse i musikproduktionsmjukvaran Logic Pro X. Den här datorn drar gärna på fläktarna ganska ordentligt när det hettar till med belastning av det slaget, men rent prestandamässigt så viker den inte en tum utan ångar på som om ingenting hade hänt. Prestandan är faktiskt smått häpnadsväckande.

Lägg till detta en modern skärm med smala skärmkanter, en upplösning på 3 072 x 1 920 pixlar (bara nästan 4K, med andra ord), en pixeltäthet på 226 ppi och färger, kontrast, skärpa och ljusstyrka av en kaliber som ingen annan bärbar dator kan matcha.

Som om inte det vore nog är även ljudet oerhört imponerande, även om Apples referens till ”studiokvalitet” inte känns rimlig på långa vägar. Men det låter mer som en hyfsad bluetoothhögtalare än som en bärbar dator, det ska vi villigt erkänna.

Finns det inte någonting negativt med den här datorn, förutom det höga priset? Jodå. Det gör det så klart. Apple satsar envist på att köra usb-C för hela slanten, vilket förvisso är progressivt och vettigt. Men i dagsläget innebär det utan tvekan att du lär behöva donglar till bedrövelse, om du ska kunna koppla in dina tillbehör. Det kan vara tröttsamt att behöva lägga 5-600 kronor på sådant om man betalat 30 000 kronor eller mer för själva datorn.

Att det saknas en SD-kortläsare är också lite sorgligt. I övrigt är det svårt att inte rekommendera den här datorn, oavsett vilka behov du har. Men du bör nog vara en person med ganska tjock plånbok för att överväga den.

ToppspecadFantastisk skärmBra tangentbord
Väldigt dyrDåligt utbud portar
4,5

Bra pris hos:

NetOnNet

3. HP Elite Dragonfly - BÄSTA MILJÖVAL

Smidig och miljövänlig

Datortyp: Business Chip: 4-kärnig Intel Core i5-8365U (1,6 - 4,1 GHz) Lagring: 512 GB SSD RAM: 16 GB Grafikkort: Intel UHD 620 OS: Windows 10 Home (64-bitars) Garanti: 3 år Övrigt: Privacyfilter, kameraskydd, 360-graders pekskärm

HP Elite Dragonfly 8MK92EA

En riktigt tunn men ändå robust affärsdator, låter det intressant? I så fall kan du åtminstone slänga ett getöga på HP Elite Dragonfly, en dator som checkar många av de boxar som ett företag kan tänkas ha på sin prioriteringslista när det ska köpas hårdvara.

Det här är nämligen en hyfsat snabb, mycket lätt och kompakt dator som dessutom är helt och hållet tillverkad i återvunnet material. Chassit är tillverkat i magnesium och högtalarna är tillverkade i så kallad ocean plastic, det vill säga återvunnen plast som hade riskerat att hamna i havet om man inte tagit vara på den.

Det vilar en robust tyngd och en kvalitetskänsla runt Elite Dragonfly. Tack vare materialvalen och de tunna skärmkanterna upplever man den som oerhört sober också, men den är framför allt imponerande rent byggkvalitetsmässigt. Det är nog ingen slump att man försett datorn med en garantitid på hela tre år.

Tangentbordet löper inte hela vägen ut till kanterna utan flankeras av högtalare på båda sidor. Man skulle kunna tro att det innebär att tangentbordet känns trångt, givet att det här är en 13,3-tumsdator, men icke då. Faktum är att det går alldeles utmärkt att skriva på. Tangentbordet är en aning lågställt, men det är inget som vi upplever som något problem.

Håller temperaturen bra

Som alltid när det handlar om så här kompakta datorer är det lite si och så med antalet ingångar. Vi noterar att det glädjande nog finns åtminstone HDMI och Thunderbolt. Därmed blir det snäppet enklare att ansluta till en modern skärm och att föra över filer till externa hårddiskar, något som man gör rätt ofta just på affärsdatorer.

En bärbar dator som ska användas flitigt i arbetet får helst inte bli för varm heller, och det blir inte den här maskinen. Trots att vi dundrar på med flik efter flik i webbläsaren så håller den temperaturen riktigt bra.

Den modell vi testade har en lite enklare Core i5-processor, men det räcker långt när det handlar om Powerpoints, enklare spel och bildredigering. Nej, det är ingen särskilt kraftfull dator, trots att den kostar en slant. Men givet dess tänkta målgrupp så får den jobbet gjort förtjänstfullt. Ska du köra tuffare grejer rekommenderar vi lyxvarianten med tuffare hårdvara under skalet.

Den snurrbara skärmen gör att datorn även kan användas som surfplatta, eller så kan man ställa den på högkant och spana in en film. Det följer även med en styluspenna som kan användas för att anteckna i dokument och liknande.

Tyvärr är batteritiden inte riktigt så bra som vi hade önskat. Det går att plocka ur maximalt 6 timmar vid normalt användande, förutsatt att man dimmar ned ljusstyrkan rätt ordentligt. Det här är ingenting du plockar med dig för arbete eller underhållning på långflygningen med andra ord. Lite trist.

Skärmen har inte riktigt samma tryck som många andra moderna datorers skärmar, och den drar gärna lite åt gula nyanser. Om man gillar den saken eller inte skiljer sig förstås från person till person, men det är trots allt ett faktum.

På säkerhetssidan hittar vi mängder av smarta lösningar. Dels finns här ett fysiskt kameraskydd som gör att man inte riskerar att övervakas via webbkameran. Datorn har dessutom ett separat chipp som kan reparera sig själv utan att man behöver starta operativsystemet, och som om inte det vore nog så är skärmen försedd med ett så kallat privacyfilter. Det är naturligtvis ovärderligt för den som jobbar med känslig information och som inte vill att människor vid sidan av ska kunna ta del av det som syns på skärmen.

Är du ute efter en lätt, snygg och smidig jobbdator som också erbjuder hög säkerhetsnivå och är miljövänligt tillverkad? Ja, då är det här precis vad du letar efter. Behöver du lite mer kraft och är kräsen på skärmkvalitet och batteritid så ska du nog leta vidare – alternativt köpa varianten med tuffare hårdvara under skalet.

Hög säkerhetFin byggkvalitetMiljövänliga materialval
Lite gultonad skärm med begränsad ljusstyrkaNågot kort batteritid sett till prestandan
4,0

Bra pris hos:

HP.se

4. OMEN by HP 17-cb0030no

Futuristiskt gamingmonster

Datortyp: Gamingdator Chip: 6-kärnigt Intel Core i7-9750H (Basfrekvens 2,6 Ghz, 12 MB cache) Lagring: 1 TB HDD, 512 GN SSD RAM: 16 GB DDR4-2666 SDRAM Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2070 med 8 GB dedikerat minne OS: Windows 10 Home (64-bitars) Garanti: 1 år Övrigt: 17,3-tums bakgrundsbelyst och antireflexbehandlad FHD IPS-skärm med full HD-upplösning. Högtalare från B&O, HP Wide Vision-kamera, dubbla digitala mikrofoner

Gamingdatorer är av ett speciellt slag. I det här segmentet har tillverkarna oftast prioriterat prestandan framför allt annat, vilket märks särskilt tydligt när det handlar om bärbara datorer. HP Omen 17-cb0030no är inget undantag. Här får du primärt en dator med mycket hög prestanda och en stor skärm, och i andra hand någonting som kan klassas som bärbart. Vikten ligger på hela 3,78 kilo, så vi snackar transport medelst ryggsäck.

Full HD-upplöst skärm kanske inte låter så märkvärdigt, men faktum är att det räcker bra när det handlar om gaming. Grafiken ska ju gärna flytta på sig så snabbt smidigt som möjligt, och i övrigt så handlar det om en mycket fin skärm med 120 Hz bilduppdateringsfrekvens samt bra färgåtergivning. Skärmen är även antireflexbehandlad, och kanske är det den saken som gör att vi stundtals kan uppleva den som lite gråmatt.

Bjuder på tung spelprestanda

Med en sexhörnig Core i7-processor på 2,6 Ghz och ett Nvidia GeForce RTX 2070 med 8 GB dedikerat minne så flyter förstås spelen på alldeles utmärkt, vilket är ett solklart grundkrav när det gäller den här typen av datorer.

Datorn håller även temperaturen när den är hårt belastad, något som också är en oerhört viktig checkbox i sammanhanget eftersom ljudliga fläktar som surrar kontinuerligt kan göra vem som helst irriterad.

Datorn har ett futuristiskt om än något ”ruggat” och robust utseende, och det saknas både premiumkänsla och finesser i någon mån. Faktum är att den kan beskrivas som lite plastig, och att en modern dator av det här slaget saknar fingeravtrycksläsare är trist.

Batteriet verkar inte heller hålla riktigt vad det lovar. HP hävdar att det ska klara 13 timmar, men vi kommer inte ens upp i 25 procent av det när vi belastar den som den är tänkt att belastas. Sätter vi den i energisparläge går det förstås bättre.

Omen by HP 17-cb0300no har ett riktigt stort tillkortakommande, som paradoxalt nog samtidigt är något av en styrka. Det beror nämligen lite på hur man ser på saken. Datorn låser styrplattan när man skriver på tangentbordet, något som är riktigt bra när man sitter och skriver texter. Markören flyttar nämligen aldrig på sig av misstag. Men när vi spelar spel så styr vi ju gärna med tangentbordet, och då flyttar man inte sällan ”kameran” i spelet med just styrplattan. Det går alltså inte att göra simultant, och vi hittar inget smidigt sätt att avaktivera funktionen.

En annan lite störande grej är Enter-knappen som är alldeles för liten, något som man kanske inte reflekterar så mycket kring till en början, men som med tiden blir ett irritationsmoment.

Nu är inte allt med det här tangentbordet dåligt. Det är ganska skönt att skriva med i största allmänhet och tangenterna är dessutom programmerbara. Bakgrundsbelysningen fungerar bra och ser snygg ut. Men det är långt ifrån ett perfekt tangentbord.

Den här datorn passar dig som endast söker en prestandadator för spel och som tänkt köra den ihop med dedikerad mus och med strömkabeln inkopplad.

Hög kvalitet på kylningenKraftfull nog för spelGanska fin skärm
Klen batteritidTangentbordet
4,0

Bra pris hos:

HP.se

5. Asus Zenbook Duo UX481FL

Dubbla skärmar men ändå riktigt bra batteritid

Datortyp: Affärsdator Chip: Intel Core i7 RAM: 16 GB Lagring: 512 GB SSD Grafikkort: Nvidia GeForce MX250 (2 GB) Vikt: 1,5 kilo OS: Windows Home 10 (64-bitars) Övrigt: Dubbla skärmar

ASUS ZenBook Duo UX481FL-BM020T

Zenbook Duo är utan tvekan en extremt iögonfallande dator, tack vare den extraskärm som utgör en ganska rejäl del av tangtentbordsplattan. Den extra skärmytan kan antingen användas som en förlängning av den ordinarie skärmen, eller som en separat skärm.

Den nedre skärmen går också att dela upp i flera delar, så att olika ytor har olika funktioner. På så vis kan du få snabb och smidig tillgång till specifika klienter som Spotify, en anteckningsmapp eller en kalkylator. Det finns även speciellt framtagna appar just för den extraskärm som datorn har, och dessa får man tillgång till om man skaffar ett konto hos Asus. Ett exempel är appen Overwolf som låter gamers hålla koll på sin statistik i olika spel på den nedre skärmdelen samtidigt som man spelar på den övre.

Är det här användbart? Ja, faktiskt. Om man till exempel vill fylla i Excel-ark med utgångspunkt från information på huvudskärmen så blir lösningen väldigt smidig. Men behovet av en sådan här lösning varierar så klart från person till person, och efter en lite längre testperiod avtog vårt användande av extraskärmen. I princip stängde vi av den helt och njöt av datorn i övrigt.

När det gäller kvaliteten på skärmen finns inget nämnvärt att anmärka på. Vi upplever bilden som bra ur alla betraktningsvinklar och ljusstyrkan är också bra. Man skulle förstås kunna tänka sig att det är svårt att se den nedre skärmdelen när datorn står på ett bord, men det här har Asus löst genom att bottenplattan reser sig en aning i bakkant, vilket exponerar innehållet tydligt och klart.

Över 10 h batteritid

Så här mycket skärmyta innebär förstås att datorn slukar en del batteri. Men Asus har lyckats bra även på det här området, och Zenbook Duo klarar under vårt test hela 10,5 timmars drift med båda skärmarna igång på 50 procents ljusstyrka. Man har förvisso angivit en längre batteritid, men det gör alla tillverkare, och i det här fallet hade vi verkligen inte väntat oss att få ut så här mycket tid. På den här punkten får datorn MVG i betyg.

En stark processor är sannolikt det främsta skälet till att den här datorn faktiskt fungerar ganska bra att spela spel på också. Vi kör flera titlar med höga grafikinställningar och den protesterar inte det minsta. Det här betyder också att datorn klarar processortunga aktiviteter som filmredigering och musikproduktion riktigt bra. Den är dessutom tyst och sval även när vi pressar den en aning.

Tangentbordet är dessvärre inte det bästa. Lite mer tydlig respons i tangenterna hade varit önskvärt, och även om man vänjer sig vid att styrplattan finns i nedre högra hörnet snarare än i nederkantens mitt, så är det inte optimalt. Vi noterar också att knapparna i styrplattan inte svarar tillräckligt bra på tryckningar.

Sammantaget så är det här en dator som levererar god prestanda och en udda och ganska användbar lösning med sina dubbla skärmar. Men är man vänsterhänt går den inte att använda alls, med tanke på placeringen av styrplattan i högra hörnet. Är man däremot högerhänt och vill ha en kraftfull och futuristisk dator med utomordentlig batteritid är det här ett intressant bärbart alternativ.

Extremt bra batteritidGrym prestandaGanska bra skärmVälbyggd
Begränsande placering av styrplattan
4,5

Bra pris hos:

Proshop

6. Surface Pro 6

Högsta kvalitet, men börjar bli till åren

Datortyp: Ultraportabel hybrid Chip: 2-kärnig Intel Core i5-8250U RAM: 8/16 GB DDR4 Lagring: 128 GB - 1 TB SSD Grafikkort: Intel UHD Graphics 620 Garanti: 1 år OS: Windows Home 10 Övrigt: Micro SD-kortläsare, hörlursutgång

Microsoft Surface Pro 6 i5 8GB 256GB

Letar men efter en snygg och extremt smidig dator så är det få produkter som kan matcha Suface Pro 6. Den är tunn, sober och så välbyggd att det saknar motstycke. Men den börjar kännas en aning trött.

Microsofts Surface Pro-koncept har inte förändrats särskilt mycket rent visuellt under de många år som serien har funnits. Och även om det fortfarande är en mycket imponerande produkt ur ett strikt ingenjörsperspektiv går det inte att förneka att den är en aning mossig. Bara en sådan sak att USB-c fortfarande lyser med sin frånvaro är inget riktigt tidsenligt. Att de äldre enheterna inte hade utrustats med den moderna porten kan vi ha överseende med, men nu borde Microsoft faktiskt ha tagit steget.

Prestandamässigt är det här en maskin som lär klara de flesta tänkbara uppgifter som den ställs inför, så länge det inte handlar om grafiktunga saker som avancerade 3D-spel eller videoredigering i 4K.

Grejen är att den här produkten är ganska dyr, så man måste verkligen vara typen som prioriterar smidigheten om den inte ska konkurreras ut av ner gängse bärbara datorer, som inte sällan erbjuder bättre prestanda till ett betydligt lägre pris.

Nischad produkt

Ett till problem med just Surface-plattorna är att man får köpa till sådant som tangentbord och styluspenna, och ska vi vara helt ärliga så är det ju ingen riktig laptopersättare om den inte kombineras med just ett tangentbord. Nu seglar priset iväg rejält, såvida du inte redan hade ett Surfacetangentbord från en tidigare enhet, för det fungerar också att ansluta. Det som följer med i kartongen är bara plattan och laddaren.

En kul fördel med en så här slimmad enhet är förstås att den har en riktigt imponerande batteritid. Den trummar och går hela arbetsdagen lång utan att kräva laddning, och därmed är den också lämplig som underhållningskamrat på långflygningar.

Som du har förstått så är det här en väldigt nischad produkt, och det vill till att du verkligen utvärderar om den möter just dina behov på rätt sätt. Gör den det så är det en utmärkt enhet på alla tänkbara sätt.

Inbjudande batteritidMycket bärbarSnygg och välbyggd
Inget tangentbord som standardSaknar moderna portar
4,0

Bra pris hos:

Elgiganten

7. Lenovo Thinkpad X390

En hel del säkerhetsfunktioner och gott om kraft

Datortyp: Affärsdator Chip: Intel Core i5-8265U Lagring: 512 GB SSD Prestanda: 2861 (CPU) Grafikkort: Intel HD 620 OS: Windows 10 Home (64-bitars) Garanti: 1 år Övrigt: Fingeravtrycksläsare, fysiskt skydd för webbkameran

Lenovo ThinkPad X390 (20Q00056MX)

Lenovo Thinkpad X390 är förvisso ”bara” utrustad med en Intel Core i5-processor, men den bjuder på riktigt bra kapacitet när det gäller de flesta vanligen förekommande aktiviteter som man ägnar sig åt med en affärsdator. P å det hela taget så handlar det om en dator som kommer att klara jobbet du ger den med bravur.

En skön detalj är att fläktarna sällan behöver jobba särskilt intensivt. När de väl låter så uppstår dock ett pip med mycket hög frekvens som kan vara störande.

Thinkpad är en modell som har funnits i urminnes tider och datorerna har sett ut på ungefär samma sätt under ganska lång tid vid det här laget. För den som är bekant med designen och utformningen kan det här förstås vara välkommet, men för nytillkomna spekulanter så kan den te sig något gammalmodig rent visuellt.

Men det där är just också mest visuellt. För det är en modern dator med både fingeravtrycksläsare, många och relevanta portar och ett fysiskt skydd för webbkameran (något som börjat bli lite av en standardlösning på just affärsdatorer).

Skärmen är även utrustad med ett skydd som gör att man inte kan se vad som står på den om man inte befinner sig rakt framför den. Dessutom varnar skärmen om den uppmärksammar att någon tittar snett bakifrån.

Hög ljudnivå i tangentbordet

Tangentbordet är skönt att skriva på, men tyvärr väsnas det lite för mycket för vår smak. Vi poängterar att det är just vår smak det handlar om, då vi också vet att många gillar när man tydligt hör knapptryckningarna. Men det finns mer att anmärka på när det gäller tangentbordet. Framför allt så är CTRL-knappen lite knasigt placerad och svår att komma åt om man till exempel ska använda den och samtidigt hålla nere SHIFT.

Skärmen är inte dålig, men inte heller något att imponeras av i någon nämnvärd utsträckning. Den känns lite grå och matt jämfört med många konkurrenters skärmar och vi hade gärna sett lite mer ljusstyrka och klarhet.

Batteritiden ligger under vårt test på ungefär sex timmar. Då har vi använt datorn på ett normalt sett. Det är inte något som skiljer sig från konkurrenterna, men känns i kortaste laget och handlar i vanlig ordning om mindre batteritid än vad tillverkaren uppgivit. Du får ett par timmar ytterligare om du sätter datorn i energisparläge.

Thinkpad 390 passar dig som uppskattar hela Thinkpad-konceptet och som vill ha hög säkerhet för att skydda dina affärshemligheter.

Flera välkomna säkerhetsfunktionerGott om kraftTyst
Trist skärmkvalitetKrångligt tangentbord
4,0

Bra pris hos:

Lenovo

8. Dynabook Protege X30-F

Nätt och kraftfull, men ganska dyr

Datortyp: Affärsdator Chip: Intel Core i7-8565U (Basfrekvens 1,8 GHz) Lagring: 1 GB SSD Grafikkort: Intel UHD 620 Prestanda: Processor 1 212 (Geekbench), Grafikkort: 332 (3D Mark Basic Edition Time Spy) Garanti: 1 år OS: Windows 10 Home (64-bitars) Övrigt: Ljud från Harman Kardon

Toshiba Portege X30-F-15T

Den som har sett vår tidigare recension av datormodellen X40 från Dynabook kommer garanterat att känna igen en hel del i omdömet av Dynabook Protege X30-F. Det handlar nämligen i princip om samma dator, om än med en mindre bildskärm.

Skillnaden är inte så stor på pappret (13,3 istället för 14 tum), men i praktiken betyder det faktiskt en hel del. Datorn blir framför allt väldigt lätt, något som verkligen talar till dess fördel som affärsdator. Det här är någonting man lätt rycker fram ur ryggsäcken och börjar jobba, eller när den ska fram i säkerhetskontrollen på Arlanda.

Datorn har en väldigt skarp skärm med fina och mättade färger, men saknar ljusstyrkan som behövs för att den ska kunna få full pott. Det är Full HD-upplösning som gäller, och faktum är att det räcker i den här storleken, speciellt när bilden är så skarp som i det här fallet.

Även tangentbordet är en trevlig bekantskap, då det är härligt befriat från svikt och dessutom ger ifrån sig ett väldigt tydligt knappljud. Slaglängden i tangenterna är i princip perfekt - att skriva långa stycken text med den här datorn är inget man behöver bäva för, tvärtom.

Lite mellanmjölk

Datorn bjuder även på riktigt bra prestanda tack vare den tämligen kraftfulla Core i7-processorn och den rikliga mängden arbetsminne (32 GB). Om det verkligen behövs 32 GB för det du tänkt göra med den här maskinen ska vi låta vara osagt, men vi är tveksamma. Hade du tänkt redigera 4K-video så är väl kanske inte en 13,3-tums ultralätt bärbar dator ens ett segment som du överväger.

Grafikmässigt är det lite sisådär med prestandan. Processortunga verksamheter har den inga som helst problem med, men blanda in lite 3D och FPS-spel med hög framerate, och det blir kaos. Nu är väl inte heller gamers riktigt målgruppen, så det har vi överseende med.

Vi har dock inte överseende med att man gjort bort sig med ljudet. Precis som när det gäller storebror X40-F så har man försett datorn med högtalare från Harman Kardon som levererar både spänst i de lägre registren och definition i de övre. Men vad hjälper det när högtalarna är placerade så att man inte får uppleva den saken (läs: nedåt på undersidan)?

Det här är utan tvekan en solid dator och någonting som du mycket väl kan överväga i arbetssammanhang, men det höga priset gör samtidigt att konkurrensen blir väldigt tuff.

Bra prestanda vid processortunga uppgifterSkönt tangentbordLätt
Kasst ljudDålig ljusstyrka
3,5

Bra pris hos:

Dustin Home

9. Dynabook Tecra X40-F

Här finns utvecklingspotential

Datortyp: Affärsdator Chip: Intel Core i7-8566U (Basfrekvens 1,8Ghz) Lagring: 1 GB SSD RAM: 16 GB Grafik: Intel UHD 620 CPU-prestanda: 1 212 (Geekbench) Vikt: 1,22 kilo OS: Windows 10 Home (64-bitars) Övrigt: Ljud från Harman Kardon, Micro SD-kortläsare

Dynabook Tecra X40-F-13V

Dynabook-datorer är tänkta som utmanare till ultralätta arbetsdatorer som Dells XPS 13 eller Lenovos Thinkpad. Sedd i det ljuset är Tecra X40-F ett svårbedömt kort i leken. Den har helt klart prestandan som krävs för uppdraget, men frågan är om den rent visuellt spelar i samma liga som de två nämnda märkena? Vi tycker nog inte det.

Det är ingen ful dator. Det är en liten och behändig laptop med snygg finish och kromade detaljer, men två saker förstör intrycket: de grova skärmkanterna upptill och nedtill samt den ganska fula Dynabook-loggan på locket. Den är smärt och smidig, utan att vara extremt lätt eller tunn. Men den har inte riktigt den där premiumutstrålningen som många andra datorer i det här segmentet numera begåvats med.

Datorn ska vara klassad enligt MIL-STD810G, vilket är en militärklassning som innebär att den ska klara lite hårdare hantering. Tecra X40-F känns onekligen som en robust och stabil maskin. Det här avspeglas även i handhavandet. Det är till exempel skönt att smattra loss på tangentbordet under längre sessioner, då datorn är mycket solid och inte känns det minsta svampig i tangentbordet. Slaglängden i tangenterna är lagom.

Skarp men ljussvag skärm

Skärmen är måhända inte så snygg som andra moderna datorers skärmar, då den har rätt grova kanter. Men i övrigt så bjuder de 13,3 tummen med 1080p-upplösning på en skarp bild med fin färgåtergivning. Faktum är att den här skärmen hade varit i toppklass om det inte hade varit för att den är så ljussvag. Den har även en del eftersläpningar, vilket gör den mindre lämpad för aktiviteter som spel, men det här är ju å andra sidan en affärsdator.

Det går förvisso att spela spel, så länge de inte ställer några större krav på 3D-prestandan. Tack vare den relativt starka Core i7-processorn så klarar den till exempel Farming Simulator med bravur. När vi kör ett 3D Mark-test blir resultatet däremot mer eller mindre katastrofalt. Prestandan finns helt enkelt där den mest behövs för målgruppen. Så det blir tummen upp för prestandan, med tillägget att man måste förstå vad den är ämnad för.

Datorn kommer även med 16 GB arbetsminne, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. Skulle man mot all förmodan behöva ännu mer, så kan man få den med 32 GB.

På ljudsidan väcks förhoppningarna snabbt när vi ser Harman Kardon-loggan, och egentligen så är ljudet också väldigt bra. Bara det att man inte märker det om man inte håller datorn alldeles framför sitt ansikte, då högtalarna är placerade i bottenplattan och således dränks så fort man ställer ned datorn.

Här hade man kunnat spara en del sköna slantar på att erbjuda ett mer ordinärt ljud, för vad är poängen med snärtig bas och väldefinierad diskant om man inte kan höra den när datorn används på ett normalt sätt?

Tyvärr får vi också konstatera att batteriet inte mäktade med mer än 4,5 timmar under vårt test. Vi pressade datorn hyfsat intensivt, men vi tycker nog att man kan ha högre krav på drifttiden än vad Tecra X40-F levererar.

Ett plus i kanten dock för att laddsladden är riktigt lång, vilket gör det relativt smidigt att ha datorn ansluten till elnätet samtidigt som man jobbar med den.

Bra tangentbordStark processor
Klen batteritidDum placering av högtalarnaLjussvag skärm
3,5

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

10. Lenovo Ideapad S340

Helt okej arbetsredskap, men imponerar inte

Datortyp: Arbetsdator Chip: 2-kärnigt Intel Core i5-1035G1 (3,5 Ghz med TurboBoost) RAM: 8 GB Lagring: 1 TB SSD Grafikkort: Intel UHD Graphics 620 Garanti: 1 år OS: Windows 10 Övrigt: Hörlursutgång, SD-kortläsare

Lenovo IdeaPad S340-14 81VV0036MX

Datorernas motsvarighet till Mellanmjölk? Ja, på sätt och vis är Lenovo Ideapad S340 just det, även om den går att få i så många olika konfigurationer att det samtidigt inte riktigt går att göra den jämförelsen.

Utöver att den går att få med tre olika storlekar på skärmen så kan man även välja mellan processorer från både Intel och AMD. Dessutom går det att konfigurera datorerna med olika mängder minne och lagring.

Vår testmaskin är en Intel Core i5-baserad 14-tummare med 8 GB arbetsminne och 1 TB SSD. Vi har således valt något av en flaggskeppsversion av Ideapad S340, och rent funktionellt ligger den på par med andra datorer i samma hörn av marknaden. Det är dock en ganska plastig dator, och man får inte direkt någon premiumkänsla av den.

Lenovo har gjort sig ett namn när det kommer till tangentbord för stationära datorer, och de uppskattas i regel av de flesta användare. Vi tycker nog att även S340 har ett riktigt trevligt tangentbord, men det som överraskar mest är styrplattan som är förhållandevis lättmanövrerad och smidig.

Inget för grafiktunga uppgifter

På prestandasidan är det förstås inget fartmonster vi har att göra med, givet att datorn har en blott tvåkärning processor, men den kommer upp i god hastighet med hjälp av TurboBoost. Med tanke på att det här är en affärsdator lär du med andra ord inte stöta på patrull när det gäller prestandan, såvida du inte har tänkt spela tunga 3D-spel på arbetstid eller om du renderar högupplöst film till vardags.

Lenovo hävdar att batteriet ska klara 10 timmars drift, men det stämmer inte. Precis som andra tillverkare har man överdrivit siffrorna rejält, och vi får ut dryga hälften vid normalt användande. Helt okej, men inte mer än så.

Även skärmen är en uppvisning i vad mellanklass innebär. Den är inte dålig. Färgerna har hyfsat tryck och kontrasten är god, men det är inte någon skärm i elitklassen heller.

Precis som på många andra affärsdatorer så finns här ett fysiskt kameraskydd, som gör att du inte riskerar att avslöja några knapptryckningar eller vad du pysslar med bakom tangentbordet. Tyvärr saknar kameran stöd för Windows Hello.

Sammanfattningsvis så är det här en dator för den som inte är ute efter någonting spektakulärt, men som ändå vill ha hyfsade specifikationer. Den är bra för allroundanvändande, så länge du inte har tänkt göra någonting som kräver lite tyngre grafisk prestanda.

Bra tangentbordOkej prestanda med turboboostMånga konfigurationsalternativ
Lite tungSaknar en del moderna funktionerNågot trist skärm
3,0

Bra pris hos:

Cdon

Köpguide bärbar dator

Funderar du på att skaffa en ny bärbar dator? Djungeln av valmöjligheter kan för många kännas oöverskådlig. Vad har du för behov? Hur vet du att datorn kommer att leva upp till dem? Det krävs att man gör sin läxa och är en medveten konsument för att valet ska falla på rätt produkt. Med en god kunskapsgrund blir det betydligt enklare.

Vi har sammanställt en guide som kan göra det något enklare för dig att reda ut begreppen och komma fram till vad du verkligen behöver eller vill ha.

Hårdvaran i en bärbar dator

Letar man efter prestanda i klass med en stationär dator märker man snabbt att priset blir väldigt högt när det gäller bärbara datorer. Det här beror på att komponenterna måste vara rent fysiskt mindre samt dra mindre ström i en bärbar dator.

Men trots det så är bärbara dator sedan många år tillbaka en kategori som säljer mer än stationära datorer. Att kunna ta med sig sin dator tycks vara överordnat det mesta.

Tycker du att det är svårt att avgöra vilka komponenter du ska fokusera på när du gör ditt val, så har du en lista över de viktigaste här nedanför:

CPU – hur snabbt datorn tänker avseende det teoretiska

CPU:n (Central Processing Unit) – eller processorn, som vi kort och gott brukar säga här i Sverige – kan beskrivas som datorns hjärna. Det är här alla beräkningar utförs och det är i processorn som instruktioner bearbetas och prioriteringen av olika uppgifter avgörs. Det finns praktiskt taget två stora tillverkare på marknaden, nämligen Intel och AMD.

Att jämföra processorer är svårare än man kanske kan tro. Förr i tiden (läs: på 90-talet) var det bara att titta på processorns klockfrekvens för att få en bild av hur snabb maskinen var. Riktigt så enkelt är det inte idag. Ett systemchip kan till exempel ha flera processorkärnor och turbofunktion. Dessutom mäter Intel och AMD på olika sätt så det är svårt att jämföra dem sinsemellan genom att endast titta på specifikationen.

Som så ofta kan man dock luta sig mot att en snabb processor också är en dyr processor. Antalet processorkärnor är oftast högre på lite dyrare datorer, i regel fyra eller sex. En dyrare processor innebär oftast också en högre busshastighet.

Ska man välja ut en grupp processorer som idag bjuder på högst prestanda så är det Intels processorer byggda på Kaby Lake R-arkitektur och som heter i3, i5 eller i7. Modellbeteckningen inleds oftast med en 8 och chipet heter alltså någonting i stil med Core i5-8XXX.

Bildskärmen – Se vad du gör i alla miljöer

Av någon anledning – förmodligen en strikt estetisk – så har det blivit oerhört populärt med blanka skärmar på bärbara datorer. Man kan diskutera hur vettigt det här är, med tanke på att de ger upphov till reflektioner, men de matta skärmar som bärbara datorer tidigare ofta var utrustade med är idag sällsynta.

Å andra sidan har dagens skärmar betydligt bättre ljusstyrka, kontrast och svärta än förr, så sammantaget är det ändå inte katastrofalt med en blank skärm. En modern skärm har en ljusstyrka på uppåt 400 candela per kvadrat, och i kombination med hög upplösning (ibland så mycket som 4K) så blir innehållet tillräckligt tydligt.

Har man inte tänkt koppla till en extern skärm så ska man slå till på en dator med minst 13 tums skärmstorlek. Det här är ett slags gyllene gräns, där man får en arbetsyta som fungerar, men som kanske inte direkt imponerar. Den som använder datorn som arbetsredskap vill oftast ha en snäppet större skärm på kanske 15 tum eller mer, även om den kategorin datorer inte är lika portabel som 13-tummarna. Tittar man på populariteten så är det idag 15 tum som dominerar. När du når upp till 17 tum blir datorn oftast otymplig att bära runt på.

Bärbara datorer med 17-tumsskärmar har sina största glansdagar bakom sig, men de förekommer fortfarande. Det främsta argumentet för den här kategorin – utöver att man får en stor skärm – är att de givet sin storlek också i regel hyser bättre (läs: större) komponenter och har mer utrymme för kylning (möjlighet att få fram en tystare och svalare dator där komponenterna håller längre).

Det finns även små Netbookdatorer på mellan 9 och 12 tum, men kategorin har fört en tynande tillvaro i kölvattnet av att surfplattorna blivit allt bättre. Den här kategorin datorer passar också bäst för surfplatteliknande uppgifter, som att surfa på nätet eller kolla e-post.

RAM – Hur många bollar datorn kan hålla i luften samtidigt

Man ska inte stirra sig blind på processorn, när det handlar om prestanda. Det är minst lika viktigt att man har gott om arbetsminne, så kallat RAM (Random Access Memory). Ju mer minne desto fler saker kan processorn syssla med på samma gång.

Här gäller det att man framtidssäkrar. I dagsläget bör man inte köpa en bärbar dator med mindre än 8 GB arbetsminne, och då helst av typen DDR3.

GPU – hur snabbt datorn tänker avseende det visuella

Den grafiska prestandan har blivit en allt viktigare aspekt av en dator, då vi idag dels ofta ägnar oss åt grafiskt tunga saker som videoredigering, krävande spel eller att titta på högupplöst film. GPU:n – eller grafikkortet – är en separat processor som bara ägnar sig åt databehandling av det som ska visas på skärmen.

Här finns en uppsjö alternativ med priser från 300 kronor till tiotusentals kronor. Även här gäller samma regel som för CPU:er, det vill säga att ett dyrare kort i regel ger högre prestanda. De absolut dyraste korten gör att man kan spela krävande 3D-spel som till exempel Witcher 3 eller Black Ops 3. Ett starkt grafikkort drar dock inte sällan en hel del ström och gör att datorn blir varm.

Även på det här området finns två dominerande aktörer i form av ATI och Nvidia. ATI ligger bakom varumärket Radeon och Nvidia har sina grafikkort under namnet GeForce.

Många bärbara datorer har en integrerad krets i systemchippet som tar hand om grafiken, och ofta räcker den ganska långt. I en affärsdator är det exempelvis viktigare med en snabb CPU och det räcker vanligen med en integrerad GPU. I alla fall om du inte har tänkt använda din dator till grafiskt avancerade saker.

Men ska du spela spel eller redigera video finns all anledning att titta på möjligheterna att få ett dedikerat grafikkort för ändamålet i sin bärbara dator.

Lagring – hur mycket filer och program som ryms i datorn

Det har på senare år blivit ganska ovanligt med datorer som har optiska enheter, det vill säga plats för CD- eller DVD-skivor. Utvecklingen med att allt mer av vår data ligger i det berömda molnet har gjort teknologin överflödig i stora stycken, och dessutom finns ju idag stora lagringsmöjligheter via externa hårddiskar och USB-minnen, som rymmer stora mängder data. Tunnare och enklare datorer har i regel ingen optisk enhet, men däremot har vissa multimediedatorer Blu-ray-spelare.

När det gäller hårddiskar så har utvecklingen gått mot att man nästan uteslutande använder så kallade SSD-diskar i bärbara datorer. De fungerar ungefär som jättestora minneskort och har alltså inga mekaniska delar och är således mer stöttåliga. De är också snabbare och tystare än klassiska hårddiskar. Nackdelen är att man får betala betydligt mer per GB än med en traditionell hårddisk.

Ett stort lagringsutrymme innebär kort och gott att man får plats med fler filer. Laddar man ned stora videofiler eller musik och vill ha den lagrad lokalt på sin dator, så bör man välja en bärbar dator med stor lagringskapacitet. Förlitar man sig mer på molntjänster och streaming, så kan det räcka med förhållandevis liten lagringskapacitet. En fingervisning är att 1 terabyte (1000 GB) hårddisk räcker för runt 700 filmer eller 18 500 timmar musik.

In- och utgångar – möjligheten att koppla in externa prylar

En annan aspekt som bör tas i beaktning när man ska köpa en bärbar dator är vilka portar och anslutningsmöjligheter som finns. Har man många tillbehör med klassisk USB-port så kan det vara bra att ha klart för sig att vissa datorer (bland annat Apples nya Macbookdatorer) enbart har USB-C-portar och att det kan behövas donglar för att ansluta äldre tillbehör som skrivare och externa tangentbord och möss. Och donglar är inte nödvändigtvis särskilt billiga.

På skärmanslutningsssidan så dominerar idag Thunderbolt och HDMI. En sak man bör kika lite närmare på är huruvida den upplösning som en eventuell extern skärm erbjuder också kan matchas av datorn via den aktuella utgången. Det är ju trist att köpa en 4K-skärm och sedan inte kunna utnyttja upplösningen fullt ut.

Vissa datorer har även plats för olika slags minneskort, vilket kan vara väldigt bekvämt om man till exempel är fotograf och jobbar med stora filer från kameror.

Trådlöst wifi och bluetooth finns i regel på de flesta bärbara datorer, men det kan vara vettigt att kolla upp vilka versioner av de här protokollen som bjuds, då man om inte annat kanske vill vara framtidssäker och se till att datorn får ut maximalt av en wifi6-router.

Antivirusprogram – datorns skydd från externa hot

Många datorer levereras idag redan från butiken med någon form av antivirusmjukvara installerad. Man kan så klart välja att köpa ett abonnemang den vägen, men man bör förstås kolla upp de alternativ som finns innan man slår till. Att använda någon form av antivirusmjukvara är dock ytterst viktigt, då den skyddar din dator mot skadlig kod som virus, trojaner, ransomware eller pop-up-annonser som förstör din surfupplevelse fullständigt.

Man måste kontinuerligt se till att antivirusmjukvaran är uppdaterad, för eventuella sårbarheter som blivit mer eller mindre kända bland hackare utnyttjas snabbt och hänsynslöst. De flesta antivirusprogram från de större tillverkarna är likvärdiga, men priserna kan skilja sig åt beroende på kampanjer och dylikt, så håll lite koll.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!