Uppdaterad  

Test bärbar dator - 36 laptops testade

Elina Blom

Ska du köpa ny dator? Vi testar nya laptops hela tiden från olika märken som Asus, HP och Huawei. För att en laptop ska bli bäst i test ska den hålla hög prestanda i förhållande till sitt pris och passa vare sig du letar efter ett arbetsredskap, en gamingmaskin eller en dator som klarar lite allt möjligt.

bärbar dator bäst i test

Så testar vi

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

När vi testar datorer använder vi dem under verkliga förhållanden på det vis som de tänkt användas. Är det exempelvis en speldator kommer vi att spela alla de senaste spelen på den, är det en affärsdatorer kommer vi att använda den på arbetsplatsen och under arbetsresor. På så vis får vi alltid en 100-procentig bild av hur datorn presterar under de förhållanden den är byggd för.

Ett urval av bilder från när vi testar olika datorer

Vi har testat ett urval av marknadens mest populära och aktuella bärbara datorer, i en stor prisbredd. När det är dags att köpa datorn ska du såklart prisjämföra för att hitta det allra bästa priset, detta gör du enkelt hos PriceRunner.

Fler tester av elektronikprylar

1. Asus Zenbook 13 Oled - BÄST I TEST

En av de bästa i sin prisklass

Datortyp: Mid/Premium laptop Chip: 4-kärnig Intel Core i7 1165G7 / 2.8GHz Cache: 12 MB Grafikkort: Intel Iris Xe graphics Lagring: 1TB SSD RAM: 16 GB (Integrerat) OS: Windows 10 Pro Garanti: 1 år Övrigt: Stötsäker hårddisk, OLED skärm, minneskortläsare, HDMI, USB-C (2), USB-uttag (1), micro sd kort läsare, högupplöst webbkamera, Harman/kardon högtalare

ASUS ZenBook 13 OLED UX325EA-PURE8

Asus Zenbook 13 är en kompakt, lätt och tunn dator som samtidigt har en väldigt funktionell design. Skärmen lyfter automatiskt upp underredet när du öppnar den, vilket gör att luft kan flöda under och hålla nere värmeutvecklingen. Datorn är både tystgående och välbyggd. Trots sin lilla storlek har den ganska gott om portar.

Det enda vi har att anmärka på avseende byggkvaliteten är att skärmens gångjärn skulle behövt vara marginellt mer tröga, skärmen kan svaja lite när man bär runt på datorn.

Upplevelsen av skärmen i övrigt är det inga fel på, den är knivskarp. Det är en skärm av typen FHD OLED som verkligen levererar både avseende ljusstyrka, färger och kontrast. Att ha en riktigt bra skärm är extra viktigt när du har en lite mindre dator, och här har Asus verkligen lyckats.

Överraskande bra grafikprestanda

Tangentbordet ger bra respons men tangenterna är väldigt låga och kräver viss inlärning innan du vänjer dig. Vidare är entertangenten väldigt liten så det tar ett tag att få in precisionen.

Vårt testexemplar är utrustat med en Intel i7-processor, 16 gigabyte ram och Intel Iris Xe Graphics. Grafikkortet levererar bra mycket bättre än vad vi förväntar oss. Visst, du kan inte maxa de senaste spelen, men du kan absolut spela populära spel som Rocket League eller League of legends på hög grafik och ändå få ut en hygglig FPS.

Med tanke på priset ser vi det även som positivt att du hittar en så stor SSD-disk på insidan.

Batteriet räcker i lite mer än en arbetsdag om du arbetar med tuffare mjukvara, och lätt över tio timmar när du kör mer vardagliga uppgifter.

Datorns högtalare ger bra ljudkvalitet för att vara datorhögtalare, men du köper säkerligen till ett headset om du tänkt lyssna på musik från den.

Asus Zenbook 13 OLED är en riktigt vass laptop för den som söker en kraftfull och välbyggd dator i ett smidigt format. Den är både kraftfull, snygg och portabel utan att dra iväg i pris.

Kraftfulla komponentertunn & lättjättefin bildkvalitet
Lite klumpigt tangentbordnågot svajig skärm

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

2. Apple Macbook Pro 16” (2019) - BÄSTA MULTIMEDIADATOR

Uppdaterad omtyckt värsting med fantastisk skärm och hög prestanda

Datortyp: Allround/Multimedia Chip: 8-kärnig Intel Core i9 med baskfrekvens 2,4 GHz (5,0 GHz med Turbo Boost) Minne: 16 GB DDR4 Grafikkort: AMD Radeon Pro 5300M (4 GB DDR6) OS: Mac OS Catalina Garanti: 1 år Övrigt: Touch Bar, Touch ID, Retinaskärm (3 072 x 1 920 pixlar), Wifi 802.11AC, Bluetooth 5.0

Apple MacBook Pro (2019) 2.6GHz 16GB 512GB Radeon Pro 5300M 4GB

Apple bestämde sig för att öka skärmytan från 15 till 16 tum när man hösten 2019 lanserade en ny version av sin större Macbook Pro. Men det är inte allt man har åtgärdat.

Apple har lyssnat på den massiva kritik som förekommit mot föregångarna och i princip åtgärdat allt som kunderna gnällt på. Dels har man försett den nya versionen av datorn med betydligt tunnare skärmkanter, vilket ger den ett modernt och attraktivt utseende, dels har man bytt ut det problemdrabbade butterflytangentbordet mot sitt nya Magic Keyboard. Resultatet är utan tvekan den bästa bärbara dator som Apple någonsin har konstruerat.

Dessvärre avspeglas den saken skoningslöst även av priset. Att lägga runt 30 000 kronor på en dator är för många konsumenter helt orimligt. Men tycker man sig ha råd så kan man vara trygg med att man får en fantastisk dator för pengarna.

Den version av datorn som vi har testkört är utrustad med Intels åttakärniga Core i9-chip med basfrekvensen 2,4 GHz. Det finns dock ett Turbo Boost-läge som gör att processorn kommer upp i hela 5 GHz om det skulle behövas. I ärlighetens namn så sker det mycket sällan och bara stötvis, men det handlar trots allt om en oerhört snabb dator. Skillnaden gentemot Core i7-versionen med sex processorkärnor är stor, åtminstone om datorn sätts lite på prov.

Huruvida det är nödvändigt att datorn kommer med minst 16 GB arbetsminne kan man tvista om, men det innebär också att man definitivt kan känna sig framtidssäker. Vill man smacka på ännu mer så går det att få upp till 64 GB arbetsminne, men kostnaden för det är mycket hög och det är i de allra flesta fall mycket tveksamt om det verkligen är nödvändigt.

Man kan däremot kosta på sig att slå till på den mest avancerade grafikkortet, ett Radeon Pro 5500 med 8 GB DDR6-minne, om det brinner i plånboken. Inte minst om man har tänkt spela lite mer krävande spel, så är det ur ekonomisk synvinkel betydligt smartare än att ”nöja sig” med mellanstegsvarianten med 4 GB. För de allra flesta räcker standard-grafikkretsen – AMD Radeon Pro 5200 M med 4 GB minne – alldeles utmärkt. Vi har bland annat kört avancerad stadssimulering med Cities Skylines med det enklaste grafikkortet, utan minsta problem.

Häpnadsväckande prestanda

Vi har även testat att rendera 4K-video och att lasta på med mjukvarusyntar till bedrövelse i musikproduktionsmjukvaran Logic Pro X. Den här datorn drar gärna på fläktarna ganska ordentligt när det hettar till med belastning av det slaget, men rent prestandamässigt så viker den inte en tum utan ångar på som om ingenting hade hänt. Prestandan är faktiskt smått häpnadsväckande.

Lägg till detta en modern skärm med smala skärmkanter, en upplösning på 3 072 x 1 920 pixlar (bara nästan 4K, med andra ord), en pixeltäthet på 226 ppi och färger, kontrast, skärpa och ljusstyrka av en kaliber som ingen annan bärbar dator kan matcha.

Som om inte det vore nog är även ljudet oerhört imponerande, även om Apples referens till ”studiokvalitet” inte känns rimlig på långa vägar. Men det låter mer som en hyfsad bluetoothhögtalare än som en bärbar dator, det ska vi villigt erkänna.

Finns det inte någonting negativt med den här datorn, förutom det höga priset? Jodå. Det gör det så klart. Apple satsar envist på att köra usb-C för hela slanten, vilket förvisso är progressivt och vettigt. Men i dagsläget innebär det utan tvekan att du lär behöva donglar till bedrövelse, om du ska kunna koppla in dina tillbehör. Det kan vara tröttsamt att behöva lägga 5-600 kronor på sådant om man betalat 30 000 kronor eller mer för själva datorn.

Att det saknas en SD-kortläsare är också lite sorgligt. I övrigt är det svårt att inte rekommendera den här datorn, oavsett vilka behov du har. Men du bör nog vara en person med ganska tjock plånbok för att överväga den.

ToppspecadFantastisk skärmBra tangentbord
Väldigt dyrDåligt utbud portar

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

3. HP Elite Dragonfly - BÄSTA MILJÖVAL

Smidig och miljövänlig

Datortyp: Business Chip: 4-kärnig Intel Core i5-8365U (1,6 - 4,1 GHz) Lagring: 512 GB SSD RAM: 16 GB Grafikkort: Intel UHD 620 OS: Windows 10 Home (64-bitars) Garanti: 3 år Övrigt: Privacyfilter, kameraskydd, 360-graders pekskärm

HP Elite Dragonfly 10U32EA

En riktigt tunn men ändå robust affärsdator, låter det intressant? I så fall kan du åtminstone slänga ett getöga på HP Elite Dragonfly, en dator som checkar många av de boxar som ett företag kan tänkas ha på sin prioriteringslista när det ska köpas hårdvara.

Det här är nämligen en hyfsat snabb, mycket lätt och kompakt dator som dessutom är helt och hållet tillverkad i återvunnet material. Chassit är tillverkat i magnesium och högtalarna är tillverkade i så kallad ocean plastic, det vill säga återvunnen plast som hade riskerat att hamna i havet om man inte tagit vara på den.

Det vilar en robust tyngd och en kvalitetskänsla runt Elite Dragonfly. Tack vare materialvalen och de tunna skärmkanterna upplever man den som oerhört sober också, men den är framför allt imponerande rent byggkvalitetsmässigt. Det är nog ingen slump att man försett datorn med en garantitid på hela tre år.

Tangentbordet löper inte hela vägen ut till kanterna utan flankeras av högtalare på båda sidor. Man skulle kunna tro att det innebär att tangentbordet känns trångt, givet att det här är en 13,3-tumsdator, men icke då. Faktum är att det går alldeles utmärkt att skriva på. Tangentbordet är en aning lågställt, men det är inget som vi upplever som något problem.

Håller temperaturen bra

Som alltid när det handlar om så här kompakta datorer är det lite si och så med antalet ingångar. Vi noterar att det glädjande nog finns åtminstone HDMI och Thunderbolt. Därmed blir det snäppet enklare att ansluta till en modern skärm och att föra över filer till externa hårddiskar, något som man gör rätt ofta just på affärsdatorer.

En bärbar dator som ska användas flitigt i arbetet får helst inte bli för varm heller, och det blir inte den här maskinen. Trots att vi dundrar på med flik efter flik i webbläsaren så håller den temperaturen riktigt bra.

Den modell vi testade har en lite enklare Core i5-processor, men det räcker långt när det handlar om Powerpoints, enklare spel och bildredigering. Nej, det är ingen särskilt kraftfull dator, trots att den kostar en slant. Men givet dess tänkta målgrupp så får den jobbet gjort förtjänstfullt. Ska du köra tuffare grejer rekommenderar vi lyxvarianten med tuffare hårdvara under skalet.

Den snurrbara skärmen gör att datorn även kan användas som surfplatta, eller så kan man ställa den på högkant och spana in en film. Det följer även med en styluspenna som kan användas för att anteckna i dokument och liknande.

Tyvärr är batteritiden inte riktigt så bra som vi hade önskat. Det går att plocka ur maximalt 6 timmar vid normalt användande, förutsatt att man dimmar ned ljusstyrkan rätt ordentligt. Det här är ingenting du plockar med dig för arbete eller underhållning på långflygningen med andra ord. Lite trist.

Skärmen har inte riktigt samma tryck som många andra moderna datorers skärmar, och den drar gärna lite åt gula nyanser. Om man gillar den saken eller inte skiljer sig förstås från person till person, men det är trots allt ett faktum.

På säkerhetssidan hittar vi mängder av smarta lösningar. Dels finns här ett fysiskt kameraskydd som gör att man inte riskerar att övervakas via webbkameran. Datorn har dessutom ett separat chipp som kan reparera sig själv utan att man behöver starta operativsystemet, och som om inte det vore nog så är skärmen försedd med ett så kallat privacyfilter. Det är naturligtvis ovärderligt för den som jobbar med känslig information och som inte vill att människor vid sidan av ska kunna ta del av det som syns på skärmen.

Är du ute efter en lätt, snygg och smidig jobbdator som också erbjuder hög säkerhetsnivå och är miljövänligt tillverkad? Ja, då är det här precis vad du letar efter. Behöver du lite mer kraft och är kräsen på skärmkvalitet och batteritid så ska du nog leta vidare – alternativt köpa varianten med tuffare hårdvara under skalet.

Hög säkerhetFin byggkvalitetMiljövänliga materialval
Lite gultonad skärm med begränsad ljusstyrkaNågot kort batteritid sett till prestandan

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

4. Lenovo Thinkpad X1 Nano

Otroligt imponerande litet monsterbygge

Typ: Arbetsdator Storlek: 13 tum, 2160x1350 pixlar Processor: 11th gen Intel Core i7 11th gen Minne: 16 GB DDR4 Hårddisk: 512GB NVMe M.2 SSD Grafik: Intel iris Xe Vikt: 0,9 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Övrigt: Windows Hello-kamera

Lenovo ThinkPad X1 Nano 20UN002WMX

Det finns ultraportabla datorer och så finns det de som är ultraportabla på riktigt. Lenovo Thinkpad X1 Nano tillhör den senare kategorin. Kan du få ungefär likvärdiga specifikationer för betydligt mindre? Jadå. Kan du få det i ett paket som klockar in på 900 gram? Inte lika troligt.

Skrytbygge

Det ska sägas på en gång att X1 Nano knappast är någon allemansdator sett till sin bastanta prislapp. Men utöver den imponerande vikten ligger det faktiskt en hel del annat i den prislappen också.

Om vi börjar från utsidan handlar det om lyxbygge rätt igenom med magnesiumchassi, lock i kolfiber och en rejäl byggkvalitet. Trots vikten handlar det om en rejält stadig dator.

Är du den som gillar många portar på din dator är det här däremot inte maskinen för dig. Hörlursplugg och två Thunderbolt 4-portar i USB-C-utförande är vad som bjuds, inte för att så mycket annat hade fått plats ändå.

Under locket ser allt ganska thinkpad-iskt ut. I mitten av tangentbordet återfinns den karakteristiska röda muspinnen, om du av någon anledning inte skulle vilja använda den riktigt bra pekplattan under. Tangentbordet håller på det stora hela Thinkpad-klass, dock med lite kortare slaglängd, vilket ändå innebär ruskigt bra skrivkänsla. På grund av storleken överlag har däremot tangentbordet krympt till strax under standardstorlek, vilket kan kräva lite träning för att få styr på. Beroende på hur du är lagd är det också datorns främsta nackdel.

En arbetsdag batteri

Ovanför skärmen hittar vi en tyvärr ganska trist webbkamera, dock med både mekaniskt linsskydd, Windows Hello och nya närhetsdetektorn. Det senare gör att datorn automatiskt låser sig när den inte ser någon framför sig. Skärmen i sig har däremot riktigt bra upplösning och en bildkvalitet som helt klart ligger i paritet med prisklassen.

Inuti hittar vi Intels elfte processorgeneration tillsammans med helt okej mängd lagring och snabbt internminne. Intelprocessorn, tillsammans med det nya inbyggda grafikkortet iris Xe ger rejält med fart för de kontorssysslor datorn är tänkt för.

Samtidigt får vi inte glömma batteriet, som i det här fallet nästan är datorns mest imponerande egenskap. Trots storleken har vi inga problem att få det att räcka en arbetsdag och fortfarande ha lite kraft kvar i slutet av dagen.

Lenovo Thinkpad X1 Nano är en premiumlaptop rätt igenom som ger dig dagens vassaste prestanda i ett paket som knappt väger något alls.

Batteritidenbra skärmvikten och bygget överlag
Trist webbkameratangentbordet kräver lite träning

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

5. HP Pavilion Aero 13

Lättvikts-laptop under kilot till pressat pris

Datortyp: Mid Chip: Ryzen 7 5800U 8 kärnor 16 trådar Cache: 16 MB Grafikkort: AMD Radeon graphics processor 512mb Lagring: 512GB SSD RAM: 8 GB OS: Windows 10 Pro Garanti: 1 år Övrigt: Stötsäker hårddisk, HDMI, USB-C (2), USB-A (1), högupplöst webbkamera

HP Pavilion Aero 13-be0025no

HP Pavilion Aero 13 är en väldigt lätt laptop på 13 tum. Den kvalar in under kilot. Detta gör den till en utmärkt dator för dig som ofta är på språng.

Men med den låga vikten följer också en lite lägre kvalitetskänsla i själva konstruktionen. Den upplevs plastig och inte som att den kostar så mycket som den ändå gör. Vidare är det lite dålig precision i touchpaden.

Men trots den lite lägre kvalitetskänslan på vissa av delarna är tangentbordet riktigt bra. Tangenterna ger en skön respons när du skriver på dem och skrivarbetet flyter verkligen. Kopplar du in en separat mus till datorn har du således ett bra arbetsredskap för en vettig peng.

Prestandan är nämligen riktigt hög sett till priset. Den fixar problemfritt tyngre program såsom bildredigeringsmjukvaror och liknande. Ryzen-processorn gör även ett fint jobb med att hålla datorn alert också när du har många samtidiga arbetsuppgifter.

Skärmen är lätt att läsa på. Det är kanske inte datorn du väljer för att spela FPS-spel, då är uppdateringsfrekvensen i lägsta laget. Men den räcker gott och väl åt dagliga arbetsuppgifter och vanliga nöjen såsom film, surf och lite enklare spel.

Batteriet räcker i drygt 8-10 timmar beroende på hur mycket du pressar datorn.

HP Pavilion Aero 13 är överlag en riktigt prisvärd dator - speciellt om du letar efter en kompakt, lätt modell som du kan ta med dig på resan.

Välbyggt tangentbordgrym prestandaväger väldigt lite
Kass precision i touchpadenlite plastig i konstruktionen

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

6. Apple Macbook Pro (M1)

Springer cirklar runt alla konkurrenter

Typ: Arbetsdator Storlek: 13 tum, 2560x1600 pixlar Processor: Apple M1 Minne: 8/16 GB Hårddisk: 256/512/1024/2048 GB Grafik: Apple M1 8 kärnor Vikt: 1,4 kg Garanti: 1 år Operativsystem: MacOS

Apple MacBook Pro (2020) M1 OC 8C GPU 8GB 256GB SSD 13

Det finns mycket som redan har skrivits om nya Apple Macbook Pro med Apples egna M1-chip. Säkert har du redan läst mycket av det också. Men bortom alla initiala glädjerop, hur funkar det att leva med en Mac och Apples nya systemchip? Ett halvår in i matchen har vi hittat både för- och nackdelar.

Samma lika

Ända sedan Apple fimpade alla portar på sina macar till förmån för en eller två USB-C har det ryktats om en återgång till det som var innan. M1 Macbook Pro är dock inte det, och har du missat alla turer kring Apples tangentbord ser du inga direkt visuella skillnader mellan den här modellen och valfri sådan sedan ett par år tillbaka.

Just där ligger mycket av kritiken också, för vi förstår att fokus ska ligga på insidan, men såväl design som antal portar och den erbarmligt tråkiga webbkameran kunde gott ha fått en uppgradering. Den sistnämnda har uppgraderats tack vare bildbehandlingen inuti M1-chippet, men kameran i sig är fortfarande fånigt trist.

Dumt är även att M1-chippet har svårigheter med dubbla skärmar.

Inte bara snabb

Hela grejen är som sagt på insidan med Apples M1-chip. Eller egentligen är det tvådelat. M1-chippet bygger på ARM-arkitektur och inte X86 som tidigare, samma som i alla mobiler och surfplattor alltså. Till det krävs såklart en översättare för de program som fortfarande kör X86-anpassat. Just den biten med Apples Rosetta 2-teknik är kanske den mest imponerande. Även om det finns program som inte fungerar lirar det mesta rakt av utan att du behöver fundera på det. Lustigt nog fungerar faktiskt webbläsaren Chrome bättre i emulerad form är den variant som är anpassad för M1.

M1-chippet i sig springer som bekant cirklar runt det mesta prestandamässigt, vilket lustigt nog gör Apples datorer till några av de allra mest prisvärda sett till prestanda per krona. Macbook Pro kan kräma på lite extra jämfört med Macbook Air till följd av aktiv kylning. Å andra sidan märks det knappt och det är väldigt sällan som fläkten ens drar igång på hörbar nivå.

Samtidigt har filhantering paradoxalt nog blivit långsammare. Vi kan rendera 4k-videor på ett par ögonblick. Det enda stället vi istället upptäcker ganska rejält lagg på är när vi ska hantera många filer med namnbyten, flytt och radering. Udda, men ständigt närvarande.

Den absolut största fördelen är dock batteritiden. Kanske kommer vi inte upp i Apples påstådda 18 timmar, men valfri tung arbetsdag med bild- och videoredigering är aldrig några problem på ren batteridrift. Samtidigt laddar batteriet upp fort så att vi inte behöver sitta på samma ställe längre stunder.

Att Apple 2021 skulle göra de mest prisvärda bärbara datorerna på marknaden låter närmast absurt. Men kan du släppa Windows en smula och inte har några spelbehov är det helt galet vilken prestanda och batteritid du får ut per krona här. Macbook Air är helt klart den mer prisvärda av de två, men vill du ha Touch Bar och lite ljusstarkare skärm är Apples Macbook Pro absolut ett ruskigt bra alternativ också.

Otrolig batteritidöverlag riktigt snabbbra tangentbord
Tråkig webbkameragammal designfå portar

Prisjämförelse

Jämför alla priser
CdKey Logotyp

Apple MacBook Pro (2020) - M1 OC 8C GPU 8GB 256GB 13" - Silver

14 690 kr
CdKey Logotyp

Apple MacBook Pro (2020) - M1 OC 8C GPU 8GB 256GB 13" - Space Grey

16 490 kr

7. Acer Chromebook Spin 713

Lyxig chromebook för den som kan kosta på sig

Typ: Chromebook Storlek: 13.5 tum, 2256x1504 pixlar Processor: 2.1 GHz(Max Turbo 4.1 GHz Minne: 8 DDR4SD Hårddisk: 128 SSD Grafik: Intel UHD Graphics Vikt: 1.45 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Chrome OS Övrigt: Pekskärm, 2 USB-C USB 3.1, USB-3.2 Gen 1, HDMI, Micro SD-kortplats, hörlursuttag

Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-30MC (NX.HQBED.004)

Acer Chromebook Spin 713 är en nätt chromebook i en mycket välbyggd konstruktion - en av de mer lyxiga vi testat i Chromebooksegmentet. Dess skarpa kanter och matta metallic-finish ger den en modern look. Även om det inte är den lättaste datorn vi har testat, så är den med sina 1,45 kilo ändå väldigt enkel att bära med sig, och storleken gör att den går ner i både portföljen och ryggsäcken.

Skärmen är en roterbar pekskärm. Du kan exempelvis vinkla den bakåt och använda datorn som platta eller bildskärm när du kollar på film. Ytan är mycket responsiv och plockar upp kommandon snabbt. Touchplattan på datorn är däremot lite väl överkänslig, och plockar lätt upp kommandon du inte hade väntat dig.

Vår testversion av Spin 713 är utrustad med en Intel Core i3-processor. För en enklare dator som denna räcker detta gott och väl - du kan utan tvekan streama, kolla på film och skriva samtidigt utan några som helst problem.

Tack vare prestandan och konstruktionen är Spin 713 även en väldigt tyst dator, fläktarna går otroligt sällan på ett högre varv, vilket är mycket skönt för öronen. Speciellt som Chromebooks ofta används som studentdator och liknande, då vill man verkligen ha lugn och ro för att kunna fokusera. Ofta sitter man även i publika sammanhang när man studerar, exempelvis i en föreläsningssal eller på ett bibliotek, och då är låg ljudnivå än viktigare.

Tack vare att denna dator är så pass enkel att använda och att komma in i gör den sig väl i de flesta sammanhang. Det är en Chromebook med nästan onödigt mycket prestanda, en lyx-chromebook som presterar på topp.

Som familjedatorn där streaming och plugg är i fokus, eller för personen som jobbar hemifrån där man är mobil och rör sig mycket, och vill ha en dator som är lätt och kompakt passar den utmärkt - även om priset är i högsta laget. Så klart är detta ingen speldator eller en dator där man redigerar tunga filer, men utöver det är Acers Spin 713 en fantastisk liten dator för dig som skriver mycket och jobbar mycket i molnet.

Nätt designLåg viktBra touchskärmEnkelBra batteritid
Klumpig musplatta

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Lenovoa Yoga Slim 7

Mycket bra dator för en bred målgrupp

Datortyp: Multimedia premium Chip: AMD Ryzen 7 4800U 1,80 GHz Cache: 4 MB Lagring: 1 TB SSD RAM: 16 GB LPDDR4X SDRAM Grafikkort: AMD RADEON grafik OS: Windows 10 Home (64-bitars) Garanti: 2 år Övrigt: Högtalare från Dolby-Atmos, stötsäker hårddisk, 14” IPS glare 1920x1080, minneskortläsare, HDMI, USB-C (2) samt USB (2), Högupplöst 720p cam

Lenovo Yoga Slim 7-14 82A1007MMX

Letar du efter en bra allround-dator? Då bör du kasta ett öga på Lenovo Yoga Slim 7. Denna relativt kompakta laptop från Lenovo, gör sig väl både i handen som i väskan. Den väger in på 1,4 kilo, inte imponerande lätt men fortfarande väldigt bärbar.

Konstruktionen inger en skön premiumkänsla. Lenovo Yoga Slim 7 har ett metalliskt yttre med minimalistiska loggor, vilket gör den ganska diskret i mötesrummet. Tangentbordet är relativt tyst när vi knappar på det. Däremot är inte pekplattan 100-procentig, den känns lite sladdrig.

Ryzen 4-processorn presterar på topp. Vi har inga problem att ha många program igång samtidigt och blir inte störda av fläktarna när vi pressar datorn. Dock blir datorn ganska varm.

I och med att du har hela en terabyte lagring i SSD-form får du snabba uppstarter av Windows och dina program, samt gott om plats för bilder och annat. Skulle du få slut på utrymme är det väldigt enkelt att uppgradera till mer eftersom Lenovo har gjort det ypperligt lättmanövrerat att skruva av baksidan och ansluta en till hårddisk. Detta ger vi plus för.

Yoga Slim 7:s skärm är riktigt bra. Denna IPS-skärm har fin färgåtergivningen, färgerna är autentiska. Skärmstyrkan gör den trevlig att sitta vid oavsett om det är dagsljus ute eller mörkt. Likaså ser du bra i solljus.

Med högtalare från Dolby-atmos är ljudet faktiskt lite bättre än det vi varit med om hos många andra laptops. Det har bra bastryck och ett fint djup.

Yoga Slim 7s batteri är riktigt bra. Vi fick ut ungefär 14 timmar på en laddning vid surfande, vilket är i topp bland de modeller vi testat i samma prisklass, och det gör Yoga Slim 7 till en dator man kan lita på när man är i rörelse och inte har möjlighet att ladda. Vidare tog det ungefär 2 timmar att ladda upp batteriet till 100% - det är bra men inte så att vi blir imponerade.

Denna dator passar dig som söker en riktigt prisvärd bärbar dator som passar för lite allt möjligt. Den har grym batteritid och lagom prestanda för både nytta och nöje. Den fina skärmen gör det till en fröjd att se en film efter arbetstid, men det är också lika trevligt att sitta ute och arbeta.

Grym batteritidfantastisk skärmlätt att uppgradera
Pekplattanblir ganska varm

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

9. Asus Zenbook Duo UX481FL

Dubbla skärmar men ändå riktigt bra batteritid

Datortyp: Affärsdator Chip: Intel Core i7 RAM: 16 GB Lagring: 512 GB SSD Grafikkort: Nvidia GeForce MX250 (2 GB) Vikt: 1,5 kilo **OS: ** Windows Home 10 (64-bitars) **Övrigt: ** Dubbla skärmar

ASUS ZenBook Duo UX481FL-BM020T

Zenbook Duo är utan tvekan en extremt iögonfallande dator, tack vare den extraskärm som utgör en ganska rejäl del av tangtentbordsplattan. Den extra skärmytan kan antingen användas som en förlängning av den ordinarie skärmen, eller som en separat skärm.

Den nedre skärmen går också att dela upp i flera delar, så att olika ytor har olika funktioner. På så vis kan du få snabb och smidig tillgång till specifika klienter som Spotify, en anteckningsmapp eller en kalkylator. Det finns även speciellt framtagna appar just för den extraskärm som datorn har, och dessa får man tillgång till om man skaffar ett konto hos Asus. Ett exempel är appen Overwolf som låter gamers hålla koll på sin statistik i olika spel på den nedre skärmdelen samtidigt som man spelar på den övre.

Är det här användbart? Ja, faktiskt. Om man till exempel vill fylla i Excel-ark med utgångspunkt från information på huvudskärmen så blir lösningen väldigt smidig. Men behovet av en sådan här lösning varierar så klart från person till person, och efter en lite längre testperiod avtog vårt användande av extraskärmen. I princip stängde vi av den helt och njöt av datorn i övrigt.

När det gäller kvaliteten på skärmen finns inget nämnvärt att anmärka på. Vi upplever bilden som bra ur alla betraktningsvinklar och ljusstyrkan är också bra. Man skulle förstås kunna tänka sig att det är svårt att se den nedre skärmdelen när datorn står på ett bord, men det här har Asus löst genom att bottenplattan reser sig en aning i bakkant, vilket exponerar innehållet tydligt och klart.

Över 10 h batteritid

Så här mycket skärmyta innebär förstås att datorn slukar en del batteri. Men Asus har lyckats bra även på det här området, och Zenbook Duo klarar under vårt test hela 10,5 timmars drift med båda skärmarna igång på 50 procents ljusstyrka. Man har förvisso angivit en längre batteritid, men det gör alla tillverkare, och i det här fallet hade vi verkligen inte väntat oss att få ut så här mycket tid. På den här punkten får datorn MVG i betyg.

En stark processor är sannolikt det främsta skälet till att den här datorn faktiskt fungerar ganska bra att spela spel på också. Vi kör flera titlar med höga grafikinställningar och den protesterar inte det minsta. Det här betyder också att datorn klarar processortunga aktiviteter som filmredigering och musikproduktion riktigt bra. Den är dessutom tyst och sval även när vi pressar den en aning.

Tangentbordet är dessvärre inte det bästa. Lite mer tydlig respons i tangenterna hade varit önskvärt, och även om man vänjer sig vid att styrplattan finns i nedre högra hörnet snarare än i nederkantens mitt, så är det inte optimalt. Vi noterar också att knapparna i styrplattan inte svarar tillräckligt bra på tryckningar.

Sammantaget så är det här en dator som levererar god prestanda och en udda och ganska användbar lösning med sina dubbla skärmar. Men är man vänsterhänt går den inte att använda alls, med tanke på placeringen av styrplattan i högra hörnet. Är man däremot högerhänt och vill ha en kraftfull och futuristisk dator med utomordentlig batteritid är det här ett intressant bärbart alternativ.

Extremt bra batteritidGrym prestandaGanska bra skärmVälbyggd
Begränsande placering av styrplattan

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

10. Asus ROG Strix SCAR G733ZW

Solid, kraftfull och väldesignad gaminglaptop

Datortyp: Premium Chip: Core i9-12900H Cache: 16 MB Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3070Ti GPU 8gb Bildskärm: 17.3 tums QHD 2560 x 1440 px IPS Lagring: 1TB SSD RAM: 32 GB DDR5-4800 OS: Windows 10 Pro Garanti: 1 år Övrigt: Stötsäker hårddisk, WIFI6E, HDMI, USB-C (2), USB-A (1), högupplöst webbkamera

ASUS ROG Strix SCAR 17 G733ZW-LL104W

Asus ROG Strix SCAR G733ZW är en välbyggd speldator som upplevs solid i alla detaljer, men tyvärr också något tung. Den har en riktigt rätt fräck design, där botten till tangentbordet är av genomskinlig plast vilket gör att man kan se insidan av datorn.

Skärmen är en QHD på 240 Hz vilket är mer än tillräckligt för de flesta spel. Med sina 3 ms i responstid gör den också ett okej jobb på denna punkten. Vi finner dock att maxstyrkan på ljuset skulle kunnat vara lite starkare, skärmen är något ljussvag.

Datorns i9-12900H är helt klart en av de bättre processorerna just nu och lyfter prestandan. Ihop med det inbyggda RTX 3070Ti utmärker sig denna dator när det kommer till krävande spel. Vi finner även en tyst fläkt. Värmeutvecklingen är dock något hög i standardläge så här kan du behöva finjustera.

Något mer vi anmärker på, speciellt då datorn är ganska tung och dyr, är batteritiden. Vi får ut i snitt 4-5 timmar när vi använder den som jobbdator, men drar vi igång ett modernt spel är vi snabbt nere på runt timmen utan strömsladden i. Det är trist.

Bortsett batteritiden och en något ljussvag skärm är Asus ROG Strix SCAR G733ZW en maxad speldator, med fokus på cool design och hög prestanda.

Mycket bra prestandafräck transparent designganska tyst
Ljussvag skärmkort batteritid när man spelar

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

11. Asus TUF Dash F15

Rimligt prissatt gamingdator för en mångfald spel

Datortyp: Premium Chip: Core i7-12650H Cache: 16 MB Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3060 GPU 6gb Bildskärm: 15.6 tums QHD 1920x1080 px IPS 300Hz Lagring: 1TB SSD RAM: 16 GB DDR5 OS: Windows 10 Pro Garanti: 1 år Övrigt: Stötsäker hårddisk, HDMI, USB-C (2), USB-A (1), högupplöst webbkamera

ASUS TUF Dash F15 FX517ZM-HN003P

Asus TUF Dash F15 är en bärbar dator med en minimalistisk look och snyggt skarpa kanter. Denna laptop ger ett gott intryck både i öppet och i hopvikt läge. Utseendemässigt påminner den inte om en gaminglaptop. De brukar vara ganska otympliga och skräniga, denna är mer slim.

300 hertz I skärmen

De olika delarna upplevs hålla god kvalitet, och vi finner inga svajiga detaljer. Tangentbordet känns också okej, med bekväm respons i tangenterna. Men musplattan kan kännas lite dov när man ska klicka.

Skärmen ger gott om kräm. 300 hertz för en gaminglaptop är något vi uppskattar. Skärmen är av IPS-typ och en QHD med klara färger och snabb respons. Snabbare spel, såsom CS GO och liknande, rullar på galant.

Prestanda och batteritid

Asus TUF Dash F15 är en relativt tyst laptop som med sin Core i7-12650H presterar riktigt bra för sin prisklass. Man har kraften när man behöver den. Det handlar inte om någon high end-processor, men för priset har du en stark gamingdator.

Grafikkortet är ett RTX 3060 och det fixar de flesta spel utan någon större ansträngning.

Datorn blir något varm efter en stunds användning.

Använder du datorn sparsamt räcker batteriet runt 13 timmar. Men som med alla laptops är det snarare ett par timmar under det strecket när man använder den normalt. Vi får ut drygt en arbetsdag i batteritid.

Asus TUF Dash F15 passar dig som söker en gamingdator du kan ta med, men som inte kostar skjortan. Den har en fin balans mellan prestanda och ett stilrent yttre.

Bra prestandagrym skärmfin byggkvalitettyst
Musplattanblir ganska varm

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

12. Asus Zenbook 15 Pro Duo 15

En kraftfull samt multifunktionell laptop med dubbla 4k skärmar, för den som har råd

Datortyp: Övre premium Chip: Core i9-10980HK 2.4 GHz Cache: 16 MB Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3070 GPU 8gb VRAM Lagring: 1TB SSD RAM: 32 GB OS: Windows 10 Pro Garanti: 1 år Övrigt: Stötsäker hårddisk, dubbla 4k OLED pekskärmar, HDMI, USB-C (2), USB-A (1), högupplöst webbkamera

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582LR-H2002R

Asus Zenbook 15 är en dator med dubbla skärmar och Asus smarta konstruktion där bottenplattan vinklas upp då du öppnar locket. Det ger en bättre läsvinkel och förbättrat luftflöde undertill vilket underlättar för kylningen.

Datorn är överlag tyst och blir inte särskilt varm.

De dubbla skärmarna är där för att du ska kunna multitaska effektivt. Du slipper byta vy. Sitter du och fyller i ett dokument och behöver tillgång till siffror kan du lägga det ena dokumentet på ena skärmen och sedan ha siffrorna tillgängliga på den andra. För många är det nog mest en gimmick, men kan du finna nytta för den nedre skärmen är den välbyggd och har god läsbarhet.

Den övre skärmen är förstås snäppet vassare. Den har en otrolig skärpa, mycket bra ljuskorrigering och grym fyllnad och färger. Ljusstyrkan är riktigt bra på bägge. Så pass att du definitivt kan skruva ner den för att få en bra arbetsmiljö.

Bra batteritid trots dubbla skärmar

Asus Zenbook 15 är inte den snabbaste datorn vi har testat, den är kraftfull men sett till priset har vi några konkurrenter som slår den på fingrarna. Dock är den fortfarande riktigt vass. Du kan absolut spela de senaste spelen, eller multitaska med många flikar öppna och andra processor- och grafikkrävande uppgifter. Men det är framför allt den fina skärmkvaliteten och färgåtergivningen som gör att den sticker ut. Detta är en utmärkt redigeringsdator.

Tangentbordet har fått flytta lite på sig på grund av den nedre skärmen. Det sitter placerat på ett sätt som gör att man får lite kramp i händerna efter en stund. Det är en god idé att köpa till ett handledsstöd. Här finns en numpad, vilket är bra med tanke på datorns storlek, men den är förskjuten och illa placerad för vänsterhänta.

De dubbla skärmarna tar ut sin rätt på batteriet. Vi når runt 5-6 timmar i drifttid när vi kör med bägge igång. Men det är fortfarande ganska bra med tanke på vad den har att driva runt. Faktiskt till och med bättre än vad vi hade förväntat oss.

Asus Zenbook 15 är en grymt kompetent dator men den kostar en hel del och det är ju för att den har sin unika design med dubbla kvalitetsskärmar. Har du nytta av dem är den värd sina pengar. Småsyskonet har dock bättre batteritid så det är en fråga om vad du värderar högst.

Knivskarpa & jättefina skärmarresponsiv touchstarka komponenter
Knepigt tangentbordnumpad endast för högerhänta

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

13. Dynabook Portégé X30W-J-10C

Smidig laptop under kilot

Datortyp: Premium Chip: 11 gen intel i7 2.8 Ghz(1165G7) Cache: 16 MB Grafikkort: Intel iris Xe-graphic Lagring: 512GB SSD RAM: 16 GB OS: Windows 10 Pro Garanti: 1 år Övrigt: Stötsäker hårddisk, HDMI, USB-C (2), USB-A (1), högupplöst webbkamera, pekskärm

Dynabook Portégé X30W-J-10C

Denna laptop från Dynabook är med sin vikt på endast 990 gram väldigt mobil. Du tar enkelt med dig den från och till arbetsplatsen, eller i ryggsäcken under resan. Här imponerar den verkligen.

Dock gör materialvalen och den något trista designen att den inte känns så lyxig som priset gör gällande. Designmässigt är Dynabook Portégé X30W-J-10C ganska standard. Om det är något vi ska lyfta med den så är det tangentbordet. Det är skön respons i tangenterna och lagom stort för att du ska få ett bra skrivflöde. Tangenterna är mjuka, samtidigt som de fortfarande ger en tydlig klick-känsla.

Utbudet av portar är klart godkänt. Allt fler tillverkare skär ner på portarna, och trots att Portégé X30W-J-10C är så lätt och smidig så har den de portar du kan tänkas önska.

IPS-skärmen är behandlad för att vara extra motståndskraftig mot reflektioner. Så länge det inte handlar om direkt solljus gör den ett bra jobb, men långt ifrån tillräckligt för att du ska kunna sitta utomhus och få en god överblick. Skärmen är i övrigt skarp och har en hygglig färgåtergivning.

Det handlar om en pekskärm i full HD-upplösning. Du får med en penna till som har tre olika spetsar, vilket är perfekt för dig som snabbt vill kunna göra anteckningar i dokument eller liknande. Däremot kan den inte mäta sig med exempelvis Ipad Pro när det kommer till precision och respons.

X30W-J-10C stoltserar med en batteritid på nästan 13 timmar. Vi lät datorn gå på normala inställningar och fick ut nästan 12 timmar vilket är riktigt bra. Speciellt eftersom den samtidigt är så portabel i sin konstruktion. En lång batteritid gör sig bra i denna kombination.

Trots lång batteritid skär de inte ned på prestandan. Dynabook X30W-J-10C kommer med i7-processor och 16 gigabyte ram. Den har således kraft nog att driva flera program samtidigt.

Denna dator passar sig perfekt till den som har exempelvis ett arbete som är mobilt och som ofta är på resande fot. Dess låga vikt, långa batteritid och fina prestanda är ett utmärkt komplement. Den kostar dock en hel del. Sett till pengarna hade vi gärna sett ett lite mer påkostat yttre och en bättre skärm.

Kompakt lågviktareutmärkt batteritidbra utbud av portarskönt tangentbord
Skärmen kunde varit betydligt mer påkostadtrist design

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

14. Huawei Matebook 14s

Välbyggd och trevlig arbetsmaskin

Typ: Ultraportabel Storlek: 14,2 tum, 2520x1680 pixlar, pekskärm, 90 hz Processor: 3,3 GHz Intel Core i7-11370H, 4 kärnor Minne: 16 GB DDR4x Hårddisk: 1 TB NVMe M.2 SSD Grafik: Intel Iris Xe Vikt: 1,4 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Home Övrigt: 2 USB-C, 1 USB-A, HDMI, hörlursuttag

Huawei MateBook 14s i7 16GB 1TB (2022) 53012NWG

Huawei Matebook 14s tillhör Huaweis lite billigare laptops. Billig här är lite av ett relativt begrepp, eftersom de inte gör budgetmaskiner från start, men billigare än deras olika Matebook X-modeller. Samtidigt ligger prislappen på en ganska hög nivå där konkurrensen är stenhård.

Flyttad kamera

Vi kan börja med den stora nyheten att de flyttat webbkameran. En något paradoxal mening, eftersom de flyttat webbkameran till samma ställe som alla andra. Tidigare gömde de kameran under en tangent på tangentbordet, en väldigt cool idé som tyvärr var riktigt dålig i praktiken (Hej dubbelhaka). Nu sitter den ovanför skärmen, tillsammans med de sensorer som krävs för ansiktsigenkänning via Windows Hello. Det finns även en separat fingeravtrycksläsare om du hellre vill logga in den vägen.

Apropå Windows levereras datorn med Windows 10, men är kompatibel för uppgraderingen till Windows 11.

Skärmen har, det fortfarande ganska udda, formatet 3:2. Den extra höjden gör sig dock bra för många arbetsrelaterade uppgifter. Vid sidan av det är det en riktigt bra skärm ur alla synvinklar, så länge du inte sitter utomhus. Trots pekskärmen är det dock inte möjligt att vika skärmen 180 grader och göra om laptopen till en surfplatta.

Allt du behöver

Matebook 14s känns enormt stabilt byggd och kommer utrustad med tillräckligt många portar för att du inte ska behöva en adapter omedelbart.

Tangentbordet är riktigt bekvämt att skriva på och pekplattan är stor och responsiv utan att tappa i precision.

På insidan hittar vi en Intel Evo-certifierad plattform med elfte generationens I7-processor och Intel XE-grafik. Huawei själva hävdar att maskinen kan drivas i uppåt elva timmar på batteriet, medan vår arbetsdag med blandade uppgifter tog slut efter ungefär sju.

Har du flera Huawei-prylar, vilket i Sverige i stort sett utgörs av hörlurar och skärmar, lirar de snällt med datorn och dess delningsmöjligheter. Även Huaweis nyare mobiler och surfplattor gör det, men säljs av Google-skäl inte här längre.

Överlag är det en väldigt trevlig laptop Huawei snickrat ihop med Matebook 14s, särskilt sett till skärmen. Tidigare tokigheter med webbkameran är åtgärdade och prestandan är mer än nog för de flesta.

Bra skärmfingeravtrycksläsarenstabilt byggd
Priset en smula i överkantdelningsfunktionerna är mest riktade mot Huawei-prylarborde haft en variant med diskret GPU

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

15. Lenovo Ideapad Flex 5

Kraftfull chromebook med bra pekskärm

Typ: Chromebook Storlek: 13.3 tum, Processor: 11 Gen intel i5-1135G7 (2.40GHz - 4.20 GHz) Minne: 8 GB DDR4 Hårddisk: 256 SSD Grafik: Intel Iris Graphics Vikt: 1.290 kg Garanti: 2 år Operativsystem: Chrome OS Övrigt: Pekskärm, 2 USB-C USB 3.1, USB-3.2 Gen 1, HDMI, Micro SD-kortplats, hörlursuttag

Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 82M70023MX

Lenovo Ideapad Flex 5 är en chromebook tänkt för lite tuffare arbeten. Byggkvaliteten är okej, men här är det främst prestandan du betalar för. SSD-disken är snabb och rymlig för att vara en chromebook. Det är dock en lite mindre dator vilket medför att tangentbordet är kompakt. Är du bredaxlad eller gillar större tangentbord får du en något klumpig arbetsställning på denna dator.

Touchpaden är tyvärr av lägre kvalitet. När du rör vid sidan ibland är det svårt att få precision, den känns budget. Vid större rörelser går det bra, men när du ska in och göra finare rörelser ger den dålig precision. Du kommer garanterat vilja ta en extern mus med dig.

Batteritiden sträcker sig ett par timmar, drygt 6-7 timmar vid normal användning. Uppladdningstiden är mellan 1-2 timmar så du kan använda den under arbetsdagen och sätta den på laddning under lunch så har du en dator som räcker hela dagen.

Skärmen är en trevlig bekantskap. För pengarna får du bra ljusstyrka och fina färger. Möjligen saknar vi viss klarhet och skärpa i bilden.

Touchen på skärmen är responsiv och det är lätt att navigera, det förekommer till exempel ingen fördröjning. Det känns ungefär som upplevelsen hos en välbyggd surfplatta. Däremot är inte styrkan i gångjärnen jättebra, så skärmen fladdrar lite när du använder pekskärmen.

Prestandan är riktigt bra för en chromebook. Just denna chromebook kostar lite mer än snittet, men det är i mångt och mycket prestandan du betalar för. Kör du många flikar öppna samtidigt och även vill använda dig av en del lokala applikationer så räcker den gott och väl.

Lenovo Ideapad Flex 5 passar dig som vill ha en högpresterande chromebook och som jobbar mycket i molnet men även vill ha lite mer utrymme för lokala applikationer och media.

Ganska bra batteritidrespons pekskärmbra prestandabra färgåtergivning
Oprecis touchpadsvajig & lite oskarp skärm

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

16. Samsung Galaxy Book Pro

Imponerande låg vikt i riktigt trevlig dator

Typ: Ultraportabel Storlek: 13 tum, 1920x1080 pixlar, Oled, pekskärm Processor: 2,1 GHz Intel Core i7-11600G7 8 MB cache, 4 kärnor) Minne: 16 GB DDR3 Hårddisk: 512GB NVMe M.2 SSD Grafik: Intel Iris Xe Vikt: 0,86 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Övrigt: 1 Thunderbolt 4, 1 USB-C, 1 HDMI, hörlursuttag, Micro SD-kort

Samsung Galaxy Book Pro NP935XDB-KC1SE

Samsung Galaxy Book Pro är både den lite lyxigare och mer traditionella laptopen ur årets satsning från Samsung. Prislappen är lite högre än systermodellen Book Pro 360, men då får du samtidigt roligare specifikationer i ett skal som väger in strax under vansinniga 900 gram!

Liten men med många portar

Galaxy Book Pro väger mer eller mindre ingenting, men andas ändå mycket kvalitet genomgående och är förvånansvärt stadig trots sin nätta vikt. Något som är riktigt positivt är även att datorn ändå har en vettig uppsättning portar. Istället för att enbart dra till med ett par USB-C av varierande teknik och skylla på att det var vad som fick plats hittar vi här både kortplats för micro SD-kort och en fullstor HDMI-port direkt in i datorn. Riktigt bra!

Det finns tre plumpar i protokollet när det kommer till tekniska kvaliteter här. Webbkameran är riktigt dålig, datorn verkar vara väldigt petig med vilken effekt laddaren har och tangentbordet är rätt grunt. Samsung har gjort ett bra jobb med det senare, så gott det går i alla fall. Men det känns ändå lite platt. Musplattan är däremot väldigt bra.

Övertygar på insidan

Lite beroende på hur du nyttjar maskinen ska du kunna få ut nästan 20 timmars batteritid ur den. Det kräver dock sin extrema behandling och med halvdan ljusstyrka och normalt kontorsarbete klarar den sig ungefär en arbetsdag eller lite kortare beroende på vad du gör med den. Fortfarande imponerande sett till vikten.

När det kommer till skärmen hade vi gärna sett lite högre upplösning och mer ljusstyrka för den här prislappen. Samtidigt får vi Oled med HDR, vilket ger riktigt fina färger överlag som håller oss mer än nöjda.

Prestandan är inget att fnysa över heller. Den allra billigaste konfigurationen kanske inte är så mycket att titta efter, men den i7-modell med 16 gigabyte arbetsminne vi testar lämnar inte något att önska när det kommer till prestanda i alla fall.

Samsung Galaxy Book Pro är en på många sätt extrem dator, som tävlar med lika extrema datorer från andra tillverkare. Sett till priset sköter den sig riktigt bra där, men andra ultralätta laptops brukar kunna dra till med lite roligare upplösning, bättre webbkamera eller ett bättre tangentbord trots sina extrema format. Riktigt där är inte Samsung ännu med Book Pro, men det är en riktigt trevlig bekantskap i vilket fall.

Riktigt fin skärmvansinnigt lättbra prestanda
Sopig webbkameralite väl platt tangentbord

17. MSI Summit E14

MSI tar steget in i affärsdatorsegmentet

Datortyp: Premium/Notebook Chip: 11th Gen Intel Core i7-1185G7, 3.00 GHz (Max turbo 4.8 GHz) 4 kärnig Lagring: 1 TB SSD - PCIe Upplösning: 1920 x 1080 60Hz RAM: 16 GB ddr4 Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1650 Ti With Max-Q Design OS: Windows 10 Home (64-bitars) Webbkamera: 720p Övrigt: High res audio, Windows Hello,14 tum 1080 skärm, 2 st USB-C Thunderbolt 4, usb 1 gen 2 typ a, headset. Mini-SD läsare

MSI Summit E14 A11SCST-069NE

Är du ute efter en kraftfull affärsdator som är smidig att ta med, alternativt en redigeringslaptop? Om du samtidigt är beredd att öppna upp plånboken kan denna lilla men kraftfulla bärbara dator varför något för dig. Summit E14 är MSI:s första steg in i segmentet affärsdatorer. Oftast när man tänker på MSI så tänker man på gamingdatorer. Så det är intressant att få in denna kompakta och ganska diskreta laptop som går helt emot vad vi är vana att se.

När man väl tar upp Summit E14 för första gången märker du direkt dess relativt låga vikt. Visst, den är ingen testvinnare på den här punkten, men 1,3 kilo är ändå klart godkänt.

Byggkvaliteten är samtidigt solid. Summit E14:s tangentbord imponerar, det är lätt att skriva på och tangenterna känns centrerade med skön respons. Tyvärr ger musplattan en lite tråkigare upplevelse. Den känns klumpig och inte lika funktionell. Vi föredrog till slut att koppla in en extern mus.

Denna dator är utrustad med pekskärm. Till skillnad från pekplattan så gillar vi pekskärmen. Den reagerar direkt och det är lätt att navigera sig.

Även designen på Summit E14 är funktionell. När vi vrider upp skärmen lyfts datorn från bordet, ungefär som hos Asus datorer, och det bidrar till att luften kan flöda fritt undertill. Sitter du inte med datorn i knät, utan på ett skrivbord, så håller det borta den värsta värmeutvecklingen och gör att fläktarna får jobba mindre.

Batteritiden hos den här datorn ligger runt imponerande tio timmar, vilket förstås påverkas av inställningarna du har valt. Det är dock riktigt bra sett till komponenterna i datorn.

Kraften i vårt testexemplar räcker och blir över. Med elfte generationen i7 har du snabba beräkningar att se fram emot. Kombinerat med detta hittar du ett Geforce GTX 1650 Ti-kort vilket gör sig väldigt väl om man exempelvis vill spela på sin laptop när arbetsdagen är slut, men även till tyngre redigeringar.

Denna laptop passar den som är redo att öppna upp sin plånbok och som är ute efter en riktigt stark men samtidigt liten och smidig affärslaptop. Den passar utmärkt till hantering av tyngre filer såsom bild- och videoredigering men samtidigt gör den sig också väldigt väl till spelande.

Gott om kraftlåg viktbra batteritid med tanke på tunga komponenter
Klumpig pekplatta som drar ner bärbarheten

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

18. Acer Helios 300

Tystgående speldator med genomtänkt konstruktion

Datortyp: Speldator Chip: Intel Core i7 10750H, 2,6 Ghz 6 kärnor Lagring: 1TB SSD RAM: 16GB DDR4 Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 2060 OS: Windows 10 home Övrigt: Stötsäker hårddisk, 15.6” 240 Hz 3ms skärm, HDMI, USB-C(1), samt 3 USB-uttag, nätverksuttag, 3.5 mm-uttag, Usb-b

Acer Predator Helios 300 PH315-53-772T (NH.Q7YED.002)

Årets uppgradering av Acer Helios 300 medför inga större förändringar på utsidan. De största förändringarna är två silverdetaljer på den nedre delen av datorn, samt att ladduttaget har flyttat från sidan till bakre delen av datorn. Det senare är dock en välkommen justering. Nu kommer inte sladden ivägen för vare sig vänster- eller högerhänta.

Ytterligare ett plus i boken är att du, utöver att ladda med den medföljande strömkabeln, även kan ladda Helios med USB-C. Ett perfekt alternativ för den som är på resande fot och vill packa lätt

Vårt testexemplar av Acer Helios 300 är utrustad med 10:e generationens i7-10750 H, samma processor som du hittar hos storebror Triton. Ihop med 16 gigabyte RAM och ett Geforce RTX 2060 får vi en alert dator som fixar det mesta vi kastar i dess väg. Detta är i första hand en speldator, och trots att vi pressar den håller sig fläktarna relativt tysta och datorn godkänt kyld. Om man jämför med andra konkurrenter är det mer än godkänt på denna punkten. Det är först när vi lägger i ytterligare en växel som fläktarna börjar ljuda.

Batteritiden är en akilleshäl hos Helios 300. Det är det ofta dock när det kommer till just speldatorer. Kör vi med 25-30 procent ljusstyrka får vi ut någonstans runt tre timmar, och det är i kortaste laget. Du bör alltid ha någon form av laddare i närheten.

Skärmen är en 240-hertzvariant. Spelar du CS:GO, Minecraft och liknande har du såklart nytta av detta, men det känns ändå lite onödigt för att vi måste verkligen pressa datorn för att komma upp i 240 fps. Vi hade nog hellre sett en 144 hertz-skärm med snabb responstid, och ett något lägre pris.

Utöver dålig batteritid och en kanske onödig 240 hertz-skärm gör sig Helios riktigt bra. Den har en snabb SSD och är helt klart en kraftfull och genomtänkt speldatorn. Den passar spelare som har lite högre krav på sin laptop och inte är sugen på en stationär, någon som vill kunna vara mobil med sin spelstation. Men glöm inte plocka med dig laddaren.

Alert speldatorlågt fläktljudbra placering för strömkabel
Dålig batteritidonödigt hög hz

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

19. Lenovo Legion 7i

Diskret designad dator för gamers

Datortyp: Gaming Chip: Intel Core i7 10750H Minne: 16 GB Grafikkort: GeForce RTX 2070 Super 8GB OS: Windows 10 Hårddisk: 1 TB SSD Övrigt: 240 hz skärm, nätverksuttag, 1 HDMI, 3 USB-A, 2 USB-C, 3.5 mm-uttag

Lenovo Legion 7i-15 81YT001MUK

Lenovo Legion 7i är en lätt bärbar dator för gamers. Många gamingdatorer är tunga och bulkiga, men designen hos Legion imponerar med att vara just motsatsen. Den upplevs mer som en arbetsdator, bortsett från RGB-utsmyckningen. Det är först när du startar Legion som du verkligen märker vem datorn riktar sig mot.

Här har du gott om prestanda. Visst, du får inte riktigt samma snabbhet som du får med Ryzen 7-processor, men i7:an i denna presterar ändå på en hög nivå. Grafikkortet är riktigt maxade RTX 2070 Super Max-Q som passar som handen i handsken för den som ska spela grafiktunga spel, eller FPS som COD, PUBG och Fortnite. Här finns inte mycket att klaga på.

Den tenderar dock att bli ganska varm och föra lite mer liv när fläktarna drar igång än exempelvis sitt småsyskon Legion 5. Till skillnad från den datorn har Legion 7i dessutom en numpad. Har du behov av en sådan, om du exempelvis både spelar och arbetar från datorn, så är det välkommet. Men vi hade nog hellre sett att det fanns fler makron istället. Tangentbordet är dock tyst och väldigt lätt att skriva på. Det är dessutom bakgrundsbelyst vilket är trevligt för dig som ofta spelar när det skymmer ute.

Vår testmodell kommer med en 240-hertzskärm av LED-typ. Färgrikedomen är kanon och djupet finns där med.

Batteritiden klockar vi till runt åtta timmar vid vardagsanvändning.

Priset för Legion 7i gör att datorn kvalar in i premiumsegmentet. Prestandamässigt lever den upp till priset, och under förutsättning att du kan leva med att den väsnas en del och inte tänkt ha den i knät så får du en bra och fräck speldator för pengarna.

Relativt lättstarka komponenterbra batteritid
Blir snabbt varm vid tyngre spelväsnas en del

20. Huawei Matebook X

Otroligt bärbar

Typ: Ultraportabel Storlek: 13 tum, 3000x2000 pixlar Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-10210U 8 MB cache, 4 kärnor) Minne: 16 GB DDR3 Hårddisk: 512 TB GB NVMe M.2 SSD Grafik: Intel UHD 620 Vikt: 1,02 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Pro Övrigt: 2 USB-C, hörlursuttag

Huawei MateBook X 13 i5 16GB 512GB (2020)

Huawei Matebook X är ett slags mellanting mellan den riktiga tungviktaren Pro X som släpptes i våras och de lite billigare datorerna som bara heter Matebook. Istället för ren råstyrka ligger fokus här på mobilitet. Vikten snuddar vid enkilosstrecket, och trots att det är en laptop med 13-tumsskärm är ytan strax under ett A4-papper i storlek.

Lyxigt bygge

Utöver den uppenbara tunn- och lättheten möts vi av en riktigt välbyggd maskin som känns riktigt lyxig. Huaweis lösning med fingeravtrycksläsaren i strömknappen funkar riktigt snabbt och bidrar till den trevliga känslan överlag.

Datorn i sig är fläktlös, med en kyllösning som åtminstone i teorin ska avleda värme genom skalet och upp i skärmen. Medan fläktlöst är trevligt kan vi knappast påstå att lösningen fungerar klockrent, utan värmen samlas istället väldigt mycket i datorns bakkant.

Skärmen i sig är annars en väldigt trevlig bekantskap. Närmast rakbladstunna kanter gör att den tar upp nästan hela locket på datorn. Det gör också att utformningen är det något mer kvadratiska 3:2 istället för mer avlånga 16:9. Det, plus upplösningen, ger mer text vid webbsurf och arbete, men såklart större svarta kanter vid filmtittning.

Färgsättning och svärta ligger närmast åt professionella nivåer, medan ljusstyrkan är godkänd med inte mer. Som en extra bonus får du även pekskärm.

Grodperspektiv

Prestandamässigt håller sig datorn på bra nivå, särskilt sett till sin storlek. Det är inget du spelar på direkt, men för kontorsarbete finns det gott om kraft och fart att ta av.

Batteritiden kan du få att räcka en arbetsdag vid lättare arbete, men oftast får du ladda någon gång under dagen. Något du kan göra från vilken av de två USB-C-portarna som du vill - smidigt.

Tangentbordet håller godkänd nivå, men formatet gör att du knappast har någon vidare slaglängd på tangenterna och det hela känns lite stelt. Genom att låta pekplattan löpa hela vägen ner i datorns nederkant får du en riktigt stor och trevlig pekplatta att jobba med. Medan kommandon med två fingrar fungerar utmärkt i alla lägen har vi däremot stundtals problem med enkelklick av någon anledning. Något som åtgärdas genom att helt släppa plattan och försöka igen, men det är lite störande.

Ännu mer irriterande är webbkameran. Ljudet vid videosamtal är helt fenomenalt i båda riktningarna och åtminstone idén med webbkameran är lika fenomenal. Den göms nämligen under en knapp på tangentbordets övre rad. Klicka på den och kameran vinklas upp. Tyvärr är vinkeln alldeles för snäv för att kameran ska hamna i någon bra vinkel och det slutar ofta med att vi sitter hela mötet och vinklar upp hela datorn. De tunna ramarna runt skärmen hade däremot gjort att den inte fått plats där.

Huawei Matebook X satsar allt på att vara extremt tunn och lätt. På den fronten lyckas den med bravur, samtidigt som vi får ut såväl stabila prestanda som batteritid ur den. Å andra sidan har både kylning, tangentbord och kamera fått stå åt sidan för att kunna matcha den extremt bärbara formen.

Lätt och portabelfullt duglig batteritidbra skärm
Stelt tangentborddåligt placerad kameraInte helt klockren musplatta

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

21. Acer Predator Triton 500

Dålig batteritid men grym prestanda

Datortyp: Speldator Chip: Intel Core i7 10750H, 2,6 Ghz 6 kärnor Lagring: 1 TB SSD RAM: 16GB DDR4 Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 2070 Super OS: Windows 10 home Övrigt: Stötsäker hårddisk, 15” 300 Hz 3ms skärm, HDMI, USB-C(1), samt 3 USB-uttag, nätverksuttag, 3.5 mm-uttag

Acer Predator Triton 500 PT515-52-753Q (NH.Q6XED.009)

Acer Predator Triton 500 är en ganska dyr speldator som ger oss högt ställda förväntningar. Den utgör ett riktigt kraftpaket och är samtidigt väldigt funktionell i de flesta lägena, så det är svårt att inte bli imponerad.

Konstruktionen är solid. Laptopen känns robust, och dess svarta, metalliska yttre gör sig väl att vila ögonen mot. Datorn är dock, såsom många speldatorer är, ganska tung. Inte den tyngsta i segmentet, men långt ifrån den lättaste. Utseendet gör dock att den ser lättare ut än vad den är.

RGB-tangentbordet är en trevlig bekantskap. Det är skönt att använda, och kan enkelt konfigureras efter ens egna behov. Det som kan vara lite irriterande är ljusspelet från det.

En stor bonus är att Tritons musplatta är väldigt responsiv utan att registrera onödiga feltryck, den känns naturlig och har en hög precision. Det är lite ovanligt i detta segmentet.

Versionen vi får testa kommer med ett RTX 2070 Super och en Core i7-processor. En ganska mastig setup med mycket kraft. Man har kombinerat detta med 16 gigabyte ram, vilket är att anse standard i klassen idag. Konfigurationen räcker gott och väl för att spela de senaste spelen på hög grafik. Extra kul blir det eftersom du har en 300-hertzskärm till detta. Eventuellt kan vi tycka att det är onödigt med 300 hz i segmentet då du sällan har nytta av det i praktiken. Kunde man stoppat in 240 hz istället och fått ner priset lite hade det varit en bra avvägning.

Istället borde man ha satsat på ett större batteri. Triton 500:s batteri är tyvärr långt ifrån det bästa. Under vårt stresstest klarade den sig bara cirka 2 timmar och 30 minuter, vilket är ganska dåligt.

Vi testar, som alltid, att spela en lång rad olika spel. Allt från öppna världar till FPS såsom CSGO. Det känns naturligt, FPS:en är hög och fläktarna håller sig på en ganska låg nivå trots att vi kör på max. Med sina formade fläktblad har Acer verkligen fått ner ljudet på fläktarna, vilket annars är en känd akillespunkt i speldatorgenren.

Denna dator kommer funera för de flesta. Du har en stark grund att stå på samt en relativt diskret design. Den passar allt från hardcore-spelare till personer som jobbar med exempelvis 3D. Tyvärr är batteritiden i kortaste laget, så den är kanske inte rätt för dig som ofta är i rörelse.

Bra mus och tangentbordkraftiga komponenterdovt fläktsystem
Disco-tangentbord vid startkort batteritid

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

22. Asus Rog Zephyrus S17

Maxad prestanda i solitt bygge

Datortyp: Premium speldator Chip: 8-kärnigt Intel Core i7-10875H med basfrekvens 2.30 GHz (5.10 Ghz med Turbo Boost) 8 kärnor 16 trådar Cache: 16 MB Lagring: 1 TB SSD RAM: 32 GB DDR4 Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2080 Super With Max-Q Design OS: Windows Pro (64-bitars) Garanti: 1 år Övrigt: Stötsäker hårddisk, 17.3” IPS Full HD 300 hz 3 ms skärm, minneskortläsare, HDMI, USB-C (2) samt 3 USB-uttag, nätverksuttag, 3.5 mm-uttag

ASUS ROG Zephyrus S17 GX701LWS-EV037T

Att Asus Rog Zephyrus S17 är en premiumdator är svårt att undgå. Med sitt metalliska väldesignade yttre sätter den verkligen tonen. Designen är genomtänkt och datorn välbyggd.

Rog Zephyrus S17 kommer med en högst responsiv 300-hertzskärm med mycket bra färgåtergivning. Frågan är bara vad denna maxade uppdateringsfrekvens gör för priset, det hade gott räckt med 240 hertz om det sänkt priset på datorn. Anledningen till detta är att fps:en i vissa spel vi spelade ändå inte kom upp i stabila 300 fps om vi inte drog ner grafiken till medium/low. Missförstå oss inte det är en fantastisk skärm, men den känns lite overkill.

Datorn har annars väldigt bra prestanda och vårt exemplar levereras med maxad RTX-grafik - hela datorn utgör ett rejält kraftpaket sett till sitt pris. Zephyrus kommer att plöja igenom de flesta spelen.

Zephyrus tangentbord är väldigt spexat med både full RGB-backlighting och ett smart system där musplattan med ett enkelt knapptryck fungerar som Numpad. Men tyvärr är Zephyrus tangentbord placerat väldigt långt ner vilket gör att handleden hamnar utanför dator, och kruxet med gaming-laptops är att om man flyttar på tangentbordet följer ju skärmen med så placeringen utav tangentbordet är av högsta vikt. Med denna placering blir det svårt att ha längre spelsessioner utan att ta pauser emellan för att vila handleden, alternativt så får du köpa till dedikerat tangentbord.

Asus Rog Zephyrus S17 är både i design och komponenter en ren och skär speldator, men i praktiken skulle den även fungera bra som en kraftfullare dator till exempelvis redigering eller enklare 3D-arbete. Den passar dig som är ute efter hög prestanda, men samtidigt kan tänka dig att köpa till mus och tangentbord separat.

Grym prestandasolid designbra skärm
Dålig placering av tangentbordkunde lika gärna haft 240-hertzskärm

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

23. MSI GS66 Stealth 10SF

Maxad speldator i diskret förpackning

Datortyp: Gaming laptop Chip: Intel Core i7 10750H, 2,6 Ghz 6 kärnor Lagring: 1 TB SSD RAM: 16GB DDR4 Grafikkort: Geforce RTX 2070 Max-Q 8GB OS: Windows 10 home Övrigt: Stötsäker hårddisk, 15” matt IPS 240 hz skärm, HDMI, USB-C(2), samt 3 USB-uttag, nätverksuttag, 3.5 mm-uttag

MSI GS66 Stealth 10SF-049NE

GS66 Stealth 10SF är ett av flaggskeppen från MSI när det kommer till lättvikts-speldatorer, och den gör en ej besviken. Med det medföljande Geforce RTX 2070 Max-Q 8B har du prestanda så det räcker och blir över, detta kort kommer att lämna få människor missnöjda och vi spelar det mesta på max.

GS66 Stealth är även utrustad med en 15 tum stor IPS-skärm på 240 hertz, som lämpar sig väl för high pace-spel såsom CS:GO, Call of duty och liknande spel. Men den fungerar även bra för singleplayerspel eftersom den har ett fint djup och realistiska färger.

GS66 Stealth 10SF gör verkligen skäl för sitt namn (stealth). Det är en diskret dator. Datorn har inte den där typiska gamingdatordesignen, utan den känslan får man först när man startar upp sitt spel. Den minimalistiska designen ihop med premiumkvaliteten hos bygget imponerar.

GS66 Stealth tangentbord gör sig väl till både gaming och traditionella uppgifter såsom att ta anteckningar eller skriva uppsatser, Man har ett samarbete med Steelseries som exempelvis gör att när du startar ett spel så känner tangentbordet av det och byter färger, en lite rolig funktion.

Fläktljud är något man ofta får vänja sig vid när det kommer till speldatorer och här är det inget undantag, dock känns det som att GS66 fläktar har ett allmänt högre ljud än konkurrenternas och att de går igång vid betydligt lägre belastning. Trots detta blir den snabbt ganska varm. Det är lite synd.

Denna dator passar gamern som vill ha det där lilla extra men i en mer stilren förpackning. Den är minimalistisk nog att fungera även på arbetsplatsen eller under möten. Den är lite väl högt prissatt för att generera toppbetyg, men har du råd får du en dator med grym prestanda och som fungerar till en bra bredd av uppgifter.

Genomtänkt & diskret designkraftfullsmarta funktionerbra spelskärm
Högt fläktljudblir ganska varm

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

24. Lenovo Yoga Chromebook C630

Långlivad arbetshäst

Typ: Chromebook Storlek: 15,6 tum, 3840x2160 pixlar Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-8250U Minne: 8 GB DDR4 Hårddisk: 128 GB Flash Grafik: Intel UHD Graphics 620 Vikt: 2,027 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Chrome OS Övrigt: Pekskärm, 2 USB-C USB 3.1, 1 USB-A 3.1, Micro SD-kortplats, hörlursuttag

Lenovo Yoga Chromebook C630 är en riktigt lyxig Chromebook med egentligen allt du kan begära av en sådan maskin. I den här prisklassen visar Chrome OS att det är ett system som verkligen kan slåss om platsen på skrivbordet med en Windowsmaskin.

Solitt bygge med pekskärm

Vid sidan av Yoga-familjens signum, att du kan böja skärmen 180 grader runt och på så sätt få något som liknar en (väldigt stor) surfplatta, är den här datorn inte här för att charma oss. Hela bygget är i svart aluminium, stabilt som en tegelkåk och utstrålar en seriositet som annars hittas hos lyxiga businessdatorer. Några designpriser vinner den inte, utan istället ger den intrycket av att vara en maskin som får jobbet gjort.

Datorn i sig känns minst lika lyxig när vi börjar använda den. En pekskärm med 4K-upplösning hör fortfarande inte till vanligheterna, särskilt inte i den här prisklassen. Det gör att eventuella Android-appar som främst är utvecklade för pekskärm blir en fröjd att använda i både laptop- och surfplatteläge.

Till det har du en förhållandevis kraftig processor med integrerad grafik kompetent nog att hantera den högupplösta skärmen. Sett till hur resurssnålt Chrome OS är finns det mer kraft att ta av än vad du troligen kommer behöva.

Tjurig laddning, lång batteritid

Som laptop gör den ett fullgott jobb. Pekplattan lämnar inget att önska, men även om tangentbordet gör ett bra jobb skulle vi kanske ha önskat lite fastare tangenter än vad som bjuds här.

En lågt klockad processor i kombination med ett resurssnålt operativsystem gör att vi kan sitta utan laddaren inkopplad under i stort sett hela arbetsdagen utan att C630 klagar.

Vad vi däremot snabbt märker är att datorn är oerhört tjurig med laddström. Att ladda med en lite svagare laddare än den som följer med accepteras bara om datorn är avstängd och i vila, vill du hålla den vid liv medan du arbetar reagerar den inte ens på en lite klenare laddare.

Samtidigt har Chrome OS och, kanske framför allt, webbteknikerna kommit väldigt långt de senaste åren. Det gör att vi egentligen bara saknar några få riktigt bra program, som bild- och filmredigerare, för att vi ska glömma att det i praktiken är en webbläsare som operativsystem vi använder. Mycket går att lösa via Android-appar, men i de fall det finns en webbversion fungerar den i nästan samtliga fall bättre.

Lenovo Yoga Chromebook C630 är knappast billig nog för ett spontantest av Chrome OS. Men känner du till dess styrkor och svagheter och vill skaffa en riktigt prisvärd arbetshäst med lyxiga specifikationer och grym batteritid är det svårt att ignorera den.

Fin skärmlång batteritidstabil byggkvalitet
Tangenterna kunde känts mindre mjuka

25. OMEN by HP 17-cb0030no

Futuristiskt gamingmonster

Datortyp: Gamingdator Chip: 6-kärnigt Intel Core i7-9750H (Basfrekvens 2,6 Ghz, 12 MB cache) Lagring: 1 TB HDD, 512 GN SSD RAM: 16 GB DDR4-2666 SDRAM Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2070 med 8 GB dedikerat minne OS: Windows 10 Home (64-bitars) Garanti: 1 år Övrigt: 17,3-tums bakgrundsbelyst och antireflexbehandlad FHD IPS-skärm med full HD-upplösning. Högtalare från B&O, HP Wide Vision-kamera, dubbla digitala mikrofoner

Gamingdatorer är av ett speciellt slag. I det här segmentet har tillverkarna oftast prioriterat prestandan framför allt annat, vilket märks särskilt tydligt när det handlar om bärbara datorer. HP Omen 17-cb0030no är inget undantag. Här får du primärt en dator med mycket hög prestanda och en stor skärm, och i andra hand någonting som kan klassas som bärbart. Vikten ligger på hela 3,78 kilo, så vi snackar transport medelst ryggsäck.

Full HD-upplöst skärm kanske inte låter så märkvärdigt, men faktum är att det räcker bra när det handlar om gaming. Grafiken ska ju gärna flytta på sig så snabbt smidigt som möjligt, och i övrigt så handlar det om en mycket fin skärm med 120 Hz bilduppdateringsfrekvens samt bra färgåtergivning. Skärmen är även antireflexbehandlad, och kanske är det den saken som gör att vi stundtals kan uppleva den som lite gråmatt.

Bjuder på tung spelprestanda

Med en sexhörnig Core i7-processor på 2,6 Ghz och ett Nvidia GeForce RTX 2070 med 8 GB dedikerat minne så flyter förstås spelen på alldeles utmärkt, vilket är ett solklart grundkrav när det gäller den här typen av datorer.

Datorn håller även temperaturen när den är hårt belastad, något som också är en oerhört viktig checkbox i sammanhanget eftersom ljudliga fläktar som surrar kontinuerligt kan göra vem som helst irriterad.

Datorn har ett futuristiskt om än något ”ruggat” och robust utseende, och det saknas både premiumkänsla och finesser i någon mån. Faktum är att den kan beskrivas som lite plastig, och att en modern dator av det här slaget saknar fingeravtrycksläsare är trist.

Batteriet verkar inte heller hålla riktigt vad det lovar. HP hävdar att det ska klara 13 timmar, men vi kommer inte ens upp i 25 procent av det när vi belastar den som den är tänkt att belastas. Sätter vi den i energisparläge går det förstås bättre.

Omen by HP 17-cb0300no har ett riktigt stort tillkortakommande, som paradoxalt nog samtidigt är något av en styrka. Det beror nämligen lite på hur man ser på saken. Datorn låser styrplattan när man skriver på tangentbordet, något som är riktigt bra när man sitter och skriver texter. Markören flyttar nämligen aldrig på sig av misstag. Men när vi spelar spel så styr vi ju gärna med tangentbordet, och då flyttar man inte sällan ”kameran” i spelet med just styrplattan. Det går alltså inte att göra simultant, och vi hittar inget smidigt sätt att avaktivera funktionen.

En annan lite störande grej är Enter-knappen som är alldeles för liten, något som man kanske inte reflekterar så mycket kring till en början, men som med tiden blir ett irritationsmoment.

Nu är inte allt med det här tangentbordet dåligt. Det är ganska skönt att skriva med i största allmänhet och tangenterna är dessutom programmerbara. Bakgrundsbelysningen fungerar bra och ser snygg ut. Men det är långt ifrån ett perfekt tangentbord.

Den här datorn passar dig som endast söker en prestandadator för spel och som tänkt köra den ihop med dedikerad mus och med strömkabeln inkopplad.

Hög kvalitet på kylningenKraftfull nog för spelGanska fin skärm
Klen batteritidTangentbordet

Bra pris hos:

HP.se

26. Surface Pro 6

Högsta kvalitet, men börjar bli till åren

Datortyp: Ultraportabel hybrid Chip: 2-kärnig Intel Core i5-8250U RAM: 8/16 GB DDR4 Lagring: 128 GB - 1 TB SSD Grafikkort: Intel UHD Graphics 620 Garanti: 1 år OS: Windows Home 10 Övrigt: Micro SD-kortläsare, hörlursutgång

Microsoft Surface Pro 6 i5 8GB 256GB

Letar men efter en snygg och extremt smidig dator så är det få produkter som kan matcha Suface Pro 6. Den är tunn, sober och så välbyggd att det saknar motstycke. Men den börjar kännas en aning trött.

Microsofts Surface Pro-koncept har inte förändrats särskilt mycket rent visuellt under de många år som serien har funnits. Och även om det fortfarande är en mycket imponerande produkt ur ett strikt ingenjörsperspektiv går det inte att förneka att den är en aning mossig. Bara en sådan sak att USB-c fortfarande lyser med sin frånvaro är inget riktigt tidsenligt. Att de äldre enheterna inte hade utrustats med den moderna porten kan vi ha överseende med, men nu borde Microsoft faktiskt ha tagit steget.

Prestandamässigt är det här en maskin som lär klara de flesta tänkbara uppgifter som den ställs inför, så länge det inte handlar om grafiktunga saker som avancerade 3D-spel eller videoredigering i 4K.

Grejen är att den här produkten är ganska dyr, så man måste verkligen vara typen som prioriterar smidigheten om den inte ska konkurreras ut av ner gängse bärbara datorer, som inte sällan erbjuder bättre prestanda till ett betydligt lägre pris.

Nischad produkt

Ett till problem med just Surface-plattorna är att man får köpa till sådant som tangentbord och styluspenna, och ska vi vara helt ärliga så är det ju ingen riktig laptopersättare om den inte kombineras med just ett tangentbord. Nu seglar priset iväg rejält, såvida du inte redan hade ett Surfacetangentbord från en tidigare enhet, för det fungerar också att ansluta. Det som följer med i kartongen är bara plattan och laddaren.

En kul fördel med en så här slimmad enhet är förstås att den har en riktigt imponerande batteritid. Den trummar och går hela arbetsdagen lång utan att kräva laddning, och därmed är den också lämplig som underhållningskamrat på långflygningar.

Som du har förstått så är det här en väldigt nischad produkt, och det vill till att du verkligen utvärderar om den möter just dina behov på rätt sätt. Gör den det så är det en utmärkt enhet på alla tänkbara sätt.

Inbjudande batteritidMycket bärbarSnygg och välbyggd
Inget tangentbord som standardSaknar moderna portar

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

27. Lenovo Thinkpad X390

En hel del säkerhetsfunktioner och gott om kraft

Datortyp: Affärsdator Chip: Intel Core i5-8265U Lagring: 512 GB SSD Prestanda: 2861 (CPU) Grafikkort: Intel HD 620 OS: Windows 10 Home (64-bitars) Garanti: 1 år Övrigt: Fingeravtrycksläsare, fysiskt skydd för webbkameran

Lenovo ThinkPad X390 (20Q0005BMX)

Lenovo Thinkpad X390 är förvisso ”bara” utrustad med en Intel Core i5-processor, men den bjuder på riktigt bra kapacitet när det gäller de flesta vanligen förekommande aktiviteter som man ägnar sig åt med en affärsdator. P å det hela taget så handlar det om en dator som kommer att klara jobbet du ger den med bravur.

En skön detalj är att fläktarna sällan behöver jobba särskilt intensivt. När de väl låter så uppstår dock ett pip med mycket hög frekvens som kan vara störande.

Thinkpad är en modell som har funnits i urminnes tider och datorerna har sett ut på ungefär samma sätt under ganska lång tid vid det här laget. För den som är bekant med designen och utformningen kan det här förstås vara välkommet, men för nytillkomna spekulanter så kan den te sig något gammalmodig rent visuellt.

Men det där är just också mest visuellt. För det är en modern dator med både fingeravtrycksläsare, många och relevanta portar och ett fysiskt skydd för webbkameran (något som börjat bli lite av en standardlösning på just affärsdatorer).

Skärmen är även utrustad med ett skydd som gör att man inte kan se vad som står på den om man inte befinner sig rakt framför den. Dessutom varnar skärmen om den uppmärksammar att någon tittar snett bakifrån.

Hög ljudnivå i tangentbordet

Tangentbordet är skönt att skriva på, men tyvärr väsnas det lite för mycket för vår smak. Vi poängterar att det är just vår smak det handlar om, då vi också vet att många gillar när man tydligt hör knapptryckningarna. Men det finns mer att anmärka på när det gäller tangentbordet. Framför allt så är CTRL-knappen lite knasigt placerad och svår att komma åt om man till exempel ska använda den och samtidigt hålla nere SHIFT.

Skärmen är inte dålig, men inte heller något att imponeras av i någon nämnvärd utsträckning. Den känns lite grå och matt jämfört med många konkurrenters skärmar och vi hade gärna sett lite mer ljusstyrka och klarhet.

Batteritiden ligger under vårt test på ungefär sex timmar. Då har vi använt datorn på ett normalt sett. Det är inte något som skiljer sig från konkurrenterna, men känns i kortaste laget och handlar i vanlig ordning om mindre batteritid än vad tillverkaren uppgivit. Du får ett par timmar ytterligare om du sätter datorn i energisparläge.

Thinkpad 390 passar dig som uppskattar hela Thinkpad-konceptet och som vill ha hög säkerhet för att skydda dina affärshemligheter.

Flera välkomna säkerhetsfunktionerGott om kraftTyst
Trist skärmkvalitetKrångligt tangentbord

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

28. Dell Alienware M15 R3

Mycket kraft men inte felfri

Datortyp: Premium speldator Chip: 4-kärnigt Intel Core i9 10980HK med basfrekvens 2.40 GHz (5.30 Ghz med Turbo Boost) Cache: 16 MB Lagring: 512 GB SSD RAM: 16 GB DDR4-2666 SDRAM OS: Windows 10 Pro Garanti: 1 år Övrigt: Stötsäker hårddisk, 144 hz OLED skärm HDR 500 med Tobii & non-GSYNC, minneskortläsare, HDMI, USB-C (1), USB-uttag (3), samt ett nätverksuttag, högupplöst webbkamera

Dell Alienware M15 R3 är utan tvekan Alienwares flaggskepp när det kommer till gaming laptops. Den har en urstark i9-processor kombinerad med ett maxat grafikkort från Nvidia. Tillsammans genererar de utan tvekan den kraft som även den kräsnaste gamer skulle nöja sig med.

Dell har gått en annan väg än andra tillverkare. Många tillverkare minskar på antalet portar och har på sin höjd USB-C. Men Dell ger dig ett stort utbud av både USB, DVI och dylikt, vilket för många är en välkommen nyhet. Det är otroligt skönt att slippa donglar, att bara snabbt kunna koppla in både mus, tangentbord och skärm direkt i datorn.

M15 R3:s tangentbord är centrerat. Det ser snyggt ut för ögat, men är sämre ur praktisk synvinkel. När man spelar använder man sig vanligen av WASD-knapparna för rörelser, kommandon och annat - problemet blir då att att man får krypa ihop med axlarna. Detta ger en obekväm ställning, och man börjar direkt att kolla efter ett externt tangentbord.

Speldatorer är kända för att brumma en del när de kyler, fläktarna påverkar spelupplevelsen men ljudprofilen varierar hos olika modeller. Vissa har fläktljud som tar sig igenom hörlurarna, andra är mer förlåtande. M15 R3:s fläktar tillhör den senare kategorin, vilket såklart är ett stort plus.

M15 R3 är en speldator i premiumsegmentet. Sett till detta hade vi förväntat oss en mer genomtänkt design, högre uppdateringsfrekvens på skärmen och längre batteritid. Där faller denna lite kort jämfört med konkurrenterna. Men den plöjer igenom de mest krävande spelen utan större ansträngning och det är förstås huvudsaken.

Låg viktkraftfulla komponenterdovt fläktljudmånga portar
Centrerat tangentbordnågot låg uppdateringsfrekvens

29. Samsung Galaxy Book Pro 360

Vill lite för mycket utan att nå fram

Typ: Ultraportabel Storlek: 13 tum, 1920x1080 pixlar, Oled, pekskärm Processor: 2,4 GHz Intel Core i5-1135G7 8 MB cache, 4 kärnor) Minne: 8 GB DDR3 Hårddisk: 256/512 TB GB NVMe M.2 SSD Grafik: Intel Iris Xe Vikt: 1,04 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Övrigt: 1 Thunderbolt 4, 2 USB-C, hörlursuttag, Micro SD-port, S-pen

Samsung Galaxy Book Pro 360 NP950QDB-KC2SE

Samsung Galaxy Book Pro 360 är andra ronden för Samsung när det kommer till laptops i Sverige (igen). Tydligen dög inte fjolårets namngivningsstrategi, så istället släpper Samsung årets modeller med identiska namn. Enda skillnaden är att modellen här har 360 i sitt namn. Trots det är det två helt olika maskiner, där 360-modellen tyvärr drar det kortare strået.

Pekskärm och oled

Det är en väldigt vacker och tunn skapelse vi ha att göra med, hårsmånen över kilot i vikt. Trots att namnet är i det närmaste identiskt med syskonmodellen för i år är det här budgetvarianten sett till prestanda och byggkvalitet. Det är ingen katastrof på någon av de punkterna, men ställd bredvid sitt syskon känns den lite billig.

I gengäld får du däremot pekskärm och möjligheten att vika hela skärmen runt datorn för att göra om det till en surfplatta (vilket du kanske kunde gissa från namnet). Du får även med S-pen, vilket såklart är Samsung-språk för en rit- och skrivpenna med hög precision för pekskärmen. Den funkar rätt bra, men känns rätt plastig och den där precisionen är långt ifrån det vi vant oss vid när en S-pen levereras med företagets Note-mobiler och surfplattor.

Skärmen i sig är dock väldigt vacker, vilket kan tillskrivas Oled-panelen och HDR-stödet. Vi hade kanske helst sett lite mer ljusstyrka för att datorn ska komma till sin rätt även i soliga utomhusmiljöer. Men överlag är det skärmen som är den stora behållningen med datorn.

Lite småtrött

Book Pro 360 finns i såväl 13- som 15-tumsmodell och trist nog är den mindre varianten ganska strypt på prestanda. Arbetsminnet på åtta gigabyte slår rätt fort i taket och även om vi får senaste Intel-processor inuti är det tydligt att den borde fått mer kylning än vad som erbjuds här. Vid konstant last märks det att den växlar ner för att inte bli för svettig.

Musplatta och tangentbord håller dock hög klass och känns riktigt bekväma att använda trots de minimala måtten. Däremot kunde webbkameran gott kunnat vara lite bättre för det här priset.

En annan sak som vi, tyvärr, känner igen från Samsung mobiler är en hel hög förinstallerade appar. Vissa behövs, som bibblan med appar för pennan. Andra är bra, som appen för prestandainställningar. Mycket är rent skräp, som Amazon-appen som inte ens funkar mot svenska butiken. Överlag alldeles för mycket, vilket gör att datorn känns billigare än vad den är.

Samsung Galaxy Book Pro 360 är ett överlag fint bygge med fin skärm. Det känns däremot som att både prislappen och det minimala formatet har gjort att Samsung fått göra avkall på lite väl många saker för att den ska kännas helt klockren.

Lätt och smidigfin skärmhelt okej batteritid
Mycket bloatwarelite klena specifikationer och kylningpennan kunde varit bättre

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

30. Lenovo Thinkbook 14s Yoga

Flexibel arbetshäst med inkluderad penna

Typ: Arbetsdator Storlek: 14 tum, 1920x1080 pixlar Processor: 11th gen Intel Core i3/i5/i7 (i5 i testad version) Minne: 16 GB DDR4 Hårddisk: 512GB NVMe M.2 SSD Grafik: Intel iris Xe Vikt: 1,5 kg **Garanti:**1 år Operativsystem: Windows 10 Övrigt: Penna, fingeravtrycksläsare

Lenovo ThinkBook 14s Yoga 20WE0001MX

Lenovo Thinkbook 14s Yoga håller hårt på designtraditionen hos Lenovo, med en kantig och industriell utformning som känns precis lika mycket Lenovo som den känns totalt anonym. Vid sidan av gångjärnet som gör att datorn lätt kan förvandlas till surfplatta ingår även något som borde vara standard på den här typen av datorer, en penna!

Gott om portar

Utöver uttaget för penna längs ena sidan återfinns såväl HDMI som dubbla uppsättningar av både USB-C och USB-A bland portarna. Något som känns hyfsat generöst för en dator i ultraportabel-klassen.

Byggkvaliteten är genomgående rejält stadig. Datorns vikt på 1,5 kilo gör den knappast till någon tungviktare att släpa med sig, men de hårda linjerna tillsammans med byggkvaliteten gör paradoxalt nog att vi upplever den som tyngre än den är.

Tangentbord och pekplatta gör ett gott jobb. Särskilt tangentbordet har en riktigt skön skrivkänsla, precis som vi väntar oss av Lenovos “Think”-datorer. Musplattan gör sitt jobb, men hänger inte alltid med vid användande av två fingrar.

Pennan då? Den har sitt eget fack på sidan och är utrustad med två knappar. Dessa används dels som musknappar om du använder pennan som en, något klumpig, mus. Dels får de lite extra funktioner för sudd och liknande beroende på vilken att du använder. Inkluderat i den annars ganska bloatware-fria datorn är Lenovos eget anteckningsprogram med stöd för pennan, men den funkar såklart även till andra program. Skrivkänslan är däremot inte den bästa, något som i första hand verkar hänga ihop med en ganska långsam responstid mellan vad du ritar och vad som visas på skärmen.

Fin skärm

Skärmen håller riktigt god kvalitet sett till betraktningsvinklar, svärta och färger. En dator i den här prisklassen hade gärna fått ha lite högre upplösning än den Full HD-variant vi får här, men sett till storleken är det ett mindre gnäll.

På insidan hittar vi moderniteter som Intels 11:e generation laptop-processorer, i3 till i7 beroende på modell, samt senaste Iris XE-grafiken. Det ger helt klart fullgod prestanda för de flesta kontorslägen. Samtidigt får du ut mer grafikprestanda ur AMD:s modernare inbyggda grafik om det är det du är ute efter.

Batteritiden håller godkänd nivå, gör du inget avancerat räcker den nästan en hel arbetsdag. Men inget som känns direkt superimponerande.

Lenovo Thinkbook 14s Yoga är en riktigt stabil dator för dig som vill kunna köra surfplatteläget också. Pennan är en kul detalj, men inte så mycket mer. På det stora hela känns det dock som att datorn faller en smula på den lite högre prislappen jämfört med vad Lenovos andra Yoga-burkar brukar ha, trots liknande byggkvalitet och prestanda.

Riktigt bra byggkvalitetbra skärmbra tangentbord
En smula högt prispennan kunde haft bättre känsla

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

31. MSI Prestige 14 Evo

Supersnygg och snabb dator med irriterande fläkt

Typ: Arbetsdator Storlek: 14 tum, 1920x1080 pixlar Processor: 11th gen Intel Core i7 1185G7 Minne: 16 GB DDR4 Hårddisk: 512GB NVMe M.2 SSD Grafik: Intel iris Xe Vikt: 1,3 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Övrigt: Windows Hello-kamera

MSI Prestige 14Evo A11M-010NE

MSI Prestige 14 Evo gör skäl för namnet. För på många sätt både känns och upplevs datorn som just en prestigemodell. Men samtidigt är den knappast utan sina brister.

Lysande blå

Det är påfallande många gånger som vi tror att skärmen lyser igenom kanterna när datorn är hopvikt. Precis så skimrande är de blå kanterna på datorns lock. Det i kombination med metallchassi och en vacker svart färg gör det till en riktigt snygg dator, som dock drar till sig fingeravtryck snabbt. På undersidan tar det snyggt perforerade fläktgallret upp närmare halva ytan. Samtidigt är det väldigt ömtåligt, något vi märkte då vårt testexemplar hade en bula i gallret redan vid öppnande.

När du viker upp datorn används bakdelen av locket för att lyfta upp datorn och öka luftflödet. Snyggt och praktiskt, så länge du inte har den i knät. På insidan hittar vi en rejält stor pekplatta, vars precision är bland de bästa vi testat på en Windows-dator. Även tangentbordet har en riktigt skön skrivkänsla, men lider samtidigt av en ganska okonventionell placering av knappar.

Skärmen får ses som lite av en besvikelse. Inget fel på det stora hela, men färgerna är lite åtstramade och får inte leva ut fullt. Samtidigt hade vi gärna sett en smula högre upplösning. Även webbkameran ovanför skärmen ger ett ganska trist resultat under videosamtal.

Rejäl fart

På insidan blir det däremot prestige igen. Elfte generationens Intel Core I7 tillsammans med nya Iris Xe-grafiken ger i stort sett all kraft du behöver för kontorsjobb, och även lite lättare spelande (även om motsvarande AMD-grafik gör ett bättre jobb där).

Vid vanlig belastning har vi ett för det mesta tyst system framför oss. Vid hård belastning låter det däremot oväntat högt. Samma oljud återkommer vid oregelbundna tillfällen även under lättare last, lite som om datorn försöker blåsa ut något som sitter i vägen. Något som tyvärr förtar upplevelsen en del.

Batteritiden är däremot riktigt bra, mycket tack vare det senaste Intel-chippet. Det är inte helt ovanligt att vi får ut en hel arbetsdag på en laddning, lite beroende på vad vi gör.

MSI Prestige 14 Evo är en lyxlirare på många plan. Samtidigt känns det lite som att delar av datorn antingen stressats fram alternativt mest finns där för att vara snygga, något som sänker helhetsintrycket en hel del på en dator i den här prisklassen.

Snyggsnabbbra batteritid
Högt och oregelbundet fläktljudömtåligt fläktgallerudda tangentbordsupplägg

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

32. Dynabook Tecra X50-F

Pålitlig arbetshäst

Typ: Arbetsdator Chipp: Intel Core i7-8656U (fyrkärnig 1,8 GHz) Minne: 16 GB arbetsminne, 512 GB SSD Skärm: 15,6-tums IPS (full HD) Grafikkort: Integrerat Intel UHD Graphics 620 Anslutningar: 2 x Thunderbolt, 2 x USB 3.0, HDMI, Wifi 6, BT 5 Operativsystem: Windows 10 Pro Batteri: 17 timmar uppges (vi får ut max 13) Vikt: 1,47 kilo

Dynabook Tecra X50-F-16K

Det här är den första 15-tummaren från Dynabook som vi testat, efter att tidigare ha satt tänderna i småbröderna X30 och X40. I och med att det handlar om samma serie så hade vi mer eller mindre väntat oss en liknande upplevelse. Men faktum är att den här datorn inte känns riktigt lika helgjuten som de två mindre modellerna. Det handlar fortfarande om en prestandatung bärbar dator som även känns välbyggd och som med undantag för de lite väl tilltagna skärmkanterna ser rätt snygg ut. Men det första som slår oss är att skärmupplösningen på 1 920 x 1080 pixlar (full HD) inte riktigt räcker till när skärmytan ligger på 15,6 tum. Skärmen är förvisso av samma typ som på de mindre datorerna, men det blir helt enkelt inte samma tryck i bilden och färgerna känns inte lika läckra längre. En annan sak vi omedelbart reagerar på är att det sviktar lite mer i tangentbordet än på de mindre enheterna. Att man inte har utnyttjat den större ytan för att göra tangentbordet lite mer spatiöst är dessutom lite synd. Det känns på sätt och vis som att man hade öppet mål med X50, men sköt i stolpen.

Under skalet sitter en fyrkärnig Core i7-processor av åttonde generationen. Tillsammans med 16 GB arbetsminne och en SSD på 512 GB så är man väl rustad för det mesta som den kan tänkas utsättas för när det gäller gängse kontorsarbete. Även den här versionen av datorn saknar ett extra grafikkort. Det är den inbyggda Intel UHD-grafiken vi får nöja oss med, vilket inte räcker till för mer avancerade spel. Mindre 3D-krävande titlar fungerar däremot bra, vilket får tillskrivas den relativt starka processorn. Datorn är ganska tyst under gång och verkar hålla temperaturen utmärkt, men när fläktarna väl viner igång så låter det rätt ordentligt. Utöver det så upplever vi inga störande moment i det vardagliga arbetet, utan allt fungerar bra. Uppkopplingen är stabil och pålitlig.

Precis som de andra datorerna i den här serien så har X50 egentligen ett utmärkt ljud, bara det att man sällan har datorn i en position så att man kan njuta av det. Högtalarnas placering innebär att ljudet gärna blir lite oklart och murrigt. Plus i kanten däremot för den relativt ”rena” Windowsupplevelsen utan en massa så kallad bloatware.

Med tanke på att datorn inte är att betrakta som direkt billig, så är det inte helt lätt att se hur den ska kunna konkurrera med mer iögonfallande bärbara datorer med bättre skärmar och ett kanske något läckrare formspråk. Den uppgivna batteritiden på 17 timmar skulle kunna vara ett argument, men vi får inte ut i närheten så mycket. Vi når nästan upp till 13 timmar, vilket är bra, men möjligen inte tillräckligt. Dynabook X50F är dock en robust och rejäl maskin med en för storleken hyfsat bra vikt på knappt 1,5 kilo. Är du ute efter en stabil arbetshäst så kan det här vara ett alternativ.

Bra prestanda
Skärmenpriset

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

33. Dynabook Protege X30-F

Nätt och kraftfull, men ganska dyr

Datortyp: Affärsdator Chip: Intel Core i7-8565U (Basfrekvens 1,8 GHz) Lagring: 1 GB SSD Grafikkort: Intel UHD 620 Prestanda: Processor 1 212 (Geekbench), Grafikkort: 332 (3D Mark Basic Edition Time Spy) Garanti: 1 år OS: Windows 10 Home (64-bitars) Övrigt: Ljud från Harman Kardon

Toshiba Portege X30-F-15T

Den som har sett vår tidigare recension av datormodellen X40 från Dynabook kommer garanterat att känna igen en hel del i omdömet av Dynabook Protege X30-F. Det handlar nämligen i princip om samma dator, om än med en mindre bildskärm.

Skillnaden är inte så stor på pappret (13,3 istället för 14 tum), men i praktiken betyder det faktiskt en hel del. Datorn blir framför allt väldigt lätt, något som verkligen talar till dess fördel som affärsdator. Det här är någonting man lätt rycker fram ur ryggsäcken och börjar jobba, eller när den ska fram i säkerhetskontrollen på Arlanda.

Datorn har en väldigt skarp skärm med fina och mättade färger, men saknar ljusstyrkan som behövs för att den ska kunna få full pott. Det är Full HD-upplösning som gäller, och faktum är att det räcker i den här storleken, speciellt när bilden är så skarp som i det här fallet.

Även tangentbordet är en trevlig bekantskap, då det är härligt befriat från svikt och dessutom ger ifrån sig ett väldigt tydligt knappljud. Slaglängden i tangenterna är i princip perfekt - att skriva långa stycken text med den här datorn är inget man behöver bäva för, tvärtom.

Lite mellanmjölk

Datorn bjuder även på riktigt bra prestanda tack vare den tämligen kraftfulla Core i7-processorn och den rikliga mängden arbetsminne (32 GB). Om det verkligen behövs 32 GB för det du tänkt göra med den här maskinen ska vi låta vara osagt, men vi är tveksamma. Hade du tänkt redigera 4K-video så är väl kanske inte en 13,3-tums ultralätt bärbar dator ens ett segment som du överväger.

Grafikmässigt är det lite sisådär med prestandan. Processortunga verksamheter har den inga som helst problem med, men blanda in lite 3D och FPS-spel med hög framerate, och det blir kaos. Nu är väl inte heller gamers riktigt målgruppen, så det har vi överseende med.

Vi har dock inte överseende med att man gjort bort sig med ljudet. Precis som när det gäller storebror X40-F så har man försett datorn med högtalare från Harman Kardon som levererar både spänst i de lägre registren och definition i de övre. Men vad hjälper det när högtalarna är placerade så att man inte får uppleva den saken (läs: nedåt på undersidan)?

Det här är utan tvekan en solid dator och någonting som du mycket väl kan överväga i arbetssammanhang, men det höga priset gör samtidigt att konkurrensen blir väldigt tuff.

Bra prestanda vid processortunga uppgifterSkönt tangentbordLätt
Kasst ljudDålig ljusstyrka

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

34. Dynabook Tecra X40-F

Här finns utvecklingspotential

Datortyp: Affärsdator Chip: Intel Core i7-8566U (Basfrekvens 1,8Ghz) Lagring: 1 GB SSD RAM: 16 GB Grafik: Intel UHD 620 CPU-prestanda: 1 212 (Geekbench) Vikt: 1,22 kilo OS: Windows 10 Home (64-bitars) **Övrigt: ** Ljud från Harman Kardon, Micro SD-kortläsare

Dynabook Tecra X40-F-13V

Dynabook-datorer är tänkta som utmanare till ultralätta arbetsdatorer som Dells XPS 13 eller Lenovos Thinkpad. Sedd i det ljuset är Tecra X40-F ett svårbedömt kort i leken. Den har helt klart prestandan som krävs för uppdraget, men frågan är om den rent visuellt spelar i samma liga som de två nämnda märkena? Vi tycker nog inte det.

Det är ingen ful dator. Det är en liten och behändig laptop med snygg finish och kromade detaljer, men två saker förstör intrycket: de grova skärmkanterna upptill och nedtill samt den ganska fula Dynabook-loggan på locket. Den är smärt och smidig, utan att vara extremt lätt eller tunn. Men den har inte riktigt den där premiumutstrålningen som många andra datorer i det här segmentet numera begåvats med.

Datorn ska vara klassad enligt MIL-STD810G, vilket är en militärklassning som innebär att den ska klara lite hårdare hantering. Tecra X40-F känns onekligen som en robust och stabil maskin. Det här avspeglas även i handhavandet. Det är till exempel skönt att smattra loss på tangentbordet under längre sessioner, då datorn är mycket solid och inte känns det minsta svampig i tangentbordet. Slaglängden i tangenterna är lagom.

Skarp men ljussvag skärm

Skärmen är måhända inte så snygg som andra moderna datorers skärmar, då den har rätt grova kanter. Men i övrigt så bjuder de 13,3 tummen med 1080p-upplösning på en skarp bild med fin färgåtergivning. Faktum är att den här skärmen hade varit i toppklass om det inte hade varit för att den är så ljussvag. Den har även en del eftersläpningar, vilket gör den mindre lämpad för aktiviteter som spel, men det här är ju å andra sidan en affärsdator.

Det går förvisso att spela spel, så länge de inte ställer några större krav på 3D-prestandan. Tack vare den relativt starka Core i7-processorn så klarar den till exempel Farming Simulator med bravur. När vi kör ett 3D Mark-test blir resultatet däremot mer eller mindre katastrofalt. Prestandan finns helt enkelt där den mest behövs för målgruppen. Så det blir tummen upp för prestandan, med tillägget att man måste förstå vad den är ämnad för.

Datorn kommer även med 16 GB arbetsminne, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. Skulle man mot all förmodan behöva ännu mer, så kan man få den med 32 GB.

På ljudsidan väcks förhoppningarna snabbt när vi ser Harman Kardon-loggan, och egentligen så är ljudet också väldigt bra. Bara det att man inte märker det om man inte håller datorn alldeles framför sitt ansikte, då högtalarna är placerade i bottenplattan och således dränks så fort man ställer ned datorn.

Här hade man kunnat spara en del sköna slantar på att erbjuda ett mer ordinärt ljud, för vad är poängen med snärtig bas och väldefinierad diskant om man inte kan höra den när datorn används på ett normalt sätt?

Tyvärr får vi också konstatera att batteriet inte mäktade med mer än 4,5 timmar under vårt test. Vi pressade datorn hyfsat intensivt, men vi tycker nog att man kan ha högre krav på drifttiden än vad Tecra X40-F levererar.

Ett plus i kanten dock för att laddsladden är riktigt lång, vilket gör det relativt smidigt att ha datorn ansluten till elnätet samtidigt som man jobbar med den.

Bra tangentbordStark processor
Klen batteritidDum placering av högtalarnaLjussvag skärm

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

35. Acer Nitro 5

Bra prestanda i klassisk skrud

Datortyp: Speldator Chip: Intel Core i7 10:e gen. 10750H / 2.6 GHz Max turbo 5GHz Cache: 12 MB Lagring: 512 GB SSD RAM: 16 GB (2 x 8 GB) DDR4 SDRAM Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB GDDR6 OS: Windows Home (64-bitars) Övrigt: Stötsäker hårddisk,15.6” IPS-skärm, minneskortläsare, HDMI, USB-C (1) samt 3 USB-uttag, nätverksuttag, 3.5 mm-uttag

Acer Nitro 5 AN515-55 (NH.Q7PED.008)

Den här behändiga gaming-laptopen från Acer överraskar. Ofta när det kommer till speldatorer brukar man behöva gräva djupt i plånboken för att få tillräcklig prestanda, de är generellt dyrare än vanliga PC. En kraftfull speldator kan lätt och ledigt kosta 30 000-40 000 kronor. Därför är vi glada att se hur bra den här presterar trots sin relativt låga prislapp.

Designmässigt har Nitro 5 en klassisk gaming-design i svart skrud. Nitro 5:s tangentbord är upplyst, vilket ger bra översikt kvällstid eller i rum med dov belysning.

Prestandamässigt gör Nitro 5 som sagt ett bra jobb. Du kan spela de flesta spelen. Skärmen är lite matt i färgerna, men du har skärpa och klarhet i den som ger en riktigt bra upplevelse. Tangentbordet och skärmen är placerade väldigt nära varandra, det gör att man kommer närmare skärmen och den känns därmed större. Chansen ökar då också för att du ska reagera snabbare i prestationsspel.

Bra placerat tangentbord men klumpig mekanik

Nitro 5:s tangentbord upplevs okänsligt på ytterkanterna av tangenterna, vilket kan vara väldigt störande då den inte reagerar vid tryck om man inte placerar fingret rätt över. Musplattan har motsatt problem, den är överkänslig vilket gör att man klickar fel ibland fast man bara vill flytta muspekaren.

Är du ute efter en prisvärd speldator är Acer Nitro 5 ett bra köp, för då kommer du troligen ändå att koppla in separat tangentbord och mus. Men vill du ha en dator som även är skön att skriva på eller som ska kunna användas helt fristående så blir den inte riktigt lika prisvärd.

Funktionell designbra prestanda
Okänsligt tangentbordöverkänslig musplatta

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

36. Lenovo Ideapad S340

Helt okej arbetsredskap, men imponerar inte

Datortyp: Arbetsdator **Chip: ** 2-kärnigt Intel Core i5-1035G1 (3,5 Ghz med TurboBoost) RAM: 8 GB Lagring: 1 TB SSD Grafikkort: Intel UHD Graphics 620 Garanti: 1 år OS: Windows 10 Övrigt: Hörlursutgång, SD-kortläsare

Lenovo IdeaPad S340-14 81VV0036MX

Datorernas motsvarighet till Mellanmjölk? Ja, på sätt och vis är Lenovo Ideapad S340 just det, även om den går att få i så många olika konfigurationer att det samtidigt inte riktigt går att göra den jämförelsen.

Utöver att den går att få med tre olika storlekar på skärmen så kan man även välja mellan processorer från både Intel och AMD. Dessutom går det att konfigurera datorerna med olika mängder minne och lagring.

Vår testmaskin är en Intel Core i5-baserad 14-tummare med 8 GB arbetsminne och 1 TB SSD. Vi har således valt något av en flaggskeppsversion av Ideapad S340, och rent funktionellt ligger den på par med andra datorer i samma hörn av marknaden. Det är dock en ganska plastig dator, och man får inte direkt någon premiumkänsla av den.

Lenovo har gjort sig ett namn när det kommer till tangentbord för stationära datorer, och de uppskattas i regel av de flesta användare. Vi tycker nog att även S340 har ett riktigt trevligt tangentbord, men det som överraskar mest är styrplattan som är förhållandevis lättmanövrerad och smidig.

Inget för grafiktunga uppgifter

På prestandasidan är det förstås inget fartmonster vi har att göra med, givet att datorn har en blott tvåkärning processor, men den kommer upp i god hastighet med hjälp av TurboBoost. Med tanke på att det här är en affärsdator lär du med andra ord inte stöta på patrull när det gäller prestandan, såvida du inte har tänkt spela tunga 3D-spel på arbetstid eller om du renderar högupplöst film till vardags.

Lenovo hävdar att batteriet ska klara 10 timmars drift, men det stämmer inte. Precis som andra tillverkare har man överdrivit siffrorna rejält, och vi får ut dryga hälften vid normalt användande. Helt okej, men inte mer än så.

Även skärmen är en uppvisning i vad mellanklass innebär. Den är inte dålig. Färgerna har hyfsat tryck och kontrasten är god, men det är inte någon skärm i elitklassen heller.

Precis som på många andra affärsdatorer så finns här ett fysiskt kameraskydd, som gör att du inte riskerar att avslöja några knapptryckningar eller vad du pysslar med bakom tangentbordet. Tyvärr saknar kameran stöd för Windows Hello.

Sammanfattningsvis så är det här en dator för den som inte är ute efter någonting spektakulärt, men som ändå vill ha hyfsade specifikationer. Den är bra för allroundanvändande, så länge du inte har tänkt göra någonting som kräver lite tyngre grafisk prestanda.

Bra tangentbordOkej prestanda med turboboostMånga konfigurationsalternativ
Lite tungSaknar en del moderna funktionerNågot trist skärm

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

Köpguide bärbar dator

Funderar du på att skaffa en ny bärbar dator? Djungeln av valmöjligheter kan för många kännas oöverskådlig. Vad har du för behov? Hur vet du att datorn kommer att leva upp till dem? Det krävs att man gör sin läxa och är en medveten konsument för att valet ska falla på rätt produkt. Med en god kunskapsgrund blir det betydligt enklare.

Vi har sammanställt en guide som kan göra det något enklare för dig att reda ut begreppen och komma fram till vad du verkligen behöver eller vill ha.

Hårdvaran i en bärbar dator

Letar man efter prestanda i klass med en stationär dator märker man snabbt att priset blir väldigt högt när det gäller bärbara datorer. Det här beror på att komponenterna måste vara rent fysiskt mindre samt dra mindre ström i en bärbar dator.

Men trots det så är bärbara dator sedan många år tillbaka en kategori som säljer mer än stationära datorer. Att kunna ta med sig sin dator tycks vara överordnat det mesta.

Tycker du att det är svårt att avgöra vilka komponenter du ska fokusera på när du gör ditt val, så har du en lista över de viktigaste här nedanför:

CPU – hur snabbt datorn tänker avseende det teoretiska

CPU:n (Central Processing Unit) – eller processorn, som vi kort och gott brukar säga här i Sverige – kan beskrivas som datorns hjärna. Det är här alla beräkningar utförs och det är i processorn som instruktioner bearbetas och prioriteringen av olika uppgifter avgörs. Det finns praktiskt taget två stora tillverkare på marknaden, nämligen Intel och AMD.

Att jämföra processorer är svårare än man kanske kan tro. Förr i tiden (läs: på 90-talet) var det bara att titta på processorns klockfrekvens för att få en bild av hur snabb maskinen var. Riktigt så enkelt är det inte idag. Ett systemchip kan till exempel ha flera processorkärnor och turbofunktion. Dessutom mäter Intel och AMD på olika sätt så det är svårt att jämföra dem sinsemellan genom att endast titta på specifikationen.

Som så ofta kan man dock luta sig mot att en snabb processor också är en dyr processor. Antalet processorkärnor är oftast högre på lite dyrare datorer, i regel fyra eller sex. En dyrare processor innebär oftast också en högre busshastighet.

Ska man välja ut en grupp processorer som idag bjuder på högst prestanda så är det Intels processorer byggda på Kaby Lake R-arkitektur och som heter i3, i5 eller i7. Modellbeteckningen inleds oftast med en 8 och chipet heter alltså någonting i stil med Core i5-8XXX.

Bildskärmen – Se vad du gör i alla miljöer

Av någon anledning – förmodligen en strikt estetisk – så har det blivit oerhört populärt med blanka skärmar på bärbara datorer. Man kan diskutera hur vettigt det här är, med tanke på att de ger upphov till reflektioner, men de matta skärmar som bärbara datorer tidigare ofta var utrustade med är idag sällsynta.

Å andra sidan har dagens skärmar betydligt bättre ljusstyrka, kontrast och svärta än förr, så sammantaget är det ändå inte katastrofalt med en blank skärm. En modern skärm har en ljusstyrka på uppåt 400 candela per kvadrat, och i kombination med hög upplösning (ibland så mycket som 4K) så blir innehållet tillräckligt tydligt.

Har man inte tänkt koppla till en extern skärm så ska man slå till på en dator med minst 13 tums skärmstorlek. Det här är ett slags gyllene gräns, där man får en arbetsyta som fungerar, men som kanske inte direkt imponerar. Den som använder datorn som arbetsredskap vill oftast ha en snäppet större skärm på kanske 15 tum eller mer, även om den kategorin datorer inte är lika portabel som 13-tummarna. Tittar man på populariteten så är det idag 15 tum som dominerar. När du når upp till 17 tum blir datorn oftast otymplig att bära runt på.

Bärbara datorer med 17-tumsskärmar har sina största glansdagar bakom sig, men de förekommer fortfarande. Det främsta argumentet för den här kategorin – utöver att man får en stor skärm – är att de givet sin storlek också i regel hyser bättre (läs: större) komponenter och har mer utrymme för kylning (möjlighet att få fram en tystare och svalare dator där komponenterna håller längre).

Det finns även små Netbookdatorer på mellan 9 och 12 tum, men kategorin har fört en tynande tillvaro i kölvattnet av att surfplattorna blivit allt bättre. Den här kategorin datorer passar också bäst för surfplatteliknande uppgifter, som att surfa på nätet eller kolla e-post.

RAM – Hur många bollar datorn kan hålla i luften samtidigt

Man ska inte stirra sig blind på processorn, när det handlar om prestanda. Det är minst lika viktigt att man har gott om arbetsminne, så kallat RAM (Random Access Memory). Ju mer minne desto fler saker kan processorn syssla med på samma gång.

Här gäller det att man framtidssäkrar. I dagsläget bör man inte köpa en bärbar dator med mindre än 8 GB arbetsminne, och då helst av typen DDR3.

GPU – hur snabbt datorn tänker avseende det visuella

Den grafiska prestandan har blivit en allt viktigare aspekt av en dator, då vi idag dels ofta ägnar oss åt grafiskt tunga saker som videoredigering, krävande spel eller att titta på högupplöst film. GPU:n – eller grafikkortet – är en separat processor som bara ägnar sig åt databehandling av det som ska visas på skärmen.

Här finns en uppsjö alternativ med priser från 300 kronor till tiotusentals kronor. Även här gäller samma regel som för CPU:er, det vill säga att ett dyrare kort i regel ger högre prestanda. De absolut dyraste korten gör att man kan spela krävande 3D-spel som till exempel Witcher 3 eller Black Ops 3. Ett starkt grafikkort drar dock inte sällan en hel del ström och gör att datorn blir varm.

Även på det här området finns två dominerande aktörer i form av ATI och Nvidia. ATI ligger bakom varumärket Radeon och Nvidia har sina grafikkort under namnet GeForce.

Många bärbara datorer har en integrerad krets i systemchippet som tar hand om grafiken, och ofta räcker den ganska långt. I en affärsdator är det exempelvis viktigare med en snabb CPU och det räcker vanligen med en integrerad GPU. I alla fall om du inte har tänkt använda din dator till grafiskt avancerade saker.

Men ska du spela spel eller redigera video finns all anledning att titta på möjligheterna att få ett dedikerat grafikkort för ändamålet i sin bärbara dator.

Lagring – hur mycket filer och program som ryms i datorn

Det har på senare år blivit ganska ovanligt med datorer som har optiska enheter, det vill säga plats för CD- eller DVD-skivor. Utvecklingen med att allt mer av vår data ligger i det berömda molnet har gjort teknologin överflödig i stora stycken, och dessutom finns ju idag stora lagringsmöjligheter via externa hårddiskar och USB-minnen, som rymmer stora mängder data. Tunnare och enklare datorer har i regel ingen optisk enhet, men däremot har vissa multimediedatorer Blu-ray-spelare.

När det gäller hårddiskar så har utvecklingen gått mot att man nästan uteslutande använder så kallade SSD-diskar i bärbara datorer. De fungerar ungefär som jättestora minneskort och har alltså inga mekaniska delar och är således mer stöttåliga. De är också snabbare och tystare än klassiska hårddiskar. Nackdelen är att man får betala betydligt mer per GB än med en traditionell hårddisk.

Ett stort lagringsutrymme innebär kort och gott att man får plats med fler filer. Laddar man ned stora videofiler eller musik och vill ha den lagrad lokalt på sin dator, så bör man välja en bärbar dator med stor lagringskapacitet. Förlitar man sig mer på molntjänster och streaming, så kan det räcka med förhållandevis liten lagringskapacitet. En fingervisning är att 1 terabyte (1000 GB) hårddisk räcker för runt 700 filmer eller 18 500 timmar musik.

In- och utgångar – möjligheten att koppla in externa prylar

En annan aspekt som bör tas i beaktning när man ska köpa en bärbar dator är vilka portar och anslutningsmöjligheter som finns. Har man många tillbehör med klassisk USB-port så kan det vara bra att ha klart för sig att vissa datorer (bland annat Apples nya Macbookdatorer) enbart har USB-C-portar och att det kan behövas donglar för att ansluta äldre tillbehör som skrivare och externa tangentbord och möss. Och donglar är inte nödvändigtvis särskilt billiga.

På skärmanslutningsssidan så dominerar idag Thunderbolt och HDMI. En sak man bör kika lite närmare på är huruvida den upplösning som en eventuell extern skärm erbjuder också kan matchas av datorn via den aktuella utgången. Det är ju trist att köpa en 4K-skärm och sedan inte kunna utnyttja upplösningen fullt ut.

Vissa datorer har även plats för olika slags minneskort, vilket kan vara väldigt bekvämt om man till exempel är fotograf och jobbar med stora filer från kameror.

Trådlöst wifi och bluetooth finns i regel på de flesta bärbara datorer, men det kan vara vettigt att kolla upp vilka versioner av de här protokollen som bjuds, då man om inte annat kanske vill vara framtidssäker och se till att datorn får ut maximalt av en wifi6-router.

Antivirusprogram – datorns skydd från externa hot

Många datorer levereras idag redan från butiken med någon form av antivirusmjukvara installerad. Man kan så klart välja att köpa ett abonnemang den vägen, men man bör förstås kolla upp de alternativ som finns innan man slår till. Att använda någon form av antivirusmjukvara är dock ytterst viktigt, då den skyddar din dator mot skadlig kod som virus, trojaner, ransomware eller pop-up-annonser som förstör din surfupplevelse fullständigt.

Man måste kontinuerligt se till att antivirusmjukvaran är uppdaterad, för eventuella sårbarheter som blivit mer eller mindre kända bland hackare utnyttjas snabbt och hänsynslöst. De flesta antivirusprogram från de större tillverkarna är likvärdiga, men priserna kan skilja sig åt beroende på kampanjer och dylikt, så håll lite koll.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss