Projektordukar finns i många varianter, från små bärbara dukar till stora fasta installationer. Oavsett om du behöver en projektorduk för hemmabion eller kontoret, så guidar vi dig till rätt produkt. Att främst tänka på när man väljer en projektorduk är vad man ska använda duken till. Är den för presentationer eller till en hemmabio? Med andra ord så kan man säga att rummet i sig mycket styr vad det är för duk man ska ha. Även om duken är till en hemmabio, så bör du tänka olika beroende på om du ska ha den i ett ljuskontrollerat biorum, eller i ett vardagsrum där du inte helt kan kontrollera ljusinsläppet.
Betala på ditt sätt med Klarna
Handla säkert och använd den betalningsmetod som passar dig.
1000+ produkter
Det är främst en smaksak, men en bra tumregel är att dukens bredd ska vara ungefär halva tittavståndet. Det innebär att om du sitter fyra meter från duken är en två meter bred duk lagom. Ett tips om du har möjlighet är att du först köper en projektor och tittar på några filmer mot en vit vägg eller ett lakan, innan du väljer storlek på duken.
De två vanligaste typerna av dukar är rulldukar och dukar som är ramspända. Rullduken fästs på väggen och dras ner precis som en vanlig rullgardin. Det är ett billigare alternativ, men gör också att filmduken lättare blir skrynklig. En ramspänd duk placeras på väggen som en tavla. Den ger oftast bäst bild och du slipper veck och skrynklor. Nackdelen är att den inte går att gömma undan på samma sätt som en rullduk. Det finns även filmdukar som är portabla, dessa har ett stativ och kan enkelt flyttas runt.
Manuella dukar är oftast billigast, nackdelen är att de utsätts för slitage när du drar upp och ned den under en längre tid. En motordriven projektorduk är dyrare, men bekväm och enkel att använda. Duken rullas då ned från en kassett som placeras på väggen, allt som behövs är ett knapptryck från en fjärrkontroll. Nackdelen med den här typen av duk är att kanterna på duken ofta böjs med tiden.
Priset på en filmduk varierar beroende på storlek och kvalitet. De billigare varianterna går att hitta mellan 700-2000 kronor. De dyraste kan kosta över 15 000 kronor.
Du har sett 48 av 1686 produkter.