1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Skydda mot solen med UV-kläder för barn

Zara Andrén

Oroar du dig för hur du ska skydda ditt barn från solens starka strålar i sommar? Att hålla de små i skuggan är det allra bästa, men inte alltid praktiskt möjligt. Solskyddskräm är förstås bra, men med UV-badkläder för barn och baby skyddar du ännu bättre mot solens skadliga strålar.

UV-kläder för barn

Barn har tunnare hud som är extra känslig. Är barnet under 1 år gammal är dessutom rekommendationen att inte använda solkräm. Äldre barn kan man med fördel smörja in med solskyddskräm med hög solskyddsfaktor. Nackdelen med solkräm är att den lätt och snabbts nöts bort när barnet badar, leker i sanden på stranden eller svettas i värmen. Därför kan det vara klokt att välja vältäckande UV-kläder för sommarens stunder i solen. Populära märken är bland annat Liewood badkläder, Swimpy och Geggamoja.

UV-badkläder för barn

UV-kläder för baby

När det gäller badkläder till baby kan en heldräkt vara att föredra då det underlättar vid av- och påklädningen. En UV-dräkt för bebis brukar dessutom ha en dragkedja som gör att plagget kan öppnas upp och klivas i, istället för att behöva dras över huvudet. UV-dräkt för baby hittar du bland annat hos Swimpy, Mini Rodini och Reima. En populära UV-dräkt för bebis just nu är Mini Rodini Tiger UV Suit, som är tillverkad i återvunnen plast och har en dragkedja som går till naveln. Ärmen är hellång och byxbenet slutar mitt på vaden, och en fördel är att denna UV-dräkt går upp ordentligt vid nacke och hals.

UV-kläder till bebis

UV-tröja för barn

Fördelen med separat tröja och byxa är att man inte behöver byta ut alla plagg om bara byxan blir blöt eller om tröjan blir fläckig. En UV-tröja kan du hitta med både kort, halvlång och hellång ärm. För mindre barn är förstås den hellånga ärmen det bästa valet. Väljer man en UV-tröja i t-shirtmodell så ska man smörja in barnets armar innan det vistas ute i solen. Ett omtyckt val är Geggamoja Flamingo UV-tröja med kort ärm, som passar bra för lite större barn. Den har en stretchig halsöppning som gör den lätt att ta på, och det är också bra att tröjan är lite längre baktill. Vill du ha både tröja och byxa kan du satsa på ett UV-set för barn.

Badkläder för barn

UV-dräkt

Med en UV-dräkt för barn slipper du hålla rätt på två delar, och minskar risken för glipor mellan byxa och tröja som kan bli brända när barnet sitter ner. Populära märken är Lindberg, Swimpy och Mini Rodini, och du kan hitta modeller med både lång och kort ärm samt olika längder på benen. Ett exempel med lång ärm är Swimpy Coral Reef i ett snabbtorkande material med dragkedja i ryggen. Med Geggamoja UV-dräkt har du istället dragkedjan framtill, kortare ben och ett material som blockerar 98% av skadliga UVA- och UVB-strålar.

UV-dräkt till barn

UV-hatt

Att skydda huvudet från solstrålarna är oerhört viktigt, då det är lätt att få solsting om man blir för varm. Under sommarens varmaste dagar kan det vara skönt med en UV-hatt för barn - inte bara för att det skuggar, utan också för att man kan fukta den med vatten så att huvudet också får lite svalka. Vissa modeller av UV-hattar har ett extra långt brätte baktill. Den hänger ned mot barnets skuldror så att nacken skuggas ordentligt. Trendiga märken just nu är Geggamoja, Liewood och Name It.

UV-hatt för barn

Populära val: Barnbadkläder

UV-tält för barn

För att skydda ytterligare mot solen, framförallt för de minsta, är det vanligt att satsa på ett UV-tält, även kallat strandtält. Ett omtyckt val är Swimpy UV-tält som finns i olika storleker och med populära motiv som Babblarna. Många strandtält med UV-skydd har också en smidig förvaringsväska, och kan vara enklare att bära med sig än ett parasoll.

UV-tält

Badkläder för barn på rea

Glöm inte att ta en titt bland dagens deals när du söker badkläder till barn! Ofta går det att hitta båda vanliga badkläder och UV-kläder till nedsatt pris.

Behöver du mer tips och inspiration inför köp av kläder och skor? Kolla in vår guide för barnkläder!

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss